Susannah Crockford

Sedona, Arizona

SEDONA, ARIZONA TYDLYN

1300's: Inheemse Pataya-groepe het geskei en die Yavapai-mense geword, wat die land rondom Oak Creek Canyon wat later Sedona genoem is, beset het.

1861: Blanke setlaars het begin aankom, wat die Yavapai-oorloë tussen die Amerikaanse leër en die Yavapai- en Tonto-volke laat neerslag het.

1875 (27 Februarie): Exodus Day, die gedwonge optog van die Yavapai-mense na die San Carlos-reservaat het plaasgevind.

1876: Die eerste wit setlaar, John J. Thompson, verhuis na Oak Creek Canyon.

1902: Stad Sedona gestig, met vyf-en-vyftig inwoners.

1912: Arizona word 'n staat.

1956: Kapel van die Heilige Kruis is gebou.

1987 (16-17 Augustus): Die Harmoniese Konvergensie het plaasgevind.

1988: Die stad Sedona ingelyf.

2012 (21 Desember): Die laaste datum op die Maya-kalender.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die gebied wat nou bekend staan ​​as Sedona is vir honderde jare bewoon deur die Wipukepa-band van die Noordoostelike Yavapai voor hul gedwonge verwydering in 1875. Die Yavapai het dit Wipuk genoem, die middel van die aarde waar die eerste mense na vore gekom het (Harrison et al 2012) . Die eerste Spaanse ontdekkingsreisigers wat die hoë woestyngebied oorgesteek het, het dit as 'n dorre woestyn gesien, net 'n natuurlike struikelblok wat die pad na Kaliforniese goud versper (Ivakhiv 2001:151). Afgestaan ​​van Mexiko in die vroeë negentiende eeu, was daar min wit setlaars tot die einde van daardie eeu. Toe het die Suidweste verander in die "land van betowering", 'n oord en toeriste-aantreklikheid vir die gegoede kus stedelike sentrums wie se inwoners daarheen stroom vir blaaskans, eers by sanitariums wat droë lug bied om verbruik te verlig en toe by hotelle en gholfbane wat die hele jaar deur aanbied. son en uitgestrekte leë ruimte (Ivakhiv 2001:146; Sheridan 2006:5-6).

Die suidweste se rotsagtige woestyne en uitgedroogde mesas het fantastiese legendes van menslike en nie-menslike ander geïnspireer. Uitheemse mitologie is gewortel in Suidwestelike terreine; New Mexico is die tuiste van Roswell, Nevada tot Area 51, Arizona met geheimsinnige ligte in die lug oor Phoenix (Denzler 2001). Arizona is ook ryk aan grensmitologie as die laaste slagveld van "cowboys en Indiërs." Dit het steeds die mees inheemse reservaatgrond in die vasteland van die VSA; die gedwonge verskuiwings en optogte van die vorige bewoners is 'n onlangse historiese herinnering (Ivakhiv 2001:152). Dit het gestaan ​​as die filmiese agtergrond vir Westerns, wat voortleef as die grens in die Hollywood-verbeelding (McNeill 2010: Ivakhiv 2001:156-57). Sedona is in die laat negentiende eeu gestig na die gedwonge verwydering van die Yavapai.

Sedona sit binne 'n netwerk van rooi rots-canyons en langs die oewer van Oak Creek, een van die min varswaterbronne in Noord-Arizona. Die kontras van die helder sandsteen teen die oop blou lug van Arizona en die groen groen bome wat groei, skep 'n skouspelagtige uitsig, veral wanneer jy naderkom vanaf die omliggende barre hoë woestynlandskappe. Sedona is 'n heilige plek van nuwe era spiritualiteit. Die sentraliteit daarvan word bewys deur die vergelyking daarvan in die literatuur met Mekka (Ivakhiv 2001:147).

