Massimo Introvigne

Familie

LA FAMILLE TYDLYN

1640:  Augustine, die nadoodse verhandeling deur biskop Cornelius Jansen, is in Louvain gepubliseer.

1642: Die eerste pouslike veroordeling van "Jansenisme" word uitgereik.

1713 (8 September): Die pouslike bul Unigenitus deur Clement XI was die finale veroordeling van die Jansenisme.

1727 (1 Mei): Diaken François de Pâris is in Parys oorlede.

1731: Wonderwerke begin aanmeld by die graf van diaken François de Pâris in die Saint-Médard-begraafplaas in Parys.

1733: Die beweging "Convulsionaries" word ondergronds gedryf.

1740's: Kruisiging en ander ekstreme praktyke waarby (meestal vroulike) stuiptrekkers betrokke is, het begin.

1744 (23 Februarie): Claude Bonjour is gebore in Pont-d'Ain, in Oos-Frankryk.

1751 (4 Januarie): François Bonjour is gebore in Pont-d'Ain.

1762 (25 Julie): Jean-Pierre Thibout is gebore in Épinay-sur-Seine, naby Parys.

1774: Claude Bonjour word aangestel as gemeentepriester van Fareins, Dombes, Frankryk.

1783: Claude Bonjour bedank as gemeentepriester van Fareins ten gunste van sy broer François.

1787 (10 Oktober): Étiennette Thomasson is gekruisig in die parochiekerk van Fareins.

1788: 'n Strafregtelike vervolging teen die Bonjour-broers word begin.

1789 (5 Januarie): Marguerite Bernard is in Parys oorlede ná uiterste besparings.

1790 (6 Junie): Die Bonjour-broers en verskeie volgelinge is in hegtenis geneem.

1791 (10 September): Claude Bonjour word uit die tronk vrygelaat.

1791 (19 November): François Bonjour is uit die tronk vrygelaat.

1791 (5 Desember): Die familie Bonjour het Fareins verlaat en na Parys verhuis.

1792 (21 Januarie): Jean Bonjour, seun van François Bonjour en Benoite Françoise Monnier, is in Parys gebore.

1792 (18 Augustus): Israël-Elie Bonjour (Lili), seun van François Bonjour en Claudine Dauphan, is in Parys gebore.

1799: Suster Élisée (Julie Simone Olivier) word as 'n profetiese stem in die Bonjours-groep aanvaar.

1800: François Bonjour verklaar dat die profetiese boodskappe van suster Élisée "nie van die Heilige Gees afkomstig was nie."

1805 (20 Januarie): François Bonjour is in Parys gearresteer met vyftien familielede en volgelinge.

1805 (Mei): François Bonjour en sy gesin is na Switserland geskors (of ingestem om daarheen te gaan om nie weer gearresteer te word nie).

1812 (4 Januarie): Israël-Elie Bonjour is met Marie Collet getroud.

1814 (6 Maart): Claude Bonjour is oorlede in Assens, Vaud, Switserland.

1817 (datum onbekend): Suster Élisée is oorlede in die streek Parys.

1819 (2 Januarie): Jean-Pierre Thibout en François Joseph Havet het die volgelinge van die Bonjours in Parys gereorganiseer.

1836 (12 Julie): Jean-Pierre Thibout is in Parys oorlede.

1846 (24 April): François Bonjour is in Parys oorlede.

1863 (25 April): Paul-Augustin Thibout (Ma oom Auguste) is in Parys gebore.

1866 (4 September): Israël-Elie Bonjour sterf in Ribemont, Aisne, Frankryk.

1920 (Mars): Paul-Agustin Thibout is in Villiers-sur-Marne oorlede.

1961–1963: Voormalige lede van La Famille organiseer 'n kibboets in Pardailhan, Hérault, waardeur sommige Franse media die bestaan ​​van La Famille ontdek het.

2013 (nag tussen 10 en 11 Junie): La Famille se villa in Villiers-sur-Marne (Les Cosseux) is deur 'n brandstigter verbrand en ernstig beskadig.

2017 (4 Julie): Die Franse regerings-anti-kultussending MIVILUDES het 'n dokument gepubliseer wat krities is oor La Famille.

2020-2021: Met behulp van materiaal wat deur 'n vyandige oud-lid op Facebook geplaas is, het verskeie Franse media artikels oor La Famille gepubliseer.

