Kevin Koffie

Oneida Gemeenskap


ONEIDA GEMEENSKAPSTYDLYN

1768:  Opstel rakende menslike begrip deur John Locke gepubliseer is.

1769: Dartmouth College is gestig as 'n skool vir Christelike Kongregasionalistiese teologie en die vrye kunste in Hanover, New Hampshire.

1776: Gepaste kolonialiste noem Locke se "natuurlike regte" -filosofie in hul Onafhanklikheidsverklaring, wat hul onvervreembare reg op 'lewe, vryheid en die strewe na geluk' beweer en as die Verenigde State van Amerika verbind.

1790-1840: 'n "Tweede groot ontwaking" van protestantse godsdienstige herlewing pols deur die afgeleë Anglo-Skotse nedersettings in die nuwe Verenigde State, veral die staat New York en die Ohio-riviervallei.

1784-1830: Na aanleiding van die Verdrag van Parys in 1783 is baie Oneida en ander Haudenosaunee-mense uit die staat New York verdryf.

1822: Yale Theological Seminary, met 'n leerplan van Congregationalist Christian theology, is gestig deur Yale College in New Haven Connecticut.

1830: Die Indiese Wet op Opheffing word deur die Amerikaanse regering as wet aanvaar.

1831: Charles Finney en andere het Christelike herlewingsvergaderings gelei deur die staat New York en die noordooste van die Verenigde State.

1831: 'n Revivalistiese godsdienstige vergadering is in die Noyes-huis in Putney, Vermont, gehou. Kort daarna het die pasafgestudeerde John H. Noyes, Dartmouth College, besluit om teologie aan die Andover Theological Seminary te studeer.

1832: Noyes word van Andover na die Yale Teologiese Skool oorgeplaas.

1833: Noyes het die Christelike Perfeksionisme bely, met verwysing na Paulistiese en ander vroeë Christelike kommunalistiese praktyke. Hy is daarna geskors as 'n Kongregasionalistiese predikant en gevra om hom aan die Yale Teologiese Skool te onttrek.

1841: Noyes, John Skinner, George Cragin, Mary Cragin, John Miller en andere vorm die Society of Enquiry in Putney, gebaseer op 'n teologie van perfeksionisme.

1843: Die lede van die Vereniging van Ondersoek, wat nou vyf-en-dertig persone tel, het hulself weer gekenmerk as die Putney Corporation met saamgestelde hulpbronne van altesaam $ 38,000, insluitend fondse wat Noyes en sy broers en susters van hul oorlede vader geërf het.

1844: Verklarende aantekeninge oor die Nuwe Testament deur John Wesley gepubliseer is.

1846: 'n Verklaring van beginsels word opgestel vir die Putney-gemeenskap. George Cragin, Harriet Noyes, Charlotte Miller, Harriet Skinner, Mary Cragin, John Skinner en John Miller, het belowe 'aan John H. Noyes as sodanig, ons onderwerp onsself in alles geestelik en tydelik, en doen 'n beroep op sy besluite slegs op die gees van God."

1847: Perfeksionistiese byeenkomste is in die staat New York (Lairdsville en Genua) gehou en bygewoon deur individue en groepe uit New England, New Jersey en New York. Sommige deelnemers, insluitend die Putney-gemeenskap, het hulself weer tot die gemeenskaplike Oneida-vereniging opgestel en hul intrek geneem op grond wat deur Jonathan en Lorlinda Burt verkry is, voorheen deel van die Oneida-stamreservaat in die staat New York.

1848: Die staat New York het die Married Women's Property Act aangeneem wat beperkte regte op vaste eiendom, maar nie op lone, verskaf het nie.

1850: Die oorspronklike Italiaanse "Mansion House" is by Oneida gebou.

1852 (Maart): Oneida Community het sy praktyk van komplekse huwelike herroep.

1852 (Desember): Oneida Gemeenskap hervat sy praktyk van komplekse huwelike.

1855: Die Statebond van Massachusetts neem 'n beperkte Wet op Eiendom vir Getroude Dames aan.

1860: Die Oneida-gemeenskap het $ 30,000 geleen om 'n groot baksteen-wateraangedrewe fabriek langs Sconondoa Creek te bou.

1861: Die Verenigde State het in 'n burgeroorlog verval. Niemand van die Oneida-gemeenskap is in die leër van die Unie opgestel nie, maar ten minste een lid, Edwin Nash, het ingeskakel.

1863: Op Liberty deur John Stuart Mill gepubliseer is.

1865: Noyes verloën 'vrye liefde' en beweer 'permanente verbintenis' in die huwelik.

1877: 'n 'Nuwe huis' is ontwerp vir die Mansion House-terrein om die Wallingford-tak te akkommodeer, maar dit is weens 'n tekort aan fondse nie voltooi nie.

1879 (Augustus): Oneida Gemeenskap het ingewikkelde huwelike laat vaar. Vroulike lede van die gemeente is aangemoedig om die vanne van hul monogame vennote aan te neem.

1880: Die Oneida Gemeenskap het gestem om sy gemeenskaplike eiendom oor te dra aan 'n maatskappy met 'n aandeelhouer.