Die idee dat Sedona 'n maalstroom van onsigbare, dog kragtige geestelike energie is, is relatief onlangs en kan in geskiedkundige verslae na die tweede helfte van die twintigste eeu opgespoor word. Dit het bekend geword vir "kolke", rooi rotsformasies wat gesê het dat spirale van spesiale energie daardeur vloei. Vanaf die 1980's het dit mense getrek wat betrokke was by nuwe era-spiritualiteit wat beweer het dat dit 'n heilige ruimte is. Plaaslike mense beweer dat die draaikolke bekend was aan inheemse Amerikaners, wat die hele gebied heilig gehou het (Ayres 1997:4-5). Ayres beskryf die ontstaan ​​van nuwe era-aktiwiteite in Sedona deur die ondersteuning van 'n makelaar genaamd Mary Lou Keller wat in die 1960's 'n gebou op Hillside gehad het waar sy mense gratis geestelike aktiwiteite laat hou het. In Keller se eie rekening was die draaikolke bekend aan die inheemse Amerikaners en toe kom Ruby Focus, 'n groep wat nou Rainbow Ray Focus genoem word wat steeds in Sedona teenwoordig is, met gekanaliseerde inligting oor die draaikolke en koop eiendom langs die Airport Mesa-kolk deur Keller in 1963 (Keller 1991:xvi). Sy sê dit is die oorsprong ten spyte van ander aansprake.

Die gewone toeskrywing in draaikolkgidsboeke is aan Dick Sutphen en Page Bryant, 'n paar sielkundiges wat beweer het dat hulle die draaikolke in die 1980's voel (Andres 2002:14; Sutphen 1986:21). Sutphen het 'n loopbaan gemaak uit psigiese werkswinkels wat gehou is oor Sedona se draaikolke wat daarop gemik is om psigiese vermoëns te ontwikkel, en boeke oor die draaikolke en hul kragte te publiseer. Volgens Ayres het Sutphen en Bryant net die draaikolke "gepubliseer" saam met Pete Saunders, nog 'n bekende Sedona-sielkundige (1997:7). Die bewering dat inheemse Amerikaners van die draaikolke geweet het, is deel van ’n strategie van legitimering (Hammer 2004:134-38). As die spesiale energie 'n inherente eienskap van die aarde is, dan sou dit aan die vorige bewoners bekend gewees het, wat deur nuwe akkers as meer geestelik beskou word.

Toerisme het lank reeds Arizona se drie c's vervang: beeste, koper en katoen (Sheridan 2012). Sedona is 'n blink juweel in hierdie bedryf en trek 3,000,000 4,000,000 XNUMX-XNUMX XNUMX XNUMX besoekers per jaar. Nuwe era spiritualiteit is 'n belangrike deel van hierdie toeriste-trekking. Aanvanklik het die Sedona Stadsraad en Sakekamer die toestroming van geestelike soekers minag, byvoorbeeld kampering binne die stadsgrense verbied om rondtrekkende nuwelinge uit die dorp te verdryf. Nou gee die Kamer van Koophandel kaarte uit van die liggings van draaikolke. Sedona se reputasie as 'n metafisiese of geestelike bestemming is deel van sy beroep op besoekers, met die draaikolke wat 'n rol speel saam met spa's, oorde en hotelle wat massering, meditasie en joga in welstandvakansies aanbied. Die welgestelde Uptown-winkelsentrum is besaai met winkels wat kristalle, psigiese lesings en genesingsmetodes bied. [Beeld regs] Toergidse bied reise om die draaikolke, UFO-besigtigingstoere en staptogte in die natuur aan. Dit is deel van die goed bewese oorvleueling tussen nuwe era-spiritualiteit en besigheid (Heelas 2008).

Leerstellinge / oortuigings

New age spiritualiteit is 'n gesekulariseerde en gedemokratiseerde esoterisme vir laatmoderniteit (Hanegraaff 1996:517). Sedona is 'n webwerf wat geestelike soekers van verskillende vlakke van toewyding lok, 'n plek van beide pelgrimstogte en migrasie. Daar word gesê dat dit spesiale energie het, wat die sentrale organiserende konsep van nuwe era spiritualiteit is. Energie is alles, deurdat alles teen spesifieke frekwensies vibreer (Albanese 2006:495-99: Kripal 2007:19; Prince and Riches 2000:91-92; Ivakhiv 2001:24-30; Bender 2010:115; Hanegraaff 1996:175:2001 . Sedona het 'n besonder hoë vibrasie; dit is heilig binne die kosmologie van nuwe era spiritualiteit. Sy hoë vibrasie word geskep deur sy posisie by 'n kruising van ley-lyne, energieke lyne van hoë vibrasiefrekwensies wat die aarde kruis (Ivakhiv 24:30-185, 92-XNUMX). Hierdie snypunte word gekenmerk deur draaikolke, wat ook soms die aarde se chakras of bloedsomloopstelsel genoem word. Dit verbind Sedona met ander heilige plekke in nuwe era spiritualiteit soos Mount Shasta, Kalifornië, en Maui, Hawaii, deur die onsigbare dog kragtige krag van energie.

