Michael F. Strmiska

Asatru (Ysland)


ASATRU TYDLYN

870-930 CE: Norse Pagan Vikings vestig hulle in Ysland.

930-1262: Ysland is gestig as 'n onafhanklike republiek of gemenebes, met 'n nasionale parlement, die Alþingi (die 'Alles-of-alles').

1000: Die Alþingi het gestem om die Christendom as die amptelike godsdiens van die land te aanvaar, terwyl die heidense godsdienstige gebruike privaat kon voortgaan.

1100-1300: Mites en gedigte rakende die nou vervaagde Heidense tradisies is bewaar in literêre tekste genaamd eddas en Sages.

1262-1944: Ysland kom onder die Noorse (destydse Deense) bewind en ly uitbuiting as 'n koloniale staat. Die godsdienslewe is eers oorheers deur die Katolieke Kerk, daarna die Lutherse. Heidense tradisies het in die folklore oorleef. Yslandse nasionaliste wat hulle in die negentiende eeu vir onafhanklikheid beywer, het die Yslandse Middeleeuse literatuur met sy verhale oor heidense gode en voorgeslagte geprys as noodsaaklike nasionale erfenis.

1944 tot 2020: Ysland se verklaring van 'n onafhanklike republiek is op 17 Junie deur sy koloniale heer, Denemarke, aanvaar. Die nuwe volkstaat het die Noordse sosiaal-demokratiese model gevolg om teen die 1970's 'n welvarende land te word.

Laat 1960's: 'n Groep onder leiding van digter Sveinbjörn Beinteinsson het begin met die vorming van Ásatrúarfélagið (die Ásatrú Society of Fellowship) as 'n organisasie gewy aan Ysland se voor-Christelike godsdienstige en kulturele tradisies.

1972-1973: Die Ministerie van Godsdienssake het Ásatrúarfélagið erkenning verleen as 'n staatsondersteunde godsdiensorganisasie. Sveinbjörn Beinteinsson is verkies om die Vereniging te lei as sy eerste Allsherjargoði (hoëpriester). 

1972-1992: Vanaf minder as 100 lede het Ásatrúarfélagið 'n aanvaarde deel van die Yslandse samelewing geword.

1993 (24 Desember):  Sveinbjörn Beinteinsson is oorlede. Sy begrafnis word op nasionale televisie uitgesaai, wat 'n nuwe groei in lidmaatskap veroorsaak.

1993-2002:  Jormundur Ingi Hansen het as Allsherjargoði gedien. In 280 het die lidmaatskap 2000 geword.

2000: Ásatrúarfélagið het die reg gekry om heidense rituele op Þingvellir, die historiese plek van die parlement, uit te voer oor die opposisie van die Yslandse Nasionale Kerk.

2002:  Jormundur Ingi Hansen is Allsherjargoði, en Jónína K. Berg dien as tussentydse Allsherjargoði.

2015: Die planne vir 'n tempelkompleks in Reykjavík is afgehandel en die bouwerk is begin.

2003-2020:  Hilmar Örn Hilmarsson is tot Allsherjargoði verkies. Lidmaatskap het gegroei van 879 in 2005 tot 4,473 2019 in XNUMX.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Mites, legendes en gedigte van die Noorse heidendom is beter bewaar in die Ou Yslandse (Oudnoorse) letterkunde en folklore as op enige ander plek in Europa. Die belangrikste Noorse heidense tekste is die versameling Oud-Noorse gedigte oor mitologiese en heldhaftige temas, bekend as die Elder of Poetic Edda. Hierdie is 'n uitgebreide kommentaar op die Eddic-gedigte van Snorri Sturluson (1179-1241), afwisselend bekend as die Prose Edda of die Snorra Edda, en gedeeltelik historiese, gedeeltelik gefiktionaliseerde verhale van die vroeë Yslanders, bekend as Sagas.

Ysland, 'n heidense meerderheidsland in sy vroegste geskiedenis, het in die jaar 1000 tot die Christendom bekeer, onder swaar politieke druk van koning Olaf Tryggvason van Noorweë. Alhoewel die aanbidding van heidense Noorse gode soos Óðinn (Odin), Þór (Thor) en Freyja weggeval het, het heidense tradisies soos aanbidding van elwe, landgeeste en onsigbare huldufolk ('verborge mense') voortleef, maar het hulle bestaan ​​saam met die nuwer Christen tradisies en uiteindelik vermenging daarmee. Die ou verhale en gedigte, gevul met die Noorse heidendom, is voorgelees en gekies uit die Bybel en legendes van Christelike heiliges as vorme van vermaak en inspirasie gedurende die lang, harde winters van koloniale oorheersing. Die negentiende-eeuse nasionale onafhanklikheidsbeweging het nuwe aandag gebring aan die heidense dimensie van Ysland se kulturele erfenis. Die bereiking van volle politieke onafhanklikheid in 1944, gevolg deur groeiende welvaart en nasionale trots, het die weg gebaan vir 'n moderne wedergeboorte van die Yslandse heidendom.

Ásatrúarfélagið (letterlik die "Ása Faith Fellowship;" meer eenvoudig, die "Ásatrú Society") het in die laat 1960's 'n groep Yslanders onder leiding van die digter Sveinbjörn Beinteinsson (1924-1993) begin ontwikkel as 'n organisasie dat hulle gehoop het om nie net die spore van die Noorse heidendom wat in die Yslandse letterkunde en kultuur ingebed is, te eerbiedig nie, maar om hierdie godsdiens vir die moderne lewe te laat herleef en te laat herleef. Die artistieke en literêre neigings van die stigtersgroep het die karakter en aktiwiteite van die Genootskap sterk beïnvloed.

