Michael Amoruso

Kapel van Our Lady of the Afflicted


KAPEL VAN ONS DAME VAN DIE GESLUIT
TYDLYN

1775: Die begraafplaas van Our Lady of the Afflicted (Cemitério da Nossa Senhora dos Aflitos), ook bekend as die begraafplaas van glorie (Cemitério da Glória), is gestig in São Paulo, SP, Brasilië.

1779 (27 Junie): Die kapel van Our Lady of the Afflicted (Capela da Nossa Senhora dos Aflitos), gebou op begraafplaasgronde, word ingewy.

1821 (September): Joaquim José Cotindiba en Francisco José das Chagas, beter bekend as Chaguinahs, is gehang omdat hulle 'n rebellie onder medesoldate aangehits het oor mishandeling en onbetaalde lone in die nabygeleë hawestad Santos. Kort daarna is hy as 'n gewilde heilige vereer.

1858: Cemitério Consolação, die eerste werklik munisipale begraafplaas van São Paulo, is gestig. Dit het die begraafplaas van die geteisterdes verouderd gemaak, en die laaste begrafnis daarvan het op 14 Augustus plaasgevind.

1886 (November): Die bisdom São Paulo het die verdeling van en die verkoop van die begraafplaas op die terrein van die geaffekteerdes goedgekeur, en die kapel van die benadeelde is die enigste oorblywende struktuur van die begraafplaas.

1978 (23 Oktober): Die kapel van die geteisterdes is deur CONDEPHAAT (die raad vir die verdediging van historiese, argeologiese, artistieke en toeristiese erfenis van die staat São Paulo) aangewys as 'n beskermde historiese monument.

1991 (April): Die kapel van die geteisterdes het verdere beskerming gekry deur CONPRESP, die munisipale raad vir die behoud van historiese, kulturele en omgewingsbewaring van die stad São Paulo.

Omstreeks 1994: Die kapel het aan die brand geslaan en altaarstukke blywend beskadig en menslike oorskot van die ou begraafplaas onthul.

2011 (Oktober): Stads- en staatshistoriese verenigings het 'n voorgestelde opknapping van die kapel goedgekeur teen 'n koste van $ 1,500,000 reais (destyds ongeveer $ 845,000 VS). Die opknapping het nooit plaasgevind nie.

2018 (Maart-Junie): Bouwerk aan baie langs die kapel veroorsaak dat daar krake langs die mure van die kapel oopgaan, wat aanhangers kommerwekkend maak. Vyf het saamgedrom om UNAMCA (União dos Amigos da Capela dos Aflitos), die Unie van die Vriende van die Kapel van die geteisterdes, te vorm.

2011 (27 Junie): UNAMCA het 'n ope brief aan kulturele erfenisorganisasies en die Katolieke Kerk gepubliseer en betreur die verwaarlosing van die kapel en gewaarsku oor die gevaar van die ineenstorting daarvan.

2018 (20 September): UNAMCA het 'n begrafnisgids ter ere van Chaguinhas gehou. Die optog is geskoei op die opmars vir rassedemokrasie en het verbygegaan deur belangrike “plekke met swart geheue in die sentrale streek van die stad”.

2018 (Desember): Argeoloë van A Lasca het die ontdekking van menslike oorskot aangekondig in die perseel aangrensend aan die kapel, wat voorheen deel was van die begraafplaas van die geteisterdes. Later die maand het die stadsraadslid Paulo Batista dos Reis wetgewing ingestel om die argeologiese terrein amptelik te beskerm.

2020 (28 Januarie): Burgemeester van São Paulo, Bruno Covas, onderteken wet 17.310, wat die skepping van 'n gedenkteken vir die geteisterde in die perseel aangrensend aan die kapel aandui, 'gewy aan die behoud van die argeologiese argief en die nagedagtenis van die swart mans en vroue wat in die streek gewoon het gedurende die tydperk van slawerny. ”

