Michelle Mueller

Heksery herwin

TERUGLYN VIR WITCHCRAFT

1951 (7 Junie): Starhawk is gebore as Miriam Simos.

1976: Starhawk is deur Victor en Cora Anderson in die Feri-tradisie begin. Kort daarna het sy nuwe kowe begin vorm: kompos, raving en kamperfoelie.

1979 (31 Oktober): Die eerste jaarlikse spiraldans, 'n Samhain-ritueel, is in Fort Mason gehou in samewerking met 'n boekvrystellingspartytjie vir Starhawk's Die Spiraal Dans.

1980: Starhawk en Diane Baker het die eerste Reclaiming-klas, The Elements of Magic, gelei. Reclaiming Witches noem hul organisasie die Reclaiming Collective. Die eerste Herwinnende nuusbrief gedruk is.

1981/1982: Die terugeis van hekse het deelgeneem aan 'n blokkade rondom die Diablo Canyon-kernkragaanleg.

1982: Starhawk gepubliseer Droom die donker, 'n weergawe van haar magistertesis wat by die Antioch University aangebied is.

1985: The Reclaiming Collective het 'n weeklange somerintensief gehou wat later uitgebrei het tot uitgebreide Witchcamps.

1994: Reclaiming Collective opgeneem as 'n 501 (c) (3) in Kalifornië.

1997: The Reclaiming Collective het homself gereorganiseer as 'n wiel eerder as 'n enkelwerkende kollektief.

1997: Die organisasie het sy eerste 'Reclaiming Principles of Unity' geskryf. Herwinnende nuusbrief is weer getiteld Kwartaalliks herwin.

2005: Na 'n paar jaar by Herbst Pavillion van Fort Mason, is die Spiral Dance in Kezar Pavilion gehou, wat die volgende tien jaar die plek was.

2011:  Kwartaalliks herwin slegs oorgedra na digitale publikasie.

2012: Op die jaarlikse Dandelion Gathering het Reclaiming sy beginsels van eenheid hersien, met die klem op 'n nie-geslags-binêre politeïstiese teologie. Die geleentheid het gelei tot 'n openbare ontevredenheid deur priesteres M. Macha NightMare.

2016: Die Spiral Dance is by die Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco gehou.

2019: Die veertigste verjaardag-spiraldans word in die Craneway Pavillion in Richmond, Kalifornië, gehou.

2020: The Spiral Dance is aanlyn gevoer vanweë COVID-19.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die Reclaiming Witchcraft Tradition is gestig deur Starhawk (geb. Miriam Simos 1951) en Diane Baker, met hulp van ander, waaronder Kevyn Lutton en Lauren Gale (Reclaiming Collective 1980; Craig [1998?]; Salomonsen 2002: 44). [Afbeelding regs] Starhawk het voorafgaande opleiding ontvang van Victor en Cora Anderson in hul sjamanistiese heidense hekserytradisie, "die Feri-tradisie" (soms gespel as "Faery Tradition"). Van 1976 tot 1979 het Starhawk drie kovens gestig: kompos, raving en kamperfoelie. Die eerste, kompos, was gemengd en die volgende twee, Raving en Honeysuckle, was slegs vir vroue (Salomonsen 2002: 37–39). Baker het kontemporêre heidense heksery (ook bekend as "Craft") in Kalifornië beoefen, en sy was besig om voor te trek na New York, waar sy geen hekse geken het nie (Salomonsen 2002: 37). Die aanvanklike visie van Baker en Starhawk was om 'n 'skool' vir heksery te ontwikkel, en sy leerplan sou die volgende boek van Starhawk wees, Die Spiraal Dans (Salomonsen 2002: 37). Met die implementering van hierdie visie ontwikkel Starhawk en Baker in 1980 die eerste Reclaiming-klas, "The Elements of Magic", en leer dit as 'n reeks van ses weke aan 'n groep vroue in Noord-Kalifornië (NightMare 2000; Salomonsen 2002: 39 ). Toe hulle versoeke vir meer ontvang het, het hulle 'n tweede reeks "Elements" aangebied en ander klasse ontwikkel, "The Iron Pentacle" en "The Rites of Passage." Hierdie kursusse het die grondslag geword vir die Reclaiming Witchcraft-tradisie, en dit word steeds deur leiers regoor die wêreld waargeneem en aangebied.

