Małgorzata Oleszkiewicz-Peralba

Ons dame van Guadalupe

ONS DAME VAN GUADALUPE TYDLYN

1322: 'n Herder in Extremadura, Spanje, het 'n standbeeld van 59 cm van die swart Maagd van Guadalupe gevind.

1340: 'n Heiligdom na Guadalupe is gestig deur koning Alfonso XI by Villuercas, Extremadura, Spanje.

Pre-Spaanse tydperk: Godin Tonantzin-Coatlicue is vereer by die Tepeyac Hill in Mexiko.

1519: 'n Banier met die Maagd Maria van die Onbevlekte Ontvangenis is deur Hernán Cortés gebring tydens sy verowering van Mexiko.

1531: Vyf verskynings van die Mexikaanse Maagd van Guadalupe het by die Tepeyac Hill, Mexiko plaasgevind

1556: Fray Francisco de Bustamante het 'n preek gelewer waarin hy die buitensporige kultus aan 'n skildery van Guadalupe deur die inheemse kunstenaar, Marcos Cipac de Aquino, aan die kaak stel.

1609: Die eerste Spaanse heiligdom na Guadalupe is by die Tepeyac-heuwel gebou.

1648 en 1649: Die eerste historiese verwysings na die Mexikaanse Guadalupe-kultus is in essays deur Miguel Sánchez en Luis Lasso de la Vega, onderskeidelik, gepubliseer.

1737: Guadalupe is tot die amptelike beskermvrou van Mexikostad verklaar.

1746: Guadalupe is uitgeroep tot die amptelike beskermvrou van die hele Nieu-Spanje (Mexiko).

1754: 'n Amptelike Guadalupe-vakansie is in die Katolieke kalender ingestel.

1810-1821: Guadalupe het 'n patriotiese rol gespeel tydens die Mexikaanse Vryheidsoorlog.

1895: Guadalupe is gekroon.

1910: Guadalupe is tot beskermvrou van Latyns-Amerika verklaar.

1935: Guadalupe is tot beskermvrou van die Filippyne verklaar.

1942: Guadalupana Societies is gefinansier deur Mexikaanse Amerikaanse Katolieke vroue.

1960's: Guadalupe het 'n kulturele ikoon geword vir die United Farmworkers-staking en ander Movimiento Chicano-stryd.

1966: Guadalupe kry 'n goue roos deur pous Paulus VI.

1970's-hede: Dekonstruksie, toe-eiening en transformasie van die tradisionele Guadalupe-beeld deur groepe Chicanos/as vir verskeie sosiale en politieke oorsake het plaasgevind.

2002: Pous Johannes Paulus II het die Indiër Juan Diego, wat die voorwerp van Guadalupe se verskynings in 1531 was, heilig verklaar.

2013: Pous Francis het Guadalupe 'n tweede goue roos gegee.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Dokumentasie deur verskeie bronne wat terugdateer na die sestiende eeu bevestig dat, voor Cortés se verowering van Mexiko-Tenochtitlan in 1519–1521, Meso-Amerikaanse volke die Moedergodin Tonantzin-Ciuacoatl (Ons Moeder – Vrou van die Slang/Slangvrou) in haar vele vorms aanbid het. , besig met 'n jaarlikse pelgrimstog na haar heiligdom op die Tepeyac-heuwel. Tonantzin is vereer op dieselfde plek waar die Maagd van Guadalupe se verskynings in 1531 later plaasgevind het en waar die Maagd se Basiliek vandag staan. Die sestiende-eeuse Franciskaan Fray Bernardino de Sahagún, met verwysing na die stand van sake met die aanvang van die Verowering, het bevestig: “[O]n Tepeyacac ​​. . . . hulle het 'n tempel gehad wat aan die moeder van die gode gewy is, genaamd Tonantzin, wat 'ons moeder' beteken. . . en mense het van ver af gekom . . . en hulle het baie offers gebring” (Sahagún 1956, volume 3:352). Sahagún se getuienis is verder bevestig deur Fray Juan de Torquemada en die Jesuïet Clavijero. Tydens die bekeringsproses van die Indiese bevolking is die antieke heilige plek van Tepeyac met nuwe kragte deurdrenk deur die bestaande Asteekse godin met 'n Christelike heilige figuur te vervang. Hierdie algemene praktyk is deur die kerk bevorder. Alhoewel hierdie mandaat uitgevoer is, het die godin Tonantzin-Ciuacoatl nie verdwyn nie. Meer korrek, sy is gesintetiseer in die Maagd van Guadalupe. Hierdie nuwe basterfiguur het geblyk 'n ideale fokuspunt van gemeenskaplike geloof te wees vir die eklektiese bevolking van die Spaanse Vise-Koninklike van Nieu-Spanje. Die proses het egter nie sonder verrassings plaasgevind nie.