1881 (1 Januarie): Oneida Community Limited het beheer oor gemeenskaplike bates oorgeneem en die gemeente formeel beëindig; baie lede het versprei.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Christelike Perfeksionisme het 'n ingewikkelde geskiedenis van ontwikkeling. Moderne konseptualiseringe put uit die leer van John Wesley (en Methodisme), wat voorgestel het dat 'oombliklike verlossing van alle sonde' moontlik was deur in ooreenstemming met die 'verordeninge van God' te leef. Daardeur kan die Wesleyan 'n sondelose lewe lei. Wesley het sy teologie gegrondves in sendbriewe van die Christenapostel Paulus (Wesley 1827, 1844, 1847).

Gedurende die agtiende en negentiende eeu het die wêreldbeskouing wat die 'natuurlike regte' van menslike agentskap beweer het wat volgens die goddelike wet opgetree het, in Europa en sy Noord-Amerikaanse kolonies toegeneem. Die geskrifte van noemenswaardige “natuurlike regte” -teoretici, soos John Locke en John Stuart Mill, is in die Oneida Community-leeskamer bewaar en in hul nuusbrief bespreek (Locke 1768a, 1768b; Mill 1863, 1866; Omsendbrief 1869: 375-76).

John Humphrey Noyes (1811-1886) [Beeld regs] word algemeen erken as die hoofleier van die Oneida-gemeenskap. Hy is in Brattleboro, Vermont, gebore as John Noyes en Polly Hayes. Die ouderling Noyes was 'n matig welvarende kapitalis en eenmalige verteenwoordiger van die Kongres vir die staat. John H. Noyes het Dartmouth College bygewoon en na die gradeplegtigheid die Andover Seminary en daarna die Yale College goddelikheidskool bygewoon. Na die uitsetting uit Yale College, oënskynlik weens sy Perfeksionistiese oortuigings, keer Noyes terug na die gesinshuis in Putney, Vermont. Daar het drie van sy broers en susters (Harriett, Charlotte en George), sowel as sy moeder Polly, hom in perfeksionistiese geloof aangesluit en die Putney-vereniging gestig met behulp van fondse wat van die oorlede vader geërf is. In 1847 het die groep na New York sentraal vertrek, deels om vervolging te vermy. Noyes het tot 1878 in Oneida, New York gewoon, toe hy na bewering in die nag van 27 Junie na die Niagara-waterval, Ontario, Kanada, gevlug het om moontlike vervolging weens poligamie vry te spring. Noyes het van 1878 tot sy dood in April 1886 in Niagara gebly. Sy liggaam is terugbesorg aan Oneida en is begrawe in die Gemeenskapsbegraafplaas (Teeple 1985: 2-3; GW Noyes 1931: 25-33, 46-62).

Terwyl die Tweede Groot Ontwaking in die vroeë dekades van die negentiende eeu pols, het Wesleyan gedink dat hy simpatieke gedagtes in Nieu-Engeland en in die staat New York gevind het. Daardeur het 'n jeugdige John Humphrey Noyes (wat aan die Kongregasionalistiese Dartmouth- en Yale-kolleges en Andover Seminary studeer het) Perfeksionisme teëgekom en was gou daaroor betower. Hierdie entoesiasme onderbreek sy goddelikheidstudies aan die Yale Seminary, spesifiek toe hy perfeksionistiese teologie in sy preke opgeneem het by 'n gemeente in die Vrye Kerk in North Salem, Connecticut. Noyes se Perfeksionistiese prediking het die woede van sommige gemeentelede van die Vrye Kerk en daarna van die Vereniging van die Westelike Distrik van New Haven County, wat sy lisensie om te preek, herroep. Noyes het New Haven na New York City verlaat, waar hy probeer het om te ontmoet, maar is deur Charles Finny, een van die hoofagente van die Groot Ontwaking, afgeweer. Noyes het 'n tyd lank oor New York geklop en toenemend verlate geraak totdat hy deur 'n familievriend na sy vader se huis in Vermont gered is (Parker 1973: 22-29).

Gedurende dieselfde tydperk, en na 'n reeks vergaderings van Perfeksioniste wat in 1847 in die staat New York gehou is, het Jonathan Burt, Lorlinda Burt, Daniel Nash, Sophia Nash, Joseph Ackley, Julia Ackley en Hial Waters die Oneida Association op land gestig. verkry deur Burt uit die staat New York. Joseph Ackley onthou later dat hy gedink het dat hulle 'van God geroep is' om 'n samelewing op te bou waar die liefde van God die heersende gees sou wees. ' (Teeple 1985: xv)

In werklikheid was die land 'n deel van die Oneida Nation (Haudenosaunee) -reservaat in die middestad van New York en naby die plek van die historiese Oneida-dorpie Kanonwalohale (nou die naam Oneida Castle). Die eiendom het bosveld, bewerkte grond en 'n saagmeule wat Oneida-burgers langs Oneida Creek gebou het, ingesluit. Gedurende die 1790's en die eerste dekades van die 1800's was die Oneida-volk verplig om hul grond in sentraal New York aan die staatsregering toe te gee, wat bedoel was om dit aan Europese setlaars te gee (OIN 2019).

