Tanya Stabler Miller

begijnen

 

BEGIN TYDLYN

1211: Jakobus van Vitry vertrek Parys na die stad Oignies, waar hy 'n hegte geestelike vriendskap ontmoet en 'n hegte vriendin Maria van Oignies (1177–1213) ontwikkel.

1213: Maria van Oignies sterf.

1215: Die vierde Lateraanse Raad het plaasgevind.

1216 (Julie): Jakobus van Vitry versoek en ontvang toestemming van pous Honorius III vir die mulieres religiosae (godsdienstige vroue) in die bisdom Luik, die koninkryk van Frankryk, en die Duitse ryk om in gemeen te leef en lewens van kuisheid en gebed na te streef .

1216 (Herfs): James van Vitry voltooi die Lewe van Maria van Oignies, wat as model gedien het vir gemeenskappe van godsdienstige vroue in die streek.

1233: Pous Gregorius IX uitgereik Gloriam virginalem, wat die pouslike beskerming uitgebrei het tot 'kontinentmeisies' in Duitsland en later in die bisdom Cambrai. Die hofbeginsel van Cambrai is kort daarna gestig.

1234: Die begrafplaas Saint Elizabeth in Gent word gestig; die hofbeginsel van Louvain is dieselfde jaar gestig.

1239: Die begrafnis van Saint Elizabeth in Valenciennes word gestig.

1240: Jakobus van Vitry sterf.

Ca. 1260: Die Saint Catherine begijnhof in Parys word gestig.

1274: Tweede konsilie van Lyon hernu die verbod op die skepping van nuwe godsdienstige ordes deur die vierde Lateraanse Raad.

1310: Marguerite Porete is verhoor en tereggestel.

1311: Die Raad van Wien, waar kerklike amptenare die oorspronklike status veroordeel, vind plaas. Pous Clemens V het daarna twee verordeninge teen beginners uitgevaardig (Cum de quibusdam en Ad nostrum)

1314: Pous Clemens V sterf.

1317: Die anti-begine Weense besluit, Cum de quibusdam en Ad nostrum, is gefinaliseer en afgekondig deur pous Johannes XXII.

1320: Pous Johannes XXII uitgereik Cum de mulieribus, wat daarop gemik is om die beoogde teikens van die Weense dekreet te verhelder

1328: Biskoplike ondersoeke na die beginners van Noord-Frankryk en Lae Lande eindig met 'n volledige vrystelling van hierdie instellings.

1370- 1390's: Gelokaliseerde, sporadiese ondersoeke na beginners in Duitse stede het gelei tot die vermyding van die term "beguine" in sommige gebiede. Toegewyde gemeenskappe met gelowige vroue het nietemin steeds onder verskillende etikette en verbintenisse gedy.

1405: Die beguines word uit die stad Basel verdryf.

1545–1563: Die Raad van Trent het plaasgevind.

1566: Pous Pius V uitgereik Circa pastoralisen eis dat alle godsdienstige vroue van watter verbintenis hulle ook al streng moet toesluit.

1566: Die Nederlandse opstand het begin en 'n golf ikonoklasma ontketen wat beginners in die hele Nederland beskadig of vernietig het.

1585: Die Spaanse, Katolieke regering het in die suidelike provinsies van Nederland herstel, wat gelei het tot die herstel van die streek se beginners.

1794: Die anneksasie van die Lae Lande deur die Franse Republiek het plaasgevind, wat gelei het tot die beslaglegging op die besittings van die beginners.

1831: Die Koninkryk van België is gestig, en daar is 'n daaropvolgende herlewing van belangstelling in beginners as simbole van die Belgiese erfenis.

1998: Dertien hofbeginne is op die UNESCO se Wêrelderfenislys geplaas.

2013: Die laaste beginner, Marcella Pattyn, sterf op die ouderdom van twee en negentig.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die Beguines het geen identifiseerbare stigter of uitgangspunt gehad nie en was nooit 'n erkende godsdienstige bestel nie. Aan die begin van die dertiende eeu verskyn daar nuwe gemeenskappe, organies en skynbaar gelyktydig, in verskillende dele van Noord-Europa, veral die lae lande, 'n streek dele van die hedendaagse Noord-Frankryk, België en Nederland (Simons 2001). [Afbeelding regs] Een van die vroegste verskynings van die term 'beguine', wat in die preke van die Middeleeuse geestelike Jakobus van Vitry (ongeveer 1160 / 1170–1240) voorkom, toon dat die term ontstaan ​​het as een van die vele beledigings vroue wat, weg van die wêreldse huwelikspad, hulself toegewy het aan lewens van kuisheid en gebed. Geleerdes meen dat die term afgelei is van die wortel 'bedel', wat beteken 'om te murmureer', wat daarop dui dat die etiket aanvanklik gebruik is om iemand van spoggerige, miskien selfs irriterende, vroomheid te bespot (Simons 2014). 'N Beginner was dus 'n vrou wat 'n vroomheid betoon wat oortref het wat van gewone leke verwag word. Dit was 'n identiteit wat net soveel van selfidentifikasie afhanklik was van openbare erkenning.

Middeleeuse geestelikes wat gepoog het om te beskryf en te bevorder wat hulle as 'n buitengewone uitstorting van geestelike uitdrukking onder vroue beskou het, het die term beguine bewustelik vermy, vanweë die negatiewe konnotasies daarvan, en verkies die ondubbelsinnige gunstige beskrywer mulieres religiosae (godsdienstige vroue). Met verloop van tyd het middeleeuse waarnemers, en selfs die vroue self, 'beginnend' omhels as 'n etiket wat 'n keuse aandui (oorgedra via klere en waarneembare gedrag) om 'n lewe van kuisheid en diens in die wêreld te lei buite 'n godsdienstige bestel, hetsy individueel of in groepe vrouens met soortgelyke gedagtes. Teen die middel van die dertiende eeu het die byeenkomste van vroom leke met die hulp of druk van plaaslike sekulêre en kerklike owerhede begin om hul gemeenskappe as formele instellings voor te stel, wat gelei het tot die stigting van honderde beginhuise of beginners, waarvan baie wat vandag as kulturele erfenisterreine oorleef (McDonnell 1954; Simons 2001).

Daar is verskeie redes waarom vroue getrek het na 'n selfgerigte godsdienstige lewe. Terwyl geleerdes tradisioneel die aantrekkingskrag van die oorspronklike opsie toegeskryf het aan 'n gebrek aan ruimte in kloosters of 'n gebrek aan huweliksopsies, erken die onlangse studiebeurs dat hierdie vroue geanimeer is deur dieselfde geestelike strominge wat mans soos Sint Franciscus van Assisi geïnspireer het († 1226 ). Hulle begeerte was om Jesus en sy apostels (die vita apostolica, dit wil sê die apostoliese lewe) na te volg (Böhringer 2014). Die konteks hier is belangrik. In die loop van die twaalfde en dertiende eeu het sosio-ekonomiese ongelykhede toenemend sigbaar geword in die groeiende stede van die Middeleeuse Europa. Terselfdertyd het kloostergedrewe pogings om bestaande godsdienstige orde te hervorm en die lekes te monastiseer, Middeleeuse mense geïnspireer om beter godsdiensonderrig te eis, veral in die vorm van prediking, en om maniere te vind om hul geestelike strewe in die wêreld om te sit (Grundmann). 1995). Stedelike armoede en ongelykheid het die middeleeuse mans en vroue genoop om liefdadigheid en diens as geestelike ideale te aanvaar, wat gelei het tot 'n 'liefdadigheidsrevolusie' in die dertiende eeu, terwyl honderde hospitale en leprosariums in die Middeleeuse Europa opgerig is om die armes en siekes te versorg. (Davis 2019). Die vroegste gedokumenteerde beginnende gemeenskappe was dikwels verbonde aan of gegroei uit sulke instellings (Simons 2001).