Starhawk's Die Spiraal Dans is einde Oktober 1979 vrygestel, en 'n Samhain-ritueel is saam beplanmet die vrystelling van die boek. [Foto aan die regterkant] Hierdie Samhain-ritueel, getiteld "The Spiral Dance", het 'n jaarlikse geleentheid geword wat deur Bay Area Reclaiming Witches aangebied word en word sedertdien elke jaar waargeneem (op afstand tydens COVID-19). Die geleentheid het gegroei van een wat in 'n Fort Mason (voormalige militêre buitepos wat nou as 'n plek vir kuns- en kulturele vieringe gebruik word) kamerverhuur met 'n kapasiteit van 400 (NightMare, persoonlike kommunikasie) verhuur word tot een met meer as duisend mense (Craig 1998?]; Bay Area Reclaiming [2009?]). Starhawk se publikasie word gereeld bespreek in samewerking met die van Margot Adler Teken die maan af en Zsuzsanna “Z” Boedapest Holy Book of Women's Mysteries. Hierdie drie boeke oor die heidendom, onderskeidelik geskryf deur drie priesteresse in Noord-Amerika, is almal in dieselfde jaar gepubliseer.

In die vroeë fases van Reclaiming het Starhawk geleer dat Heksery 'n vorm van godin-godsdiens was wat veral vroue bevoordeel (Starhawk 1999; Feraro 2017). Deur die dekades heen het hervorming van heksery verander na 'n inklusiewe tradisie vir heksery. Starhawk en Diane se aanvanklike klasse was vir vroue, maar mans het kort daarna in die vroeë 1980's by die Reclaiming Collective aangesluit (Salomonsen 2002: 41). Teen 1990 tel die Reclaiming Collective negentien lede (Salomonsen 2002: 41). Van 1980 tot 1997 tel die Reclaiming Collective tot twee en vyftig lede (Salomonsen 2002: 42). Teen die laat negentigerjare was daar 'miskien duisende hekse in die VSA en ook baie in die buiteland' (Salomonsen 1990: 2002).

Leerstellinge / oortuigings

Die Reclaiming Witchcraft Tradition het vanaf die begin gesentreer rondom die integrasie van towery en linkse politiek. In die samevoeging van rituele oefening met sosiale aksie, lyk die Reclaiming Tradition soos Quakerism, en word die invloed van Quakerism dikwels erken (NightMare 2000; Salomonsen 2002: 108; Adler 2006: 123). Sosiale aksie, magie en persoonlike genesing is die pilare van Reclaiming-oefening (Starhawk, NightMare en The Reclaiming Collective 1999: 14).

Die terugwinning van heksery-tradisie is anti-outoritêr en nie-hiërargies. Wat die definisie van magie betref, het Starhawk dikwels die van Dion Fortune aangehaal - 'die kuns om sy eie bewussyn te verander' (Cf Starhawk nd; Starhawk, NightMare, and The Reclaiming Collective 1999: 14). Om heksery te herwin, is eklekties. Om Witches se oortuigings en terme vir goddelikheid te herwin, is vloeiend. Die tradisie is histories gevier Godin as 'n immanente goddelike lewenskrag wat alle wesens, die ekosisteem en die bekende heelal deurdring. Die Reclaiming Collective bevat nou meer pluralisme en nie-binêre taal, wat werk om geslagtelike taal en geslagsnorme vir rituele praktyk op nuwe maniere te destabiliseer en te ontwrig. Die enigste vereiste oortuiging is ooreenkoms met die beginsels van eenheid (NightMare 2000; Reclaiming Collective nd):