Daar word gesê dat die hele gebied waar Sedona geleë is 'n draaikolk is; daar is ook spesifieke draaikolkplekke. Die vier belangrikstes in Sedona is Cathedral Rock, [Beeld regs] Bell Rock, Airport Mesa en Boynton Canyon. Hierdie rotsformasies is van die mees gefotografeerde terreine in Arizona (Ivakhiv 1997:377). Geestelike soekers rapporteer dat hulle anders voel by draaikolkplekke; energie word gevoel of intuïtief eerder as gesien of gehoor. Die energie by draaikolkplekke word versterk en dit beteken dat soekers daarheen gaan om geestelike ervarings te hê. Praktyke soos meditasie, psigiese lesings en kanalisering is algemeen. Die heiligheid van Sedona word gevoel deur diegene wat nie die nuwe era-konsep van energie ten volle onderskryf nie, maar wat nietemin voel dat die esteties aangename en verhewe landskap dit deurdrenk met die teenwoordigheid van die goddelike. Dit is 'n breër verskynsel van natuurgodsdiens wat met kontemporêre esoterisme oorvleuel, veral in die VSA (Albanese 1990, 2002). Die landskap van Sedona gekombineer met sy nabyheid aan die Grand Canyon en San Francisco Peaks skep 'n pragtige visuele aspek van "groot natuur" wat aansienlik bydra tot die geestelike uitwerking van Sedona. Die draaikolke trek die geestelike soekers, maar die landskap het 'n baie breër aantrekkingskrag.

RITUELE / PRAKTYKE

Op 16-17 Augustus 1987 is die Harmoniese Konvergensie aangekondig deur die nuwe era skrywer en kunstenaar José Argüelles (Ivakhiv 2001: 48). Dit was 'n gelyktydige en gesinchroniseerde daad van gebed in verskillende "kragplekke", soos Sedona en Glastonbury, regoor die wêreld. Argüelles het beweer dat dit die laaste ses-en-twintig jaar tydperk van die Groot Siklus van die Maya-kalender sou begin, en as genoeg mense terselfdertyd bid, dreunsang en kanaliseer, sal dit die vyf-en-twintig jaar oorgang na die Nuwe Era van vrede begin. en harmonie. Mense het in Sedona saamgedrom en verwag dat onder meer 'n ruimteskip uit Bell Rock sou kom. 'n Aantal van die geestelike soekers wat destyds na Sedona gekom het, het aangehou en die kern van die groeiende geestelike gemeenskap in die dorp geword.

21 Desember 2012 was bedoel om die einde van die oorgangsiklus na die Nuwe Era te merk, en die einde van die Maja-kalender se Groot Siklus. Minder mense het in Sedona vergader as in 1987. Een inwoner van Sedona, Peter Gersten, het egter plaaslike en nasionale bekendheid verwerf vir sy voorspelling dat 'n portaal op 21 Desember by Bell Rock, [Beeld regs] een van die draaikolke, sou oopmaak (Crockford 2021: 64-93). Hy het beweer dat hy deur die portaal sou stap om die wêreld van die virus van tegnologie te red. Hy het op 21 Desember saam met 'n klein groepie mense na die bopunt van Bell Rock gegaan en veertien uur lank gewag vir 'n portaal om oop te maak. Toe dit nie gebeur nie, het hy teruggeklim sonder om soveel plaaslik te spring en in die media het gerugte dat hy sou.

