Francisco Javier Ramon Solans

Ons dame van die pilaar

 

ONS DAMES VAN DIE PILAR TYDLYN

40 nC (2 Januarie): die gerapporteerde datum van die mariaanse verskyning aan Santiago in Zaragoza.

1299: Die eerste skriftelike verwysing na die inwyding van die Pilaar het plaasgevind.

1471: Die eerste geskrewe verwysing na die verskyning in vlees van Maria tot Santiago het plaasgevind. Volgens hierdie teks is sy deur 'n engelkoor van Palestina na Zaragoza gedra.

1613: Zaragoza se stadsraad het op 12 Oktober die dag van die Maagd van die pilaar as plaaslike openbare vakansiedag uitgeroep.

1640: Die wonderwerk van Calanda vind plaas. Die Maagd van die pilaar het Miguel Pellicer se verminkte been herstel.

1653: Die stadsraad van Zaragoza het die Maagd van die Pillar beskermvrou van die stad uitgeroep.

1675 (2 Februarie): Pous Clemens X verenig die rade van kanons van die katedraal van die Verlosser en die kerk wat aan die pilaar toegewy is en verklaar laasgenoemde as medekatedraal.

1678: Die Aragonese Corts het die Maagd van die Pilar tot beskermvrou van Aragon verklaar en haar verskyning op 2 Januarie tot 'n openbare vakansiedag in die koninkryk Aragon.

1723: Die Heilige Gemeente van Rites erken die verskyning as 'n vroom tradisie en plaas dit op 12 Oktober in die lesse van die kantoor as 'n oktaaf ​​(agt agtereenvolgende dae van godsdienstige feeste) van tweede klasbelang in die liturgiese jaar.

1681-1730: Die moderne barok Cathedral of Our Lady of the Pillar word gebou.

1754-1765: Die katedraal is opgeknap deur argitek Ventura Rodríguez.

1804: Karel IV van Spanje word op 12 Oktober toegeken as Fees of Precept in die aartsbisdom Zaragoza.

1807: Pous Pius VII verleen 12 Oktober as 'n dubbele oktaaf ​​(agt agtereenvolgende dae van godsdienstige feeste) van die eerste klasbelang in die liturgiese jaar in Aragon.

1808 (17 Mei): Daar was 'n verskyning van 'n palmagtige wolk oor die katedraal van die pilaar tydens die Franse inval in die Skiereiland.

1808 (15 Junie): 'n Verschyning van die Maagd van die pilaar het plaasgevind in die Slag van Las Heras tydens die Napoleoniese beleg van Zaragoza.

1815: Pous Pius VII verleen 2 Januarie as 'n dubbele oktaaf ​​(agt opeenvolgende dae van godsdienstige feeste) van die tweede klasbelang in die liturgiese jaar in Aragon.

1863: Pous Pius IX brei die reikwydte van die pouslike toekenning na 1807 uit na die koninkryk van Spanje.

1863-1872: Die opknapping van die katedraal wat deur Ventura Rodríguez beplan is, is voltooi.

1880: Die eerste nasionale pelgrimstog na die katedraal van die pilaar te plaas.

1889: Die broederskap van die Glass Rosary of the Pillar is gestig.

1901: Anticlerical onluste het in Zaragoza plaasgevind tydens die viering van die Jubeljaar.

1902: Die religieuse vroulike gemeenskap "Corte de honor de damas de Nuestra Señora del Pilar," is gestig.

1904: Die katedraal is deur die Spaanse regering tot 'n nasionale monument verklaar.

1905: Pius X verleen aan die beeld van die Maagd van die pilaar 'n kanonieke kroning.

1907: Die tweede toring van die katedraal word gebou.

1908: Die Maagd van die pilaar is gedurende die 100 deur die regering se kaptein-generaal van die Spaanse leër verklaarth herdenking van die Spaanse Skiereilandoorlog.

1908: Die Marian Internasionale Kongres het in Zaragoza vergader.

1908: Die Chileense biskop, Ramón Ángel Jara, bied negentien vlae van die Latyns-Amerikaanse Republieke aan die Pilaar geseën deur die pous.

1913: Our Lady of the Pillar word tot beskermvrou van die Guardia Civil (Civil Guard) verklaar.