Die eerste opsie was buigsaam, dinamies en reageer op veranderende persoonlike omstandighede sowel as politieke en sosiale verandering (Miller 2014; Deane 2016). Beguines het eenvoudige, in teenstelling met die plegtige, geloftes van kuisheid geneem, wat vroue in staat gestel het om die begin van die lewe te eniger tyd te verlaat om te trou. Beginne het ook nie die omheining waargeneem nie, omdat hulle geestelike roeping sosiaal gerig was. [Afbeelding regs] Ten slotte het beginners nie geloftes van armoede afgelê nie, hoewel baie armoede as 'n aspek van hul spiritualiteit aangeneem het. Beguine-gemeenskappe het nie van inwoners verwag om hul persoonlike eiendom prys te gee nie, wat vroue toegelaat het om hul hulpbronne te gebruik om hulself en ander te onderhou (De Moor 2014). Die beheer van eiendom het ook aan vroue die vryheid gegee om die gemeenskap te verlaat sonder dat daar 'n beduidende verlies aan persoonlike belegging was. Hierdie aspekte van die begin van die lewe verklaar die breë en blywende aantrekkingskrag, terwyl die vroue soms blootgestel word aan aanklagte van skynheiligheid.

Die eerste herkenbare gemeenskap van mulieres religiosae het in die vroeë dertiende eeu in die bisdom Luik ontstaan ​​en is gesentreer op 'n charismastiese vrou bekend as Maria van Oignies (1177–1213). Maria het groot bekendheid verwerf danksy die geestelike Jakobus van Vitry, wat na verneem word van Mary se heilige reputasie na verneem word sy studie in Parys verlaat het om hom in Oignies te vestig, waar hy 'n gereelde kanon geword het in die plaaslike Augustynse predikant Sint Nicolaas. In James het Mary 'n invloedryke geestelike voorstander gekry wat die pousdom namens die mulieres religiosae in die streek sou versoek. James het Mary op sy beurt geloof dat sy hom geestelike troos en inspirasie verskaf het en hom gehelp het om 'n beter prediker te word (Coakley 2006). Nie lank na Mary se dood in 1213 nie, skryf James Mary's lewe, die werk op te dra aan die biskop Fulk van Toulouse (c.1155-1231), wat na Luik gekom het nadat hy deur ketters uit sy bisdom verban is. Die lewe het Maria, sowel as verskeie ander vroue in die bisdom, uitgebeeld as modelle van ortodoksie, sakramentele toewyding en gehoorsaamheid aan die geestelikes gedurende 'n tyd waarin ketters en ander dissidente die vroomheid en gesag van die Kerkhiërargie in twyfel trek (Elliott 2004) . Mary se lewe, opgeneem in James se goed versprei lewe en herdenk met 'n liturgiese kantoor, lyk dit asof hulle eendersdenkende vroue in die bisdom Luik geïnspireer het om in gemeenskappe saam te kom wat toegewy is aan werk en gebed (Simons 2014).

Terwyl James en sommige van sy tydgenote die mulieres religiosae as modelle van vroomheid bevorder het, het die vroue gebrek aan amptelike voorregte, beskerming en omhulsel besorgdheid veroorsaak oor hul reputasie en fisiese veiligheid. In reaksie hierop het geestelike ondersteuners gewerk om spesiale pouslike voorregte te bekom om die vroue in staat te stel om in opsetlike gemeenskappe bymekaar te kom wat gewy is aan werk en gebed (McDonnell 1954; Dor 1999). In 1216 berig Jakobus van Vitry in 'n brief aan sy vriende dat hy daarin geslaag het om mondelinge magtiging van pous Honorius III te verkry vir die mulieres religiosae van die bisdom Luik, sowel as in Frankryk en die Heilige Romeinse Ryk, om in gemeen te leef. en bemoedig mekaar in hul geestelike strewes. Amptelike erkenning het plaasgevind in Mei 1233, toe pous Gregorius IX die bul uitgereik het Gloriam virginalem, wat beskerming gebied het aan vroue wat hy virgines continentes (continent maagde) in Duitsland genoem het. Vyf dae later het die pous dieselfde beskerming uitgebrei na die "maagde" van die bisdom Cambrai (Simons 2001). Aansienlik, Gloriam virginalem beklemtoon die belofte van vroue om kuisheid te onderhou, maar gebruik nie die term beguine nie. Die bul het boonop nie 'n duidelike definisie of erkenning gegee van die ingewikkeldheid van wat uiteindelik bekend sou staan ​​as die beginnende status nie, wat weduwees net soveel soos die nooit getroudes aangetrek het en nie bloot 'n verbintenis tot kuisheid behels nie. Nietemin, op grond van Gloriam viginalem, het godsdienstige en sekulêre owerhede in stede in Noord-Frankryk, België en Nederland formele goedkeurings uitgereik vir plaaslike byeenkomste van gelowige vrouens, wat in baie gevalle amptelike erkenning verleen het aan gemeenskappe wat reeds bestaan. Dit is opvallend dat plaaslike owerhede omstreeks hierdie tyd na 'beguines' in handveste en ander soorte regsdokumente begin verwys het, wat getoon het dat die term 'n aanvaarbare volksmond vir vroom leke geword het. Alhoewel dit nooit sy negatiewe konnotasies verloor het nie, het die term teen die middel van die dertiende eeu redelik roetine geword in die amptelike dokumentasie rakende sulke gemeenskappe (Simons 2014).

Beginners en ander boetegroepe is onder die loep geneem tydens die Tweede Raad van Lyon (1274) toe kerklike amptenare, wat 'n reeks kwessies behandel het, die verbod op die Vierde Lateraanse Raad (1215) op die skepping van nuwe godsdiensordes (Meer 2018) hernu het. Die beginners het natuurlik nooit die status van 'n godsdiensorde geëis nie, 'n punt wat volgens plaaslike amptenare hul gemeenskappe van hierdie wetgewing vrygestel het. Nietemin, in 'n verslag wat aan pous Gregorius IX gerig is ter voorbereiding van die Tweede Konsilie van Lyon, kla die Fransiskaanse broeder en teoloog Gilbert van Doornik (1200–1284) spesifiek oor beginners, en let op dat sulke vroue belangrike kanonieke onderskeid tussen "godsdienstige en lekes" ontduik. , ”Aangesien hulle nie as nonne of vrou geleef het nie. Verder het Gilbert sy kommer uitgespreek oor die selfgerigte geestelike praktyke van die beguines, en beweer dat die vrouens foutiewe vertalings van die Skrif het, wat volgens hom gemeen gelees het. Dit is duidelik dat, terwyl die ondersteuners van beguines die vroue se reputasie vir wedersydse gebed en vermaning geprys het, het ander Middeleeuse geestelikes hul kommer uitgespreek dat sulke aktiwiteite tot dwaalleer en leerstellige dwaling kan lei (Miller 2007).

