Marloes Janson 

Chrislam


KERSLYN TYDLYN

1939 (1 September): Tela Tella is gebore in Abeokuta, die hoofstad van die staat Ogun in die suidweste van Nigerië.

1962 (Augustus 15): Samsindeen Saka is gebore in Ijebu-Ode, 'n stad in die staat Ogun in die suidweste van Nigerië.

1971: Tela Tella ontvang 'n 'goddelike oproep' van God.

1976 (18 April): Tela Tella beantwoord die 'goddelike oproep' van God om sy wil op aarde te vestig deur Ifeoluwa, Yoruba te stig vir 'die wil van God', in Agege: 'n digbevolkte voorstad in die voormalige hoofstad Lagos in Nigerië.

1985: Na meditasie en goddelike inspirasie het Tella die term "Chrislam" vir sy missie geskep.

1989: Samsindeen Saka het 'n 'goddelike oproep' van God ontvang tydens sy pelgrimstog na Mekka.

1990 (28 Februarie): Samsindeen Saka het die 'goddelike oproep' van God beantwoord deur sy Chrislam-beweging, Oketude, in Ogudu te vestig: 'n woonbuurt aan die buitewyke van Lagos.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Tela Tella, die stigter van die Chrislam-beweging in Nigerië, Ifeoluwa, het tydens 'n preek verkondig dat “Moses Jesus is en Jesus Mohammed. Vrede vir almal! ons het almal lief. ” Een van sy volgelinge, wat homself 'n 'Chrislamis' genoem het, beweer dat 'u nie 'n Christen kan wees sonder om 'n Moslem te wees nie, en u kan ook nie 'n Moslem wees sonder om 'n Christen te wees nie.' Hierdie uitsprake weerspieël die basis van Chrislam, 'n reeks godsdienstige bewegings wat in die voormalige hoofstad Lagos in Nigerië in die laat 1970's ontstaan ​​het, 'n tyd van godsdienstige herlewing wat die vermenging van Christelike en Moslem-oortuigings en praktyke behels het.

Die oudste Chrislam-beweging is in 1976 in Lagos gestig deur 'n Yoruba (die tweede grootste etniese groep in Nigerië) met die naam Tela Tella. Om beskuldigings te voorkom dat hulle Christene bo Moslems bevoordeel, of andersom, het Tella geweier om oor sy godsdienstige agtergrond te praat. Die naam Ifeoluwa, Yoruba vir 'The Will of God' of 'The Love of God', is deur goddelike openbaring aan hom geopenbaar. Nadat hy die openbaring ontvang het, het hy een-en-twintig dae lank gemediteer op die plek waar hy later die missie gebou het. Benewens Ifeoluwa, verwys Tella na sy missie as 'Chrislam', 'n term wat hy geskep het om bewustheid van eenheid tussen Christene en Moslems te skep. Soortgelyk aan Islam is Ifeoluwa gebaseer op vyf pilare, met die liefde die eerste (die ander is: genade, vreugde, goeie dade en waarheid). Tella sien homself as God se liefde wat geïnkarneer word in 'n mens, wat georden is om 'die wêreld te verlig':

Ek is die wil van God wat verpersoonlik word. Die woord van God is Jesus. Die motor van my missie is liefde, vrede en om te bly. My volgelinge hou die wette, reëls en regulasies van Ifeoluwa. Ek is 'n instrument in die hande van God.

Volgens Tella kommunikeer God met hom via goddelike openbarings, wat hy deur glossolalia oordra. Totdat die wêreld gereed is om hierdie openbarings te ontvang, leef Tella 'n afgesonderde lewe saam met sy twee vrouens (die Lady Apostles) en hul kinders (die Prayer Warriors) op die Berg van Mag, wat 'n witgekalkte samestelling is in Agege, 'n digbevolkte stad voorstad in Lagos. 'Berg' verwys sterk na die berg Sinai in Egipte, waar volgens die Christelike en Joodse tradisies die tien gebooie ontvang is. Op die omheinde muur van die verbinding; die simbole van Ifeoluwa word geverf; 'n leisteen (gevorm soos in Koranskole waarop studente Arabies leer skryf) met 'n Christelike kruis in die middel, en 'n hart wat liefde aandui. [Beeld regs]

Net soos Tella, het Samsindeen Saka sy Chrislam-beweging gestig nadat hy 'n goddelike openbaring ontvang het. Saka, wat in 'n Moslem-familie gebore is, het vier keer na Mekka (hajj) bedevaar. Tydens sy tweede hajj in 1989 ontvang hy 'n goddelike oproep.

Toe ek na Mekka bedevaar en naby die Ka'aba [die heiligste kant in Islam] gerus het, het God my in 'n droom foto's van godsdienstige onverdraagsaamheid in Nigerië gewys. Hy het my opdrag gegee om die misverstand tussen Christene en Moslems te oorbrug ... Dit is hoe dit begin het.