Volgens die legende van die Maagd van Guadalupe het Maria in 1531 aan die nederige Indiër Juan Diego Cuauhtlatonzin op die Tepeyac-heuwel verskyn en haar wil uitgespreek dat 'n tempel vir haar daar gebou word. Hierdie Nahuatl-verslag van die verskynings, getiteld Nicaanse Mopohua (Here Is Being Said), toegeskryf aan die geleerde Indiër Antonio Valeriano, is in 1649 deur Lasso de la Vega gepubliseer (Torre Villar en Navarro de Anda 1982:26-35). Dit het vier verskynings, 'n wonderbaarlike genesing, rose buite seisoen, en die afdruk van Maria se beeld op Juan Diego se rustieke tilma (mantel) geneem om uiteindelik aartsbiskop Zumárraga te oortuig dat die verskynings waar was. Interessant genoeg, sestiende-eeuse bronne, soos Sahagún s'n Historia generaal, dokumenteer die groot toewyding aan die godin Tonantzin-Ciuacoatl wat op die Tepeyac-heuwel gesentreer is, maar daar is geen geskrewe rekord van die verskynings of van die Maagd van Guadalupe tot in die middel van die sewentiende eeu nie. In 1648, Beeld van Virgen María Madre de Dios Guadalupe, milagrosamente Aparecida en la ciudad de México (Beeld van Maagd Maria Moeder van God Guadalupe, wonderbaarlik verskyn in Mexico City) deur Miguel Sánchez, en in 1649, die Nican Mopohua, gepubliseer is. Trouens, wat voor 1648 gevind kan word, is weglatings of aanvalle met betrekking tot die Tepeyac-kultus (Maza 1981:39–40). Byvoorbeeld, op 8 September 1556 het Fray Francisco de Bustamante 'n preek in Mexikostad gelewer en die buitensporige kultus veroordeel wat aan 'n skildery wat deur die Indiër Marcos gemaak is en in die Guadalupe-heiligdom geplaas is, aan die kaak gestel omdat hy hierdie kultus as afgodery beskou het:

Dit het vir hom gelyk asof die toewyding wat hierdie stad aan 'n sekere kluisenaar of huis van Our Lady geplaas het, wat hulle Guadalupe genoem het, die inboorlinge groot skade (was) omdat hulle hulle laat glo het dat daardie beeld wat 'n Indiër [Marcos] ] geverf het wonderwerke verrig. . . en om nou vir hulle [die Indiane] te vertel dat 'n beeld wat deur 'n Indiër geskilder is wonderwerke verrig, dat dit 'n groot verwarring sou wees en die goeie wat gesaai is ongedaan sou maak, omdat ander toewydings, soos Our Lady of Loreto en ander, het groot gronde en dit hierdie een sou soveel sonder fondasie opgerig word, was hy verstom” (Torre Villar en Navarro de Anda 1982:38-44).

Selfs nou, 'n groot kontroversie rondom die kwessie van die verskynings van die Maagd van Guadalupe aan die pas gedoopte Indiër Juan Diego. In ontelbare studies wat verband hou met verskillende aspekte van die verskynings en die beroemde beeld self, soos dié wat die verf, die stof, die refleksies in die Maagd se oë, ensovoorts ontleed, aparicionistas (dié wat in die verskynings glo) en antiaparicionistas (dié wat die verskynings teenstaan), probeer om hul punt te bewys. Wat ons verseker weet, is dat verskynings onmoontlik is om te bewys, veral ses eeue later. Of hulle werklik of gebou was, ons sal konsentreer op die gevolge wat die beweerde verskynings vir die koloniale kerk, die nasionale saak en die mense van Mexiko gebring het.

Na aanleiding van 'n presedent wat deur ander Span gevestig is

Na aanleiding van 'n presedent wat deur ander Spaanse en Portugese conquistadores geskep is, Hernán Cortés het in 1519 na Tenochtitlan (vandag se Mexikostad) gekom, onder die beskermende vaandels van die apostel Santiago (Sint James) en die Maagd Maria. In Spaanse gedagtes was die Verowering van Amerika die voortsetting van die Reconquista of Herverowering van Spanje wat agt eeue (AD 711–1492) van oorheersing deur die More teengestaan ​​het. Die jaar 1492, 'n datum wat die "ontdekking" van Amerika aandui, het veelvuldige betekenis gehad. Dit was die jaar van die finale nederlaag van die More in Granada en van die verdrywing van die Jode uit Spanje. Nog 'n belangrike gebeurtenis van 1492 was die publikasie van die eerste Spaanse (Castiliaanse) grammatikaboek en die eerste gedrukte grammatika van 'n volkstaal, Die kuns van die Castiliaanse taal, deur Antonio de Nebrija. Hierdie optrede weerspieël die ywer om die politieke eenheid van Spanjaarde te versterk deur hul geloof te “skoonmaak” en deur die amptelike taal van die pas verenigde Spanje te sistematiseer. Die gewilde gedramatiseerde danse van More en Christene, voorstellings van gevegte tussen More en Spanjaarde, voortgesit in die Nuwe Wêreld as Danza de la conquista, Danza de la pluma, en Tragedia de la muerte de Atahuallpa, met een verandering, is die More vervang deur die nuwe ongelowiges, die Indiane. Die Maagd Maria, wat tradisioneel aan die see verbind is, was lank die beskermer van die matrose (Nuestra Señora de los Navegantes) en van die Verowering. Cristóbal Colón (Columbus) het sy vlagskip-karaveel “Santa María” ter ere van haar genoem. Hernán Cortés, soos baie ander veroweraars van die Nuwe Wêreld, het uit die verarmde Spaanse streek Extremadura gekom. Hy was 'n aanhanger van die Maagd van Guadalupe van Villuercas, wie se beroemde heiligdom naby sy plek van herkoms, Medellín, geleë was. Villuercas, gestig