Ondanks die kritiek van Gilbert, is beginnende kloosters en beginners nie gedwing om na die Tweede Raad van Lyon te ontbind nie, alhoewel die Raad ander nie-amptelike, boetegroepe beveel het om te ontbind. Die oorspronklike opsie het steeds omstrede gebly. As 'n bewuste keuse om in die wêreld te leef, maar op 'n manier wat (effektief) oortref of uitstaan ​​by die meeste leke (ten minste in vroomheid), het beguines net soveel bewondering getrek. Sommige belydende godsdienstiges is aanstoot gegee deur die koöptering van 'godsdienstige' status sonder die verbintenis tot 'n heerskappy, terwyl sommige lede van die leke gegrief het op die weiering van die huwelik sowel as hul vrystelling van sekere belasting. Omdat beguines toegelaat is om hul persoonlike eiendom te behou of die begin van die lewe te laat trou, het sommige waarnemers die opregtheid van hul beroep betwyfel en gesuggereer dat vroue die begin van die lewe sou neem om huwelike en gesinsverantwoordelikhede te vermy of as 'n dekmantel vir onwettige seksuele gedrag. . Aangesien beguines reputasies as 'godsdienstige vroue' ontwikkel het, word hulle boonop dikwels van geestelike trots en huigelary beskuldig. Kritici van die beguines, soos William of St. Amour (1200–1272) en Gilbert van Tournai, het gereeld gewaarsku dat hierdie vroue die leke, met wie hulle gereeld kontak gehad het, verkeerd kan bring (Miller 2014).

In 1311 het kerklike amptenare by 'n kerkraad in Wien saamgetrek om onder meer kwessies en ketterkwessies te oorweeg en uiteindelik twee verordeninge uit te reik. ” Die eerste besluit, bekend as Cum de quibusdam mulieribus (Met betrekking tot sekere vroue), wat spesifiek op die beginstatus gerig is, het beweer dat beginners wat betwis word en gepreek het oor die Drie-eenheid en die goddelike wese, en ander dwaal met hul heterodokse opinies oor die geloofsartikels en die sakramente. Vanweë hierdie beweerde bedrywighede het die besluit verklaar dat die oorspronklike status 'voortdurend verbied en heeltemal afgeskaf moet word'. Die tweede besluit, Ad nostrum, het agt "foute" genoem wat glo deur beginners en hul manlike eweknieë, betards, genoem word, wat volgens die besluit 'n 'gruwelike sekte' is. Spesifiek, Ad nostrum beweer dat die beguines nie net aan bedelaars gekoppel was nie ('n twyfelagtige bewering), maar deel was van 'n georganiseerde ketterse groep wat geglo het dat die menslike siel so vervolmaak kon word dat hy geen morele wet meer nodig gehad het nie. Soos Cum de quibusdam, Ad nostrum die oorspronklike status veroordeel, maar spesifiek gerig op vroue en mans in Duitse lande (Makowski 2005).

Die dood van pous Clemens V in 1314 (p. 1305–1314) vertraag die verspreiding van die Weense verordeninge, wat gefinaliseer is en in 1317 deur Clement se opvolger, pous Johannes XXII, uitgereik is (p. 1316–1334). Die Wien-verordenings het onmiddellik verwarring en kontroversie gesaai vir sekulêre en kerklike owerhede, aangesien dit glad nie duidelik was hoe hulle van toepassing was op die vroue in hul regsgebiede nie (Makowski 2005; Van Engen 2008; Miller 2014). Die mees kontroversiële van die twee verordeninge is waarskynlik Cum de quibusdam, wat gelees word as 'n dekmantel van die beginnende status voordat dit eindig met 'n nuuskierige sogenaamde "ontsnapklousule" wat "getroue vroue" toelaat om "eerlik in hul wonings" te woon, sonder om te spesifiseer watter vroue as "getrou" beskou moet word om hierdie vroue te onderskei van die doelwitte van die besluit.

Sommige kanonadvokate het dit betoog Cum de quibusdam toegepas op die inwoners van beginners of beginners, en die 'ontsnappingsklousule' is van toepassing op vroue wat kuis woon in hul eie huise (Makowski 2005). Hierdie interpretasie weerspreek die vroeëre pogings om in 'n beginnende klooster te woon of die begrafnis te onderskei, die onderskeidende faktor tussen ware beginners en die opregte vroue wat die beginnende status geëis het sonder om hulself aan 'n erkende gemeenskap te onderwerp. Om sake verder te bemoeilik, was middeleeuse Europese stede gasheer vir 'n wye verskeidenheid liefdadigheids- en boetegeleekgemeenskappe, waarvan sommige 'beginnersagtig' gelyk het in hul verbintenis tot gebed en aktiewe diens in die wêreld (Böhringer 2014). Franciscaanse tersiêre was byvoorbeeld vroom leke wat verbonde was aan die Fransiskaanse Orde. Alhoewel tertiêre, net soos beginners, nie plegtige, kloosterbeloftes afgelê het nie, het hulle 'n pouslik-goedgekeurde reël gevolg, die van die Derde Orde van Sint Franciscus, dus tersiêre. As gevolg van ooreenkomste in hul lewenswyse en kleredrag (albei groepe het eenvoudige gewoontes gehad), is tersiêre gereeld saamgevoeg of verwar met beguines. Inderdaad, baie beginners, wat geglo het dat hulle veroordeling sou kon ontsnap deur 'n pouslik-goedgekeurde reël te volg, het op die Weense veroordelings gereageer deur tersiêre te word (Simons 2001).

In Augustus 1318 het pous Johannes XXII die bul uitgereik Verhouding recta, wat gepoog het om 'n paar riglyne te verskaf vir kerklike owerhede wat verantwoordelik was vir die onderskeid tussen die "slegte" beguines wat deur die Weense verordeninge geteiken is en die "goeie" beguines wat vrygestel is in Cum de quibusdam's sogenaamde ontsnappingsklousule. Nietemin, Verhouding recta, Soos Cum de quibusdam, het genoeg ruimte gelaat vir negatiewe en teenstrydige interpretasies. Die besluit het plaaslike owerhede spesifiek aangespoor om nie “eerlike” beginners te teister nie; die pous het egter daarop aangedring dat hierdie richtlijn geensins daarop dui dat hy nie goedgekeur die beginnende boedel, en ook nie om vroeëre beslissings wat die beginnende status veroordeel, te weerspreek nie. Johannes XXII het dus die pousdom se tradisie van die uitreiking van onbeperkte verklarings voortgesit wat slegs die beginners se gebrek aan amptelike goedkeuring beklemtoon het, en die deur oop gelaat het vir voortgesette teistering van leke godsdienstige vroue, ongeag die naam wat hulle genoem word (Makowski 2005; Van Engen 2008).

In die jare na die publikasie van die Weense verordeninge, het biskoppe met 'n groot bevolking beguines gehuiwer om hierdie wetgewing toe te pas uit onsekerheid of die verordenings van toepassing was op 'hul' beginners. Intussen het plaaslike owerhede in verskillende stede die bevele beroep om die eiendomme van die beginners te konfiskeer of die vroue onder druk te plaas om die Derde Reël van St. Uiteindelik, in Desember 1320, het pous Johannes XXII probeer om verdere toeligting te gee rakende die beginstatus Cum de mulieribus aan biskoppe in Doornik, Cambrai en Parys. Die erkenning dat 'eerlike' beginners in beginners of in die eerste kloosters kan woon, Cum de mulieribus het probeer om die doodloopstraat tussen biskoppe en sekulêre owerhede op te los deur die biskoppe opdrag te gee om die beginnehuise in hul onderskeie bisdomme te ondersoek, óf deur hul verteenwoordigers om te verseker dat die vroue nie betrokke is by onwettige geskille of besprekings oor leerstellings nie (Van Engen 2008).

