Anita Stasulane

Agni Joga / Lewende Etiek

AGNI YOGA / LEWENSETIES TYDLYN

1847: Agni Yoga/Living Ethics stigter Nicholas Roerich is in St. Petersburg (Rusland) gebore.

1893-1898: Nicholas Roerich studeer regsleer aan die Universiteit van St. Petersburg en het die Imperial Academy of Arts bygewoon.

1899: Nicholas Roerich ontmoet Helena Shaposhnikova, wat sy vrou en naaste kollega geword het.

1900-1901: Nicholas Roerich het kontakte met esoteriese kringe in Parys gevestig en begin deelneem aan spiritistiese seances.

1908: Die Russiese Afdeling van die Teosofiese Vereniging is gestig.

1909: Nicholas Roerich is verkies tot lid van die Russiese Akademie vir Kuns.

1912: Die eerste kontoere van die beeld van die Moeder van die wêreld verskyn in die fresko uitgebeeld deur Nicholas Roerich in Talashkino, in die Smolensk provinsie.

1916-1921: 'n Versameling van vier en sestig gedigte Tsvety Morii (The Flowers of Morya) gekenmerk deur 'n sterk Teosofiese subteks is geskryf deur Nicholas Roerich.

1918-1919: Die Roerichs het na Finland en Swede verhuis nadat hulle die Bolsjewistiese Rusland verlaat het.

1919: Die Roerichs het na Groot-Brittanje verhuis en volgelinge begin versamel.

1920: Die Roerichs arriveer in die VSA

1921-1923: Die Roerichs het die organisatoriese struktuur van hul beweging opgebou deur vier instellings in die VSA te stig: Die International Society of Artists (Cor Ardens), die Master Institute of United Arts, die International Art Centre (Corona Mundi), en die Roerich Museum.

1923: Die eerste boek van Agni Joga, Die blare van Morya se tuin, is in Engels gepubliseer in 'n vertaling deur Louis L. Horch.

1923: Die Roerichs arriveer in Indië en vestig hulle later in Darjeeling, geleë aan die voorheuwels van die Himalajas.

1925-1928: Die Roerichs het die Sentraal-Asiatiese ekspedisie onderneem.

1947: Nicholas Roerich is oorlede.

1955: Helena Roerich is oorlede.

1957: Die Roerich se seun George (Yuri) Roerich (1902-1960) keer terug na Rusland.

1987: Svetoslav Roerich (1904-1993) ontmoet met die sekretaris-generaal van die USSR Kommunistiese Party, Mikhail Gorbatsjof.

1989: Sovetskiy Fond Rerihov (die Sowjet-stigting van die Roerichs) is gestig.

1991: Die Internasionale Sentrum van die Roerichs, wat die meerderheid van die Roerich-groepe in die post-Sowjet-nasies koördineer, het sy werk in Moskou begin.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Teosofie het talle skeurings ondergaan en die skepping van nuwe takke. Agni Yoga/the Living Ethics, gestig deur die Russiese skilder Nicholas Roerich (1847-1947) en sy vrou Helena Roerich (1879-1955), is een van die mees wydverspreide takke van Teosofie. Gebaseer op ontologie, kosmogonie en antropologie wat deur Helena Blavatsky ontwikkel is, het die Roerichs nuwe teosofiese sisteem geskep wat verryk is met elemente van etiek en sielkunde. Deesdae word die Roerich se leringe konsekwent die Lewende Etiek genoem eerder as Agni Joga in die post-Sowjet-ruimte. Nicholas en Helena Roerich het albei name as sinonieme gebruik. Die Lewende Etiek-konsep was bedoel as 'n kontras met die etiek van die Christelike Kerk wat volgens hulle spiritualiteit verloor het (Roerich, 1933:23).

Van die begin van die beweging is die volgelinge van Roerich gekenmerk deur respek teenoor die stigter van die Agni Yoga Society, wie se gesag gebaseer is op 'n vertelling oor die Roerich-familie se spesiale oorsprong. Vanaf die eerste publikasies wat aan Roerich se skildery opgedra is, en afgesluit met die jongste monografieë wat verskeie aspekte van die Roerichs se aktiwiteite ontleed, is die legende wat in die Roerich-familie self geskep is oor die familie se verbintenis met die Vikings aanhoudend herhaal. In die vroeë twintigste eeu is beweer dat die naam Roerich, Skandinawies van oorsprong, "ryk in glorie" beteken: rö of ru (heerlikheid) en ryk (ryk) (Мантель 1912:3). Die legende oor die spesiale familiegeskiedenis het sy hoogtepunt bereik in die bewering dat die Roerich se voorouers die afstammelinge was van die Viking Rurik, die stigter van die eerste Russiese staat. Die konsolidasie van hierdie legende is bevorder deur Aleksey Remizov (1877-1957), 'n vriend van Roerich, behep met 'n liefde vir Noord-Rusland, wat 'n mitologies poëtiese verhaal oor die oorsprong van die Roerich-familie gepubliseer het (Ремизов 1916).