In 1848 het die perfeksionistiese Oneida-groep mede-godsdienstiges wat in Vermont woon, uitgenooi om hulle in sentraal New York aan te sluit. Die Vermont-groep het John H. Noyes, Harriet Holton Noyes, George Cragin, Mary Cragin, John Skinner en Harriet Noyes Skinner ingesluit. Die saamgevoegde groepe het hulself die Oneida-gemeenskap hernoem.

Alhoewel amptelike geskiedenis geskryf of in opdrag van sy seun Pierrepont Burt Noyes en die neef George Wallingford Noyes, John Humphrey Noyes as stigter en leier van die Oneida-gemeenskap voorgestel word, dui die dokumentêre rekord daarop dat hy een van verskeie erkende leiers was wat eers later beweer is (of het homself beweer) om eerste onder gelykes te wees.

Gedurende die eerste vyf jaar (1848-1853) het die gemeenskap 134 volwassenes ingesluit. [Afbeelding regs] In 1868 het hulle 280 lede by Oneida gerapporteer; vyf en dertig op hul Willow Place-terrein; agt-en-tagtig in die tak in Wallingford, Connecticut; en tien in New York City, waar hulle 'n sakekantoor op laer Broadway behou het. Teen 1872 het die lidmaatskap by Oneida afgeneem tot 205 by Oneida; negentien op Willow Place; en vyf en veertig in Wallingford. Teen die laat 1870's het hulle alle lede na Oneida verskuif en het die groepsbevolking ongeveer 200 gesweef. Van 1850 tot 1879 het meer as 150 lede die gemeente verlaat (Omsendbrief 1868: 24; Oneida Omsendbrief 1872: 9; “Grootboek vertoon nedersetting, November – Desember 1880;” “Kwitansies en skikkings met afskeiders” 1855-1892).

Lede was hoofsaaklik samelewingsvlugtelinge uit ander dele van die noordooste van die Verenigde State (Nordhoff 1875: 263-64). Die gemeente het as 'n uitgebreide koöperatiewe gesin gewoon en eiendom en geneenthede met mekaar gedeel. Hul poliamorose verhoudings word gekenmerk as '' ingewikkelde huwelike '' en bevorder as 'n middel tot burgerlike gelykheid en om vroue eksplisiet te bevry van die slawe-agtige omstandighede in die geheim, wat in baie Noord-Amerikaanse deelstate wettig was.

H. Noyes het gereeld bygedra tot die nuusbriewe van die Gemeenskap en volgens die publikasies het hy oor teologie en aktuele sake geskryf en weekliks gespreksvergaderings aangebied in die groot saal van hul Oneida-koshuis (vgl. Elke uitgawe van Die omsendbrief en Oneida Omsendbrief). [Beeld regs]

Die aanvanklike pogings tot bestaansboerdery was onsuksesvol, en die gemeente het sy ekonomiese fokus op die tuinbou en ligte vervaardiging van markte toegespits. Hulle het geproduseer en verkoop gepreserveerde vrugte en groente, sydraad en velle met ysterkake (vgl Oneida Omsendbrief 1868: 8).

Namate hul vervaardigingsbedrywighede uitgebrei het, het die Gemeenskap 'n belangrike plaaslike werkgewer geword, veral jong vroue wat die hele jaar en seisoenwerkers in diens geneem het in die Community-syfabriek, die blik-, saag- en metaalbewerkingswinkel. Die meeste bedrywighede is uitgevoer in 'n waterkragkompleks Willow Place wat langs die Sconondoa Creek gebou is. Hierdie markgedrewe bedrywighede het die sentrale aktiwiteit van die gemeente geword en is aangehaal as bewys van die teologiese geregtigheid van die "sakekommunisme" en is deur Noyes en ander gedurende die 1860's en 1870's voorgestaan ​​(Omsendbrief 1864: 52; Oneida Omsendbrief 1872: 242; Oneida Omsendbrief 1873: 14).

Die afhanklikheid van die Gemeenskap van werknemers en die uitruil van produkte word ondermyn deur dieselfde stressors wat die res van die kapitalistiese wêreld in die negentiende eeu geraak het. Die groot depressie van 1873-1880 was veral invloedryk. Die ineenstorting van markte en toename in skuld aangegaan voor, tydens en as gevolg van die ineenstorting het die Gemeenskap insolvent gelaat. Hierdie insolvensie het die groeiende maatskaplike ongelykhede in die Gemeenskap vererger en die leiers (wat die wettige titel op die eiendom van die Gemeenskap gehad het) aangespoor om voor te stel om alle bates aan 'n gesamentlike aandeelonderneming oor te dra, wat as aandele aan voormalige lede verkoop sou word. Die Gemeenskap Oneida is formeel op 31 Desember 1880 ontbind ("Rekord van die verrigtinge van die Kommissie" 1880)

Die mislukking van die gemeenskap “Besigheid kommunisme ”het baie lede genoop om Oneida te verlaat. Sommige het probeer om die gemeente in die suide van Kalifornië te herstel. Ander het in Oneida gebly as werknemers of bestuurders van die maatskappy se oorblywende metaalbewerkingsbedryf. 'N Paar leiers van die gemeente het groot aandeelhouers geword, en die seun van JH Noyes, PB Noyes, het uiteindelik uitvoerende hoof van Oneida Community Ltd.

