Kate Kingsbury

Santa Muerte


SANTA MUERTE TYDIENSTEL

850: Zapotecs bou Lyobaa, City of the Dead, wat later Mitla genoem word (die Asteekse benaming daarvoor omdat hulle dit sien as gekoppel aan Mictlan, hul naam vir die onderwêreld). Dit was die belangrikste godsdienstige sentrum vir die Zapotec, waar hulle hul primêre gode aanbid, twee doodgode, bestaande uit 'n egpaar wat geoffer en versoen is vir genesing. Dit was ook hier waar hulle hul oorlede voorvaders vereer het.

1019: Onder die stad Chichen Itza het die Maya's 'n reeks grotkamers gebou wat Xibalba, die onderwêreld, verteenwoordig. Hulle het onder andere rituele tot die godhede gehou, soos onder andere Cizen, Ah Puch.

1375: Asteke vestig hul hoofstad by Tenochtitlan (die plek van die moderne Mexikostad). Hul ryk oorheers sentraal-Mexiko kultureel en polities tot 1519. Die Asteekse geloofstelsel het Mictecacihuatl, die Asteekse godin van die dood, tradisioneel voorgestel as 'n menslike skelet of vleeslike liggaam met 'n skedel vir 'n kop, ingesluit.

1519-1521: Die Spaanse verowering van die Asteke, Zapoteke, Maya's en ander groepe wat doodgode soos die Mixtec aanbid het, het die tradisionele inheemse oortuigings en toewyding ondergronds gedryf toe die koloniale era begin het. Die Spanjaarde het die figuur van die Grim Reaper, wat deur sommige inheemse groepe geïnterpreteer is as 'n doodsgod, ingebring en plaaslike inwoners het die figuur begin aanbid.

1700's: die Spaanse inkwisisie-dokumente het aangeteken dat geestelikes inwoners van die land gestig het vir die aanbidding van figure van die Grim Reaper en vir die uitvoering van rituele ter ere van haar. In sommige gevalle is hierdie figuur gedokumenteer as 'Santa Muerte'. Die gebruik bly okkulte aangesien diegene wat sulke aanbidding beoefen beskuldig word van kettery en gestraf word; die dodelike figure is deur die geestelikes vernietig.

1860's: Aan die noordelike grens van wat tot onlangs die onderkoning van Nieu-Spanje was, in Nieu-Mexiko en suid van Colorado, is 'n groep mestizo Penitentes ontdek wat die dood aanbid. Die figuur is vereer en uitruilbaar na Santa Muerte en Comadre (mede-peetma) Sebastiana verwys.

1870s-1900: Santa Muerte was feitlik in die tradisionele geskrewe historiese verslag nie vermeld nie.

1940's: Santa Muerte verskyn weer in etnografieë wat deur Mexikaanse en Noord-Amerikaanse antropoloë geskryf is, hoofsaaklik as 'n volksheilige wat deur vroue versoek word om die heilige se hulp om dwalende mans en kêrels terug te bring.

2001: Op All Saints Day plaas Enriqueta Romero Romero haar Santa Muerte-standbeeld buite die winkel waar sy quesadillas verkoop. Sy vestig sodoende die eerste openbare heiligdom wat gewy is aan die toewyding van die dood in die middestad van Mexiko-stad Tepito.

2003: Die selfverklaarde “aartsbiskop” David Romo se tempel, die Tradisionele Heilige Katolieke Apostoliese Kerk, Mex-VSA, is deur die Mexikaanse regering amptelik erken. Op 15 Augustus, die feesdag van die Maagd Maria-aanname, het die kerk die insluiting van Santa Muerte gevier in sy stel oortuigings en praktyke.

2003: Die Santuario Universal de Santa Muerte (Universal Sanctuary of Santa Muerte) is gestig deur 'professor' Santiago Guadalupe, 'n Mexikaanse immigrant uit die staat Veracruz, in Los Angeles.

2004: Een van Romo se ontevrede priesters het 'n formele klag ingedien oor die kerk se insluiting van die Santa Muerte in sy toegewyde paradigma.

2005: Die Mexikaanse regering het die Tradisionele Heilige Katolieke Apostoliese Kerk, Mex-VSA, van sy amptelike erkenning gestroop. Die Mexikaanse wetgewing het sulke sanksies egter nie vereis nie, en die voorval het politieke kontroversie ontlok.

2008: Na die dood van haar seun, Jonathan Legaria Vargas, wat die grootste beeltenis van Santa Muerte in Tultitlán Mexico City opgerig het, het sy ma Enriqueta Vargas die grootste Santa Muerte-netwerk van transnasionale kerke gestig om Santa Muerte te vereer.

2009: 'n Groeiende aantal mense, veral vroue, het heiligdomme begin vestig vir Santa Muerte regoor Mexiko.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Santa Muerte se naam verklap baie oor haar identiteit. La Muerte beteken dood in Spaans en is 'n vroulike selfstandige naamwoord (aangedui deur die vroulike artikel "la") soos dit in alle Romaanse tale is. "Kersvader" is die vroulike weergawe van "santo", wat as "heilig" of "heilig" vertaal kan word, afhangende van die gebruik. Santa Muerte is 'n volksheilige, dit wil sê 'n volksheilige, wat nie deur die Katolieke Kerk erken word nie. Anders as amptelike heiliges, wat deur die Katolieke Kerk heilig verklaar is, is volksheiliges geeste van die dooies. [Beeld regs] Hulle word as heilig beskou vir hul wonderwerkkragte deur die plaaslike bevolking, aan wie hulle deur die ligging en kultuur verbind is. Oor die algemeen is hulle plaaslike mense wat tragiese sterftes gesterf het en wat daarna geglo is om na gebede te luister en dit met wonderwerke te beantwoord. In Mexiko en Latyns-Amerika in die algemeen, dwing volksheiliges wydverspreide toewyding af en is dikwels meer gewild as die amptelike heiliges. Waar Santa Muerte van ander volksheiliges verskil, is dat sy vir die meeste toegewydes die verpersoonliking van die dood self is en nie van 'n afgestorwe mens nie.

Die volksheilige is deur die volk geskep uit 'n mengsel van inheemse doodsgode en die Grim Reaper tydens die koloniale era toe die Spanjaarde Katolisisme ingestel het. Die mees algemene weergawe van die verhaal van die heilige se inheemse identiteit in Noord-Mexiko gee haar Azteekse oorsprong, maar ander gee haar Purépecha, Maya of selfs Zapotec oorsprong. Vir diegene in Noord-Mexiko word vermoed dat Santa Muerte ontstaan ​​​​het as Mictecacihuatl, die Asteekse godin van die dood wat saam met haar man Mictlantecuhtli oor die onderwêreld, Mictlan, regeer het. Soos Santa Muerte, is die dodelike egpaar tradisioneel voorgestel as menslike geraamtes of vleeslike liggame met skedels vir koppe. Asteke het geglo dat diegene wat aan natuurlike oorsake gesterf het, in Mictlan beland het, en hulle het ook die gode se bonatuurlike kragte vir aardse oorsake aangeroep.