ish en Portugese conquistadores, Hernán Cortés het in 1519 na Tenochtitlan (vandag se Mexikostad) gekom, onder die beskermende vaandels van die apostel Santiago (Sint James) en die Maagd Maria. In Spaanse gedagtes was die Verowering van Amerika die voortsetting van die Reconquista of Herverowering van Spanje wat agt eeue (AD 711–1492) van oorheersing deur die More teengestaan ​​het. Die jaar 1492, 'n datum wat die "ontdekking" van Amerika aandui, het veelvuldige betekenis gehad. Dit was die jaar van die finale nederlaag van die More in Granada en van die verdrywing van die Jode uit Spanje. Nog 'n belangrike gebeurtenis van 1492 was die publikasie van die eerste Spaanse (Castiliaanse) grammatikaboek en die eerste gedrukte grammatika van 'n volkstaal, Die kuns van die Castiliaanse taal, deur Antonio de Nebrija. Hierdie optrede weerspieël die ywer om die politieke eenheid van Spanjaarde te versterk deur hul geloof te “skoonmaak” en deur die amptelike taal van die pas verenigde Spanje te sistematiseer. Die gewilde gedramatiseerde danse van More en Christene, voorstellings van gevegte tussen More en Spanjaarde, voortgesit in die Nuwe Wêreld as Danza de la conquista, Danza de la pluma, en Tragedia de la muerte de Atahuallpa, met een verandering, is die More vervang deur die nuwe ongelowiges, die Indiane. Die Maagd Maria, wat tradisioneel aan die see verbind is, was lank die beskermer van die matrose (Nuestra Señora de los Navegantes) en van die Verowering. Cristóbal Colón (Columbus) het sy vlagskip-karaveel “Santa María” ter ere van haar genoem. Hernán Cortés, soos baie ander veroweraars van die Nuwe Wêreld, het uit die verarmde Spaanse streek Extremadura gekom. Hy was 'n aanhanger van die Maagd van Guadalupe van Villuercas, wie se beroemde heiligdom naby sy plek van herkoms, Medellín, geleë was. Villuercas, gestig in 1340 deur koning Alfonso XI, was die mees gunsteling Spaanse heiligdom vanaf die veertiende eeu tot die tye van die Verowering. Dit het die beroemde swart, driehoekige, nege-en-vyftig sentimeter hoë standbeeld van die Maagd met die Christus op haar skoot bevat, wat vermoedelik in 1322 deur 'n plaaslike herder gevind is (Lafaye 1976:217, 295). [Beeld regs]

Wat egter ons aandag verg, is 'n ander voorstelling van die Maagd Maria wat op 'n banier gedra word wat Cortés vergesel in sy Verowering van Mexiko, tans in Mexikostad se Chapultepec Castle-museum. Hierdie beeld beeld 'n sagte, olyfvelle Maria uit met gevoude hande, haar kop effens na links gekantel, met hare in die middel geskei. ’n Rooi kleed drapeer haar lyf, en ’n kroon met twaalf sterre rus op haar mantelbedekte kop. Hierdie weergawe van die Maagd Maria het 'n treffende ooreenkoms met die beroemde voorstelling van die Mexikaanse Maagd van Guadalupe. Die Italiaanse historikus Lorenzo Boturini (1702–1775) het Cortés se vaandel só beskryf: “Daarop is ’n pragtige beeld van die Maagd Maria geverf. Sy het 'n goue kroon gedra en was omring deur twaalf goue sterre. Sy het haar hande bymekaar in gebed, en vra haar seun om die Spanjaarde te beskerm en krag te gee sodat hulle die heidene kan oorwin en hulle kan kersten” (aangehaal in Tlapoyawa 2000). Volgens Kurly Tlapoyawa, die Indiër Markos Zipactli's (Marcos Cipac de Aquino's) skildery, wat by die Tepeyac-tempel geplaas is, was gebaseer op Cortés se banier. Hierdie beeld is ook baie soortgelyk aan 'n agt-eeuse Italiaanse skildery genaamd Immaculata Tota Pulcra, [Beeld regs] en aan 'n 1509 sentrale Italiaanse voorstelling van die Madonna del Soccorso deur Lattanzio da Foligno en deur Francesco Melanzio. Die uitdrukking van haar gesig, die patroon van haar kleed en mantel, en die stralekrans rondom haar lyf en kroon is amper identies aan dié van die Mexikaanse Maagd van Guadalupe. Die verskil is dat Mary op die Madonna del Soccorso-skilderye voorgestel word wat haar kind teen die duiwel verdedig met 'n sweep of 'n knuppel. Bowendien, Francisco de San José, in sy geskiedenis, bevestig dat die Mexikaanse Guadalupe 'n kopie is van 'n reliëfbeeldhouwerk van Maria wat in die koor oorkant die Spaanse Guadalupe-standbeeld in haar Villuercas-heiligdom geplaas is. Aan die ander kant glo Lafaye (1976:233) sowel as Maza (1981:14) en O'Gorman (1991:9–10) dat die oorspronklike beeltenis wat die Spanjaarde by Tepeyac geplaas het dié van die Spaanse Guadalupe, La was. Extremeña, wat eers jare later deur die Mexikaanse Maagd vervang is. Lafaye veronderstel dat die verandering van beelde ooreenstem met die verandering van die datums van die Guadalupe-viering in Mexiko vanaf 8 of 10 Desember tot 12 Desember: “ons weet vir seker . . . dat die vervanging van die beeld na 1575 plaasgevind het en die verandering van die feesdagkalender na 1600” (Lafaye 1976:233). 8 Desember was die dag van die fees van die Maagd van Guadalupe van Villuercas, Spanje, sowel as dié van die Maagd van die Onbevlekte Ontvangenis. Fray Bustamante se preek wat voorheen bespreek is, ondersteun hierdie siening verder.

Of dit nou persoonlik of op doek verskyn, Guadalupe is duidelik 'n sinkretiese figuur wat beide Katolieke en Inheemse Meso-Amerikaanse elemente besit. Haar oorspronklike naam kom van die Arabiese wadi (rivierbedding) en Latynse lupus (wolf) (Zahoor 1997). Daar was bespiegelings wat aangevoer het dat die Mexikaanse Guadalupe se naam kom van die Nahuatl Cuauhtlapcupeuh (of Tecuauhtlacuepeuh), Sy wat uit die streek van lig kom as 'n vuurarend (Nebel 1996:124), of Coatlayopeuh, die arend wat op die slang trap. (Palacios 1994:270). Vreemd genoeg was Juan Diego se naam Cuauhtlatonzin (of Cauhtlatoahtzin). Cuahtl beteken "arend", Tlahtoani is "die een wat praat," en Tzin beteken "respekvol". Dit sou suggereer dat Juan Diego die Arend was wat praat, iemand van 'n baie hoë rang in die Orde van Arendridders, wat die missie van die laaste Asteekse keiser Cuauhtemoc, die Arend wat neerdaal, voortgesit het ("Waar kom die naam Guadalupe vandaan?" 2000), maar sommige geleerdes betwyfel die bestaan ​​van Juan Diego. Aangesien die Nahuatl-taal nie die klanke van "d" en "g" insluit nie, kan die gebruik van Guadalupe se naam met die bogenoemde betekenis 'n inheemse aanpassing van die Arabies-Spaanse woord aandui.