Die belangrikste residensiële geboue en die fabriek uit 1860 het by Oneida bestaan. Die residensiële Mansion House-kompleks word as huurwoonstelle gebruik en as 'n Nasionale Historiese Landmerk gelys.

Leerstellinge / oortuigings

 Die veronderstelling dat persone in staat was om in 'n perfekte toestand van sondeloosheid te leef, met verbode gedrag wat deur Christelike gemeenskaplike praktyke verhoed word, was sentraal in die geloofsisteem van die Oneida-gemeenskap. Hierdie perfeksionistiese geloofstelsel was hul interpretasie van vroeë Christelike gemeenskappe wat in die Nuwe-Testamentiese sendings van die Pauline uitgebeeld word. Hierin het hulle direk gebruik gemaak van die geskrifte van John Wesley. Perfeksioniste glo dat as mense die vermeende “verordeninge van God” volg, hulle sondelose, “volmaakte” lewens kan lei. Hierdie oortuiging het ontstaan ​​in teenstelling met ander Protestantse Christelike oortuigings, naamlik dat mense inherent feilbaar is en in staat is tot sonde.

Na hul fundamentele geloof in sondeloosheid, het die Oneida-gemeenskap 'n reeks gepaardgaande oortuigings saamgestel wat hulle as gevolg van goddelike 'ordinansies' en spesifieke praktyke beskryf, beskryf in verskillende sendbriewe wat deur die Christenapostel Paulus geskryf is (vgl. Hinds 1908: 154-207; Parker; 1973: 89-119). Die eerste een was om in die gemeenskap as burgerlike en ekonomiese gelyke te leef. Daardie gelykheid het die volle en gelyke deelname van vroue aan alle aspekte van die gemeenskaplike lewe vereis, waarvan die ekonomiese en politieke gelykheid in die buitewêreld deur die wet beperk is. Om te besef dat seksuele gelykheid die praktyk van 'komplekse huwelike' was en die afskaffing van die monogame 'spesiale liefde'. Daar is van mans verwag om 'n vorm van geboortebeperking te beoefen wat hulle 'manlike kontinent' genoem het (Parker 1973: 177-89) om die volle deelname van vroue aan die gemeenskap moontlik te maak.

Mettertyd het Noyes die sosiale stratifikasie van 'stygende gemeenskap' binne die Gemeenskap gekonseptualiseer. Noyes het self beweer dat hy gereeld met goddelike voorgangers, spesifiek die apostel Paulus, gekommunikeer het en daardeur die volmaakste van die groep was. Namate die gemeenskap aan die einde van die 1860's en die vroeë 1870's volwasse geword het, het dit 'stygende gemeenskap' as 'n oorerflike eienskap verwoord. Na aanleiding van die biologiese determinisme, het die Gemeenskap 'n eugenetiese program begin wat hulle as 'roerbou' beskryf het, waardeur die perfeksie onder hulle nuwe Perfeksioniste sou oplewer. 'N Komitee van gemeenskapsleiers het aansoeke van voornemende paartjies ontvang en het versoeke om voort te plant goedgekeur of geweier. Agt-en-vyftig kinders is uit hierdie proses gebore, waaronder dertien deur Noyes met dertien verskillende vrouelede (Parker 1973: 253-64).

Hooflyne het die Oneida-gemeenskap se gebruik van komplekse huwelike bloot as 'vrye liefde' met 'n ander naam aan die kaak gestel. In die praktyk was komplekse huwelike 'n gemeenskaplike lewe waarin alle mans en alle vroue as vennote opgetree het. In die ingewikkelde huwelik is die ongelyke eiendomsverhoudinge wat destyds in die negentiende-eeuse wet tussen mans en vroue normatief was, effektief afgeskaf deur die kernfamilie as 'n basiese ekonomiese eenheid af te skaf. Individue is ontmoedig om 'spesiale' liefdesverhoudings met mekaar te ontwikkel, maar is nie afgeskrik van poliëamoriese verhoudings nie. Na verneem word, was seksuele verhoudings in die Gemeenskap ooreenstemmend en gekombineer met die voorbehoedpraktyk bekend as manlike kontinent om kindergeboortes effektief te beperk. Komplekse huwelike het daardeur meer regverdige deelname deur vroue aan gemeenskaplike aangeleenthede moontlik gemaak (Noyes 1849 [1931], 116-22; New York Times, 10 Augustus 1878; Amerikaanse sosialis 1879: 282).

Nog belangriker, egter, die raamwerk van 'komplekse huwelike' was die uitgangspunt van die hele reeks kommunitêre lewensweë, en uitdagings vir die komplekse huwelik het ook gedreig om hierdie praktyke te ondermyn. Op verskeie punte in die bestaan ​​van die Gemeenskap het hy gestem om die gebruik te herroep en die tradisionele huwelik te volg. In elk van hierdie gevalle, behalwe die laaste geval in 1879, het die Gemeenskap die eksistensiële bedreiging wat die tradisionele huwelik vir hul gemeente inhou, erken en daarna besluit om homself om te keer en die "komplekse huwelik" en die gedeelde ekonomie wat dit moontlik gemaak het, weer in te stel.