Sy goddelike oproep het Saka versoek om sy bloeiende besigheid in kruie op te gee, van sy vyf vrouens te skei en sy Chrislam-missie te vestig. In die voetspore van sy vader, wat 'n bekende kruiedokter was, het Saka in die 1970's naam gekry as kruiedokter. Met die geld wat hy as kruiedokter verdien het, het hy 'n stuk grond in Ogudu (Lagos) gekoop, waar hy het sy eredienssentrum in 1990 geopen. Van buite lyk die eredienssentrum soos 'n kerk, maar met sy pilare lyk die binnekant op 'n moskee. Soos in 'n moskee, doen besoekers ablusie (wudu) en trek hulle skoene uit voordat hulle binnekom, en daar is afsonderlike sitareas vir vroue en mans. [Afbeelding regs] Die aanbiddingsentrum kan ongeveer 1,500 aanbidders huisves, hoewel Saka glo dat hy 10,000 XNUMX volgelinge het.

Toe hy nog 'n kruiedokter was, het Saka in die middel 1980's 'n program op Lagos Television gehad. Baie van sy Christen- en Moslem-klante wat hom op televisie geken het, het by sy Chrislam-missie aangesluit. Aanvanklik wou Saka sy missie registreer onder die naam "Chrislamherb", 'n woord wat 'n mengsel is van die Christendom, Islam en tradisionele godsdiens wat glo in die krag van kruie vir genesingsdoeleindes. Die regering het die naam egter nie goedgekeur nie, wat Saka, na 'n nagwaak waartydens hy sewe dae lank in trance gegaan het, verander het in Oke Tude, wat op Yoruba 'Mountain of Loosing Bondage' beteken, 'n naam wat herleef na Pinkster diskoers. Soortgelyk aan Pinksterkerke, is die basiese idee agter Oke Tude dat aanbidders se vordering in die lewe geblokkeer word deur bose magte wat hulle vasgevang hou in slawerny met Satan. Deur te vas en deel te neem aan 'n ritueel genaamd Tude of 'lopende bevryding', word geglo dat hulle van hierdie demoniese magte verlos kan word. Bevryding, wat gepaard gaan met besit deur die Heilige Gees, word uitgedruk deur goeie gesondheid en rykdom.

Beide Tella en Saka preek die vereniging van Moslems en Christene, met liefde, eenheid en vrede as hul fokuspunt. Ifeoluwa en Oke Tude word egter nie verteenwoordig deur die Nigeriese interreligieuse raad (NIREC), wat in 2000 gestig is met die doel om groter begrip onder Nigeriese Christene en Moslems te bevorder nie. Volgens NIREC se leierskap hou Chrislam geen verband met NIREC se doel om die grondslag vir godsdienstige harmonie te lê nie.

In plaas daarvan om Chrislam teen die agtergrond van godsdienstige geweld in Nigerië te plaas, moet Ifeoluwa en Oke Tude geïnterpreteer word in die konteks van die onstabiele lewensstroom in Lagos. Antropoloë Brian Larkin en Birgit Meyer verduidelik die dinamiek van Pinkster-Christelike en reformistiese Moslembewegings in Wes-Afrika deur hul vermoë om “die netwerke en infrastrukture te bied wat individue toelaat om die materiële bekommernisse van die lewe in onsekere ekonomiese tye te onderhandel” (2006: 307). In 'n soortgelyke opsig kan die aantrekkingskrag van Chrislam verklaar word deur sy vermoë om die kultuur van onveiligheid te onderhandel wat die alledaagse lewe in Lagos aandui, 'n groot kapasiteit met 'n geskatte bevolking van meer as 20,000,000, waar een uit twee onder die armoedegrens leef (Human Development Report 2006 ). Lagos se groot bevolking en die proses van vinnige verstedeliking dra by tot 'n gevoel van lewe wat onstuimig en gejaagd is, waar oorlewing afhang van improvisasie en vindingrykheid. In so 'n konteks van onsekerheid en onsekerheid word Chrislam nie beskou as 'n weerspreking in terme nie, maar as 'n voorbeeld van die vindingrykheid van Lagosianers wat, deur Christelike en Moslem-oortuigings en -praktyke aan te neem, die krag van beide godsdienstige tradisies strategies mobiliseer in hul soeke na gesondheid en rykdom .

Benewens 'n stedelike verskynsel, kan Chrislam as 'n tipiese Yoruba-beweging beskou word: dit is die gedeelde etnisiteit wat die vermenging tussen die Christendom en die Islam moontlik maak, sowel as aanvaarbaar. Die politieke wetenskaplike David Laitin belig die spesifieke situasie in die suidweste van Nigerië, 'n streek genaamd Yorubaland, soos volg: 'Muslim and Christian Yorubas see them culturally as Yorubas rather than as Moslims or Christians' (1986: 97). Dat die Yoruba meer waarde heg aan gemeenskaplike etnisiteit as aan religieuse affiliasie, verklaar die "nonpoliticization of religious differentiation" (1986: 97).

Ifeoluwa en Oke Tude is beslis nie die enigste bewegings in Yorubaland wat die Christendom en Islam meng nie. Maar wat duidelik nuut is aan Ifelowa en Oke Tude, is hul doelbewuste toe-eiening van Christelike en Moslem-oortuigings en -praktyke, soos weerspieël in die naam wat hulle vir hul selfbenaming toegeëien het: Chrislam. Ten spyte van hul inklusiewe opvatting van godsdiens, is daar verbasend min interaksie tussen Ifeoluwa en Oke Tude. Ietwat paradoksaal, insluiting en uitsluiting werk hier langs mekaar.