1927: 'n Nasionale viering van die Spaanse oorwinning in die Rif-oorlog in die katedraal van die pilaar het plaasgevind.

1928: Die godsdienstige lekemannevereniging "Caballeros de Nuestra Señora del Pilar" is gestig.

1932: Die beeld van die pilaar is verwyder na die skeiding van kerk en staat tydens die Spaanse Tweede Republiek.

1936 (3 Augustus): Die wonder van die nie-ontploffing van drie bomme wat tydens die Spaanse burgeroorlog op die katedraal afgegooi is.

1937: Die diktator Franco het Spanje aan die Maagd Maria gewy in die katedraal van die pilaar.

1939: Die katedraal word deur Franco Santuario de la Raza (Sanctuary of the Race) verklaar.

1940: Die viering van die 1900th herdenking van die Verschyning van die Maagd in Zaragoza het plaasgevind.

1943: Spanje is gewy aan die verdediging van die Assumptiedogma in die katedraal van die pilaar.

1948: Our Lady of the Pillar is tot beskermvrou van die Consejo Superior de Misiones verklaar, waarby die Spaanse ministerie van buitelandse aanbiedings betrokke was om die projek te stuur om beelde van die pilaar regoor die wêreld te stuur.

1948: Pius XII verleen aan die katedraal van die Pilaar die titel minderjarige basiliek.

1954: Daar was 'n inhuldiging van die plein van die katedrale met 'n monument vir die 'martelare van die kruistog (1936-1939)', wat 'n groot ruimte oopgemaak het vir politieke en godsdienstige demonstrasies.

1954: Franco het Spanje toegewy aan die Heilige Hart van Maria tydens die Marian Kongres van Nacional wat in Zaragoza gehou is.

1958: Die uitvinding van die tradisie van 'n massiewe blomoffer aan Our Lady of the Pillar het plaasgevind.

1961: Die laaste twee torings wat deur die edele vrou Leonor Sala gefinansier is, word gebou.

1965: Die beskermheilige-fees word van nasionale toeristebelang verklaar.

1979: Die vyftiende internasionale Marian-kongres wat in Zaragoza gehou word.

1982: Pous Johannes Paulus II besoek Zaragoza en die basiliek van Our Lady of the Pillar.

1995: Die UEFA-wennersbeker word deur Real Zaragoza Team aangebied aan Our Lady of the Pillar.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die aanbidding van die Maagd van die pilaar (El Pilar) het in die middel van die dertiende eeu ontstaan, waarskynlik as 'n poging om die stad Zaragoza te assosieer met die sukses van die Camino de Santiago (die St James Trail) (Narbona Cárceles 2012) . Volgens die tradisie, wat tot in die sestiende eeu voortgegaan het om te vorm, verskyn die Maagd persoonlik voor St James, en moedig hom aan om voort te gaan preek, en gee hom 'n rubriek as 'n bewys dat die geloof in Spanje sou verduur. Die sterkte van hierdie mite lê daarin dat dit die gemeenskap verbind het met die oorsprong van die Christendom, en persoonlikhede sentraal in die lewe van Jesus, soos Sint Jakobus en die Maagd Maria, in Zaragoza self geplaas het. Volgens hierdie tradisie is dit die eerste Maria-verskyning in die Katolieke geskiedenis en die enigste bilokasie van die Maagd Maria sedert sulke gebeure plaasgevind het toe sy nog in Palestina geleef het.

Aanbidding by die Katedraal van Our Lady of the Pillar sal steeds belangriker word en selfs die voortreflikheid van die amptelike katedraal van die Verlosser, wat die bisdom van die bisdom Zaragoza sedert 1118 was, uitdaag. Aan die einde van die in die sewentiende eeu, het drie gebeure plaasgevind wat die simboliese posisie van die Maagd van el Pilar binne die heilige geografie van die stad sou konsolideer: die gevierde wonderwerk van Calanda in 1640 (wat deur die Spaanse monargie bekend gemaak is as 'n simbool teen die protestantisme in die dertig jaar) oorlog), die eenwording van die twee rade van La Seo en el Pilar (wat die status van die katedraal aan die Basiliek van el Pilar in 1675), en die inwyding van die Maagd van el Pilar as beskermheilige van die stad Zaragoza in 1653, en later van die hele koninkryk Aragon in 1678. Verder was die pilaristiese fabel nie net geanker in die plaaslike en streeksgebied nie. verhaal, maar ook 'n legitimerende element vir die Spaanse monargie geword het. Gedurende die agtiende eeu het die roem van el Pilar steeds gegroei, veral met betrekking tot haar wonderbaarlike en voorbiddende aspek, terselfdertyd dat die verlange na die verlening van pouslike erkenning 1723 en 1807 plaasgevind het.