Die Skandinawiese oorsprong van die Roerichs word genoem in bykans alle publikasies wat in die vroeë twintigste eeu aan Nicholas Roerich opgedra is, hoewel daar ook gelyktydige bespreking oor sy Russiese wortels is (Ростиславов 1916:6). In die 1930's was die verhaal oor die Skandinawiese herkoms van die Roerich-familie so bekend, dat dit ook buite Rusland as 'n algemeen bekende feit herhaal is (Duvernois 1933:7-8). In die 1970's en 1980's, toe die kommunistiese regime binne die USSR ontdooi en nuwe boeke oor die emigrantskilder N. Roerich gepubliseer kon word, is dieselfde legende oor die familie se oorsprong herhaal (Беликов, Князева 1973; Полякова 1985ова 1970). Die skrywers in Westerse lande het ook gepraat oor die Skandinawiese oorsprong van die Roerich-familie in die 1980's en 1974's (Paelian 1989; Decter XNUMX).

Ten spyte van die neiging om die legende oor die oorsprong van die Roerich-familie te herhaal sonder om dieper te delf, het sommige skrywers egter melding gemaak van Roerich se verbintenis met Letland (Полякова 1985:3; Короткина 1985:6). Deesdae ontken die volgelinge van Roerich in Riga nie Nicholas Roerich se familie se verbintenis met Letland nie. Die Roerichs het ontstaan ​​uit die Balties-Duitsers (Silārs 2005:64), wat Koerland vanaf Pommere binnegekom het; deesdae is dit die westelike deel van Pole en die oostelike deel van Duitsland, wat aan die Oossee lê. In die jongste navorsing is die oorsprong van die van Roerich van die manlike Skandinawiese naam Hroerikr verwerp. Die oorsprong van die van het meer waarskynlik uit das Röhricht (riet) ontstaan ​​(Silārs 2005:64). Deur gedetailleerde navorsing van argiefdokumente is Nicholas Roerich se oudste voorouer ontdek, sy oupagrootjie Johann Heinrich Röehrich (1763-1820), wat 'n skoenmaker was (Silārs 2005:70) en in Letland gewoon het, waar die van Roerich steeds is. redelik wydverspreid in die westelike streek.

Nicholas Roerich [Beeld regs] is in St. Petersburg gebore in die familie van Konstantin en Maria Roerich. As jong seun het hy groot belangstelling in die geskiedenis van antieke Rusland en letterkunde getoon: hy het gedigte, stories en toneelstukke oor historiese temas geskryf. Die ontmoeting met die ryk van verborgenhede is hoofsaaklik veroorsaak deur sy oupa aan vaderskant, Friedrich (Fyodor) Roerich, wat 'n versameling geheimsinnige Vrymesselaars-simbole gehad het (Рерих 1990:24). Hy het een van die beste en duurste privaatskole in St. Petersburg, die gimnasium van Karl von May, bygewoon. Die kunstenaar Mikhail Mikeshin (1835–1896) het die eerste keer Nicholas se artistieke talent raakgesien en sy eerste kunsonderwyser geword. Die vader, wat altyd gedroom het dat sy seun die regte sou studeer, het hom toegelaat om die Imperial Academy of Arts (1893) te betree op voorwaarde dat hy terselfdertyd by die regsdepartemente van die St. Petersburg Universiteit inskryf. Aan die begin van die eeu was baie Russiese kunstenaars bekommerd dat toenemende industrialisasie die lewe van sy natuurlike skoonheid sou beroof. Die herlewing van belangstelling in volkskuns en kunsvlyt het begin, sowel as die dryfkrag om die kuns en argitektuur van die verlede te bestudeer, te versamel en te bewaar. Die bewaring van die kulturele erfenis het 'n saak geword waaraan Nicholas Roerich baie van sy skryfwerk en skilderye gewy het, en 'n groot deel van sy lewe.

Niemand het Nicholas se denke so wesenlik beïnvloed soos Helena Shaposhnikova [Beeld regs] wat hy in 1899 ontmoet het nie. Hy het van historiese onderwerpe afgewyk en op 'n baie helderder en kleurvoller manier begin skilder. In 1901 het Nicholas en Helena getrou, en Helena het sy metgesel en inspirasie vir die res van sy lewe geword. In 1912 het Nicholas 'n reeks "profetiese" skilderye begin en besonderhede van Helena se drome in sy skilderye gebruik. Sy groeiende betrokkenheid by die filosofiese en geestelike leerstellings van die Ooste is die meeste direk beïnvloed deur Helena wat 'n diepgaande belangstelling in Oosterse godsdienste en filosofie gehad het.

Dit het onbekend gebly uit watter bronne Nicholas Roerichs die eerste inligting oor Teosofie bekom het. Hy het taamlik aktief betrokke geraak by die salonlewe. Van tyd tot tyd het hy sredy v bashne (Woensdae in die toring) bygewoon waar die Russiese simboliste gereeld by die digter, filosoof en literêre kritikus Vyacheslav Ivanov (1866-1949) se woonstel vergader het. "Woensdae in die toring" het 'n skool van teosofie vir baie intellektuele geword, aangesien Ivanov dikwels besoek is deur een van die mees aktiewe Russiese teosowe, Anna Mintsolova (1865-1910?), wat probeer het om Blavatsky selfs in haar voorkoms te volg. Nicholas Roerich is so sterk geraak deur Blavatsky se werke “The Stanzas of Dzyan” en “The Voice of the Silence” dat sy versameling van vier-en-sestig gedigte in leë vers “Cvety Morii” (The Flowers of Morya) grootliks tussen 1916 geskryf is. en 1921 is gekenmerk deur 'n sterk teosofiese subteks.

