Lamont Lindstrom

Prins Philip

PRINS PHILIP TYDLYN

1966: Iounhanen -dorpenaars het tydens sy besoek aan Tanna 'n vark aan die Britse inwonende kommissaris Alexander Mair Wilkie oorhandig. Wilkie is op 13 Augustus van daardie jaar oorlede en het nie teruggegee nie.

1971 (Maart): Prins Philip het die New Hebrides, insluitend die eiland Malakula, op die Britannia kortliks besoek.

1973-1974: Vryskutjoernalis Kal Müller verfilm die eilandlewe (kava-drink, dans, besnydenis-seremonie) en John Frum-rituele en oortuig Iounhanen-mans om weer penisverpakkings aan te trek en te oorweeg om 'n kastom (pasgemaakte) skool vir hul kinders te vestig.

1974 (15-17 Februarie): Prins Philip, koningin Elizabeth en prinses Anne besoek die New Hebrides op die koninklike seiljag Britannia. Hulle het nie vir Tanna gebel nie. Jack Naiva van Iounhanen het beweer dat hy in die hawe na die Britannia in Port Vila -hawe gekuier het en die prins in 'n wit uniform gesien het.

1975 (10 November): Die eerste algemene verkiesing in die koloniale New Hebrides het plaasgevind. Die Engelssprekende New Hebrides National Party het sewentien setels gewen.

1977 (29 November): Die tweede algemene verkiesing, geboikot deur die Vanua'aku (Nasionale) Pati (Party), het plaasgevind. Die Vanua'aku Pati het 'n voorlopige volksregering verklaar in gebiede wat dit beheer.

1977 (Maart): Die Algemene Vergadering is opgeskort na die boikot van Vanua'aku Pati.

1978 (21 September): Britse inwonende kommissaris John Stuart Champion het die dorpie Iounhanen besoek en geleer van die nie -gegenereerde vark. Hy het 'n geraamde foto van prins Philip en vyf kleipype gekry en teruggekeer na Iounhanen om hierdie geskenke te gee.

1978: Tuk Nauau het 'n varkmoordklub gesny wat die Britse owerheid na die Buckingham-paleis gestuur het. Die paleis het 'n tweede foto van prins Philip wat die klub beklee, teruggestuur en die nuut aangestelde Britse inwonende kommissaris Andrew Stuart het Iounhanen besoek om hierdie tweede foto voor te stel.

1979 (14 November): Derde algemene verkiesings in die New Hebrides. Die Vanua'aka Pati het vyf en twintig uit nege en dertig setels gewen.

1991: Tuk Nauau, medestigter van die beweging, verskyn in die dokumentêr van 1991 Die fantastiese inval, verfilm met 'n prins Philip -foto wat daaragter hang.

2000: Buckingham -paleis stuur nog 'n foto van prins Philip aan Tanna

2007 (September): Posen en vier ander mans uit die dorp Iakel verskyn in die televisie -werklikheidsprogram Ontmoet die naturelle. Prins Philip het hulle van die kamera af in die Buckingham -paleis verwelkom en geskenke (insluitend nog 'n foto en 'n kierie) is uitgeruil.

2009: Ander inwoners van Iakel verskyn in die Amerikaanse weergawe van Ontmoet die naturelle.

2009: Jack Naiva, medestigter van die beweging, sterf.

2014 (Oktober): Prinses Anne het Port Vila besoek.

2015: Iakel -dorpenaars wat penisomhulsels en basrokke dra, en die dorpie Iakel self speel 'n rol Tanna, 'n rolprent wat in 2017 genomineer is vir 'n toekenning vir die Beste Vreemde Taal Akademie.

2018 (April): Prins Charles het Port Vila besoek. Jimmy Joseph, van Iounhanen, het vir hom 'n kierie gegee.

