Anita Stasulane

Dievturi

DIEVTURI TYDLYN

1925:  Latviešu dievturības atjaunojums (Die vernuwing van die Lets Dievturība) geskryf deur Ernests Brastiņš en Kārlis Bregžis is gepubliseer.

1926: Die Latviešu Dievturu Sadraudze (Gemeenskap van Lets Dievturi) is geregistreer as 'n godsdienstige organisasie.

1932: Die Dievturi-kategismus Dievturu Cerokslis, geskryf deur Ernests Brastiņš, is gepubliseer.

1931: Die opvallendste voorbeeld van Dievturi-ikonografie, Dievs, Māra, Laima, is geskep deur die skilder Jēkabs Bīne.

1928-1929: 'n Tydskrif Dievturu Vēstnesis (Die Dievturi Messenger) is gepubliseer.

1931-1940: 'n Tydskrif Labietis (The Noble) is gepubliseer.

1940 (17 Junie): Die Sowjet-besetting van Letland het plaasgevind en die Latviešu Dievturu Sadraudze is op 5 Augustus afgeskaf.

1940 (6 Julie): Ernests Brastiņš, leier van Dievturi, is in hegtenis geneem.

1941: Die USSR War Tribunal het Ernests Brastiņš die ernstigste straf opgelê; hy sou geskiet word.

1956: Die Dievturi in ballingskap het die publikasie van die tydskrif weer begin Labietis.

1979: Dievsēta (God's Yard) word in Wisconsin (VS) gebou.

1990: Dievturu Sadraudze (Gemeenskap van Dievturi) is amptelik in Letland geregistreer as 'n godsdienstige organisasie.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

In Letland is daar persone wat aktiwiteite onderneem wat hulself heidene noem en wat beweer dat die Letse tradisionele godsdiens tot vandag toe nog bestaan ​​het: Dievturi (meervoud), Dievturis (enkelvoud) - 'Godbewaarder'. Letse heidendom, oftewel Dievturība, kan beskou word as 'n rekonstruksionistiese beweging wat baie aandag op die geskiedenis vestig, wat van mening is dat die argaïese godsdiens gerekonstrueer kan word deur die bestudering van folklore, volkstradisies, argeologie, ens.

Die oorsprong van die idee om die Letse tradisionele godsdiens te rekonstrueer, strek tot in die middel van die negentiende eeu, toe verteenwoordigers van die Letse nasionale romantiek die eerste antieke Letse godepanteon geskep het. 'N Artikel van Juris Alunāns (1832-1864) “Dievi un gari, kādus vecie latvieši citkārt cienījuši” (Gode en geeste gerespekteer deur antieke Lette in die verlede), waar die skrywer ongeveer twintig gode gelys het, is in die Mājas Viesis koerant in 1858 (Alunāns 1858). Naas die antieke Letse gode Saule, Laima, Mēness en Pērkons, is daar ook melding gemaak van die geromantiseerde Anšlavs en Pramšāns, asook Potrimps en Pakuls wat uit antieke Pruisiese bronne geleen is. Alhoewel die digter Auseklis (1850-1879) by hierdie lys gevoeg het en al die gode in 'n hiërargiese tabel gesorteer het, is die aktiwiteite van die nasionale romantici nie gekroon deur die herlewing van die heidendom in Letland nie.