Baie kleiner geleenthede word in Sedona gehou, geïnspireer deur die begrip dat dit 'n heilige plek met spesiale energie is. Die datum 11/11/11 is as numerologies betekenisvol beskou en is gekenmerk deur rituele en seremonies in Sedona, soos 'n optrede wat by die Sedona Creative Life Centre gehou is van dans, dreunsang en dromme. Maandelikse tromkringe word by die Cathedral Rock-kolkkolk gehou, waar plaaslike mense en toeriste bymekaarkom om te dans en te trommel tydens die volmaan.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Sedona teken individuele figure wat betrokke is by spiritualiteit, soos Drunvalo Melchizedek, 'n skrywer en gewilder van die konsep van heilige meetkunde wat in Sedona woon en daar retreats gehou het. Baie individue trek na Sedona om hul geestelike pad te volg, wat die klein besighede oopmaak wat die spiritualiteit-georiënteerde sektor van die ekonomie bevolk (Ivakhiv 2001:175). Groepe het sentrums in Sedona opgerig, soos Dahn Yoga, 'n Koreaanse nuwe ouderdomsgroep met internasionale omvang. Daar is ook dertig Christelike Kerke, 'n Joodse sinagoge, en verskeie geestelike sentrums soos 'n tak van die New Thought-beïnvloed Unity Church en die Church of the Golden Age.

Sedona is 'n enklave van nuwe era-spiritualiteit, deurdat dit geestelike soekers trek wat hulself uitdruklik beskryf as daarheen getrek deur sy spesiale energie of "kolke". Dit is welbekend binne spiritualiteit as 'n "kragplek" of heilige plek. Alhoewel Sedona egter 'n heilige plek vir nuwe spiritualiteit is, het dit nie die status van 'n gevestigde en institusionele sentrum vir 'n godsdiens, soos Mekka in Islam het nie. Die geestelike gemeenskap het nie politieke mag in Sedona nie en word dikwels geïgnoreer of geminag deur diegene wat wel plaaslik mag beklee, soos die Stadsraad en Kamer van Koophandel. Hierdie instellings word oorheers deur eiendomseienaars in Sedona en is geneig om ouer lede van die gemeenskap te wees wat al baie dekades daar is of aansienlike bates in die area het.

Daar is 'n paar klein, privaat opvoedkundige instellings in die dorp wat besoekers oplei in geestelike praktyke soos joga, masseerterapie en esoteriese filosofiese idees. Byvoorbeeld, die Universiteit van Sedona is 'n ongeakkrediteerde afstandsonderrigkollege wat onderrig verskaf in wat dit "metafisiese" studies noem. Dit is gebaseer in 'n strookwinkelsentrum in Wes-Sedona. Nuwe era-spiritualiteit word meer opvallend by die dorp s'n geïnkorporeer ekonomie deur die toeristebedryf. Daar is talle besighede wat voorsiening maak vir besoekers wat meer betrokke wil raak by nuwe era spiritualiteit. Die duidelikste vorm van hierdie besighede is die winkels in die Uptown-omgewing wat geestelike items en dienste verkoop, [Beeld regs] soos kristalle, salie-bundels, orakelkaarte, psigiese lesings, aura-fotografie en draaikolktoere. Daar is ook onafhanklike geestelike sakelui, wat hulself soms bewuste entrepreneurs noem, wat dienste verkoop soos holistiese pedikure, joga-onderrig of masseerterapie. Sommige het saamgegroepeer in die Sedona Metafisiese en Geestelike Vereniging (SMSA), wat lede 'n fooi betaal om aan te sluit en in ruil daarvoor hul dienste gesamentlik adverteer deur middel van 'n webwerf wat kategorieë dienste soos retraites, toere, voorlesings, seremonies, onderrig en genesing. Lidmaatskap van die SMSA is bedoel om gevestigde geestelike praktisyns in die dorp 'n mate van eerbaarheid te gee. Een van die herhalende kritiek van ander inwoners is dat mense wat betrokke is by nuwe era-spiritualiteit bloot "grifters" is wat "vals" dienste verkoop om voordeel te trek uit liggelowige toeriste.

