Michelle Mueller

Feraferia

FERAFERIA TYDLYN

1928 (2 November): Frederick "Fred" McLaren Adams is gebore.

1935: Svetlana Butyrin is gebore.

1956: Fred wat as 'n gegradueerde student by Los Angeles State College ingeskryf is, het 'n mistieke openbaring ervaar wat die blywende geloof by hom ingeboesem het dat God hoofsaaklik vroulik is.

1957: Fred en 'n groep vriende het die Hesperian Fellowship gestig. Fred het "Hesperian Life and the Mother Way" geskryf (later gepubliseer as "Hesperian Life and The Maiden Way").

1967 (2 Augustus): Feraferia is opgeneem as 'n 501(c)3 kerk in Kalifornië. Die vroegste uitgawes van Feraferia se nuusbrief, Korythalia, gepubliseer is. Fred gepubliseer Nege koninklike passies van die jaar.

1989: Jo Carson het begin om onderhoude te verfilm en saam met Fred na heilige plekke te reis vir die projek wat Dans Met Gaia.

1990's: Fred en Svetlana het na Nevada City, Kalifornië, verhuis om naby Svetlana se volwasse kinders te wees.

1998: Peter “Phaedrus” Tromp raak bevriend met Fred en begin 'n Feraferia-groep in Amsterdam, wat Feraferia-rituele skrifte in Nederlands beskikbaar stel.

2008: Na sy dood is Fred vereer met 'n Feraferia Whole Earth Initiation ('n begrafnisritueel wat Fred self gedurende sy leeftyd geskryf het).

2009: Jo Carson s'n Dans Met Gaia première by die Fairfax Dokumentêre Filmfees.

2010 (6 Mei): Svetlana is dood nadat sy teruggeval het van longontsteking.

2011: Jo Carson aanvaar die posisie van President van die Raad en Hoëpriesteres van Feraferia. Sy en haar man, John Reed, het 'n webwerfbewaarplek vir Feraferia-leer geskep.

2012: 'n Feraferia Facebook-bladsy is geloods wat 'n aktiewe webwerf vir inligting en aankondigings gebly het.

2014: Jo Carson gepubliseer Vier Wildheid: Magie, Vrolikheid en Liefde op die Feraferia-pad.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die Feraferia-tradisie van Neo-Paganism is in die 1960's gestig deur Frederick “Fred” McLaren Adams (1928–2008), met beduidende insette van sy vennoot Svetlana “Lady Svetlana” Butyrin (1935–2010). Die lede sê sy naam beteken "viering van wildheid" van die Latynse fera (wild) en feria (fees).

Fred was 'n lewenslange student wat sedert sy jeug mitologie en esoterisme bestudeer het en in sy volwassenheid grade in psigiatrie, kinematografie, antropologie en kuns gevolg het. Hy was 'n gegradueerde student by Los Angeles State College, wat antropologie en beeldende kunste studeer het, toe hy 'n ekstatiese ervaring en besef gehad het dat God vroulik is, wat hom gelei het tot die stigting van Feraferia in sy laat twintigs. In 1957 het Fred en 'n groep vriende die Hesperian Fellowship gestig. Fred het "Hesperian Life and the Mother Way" geskryf (later gepubliseer as "Hesperian Life and The Maiden Way"). Die tradisie het in Feraferia ontwikkel en is in 501 as 'n 3(c)1967 kerk in Kalifornië opgeneem. Die organisasie het 'n nuusbrief getiteld vervaardig. Korythalia, waarvan verskeie uitgawes bewaar word in die Graduate Theological Union se New Religious Movements-versameling.

Fred en Svetlana het mekaar in die middel-1960's ontmoet en het geweldige chemie gehad. [Beeld regs] Hulle was lewensmaats en het die pilare geword van die ontwikkelende Feraferia-tradisie. Saam het hulle die meerderheid van sy rituele geskryf.