Nicholas Roerich se houding teenoor die Russiese Rewolusie van 1917 is op verskeie maniere beskryf, aangesien die kunstenaar se politieke oriëntasie verskeie kere verander het. Gedurende die tydperk van die Tsaristiese Ryk was Nicholas Roerich se politieke sienings duidelik monargisties, maar na die Bolsjewistiese opstand in Rusland, het hy 'n aanbod aanvaar om onder die vlerk van die nuwe mag te werk, terwyl hy, nadat die kunstenaar na die Weste geïmmigreer het, hy geglo het. skerp teen die Bolsjewiste (Roerich 1919). In Januarie 1918 het die Roerichs Rusland na Finland verlaat; in 1919 het hulle in Londen gebly; en in 1920 het hulle na New York gekom.

Die Agni Yoga Society het in die middel van die 1920's in die VSA ontwikkel (Melton 1988:757), toe die eerste mense wat daarin belang gestel het begin bymekaarkom om die boodskappe te bestudeer wat die Roerichs van die Mahatmas ontvang het, gepubliseer in Die blare van Morya se tuin (1923). Die Roerichs het begin om volgelinge in Wes-Europa rondom hulle te versamel selfs voor die publikasie van die eerste Agni Yoga/Living Ethics-boek. Die Roerichs het geglo in die vermoë van mediums om kontak te maak met die dooies, deur self spiritistiese séances by te woon en later selfs te hou, wat “genotuleer” is (Рерих 2011:20); dit wil sê die uitsprake wat tydens séances ontvang is, is opgeteken, sodat dit later oorweeg kon word (Roerich 1933:177). Helena se lewenswerk het begin met die opneem van die boodskappe wat tydens spiritistiese seanses ontvang is. Ander boeke het die eerste Agni Yoga-bundel gevolg, en hierdie sewentien boeke word deur alle groepe Roerich-volgelinge bestudeer.

Aanvanklik was die beweging se organisatoriese struktuur gebaseer op vier instellings wat in die VSA gestig is: die International Society of Artists (Cor Ardens) (1921), die Master Institute of United Arts (1921), die International Art Centre (Corona Mundi) (1922). en die Roerich Museum (1923). Verskeie ander verenigings was rondom hierdie geaffilieer, waarvan die werk hoofsaaklik deur die Roerich Museum gekoördineer is. Die Roerich-beweging het verbasend vinnig versprei; vyf-en-veertig samelewings in twintig lande is van 1929 tot 1930 gestig (Roerich 1933:177). Hierdie groepe het gewoonlik gevorm na die suksesvolle deelname van Roerich aan uitstallings. In een dekade kon die Roerichs goed gekoördineerde netwerk van nuwe teosofiese groepe skep.

Die Roerich-beweging het begin in die sogenaamde tyd van die tweede Teosofiese generasie, toe die Teosofiese Vereniging gelei is deur Annie Besant (1847-1933) saam met haar naaste kollega Charles Webster Leadbeater (1854-1934). Die Roerichs het probeer om met hul groep saam te werk. In Januarie 1925 het Nicholas Roerich Adyar (Indië) besoek. Voor sy aankoms in Adyar het Roerich die artikel "The Star of the Mother of the World" (Roerich 1924) gepubliseer wat die koms van 'n nuwe tydperk van die Groot Moeder van die Wêreld voorspel het. Hy het die skildery bemaak Die boodskapper, opgedra aan Blavatsky, met die hoop om die Blavatsky-museum in Adyar te skep (Roerich 1967:280). Die besoek het natuurlik nie die verwagte doelwitte bereik nie: in Adyar is hy net as 'n uitstaande kunstenaar gerespekteer, en die boodskap van die begin van die nuwe era is nie deur die Theosophical Society aanvaar nie. Omdat samewerking nie ontwikkel het nie, het die Roerichs die aansprake van Besant en Leadbeater om hoër gesag in die teosofiese vou te hê, verwerp. Soos Helena Blavatsky se werk vertaal het Die geheime leerstelling na Russies het die verhouding van die Roerichs met die Russiese Teosofiese Vereniging, wat die vertaalregte vir Blavatsky se werk besit het, versleg. Onenigheid het ook ontwikkel met ander teosofiese groepe vir die Roerichs: hulle het die Tempel van mense (1898) geskep in Kalifornië deur Francia La Due (1849-1922) en William Dower (1866-1937) en die Arcane Skool (1923) gestig deur Alice A. Bailey (1880-1949). Die Roerichs het in 'n ernstige opposisie gestaan ​​teen alle teosofistiese groepe wat beweer dat hulle self "die hele Oseaan van Onderrig het, die werke en fondamente van HP Blavatsky, en ook al die skatte van die Wysheid van die Ooste" (Roerich 1967:280). .