In 1973, na langdurige onderhandelinge en oor die besware van die Yslandse Nasionale Kerk, die Evangeliese Lutherse Kerk van Ysland, het die Ministerie van Godsdienstige Sake aan Ásatrúarfélagið erkenning gegee as 'n staatsondersteunde godsdienstige organisasie. Op 'n stadium in die besprekings het 'n massiewe donderstorm Reykjavík in duisternis gedompel na 'n skouspelagtige beligtingstaking, wat sommige humoristies vertolk het as 'n pro-Ásatrú boodskap van die dondergod Thor. Ásatrúarfélagið het nou in aanmerking gekom vir openbare befondsing deur 'n godsdiensbelasting wat deur Yslanders betaal is en het volle wettige gesag gekry om rituele soos troues en begrafnisse te hou.

Sveinbjörn is in 1973 tot die eerste Allsherjargoði (hoëpriester) van Ásatrúfélagið verkies en sou twee dekades lank in hierdie rol bly. Sveinbjörn, 'n boer en digter wat toegewy is aan die tradisionele Yslandse kultuur, verpersoonlik die Yslandse verlede, terwyl hy ook in staat was om na die jong mense uit te reik, en soms in die tagtigerjare op die verhoog verskyn om middeleeuse rímur-gedigte te sing tot begeleiding van punk-rock. Met deurboorende blou oë, lang wit baard, pyp in die hand en priesterlike wit en rooi gewaad wat tydens seremoniële geleenthede gedra is, was Sveinbjörn iets van 'n heidense Kersvader vir Yslanders, wat hom 'n effektiewe woordvoerder van die nuwe ou godsdiens van Ásatrú in Ysland gemaak het.

In die tyd van Sveinbjörn as Allsherjargoði, het die Ásatrú Genootskap gereelde strukture en prosedures ontwikkel met 'n verkose raad van goewerneurs, gereelde raadsvergaderings, offisiere met aangewese geledere en funksies, seisoenale rituele byeenkomste bekend as Blóts, ​​en lewensiklusrituele grofweg parallel met die Christelike doop, bevestigings-, huweliks- en begrafnisrites.

Sveinbjörn Beinteinsson is oorlede op 24 Desember 1993. Sy begrafnis, wat op nasionale Yslandse televisie uitgesaai is, bevat Christelike sowel as heidense elemente, saam met 'n Christelike predikant, 'n goeie vriend van Sveinbjörn, wat uit die Bybel voorgelees is, en Sveinbjörn se vriend en opvolger as Allsherjargoði, Jormundur Ingi Hansen (1940-), [Beeld regs] voorlesing uit die Eddic-gedig voluspá ('The Speech of the Seeress'), en 'n kerkkoor wat tradisionele Yslands liedere sing. Die begrafnisdiens is in die kerk aangrensend aan die begraafplaas waar Sveinbjörn ter ruste gelê is, uitgevoer. In teenstelling met die gewone Yslandse Christelike gewoonte wat die dooies begrawe het met die Psalmsboek, is Sveinbjörn in die grond neergelê met 'n drinkhoring wat gebruik is by Blót-rituele, twee Þór (Thor) hamerhangers, en die Eddiese gedig Havamál (“The Teachings of the High One”, oftewel Óðinn [Odin]), sowel as ’n boek met Yslandse gedigte en’ n gunsteling pyp.

Die begrafnis van gemengde geloof in Sveinbjörn was 'n ontspanne, ekumeniese en nie-dogmatiese houding oor godsdienstige identiteit. Die lidmaatskap het sterk gegroei na die begrafnis wat baie gepubliseer is en is voortgesit op 'n opwaartse baan tot die huidige tyd (2020).

Jormundur Ingi Hansen was 'n begaafde orator met 'n flair vir teater en 'n diepgaande kennis van die Yslandse heidense tradisies. Jormundur, wat meer internasionaal beskou is as Sveinbjörn, het met kommunikasie met opkomende heidense bewegings in ander lande voortgegaan en aan die vergaderings van die World Congress of Ethnic Religions (WCER), gestig deur wyle Jonas Trinkūnas (1940-2014), leier van die Litouwse Romuva, deelgeneem Heidense herlewingsbeweging. Aangesien sommige groepe in die WCER verdink is van ekstreme regse of rassistiese ideologiese oriëntasies, het die lede van die Ásatrúarfélagið hulle bekommerd dat Jormundur se verhouding met sulke heidense groepe die reputasie van die Genootskap kan benadeel. Sommige bevraagteken ook die regverdigheid van 'n besigheidskema van Jormundur om Yslandse perde in Oos-Europa te verkoop. Uiteindelik kom hierdie kontroversies oor na Jormundur as die Hoëpriester van Ásatrú.