Die waardes van die herwinstradisie spruit uit ons begrip dat die aarde leef en die hele lewe heilig en onderling verbind is. Ons sien die godin as immanent in die aarde se siklusse van geboorte, groei, dood, verval en wedergeboorte. Ons praktyk spruit uit 'n diep, geestelike verbintenis tot die aarde, tot genesing en die koppeling van magie met politieke optrede.
Elkeen van ons vergestalt die goddelike. Ons uiteindelike geestelike gesag is binne en ons het geen ander persoon nodig om die heilige vir ons te interpreteer nie. Ons bevorder die bevraagtekenende houding en eer intellektuele, geestelike en kreatiewe vryheid.
Ons is 'n ontwikkelende, dinamiese tradisie en noem onsself met trots hekse. Ons uiteenlopende praktyke en ervarings van die goddelike weef 'n tapisserie van baie verskillende drade. Ons sluit diegene in wat Mysterieuse, Godinne en Gode van talle uitdrukkings, geslagte en toestande van die eer vereer, terwyl ons onthou dat misterie verder gaan as die vorm. Ons gemeenskapsrituele is deelnemend en ekstaties, en vier die siklusse van die seisoene en ons lewens, en verhoog energie vir persoonlike, kollektiewe en aarde genesing.
Ons weet dat elkeen die lewensveranderende, wêreldvernuwende werk van towery kan doen, die kuns om na willekeur sy bewussyn te verander. Ons streef daarna om te leer en te oefen op maniere wat persoonlike en kollektiewe bemagtiging bevorder, om gedeelde mag te modelleer en leierskaprolle vir almal oop te stel. Ons neem besluite volgens konsensus en balanseer individuele outonomie met sosiale verantwoordelikheid.
Ons tradisie vereer die natuur en vra vir diens aan die aarde en die gemeenskap. Ons werk op uiteenlopende maniere, insluitend nie-gewelddadige direkte optrede, vir alle vorme van geregtigheid: omgewings-, sosiale, politieke, rasse-, geslags- en ekonomiese. Ons is 'n antirassistiese tradisie wat daarna streef om BIPOC-stemme op te hef en te sentreer (swart, inheems, mense van kleur). Ons feminisme sluit 'n radikale magsanalise in, aangesien alle onderdrukkingstelsels as onderling verband hou, gewortel is in strukture van oorheersing en beheer.
Ons verwelkom alle geslagte, alle geslagsgeskiedenisse, alle rasse, alle ouderdomme en seksuele oriëntasies en al die verskille in lewensituasies, agtergrond en vermoëns wat ons diversiteit verhoog. Ons streef daarna om ons openbare rituele en gebeure toeganklik en veilig te maak. Ons probeer die behoefte om regverdig vergoed te word vir ons arbeid te balanseer met ons verbintenis om ons werk beskikbaar te stel vir mense van alle ekonomiese vlakke.
Alle lewende wesens is respek waardig. Almal word ondersteun deur die heilige elemente van lug, vuur, water en aarde. Ons werk om gemeenskappe en kulture te skep en te onderhou wat ons waardes beliggaam, wat kan help om die wonde van die aarde en haar mense te genees, en wat ons kan onderhou en toekomstige geslagte kan voed.

RITUELE / PRAKTYKE

Herwinnende hekse vier baie van dieselfde maan- en songebeurtenisse wat verband hou met tradisionele Wicca, spesifiek die volle mane (Esbats) en die agt Sabbats (twee sonstilstande, twee equinoxes en vier dwarskwartiere). Reclaiming Witches voer ook inisiasies binne huise uit, net soos die meeste Wiccan-groepe. Die elemente van towery en ander lesse wat deur Starhawk en Diane Baker begin is, is steeds die grondslag van die openbare herwinningstradisie, met baie meer onderwysers regoor die wêreld wat die kurrikulum met hul eie innovasies toepas. Witchcamps is ook uniek aan heksery in die styl van hervorming, sommige is selfs familiegerig (bv. Noord-Kalifornië se Redwood Magic en Witchlets in the Woods). Witchcamps is ontstaan ​​uit 'n suksesvolle somerintensief vanaf 1985. Witchcamps word verteenwoordig deur Reclaiming se hoofgesag, 'the Wheel', deur middel van 'n woordraad.