Wat ander besonderhede van die Mexikaanse Maagd van Guadalupe betref, is haar kleredrag van primêre belang. Guadalupe se mantel is nie blou nie, 'n kenmerk van die Europese maagde, maar turkoois of blougroen, wat in die Asteekse mitologie water, vuur, voorspoed en oorvloed simboliseer. [Beeld regs] In Mexikaanse inheemse tale, soos Nahuatl, is daar net een woord vir blou en groen. Blougroen, jade of turkoois was 'n heilige kleur en dit is deur die hoëpriester van Huitzilopochtli gedra. Turkoois is ook die heilige kleur van die aarde en maan Moedergodin Tlazolteotl (Godin van vuilheid), die water- en vrugbaarheidsgodin Chalchutlicue (Die een met 'n rok van groen klippe), en die vuur- en oorlogsgod van die suide, Huitzilopochtli. Daar word geglo dat hierdie god "onbevlektelik" met 'n veer deur sy ma, die godin Coatlicue (Vrou van die slangrok) verwek is. Blou is ook die kleur van die suide en van vuur, en "in Mexikaanse teologiese taal beteken 'turkoois' 'vuur'." Aan die ander kant is die Maagd se kleed rooi, wat die ooste (opkomende son), jeug, plesier, aandui, en wedergeboorte (Soustelle 1959:33–85). Die Asteekse simbool van die hoofkleure wat Maria gedra het (rooi en blougroen) stem dus ooreen met haar Christelike dualiteit as jong maagd en volwasse moeder. Dit is inderdaad merkwaardig dat die velkleur van die gesigte van sowel Guadalupe as die engel bruin is, soos in die beeld van Cortés se vaandel en die gesigte van die Indiane self.

Bykomende korrelasies verskyn in profetiese literatuur tussen Guadalupe, die vrou van die Apokalips, en die Maagd van die Onbevlekte Ontvangenis. Volgens die Boek Openbaring het “daar 'n groot wonder in die hemel verskyn; ’n vrou bekleed met die son, en ’n maan onder haar voete, en op haar hoof ’n kroon met twaalf sterre” (Die Heilige Bybel). In haar Mexikaanse voorstellings voor die negentiende eeu het Guadalupe ook die kroon gedra met twaalf sterre, teenwoordig op die beeld van Cortés se banier. Later is die kroon uitgeskakel. Uiteraard is die kenmerkende elemente van die Apokaliptiese vrou redelik presies weergegee in die Maagd van Guadalupe-beeld, wat ook 'n sterremantel dra, 'n kroon van twaalf sterre, omring word deur die strale van die son en op die maan staan. Hierdie kosmiese elemente (die son, die maan en die sterre) het ook 'n belangrike rol in die Asteekse godsdiens gespeel. Trouens, Tonacaciuatl, die godin van die boonste lug en die Dame van Ons Voeding, is ook Citlalicue genoem, die Een met 'n Sterrok (Soustelle 1959:102). Ander godinne soos Xochiquetzal (Flowery Quetzal Feather), Tlazolteotl-Cihuapilli (Godin of Filth-Fair Lady), Temazcalteci (Ouma van die Bathhouse), Mayahuel (Powerful Flow, Lady Maguey), en Tlazolteotl-Ixcuina (Goddess of Filth-La Katoen) is voorgestel met halfmaanvormige versierings as deel van hul drag. Verder, die gedeelte uit Openbaring “En toe die draak sien dat hy op die aarde neergewerp is, het hy die vrou vervolg . . . En aan die vrou is twee vlerke van 'n groot arend gegee, dat sy na die woestyn kan vlieg, na haar plek waar sy gevoed word” (aangehaal in Quispel 1979:162) val saam met die Asteekse grondlegende. Die legende beskryf hoe die Asteke opdrag gegee is om te soek na die teken van 'n arend wat 'n slang verslind terwyl hy op 'n nopale kaktus sit. Die teken het gefunksioneer as 'n goddelike aanduiding van 'n permanente tuisland, Tenochtitlan, vir die nomadiese mense wat uit die noordelike streek Aztlán kom. Die arendmotief kom gereeld in die Asteekse mitologie voor. Byvoorbeeld, die godin Ciuacoatl, of vrou van die slang (ook geïdentifiseer met Tonantzin), verskyn in haar vegter-aspek wat met arendsvere versier is:

Die arend
Die arend Quilaztli
Met bloed van slange
Is haar gesig omring
Met vere versier
Arend-pluim kom sy
. . .
Ons ma
Oorlogsvrou
Ons ma
Oorlogsvrou
Hert van Colhuacan
Gekleed in verekleed
("Lied van Ciuacoatl," Florentynse kodex, Sahagún 1981, vol. 2: 236).

Die assosiasie van die Maagd van Guadalupe met die arend en die kaktus kan reeds in 1648 in New Spain se ikonografie gesien word, en dit verskerp tydens die nasionalistiese oplewing van die middel van die agtiende eeu.

