Andrew J. Dell'Olio

Arica


ARICA TYDLYN

1931 (24 Julie): Oscar Ichazo is gebore in Roboré, Bolivia.

1937: Ichazo het gely onder gewelddadige kataleptiese episodes wat ervarings buite die liggaam veroorsaak het.

1943: Ichazo het gehelp met die disseksie van kadawers by 'n mediese skool in La Paz.

1948-1950: Ichazo was 'n student aan die Universiteit van La Paz en studeer ook in Peru.

1950: Ichazo word aangestel as direkteur van die Kongresbiblioteek in Bolivia.

1950-1952: Ichazo het deelgeneem aan 'n groep in Buenos Aires om verskillende esoteriese filosofieë en bewusmakingstegnieke te bestudeer, insluitend die leer van Gurdjieff.

1952?-1953: Ichazo het na die Midde- en Verre-Ooste gereis en joga, Boeddhisme, Indiese en Chinese filosofieë, gevegskuns en Soefisme bestudeer.

1956: Ichazo het filosofie en geestelike dissiplines in Chili aan klein groepies begin onderrig.

1960: Ichazo voltooi en begin onderrig in Chili wat bekend geword het as sy 'Integrale Filosofie'. Leerstellings het veral sy teorie van Protoanalysis ingesluit, insluitend die Enneagram van Persoonlikheid, sowel as sy logika van Trialektika.

1968: Ichazo stig die Instituut vir Gnosiologie in Santiago, Chili en lewer lesings by die Institute of Applied Psychology in Santiago, Chili.

1970 (1 Julie): Ichazo het sewe en vyftig studente gelei in 'n opleidingsprogram van tien maande in Arica, Chili.

1970: Chileense psigiater, Claudio Naranjo, het die Arica-opleiding vroeg verlaat en Ichazo se Enneagram of Personality aan klein groepe begin leer.

1971 (31 Desember): Ichazo het 'n opleiding van drie maande in die Essex House Hotel, New York City (New York One) gereël en die Arica Institute op 24 West 57 gestig.th Straat, New York.

1972: John Lilly gepubliseer Die sentrum van die sikloon, wat sy verslag van die opleiding in Arica ingesluit het.

1972: Arica het '40-dae' en 'gevorderde' opleiding aangebied in New York, San Francisco, Los Angeles en Londen, sowel as ander stede in die Verenigde State, Kanada, Suid-Amerika en Europa.

1973 (Julie): Sam Keen se onderhoud met Ichazo verskyn in Sielkunde Vandag.

1976:  Die menslike proses vir verligting en vryheid wat gepubliseer word.

1982:  Tussen Metafisika en Protoanalysis: 'n Teorie vir die ontleding van die menslike psige en Onderhoude met Oscar Ichazo wat gepubliseer word.

1982: Ichazo doseer by Metamorphosis Training in Maplecrest, New York.

1983: Ichazo het New York verlaat en na Maui, Hawaii, verhuis waar hy die Oscar Ichazo Company (later die Oscar Ichazo-stigting) gestig het. Arica-opleidings het begin word deur die Oscar Ichazo Company en is toenemend ontwerp om deur individue of klein groepe in tuisomgewings en by Reünies gehou te word in Maui, Hawaii (1990, 1995, 2000, 2010) aangebied te word.

1986:  Briewe aan die skool is gepubliseer, wat aanklagte van plagiaat ingesluit het wat gerig is op die vlaag boeke wat op die Enneagram van Persoonlikheid begin verskyn het.

1989: Arica Institute lê 'n regsgeding aan teen Helen Palmer en Harper & Row Publishers weens skending van outeursreg met betrekking tot Palmer se boek uit 1988, Die Enneagram: Jouself en die ander in jou lewe verstaan.

1991: Ichazo het 'Brief aan die transpersoonlike gemeenskap' geskryf waarin hy sy weergawe van die oorsprong van die Enneagram van Persoonlikheid verduidelik en die skakeling daarvan met soefisme en die leer van Gurdjieff ontken.

1991: Ichazo ontvang die Toekenning van Uitnemendheid van die Vereniging van Skrywers van die Verenigde Nasies.

1991-1992: Arica Instituut verloor sy regsgeding en appèl omdat die hof namens Palmer 'billike gebruik' beslis.

1993: Arica het voortgegaan om baie min openbare opleidings aan te bied, maar bied 'n lang reeks privaat gevorderde opleidings aan 'n paar honderd lede aan. Ichazo se geskrewe werk na hierdie punt was gewoonlik slegs toeganklik vir lede van die Arica-skool.

2020:  Die vier moordenaars van die mensdom: die etiese oplossing vir ons bestaande krisis is gepubliseer en aan die publiek beskikbaar gestel.

2020 (26 Maart): Ichazo sterf in sy huis in Maui, Hawaii.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

In 1969, na gloeiende berigte van mede-soekers in Suid-Amerika, het 'n groep van sewe-en-vyftig Amerikaners vir 'n periode van tien maande saam met die Boliviaanse mistikus en filosoof, Oscar Ichazo, na die woestyn van Arica, Chili gereis. [Foto aan die regterkant] Baie van hierdie individue was afkomstig van die Esalen Institute in Big Sur, Kalifornië, al 'n toonaangewende sentrum van wat 'die menslike potensiële beweging' genoem is. Soos Dick Price, destyds een van die stigters van Esalen, gesê het: "Arica het ons bank skoongemaak" (Anderson 2004: 227). Die opvallendste van die deelnemers aan Ichazo se program was die Chileense psigiater, Claudio Naranjo, en die neurowetenskaplike en dolfynnavorser, John C. Lilly. Ichazo het sy teorie en metodes in 1956 aan groepe in Suid-Amerika begin onderrig, met die eerste openbare voorlegging van sy gedagtes in 1968 aan die Institute of Applied Psychology in Santiago, Chili, bygewoon deur Naranjo. Terwyl Naranjo en Lilly nie die opleiding van tien maande voltooi het nie, was hulle beïndruk met Ichazo se leerstellings en sy vermoë om hoër bewussynstoestande by sy studente te bewerkstellig deur middel van baie verskillende praktyke en tegnieke wat uit die wêreld se geestelike tradisies geskrap is, maar herkonfigureer en vaartbelyn gemaak is vir kontemporêre westerse samelewing. Met hul terugkeer uit Chili het Ichazo en sy studente die Arica Institute in New York City gestig en in 1971 aangebied om 'n opleiding van drie maande in Essex House in Manhattan te bied, wat die beligting teen 'n bedrag van $ 2,000 waarborg.