Kwessies / UITDAGINGS

Die geestelike aktiwiteite wat in Sedona gehou is, het by geleentheid omstredenheid ontlok. 'n Lid van 'n staptog georganiseer deur Dahn Yoga is in 2003 aan uitputting dood. 'n Groep onder leiding van Gabriel van Sedona het in 'n doelbewuste gemeenskap gewoon, genaamd Global Community Communications Alliance, wat die onderwerp was van 'n Dateline-blootstelling en 'n reeks opruiende hoofartikels in die plaaslike koerant, die Sedona Red Rock Nuus, omdat dit 'n "kultus" is. Hulle het Sedona na Tubac verlaat weens die blootstelling. In 2009 het James Arthur Ray 'n naweek Spiritual Warrior-werkswinkel gelei wat 'n sweet lodge ingesluit het, gehou by Angel Valley Retreat Centre net buite Sedona, waarin drie mense gesterf het. Dit is wyd in die nasionale en internasionale pers berig en Ray het twee jaar tronkstraf vir nalatige manslag gekry. 'n Geestelike leier genaamd Bentinho Massaro het in die middel van die 2010's na Sedona verhuis totdat 'n deelnemer by een van sy retraites in 2018 selfmoord gepleeg het.

Hierdie goed-gepubliseerde sake word dikwels in die media oorbeklemtoon. In Sedona trek baie mense daarheen omdat hulle voel dit het spesiale energie, begin 'n besigheid of werk in die plaaslike toerisme-ekonomie, en volg esoteriese praktyke op 'n individuele basis. ’n Besoek aan Sedona is dikwels die begin van hul geestelike pad. Hulle kom, het 'n ervaring in die draaikolke wat hulle as geestelik beskryf, verander hul lewe en werk om na Sedona te trek, en streef na hul spiritualiteit. Dit is dikwels moeilik om te bly as gevolg van die prys van huur en die gebrek aan werk, omset is hoog. Nuwe era spiritualiteit bly egter 'n belangrike faktor in die ekonomie en sosiale lewe van Sedona.

IMAGES

Beeld #1: New Age Centre in Sedona. Foto kopiereg, Susannah Crockford.
Beeld #2: Cathedral Rock draaikolk-werf. Foto kopiereg, Susannah Crockford.
Beeld #3: Bell Rock en Courthouse Rock draaikolkterreine, vanuit die perspektief van die Village of Oak Creek. Foto kopiereg, Susannah Crockford.
Beeld #4: Sedona Psigiese Welstandsentrum. Foto kopiereg, Susannah Crockford.

Verwysings

Albanese, Catherine L. 2007. 'N Republiek van gees en gees: 'n kulturele geskiedenis van Amerikaanse metafisiese godsdiens. Yale University Press.

Albanese, Catherine L. 2002. Heroorweging van natuurgodsdiens. Harrisburg, PA: Drie-eenheid.

Albanese, Catherine L. 1990. Natuurgodsdiens in Amerika: Van die Algonkiese Indiane tot die Nuwe Era. Chicago: Universiteit van Chicago Press.

Andres, D. 2007. Sedona: Die noodsaaklike gids. Sedona: Meta Adventures Publishing.

Andres, D. 2002. Wat is 'n draaikolk? Sedona: Meta Adventures Publishing.

Ayres, Toraya. 1997. Die geskiedenis van New Age Sedona. Cedar City, Utah: High Mountain Training and Publishing.

Bender, Courtney. 2010. Die Nuwe Metafisiese: Spiritualiteit en die Amerikaanse Godsdienstige Verbeelding. Chicago: Chicago University Press.

Bowman, Marion. 1999. "Gening in die geestelike mark: verbruikers, kursusse en geloofwaardigheid." Sosiale Kompas 46: 181-89.

Bradshaw, Bob. 1994. Sedona: Red Rock Country. Sedona: Bradshaw Color Studios.

Brown, Michael F. 1999. Die Channeling Zone: Amerikaanse spiritualiteit in 'n angstige era. Cambridge, MA: Harvard University Press.

Crockford, Susannah. 2021. Ripples of the Universe: Spiritualiteit in Sedona, Arizona. Chicago: Universiteit van Chicago Press.

Dannelley, Richard. 1992. Sedona Power Spot, Vortex & Medicine Wheel Guide. Sedona: Vortex Society.

Dean, Jodi. 1998. Aliens in America: Conspiracy Cultures from Outerspace to Cyberspace. Ithaca, NY: Cornell University Press.

Denzler, Brenda. 2003. The Lure of the Edge: Wetenskaplike passies, godsdienstige oortuigings en die strewe na UFO's. Berkeley: Universiteit van Kalifornië Pers.