2021: Joernalis Suzanne Privat publiseer die boek La Famille. Itinéraires d'un geheim.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Jansenisme was 'n teologiese beweging wat in die sewentiende eeu gebore is en wat Protestantse elemente in die Katolisisme ingevoer het, waaronder 'n predestinale leerstelling, 'n puriteinse moraliteit, die outonomie van nasionale kerke en die bekendstelling van lesings in die Franse eerder as in die Latyn binne die Katolieke liturgie. Dit het sy naam gekry van die Nederlandse biskop Cornelius Jansen (1585–1638), [Beeld regs] hoewel laasgenoemde geen beweging wou vestig nie, en sy boek Augustine is eers na sy dood, in 1640, gepubliseer. Dit het in 1642 'n byna onmiddellike pouslike veroordeling gekry as 'n vorm van kripto-protestantisme.

Wat “Jansenisme” genoem word, was veral suksesvol in Frankryk, waar dit prominente intellektuele verlei het, soos die filosoof Blaise Pascal (1623–1662), en 'n aansienlike aantal biskoppe en priesters. Om politieke sowel as godsdienstige redes is dit in die agtiende eeu onderdruk deur sowel die Katolieke Kerk as die Franse monargie. Die sterkste dokument was die pouslike bul Unigenitus deur Clement XI (1649–1721) in 1713, hoewel die kulturele invloed daarvan in die negentiende eeu voortduur en na ander lande uitgebrei het (Chantin 1996).

Jansenisme was nooit slegs 'n beweging van intellektuele nie. 'N Gewilde Jansenisme het ontstaan ​​rondom die kultus (wat nie deur die Katolieke Kerk gemagtig is nie) van' heiliges 'soos die Jansenistiese diaken François de Pâris (1690–1727). Sy graf in die Paryse begraafplaas van die Saint-Médard parochiekerk was getuie van die eerste verskynsels van die "stuiptrekkers", wat stuiptrekkende, flou geword het, geskreeu het, geprofeteer het en beweer dat hulle genees is van verskillende siektes.

Uiteindelik het die beweging van die stuiptrekkers van Parys na verskeie stede en dorpe in Frankryk versprei en die uiterste praktyke genaamd secours toegevoeg tot die stuiptrekkings, waar toegewyde, meestal vroulike, hulle gewillig onderwerp het aan slae, marteling en selfs kruisiging om op mystieke wyse met Jesus vroeë Christelike martelare. [Beeld regs]. Vroeë geleerdes van die Jansenisme beskou die stuiptrekkers as 'n afwykende groep, terwyl latere historici kontinuïteite tussen die 'gekultiveerde' en die 'populêre' Jansenisme beklemtoon het (Chantin 1998; Strayer 2008).

Die stuiptrekkers het nooit 'n verenigde beweging geword nie. Hulle het 'n netwerk gevorm, en 'n toegewyde wat van een Franse stad na 'n ander getrek het, kon daar deur ander stuiptrekkers verwelkom word. Dikwels word die verskillende klein ggroepe het mekaar gekritiseer en ekskommunikeer, veral nadat sommige van die leiers messiaanse bewerings voorgehou het (Chantin 1998; Maury 2019).

Een suksesvolle groep stuiptrekkers het vanaf die 1770's rondom vader François Bonjour (1751–1846 ontwikkel: volledige datums, indien beskikbaar, word in die tydlyn hierbo verstrek), later bekend as 'Silas', die gemeentepriester van Fareins, 'n dorp in die Franse taal. streek van die Dombes, ongeveer 1744 kilometer van Lyon af. [Foto aan die regterkant] Vader François se aktiwiteite, uitgevoer met die samewerking van sy ouer broer en voorganger as gemeentepriester van Fareins, vader Claude Bonjour (1814–XNUMX), en ander priesters, het tot die mees ekstreme vleuel van die stuiptrekkers behoort.

Die kruisiging in 1787 van 'n vroulike toegewyde, Etiennette Thomasson (wat oorleef het, terwyl 'n ander vroulike gemeentelid, Marguerite "Gothon" Bernard, aan die begin van 1789 homself onderwerp het aan swaar ondergang, het gelei) het gelei tot die polisie se ingryping, en die broers Bonjour beland in tronk (Chantin 2014). Die verwarring van die jare van die Franse Revolusie het hulle bevry, maar Vader François besluit om Fareins in 1791 te verlaat [Afbeelding regs] en na Parys te verhuis. Die hoofrede hiervoor was dat die priester beweer dat dit deur 'n goddelike openbaring beveel is, twee minnaars geneem het, sy dienaar Benoite Françoise Monnier en Claudine Dauphan (soms 'Dauphin' gespel, 1761–1834: François Bonjour sou moontlik op 23 November 1790 in die geheim met haar getrou het), die dienaar van 'n konvulsieleier in Lyon, en albei was swanger (Maury 2019: 136–44).