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

The Chapel of Our Lady of the Afflicted (Capela da Nossa Senhora dos Aflitos), beter bekend as die Chapel of the Afflicted, is 'n klein katolieke kapel in die Liberdade-omgewing van São Paulo, Brasilië. In 1779 ingewy, was dit eens deel van die begraafplaas van Our Lady of the Afflicted, wat vier jaar tevore vir 'slawe' gebou is.sic], slagoffers van doodstraf, en die hulpbehoewendes ”(Santos 1978: 1). Kerkbegrafnisse was destyds die norm, en die begraafplaas was die eerste in São Paulo, en een van die eerste in Brasilië. Alhoewel dit onder kerklike gesag was, was dit funksioneel 'n openbare begraafplaas, gereserveer vir diegene wat dit nie kon bekostig nie (of in sommige gevalle verbied om dit te ontvang), om op kerkterrein te begrawe. Na die Bisdom São Paulo het die begraafplaas in 1886 gepak en verkoop, die Kapel van die geteisterdes was die enigste oorblywende struktuur (Santos 1978: 1). Vandag sit die kapel aan die einde van 'n kort, doodloopstraat [Afbeelding regs] waar dit geflankeer word deur hoë geboue, restaurante en winkelsentrums. Met sy ou verslete gevel en makabere naam, herinner die kapel aan 'n vervloë era en het die reputasie dat dit spook (sien bv. Universo Lenda 2015).

Die kapel van die geteisterdes is hoofsaaklik 'n plek van private toewyding. Een waarnemer het in 1858 geskryf en beskryf hoe 'gelowiges van alle rasse, veral eenvoudige wesens' ''n rampokkerige struktuur gebou het waarop hulle kerse kon opsteek' in die bedoeling vir die siele '(in Loureiro 1977: 51). Hierdie gebruik, waarna Brasiliane verwys as die toewyding aan siele (devoção às almas) of kultus van die siele (culto das almas), duur voort tot vandag toe. Gedurende die twintigste eeu het joernaliste en geleerdes hulle verwonder aan die menigte besoekers wat na die kerk gekom het om die siele se hulp met wêreldse aangeleenthede te versoek (sien bv. Vilenha 2012). Soortgelyk aan die dooiesekultus in Napels, aanhangers by die kapel van die geteisterde bid albei vir en om die siele in die hoop om nie net die siel se lyding te verlig nie, maar ook hul eie. Die praktyk kan herlei word na die vagevuurse toewyding wat eens dwarsdeur die Katolieke wêreld gefloreer het, en veral sterk was in die koloniale Portugese Atlantiese Oseaan (Campos 2013: 96). Maar vandag glo aanhangers nie altyd aan die vaevuur nie, en sommige verwerp die Katolieke identiteit heeltemal en verower die kapel 'n reputasie as 'heterodoks' of 'sinkreties' (Vilenha 2013).

Van almal wat naby die kapel se terrein begrawe is, staan ​​een uitmekaar. In 1821 is Francisco José das Chagas, beter bekend as 'Chaguinhas', ter dood veroordeel vir sy rol in 'n soldate-opstand oor onbetaalde lone. Volgens die legende het die tou gebreek toe Chaguinhas die nag van 20 September gehang is. Die simpatieke skare, wat dit as 'n teken van God gesien het, skreeu "Liberdade!" (Vryheid!) En belowe dat hy vrygelaat word. Maar die owerhede was onbewoë, en Chaguinhas is weer op die galg gestuur. Met die tweede poging het die tou weer gebreek en verstomde toeskouers het dit 'n wonder verklaar. Sommige sê dat hy uiteindelik met die derde poging tereggestel is toe die hangman 'n veseltou vir een van die leer omgeruil het. Ander sê dat dit vier probeerslae gekos het, of selfs dat die afgeleefde beul sy taak moes uitvoer deur Chaguinhas te onthoof of hom dood te slaan (Amoruso 2014: 11–12; Menezes 1954: 153–59; Silva 2008: 284–86; Vilenha 2013).

In die nasleep van Chaguinhas se dood het twee leke, Olegário Pedro Gonçalves en Chico Gago, 'n houtkruis en tafeltjie opgerig naby die heuwel waarop die galg gestaan ​​het. Dit het bekend gestaan ​​as die Heilige Kruis van die Hanged, en toegewyde besoekers om kerse aan te steek by Chaguinhas en die ander slagoffers van die galg. Aanhangers het binne enkele dekades 'n klein struktuur gebou om kerse en blomme teen die elemente te beskerm en die groeiende aantal besoekers beter te bedien. Soms tussen 1887 en 1891 het die bisdom São Paulo 'n klein kapel gebou om die groeiende toewyding te akkommodeer, wat hulle net vier jaar later hervorm en uitgebrei het. Deur die nederige houtkruis agter die altaar te plaas, is dit die Kerk van die Heilige Kruis van die siele van die opgehanges gewy. Die toewyding het steeds gegroei en teen die middel van die twintigste eeu het joernaliste gegroei was verwonderd oor die menigte besoekers wat die kerk se kerskamers gepak het. [Beeld aan die regterkant] 'n Lekbroederskap het gehelp om die kerk te onderhou en die toewyding aan Chaguinhas en die siele te bevorder, en het in die vroeë twintigste eeu gereelde begrafnismesse gehou op die herdenking van Chaguinhas se ophang (Menezes 1954: 153–59; Santos 1977: 9).