Die eerste historiese verwysings na die Mexikaanse Maagd van Guadalupe-toewyding het verskyn in die vorm van opstelle deur Miguel Sánchez in 1648 en Lasso de la Vega in 1649. Volgens Lafaye het “hulle 'n spesiale betekenis gehad . . . want hulle was die eerste stap in die rigting van die erkenning van Guadalupe as 'n Mexikaanse nasionale simbool.” Die Kreoolse bachiller Sánchez het 'n profetiese visie van die Spaanse verowering geskep, en verklaar "dat God sy bewonderenswaardige ontwerp in hierdie Mexikaanse land uitgevoer het, verower vir sulke glorieryke doeleindes, verkry sodat 'n mees goddelike beeld hier kan verskyn." Soos die titel van die eerste hoofstuk van sy boek, "Profetiese oorspronklike van die Heilige Beeld vroom voorsien deur Evangelis Saint John, in Hoofstuk Twaalf van Openbaring," uitdruklik maak, trek Sánchez 'n parallel tussen die verskyning van Guadalupe by Tepeyac en Saint John se visioen van die Vrou van die Apokalips by Patmos (Lafaye 1976:248–51). Agtiende-eeuse skilderye, soos Gregorio José de Lara s'n Visión de san Juan en Patmos Tenochtitlan en die anonieme Beeld van Virgen de Guadalupe met san Miguel y san Gabriel y la visión de san Juan en Patmos Tenochtitlan, illustreer Saint John se visioen van 'n gevleuelde Guadalupe en van 'n Guadalupe vergesel deur die Asteekse arend by die Tepeyac-heuwel. Deur 'n parallel te verskaf nie net tussen die Vrou van die Apokalips en Guadalupe nie, maar ook tussen Patmos en Tenochtitlan, het plaaslike skilders Mexiko as 'n gekose land uitgebeeld. Hierdie idee het ook in die poësie neerslag gevind. In 1690 het Felipe Santoyo geskryf:

Laat die Wêreld bewonder word;
die lug, die voëls, die engele en mans
stop die eggo's,
onderdruk die stemme:
want in New Spain
oor 'n ander Johannes word dit gehoor
'n nuwe Apokalips,
alhoewel die onthullings anders is! (aangehaal in Maza 1981:113)

Dit is duidelik dat "die identifikasie van die Mexikaanse werklikheid met die Heilige Land en die profetiese boeke," sowel as stellings soos "Ek het [hierdie boek] geskryf vir my patria, vir my vriende en kamerade, vir die burgers van hierdie Nuwe Wêreld” en “die eer van Mexikostad . . . the glory of all the faithful who live in this New World” (aangehaal in Lafaye 1976:250–51), maak Miguel Sánchez ’n Kreoolse patriot wie se geskrifte belangrike gevolge vir die emansipasie van Mexiko gehad het. Ontwikkelinge in die ikonografie wat die Mexikaanse geskiedenis weerspieël, maak dit duidelik dat die Maagd van Guadalupe toenemende agentskap in die sosiale en politieke gebiede verkry het.

Daar was beslis 'n behoefte aan 'n kragtige beskermende entiteit onder die bevolking van Nieu-Spanje. Van die laat sewentiende eeu tot die middel van die agtiende eeu het duisende die slagoffers geword van jaarlikse rampe soos vloede, aardbewings en epidemies. Daar was ook 'n dringendheid vir die verskyning van 'n inheemse simboliese figuur, een wat die diverse rasse-, etniese, kulturele en klaskomponente van Mexiko kon versoen en verbroeder, die doel van identifikasie dien en nasionale trots kon inboesem. Die historiese perspektief verduidelik hoekom Guadalupe 'n sin qua non teenwoordigheid word tydens koloniale tye; daar is geen belangrike beeld of gebeurtenis waaruit sy weggelaat mag word nie. Die negentiende-eeuse Mexikaanse historikus Ignacio Manuel Altamirano het verwys na die 1870 Guadalupe-vieringe toe hy geskryf het dat die aanbidding van Guadalupe “alle rasse . . . alle klasse. . . alle kaste. . . al die menings van ons politiek . . . Die kultus van die Mexikaanse Maagd is die enigste band wat hulle verenig” (aangehaal in Gruzinski:199-209).

Hierdie toename in toewyding aan Guadalupe het gereageer op 'n behoefte van Kreole om 'n kenmerk van hul eie te vind wat hulle duidelik van die Spanjaarde sou onderskei: "[D]aar sal dan die Kreole wees, wat in die sewentiende eeu 'n definitiewe posisie sal gee in geskiedenis aan guadalupanismo” (Maza 1981:40). Gevolglik is die eerste Spaanse heiligdom in 1609 by Tepeyac gebou. Reeds in 1629 is die beeld van Guadalupe in 'n plegtige optog van Tepeyac na Mexikostad gedra deur pelgrims wat haar gesmeek het om die bevolking van die gevaar van vloede te verlos. Nadat hy hierdie doel bereik het, is Guadalupe tot die stad se "hoofbeskermer teen oorstromings" geproklameer en sy "het oppergesag oor die ander beskermende beelde van die stad bereik" (Lafaye 1976:254). Teen die einde van die sewentiende eeu is 'n legende by die beeld van Guadalupe gevoeg, wat haar embleem voltooi het. Die legende, Non fecit talliter omni nationi ([God] Has Not Done the Like for Any Other Nation), is geneem deur Vader Florencia uit Psalm 147. Dit het geheg geraak aan die heilige beeld (Lafaye 1976:258), wat die nasionale verder versterk het. karakter. Maar dit was eers in die middel van die agtiende eeu dat Guadalupe die middelpunt van kollektiewe ywer geword het. In 1737 is die beeltenis geproklameer as die amptelike beskermvrou van Mexikostad, en in 1746, van die hele Nieu-Spanje. In 1754 het Pous Benedictus XIV hierdie eed van getrouheid bevestig, en Guadalupe se vakansiedag is in die Katolieke kalender vasgestel (Gruzinski 1995:209).