Interpretasie en handhawing van die Weense besluit het uiteindelik neergekom op plaaslike houdings (van biskoppe, sekulêre owerhede en geestelikes, beide sekulêr en godsdienstig) teenoor broeders, beginners en tersiêre. Biskoplike ondersoeke het tot ongeveer 1328 aangehou, wat uiteindelik gelei het tot die vrylating van die vroue wat in beginkloon en beginners in die Lae Lande en Noord-Frankryk woon. Die begrafnisse van die suidelike Lae Lande was al lank 'n deel van die sosiale en stedelike struktuur en plaaslike owerhede was meestal ondersteunend vir hul voortbestaan ​​(Simons 2001). Gedurende die veertiende en in die vyftiende eeu het hofbeginne in stede soos Brussel, Gent, Mechelen en Luik steeds honderde vroue huisves wat nog steeds, nogal onbeskaamd, as 'beguines' bekend gestaan ​​het. In werklikheid kon die meeste van die beginnende gemeenskappe in Europa aanpas en aanpas by plaaslike druk en omstandighede, en het hulle tot in die vroeë moderne tydperk oorleef.

Nietemin, op sommige gebiede het die ondersoeke gelei tot die verkleining van die opsies vir toegewyde leke, aangesien plaaslike amptenare die krisis gebruik het om nuwe gemeenskappe te laat reël, en dit meer soos tradisionele kloosterhuise laat lyk, en vroue verbied. buite van 'n beginnende klooster of begrafnis om as beginners te leef. Baie begrafnisse het hul huisreëls hersien op 'n manier wat die vryheid van beweging van beginners beperk het en die klerikale toesig versterk het. Die Grand Beguinage of Paris het sy statute gewysig, wat die toesighoudende rol van die plaaslike Dominikaanse voorganger versterk het (Miller 2014). Die Grand Beguinages van Brussel en Mechelen het van inwoners begin om geloftes van afsluiting af te lê (Meer 2018).

Elders het plaaslike amptenare dubbelsinnighede in die Weense verordeninge aangewend om spesifieke faksies of oorsake te bevorder of te ondermyn. In sommige Duitse stede het die oorspronklike status as 'n maklike vlampunt gedien in hewige debatte oor hervorming, armoede en die toelaatbaarheid van leke (Deane 2014). Terwyl baie beginners die Weense verordeninge gereageer het deur hulself tersiêre te noem en hul verbintenis met plaaslike Fransiskaanse broeders te verskerp, het politieke magte soms die relatiewe voordele van die een etiket bo die ander uitgewis. Aan die einde van die veertiende eeu het teenstanders van Fransiskaanse broeders in Basel anti-beginnende wetgewing gebruik om plaaslike tersiêre aanvalle aan te spoor, wat daartoe gelei het dat die stad se broeders namens die tersiere ingryp. Die verdediging van die broeders het benadruk dat die tersiêre 'n pouslik-goedgekeurde reël gevolg het en dus heeltemal verskil van die nie-geaffilieerde beginnende gemeenskappe. Sulke pogings het die oorblywende beginnende gemeenskappe van Basel weerloos en kwesbaar gelaat, want die verdediging van die broeders het daarop berus om hierdie groepe as die wettige teikens van die Weense besluit te identifiseer. Teen 1405 is die beguines permanent uit Basel verdryf (Bailey 2003).

Dwarsdeur die veertiende en in die vyftiende eeu het inkwisiteurs af en toe gerig op beginners in Duitse stede, en beskuldig gelowige vrouens dat hulle antinomiese oortuigings aanhang, en dat die Weense besluit Ad nostrum sonder bewyse toegeskryf aan alle beginners en beginners (McDonnell 1954; Lerner 1972; Kieckhefer 1979). Hierdie voorvalle is aangedryf deur plaaslike spanning, veral konflik tussen manlike klerklike faksies, wat gereeld gefokus het op mans se pastorale verhoudings met leke godsdienstige vroue. In sommige gebiede het die vroue die naam eenvoudig laat vaar en hulself geestelike susters (geistliche schwestern) of recluses (klausnerinnen) genoem, terwyl hulle nog baie gelewe het soos vroeër (Deane 2014).

Beguine-gemeenskappe is in die vyftiende eeu opnuut onder die loep geneem omdat geestelike en sekulêre owerhede, gevorm deur die klem van die Observant-beweging op hervorming en vernuwing, weer probeer het om kloosterdissipline op alle godsdienstige vroue af te dwing, ongeag die affiliasie en kanonieke status (Meer 2018). Die Observant-beweging was meestal 'n breë hervormingsbeweging wat deur 'n verskeidenheid groepe en instellings gedryf en gevorm is. Hierdie oproepe tot godsdienstige vernuwing het in heel Europa anders gespeel, afhangende van die plaaslike politieke konteks. Soos in die veertiende eeu, het sommige vroeëre gemeenskappe Augustynse of Franciscaanse tersiêre reëls aangeneem, terwyl hulle aangehou het om te leef en werk soos vroeër. In Parys het die koninklike begrafnis egter hongersnood, oorlog en die politieke omwentelinge van die veertiende en vyftiende eeu verduur, net om onder die druk van die Observant-beweging op te los. Met verwysing na die feit dat slegs twee individue in die koninklike begrafplaas oorgebly het, het die Franse koning Lodewyk XI (r. 1461–1483) besluit om die geboue in 1471 aan 'n groep Fransiskaanse tersiêre oor te plaas. Teen 1485 was die kompleks egter 'n gemeenskap van Observant Poor Clares (Miller 2014).

In die nasleep van die Protestantse Hervorming en die Raad van Trent (1545–1563) het die Katolieke Kerk weer gefokus op kwessies van dissipline in vrouegodsdienstige gemeenskappe, veral die omheining. Soos in die verlede, het beginnende gemeenskappe weerstand weerstaan ​​deur hul nie-kanonieke status aan te roep. Nietemin, in 1566, het pous Pius V (bl. 1566–1572) die bul uitgereik Circa pastoralis, wat daarop aangedring het dat alle godsdienstige vrouegemeenskappe sonder uitsondering streng toesluit moet hou (Meer 2018). Die sosiale rolle wat toegewyde vroue in stede en dorpe in Europa gespeel het, veral op die gebied van onderrig, hospitaalwerk en liefdadigheidsdiens aan die armes, het steeds 'n geweldige waarde gehad. Vroue wat na hierdie werk geroep is, kon hulle dan nie meer as 'godsdienstig' identifiseer nie, aangesien 'n status, na Trent, 'n streng omsluiting vereis het en dus die versaking van aktiewe diens in die wêreld vereis is. Die vroue het hul lekestatus beklemtoon en vorm vrome lekegemeenskappe soos die Ursulines en die Dévots (Rapley 1990). Terwyl die godsdienstige vrouens die naam 'beginnend' afgegooi het, het hulle steeds gebly en gedien in die wêreld, net soos voor Trent.