Die Roerichs het die Agni Yoga-boekreeks gepubliseer, wat in 1938 met Bowendiens en volgehou dat Helena Roerich boodskappe ontvang het van die Juffrou Morya, wat vroeër in kontak was met Blavatsky. Om die diens van Helena Roerich uit te lig, word sy die Agni Joga Moeder genoem, aan wie 'n verlossende funksie in die Roerichs se teosofiese sisteem gegee is (Infinity 1956:186). In 1924 het Roerich 'n artikel gepubliseer Die ster van die moeder van die wêreld in The Theosophist tydskrif en aangekondig dat 'n nuwe era aan die kom, die Groot Moeder se dogter se era (Roerich 1985:154). Roerich het die begin van die nuwe era in 'n spesiale teken gesien: in 1924 het Venus, naamlik 'n ster van die Moeder van die Wêreld, die Aarde vir 'n kort tydjie genader (Рерих 1931:50).

Die verspreiding van Agni Joga/Lewende Etiek in die tuisland van die Roerichs het die grootste struikelblokke gehad as gevolg van historiese politieke omstandighede. Selfs al het die Roerichs ook ondersteuners in die USSR gehad, was hul lering ná die Tweede Wêreldoorlog nie deur die breër samelewing bekend nie. Die situasie het verander na die dood van Stalin. In 1957 het hul seun George (Yuri) Roerich (1902-1960) na Rusland teruggekeer. George het die vader se kuns gelyktydig met sy eie werk by die Russiese Akademie vir Wetenskap se Instituut vir Oosterse Studies bevorder. Uitstallings het die een na die ander in verskeie stede in die USSR gevolg ná die eerste uitstalling van skilderye in Moskou (1958) deur Nicholas Roerich. Alhoewel teosofiese literatuur verbied is, het die skilderye deur Roerich wat in die museums uitgestal is, 'n wonderlike geleentheid gebied om teosofiese onderrig te populariseer, en kuns het gedien as die deur wat na die wêreld van Agni Joga/Lewende Etiek gelei het.

In die 1980's het Svetoslav Roerich (1904-1993) 'n deurslaggewende rol in die ontwikkeling van die beweging gehad. Hy het M. Gorbatsjof en sy vrou Raisa (1987) ontmoet, wat gou by die Moskouse groep Roerich-volgelinge aangesluit het. Met die ineenstorting van die Sowjet-ideologiese stelsel het baie breër geleenthede vir die verspreiding van Agni Joga/Lewende Etiek geopen, en Roerich-samelewings is op baie plekke in die verbrokkelende Sowjet-ryk gestig. [Beeld regs] Hiervan het die Moskou-groep die suksesvolste bedryf. Dit het die N. Roerich-museum en die Sowjet-stigting van die Roerichs (1989) gestig, wat sy bedrywighede nou voortgesit het as die Internasionale Sentrum van die Roerichs (1991). In 2017 het die Ministerie van Kultuur van die Russiese Federasie beslag gelê op die Lopoukhins-landgoed waar die museum geleë was. Dit het dit baie moeilik gemaak vir die Internasionale Sentrum van die Roerichsto-bedryf.

Die legende oor die Skandinawiese oorsprong van die Roerich-familie bly die rondte doen en word ook intensief herhaal in beide die post-Sowjet-ruimte, sowel as in die Westerse wêreld. In die geledere van die Agni Yoga-volgelinge dien die belangrike rol wat aan die Roerich-familie in die Russiese geskiedenis toegeskryf word, 'n spesifieke doel - om Nicholas Roerich se spesiale status te regverdig: hy het ontstaan ​​uit 'n belangrike historiese familie en moet 'n missie onderneem wat ewe belangrik is as dié van sy voorvaders in die geskiedenis. Daarom is die 21ste-eeuse legende aangevul met 'n nuwe en baie belangrike element: nou word die aristokratiese aard en belangrikheid van Helena Roerich se voorvaders in die geskiedenis van Ou-Rusland ook genoem in parallel met die uitspraak oor Nicholas Roerich se familie. Die voortsetting van so 'n legende word nogal verwag: in die eerste helfte van die 20ste eeu was die mees sigbare persoon in Agni Yoga Nicholas Roerich, wat teosofiese idees in die beelde in sy kuns ingesluit het en aan die organisatoriese kwessies van die beweging gewerk het. Terwyl die lede van die beweging na Roerich se dood toenemend die belangrike bydrae van Helena Roerich begin erken het: sy was spesifiek die een wat die Agni Yoga of Living Ethics-boeke geskryf het. In die lof van die prestasies van die Roerich-familie word die bydrae van Helena Roerich vandag al hoe meer uitgelig, en ikoon se stylprente wat aan haar opgedra is, is selfs in sommige groepe geskep.