Die jaar 2000 was Ysland se 1000th jaar herdenking van die stemming om die Christendom aan te neem in Þingvellir, die terrein van die antieke Yslandse parlement. 'Christian Millennium' -feeste is beplan om in Junie op Þingvellir te plaas, wat in samewerking met die Evangeliese Lutherse Kerk deur die nasionale regering gereël word. Die Ásatrú Genootskap het egter ongeveer dieselfde tyd as die Millennium-vieringe hul eie planne gehad vir somer-sonstilstandrituele op Þingvellir. Hierdie Christelike teenoor Heidense konflik het 'n openbare twis geword wat uiteindelik opgelos is deur albei partye die reg te gee om hul onderskeie seremonies uit te voer. Die kerk se onvermoë om die heidene te verdryf of om hul nie-Christelike godsdienstige bedrywighede op die mees heilige terrein in Ysland te stop, was 'n staatsgreep vir Ásatrúarfélagið, wat daarop dui dat die Genootskap se aanspraak op Yslandse nasionale erfenis nie minder geldig was as dié van die kerk.

Ondanks voortgesette groei in lidmaatskap, het ontevredenheid met Jormundur voortgegaan om op te bou, en in 2002 het die uitvoerende raad van die Genootskap die oorhand gekry dat Jormundur sou uittree. Adjunk-Allsherjargoði Jónína K. Berg het ingestem om een ​​jaar as tussentydse Hoëpriester te dien. In 2003 is 'n nuwe Allsherjargoði verkies: die musikant en komponis Hilmar Örn Hilmarsson (1958-), wat vanaf die sestienjarige ouderdom in Ásatrú betrokke was.

Die Ásatrú-vereniging het begin met die bou van 'n hof (tempel) in 'n beboste heuwelgebied in Reykjavík, bekend as Öskjuhlíð, [Beeld regs], nie ver van die beroemde, koepelvormige draai-restaurant in Reykjavík, Perlan (die pêrel) nie. Stadsowerhede het die land vir die tempel in 2008 aan Ásatrúarfélagið geskenk, wat die Genootskap self vir die tempelkonstruksie gelaat het. Onder 'n koepelvormige dak bied die tempel kantoorruimte, gastehuisies, 'n biblioteek en navorsingsfasiliteite, en 'n konsertsaal, benewens die hoofsaal wat 'n gemaklike, weer beskutte ruimte bied met 'n brandaltaar vir rituele byeenkomste jaar- ronde.

Die wêreldwye finansiële krisis van 2008-2009 het die konstruksie beëindig, maar die werk is in 2015 weer aan die gang gesit. Nuwe finansiële probleme wat deur die Covid-19-pandemie van 2019-2020 veroorsaak word, mag die konstruksie weer vertraag, maar daar is geen sprake daarvan om die projek te laat vaar nie. As die tempel voltooi is, sal dit waarskynlik die status van Ásatrúarfélagið as die toonaangewende Noorse heidense organisasie ter wêreld verbeter.

Leerstellinge / oortuigings

'Ásatrú' vertaal letterlik as 'geloof in (of vertroue of vertroue in) die Æsir', maar die geloof van Ásatrú is aansienlik veranderliker as wat die formulering sou suggereer. Die lede van die Ásatrúarfélagið beskou die wêreldbeeld wat in die Noorse mitologie gegee word, nie as 'n letterlike beskrywing van die heelal nie, maar as 'n simboliese uitdrukking van die bestaan ​​van 'n hoër sfeer van buite ons gewone, alledaagse ervaring en die onderlinge verwantskap van daardie hoër wêreld of wêrelde met ons eie. Die mitologiese prentjie van die wêreldboom Yggdrasil wat baie wêrelde in sy takke en wortels verbind, is in hierdie opsig baie suggestief. Die veelvuldigheid van goddelike wesens is 'n erkenning van die kompleksiteit en diversiteit in die natuur, in die samelewing en binne-in elke persoon.

Sommige aanhangers van Ásatrú kan Noorse gode soos Odin, Thor, Freyr en Freyja beskou as werklike, superkragtige wesens, soos 'n Christen wat Jesus kan bedink, of 'n Hindoe op Krishna of Kali kan kyk. Vir ander is die waarde van die gode egter hoofsaaklik kultureel, as platform vir Ysland se voor-Christelike, heidense wêreldbeskouing. Vir nog ander is die betekenis van die gode hoofsaaklik simbolies, as tydlose uitdrukkings van innerlike en uiterlike realiteite, natuurkragte sowel as fasette van die psige en strukture van die samelewing.

Freyr is byvoorbeeld 'n god van vrugbaarheid in die natuur wat ook vrede en koningskap verteenwoordig. [Beeld regs] Sy tweelingsuster Freyja word geassosieer met skoonheid en plesier, sowel as oorlog en dood. Odin, die 'All-Father' van baie name en eienskappe, is 'n onrustige soeke na kennis wat dwarsdeur die wêreld dwaal. Hy het twee helperrawe genaamd 'mind' en 'memory', en gee aan die mensdom die gawe van poësie, dit wil sê kultuur, terwyl hy ook oor die dooies in Valhalla regeer. Thor lyk miskien nie meer as 'n god van krag en krag nie, maar sy hamer mjölnir beskerm nie net die aarde teen kwaadwillige wesens nie, maar word ook gebruik om huwelike te heilig, reën te bring en dooies op te wek. Hierdie en ander Noorse gode bied die aanhangers van Ásatrú veelvuldige betekenisse en doeleindes: om goddelike leiding te soek volgens die gode se gesagsgebiede, verbind met die Noorse-Yslandse identiteit soos gebind met die mites en gedigte van die heidense gode, die verkenning van die innerlike die natuur soos weerspieël in die persoonlikhede en magte van die gode, en / of die krag en majesteit van die natuur wat daagliks in die harde en pragtige Yslandse landskap getoon word.