2021 (9 April): Prins Philip is dood.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Toe prins Philip, hertog van Edinburgh, [Image regs] op 9 April 2021 oorlede is, het sterfkennis sy lang lewe, sy getroue ondersteuning van sy vrou Elizabeth, sy militêre loopbaan en sy geestige, soms gruwelike persoonlikheid, gevier. Hulle het ook opgemerk dat hy 'n 'God van die Suidelike Stille Oseaan' was (sien Drury 2021; Morgan 2021; onder vele ander) en dat hy as sodanig op Tanna -eiland in die suide van Vanuatu vereer is. Hierdie apoteose was 'n joernalistieke oordrywing, 'n nie -tipiese misverstand oor die werklikheid van die eiland. Die Prins was nie 'n god nie. Hy was eerder 'n eilandbroer, die seun van Kalpwapen, 'n kragtige gees wat bo -op Tukusmera, die hoogste berg op die eiland, woon. Jong Philip het op een of ander manier sy weg na Europa gevind om met 'n koningin te trou. Maar hy het verskeie kere na die eilande teruggekeer en slim kenners van 'n paar geïsoleerde dorpies was verheug om 'n verhouding (of 'n 'pad', in plaaslike taal) met hom te vestig. Die hernieude verbinding was gemerk met die uitruil van geskenke, waaronder foto's en kleipype van die Prins, en klubs, kieries en varke van sy eilandverwante. [Sien, leerstellings/oortuigings hieronder]

Tanna -eiland word waardeer deur antropoloë, taalkundiges en toeriste vir sy ryk kulturele en taalkundige tradisies wat 250 jaar kultuurkontak oorleef het, as gevolg van 1993 jaar kultuurkontak en vir merkwaardige godsdienstige en sosiale innovasies, die John Frum -beweging onder die bekendste van hierdie (Lindstrom 1970). Die hertog pas nuttig in die eilandpolitiek van die sewentigerjare. Frankryk en Groot -Brittanje het in 1906 die New Hebrides Condominium -kolonie gestig nadat hulle nie saamgestem het watter mag hierdie eilandketting sou beset nie. Teen die sewentigerjare bereik die Suidwes-Stille Oseaan-kolonies onafhanklikheid, begin met Fidji in 1970. Teen die middel van die sewentigerjare was dit duidelik dat ook die onafhanklikheid van Nieu-Hebridese vinnig nader kom en dit veroorsaak baie politieke mededinging tussen die twee heersende magte, wat betref die oordrag gesag aan 'n vriendelike onafhanklike regering, en konfronterende geskil en debat tussen eilandbewoners self.

Die koloniale onderwysstelsel was nooit goed nie, maar meer eilandbewoners het Britse skole bygewoon en Engels gepraat, as wat hulle in Franse skole gematrikuleer het. Die Franse was veral bekommerd om die steun vir frankofoon en Frans-leunende politieke partye wat aan verskeie nasionale verkiesings deelgeneem het, te versterk: 'n eerste in 1975 vir 'n nuwe Algemene Vergadering; 'n tweede, mislukte verkiesing, in 1977; en 'n derde in 1979 vir wat die herdoopte Vanuatu se eerste parlement sou word. In hierdie jare het sowel die Britte as die Franse operateurs om die argipel gestuur om dreigende onafhanklikheid te bespreek, stemprosedures te verduidelik en politieke steun te versterk (Gregory en Gregory 1984: 79). Die Franse het veral John Frum -bewegingsondersteuners, met sy hoofkwartier aan die ooste van Tanna's Swaelbaai, gekweek met 'n verskeidenheid verleidings. Die Britte het daarteenoor 'n verhouding aangegaan met 'n paar geïsoleerde dorpies in die weste wat hul verlore broer, die hertog van Edinburgh, pas herontdek het. Toe ontken die Britse inwoningskommissie Andrew Stuart 'n bybedagte politieke motief in hierdie transaksies (Stuart 2002: 497), maar twyfel bly tereg.