Our Lady of Guadalupe het ook 'n belangrike rol gespeel in die Mexikaanse Vryheidsoorlog van Spanje (1810–1821). Sy is toe op baniere van die opstandelinge gedra, gelei deur vader Miguel Hidalgo y Costilla en later deur vader José María Morelos, wat die Spaanse koninklikes gekonfronteer het wat die Skiereiland Virgen de los Remedios gedra het.. Die eerste president van onafhanklike Mexiko het sy naam verander van Manuel Félix Fernández na Guadalupe Victoria ter eerbetoon aan die patriotiese Maagd. Ander Mexikaanse politieke en sosiale stryd, soos die Hervormingsoorlog (Guerra de la Reforma, 1854–1857), die Mexikaanse Revolusie (1910–1918), en die Cristeros-rebellie (1927–1929), is ook onder die vaandels van Guadalupe (Herrera-Sobek 1990:41–43). Die proses van verheffing van die Maagd van Guadalupe en van Juan Diego gaan voort. Op 30 Julie 2002 het pous Johannes Paulus II die Mexikaanse Indiër heilig verklaar en hom tot 'n amptelike heilige van die Katolieke Kerk verklaar. Dit is gedoen ten spyte van die feit dat selfs sommige Mexikaanse Katolieke priesters, soos vader Manuel Olimón Nolasco, twyfel aan die werklike bestaan ​​van Juan Diego (Olimón Nolasco 2002:22). Op sy beurt, op 1 Desember 2000, nadat hy as die nuwe Mexikaanse president ingesweer is, het Vicente Fox sy eerste treë gerig na die Maagd van Guadalupe-basiliek by die Tepeyac-heuwel, waar hy die Maagd gevra het vir genade en beskerming tydens sy presidentskap. Dit was 'n ongekende geval in die Mexikaanse politiek (“Fox empezó la jornada en la Basílica” 2000), aangesien 'n sterk verdeling tussen kerk en staat amptelik afgedwing is sedert die Mexikaanse Rewolusie. Weereens het die Maagd van Guadalupe die oorwinning oor amptelike gebruike en reëls geëis.

Van die begin af is die patriotiese betekenis van die Maagd van Guadalupe in ikonografie en ander artistieke uitdrukkings uitgestal. Namate haar beeld toenemende nasionale en politieke betekenis verkry het, is dit bo die Asteekse wapen geplaas (die arend wat 'n slang op 'n nopal (turksvy) verslind en Mexico City-Tenochtitlan. Soms is die beeld geraam deur allegoriese figure wat Amerikas en Europa verteenwoordig. , soos in die agtiende-eeuse skildery Nuestra Señora de Guadalupe de México, Patrona de la Nueva España (Ons Dame van Guadalupe, Beskermheer van Nieu-Spanje) (sien Cuadriello, Kunste van Mexiko 52). In Josefus de Ribera i Argomanis se 1778-skildery Verdadero retrato de santa María Virgen de Guadalupe, hoof van die beskermheer van die Nueva España jurada en México (Regte Portret van Heilige Maria Maagd van Guadalupe, Hoofbeskermheer van Nieu-Spanje wat in Mexiko gesweer is), haar beeld is geraam deur 'n nie-gechristelike Indiër wat Amerika verteenwoordig, en Juan Diego, 'n een wat deur Europa beïnvloed is. In kontemporêre kuns sien ons die progressiewe Meksikanisering van Guadalupe weerspieël in die gebruik van die kleure van die Mexikaanse vlag (rooi, groen en wit) asook in die verdonkering en die indianisering van haar gelaatstrekke. [Beeld regs]

Guadalupe het dus 'n belangrike rol gespeel in Mexikaanse stryd vir onafhanklikheid van buitelandse aggressors, vir vryheid en vir sosiale geregtigheid.

Leerstellinge / oortuigings

Die verering van Our Lady of Guadalupe, ook genoem die Maagd van Guadalupe, is deel van die Katolieke godsdiens, en Guadalupe is een van die manifestasies van die Maagd Maria (Moeder van God). Daar word geglo dat sy die een is wat geboorte gegee het aan die Verlosser, Jesus Christus, wat op 'n wonderbaarlike wyse verwek is, sonder die ingryping van die mens. Daar word ook geglo dat Maria self op 'n onberispelike manier verwek is, daarom word een van haar uitdrukkings die Onbevlekte Ontvangenis genoem. Onder die magdom ander manifestasies is daar die Maagd van die Pilaar, van El Carmen, van Montserrat, van Fatima, van Sorrows, van Regla, van Częstochowa, ens. Sommige van hulle is swart, sommige bruin en ander wit. Soms word die Maagd uitgebeeld sit met haar goddelike kind op haar skoot, en by ander staan ​​sy alleen; nietemin, al haar beelde verwys na dieselfde historiese Maria wat in Nasaret gewoon het en geboorte geskenk het aan Jesus by Bethlehem, aan die begin van die Gewone Tydperk. Toegewydes vereer die Maagd as Guadalupe, dikwels bo enige ander goddelikheid van die kerk, en plaas haar beelde en altare in hul huise. Hulle sien haar as 'n beskermende ma wat altyd daar is vir hulle, hulle voed en beskerm teen gevaar, veral in tye van oorloë en rampe. Hierdie verskynsel kom oor sosiale klasse voor, maar is veral opmerklik onder 'n stemgeregtigde bevolking wat swaarkry en groot nood ervaar. Dit is nie 'n nuwe tradisie nie, want die Maagd is 'n erfgenaam van die Groot Godin van Lewe, Dood en Wedergeboorte as die moeder wat hul kinders voed en beskerm, maar hulle ook by die dood ontvang.