Die geskiedenis van Dievturība het in die twintigerjare begin, kort na die proklamasie van die Republiek Letland (1920), toe 'n brosjure Latviešu dievturības atjaunojums: Šaurs vēstures, gudrības en daudzinājuma apraksts (Herlewing van die Lets Dievturi Religion: A Narrow Description of History, Wisdom and the Way of Exaltation) (1925) deur kunstenaar Ernests Brastiņš '(1892-1942) en ingenieur Kārlis Marovskis-Bregžis (1885-1958) het uitgekom (Brastiņš en Bregžis 1925). In 1926 het die geregistreerde sertifikaat vir die Latviešu Dievturu Sadraudze (Gemeenskap van Lets Dievturi) is uitgereik aan Kārlis Marovskis-Bregžis, maar nie lank daarna nie, het 'n skeuring in die beweging plaasgevind (Misāne 2005). In 1927 is 'n ander Dievturi-organisasie geregistreer, onder leiding van Ernests Brastiņš. [Beeld regs] Elke groep het sy eie tydskrif gepubliseer: Marovskis-Bregžis was die redakteur van Dievturu Vēstnesis (The Dievturi Messenger) (1928-1929), terwyl Brastiņš se groep die Labietis (The Noble) (1931-1940) tydskrif. Die groepe het uitmekaar gegroei omdat Marovskis-Bregžis nie hoop gehad het dat Dievturība die godsdiens van al die Lettiese volk sou kon word nie en van mening was dat die antieke godsdiens binne die gesin en in klein gemeenskappe beoefen moes word. Hy het ook deurgaans beswaar gemaak oor die betrokkenheid van Dievturi by die politiek. Brastiņš daarenteen het groot ambisies gehad, waaronder politieke. Aangesien sy groep opmerklik was vir sosiale aktivisme en die vermoë om bekende mense in die samelewing na die groep te lok, word Brastiņš spesifiek algemeen beskou as die stigter van die Dievturi-beweging in Letland.

Die mees sigbare ideoloog van Dievturība, Letse skilder en publisist Ernests Brastiņš (1892-1942) het tekenkunde in Sint Petersburg (1911-1916) studeer. Na die einde van die Eerste Wêreldoorlog neem hy as offisier deel aan die Letse Gevegte vir Onafhanklikheid wat in 1920 geëindig het. Hy werk by die Letse Oorlogsmuseum en was ook 'n onderwyser aan die City of Riga se tegniese teken- en kunsskool. (Rožkalne 2003). Toe hy sy werke vanaf 1917 uitgestal het, het hy altyd skilderye oor antieke tye in Letland gekies. Die ander mees aktiewe verteenwoordigers van die Dievturi in die 1920's-1930's was skilder Jēkabs Bīne (1895-1955), skrywers Voldemārs Dambergs (1886-1960), Viktors Eglītis (1877-1945) en Juris Kosa (1878-1967), literatuurhistorikus en kritikus Alfrēds Goba (1889-1972), en komponiste Jānis Norvilis (1906- 1994) en Artūrs Salaks (1891-1984).

Die Marovskis-Bregžis-groep was gefokus op individuele godsdienstige ervaring, terwyl die Brastiņš-groep daarop gemik was om breë sosio-kulturele veranderinge te verwesenlik. Om dit te bewerkstellig, het Brasti confš en sy bondgenote bondgenote in die politiek gesoek en kontak met die Pērkonkrusts (Thunder Cross) organisasie ontwikkel, wat die Letse nasionalistiese ideologie gewild gemaak het (Stasulane 2013). Na die amptelike anneksasie van Letland deur die Sowjetunie op 5 Augustus 1940, is alle samelewings, insluitende die Letlandse Dievturu Sadraudze, gesluit. Op hierdie manier is die aktiwiteite van die heidene in Letland amptelik gestaak, maar dit was slegs een episode in 'n reeks onderdrukkings wat die Dievturi beïnvloed het. Reeds op 6 Julie 1940 is Ernests Brastiņš in hegtenis geneem. As organiseerder en leier van die Dievturu Sadraudze is hy op 24 Mei 1941 tot agt jaar gevangenisstraf in 'n arbeidskamp gevonnis. Tydens sy gevangenskap in Rusland word hy herhaaldelik verhoor en op 27 Desember 1941 het die USSR War Tribunal die ernstigste straf op Brastiņš opgelê. Hy is gevonnis om geskiet te word, en hierdie straf is ook uitgevoer. [Beeld regs]