Soos die galg se ander slagoffers, is Chaguin waarskynlik begrawe in die begraafplaas van die geteisterdes. Alhoewel daar geen verslag is oor sy begrafnis in die aartsbisdom nie, sê bronne uit die laat negentiende eeu dat die gelowiges kort na sy dood by die begraafplaas se hekke kers opgesteek het (Almanach 1879: 201; Santos 1978: 1). Aanhangers bid tot hom in die kapel van die geteisterdes, waar hulle sê dat hy aangehou is op die vooraand van sy teregstelling. Daar klop hulle drie keer aan 'n groot houtdeur om te simboliseer hoe Chaguinhas aan sy einde gekom het, voordat hulle 'n versoek gerig het of bedank het vir die guns wat hulle ontvang het. Die skeure en skeure van die deur is gewoonlik vol gevoude versoekskrifte wat op die vorms van massa-bedoeling geskryf is. Al word gesê dat Chaguinhas veral effektief is met regskwessies of die regstelling van ongeregtigheid, soek praktisyns sy hulp vir allerlei kwessies, insluitend probleme met geld, gesondheid en liefde (Veldnotas, September 2018; Soares Dias 2020; Vilenha 2013).

In teenstelling met die sekerheid van toegewyde mense se geloof, gaan die besonderhede van Chaguinhas se dood en lewe waarskynlik verlore. Sommige hiervan, net soos die aantal kere wat die tou gebreek het, is van weinig belang vir toegewydes vandag. Ander, soos die politikus Martim Francisco se rol in die magtiging van die teregstelling van Chaguinhas, het implikasies vir die vraag of Chaguinhas gevier moet word as 'n gemartelde voorvader van die Brasiliaanse onafhanklikheid, wat 'n jaar na sy dood gekom het (Silva 2008: 284–86). Maar onder hedendaagse toegewydes is die mees lewendige debat oor Chaguinhas oor die kleur van sy vel. Waarom het so min historici iets oor Chaguinhas se ras gesê? Was dit omdat hy swart was, soos die meeste aan die galg? Die antwoorde op hierdie vrae is geïmpliseer in hedendaagse stryd oor stedelike geheue en etniese identiteit in São Paulo.

Paulistanos ken Liberdade vandag as 'die Japannese buurt', en dit is maklik om te sien waarom. Die woonbuurt word gekenmerk deur lanterns in Japannese styl, 'n groot torii ('n poort wat tradisioneel by die ingang van Shinto-heiligdomme gevind word) en gevels wat gebou is om Japannese argitektuur te ontlok. Die estetika is deels 'n bewys van die omgewing se geskiedenis as 'n gewilde bestemming onder Japannese immigrante, waarvan honderdduisende in die twintigste eeu na Brasilië gekom het. Maar dit is ook die resultaat van 'n "Program of Orientalization", wat die stad in die 1970's geïmplementeer het om Liberdade as 'n toeristebestemming te bevorder (Guimarães 1979: 127–29). Die stad se omhelsing van die Japannese immigrasie het gelei tot die verduistering van ander geskiedenisse, soos Koreaanse en Chinese immigrasie in die latere twintigste eeu, of die omgewing se nog langer geskiedenis as 'n sentrum van die swart lewe en kultuur. Dit is deel van wat die Kapel van die geteisterdes vandag so relevant maak; vir joernaliste, geleerdes en aktiviste dien dit as 'n "geheue-plek" wat die minder bekende swart verlede van Liberdade herinner (Ferreira 2018; Soares Dias 2018).