Deur die 1970's het duisende mense Arica-opleidings geneem en lede van die Arica-skool geword, gemodelleer na antieke skole van menslike ontwikkeling in Griekeland, Indië en die Midde-Ooste. Die Arica-skool bestaan ​​steeds, hoewel sy ledetal in die honderde is en dit bied minder openbare opleiding as wat dit in sy bloeityd gedoen het. Alhoewel Arica homself nie as 'n godsdiens beskou nie, is dit duidelik godsdienstig en word dit dus dikwels ingesluit in akademiese behandelings van nuwe of alternatiewe godsdienstige bewegings. Inderdaad, Oscar Ichazo en die Arica Skool, grootliks deur Naranjo en sy studente, het een van die grootste ontwikkelings binne New Age spiritualiteit in die afgelope twintig jaar, die Enneagram of Personality-beweging, tot gevolg gehad.

Wat van die geskiedenis van Ichazo bekend is, spruit hoofsaaklik uit sy eie persoonlike verslae (Ichazo 1982b) of die van die Arica Institute (Arica-webwerf nd). Hy is in 1931 in Bolivia gebore en het in Bolivia en Peru as 'n Rooms-Katoliek grootgeword en Jesus-skole gevolg. Op 'n vroeë ouderdom het Ichazo 'n fisiologiese toestand gehad wat hom soms buite die liggaam laat ondergaan het. Om sy toestand te verstaan ​​en te beheer, het hy opleiding in vegkuns onder 'n Japannese meester ondergaan en wyd gelees in sy oom Julio se groot biblioteek. Uiteindelik studeer hy medies, sielkunde en filosofie aan universiteite in Bolivië en Peru.

Op negentienjarige ouderdom beskryf Ichazo 'n ontmoeting met ''n merkwaardige man' 'wat hom voorgestel het aan 'n groep mistici in Buenos Aires, meestal Europese sakemanne (Ichazo 1982b: 7). Ichazo dien as 'n soort koffieseun vir die groep, wat 'n eklektiese mengsel van geestelike geskrifte en metodes bestudeer het, soos joga, Kabbalah, Tarot, sowel as die Gurdjieff-werk. (Ouspensky's Op soek na die wonderbaarlike is in 1952 in Spaans vertaal en sy student, Rodney Collin, gepubliseer Die teorie van hemelse invloed in 1953 in Spaans.) Die enigste individu van hierdie groep wat Ichazo noem, is Leo Costet de Mascheville (Jehel) wat die seun was van Albert Raymond Costet-Conde de Mascheville, die man wat die Martinisme in Latyns-Amerika bekendgestel het. Dit was Albert Costet wat blykbaar die esoteriese studiegroep in Buenos Aries gestig het wat Ichazo teëgekom het. Sy seun, Jehel, op 'n stadium die president van die Martinistiese Orde van Suid-Amerika, word uiteindelik bekend as Sevananda en gaan voort om een ​​van die eerste joga-ashrams in Latyns-Amerika te vestig (Simões 2018). Ichazo het 'n paar jaar saam met hierdie esoteriese studiegroep studeer deur verskillende geestelike tegnieke te beoefen en uiteindelik volgens Ichazo vir hulle 'n paar van die filosofiese leerstellings wat hulle bestudeer het, duidelik gemaak, veral die Enneagram. Hierdie mans het Ichazo toe in staat gestel om na die Midde- en Verre Ooste te reis waar hy joga, qigong, I Ching, Boeddhistiese meditasie en soefisme bestudeer het. Volgens Naranjo is Ichazo beskou as 'n Sufi-onderwyser deur diegene in die oorspronklike Chili-groep, en dit is geïmpliseer dat Ichazo kontak gemaak het met dieselfde esoteriese skool wat Gurdjieff beweer het gekontak, die Sarmoung Brotherhood (Naranjo 1970). Ichazo het egter ontken dat sy leerstellings enigsins afgelei is van die soefisme of die leer van Gurdjieff self (Ichazo 1991).

Toe hy in die middel-1950's na Latyns-Amerika teruggekeer het, het Ichazo filosofie en geestelike tegnieke aan klein groepe in Chili begin onderrig. Gedurende hierdie tyd het hy hierdie leerstellings gesintetiseer en sy eie filosofiese sisteem geskep en sy teorie van Protoanalise ontwikkel, 'n analise van die menslike psige vanaf sy laagste vlakke van bewussyn tot sy hoogste, insluitend sy negevoudige persoonlikheidstipologie gebaseer op die Enneagram, as sowel as 'n nuwe logika vir die begrip van die eenheid van bestaan, trialectics.

Nadat hy sy eie werk aan klein groepies geleer het, het Ichazo in 1968 lesings oor protoanalise aangebied aan die Instituut vir Toegepaste Sielkunde in Chili. Daarna het hy 'n groep Latyns-Amerikaners uitgenooi om saam met hom in Arica, Chili, op te lei en daarna 'n aantal Amerikaners uitgenooi om aan te sluit. die opleidingsgroep. Hierdie intensiewe opleiding van tien maande word in John Lilly beskryf Die sentrum van die sikloon (1972). Hierdie opleiding is gevolg deur 'n opleiding van drie maande in New York in die Essex House-hotel, waar Ichazo aan die einde van die program met vrymoedigheid verligting gewaarborg het. Aan die einde van hierdie opleiding is die Arica Institute in New York gestig met satellietsentrums in groot Amerikaanse stede en elders. Arica het in die vroeë sewentiger jare aansienlike aandag getrek en uiteindelik duisende studente gedurende die dekade ingeskryf, met nie 'n geringe kulturele impak nie. Alexandro Jodorowsky se film, Heilige Berg (1973), 'n allegorie van die soeke na verligting, dra die invloed van Ichazo, wat Jodorowsky en lede van die sentrale rolverdeling drie maande voor die verfilming opgelei het.