Die dorpie Iounhanen op die westelike eiland en die naburige Iakel, wat ongeveer vyf kilometer teen die berghelling van die koloniale administratiewe hoofkwartier geleë was, alhoewel dit deur slegte paadjies en spore geïsoleer was, het die vryskutfotograaf Kal Müller in die vroeë sewentigerjare aangebied. Müller het daarin geslaag om dorpenaars te oortuig om hul versplinterde kortbroeke en rompe aan te trek en weer met tradisionele penis -omhulsels vir mans en vroue se bas -rompe aan te trek. Dorpenaars het ook bespreek hoe 'n kastom ('aangepaste') skool opgerig word waarin hul kinders eilandtradisies kan leer (Baylis 1970: 2013). Dit het 'n artikel wat Müller in die National Geographic (1974). Dit het ook die aantrekkingskrag van die dorpe bevorder vir 'n klein, maar toenemende aantal toeriste wat na Tanna gekom het. Bob Paul, 'n Australiese handelaar wat sedert 1952 op Tanna woon, het gehelp om 'n klein lugredery te stig wat Tanna verbind het met die belangrikste nasionale lughawe op die eiland Efate, en het die eerste toeriste -bungalows van Tanna gebou. Hy het gereël dat besoekers op Iasur, die aktiewe vulkaan van die eiland, klim, deur 'n trop "wilde perde" ry, en deur Swaelbaai, die hoofkwartier van die John Frum -beweging, toer. Sommige toeriste het ook na Iounhanen begin roep om deel te neem aan 'n tradisionele dansseremonie en 'n kookplaat met regte dorpsbewoners, soos aangedui deur die penisverpakkings en basrokke.

Paul se verbintenisse met Iounhanen was goed, en hy en die Britse eilandagent Bob Wilson het die besoeking van die Britse inwonerskommissie John Champion in September 1978 aan die dorp vergemaklik. (2002: 153). In 1966 het dorpenaars Alexander Wilkie, een van die voorgangers van Champion, 'n vark en 'n bietjie kava (Piper methysticum) aangebied. Hulle het nou gekla dat Wilkie (wat kort na hierdie besoek gesterf het) nooit hierdie geskenke teruggee nie. Die voorste mans, Jack Naiva en Tuk Nauau, het 'n terugbetaling versoek, verkieslik by die baas van die kampioen, die prins in Londen. Naiva het moontlik Philip, geklee in vlootblanke, op die Britannia waargeneem tydens sy koninklike besoek aan Port Vila in 1974. Hy het beweer dat hy in die Vila -hawe kanoe getrek het om die seiljag te ondersoek (Baylis 2013: 60). Geslagsverhoudinge oor Tanna bly patriargaal en manlike prinses troef vroulike koninginne, veral een in 'n indrukwekkende uniform. 'N Retourgeskenk sou die ruil belemmer en beloof om volgehoue ​​internasionale verbindings te hê nadat die Britte vertrek het, wat hulle gedoen het toe die kolonie in 1980 onafhanklikheid verkry het.

The British Residency het Kirk Huffman, die Anglo-Amerikaanse kurator van die New Hebrides Cultural Center, in Port Vila geraadpleeg, wat die kulturele betekenis van wedersydse uitruil verduidelik en die voortgesette liefde van mans vir Duitse kleipype, 'n gewilde handelsartikel uit die negentiende eeu (Baylis) 2013: 56). Champion het die Buckingham -paleis gekontak wat 'n getekende foto van die hertog verskaf het. Daarna keer hy terug na Iounhanen met foto en vyf kleipype wat Naiva en Nauau ontvang het "met groot waardigheid en tevredenheid, hoewel 'n ou man hoor mompel dat dit selfs beter sou gewees het as HRH persoonlik gekom het" (Kampioen 2002: 154 ).

Nauau het op sy beurt aan Champion 'n varkmoordklub gegee wat hy gesny het en gevra dat dit aan die prins gestuur word en dat 'n foto van Prince-with-club geneem word. Dit is gedoen en Andrew Stuart, wat Champion aan die einde van 1978 as Britse Resident Commission vervang het, het hierdie tweede foto na Iounhanan gebring (Gregory en Gregory 1978: 80). Die Britte was van die begin af deeglik bewus van die potensiaal vir openbare betrekkinge van hierdie uitruilings en het BBC-fotograaf Jim Biddulph gewerf om die geskenkbeurs te verfilm. (Biddulph het die beurs self gemis, maar het daarna die eerste, nou beroemde, beeld geneem van Naiva wat die foto van Philip met 'n stok hou (Stuart 2002: 498)). [Beeld regs]

Foto's, boeke en ander papiermateriaal het 'n kort lewe op Tanna, gegewe die tropiese klimaat van die eiland en die verbygaande siklone, en die paleis het deur die jare steeds vervangingsfoto's saamgestuur soos vroeër verval het, waaronder een in 2000 vergesel van 'n Union Jack -vlag.