Die geloof van Ásatrú lyk dalk lelik en vaag, maar dit is 'n saak van noodsaaklikheid sowel as ontwerp. Geen antieke teks gee 'n definitiewe stel leerstellings vir die moderne Noorse heidense om te volg nie, slegs wenke en fragmente van oortuigings en perspektiewe wat in die mitologiese literatuur gekodeer is. Daar is geen moderne werk wat aanvaarding as gesaghebbende interpretasie gekry het nie. Daar is inderdaad 'n klein aptyt onder Yslandse heidene vir 'n sentrale gesag om 'n amptelike leerstelling op te lê. Hierdie voorkeur vir openlike godsdienstige denke en die verwerping van enige teensinnige godsdienstige outoriteit is algemene kenmerke van die hedendaagse heidendom, en is moontlik geskik vir die 'vloeibare moderniteit' van die vroeë een-en-twintigste eeu, wanneer die snelheid van kommunikasie en die verskeidenheid inligting en perspektief kom met 'n paar klikke op die rekenaarsleutelbord.

Die mite van Ragnarök, 'n rampspoedige stryd van gode en demone, dit wil sê kragte van lewe en dood, wat die hele aarde verwoes, word in die Eddiese gedig beskryf Voluspa (die toespraak van die Völva, dit wil sê die siener) en elders. Odin, Thor en Freyr sterf in gevegte teen demoniese vyande. Dit lyk asof dit die einde van die wêreld heeltemal voorspel, maar nadat die aarde deur vuur verwoes is en in die oseaan wegsink, styg dit weer op, vernuwe. Die lede van Ásatrúarfélagið is geneig om die mite van Ragnarök minder te sien as 'n letterlike profesie van toekomstige gebeure as as 'n simboliese waarskuwing vir die gevaar van vernietiging wat mense deur onkunde en kwaadwilligheid oor hulself en die aarde kan inhou. Die dood van Odin en die gode in Ragnarök word beskou as 'n aangrypende meditasie oor die onvermydelike dood, en die noodsaaklikheid om met eer en integriteit te lewe totdat die dag aanbreek.

Ingevolge sy sosiale of politieke siening, kan Ásatrúarfélagið gekenmerk word as ietwat linkse en 'groen'. Dit is gekant teen rasistiese interpretasies van die Noorse mite en erfenis, het rasse- en geslagsgelykheid aanvaar, en het neo-nazisme ten sterkste veroordeel. Die Vereniging het sy steun verleen aan betogings teen die oopstelling van die Yslandse natuurlike omgewing vir potensieel skadelike industriële ontwikkeling soos hidro-elektriese damme en aluminiummynbou.

RITUELE / PRAKTYKE

As 'n ou-nuwe godsdiens wat ontwerp is om oortuigings en tradisies van die verlede te bewaar deur dit by die hede aan te pas, is die ritueel van Ásatrú nie 'n slaafse herskepping van heidense godsdienstige praktyke wat afgelei is uit Edda's, Sagas of ander bronne nie, maar 'n redelik vrygeestigde herbewerking van sulke tradisies wat voorsiening maak vir nuwe toevoegings, veranderings en interpretasies soos nodig. Die toets vir wat om voort te gaan uit die verlede en wat om uit nuwe eksperimente te hou, is een wat pragmaties en ervarend is: watter godsdienstige aktiwiteit ook al goed werk, om betekenis, vreugde en inspirasie te bied aan die betrokkenes, word gehou en voortgesit, en alles wat voelbaar is om leweloos of betekenisloos te wees, of om in pas te wees met antieke begrip of kontemporêre gevoelens, word ter syde gestel. Dit is 'n dans wat vorentoe en agtertoe beweeg, wat wissel tussen die ou en die nou, tussen konserwatiewe en innoverende impulse, wat dikwels gebruik maak van die artistieke neigings van lede van die Genootskap, soos hierbo genoem.

Yslandse Ásatrú-rituele word onder voorsitterskap van die Allsherjargoði of deur ander goðar (priesters, waarvan die enkelvoud is goði), wat streeks jurisdiksies het, goðorð, georganiseer volgens Ou Yslandse tradisies, soortgelyk aan Christelike gemeentes. Die voorsittende goede vier die byeenkoms en lei die verrigtinge. Rituele van Ásatrú konsentreer meestal op die voordrag van Eddiese gedigte of ander keuses uit Oud-Noors-Yslandse literatuur, aangevul deur toesprake of gedigte wat deur die deelnemers of amptelikes geskep is. Hierdie mengsel van ou en nuwe tekste handhaaf, maar moderniseer ook die tradisionele Yslands toewyding aan digterlike uitdrukking en mondelinge welsprekendheid. Rituele handelinge wissel ook van die herskepping van godsdienstige gedrag wat in die Eddas en Sagas opgemerk is, tot nuutgevonde gedrag of gebare. Die voortdurende terugkeer na die ouer tekste demonstreer hoe diep gewortel in die Yslandse literêre kultuur Ásatrúarfélagið is.

'N Teks wat gereeld in baie rituele gebruik word, insluitend troues en begrafnisse, is 'n oproep uit die Eddiese gedig Sigrdrífumál:

Heil op die dag, kom na die seuns van die dag
Hail to the Night en haar dogters
Kyk met vriendelike oë na ons
En gee ons almal die oorwinning.