Fred en Svetlana het soos sielsgenote gevoel, maar elkeen het wel by tye ander vennote gedurende die 1980's en 1990's gehad. Toe was hulle weer bymekaar totdat Fred aan velkanker oorlede is (9 Augustus 2008), en Svetlana is net twee jaar later dood nadat sy teruggeval het van 'n ernstige geval van longontsteking (Carson 2009b; nd). Fred is herdenk in 'n Feraferia Whole Earth Initiation, 'n seremonie wat deur Fred self geskryf is wat "die liggaamstelsels van die geliefde dooies op magiese wyse opdra aan verwante dele van die groter Aarde-liggaam" (Carson 2009b) in September 2008 (Poke, 60).

Feraferia het 'n hoogtepunt in die 1970's bereik. Alhoewel Feraferia nooit 'n groot groep was nie, het die tradisie baie geïnspireer en is dit in verskeie wetenskaplike besprekings van kontemporêre heidendom ingesluit, wat die betekenis daarvan ten minste vir historici demonstreer (Adler 2006; Ellwood 1971; Clifton 2006). Fred is vergelyk met William Blake, wat soms "die Amerikaanse William Blake" genoem word (CfP Runyon 2011, 59). Om die elegansie wat Feraferia gedefinieer het, te beskryf, skryf Margot Adler: “Gesien deur sy klein aanhang as die aristokraat van Neo-Paganisme, het dit al die voordele en nadele wat die woord 'aristokraat' impliseer” (Adler 2006, 247). Feraferia se beweerde aristokratiese estetika en geloofstelsel was sy seën en sy vloek; dit het sommige aangespreek en ander afgeskrik. Feraferia het kritiek ontvang vir sy oënskynlike elitisme, en het gereageer:

Verskeie lesers [van Feraferia se nuusbrief Korythalia] het besware geopper teen "moeilike" en "duistere" terminologie van die soort wat uitkom ... redelik dikwels. Tensy jy ietwat in die antieke geskiedenis en in die esoteriese en okkulte gelees het, sal hierdie terme jou keer - maar net 'n oomblik, hoop ons. In die meeste gevalle is daar eenvoudig geen ander terme wat 'dieselfde' beteken nie. Miskien kan ons uiteindelik 'n paar bevredigende plaasvervangers skep. Tot dan, hou 'n woordeboek byderhand. Ons vergeet nie van die besware nie; maar vir die hede is 'n woordelys buite ons hulpbronne van tyd en energie. (Wil iemand vrywillig werk om aan een te werk?) (RJS [Richard J. Stanewick], in Feraferia 1970:4)

Stanewick, 'n bydraer tot die beweging, het sy meer obskure terminologie verdedig (want "daar is eenvoudig geen ander terme nie"), maar tog 'n sentiment van openheid vir verandering en veral openheid vir hulp oorgedra. Tegelykertyd het Ellwood waargeneem (1971:137):

Adams se uitoefening van die leierskapsrol het die probleme inherent aan hierdie roeping geïllustreer. Die visie is by uitstek syne, en hy het self die meeste van die skryfwerk gedoen, die meeste van die kuns geskep en die meeste van die rites uitgedink. Op sommige maniere benader hy godsdienstige genie, en sonder sy arbeid sou die beweging ongetwyfeld nie bestaan ​​nie ... Tog is daar diegene wat voel dat sy persoonlikheid die kreatiwiteit van ander in die evolusie van Feraferia smoor ... Sommige voel sy visie is so persoonlik en ingewikkeld dat dit nie so maklik kommunikeer soos dit moet nie.

Ellwood berig dat sommige "[Feraferia] verlaat het om hul eie henges en vorme van neopaganisme te vestig," en ons kan aanneem dat die onduidelikheid van die Feraferia-tradisie een motiverende faktor agter die uitlopers was.