Beginsels en beginners het in die vroeë moderne periode 'n kenmerk van die stedelike lewe in die Lae Lande gebly, selfs al het die Protestantse Hervorming en die Nederlandse Opstand in die sestiende eeu baie van die hofbeginne van die streek vernietig (Moran 2010). In 1585, met die herstel van die Spaanse, Katolieke regering in die suidelike provinsies (die noorde het onafhanklik en protestant gebly), is 'n paar nuwe gemeenskappe herstel, maar onder strenger kerklike beheer. Soos in die dertiende eeu, het plaaslike geestelikes gedurende die kontrareformasie-periode beginners bevorder as modelle vir die leke en hulpverleners in die teenreformasie-pogings van die kerk. Biskoppe het ook hul besoekpogings verskerp en beklemtoon strenger dissipline, omhulsel en die aanvaarding van strenger reëls. Die begeerte om beguines as 'n orde-agtige groep in voorkoms aan te bied as dit nie in die kanonieke werklikheid is nie, het ook gelei tot die skepping van 'n fiktiewe geskiedenis, kompleet met 'n uitgevonde stigter van die beguines: St. Begga (Moran 2010; Meer 2018). [Beeld regs] Begga is in die vroeë sewende eeu gebore en was die dogter van Pepin die Ouere. By die dood van haar man het Begga 'n klooster in Andenne gestig, waar sy in 691 as abdis gesterf het. Alhoewel dit hoegenaamd nie verband hou met die oorspronklike geskiedenis nie, het Begga se naam en heilige status haar 'n onweerstaanbare fiktiewe stigter gemaak vir 'n ewe fiktiewe 'beginnende orde'. ”In die sestiende eeu (Meer 2018). Die skepping van 'n grondlegger en 'orde van beginners' het die mite bevorder dat beginnende gemeenskappe in verskillende gemeenskappe (gemeenskappe met baie verskillende geskiedenis) 'n gemeenskaplike institusionele identiteit het.

Die hofbeginne van die suidelike Lae Lande het nog 'n groot agteruitgang beleef met die anneksasie van die Franse Republiek in 1794, waarop die geboue deur die staat gesekulariseer is. In 1830, met die totstandkoming van die Koninkryk van België, het die nasionalistiese trots nuwe belangstelling in beginners en hul geskiedenis gewek. Sewentien begrafnisse het in die twintigste eeu oorleef, waaronder Sint Catherine in Breda, Saint Catherine's in Mechelen, en Saint Elizabeth's van Gent. In 1998 is dertien hofbeginne op die UNESCO se Wêrelderfenislys geplaas. In 2013 sterf die laaste beginner, Marcella Pattyn, [Beeld regs] op die ouderdom van twee en negentig.

Leerstellinge / oortuigings

Alhoewel hulle soms beskuldig word van ketterse oortuigings en leerstellige dwalinge, het beguikers Rooms-Katolieke tradisies gevolg en was hulle veral bekend vir hul sakramentele vroomheid (Elliott 2004). Beguines het persoonlike, informele geloftes van kuisheid afgelê en lewens van kontemplatiewe gebed en aktiewe diens in die wêreld nagestreef. Alhoewel vroue nie toegelaat is om te preek nie, het hulle dit op hulself geneem om hul geestelike roeping op ander maniere na te streef, naamlik die versorging van die armes en siekes, geestelike aanmoediging of vermaning van hul bure en handearbeid. Beguines het dus met hul kleredrag en gedrag 'n openbare aanspraak gemaak op 'n apart lewe (in die sin van 'n duidelike, selfs superieure godsdienstige lewe) onder hul mede-Christene (Van Engen 2008).

Die beskrywings van die beguines se geestelikheid word deur klerieke skrywe beklemtoon hul ortodoksie, sakramentele vroomheid (veral hul toewyding aan belydenis, boete en nagmaal) en hul toewyding aan kuisheid en diens. Geestelikes het die openbare dienste van beguines gereeld in godsdienstige terme aangebied, terwyl hulle gebed, liggaamlike lyding en gehoorsaamheid aan die kerkhiërargie beklemtoon in hul beskrywings en verdediging van hierdie vroue (Caciola 2003; Elliott 2004). Die nadele van die beguines, veral in die veertiende eeu, beweer egter dat beguines anti-sakerdotale en antinomiese opvattings het (McDonnell 1954; Lerner 1972). Spesifiek die Wien-besluit Ad nostrum beweer dat beginners, tesame met hul manlike eweknieë, agteraan glo dat die siel 'n toestand van volmaaktheid kan bereik wat die behoefte aan die kerk se sakramente en morele wette vermy. Daar is egter geen bewyse dat hierdie idees of oortuigings tipies was van beginners nie, wat weens hul nie-amptelike status dikwels as pionne en sondebokke in plaaslike politieke konflikte en godsdienstige kontroversies gebruik is (Lerner 1972; Deane 2014; Miller 2014).

RITUELE / PRAKTYKE 

Die beginners in die Middeleeuse begrafnisse en kloosters was bekend daarvoor dat hulle aktiewe diens met kontemplatiewe gebed kombineer. Alhoewel die insettinge van beginnende kloosters en huise, veral in die latere eeue van die vroeëre geskiedenis, kloosterroetine beklemtoon het, was die beguines se roeping om aktiewe diens in die wêreld namens ander te doen. Sommige begrafnisse het van hul inwoners vereis om daagliks die mis by te woon en 'n kloosterroetine van gebede en waaksaamhede te volg (Simons 2001; Moran 2010; Miller 2014). In sommige gemeenskappe het beginners voorlesings uit die psalms of ander tekste uitgevoer wat toepaslik is op bepaalde feesdae. Beginnerskore, wat soms opgevoed en opgelei is in musiek aan die skool van die begijnhof, het gesangtekste (antifone en reaksies) na die goddelike amp gesing. Daar was ook bekend dat lede van die beginkoorkindwagte vir beskermhere of oorlede beginners uitgeoefen het. Beguines het skoolkinders geleer, siekes versorg, dooies begrawe, hul mede-Christene aangespoor om na die mis te gaan en die sakramente te ontvang. Inderdaad, geestelike en materiële diens aan ander was 'n bepalende kenmerk van die beginnende lewe wat deels sy blywende gewildheid in Middeleeuse stede verklaar (Simons 2001; Miller 2014; Deane 2016).

ORGANISASIE / LEADERSHIP 

Beguine-gemeenskappe het relatief gelyktydig in verskillende vorme ontstaan ​​(klein huishoudings, kloosters of beginners) (Simons 2001). Alhoewel beguines in verskillende streke soortgelyke lewens van gebed en diens geleef het, was daar geen beginners nie einde en geen beginnershuis of begrafnisseis het aanspraak gemaak op leierskap of selfs verbintenis met ander beginnende gemeenskappe nie. Omdat beguines pastorale versorging nodig gehad het, het hulle bande met plaaslike predikante, broeders en monnike ontwikkel, maar min gemeenskappe het eksklusiewe verhoudings met 'n spesifieke orde ontwikkel.