Aan die begin van die negentiende eeu het die Maagd van el Pilar die 'heilige middelpunt' van die hoofstad van Aragon geword, met haar simboliese, sosiale, kulturele en politieke voorrang onder die burgers van Zaragoza. Hierdie sentrale rol, geassosieer met mag, verklaar deels die buitengewone veelsydigheid van die Maagd van el Pilar as 'n politieke simbool tydens die konfrontasies tussen rewolusionêre en kontrarevolusionêre in die eerste helfte van die negentiende eeu. Sedert die Oorlog van die Pireneë (1793-1795) tot die eerste Carlist-oorlog (1833-1840) is die beeld van die Maagd van el Pilar gebruik om projekte so uiteenlopend te legitimeer as dié van die absolutiste, die liberale en die Napoleontiese regime. van Joseph Bonaparte. Hierdie buigsaamheid, wat nie 'n swak punt is nie, het haar basiliek as die "heilige sentrum" van Zaragoza verstewig.

Gedurende hierdie tyd van krisis en oorloë het die bevolking van Zaragoza die Maagd van die pilaar gesien as 'n troos en 'n simbool van beskerming. Na die politieke krisis na die abdikasie van Bayonne in 1808 en die Franse inval in die Skiereiland, het die die bevolking verlang na 'n wonderlike simbool wat hulle in 'n palmagtige wolk in Mei 1808 en die verskyning van die Maagd tydens die Slag van Las Heras in Junie 1808 gevind het. [Afbeelding regs] Tydens die twee bloedige beleërings wat Zaragoza in 1808 gely het en 1809 het die bevolking die ingryping en beskerming van die Maagd in elke geval gesien, hoe klein dit ook al was.

Vanaf die middel van die negentiende eeu tot die middel van die twintigste eeu het die heiligdom van el Pilar twee prosesse van modernisering en politisering ondergaan wat parallel geloop het. Na die opkoms van Mariaanse toewydings na die Inmaculada Dogma en die verskyning van Our Lady of Lourdes, het kerklike owerhede en leke die opknapping van die tempel en die vernuwing van die toegewyde kulture wat aan hierdie heiligdom gekoppel is, gedryf (Ramón Solans 2016). Terselfdertyd het die sekulariseringsmaatreëls wat deur verskillende Spaanse regerings tussen 1868 en 1936 geïmplementeer is, die noodsaaklikheid verhoog om die sterkte van Katolisisme deur massiewe demonstrasies te demonstreer. Net so het die ontwikkeling van 'n nasionale Katolieke politieke kultuur die toewyding aan Our Lady of the Pillar 'n kernelement van hul wêreldbeskouing gemaak, wat ontologies die Spanjaard en Katoliek was, aangesien die Maagd die stigter van die Spaanse Nasie was en sy die groot oomblikke van sy geskiedenis.

Beide die modernisering van die heiligdom en die politisering daarvan was diep onderling, soos ons kan sien met die opknapping en voltooiing van die basiliek. Die katedraal is tussen 1863-1872 opgeknap as 'n nasionale huldeblyk van Spanje aan die Maagd. Die tweede toring van die katedraal, voltooi in 1907, was 'n daad van herstel teen die antiklerikale onluste van die Jubeljaar in 1901, wat gesien is as 'n toonbeeld van die 'anti-Spanje'. Tydens die diktatuur van Franco het die plein van die katedrale 'n groot ruimte geopen om godsdienstige en politieke demonstrasies voor die Basiliek en die monument vir die "martelare van die kruistog (1936-1939)" te versamel (Ramón Solans 2014). [Afbeelding regs] In 1961 is die katedraal voltooi deur die bou van die laaste twee torings; hierdie is befonds deur 'n edele vrou Leonor Sala, wat na aan die diktatuur was.