Toe Spaanse geestelikes gekom het as deel van die koloniale verowering van die 'Nuwe Wêreld', het hulle die figure van Maria, Jesus, die heiliges en die Grimmige Maaier saamgebring om katkisasie te leer tydens hul bekeringsmissie. Alhoewel die Grim Reaper vir die Spanjaarde slegs 'n voorstelling van die dood was, het die inheemse mense, na aanleiding van hul toewyding aan die godheid van die dood, die Grim Reaper as 'n heilige van die dood aangeneem om net soos ander heiliges, en Jesus, vir gunste vereer te word. Op grond van tradisies van heilige voorvaderlike bene, aanbidding van sterfgode en interpretasie van die Christendom deur hul eie kulturele lens, het hulle die kerk se skeletfiguur van die dood vir 'n heilige in eie reg geneem. Sy is honderde jare lank in geheimsinnigheid aanbid as gevolg van straf deur die Spanjaarde toe hulle inheemse aanbidders ontdek wat Santa Muerte smeek.

Spaanse koloniale dokumente van 1793 en 1797 wat in die argiewe van die Inkwisisie gehuisves word, beskryf plaaslike toewyding aan Santa Muerte in die hedendaagse Mexikaanse deelstate Querétaro en Guanajuato. Die inkwisitoriese dokumente beskryf afsonderlike gevalle van 'Indiese afgodediens' wat draai om skeletfigure van die dood wat deur inheemse burgers versoek word om politieke gunste en geregtigheid. [Afbeelding regs] Nie Mexikaanse of buitelandse waarnemers het haar teenwoordigheid weer aangeteken tot in die 1940's nie.

Die eerste geskrewe verwysings na die skeletheilige in die twintigste eeu noem haar in die konteks van optrede as 'n bonatuurlike liefdesdokter wat deur 'n rooi kers ontbied word. Die heilige dood van die karmosynrooi kers kom vroue en meisies te hulp wat in hul lewens deur die mans verraai voel. Drie antropoloë, een Mexikaan en twee Amerikaners, noem haar rol as liefdeskunstenaar in hul navorsing wat in die veertiger- en vyftigerjare gedoen is.

Van die 1790 tot 2001 was Santa Muerte klandestien verering. Altare is in private huise, buite die gesig, en medaljes en skouers van die skeletheilige is onder die hemde van toegewyde weggesteek. Anders as vandag, met baie trots hulle, t-hemde, tatoeëermerke en selfs tennisschoenen as kentekens. van hul geloof.

Die volksheilige het in die openbaar na vore gekom toe Enriqueta Romero, 'n quesadilla-verkoper in Tepito, Mexikostad, in 2001 haar standbeeld buite haar beskeie huis geplaas het, te danke aan die volksheilige vir haar seun se vrylating uit die tronk. Hierna het toewyding aan die dood ontplof, met baie wat toegewydes geword het of hul geloof in die openbaar verklaar het. In die voetspore van Romero het mans en vroue tempels vir die heilige van die dood begin oopmaak. Jonathan Legaria Vargas, oftewel Comandante Pantera, het 'n tempel begin wat later deur sy ma, Enriqueta Vargas, uitgebrei is na sy dood deur geweervuur. Sy het die grootste transnasionale bediening vir die skeletheilige in 2008 gestig, en baie ander het hul voorbeeld gevolg en hul eie kerke vir die heilige van die dood oopgemaak.

Dit is vroulike leiers wat aan die voorpunt van hierdie beweging was, gegewe die fokus op die vroulike volksheilige van die dood. In teenstelling met die Katolieke Kerk, wat vroue belet om toegang tot magsposisies te kry, beskou Santa Muerte almal gelyk voor die dood, en dit sluit alle geslagte in. Dit het vroue in staat gestel om as gesogte en kragtige geestelike leiers uit Yuri Mendez in Cancun op te tree, wat die grootste heiligdom in die stad gevestig het, en miskien selfs in Quintana Roo. Meer as tien jaar gelede het Elena Martinez Perez die grootste heiligdom vir die volksheilige in die streek Oaxaca gevestig. 'N Gebed tot Santa Muerte vir vroue, oorspronklik geskryf deur Yuri Mendez, onthul die belangrikheid van vroue nie net in die verspreiding van toewyding nie, maar ook in die vele behoeftes wat hulle het, hul begeertes, hul vrese en waarom hulle hul wend tot die vroulike volksheilige van die dood wat hulle glo dat hulle hulle as 'n gelyke sal behandel.

Santa Muerte, ek, u vurige dienaar, vra u vir my en vir al die vroue wat elke dag hard werk om voedsel na die huis te bring, dat ons geen voorspoed het nie, dat die deure van sukses oopgemaak word, ek vra ook vir diegene wat studeer, help hulle om hul doelwitte bevredigend te bereik.
'Beskerm ons pad, verwyder alle kwaad en gevaar wat ons omring het.
Verdryf iemand wat ons wil skade berokken, ons huwelik of ons hofmakery wil seën.
Sorg dat liefde nie in ons lewens ontbreek nie.
Santa Muerte, wat my probleme ook al is, ek vertrou u en ek weet dat u my nie alleen sal laat nie en u sal my help (hier moet die aanhanger hul versoek rig volgens die probleem wat hulle deurgaan)
Ek is 'n vrou, ek is jou toegewyde, en ek sal tot op die laaste dag van my lewe wees, my lewe is in jou hande, en ek sal rustig loop, want ek weet dat jy by my is en jy sal my nie alleen laat nie .
Seën en beskerm my familie, my vriende, hou alle leuens en skynheiligheid van my weg.
Ek dank u, ek weet dat u na my luister en altyd sal luister na alles wat ek sê. Gee my baie wysheid en voldoende matigheid om binne hierdie samelewing te wandel.
En ek vra niks anders as respek nie, want ek is 'n vrou en het dieselfde regte as enigiemand anders.
U is regverdig, en u sal nie toelaat dat ek deur iemand verneder word nie.
Ek is 'n vrou, ek is jou toegewyde en ek sal tot die laaste dag van my lewe wees, mag my versoeke aangehoor word
Amen

Verskeie noemenswaardige manne het ook kerke gestig, maar dit was vlugtig. Byvoorbeeld, David Romo wat die Tradisionele Heilige Katolieke Apostoliese Kerk, Mex-VSA gestig het, is in 2011 gearresteer op verskeie aanklagte, insluitend ontvoering, en sy Kerk het skielik gesluit. Jonathan Legaria Vargas, ook bekend as "Comandante Pantera" (Bevelvoerder Panther) en "Padrino (Godfather) Endoque," was 'n charismaties uitgesproke leier in die groeiende openbare gewyde tradisie rondom Santa Muerte. Hy het 'n toring sewentig-vyf-voet-hoë beeltenis van Santa Muerte in Tultitlan aan die stewige buitewyke van Mexikostad gebou, en was op pad om 'n sentraliserende figuur in die losgebreide gemeenskap van Santa Muertistas te word. In 2008 is hy egter in sy motor doodgeskiet toe aanvallers dit met 150 koeëls gespuit het en hom op slag doodgemaak het. Sy ma, Enriqueta Vargas, het Santa Muerte egter transnasionaal laat versprei deur kerke in Colombia, Costa Rica en regoor Mexiko te open.

Transfigure is ook na die volksheilige getrek. Aangesien die dood niemand oordeel nie aangesien die dood na ons almal toe kom, het die heilige 'n groot LGBTQ + aanhang. Een so 'n transleier in New York is Arely Vasquez wat ongeveer 'n dekade gelede 'n heiligdom vir Santa Muerte in Queens geopen het.