Gedurende die twintigste eeu het joernaliste van tyd tot tyd die Chapel of the Afflicted and Church of the Hanged ontdek, waaroor hulle geskryf het as skanse van 'tradisie' teen die aanslag van vinnige modernisering wat kenmerkend is van São Paulo (sien bv. Diario Nacional 1938; A Gazeta 1931). In 1978 is die kapel van die geteisterde as beskermde historiese terrein deur CONDEPHAAT, die São Paulo-staatserfenisorganisasie, aangewys, wat bepaal het dat die struktuur “nie vernietig, gesloop, vermink of verander kon word nie”, of selfs “herstel, geverf of gerestoureer kon word nie ”Sonder vooraf magtiging. Later, in 1991, het die nuutgestigte munisipale erfenisraad (CONPRESP) die struktuur verder beskerm, deels deur te vereis dat alle nuwe konstruksies in 'n gegewe straal 'n spesiale goedkeuringsproses moes ondergaan.

Vrae oor historiese bewaring het vroeg in 2018 na vore gekom toe konstruksie in 'n aangrensende erf die kapel so heftig geskud het dat krake langs die mure oopgegaan het. Bekommerd dat die kapel sou ineenstort, het 'n groep van vyf toegewydes besluit om tot aksie oor te gaan. In Junie van dieselfde jaar stig hulle UNAMCA (União dos Amigos da Capela dos Aflitos), die Unie van die Vriende van die kapel van die geteisterde, om pogings te organiseer om die kapel te red en uiteindelik fondse te bekom vir 'n broodnodige opknapping. Hulle het hul pogings ingewy met 'n ope brief wat gerig is aan die aartsbisdom São Paulo, relevante erfenisadvies, waarin hulle gewaarsku het oor die bedreiging wat die kapel in die gesig staar, en betreur die aanhoudende toestand van verval. Binnekort het UNAMCA pers se aandag begin trek en sy lidmaatskap uitgebrei om toegewydes, swart aktiviste en leke wat belangstel in kulturele erfenis, in te sluit, en die groep het sy doelwitte dienooreenkomstig begin verbreed (Soares Dias 2018).

Op 20 September, die 197th herdenking van die dood van Chaguinhas, het UNAMCA sy eerste jaarlikse begrafnisstoet ter ere van Chaguinhas gehou. As 'n plegtige, kersligwaak in Liberdade, het die optog elemente van die Katolieke devotionalisme geïntegreer met die simboliese repertoire van 'n tradisie van swart protes in São Paulo. In die besonder is die korting ontwerp om te beduie na die jaarlikse Nagmars vir rassedemokrasie (Marcha Noturna Pela Democracia Racial), wat tradisioneel begin het by die Church of Our Lady of the Good Death. Daar word gesê dat een van São Paulo se oudste kerke, Chaguinhas en ander wat ter dood veroordeel is, daar gebid het voordat hulle na die galg opmars. Deur van dieselfde terrein te vertrek, het die optog ter ere van Chaguinh nie net sy toegewydes die geleentheid gebied om sy dood te herdenk nie, maar ook belangrike terreine van swart historiese geheue in São Paulo (Soares Dias 2018).

'N Belangrike oomblik in die onlangse geskiedenis van die Chapel of the Afflicted het in Desember 2018 plaasgevind en menslike oorskot van die ou begraafplaas is op die konstruksieterrein langs die kapel ontdek. Terwyl argeoloë nie die oorsprong of oorsaak van die dood van die begrawe kon vasstel nie, het hulle 'n glaskraalhalsband ontdek wat daarop dui dat die eienaar "tot 'n Afrika-geïnspireerde godsdiens behoort" (Reis 2018). Die ontdekking het dringend by die oproepe van aktiviste om die kapel te beskerm gevoeg, en sommige van diegene wat gewerk het om dit te red, het begin fokus op 'n nuwe veldtog om die aangrensende erf te onteien en die aanwysing daarvan as beskermde argeologiese terrein te verseker. Die departement van historiese patrimonium van die stad was simpatiek met die projek en in Januarie 2020 het die burgemeester van São Paulo, Bruno Covas, wet 17.310 onderteken, wat die skepping van die gedenkteken vir die geteisterde sanksies, 'gewy aan die behoud van die argeologiese argief en die herinnering aan swart mans en vroue wat gedurende die tydperk van slawerny in hierdie streek gewoon het ”(Bonilla 2020).