Leerstellinge / oortuigings

Die Chrislam-beweging is gebaseer op die oortuiging dat 'Christenskap en Islam een ​​is'. 'N Toegewyde Ifeoluwa-lid het byvoorbeeld geantwoord op die vraag of hy Jesus aanbid as die seun van God (soos in die Christendom) of as 'n profeet (soos in Islam) dat' hy albei is '. Tella het hul ooreenkoms beklemtoon en gepreek: “Jesus Christus is aan my regterkant, die profeet Mohammed aan my linkerkant; hulle is twee van my beste vriende. ” Alhoewel Tella en Saka die Christendom en die Islam op dieselfde vlak as profetiese tradisies stel, is die mees fundamentele leerstelling in Islam tawhid, wat meen dat God een is. Die Islamitiese beginsel dat God Unitaries is, verskil van die Christelike leer van die Drie-eenheid. Die aanhangers van Ifeoluwa en Oke Tude beskou dit egter nie noodwendig as 'n botsing in hierdie leerstellings nie, omdat hulle nie besig is met 'n noodsaaklike begrip van die waarheid in godsdiens nie. As gevolg hiervan voel hulle nie die behoefte om die geloof waarin hulle gebore is, op te gee as hulle by Chrislam aangesluit het nie. Omdat Christendom en Islam beskou word as aanvullend en wedersyds versterkend eerder as teenstrydig, bly Ifeoluwa en Oke Tude se aanhangers dikwels lojaal aan die godsdienstige tradisie waarin hulle gebore is (in die meeste gevalle Islam), terwyl hulle gebruik maak van en interaksie met 'n ander godsdienstige tradisie (in die meeste gevalle die Christendom). Hierdie openheid vir godsdienstige pluralisme is nie net 'n faktor om mense na Chrislam te lok nie; dit verklaar ook waarom lidmaatskap van Chrislam nie gepaard gaan met 'n formele bekeringsritueel soos 'n doop of sakramentele nagmaal nie.

As die konvensionele vergelyking van godsdiens met 'geloof' uitgedaag word, is die lede van Ifeoluwa en Oke Tude geneig om die performatiewe krag van godsdiensbeoefening te bevoordeel wat hulle help om die daaglikse lewensgebeurtenisse in Lagos die hoof te bied. Vanweë sy klem op ortopraxy (korrekte godsdiensbeoefening) bied Chrislam meer ruimte vir godsdienstige vermenging as wat die ortodoksies van die Christendom en die Islam toelaat. Tella staan ​​teen die konvensionele begrip van godsdiens as normatiewe leerstelling en merk op: "Ek hou nie van dogmatiese leringe nie." Saka het so ver gegaan as om Oke Tude te definieer in terme van 'n 'praktiese godsdiens' en bied lede die gereedskap om 'onmiddellike bevryding' te maak:

Mense kom hierheen om hul vyand te beveg. Hul vyand is siekte, onvrugbaarheid, dood, armoede, ontnugtering, frustrasie, mislukking, hartseer. Ons leer hulle hoe om tot God, Abraham, Moses, Jesus en Mohammed te bid om hul vyand te oorwin. Gebed is die sleutel tot sukses.

Om sy gemeentes in staat te stel om 'n suksesvolle lewe te bewerkstellig, het Saka baie religieuse pamflette en boeke gepubliseer met verbeeldingryke titels soos Sleutel tot geluk, Die sukses van vandag is myne, en Gebedspunte: u geestelike vitamiene  en Ware boodskappe: ooreenkomste in die Bybel en die Koran, wat in Oke Tude se boekwinkel verkoop word.

Een van Saka se predikante, wat homself voorgestel het as 'n alfa-predikant (alfa is die Yoruba-term vir 'n Moslem-geestelike), het onderstreep dat die pragmatisme swaarder weeg as die leerstelling. '' God stel nie belang in ons geloof nie; Vir Hom maak dit nie saak of ons Christene of Moslems is nie. Al waaraan Hy belangstel, is waarin ons do met ons godsdiens. ” Aangesien godsdiens nie in die eerste plek van geloof is nie, maar van praktiese bekommernisse, is die vermenging van uiteenlopende, en dikwels teenstrydige, godsdienstige elemente toegelaat, solank dit hulle help om winsgewender te lewe.

Terwyl Christelike en Moslem-teologiese leerstellings meer klem lê op redding en die hiernamaals, beloof Chrislam 'n beter lewe op aarde. Die algemene oortuiging onder aanhangers van Ifeoluwa en Oke Tude is dat God (wat in die Chrislam-diskoers 'die lewende God' genoem word) immanent en aktief is en besorg is oor die oplossing van hul probleme. Omdat God glo nie 'n afgeleë entiteit is nie, maar iemand ('n 'liefhebber' in die terme van Tella) met wie 'n mens deur gebed kan kommunikeer, kan Ifeoluwa en Oke Tude-aanhangers Hom beïnvloed deur hul rituele optrede.