Leerstellinge / oortuigings

Die Katedraal van Our Lady of the Pillar is 'n erkende pelgrimstog. Die Katolieke Kerk het nooit die waarheid van hierdie Maria-verskyning bevestig nie, maar eerder die vroom tradisie wat daaraan gekoppel is. In die lig van die oudheid van die verskyning en die gebrek aan historiese bewyse, het die Heilige Stoel nooit standpunt ingeneem oor die waarheid van die gebeure wat hierdie heiligdom gebaar het nie. Nietemin word hierdie heiligdom en die toewyding aan die Maagd van die pilaar voortdurend deur plaaslike, nasionale en Vatikaanse godsdienstige owerhede bevorder. Die toewyding sowel as die katedraal het baat gevind by verskillende pouslike toekennings, en in 1982 en 1984 het Johannes Paulus II die katedraal besoek en die Maagd van die pilaar geprys. Die heiligdom van die pilaar het ook bygedra deur die toewyding van Mariaanse toewydingskulture in Spanje en in die Katolieke wêreld. Daar is in 1908 en 1979 twee internasionale Marian-kongresse in Zaragoza gehou om wêreldwye Katolieke Mariologie te definieer.

Sedert die sewentiende eeu het hierdie godsdienstige simbool ook plaaslike en streeksidentiteite geïllustreer. Die Maagd is in 1653 en 1678 tot patrone van Zaragoza en Aragon verklaar. Die Maagd is ook in die tweede helfte van die negentiende eeu herontdek as 'n nasionale simbool. Nasionaal-Katolisisme was 'n monargistiese, anti-liberale, anti-kommunistiese, anti-individualistiese, outoritêre en militaristiese wêreldbeskouing wat die Spaanse Katolisisme tot in die tweede helfte van die twintigste eeu oorheers het. Binne hierdie politieke kultuur het die Maagd van Pilaar 'n simbool geword van die sekulariserende beleid wat die ware Spaanse siel "korrupteer".

Die Maagd van die pilaar het 'n kernelement geword van die Nasionaal-Katolieke interpretasie van die Spaanse geskiedenis (Ramón Solans 2014). Die toeval tussen die feestelikheid van die Pilaar en die datum van die "ontdekking" van Amerika is gebruik om die Spaanse Ryk en sy voorsorgsending te sakraliseer. In 1908 het die aanbieding aan die Maagd van negentien vlae van Latyns-Amerikaanse Republieke wat deur die pous geseën is, hierdie interpretasie van die Spaanse Geskiedenis gekonsolideer (Ramón Solans 2017). Tydens die diktatuur van Franco is die Maagd tot koningin van die Hispanidad (Hispanicity) en sy heiligdom, die Santuario de la Raza (Sanctuary of the Race), verklaar. Binne hierdie Katolieke diplomasie is Our Lady of the Pillar in 1948 tot beskermvrou van die Consejo Superior de Misiones verklaar, en haar beeld is oor die hele wêreld versprei.

Die tweede mylpaal in die Spaanse geskiedenis was die Katolieke inspirasie vir die verdediging van Zaragoza tydens die twee beleërings van die Napoleontiese leër. Hierdie interpretasie het die verklaring van die Katedraal van Our Lady of the Pillar nasionale monument gekweek, en binne die konteks van die honderdste herdenking van die oorlog is die Maagd in 1908 tot kaptein-generaal van die Spaanse leër uitgeroep. Na aanleiding van hierdie eerbewyse is die Maagd van die Pillar is tot beskermvrou van die Guardia Civil (Civil Guard) (1913), Correos (Postal Service) (1916), Cuerpo de secretaries, interventores y depositarios de administración local (1928), Sociedad mariológica (1940), Consejo superior de misiones (1948) en die duikbote van die Spaanse vloot (1946).