Iounhanen en Iakel in die sewentigerjare was klein, afgesonderde en yl bevolkte plekke wat afgeleë was deur slegte paaie en berghange. In die 1970's het die Presbiteriaanse sending (die naaste sendingstasie in die dorp Ateni (Athene)) mense bekeer; en in die veertigerjare het mense die missie om by die herlewende John Frum -beweging aan te sluit, laat vaar. Hierdie dorpe was egter op die rand van beide Christelike en John Frum -organisasies en mense geniet min erkenning of respek van hul eilandbure, wat nog te sê van die breë wêreld. Hulle kon wel en spog met hul verbintenis tot ware eilandkastom. Naiva en Nauau se briljante idee, wat hul roem en rykdom baie verhoog het en hul marginaliteit uitgewis het, was om 'n kastomweg na prins Philip te skep.

Leerstellinge / oortuigings

Die meeste eilandbewoners, hoewel hulle grotendeels Christelik is, het 'n vaste oortuiging in die teenwoordigheid van geeste, en hulle deel 'n ryk stel mites met mede -Melanesiërs en met Polinesiese bure in die sentrale Stille Oseaan. Een algemene motief het betrekking op twee broers, van wie die een die huis verlaat terwyl die ander agterbly (Poignent 1967: 96-97). 'N Ketting mites langs die noordelike kus van Papoea -Nieu -Guinee vertel byvoorbeeld die verhale van geskeide broers Kilibob en Manup (Pompanio, Counts en Harding 1994). Die broers is kultuurhelde wat met bomenslike krag nuwe elemente van kultuur vernuwe of bekendgestel het. Die een word dikwels toegeskryf aan die vestiging van plaaslike tradisies, en die ander, wat buite die horison verdwyn het, om die Europeërs te koloniseer met die tegnologiese en ander magte wat hulle geniet. Prins Philip, as 'n verlore eilandbroer, pas in hierdie wydverspreide Melanesiese mitesmotief.

Meer spesifiek, dien die hertog ook in die sewentigerjare ook politiek op die eiland- en koloniale gebied as 'n Britse teengewig van die Frans-geneigde John Frum-beweging, en as 'n goed geplaasde broer wat die plaaslike bekendheid van Iounhanen kan verhoog. Tanna, met sy mondelinge kultuur, is 'n eiland van mededingende en oorvleuelende verhale. Heilige tekste word nie in druk gekodifiseer nie. Mense word voortdurend geïnspireer met boodskappe wat hulle in drome ontvang, of as hulle 'n bietjie dronk is deur kava, 'n infusie waarvan mans elke aand saam drink (as die voorraad dit toelaat) op dorpsdans-/kava-drinkplekke (Lebot, Merlin en Lindstrom 1970). Sedert die sewentigerjare het baie uiteenlopende verhale oor prins Philip oor Tanna versprei en is dit wyd versprei deur internasionale joernaliste wat verheug was om die heerlike, indien verkeerde, apoteose van die hertog te vertel.

Resident Commission Champion het 'n paar vroeë verhale in 1978 gehoor, hoewel dit ongetwyfeld deur Britse ore gedraai is: The Duke is 'n seun van die berggees Kalpwapen; John Frum is sy broer; hy

oor die see gevlieg het, waar hy met 'n blanke dame getrou het, en eendag in syne sou terugkeer nambas [penisomhulsel] om op die vulkaan te woon en in ewige saligheid oor hulle te heers-wanneer ou manne hul plooie sou verloor, weer jonk en sterk sou word, en sonder beperkinge die guns van ontelbare vroue kon geniet (2002: 153-154) .

Andrew Stuart, sy opvolger, het bygevoeg dat 'Sommiges gesê het dat hy in sy wit vlootdrag die vlieënier van John Frum se vliegtuig moet wees' (2002: 497). Ander vroeë verhale het Philip verskeie vreugdevolle jong vroue belowe toe hy by Tanna tuisgekom het.