Leerstellinge / oortuigings

Die Roerichs het hul weergawe van Teosofie as joga geposisioneer. Helena Roerich is in die wêreld van joga bekendgestel deur die literatuur van die Amerikaanse okkultis William Walker Atkinson (1862-1932), bekend as Ramacharaka. Later het haar houding teenoor die werke van Atkinson verander, en ter bevordering van hul stelsel van teosofie, stel die Roerichs dit saam met die een van die prominente voorstanders van die New Thought-beweging, Atkinson. Oortuig deur hul lesings van godsdienstige tekste uit verskeie tradisies dat die simbool van vuur algemeen is vir alle godsdienstige sisteme van die wêreld, het die Roerichs tot 'n gevolgtrekking gekom dat in verskeie godsdienste dieselfde godheid aanbid word, gemanifesteer vir die mens in vuur (“agni” in Sanskrit). Volgens die Roerichs se begrip moes vuur as energie beskou word, en uiteindelik het energie die sleutelbegrip van hul nuwerwetse teosofiese stelsel geword. Alhoewel dit mag lyk asof die Roerichs baie innoverend was deur die etiket van Agni Yoga te kies, was hulle in werklikheid toegewyde volgelinge van Blavatsky. Helena Roerich het na Blavatsky verwys toe sy verklaar het dat "godheid 'n geheimsinnige, lewende (of bewegende) vuur is" (Roerich, 1954:489).

Soos in die Teosofie van Blavatsky, is een van die hoofkonstitutiewe elemente van Roerich se lering die geloof in Mahatmas of wyse Himalaja-onderwysers. Die leer van Roerich het spesifiek ontwikkel onder die invloed van Blavatsky se leerstelling, en dit is nie net die basiese idees nie, maar ook die besonderhede van Roerich en Blavatsky wat identies is. Met die aanneming van Blavatsky se konsepte van Mahatmas, het die Roerichs onderskeidelik selfs hul manifestasieskema geleen: beide Helena Roerich en Helena Blavatsky het albei visioene ervaar, selfs van kleins af (Bowendiens 1938:36) en het sekere verskynsels bewerkstellig (Roerich 1974:224); beide van hulle het een en dieselfde geestelike Onderwysers gehad, en beide Helenas het dieselfde Onderwysers op een en dieselfde plekke ontmoet (Roerich 1998:312; Roerich 1998:365-66).

Na die dood van die Blavatsky het Nicholas Roerich en sy vrou Helena Roerich beweer dat hulle die kanale van 'n nuwe openbaring was en dat hulle oor bonatuurlike kragte beskik: Mahatmas het "die formules vir atoomenergie" gedemonstreer (Bowendiens 1938:18) aan Helena Roerich. Sy het die vermoë gehad om “die magnetisme van voorwerpe” (Bowendiens 1938:143), om natuurrampe en keerpunte in die geskiedenis te voorspel (Bowendiens 1938:117, 173, 163). Sy kon menslike evolusie genees en beïnvloed (Roerich 1974:244; Bowendiens 1938:186). Skilderye van Roerich het ook die vermoë gehad om te genees (Roerich 1954:167-68).

Die Roerichs het die Himalajas heilige betekenis gegee, aangesien die Mahatmas op een of ander geheime plek in die Himalajas gewoon het, van waar hulle na die evolusie van die Aarde gekyk het. Dit was spesifiek as gevolg van hierdie oortuiging dat berge, wat die geestelike wêreld gesimboliseer het wat van die daaglikse wêreld geskei is, maar wat steeds bereikbaar is vir diegene wat na 'n Hoër Realiteit streef, in Roerich se skilderye oorheers. In reaksie op kritici wat deur Indië en die Himalajas gereis het en gesê het dat hulle Mahatmas nêrens opgemerk het nie, het die Roerichs geskille oor die bestaan ​​van Mahatmas gewikkel en eerstens volgehou dat in die folklore van alle volke elemente gevind kon word. wat bewyse oor Mahatmas verskaf; tweedens vereis Onderwysers nie 'n fisiese teenwoordigheid nie (Roerich 1954:367), aangesien dit in astrale liggame bestaan.

Die rol wat Roerich aan sy vrou toegeken het om die evolusie van die mensdom te verseker, het ten nouste verband gehou met die idee oor die spesiale missie van vroue in die proses van evolusie. Hy het beklemtoon dat in elke siklus van evolusie, die krities noodsaaklike ding vir die evolusie van die mensdom bekend gemaak word deur een Onderwyser, wat verantwoordelikheid aanvaar vir 'n sekere siklus van evolusie. Die Roerichs het volgehou dat die spiritualiteit van die twintigste eeu tot so 'n lae vlak gegly het dat, met vuurenergie wat die Aarde nader, daar 'n behoefte was aan iemand wat hoër kosmiese energieë kon transformeer op 'n manier dat die mensdom dit sou kon ontvang. Dit is bereik deur Helena Roerich, wat op hierdie manier die wêreld gered het (Infinity 1956:186). Omdat hy bewus was van die feit dat die nuwe teosofiese sisteem een ​​of ander verenigende simbool vereis, het die skilder die beeld van die Moeder van die Wêreld aangebied, wat hy gereeld in sy skilderye gereproduseer het, en wat as Teosofiese ikone beskou kan word.

RITUELE / PRAKTYKE

Al is die naam van die beweging Agni Yoga, beoefen die volgelinge van Roerich nie een of ander nuwe soort joga nie, aangesien die Roerichs nie 'n gesistematiseerde metode ontwikkel het vir hoe hul joga beoefen moet word nie. Uit die verspreide verwysings wat in die Agni Joga-boeke verskaf word, kan ons aflei dat drie stadiums in die Roerichs se joga voorsien is: suiwering, die verbreding van bewussyn en vurige transmutasie (Stasulane 2017a).