Intussen stel Naranjo, wat die opleiding in Arica verlaat het, Ichazo se enneagram-persoonlikheidsteorie aan sy eie studente in Berkeley, Kalifornië, voor. Naranjo het sy eie weergawe van hierdie tipologie ontwikkel en dit gedurende die 1970's geleer, waar dit uiteindelik na die Jesuïete en Katolieke retraitesentrums beweeg het. Teen die middel van die 1980's verskyn boeke op die “Enneagram of Personality” (sien byvoorbeeld Beesing, et. Al. 1984 en Palmer 1988). In 1982, sy boek Tussen Metafisika en Protoanalysis: 'n Teorie vir die ontleding van die menslike psige en Onderhoude met Oscar Ichazo gepubliseer is. [Beeld regs] Ichazo, wat baie min van sy eie werk gepubliseer het (1976, 1982a en 1982b), en verkies om sy leerstellings by lede van sy eie esoteriese skool te hou, het nie goedgekeur na wat hy as die plagiaat en verdraaiing beskou nie. van sy idees. Dit het aanleiding gegee tot die sogenaamde "Enneagram Wars" (Goldberg 1993; Kyk ook Effross, 2003). Arica het 'n saak teen Helen Palmer en Harper & Row aanhangig gemaak ná die publikasie van Palmer's Die Enneagram: Jouself en die ander in jou lewe verstaan (1988). Die hof het egter in 1991 teen Arica beslis, wat in 1992 in appèl bevestig is en beweer dat Palmer se gebruik van Arica-materiaal wat onder outeursreg is, 'billike gebruik' is. Die Arica-skool het die volgende drie dekades 'n baie kleiner openbare teenwoordigheid gehad met die stigting van Oscar Ichazo Company in Hawaii en 'n verskuiwing in die onderrig en praktyk na individuele tuisopleidings. Die aard van hierdie werk is grotendeels nie beskikbaar vir nie-lede van Arica nie. en lede moet nie-openbaarmakingsooreenkomste onderteken. Die Arica-webwerf dui aan dat die nuwe werk gefokus is op die transendentale dimensie wat lei tot uiteindelike verligting of 'teose'. Inderdaad, ná 'n tydperk in die 1980's en 1990's, toe die Arica-werk skynbaar grootliks gefokus het op wat Ichazo vroeër as 'simbooljoga' beskryf het (soortgelyk aan Vajrayana-Boeddhisme, met die klem op jouself as 'n soort Boeddha of godheid), jare het meer Griekse terminologie gebruik. In die plek van 'n Boeddha word ons byvoorbeeld met die "Goddelike Metatelos" voorgestel as 'n naam vir 'n bepaalde hoër vlak van verstand, en studente word aangemoedig om deel te neem aan die Een en die Goeie, wat 'n meer westerse, platoniese karakter voorstel om die Arica-skool.

Leerstellinge / oortuigings

Aangesien materiaal van die afgelope dertig jaar of so vir die publiek grootliks nie beskikbaar is nie, beperk hierdie opsomming hom tot die basiese leerstellings van die Arica-skool. Desondanks is dit moeilik om so 'n robuuste leerstelling saam te vat as wat Ichazo sy 'integrale filosofie' noem, veral 'n leerstelling wat oor vyftig jaar ontwikkel het en wat soveel verskillende geestelike praktyke insluit. Arica beweer dat hy 'die menslike proses in die rigting van verligting en vryheid', die stelselmatige 'verheldering van bewussyn', en in die algemeen die eenwording van wetenskap en mistiek demonstreer en prakties bereik. Ichazo word op verskillende maniere deur studente beskou as die Qutub (die Sufi-begrip van die Volmaakte Man wat optree as die geestelike pool waarom ander geestelike onderwysers draai), die Maitreya Boeddha, of bloot 'n filosofiese wysgeer en leermeester. Net so word die Arica-teorie en -metode aangebied as die volgende ontwikkeling van Boeddhisme of as 'n hedendaagse weergawe van 'n filosofiese skool wat geskoei is op antieke Griekse wysheidskole. Kortom, Arica is 'n metode en teorie van menslike ontwikkeling wat gebruik word uit filosofie, godsdiens en hedendaagse sielkunde en biologie om 'n stelsel van denke en praktyke te smee wat ontwerp is om tot geestelike verligting te lei. Sam Keen het Arica vroeg reeds beskryf as 'die naaste ding wat ons nou aan 'n universiteit het vir veranderde bewussynstoestande' (Keen 1973, herdruk in Ichazo 1982: 7). Ichazo (beskryf as 'n mistikus, wetenskaplike en filosoof) stel voor om rede en mistiek te verenig in 'n teorie van die menslike psige, bekend as 'protoanalyse'. Dit is gestruktureer volgens die simbool van die Enneagram, en 'n nuwe logika van die geheel bekend as 'proefektiek'. Die suksesvolle toepassing van die Arica-teorie en -metode, hou Ichazo vol, in die vorm van opeenvolgende 'opleidings', sal lei tot die transendensie van ego-bewussyn en die ontwaking van die goddelike bewussyn. Dit sal op sy beurt 'n transformasie van die menslike samelewing teweegbring en die totstandkoming van 'n verenigde mensdom, wat 'Humanity-One' genoem word. Dit sal plaasvind in 'n nuwe wêreldwye kultuur of 'metasociety' wat gekenmerk word deur 'n gedeelde begrip van die menslike natuur en die geestelike potensiaal daarvan, en nie meer verdeel deur stam- of nasionale of godsdienstige onenigheid nie. Die langverwagte globale utopie of hemelse koninkryk op aarde moet dus nie net bereik word deur die goeie wil van mans en vroue nie, maar deur rede en praktiese inspanning, aangesien 'n kritieke massa individue die kwantumsprong na 'n nuwe vlak van geestelike volwassenheid maak.