Hierdie verslae korreleer met Westerse waardering vir die John Frum -beweging as 'n 'vragkultus' (Lindstrom 1993). Dit was sosiale bewegings, wydverspreid in Melanesië, wat ontstaan ​​het nadat die Stille Oseaan -oorlogsprofete volgelinge opdrag gegee het om hul gedrag te verbeter en hul sosiale verhoudings te herstel om voorvadergeeste, of Amerikaanse vragvliegtuie en skepe, uit te nooi om terug te keer met materiële rykdom, politieke redding, beter gesondheid, en selfs onsterflikheid.

Tuk Nauau is 'n beter bron vir eilandverhale. Huffman, toe foto's vir die eerste keer in 1978 uitgeruil is, het 'n onderhoud met Nauau en ander gevoer om agtergrondintelligensie aan die paleis te verskaf. In Fantastiese inval Nauau prys die skepping van nuwe paaie, nuwe verbindings soos met die Prins, wat vrede en voorspoed sal verseker. Sy verhale verbind Tanna met die breër wêreld wat die Prins verteenwoordig (Baylis 2013: 17). Nauau hou 'n koper-nikkel-muntstuk, silwer saam met koper, of in die oë van die swart, swart met wit. Die munt, net soos die hertog, simboliseer gelukkige verhoudings wat winsgewend by gesinne aansluit (Baylis 2013: 122-23).

Die etiket 'vragkultus' wat die meeste antropoloë teen die sewentigerjare begin vermy het, het verskillende na-oorlogse Melanesiese sosiale bewegings in die skadu gestel en vereenvoudig. Prins Philip se Tanna -opvolging was nie 'n vragkultus nie, ondanks joernalistieke onblusbare liefde vir die termyn. 'N Televisiereeks van 1970 wat James Cook se reis na die Stille Oseaan herdenk, het' The Prince Philip Cargo Cult '(Lewis 2017; sien ook Davies 2018 en vele ander) ten toon gestel. In plaas daarvan kyk die prins van ver af na sy eilandverwante om hul lewe op Tanna te verbeter. Eilandbewoners het uitgesien na 'n uiteindelike reünie met hul rondreisende broer, en nie soveel na die skat of vrag wat hy huis toe kon bring nie. Hulle het sy tuiskoms verwag, wat met sy heengaan inderdaad plaasgevind het. Philip se gees is terug op Tanna.

RITUELE / PRAKTYKE

Innoverende Philip -verhale het nie veel nuwe rituele in Iounhanen of Iakel veroorsaak nie. In plaas daarvan het volgelinge erkenning van die prins opgeneem in die normale ronde van die eilandseremonie. Dit sluit daaglikse gemeenskap met geeste tydens kava-verbruik in die aand in, en standaard sirkeldanse (nupu) wat belangrike gebeurtenisse aandui (huwelike, die besnydenis van seuns en jaarlikse uitruilings van eerste vrugte-jams en taro). Iounhanen en Iakel het in die sewentigerjare 'n groot plaaslike varkmoordfees (nekoviar of nakwiari) aangebied, en hulle kan dit weer doen tydens 'n toekomstige herdenking van die hertog.

Baylis, wat Iouhanen in 2005 vir 'n maand besoek het, was teleurgesteld om nie spesifieke feestelike rites te ontdek nie. Naiva verduidelik: “Ons sing nie liedjies vir prins Philip nie. Ons gaan nie in 'n spesiale huis in nie. Ons het nie. . . hou so vas ” - hy het met sy hande die teken van die kruis gemaak -“ of danse of iets dergeliks ”(2013: 235). Naiva het verduidelik dat hierdie soort roemryke ritueel iets was wat Christene en John Frum -volgelinge gedoen het en dit bloot 'die pad versper'. Philip se broers op die eiland,

... stap stadig. Ons werk in die tuine. Ons drink kava. Ons hou dit in ons harte. En wat gebeur? Prins Philip stuur vir ons foto's en briewe. Ons het 'n pad gebou, en omdat ons aanhou om dit op ons manier te doen, die kastom -manier, en nie die manier van die Christene en die Johannes -mense nie, sal mans van Tanna hom eendag ontmoet "(2013: 236).