RITUELE / PRAKTYKE

Die rituele vir die Maagd van Guadalupe is dieselfde wat vir alle Maagd Maria's beoefen word, en dit sluit Rosekranse, Novenas en massas in. Spesifiek, daar is 'n groot, jaarlikse internasionale pelgrimstog na haar basiliek by die Tepeyac-heuwel in Mexiko-stad, waar mense van alle nasionaliteite en vlakke van die samelewing aankom, dikwels nadat hulle weke lank gestap het, en soms op hul knieë, om haar te gee huldeblyk op 12 Desember, die dag van haar fees. Dit is die mees besoekte Katolieke heiligdom in die wêreld (Orcult 2012). Nog 'n gereelde praktyk is die petisies, beloftes (votos) en die aanbied van ex-votos, voorwerpe wat dierbaar is vir die toegewydes aan wie gunste deur die Maagd toegestaan ​​is. Dit sluit juwele, krukke en simboliese in voorstellings van die ellende wat genees is, of van die gunste wat verleen is. Sy verskyn op portrette en altare, beide in kerke en ander openbare ruimtes, sowel as in die intimiteit van mense se huise. Dikwels is sy die voorwerp van heiligdomme voor privaat huise, op geboue en op openbare paaie. [Image regs]

Sy bied beskerming en leiding aan die gelowiges en is glo baie wonderbaarlik. Alhoewel haar toewyding amptelik deel van Katolisisme is, het dit die grense van godsdiens oorskry, en in baie gevalle staan ​​die kultus aan die Maagd van Guadalupe op sigself, ongeag die geloof van die toegewydes. Daar word geglo dat Our Lady die suiwerste van vroue is en haar simbool is 'n rooskleurige roos.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die organisasie en leierskap van die toewyding aan Our Lady of Guadalupe vind plaas binne die Katolieke Kerkstruktuur, maar spesifieke groepe, soos die Guadalupanas, en diegene wat die Rosekranse en ander geleenthede ter ere van haar organiseer, word dikwels deur vroulike toegewydes gelei. Sociedades Guadalupanas (Guadalupe Societies) is Katolieke godsdiensverenigings wat in 1942 deur Mexikaanse Amerikaanse vroue gefinansier is ("Guadalupanas"; "Sociedades Guadalupanas"). Die belangrikste Guadalupe-dag is 12 Desember, die Fees van Guadalupe, wanneer miljoene pelgrims haar basiliek in Mexikostad besoek, maar ook op baie ander plekke plaaslik. Daar is 'n uitgebreide netwerk van genoemde Guadalupe-kerke, heiligdomme en kapelle, veral in Mexiko, Latyns-Amerika, die Verenigde State. Die basiliek in Mexikostad wat die wonderbaarlike portret van Guadalupe huisves wat op Juan Diego se tilma (mantel) afgedruk is wat na bewering ca. 500 jaar sonder skade, is die mees besoekte Katolieke terrein in die wêreld. Sedert die middel van die agtiende eeu, toe Our Lady of Guadalupe as die amptelike beskermvrou van Nieu-Spanje verklaar is, en haar amptelike vakansiedag ingestel is, was sy die voorwerp van talle onderskrywings deur verskillende pouse. Sy is op haar feesdag in 1895 gekroon, en is in 1910 tot beskermvrou van Latyns-Amerika verklaar, en van die Filippyne in 1935. In 1966 is 'n simboliese goue roos deur pous Paulus VI aan haar toegeken, en in 2013 deur pous Franciskus. Pous Johannes Paulus II het Juan Diego in 2002 heilig verklaar en Our Lady of Guadalupe as beskermheilige van die Amerikas (“Our Lady of Guadalupe”) verklaar.

Kwessies / UITDAGINGS

Sedert die ontstaan ​​van die Maagd van Guadalupe-toewyding, was daar 'n kontroversie tussen aparicionistas en antiaparicionistas, soos hierbo beskryf. Eersgenoemde glo vas in die wonderbaarlike verskynings van Guadalupe by die Tepeyac-heuwel in 1531. Laasgenoemde beweer dat haar nuwe beeld opdrag gegee is aan die inheemse kunstenaar Marcos Cipac de Aquino wat haar geskilder het na aanleiding van tradisionele beelde van Our Lady of the Immaculate Conception, insluitend Mexiko se veroweraar Hernán Cortés vaandel. In laasgenoemde siening, haar persona en toewyding is gekonstrueer vir die doel van kerstening gedurende koloniale tye. Later het sy gedien as 'n verenigende krag vir die multi-etniese Mexikaanse nasie en die versterking van gevoelens van patriotisme. Boonop word die hedendaagse transformasies en toeëiening van haar beeld, hoofsaaklik deur Amerikaanse Chicanx-groepe, om politieke, sosiale of feministiese idees oor te dra, dikwels met groot kontroversie teëgekom, en die verwerping van die kerk en tradisionele Katolieke. 'n Ontwikkeling van die afgelope twintig jaar is die kompetisie tussen Guadalupe en nie-amptelike heiliges, veral La Santa Muerte, [Beeld regs] wie se aanhang aansienlik toeneem. Baie toegewydes voel verlate deur en wantrou amptelike kerk- en staatsinstellings, en verkies om tot magtige heilige figure te bid wat hulle nie oordeel nie en nie tussengangers benodig nie, soos La Santa Muerte (sien Oleszkiewicz-Peralba 2015:103-35).

IMAGES

Beeld #1: Our Lady of Guadalupe, Villuercas, Spanje (Uit die argiewe van wyle Antonio D. Portago).
Prent #2: Immaculata Tota Pulchra, Italië, 8th Eeu.
Beeld #3: Maagd van Guadalupe, Basiliek van Guadalupe, Mexikostad.
Beeld #4: Maagd van Guadalupe met die kleure van die Mexikaanse vlag. Foto deur skrywer.
Beeld #5: Straataltaar van Guadalupe. El Paso Street, San Antonio, Texas. Foto deur skrywer.
Beeld #6: Santa Muerte as Our Lady of Guadalupe. Omslag, La biblia de la santa muerte.