Santa Muerte word gebid deur 'n bonte span volgelinge van sakevroue en mans, tot huisvroue en prokureurs tot politici en verpleegsters. Sy is veral bekend vir haar aantrekkingskrag vir diegene wat aan die rand van die samelewing en naby die dood leef. Inderdaad, baie van die heilige se gewildheid kom uit 'n konteks van verhoogde bewustheid van die dood in Mexiko, gegewe die tragiese hoeveelheid geweld, dood en vernietiging wat veroorsaak word deur die voortslepende dwelmoorlog wat al vir baie dekades oor Mexiko woed en net eskaleer onder die huidige president, Andres Manuel Lopez Obrador, wie se beleid van “abrazos no balazos,” (“hugs not bullets”) ondoeltreffend bewys het en net die lewens vererger het van diegene wat daagliks narco-geweld op hul drumpel moet trotseer. Vrouemoord is ook 'n groot kwessie in Mexiko met tien vroue wat daagliks vermoor word en 'n vrou word elke twintig sekondes verkrag. Sulke geslagsgeweld word straffeloos behandel. In so 'n omgewing het baie, eerder as om die dood te vrees, 'n verhouding gesmee met 'n heilige van die dood, vir wie hulle vra vir lewe en vir beskerming teen die gruwelike geweld op die strate in Mexiko.

Santa Muerte bied wonderwerke aan aanhangers en gee hulle liefde, geluk, gesondheid, rykdom, beskerming, welstand en nog baie meer. Santa Muerte is die enigste vroulike heilige van die dood in die Amerikas. Sy word meestal uitgebeeld as 'n vroulike Grim Reaper met 'n skyf en dra 'n kleed. [Beeld aan die regterkant] Dikwels hou sy 'n stel weegskale wat haar vermoë voorstel om geregtigheid te gee aan diegene wat in die moeilikheid met die wet is of wraak neem. Santa Muerte het soms 'n aardbol wat haar wêreldwye heerskappy oor die wêreld as die dood self simboliseer. Sy verskyn gewoonlik met 'n uil wat aan haar voete sit. In die Westerse ikonografie simboliseer die uil wysheid, en sommige Mexikane beskou hierdie nagtelike voël net so. Die Mexikaanse interpretasie hou egter veel meer verband met die dood. Inheemse sterfgode, die onderwêreld en die nag was dikwels in uikoloniale tye aan uile gekoppel. Uile en hul skakeling as voorbode van die dood is vervat in die gewilde Mexikaanse spreekwoord: "Wanneer die uil skree, sterf die Indiër."

Die pous en baie biskoppe het Santa Muerte as 'n narko-heilige verklaar en diegene wat haar as ketters volg. Selfs die regering het hierdie stryd gevolg, veral onder Calderon, wat duisende heiligdomme aan die grens tussen Amerika en Mexiko vernietig het in 'n futiele poging om die dwelmhandel uit te wis. Soms word uitdrywings selfs deur Katolieke geestelikes uitgevoer om afvalliges van haar gees uit te wis. Die meeste Santa Muertistas (aanhangers van Santa Muerte) beskou toewyding aan die volksheilige egter as aanvullend tot hul Katolieke geloof of selfs 'n deel daarvan, ondanks veroordeling.

Santa Muerte het baie bekende byname. Sy staan ​​onder andere bekend as die Skinny Lady, the Bony Lady, White Sister, Godmother, co-Godmother, Powerful Lady, White Girl en Pretty Girl. Aangesien peetma en suster, en dikwels as 'n moeder beskryf word, word die heilige 'n bonatuurlike familielid, met dieselfde soort intimiteit wat Mexikane gewoonlik aan hul familielede sal gee. Sy word gesien as omgee, vriendelik, maar ook soos elke vrou wat belaglik is, ook kwaad kan wees. As deel van hul aanbod, kan toegewydes hul maaltye, alkoholiese drank en tabak, sowel as daggaprodukte, met haar deel.

Op sommige maniere beskou aanhangers haar as 'n bonatuurlike weergawe van hulself. Een van die belangrikste trekpleisters van volksheiliges is die ooreenkomste met aanhangers en dikwels 'n gunsteling aanbod, soos 'n spesifieke biermerk ook die gunsteling van die toegewyde. Juis om hierdie rede voel mense nader aan volksheiliges en glo dat hulle sterker bande kan vestig, aangesien hulle gewoonlik dieselfde nasionaliteit en sosiale klas met hul volksheilige deel. Dit is baie die geval met Santa Muerte, wat na bewering die behoeftes van haar aanhangers verstaan. Daarbenewens word baie toegewyde aangetrokke deur die nivellerende effek van die siek van Santa Muerte, wat die verdeling van ras, klas en geslag uit die weg ruim. Een van die mees herhaalde beskuldigings is dat die Bony Lady 'nie diskrimineer nie'.

Hierin lê een van Santa Muerte se groot voordele in die toenemend mededingende godsdiensmark in Mexiko en in die grootste geloofsekonomie op aarde hier in die Verenigde State. Baie meer as Jesus, die heilige heiliges en die magdom voorspellings van Maria, is die huidige identiteit van Saint Death baie buigsaam. Dit hang grootliks af van hoe individuele toegewydes haar ervaar. Ondanks haar skeletvorm, wat die oningewydes die dood en sluimering voorstel, is die Bony Lady 'n bonatuurlike aksiefiguur wat onder andere genees, voorsien en straf.

Daar is beraam dat 5,000,000 7,000,000 XNUMX tot XNUMX XNUMX XNUMX Meksikane Santa Muerte vereer, maar getalle is moeilik om te bepaal en geen amptelike peilings bestaan ​​tot dusver nie. Die volksheilige doen 'n beroep op 'n bonte span wat hoërskoolleerlinge, verpleegsters, huisvroue, taxibestuurders, dwelmsmokkelaars, politici, musikante, dokters, onderwysers, boere en prokureurs insluit. As gevolg van haar veroordeling deur beide Katolieke en Protestantse kerke, is meer welgestelde gelowiges geneig om hul toewyding aan die heilige van die dood privaat te hou, wat bydra tot die moeilikheid om te kwantifiseer presies hoeveel individue aan die skeletheilige toegewy is. Die heilige het 'n groot aanhang onder die mees gemarginaliseerdes en diegene wie se beroepe behels dat die dood altyd voor hul deur is. Dit kan dwelmhandelaars wees, maar ook polisiemanne, prostitute, gevangenes, afleweringsbestuurders, taxibestuurders, brandbestryders of mynwerkers. In Mexiko is baie beroepe wat ons as veilig beskou in die VSA gevaarlik. Byvoorbeeld, afleweringsbestuurders loop 'n groot risiko om deur misdadigers met 'n vuurwapen aangehou te word en dat hul goedere en bussie gesteel word, hulle sal dalk nie lewe om die verhaal te vertel nie. Armoede is ook hoog in Mexiko, meer as twee-en-sestig persent van mense leef op 'n baie lae inkomste en twee-en-veertig persent onder die armoedegrens. Gegewe 'n gebrek aan inkomste, onseker lewensomstandighede en narko-geweld, is die dood nooit ver nie, en soveel armes verskyn onder die Bony Lady se getroues. Vroue is ook baie aangetrokke tot die volksheilige omdat, soos uitgewys, die godsdiens aan hulle geleenthede in leiersrolle bied. Maar vroue sluit ook aan aangesien hulle 'n hoërisikogroep in Mexiko is, aangesien vrouemoord ernstig is; meer as tien vroue daagliks vermoor en nog baie meer ontvoer om verkrag, vermoor of in prostitusie verkoop te word. Narco's smous nie net dwelms nie, hulle werk ook in die sekshandel, die slawehandel en die handel in organe, onder andere onregverdige bedrywe. Baie vroue vra die Beenmoeder om hulle te beskerm teen sulke onheilspellende karakters, en om hul gesinne ook teen hulle veilig te hou.