Uiteindelik het vader François die gebeure binne die raamwerk van 'n millenêre teologie verduidelik. Benoite sou 'n manlike kind genereer, Jean Bonjour (1792–1868), wat sou dien as die Johannes die Doper vir die nuwe goddelike vleeswording, Claudine se seun Israël-Elie Bonjour (1792–1866), met die bynaam Lili, wat die weg na die Millennium. Nie alle stuiptrekkers in Parys het die vreemde 'heilige familie' van vader François aanvaar nie, maar sommige het dit gedoen, en die geboorte van Lili is met groot entoesiasme gevier. 'N Profetes,' Suster Elisee '(Julie Simone Olivier, † 1817), het by die groep aangesluit en die dreigende koms van die Millennium in minder as 18,000 bladsye openbarings voorspel, hoewel sy na een jaar van samewerking met die Bonjours verbreek en gevestig het. haar eie afsonderlike groep in 1800 (Maury 2019).

Die aanhangers van Bonjours het tot die faksie van die stuiptrekkers behoort wat die Franse rewolusie verwelkom het as 'n verdiende straf vir die Katolieke Kerk en die monargie wat hulle vervolg het (terwyl ander stuiptrekkers lojaal aan die koning gebly het en die rewolusie teëgestaan ​​het). Die rewolusie verwelkom egter nie diegene wat nou 'Bonjouristes' genoem word nie, veral nie nadat Napoleon in 1801 sy Concordat met die Katolieke Kerk onderteken het nie. In Januarie 1805 is die Bonjours, met inbegrip van die dertienjarige Lili, en 'n groep volgelinge in hegtenis geneem en later in dieselfde jaar (in Mei) na Switserland verban (of, soos ander beweer, met die regering onderhandel om na Switserland te verhuis. as alternatief vir die tronkstraf).

In Parys het Jean-Pierre Thibout (1762–1836), die portier van die gebou waar die Bonjours gewoon het, na vore getree as die leier van die oorblywende “Bonjouristes”. Later beweer hy dat Lili, voordat hy Frankryk verlaat het, sy mantel aan Pierre se seun, die destydse driejarige Augustin Thibout (1802–1837), bekend as “St. Johannes die Doper ”onder die toegewydes (sien La Famille nd [1] en Havet 1860 vir hierdie en daaropvolgende inligting).

Die jare na die rewolusie was ietwat verward. Die Bonjours mag in 1811 na Frankryk terugkeer, maar dit lyk asof hulle belangstelling in hul nuwe godsdiens verloor het. Lili, wat hom as kind as 'n temperamentele messias gedra het, trou met die dogter van 'n ryk handelaar, Marie Collet (1794–1829), wat hom tien kinders gee. Met die hulp van sy skoonpa het Lili 'n suksesvolle nyweraar geword. Hy was ook 'n kolonel in die Nasionale Garde en het in 1832 die Legion of Honor ontvang. Hy is in 1866 oorlede, en net soos sy vader François, wat in 1846 oorlede is, nie 'n belangrike rol gespeel het in die daaropvolgende ontwikkeling van die Bonjouristes nie, hoewel party met hom bly korrespondeer en sy seën ontvang het.

In werklikheid het Jean-Pierre Thibout 'n 'Bonjourisme' gebou sonder die Bonjours, wat Lili steeds vereer as 'n mistieke teenwoordigheid, onafhanklik van die ware vlees-en-bloed Lili, wat elders besig was met sy besighede. Die groep het die eerste herdenking van die beweging op die eerste Saterdag van Januarie 1819 (2 Januarie) voortgesit. Dit is die datum toe Thibout Lili se missie in 'n koffiewinkel in die Paryse voorstad Saint-Maur met sy medegodsdienaar François Joseph Havet (1759–1842) bespreek het. Op die oomblik dat hulle die rekening betaal, sit hulle twee munte op die tafel, en 'n derde muntstuk, volgens hulle, verskyn wonderbaarlik, 'n teken dat God hul projekte seën.