RITUELE / PRAKTYKE

Tella het 'n klein gemeente, bestaande uit ongeveer vyftig volgelinge, wat elke Saterdag bymekaarkom en nie in 'n moskee of kerk nie, maar in 'n tempel:

I wil nie op Vrydag leun nie, want Vrydag is vir die Moslems, en ek wil nie op Sondag leun nie, want Sondag is vir die Christene. Daarom kom ons op Saterdag, dit is die Sabbat, bymekaar. In vorige jare het dienste op Vrydae en Sondae plaasgevind, maar omdat mense my beskuldig het dat ek my geloof halfpad beoefen het, het ek besluit om oor te skakel na Saterdae ... Ifeoluwa is uniek. Ek het Jesus nie meer lief as die profeet nie. Ek is lief vir almal en hulle is lief vir my.

Die Saterdagdiens begin met die sing van die Ifeoluwa-liedjies, wat in drie gesangboeke opgeneem is. Volgens Tella het hierdie liedere by hom gekom deur goddelike openbaring: “Bach of Beethoven kon die liedere van Ifeoluwa gekomponeer het - dit is God wat dit gekomponeer het.”

Die sang word begelei deur Afrika-tromme, 'n Westerse tromstel en 'n klawerbord. Na die sing van die Ifeoluwa liedjies word die geloofsbelydenis opgesê:

Ek glo in God die Almagtige

Ek glo in Jesus Christus

Ek glo in al die Boodskappers van God

Ek glo in die Heilige Gees

Ek glo in die Dag van die Opstanding

Ek glo in Ifeoluwa en sy voorskrifte

Mag God my help om Sy wil te doen

Amen

Tella gaan dan die tempel in vergesel deur sy dissipels, wat brandende kerse vashou en klokke bel om die engele op te roep. Dit lyk soos die Moslem-gebruik van tawaf ('n ritueel tydens die bedevaart na Mekka wanneer Moslems die Kaʿaba sewe keer omseil), Tella omring die Heilige Gees-plein ('n oop ruimte in die ouditorium versier met 'n kruis) terwyl sy 'n Bybel sowel as 'n Koran vashou. Nadat Tella die Heilige Gees-plein omseil het, lewer sy 'n preek in Yoruba en Engels wat gedeeltes uit die Bybel, die Koran en die Ifeoluwa-boek vertel. [Beeld regs] Volgens Tella is die heilige geskrifte onvolledig. Om die Bybel en die Koran aan te vul, werk Tella aan sy eie Heilige Boek, die Ifeoluwa-boek. Tella se preke bevat morele lesse wat deur sy volgelinge as 'godsdienstige pep talk' geïnterpreteer word. Hulle word geleer hoe om hul gevoelens van wanhoop te bestry en hoe om suksesvol te wees in die lewe.

Die diens van Ifeoluwa eindig met 'n gesamentlike gebed. Anders as Moslems, wat vyf keer per dag bid, bid Ifeoluwa se gemeente slegs twee keer per dag. Tella het verduidelik: “Daar word van my aanhangers verwag om elke drie uur te bid. Maar omdat die lewe in Lagos gejaagd is, het ek namens my aanhangers gepleit vir die genade van God om twee keer per dag gebede te aanvaar. Hulle het nie tyd om meer as twee keer per dag te bid nie, maar hulle het God voortdurend lief in hul harte. ” Die slotgebed, waartydens Ifeoluwa-aanhangers wild met hul arms beduie om die weg vir bevryding te open, word gevolg deur getuienisse en danksegging. Soortgelyk aan Pinksterdienste, vertel die getuienisse die 'wonderwerke' wat Tella se volgelinge ervaar het toe hulle God se liefde in hul lewens aanvaar het, in die vorm van genesing, die vind van 'n huweliksmaat, die geboorte van 'n baba, werk kry of 'n meevaller. Na die diens kom die gemeentes bymekaar om manna, dit wil sê geseënde kos, te ontvang.

Benewens die weeklikse diens, wat ongeveer drie uur duur, vergader Ifeoluwa se gemeente elke Donderdag om 'n nagwaak by te woon. Die doel van die waaksaamheid is om geestelik te ontwikkel deur 'n nouer verhouding met God te handhaaf. Ander weeklikse gebeure is die konsultasie-uur van Barre Women op Woensdag, die Hour of Pregnant Women op Donderdag en die Friday Victory Hour waar die siekes genees word. Elke woensdagmiddag kom sekere ouderlinge van die sending byeen om die Heilige Gees-diens by te woon, 'n gebedsessie van drie uur. Een keer per jaar vertrek hulle na die 'Mount of Authority' in Tella se tuisdorp Abeokuta, waar hulle drie dae ononderbroke bid en vas. Nog 'n jaarlikse instelling is die Dancing Anniversary, wanneer Tella (wat soortgelyk aan koning David beveel is om vir Hom te dans) dans en die godsdienstige toerusting na vore bring wat normaalweg in die tempel gehou word. Dit is 'n belangrike gebeurtenis vir die gemeente wat op daardie dag spesiale seëninge ontvang. Ander jaarlikse gebeurtenisse is die herdenking van Tella en sy missie. Die laaste Sondag van Desember word die Oes Dankseggingsdag gevier.