Die kern van die bereiking van Perfeksie was die gedrag van die Gemeenskap as 'n ekonomiese eenheid binne die groter maatskaplike raamwerk van industriële produksie en markuitruiling. Noyes en ander gemeenskapsleiers het finansiële sukses van die Gemeenskap as 'n belangrike bewys van hul teologiese waarheid beskou, wat Noyes en ander uiteindelik beskryf het as 'sakekommunisme'. Die langdurige ekonomiese agteruitgang en veral die Groot Depressie van 1873-1880 het die bewering sterk ondermyn en interne spanning vererger, wat gelei het tot die ontbinding van die Gemeenskap in 1880 (Coffee 2019: 8-12).

RITUELE / PRAKTYKE

'Ek glo dat dit die evangelie-metode is om mense van sonde te red, en die ou manier van die Primitiewe Kerk. Wat die huwelik betref, het Paulus dit nie verbied nie, maar het die reg geëis om dit met matige maatreëls te beheer en te kontroleer, en die standaard van die opstanding, 'waar hulle nie trou of in die huwelik gegee word nie, as die uiteindelike staat gestel' (John Humphrey Noyes, “Tabakhervorming, Huisgesprek, 1853,” Omsendbrief, 28 Maart 1868).

Komplekse huwelike het episodiese poliamorose heteroseksuele verhoudings tussen lede goedgekeur, oënskynlik as 'n billike alternatief vir die 'spesiale liefde' vir monogamie waarin vroue onder mans was. Alhoewel hierdie nie-monogame liefde amptelik bepleit is, word die spesifieke seksuele aktiwiteit van lede gemonitor deur ouderlinge van die gemeente, wat skakelaars gesanksioneer het en soms die seksuele aktiwiteit van 'n adolessente jeug 'geïnisieer' het. [Beeld regs]

Weeklikse gemeenskapsvergaderings in die hoofsaal van hul herehuis was lokale vir voorlesings of preke deur John Humphrey Noyes en ander leiers en vir die bespreking van gemeenskaplike sake en individuele pligte (vgl. Enige kwessie van Die omsendbrief or Oneida Omsendbrief).

Gemeenskapsbande en -dissipline is gehandhaaf deur openbare en holistiese vergaderings van 'wedersydse kritiek', waartydens daar gekritiseer is oor individue en praktyke wat as gemeenskapsbeginsels oortree word. Oortreders is deur hul mede-lede en veral deur die volmaakte ouer manne aangespreek, wat sodoende die regte gedrag en denke versterk het. In 'n pamflet oor wedersydse kritiek skryf hulle dat 'ons selfverbetering is, ons het met baie ervaring gevind dat gratis kritiek - getrou, eerlik, skerp, waarheidsgetrou' - een van die beste oefeninge is om daardie voorwerp te bereik. ”(Wedersydse kritiek 1876: 19). Omgekeerd en miskien eerder die onthulling van sy eie Whiggish-perspektief, die 11 Augustus 1878 New York Times berig “dat Noyes sy volgelinge kon bind deur die band van wedersydse haat, as 'n man van werklike, indien verdraaide, geniale seëls.”

Ons is in lyding, maar dit word nie veroorsaak deur onder mekaar te rus nie; die gemeenskap is in daardie opsig nie hel nie. Almal sien dat ons in 'n baie merkwaardige mate in vrede met mekaar leef. Die verdrukkinge wat ons het, is die diep soort dissipline van gees waardeur God ons karakters verfyn, suiwer en vervolmaak. Dit sal baie aangenaam wees as ons die wêreld 'n beeld van onbelêde geluk kan hou; maar totdat ons vervolmaak is, is dit vir ons baie beter om moeilike tye te hê. Ons moet mense nie wil mislei met die idee dat dit niks anders as kinderspeletjies is om ons siel te red en hemel toe te gaan nie. ” (John Humphrey Noyes, “The Helmet, Home Talk, 14 Maart 1868.” Omsendbrief 30 Maart 1868).

Terwyl JH Noyes dus in Oneida woonagtig was, het hy die vader geword van minstens dertien kinders met net soveel vrouelede. Tussen 1848 en 1880 is ongeveer 104 kinders in die gemeente gebore (Teeple 1985: 209). [Beeld regs]

Vaste vaste eiendom en geld het gesamentlike eiendom van die gemeenskap geword met lidmaatskap. 'N Klein groep manlike leiers, waaronder Noyes, Erastus Hamilton, William Woolworth en Charles Kellogg, het egter wettige eiendom op vaste eiendom, bankdeposito's en skuld gehad.Charles A. Burt teen Oneida Community Ltd. 1889: 195, 357).

Werk moes gelykop deur gemeentelede gedeel word. Later en in toenemende mate was sommige lede kritiek op die vermeende pligsontduiking deur ander lede en op die ongelyke verdeling van eiendom toe die Gemeenskap gelikwideer is. Die meeste produktiewe werk is uitgevoer deur talle gewerkte werkers, in diens by die Mansion House of as industriële arbeid in 'n moderne wateraangedrewe fabriek aangrensend aan die Seneca Turnpike en die spoorlyn wat Utica en Syracuse verbind. Alle bestuurders het toesig gehou oor alle gewerkte werkers.