Wat streke betref, is die heilige die gewildste in die volgende vyf gebiede: Guerrero, San Luis Potosi, Chiapas, Veracruz, Oaxaca en Mexico City. Guerrero, die tuiste van Acapulco, het 'n vurige aanhang as gevolg van hoë misdadigheid in die gebied. Die heilige word egter regoor die land vereer waar sy meer rak- en vloerruimte beslaan as enige ander heilige in tientalle winkels en markstalletjies wat spesialiseer in die verkoop van godsdienstige en toegewyde voorwerpe in die hele Mexiko. Haar kerse word dikwels in gewone supermarkte verkoop, veral in gebiede waar baie haar aanbid. Votive kerse is die beste verkoop van al die Santa Muerte produkte. Hulle kos slegs 'n dollar of twee en bied gelowiges 'n betreklik goedkoop manier om die heilige te bedank of 'n versoek te doen, maar sommige kan hulle nie enige kers gebruik wat hulle kan kry nie.

Santa Muerte, as 'n nuwe godsdienstige beweging, is oor die algemeen informeel en ongeorganiseerd en het onlangs in 2001 wydverspreid geword. As gevolg van hierdie gebrek aan enige amptelike liggaam wat toesig hou oor die geloof, het dit baie invloede van ander godsdienste soos Palo Mayombe en Santeria opgeneem. (in Veracruz en ander plekke waar Kubane met Mexikane verkeer, veral in sulke streke in die VSA). New Age-invloede het ook 'n integrale deel van Santa Muerte geword, met die duidelikste voorbeeld hiervan: die gebruik van die sewe kleure wat ooreenstem met die sewe chakras wat in die geloof as Santa Muerte se sewe magte geïntegreer is.

Oor die afgelope twee dekades het die Bony Lady haar toegewydes vergesel in hul kruisings na die Verenigde State, en haarself langs die 2,000 XNUMX myl lange grens en in Amerikaanse stede met Mexikaanse immigrantegemeenskappe gevestig. Dit is in die grensstate waar sy die gewildste is: Texas, New Mexico, Nevada, Kalifornië en Arizona. Die geloof soos beoefen deur Latino/as, hoewel soortgelyk, is geneig om in sekere opsigte te verskil, veral in tweede generasie toegewydes wie se praktyk verander van dié van hul ouers wat meer Mexikaanse tradisies saamgebring het. In die jonger geslagte word die praktyk veral sinkreties, en absorbeer invloede van ander Spaanse gelowe, sowel as die inkorporering van Heavy Metal-elemente wat gewild is in die VSA Buite hierdie grensstate het toewyding aan Santa Muerte versprei na stede en dorpe dieper binne die VSA, soos aangedui deur die toenemende beskikbaarheid van haar gewyde toebehore.

Los Angeles is die Amerikaanse mekka van die skeletheilige. Dit het twee winkels vir godsdienstige artikels wat haar naam dra (Botanica Santa Muerte en Botanica De La Santa Muerte), en die meeste botanika het baie rakke van Santa Muerte-toebehore. Die Stad van Engele bied aan toegewydes drie plekke van aanbidding waar hulle die Engel van die Dood kan bedank vir wonderwerke wat toegestaan ​​is of haar kan versoek om bystand: Casa de Oración de la Santísima Muerte (Heiligste Dood Huis van Gebed) en Templo Santa Muerte (Saint Death Temple) ) en een van die grootste heiligdomme vir die volksheilige, La Basilica de la Santa Muerte. Dit is drie van die eerste tempels wat in die Verenigde State aan haar toegewy is.

In Mexikaanse, Texaanse en Kaliforniese gevangenisse is aanbidding van die Bony Lady so wydverspreid dat sy in baie mense die vernaamste voorwerp van toewyding is en dat selfs tronkbewaarders haar kan aanbid. In minder as 'n dekade het die volksheilige die matrone van die Mexikaanse strafstelsel geword en is dit ook gewild in Amerikaanse tronke. Byna alle TV-nuusdekking oor haar vinnig toenemende volksgeloof in die Verenigde State word deur plaaslike stasies in grensstede verskaf. Hierdie nuusberigte is geneig om sensasioneel te wees en Saint Death se vermeende bande met dwelmhandel, moord en selfs menslike opoffering te speel, maar dit beeld nie die meer algemene toewyding uit onder die talle ander groepe wat die volksheilige aanbid nie. Die toewydingsbasis vir sampioene is 'n heterogene groep met verskillende verdrukkinge en strewe wat na haar wend vir 'n verskeidenheid gunste, waarvan die gewildste liefde, gesondheid en rykdom is.

Die media beeld die skeletheilige uit as 'n duistere godheid vir vuil dade, want soos die meeste volksheiliges is sy amoreel, kan sy vir enigiets gevra word, ook om kriminele aktiwiteite te seën. Desondanks is Santa Muerte, wat deur die meeste gelowiges aanbid word, nie die moreel suiwer maagd nie, ook nie die amorele geestelike huursoldaat wat allerlei duistere dade doen nie, maar 'n buigsame bonatuurlike figuur wat vir allerlei wonderwerke aangespreek kan word en dit is juis haar veelvlakkige wonderwerk- werk wat haar bloeiende volgeling onder aanhangers van alle vlakke van die samelewing verseker het.

Veel meer as 'n objek van kontemplasie, [Image right], die Bony Lady is 'n heilige van aksie. Santa Muerte se gewildheid as volksheilge spruit ook uit haar unieke beheer oor lewe en dood. Dit is veral aantreklik in ruimtes van geweld, soos tronke of woonbuurte wat dwelm is; dit beteken egter nie net dat dwelmmiddels haar aanbid nie, want hulle geweld plaas baie ander bevolkings in gevaar, insluitende kinders wat ook onder haar volgelinge voorkom. Toewyding, soos ek in my veldwerk opgemerk het, kan baie jonk begin. Kinders wat gevaar vir hulleself of hul ouers vrees, kan hulle tot die volksheilige wend en alhoewel hulle nie hul weelderige offers kan koop nie, kan hulle hul geloof in ander maniere, soos om 'n altaar skoon te maak, 'n snoepgoed wat hulle vir haar gekry het, te gee of 'n novena ('n gebed van nege dae) aan die volksheilig te sê. [Beeld regs]

Haar reputasie as die kragtigste en vinnigste waarnemende heilige is bowenal wat resultate-georiënteerde gelowiges na haar altaar lok. Die meeste toegewydes beskou haar as hoër as ander heiliges, martelare en selfs die Maagd Maria in die hemelse hiërargie. Die Heilige Dood word soms beskou as 'n aartsengel (van die dood) wat slegs bevele van God self ontvang. Op ander tye word sy selfs magtiger as God beskou, aangesien die dood die grootste krag is en godinagtig word in haar almag en alwetendheid.