Ichazo se teorie van die mens, of protoanalise, is gebaseer op wat hy die “Divine Human prototype” noem, iets soos die model of Platoniese Vorm van die persoon (Ichazo 1976:75). Gebore in 'n toestand van eenheid met God en die wêreld, is elke persoon in sy wese 'n perfekte weerspieëling of manifestasie van die goddelike werklikheid. Op 'n stadium begin ons egter wegglip van hierdie eenheid namate 'n gevoel van aparte individualiteit ontstaan ​​en die ego ontwikkel. Daar is dus 'n onderskeid tussen die mens se wese ('n mens se ware natuur) en die mens se ego of persoonlikheid (die valse afwyking van 'n mens se ware natuur). Die ego, as die verwronge beeld van die Goddelike-Menslike prototipe, bestaan ​​uit die illusoire oortuigings, gevoelens, begeertes, ens., wat ons apartheid van God en mekaar handhaaf, en wat ons lyding bestendig. Dit is slegs wanneer die ego verminder of uitgeskakel word dat mense herstel kan word tot eenheid met God en mekaar in die toestand van geseëndheid of hoogste geluk en vervulling. (In latere leringe word die ego sinoniem met die Relatiewe Verstand en die essensie met die Absolute Verstand. Lyding word uitgeskakel wanneer die Absolute Verstand van die Relatiewe Verstand geskei word en dan weer geïntegreer word, die Relatiewe Verstand gesien as 'n refleksie of "skaduwee ” van die Absolute Gees in die toestand bekend as die Ornamental Mind.)

Ichazo se nou bekende Enneagrammatiese persoonlikheidsteorie beskryf die maniere waarop die ego manifesteer en hoe dit weer tot sy wesenlike aard kan herstel. Oor die algemeen dien die enneagram die Arica-teorie van die mens, en alle dinge, sedert alles dinge manifesteer volgens hierdie patroon (sien Ouspensky 1949: 286-94). En dus stel die Arica-teorie homself voor as 'n soort negepuntige silinder [Beeld regs] wat opgesny kan word in individuele ondergramme wat in hiërargiese volgorde op mekaar voortbou (Ichazo 1982c). Terwyl suiwer bewussyn byvoorbeeld die primêre werklikheid is en die materiële manifestasie daarvan voorafgaan, manifesteer dit in die mens as nege bestanddele: wesenlikheid of elemente, stelsels, mentasies, sintuiglike bewussyn, verstandelike persepsies, domeine, gevoelens of diskriminerende verstand, gewillige bedoeling, en toegangsbasis. Die nege bestanddele is soortgelyk aan die Boeddhistiese begrip van die Vyf Aggregate wat die illusieuse 'self' uitmaak. Fundamenteel vir die begrip van die ego is bewustheid van die nege fisiologiese stelsels: seksueel, skelet, spysverteringstelsel, beskermend, bloedsomloop, uitdrukking, koördinasie, sentrale senuweestelsel, eenheidstelsel. Hierdie stelsels gee weer aanleiding tot energiesentrums, soos chakras, wat in die psige manifesteer as die instinkte, funksies en dryfvere wat Ichazo noem, die 'hypergnostiese stelsels': die seksuele pool, die funksie van die ruimte, die instandhoudingsinstinkt, die funksie van tyd, die verhoudingsinstink, funksie van uitdrukking, die funksie van koördinasie, die aanpassingsinstink, die geestelike pool.

Die belangrikste van hierdie stelsels is die drie instinkte. Elke instink vra ingebore 'n "lewende vraag" wat fundamenteel is vir oorlewing: "Hoe gaan dit met my?" (Bewaringsinstink), "Met wie is ek?" (Verhoudingsinstink), en "Waar is ek?" (Aanpassingsinstink). Elke instink gee ook aanleiding tot 'n ander soort rede (empaties, analogies en analities), en 'n ander ego-entiteit: die historiese ego wat vashou aan verlede seer, die beeld ego wat gemoeid is met hoe 'n mens jouself aanbied en deur ander beskou word. , en die praktiese ego wat daarop gefokus is om 'n mens se pad in die wêreld te maak. Soos in Plato se drieledige model van die siel, sal hierdie drie ego-entiteite in oorlog met mekaar wees totdat innerlike balans bereik word, wat lei tot die natuurlike ego of persona wat optree as 'n "getuie" wat in staat is tot selfwaarneming en uiteindelik self -aktualisering en selftransendensie (Ichazo 1982a:79-80).

 

Ego-wrok (oorperfeksionis) gefikseer in die domein van sentimente
Ego-vleiery (te onafhanklik) gefikseer in die domein van gesondheid en sekuriteit
Ego-Go (ooreffektief) gefikseer in die domein van kreatiwiteit
Ego-melankolie (oorredeneerder) gefikseer in die intellektuele domein
Ego-suinigheid (oor-waarnemer) gefixeer in die domein van sosiale interaksie
Ego-Cowardice (Over-Adventurer) vasgestel in die domein van werk en aktiwiteite
Ego-beplanning (te idealisties) gefixeer in die domein van hiërargie en outoriteit
Ego-wraak (oorgeregtigheid) in die domein van wette en sedes
Ego-indolence (Over-Nonconformist) in die geestelike domein

Soos in Aristoteles se deugde-teorie, fouteer elke fiksasie gewoonlik aan die een kant van 'n tweespalt binne 'n domein van bewussyn. Die Ego-Wraak "persoonlikheidstipe" (die Agtste) is byvoorbeeld geneig om te streng of te onbeperk met jouself of ander te wees. Hierdie tipe word geteister deur berou waarvoor 'n mens probeer om jouself of ander wreedheid te vergoed of vry te laat. Die ondeugdheid of 'passie' wat hier werk, is buitensporig, wat oorkom kan word deur 'karma-skoonmaak' (deur die ervarings uit die verlede te kyk om te sien hoe hierdie neigings ontwikkel) en die deug van onskuld aan te kweek. Meditasie oor die Heilige Idee van Waarheid help om die deug te kweek en lei tot 'n pasifisering van die psige. En so aan vir die ander fiksasies (sien, Ichazo 1982b: 13-17).

Op 'n ander manier om liggaam en gees met mekaar te verbind, hou Ichazo vol dat die gedagte nie bloot 'n produk van die brein of die sentrale senuweestelsel is nie, maar die hele liggaam (Ichazo 1982b: 12-13). Deur die liggaam in twaalf dele te verdeel, ken Ichazo elke deel toe met 'n bepaalde kognitiewe funksie of mentasie. Die ore sien byvoorbeeld die betekenis of inhoud van dinge raak; die oë sien vorms; die neus ontdek moontlikhede, ens. Een manier waarop die ego die werklikheid verdraai, is deur afwykings in hierdie mentasies. Iemand kan byvoorbeeld moontlikhede vir substans misgis en verstaan ​​wat iets is bloot in terme van die moontlikhede van die ding. Net soos die kennis van 'n mens se fiksasie of persoonlikheidstipe help om selfwaarneming en uiteindelike vryheid van die spesifieke gewoontes en neigings wat 'n mens se ontwikkeling beperk, te help, help die bewustheid van hierdie afwykings jou om te sien hoe skewe denkpatrone 'n mens se subjektiwiteit en gevolglike lyding.