Maar in werklikheid het 'n groep gesinne die geloof in Lili behou, en sou hulle stilletjies bly ontmoet en ondertrou. 'La Famille', soos dit genoem word, het daarop aangedring dat hy geen leier gehad het nie, maar in werklikheid het die ouer seuns van die Thibout-familie, almal Augustin genoem soos Lili eenmaal versoek het, 'n sekere prominensie in die beweging en het sommige van die huidige praktyke (sien hieronder, onder rituele / praktyke).

Sowat 3,000 11 lede (hoewel presiese statistieke moeilik is) bly in die beweging en woon vandag meestal in dieselfde omgewing van Parys (XNUMXth, 12th, en 20th arrondissements), dikwels in dieselfde geboue.

Leerstellinge / oortuigings

La Famille het 'n basiese Christelike teologie, maar leer dat alle kerke korrup is en dat dit deur die wêreld agtergelaat is as 'n klein oorblyfsel om die Millennium in te lui, 'n koninkryk van God op aarde wat duisend jaar sal duur.

Die hedendaagse La Famille vier die stuiptrekkers as heilige voorouers, maar herhaal nie hul praktyke nie, net soos Rooms-Katolieke heiliges vereer wat ekstreme soberheid beoefen, maar dit nie naboots nie.

La Famille lees oor Lili en verwag dat hy of sy gees op een of ander manier sal terugkeer om die Millennium in te lui, maar bied geen datums vir hierdie terugkeer nie.

Kritici van La Famille beskryf die Jansenistiese verbinding as 'afgeleë', maar sy liedjies is nog steeds vol Jansenistiese herinneringe. Die groot oomblikke van die Jansenisme word steeds gevier, net soos die heilige diaken François de Pâris. Die Kerk van Rome word as afwykend veroordeel (aangesien dit die Jansenisme as sy laaste kans op hervorming verwerp het) en korrup, met aksente wat herinner aan die Franse antiklerikalisme in die negentiende eeu. Nie-lede word 'heidene' genoem, en hoewel hul lot in die millennium onduidelik bly, word hulle in die liedjies dikwels gekritiseer as deel van diegene wat deur God gekies is om hom te volg en die waarheid in donker tye te verdedig (La Famille nd [2 ])

Terwyl die oorsprong van La Famille in die Rooms-Katolisisme en die Jansenisme is (en sommige tekste van die agttiende-eeuse Jansenisme word steeds in die beweging gelees), beskryf bure hulle dikwels as "Protestants", aangesien hul houding en konserwatiewe moraliteit meer ooreenstem met Evangeliste as aan Katolieke.

Aan die ander kant handhaaf La Famille, ondanks sy puritanisme en sy Jansenistiese wortels, 'n bekende verhouding met God, wat 'Bon Papa' genoem word, en vertrou hy op sy welwillendheid en sorg. In die oë van toegewyde is dit die wortel van die liefdevolle en sorgsame houding van lede teenoor mekaar, wat veroorsaak dat baie in La Famille bly, ondanks die strengheid daarvan.

RITUELE / PRAKTYKE

In 1892 het Paul Augustin Thibout (1863–1920), 'n direkte afstammeling van Jean-Pierre Thibout, wat "My oom Auguste" (Ma oom Auguste) genoem word, 'n reeks voorskrifte uitgevaardig om La Famille te bewaar van kontak met die groter samelewing, wat hy glo hopeloos korrup was.

Wat hy presies voorgeskryf het, is 'n saak van kontroversie tussen lede en teenstanders. Hy het beslis min simpatie uitgespreek met openbare skole, vakansiedae en werk buite die gemeenskap. Hierdie voorskrifte word nou grotendeels buite rekening gelaat, en kinders van La Famille (behalwe dié van 'n minderheid van aartskonserwatiewe gesinne, wat verkies om tuisonderrig te gee) woon wel openbare skole by (dikwels met baie goeie resultate), en neem saam met hul ouers vakansie, geniet dit moderne musiek. Hulle sal moontlik beduidende professionele resultate behaal in loopbane wat oom Auguste nie sou goedkeur nie (hoewel hulle nie dokters of prokureurs word nie, omdat hulle glo dat God net die meester van gesondheid en regte is).