Wees gegroet vir die gode, kom na die godinne
Heil op die oorvloedige aarde
Gee ons spraak en wysheid en genesende hande
Solank ons ​​sal lewe.
(Sigrdrífumál  v. 3-4,  Poëtiese Edda, Jormundur Ingi Hansen vertaling,
hersien deur Michael Strmiska.)

Die primêre openbare of kollektiewe rituele, waarin die hele lidmaatskap van die Ásatrúarfélagið uitgenooi word, hoewel dit nie gedwing word om deel te neem nie, is die seisoenale blots, [Image at right] heilige feeste wat met tussenposes waargeneem word wat ongeveer ooreenstem met die somer- en wintersolstilstand en die lente en herfs-ewewigs. In die ou tyd het die blote diereoffer ingesluit; die kontemporêre weergawe fokus gewoonlik op 'n drink- en roosterplegtigheid. Die seremonie staan ​​bekend as die sombel; deelnemers vorm 'n sirkel om 'n heilige vuur en neem beurte om te praat en te drink, neem wei of ander drank of 'n nie-alkoholiese drank uit 'n drinkhoring of 'n ander vaartuig wat om die sirkel beweeg, met die draer van die horing die een wat praat.

Die horing word gewoonlik drie keer deur die sirkel gesit, wat elke deelnemer die geleentheid gee om te praat en om deel te neem aan die gemeenskaplike vloeistofaanbod. By die eerste gang van die horing bring die deelnemers hulde aan die hoër vlakke van geestelike bestaan: aan die Noorse gode, aan ander bonatuurlike wesens, of wat ook al die heiligste en beduidendste voel. Dit behels dikwels die lees of herhaling van gedeeltes uit Eddiese gedigte of ander ou tekste, hoewel meer spontane of persoonlike uitsprake, soos self-gekomponeerde gedigte of proklamasies, ook welkom is. Die tweede keer word die dooies en die voorouers vereer, wat kan wissel van die herdenking van familielede tot die aanbieding van mondelinge hulde aan gerespekteerde figure in die groter samelewing, soos kunstenaars, digters of politici. Die derde gang van die horing is vir die gemeenskap van die lewendes en die wêreld van hier en nou. Elkeen is vry om te praat van wie ook al in hul huidige lewe wat hy wil vereer, gelukwens, bedank of meegevoel of besorgdheid oor, selfs politieke of sosiale aangeleenthede van die dag. Die verhouding van sumbel tot blót is dat die vlek die algemene geleentheid is om bymekaar te kom vir godsdienstige viering en nadenke, en die sumbel is die fokuspunt, die toppunt van die blót.

Hierdie basiese patroon kan aangepas word volgens die behoeftes of wense van die betrokke individue, maar die trajek van die hoogste, heiligste ryk in die eerste skinkrooster na die meer alledaagse en onmiddellike wêreld van vandag in die finale ronde is 'n goeie gerespekteerde patroon. Mead, 'n tradisionele drankie van die antieke Germaanse en Skandinawiese volke, is die keuse van drank, gebrou uit heuning en kruie. Die drinkhoring waaruit die rituele drank gedrink word, word volgens die antieke tradisie gevorm uit die horing van 'n hert of 'n soortgelyke groot en indrukwekkende dier. Daar kan ook kos geëet word, met die voorkeur vir tradisionele voedsel soos hartige donkerbrood of gerookte lamvleis. Deelnemers mag middeleeuse klere dra, soos mantels of tunieke geborduur met tradisionele ontwerpe, soos rune, saam met metaalringe, hangertjies of ander juweliersware geïnspireer deur Viking-ontwerpe. Tattoos wat tradisionele ontwerpe gebruik, het die afgelope tyd gewild geraak. Die samekoms rondom 'n vuur, die aanroep van antieke gode, die voorlesing uit antieke tekste, die eet en drink van tradisionele eet- en drinkgoed en die versiering van die liggaam met artikels uit die antieke Middeleeuse styl, skep 'n gevoel van verband met die Ysland verlede en Noorse heidense spiritualiteit.

Privaat of persoonlike rituele wat vir individue, gesinne en kinders uitgevoer word, wissel van die 'naam-gee' seën van babas tot 'n komende ouderdom ritueel soos 'n Pagan Bar Mitzvah tot troues en begrafnisse. Ásatrúarfélagið het sy eie begraafplaas aan die buitewyke van Reykjavík waar Sveinbjörn en ander lede ter ruste gelê is. Hierdie privaat rituele wissel baie na gelang van die individuele smaak en behoeftes van die deelnemers. Dit behels tipies voordrag uit Eddiese of ander heilige Yslandse tekste, die aanroep van heidense gode, en verskillende vertoon of gebruik van tradisionele voorwerpe. Dit sluit in die vervaardiging van 'n Thor-hameramulet om 'n huwelik of 'n baba te seën, of 'n paartjie wat trougeloftes doen wat gesamentlik 'n swaar koperring omring. Hierdie persoonlike persoonlike seremonies op kleiner skaal kan net so suksesvol wees as hul groter publieke eweknieë om die argaïese maar toeganklike atmosfeer aan te wakker wat so aantreklik is in die moderne heidendom.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die stigters van Ásatrúarfélagið het die heidendom beskou as 'n fundamentele element van die Yslandse kultuur. Al die Hoëpriesters van die Genootskap was mense van artistieke temperament en belangstellings, van die digter Sveinbjörn Beinteinsson tot die erudiet en welsprekende Jormundur Hansen, tot die kunstenaar en fotograaf Jónína K. Berg, tot die komponis en klawerbordspeler Hilmar Örn Hilmarsson. Die Ásatrú-genootskap verwelkom samewerking met kunstenaars, musikante en ander om dwingende artistieke uitdrukking te gee aan die mites, oortuigings en tradisies van Ásatrú. Opmerklike voorbeelde sluit 'n teaterdramatisering van die Eddiese gedig in Skírnismál gerig deur professor in folklore Terry Gunnell in die vroeë negentigerjare en die debuut in 1990 van 'n Hilmar Örn Hilmarsson-komposisie wat die mitologiese gedig begelei. Hrafnagaldur Óðins (“Odin's Raven-Magic”), met 'n simfoniese orkes onder leiding van Hilmarsson, wat 'n massiewe "Viking marimba" van Yslandse klip gespeel het, begelei deur die superster-rockgroep Sigur Rós. Sulke artistieke verbintenisse met heidense mites en tradisies het ongetwyfeld bygedra tot die aantrekkingskrag van Ásatrú in Ysland.