Naiva het sy twee Philip -foto's gestoor in 'n struktuur wat van die grond af was, buite bereik van varke en vloede (Baylis 2013: 200), en hy het 'n klein versameling Philip -briewe saamgestel en artikels in sy huis gepubliseer.

Deurlopende joernalistieke aandag en toeriste-aankomste (voordat Covid19 dit ontwrig het) het onlangs die vernuwing van seremoniële geleenthede aangemoedig, insluitend die hertog se verjaarsdag op 10 Junie, hoewel eilandbewoners fiks is. Ondersteuners van Iakel, toe hulle ingelig is oor die troue van prins Harry en Meghan Markle, het hulle na berig word een van hul Britse vlae gelig, kava gedrink en nupu gedans (Lagan 2018). Volgelinge het ook bymekaargekom om varke dood te maak en te deel en kava te drink om die dood van Philip te treur toe hulle die nuus hoor. Tradisioneel kweek manlike familielede van 'n dooie familielid ongeveer 'n jaar lank hul baard uit en organiseer dan 'n lykshuis om dit af te skeer. Sulke vieringe is ad hoc en onreëlmatig, en word hoofsaaklik veroorsaak deur eksterne aandag.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Leierskap op Tanna is diffuse en kontekstuele (Lindstrom 2021). Mans beklee bestuursposte in soverre ander bereid is om te volg. Op dorpsvlak beweer getalle mans die een of ander van twee soorte tradisionele hooftitels (ianineteta "woordvoerder van die kano" en ierumanu "heerser"), hoewel ouderdom, ervaring en vermoë in die praktyk bepaal wie effektief dien as "hoof" . ” Streeksorganisasies (die baie Christelike denominasies wat op die eiland aktief is; John Frum; vorige groepe, waaronder "Four Corner" en verskillende Kastom -kerke, en nou die Prins Philip -beweging) werk op dieselfde manier. Bekwame, tipies ouer mans (veral diegene wat innoverende boodskappe van geeste of die wyer wêreld ontvang), beveel die volgende.

Jack Naiva en Tuk Nauau, in hierdie opsig, was twee belangrikste vernuwers van Prince Philip -verhale. Hulle het voordeel getrek uit die polities ontsteld 1970's, 'n vark wat nie weergee nie, 'n gelukkige ontmoeting met die Britannia tydens sy koninklike besoek aan Port Vila in 1974, en 'n gemeenskap wat ontevrede was oor die marginaliteit daarvan om 'n verborge prinslike verband te ontlok. Nauau, wat aan filariasis gely het, sterf in die 1990's en Naiva in 2009. Bewegingsleierskap het oorgegaan na 'n tweede generasie, maar nog voordat Naiva gesterf het, het daar ernstige konflik ontstaan ​​tussen die volgelinge van die hertog in die dorpie Iounhanen en dié in Iakel, 'n paar honderd meter langs die pad en gelei deur Johnson Kouia, Posen en ander. Sulke konfessionele konflik is tipies op die eiland, aangesien gemeenskappe en organisasies twis en verdeeld is oor hulpbronne. In hierdie geval was die prins en die wêreldwye aandag wat hy geniet het, en 'n groeiende toeristebesigheid, die belangrikste konflikpunte.

Kwessies / UITDAGINGS

Philip is dood. Wat kan eilandbewoners volgende doen? Baie joernalistieke bespiegelinge het gefokus op of prins Charles die plek van sy vader in die harte van die Tannese kan inneem (bv. Squires 2021). Geen vaste verhaal het egter nog verskyn dat Charles Philip sou vervang nie. Philip se gees is immers nou weer tuis op Tanna [Image regs] en hy bied steeds paaie aan wat na die breër wêreld lei.