Vroue dra vandag nie noodwendig lang hemde of hou hulle hare lank nie, volgens ander voorskrifte van oom Auguste, hoewel sommige dit wel doen. Wat oorbly van sy nalatenskap, is egter dat La Famille nie proseliseer nie en nie meer nuwe lede van buite aanvaar nie. Verder trou toegewydes nie met 'heidene', dit wil sê nie-lede nie. Dit het gelei tot 'n situasie waarin alle lede van La Famille met dieselfde agt vanne geïdentifiseer word.

Oom Auguste het ook die drink van wyn gevier as 'n band tussen manlike lede van die beweging, met verwysing na Bybelse presedente, en lawaaierige alkoholiese vieringe het 'n kenmerk van La Famille gebly. En hy het die gebruik ingehuldig om die belangrikste feeste van die land en die Christendom te vier (en sommige tipies van La Famille, soos die herdenking van die herorganisasie van die groep in 1819) in sy eiendom Les Cousseux, in Villiers-sur-Marne . [Foto aan die regterkant] Die eiendom behoort steeds aan La Famille en is herstel nadat 'n brandstigter (moontlik 'n woedende oudlid) in 2013 aan die brand gesteek het. Troues (meestal suiwer godsdienstige seremonies, nie geregistreer vir regsgeldigheid nie) vind gereeld by Les Cousseux plaas.

Sang is 'n belangrike deel van La Famille se vieringe, en die gesange is 'n hoofbestanddeel van die andersins skaars literatuur.

Kwessies / UITDAGINGS

La Famille het grootliks onbekend gebly vir sowel media as geleerdes, en boeke oor die Bonjourisme het verkeerdelik verklaar dat dit in die negentiende eeu ontbind is. In 1960 besluit 'n lid van die Thibout-familie, Vincent (1924–1974), wat Israel besoek het, om 'n kibboets in Pardailhan, Hérault, te stig, en hy neem 'n twintigtal gesinne uit La Famille saam. Alhoewel die eksperiment, wat in 1963 in duie gestort het, deur die gemeenskap van Parys afgekeur is en tot 'n totale skeiding van La Famille gelei het, het dit die aandag getrek van verskeie mediabronne, wat ook die oorsprong van die stigters van Famille genoem het. [Beeld regs]

Na die einde van die Pardailhan-kibboets het Vincent Thibout twee ondernemings gestig wat volgens die kibboets-filosofie geregeer is. Na sy dood word een van sy opvolgers beskuldig van fisieke geweld teen ander toegewydes. Kritici het hierdie voorval gebruik om La Famille aan te val, ondanks die feit dat Vincent se groep 'n betwiste verhouding met La Famille gehad het.

Die Pardailhan-kibboets is nietemin in die een-en-twintigste eeu grotendeels vergeet. Die element wat La Famille weer in kontroversie gebring het, was die regering-geborgde anti-kultus-veldtogte in Frankryk. Voormalige lede van La Famille het bewus geword van hierdie veldtogte en het in die dekade wat in 2010 begin het, met die regering se anti-kultussending MIVILUDES in aanraking gekom. MIVILUDES 2017). In die Franse antikultmodel word verstaan ​​dat elke 'kultus' gelei word deur 'n 'goeroe' wat liggelowige volgelinge uitbuit. Alhoewel hierdie vorm van guru-leierskap nie in La Famille aanwesig was nie, het MIVILUDES steeds "dérives sectaires" (kultiese afwykings) gevind, 'n konsep wat gebruik word om "kultusagtige" probleme in baie groepe te identifiseer wat deur voormalige lede en anti-kultusgroepe aan die kaak gestel is. Oudlede merk ook die ontwikkeling van anti-kultus-veldtogte op sosiale netwerke op, en een voormalige lid het 'n kritiese Facebook-groep gestig.

Media-artikels het begin verskyn en het in 2021 toegeneem (sien bv. Jacquard 2021; Cala en Pellerin 2021), terwyl verslaggewers materiaal van die Facebook-werf vrylik gebruik het vir artikels oor die 'geheime kultus in die hartjie van Parys'. In dieselfde jaar publiseer die joernalis Suzanne Privat La Famille. Itinéraires d'un geheim [Beeld regs]. Sy het navorsing vir haar boek begin nadat sy ontdek het dat jong lede van 'n godsdienstige gemeenskap (waarvan sy na bewering nie bewus was nie), wat liggaamlik op mekaar gelyk het en 'n beperkte aantal vanne gehad het, in dieselfde skole in Parys was met haar twee kinders. Aangesien sy nie in staat was om onderhoude met huidige lede te voer nie en op vyandige rekeninge van voormalige lede staatgemaak het, het Privat se boek bygedra tot die betwiste openbare beeld van La Famille.