Die Sowjet-owerhede het die Dievturi nie as politieke teenstanders van ernstige aansien beskou nie, en daarom slegs die leier van die groep ter dood veroordeel. Die vervolging en onderdrukkings wat die Dievturi na die Tweede Wêreldoorlog ervaar het, kan gekenmerk word as die gedwonge oplegging van kommunistiese ideologie, die vereiste om die Sowjet-owerhede te verheerlik en die beperking van vryheid van spraak (Stasulane en Ozoliņš 2017). Die onderdrukkende Sowjet-regime het die pogings van die Dievturi om die antieke Letse godsdiens te rekonstrueer en die funksies van 'n nasionale godsdiens te gee, onderdruk (Beitnere 1995).

In die sestigerjare het die Dievturi hul aktiwiteite in ballingskap hervat: aanvanklik in Duitsland en Groot-Brittanje, terwyl die aktiefste Dievturi-gemeentes later in Chicago (VS) en Toronto (Kanada) en selfs in Australië was (Jātniece 1960). In ballingskap het die Dievturi weer met die uitreiking begin Labietis (1956) tydskrif, wat na verskillende lande gestuur is. Dievturi-aktiwiteite in ballingskap is gelei deur kunstenaar Arvīds Brastiņš (1893-1984), wat voortgegaan het met wat sy broer Ernests Brastiņš begin het, en sy pligte as redakteur van aanvaar het. Labietis tydskrif. In 1979 is Dievsēta (God's Yard), wat die enigste eiendom in Dievturi buite Letland is, naby Tomah, Wisconsin (VS), gebou. Amerikaanse Lette vier daar agt keer per jaar tradisionele Letsvieringe.

In Letland het die Dievturi-beweging, gebaseer op die folklore-beweging, eers in die laat tagtigerjare geleidelik weer begin met sy aktiwiteite (Kursīte 1980). Folkloregroepe is soms formeel in die familie van Dievturi opgeneem, alhoewel slegs enkele van hul deelnemers 'n dieper belangstelling in die godsdienstige aspekte van Dievturība gehad het. Die Dievturu Sadraudze is eers in 1990 amptelik as 'n godsdienstige organisasie hernu, en die keramikus Eduards Detlavs (1990–1919) het onder sy aktiwiteite gelei.

Nadat Letland sy onafhanklikheid herwin het (1990), was die terugkeer van Dievturi uit ballingskap 'n belangrike katalisator vir die herlewing van Dievturība in Letland. Verskeie van hulle het weer eiendom gekry wat ná die Tweede Wêreldoorlog genasionaliseer is en klein groepies Dievturi gevorm het. Die finansiële ondersteuning wat hulle verleen het vir die viering van die Letse tradisionele feeste, nie net vir hul eie groepe nie, maar ook vir skole, was ook belangrik Die Dievturi uit ballingskap, veral die ouer geslag, [Beeld regs] het die menings van E. Brastiņš se era sterk vasgehou en nie opgemerk dat die idees wat hulle in ballingskap bewaar het nie meer in die hedendaagse Letland kon funksioneer nie. Die begeerte van die Dievturi wat uit die ballingskap teruggekeer het om die Dievturi van Letland te lei en op te lê, was nie vir almal aanvaarbaar nie. Om hierdie rede wou baie noemenswaardige leiers en deelnemers aan folkloregroepe nie met die Dievturi saamwerk nie. Volgens die volksgroepe was die eise van die ballingskap Dievturi om godsdienstige status aan Dievturība toe te ken, en hul aansprake as die enigste ware vertolkers van die tradisionele volkskultuur onaanvaarbaar. In die negentigerjare kon die voorste Dievturi nie 'n leerstelling verander of ontwikkel wat die belangstelling van jongmense en die media kon lok nie. Die konserwatiewe tak, wat die leerstellings van E. Brastiņš sterk gehou het, het die Letse heidense omgewing oorheers. Selfs al word lippetaal betaal aan die behoefte aan veranderinge, het die bekendstelling daarvan in werklikheid stadig plaasgevind. Hierdie soort konserwatisme was vervreemdend, en baie van diegene wat in die laat 1990's by die Dievturi-beweging betrokke was, het daarvan wegbeweeg.