Nietemin, beginnende gemeenskappe het mettertyd 'n proses van institusionalisering ondergaan en funksies ontwikkel wat soos amptelike kloosterhuise gelyk het. Plaaslike owerhede regoor Noord-Europa het die geestelike en sosiale voordele erken van die informele byeenkomste van vroom leke wat in hul stede opduik, en het dikwels materiële ondersteuning en regsvoorregte verleen wat hulle in staat gestel het om in permanente instellings saam te smelt. Hierdie instellings het gewissel van klein koshuise verbonde aan hospitale, tot klein huise van 'n dosyn of meer vroue (wat dikwels beginnende kloosters genoem word) tot groter, ommuurde komplekse, genaamd beguinages (of begijnhoven). Argitektonies was die begrafnis 'n wesenlike manifestasie van die ingewikkeldheid in die oorspronklike lewe, wat vroue uit verskillende sosio-ekonomiese agtergronde en motiverings aangetrek het, wat as toevlugsoord vir die geestelik geïnspireer, vlugtelinge vir ongetroudes en aftree-gemeenskappe vir bejaardes (Ziegler 1987; Simons 2001; Moran 2010; Miller 2014). Die hofbeginners [Beeld regs] was geneig om 'n binnehof te sentreer en het individuele koshuise opgeneem vir ryker beginners en gemeenskaplike slaapsale vir vroue met meer beskeie middele. Beginningsmure en -kapelle het die noodsaaklikheid van beginners om met die breër leke te meng, vermy en besorg oor die veiligheid en reputasie van die vroue. Nietemin was beginners meestal naby die stadspoorte of hoofpaaie geleë, wat die beginners se maatskaplike diens weerspieël. In sommige streke het die plaaslike begrafnis 'n stad in 'n stad uitgemaak en honderde vroue gehuisves. Verskeie het selfs onafhanklike parogiale regte (dit wil sê voorregte) verseker deur 'n kerkgemeente. As herkenbare godsdienstige vroue, het beginners betroubare pastorale sorg nodig gehad, en plaaslike godsdienstige en sekulêre owerhede het gehelp om die weg te vergemaklik deur ooreenkomste met geestelikes te onderhandel en konflik te bemiddel (veral tussen broeders en sekulêre geestelikes) oor parogiale regte (Miller 2014). Beginners het gewoonlik hul eie priesters en kapelane gehad om misse te hou, belydenisse te hoor en preke te preek. Dit lyk dus asof beginners 'die' godsdienstige 'en kontemplatiewe aspek van die oorspronklike lewe bevredig. Inderdaad, toelatingsvereistes, reëls en mure het die oorspronklike spontane byeenkoms van gelowige vrouens gereël en gemonster. Nietemin was beguines nie nonne nie. Begin gemeenskappe, in teenstelling met kloosters, het hul inwoners die vryheid van beweging toegelaat wat nodig was om gewaardeerde maatskaplike dienste uit te voer, waaronder die versorging van siekes, sterwendes en dooies. Gevolglik was begrafnisse noodwendig redelik poreus en het lekele beskermers en ondersteuners sowel as klerklike besoekers aangetrek. Die inwoners daarvan is eweneens uit die omheining gehaal om geestelike vriendskappe met klerikusadviseurs te voed, eiendomsonderhandelinge met familielede en sakevennote te voer en geestelike en sosiale verpligtinge na te kom. Dus was beginners net soos hul inwoners duidelik sigbaar en deeglik ingebed in die stedelike landskap (Simons 2001; Miller 2014).

Beguine kloosters en beginners is beginners effektief as 'n herkenbare (indien nie amptelike) godsdiensgemeenskap nie. Die bestaan ​​van beginnehuise in Noord-Europese stede het inderdaad die plaaslike begrip bemoeilik van wat dit vir 'n vrou beteken om 'n beginner te identifiseer (of te bestempel) (Miller 2007). Beginners, met hul reëls, mure en noukeurig beheerde toelatingsvereistes, maak die onderskeid tussen beguines en nonne vaag (Meer 2018). Teen die middel van die dertiende eeu het plaaslike owerhede in baie stede en dorpe die beginnende klooster of begrafnis begin beskou as die enigste aanvaarbare konteks vir toegewyde leke, met die argument dat diegene wat nie aan sulke huise verbonde was nie, glad nie as beginners moes beskou word nie, maar eerder as onopregte of onvoldoende toegewyde vroue wat die oorspronklike lewe as dekmantel vir onsedelike gedrag gebruik het (McDonnell 1954).

Individuele beginkloosters en beginners word gewoonlik gelei deur 'n magistra (minnares), wat breë magte in die gemeenskap gehad het. Die magistra het gewoonlik die finansies van die gemeenskap dopgehou, die toelatingsbesluite voorgehou, die godsdienstige en sekulêre direkteure van die beginnerhof aangeraai oor die regulasies wat die inwoners regeer en die vroue godsdiensonderrig gegee (Simons 2001; Moran 2010 en 2018; Miller 2014). In die Lae Lande is die prior van die plaaslike Dominikaanse orde dikwels belas met die taak om as geestelike direkteur van die begijnhof te dien. In Brugge het die predikant van die Dominikaanse bestel die meesteres van die begijnhof byvoorbeeld gehelp om die kapelaan te benoem. In Gent benoem die Dominikaanse prior die minnares van die begrafnis sowel as die kapelane wat die gemeenskap bedien het. In Lille het gemeentepriesters die kapelane aangestel wat die begrafnis bedien. Op verskillende punte in die oorspronklike geskiedenis, veral in tye van hervorming of godsdienstige konflik, het plaaslike owerhede probeer om godsdienstige en / of sekulêre toesig oor beginnende gemeenskappe te verhoog (McDonnell 1954; Simons 2001; Galloway 1998; Miller 2014.)

KWESSIES / UITDAGINGS / BETEKENIS

Baie van die dinge wat ons oor beginners weet, is nie deur die vroue self geskryf nie, maar deur geestelike waarnemers, van wie sommige vyandigheid teenoor leke-godsdienstigheid uitgespreek het, veral onder vroue. Geleerdes moet dus staatmaak op bronne wat deur mans geskryf is, soms vyandig en vrouehaat. Een van die grootste uitdagings vir beide Middeleeuse waarnemers en moderne geleerdes is die gladde aard van die term 'beguine', wat 'n stel gedrag sowel as lidmaatskap van 'n erkende begone gemeenskap kan aandui (Miller 2007; Deane 2008).

Volgens die mening van sommige Middeleeuse denkers, veral geestelikes, betwis die verwagtinge geslagsverwagtinge oor vroulike spiritualiteit deur die aanvaarding van 'n 'aktiewe' godsdienslewe wat uit die aard van die saak in die openbaar uitgevoer is. Omdat beginners nie as 'n godsdienstige bestel erken is nie, het hulle geen amptelike status gehad nie en het hulle dus as maklike teikens vir geestelikes gedien wat krities was oor die verspreiding van godsdienstige lewenswyses in die dertiende eeu. Verdedigers van die oorspronklike lewe het dus probeer om kritiek te versag deur die "onreëlmatige" aspekte van die status te verduister, fiktiewe geskiedenis op te stel en kloosteragtige huise vir die vroue te vestig (soos beginners). Die oorspronklike identiteit bly steeds beskikbaar vir enige vrou wat dit wil aanneem, wat tot beskuldigings van onopregtheid en huigelary lei. Daarbenewens het sommige godsdienswaarnemers geglo dat beginners, as nie-geaffilieerde godsdienstige vroue, veral geneig is om heterodokse idees aan te neem en te versprei.