Die literêr-artistiek-kulturele fokus van Ásatrúarfélagið onderskei die Yslands Ásatrú van weergawes van moderne Noorse heidendom wat in ander wêrelddele ontwikkel het. In die VSA word Ásatrú byvoorbeeld dikwels aangebied as 'n 'vegtergodsdiens' wat terugkeer na die dae van die Vikings, met veral 'n beroep op lede en bewonderaars van die Amerikaanse weermag. Hierdie verskil in belangstelling en beklemtoning het 'n aantal Amerikaanse vorme van Noors Paganisme 'n hiper-manlike, militaristiese karakter verleen wat oor die algemeen in Yslands Ásatrú ontbreek, behalwe as voer vir grappies.

Ásatrúarfélagið [Beeld regs] het verskeie oorvleuelende regeringstrukture, wat wissel van die Logrétta (Administratiewe Raad, meer letterlik die "Law-Court"), tot die Framkvaemdastjórn (Uitvoerende Raad), tot die Allsherjarðing (die Algemene Vergadering, meer letterlik die " ding ”(parlement)“ van alle mense. ”) Die algehele administratiewe struktuur van Ásatrúarfélagið is stabiel en werkbaar bewys.

Die Allsherjargoði is die algehele leier van Ásatrú. Hierdie standpunt het geleidelik ontwikkel tot 'n lewenslange aanstelling, met herroeping of vervolging moontlik deur meerderheidstem op die Algemene Vergadering. Die Allsherjargoði is die hoofwoordvoerder van die vereniging, verantwoordelik vir openbare betrekkinge en verteenwoordig die groep tydens seremoniële geleenthede. Sy belangrikste seremoniële rol is om die Nasionale Parlement elke jaar te wy, met 'n gelykwaardige Christelike seën wat deur 'n amptenaar van die staatskerk geadministreer word. Die Allsherjargoði wy ook al die byeenkomste van Ásatrú wat hy bywoon, en neem die hoofrol in alle rituele en aktiwiteite van Ásatrú. Die Allsherjargoði is wettiglik bemagtig om troues, begrafnisse en ander sulke lewenssiklusrites uit te voer, asook om allerhande kontrakte te heilig, waarvoor hy geregtig is om klein fooie te hef. Soos hierbo opgemerk, is daar ook plaaslike goaarde (priesters en priesteresse) wat verantwoordelik is vir bepaalde Heidense gemeentes, wat bemagtig is om dieselfde ritusse uit te voer en dieselfde gelde in te vorder. Nóg die Allsherjargoði nóg die goðar ontvang 'n salaris.

Die uitvoerende raad hanteer die daaglikse bedrywighede en finansies van die Ásatrú Genootskap. Die raad bestaan ​​uit die Lögmaður (die 'Lawspeaker', meer letterlik die 'law-man' of 'prokureur'), ​​'n sekretaris, 'n tesourier en een lid-tot-groot sonder spesifieke pligte. Die rol van die regsspreker is om amptelike dokumente te bewaar en die wette van die organisasie te bevorder, bestuurslede aan te stel in spesifieke posisies en om voorsittend te wees vir raadsvergaderings. Die Hoofbestuur vergader minstens vier keer per jaar, met die verantwoordelikheid vir die reël van blote feeste en die Algemene Vergadering.

Die Bestuursraad is saamgestel uit die Allsherjargoði, die ander goðar, en die Uitvoerende Raad, en vergader jaarliks ​​drie keer benewens die algemene jaarvergadering op die laaste Saterdag in Oktober. Raadsvergaderings is oop vir die algemene lidmaatskap van die Ásatrúarfélagið, maar slegs amptenare van die raad is gemagtig om te stem. Die vergaderings van die Raad van die Raad beoordeel en kan die beslissings van die Uitvoerende Bestuur oorheers, geskille tussen lede aanspreek en voorsiening maak vir 'n oop bespreking van die algemene stand van die Vereniging.

Besluite van die Bestuursraad is onderhewig aan verdere bespreking en stemming tydens die Allsherjarðing (die Algemene Vergadering, meer letterlik die 'saak van alle mense'). Dit is in baie opsigte die kragtigste bestuurstruktuur, sowel as die mees demokratiese en inklusiewe, wat oop is vir alle lede van die Genootskap met 'n goeie twaalf jaar en ouer. Veranderings in die wette en prosedures van die vereniging kan slegs aangebring word, en groot inisiatiewe en uitgawes kan onderneem word, met die goedkeuring van die twee-derde meerderheid van die Allsherjarðing. Die Algemene Vergadering verkies ook die lede van die Uitvoerende Raad.