Lidmaatskap aan Ifeoluwa vereis geestelike opleiding. Om 'n hoër spiritualiteit en morele lewenstyl te bewerkstellig wat sosiale harmonie sal bevorder, moet lede tagtig reëls en voorskrifte nakom wat betref morele gedragskodes (soos 'enige lid wat dra Ifeoluwase uniform mag nie enige godsdiens bestraf of daarteen praat nie ”), kleredrag (Tella se vroulike volgelinge is verplig om hul koppe te bedek en alle volgelinge moet beskeie aantrek), en voedsel taboes afgelei van die Ou Testament en die Koran (lede moet vermy alkohol, onthou nie om vis sonder skubbe te eet nie, soos katvis en vark; slegs halalvleis word toegelaat). Soos in Islam, beklemtoon verskeie reëls en voorskrifte die belangrikheid van 'reinheid' (vroue moet tydens die menstruasie wegbly van die tempel plus een ekstra dag, waarna hulle hulself moet heilig; lede moet bad na seksuele omgang en wegbly van die tempel vir ten minste ses uur).

Tydens hul geestelike opleiding verdien lede verskillende geestelike range, gesimboliseer deur gekleurde gordels wat op hul wit togas gedra word. [Afbeelding regs] Die dra van wit togas deur lede van Ifeoluwa is 'n herinnering aan die kleredrag in die sogenaamde "White Garment Churches" (alasofunfun), dit wil sê Afrika-onafhanklike of Aladura-kerke (Peel 1968). Benewens gekleurde gordels, verdien hulle ook godsdienstige bykomstighede soos gebedspersoneel. Daar word geglo dat hierdie godsdienstige lede lede beskerm teen geestelike aanvalle deur bose magte, en dit in staat stel om medeaanbidders te genees.

In plaas daarvan om geestelike opleiding te ondergaan, word potensiële lede van Oke Tude aangemoedig om 'n Bybel en Koran te koop en om sewe dae agtereenvolgens Tude te bestuur. Tude, wat op Yoruba "lopende bevryding" beteken, lyk soos die saʿi-ritueel tydens die pelgrimstog na Mekka wanneer pelgrims sewe keer heen en weer tussen die heuwels van Safa en Marwah hardloop of vinnig loop en Hagar se soeke na water weer in werking stel voordat Allah die water openbaar. van die Zamzam-put vir haar. Oke Tude-lede wat aan die Tude-ritueel deelneem, of sewe keer vinnig loop rondom 'n replika van die Kaʿaba wat 'n put met Tude-water bevat terwyl hy 'Hallelujah' en 'Allah Akbar' ('God is groot') skree. [Afbeelding regs] Sommige van hulle hou foto's van hul familielede wat verlossing benodig en namens wie hulle bid.

Benewens Tude, wat op 'n individuele basis plaasvind, is Oke Tude-aanhangers besig met gemeentelike aanbidding. Elke Sondag kom hulle om 8:XNUMX bymekaar om deel te neem aan 'n Moslem-gebedsessie (wuridi) onder leiding van 'n imam. Die imam open die gebedsessie deur te sê 'Eer aan God die Vader, die Seun en die Heilige Gees', voordat hy dhikr (herinnering aan God deur sy name in herinnering te roep) uitvoer en Koran- en Bybelverse opsê. Die wuridi-sessie word gevolg deur 'n Christelike gebedsessie onder leiding van 'n roterende groep begaafde gebedsleiers wat spesiale gebedsformules of "gebedspunte" vir gesondheid en rykdom voordra; dit word afgesluit met 'n gesamentlike diens wat deur Saka self gelei word. Voordat die gesamentlike diens begin, sing die koor Christelike en Moslem-liedjies, asook die Oke Tude-lied: 

O God, die hemelse

Die Skepper, kom hoor ons

Mag die vrede van God oor Jes (Jesus Christus) wees,

En ook oor Mohammed

Mag die vrede van God oor Samsindeen Saka en die edele profete wees

God van serwituut, verlos ons

Verlos ons van siekte, hartseer en die uitdagings in ons lewens

God van serwituut, verlos ons

Die koorlede word begelei deur musikante wat Afrika-tromme en Westerse instrumente bespeel.

Saka open sy preek deur beide Yoruba en Engelse verse uit die Bybel en die Koran aan te haal. Die boodskap tydens sy preke is altyd dieselfde: God is liefde en Christene en Moslems kom uit dieselfde bron, naamlik Abraham of Ibrahim. Die diens word afgesluit met 'n gesamentlike gebed onder leiding van Saka in 'n mengsel van Yoruba en Arabies, wat Christelike en Moslem-elemente soos nadenke met gevoude hande en neergesmelt smelt.

Benewens die erediens, organiseer Oke Tude elke Donderdag 'n genesingskool vir diegene wat liggaamlik of geestelik gestrem is. In die Nigeriese samelewing is die baarmoeder van kinders 'n voorvereiste vir die bereiking van volledige sosiale en morele vrouwees. Vroue se besorgdheid oor kinders dra en suksesvol grootmaak, kan hulle lei na die weeklikse program vir vrouesake, wat hulle die middele bied om 'die juk van onvrugbaarheid te vernietig'. Bevryding word uitgedruk deur goeie gesondheid. Die krukke hang aan die muur van die aanbiddingsentrum [Afbeelding regs] dien as bewys van die genesende kragte van Saka, wat selfs beweer dat hy MIV / vigs kan genees. Fisiese genesing is maar net een aspek van bevryding; daar is ook beloftes van welvaart, vrugbaarheid, viriliteit, vryheid van gesinsprobleme, slaag van eksamens en om werk te kry tydens die bestuur van Tude en deelname aan Oke Tude se programme.