En in nog 'n ander manier om dinge te verdeel, is die Arica-stelsel die afgelope paar jaar in terme van Vyf Ryke georganiseer, wat elk ooreenstem met vyf primêre liggaamsholtes: die Vital Realm (bekkenholte), die Fisiese Realm (buikholte), die Emosionele Realm (torakale holte), die Geestelike Realm (kraniale holte) en die Geestelike Realm (dorsale holte). Elke ryk stem ook ooreen met een van vyf basiese elemente: vuur, aarde, lug, water en ruimte. Gegewe die verband met liggaamsholtes, fisiologiese stelsels en natuurlike elemente, is dit aanloklik om 'n biologiese of materialistiese basis vir die Arica-stelsel voor te stel. Tog beweer die lering dat die liggaam 'n uitdrukking van bewussyn is en dat alles in werklikheid bewussyn is. Aan die wortel van elke element en ryk, byvoorbeeld, is 'n Goddelike Verstand of Godheid, elkeen 'n aspek van die Een Allerhoogste Realiteit, God, wat hoofsaaklik verstaan ​​word as Absolute Verstand of oneindige, ewige bewussyn. Metafisies is die filosofie van die Arica-skool dus 'n weergawe van Idealisme, want bewussyn is die fundamentele werklikheid. Hierin stem dit die meeste ooreen met die Yogacara of Bewussyn-Slegs Skool van Boeddhisme, en fokus op die manier waarop die subjektiewe of Relatiewe Verstand 'n valse beeld van die werklikheid konstrueer totdat dit ophou en aan die basis daarvan besef die onbeweeglike, onveranderlike, onveranderlike Absolute Verstand is. . Dit het ook 'n sterk ooreenkoms met die Neo-Platonisme van Plotinus met sy aandrang op die uiteindelike eenheid van alle dinge in die Een en die prosessie of manifestasie van die werklikheid vanuit Gees en Ideale Vorms. Maar sy weergawe van idealistiese monisme is teïsties, soos gesien in sy credo of Verklaring van Eenheid: "God is ewig, is in ons almal, is in alles, is Een sonder tweede."

Die klem in die Arica-teorie op die bewussyn (die metafisiese voorrang daarvan sowel as die praktiese doel om dit op te klaar en te verhoog) bevat 'n kaart van die vlakke van bewussyn. 'N Belangrike kenmerk van John Lilly se aanbieding van Arica teorie in Die sentrum van die sikloon (1972) is 'n vroeë weergawe van die vlakke van bewussyn wat metafories strek van die hel na die hemel, dit wil sê vanaf die laagste vlakke van lyding waarin 'n mens so verwyder as moontlik van die werklikheid is soos dit werklik is, na die ervaring van werklikheid as sodanig, naamlik eenheid met die Absolute of vereniging met God. Vier vlakke van "satori" word beskryf, wat ooreenstem met geestelike, intellektuele, emosionele en fisiese sentrums (soos chakras) van die persoon, en genommer van drie op die hoogste tot vier-en-twintig op die laagste (Lilly 1972:148-49). Dus, staat vier-en-twintig, die eerste vlak van satori of verligting, vind plaas wanneer 'n mens in die onderbuik gesentreer is, soos die t'ai chi of kung fu meester, wie se verstand stil en wakker is eerder as afgelei deur die droomagtige gedurig geklets in 'n mens se kop. Hierdie toestand van die pasgemaakte verstand, "permanente 24", waarin 'n mens leef wat as 'n "goddelike lewe" beskryf word, is die vlak van bewussyn wat die vroeë opleiding van Arica beoog het om te bereik. Bo hierdie vlak is toestand twaalf, die opening van die hoër emosionele sentrum, beskryf as die "salige toestand" waarin 'n mens goddelike genade (baraka) of kosmiese liefde ervaar, sowel as 'n eenheid met en liefde vir alle dinge. Hierdie toestand is een van uiterste vreugde en hoë energie, wat 'n mens nie in staat stel om te praat as jy binnegaan wat Lilly die "gelukkige idioot-land" noem, 'n toestand wat hoogs wenslik is, maar selde bereik word. En so aan tot verdere onbeskryflike toestande van geestelike bereiking. Toestand agt-en-veertig is 'n neutrale toestand van normale wakker bewussyn waarin 'n mens in staat is tot objektiewe begrip deur gebruik te maak van trialelektiese analise. Hieronder is die negatiewe toestande van toenemende subjektiwiteit en lyding. Meer onlangse aanbiedings van die vlakke van bewussyn vermy die genommerde toestande van satori en stel nege laer vlakke van subjektiwiteit voor wat die negatiewe beeld is van die nege hoër vlakke van objektiewe bewustheid.

Alhoewel Ichazo veral bekend is vir sy Enneagrammatiese teorie van persoonlikheidstipes, is die grondslag van sy denke sy voorgestelde nuwe logika van triallektiek. Trialectics word beskou as die logika van eenheid, 'n logika wat wetenskap en mistiek oorbrug. Met "wetenskap" bedoel Ichazo grootliks ervarings- of eksperimentele waarneming wat lei tot universele natuurwette. As sodanig kan dit getoets en geverifieer word, en dit is wat wetenskap onderskei van geloof of godsdiens, die ander tuiste van mistiek in die wêreldgeskiedenis. Die doel van trialectics is om die "logos" wat die natuur beheer en, inderdaad, alles wat is, op 'n groot metafisiese wyse vas te vang; 'n manier van dink wat begryp hoe dinge is, die fundamentele wette of beginsels of werklikheid. Dit is mistieke logika in sy klem op eenheid: dit is 'n denkwyse wat dualismes oorkom. Tradisionele logika of dialektiese denke is fundamenteel dualisties. Dit is binêr met sy hoofoperateurs, waar en onwaar. Hierin is dit masjienagtig met die digitale “0 of 1”-wissel-skakelaar-mentaliteit van digitale rekenaars die beste kontemporêre voorbeeld. In onlangse jare het baie die behoefte aan nuwe denkwyse aangevoel, vir 'n nuwe holistiese logika om die dualistiese en meganistiese rasionaliteit inherent aan die Cartesiaanse, Newtoniaanse model van die heelal te vervang, of ten minste aan te vul. Trialectics is 'n poging om uitdrukking te gee aan hierdie nuwe holistiese logika (Sien Dell'Olio 2012).