KWESSIES EN UITDAGINGS

Vanaf die vantagepunt van 2020 kan Ásatrúarfélagið spog met vyf dekades suksesvolle operasie as 'n klein maar groeiende godsdiens in Ysland. Dit het aanvaarding gevind in die Yslandse samelewing, is vry van enige groot skandale gebly, die lidmaatskap daarvan in die afgelope tien jaar verdriedubbel van 1.402 in 2010 tot 4,473 in 2019, en het begin met die bou van 'n indrukwekkende aanbiddingshuis. Voortgesette groei in lidmaatskap kan die organisasie van die Genootskap belemmer of lei tot skeuring tussen verskillende groepe met verskillende sienings oor hoe die Noorse heidendom geïnterpreteer of beoefen moet word, maar daar is op die oomblik geen teken van enige noemenswaardige teenstrydigheid nie.

Die grootste uitdaging wat Ásatrúarfélagið in die gesig staar, is om 'n vorm van die Noorse heidense godsdiens te handhaaf wat beide gegrond is in antieke Yslandse tekste en tradisies en verwelkom in die rasse- en etniese verskeidenheid van die moderne tyd, in teenstelling met meer rasistiese en wit supremacistiese vorme van die Noorse heidendom wat het in ander lande ontwikkel.

IMAGES

Beeld # 1: Sveinbjörn Beinteinsson.
Beeld # 2: Jormndur Ingi Hansen.
Beeld # 3: Lewering van die beplande tempel van Asatru in Reykjavík.
Beeld # 4: Freyr, 'n god van vrugbaarheid in die natuur.
Beeld # 5: Asatru-lede neem aan 'n seisoenale blót deel.
Beeld # 6: Ásatrúarfélagið logo.

Verwysings
Adalsteinnson, Jón Hnefill. 1978.  Under the Cloak: The Acceptance of Christianity in Ysland.  Acta Universitatis Upsaliensis. Uppsala: Almqvist en Wiksell International.

Adalsteinnson, Jón Hnefill. 1990. 'Oudnoors godsdiens in die Sagas van die Yslanders.' Gripla 7: 303-22.

Byock, Jesse (vertaal). 2005. Die prosa Edda van Snorri Sturluson. Londen: Penguin Books.

Christiansen, Eric. 2002. Die Norsemen in die Vikingtydperk. Oxford en Malden, MA: Blackwell.

Davidson, HR Ellis. 1964. God en mites van Noord-Europa. Londen: Penguin Books.

Faulkes, Anthony (vertaal). 1995. Edda – Snorri Sturluson. Londen: Everyman Books.

Faulkes, Anthony, en Richard Perkins, eds. 1993. Vikingherwaarderings: Viking Society Centenary Simposium, 14-15 Mei 1992. Londen: Viking Society.

Finnestad, Ragnhild Bjerre. 1990. “The Study of the Christianization of the Nordic Countries. Sommige nadenke. ” Pp. 256-72 in Oudnoorse en Finse godsdienste en kultiese plekname, Gebaseer op referate wat gelees is tydens die simposium oor ontmoetings tussen godsdienste in die Ou Nordiese Tye en op Cultic-plekname wat gehou is te Åbo, Finland, op 19-21 Augustus 1987, onder redaksie van Tore Ahlbäck. Åbo: Donner Instituut.

Gardell, Mattias. 2003. Gods of the Blood: The Pagan Revival en White Separatism. Durham en Londen: Duke University Press.

Goodrick-Clarke, Nicholas. 1992. Die okkultiese wortels van Nazisme: geheime Ariese kultusse en hul invloed op die Nazi-ideologie. New York: New York University Press.

Gunnell, Terry. 2015. “Die agtergrond en aard van die jaarlikse en geleentheidsrituele van die Ásatrúarfélag in Ysland.” Pp. 28-40 in Die Rituele Jaar 10, Magic in Rituals en Rituals in Magic. Die jaarboek van die SIEF (Société Internationale d"Ethnologie et de Folklore) Werkgroep oor die Ritueel Jaar, onder redaksie van Tatiana Minniyakhmetova en Kamila Velkoborská. Tartu en Innsbruck: Universiteit van Tartu Press.

Hagstofa Íslands [Yslandse statistiese kantoor]. 2019. Mannfjöldi na soknum, prestaköllum en die proefnemedem 1. Desember 2019 [bevolking volgens gemeentes, priesterlike beroepe en bisdomme 1 Desember 2019]. Toegang vanaf http://px.hagstofa.is/pxis/pxweb/is/Samfelag/Samfelag__menning__5_trufelog/MAN10293.px/?rxid=47bdb80e-26cd-421e-a91e-0b45c7929e1c Op 5 Julie 2020.

Halink. S. 2017. Asgard Revisited: Oudnoorse mitologie en nasionale kultuur in Ysland, 1820-1918. PhD-proefskrif, Universiteit van Groningen.

Harvey, Graham. 2000. "Heidenisme: 'n Noord-Europese heidense tradisie." Pp. 49-64 in Pagan Pathways: 'n gids vir die tradisies van die antieke aarde, onder redaksie van Graham Harvey en Charlotte Hardman. Tweede uitgawe. Londen: Thorsons.