Kommer oor "onreëlmatige" beginners het blykbaar gevalideer deur die lewe en werk van Marguerite Porete († 1310). [Afbeelding regs] Marguerite ('n vrou uit die bisdom Cambrai) het een of ander tyd in die vroeë tot middel 1290's 'n mistieke boek geskryf, bekend as Die spieël van eenvoudige siele. Die boek is in die Oud-Franse volkstaal geskryf en beskryf die vernietiging van die siel, spesifiek die neerdaling daarvan tot 'n toestand van niks, of vereniging met God sonder onderskeid. Duidelik gewild op sy tyd, Die Spieël het om verskeie redes in die vroeë veertiende eeu omstredenheid ontlok. Eerstens is die boek in Frans eerder as Latyn geskryf, die voorkeurtaal vir leer, en was dit dus toeganklik vir 'n al hoe meer geletterde leke. Tweedens bevat die boek uitsprake soos ''n siel wat vernietig is in die liefde van die skepper, kan en moet aan die natuur alles gee wat sy begeer' ', wat volgens sommige mense beteken dat 'n siel een met God kan word en dat dit in hierdie verklaar dat dit geen behoefte aan die Kerk, sy sakramente of haar deugde het nie. Alhoewel dit waarskynlik nie die interpretasie was wat Marguerite met hierdie stelling bedoel het nie, het plaaslike kerklike owerhede gevrees dat die leerstellings van die boek te maklik verkeerd geïnterpreteer word, veral deur ongeleerdes en teologies ongekunsteld (Veld 2012.)

Op grond van die boek self is dit duidelik dat Marguerite opgelei is en toegang geniet tot hulpbronne, soos perkament, skryfbenodigdhede en miskien selfs 'n skriba. Sy het ook belangrike geestelike ondersteuners gehad, waaronder drie mans wat versigtige onderskrywings geskryf het Die Spieël. Nietemin het die biskop van Cambrai, Guido van Collemezzo (r. 1296–1306), wat blykbaar min geduld gehad het vir teologiese waagmoedige leke, Marguerite se boek ketters verklaar en beveel dat dit in die openbaar in Valenciennes verbrand moes word, 'n feit wat daarop dui dat dit was destyds die dorp waar Marguerite gewoon het. Volgens die verslae van haar verhoor het die biskop Marguerite meegedeel dat sy aan sekulêre owerhede sou oorhandig word as sy haar idees sou versprei, hetsy in mondelinge of skriftelike vorm. Marguerite blykbaar ongedeerd te wees, het voortgegaan om haar boek te sirkuleer en onder die aandag van 'n ander biskop gekom, wat haar laat in 1308 na Parys gestuur het om die Dominikaanse inkwisiteur van Frankryk, Willem van Parys, te antwoord († 1314). In Parys het Marguerite agtien maande onder huisarres gebly en geweier om met die inkwisiteur saam te werk. Uiteindelik het William voortgegaan met die saak deur Marguerite se boek tereg te stel en byna die hele fakulteit teologie bymekaar te maak om die ortodoksie van die boek te beoordeel. Toe die universiteitsmeesters die boek eenparig as ketters verklaar, maak hulle die weg oop vir William om Marguerite ter dood te veroordeel. Op 31 Mei het William Marguerite as 'n “teruggevalle ketter” verklaar en haar aan sekulêre owerhede oorgegee, wat haar vonnis voltrek het. Die volgende dag op 1 Junie 1310 is Marguerite Porete op die brandstapel op die Place de Grève in Parys verbrand (Veld 2012; Van Engen 2013).

Nog 'n uitdaging is hoe beguines in die wetenskaplike literatuur uitgebeeld word. Tot onlangs was die geskiedenis van sowel wetenskaplike as populêre geskiedenis geneig om beginners uit te beeld as kwetsbare, onverbiddelik vervolgde slagoffers van 'n onderdrukkende, patriargale kerk, of ondermynende proto-feministe wat weier om aan sosiale verwagtinge te voldoen. In albei gevalle val die klem op hul marginaliteit. Hierdie historiografiese neiging om godsdienstige vroue as slagoffers of rebelle te werp, is gewortel in 'n oormatige vertroue in voorskrifbronne, soos die verordeninge van kerkrade. Onder medievalists is beguines inderdaad die belangrikste in geskiedenis van dwaalleer en godsdienstige afwyking, velde wat noodwendig veroordelende kerklike verordeninge en inkwisitorieke voorregte verleen (Deane 2008 en 2013). Die beeld van beguines as randfiguur stem ook goed ooreen met moderne aannames oor Middeleeuse vroue. Dit wil sê, die algemene aanname is dat vroue óf vrouens óf nonne was. Daarom moes beguines vroue gewees het wat nie getrou het of 'n klooster betree het nie (dus slagoffers) of wat beide (rebelle) ondermynend geweier het. Die geskiedenis van die Rooms-Katolieke Kerk verbind ook die toenemende sigbaarheid en deelname van vroue aan die kerk gereeld met mislukking, krisis of 'n 'agteruitgang' vir mans, en werp beginners as deel van 'n onbeheerbare en onwelkome golf van godsdienstige entoesiasme (uiteindelik en onvermydelik) meer sosiaal aanvaarbare kanale bevat en gerig (Grundmann 1995; Deane 2008).

Op plaaslike vlak het beginners egter baie steun gevind van geestelikes, stedelike owerhede en die breër publiek. Beginsels was belangrike, gewaardeerde lede van hul gemeenskappe. Alhoewel hulle gereeld in debatte oor godsdienstige armoede, omhulsel en geestelike gesag meegesleur is, het beginnende gemeenskappe aangepas en aangepas om die verwagtinge oor vroulike spiritualiteit te verander, dikwels hul name verander, huisreëls gewysig of polities kragtige verbintenisse of beskermhere gesoek om voort te gaan om lewens van gebed en diens te lei. Gevolglik kan dit vir geleerdes moeilik wees om oor hierdie gemeenskappe te skryf, aangesien die term 'beguine' in en uit die dokumentêre rekord dryf (Böhringer 2014).

Die geskiedenis van beginners wys dat vroue, langer as wat historici miskien aangeneem het, kreatiewe maniere gevind het om in opsetlike gemeenskappe bymekaar te kom [Beeld regs] en om lewens van diens en betrokkenheid in die wêreld te lei, ondanks patriargale beperkings. Die oorspronklike opsie was prakties, buigsaam en dinamies en weerspieël die sosio-geestelike prioriteite van Middeleeuse mense. Alhoewel hierdie gemeenskappe sporadiese kritiek en selfs vervolging opgedoen het, was dit diep ingebed in die Middeleeuse samelewing as kragstasies van gebed, knope in verafgeestelike geestelike netwerke en verskaffers van noodsaaklike dienste. Vroom leke kon in die kringloop van kritiek en politieke veranderinge navigeer weens hul diep verbintenis met hul gesinne, plaaslike geestelikes en burgerlike owerhede. Die geskiedenis van hierdie gemeenskappe is herstelbaar deur hierdie plaaslike kontekste te ondersoek en waardevolle nuwe insigte oor vroue se ervarings "ter plaatse" op te lewer wat die breër meestervertelling van die Middeleeuse kerkgeskiedenis diep verryk en uitdaag. Die oorspronklike geskiedenis illustreer boonop die magdom maniere waarop vrouegemeenskappe, beide as simbole en groeperings van lewende vroue, die middelpunt was van manlike wedstryde om politieke mag.