'N Groter uitdaging kom uit die merkwaardige sukses van die beweging. Dit het gelei tot 'n skeuring tussen Iounhanen en Iakel, wat verdiep het toe laasgenoemde 'n groot deel van die toeristehandel ingeneem het. Alhoewel Iounhanen in die sewentigerjare die eerste keer die wêreld as 'n toeristeaantreklikheid vir die kastomdorp aangebied het (en dorpenaars kon haastig hul penis -omhulsels en blaarrokies aantrek as 'n vragmotor teen die bergpaadjie hoor maal), het Iakel by die 1970's het 'n groot deel van die handel ingeneem (Connell 2000). Iakel -mans het ook 'n hoofrol gespeel in beide die Britse (2008) en die Amerikaanse (2007) weergawes van die werklikheidstelevisieprogram Ontmoet die naturelle. Dit het vyf dorpe na die Verenigde Koninkryk en die VSA gebring, waar hulle nuwe vriende ontmoet het en eksotiese Westerse sosiale toestande ondervind het (byvoorbeeld hawelose mense). Die hertog, in die Britse weergawe (episode drie, deel vyf), het die vyf Iakel -manne in Buckingham -paleis vermaak, hoewel dit van die kamera af was. Hulle het Philip verskeie geskenke gegee, waaronder nog 'n kierie, en hom blykbaar gevra: "Is die pawpaw nog ryp of nie?" As dit ryp was, was sy terugkeer na Tanna op hande. 'N Mens wonder oor die hertog se bereidwilligheid om saam met sy volgelinge te kuier, hoewel dit die internasionale betrekkinge versterk het, net soos sy toewysing op die eiland.

In 2015 speel Iakel-dorpenaars in hul penis-omhulsels en bas-rompe in 'n Australiese vervaardigde rolprent, tanna (Lindstrom 2015). Hierdie film, in 2017, is genomineer vir 'n Oscar vir beste rolprent in buitelandse tale, en dit het ander toekennings gewen, waaronder een van die African-American Film Critics Association. Sy jong sterre reis wyd na internasionale filmfeeste. Ook die prins verskyn in die rolprent toe die ouere manne sy gereelde huwelik met Elizabeth aanbeveel as 'n noodsaaklike model vir eilandhuwelike wat ook nog meestal deur 'n egpaar se ouers gereël word (Jolly 2019).

Toeristebesoeke aan Tanna het aansienlik toegeneem in die 2000's, voordat Covid-19 grense gesluit het. Vanuatu se nasionale statistiekkantoor het berig dat meer as 11,000 2018 internasionale besoekers na Tanna gekom het in XNUMX. Die meeste het aangekom om na Iasur, die vulkaan van die eiland, te gaan toer, maar toenemende getalle het ook betaal om kastomlewe in Iakel te ervaar en te fotografeer, of in verskeie mededingende dorpe wat die tradisionalisme van die eiland besoek. 'N Paar, veral grootoogjoernaliste, volg prins Philip se spoor. As die internasionale toerisme hervat word, beloof hierdie groeiende vreemde aandag om die eilandkonflik te verdiep namate Philip se volgelinge bots oor die geld en ander hulpbronne wat besoekers bied.

Philip het inderdaad gedien as die pad waarlangs dorpenaars, soos hy, Tanna verlaat het om ver te reis. Noudat sy gees terug is op die eiland, kan sy pad eendag oorgroei en onbegaanbaar word, vervang deur nuwe verbindings en nuwe wêreldwye verhoudings waarna eilandbewoners smag. Maar vir eers versprei sy verhale nog steeds, en sy lig wat op Tanna skyn, bly die wêreld aantrek na hierdie afgeleë en fassinerende eiland.

Beeld #1: Prins Philip, hertog van Edinburugh.
Beeld #2: Jack Naiva met die foto van Philip ('n heropname na 1978).
Beeld #3: Kaart van Tanna.

Verwysings

Baylis, Matthew. 2013. Man Beon Mrs Queen: Adventures with the Philip Worshipers. Londen: Old Street Publishing.

Kampioen, John. 2002. John S. Kampioen CMG, UGO. Bl. pp.142-54 in Brian J. Bresnihan en Keith Woodward, reds. Tufala Gavman: Herinneringe uit die Anglo-Franse woonstel van die New Hebrides. Suva: Institute of Pacific Studies, Universiteit van die Stille Oseaan.

Connell, John. 2008. “Die kontinuïteit van gewoonte? Toeristepersepsies van egtheid in Yakel Village, Tanna, Vanuatu. ” Tydskrif vir Toerisme en Kultuurverandering 5: 71-86.