Leerstellinge / oortuigings

Die logika van wederkerigheid lê ten grondslag van die manier waarop gelowiges van goddelike belang goddelike ingryping soek. Net soos in Christelike kontekste begin die versoek om 'n wonderwerk met 'n gelofte of belofte. Aanhangers versoek dus wonderwerke van die Heilige Dood op dieselfde manier as wat hulle van ander heiliges, sowel as ampsgenote, sou beloof om haar terug te betaal, dikwels met offers of drankoffers, maar hulle kan ook aanbied om hul weë te verander, soos om op te hou dobbel, dwelms te neem, te drink of roekeloos te bestuur.

Aangesien baie aanhangers uiters arm is, kan selfs die kleinste aanbod van belang wees, soos 'n bottel water, veral in 'n land waar skoon water 'n kosbare produk is. Wat kontrakte met Santa Muerte onderskei, is die bindende krag daarvan. As sy deur baie mense as die sterkste wonderwerker in die godsdienstige landskap beskou word, het sy ook die reputasie as 'n harde strafregter van diegene wat haar minag. Daar word gesê dat Santa Muerte wraak neem op diegene wat hul beloftes verbreek. [Beeld regs] dit kan wees deur geringe ongelukke te veroorsaak of selfs hul familie of vriende die dood te besoek.

Die meeste toegewyde besoek heiligdomme om hulde te bring aan die volksheilige en haar offers te gee; dit is ook hier waar hulle bid en kerse aansteek. Beoefen egter meestal die geloof binne die privaatheid van hul eie huise, by ad hoc-altare wat hulle saamgestel het. Dit kan eenvoudig of versier wees, afhangende van die inkomste van die toegewyde en die ruimte wat hulle het. Dit kan bestaan ​​uit niks anders as 'n klein standbeeld van Santa Muerte of selfs net 'n stem met offers aan die volksheilige nie, of die altaar kan baie groot en weelderige standbeelde van die heilige en beeldjies bevat, soos uile en ander voorwerpe wat met die volk verband hou. heilige, soos skedels. Aanbod by altare en kapelle bestaan ​​dikwels uit alkohol, soms tequila of ander sterk drank, soos mezcal en whisky vir welvarendes en bier vir die onbeskaamdes. Aanhangers hou ook daarvan om blomme aan te bied, waarvan die kleure algemeen ooreenstem met die guns wat gevra word; hoe weelderiger en groter die boeket hoe beter. Hulle gee ook vir haar kos; dit kan tuisgemaakte items soos tamales wees, of dit kan vrugte wees. Appels is 'n gunsteling aanbod. Hulle kan onder meer neute, broodrolletjies sjokolade en lekkergoed verskaf. In Mexiko word sigarette gewoonlik aangebied, terwyl sigare ook gereeld aangebied word uit die Kubaanse invloed in die VS. Daar word altyd vir die Bony Lady glase of bottels water aangebied, aangesien sy, soos haar voorvader la Parca, voortdurend uitgedroog is.

Gebede, novenas, rooskranse en selfs 'massas' vir Santa Muerte bewaar gewoonlik die Katolieke vorm en struktuur as dit nie tevrede is nie. Op hierdie manier bied die nuwe godsdienstige beweging aan neofiete die bekendheid van die Mexikaanse Katolisisme, tesame met die nuwigheid om 'n opkomende volksheilige te vereer. Die meeste heiligdomme en kapelle hou een keer per maand 'n rozenkrans ter ere van die volksheilige. Heksery- en volksgeneeskundige oortuigings staan ​​egter ook sentraal in die geloof. Aanhangers glo in hekses en die behoefte om beskerming te soek by die volksheilige om hulle te verbreek. Hulle glo ook dikwels in volksgeneeskunde en die belangrikheid van geestelike reiniging.

RITUELE / PRAKTYKE

Aanhangers wat baie gebruik maak van Katolieke aanbiddings, gebruik 'n kleurvolle reeks rituele, maar hulle beoefen ook heksery, en soos uiteengesit, bevat die rituele ook elemente uit die New Age-spiritualiteit. Die algemene gebrek aan formele leer en organisasie beteken dat aanhangers vry is om met die Heilige Dood te kommunikeer op watter manier hulle ook al pas, en daar is dus geweldige heteropraxie, en sommige toegewydes gebruik tarot, drome of ander metodes om met hul heilige te "praat". Gebede is soms geïmproviseer en ad hoc vir die doel ontwerp. Soos hoofboeke en ander tipes soos die Biblia de la Santa Muerte ('n gebedsboek met versoekskrifte tot die volksheilige op Amazon) versprei, is daar egter 'n sekere mate van ortopraksie aan die ontstaan.

Een so 'n tipiese gebed wat ontstaan ​​het, was baanbrekerswerk deur die peetma van die nuwe godsdiensbeweging, Enriqueta Romero Romero (liefdevol bekend as Doña Queta). Sy het die rozenkrans na Santa Muerte (el rosario) geskep deur 'n Katolieke reeks gebede wat aan die Maagd gewy is, aan te pas. Sy het hierdie gebede geneem en die naam van die Maagd grootliks verruil vir Santa Muerte om die volksheilige binne 'n Katolieke raamwerk te vereer. Doña Queta het die eerste openbare rosariums in haar Tepito-heiligdom in 2002 gereël, en sedertdien het die gebruik in Mexiko en in die Verenigde State toegeneem. Die maandelikse erediens by Doña Queta se altaar lok gereeld duisende getroues.

Een van die mees algemene maniere om 'n petisie by Santa Muerte in te dien, is deur kerse te kies, dikwels gekleur vir die spesifieke tipe ingryping. Santa Muertistas kan op die tradisionele Katolieke manier gebruik maak van stemmende kerse, of hulle kan hierdie ritueel met toordery-ritusse toevoeg. Spelboeke sirkuleer wat die toegewydes gereeld aanraai om gebede op te sê, kerse aan te steek, maar ook artikels te gebruik soos dit in towery tydens rituele gebruik word. 'N Liefdesbetowering kan byvoorbeeld die gebruik van 'n rooi Santa Muerte-beeld bevat, [Afbeelding regs] 'n rooi Santa Muerte-beeld, maar ook 'n haarlok of kledingstuk van 'n geliefde wat in 'n spesifieke manier om die betowering te werp.

Die meeste toegewydes gebruik stemkerse soos die katolieke in die hoofrol is, en bied hulle wasliggies as simbole van geloftes, vir dank of gebed. Behalwe kerse, lewer toegewyde offers wat ooreenstem met dinge wat hulle verlang. Rooi rose kan byvoorbeeld gegee word vir 'n versoekskrif om liefde, of geld vir geluk aangebied word. Die hoofkleure wat in Santa Muerte-rituele gebruik word, is rooi, wit en swart. Hierdie driemanskap het in die vroeëre stadiums oorheers, maar sedertdien is daar nog baie bygevoeg. Rooi was gewoonlik 'n guns wat verband hou met liefde en passie. White was vir reiniging, genesing en harmonie. Daar word gesê dat swart die kleur is van swart magie, heksing en vir verdowingsmiddels en misdadigers wat seëninge en hulp soek met hul skelm aktiwiteite. Dit is egter 'n verkeerde uitbeelding; baie gebruik swart vir beskerming en veiligheid, en meer onlangs, sedert COVID-19, word hierdie kleur gebruik om die virus te beskerm en te genees.