IMAGES

Beeld 1: Jeanne Brichard, minnares van die begrafnis van Parys († 1312). Staatskoerant vir Beeldende Kunste, vers 84.
Beeld 2: Beguine, van Des dodes dantz, in 1489 in Lübeck gedruk.
Beeld 3: Beguine op pad kerk toe, Johann Friedrich Schannat, Beguine d'Anvers, sur l'origine et le progrès de son Institut. Parys, Girard, 1731.
Beeld 4: St. Begga, Joseph Geldolph Ryckel, Vita S. Beggae ducissae Brabantiae, (Leuven, 1631).
Beeld 5: Marcella Pattyn, die laaste Beguine, d. 2013.
Beeld 6: Begéinage van St Elisabeth, Kortrijk.
Beeld 7: Marguerite Porete, d. 1310.
Beeld 8: beginners wat in beguinage werk in Gent, België, c. 1910.

Verwysings 

Bailey, Michael D. 2003. Demone wat veg: heksery, dwaalleer en hervorming in die laat Middeleeue. University Park, PA: Penn State University Press.

Böhringer, Letha, Jennifer Kolpacoff Deane, en Hildo van Engen, reds. 2014. Etikette en lastighede: benoeming van beguines in Noord-Middeleeuse Europa. Turnhout: Brepols.

Caciola, Nancy. 2003. Kritiese geeste: Goddelike en demoniese besit in die Middeleeue. Ithaca, NY: Cornell University Press.

Coakley, John W. 2006. Vroue, mans en geestelike krag: vroulike heiliges en hul manlike medewerkers. New York: Columbia University Press.

Davis, Adam. 2019. Die Middeleeuse ekonomie van redding: liefdadigheid, handel en die opkoms van die hospitaal. Ithaca, NY: Cornell University Press.

De Moor, Tine. 2014. “Enkellopend, veilig en jammer? 'N Verduideliking van die vroeg-moderne beginnende beweging in die lae lande.' Tydskrif vir Gesinsgeskiedenis 39: 3-21.

Deane, Jennifer Kolpacoff. 2008. "Beguines heroorweeg: historiografiese probleme en nuwe aanwysings," Monastiese matriks, Commentaria 3461. Toegang verkry vanaf  http://monasticmatrix.org/commentaria/article.php?textId=3461 op 4 September 2020.

Deane, Jennifer Kolpacoff. 2016. “Elastiese instellings: begin gemeenskappe in die vroeg-moderne Duitsland.” Bladsy 175-195 in Toegewyde leke in die vroeg-moderne wêreld, geredigeer deur Alison Weber. Londen: Routledge.

Deane, Jennifer Kolpacoff. 2014. "Van gevallestudies tot vergelykende modelle: Würzburg Beguines en die Wiene-besluit." Bladsy 53-82 in Etikette en lastighede: benoeming van beguines in Noord-Middeleeuse Europa, onder redaksie van Letha Böhringer, Jennifer Kolpacoff Deane en Hildo van Engen. Turnhout: Brepols.

Deane, Jennifer Kolpacoff. 2013. “Het beguines 'n laat-middeleeuse krisis gehad? Historiese modelle en historiografiese martelare. ” Vroegmoderne vroue 8: 275-88.

Dor, Juliette, Lesley Johnson en Jocelyn Wogan-Browne, reds. 1999. Nuwe tendense in vroulike spiritualiteit: die heilige vroue van Luik en hulle impak. Turnhout: Brepols.

Elliot, Dyan. 2004. Bewysende vrou: vroulike spiritualiteit en ondersoekende kultuur in die latere middeleeue. Princeton, NJ: Princeton University Press.

Field, Sean L. 2012. The Beguine, the Angel, and the Inquisitor: The Trials of Marguerite Porete and Guiard of Cressonessart. Notre Dame, IN: Universiteit van Notre Dame Press.

Galloway, Penelope. 1998. “Die oorsprong, ontwikkeling en betekenisvolheid van die begingemeenskappe in Douai en Lille, 1200–1500.” Ph.D. Verhandeling. Universiteit van Oxford.

Grundmann, Herbert. 1995. Godsdienstige bewegings in die Middeleeue: die historiese skakels tussen dwaalleer, die bedwelmende orde en die vroulike godsdiensbeweging in die twaalfde en dertiende eeu, met die historiese grondslae van die Duitse mystiek. Vertaal deur Steven Rowan. Notre Dame, IN: Universiteit van Notre Dame Press.

Kieckhefer, Richard. 1979. Onderdrukking van kettery in die Middeleeuse Duitsland. Philadelphia: Universiteit van Pennsylvania Press.

Lerner, Robert. 1972. Die dwaalleer van die Vrye Gees. Notre Dame, IN: Universiteit van Notre Dame Press.

Makowski, Elizabeth. 2005. "A Pernicious Sort of Woman ”: Quasi-Religious Women and Canon Advokate in die latere middeleeue. Washington, DC: Katolieke Universiteit van Amerika Pers.

McDonnell, Ernest W. 1954 The Beguines and Beghards in Middeleeuse kultuur: met spesiale klem op die Belgiese toneel. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press.

Miller, Tanya Stabler. 2014. Die beginne van Middeleeuse Parys: Geslag, beskerming en geestelike gesag. Philadelphia: Universiteit van Pennsylvania Press.

Miller, Tanya Stabler. 2007. “Wat is in 'n naam? Kerklike voorstellings van Paryse beguines (1200-1328). Tydskrif vir Middeleeuse geskiedenis 33: 60-86.

Moran, Sarah Joan. 2018. "Women at Work: Governance and Financial Administration at the Court Beguinages of the Southern Low Countries in the Seventeenth and Eighteenth Century." Tydskrif vir vroegmoderne geskiedenis 22: 67-95.

Moran, Sarah Joan. 2010. “Unconventual Women: Religion, Politics, and Image in the Court Beguinages, 1585-1713.” Ph.D. Verhandeling, Brown Universiteit.

Meer, Alison. 2018. Fiktiewe bestellings en vroulike godsdienstige identiteite, 1200-1600. New York: Oxford University Press.

Rapley, Elizabeth. 1990. Die toegewyde. Vroue en kerk in die sewentiende-eeuse Frankryk. Montréal: McGill-Queen's University Press.

Simons, Walter. 2001. Stede van dames: beginne gemeenskappe in die Middeleeuse lae lande, 1200-1565. Philadelphia: Universiteit van Pennsylvania Press.

Van Engen, John. 2008. Sisters and Brothers of the Common Life: The Devotio Moderna en die wêreld van die latere Middeleeue. Philadelphia: Universiteit van Pennsylvania Press.

Van Engen, John. 2013. “Marguerite (Porete) van Henegouwen en die Middeleeuse lae lande.” Bladsy 25-68 in Marguerite Porete et le Miroir des Simples Âmes: Perspectives Historiques, Philosophiques et Littéraires, egeslinger deur Sean L. Field, Robert E. Lerner en Sylvain Piron. Parys: Vrin.

Ziegler, Joanna E. 1987. "The Curtis Beguinages in the Southern Low Countries and Art Patronage: Interpretation and Historiography." Bulletin de l'Institut historique belge de Rome 57: 31-70.

AANVULLENDE HULPBRONNE

'Doodsberig, Marcella Pattyn.' 2013. The Economist, 27 April. Toegang verkry vanaf  https://www.economist.com/obituary/2013/04/27/marcella-pattyn op 4 September 2020.

Vlaamse Beginsels. UNESCO Wêrelderfenisentrum. Toegang verkry vanaf https://whc.unesco.org/en/list/855/ op 10 Augustus 020.

Publikasiedatum:
4 September 2020

Deel