William S. Bainbridge

Aurora & Bethel


AURORA / BETHEL TYDLYN

1812: Wilhelm (William) Keil, wat later die beweging sou vind, is in Pruise gebore.

1836: Keil en sy vrou Louisa kom na die Verenigde State, woon eers in New York en daarna Pittsburgh.

1844: Met ongeveer 200 volgelinge het Keil die Bethelkolonie in Missouri gestig.

1853: 'n Span verkenners word vanaf Bethel weswaarts gestuur om 'n nuwe plek vir die gemeenskap te soek. Hulle het berig dat Willapa Bay, in die huidige staat Washington, 'n goeie keuse sou wees.

1855: 'n Beduidende fraksie van die Bethelkolonie, onder leiding van Keil, het die lang tog na Willapa-baai geneem en bereid om nuwe huise op te rig.

1856: Keil besluit dat Willapa Bay nie geskik is nie, koop grond in die staat Oregon, en noem die gemeenskap Aurora.

1862: Pokke het vier van Keil se kinders by Aurora doodgemaak, waaronder die dertienjarige meisie na wie die kolonie vernoem is.

1877: William Keil sterf en laat Aurora sonder 'n leier.

1883: Die ontbinding van die Aurora- en Bethel-kolonies is gefinaliseer, aangesien die laaste eiendom in private besit geword het.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Soos baie van die ander godsdienstige gemeenskappe wat in die negentiende eeu in die Verenigde State gestig is, is Bethel en sy opvolger Aurora geskep deur Duitse immigrante wat hul tradisionele godsdiens aangepas het as 'n basis vir sy sosiale en ekonomiese struktuur. Die leier, Wilhelm (William) Keil, [Afbeelding regs] is in 1812 in Pruise gebore en het in 1836 saam met sy vrou Louisa na die Verenigde State gekom. Na 'n kort tydjie in New York verhuis hulle na Pittsburgh. Keil was 'n selfgeleerde 'dokter' van kruiedokters voor moderne medisyne, en hy het op ingewikkelde maniere met bestaande godsdienstige bewegings omgekom voordat hy sy eie stigting begin het.

Nadat die Bethelgemeenskap in 1844 in Missouri gestig is, het sy geskiedenis taamlik stabiel en goed gedokumenteer geraak, maar die dekade daarvoor bly oop vir debat. Een rede is dat 'n teenstander, Carl G. Koch, 'n primêre historiese bron geskryf het, wat in die Duitse Evangeliese gemeenskap met Keil meegeding het, terwyl Keil nog besig was om sy kenmerkende godsdiensbeweging te ontwikkel. As ons die Duitse teks vertaal, sien ons baie woorde en frases wat Keil baie hard beskryf het, waaronder 'gedryf deur Satan', 'selfgodediens', 'charlatan' en 'bedrieër' (Koch 1871: 135-36). Keil se vele volgelinge het hom egter nie so gesien nie, en hulle het selfs Koch se broer Friedrich ingesluit. (met die naam Frederick Cook in die 1850-sensus van Bethel, en Frederick Koch in die 1860-sensus; gebore in Pruise 1815).

Toe Aurora en Bethel [Beeld regs] albei gevestig was, het twee boeke die omvang van Amerikaanse godsdienstige gemeenskappe beïnvloed. Geskiedenis van Amerikaanse sosialismes deur John Humphrey Noyes (1870), leier van die Oneida-gemeente, en Die Kommunistiese Verenigings van die Verenigde State deur Charles Nordhoff (1875), 'n reisbeskrywer. Noyes was bewus van die bestaan ​​van Bethel, maar het niks daaroor geskryf nie en het net opgemerk dat daar elf bladsye oor Bethel was in die reeks dokumente wat hy geërf het van AJ Macdonald wat aan cholera gesterf het voordat hy sy boek oor sosialistiese gemeenskappe kon skryf. Nordhoff (1875: 306-307) het Aurora besoek, 'n hoofstuk daaraan gewy en dit gerapporteer oor Keil se vroeë jare in Amerika:

Hy het 'n mistikus geword, en dit blyk dat hy ook magnetisme behandel het en dit as 'n genesende middel vir siektes gebruik het. Nadat hy 'n geruime tyd in New York gewoon het, het hy na Pittsburgh gekom, waar hy homself as geneesheer oorgegee het, en daar word gesê, kennis van die plantkunde. Hy het ook beweer dat hy die eienaar was van 'n geheimsinnige bundel, geskryf met menslike bloed, en wat kwitansies bevat vir medisyne wat hom in staat gestel het om, soos hy gesê het, verskillende siektes te genees. Tans word hy 'n metodis en verbrand hierdie boek dan met sekere ontsagwekkende formaliteite. Dit lyk asof hy 'n fanaat in godsdienssake was, want hy het die Metodiste gou verlaat om 'n sekte van sy eie te vorm; en dit word vertel dat hy 'n aantal Duitsers oor hom versamel het, aan wie hy homself oorgegee het as 'n wese om te aanbid, en later as een van die twee getuies in die Openbaring; en in hierdie hoedanigheid het hy in die openbaar kennis gegee dat hy op 'n sekere dag, na 'n vas van veertig dae, in die teenwoordigheid van sy volgelinge gedood sou word.

Vermoedelik is die betekenis van 'magnetisme' in hierdie paragraaf een of ander variant van die hipnotisme wat ontwikkel is deur die Duitse dokter Franz Mesmer, wat geglo het in die bestaan ​​van 'n mistieke krag wat deur alle lewende wesens besit word, wat dikwels 'dieremagnetisme' genoem word (Darnton 1970). Nordhoff berig dan baie kortliks dat Keil 'n skeuring in die nabygeleë millenêre opsetlike gemeenskap met die naam Harmony benut. Sy leier, George Rapp, het die fout begaan om een ​​van sy volgelinge as die moontlike leeu van Juda te identifiseer, wat die naam graaf de Leon gelei het en 'n wegbreekgroep gelei het en toe dadelik gesterf het en 'n paar dosyn van sy volgelinge in 'n limbo gelaat het. Enkele van hulle het later by Keil aangesluit toe hy Bethel gestig het (Stanton 1963).

Nordhoff berig dat die volgelinge van Keil meulens vir hout, wol en graan opgerig het, wat Bethel as 'n funksionele stad gevestig het wat in die behoeftes van boere in die omgewing kon voorsien. In die Amerikaanse volkstelling is dit baie moeilik om die grens tussen die opsetlike gemeenskap en die omliggende bevolking te identifiseer. As 'n mens die openbare sensusrekords vir Oneida en die Shakers gedurende die 1840-1880's ondersoek, is die gemeentes baie duidelik gemerk, maar dit is nie die geval vir Bethel en Aurora nie.

Leerstellinge / oortuigings

Die sterk godsdienstige fokus van Bethel en Aurora is geïdentifiseer as 'n hoofrede waarom hulle relatief lank oorleef het in die verskeidenheid gemeenskapseksperimente wat in die negentiende eeu in die Verenigde State aktief was (Kanter 1972; Latimore 1991). Bethel en Aurora, wat deur Duitse immigrante gestig is, kan binne die algemene Duitse Piëtistiese tradisie geplaas word, wat 'n paar gemeenskaplike eienskappe gehad het, maar taamlik uiteenlopend was en dus moeilik presies kon definieer (Lehmann 1982; Strom 2002). David Nelson Duke (1993: 89) het 'n aanneemlike, maar baie dinamiese klassifikasie binne die piëtisme verskaf, wat daarop dui dat Keil 'n charismatiese leier was wat die geloofstelsel strategies verander het wanneer dit voordelig gelyk het. Die resultaat was drie fases in die ontwikkeling van die godsdiens, waarvan twee 'n paar substasies bevat: Stadium 1. Herlewing (1838-1842): A. Methodist, B. Independent; Fase 2. Apokaliptiek (1842 / 3-1844); Fase 3. Kommunisme (1844-1879): A. Bethel, Missouri, B. Aurora, Oregon.

In die Apokaliptisisme-stadium het Keil blykbaar die belangstelling in Millerisme benut wat die wederkoms in 1844 voorspel het en gelei het tot die opkoms van Adventisme (Bainbridge 1997: 89-118). Duke sê dat die ekspedisie weswaarts van Bethel na Aurora die reaksie van Keil was op onmin by Bethel. Dit het dus enkele van die eienskappe van 'n skeuring gehad, of miskien 'n 'omgekeerde skeuring' waarin die leier vertrek met baie lojale lede, eerder as 'n vertrek van sommige ontevrede lede.

Teen die tyd dat Bethel gestig is, het die groep se piëtisme emosionele beperking beklemtoon, maar Keil se persoonlike gevoelens vir sy eie kinders word voorgestel deur die feit dat die Aurora-kolonie vernoem is na sy jongste dogter Aurora, wat in Bethel gebore is. . Tydens sy besoek aan Aurora het Nordhoff (1875: 319) 'n onderhoud met Keil gevoer terwyl hulle in die kolonie rondgeloop het totdat hulle op 'n plek gekom het

waar ek 'n ongewone gesig gesien het, is vyf grafte naby mekaar, soos soms kinders gemaak word; maar dit was klaarblyklik die grafte van volwassenes. 'Hier,' het hy gesê, 'lê my kinders alles wat ek gehad het, vyf; almal het gesterf nadat hulle mans en vroue was, tussen die ouderdom van agtien en een-en-twintig jaar. Een na die ander het ek hulle hier neergelê. Dit was moeilik om te dra; maar nou kan ek God ook daarvoor dank. Hy het hulle gegee, en ek het hom bedank; hy het hulle geneem, en nou kan ek hom ook bedank. ' Toe, na 'n minuut se stilte, draai hy my met somber oë aan en sê: 'Om alles wat oor ons kom, in stilte te dra, in stilte, sonder geraas, of uitroep, of opgewondenheid, of nuttelose herhaling dat dit 'n man moet wees, en dat ons net met God se hulp kan doen. ”

Die grafstene van die kinders bly sigbaar terwyl hulle afgeneem is op die webwerf Find A Grave for Keil Family Cemetery in Aurora. Ons sien egter vinnig foute in Nordhoff se verslag, want die ouderdomme van die kinders was dertien tot twintig, waarvan die jongste Aurora was, na wie die kolonie vernoem is, en twee ander kinders eers lank na Nordhoff se besoek, in 1883 en 1902, bygevoeg is. Die grafte wat Nordhoff gesien het, was eintlik van vier kinders wat van 22 November 1862 aan pokke dood is tot die dood van Aurora op 14 Desember. Die vyfde reeds oorlede kind, die seun van Keil, William, is op Willapa begrawe, maar is maande gelede en ver ooswaarts dood in Bethel, glo van malaria. Omdat Keil die seun wat sy naam geërf het, na die beloofde land geneem het, het hy die lyk in 'n boks gevul met whisky laat bewaar, wat die wa-trein vanaf Bethel na Willapa gelei het.

RITUELE / PRAKTYKE

Soos ander godsdienstige gemeenskappe van sy tydperk, het Bethel en Aurora vereis dat hulle gewone en taamlik uniforme klere moes dra, beskeidenheid beklemtoon en individuele style tot die minimum beperk (Lauer en Lauer 1983). William Hinds (1908: 327) het Bethel in 1876 besoek, en hy was van mening dat dit 'die mees prosaïese en saaklike van al die groter gemeenskappe' was. Met 'n bietjie moeite kon Hinds (1908: 332) hierdie beskrywing net effens uitbrei:

Die Betheliete het min kenmerkende beginsels gehad, maar dit was beslis van die uiterste aard. Hulle het weinig rekening gehou met formaliteite en seremonies, en baie rekening gehou met 'n praktiese Christelike lewe. Hulle het bedoel om te lewe, soos morele mans behoort te leef, het hulle gesê, die ouer lede neem die leiding van die jonger as goeie voorbeeld, aangesien die stigter van die Genootskap die leiding van almal geneem het. Almal het daarna gestreef om hul liefde teenoor mekaar te openbaar; almal het beserings gewilliglik vergewe; almal is waardeer volgens hul werklike karakter en nie volgens voorkoms nie; rykdom en armoede is afgeskaf; die skriftuurlike opdrag wat eerstens gehoorsaamheid aan God vereis, is deur almal gerespekteer. 'N Man kan gered word, hou hulle vas, slegs deur 'n' nuwe skepsel 'in Christus Jesus te word; en as hy dan gelieg het, sal hy nie meer lieg nie; as hy gesteel het, sal hy nie meer steel nie, en indien moontlik, sal hy dubbele herstel; en in alles sal hy probeer om goed te doen eerder as om kwaad te doen. Kortom, 'n man se plig is om reg te doen en onselfsugtig te lewe. Op my vrae oor hul grondwet en bywette antwoord hulle: 'Die woord van God is ons grondwet en verordeninge.'

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Daar is twee verstrengelde maniere om die organisasiestruktuur van Aurora en Bethel te konseptualiseer, hetsy as 'n gesin van gesinne, of as mense wat verbind word deur eiendom wat Keil besit of ten minste bestuur. Philip Dole (1991: 382) merk op dat Bethel en Aurora ten minste in die abstrakte waardes gevolg het wat blykbaar van Harmony afgelei is: “(1) all property would be held in common; en (2) almal sal werk vir die welsyn van die gemeenskap en vir mekaar sorg. ” Maar die effektiewe manier om eiendom "gemeen" te hou, blyk te wees dat Keil dit besit. Die oorspronklike manuskripbladsye van die Amerikaanse sensus in 1870 bevat 307 inwoners van Aurora met 'n totale "persoonlike boedelwaarde" van $ 68,100, waarvan $ 60,000 aan Keil behoort. Die totale vaste eiendomswaarde was $ 94,780, waarvan hy glo $ 40,000 besit het. Natuurlik is hierdie getalle onseker, net soos die dollar-inflasie sedertdien, veral vir vaste eiendom, en ons kan nie staatmaak op die skatting van baie aanlyninflasie-sakrekenaars dat een dollar in 1870 in 2020 gelyk is aan twintig dollar nie. Ook die presiese grens tussen lede en bure in die sensus is onduidelik. Maar hierdie getalle illustreer dat Keil selfs laat in sy lewe 'n groot deel van die kolonie se rykdom beheer het.

Die primêre sosiale struktuur van Bethel en Aurora was relatief konvensioneel vir die tydperk van die geskiedenis, uitgebreide families. Die webwerf van die huidige Aurora Colony-museum sê dat altesaam vier-en-vyftig gesinne in die Oregon-helfte van die gemeenskap betrokke was, en dit het spesiale bladsye vir sewentien familiename wat met sommige van hul nasate verbind word. Die 1870-sensus van Aurora bevat 138 vroue en 169 mans, en die wanbalans tussen geslagte kan bloot die gevolg wees van die feit dat Aurora in die "Wilde Weste" was en dat die aanvanklike kolonisasiepoging meer mans betrek het. Van hierdie 307 lede was 115 jonger as twintig en die gemiddelde ouderdom was slegs agt-en-twintig. Charles Nordhoff (1875: 309-310) vat die familiegesentreerde opvatting van die gemeenskap, gedeeltelik gebaseer op sy onderhoud met Keil:

1ste. Alle regering moet ouerlik wees om, soos hulle sê, die ouerregering van God na te boots. 2d. Daarom moet samelewings gevorm word volgens die model van die gesin, met alle belange en alle besittings absoluut gemeen; al die lede werk getrou aan die algemene welsyn en ondersteuning, en trek die lewensmiddele uit die algemene skatkis ... 6de. Die regeringstelsel is so eenvoudig as moontlik. Dr. Keil, die stigter, is president van die gemeenskap en outokraat. Hy het vier van die ouer lede wat deur homself gekies word vir sy adviseurs. In die bestuur van sake raadpleeg hy dié, wie se opinies, dink ek, gewoonlik met syne ooreenstem. Wanneer 'n belangrike verandering of eksperiment oorweeg word, word die saak deur die hele gemeenskap bespreek, en niks word dan gedoen sonder 'n algemene instemming nie.

In 'n artikel oor Keil se invloed op die huwelik tussen lede, die moeilike oorgang omdat hy sommige lede toegelaat het om eiendom in te neem vir hul gesinne in sy laaste jare, en die struktuur van die gesinne wat daaruit voortvloei, soos aangetoon in die sensus van 1900. Kimberly Swanson (1991: 418) beskryf sy mag aan die begin van Bethel:

Aan die begin van die onderneming het hy 'n poging van sommige volgelinge om 'n skriftelike ooreenkoms tot stand te bring wat die vereistes vir lidmaatskap in die gemeenskap bepaal, afgestel. Die mislukte 'grondwetlike' poging dui op die begeerte van sommige lede om Keil se mag te beperk. Toe Keil daarop reageer en beweer dat die Bybel die grondslag van die kolonie sou wees en dat die Goue Reël die koloniste se optrede sou lei, het sy uitdagers dit toegestaan. Of Keil persoonlike interpretasies van die Bybel aangemoedig of ontmoedig het, is onbekend. Hy het minstens twee lede toegelaat om as sendelinge op te tree en lede te werf tydens die stigting van die Bethelkolonie, en hy het natuurlik 'n mate van gesag aan die trustees in Bethel oorgedra toe hy na Aurora verhuis het..

 Dit bly egter onduidelik of Keil baie invloed oor Bethel gehad het nadat hy weswaarts na Aurora gegaan het. Die sensus van 1860 dui aan dat die eiendom van Bethel ter waarde van $ 75,000 1908 deur Samuel Miller gehou is, en toe Hinds (334: 1876) in XNUMX besoek het, 'het mnr. Miller ”was adjunk-president en het elke tweede week by die godsdiensdienste in die kerk se kerk gepreek.

Verskeie van die bekendste godsdienstige gemeentes uit die middel van die negentiende eeu was ekonomies suksesvol, en hul ontbinding het moontlik die gevolg gehad van die feit dat 'n charismatiese, of ten minste gevestigde leier, geen opvolger kon vind nie. Vader Keil se seun William is gebore in 1836, en as hy die malaria oorleef het, sou hy in 1877 volwasse gewees het toe sy vader gesterf het. [Beeld aan die regterkant] Gegewe die sosiale skeiding van die gemeenskap van die sekulêre wêreld, sou hy opgelei kon gewees het om die heilige rol van sy vader te aanvaar.

Kwessies / UITDAGINGS

Die duidelikste uitdaging vir Keil se beweging was die voortdurende soeke na die perfekte plek, of na geestelike volmaaktheid wat êrens sou manifesteer. Dit is in Pennsylvania gestig en het sy eerste kolonie in Missouri gestig en daarna beter huise in die state Washington en Oregon gesoek sonder om die Missouri-kolonie amptelik prys te gee.

'N Belangrike saak vir Keil se groep, toe dit bestaan, en vir geleerdes van vandag, is dat daar nie gedetailleerde amptelike geskiedenis of uitgebreide evangeliese uitsprake beskikbaar is om te balanseer met die waarnemings van besoekers soos Charles Nordhoff of William Hinds nie. In teenstelling met sommige van die meer prominente godsdienstige gemeenskappe van sy era, het dit nie sy visie deur uitgebreide publikasies bevorder nie.

Soos Stanton in haar proefskrif van 1963 betoog, lyk baie publikasies oor die groep onakkuraat, miskien verdraai deur verkeerde berigte deur teenstanders van die groep of joernaliste wat die feite oordramatiseer, toe die groep bestaan. In sy sogenaamde feitelike boek uit 1933 Bethel en Aurora, Het Robert J. Hendricks uitdruklik dialoog bygevoeg wat hy self uitgevind het, blykbaar om die geskiedenis lewend te laat lyk. Onlangs het twee romanskrywers Bethel en Aurora as hul instelling gebruik, wat die geskiedenis moontlik verder verdraai. Skryf egter in Die Oregon Historical Quarterly, James Kopp (2009) het aangevoer dat hierdie fiksie-outeurs genoegsaam toegewyd was om die geskiedenis goed te ken en geloofwaardige afleidings gemaak het oor die werklikheid wat in geen biblioteek eksplisiet gedokumenteer is nie.

Die eerste voorbeeld is Tweede Eden, deur Cobie de Lespinasse, gepubliseer in 1951. Sy was 'n plaaslike inwoner in Oregon wat van die afstammelinge van die koloniste geken het, waaronder Clark Moor Will wat haar toegang tot sy uitgebreide dokumentversameling gegee het. Die verhaal fokus op Keil se moontlike erotiese verhoudings met jong vroue deur die loop van die jare, en maak hom nie 'n ekstreme uitbuiter soos John Humphrey Noyes by Oneida nie, maar sag in sy oorheersing. Voordat die roman begin, bied hierdie teks die konseptuele raamwerk: “Daar is 'n lering dat die volmaakste regering 'n koninkryk is, wat 'n absoluut wyse, onselfsugtige, regverdige en goeie koning veronderstel; en iemand wat hierdie eienskappe onbepaald kon oordra. Geen so 'n koning sal ooit geleef het of ooit sal lewe nie, en geen koning, wat hierdie eienskappe benader, kan dit oordra nie. ” As ons aanlyn kyk, kan ons sien dat die skrywer hierdie aanhaling in die plaaslike Sondagkoerant gevind het, Die Staatsman uit Salem, Oregon, 28 Maart 1926. Die "koning" in die roman was natuurlik Keil. Maar die roman is noukeurig geskryf, deurdag en spreek 'n mate van bewondering uit vir die mense van Aurora. Op die webwerf van die museum word berig dat Aurora, afstammeling Anna Stauffer, in 1951 aan Lespinasse 'n gedig gee wat begin:

Verhoog elke kop met moed,

Hulle geloof was sterk,

Terwyl hul waens weswaarts gerol het,

Hulle het hul harte uitgestort in sang.

Toe Charles Nordhoff sowel Bethel as Aurora in die vroeë 1870's besoek het, hy het geluister hoe gemeenskapsgroepe op albei plekke speel, dus was musiek 'n sentrale kenmerk van die kultuur. [Beeld aan die regterkant] Deborah Olsen (1991: 360) het voorgestel dat 'n musikale oorblyfsel van Bethel, die Schellenbaum of die klokboom, hoewel dit nie juis heilig was nie, 'n simbool van getrouheid aan die kolonieleier en die gemeenskaplike ideaal was '. In haar roman oor die gemeenskap het de Lespinasse gedramatiseer hoe hierdie toestel moet simboliseer dat Bethel 'n harmonie is van eendersdenkende mense, elk verteenwoordig deur een van die klokkies (de Lespinasse 1951: 74):

In werklikheid was die schellenbaum 'n klein berg klokkies van alle groottes, en dit het 'n volle lengte van twee meter gemeet en meer as ses voet hoog gestaan. Daar moes 'n sekere behendigheid en sekerheid wees om hierdie klingelende struktuur aan die hoof van 'n optog of marsgroep te dra, sodat al die klokke, groot en klein, op die regte tyd ritmiese mars-kadens kon lui. Die schellenbaum glinster in die son, dit skitter met elke beweging, dit was musikaal, ritmies - geen wonder dat die kinders so naby as moontlik daarheen probeer marsjeer om die glinsterende klinkende massa klokkies te sien nie!

Die tweede voorbeeld van histories geldige fiksie is die trilogie van romans Verander en koester deur Jane Kirkpatrick, oorspronklik gepubliseer in 2006, 2007 en 2008, toe in 2013 gekombineer as Emma van Aurora. Dit is die verhaal van Emma Wagner Giesy, 'n vrou wat binne die gemeente grootgeword het, maar 'n gevoel van onafhanklikheid behou, gepubliseer saam met uitgebreide dokumentasie van waar die skrywer haar inligting gekry het. Al die karakters blyk werklike mense te wees, hoewel die besonderhede van hul lewens grotendeels verlore gaan, soveel van die trilogie se realisme kom uit die beskrywing van liggings en praktiese besonderhede van die daaglikse lewe op die grens. Die verhaal word meestal van die eerste persoon vertel en bevat baie voorvalle wanneer mans vroue oorheers, maar meer met beledigings of gebrek aan simpatie eerder as erotiese wangedrag. Die huis waarin Emma by Aurora gewoon het [Afbeelding regs] word goed beskryf in die oorspronklike dokument uit 1973 wat Aurora Colony in die National Register of Historic Places gekry het:

Die vroeë geskiedenis van die huis is nie duidelik nie. Die plaaslike tradisie is dat die huis vir Emma Giesy in die vroeë of middel 1860's gebou is. Alhoewel die huis kenmerke het van die vroeë koloniale argitektuur, kan dit van 'n latere datum wees, aangesien Emma Giesy eers in 1874 na Aurora gekom het. Emma Wagner Giesy (1833-1916), 'n dogter van David Wagner, is in Pennsylvania gebore. Sy het haar man, Christian Giesy, vergesel toe hy die groep gelei het van agt mans wat in 1853 van Bethel, Missouri, wes gestuur is om 'n nuwe plek vir die kolonie te vind. Hulle vestig hulle in Willapa, Washington, en daar is Christian Giesy in 1857 oorlede.

In die uitgebreide ondersteunende materiaal wat opgeneem is in die een-publikasie van haar trilogie, lewer Kirkpatrick (2013: 1137) bewyse dat Emma inderdaad in 1861 van Willapa na Aurora verhuis het om weg te kom van haar beledigende tweede man, en sy het blykbaar enkele jare weggetrek. later, miskien om by haar ouers in die omgewing te gaan woon, voordat sy omstreeks 1874 terugkeer. 'n Interessante punt wat verband hou met haar huis, is dat sy nie in die roman hou van die plek waar Keil dit vir haar laat bou het nie, en vandag is die huis verskuif na 'n nuwe ligging. Op verskeie punte in die derde roman lewer Emma op hoe simbolies betekenisvol dit is dat die huis twee voordeure het, en dit wel. Gegewe die relatiewe tekort aan kenmerkende tekste of dagboeke uit Bethel en Aurora, en die opsetlike soberheid van die lewenstyl, kan klein praktiese besonderhede belangrik wees: twee voordeure in 'n huis kan beteken dat daar meer as een manier is om die hemel binne te gaan.

IMAGES

Beeld # 1: George Keil.
Beeld # 2: Bethelgemeenskap.
Beeld # 3: Aurora Gemeenskap.
Beeld # 4: die grafmerker van George Keil.
Beeld # 5: Aurora Community-band.
Beeld # 6: Emma Wagner Giesy-huis.

Verwysings

Bainbridge, William Sims. 1997. Die Sosiologie van Godsdienstige Bewegings. New York: Routledge.

Darnton, Robert. 1970. Mesmerisme en die einde van die verligting in Frankryk. New York: Schocken.

de Lespinasse, Cobie. 1951. Tweede Eden. Boston: Christopher.

Dole, Philip. 1991. "Aurora Colony Architecture: Building in a Nineteenth-Century Cooperative Society." Oregon Historical Quarterly 92: 377-416.

Duke, David Nelson. 1993. "Die evolusie van godsdiens in die gemeenskap van Wilhelm Keil: 'n nuwe lees van ou getuienis." Gemeenskaplike samelewings 13: 84-98.

Hendricks, Robert J. 1933. Bethel en Aurora. New York: Press of the Pioneers.

Hinds, William Alfred. 1908. Koöperatiewe kolonies. Chicago: Charles H. Kerr.

Kanter, Rosabeth Moss. 1972. Verbintenis en gemeenskap. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press

Kirkpatrick, Jane. 2013. Emma van Aurora. Colorado Springs, CO: WaterBrook.

Koch, Carl G. 1871. Lebenserfahrungen. Cleveland: Verlagshaus der Evangelischen Gemeinschaft.

Kopp, James J. 2009. "Roman views of the Aurora Colony." Die Oregon Historical Quarterly 110: 166-93.

Latimore, James. 1991. "Natuurlike perke op die grootte en duur van utopiese gemeenskappe," Gemeenskaplike samelewings 11: 34-61.

Lauer, Jeanette C. en Robert H. Lauer. 1983. "Seksrolle in die negentiende-eeuse Amerikaanse gemeenskaplike verenigings." Gemeenskaplike samelewings 3: 16-28.

Nee, John Humphrey. 1870. Geskiedenis van Amerikaanse sosialismes. Philadelphia: Lippincott.

Nordhoff, Charles. 1875. Die Kommunistiese Verenigings van die Verenigde State. New York: Harper.

Lehmann, Hartmut. 1982. "Piëtisme en nasionalisme: die verhouding tussen protestantse herlewing en nasionale vernuwing in die negentiende-eeuse Duitsland." Kerkgeskiedenis 51: 39-53.

Olsen, Deborah M. 1991. "The Schellenbaum: A Communal Society's Symbol of Allegiance." Oregon Historical Quarterly 92: 360-76.

Stanton, Coralie Cassell. 1963. Die Aurora-kolonie, Oregon, Oregon State University. Toegang verkry vanaf ir.library.oregonstate.edu/concern/graduate_thesis_or_dissertations/fj236693f op 10 Augustus 2020.

Strom, Jonathan. 2002. “Probleme en beloftes van navorsing oor piëtisme.” Kerkgeskiedenis 71: 536-54.

Swanson, Kimberly. 1991. '' Die jongmense het onrustig geword: 'huwelikspatrone voor en na die ontbinding van die Aurora-kolonie.' Oregon Historical Quarterly 92: 417-31.

AANVULLENDE HULPBRONNE 

Ou Aurora ColonyMuseum webwerf. 2020. Toegang verkry vanaf auroracolony.org op 10 Augustus 2020. Min dokumente in die museumbiblioteek is aanlyn beskikbaar. Navorsers moet die fisiese museum besoek of afskrifte van dokumente aanvra.

Stanton, Coralie Cassell. 1963. Die Aurora-kolonie, Oregon. Magistertesis, Oregon State University. Toegang verkry vanaf https://ir.library.oregonstate.edu/concern/parent/fj236693f/file_sets/6t053m739 on 10 August 2020.

'N Bylaag bevat 'n lys van volgelinge van graaf de Leon, en Stanton kon slegs elf van hul presiese name in Aurora-rekords identifiseer. Stanton het 'n opsomming gegee van wat daar oor Bethel en Aurora geskryf is, maar was bekommerd dat baie van die groep se geskiedenis onbetroubaar en selfs fantasievol was.

Publikasiedatum:
10 Oktober 2020

 

 

 

 

 

 

Deel