Alhoewel Roerich se volgelinge hulself aanbidders van kultuur noem en baie ruimte gee vir kulturele aktiwiteite in hul optrede, word hul beweging gekenmerk deur rituele gedrag. [Beeld regs] Soos ontdek in veldwerk wat in die Letse Departement van die Internasionale Sentrum van die Roerichs onderneem is, is die rituele gedrag gesentreer op drie basiese eienskappe: die Vredesvaandel, vuur en blomme.

Die belangrikste eienskap is die Banner of Peace wat deur Nicholas Roerich self ontwerp is. Dit is bedoel om die beskerming van die mensdom se kulturele prestasies te verteenwoordig, net soos die rooi kruis vir die beskerming van menselewe staan ​​(Roerich 193:192). Die ontwerp op die Banier van Vrede word oor die algemeen geïnterpreteer as simboliseer van godsdiens, kuns en wetenskap wat deur die kring van kultuur omring word, of as die verlede, hede en toekomstige prestasies van die mensdom, beskerm binne die sirkel van ewigheid. Dit bevat egter 'n esoteriese betekenis: die drie rooi sfere binne 'n wit gebied, omring deur 'n rooi sirkel, is 'n simbool van die Mahatmas (Stasulane 2013:208-09). [Beeld regs]

Vuur is nog 'n rituele eienskap van Roerich se volgelinge. Kerse word buite die lokaal geplaas vir geleentheidsverrigtinge, bv in die erf, op die trap, sowel as binne die lokaal. Nicholas Roerich het vasgestel dat die meeste, indien nie alle, godsdienste dieselfde goddelikheid aanbid wat in vuur geopenbaar is (Roerich 193:232). Dit kom as geen verrassing dat die Roerichs verkies het om hul eie sisteem van teosofie te noem nie Agni Joga of Yoga van Vuur.

Die derde eienskap, blomme, hou sterk verband met geritualiseerde gedrag. In die uitvoering van veldnavorsing oor die jare was daar 'n geleentheid om die dinamiese ontwikkeling van geritualiseerde gedrag waar te neem: hulde bring aan die stigters van die beweging met blomme het gereeld geword, maar tydens die jongste gebeurtenis met Roerich se volgelinge was dit duidelik dat die die plaas van blomme was besig om in 'n rituele aksie te verander.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Deesdae vorm die volgelinge van Roerich 'n netwerk van teosofiese groepe, wat byna die hele Europa en Noord-Amerika, asook verskeie Suid-Amerikaanse en Asiatiese lande insluit. Ná die ineenstorting van die kommunistiese regime speel Moskou, waar die Internasionale Sentrum van die Roerichs (ICR) funksioneer, ’n besondere rol en ding dit suksesvol mee met die beweging se oudste sentrum in New York (VSA). Onenigheid tussen die sentrums in Moskou en New York het eerstens ontstaan ​​as gevolg van die kwessie van die regte op die literêre nalatenskap wat deur die Roerichs nagelaat is. Aangesien die Roerich se jongste seun Svyatoslav Roerich (1904-1993) in 1990 sy ouers se argief aan die Sowjet-stigting van die Roerichs oorhandig het, hou die Moskou-groep vol dat die regte om Roerich se werke te publiseer net aan hulle behoort.

Ten spyte van hul wisselende geopolitieke oriëntasie, word alle groepe Roerich-volgelinge gekenmerk deur eerstens sterk geloof in die boodskappe wat Roerich van die Mahatmas ontvang het; tweedens die gedeelde ikonografie. Nicholas Roerich se skilderye, waarin die kunstenaar ook besonderhede van sy vrou se visioene verweef het, het op hierdie manier 'n nuwe teosofiese sisteem van simbole geskep. Verder het die groepe Roerich-volgelinge organisatories swak gekonsolideer. Byvoorbeeld, in Letland is daar drie groepe Roerich-volgelinge: die Letse Roerich-vereniging, die Letse Departement van die Internasionale Sentrum van die Roerichs, en die Aivars Garda-groep of die Letse Nasionale Front. Elkeen van hierdie groepe werk in hul eie gebied: kulturele gebeurtenisse is die hoofvorm van aktiwiteit van die Letse Roerich-vereniging en die sleutelwoord "kultuur" oorheers in sy sosiale kommunikasie, aangesien die Roerichs die konsep van kultuur as 'n kultus van lig of, meer presies, as aanbidding van die skeppende vuur (hiërargie 1977:100). Die Letse Departement van die Internasionale Sentrum van die Roerichs kon daarin slaag om invloed in die Letse onderwysstelsel te verkry. Dit maak die gumannaja pedagogika (menslike pedagogie/opvoeding) suksesvol gewild wat deur Shalva Amonashvili ontwikkel is, wat gebaseer is op die leerstellings van Roerich. Studente word aangemoedig om Roerich se kulturele erfenis te bekom deur byvoorbeeld sy skilderye oor te teken. Die aktiwiteite van die Aivars Garda-groep, of die Letse Nasionale Front, strek tot politiek (Stasulane 2017b). Soortgelyke verdelings kan ook in ander lande waargeneem word. Alhoewel teosofiese groepe swak gekonsolideer is, is hulle sosiaal invloedryk, aangesien elkeen van hulle sy eie gebied dek, wat op hierdie manier 'n redelike digte teenwoordigheid van teosofiese idees in die hedendaagse samelewing verseker.