Gemeenskapsbedrywighede was in die 1850's en 1860's voldoende winsgewend om meer as 300 individue te ondersteun. Inkomste is onder meer gebruik om verskeie manlike kinders by die Yale Universiteit in te skryf vir gevorderde onderwys in medisyne, regte en biochemie. Tussen 1850 en 1877 het die Gemeenskap opsetlik drie groot Italiaanse en een Victoriaanse Gotiese woongeboue laat bou naby die plek van Burt se oorspronklike grondbesit. Uiteindelik beslaan 90,000 vierkante meter hierdie Mansion House [afbeelding regs] van die nuutste geriewe, insluitend loodgieterswerk binne en stoomhitte. Loonwerkers het etes voorberei en woonplekke en gronde onderhou.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die erkende struktuur van die Oneida-gemeenskap was 'n uitgebreide familie wat alle werk en die resultate daarvan gedeel het. Die gemeenskap se 'bybelkommunisme' het sy inspirasie gekry uit die interpretasie van die Christelike apostel Paul en Noyes van vroeë Christelike gemeenskappe (Handboek 1867).

JH Noyes en naaste vertrouelinge beskou hom as die vernaamste teoloog en 'geestelike vader' van die gemeente, meer perfek as ander en in kommunikasie met die goddelikheid. Noyes preek tydens vergaderings en in opstelle wat in die Gemeenskapsnuusbriewe gepubliseer word. Sy verhewe posisie word verder verwerklik deur sy keuse van gemeenskapsvroue as 'roerende kultuur' seksuele vennote.

Noyes was in die middel van 'n binnekring van ouer mans en vroue wat in 1847 aan die stigting van die Gemeenskap deelgeneem het. Dit sluit in sy suster, Jonathan Burt, George Cragin, Erastus Hamilton, William Hinds, John Miller en 'n paar ander. . In die 1860's was die sentrale kerngroep Noyes, Hamilton, Burt, Cragin, met 'n groep toesighouers wat verantwoordelik was vir spesifieke operasies. Met die ineenstorting van 1873 het die Gemeenskap gereorganiseer onder 'n Sakeraad waarvan die lidmaatskap verander het namate die bedrywighede begin of gestaak is (Nordhoff 1875: 278-80).

Gemeenskapsorganisasiesamehang is gedeeltelik weergegee deur die gebruik van 'wedersydse kritiek', waardeur gedrag van individuele lede gesamentlik ondersoek en gekritiseer word. Onderlinge kritiek het ooreenstemming sowel as erkende afwykings binne die gemeente versterk, volgens die leidende ideologieë van kommunaleiers.

Teen die laat 1850's is die meeste produktiewe werk by die Oneida-gemeenskap uitgevoer deur 'n aantal gewerkte werkers, waarna toesien is deur voormanne en bestuurders van die gemeente. Werkers is van omliggende bestaansboerderye gewerf, en soos elders in die noordoostelike industrie, was dit hoofsaaklik jong vroue. Waged-werknemers het ook die woning en terrein van die Mansion House bedien.

Geen bestaande rekords dui aan of lede die egaliteit of broederskap van die lewende arbeid van ander bevraagteken nie, hoewel vertellers wel so nou en dan 'n paternalistiese daad beskryf as die weldadigheid van die gemeenskap wat die een of ander huishulp verleen, soos om tyd af te gee om te trou , of die beplanning van werkpouses sodat die “meule meisies” in die meuldam kan bad.

Kwessies / UITDAGINGS

Die Oneida-gemeenskap het die kenmerke van ander Amerikaanse negentiende-eeuse kommunitêre eksperimente gedeel. Die eenheid van wil wat deur die ideologie van Perfeksionisme tot uiting kom, is herhaaldelik uitgedaag deur interne en eksterne stressors.

Intern moes uiteenlopende persepsies en rasionalisasies van daaglikse bedrywighede as politiek en van strategiese doelstellings as ideologieë ontstaan. Die pogings van die Gemeenskap om hierdie teenstrydighede op te los via die forum van 'wedersydse kritiek' was net af en toe suksesvol. Gedurende die lewe van die gemeente hou ten minste een derde van alle deelnemers aan volwassenes op. In die groep was verskeie jong volwassenes wat in die gemeente gebore is, ingesluit, wat daarop dui dat onenigheid nie net uit die "wêreld" ingevoer is nie, of 'n uitdrukking van voorafgaande begrip is nie ("Grootboek vertoon nedersetting, November – Desember 1880;" "Ontvangste en nedersettings met afskeiders 1855 -1892; ” Burt teen Oneida Community Ltd.. 1889).