Vanaf Julie 2020 is aktiviste besig met die beplanning en fondsinsameling vir die gedenkteken, asook om verdere regsbeskerming daarvoor te bekom. Terwyl die Memorial of the Afflicted alreeds as 'n regspersoon bestaan, bly die lot tans in private hande, en aktiviste doen 'n beroep op die kantoor van die burgemeester om dit tot 'n 'openbare nut' te verklaar en om die nodige fondse in te samel vir die onteiening daarvan. In ooreenstemming met die taal van die wet 17.310, wil diegene wat aan die implementering van die gedenkteken werk, die erfenis van verslaafde swart mense en hul nageslag in São Paulo beskerm en waardeer (Soares Dias 2020).

Leerstellinge / oortuigings

Lyding en dood is die belangrikste in geloof in die kapel van die geteisterdes. Aanhangers besoek hoofsaaklik op Maandag, wat hulle die “dag van die siele” noem. Hierdie tydelike benaming, soos die breër praktyk van gebed tot die lydende dooies, is gewortel in 'n lang tradisie van Katolieke vagevuurwyding. Vagevuurtoewydings het in die koloniale Brasilië gefloreer, waar dit bevorder is deur katolieke lekebroederskap, kerklike owerhede en die kroon (Campos 2013: 96). Terwyl toegewydes vandag nie altyd aan die vaevuur glo nie, kan hierdie historiese baan die belangrikste kenmerke van die hedendaagse praktyk verreken. Aanhangers bid byvoorbeeld tot siele soos almas aflitas (lydende siele) en almas penadas (dwalende siele), wat hulle as verskillende soorte dooies beskou. Maar in die sewentiende en agtiende eeu was hierdie frases algemene eufemismes vir vagevuur siele in die Iberiese toewydingsliteratuur (Amoruso 2018: 14).

Godsdiensmediumsgodsdienste soos Candomblé, Umbanda en Kardecist Spiritisme is wydverspreid in Brasilië, en beoefenaars van hierdie godsdienste (wat hulself dalk ook as katoliek beskou) kom gereeld in die kapel van die geteisterdes. Daar is 'n paar redes hiervoor, nie die minste nie, die struktuur van die plek: nie alle kerke in São Paulo het 'n plek om kerse aan te steek nie, en nie alle kerskamers is so maklik bereikbaar vanaf die straat nie. Maar toegewydes se eklektisisme hou ook verband met die geskiedenis van die kapel as die rusplek vir diegene wat die minste gelukkig is. Besoekers ken die kapel as die "plek waar slawe begrawe is" en offers aan geestesentiteite soos die pretos velhos ("ou swartes", of die geeste van geslagte van verslaafde Afrikane) of Obaluaê, die Yoruba orixá wat verband hou met genesing, dood, en opstanding, is algemeen by die kapel (Amoruso 2018: 4–5).

RITUELE / PRAKTYKE

Die kapel van die geteisterdes staan ​​veral bekend as 'n ruimte van paraliturgiese toewyding. Met uitsondering van uitsondering word die mis op Maandagmiddag een keer per week in die kapel gevier. Omdat dit nie 'n gemeente is nie, word daar selde doop, huwelike en begrafnisse gevier, en dan slegs met spesiale toestemming. Die kapel is meestal op Maandag die drukste wanneer toegewydes kom bid tot die siele van die lydende dooies (Amoruso 2018; Soares Dias 2019).