Helgason, Magnús Sveinn. 2015. "Heiden teen haat: eksklusiewe onderhoud met die hoëpriester van die Yslands Pagan Association." Ysland Magazine, Julie 25. Toegang verkry vanaf https://icelandmag.is/article/heathens-against-hate-exclusive-interview-high-priest-icelandic-pagan-association  op 27 Desember 2017.

Hollander, Lee (vertaal). 1962. Hersiene uitgawe. Die Poëtiese Edda: vertaal met 'n inleiding en verduidelikende opmerkings. Austin, TX: Universiteit van Texas Press.

“Lede van die heidense Ásatrú-vereniging hou seremonie om moeder natuur te bedank vir die hout wat tempel gebou is.” 2016. Ysland Magazine, Junie 6. Toegang verkry vanaf https://icelandmag.is/article/members-pagan-asatru-association-conduct-ceremony-thank-mother-nature-timber-used-construct Desember 27, 2017.

“Ysland het die eerste tempel vir die Noorse gode sedert die Viking-era gebou.” 2015. The Guardian, 2 Februarie. Toegang 1 Maart 2015 vanaf http://www.theguardian.com/world/2015/feb/02/iceland-temple-norse-gods-1000-years op 1 Augustus 2020.

Kaplan, Jeffrey. 1997. Radikale godsdiens in Amerika. Syracuse, NY: Syracuse University Press.

Karlsson, Gunnar. 2000. Die geskiedenis van Ysland. Minneapolis: Universiteit van Minnesota.

Karlsson, Gunnar. 1995. “Die opkoms van nasionalisme in Ysland.” Pp. 33-62 in Etnisiteit en nasiebou in die Nordiese wêreld, onder redaksie van Sven Tagil. Londen: Hurst & Company.

Kristjánsson, Jónas. 1988. Eddas en Sagas: Ysland se Middeleeuse literatuur. Vertaal deur Peter Foote. Reykjavík: Hið Íslenska Bókmenntafelag.

Larrington, Carolyne (vertaal). 2014. The Poetic Edda (2de uitg.), Oxford World's Classics. Oxford: Oxford University Press.

Lindow, John. 2002. Noorse mitologie. 'N Gids vir gode, helde, rituele en geloof. Cambridge: Oxford University Press.

Lönnroth, Lars. 1991. “Borge, skrywers en lesers van die vroeë Noorse letterkunde.” Pp. 3-10 in Sosiale benaderings tot Vikingstudies, onder redaksie van Ross Sampson. Glasgow: Cruithne Press.

Portrette in geloofsreeks. 2014. “Onderhoud met Jóhanna Harðardóttir,” 9 Junie. Toegang vanaf https://portraitsinfaith.org/johanna-hardardottir/ op 27 Desember 2017.

Seigfried, Karl. 2014. “Sigurblót: Wat is oorwinning?” Noorse mitologie blog, 24 April. Toegang vanaf http://www.norsemyth.org/2014/04/sigurblot-what-is-victory.html op Maart 1, 2015.

Seigfried, Karl. 2011. “Onderhoud met Hilmar Örn Hilmarsson van die Ásatrúarfélagið.” Noorse mitologie blog, 23 Junie. Toegang verkry vanaf http://www.norsemyth.org/2011/06/interview-with-hilmar-orn-hilmarsson-of.html op 1 Maart 2015.

Sigurdsson, Gísli. 2005. "Oraliteit en geletterdheid in die Sagas van Yslanders." Pp. 285-301 in A Metgesel tot Oudnoors-Yslandse letterkunde en kultuur, onder redaksie van Rory McTurk. Malden, MA: Blackwell Publishing.

Strmiska, Michael. 2018. "Heidense politiek in die 21ste eeu: 'Vrede en liefde' of 'Bloed en grond'?" Die Granaatjie: Die Internasionale Tydskrif vir Heidense Studies 20: 25-64.

Strmiska, Michael. 2007. “Die bloed terugbring in Blót: die herlewing van diereoffer in die moderne Nordiese heidendom.” Die Granaatjie: Die Internasionale Tydskrif vir Heidense Studies 9: 154-89.

Strmiska, Michael. 2003. “The Evils of Christianization: A Pagan Perspective on European History.” Bladsy 59-72 in Kulturele uitdrukkings van kwaad en boosheid: toorn, seks, misdaad, onder redaksie van Terry Waddell. New York en Amsterdam: Rodopi Press.

Strmiska, Michael. 2000. “Ásatrú in Ysland: die wedergeboorte van Nordies heidendom?” Nova Religio: Die Tydskrif van Alternatiewe en Opkomende Godsdienste 4: 106-32.

Strmiska, Michael. 1995. "Odin, Loki, Thor: Grim Gods and Galge Humor in Scandinavian Mythology." Verkennings: Tydskrif vir avontuurlike gedagtes 14: 79-91.

Strmiska, Michael met Baldur A. Sigurvinsson. 2005. “Ásatrú: Nordic Paganism in Ysland en Amerika.” Pp. 127-69 in Moderne heidendom in wêreldkulture, onder redaksie van Michael Strmiskak. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO.

Turville-Petre, Edward Oswald Gabriel. 1964.  Mite and Religion of the North: The Religion of Ancient Scandinavia. Londen: Weidenfeld en Nicolson.

Publikasiedatum:
5 Augustus 2020.

Deel