Die politieke kultuur van die Nasionale Katolisisme het tydens die Franco-diktatuur sy toppunt bereik. Die nabyheid tussen die einde van die burgeroorlog in 1939 en die 1900ste herdenking van die verskyning van die maagd in Zaragoza in 1940, het 'n intense kringloop van godsdienstige en politieke viering van die sogenaamde Spaanse kruistog geopen. kommunisme (Cenarro Lagunas 1997). Gedurende hierdie tyd het die katedraal die middelpunt van sakralisering van die nuwe regime geword. Behalwe vir die eerbewyse wat aan die Maagd van die pilaar toegeken is, het Franco in 1937 die hele land aan die Maagd Maria gewy; die president van die Francoist Cortes, Esteban de Bilbao, het Spanje gewy tot die verdediging van die Assumptiedogma; en weer het die diktator Spanje toegewy aan die Heilige Hart van Maria tydens die Marian Kongres van Nacional wat in 1954 in Zaragoza gehou is. [Afbeelding regs]

In die laat 1950's en 1960's het hierdie sterk gepolitiseerde en genasionaliseerde model 'n paar tekens van uitputting getoon en onder leiding van die tegnokrate van Opus Dei ontwikkel tot 'n vorm wat meer geskik is vir toerisme en 'n moderne ekonomie. Die aggiornamento van die Rooms-Katolisisme na die Tweede Vatikaanse Raad het 'n kritieke rol gespeel in die bevordering van 'n nuwe Mariaanse toewydingskultuur wat nader en minder polities was. Die regionalistiese en kulturele dimensie van hierdie toewyding het die evolusie van die 'Sanctuary of the Race' na 'n kulturele erfenisgebied vergemaklik wat die identiteit van Aragon beliggaam. In 1962 word die beskermheilige fees van 12 Oktober van nasionale toeristebelang verklaar, en die folkloriese en regionalistiese dimensie daarvan beklemtoon. In hierdie verband het die uitvinding van die tradisie van die parade in streekkostuums om blomme aan die pilaar te bied 'n kritieke rol gespeel. Na die model van die Maagd van die Desamparados in Valencia, het die stadsraad hierdie suksesvolle tradisie in 1958 in Zaragoza bekendgestel.

Die regionalistiese en toeristiese wending het bygedra tot die ontpolitisering van hierdie godsdienstige simbool, wat die oorgang na demokrasie vergemaklik het. Van 1975 af het die Maagd van die pilaar ontwikkel tot 'n godsdienstige simbool wat diep ingebed was met plaaslike en streeksidentiteite. 'N Voorbeeld van laasgenoemde is die tradisie om aan die Virgin of the Pillar die sokkertrofeë wat die plaaslike span Real Zaragoza gewen het, aan te bied, soos in 1995 met die UEFA Cup Winners' Cup.

Laastens het die gewildheid van hierdie toewyding die geloof in die vermoë van bemiddeling en beskerming verklaar, wat gekoppel is aan die mantel (manto) wat die pilaar bedek waarop die Maagd verskyn het. Soms oortref hierdie oortuigings die Katolieke ortodoksie en is dit vir die plaaslike godsdiensowerhede ondraaglik. Dit is die geval met die bekende en informele verhouding tussen die bevolking van Zaragoza. Die Maagd van die pilaar word deur haar verkleinwoord "la pilarica" ​​genoem en die inwoners van Zaragoza gaan "besoek" die Maagd asof sy 'n familielid of 'n vriendin is. Dit verklaar ook waarom besoekers van die Maagd nie noodwendig Katolieke gelowiges is nie.

RITUELE / PRAKTYKE

Die gewilde en politieke karakter van hierdie toewyding verklaar die groot verskeidenheid rituele en godsdienstige gebruike wat aan die pilaar gekoppel is. Ons kan verder onderskei tussen gereelde godsdiensbeoefeninge en die buitengewone massa-pelgrimstogte wat na haar basiliek plaasgevind het. Die katedraal [Afbeelding regs] is die middelpunt van die belangrike gebeurtenisse in die lewe van die getroue en algemene inwoners van Zaragoza. Kinders onder die ouderdom van nagmaal word die beeld van die pilaar aangebied om deur haar mantel beskerm te word. Nog 'n teken van beskerming en toewyding is die gekleurde linte wat tot in die lengte van die pilaar gesny is wat in die katedraal verkoop is en wat gebruik word om voertuie en ander voorwerpe te versier. Tydens hul "besoek" aan die Maagd wag gelowiges in die tou om die onbedekte deel van die oorspronklike pilaar te soen.