As 'n privaat gebruik kan die toewyding aan siele eiesinnig wees. In sy mees basiese vorm bestaan ​​dit uit die besoek van 'n gepaste plek (gewoonlik 'n kerk of begraafplaas) om kersies op te steek vir, bid tot en om die siele van die dooies op Maandag te bedank. Aanhangers is dit heeltemal eens dat die aansteek van kerse vir die dooies riskant is, omdat 'n mens geteisterde siele kan lok wat 'nog steeds lig nodig het'. As sodanig is enige kerk met 'n plek om kerse aan te steek aanvaarbaar vir die toewyding. Maar in São Paulo hou die gewildste webwerwe 'n spesiale verband met die dood (Amoruso 2018: 4). Sommige is kerke wat deur institusionele gebiede gebou is, soos die Sanctuary of the Souls in die Armênia-omgewing. Die rituele lewe by die heiligdom word bestuur deur die sendelinge van die heilige hart van Jesus en spruit uit die jarelange besorgdheid van die sendinggemeente vir die siele in die vaevuur (Santuário das Almas). Ander, soos munisipale begraafplase of die kapel van die geteisterde, het 'n intiemer verhouding (histories en ruimtelik) met die stad se dooies. Die historiese traumas wat die Chapel of the Afflicted so 'n kragtige toewydingswebwerf maak, maak dit ook ryk aan spektrale geskiedenis en 'n gewilde bestemming van spookjagters, kunstenaars en televisieprodusente. Die Netflix-reeks Spektro's (Specters) begin byvoorbeeld met 'n toneel wat in 1858 in die Kapel van die geteisterde mense afspeel, die jaar van die laaste begrafnis in sy begraafplaas.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die kapel van die geteisterdes is onder die jurisdiksie van die aartsbisdom São Paulo. Omdat dit nie 'n parochiekerk is nie, is daar die afgelope paar jaar verskillende priesters aangewys om die mis daar te vier, en sommige het beskeie innovasies bekendgestel. Soms, omstreeks 2018, het een priester byvoorbeeld 'n Charismatiese Katolieke mis gevier en eksplisiete verwys na Chaguinhas in preke om die gemeente op te bou (Veldnotas, September 2018; Soares Dias 2019).

Alhoewel die kapel onder die gesag van die aartsbisdom staan, is daar geen formele leierskap vir die private toewydingslewe by die kapel nie. 'N Lekbroederskap het die kerk van 1857–1878 kort onderhou, maar historici weet min van hul organisasie of praktyke (Dos Santos 1978). Die kapel word gewoonlik deur 'n enkele administrateur beman, met die af en toe hulp van 'n huisbewaarder. Soms het die administrateurs van die kapel borde aangebring wat die gebruik van gekleurde kerse verbied (wat verband hou met Afro-Brasiliaanse godsdienstige toewydings), of selfs deur besoekers wat sulke aanbiedinge verlaat, te berispe. Gebedsgroepe het soms die kapel besoek, soos 'n groep wat op Maandag bymekaarkom om die Mil misericórdias (Duisend barmhartighede) op te sê, 'n gebedsiklus soortgelyk aan die Chaplet of Divine Mercy. Onlangs, in 2019, het toegewyde mense wat met UNAMCA werk, 'n nuwe praktyk ingewy, die Terço do Chaguinhas, wat die aktiviste van die groep verbind met verering van Chaguinhas.

Kwessies / UITDAGINGS

Vanaf die middel van 2020 het die grootste uitdagings wat die Kapel van die geteisterdes in die gesig staar, behoue ​​gebly en die opknapping daarvan, asook die oprigting van die gedenkteken vir die geteisterdes. Met die aanvaarding van Wet 17.310 is die vorige konstruksie in die perseel aangrensend aan die kapel gestaak, en die strukturele integriteit van die kapel is waarskynlik nie 'n onmiddellike risiko nie. Desondanks het die kapel hervorming dringend nodig (Soares Dias 2020). Dit ruik flou na vorm, en die gipsmure is verslete en krakend. Baie van die kapelle se hervatings verbrokkel van termietbeskadiging, en sommige is nog gedeeltelik bedek met roet uit die middel van die negentigerjare se vuur wat deur die skip geskeur het.

Die wet van Januarie 2020 wat die oprigting van 'n gedenkteken vir die geteisterde persone aangewys het, beraam die koste van R $ 4,000,000 vir die aankoop van die betrokke grond en nog R $ 2,000,000 vir die bou van die fisiese gedenkteken. Tans bestaan ​​die gedenkteken slegs as 'n regspersoon, en diegene wat aan die ontwikkeling daarvan werk, het 'n reeks werkgroepe gereël wat verantwoordelik is vir projekbestuur, argitektuurbeplanning, kommunikasie en regskwessies. Omdat die beplanning, fondsinsameling en konstruksie van die gedenkteken waarskynlik jare sal duur, bespreek die groep die moontlikheid om 'n virtuele gedenkteken te skep en is dit besig om argiefmateriaal en wetenskaplike werk oor die kapel en begraafplaas van die geteisterde (veld) te versamel. notas, Junie 2020).

IMAGES
Beeld # 1: Toegang tot die kapel van die geteisterdes.
Beeld # 2: toegewyde ruimte in die kapel van die geteisterdes.