Kwessies / UITDAGINGS

Al stel al die groepe Roerich-volgelinge hulself gewoonlik as kulturele organisasies voor, sluit hul aktiwiteite ook 'n politieke aksent in, wat nie as 'n marginale uitdrukking van Teosofie gesien kan word nie, maar eerder as die bewegingstigter se tradisie van histories gebaseerde politieke aspirasies. Die opening van die USSR se geheime argiewe en die publikasie van verskeie Theosophist-dagboeke en -briewe, wat voorheen ontoeganklik was, lewer verrassende bewyse van Roerich se geestelike geopolitiek (McCannon 2002:166). Onlangse navorsing oor die Roerich-beweging se geskiedenis onthul die politieke doelwitte van die Sentraal-Asiatiese ekspedisies wat deur die kunstenaar (1925–1928; 1934–1935) georganiseer is (Росов 2002; Andreyev 2003; Andreyev 2014). Roerich het probeer om die Groot Plan uit te voer. Die plan was om die Nuwe Land te vestig, wat van Tibet tot suidelike Siberië sou strek, insluitend gebiede wat deur China, Mongolië, Tibet en die USSR geregeer is. Hierdie Nuwe Land is as die Shambhala-ryk op Aarde beplan. Groot betekenis was bedoel vir die Altai in Nicholas Roerich se beplande ryk, waar volgens hom die wonderlike Belovodie (die Land van Witwaters) gevind kon word. Dit word aangekondig in Russiese folklore, sowel as in die leerstellings van verskeie nuwe godsdienstige bewegings.

Nicholas Roerich het probeer om die steun van verskeie lande te kry, insluitend die politieke steun van Sowjet-Rusland, om hierdie nuwe ryk in die ooste te skep. Roerich het verskeie kere in die Weste met verteenwoordigers van Sowjet-Rusland vergader om die steun van die Sowjet-regime vir die skepping van die Nuwe Land te verkry (Adreyev 2003:296-67), en in 1926 het hy in Moskou aangekom met 'n brief van die Mahatmas en 'n skildery waarin die Boeddha Maitreya uitgebeeld is op 'n manier wat baie na Lenin gelyk het. In die brief wat aan Moskou gelewer is, het die Mahatmas die verspreiding van kommunisme oor die hele wêreld aangemoedig, wat 'n stap vorentoe in die proses van evolusie sou wees (Росов 2002:180). In die 1930's, toe Stalin se onderdrukkings in Rusland begin het (insluitend onderdrukkings teen die volgelinge van Roerich) en toe die Sowjet-regime sy Verre Ooste-beleid verander het (Andreyev 2003), het Roerich oortuig geraak dat die Bolsjewiste nie die verwagte steun vir die Groot Plan sou bied nie. en het weer ondersteuning by die VSA begin soek

Dit mag lyk asof die planne vir die stigting van die Nuwe Land saam met Nicholas Roerich verby is, maar hierdie idee is steeds aktueel in hedendaagse Roerich-groepe. Roerich-volgelinge reis gereeld na die Altai, en hulle is goed ingelig oor die politieke aspirasies van Nicholas Roerich, tog behandel hulle hom as 'n uitstaande politikus wie se versiendheid gegrond was op sy profetiese insig. Al hoe meer nuwe akademiese navorsing kom uit oor hoe politieke esoterisme in hedendaagse Rusland uitgedruk word, maar waarin die teosowe die uitgespreekte kritiek teëstaan ​​en Roerich se politieke doelwitte vergeestelik.

Die Internasionale Sentrum van die Roerichs streef daarna om die "kosmiese denke" in die wetenskap in te voer deur die sogenaamde filosofie van die kosmiese werklikheid wat gewoonlik soos volg verduidelik word: in die loop van die twintigste eeu het kosmiese denke as 'n kwalitatief nuwe sintetiese verskyning denkwyse gekenmerk deur die sintese van die wetenskaplike, filosofiese en godsdienstige ervaring van die mensdom wat nuwe geleenthede openbaar vir diverse wyses van kognisie, insluitend die buitewetenskaplikes.

Insluiting van teosofiese ontologie en kosmogonie in kontemporêre wetenskap is die projek van die United Scientific Centre of Cosmic Thinking, wat in 2004 gestig is onder die beskerming van die Internasionale Sentrum van die Roerichs, wat verantwoordelik is vir die samewerking met die Russiese Akademie vir Wetenskap, die K. Tsiolkovsky Russiese Akademie vir Kosmonautika, die Russiese Akademie vir Onderwys en die Russiese Akademie vir Natuurwetenskappe. Die aktiefste Russiese fisici wat aan die Roerich-beweging deelgeneem het, was die geleerdes wat die sogenaamde torsievelde ondersoek het, Anatoliy Akimov (1938-2007) en Gennadiy Shipov (geb. 1938), wat in die 1990's lesingtoere deur die ineenstortende USSR gemaak het. Die navorsers wat die “kosmiese denke” aanvaar het, bevorder die Roerichs se leer suksesvol en voer aan dat onlangse ontwikkelings van die hedendaagse wetenskap die waarheid van die Lewende Etiek bewys.