Behalwe vir onvrugbare vroue, woon werklose jeugdiges Woensdag in Oke Tude se "Prayer Warrior School", waar hulle die Bybel en die Koran bestudeer. Op 'n tydstip waar 'n skooldiploma nie meer voldoende geag word om opwaartse sosiale mobiliteit te verseker nie en die belofte van 'n meer suksesvolle lewe in Nigerië, bied godsdienstige bewegings soos Oke Tude die vrymoedige stedelike jeug die geestelike middele (en soms ook die materiële, in die vorm van sakegeleenthede en klein lenings) om die gaping tussen hul strewe en werklike moontlikhede te oorbrug. 'N Man in die vroeë dertigerjare het byvoorbeeld gesê dat' Daddy GO '(generaal toesighouer, dws Saka) hom gehelp het om werk te kry en 'n stuk grond te bekom waarop hy 'n huis vir sy gesin kon bou. Alhoewel Oke Tude nie 'n uitsondering is nie, is die feit dat Pinksterkerke en Moslemorganisasies soortgelyke materiële ondersteuning bied, wat Chrislam uitsonderlik maak, dat lede glo dat hulle meermale geseën sal word deur elemente uit die Christendom en die Islam te meng.

Benewens die weeklikse programme, vind nagwake waartydens gemeentes gesalf word, twee keer per maand in Oke Tude plaas en lok dit baie. Behalwe vir Saka se verjaardag en die herdenking van die bediening, wat gepaard gaan met feeste en die verspreiding van geskenke onder die armes, is ander jaarprogramme 'Manna met die man van God', 'Tude-bevryding', 'Krag in die tong' en ' Wapenrusting van God. ” Hierdie jaarlikse byeenkomste word gekenmerk deur gebeds- en vas-marathons waartydens die gemeente gesalf word deur olie, Tude-water en die 'bloed van Jesus' ('n drankie gemaak van rooi koring wat genesende kragte toegeskryf word).

Die onderliggende idee in Chrislam is dat 'n Christen of 'n Moslem alleen nie voldoende is om sukses in hierdie wêreld en in die hiernamaals te waarborg nie, en daarom neem Ifeoluwa en Oke Tude-aanhangers deel aan Christelike en Moslem-rituele, wat die vermeende magte van albei toepas. In plaas daarvan om mededingende stelle waarheidsaansprake te beliggaam, word geglo dat sowel die Christendom as die Islam verskillende magte verteenwoordig om 'n toestand van bevryding te bereik en kan dit dus goed gekombineer word in die hoop dat dit die kanse van 'n goeie lewe, dit wil sê 'n lewe van goeie gesondheid en rykdom.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Ifeoluwa word gelei deur Tella, wat deur sy volgelinge as Papa aangespreek word, wat 'vader' beteken. Tella verskyn in die openbaar met 'n sonbril en 'n personeel. Daar is streng reëls rakende die interaksie tussen aanhangers en Tella. Hulle moet byvoorbeeld minstens sewe meter afstand van Tella hou en hulle nie moet skud nie. In plaas daarvan salueer hulle en sê: "Lief, vrede, bly." Hierdie reëls en regulasies dra alles by tot die charisma van Tella. Tella word bygestaan ​​deur sy twee vrouens, die 'Lady Apostles'. Aangesien Tella in die beginsel van '50-50', oftewel geslagsgelykheid, glo, het beide mans en vroue leidende posisies in Ifeoluwa, maar volgens die voorskrifte van die Heilige Gees moet vroue tydens die menstruasie van die tempel af wegbly. Tella se kinders, die “Prayer Warriors”, tree op as koorlede en gebedsleiers.

Saka word deur sy volgelinge 'Man van God' genoem. Sy amptelike titel is "Profeet [Dr.] SO Saka." Op grond van sy mag om te "sien" ("sien" is die term wat in Pinksterkerke gebruik word vir profesie), beskou Saka homself as 'n profeet wat tussen God en sy volgelinge tussengaan. Behalwe om te profeteer, is 'n ander kenmerk van Pinksterkerke 'n groeiende neiging tot intellektualisering. In ooreenstemming met hierdie neiging, neem Nigeriese Pinksterpredikante dikwels die titel 'dokter' aan, publiseer boeke en openbare universiteite. Soos weerspieël in sy titel en aktiwiteite, word Saka (wat na bewering nooit hoërskool voltooi het nie, maar beweer dat hy 'n eredoktorsgraad in goddelikheid het) beïnvloed deur hierdie neiging. Geïnspireer deur Pinksterpredikante, wat in Nigerië as algemene opsieners (GO's) genoem word, tree Saka op as die GO van Oke Tude. Saka kopieer die styl van Pinksterpredikante en dryf 'n Hummer en trek aantreklik in Westerse pakke of tradisionele klere aan.