Davies, Caroline. 2021. "Prins Philip: die onwaarskynlike, maar gewillige Stille Oseaan -godheid." The Guardian, April 10. Toegang verkry vanaf https://www.theguardian.com/uk-news/2021/apr/10/prince-philip-south-sea-island-god-duke-of-edinburgh op 1 Augustus 2021.

Drury, Colin. 2021. "Prins Philip: stam wat as gevolg van aanbidding aanbid het, terwyl God sy dood bedank." Onafhanklike, April 10. Toegang verkry vanaf https://www.independent.co.uk/life-style/royal-family/prince-philip-death-island-tribe-b1829458.html op 1 Augustus 2021.

Gregory, Robert J. en Janet E. Gregory. 1984. "John Frum: 'n inheemse strategie vir reaksie op sendingreël en die koloniale orde." Stille Oseaanstudies 7: 68-90.

Jolly, Margaret. 2019. tanna: Romanties Kastom, Eksotisme uitskakel? Journal de la Societe des Oceanistes 148: 97-112.

Lagan, Bernard. 2018. "Koninklike troue: Hertog -kultus -eilandbewoners vier met 'n fees." The Times, Mei  21. Toegang verkry vanaf https://www.thetimes.co.uk/article/duke-cult-islanders-celebrate-with-a-feast-kmxjbkxqb op 1 Augustus 2021.

Lebot, Vincent, Mark Merlin en Lamont Lindstrom. 1992. Kava: The Pacific Drug. New Haven: Yale Universiteit Pers.

Lewis, Robert. 2018. Die Pacific in die nasleep van Captain Cook met Sam Neill. (studiegids). St Kilda: Australiese onderwysers in media.

Lindstrom, Lamont. 2021. Tanna Times: Eilandbewoners in die wêreld. Honolulu: Universiteit van Hawaii Pers.

Lindstrom, Lamont. 2015. Bekroonde film Tanna speel Romeo en Juliet in die suide van die Stille Oseaan. ” Die gesprek, November 4. Toegang verkry vanaf http://theconversation.com/award-winning-film- tanna-sets-romeo-and-juliet-in-the-south-pacific-49874 op 1 Augustus 2021.

Lindstrom, Lamont. 1993. Cargo Cult: Strange Stories of Desire from Melanesia and Beyond. Honolulu: Universiteit van Hawaii Pers.

Morgan, Chloe. 2021. "Yaohnanen -stam uit die Stille Oseaan wat prins Philip as 'n god aanbid, glo dat sy gees gereed is om na hul eiland terug te keer om 'vrede en harmonie in die wêreld' te bring - en sê dat prins Charles 'hul geloof lewendig' hou." Daily Mail, April 20. Toegang verkry vanaf https://www.dailymail.co.uk/femail/article-9487967/Vanuata-island-tribe-worship-Prince-Philip-God-believe-spirit-ready-return-home.html op 1 Augustus 2021.

Müller, Kal. 1974. “’ n Stille Oseaan -eiland wag op sy Messias. ” National Geographic 145: 706-15.

Treffend, Roslyn. 1967. Oseaniese mitholodie: die mites van Polinesië, Mikronesië, Melanesië, Australië. Londen: Paul Halyn.

Pompanio, Alice, David R. Counts en Thomas G. Harding, reds. 1994. Kinders van Kilibob: skepping, kostuum en kultuur in Noordoos -Nieu -Guinee. Stille Oseaan -studies (spesiale uitgawe) 17: 4.

Squires, Nick. 2021. "Geestelike afstigting: Vanuatu -stam wat prins Philip as 'n god aanbid het, sal Charles nou vergoddelik." The Telegraph, April 9. Toegang verkry vanaf https://www.telegraph.co.uk/royal-family/2021/04/09/spiritual-succession-islanders-worshipped-prince-philip-god/ op 1 Augustus 2021.

Stuart, Andrew. 2002. "Andrew Stuart CMG CPM." Bl. 588-506 in Brian J. Bresnihan en Keith Woodward, reds. Tufala Gavman: Herinneringe uit die Anglo-Franse woonstel van die New Hebrides. Suva: Institute of Pacific Studies, Universiteit van die Stille Oseaan.

Publikasiedatum:
4 Augustus 2021

 

Deel