Alhoewel Feraferia se “polsslag” die sterkste was tydens Fred en Svetlana se leeftyd, word Fred se oorspronklike rituele bewaar deur enkele toegewyde dissipels, soos Peter “Phaedrus” Tromp, wat Feraferia na Amsterdam gebring en die seisoenale feeste in Nederlands vertaal het; Lady Selena, 'n professionele buikdanseres wat uit New Mexico werk, wat Feraferia-beginsels en estetika in haar geïnspireerde dansoptredes geïntegreer het; en filmmaker Jo Carson in Noord-Kalifornië. In die laat 1980's, gedryf deur hul wedersydse belangstelling in die behoud van Fred se idees en leringe en die realiteit van sy sieklike gesondheid, het Jo en Fred onderhoude begin verfilm met aktiewe deelnemers aan die Feraferia-tradisie en met Heidense leiers buite Feraferia. Ingesluit by hul verfilming was ook plekmateriaal van antieke heilige terreine. Jo het die beeldmateriaal tot die dokumentêr ontwikkel Dans Met Gaia (Carson 2009a). Onderhoudvoerders het Fred Adams, Francesca DeGrandis, Monica Sjoo, Joan Marler en Kathy Jones, onder ander invloedryke Pagan/Goddes-bewegingsleiers, ingesluit. Die dokumentêr het in 2009 by die Fairfax Dokumentêre Rolprentfees in première verskyn. Jo is in 2011 aangestel as President van die Raad en Hoëpriesteres van Feraferia. Vandag lei Jo en haar man, John Reed, rituele en bevorder gemeenskap vanuit hul Fairfax, Kalifornië-henge en tempel. Hulle bestuur ook 'n webteenwoordigheid vir Feraferia.

Leerstellinge / oortuigings

Michael Strmiska (2005) beskryf twee pole as die definisie van die meeste kontemporêre heidendom: rekonstruksionisme en eklektisisme. Rekonstruksionistiese groepe, soos dié van Asatru, Druidry, Hellenisme en Khemetisme, hou tipies aan die rekonstruksie van een spesifieke voor-Christelike heidense, politeïstiese en/of sjamanistiese, kulturele geloofstelsel, insluitend die rituele daarvan. Verteenwoordigend van die eklektiese pool van kontemporêre heidendom, Wicca, daarenteen, is 'n samesmelting van geloofstelsels en rituele praktyke hoofsaaklik uit Europa, maar dit is nie die herskepping van enige spesifieke etniese heidense kultuur nie. Feraferia is uniek binne hierdie reeks, en land iewers tussen die pole van rekonstruksionistiese en eklektiese.

Feraferia is duidelik in lyn met die Griekse/Helleniese heidendom. Sy godhede se name is konsekwent afgelei van Griekse gode en godinne, en sy seisoenale feeste is in lyn met antieke Griekse raaiseltradisies. Tog het sy stigters van die begin af skepping en nuwe inspirasie omhels in die vorming van Feraferia se tradisie en praktyk. Fred het wyd gelees, veral uit die Grieks-Romeinse klassieke uit die oudheid. Hy het die Eleusiniese Geheimenisse uit antieke Griekeland in die vooruitsig gestel as die "onderstam" van Feraferia (Carson nd). Hy het Carl Kerenyi s'n oorweeg Eleusis: Argetipiese beeld van moeder en dogter om die mees gesaghebbende bron oor die antieke Eleusinian Mysteries te wees en het baie gewig op Kerenyi se interpretasies geplaas.

Fred is duidelik beïnvloed deur Wicca en ander vorme van Neo-Paganisme wat ook in Kalifornië rondom hom ontwikkel het, veral blyk uit Feraferia se feeste wat ooreenstem met die Wiccan Sabbats. Fred het saamgewerk met Tim “Oberon” Zell (ook bekend as Oberon Zell-Ravenheart), wat die stigter van die Kerk van alle wêrelde, en Feraferia se nuusbrief Korythalia het gereeld na die Church of All Worlds se tydskrif gewys Die Groen Eier as 'n bykomende hulpbron. Fred was diep belê in wêreldwye faerie-leer. Jo Carson glo dat Fred Max Freedom Long beïnvloed het oor die belangrikheid van die Godin. Long was op sy beurt baie invloedryk op Victor Anderson ('n medestigter van Feri Tradition).