Wat Franse anti-kultus-teenstanders en MIVILUDES die meeste steur aan La Famille, is die "separatisme", 'n woord wat in Frankryk gebruik word om 'n verskeidenheid groepe te kritiseer. Lede van La Famille het eeue lank oorleef deur grotendeels insulêr te bly, met 'n verskeidenheid implikasies wat die aandag van kritici getrek het. Lede neem nie aan verkiesings deel nie, huwelike word nie wettig geregistreer nie, hul kinders word anders opgevoed, en daar was al enkele gevalle van genetiese siektes as gevolg van die groepe se endogamie.

La Famille is nie verbaas oor die omstredenheid wat hy ervaar het as wat in sy profesieë voorspel word as vervolgings nie. Die huidige Franse klem op 'anti-separatisme' kan egter probleme skep wat die groep sedert die Napoleontiese era nie ervaar het nie.

IMAGES
Beeld # 1: biskop Cornelius Jansen.
Beeld # 2: Die "secours" in 'n 18theeuse litografie.
Beeld # 3: Vader François Bonjour, “Silas.”
Beeld # 4: Die gemeente kerk in Fareins.
Beeld # 5: Paul Augustin Thibout, "Ma oom Auguste."
Beeld # 6: Les Cosseux, in Villiers-sur-Marne, ten tye van "oom Auguste."
Beeld # 7: Lede van die Pardailhan-gemeenskap, 1961.
Beeld # 8: Voorblad van Suzanne Privat se boek.

Verwysings

Cala, Jeanne en Juliette Pellerin. 2021. “'La Famille', une secte au cœur de Paris.” Paris Match, 20 April. Toegang verkry vanaf https://www.parismatch.com/Actu/Societe/La-Famille-une-secte-au-coeur-de-Paris-1734414 Op 18 Julie 2021.

Chantin, Jean-Pierre. 2014. Il était une croix, ou la curieuse et édifiante histoire du crucifiement de la Tiennon in 1787, en ses suites. Villefranche-sur-Saône: Éditions du Poutan.

Chantin, Jean-Pierre. 1998. Les Amis de l'Œuvre de la Vérité. Jansénisme, miracles et fin du monde au XIXe eeu. Lyon: Presses universitaires de Lyon.

Chantin, Jean-Pierre. 1996. Le Jansénisme. Entre hierésie imaginaire et résistance catholique. Parys: Cerf.

Havet, Walstein. 1860. "Mémoire du Grand-Père Walstein." Manuskrip. Geplaas op die kritieke bladsy https://www.facebook.com/lafamille.secte/ op 30 Januarie 2021 [dit verskyn in 2020 op 'n ander kritiese bladsy wat nie meer bestaan ​​nie].

Jacquard, Nicolas. 2021. “Dans le secret de« la Famille », une communauté religieuse très discrète en plein Paris.” Le Parisien, Junie 21. Toegang verkry vanaf https://www.leparisien.fr/faits-divers/dans-le-secret-de-la-famille-une-communaute-religieuse-tres-discrete-en-plein-paris-21-06-2020-8339295.php Op 18 Julie 2021.

La Famille. nd [1]. “Recueil sur la Sainte Famille.” Manuskrip. Geplaas op die kritieke bladsy https://www.facebook.com/lafamille.secte/ op 30 Januarie 2021 [dit verskyn in 2020 op 'n ander kritiese bladsy wat nie meer bestaan ​​nie].

La Famille. nd [2]. "Cantiques." Manuskrip. Geplaas op die kritieke bladsy https://www.facebook.com/lafamille.secte/ op 30 Januarie 2021 [dit verskyn in 2020 op 'n ander kritiese bladsy wat nie meer bestaan ​​nie].

Maury, Serge. 2019. Une sekte janséniste convulsionnaire sous la Révolution française. Les Fareinistes (1783-1805). Parys: L'Harmattan.

MIVILUDES. 2017. “Note d'information sur la communauté 'La Famille.'” Parys: MIVILUDES.

Privaat, Suzanne. 2021. La Famille. Itinéraires d'un geheim. Parys: Les Avrils.

Strayer, Brian E. 2008. Lydende heiliges: Janseniste en stuiptrekkers in Frankryk, 1640–1799. Eastbourne, Sussex: Sussex Academic Press.

Publikasiedatum:
20 Julie 2021

 

Deel