Die herwinning van hekse gebruik die towerkring vir rituele, 'n paradigmatiese rituele struktuur wat gevind word in Britse tradisionele heksery en ander vorme van Wicca (sowel as in ander Westerse esoteriese tradisies). Vir Reclaiming Witches, verteenwoordig die sirkel 'n magiese toepassing van die beginsels van die organisering van voetsoolvlak, 'n unieke draai op die towerkring wat in ander esoteriese groepe gebruik word. Salomonsen skryf: “Mense sit, staan, gaan lê of hou hande vas, altyd in 'n sirkel. Daar is geen stoele, tafels of preekstoel nie, slegs 'n oop vloer met altare wat om die mure aangebring is. Deur hierdie struktuur ook vir onderrig te kies, het die vroue gehoop om die veranderinge wat mense sou vorm as die klasse sou eindig, te verhoog ”(Salomonsen 2002: 40). Die toepassing van die magiese sirkel herwin illustreer die samevoeging van magie, spiritualiteit en politiek wat die tradisie definieer.

Herwinnende leiers is trots op sosiale optrede en demonstrasies, insluitend dade van burgerlike ongehoorsaamheid. 'N Besondere onvergeetlike gebeurtenis vir die stigters van Reclaiming was hul deelname aan 'n 1982-blokkade rondom die Diablo Canyon-kernkragaanleg, wat volgens hulle en ander 'n verwoestende ekologiese gevaar was, gegewe die nabyheid van groot foutlyne in Kalifornië (Starhawk 1997: xxix; NightMare 2000 ; Adler 2006: 124). Starhawk berig: “Die blokkade het 'n belangrike ervaring geword in my begrip, nie net van die teorie nie, maar ook van die werklike praktyk van politieke / spirituele werk gebaseer op die beginsel van krag-van-binne-in” (Starhawk 1997: xxx).

Starhawk se boeke dien dikwels as die ruggraat van die Reclaiming Witchcraft Tradition. Die Spiraal Dans, soos voorheen opgemerk, was die oorspronklike leerplan wat Reclaiming geïnspireer het. Droom die donker was 'n verwerking van Starhawk se magistertesis vir die Antioch University. Die boek bied die politieke wêreldbeskouing aan wat die verhaal van magie, ritueel en teologie inlig. Die Vyfde Heilige Ding is 'n utopiese roman wat die geloof van Starhawk in die krag van ritueel ten toon stel om sosiale en omgewingsverandering te lei. 'N Heidense boek van lewe en sterwe is ontwikkel om 'n leemte van begrafnis- en bedroefde ritusse en groen begrafnisleiding vir heidene te vul. Twaalf wilde swane, wat as werkboek in Reclaiming magic optree, demonstreer hoe Reclaiming Witches mitologie en folklore uit verskillende wêreldkulture gebruik.

Starhawk het Reclaiming-rituele styl beskryf as ekstatiese, improvisasie, ensemble-gebaseerde, geïnspireerde en organiese ("EIEIO"). en ook eksperimenteel, eklekties en ontwikkelend (Starhawk nd). Oorblyfsels uit die Feri-tradisie sluit die rituele en klasse in, Iron Pentacle en Pentacle of Pearl; die konsep van die drie selwe (die jonger self (onbewuste verstand), die sprekende self (bewuste uitdrukking) en diepe self (die goddelike innerlike)); en aspekteer (die naam vir transpossie in sommige heksery / heidense groepe). Daar is geen goddelose godheid wat verband hou met die herwin van hekserytradisie nie. Die terugwinning van hekse werk saam met godinne en gode uit baie wêreldkulture.

Bay Area Reclaiming bied al meer as veertig agtereenvolgende jare sy jaarlikse spiraldans aan. Tydens die COVID-19-pandemie is die Spiral Dance na 'n aanlyn platform verskuif, wat die beplanningsgroep in staat gestel het om internasionale deelname aan te moedig. (Daar was 'n paar mislukkings in tegnologie en insluiting (Maxina Ventura, persoonlike kommunikasie).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die herwin-tradisie bevat 'n heks wat herwin kan word en wat instem met die beginsels van eenheid (NightMare 2000). Die Reclaiming Collective is die meer formele organisasie wat ontwikkel is uit die praktyk van Bay Area Reclaiming. Die Reclaiming Collective word opgeneem as 'n 501 (c) 3 in Kalifornië en hou bygewerkte verordenings by. Herwinning van hekse neem soveel as moontlik besluite volgens konsensus (Vgl Reclaiming Collective 1997; Salomonsen 2002: 108, 301). In reaksie op die groei van die tradisie het die organisasie in 1997 herstruktureer in 'n "Work-Cells-and-Wheel" struktuur. [Foto regs] Die raad van direkteure van die Reclaiming Collective word 'die wiel' genoem. Die leierskapspan, 'die driehoek', bestaan ​​uit drie lede van die Wiel wat tydens die mees onlangse vergadering deur die Wheel gekies is. The Wheel vergader kwartaalliks, en lede wat dringend sake tussen vergaderings het, word na die Triad gewys (Reclaiming Collective 2018: Afdeling 15).