Feraferia deel baie met die middel-twintigste-eeuse Gardneriaanse Wicca, maar met 'n besonder Hellenistiese estetiese aan sy mitologie en rituele tradisies. Die tradisie beklemtoon eenheid in manlik-vroulike vennootskappe, met 'n onderliggende voorrang van die vroulike goddelike beginsel. Dit wil sê, Godin het voorrang binne die tradisie, maar tog word die dinamika tussen vroulik en manlik beklemtoon in die seisoenale feeste. In hierdie verband is Feraferia soortgelyk aan Gerald Gardner se Wicca en Janet en Stewart Farrar (Alexandrian) se Wicca (Gardner 1954:19; Farrar en Farrar 1987; kyk ook Adler 2006:258–62); tog het Feraferia sy eie unieke styl en estetika onafhanklik van Wicca.

Benewens Feraferia se jukstaposisie tussen rekonstruksionisme en eklektisisme, grens Feraferia se teologie tussen harde politeïsme en monisme. Monisme verwys na 'n geloofstelsel wat op die oppervlak politeïsties is, maar uiteindelik die ideaal van eenheid onder die gode omhels as "manifestasies" van die groot goddelike. Hedendaagse heidene het die terme "harde politeïsme" en "sagte politeïsme" gebruik om die patrone van radikale politeïsme en 'n vorm van monisme onder hul tradisies te bespreek (sien ook Lewis 1999:123). 'n Gewilde aanhaling van die esoterikus Dion Fortune, "Al die godinne is een godin" (Fortune 1938:291), is 'n sleutelvoorbeeld vir die konstruk van "sagte politeïsme", of wat geleerdes 'n vorm van monisme kan noem, in kontemporêre heidendom. By hierdie bespreking voeg Jo Carson by: "Feraferia beskou nie alle godinne as aspekte van een godin nie .... Op 'n sekere punt moet ons erken dat ons nie presies weet wat die verhouding tussen die gode is nie; dit is deel van die Misterie” (Carson persoonlike mededeling).

Elke Feraferia-fees word ingelig deur (wat dikwels die herinvoering van) 'n Griekse mite oor 'n vroulike godheid en 'n manlike godheid behels. Die klem daarop dat hierdie onderskeie gode elke jaar aanbidding ontvang, dui op 'n mate van harde politeïsme. Tog is die oorkoepelende patroon van een godin en een god aanbidding by elke seisoenale fees (die godin aanbidding by Repose) stel eerder 'n sagte politeïsme voor, waarin elke godin-en-god-paar 'n universele balans verteenwoordig.

In ooreenstemming met Fred se klem op die Eleusiniese Geheimenisse, is die Godin Kore die middelpunt van alles wat Feraferia betref. [Beeld regs] In antieke Griekse heidendom was Kore (vertaal as "meid") 'n naam van die godin Persephone. Die Eleusinian Mysteries was die feesgeheimenisse wat verband hou met aanbidding van Demeter, wat by Eleusis in antieke Griekeland plaasgevind het. Daar word geglo dat die rituele gedraai het om die mitiese vertellings van moeder- en dogtergodinne, Demeter en Persephone. Kore (Persephone) is ook bekend as die Koningin van die Onderwêreld, met betrekking tot haar rol as Hades se bruid, volgens dieselfde algemene mite. Die onderwêreldromanse van Persephone en Hades word in Feraferia se Samhain-ritueel geritualiseer.

Die Feraferia-estetika is utopies en paradys. Fred en Svetlana was vegetariërs, en hulle het wilde kos en kos soek oor komplekse landboustelsels voorgestaan. Jo Carson verduidelik dat, "in ooreenstemming [met die oorspronklike voorneme] om paradys-heiligdomme te bevorder wat ook bowers van edeniese oorvloed is," bevorder die groep nou tuinbou en abobou "omdat die vrugte- en neutbome uitstekende voedsel verskaf met relatief min 'werk '" (Carson persoonlike kommunikasie).

RITUELE / PRAKTYKE

Die Feraferia-kalender is hoofsaaklik in lyn met die Wiccan-wiel van die jaar, met 'n paar uitsonderings. In Feraferia is daar nege feeste, in teenstelling met die agt Wicca Sabbats. By die standerd agt voeg Feraferia 'n negende fees by: Repose and Cosmos (of bloot, "Repose"), wat die tydperk van sewe weke tussen Samhain en Yule is en wat die ander verenig (sy rites waargeneem op die middelpunt tussen Samhain en Yule ). Die toevoeging tot die standaard Wiccan Sabbats, Repose word gekonseptualiseer as die Sentrum van die Wiel van die Jaar.