Ekstern is die gemeenskap deur sosiale kragte (bestaanslandbou, industrialisasie, skuldfinansiering, plantaslawe-arbeid) gestoot en getrek en was dit toenemend in stryd met daardie sosiale magte. Die omvattende verandering in industrialisering teweeggebring deur die Amerikaanse burgeroorlog, die daaropvolgende periode van Heropbou en daarna die Groot Depressie van 1873-1880, het politieke en ekonomiese verhoudings in Amerika ondermyn, insluitende diegene wat kommunitariese eksperimente veroorsaak het, soos die Oneida-gemeenskap. Die "sakekommunisme" wat deur die leiers van die Gemeenskap voorgehou word, is ondermyn deur dramatiese veranderinge in finansies en skuld, deur nuut gekapitaliseerde mededingers in nywerheidsentrums met beter toegang tot arbeid en kapitaal, en deur die ontwikkeling van openbare houdings oor klas- en geslagsrolle. Daardeur was die fundamentele uitdaging vir die kommunitêre uitgangspunt van die Oneida-gemeenskap die werking daarvan as 'n kapitalistiese onderneming. Die Oneida-gemeenskap het gepoog om saam te leef met die bestaansboerderye wat dit omring het, maar in ongelyke verhoudings: as 'n belangrike koper van plaasprodukte en as 'n groot werkgewer van arbeid (Coffee 2019).

Veral nadat die Amerikaanse ekonomie die Amerikaanse ekonomie getransformeer het, het die gemeenskap 'n toenemend industriële en finansiële kapitalistiese samelewing gehad. Die Gemeenskap het terselfdertyd meegeding met en afhanklik van ander akteurs in die streeks-, nasionale en trans-oseaniese ekonomie. Die vergelyking deur Noyes en ander leiers van finansiële sukses met geseëndheid is ondermyn deur hierdie transformasies en die mees dramatiese geval toe die groter ekonomie in die 1870's in duie gestort het.

Daar is egter sedert 1880 verskeie alternatiewe verklarende ontledings aangebied om ons begrip van die ontbinding van die Oneida-gemeenskap te kweek.

 

Oorheersend onder die name is die amptelike geskiedenis wat geskryf is deur Pierrepont Burt Noyes, een van JH Noyes se "roerkwekery" -kinders wat hoofbestuurder van die Oneida Community Limited-korporasie geword het. Die jonger Noyes het groot leun op sy eie klassevooroordeel om sy vader se uitgangspunt van 'n teologiese elite te onderlê, en het verskeie memoires geskryf wat daardie nalatenskap verheerlik (bv. Noyes 1937). As hoof van die OCL-maatskappy het PB Noyes ook 'n "amptelike geskiedenis" opgestel wat deur die historiese fiksieskrywer Walter Edmonds (1948) geskryf is. Edmonds is deur baie daaropvolgende geleerdes aanvaar. Die opvallendste van die geskiedenis van Noyes en Edmond is die bewering dat die gesamentlike aandelemaatskappy (uiteindelik 'n vervaardiger van silwerware) die logiese voortsetting van die Perfeksionistiese oortuigings van die gemeente was. Die ironie van die bewering dra by tot die feit dat die Oneida Limited-maatskappy in die laat negentigerjare insolvent geword het en die handelsmerk daarvan aan 'n mededinger verkoop is.

'N Tweede ondersoekdraad spoor 'n nuwe belangstelling by historici en sosiale teoretici in die interne dinamika van opsetlike gemeenskappe as belangrike gebeure in die negentiende en twintigste eeuse Amerikaanse geskiedenis. Hierdie draad is deels geanimeer deur sosiale bewegings in die twintigste eeu vir gelykheid in die Verenigde State en regoor die wêreld. Robert S. Fogarty (1990) plaas die Oneida-gemeenskap veral binne 'n kontinuum van opsetlike en kontrakulturele gemeenskaplike eksperimente. Fogarty (Miller en Fogarty 2000) en Lawrence Foster (1992) het ook die lewens van vroue in die Oneida-gemeenskap, ingewikkelde huwelike en seksuele praktyke vir volwassenes ondersoek. Belangrik in hierdie ondersoek is die geredigeerde publikasie van Fogarty van die melkery van die vroulike gemeentelid Tirzah Miller (Miller en Fogarty 2000).

'N Derde ondersoekdraad is meer spesifiek gefokus op die seksuele praktyke van die gemeenskap, veral verhoudings tussen generasies. Belangrike bydraers tot die draad is afsonderlik Spencer Klaw (1993) en Ellen Wayland-Smith (2016). Alhoewel dit belangrik is van mekaar, fokus hierdie outeurs elkeen op seksuele praktyke as persoonlike sielkundes. Wayland-Smith plaas die afsterwe van die gemeenskap spesifiek in sy ondergeskiktheid aan die individuele persoonlikhede van gemeenskapsjeug.

Diegene wat in die eerste jare by die Oneida-gemeenskap gestig het of daarby aangesluit het, het probeer om die chaos van die trans-Atlantiese kapitalistiese samelewing te ontsnap, en hulle was aangetrokke tot die charismatiese beroep van John Humphrey Noyes op grond van 'n uitgebreide samewerkende familie, waarvan die geldigheid aanvaar is uit die lees van die Nuwe Testament. Die Noyesiërs het gepoog om 'n regime van rede en ewige geregtigheid uit hul eie teologie op te bou, wat religieuse trou eksplisiet met ekonomiese wins gekoppel het. Deur die lens gesien, bemoeilik die ekonomiese agteruitgang van die gemeente die onderskeid tussen goed en kwaad, tussen perfekte en onvolmaakte siele. 'N Teokrasie wat geseëndheid met rykdom gelykstel, het op sigself oorgedra. Genootskap ontbind, lid teen lid.