Plaaslike hoofstukke vir herwinning (“gemeenskappe”) is gevestig in die meeste groot metropolitaanse streke in die VSA en Kanada (bv. Bay Area Reclaiming, Philly Reclaiming, Portland Reclaiming, Tejas Web, Chicago Reclaiming, British Columbia Witchcamps / Vancouver Reclaiming, Toronto Reclaiming, en Montreal Reclaiming) en ook in Australië, Brasilië, Venezuela, Costa Rica, Spanje, Duitsland, Nederland en Engeland. Witches reclaiming gebruik die term "selle" van voetsoolvlak wat organiseer vir magiese, ekumeniese en politieke werkgroepe. Voorbeelde hiervan is die spreekrade van die Wheel (bv. SF-onderwysersel, Samhain (ook bekend as Spiral Dance cell) en Spesiale projekte-sel).

Reclaiming het jare lank 'n nuusbrief gepubliseer. Aanvanklik Herwinnende nuusbrief, is die tydskrif weer getiteld Kwartaalliks herwin in 1997. In die middel 2000's, Kwartaalliks herwin publikasie afgeneem, en nie meer sy naam "Kwartaallik" gestand doen nie. Die produksie van uitgawes het kol geword, en daarna nie meer nie, na 2014. In 'n poging om Reclaiming-publikasies te laat herleef, is een nommer van Terugwinning van ketel gepubliseer in 2020.

Kwessies / UITDAGINGS

In vergelyking met ander heidense tradisies word die herwinstradisie gekenmerk deur vinnige evolusie as dit kom by geslagsidentiteit. Die Reclaiming Witchcraft Tradition is veral gewild by Millennial Pagans en Gen Z Pagans (in vergelyking met die Britse Tradisionele Heksery), en dit het die kulturele verskuiwings rakende geslag nogal goed bestuur. (Sommige ander groepe het daarenteen gesukkel rondom transgender-insluiting en was onderwerp van kontroversie onder heidene (Mueller 2017).)

Die herwinning van heksery was gebaseer op beginsels van radikale feminisme. Starhawk se eerste boek Die Spiraal Dans, 'n topverkoper wat verskeie herdenkingsuitgawes ontvang het, het Witchcraft beklemtoon as 'n vroulike godsdiens van godinaanbidding. Volgens die heel eerste nuusbrief van die organisasie, “Ons [hervat hekse] gebruik die woord 'heks' as 'n bevestiging van die mag van vroue om die werklikheid te vorm '(Reclaiming Collective 1980: 2). In dieselfde nuusbrief is afsonderlike ses-week klasreekse vir vroue (The Rite-of-Passage) en vir mans (Magic for Men) geadverteer, wat toon dat mans van die begin af ruimte in Reclaiming aangebied is (Reclaiming Collective 1980: 3). Die Herwin-tradisie beklemtoon egter vandag die insluiting van alle geslagte onder sy beoefenaars en sy gode.

Die organisasie het periodes deurgemaak om vroulike, geslagsbegrippe te verkies en ander meer pluralistiese en / of meer nie-binêre terme te gebruik. Starhawk en ander verkies byvoorbeeld 'thealogy' bo 'theology' (Vgl Starhawk 1999: 13–18) en gebruik 'priesteres' as 'n geslagsneutrale term (Starhawk en Valentine 2000: xxiv). Heksery as Godin godsdiens was 'n huidige tema gedurende Starhawk se skryfwerk. Tog is geslagsterminologie binne die teologie van Reclaiming direk benader en in 2012 hervorm. Op daardie jaar se Dandelion Gathering het die Reclaiming Collective toegestem om nuwe bewoording te gee vir sy 'Principles of Unity', wat 'n meer nie-binêre geloofsbelydenis lewer. Die groep het sy stelling van geloof in 'Godin en God' vervang deur die gebruik van 'vroulike en manlike beelde van goddelikheid' tot ''n aantal godinne en gode van talle uitdrukkings [... en] geslagte' te bevestig. sonder 'n definitiewe binêre om hulle te skei ”(Mueller 2017: 260). Die gebeure van die Dandelion Gathering het gelei tot 'n baie openbare ontevredenheid van die herwinnende priesteres M. Macha NightMare (ook bekend as Aline O'Brien) (NightMare 2012). Macha het 'n gebrek aan beskaafdheid en openhartigheid aangevoer as haar redes om haar terug te trek uit Reclaiming.