Simmetrie en balans vorm die Feraferia-rituele kalender. [Beeld regs] Na Repose word elke fees geassosieer met 'n kardinale rigting (Fred Adams nd). Weereens met die uitsondering van Repose, sentreer elke fees rondom 'n godin-en-god-paar. Sommige van die parings is goed gevestig in algemene kennis van die Griekse mitologie (bv. Hera en Zeus, Psyche en Eros, en Aphrodite en Adonis); ander parings, soos Artemis en Dionysos by Pomona, is minder bekend, maar word gevind in antieke tekste sowel as in moderne interpretasies van Griekse mitologie. Yule, wat met Noord geassosieer word, sentreer rondom Hera en Zeus. Oimelc, wat met Noordoos geassosieer word, sentreer rondom Amphitrite en Poseidon. Ostara, wat met Ooste geassosieer word, sentreer rondom Hebe en Ganymedes. Beltane, wat met Suidoos geassosieer word, sentreer rondom Psyche en Eros. Hymenaea (wat ooreenstem met Wiccan Litha), wat met Suid geassosieer word, sentreer rondom Selene en Helios. Lugnasad of Lammas, wat met Suidwes geassosieer word, sentreer rondom Aphrodite en Adonis. Pomona (wat ooreenstem met Wiccan Mabon), wat met West geassosieer word, sentreer rondom Artemis en Dionysos. (Pomona is die naam van 'n Romeinse godin wat geassosieer word met vrugtebome en boorde, wat geen bekende direkte Griekse eweknie het nie.) Samhain, wat verband hou met Noordwes, sentreer rondom Persephone en Aidoneus (Hades). Rustigheid word egter aan Kore gewy as Arretos Koura ("Nameless Maiden" [(Frederick Adams 1970)]), "die skepper van heelal en godhede" (Fred Adams nd) (Beeld regs). Alhoewel diadiese vrou-man-pare die seisoenale feeste kenmerk, stel Feraferia die vroulike voor as die dominante gesig van die goddelike. Die godin se naam kom voor die god in Feraferia se beskrywings van die feeste voor, en Repose, die kern van die liturgiese jaar, beklemtoon feitlik uitsluitlik die vroulike goddelike. Fred se 1956 openbaring van God as vrou bly aanhoudend binne die tradisie. Fred se interpretasies van die nege feeste word visueel gedenk in sy gepubliseerde versameling skilderye, Nege koninklike passies van die jaar.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Soos sommige ander groepe wat deur charismatiese leiers gestig is, is Feraferia byna sinoniem met sy stigter Fred Adams. Nabye insiders berig dat Fred en Svetlana die organisasie saam gelei het, en baie van die rituele is deur Svetlana geskryf.

Wat die organisasie en leierskap van seisoenale rituele betref, is "Priestes" en "Priester" liturgiese rolle. Tekenend van die voorrang van die Godin (Kore) in Feraferia, Priesteresse word veel meer vereis as Priesters, ten minste volgens die rituele skrifte wat in Phaedrus se aanlynversameling gepubliseer is (Frederick Adams, Butyrin en Phaedrus nd). Priesters word slegs af en toe geroep (“The Evocation of Zenith, Nadir and Centre” of Lugnasad), en nie-geslagspesifieke Celebrants en 'n Priest/ess is ingesluit in die Pomona-skrif. Tog vereis elke ritueel in die versameling 'n Priesteres.

Soos met baie ander hedendaagse Heidense tradisies, bestaan ​​inisiasie in Feraferia. Ellwood het vier komponente van die Feraferia-inisiasieritueel beskryf (wat nog in die proses was om ontwikkel te word ten tyde van Ellwood se viering) die oproep van twee-en-twintig "biome van die aarde" insluitend "argetipiese landskappe" (bv. "woud, arktiese, moerasse" ”) en “die belangrikste astronomiese liggame”; die aanroep van hierdie selfde elemente "na die middel van die henge, waar hulle op mistieke wyse die liggaam van die Magic Maiden vorm"; die inisiand se kartering van 'n mens se eie liggaam op dieselfde elemente; en ekstatiese dans en 'n opsionele belofte aan Kore (Ellwood 1971:136).