Klinkers, blomme en standbeeldkleure stem ooreen met die voordele wat gevra word:

rooi: liefde, romanse, passie, petisies van seksuele aard
swart: wraak, skade; beskerming en veiligheid teen koronavirus
wit: reinheid, beskerming, dankbaarheid, toewyding, gesondheid, reiniging
blou: fokus, insig en konsentrasie; gewild onder studente
bruin: verligting, onderskeiding, wysheid
goud: geld, welvaart, oorvloed
pers: bonatuurlike genesing, om towery te bewerk, toegang tot geestelike koninkryke
groen: geregtigheid, gelykheid voor die reg
geel: verslawing oorkom
geel, wit en blou: padopener
geel en groen: besigheids welvaart en geld
swart en rooi: omkeer van swart magie en slegte geluk, stuur hekses terug na die sender
veelkleurig: veelvuldige ingrypings

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die lang tydperk van toewyding het geëindig op All Saints Day, 2001. Doña Queta, [destyds afbeelding], wat destyds as 'n quesadilla-verkoper gewerk het, het haar lewensgroot Santa Muerte-beeld buite haar huis in Tepito, Mexiko-stad se mooiste, vertoon berugte gevaarlike barrio. In die dekade sedertdien het haar historiese heiligdom die nuwe godsdiensbeweging geword wat die gewildste in Mexiko is. Meer as enige ander toegewyde leier, het Doña Queta die hoofrol gespeel in die transformasie van okkulte verering van die heilige in 'n baie openbare nuwe godsdiensbeweging.

Net 'n paar kilometer daarvandaan het die selfverklaarde "aartsbiskop" David Romo die eerste kerk gestig wat aan die Santa Muerte gewy is. Die Tradisionele Heilige Katolieke Apostoliese Kerk Mex-VSA, wat swaar geleen het uit die Rooms-Katolieke liturgie en leerstellings, het 'massas' aangebied, troues, doop, uitdrywings en ander dienste wat algemeen by die meeste Katolieke kerke in Latyns-Amerika voorkom, maar dit is in 2011 gesluit toe Romo is in hegtenis geneem weens verskeie kriminele aanklagte, insluitende ontvoering.

In die Verenigde State bied Templo Santa Muerte, wat in Los Angeles gevestig is, 'n volledige reeks katolieke sakramente en dienste, waaronder troues, doop en maandelikse rosekranse. Die Templo-webwerf bied 'n kletskamer aan en stroom musiek en podcasts van massas uit vir diegene wat dit nie kan haal na die dienste wat aangebied word deur 'professore' Sahara en Sisyphus, stigters van die Templo nie. Albei leiers het van Mexiko na die Verenigde State geëmigreer. Laasgenoemde se opleiding het 'n vakleerlingskap by twee Mexikaanse sjamane ingesluit, waarvan een 'hom geleer het om tot die Allerheiligste Dood te praat'. Hul rituele word baie beïnvloed deur New Age-rituele en is hoogs sinkreties as gevolg van die Amerikaanse invloed.

'N Paar kilometer oor die dorp is die Santuario Universal de Santa Muerte (Saint Dood Universal Sanctuary). Die Sanctuary is geleë in die hart van LA se Mexikaanse en Sentraal-Amerikaanse immigrant gemeenskap. "Professor" Santiago Guadalupe, oorspronklik van Catemaco, Veracruz, 'n stad wat bekend is vir heksery, is die Santa Muerte-sjaman wat oor hierdie winkelfront kerk voorsit. Betroubare gelowiges besoek die heiligdom vir doop, troues, rozenkranse, novenas, uitbarstings, reinigings en individuele geestelike berading.

Enriqueta Vargas [Afbeelding regs] was een van die bekendste leiers. Sy begin die SMI (Santa Muerte Internacional) tempel in Tultitlan in 2008, onder die voete van die grootste standbeeld van Santa Muerte ter wêreld, wat haar seun voor sy moord gebou het. Sy het 'n netwerk van heiligdomme in Mexiko en in ander Latyns-Amerikaanse lande, soos Costa Rica, gestig en die geloof versprei. Deur haar innoverende gebruik van sosialemediaplatforms en digitale kommunikasie-instrumente, tesame met haar charismatiese leierskap in Evangeliese styl, het die organisasie 'n gewilde bron vir inligting oor Santa Muerte geword. Dit is gebou op 'n sterk wêreldwye gemeenskap van toegewydes wat verbind word deur middel van live video-dekking van gereelde eredienste op die heiligdom en digitale uitreike op Facebook. Toe sy in 2018 aan kanker sterf, het haar dogter haar ma se werk oorgeneem en voortgesit.

Afgesien van hierdie beroemdste heiligdomme, is daar ontelbare kapelle in Mexiko begin, met mans en vroue wat die geloof versprei. Dit was grotendeels vroue wat die meeste heiligdomme vir die Heilige van die Dood gevestig het, wat aansien en mag vir hulself geskep het en gemeenskapsverhoudinge gelei het. Ander bekende vroulike heiligdom-eienaars en Santa Muerte-leiers sluit in Yuri Mendez, wat meer as 'n dekade gelede die grootste heiligdom vir Santa Muerte in Cancun gevestig het; dit is ook die prominentste in die streek Quintana Roo. Die kapel bevat ontelbare standbeelde van die vroulike volksheilige van die dood, en sommige het name wat deur die Maja afgelei is, soos Yuritzia, die belangrikste en kragtigste standbeeld in die heiligdom waarmee Mendez 'n spesiale band het. Mendez word beskou as 'n gids binne haar gemeenskap. As 'n self-geïdentifiseerde heks, sjamaan en geneser, bied sy dienste aan van genesing, towery en curanderismo (genesing deur plantmedisyne). As 'n "bruja de la 3 virtudes" (heks van die drie deugde) bied sy rooi, swart en wit towerkuns aan. Haar rosekrans elke tweede dag van die maand lok honderde aanhangers. Mendez het 'n duidelike feministiese uitkyk op toewyding aan die dood en gebruik haar aansien en sosiale kapitaal as 'n leier in Santa Muerte om vrouekwessies uit te lig. Dit sluit vroumoord in, en hulp aan vroue met duidelike vroulike probleme, soos gesinsgeweld of mans wat nie vir kinderondersteuning betaal nie.

Elena Martinez Perez [Beeld regs] is nog 'n berugte Santa Muerte-figuur in die streek van Oaxaca. Die inheemse Zapotec sabia (wyse vrou) het haar heiligdom in Oaxaca gevestig om Santa Muerte te bedank vir 'n wonderwerk van genesing in c. 2002. Dit het uitgebrei vanaf 'n klein tydelike struktuur en is verskeie kere herbou; dit is nou 'n groot en bekende kapel wat honderde weeklikse besoeke ontvang. Haar familie, grootliks die vroulike lede, help haar om dit te hardloop, skoon te maak en te versier, terwyl haar seuns en kleinseuns 'n mindere maar steeds belangrike rol speel in konstruksie en ander take wat swaar optel. Haar skoondogter en dogter het meer onlangs 'n winkel by die heiligdom geopen waar hulle kerse verkoop aan die baie toegewydes wat kom bid. Die heiligdom is bekend in die streek vir sy ongelooflike vieringe ter ere van Santa Muerte tydens Dag van die Dood in November. Dit sluit twee dae van rituele, musiek en feestelikhede in waartydens die heiligdom weelderig versier word. Hierdie vieringe is uniek Oaxacan en beïnvloed deur die inheemse kultuur.