In vergelyking met Ifeoluwa het Oke Tude 'n baie meer burokratiese organisasie. Saka word bygestaan ​​deur 'n diaken en 'n diakonesse. Volgende aan die beurt is die predikante en seniorsorgministers, gevolg deur predikante en ministers vir junior sorg, wat geestelike leiding aan die aanhangers steun. Op die laagste vlak van die hiërargie is die beraders en bewaarders. Die posisies in Oke Tude se organisasiestruktuur is oop vir mans en vroue. Behalwe vir diaken en diakonesse, wat voltydse poste is, is die ander poste binne die organisasie van Oke Tude vrywillig.

Behalwe vir die hoofkwartier in Ogudu, het Oke Tude vier kleiner takke in Lagos, een in die omliggende Ogun-staat, en een in Nigerië se derde grootste stad Ibadan. 

Ifeoluwa en Oke Tude word befonds deur vrywillige skenkings deur hul aanhangers. Daar word ook van lede verwag om maandelikse tiendes te betaal. Om geld vir sy missie te verdien, is Saka betrokke by die eiendomsbedryf en tweedehandse motorhandel.

Kwessies / UITDAGINGS

Terwyl hierdie wêreldse pragmatisme Chrislam se gewildheid in Lagos verklaar, maak dit hom ook kwesbaar vir kritiek van buite. Volgens baie hoofstroomgelowiges is Ifeoluwa en Oke Tude 'kultusse' wat bestaan ​​uit 'ongelowiges'. Omdat Ifeoluwa- en Oke Tude-aanhangers nie 'opregte' Christene of 'vroom' Moslems is nie, is hulle 'niks' nie. Die etikettering van 'n godsdiensbeweging wat nie ooreenstem met die hoofstroom Christendom of Islam as 'n 'kultus' is 'n gewilde manier om minderheidsgodsdienste in Nigerië te misbruik nie (Hackett 1989). Behalwe hierdie algemene uitdagings, sukkel Tella en Saka elkeen met meer individuele uitdagings.

Tella onthou hoe hy aan die begin van sy sending as 'n 'valse profeet' in die plaaslike pers beskou is. Hy het gereageer deur die kollig te vermy, en daarom lei hy nou 'n afgesonderde lewe. Hy het erken dat Ifeoluwa se streng reëls en voorskrifte verhoed dat aanhangers hulle van harte tot sy missie verbind. Aanhangers woon dikwels vir 'n paar maande weeklikse dienste by, maar wanneer die probleem wat hulle na Ifeoluwa gebring het, opgelos is, keer hulle terug na hul voormalige kerk, moskee en / of heiligdom. As gevolg hiervan is daar 'n hoë vlak van skommeling binne die gemeente. Omdat Chrislam 'n nie-leerstellige godsdiens is, word aanhangers se onttrekking nie in terme van afvalligheid beskou nie. Om meer aanhangers te lok, het Tella by Facebook aangesluit. Alhoewel dit gelei het tot 'n klein toename in aanbidders wat weeklikse dienste bywoon, wil Tella sy gemeente klein hou sodat hy dit as 'n 'geestelike gesin' kan regeer.

Aan die begin van sy missie skryf joernaliste opspraakwekkende verhale oor Tella wat reageer deur die kollig te vermy en 'n afgesonderde lewe te lei en te wag op 'God se opdrag om na die wêreld uit te kom'. Tydens die COVID-19-pandemie het daardie tyd aangebreek. Op 25 April 2020 het Tella 'n persverklaring uitgereik en gesê dat 'n engel op die Berg van die krag neergedaal het om 'n boodskap aan God se Boodskapper, Ifeoluwa, oor te dra en die volgelinge en al die godsdienstige leiers wêreldwyd te beveel om tien instruksies te volg, wat die einde van die wêreldwye pandemie:

Begin die seremonie deur drie treë te stap en staan ​​saam in u plek van aanbidding. Dit kan aan die voorkant van 'n altaar wees.

Hou u individuele swaard of personeel van gesag wat boontoe na die hemel wys. As u nie een het nie, kan u 'n Bybel, Koran of enige ander verwysingspunt van toepassing op u geloof hou.

Terwyl u die swaard vashou, moet u uself posisioneer deur op die grond uitgestrek te lê met u bors na onder (neerslagtige posisie).

Terwyl jy in die neergelegde posisie is, sê ses keer “Jehovah (Yahweh), neem hierdie onheil van ons weg.” U kan dit sê in die taal wat u die beste ken. Byvoorbeeld, 'Jehovah' of 'Yahweh' kan vervang word met 'Allah' as ​​u Arabies of Olorun as u Yoruba praat.

Verander nou u posisie (kniel af), sodat u bolyf regop staan ​​en met albei u knieë op die grond ondersteun. Sê dan weer ses keer “Jehovah, neem hierdie onheil van ons af weg.

Staan nou regop met u swaard vasgehou en na bo.

Stap dan versigtig in vier bewegings met u linkervoet vorentoe en keer terug na die regtervoet. Stap dan agtertoe met u regtervoet en keer terug na die linkervoet.

Sê dan weer ses keer “Jehovah, neem hierdie onheil van ons af weg.

Aanbid God deur drie keer te buig en sê: “Heilig” die eerste keer, “Heilig” die tweede keer, en op die derde keer “Heilige Here God Almagtig”.