Feraferia se invloed was groot, maar sy getalle taamlik klein. In 1971 het Robert Ellwood 'n ledetal van ongeveer twintig gerapporteer (Ellwood 1971:137). Vandag is daar klein sakke van georganiseerde Feraferia-aktiwiteit, onder onafhanklike leiding van 'n paar studente van Fred, veral Jo Carson.

Kwessies / UITDAGINGS

Soos aangedui deur sy geskiedenis, was die grootste uitdaging wat Feraferia in die gesig staar sy eie oorlewing. Die groep was in die 1960's en 1970's aktief in Suid-Kalifornië en het in die 1990's in Nevada City, Kalifornië (net buite die Tahoe National Forest) ontstaan ​​toe Svetlana en Fred daarheen verhuis het om naby Svetlana'sk-volwasse kinders te wees (Carson, nd ; 2009b).

Feraferia is wat ons 'n "bedreigde" Neo-heidense tradisie kan noem. Nuwe godsdienstige bewegings wat op bepaalde charismatiese leiers aangewese is en wat nie 'n sekere lidmaatskapvlak gedurende die leier se leeftyd bereik nie, sal waarskynlik bedreiging en/of uitsterwing bereik. Robert Ellwood het hierdie uitkoms in 1971 voorspel: “Dit [Feraferia] is in wese 'n sirkel rondom 'n charismatiese leier en het andersins geen werklike struktuur nie. Dit is nie duidelik of dit op hierdie stadium enige potensiaal het om hom as sosiologiese entiteit te oorleef nie” (Ellwood 1971:137). As 'n kontrasterende voorbeeld, die Kerk van alle wêrelde (CAW) is feitlik onafskeidbaar van sy stigter Oberon Zell, tog het CAW se ledetal 'n paar honderd in die 1990's bereik en bestaan ​​vandag in die Verenigde State, Australië, Duitsland, Switserland en Oostenryk. Alhoewel Zell, nou nege-en-sewentig jaar oud, steeds die hoofbeïnvloeder vir CAW is, is daar verreweg genoeg lede, leiers en neste om CAW vir ten minste nog 'n generasie vorentoe voort te sit. Die verskil, blyk dit, lê in die uitbreiding van die beweging gedurende die stigter se leeftyd en die bevordering van die beweging se fondament om onafhanklik van die stigter te bestaan.

Ten spyte van uitdagings vir Feraferia se groei oor die afgelope dekades, is huidige leierskap optimisties en glo Feraferia is op 'n opswaai. Jo en ander lede glo dat die boodskap van Feraferia nou belangriker kan wees as wat dit in Fred se leeftyd was, en stem duidelik nie saam met Ellwood se 1971-voorspelling vir Feraferia nie. In plaas daarvan is lede se huidige oortuiging in ooreenstemming met Fred se voorspellings, want hy was bekend om te sê dat "hy dink nie dat die visie eers na sy leeftyd sal begin realiseer nie" (Adler 2006:251). Jo het beide gelei deur uitreik te prioritiseer werkswinkels oor Feraferia se geskiedenis en Feraferia-rituele by PantheaCon gereeld vanaf ongeveer 2012. (PantheaCon het 2020 as sy finale konferensie aangekondig.) Sy [Beeld regs] en haar man John bestuur ook 'n groot webwerf (feraferia-webwerf 2022) en 'n Feraferia Facebook-bladsy, om die gemeenskap verbind te hou, asook om potensiële nuwe lede en geïnisieerdes te bereik. Jo gepubliseer Vier Wildheid: Magie, Vrolikheid en Liefde op die Feraferia-pad in 2014, en sy werk tans daaraan om The Tarot of Feraferia te skep, gebaseer op Fred se kuns en die Enneasphere, Feraferia se “psigo-kosmiese-instemmingstelsel”. Jo en ander sien ook die voortsetting van Feraferia deur hul infusie van Feraferiese idees en tegnieke in ander heidense tradisies wat hulle beoefen.