Verwysings

Tensy anders vermeld, word die materiaal in hierdie profiel getrek uit Die Swart Madonna in Latyns-Amerika en Europa: Tradisie en Transformasie (University of New Mexico Press 2007, 2009 en 2011). Alle vertalings in hierdie teks is deur die skrywer.

Cuadriello, Jaime, kompl. tweede Artes de México 29: Visiones de Guadalupe. Santa Ana, CA: Bowers Museum van Kulturele Kuns.

Cuadriello, Jaime. en "Mirada apocalíptica: Visiones en Patmos Tenochtitlan, La Mujer Aguila." Cuadriello 10-23.

“Fox empezó la jornada en la Basílica.” 2000. Dagboek van Yucatán, 2 Desember, 7 Februarie 2003. Toegang vanaf http://www.yucatan.com.mx/especiales/tomadeposesion/02120008.asp op 5 April 2022.

"Guadalupanas." 2022. Immaculate Heart of Mary Church, 6 April. Toegang vanaf http://ihmsatx.org/guadalupana-society.html op 5 April 2022.

Gruzinski, Serge. La guerra de las beelde: De Cristóbal Colón 'n "Blade Runner" (1492–2019). 1994. Mexikostad: Fondo de Cultura Económica, 1995.

Herrera-Sobek, María. 1990. Die Mexikaanse Corrido. Bloomington: Indiana University Press.

Die Heilige Bybel. nd King James weergawe. Cleveland en New York: The World Publishing Company.

La Biblia de la Santa Muerte. en Mexiko: Ediciones SM

Lafaye, Jacques. Quetzalcóatl en Guadalupe: Die vorming van Mexikaanse nasionale bewussyn, 1531–1813. 1974. Vertaal deur. Benjamin Keen. Chicago en Londen: University of Chicago Press, 1976.

Maza, Francisco de la. El gaudalupanismo mexicano. 1981 [1953]. Mexikostad: Fondo de Cultura Económica.

Nebel, Richard. 1996 [1995] Santa María Tonantzin Virgen de Guadalupe. Vertaal deur Carlos Warnholtz Bustillos. Mexikostad: Fondo de Cultura Económica, 1996.

Nebrija, Antonio de. 1926. Gramática de la lengua castellana (Salamanca, 1492): Muestra de la istoria de las antiguedades de España, reglas de orthographia en la lengua castellana. Geredigeer deur Ig. González-Llubera. Londen en New York: H. Milford en Oxford University Press.

O'Gorman, Edmundo. 1991. Destierro de sombras: Luz en el origen de la imagen y culto de Nuestra Señora de Guadalupe del Tepeyac. Mexikostad: Universidad Nacional Autónoma de México.

Oleszkiewicz-Peralba, Małgorzata. 2018 [2015]. Vurige Feminine Divinities van Eurasië en Latyns-Amerika: Baba Yaga, Kali, Pombagira, en Santa Muerte. Palgrave Macmillan: New York, NY.

Olimón Nolasco, Manuel. 2002. “Onderhoud.” Gazeta Wyborcza. 27–28 Julie.

Orcult, April. 2012. "Wêreldbesoekte heilige plekke." Reis en ontspanning, 4 Januarie. Toegang vanaf travelandleisure.com op 6 April 2022.

"Ons Dame van Guadalupe Beskermheilige van Mexiko." Ensiklopedie Britannica. Toegang vanaf britannica.com op 4 April 2022.

Palacios, Isidro Juan. 1994. Apariciones de la Virgen: Leyenda y realidad del misterio mariano. Madrid: Ediciones Temas de Hoy.

Quispel, Gilles. 1979. Die Geheime Boek van Openbaring. New York: McGraw-Hill,.

Sahagún, Fray Bernardino de. Florentynse Kodeks: Algemene Geskiedenis van die Dinge van Nuwe Spanje. Vertaal deur Charles E. Dibble en Arthur JO Anderson. Santa Fe, NM: Skool vir Amerikaanse Navorsing; Salt Lake City: Universiteit van Utah, boek 1, 1950; boek 2, 1951 (Tweede Uitgawe, 1981); boeke 4 en 5, 1957 (Tweede Uitgawe, 1979); boek 6, 1969 (Tweede Uitgawe, 1976).

Quispel, Gilles. 1956. Geskiedenis generaal de las cosas de Nueva España. 4 Volumes. 1938. Uitgawe. Angel María Garibay K. Mexikostad: Porrúa.

"Sociedades Guadalupanas." 2022. TSHA Texas State Historical Association. Toegang verkry vanaf tshaonline.org op 6 April 2022.

Soustelle, Jaques. 1959. Pensamiento cosmológico de los antiguos mexicanos. Parys: Librería Hermann y Cia. Redakteurs.

Tlapoyawa, Kurly. 2000. "Die mite van La Virgen de Guadalupe." Toegang vanaf http://www.mexica.org/Lavirgin.html op 24 Februarie 2003.

"Waar kom die naam Guadalupe vandaan?" 2000. Die Asteekse Maagd. Sausalito, CA: Trans-Hyperborean Institute of Science. Toegang verkry vanaf http://www.aztecvirgin.com/guadalupe.html op 3 Maart 2003.

Torre Villar, Ernesnto de la, en Ramiro Navarro de Anda, komp. en eds. 1982. Getuienis históricos guadalupanos. Mexikostad: Fondo de Cultura Económica.

Zahoor, A. 1997 [1992]. Name van Arabiese oorsprong in Spanje, Portugal en die Amerikas. Toegang verkry vanaf http:cyberistan.org/islamic/places2.html op 15 Maart 2003.

 

 

 

 

Deel