Aan die begin van die nuwe millennium was sestien heidense groepe (Auseklis, Rāmava, Burtnieks, Dainu Liga, Daugava, Tālava, Beverīna, Namejs, Madaras, Rūsiņš, Dižozols, Bramaņi, Viesturs, Sidrabene, Austra en Māras loks) aktief in Letland. . Hiervan het die meerderheid by die Letvijas Dievturu Sadraudze aangesluit, terwyl sommige as onafhanklike groepe opgetree het en nie eers hul aktiwiteite geregistreer het nie. Tans is die heidendom in Letland 'n sosiaal onbeïnvloedde en gefragmenteerde beweging.

Leerstellinge / oortuigings

Letse tradisionele kultuur is die bron van die Dievturi-leerstelling: folklore, veral volksliedere (dainas) en gebruike. Brastiņš het keuses van Letse volksliedjies saamgestel Latvju Dieva dziesmas (Liedere van die Letse God) (Brastiņš 1928), Latviešu tautasdziesmu tikumi (Sede in Letse volksliedjies) (Brastiņš 1929a) en Latvju gadskārtu dziesmas (Letse jaarlikse liedere) (Brastiņš 1929b), wat gewoonlik die heilige geskrifte van die Dievturi genoem word. Die meeste Dievturi beskou egter die versameling van alle Letsse volksliedere as heilige tekste, soos uitgegee en verwerk (in ses dele / agt tome tussen 1894 en 1915) deur die folklore-versamelaar Krišjānis Barons (1835-1923). Om die stelsel van antieke Lettiese godsdiens te rekonstrueer, het Brastiņš selfs 'n kort kategismus saamgestel Dievtuŗu Cerokslis (Brastiņš 1932).

Tans bevat Dievturība 'n genoegsame breë en uiteenlopende gamma van sienings daarin, wat dit nie moontlik maak dat die heidendom as 'n verenigde weergawe van die Letsse godsdienstige ervaring en lewenstyl beskou kan word nie. Die verslag van Dievturi-leerstellings, wat op die Latviešu Dievturu Sadraudze-tuisblad gevind kan word, begin met 'n uiteensetting van wat God is (“Dievturība” 2020): die bron en oorsaak van alles, die wêreld se siel, die skepper van die wêreld en die mens, die bepaler van wette, die verdediger van die regsproses, die verlede, die bestaande en die blywende. Pērkons (Thunder) word genoem as die direkte uitdrukking van die teenwoordigheid van God, die vernaamste verskaffer van geregtigheid, orde en beweging in die wêreld, en ook vrugbaarheid. Laima, wat draai, draai en die draad van die lewe, gesondheid en voorspoed lei, word genoem as die bepaler van mense se lot volgens God se wette. Laima stel die dimensie van tyd voor, terwyl Māra stel die drie voor ruimtelike dimensies van die fisiese wêreld (Biezais 1992). Dievs, Laima en Māra is drie goddelike wesens wat uitgebeeld word in die opvallendste voorbeeld van Dievturi-ikonografie, 'n skildery Dievs, Māra, Laima (1931) wat deur die skilder Jēkabs Bīne (1895-1955) geskep is (Ogle 2013). [Beeld regs]

Lede van die hedendaagse Dievturi-beweging beklemtoon dat Dievturība 'n vernuwing is van die Letse wêreldbeskouing wat in volksliedjies omring word. Dit kom omdat die hoofbron van die teoretiese interpretasie vir die heidene van Letland Lettiese folklore is, veral volksliedere, terwyl godsdiensbeoefening geskep word, gebaseer op bewyse van die Letse tradisionele lewenswyse, hoofsaaklik etnografiese beskrywings. Ondanks die verwysings na Letse folklore en etnografie, bied die leiers van die beweging 'n kreatiewe interpretasie. Selfs terwyl daar na nuwe en meer moderne maniere van interpretasie gekyk word, neem hedendaagse heidene egter krities die Dievturi-konsepte uit die 1920's - 1930's aan en lei hulle hul tradisies uit die aannames van die oorsprong van die beweging.