Die Maagd word in die Santa Capilla (Heilige Kapel) met haar mantel vertoon, behalwe op die tweede, twaalfde en twintigste van elke maand wanneer die pilaar uitgestal word onopgesmuk ter nagedagtenis aan die verskyning (2 Januarie), die dag van die Pilaar (12 Oktober) en die kroning van die beeld daarvan (20 Mei). [Afbeelding regs] Die Heilige Kapel is omring deur plate ter nagedagtenis aan pelgrimstogte, en haar beskermers en beskerming. Van Maandag tot Saterdag word die Rozenkrans in die Heilige Kapel gebid, en drie keer per dag word die ejakulatoriese gebed "Bendita y alabada sea la hora" ("geseënd en geprys is die tyd") deur die infanticos (altaarseuns) gesing.

Die weeklange beskermfees van Our Lady of the Pillar is een van die belangrikste gebeure in die stadslewe in Zaragoza. Onder die godsdienstige seremonies van die jaarlikse fees ter ere van die Maagd van Pilar, val twee geleenthede op. Sedert 1958 word elke 12 Oktober getroue geklee in 'n streekkostuumparade om die Maagd van die pilaar aan te bied en 'n blommantel geskep rondom die kopie van die beeld wat op die plein vertoon word. Sedert 1889 vind die broederskap van die Glass Rosary-parade plaas deur die strate van Zaragoza, met verligte kristalvlotte gedurende die nag van elke 13 Oktober.

Behalwe hierdie gereelde en tradisionele seremonies, is massale pelgrimsreise gebruik om die Katolieke liggaam van die land te verpersoonlik en te veg teen die sekulariserende beleid. Die nasionale pelgrimstog van 1880 na die pilaar het die weg gebaan vir massiewe pelgrimstogte in Spanje met ongeveer 20,000 1905 besoekers en 'n moderne organisasie, wat die vervoer per spoorweg, verblyf, begeleide besoeke, ens. Insluit. Die kanonieke kroning van die Maagd van Pilar in 45,000 'n nasionale pelgrimstog, met 1901 XNUMX pelgrims van regoor Spanje. Hierdie nasionale eerbetoon aan die Maagd van Pilar is aangebied as 'n daad van herstel vir die konfrontasie met antiklerikale groepe wat tydens die Jubeljaar van XNUMX in Zaragoza plaasgevind het.

Tussen 1905 en 1925 is 101 pelgrimsreise net na el Pilar gereël, waaronder tien internasionale, agt nasionale en drie en tagtig streke. Die Spaanse Nagtelike aanbidding van die geseënde sakrament het ook in 1907 'n nasionale waaksaamheid voor die altaar van die Maagd gereël as 'n teken van herstel vir hierdie antiklerikale aanvalle. Die organiseerders beweer dat 250,000 1808 mense die volgende dag nagmaal ontvang het. Die eeufees van die eerste beleg van Zaragoza (387) tydens die Spaanse Vryheidsoorlog het bygedra tot die konsolidasie van die nasionale toon van die aanbidding van el Pilar. Dertien plaaslike en plaaslike pelgrimsreise is gereël om die Maagd te bedank vir die verdediging van Zaragoza en Spanje teen Napoleon. The Nightly Adoration of the Blessed Sacrament het 'n Nasionale Waak met 11,000 afdelings en XNUMX XNUMX pelgrims uitgevoer ter herdenking van die Spaanse Vryheidsoorlog, die vyftigste herdenking van Lourdes en die jubeljaar van die priesteramp van Pius X.

Vanaf 1912 is daar elke jaar 'n pelgrimstog van 'n bepaalde kerklike provinsie gehou ter herdenking van die kroning van die Maagd van el Pilar. Die vroulike toewydingsvereniging Corte de Honor de Damas del Pilar het hierdie jaarlikse pelgrimstog gekweek en die bisdom Zaragoza gekoördineer met die kerklike provinsie wat daardie jaar gereis het. Vanaf 1917 het hierdie pelgrimstog, sowel as ander, verdwyn en het dit weer tydens Franco se diktatuur ontstaan ​​as 'n daad van dank aan die Maagd vir die oorwinning in die Spaanse burgeroorlog. Tydens die diktatuur van Primo de Rivera is pelgrimstogte vervang deur militêre parades om die oorwinnings in die koloniale Rif-oorlog (1920-1927) te vier, soos die nasionale seremonie in 1927.