Sit jouself regop en sprei albei jou hande na buite, weg van jou liggaam af om te bid (soos jy 'n geskenk wil ontvang) en sê 'Here, ons glo dat u ons gehoor het, dit is u wonderwerk wat ons verwag. Kom doen u wonderwerk vir ons in die hele wêreld. ” Sê dan sewe keer “Halleluja”.

Tydens 'n onderhoud het Tella erken dat Ifeoluwa se streng reëls en voorskrifte verhoed dat aanhangers hulself ten volle tot sy missie verbind. Aanhangers woon dikwels vir 'n paar maande weeklikse dienste by, maar wanneer die probleem wat hulle na Ifeoluwa gebring het, opgelos is, keer hulle terug na hul voormalige kerk, moskee en / of heiligdom. As gevolg hiervan is daar 'n hoë vlak van skommeling onder die gemeente. Omdat Chrislam 'n nie-leerstellige godsdiens is, word aanhangers se onttrekking nie in terme van afvalligheid beskou nie. Om 'n wyer publiek wêreldwyd te bereik, het die Ifeoluwa-missie onlangs 'n webwerf gebou en by Facebook aangesluit. Alhoewel dit gelei het tot 'n klein toename in volgelinge, wil Tella sy gemeente klein hou: “Hoe meer mense, hoe meer wahala ('moeilikheid' in Pidgin Engels). Ek gee nie om vir getalle nie; Ek gee om dat mense bereid is om die wil van God te doen. ”

Anders as Tella, soek Saka publisiteit deur via die sosiale media uit te reik. Hy was van plan om sy missie uit te brei, maar terwyl hy in 2008 op 'n sakereis in Londen was, is sy ouditorium op bestelling van die plaaslike regering gestoot. Volgens verskeie staatsowerhede het Saka grond gegryp wat aan die Lagos-staatsregering behoort. Saka se gemeente het hierdie verklaring nie aanvaar nie; vir hulle was die sloping van die ouditorium die teken dat die regering “teen Chrislam” was. Hul skeptisisme is nie ongegrond nie, aangesien grondtoewysing 'n strategiese vorm van regeringsbeheer van godsdienstige minderheidsgroepe in Nigerië is (Hackett 2001).

'N Ander uitdaging wat Chrislam in die gesig staar, is die toekoms van sy leierskap. Omdat Tella en Saka glo deur God gekies is om godsdienstige leiers te word, is dit onduidelik wat met hul bewegings na hul dood gebeur.

Volgens beide Tella en Saka kan die uitdagings wat hulle tydens die stigting van Chrislam ondervind het, ook geïnterpreteer word as geleenthede vir die geestelike groei van hul missies. Tella het die woorde van die pionier van reggae-musiek Bob Marley gesê en gesê: "Geen pyn, geen wins."

IMAGES

Beeld # 1: Ifeoluwa-logo.
Beeld # 2: Oke Tude-lede wat aan die Tude-ritueel deelneem. Foto deur Akintunde Akinleye.
Beeld # 3: Tella wat voorsit by die Chrislam-tempel. Foto deur Marloes Janson.
Beeld # 4: beampte van Ifeoluwa geklee in 'n wit toga met gekleurde gordels. Foto deur Marloes Janson.
Beeld # 5: Oke Tude-lede wat aan die Tude-ritueel deelneem. Foto deur Akintunde Akinleye.
Beeld # 6: Krukke hang aan die muur van die Oke Tude-eredienssentrum. Foto deur Marloes Janson.
Beeld # 7: Profeet [Dr.] SO Saka. Foto deur Akintunde Akinleye.

VERWYSINGS **

 ** Tensy anders vermeld, is die materiaal in hierdie profiel afkomstig van die skrywer se komende boek Godsdienstige byeenkomste in Lagos (Cambridge University Press, vir die International African Institute), en artikel "Eenheid deur diversiteit: 'n gevallestudie van Chrislam in Lagos." Afrika: Tydskrif van die International African Institute (2016, jaargang 86 nr. 4): 646–72. Die profiel is gebaseer op etnografiese navorsing wat die skrywer in Lagos gedoen het tussen 21 Julie en 3 Oktober 2010, 20 Oktober en 18 Desember 2011, en 6 Maart en 15 Mei 2017.


Hackett, Rosalind. 2001. "Profete, 'valse profete' en die Afrika-staat: opkomende kwessies van godsdiensvryheid en konflik". Nova Religio: Die Tydskrif van Alternatiewe en Opkomende Godsdienste 4: 187-212.

Hackett, Rosalind. 1989. Godsdiens in Calabar: Die godsdienstige lewe en geskiedenis van 'n Nigeriese stad. Berlyn: Mouton de Gruyter.

Verslag oor menslike ontwikkeling. 2006. New York: UNDP.

Laitin, David. 1986. Hegemonie en kultuur: politiek en godsdienstige verandering onder die Yoruba. Chicago: Universiteit van Chicago Press.

Larkin, Brian en Birgit Meyer. 2006. “Pentecostalism, Islam and Culture: New Religious Movements in West Africa”. Bladsy 286–312 in Temas in die geskiedenis van Wes-Afrika, geredigeer deur Emmanuel K. Akyeampong. Oxford: James Currey.

Peel, JDY 1968. Aladura: 'n Godsdienstige beweging onder die Yoruba. Londen: Oxford University Press.

Publikasiedatum:
12 Junie 2020

 

Deel