VERWYSINGS **
**
Oorspronklike navorsing in hierdie artikel is afkomstig van die outeur se manuskrip, Moved By the Dead: Spook, toewyding en kulturele erfenis in stedelike Brasilië, wat in 2022 met die Universiteit van Noord-Carolina Press aangebied word. Gebruik met toestemming van die uitgewer.

 

Almanach Litteraria Paulista. 1879. “Movimento popular em Santos a 29 de Junho de 1821.” São Paulo: tip. da Provincia, 1879. 

Amoruso, Michael. 2018. "Ruimte van lyding: godsdienstige oorgang in São Paulo se toewyding aan siele." Tydskrif van die Amerikaanse Akademie vir Godsdiens 86: 989-1013.

Bonilla, Rafaela. 2020. “Terreno de antigo cemitério de escravos ganhará-gedenkteken na Liberdade.” Veja São Paulo, Januarie 30. Toegang verkry vanaf https://vejasp.abril.com.br/cidades/memorial-escravos-negros-cemiterio-liberdade/ Op 10 Julie 2020.

Campos, Adalgisa Arantes. 2013. As irmandades de São Miguel e as almas do purgatório: culto e iconografia no setecentos mineiro. Belo Horizonte: C / Arte.

Ferreira, Abilio. 2018. "A chama se não apaga." Geledes, Augustus 16. Toegang verkry vanaf https://www.geledes.org.br/chama-que-nao-se-apaga/ Op 10 Julie 2020.

Guimarães, Laís de Barros Monteiro. 1979. Liber Dade. São Paulo: Prefeitura do Município de São Paulo.

Loureiro, Maria Ámelia Salgado Loureiro. 1977. Origem Histórica dos Cemitérios. São Paulo: Secretaria de Serviços e Obras.

Menezes, Raimundo de. 1954. Histórias de História de São Paulo. São Paulo: Edições Melhoramentos.

Reis, Vivian. 2018. “Arqueólogos encontram mais duas ossadas do tempo da escravidão em terreno na Liberdade, Centro de SP.” G1, 12 Desember. Toegang verkry vanaf https://g1.globo.com/sp/sao-paulo/noticia/2018/12/12/arqueologos-encontram-mais-duas-ossadas-do-tempo-da-escravidao-em-terreno-na-liberdade-centro-de-sp.ghtml Op 10 Julie 2020.

Santos, Wanderley dos. 1978. “Nossa Senhora dos Aflitos.” Ongepubliseerde manuskrip, 1978.

Santos, Wanderley dos. 1977. "Santa Cruz dos Enforcados." Ongepubliseerde manuskrip.

Santuário das Almas. “História do Santuário.” Besoek op 10 Julie 2020. https://www.santuariodasalmas.com.br/institucional/historia-do-santuario

Silva, Maria Beatriz Nizza da, red. 2008. Colonial Historia de São Paulo. São Paulo: Editora Unesp.

Soares Dias, Guilherme. 2020. “Marco da história negra no Bairro da Liberdade, Capela dos Aflitos faz 241 à espera de reforma e memorial.” Alma Preta, Junie 29. Toegang verkry vanaf https://almapreta.com/editorias/realidade/marco-da-historia-negra-no-bairro-da-liberdade-capela-dos-aflitos-faz-241-a-espera-de-reforma-e-memorial Op 10 Julie 2020.

Soares Dias, Guilherme. 2019. "A história dos negros no bairro da Liberdade." Trip, Januarie 11. Toegang verkry vanaf https://revistatrip.uol.com.br/trip/historia-dos-negros-no-bairro-liberdade-e-o-movimento-de-preservacao-sitio-arqueologico-dos-aflitos Op 10 Julie 2020.

Universo Lenda. 2015. “#SPASSOMBRADA - CAPELA DOS AFLITOS | Lenda Urbana ft. Milho Wonkaz. ” YouTube video, 9:43. 5. Maart Toegang verkry vanaf https://www.youtube.com/watch?v=dmusWN28k5Q Op 10 Julie 2020.

Vilenha, Maria Angela. 2012. Salvação Solidária: O kultus das almas à luz da teologia das religiões. São Paulo: Paulinas Editora.

publikasiedatum:
18 Julie 2020

 

 

Deel