Dongo, Tom. 1988. The Mysteries of Sedona: The New Age Frontier. Sedona: Kolibrie.

Hamer, Olav. 2004. Opspraak maak op kennis: strategieë van epistemologie van teosofie tot die nuwe era. Wetenskappe-New York. Leiden: Brill.

Hanegraaff, Wouter J. 2000. "New Age Religion and Secularization." Numen 47: 288-312.

Hanegraaff, Wouter J. 1996. Nuwe Era Religie en Westerse Kultuur: Esoterisme in die Spieël van Sekulêre Denke. Leiden: Brill.

Harrison, Mike, John Williams, Sigrid Khera en Carolina C. (Carolina Castillo) Butler. 2012. Mondelinge geskiedenis van die Yavapai. Acacia Publishing.

Heelas, Paul. 2008. Spiritualiteite van die lewe: Nuwe Era Romantiek en Verbruikende Kapitalisme. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell.

Ivakhiv, Adrian. 2007. "Power Trips: Making Sacred Space through New Age Pelgrimstog." Bl. 263-90 duim Handboek van die Nuwe Era, geredigeer deur Daren Kemp en James R. Lewis. Leiden: Brill.

Ivakhiv, Adrian. 2003. "Natuur en Self in New Age Pelgrimstog." Kultuur en godsdiens 4: 93-118.

Ivakhiv, Adrian. 2001. Eis Heilige Grond: Pelgrims en Politiek by Glastonbury en Sedona. Bloomington: Indiana University Press.

Ivakhiv, Adrian. 1997. "Rooi Rotse, 'Vortexes' en die verkoop van Sedona: Omgewingspolitiek in die Nuwe Era." Sosiale Kompas 44: 367-84.

Johansen, Gayle en Shinan Naom Barclay. 1987. Die Sedona Vortex-ervaring. Sedona: Sunlight Productions.

Johnson, Hoyt. 1998. Sedona: Die mees unieke mooi terrein op aarde. Sedona: Sedona Publishing.

Keller, Mary Lou. 1991. "Inleiding: eggo's van die verlede." Bl. vi-xvi in Sedona Vortex Gidsboek, geredigeer deur Page Bryant. Sedona: Light Technology Publishing.

Kemp, Daren en James R. Lewis, eds. 2007. Handboek van die Nuwe Era. Leiden: Brill.

Kripal, Jeffrey J. 2007. Esalen: Amerika en die godsdiens van geen godsdiens nie. Universiteit van Chicago Press.

McNeill, Joe. 2010. Arizona's Little Hollywood: Sedona en Noord-Arizona se vergete filmgeskiedenis 1923-1973. Sedona: Northedge & Sons.

Partridge, Christopher. 2004. Herbetowering van die Weste: Alternatiewe Spiritualiteite, Sakralisasie, Populêre Kultuur en Okkultuur. Londen: T&T Clark.

Pearson, Joanne, Richard H. Roberts, en Geoffrey Samuel, eds. 1998. Natuurgodsdiens vandag: heidendom in die moderne wêreld. Edinburgh: Edinburgh University Press.

Snoek, Sarah. 2004. New Age en Neopagan Religions in Amerika. New York: Columbia University Press.

Possamai, Adam. 2003. "Alternatiewe spiritualiteite en die kulturele logika van laatkapitalisme." Kultuur en Godsdiens 4:31–43.

Prince, Ruth en David Riches. 2000. The New Age in Glastonbury: The Construction of Religious Movements. New York: Berghahn Books.

Schnebly Heidinger, LJ Trevillyan, en The Sedona Historical Society. 2007. Sedona. Charleston: Arcadia Publishing.

Shapiro, Robert, Janet McClure en Lyssa Holt. 1991. Sedona Vortex Gidsboek. Flagstaff, AZ: Sedona: Light Technology Publishing.

Sheridan, Thomas E. 2012. Arizona 'n geskiedenis. Universiteit van Arizona Press.

Sutcliffe, Steven. 2003. Kinders van die Nuwe Era: 'n Geskiedenis van geestelike praktyke. Londen: Routledge.

Sutphen, Dick. 1986. Dick Sutphen bied Sedona: Psychic Energy Vortexes aan. Malibu, CA: Valley of the Sun Publishing.

Publikasiedatum:
21 Februarie 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel