Regina D. Sullivan

Lottie Moon


LOTTIE MOON TYDLYN

1840 (12 Desember): Charlotte Digges Moon is gebore aan welgestelde slawehouers in Albemarle County, Virginia.

1858: Moon het 'n bekeringservaring gehad en het by die First Baptist Church in Charlottesville, Virginia, aangesluit.

1861: Moon behaal die ekwivalent van 'n meestersgraad aan Albemarle Female Institute, Charlottesville, Virginia.

1873: Moon het haar loopbaan as 'n Southern Baptist-sendeling in die Shandong-provinsie, China, begin.

1885: Moon het alleen in die Shandong-binneland ingetrek en haar werk as onafhanklike sendeling gevestig.

1885: Moon het die eerste Kersfees-insameling vir sendingwerk geïnspireer, wat Southern Baptist-vroue saamgetrek het om haar persoonlike missie te ondersteun.

1888: The Woman's Missionary Union, Auxiliary to the Southern Baptist Convention (SBC), gestig as 'n onafhanklike organisasie, los van die SBC, as gevolg van die Kersaanbod-veldtog.

1912 (24 Desember): Moon sterf op pad terug na die Verenigde State in Kobe Harbour, Japan.

1913: Virginia Snead Hatcher se artikel, “Miss Lottie Moon. She Being Dead, Yet Speaketh, ”het die mite geskep dat Moon haarself doodgehonger het.

1918: The Woman's Missionary Union, Auxiliary to the Southern Baptist Convention, noem hul jaarlikse fondsinsameling, "The Lottie Moon Christmas Offer", en begin haar lewensverhaal gebruik om dit bekend te maak.

1927: Die Southern Baptist Convention publiseer die eerste hagiografie van Lottie Moon, wat haar lewensverhaal in 'n fondsinsamelingsinstrument verander.

1980: The Southern Baptist Convention publiseer die tweede hagiografie van Lottie Moon, wat 'n hongermite as deel van haar vertelling vasstel.

2018: Die SBC het byna $ 160,000,000 ingesamel deur middel van die "Lottie Moon Christmas Offer", met die totaal sedert 1888 meer as $ 4,500,000,000.

BIOGRAFIE

Charlotte Digges Moon is in 1840 gebore in 'n elite slawe-familie in Albemarle County, Virginia. Die vierde van sewe kinders, Moon het grootgeword in 'n bevoorregte antebellum-huishouding, maar een waarin die dogters elkeen die opvoeding ontvang wat vergelykbaar is met hul broers. Haar ouer suster, Orianna, wou byvoorbeeld 'n mediese graad verwerf soos hulle broer gehad het en was die eerste vrou in Virginia wat 'n opgeleide dokter geword het. Ook Lottie Moon behaal 'n elite-vlak van opvoeding en verdien in 1861 die ekwivalent van 'n meestersgraad van Albemarle Female Institute, wat 'n fakulteit met die Universiteit van Virginia gedeel het. Dit is veral belangrik dat beide Moon en haar ouer suster godsdiens openlik weerstaan ​​het en opinies gehad het wat strydig was met die sienings van hul samelewing. Orianna Moon was trots op haar gebrek aan godsdiens, haar geloof in vroueregte en haar teenkanting teen slawerny. (Die volgende biografiese verslag kom uit Sullivan 2011.) Hulle moeder en ouma was vooraanstaande Baptiste, maar totdat sy agtien jaar oud was, het Lottie Moon gelukkig godsdienstig gebly. Sy het met haar vrome klasmaats gespot en haar vroom vriende geterg. Maar in 1858 het sy besluit om 'n Christen te word. Haar bekering kom nie in 'n skielike emosionele godsdienstige ervaring nie, maar eerder deur 'n besluit om die onderwerp rasioneel te oorweeg. Daarna was sy toegewyd aan haar oortuigings, maar haar intellek en opstandige persoonlikheid het nie verander nie.

Na haar studie aan Albemarle Female Institute in 1861, het sy gehoop om as sendeling na die buiteland te gaan, maar die benaming van die Southern Baptist Convention (SBC) [Image right] het ongetroude vroue afgeraai om aansoek te doen vir sulke poste. Daar was geen regverdiging om enkelvroue na die sendingveld te stuur nie, want volgens die sosiale norme van destyds kon slegs mans gemengde gehore met mans en vroue in die openbaar evangeliseer. Sulke aktiwiteite word buite die gebied van vroue in die huis geag. Na die Burgeroorlog (1861–1865) het Baptiste-mans egter die regte gedrag en plek van suidelike vroue begin bevraagteken in die lig van die moeilike ekonomiese toestande in die na-oorlogse Suide. Kortom, vroue se werk was nodig. In 1871 het die Ministerie van Buitelandse Sending van die Southern Baptist Convention (FMB), 'n manlike liggaam, sy beleid verander en begin om enkelvroue toe te laat om afsprake in die buiteland te ontvang. Die regverdiging vir hierdie verandering was 'n beleid wat bekend staan ​​as 'vrouewerk vir vrouens', wat aangevoer het dat enkelvroue, sonder las van gesinsverantwoordelikhede, Asiatiese vroue in hul huise kan besoek en skool kan gee. Terwyl hierdie beleid sendingwerk vir vroue soos Lottie Moon, wat in 1873 na China vertrek het, geopen het, het dit ook hul invloed spesifiek op vroue en kinders beperk.

Kort nadat Lottie Moon in die stad Penglai (toe bekend as die Tengchow by die sendelinge) in 1873 in die Shandong-provinsie aangekom het, het sy saam met twee vroulike kollegas uitstappies buite die stadsmure begin maak. Die vroue reis na 'n dorp, wag vir 'n skare om bymekaar te kom en praat dan met hulle oor die Christendom. Die sendelinge het die dorpenaars nie volgens geslag geskei voordat hulle met hulle begin praat het nie. In plaas daarvan het hulle eenvoudig begin praat of preek, soos hulle dit self genoem het. Moon het dadelik begryp dat hul gedrag die grense van wat in haar tuisland as behoorlik beskou word, vervaag, maar sy was verbind tot haar Christelike verantwoordelikheid vir die siele van almal dié wat sy ontmoet het, nie net die siele van vroue nie.

In die vroeë 1870's het vroulike sendinggenootskappe net in suidelike state begin vorm, en die Southern Baptiste-sendelinge was min. In haar vroegste verslae aan die Foreign Mission Board doen Moon 'n beroep op meer werkers, veral mans wat toegelaat is om in die openbaar te preek en te evangeliseer. Uiteindelik, na twee jaar in China en vele sulke beroepe, het Moon geskryf dat sy onlangs na 'n nabygeleë dorpie genooi is om in 'n saal te praat wat oorloop van potensiële bekeerlinge. Sy beskryf haar dilemma: 'Ek hoop dat u my nie desperaat vroulik sal dink nie, maar ek het met almal, mans, vroue en kinders, gepraat. . . ” (Maan 1876).

Aan die einde van 1885 verhuis Moon na die Pingdu-distrik in die Shandong-provinsie, en besef dat landelike mense haar leerstellings aantrekliker kan vind as die inwoners van Penglai, waar die hoofmissiestasie geleë was. Totdat die Raad vir Buitelandse Sending die nuwe stasie kon goedkeur, het Moon aan die FMB geskryf en meegedeel dat sy in Pingdu gaan woon het. Toe sy maande later van die FMB hoor, ontdek sy dat dit besluit het om die nuwe stasie nie te finansier nie, maar dit was te laat. Moon was reeds gevestig en het geweier om haar pos te laat vaar. Gedurende die volgende vyf jaar sou sy haar daar tuismaak. Sy gebruik die vryheid wat hierdie geïsoleerde dorpie bied om outonoom te werk en 'n persoonlike missie te skep op 'n plek waar sy uiteindelik, soos sy dit stel, 'verantwoordelik kan wees vir God en nie vir die mens nie' (Moon 1879).

Dit was in die Pingdu-distrik dat Suid-Baptiste hul grootste aantal bekeerlinge in China gevind het. Deur Moon se persoonlike evangelisasie en die pogings van sendelinge wat deur die kersoffer befonds is, is 'n kerk en skool in 1891 in die dorp Shaling gevorm, en teen 1898 was daar vier kerke in die Pingdu-distrik en ook opvoedkundige dienste is daarby gevoeg. In 1891 keer Moon terug na die Verenigde State van Amerika vir haar lang uitgestelde tyd. Toe sy in 1894 na China terugkeer, verlaat sy die Pingdu-distrik aan jonger sendelinge en wy haar aan evangelisasie in die Penglai-omgewing, en van tyd tot tyd het sy skole gereël en toesig gehou. Moon het op die sendingveld in die Shandong-provinsie, China, gebly totdat sy in 1912 siek geword het. Sy sterf aan boord van 'n skip in die Kobe-hawe, Japan, terwyl sy op 24 Desember 1912 op pad terug na die Verenigde State was.

RICHTINGEN / leerstellinge 

Alhoewel Lottie Moon in 'n Baptiste-huishouding grootgeword het, was die antebellum-periode 'n godsdienstige stroom in Virginia, en sy is blootgestel aan ander oortuigings voordat sy besluit het om 'n Baptis te word. Haar oom van moederskant, James Turner Barclay, en sy gesin het byvoorbeeld tot bekering gekom en die eerste dissipels van Christus-sendelinge geword, en later het haar twee jongste susters Katolieke geword.

Gedurende haar sendingloopbaan was Moon gewy aan die leerstelling van die Southern Baptiste. Evangelisasie definieer die suidelike Baptiste-selfkonsep en was inderdaad die hoofregverdiging vir die skep en instandhouding van 'n oorkoepelende kerklike struktuur. Trouens, die benaming is geskep toe noordelike baptiste weier om suidelike slawehouers in die sendingveld aan te stel. Suidlanders het weggebreek en in 1845 hul eie organisasie gestig.

Die Baptiste-oortuigings wat ontstaan ​​het uit die Protestantse herlewings van die Tweede Groot Ontwaking (1790–1840), het die oortuiging beklemtoon dat elke Christen toegang tot God kan kry deur gebed en die Bybel self kan lees en interpreteer met God se leiding en sonder die bemiddeling van 'n priester. Daarom is elke Christen verantwoordelik om hulle gawes in diens te gebruik. Baptiste het ook die noodsaaklikheid van 'n emosionele bekeringservaring beklemtoon; die belangrikheid van die volle doop in die waterdoop; en deelname aan die nagmaal. Suid-Baptiste het die opdrag geneem om die wêreld in te gaan om die Evangelieboodskap as die hoogste riglyn te onderrig en steeds te neem. Lottie Moon het God se oproep om die Evangelie te verkondig ernstig opgeneem en dit het daartoe gelei dat sy die beperkings waarmee vroue op die sendingveld te staan ​​gekom het, gestamp het.

Moon het dus besluit om met die Baptiste-tradisie te breek, wat die voorreg voorbehou het om alleen vir mans te preek. [Beeld regs] Terwyl sy op evangelisasietoere buite die Verenigde State was, het sy met mans gepraat wanneer die situasie hom voordoen. Sy het die beleid van 'vrou se werk vir vrou' wat gebruik is om ongetroude vroue as sendelinge uit te stuur, verwerp. In 1883 skryf sy: 'Kan ons ons afvra oor die sterflikheid en afsku, die gevoel van vermorste kragte en die oortuiging dat haar lewe 'n mislukking is, wat 'n vrou oorkom as sy in plaas van die steeds groter aktiwiteite wat sy beplan het, vind haarself vasgebind aan die klein werk om 'n paar meisies te leer? ' (Maan 1883: 48). Moon het nou begin argumenteer dat die beperkings wat op enkele vroulike sendelinge geplaas is, onprakties en in baie gevalle onregverdig was. Haar openhartigheid het harde kritiek meegebring. Op haar kritici het sy geantwoord: "Wat vroue die reg het om te eis, is perfekte gelykheid" (Moon 1883: 54). Twee jaar later het Moon haar laaste breek met die beleid vir 'vrou se werk vir vrou' gemaak deur 150 myl na die binneland van die Shandong-provinsie te trek om alleen te woon en onafhanklik direkte evangelisasie te beoefen, hoewel sy nooit die suidelike baptistiese denominasie of haar posisie as 'n sendeling.

Terwyl daar gedurende haar leeftyd teologiese kontroversies en meningsverskille was wat veroorsaak het dat die Southern Baptist Convention sommige van sy vooraanstaande intellektuele verwyder het en ondersteuners van wat bekend geword het as Landmarkisme, uitgeskuif het, het Moon nooit gewankel nie. Sy het klassieke tale bestudeer en kon die Nuwe Testament in Grieks lees. Toe die kwessie van hoër Bybelse kritiek die oortuiging van die Baptiste dat die Bybel deur God geskryf is en daarom onfeilbaar is, betwis, neem sy geen openbare standpunt in nie. Sy het nooit tradisionele Baptiste-oortuigings betwis nie, en ook nie alternatiewe finansieringsmodelle ondersteun wat die SBC Board for Foreign Mission sou uitskakel nie.

In plaas daarvan het Moon geloof gehou met die primêre doel van haar denominasie: direkte evangelisasie. Toe sy agterkom dat die geslagsbeperkings wat haar geplaas word, haar weerhou van wat sy as haar ware en hoogste roeping beskou, het sy haar teen hierdie tradisies uitgespreek. Haar eensame prestasies in China het haar daartoe gelei om aan te voer dat alle Suid-Baptiste-vroue hul vrees moet laat vaar en moet vertrou dat die bestryding van manlike gesag behoorlik (en selfs nodig) is wanneer hulle die Evangelie-imperatief volg.

LEIERSKAP / PRAKTYKE

Nadat die Raad vir Buitelandse Sending in 1885 geweier het om haar sendingstasie te finansier, begin Lottie Moon met 'n openbare veldtog vir finansiële hulp deur artikels in die Buitelandse Sendingjoernaal en meld Baptiste-koerante. Moon het eers haar beroepe op die FMB- en Southern Baptist-mans gerig. Toe sy geen antwoord ontvang het nie, het Moon haar van die mans afgewend en 'n beroep gedoen op die sendinggenootskappe van die Southern Baptiste-vroue. Blanke Suid-Baptiste-vroue het jare lank probeer om 'n oorkoepelende vroue-organisasie vir hul plaaslike sendinggenootskappe te vorm en het misluk weens die teenkanting van manlike kerklike leierskap. 'N Vroue-organisasie, selfs al funksioneer dit slegs om fondse in te samel vir missies, sou buite die formele beheer van Baptiste-mans bestaan ​​en sou volgens die mans' onreëlmatig 'wees.Godsdienstige Herald 1888).

In 1887 publiseer Moon 'n artikel in die Augustus-uitgawe van die Buitelandse Sendingjoernaal waarin sy gepleit het vir 'n vroulike organisasie om missies te ondersteun. Om die Suid-Baptiste-vroue te skaam om tot aksie oor te gaan, het sy hul pogings vergelyk met dié van hul naaste denominatiewe mededinger, die Methodist Episcopal Church, South. Moon het geskryf: 

Die Southern Methodist-vroue openbaar 'n intense entoesiasme vir buitelandse missies. Hulle gee vry en vrolik. Nou ontstaan ​​die pynlike vraag: wat is die saak dat ons Baptiste so min gee? Wie se fout? Is dit 'n feit dat ons vroue nie die entoesiasme, die organiserende krag en die uitvoerende vermoë het wat ons metodistiese susters so opvallend onderskei nie? Dit is seker dat vrouens gewillig en bly kan wees om vir God in China te kom werk. Die gebrek is nie aan vroue wat sou kom nie, maar aan geld om hulle te stuur en te onderhou (Moon 1887a).

In die Desember 1887-uitgawe van die Buitelandse Sendingjoernaal, Het Moon weer uitgespreek, maar hierdie keer het sy meer besonderhede en nog sterker taal ingesluit. Sy het haar lesers daaraan herinner dat, totdat die metodistevroue georganiseer het, hul werk in China die hoogste punt bereik het: 'Net so sal ons voortgaan om in ons huidige hand te gaan totdat die vroue van ons suidelike baptistekerke deeglik opgewek word. mondstelsel. . . . [Ons sal voortgaan om ander denominasies te sien wat nie ryker en nie beter opgelei is as ons s'n nie, en ons in die wedloop oortref "(Moon 1887b: 224).

Ten spyte van voortdurende teenkanting van baie Baptiste-mans, het die vroue in 1888 'n uitvoerende komitee gevorm wat die Moon's argumente gebruik het wat die Woman's Missionary Union sou word. Terwyl hulle beweer dat hulle die wit Baptiste-vroue in die Suide in 'n streekvereniging georganiseer het, het ongeveer dertig vroue in werklikheid gestem om 'n komitee van nege te stig wat nou beweer dat hulle vir alle Suid-Baptiste-vroue praat. Om plaaslike gemeenskappe regoor die streek te betrek, het hulle 'n spesiale projek nodig. In Julie 1888 het die FMB-sekretaris aan die Uitvoerende Komitee geskryf en voorgestel dat die vroue 'n geldinsamelingsveldtog sou onderneem om een ​​van hul eie, Lottie Moon, te ondersteun. Die Dagbestuur het besluit om te doen soos Moon self voorgestel het. Hulle sou die Methodiste-model gebruik en Southern Baptist-vroue lei in 'n fondsinsamelingsveldtog rondom die Kersvakansie, 'n aanbod wat aangewys is om Moon in Pingdu te help.

Die Kersaanbod-veldtog het die verbeelding van vroue van Southern Baptiste aangegryp, aangesien geen ander geldinsamelingspoging voorheen was nie. In totaal is ongeveer $ 3,500 in 1888 ingesamel, $ 1,500 meer as die oorspronklike doel. Teen Julie 1889 verdien die uitvoerende komitee van die WMU lof van Southern Baptist-mans, waar hy 'n jaar tevore net kritiek gehoor het. Daar was net vyf en dertig vroue by die organisasievergadering in 1888, maar in 1889 het laatkommers slegs 'n staanplek gevind. Van die talle sprekers op die agenda was twee wat oor Lottie Moon gepraat het. Die eerste was 'n sendeling wat onlangs teruggekeer het en die vroue eerstehands verslag gegee het van die situasie wat Moon in Pingdu in die gesig gestaar het. Toe vertel een van Moon se skoolmaats 'n brief wat sy onlangs ontvang het om weer hulp te vra. Op daardie stadium het 'n vrou opgestaan ​​om die afgevaardigdes te herinner aan hul sukses met die Kersaanbod en sy kommer uitgespreek dat ander velde verwaarloos kan word as almal so intens op Moon en China gefokus bly.

Die vroue van die Southern Baptist Convention sou egter nie van Moon en haar werk afgewys word nie. Jaarlikse Kersaanbiedinge wat deur die WMU gereël is, het nog drie jaar met Moon en Pingdu voortgegaan. Anders as die eerste Kersaanbod, wat hoofsaaklik deur die tydskrifte van vrouesendinggenootskappe bekend gemaak is, het die veldtogte later toegeneem en versprei na die staatse Baptiste-koerante, wat toegeneem het namate Moon voortgaan met die uitstel. Sy het in China gebly, waar die jaarlikse Kersaanbiedinge wat sy geïnspireer het, gewaarborg het dat haar stasie nie gebuk gaan onder finansiering nie, aangesien die buitelandse sendingraad gesukkel het om sy finansies te stabiliseer. Eers in 1892 het Moon uiteindelik ingestem om China vir haar vervolg te verlaat.

Gedurende die eerste dekade van die WMU het versterkte organisasies en suksesvolle fondsinsameling die mag verhoog en die legitimiteit daarvan verseker. Teen die einde van die negentiende eeu het Suid-Baptiste-vroue sterk in die openbare gebied ingetrek. En as gevolg van haar pogings is Lottie Moon geprys soos geen ander Suid-Baptiste-sendeling nog ooit was nie. Vroue het gereeld hulde aan haar gebring in staatskoerante en tydskrifte vir Baptiste. Maar miskien die mees sprekende maatstaf van Moon se gestalte in haar benaming, het in 1890 gekom toe 'n afgevaardigde tydens die Southern Baptist Convention-vergadering, nadat hy die verslag van haar werk vir die jaar aangehoor het, opgemerk het dat daar dikwels van haar gesê is: 'Sy is die grootste man onder ons sendelinge ”(SBC Proceedings 1890).

Kwessies / UITDAGINGS

Dit is egter nie hierdie verhaal wat die Woman's Missionary Union verewig het oor Lottie Moon nie. In die materiaal wat die WMU geproduseer het, [Image right], word haar belangrike rol in die organisasie gestig, of dit word glad nie genoem nie. Haar gebruik van regte-taal en haar bereidheid om manlike gesag te trotseer, word misken. In plaas daarvan het die WMU haar lewe weer gekarakteriseer en dit platgeslaan in stereotipiese beelde van die suidelike 'dame', geïdealiseerde sendeling en martelaar. Die ironie is dat Moon se ervaring nie by hierdie stereotipes pas nie. Alhoewel sy bevoorreg was, het sy nooit in haar jeug die "Southern Belle" -rol vertolk nie. In plaas daarvan het sy studeer, 'n beroep beoefen en 'n advokaat geword vir vrouegelykheid en -organisasie. As sendeling het sy weer die vorm gebreek en geweier om net met vroue in die sendingveld te praat of om haar werk te beperk tot 'n voorgeskrewe gebied waar sy onder manlike beheer was. In plaas daarvan het Moon beleid geïgnoreer wat bedoel was om haar aktiwiteite te beperk en op haar eie 'n baanbreker-evangelis geword. Haar alleenstaande prestasies in China het haar daartoe gelei om aan te voer dat alle Suid-Baptiste-vroue hul vrees moet laat vaar en moet vertrou dat die uitdaging van die Evangelie behoorlik (selfs nodig) is om manlike gesag te trotseer.

Trouens, toe die Chinese rewolusie (1911–1912) gevegte in die streek meegebring het, het Moon geweier om die Amerikaanse konsul se opdrag te volg om na die hawestad Yantai (wat destyds onder die sendelinge as Chefoo bekend was) te verwyder vir beskerming. In plaas daarvan het die onverskrokke een-en-sewentigjarige alleen onder die bombardement na die stad gereis om vrywillig by die Rooi Kruis aan te gaan. Nadat sy in die laat somer van 1912 na haar huis teruggekeer het, het Moon 'n kookpunt op haar nek gekry, wat 'n ernstige infeksie veroorsaak het wat uiteindelik haar rugmurg aangetas het. Die siekte het geestelike agteruitgang en fisiese vermorsing veroorsaak, alhoewel sy voortdurend onder mediese personeel was.

Gedurende die twintigste eeu het denominatiewe verslae van Moon se lewe relatief naby gebly aan die historiese verslag, behalwe as sy die besonderhede van haar dood vertel het. Terwyl vreemde bewerings oor haar prestasies tot vandag toe nog op kerklike webwerwe bestaan ​​(byvoorbeeld dat sy die Bybel in Chinees vertaal en 'n veldtog teen voetbinding gelei het), bly die mees aanhoudende fiksie die hongermite. Die belangrikste komponente daarvan is soos volg:

Moon het haar lewe vir die Chinese op die sendingveld opgeoffer en, baie simbolies, by haar dood. Oorweldig deur die skuld en die onvermoë van die buitelandse sendingraad om te help met hongersnoodverligting, het Moon opgehou om te eet as protes en om al haar eie geld aan die lydendes te gee. Uiteindelik het Moon honger gesterf om Chinese Christene te red en aandag te gee aan die gebrek aan finansiële toewyding van Southern Baptists aan die FMB.

Hierdie weergawe is die eerste keer in druk geplaas in 'n artikel wat geskryf is deur 'n skoolvriend na Moon se dood, maar het vinnig verdof (Hatcher 1913). Die hagiografie van 1927, Lottie Moon, geskryf deur Una Roberts Lawrence (1893–1972), 'n skrywer vir WMU, het die hongerverhaal herhaal (Lawrence 1927), maar die vertelling het eers in die middel-1960's 'n standaardkenmerk in promosiemateriaal geword. Toe Catherine B. Allen, WMU-werknemer, haar opgedateerde hagiografie oor Moon in 1980 publiseer, het sy erken dat sommige Southern Baptiste op 'n meer gegronde verslag gehoop het. In die voorwoord van die eerste uitgawe merk Allen op dat baie haar gevra het om nie 'daardie mite oor [Moon] in hongersnood dood te honger nie', terwyl ander haar aanraai om nie 'aan die kosbare verhaal te peuter nie' (Allen 1980: 4 ). Op die ou end het Allen verkies om die legende voort te sit. Sy skryf dat Moon teen die herfs van 1912 'opgehou het om te eet sodat haar verarmde Chinese gevoed kon word' (Allen 1980: 276).

Miskien is die mees dramatiese gebruik van die verhaal in 1988. Op die honderdjarige herdenking van die WMU [Image right] en die eerste Kersaanbod, het plakkate wat ontwerp is om die gebeurtenis bekend te maak, as 'Lottie Moon Is Starving Again' uitgeroep. Die teks lui:

Slegs 76 jaar gelede het die buitelandse sendeling Lottie Moon letterlik doodgehonger. Sy het geweier dat die Chinese mense vir wie sy lief was, geestelik of liggaamlik honger sou gaan. Sy het dus alles gegee wat sy moes gee - van haar kos tot haar laaste ons krag. . . . Hierdie jaar is die 100-jarige bestaan ​​van die Lottie Moon-kersaanbod. Dit is ses jaar sedert ons die aanbiedingsdoel bereik het. Lottie Moon honger weer uit. Die doelwit van 1988 is $ 84 miljoen. As elke Southern Baptist $ 10 gee, bereik ons ​​nie net die doel nie. Maar as ons dit nie doen nie, kan wat met Lottie Moon gebeur het, met buitelandse missies gebeur. Hoeveel sal u gee om buitelandse missies lewendig te hou? (Lottie Moon Kersfees-aanbiedingslêers 1988).

Hierdie verhaal van martelaarskap is 'n ongelooflike suksesvolle fondsinsamelingsinstrument, en dit het steeds 'n diepgaande betekenis vir Suid-Baptiste.

Moon se lewe het op 24 Desember 1912 op twee-en-sewentigjarige ouderdom op 'n skip na die Verenigde State, toe in Kobe Harbour, Japan, geëindig, maar haar geheue het voortgeduur en in hierdie nuwe verhaal gestalte gekry, een met so 'n mag en soepelheid dat dit Moon van 'n historiese figuur in 'n legendariese simbool vir Suidelike Baptiste. Die "Lottie Moon Christmas Offer", wat in 1918 na haar vernoem is, bring hierdie verhaal [Beeld regs] elke Desember in Southern Baptist-kerke regoor die land en regoor die wêreld. Jaarliks ​​produseer die WMU en die Foreign Mission Board, wat nou die International Mission Board genoem word, nuwe materiaal om 14,500,000 aanhangers te leer oor die SBC se verbintenis tot oorsese evangelisasie. Moon se lewe is al meer as 'n eeu die middelpunt van hierdie geldinsamelingspoging. In 'n godsdienstige tradisie wat deur mans oorheers word, het Southern Baptist-vroue die mag verkry deur 'n aangrypende verslag te skep van vroulike vroomheid en opoffering, een wat die denominasie meer as $ 4,500,000,000 besorg het en die voortbestaan ​​van die Southern Baptist-sendingpogings verseker het.

Sedert sy ontstaan ​​het die Woman's Missionary Union, met sy hoofkwartier in Birmingham, Alabama, bestaan ​​as 'n onafhanklike organisasie, vry van die beheer van die manlike leierskap. Om geld in te samel, het die WMU 'n aantreklike vertelling nodig gehad, maar, nog belangriker, dit het een nodig wat hul stryd met die leierskap van die Suid-Baptiste sou verminder. Moon se rol as aanstigter van die WMU en opstandige pionier vroulike sendeling word dus stilgemaak ten gunste van Moon as 'n martelaar vir die sendingsaak. Volgens die verhaal het Moon betoog teen die beleid van die Foreign Mission Board deur haarself uit te honger, nie deur die Southern Baptist-vroue aan te moedig om te organiseer nie. Haar geheue dien dus die institusionele doeleindes van die Southern Baptist Convention, wat haar aktiewe lewe onderwerp het aan sy eie behoefte aan effektiewe fondsinsameling vir missies wat nie manlike kerklike leierskap uitdaag nie. Uiteindelik bly daar spanning. 'N Feitlike onthoude maan sou 'n vroulike aktivis wees wat vir gemengde mans-vroulike gehore in China gepreek het, vir vrouegelykheid gepleit het en Suid-Baptiste-vroue geïnspireer het om die WMU tot stand te bring. Tog is sulke aktiwiteite in stryd met die tradisionele begrip van die vroulike rol vir Southern Baptiste-vroue as onderwerping aan manlike hoofskap.

Moon bly dus vir Southern Baptists 'n vroulike heilige wat Christelike eienskappe aan die dag lê deur haar eie lewe op te offer en weier om kos te neem sodat hongersnood in China meer kan hê en sodat sy nie die skuld van die buitelandse sendingraad sal verhoog nie. Dat hierdie martelaarsverhaal nie waar is nie, het verhinder dat dit vir meer as 'n eeu diep aanklank vind by Southern Baptists.

BETEKENIS VIR DIE STUDIE VAN VROUE IN RELIGIES

Lottie Moon se stryd om 'n onafhanklike lewe as vroulike sendeling te lei, het gevolge gehad in China sowel as in die Verenigde State. Terwyl sy haar persoonlike beroep gevind het en alleen na die binneland van China verhuis het, het sy patriargale geslagsrolle (in Amerika) uitgedaag en Suid-Baptiste-vroue tuis geïnspireer om in 1888 'n onafhanklike organisasie te vorm, die Woman's Missionary Union (WMU), om die missie te ondersteun. finansieel werk, spesifiek vrouesendingwerk. Moon se gewildheid onder wit Baptiste-vroue regoor die Suide het haar in haar leeftyd beroemd gemaak. Die skepping van 'The Lottie Moon Story' deur die WMU het verseker dat haar geheue, hoewel dit vir fondsinsamelingsdoeleindes verdraai is, voortleef tot in die een-en-twintigste eeu. Sy is, waarskynlik, die mees onthoude en gereeld gevierde negentiende-eeuse Suidelike vrou in die Suid-Baptiste-tradisie, wat jaarliks ​​regoor die wêreld gevier word in die denominasie.

IMAGES

Beeld # 1: Lottie Moon, ca. 1860's, van 'n Woman's Missionary Union, Hulp van die Southern Baptist Convention, pamflet.
Beeld # 2: Lottie Moon, ca. 1880's. Houtskooltekening. Hunt Library, Woman's Missionary Union, Auxiliary to the Southern Baptist Convention.
Beeld # 3: Lottie Moon met Ella Jeter (links) en Jessie Pettigrew (regs), 1905, Penglai, China. Internasionale Sendingraad, Southern Baptist Convention.
Beeld # 4: "Lottie Moon is weer honger" -plakkaat. Woman's Missionary Union, hulp van die Southern Baptist Convention
Beeld nr. 5: "Lottie Moon Christmas Offering" -promotiemateriaal.

Verwysings

Allen, Catherine B. 1980. Die Nuwe Lottie Moon. Nashville: Broadman Press.

Hatcher, Virginia Snead. 1913. "Miss Lottie Moon: She Being Dead, Yet Speaketh." Godsdienstige Herald (Va.), 6 Maart.

Lawrence, Una Roberts. 1927. Lottie Moon. Nashville: Sondagskoolraad van die Southern Baptist Convention.

Lottie Moon Kersfees-aanbiedingslêer. 1988. Hunt Library, Woman's Missionary Union, Auxiliary to the Southern Baptist Convention, Birmingham, Alabama.

Moon, Lottie. 1887a. '' N Vriendelikste pleidooi vir helpers. ' Buitelandse Sendingjoernaal (Augustus). Bladsy 215–16 in Stuur die lig: Lottie Moon se briewe en ander geskrifte, geredigeer deur Keith Harper. Macon, GA: Mercer University Press, 2002.

Moon, Lottie. 1887b. 'Van juffrou Lottie Moon.' Buitelandse Sendingjoernaal (Desember): 222–25.

Moon, Lottie. 1883. 'Die vrou se vraag weer.' Vrouewerk in China (November): 47–55.

Maan, Lottie. 1879. “Dagboek van Lottie Moon.” Westerse blokfluit (KY), 20 November.

Moon, Lottie. 1876. Lottie Moon aan Dr. Henry Tupper, ooreenstemmende sekretaris van die Southern Baptist Convention Foreign Mission Board, 14 April. Lottie Moon Correspondence File, Southern Baptist Historical Library and Archives, Nashville, Tennessee. Godsdienstige Herald (VA). 1888. 26 April.

Verrigtinge van die Southern Baptist Convention. 1890. Southern Baptist Historical Library and Archives, Nashville Tennessee.

Sullivan, Regina D. 2011. Lottie Moon: 'n Suider-Baptiste-sendeling na China in geskiedenis en legende. Baton Rouge: Louisiana State University Press.

BYKOMENDE HULPBRONNE

Baker, Robert Andrew. 1974. Die Southern Baptist Convention and Its People, 1607-1972. Nashville: Broadman Press.

Brumberg, Joan Jacobs. 1982. “Zenanas en meisies sonder meisies: die etnologie van Amerikaanse evangeliese vroue, 1870-1910.” Tydskrif vir Amerikaanse geskiedenis 69: 347-71.

Estep, William R. 1994. Whole Gospel Whole World: Die Raad vir Buitelandse Sending van die Southern Baptist Convention 1845-1995. Nashville: Broadman & Holman.

Eighmy, John Lee en Samuel Hill. 1987. Kerke in kulturele gevangenskap: 'n Geskiedenis van die sosiale houding van suidelike baptiste. Knoxville: Universiteit van Tennessee Press.

Blomme, Elizabeth. 2011. "The Contested Legacy of Lottie Moon: Southern Baptists, Women, and Partisan Protestantism." Fídes en geskiedenis 43: 15-40.

Grimshaw, Patricia. 1983. “'Christenvrou, vrome vrou, getroue moeder, toegewyde sendeling:' konflik in die rolle van Amerikaanse sendelingvroue in die negentiende-eeuse Hawaii. ' Feministiese Studies 9: 489-521.

Hill, Patricia Ruth. 1985. Die wêreld hul huishouding: die Amerikaanse vrou se buitelandse sendingbeweging en kulturele transformasie, 1870-1920. Ann Arbor: Universiteit van Michigan Press.

Jagter, Jane. 1984. Die evangelie van heidendom: Amerikaanse vrouesendelinge in die eeuwisseling China. New Haven: Yale Universiteit Pers.

Hyatt, Irwin Jr., 1976. Ons geordende lewens bely: drie negentiende-eeuse Amerikaanse sendelinge in Oos-Shantung. Cambridge: Harvard Universiteit Pers.

Latourette, Kenneth Scott. [1929] 1967. 'N Geskiedenis van Christelike sendings in China. New York: Russell en Russell.

Lerner, Gerda. 1993. Die skepping van feministiese bewussyn: van die Middeleeue tot agtien-en-sewentig. New York: Oxford University Press.

Letsinger, Norman H. 1977 “Die status van vroue in die suidelike baptistebyeenkoms in historiese perspektief.” Baptiste Geskiedenis en Erfenis 31: 37-51.

Lindley, Susan Hill. 1996. 'U het uit u plek getree:' 'n Geskiedenis van vroue en godsdiens in Amerika. Louisville: Westminster John Knox Press.

Lyerly, Cynthia Lynn. 2005. "In diens, stilte en sterkte: vroue in suidelike kerke." Pp. 101–23 In Godsdiens en openbare lewe in die Suide: in die Evangeliese modus, geredigeer deur Charles Reagan Wilson en Mark Silk ,. Walnut Creek, CA: AltaMira Press.

Lyerly, C. Lynn. 2004. "Vroue en Suidelike godsdiens." Bladsy 247–81 in Godsdiens in die Amerikaanse suide, geredigeer deur Beth Schweiger en Donald G. Mathews. Chapel Hill: Universiteit van Noord-Carolina Press.

McBeth, Leon. 1977. "The Role of Women in Southern Baptist History." Baptiste Geskiedenis en Erfenis 22: 3-25.

Morgan, David T. 2003. Southern Baptist Sisters: Op soek na status, 1845-2000. Macon, GA: Mercer University Press.

Robert, Dana L. 2002. "Die invloed van Amerikaanse sendelingvroue op die wêreldtuis." Godsdiens en Amerikaanse Kultuur 12: 59-89.

Scott, Anne Firor. 1992. Natuurlike bondgenote: vroueverenigings in die Amerikaanse geskiedenis. Chicago: Universiteit van Illinois Press.

Spanje, Rufus. 1967. At Ease In Sion: A Social History of Southern Baptists. Nashville: Vanderbilt University Press.

Sullivan, Regina D. 2012. “'Verantwoordelik vir God en nie vir die mens nie:' Lottie Moon in die suidelike geskiedenis. ' Histories gesproke 13: 21-22.

Sullivan, Regina D. 2010. "Mite, geheue en die maak van Lottie Moon." Bladsy 11-41 in Betree die stryd: geslag, politiek en kultuur in die nuwe suide, geredigeer deur Jonathan Daniel Wells en Sheila R. Phipps. Columbia: Universiteit van Missouri Press.

Welter, Barbara. 1978. "Sy het gedoen wat sy kon doen: Protestantse vrouesendingloopbane in die negentiende-eeuse Amerika." Amerikaanse Kwartaal 30: 624-38.

Sims, Anastasia. 1997. Die krag van vroulikheid in die nuwe suide: vroue-organisasies en politiek in Noord-Carolina, 1880-1930. Columbia: Universiteit van Suid-Carolina Press.

Varg, Paul. 1958. Sendelinge, Chinese en diplomate: die Amerikaanse protestantse sendingbeweging in China, 1890-1952. Princeton: Princeton University Press.

Publikasiedatum:
18 September 2020

Deel