Die skeiding van kerk en staat tydens die Spaanse Tweede Republiek het alle soorte katolieke mobilisasie veroorsaak. Die Maagd van die Pilar het weer eens 'n simbool teen sekularisering geword. Die verwydering van sy beeld uit die Raadsaal van Zaragoza in 1932 het protes veroorsaak, soos die versameling van 30,000 1932 handtekeninge van Zaragoza-vroue. Daar was verskeie nasionale pelgrimstogte na el Pilar in 1933 en 1935. Renovación española, 'n Spaanse ultra-monargistiese politieke party, en die Carlists, 'n Spaanse legitimistiese groep, het in XNUMX 'n pelgrimstog gereël na el Pilar as 'n daad van herstel vir die revolusie Asturië en dankbaarheid vir die onderdrukking daarvan.

Gedurende die eerste jare van Franco se diktatuur het pelgrimsreise na die Maagd van el Pilar hul hoogtepunt bereik as 'n uitdrukking van die Nasionaal-Katolieke ideologie. In die lente van 1939 het ongeveer 235 dorpe en stede van Aragon na Zaragoza bedevaar om die oorwinning in die Spaanse burgeroorlog te vier. In die herfs van daardie jaar het pelgrims uit verskeie bisdomme, die Katolieke Aksie Jeug en die Nagtelike aanbidding van die geseënde sakrament, na Zaragoza gekom om die Maagd te bedank vir haar voorbidding tydens die oorlog. In 1940 het die viering van die XIX Centenary of the apparition of the Virgin in Zaragoza die hoofstad van Aragon 125 pelgrimstogte besorg (een internasionale, vier nasionale, 48 bisdom, agt-en-twintig parochiale, vyf-en-twintig skool en negentien uit verskillende organisasies en beroepe) en 130,000 XNUMX besoekers.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die opkoms en ontwikkeling van die toewyding aan Our Lady of the Pillar is die gevolg van die gesamentlike pogings van politieke owerhede, kerklike strukture en Katolieke lekele organisasies. Die stadsraad, wat nou gekoppel is aan die identiteit van Zaragoza, het nie net die beskermfees van die Maagd van die pilaar bevorder nie, maar ook verskillende godsdienstige en eretoekennings aan sy simbool. Danksy die samewerking is stedelike beplanning godsdienstig aangepas, sodat die basiliek in Zaragoza versterk kon word. Nasionale en streeksregerings het ook bygedra tot die ontwikkeling van die heiligdom om hul legitimiteit te versterk en 'n Spaans-nasionale Katolieke identiteit te bevorder.

Die ontwikkeling van hierdie heiligdom sou nie moontlik gewees het sonder die samewerking en inisiatief van 'n belangrike deel van die Katolieke hiërargie van Zaragoza, en veral sy aartsbiskoppe. Dit was veral waar in die geval van die voorlopers wat die heiligdom tussen 1858 en 1955 onderneem het: Manuel García Gil (1858-1881), Juan Soldevila y Romero (1902-1923) en Rigoberto Doménech (1924-1955). Die raad van kanonne van Zaragoza, en veral die dekaan Florencio Jardiel (1906-1931) en José Pellicer (1931-1940), was nou verwant aan die inisiatiewe van hierdie aartsbiskoppe.

Die digte netwerk van Katolieke verenigings in Zaragoza, van toewydings- en liefdadigheidsverenigings tot die verskillende groepe wat die Katolieke Aksie geïntegreer het, het 'n belangrike rol gespeel in die organisering en bevordering van bogenoemde inisiatiewe wat verband hou met die heiligdom van die Pilaar. Veral belangrik was twee lekeverenigings. Hierdie twee het gewy aan die toewyding aan die Pilaar en om te bid en waak te hou in die Heilige Maagdkapel: die vroulike "Corte de honor de damas de Nuestra Señora del Pilar" (1902) en die manlike "Caballeros de Nuestra Señora del Pilar" ”(1928).