Verder het sommige spanning ontstaan ​​rondom die integrasie van Reclaiming se voetsoolvlak-organiserende waardes op tradisionele Wiccan-stelsels, wat implisiet hiërargies is as gevolg van die inisiatiewe-graadstelsel (Salomonsen 2002: 42). In tradisionele Wicca is inisiatiewe (diegene wat 'n inisiasie-ritueel ondergaan) onkundig oor die innerlike werking van die ritueel wat hulle gaan ondergaan. Die geheimsinnigheid (of raaisel, volgens beoefenaars) dra by tot die esoteriese aard van die tradisie, maar die geheimsinnigheid stel ook 'n oordrewe magsdifferensiaal tussen inisiërende lede en inisiatiewe in, wat deur sommiges beskou word as teenintuïtief vir Reclaiming se radikale sosiale waardes (Salomonsen 2002: 42).

Alhoewel baie rituele en esoteriese praktyke (Esbats, Sabbats en 'n inisiatiewe-graadstelsel) gemeen word met die tradisionele Wicca, gebruik die Reclaiming Collective die etiket "Heksery". Alhoewel die verhaal van heksery nog lank voor die onlangse konflik van Wicca onderskei is (NightMare 1998), hou die onderskeid tussen Reclaiming as Witchcraft eerder as Wicca verband met 'n onlangse kontroversie in die heidense gemeenskap. Rondom 2013 is die gonswoord, "Wiccanate privilege", onlangs onder die heidene gebruik as 'n interne kritiek op Wicca se hegemonie binne die hedendaagse heidendom. Die bewustheid van die voorreg van Wiccanate het daartoe gelei dat meer groepe hul eie liggings as Wiccan of nie-Wiccanate verwoord het. Wicca-afgeleide groepe kan as "Wiccanate" bestempel word, alhoewel die omstrede aard van die Wiccanate-voorreg daartoe gelei het dat min of geen groepe die etiket "Wiccanate" vir hulself aanvaar het. Die oorsprong van verskillende Heidense / Heksery-groepe word dikwels betwis, asook die invloedsketting tussen leiers soos Victor en Cora Anderson en Gerald Gardner (Vgl Adler 2006: 76).

Die plek vir die jaarlikse spiraldans is met kontroversie gewikkel en raak die Bay Area Reclaiming-gemeenskap. Klagtes oor die Kezar Pavillion (plek vir 2005–2015) sluit in dat dit nie 'n natuurlike, aardse estetika (of, vir sommige, enige estetiese) het nie, dat dit nie toeganklik is vir mense wat rolstoele gebruik nie en dat dit nie met die openbare vervoer toeganklik is nie. Op soek na 'n lokaal wat toeganklik vir rolstoelgebruikers is en 'n meer ekonomies volhoubare huur, beskou organiseerders die Armory in San Francisco as 'n nuwe plek vir die Spiral Dance. In 2013 het gemeenskapslede bekend geword dat organiseerders van Spiral Dance die Armory in San Francisco beskou as 'n nuwe webwerf vir die Spiral Dance. Sommige lede was van mening dat Reclaiming se beskouing van die Armory as 'n moontlike plek in ooreenstemming was met die ondersteuning van Reclaiming vir alle seksuele oriëntasies. Ander het gewissel van die idee van Reclaiming se stilswyende steun aan BDSM, tot die argument dat die Armory nie geskik is vir gesinne met kinders nie.

IMAGES

Beeld # 1: Starhawk (Miriam Simos).
Beeld # 2: 1979 Spiral Dance Flyer. Met dank aan Diane Fenster.
Beeld # 3: Die werk-sel-en-wiel-organisasie.