Ander noemenswaardige vroulike heiligdom-eienaars is Adriana Llubere, wat in 2000 'n toegewyde geword het en in 2010 'n kapel opgerig het. met 'n standbeeld wat sy Cañitas noem, in San Mateo Atenco. [Beeld regs] Cañitas, wat een meter tagtig sentimeter hoog is, is miskien die enigste voorstelling van Santa Muerte wat in staat is om te staan ​​of sit, soos vereis vir verskillende tye of omstandighede. Llubere is bekend daarvoor dat sy haar standbeeld in 'n rolstoel rondrol, veral tydens spesiale geleenthede. Die standbeeld is die nie-amptelike matrone-heilige van diegene wat valslik opgesluit is. Nadat sy uit die tronk vrygelaat is vir wat sy beweer valse aanklagte was, het Llubere die gevangenes van Almoloya de Juárez opdrag gegee om die standbeeld vir haar te maak. Tot vandag toe het die gevangenes daar, in gevangenisse regoor Mexiko, en selfs in die VSA, 'n spesiale gehegtheid aan hierdie beeltenis, veral diegene wat glo dat hulle onskuldig was. By hul vrylating maak baie 'n pelgrimstog om Cañitas, wie se naam klein gevangene beteken, te bedank as "en cana" (slang om in die tronk te wees).

Ander noemenswaardige heiligdom-eienaars is Sorraya Arredondo, wat 'n groot kapel genaamd 'Angel Alas Negras' (Angel with Black Wings) in Tula in Hidalgo besit, wat uniek aan Santa Muerte in haar swart vorm gewy is en 'n groot bevederde standbeeld, bekend as La Guerrera Azteca, bevat. , die Asteekse Kryger. Dit vereer die volksheilige as gevolg van Nahua-oorsprong. Ongeveer anderhalfuur verder in Tizayuca Hidalgo, besit Maria Dolores Hernández 'n heiligdom bekend as La Niña Blanca de Tizayuca, die Blanke Meisie van Tizayuca, waar sy tarot en ander geestelike dienste aanbied. Michelle Aguilar Espinoza en haar gesin besit 'n beroemde heiligdom in San Juan Aragon genaamd la Capilla de Alondra, aangesien die houtbeeld van Santa Muerte Alondra heet. Dit dra 'n houtkis wat geslagte lank oorgedra word en glo spesiale kragte het.

Kwessies / UITDAGINGS

Die Katolieke Kerk in Mexiko het 'n beslissende standpunt teen Santa Muerte ingeneem en die nuwe godsdienstige beweging aan die kaak gestel op grond daarvan dat die verering van die dood gelykstaande is aan die eer van 'n vyand van Christus. [Beeld regs] Die Kerk argumenteer dat Christus die dood deur opstanding oorwin het; daarom moet sy volgelinge hulself skaar teen die dood en sy verteenwoordigers, insluitend Santa Muerte. Die vorige Mexikaanse president, Felipe Calderon, was 'n lid van die Nasionale Aksieparty (PAN), wat in 1939 deur konserwatiewe Rooms-Katolieke gestig is. Calderon se administrasie het Santa Muerte-godsdienstige vyand nommer een van die Mexikaanse staat verklaar. In Maart 2009 het die Mexikaanse weermag dosyne heiligdomme langs die pad langs die grens tussen die VSA en Mexiko opgedra wat aan die volksheilige gewy is. Onder die huidige president, AMLO, was daar egter minder druk om heiligdomme te vernietig.

'N Aantal hoëprofiel dwelmkoninginne en individue verbonde aan ontvoeringsorganisasies is Santa Muertistas. Die voorkoms van Santa Muerte-altare op misdaadtonele en in die selle van gevangenes het die indruk geskep dat sy 'n narko-heilige is; dit is egter te wyte aan pers-sensasionalisme. Baie narkos aanbid St. Jude, Jesus, die Maagd van Guadalupe, El Nino de Atocha ('n voorstander van die Christ Child), hierdie figure het nie dieselfde media-aandag getrek nie. Baie van haar toegewydes is lede van die samelewing wat deur die heersende maatskaplike orde gemarginaliseer is. Dit kan te wyte wees aan hul seksuele oriëntasie of aan hul klas, aangesien daar gewoonlik neergesien word op die werkersklas. In albei gevalle word hulle en hul geloof vanweë hul lae status in die oë van die hoër klasse en die magtiges dikwels as afwykend afgemaak.

FOTO **
** Alle foto's hierin is die intellektuele eiendom van Kate Kingsbury of R. Andrew Chesnut. Dit word in die profiel aangebied as deel van 'n eenmalige lisensie-ooreenkoms met die World Religions and Spirituality Project. Reproduksie of ander gebruik is verbode.

Beeld #1: 'n Vulkaniese rotsstandbeeld van Santa Muerte in die tempel van die volksheilige in Morelia, Michoacán met votiefkerse wat brand.
Beeld # 2: 'n inheemse voorstelling van Santa Muerte vol Aztec gepluimde hooftooisel.
Beeld # 3: Santa Muerte word uitgebeeld as sy wat geregtigheid lewer en die weegskaal in haar hand hou.
Beeld # 4: aanhanger van Santa Muerte wat sy twee standbeelde vashou, wat hy na Tepito gebring het om geseën te word by die Rosekrans wat by die beroemde heiligdom van Doña Queta gehou word.
Beeld # 5: Jong vroulike toegewyde van Santa Muerte wat haar standbeeld van die Heilige van die Dood vashou, net soos sy vasklou aan die lewe wat in die gevaarlike omgewing van Tepito woon.
Beeld # 6: 'n Santa Muerte-verslawingskaart waarop 'n toegewyde 'n belofte aan die volksheilige gee om op te hou drink of dwelms te neem of vir 'n spesifieke tydperk ondeugde te gebruik.
Beeld # 7: Santa Muerte Votive-kers wat helder brand met die diepste begeertes van 'n Santa Muerte-toegewyde wat dit aangesteek het om die heilige te smeek vir 'n spesiale guns.
Beeld # 8: Doña Queta seën 'n kind in haar winkel in Tepito wat grens aan die wêreldberoemde heiligdom wat sy aan Santa Muerte gevestig het.
Beeld # 9: Enriqueta Vargas, die ander groot toewydingspionier, wat 'n transnasionale netwerk van kerke bekend as SMI (Santa Muerte Internacional) gestig het wat oor die hele Amerika en selfs tot in die Verenigde Koninkryk strek.
Beeld # 10: Yuri Mendez, leier van die grootste heiligdom vir Santa Muerte in Quintana Roo. Sy identifiseer self as 'n bruja (heks), curandera (geneser) en sjamaan van Santa Muerte.
Beeld #11: Doña Elena, leier van die eerste en belangrikste kapel na Santa Muerte in die streek van Oaxaca. Die Zapotec-leier staan ​​voor 'n standbeeld van Santa Muerte wat as inheems uitgebeeld word.
Beeld # 12: Plakkaat wat Santa Muerte as satanisties aan die kaak stel.