Kwessies / UITDAGINGS

Tydens die heilige skeppingsproses konfronteer hierdie toewyding 'n gebrek aan bewyse om die waarheid van die tradisie te ondersteun. Die toenemende belang van hierdie heiligdom het agterdog gewek in die mededingende kerkraad van die katedraal van die Verlosser, wat die tradisie as vervalsing aangeval het. Later, tydens die Verligting, is die toewyding aangeval as 'n bygelowige tradisie, wat uit 'n nuwe en gesuiwerde katolieke leer moes uitgeroei word. Nietemin het nie een van hierdie kritici 'n ernstige uitdaging vir die groeiende gewildheid en belangrikheid van die Maagd van die pilaar nie, en hulle is selfs deur die Bourbon-dinastie onderdruk (Serrano Martin 2014). Die bladsye is gewy aan die uitdaag van die waarheid van die verskyning van die Maagd in Zaragoza in Sinopsis historic chronologica de España (1700-1727) van Juan de Ferreras is deur koninklike besluit uitgeruk.

Die toewyding aan Our Lady of the Pillar het ook gekonfronteer met die moderne uitdagings van sekularisasie en die skepping van pluralistiese en multi-kerklike samelewings. Die Maagd van die pilaar was nou gekoppel aan die outoritêre Nasionaal-Katolieke politieke kultuur, en daarom is dit gebruik as 'n saamtrekende simbool teen sekularisasie. Sedert die 1960's was die grootste uitdaging om godsdienstige simboliek te ontpolitiseer en aan te pas by die nuwe demokratiese Spanje.

IMAGES

Beeld # 1: Gravure van die Slag van Las Heras (1808). Spaanse Nasionale Biblioteek.
Beeld # 2: Franco voor die Maagd. Doce de Octubre, 1-194 (1939).
Beeld # 3: Franco het Spanje aan die onberispelike hart van Maria gewy voor die pilaar. Cronica del Congreso Mariano Nacional de Zaragoza, Zaragoza, Noticiero, 1957.
Beeld # 4: Die basiliek van Our Lady of the Pillar, in Zaragoza, Spanje. Werk van Willtron.
Beeld # 5: Santa Capilla (Heilige Kapel),

Verwysings

Cenarro Lagunas, Ángela. 1997. "La reina de la hispanidad: fascismo y nacionalcatolicismo en Zaragoza, 1939-1945." Revista de Historia Jerónimo Zurita 72: 91-101.

Narbona Cárceles, María 2012. “Le Saint Pilier et l'édicule de Sainte-Marie-la-Majeure de Saragosse dans l'esprit de la Première Croisade.” Bladsy 85-99 in Matérialité et immatérialité dans l'Église au Moyen Âge. Boekarest: Centre d'Études Médiévales / New Europe Collège / Université Charles-de-Gaulle Lille 3.

Ramón Solans, Francisco Javier. 2017. “La fiesta de las Banderas. Hispanoamericanismo católico en Santiago de Chile, Zaragoza y Buenos Aires (1887-1910). ” Mélanges de la Casa de Velázquez, 47: 229-47.

Ramón Solans, Francisco Javier. 2016. "'n Nuwe Lourdes in Spanje: die maagd van El Pilar, massatoewyding, nasionale simboliek en politieke mobilisering." Pp. 136-67 in Marian-toewyding, politieke mobilisering en nasionalisme in Europa en Amerika, geredigeer deur Roberto Di Stefano en Francisco Javier Ramón Solans. New York: Palgrave Macmillan.

Ramón Solans, Francisco Javier. 2014. La Virgen del Pilar-dobbelsteen ... Usos políticos y nacionales de un culto mariano en la España contemporánea. Zaragoza: Prensas de la Universidad de Zaragoza.

Ramón Solans, Francisco Javier. 2014. "Un templo para la nación española: la Basílica del Pilar (1854-1940)." Hispania Sacra, ekstra I: 7-31.

Serrano Martin, Eliseo. 2014. "Silentium fasiet: El fin de la polémica y el discurso en torno a la Virgen del Pilar en la Edad moderna. ” Spanje 248: 687-714.

Publikasiedatum:
5 Junie 2020

Deel