Die basis van die trialektika is wat 'triadiese redenering' genoem kan word, dit wil sê die oorkoming van dualiteit deur 'n derde, bemiddelende beginsel wat twee opponerende beginsels verenig. Volgens Ichazo is hierdie idee eintlik redelik oud en kan dit dwarsdeur die wêreld se wysheidstradisies gevind word (Ichazo 1982a: 74). Soortgelyk aan Gurdjieff se Law of Three, beweer die proefneming dat enige verskynsel aan die hand van drie faktore ontleed kan word: aktiewe krag, 'n aantrekkingskrag en 'n derde funksie wat die interaksie van die twee kragte bemiddel. Op hierdie manier sien trialelektiese logika die eenheid agter oënskynlik opponerende magte; in 'n sekere sin poog sy triadiese redenasie om die toeval van teenoorgesteldes vas te vang. Tog is trialaktiek meer as 'n metode van redenasie wat eenheid in opposisie sien. As 'n metafisiese beskrywing van die wêreld van verskynsels is dit ook 'n weergawe van die wette van die werklikheid. Ichazo bied tipies trialctics as betrekking op die kwessie van "identiteit", dit wil sê op wat is. As metafisiese stellings gaan die wette van triallektiek verder as triadiese denke per se om basiese beginsels in te sluit wat beskryf hoe dinge is vanuit die oogpunt van die geheel, dit wil sê vanuit die perspektief van die eenheid van die werklikheid.

Die drie wette van die proefektika doen vir siklusse wat die drie klassieke 'gedagtewette' van die Aristoteliese formele logika vir die ruimte doen en wat die drie wette van die Hegelies-Marxiese dialektiese logika vir tyd doen. Vir Ichazo beskryf formele logika 'n statiese wêreld, terwyl dialektiese logika 'n veranderende heelal vang, maar in terme van konflik eerder as samewerking. Hierin weerspieël formele logika die mentaliteit van die kind, terwyl dialektiese logika die mentaliteit van die adolessent weerspieël. Formele logika weerspieël eweneens die antieke en Middeleeuse tydperke van die Westerse kultuur, 'n tyd van stadige verandering waarin die sosiale orde vas en stabiel gelyk het met statiese hiërargieë, terwyl dialektiese logika die moderniteit weerspieël met sy vinnige tempo van verandering, sy politieke godsdienstige en intellektuele rewolusies. , sy klassestryd, en sy geloof in vooruitgang en onbeperkte uitbreiding.

Maar net soveel as wat elke logika sy eie denktyd vasvang, manifesteer die volwasse verstand nie ten volle nie, want geen van hulle dink in terme van perke nie, en volwassenheid vir Ichazo kom met die erkenning van perke (Ichazo 1982b: 163). Die volwasse persoon aanvaar wat wel en wat nie bereik kan word nie, dat daar grense is aan aksie, groei en ontwikkeling. Dus, die denke inherent aan die moderne tyd, gewortel in mededinging en wen-verlies-scenario's, wat eindelose groei en onbeperkte hulpbronne sien, moet plek maak vir 'n nuwe logika wat verandering beskryf, maar binne voorgeskrewe perke en stabiele patrone.

Die wette van trialektika is soos volg: (1) Die wet van mutasie van een wesenlike manifestasiepunt (MMP) na 'n ander MMP. Hierdie wet bepaal dat die heelal vooraf ingestelde wette en punte het waarin verandering binne vaste patrone plaasvind. Die materiële manifestasie van verskynsels vind plaas op 'neutrale punte van behoud van energie', dit wil sê MMP's. (2) Die sirkulasiewet. Hierdie wet bepaal dat teenoorgestelde in 'n ewewigstoestand verkeer, waar 'binne alles die saad van sy skynbare teenoorgestelde is.' Verandering is 'n harmonieuse proses van sirkulasie van energie eerder as 'n konflikoorlog of stryd van antagonistiese magte. (3) Die wet van aantrekking. Hierdie wet bepaal dat dinge nie stabiel bly nie, maar meer in die rigting van hoër of laer MMP's op 'n vaste hiërargie van vlakke (Ichazo 1982a: 75).

Die wet van mutasie gee uitdrukking aan 'n dinamiese heelal van energie wat stabiele maar tydelike patrone vorm wat ons as materiële voorwerpe of stowwe ervaar. Soos materie of energie in nuwe stabiele patrone omskep, gebeur dit nie geleidelik nie, maar in diskontinue spronge en op vaste punte, beide op die mikrovlak as water verander na ys teen nul grade Celsius en verander na stoom teen 100 grade Celsius, of by die makro-vlak, soos in die “gepunteerde ewewig”-teorie van evolusie. Meer ooglopende voorbeelde in die natuur sluit in die stadiums van enige lewensiklus, soos in die eier wat 'n ruspe word, dan 'n krismis en dan 'n skoenlapper. Soos in die geval van die stadiums van menslike ontwikkeling vanaf babatyd tot kinderjare tot adolessensie tot volwassenheid, vind die transformasie plaas in spronge by vaste manifestasiepunte.

Die proses van verandering, soos ons reeds gesien het, word deur Ichazo beskryf in terme van die driehoeksverhouding tussen 'n aktiewe beginsel, 'n aantreklike beginsel en die funksie wat dit verenig (Ichazo 1982a: 74). Die eenvoudigste voorbeeld van hierdie driehoeksverhouding is in die generasie van die lewe self met die moeder as aantreklike beginsel, die vader as aktiewe beginsel en die liefde tussen die twee as die funksie wat die kind tot gevolg het. Die aktief-aantreklik-funksie-drieklank werk ook in die sirkulasiewet. In plaas daarvan om verandering in terme van teenstrydighede in die natuur te bedink, word verandering bedink in terme van interafhanklikheid tussen aktiewe en aantreklike elemente. Albei elemente dra by tot mekaar en verbind deur middel van 'n proses van aantrekking of liefde. Gesien vanuit die perspektief van eenheid, pas Heraclitus, word die nag aangetrokke tot die dag, nie in 'n oorlog daarmee nie. Die harmonieuse sirkulasie van energie tussen die aktiewe en aantreklike beginsels handhaaf die ewewig en eenheid van die proses.