VERWYSINGS **

** Die materiaal in hierdie profiel is verkry uit die volgende artikels en boeke: Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Mexikaanse Folk Saint Santa Muerte: Die snelste groeiende nuwe godsdienstige beweging in die Weste," Die Global Catholic Review; Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2021. “Syncretic Santa Muerte: Holy Death and Religious Bricolage.” Godsdienste 12: 212-32; en R. Andrew Chesnut, Gewy aan die dood (Oxford 2012).

AANVULLENDE HULPBRONNE

Aguirre, Beltran. 1958. Cuijla esbozo etnográfico de un pueblo negro Lecturas Mexicanas.

Aridjis, Eva, mnr. 2008. La Santa Muerte. Navarre, FL: Navarre Press.

Aridjis, Homero. 2004. La Santa Muerte: Sexteto del amor, las mujeres, los perros y la muerte. Mexikostad: Conaculta.

Bernal S., María de la Luz. 1982. Mitos y magos mexicanos. Tweede uitgawe. Colonia Juárez, Mexiko: Grupo-redaksie Gaceta.

Chesnut, R. Andrew. 2012. "Santa Muerte: Mexiko se toewyding aan die heilige van die dood." Huffington Post, 7 Januarie. Toegang verkry vanaf http://www.huffingtonpost.com/r-andrew-chesnut/santa-muerte-saint-of-death_b_1189557.html
op 25 Maart 2021.

Chesnut, R. Andrew. 2003. Mededingende Geeste: Latyns-Amerika se Nuwe Godsdienstige Ekonomie. New York: Oxford University Press.

Cortes, Fernando, rig. 1976. El miedo no anda en burro. Diana Films.

Del Toro, Paco, rig. 2007. La Santa Muerte. Armagedon Producciones.

Graziano, Frank. 2007. Kulture van toewyding: Volksheiliges van Spaanse Amerika. New York: Oxford University Press.

Grimm, Jacob en Wilhelm Grimm. 1974. “Godfather Death.” Verhaal 44 in The Complete Grimm's Fairy Tales. New York: Pantheon. Toegang verkry vanaf http://www.pitt.edu/~dash/grimm044.html op 20 Februarie 2012.

Holman, E. Bryant. 2007. Die Santisima Muerte: 'n Meksikaanse Volk. Eie gepubliseer.

Kelly, Isabel. 1965. Volkspraktyke in Noord-Mexiko: Geboorte Doeane, Volksgeneeskunde, en Spiritualisme in die Laguna-sone. Austin: Universiteit van Texas Press.

Kingsbury, Kate 2021. "Gevaar, nood en dood: vroulike volgelinge van Santa Muerte." In 'N Globale visie op geweld: vervolging, media en martelaarskap in die wêreld Christendom, geredigeer deur D. Kirkpatrick en J. Bruner. New Brunswick: Rutgers University Press.

Kingsbury, Kate. 2021. ”Dood in Cancun: son, see en Santa Muerte.” 'Antropologie en Humanisme kwartaalliks 46: 1-16

Kingsbury, Kate. 2020. “By Death`s Door in Cancun: Ontmoet die Santa Muerte-heks Yuri Mendez.” Skeleton Saint. Toegang verkry vanaf https://skeletonsaint.com/2020/02/21/at-deaths-door-in-cancun-meeting-santa-muerte-witch-yuri-mendez/ op 25 Maart 2021.

Kingsbury, Kate. 2020. "Die dood is vrouewerk: die vroulike volgelinge van Santa Muerte." Internasionale Tydskrif vir Latyns-Amerikaanse godsdienste 5: 1-23.

Kingsbury, Kate. 2020. "Doctor Death and Coronavirus." Anthropologica 63: 311-21.

Kingsbury, Kate. 2018. "Mighty Mexican Mothers: Santa Muerte as Female Empowerment in Oaxaca." Skeleton Saint. Toegang verkry vanaf https://www.google.com/search?client=firefox-b-1-d&q=Mighty+Mexican+Mothers%3A+Santa+Muerte+as+Female+Empowerment+in+Oaxaca  op 25 Maart 2021.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2021. “Syncretic Santa Muerte: Holy Death and Religious Bricolage.” Godsdienste 12: 212-32.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Heilige dood in tye van Coronavirus: Santa Muerte, die heilige heilige van Mexiko." Internasionale Tydskrif vir Latyns-Amerikaanse godsdienste 4: 194-217.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Lewe en dood in die tyd van Coronavirus: Santa Muerte, die 'Heilige Geneesheer'," Die Global Catholic Review. Toegang verkry vanaf https://www.patheos.com/blogs/theglobalcatholicreview/2020/03/life-and-death-in-the-time-of-coronavirus-santa-muerte-the-holy-healer/ op 25 Maart 2021.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Mexikaanse Folk Saint Santa Muerte: Die snelste groeiende nuwe godsdienstige beweging in die Weste," Die Global Catholic Review. Toegang verkry vanaf https://www.patheos.com/blogs/theglobalcatholicreview/2019/10/mexican-folk-saint-santa-muerte-the-fastest-growing-new-religious-movement-in-the-west/ op 25 Maart 2021.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Nie net 'n narkosaint nie: Santa Muerte as Matrone Saint van die Mexikaanse dwelmoorlog." Internasionale Tydskrif vir Latyns-Amerikaanse Godsdienste 4: 25-47.

Kingsbury, Kate en Chesnut, Andrew. 2020. “Santa Muerte: Sainte Matronne de l'amour et de la mort.” Antropologie 62: 380-93.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Die wesenlikheid van moeder Muerte in Michoacan: die tasbaarheid van toewyding aan die heilige dood." Skeleton Saint. Toegang verkry vanaf https://skeletonsaint.com/2020/12/12/the-materiality-of-mother-muerte-in-michoacan/ op 25 Maart 2021.

La Biblia de la Santa Muerte. 2008. Mexico City: Redakteurs Mexicanos Unidos.

Lewis, Oscar. 1961. Die kinders van Sánchez: Outobiografie van 'n Mexikaanse Familie. New York: Random House.

Lomnitz, Claudio. 2008. Dood en die idee van Mexiko. New York: Zone Books.

Martínez Gil, Fernando. 1993. Muerte y sociedad en la España die los Austrias. Mexiko: Siglo Veintiuno Editores.

Navarrete, Carlos. 1982. San Pascualito Rey y el culto a la muerte en Chiapas. Mexico City: Universidad Nacional Autónoma die Mexico, Instituto de Investigaciones Antropológicas.

Olavarrieta Marenco, Marcela. 1977. Magia en los Tuxtlas, Veracruz. Mexico Stad: Instituto Nacional Indigenista.

Perdigón Castañeda, J. Katia. 2008. La Santa Muerte: Protectora die los hombres. Mexikostad: Instituto Nacional de Antropología e Historia.

Thompson, John. 1998. "Santísima Muerte: oor die oorsprong en ontwikkeling van 'n Mexikaanse okkultiese beeld." Blaar van die Suidwes 40: 405-436.

Toor, Frances. 1947. 'N Tesourie van Mexikaanse Folkways. New York: Kroon.

Villarreal, Mario. "Mexikaanse Verkiesings: Die Kandidate." Amerikaanse Ondernemingsinstituut. Toegang verkry vanaf http://www.aei.org/docLib/20060503_VillarrealMexicanElections.pdf. op 20 Februarie 2012.

Publikasiedatum:
26 Maart 2021

 

 

Deel