IMAGES

Beeld # 1: John Humphrey Noyes.
Beeld # 2: gemeenskapslede van Oneida omstreeks 1860.
Beeld # 3: 'n uitgawe van die Oneida-omsendbrief.
Beeld # 4: Voorblad van seksuele verhoudings in die Oneida-gemeenskap.
Beeld # 5: John H. Noyes met sy kinders.
Beeld # 6: herehuis

Verwysings

Amerikaanse sosialis, 1877-1878. Oneida-gemeenskap: Oneida, NY.

Charles A. Burt teen Oneida Community Ltd.. Hooggeregshof in New York, Madison County, 14 Februarie 1889.

Koffie, Kevin. 2019. “Die Oneida-gemeenskap en die nut van liberale kapitalisme.” Radikale Amerikas 4: 122.

Cooper, Matthew. 1987. "Relations of Modes of Production in Nineteenth Century America: The Shakers and Oneida." etnologie 26: 1-16.

Edmonds, Walter D. 1948. Die eerste honderd jaar. Oneida: OKL.

Miller, Tirzah en Robert S. Fogarty. 2000. Desire & Duty by Oneida. Bloomington, IN: Indiana University Press.

Foster, Lawrence. 1992. Vroue, familie en utopie. Syracuse NY: Syracuse University Press.

Handboek van die Oneida-gemeenskap. 1867. Wallingford CT: Kantoor van Oneida Circular.

Hinds, William Alfred. 1908. Amerikaanse gemeenskappe en samewerkende kolonies. Chicago: Charles H. Kerr.

Locke, John. 1768a. 'N Opstel rakende menslike begrip: Vol. 1. Londen: Woodfall.

Locke, John. 1768b. 'N Opstel rakende menslike begrip: Vol. 2. Londen: Woodfall.

'Ledger Showing Settlement, November – December 1880', Box 20, Oneida Community Collections, Special Collections Research Centre, Syracuse University Libraries.

Klaw, Spencer. 1993. Sonder sonde. New York: Pikkewyn.

Mill, John Stuart. 1866a. Beginsels van politieke ekonomie, Deel 1. New York: Appleton & Co.

Mill, John Stuart. 1866b. Principles of Political Economy, Volume 2. New York: Appleton & Co.

Mill, John Stuart. 1863. Oor Liberty. Boston: Ticknor en Fields.

Wedersydse kritiek. 1876. Oneida NY: Kantoor van die Amerikaanse sosialis.

Nordhoff, Charles. 1875. Die Kommunistiese Verenigings van die Verenigde State van Persoonlike Besoek en Waarneming, New York: Harper & Brothers.

Nee, George Wallingford. 1931. John Humphrey Noyes, die Putney-gemeenskap. Oneida: GW Noyes.

Noyes, John Humphrey. 1849 [1931]. 'Bybelkommunisme'. In John Humphrey Noyes, geredigeer deur GW Noyes, Oneida: GW Noyes.

Nee, Pierrepont Burt. 1937. My Vaderhuis. New York: Holt Rinehart Winston.

Oneida Omsendbrief, 1872-1876. Oneida-gemeenskap: Wallingford, CT en Oneida, NY.

Oneida Indian Nation (OIN). 2019. “Historiese tydlyn.” Toegang verkry vanaf  https://www.oneidaindiannation.com/wp-content/uploads/2019/03/Historical-Timeline-2019.pdf op 15 April 2021.

'Ons boeke.' 1869. Die omsendbrief, 8 Februarie 1869, 375-76.

Parker, Robert Allen. 1973 [1935]. 'N Yankee Saint. Hamden, CT: Archon Books.

“Kwitansies en skikkings met afskeiders, 1855-1892,” 'Box 19, Oneida Community Collection, Special Collections Research Centre, Syracuse University Libraries.

"Rekord van die verrigtinge van die Kommissie, 1880," Raam 19, Oneida Gemeenskapsversameling, Navorsingsentrum vir Spesiale Versamelings, Syracuse Universiteitsbiblioteke

Robertson, Constance Noyes. 1970. Oneida Gemeenskap. Syracuse, NY: Syracuse University Press.

Die omsendbrief, 1851-1870. Oneida Gemeenskap: Brooklyn, NY en Oneida, NY.

Wayland-Smith, Ellen. 2016. Oneida. New York: Picador.

Wesley, John. 1844. Verklarende aantekeninge oor die Nuwe Testament. New York: Lane & Sanford.

Wesley, John. 1840. Wesleyana: 'n volledige stelsel van Wesleyaanse teologie. New York: Mason & Lane.

Wesley, John. 1827. Die werke van John Wesley. New York: J & J Harper.

Teeple, John. 1985. Die Oneida-gesin. Oneida, NY: Historiese vereniging van Oneida.

Publikasiedatum:
17 April 2021

 

Deel