Aantrekkingskrag is ook aan die werk, natuurlik, in die wet van aantrekking. Eerder as om te dink dat verandering plaasvind deur die dialektiese idee van "die ontkenning van die ontkenning", stel die derde wet van triallektiek 'n minder vernietigende beginsel voor. Die wet van aantrekking bepaal dat "alles aangetrokke is tot uitbreiding of sametrekking," (Ichazo 1982a: 64), dit wil sê, alles word aangetrokke tot hoër of laer vlakke van manifestasie van energie of MMP's. Eerder as om aan die saad te dink as "ontken" deur die plant, dink die trialelektiese denkwyse aan die saad as gelok om 'n plant te word. In triallektiek, soos in Dante se visie van die heelal, is dit liefde wat die maan en sterre beweeg, nie twis of konflik nie.

Vir Ichazo het die idee binne trialectics van vaste punte van verandering of MMP's implikasies vir sielkundige en geestelike groei. Net soos daar vlakke van materiële manifestasie is, van selle tot sterre, is daar vlakke van psigologiese of geestelike manifestasie. Van die gekke tot die Boeddha is die stadiums van menslike ontwikkeling vooraf bepaal, so voorafbepaal as stadiums van water van vloeistof na damp. Ichazo se program van geestelike ontwikkeling is gebaseer op die bestaan ​​van hierdie stadiums of vlakke van selfverwesenliking, en dit is omdat hy glo dat hy die kaart het van die geheel van die menslike proses van persoonlike groei, in Arica het hy 'n wetenskaplike benadering tot mistiek gebaseer op die nuwe logika van trialectics.

RITUELE / PRAKTYKE

Die primêre voertuig vir die oordrag van Arica-leringe was residensiële groepopleidingsprogramme. Hierdie opleiding maak gewoonlik gebruik van 'n spesiale hoë-proteïen dieet, insluitend 'n spesiale drankie bekend as "Dragon's Milk," 'n fisiese oefening regimen bekend as Psigokalisteniek, 'n spesiale diepweefselmassering bekend as "Chua K'a," 'n vorm van Qigong bekend as Kath-generasie (die onderbuik word na verwys as die Kath-sentrum), en meditasies wat yantras en spesifieke soorte asemhaling behels. Begin vlakke van studie sal fokus op "karma skoonmaak" of die sistematiese hersiening van 'n mens se lewenservarings oor die nege sisteme en domeine, ens., om kwessies en patrone op te klaar wat jou persoonlike ontwikkeling terughou en jou daarvan weerhou om 'n ten volle ontwaakte lewe te lei. Hierdie proses van ontleding en bevryding van jou ego, ook bekend as ego-reduksie, sluit gereedskap vir selfwaarneming in. Dit sluit in om 'n mens se "fiksasie" of persoonlikheidstipes te ken, die ontwikkeling van "getuie"-bewussyn, en uiteindelik te leer hoe om die Absolute Verstand van die Relatiewe Verstand te skei en hulle dan weer te integreer in die Ornamentele Verstand van die verligte individu. Ander praktyke sluit in dreunsang en sing, Soefi-dans (of Zhikr), teateroefeninge en die bywoning van die lesings van Oscar Ichazo. Die Lyn van die Skoolvlak-opleidings word van begin tot gevorderd gereël en word gekategoriseer in terme van die Vyf Ryke (lewensbelangrik, emosioneel, sosiaal, verstandelik en geestelik), sowel as 'n aparte stel Transendentale Staat-opleidings. Individuele, nie-residensiële opleidings word ook bykomend tot die residensiële groepopleidings aangebied (Sien “The Trainings” 2021).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Arica Institute [Afbeelding regs] is 'n organisasie sonder winsbejag wat bestuur word deur 'n raad van direkteure. Ichazo was nog nie 'n lid van die Raad sedert hy in 1981 na Hawaii verhuis het toe hy die Oscar Ichazo Company gestig het nie, nou die Oscar Ichazo Foundation, wat verskil van Arica Institute, maar wat dien as die bron van nuwe opleidings en kommunikasie aan die Arica School. . Die Arica-skool bestaan ​​in wese uit lede wat betaal moet word, wat ook onderrig betaal vir opleiding, wat die werk van Ichazo ondersteun. Ichazo is hoofsaaklik bygestaan ​​deur sy vrou, Sarah Hodge Ichazo, en 'n klein span in Hawaii. Sedert Ichazo se onlangse dood, gaan die Arica-skool voort onder leiding van Sarah Ichazo.

Kwessies / UITDAGINGS

Vanaf die begin van die Arica Skool blyk dit 'n spanning te wees tussen die behoefte dat dit 'n geslote groep ('n geheime of esoteriese skool) moet wees en sy "missie" om die mensdom en die planeet te red deur "Humanity-One" of die metasamelewing. Daar was ook 'n spanning tussen Ichazo as die hoogste leier en onderwyser (ghoeroe?) en die idee dat Arica 'n demokratiese organisasie is (“Arica is jy”). Na lekkasies van sy leringe en praktyke vroeg deur Claudio Naranjo gelei het tot die popularisering van Enneagram of Personality en "die Enneagram Wars", het Arica hiperwaaksaam geword oor kopiereg wat oënskynlik alles in sy stoorkamer van konsepte en tegnieke bevat. Maar so 'n eie houding rakende sy aanbiedinge strook teen sy verklaarde doel om soveel mense as moontlik te bereik en om 'n krag te wees vir die positiewe transformasie van die kultuur as geheel. Dit is ook in stryd met aspirasies van intellektuele legitimiteit vir die teorie en metode, aangesien, soos die hof in Arica se mislukte regsgeding teen Helen Palmer gesê het, 'n beweerde feitelike ontdekking (soos die bewering dat daar nege afsonderlike ego-fiksasies is) nie beskerm kon word nie kopieregwette.