Verwysings

Adler, Margot. 2006. Teken die maan af: hekse, druïede, godin-aanbidders en ander heidene in Amerika. Hersien en opgedateer met uitgebreide aanhangsel III. New York: Penguin Books.

Bay Area Reclaiming. [2009?]. "Die dans se geskiedenis." Herwinning van Spiraldans. Toegang verkry vanaf https://www.reclaimingspiraldance.org/history op 1 Julie 2021.

Craig, Georgie. [1998?]. “Die begin van die spiraldans: dit was 20 jaar gelede ...” Kwartaalliks herwin. Toegang verkry vanaf http://www.reclaimingquarterly.org/web/spiraldance/spiral4.html op 1 Julie 2021.

Feraro, Shai. 2017. “The Politics of the Goddess: Radical / Cultural Feminist Influences of Starhawk's Feminist Witchcraft.” Pp. 229–48 in Vroulike Leiers in Nuwe Godsdienstige Bewegings, geredigeer deur Inga Bårdsen Tøllefsen en Christian Giudice. Cham, Switserland: Palgrave Macmillan.

Mueller, Michelle. 2017. “The Chalice and the Rainbow: Conflicts Between Women's Spirituality and Transgender Rights in US Wicca in the 2010s.” Pp. 249–78 in Vroulike Leiers in Nuwe Godsdienstige Bewegings, geredigeer deur Inga Bårdsen Tøllefsen en Christian Giudice.– Palgrave Studies in New Religions and Alternative Spiritualities. Cham, Switserland: Palgrave Macmillan.

NightMare, M. Macha. 2012. "'n Mede-stigter trek terug van die herwin van tradisie." Besemstok Kronieke, 6. Augustus Toegang verkry vanaf https://besom.blogspot.com/2012/08/a-co-founder-withdraws-from-reclaiming.html op 1 Julie 2021.

NightMare, M. Macha. 2000. "Herwin tradisie heksery." herwinning. Toegang verkry vanaf https://reclaimingcollective.wordpress.com/reclaiming-tradition-witchcraft/ op 1 Julie 2021.

NightMare, M. Macha. 1998. “Die 'W'-woord: waarom ons ons hekse noem.” Kwartaalliks herwin 71:16–17, 49–50.

Herwinning van kollektief. 2018. “Bywette.” Hersiene 2018.

Herwinning van kollektief. 2014. “Argiewe en agteruitgawes.” Kwartaalliks herwin. Toegang verkry vanaf http://reclaimingquarterly.org/backissues.html op 1 Julie 2021.

Herwinning van kollektief. 1997. "Ongeveer - 1997 Herstrukturering." herwinning. Toegang verkry vanaf https://reclaimingcollective.wordpress.com/about-1997-restructuring/ op 1 Julie 2021.

Herwinning van kollektief. 1980. Herwinnende nuusbrief 1, Winter.

Herwinning van kollektief. e "Beginsels van eenheid." Toegang verkry vanaf https://reclaimingcollective.wordpress.com/principles-of-unity/ op 1 Julie 2021.

Salomonsen, Jone. 2002. Betowerde feminisme: ritueel, geslag en goddelikheid onder die terugwinnende hekse van San Francisco. New York: Routledge.

Starhawk. 1999. Die spiraldans: 'n wedergeboorte van die antieke godsdiens van die groot godin. Twintigste herdenking uitgawe. San Francisco: Harper Collins.

Starhawk. 1997. Dreaming the Dark: Magic, Sex en Politics. Vyftienjarige uitgawe. Boston: Beacon Press.

Starhawk. en 'n werkdefinisie van herwinning. ' herwinning. Toegang verkry vanaf https://reclaimingcollective.wordpress.com/about-working-definition/ op 1 Julie 2021.

Starhawk, M. Macha NightMare en The Reclaiming Collective. 1999. Heidense boek van lewe en sterwe: praktiese rituele, gebede, seëninge en meditasies oor die oorgang. San Francisco: HarperSanFrancisco.

Starhawk, en Hilary Valentine. 2000. Die twaalf wilde swane: 'n reis na die magie, genesing en aksie. San Francisco: HarperSanFrancisco.

Publikasiedatum:
3 Julie 2021

Deel