IMAGES

Beeld #1: Frederick “Fred” McLaren Adams en Svetlana Butyrin deur Harold Moss van https://wildhunt.org/2010/05/pagan-passages-barbara-stacy-and-lady-svetlana.html.
Beeld #2: Die godin Kore. Kopiereg deur Jo Carson.
Beeld #3: Feraferia rituele kalender. Kopiereg deur Jo Carson.
Beeld #4: "Rus." Kopiereg deur Jo Carson.
Beeld #5: Jo Carson. Kopiereg deur Jo Carson.

Verwysings

Adams, Fred. en "Feraferia Seisoenfeeste." Toegang vanaf http://www.phaedrus.dds.nl/fera2.htm op 9 Februarie 2021.

Adams, Frederick. 1970. "Eko-psigiese Mandala vir Feraferia." Feraferia. Graduate Theological Union's New Religious Movements Organisations: Vertical Files Collection.

Adams, Frederick, Svetlana Butyrin en Phaedrus. en "Feraferia Seisoenale Rituele." Toegang vanaf http://www.phaedrus.dds.nl/fera2.htm op 18 Februarie 2021.

Adler, Margot. 2006. Teken die maan af: hekse, druïede, godin-aanbidders en ander heidene in Amerika. Hersien en opgedateer met 'n nuwe hulpbrongids. New York: Penguin Books.

Carson, Jo. 2012. Feraferia se Facebook-bladsy. Toegang verkry vanaf https://www.facebook.com/Feraferia/?ref=page_internal op 18 Desember 2021.

Carson, Jo. 2009a. Dans met Gaia: 'n Jo Carson-dokumentêr. Natuurlike rolprente.

Carson, Jo. 2009b. "Fred Adams en Feraferia." Toegang vanaf http://feraferia.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=87:fred-adams-his-life-and-work&catid=65:founders&Itemid=104 op 18 Desember 2021.

Carson, Jo. tweede Wortels van Feraferia. Toegang verkry vanaf http://feraferia.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=63:roots-of-feraferia&catid=67:early-feraferia&Itemid=69 Op 16 Julie 2021.

Carson, Jo. en "Svetlana Butyrin, Lady Svetlana van Feraferia." Toegang vanaf http://feraferia.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=88:svetlana-butyrin-lady-svetlana-of-feraferia&catid=65:founders&Itemid=104 op 18 Desember 2021.

Clifton, Chas S. 2006. Haar verborge kinders: die opkoms van Wicca en heidendom in Amerika. Boulder: AltaMira Press.

Ellwood, Robert S. 1971. "Notas oor 'n Neopagan Religious Group in America." Geskiedenis van Godsdienste 11: 125-39.

Farrar, Janet en Stewart Farrar. 1987. Die hekse se godin: die vroulike beginsel. Blaine, WA: Phoenix. Lêersversameling.

Feraferia webwerf. 2022. Toegang vanaf http://feraferia.org/joomla//   op 5 Januarie 2022.

Fortune, Dion. 1938. Die Seepriesteres. Londen: Society of the Inner Light.

Gardner, Gerald B. 1954. Heksery Vandag. Londen: Rider & Company.

Lewis, James R. 1999. Heksery Vandag: 'n Ensiklopedie van Wiccan en Neopagan Tradisies. Santa Barbara: ABC-CLIO.

Runyon, Poke. 2011. "Frederick Adams: Die Amerikaner William Blake." Bl. 59-60 duim Die Sewende Straal, Boek Drie, "Die Groen Straal," deur The Church of the Hermetic Sciences en Ordo Templi Astartes, geredigeer deur Caroll “Poke” Runyon. Silverado, CA: Die Kerk van die Hermetiese Wetenskappe, Inc.

Strmiska, Michael F. 2005. "Modern Paganism in World Cultures: Comparative Perspectives." Bl. 1-53 duim Moderne heidendom in wêreldkulture: vergelykende perspektiewe, geredigeer deur Michael F. Strmiska. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO.

Publikasiedatum:
5 Januarie 2022

Deel