Net so is baie studente deur die jare heen, insluitend enkele prominente studente soos Naranjo, Lilly en Dick Price van Esalen, afgeskakel na wat hulle beskou het as die hiërargiese, outokratiese, diktatoriese organisasiemodel van die skool en die ooreenstemmende 'groep'. -denk ”van sy lidmaatskap. (Price se ervaring van sy deelname aan Arica word in Kripal 2007: 178-79 vertel). Die outoritêre reputasie van die skool, tesame met die hoë koste van die opleiding, het waarskynlik die groei in sy lidmaatskap en invloed belemmer.

Die onvermoë om betyds 'n suksesvolle publikasie van die langverwagte volledige Arica-teorie en -metode te produseer, het waarskynlik ook die invloed van Arica belemmer, en dit was ongetwyfeld 'n faktor in sy uitdagings deur ander uit te gee wat uit die leer geleer is. Ichazo se eie geskrifte is dikwels stom, en sy gebrek aan goeie akademiese geloofsbriewe het dit waarskynlik ook vir hulle moeilik gemaak om wye aanvaarding te kry.

'N Mens kan ook wys op die skynbaar eindelose aard van Arica se opleidingsprogram. Die eerste residensiële opleiding in New York City het verligting in drie maande gewaarborg, maar vir die volgende vyftig jaar het nuwe opleidings begin beloof om steeds hoër verligting te bereik. 'N skeptiese waarnemer kan wonder waarom 'n teorie en metode wat beskou word vir sy snelheid om verligting te bereik, so lank geneem het om 'n verligte student op te lewer.

Ichazo het self gesê dat mistieke skole soos Arica vir 'n tydperk en vir 'n spesifieke missie tot stand kom (Ichazo 1982b:119). Miskien het Arica sy missie bereik in die eerste paar jaar van sy bestaan, om te help om die bewusmaking van die moderne Westerse samelewing te versnel en te help om dit oop te stel vir die betekenis van geestelike dissiplines vir persoonlike en sosiale transformasie. Tog het Arica homself die verhewe missie gegee om genoeg mense te transformeer om 'n nuwe vlak van menslikheid te bereik, 'n globale metasamelewing waar ons ons eenheid erken en besef, en waar ons die "vier moordenaars" van oorbevolking, onbeheerde besoedeling, kern Armageddon afweer of uitval, en die misbruik en ontginning van natuurlike hulpbronne. Maar aangesien daar die afgelope dekades geen tekort aan sulke rampe was nie, kan 'n saak gemaak word dat die Arica-skool in sy doel misluk het. Ons lyk immers verder van die meta-samelewing of 'n verenigde mensdom as ooit tevore. Tog, miskien is hierdie prestasie eenvoudig 'n te hoog maatstaf om enige geestelike onderrig of skool te beoordeel, om nie eens te praat van die meeste groot wêreldgodsdienste en filosofieë wat, in baie indien nie die meeste gevalle, hierdie edele, indien ooit ontwykende, doelwit deel nie.

IMAGES

Beeld # 1: Oscar Ichazo in 1976.
Beeld #2: Die omslag van Onderhoude met Oscar Ichazo.
Beeld # 3: die Enneagram. Beeld met vergunning van Rob Fitzel. Toegang verkry tot http://www.fitzel.ca/enneagram/index.html.
Beeld # 4: die universele logo's, simbool van die Arica-skool.

Verwysings

Anderson, Walter Truett. 2004 [1983]. Die opkomende lente: Esalen en die menslike potensiële beweging. Lincoln, NE: iUniverse.

Arica webwerf. nd Toegang verkry vanaf www.arika.org op 5 Januarie 2021.

Arica webwerf. 2021. "Die opleidings." Toegang verkry vanaf https://www.arica.org/system/abttrain.cfm op 9 Januarie 2021.

Beesing, Maria en Robert J. Nogosek en Patrick H. O'Leary. 1984. Die Enneagram: 'n Reis van Selfontdekking. Denville, NJ: Dimension Books.

Dell'Olio, Andrew J. 2012. “The Arica School: Towards a Logic of Unity?” Pp. 153-73 in Filosofiese verkenning van nuwe en alternatiewe godsdienstige bewegings, geredigeer deur Morgan Luck. Farnham: Ashgate.

Effros Walter A. 2003. "Besit van verligting: eie spiritualiteit in die 'New Age'-mark." Buffalo Law Review 5: 483-678.

Goldberg, Michael J. 1993. "Inside the Enneagram Wars." LA Weekliks, 15, 16-26 Oktober.

Ichazo, Oscar. 1991. “Brief aan transpersoonlike gemeenskap.” Bladsy 87-117 in Die Arikaanse. New York: Arica Institute Press.

Ichazo, Oscar. 1982a. Tussen Metafisika en Protoanalysis: 'n Teorie vir die ontleding van die menslike psige. New York: Arica Institute Press.

Ichazo, Oscar. 1982b. Onderhoude met Oscar Ichazo. New York: Arica Institute Press.

Ichazo, Oscar. 1982c. “Lesings oor metamorfose.” Maplecrest, NY (skrywer se persoonlike aantekeninge).

Ichazo, Oscar. 1976. Die menslike proses vir verligting en vryheid. New York: Arica Institute Press.

Keen, Sam. 1973. '' Ons wil nie die ego versterk of gelukkig maak nie. ' 'N Gesprek met Oscar Ichazo. ” Sielkunde Vandag, Julie. Herdruk in Onderhoude met Oscar Ichazo3-24.

Kripal, Jeffrey J. 2007. Esalen: Amerika en die godsdiens van geen godsdiens nie. Chicago: Universiteit van Chicago Press.

Lilly, John C. 1972. Die sentrum van die sikloon: 'n outobiografie van die innerlike ruimte. New York: Julian Press.

Naranjo, Claudio. 1970. "Verslag uit Chili: Oscar Ichazo en die skool." Tiburon, CA: Big Sur Tapes.

Ouspensky, PD 1949. Op soek na die wonderbaarlike: fragmente van 'n onbekende lering. New York: Harcourt Brace Jovanovich.

Palmer, Helen. 1988. Die Enneagram. New York: Harper & Row.

Simões, Roberto Serafim. 2018. "Vroeë Latyns-Amerikaanse esoteriese joga as 'n nuwe spiritualiteit in die eerste helfte van die twintigste eeu." Internasionale Tydskrif vir Latyns-Amerikaanse godsdienste 2: 290-314.

Publikasiedatum:
10 Januarie 2021

 

Deel