IMAGES

Beeld #1: Nicholas Roerich, die stigter van Agni Yoga (1847-1947). Toegang vanaf https://www.roerich.org/museum-archive-photographs.php.
Beeld #2: Helena Roerich. Toegang d vanaf http://www.ecostudio.ru/eng/index.php.
Beeld #3: Uitstalling opgedra aan Nicholas Roerich by die International Baltic Academy in Riga, Letland. (2009). Foto: Anita Stasulane.
Beeld #4: 'n Heilige ruimte geskep deur Roerich-volgelinge by 'n geleentheid in die Letse Akademiese Biblioteek (2009). Foto: Anita Stasulane.
Beeld #5: Nicholas Roerich. Madonna Oriflamma. (1932). Toegang verkry vanaf https://www.roerich.org/museum-paintings-catalogue.php.

Verwysings

Andreyev, Alexandre. 2014. Die mite van die meesters herleef: die okkultiese lewens van Nikolai en Elena Roerich. Leiden en Boston: Brill.

Andreyev, Alexandre. 2003. Sowjet-Rusland en Tibet: Die Debakel van Geheime Diplomasie, 1918–1930's. Leiden en Boston: Brill.

Беликов, П.Ф., Князева, В. П. 1973. Roerich, Москва: Молодая гвардия.

Decter, Jacqueline. 1989. Nicholas Roerich: Die lewe en kuns van 'n Russiese meester. Rochester, VT: Park Street Press.

Duvernois, J. 1933. Roerich: Fragmente van 'n biografie. New York.

hiërargie. 1977. New York: Agni Yoga Society.

Infinity. 1956. Deel 1. New York: Agni Yoga Society.

Короткина, Л. В. 1985. Рерих в Петербурге – Петрограде. Ленинград: Лениздат.

MANTEL, A. N.K. Roerich. 1912. Казань: Издательство книг по искусству.

Melton, Gordon J. 1988. Die Ensiklopedie van Amerikaanse Godsdienste. Detroit: Gale.

McCannon, John. 2002. "By die oewers van Witwaters: Die Altai en sy plek in die geestelike geopolitiek van Nicholas Roerich." Sybirica 2: 166-89.

Ремизов, A. 1916. Жерлица Дружинная. Toegang verkry vanaf https://www.roerich.org/museum-paintings-catalogue.php Julie 8, 2021.

Полякова, Ε. И. 1985. Николай Рерих. Москва: Искусство.

Рерих Е. И. 2011. Briewe. Том 1. Москва: МЦР.

Рерих, Н. 1990. Зажигайте сердца, Москва: Молодая Гвардия.

Рерих, Н. 1931. Держава света. Southbury: Alatas.

Rēriha, Helena. 1998. Vēstules. 1. Sēj. Riga: Vieda.

Rērihs, Nikolajs. 1998. Altajs - Himalaji: Ceļojumu dienasgrāMata. Riga: Vieda.

Ростиславов, А. 1916. N.K. Roerich, Петроград: Бутковский, 1916.

Roerich, Nicholas. 1985. Shambhala. New York: Nicholas Roerich Museum.

Roerich, Nicholas. 1974. Onoorwinlike. New York: Nicholas Roerich Museum.

Roerich, Nicholas. 1933. Vurige Vesting. Boston: The Stratford Company.

Roerich, Nicholas. 1924. "Ster van die Môre." Die Teosoof. Oktober: 97-105.

Roerich, Helena. 1967. Briewe van Helena Roerich 1929-1938. Deel 2. New York: Agni Yoga Society.

Roerich, Helena. 1954. Briewe van Helena Roerich 1929-1938. Deel 1. New York: Agni Yoga Society.

Росов, А. В. 2002. Николай Рерих: Вестник Звенигорода. Экспедиции Н. К. Рериха по окраинам пустыни Гоби. Санкт-Петербург: Ариаварта-Пресс.

Silārs, Ivars. 2005. "Rērihi Kurzemē: Leģendas un arhīvu dokumenti." Latvijas Arhīvi 2: 61-80.

Stasulane, Anita. 2017a. "Interpretasie van joga in die lig van Westerse Esoterisme: Die saak van die Roerichs." Alternatiewe Spiritualiteit en Godsdiensoorsig 8: 107-21.

Stasulane, Anita. 2017b. "Vroulike leiers in 'n radikale regse beweging: die Letse Nasionale Front." Geslag en onderwys 29: 182-98.

Stasulane, Anita. 2013. "Teosofie van die Roerichs: Agni Joga of Lewende Etiek." Bl. 193–216 duim Handboek van die teosofiese stroom, geredigeer deur Olav Hammer en Michael Rothstein. Leiden en Boston: Brill.

Supermundane: Die innerlike lewe. Boek Een. 1938. New York: Agni Yoga Society.

Paelian, Garabed. 1974. Nicholas Roerich. Sedona, AZ: Aquarian Educational Group.

publikasiedatum
3 Februarie 2022

 

Deel