RITUELE / PRAKTYKE

Daudzināšana (Exaltation) is die hoofritueel wat Dievturi onderneem (Ozoliņš 2010). Gewoonlik word dit gewy aan 'n mate van godheid (Dievs, Pērkons, Māra, Laima, ens.) En word dit op 'n spesifieke tydstip in die heidense godsdienstige kalender onderneem (jaarlikse feeste en sonstilstand: Ziemas Saulgrieži [Wintersonstilstand] en Vasaras Saulgrieži [Somersonstilstand] ens. .) en op een of ander spesiale terrein (antieke Baltiese heuwelfort, kultusheuwels, kultusbome, kultusbome, kultusbronne, hope klippe, groot klippe, ens.)

Die aktiefste verhogings deur Dievturi word een keer per maand gereël. Dit is 'n oop geleentheid wat deur lede van ander groepe en diegene wat belangstel in die Letse tradisionele kultuur, insluitend familielede, vriende en bure van Dievturi, kan bywoon. Dievturi voer ook rituele uit wat verband hou met die verloop van mense se lewens: naamgewingseremonie (pādītes dīdīšana), huwelik (kāzas) en begrafnisse (bēres).

Die rituele, wat buite uitgevoer word, vind plaas naby fonteine, klippe, bome (veral eike), en hul belangrikste komponent is vuur, die simbool van lig / son. Alhoewel dit nie verpligtend is nie, dra die meeste deelnemers aan die rituele gewoonlik Letse tradisionele kostuum ('n sagša of wolomslag, heupband, hoed, linnehemp, broek en onderbaadjie, borsspelde, ringe, hangertjies, amber krale, kranse, ens.). 'N Belangrike onderdeel van die rituele is die sing van volksliedjies, Letse volksdans en dansspeletjies vergesel van tradisionele musiekinstrumente (die kokle, cītara, stabule, dūdas, bungas ens.). Kos word ook aangebied, maar is nie verweef in die heilige deel van die ritueel nie. Rituele deelnemers sit aan 'n tafel wat versier is met varings, madeliefies, mielieblomme en eiketakkies. Die gewildste geregte is rogbrood, heuning, kaas, maaskaas, vleispasteie, bronwater, melk en bier.

Daar is tans 'n tendens om nuwe idees te soek vir die ontwikkeling en popularisering van heidense konsepte, en daarom word Dievturība gekenmerk deur die toetrede tot kreatiewe idees (Ozoliņš 2013) wat uitgedruk word as die herontdekking van kultureel en histories belangrike voorwerpe, insluitend heidense kultiese plekke. Die verskynsel van nuwe heilige terreine in Letland het in die laat 1980's en die vroeë 1990's gefloreer, in 'n tyd toe Letland op die pad was om sy onafhanklikheid te herwin. Dit het soektogte na Letse identiteit gestimuleer toe amptelike ateïsme vinnig deur godsdienstige pluralisme vervang is.

Pokaiņi, wat in die Zemgale-streek nie ver van die stad Dobele geleë is nie, is die bekendste nuwe Letse heilige plek (Muktupāvela 2013). Pokaiņi-woud het bekendheid verwerf vir sy stapels klippe: baie mense voel eienaardige vloei van energie uit die konsentrasie van klippe van verskillende groottes en vorms op hierdie plek: sommige sien visioene, terwyl ander 'n stroom inligting opspoor. In die dertigerjare is al wyd oor Pokaiņi gepraat, hoewel 'n volledige ontdekking van die plek eers in die negentigerjare plaasgevind het. Pokaini Forest word toe 'n pelgrimstog vir baie toeriste wat deur gerugte aangetrek word oor die genesende krag van hierdie plek. 'N Aantal onwaarskynlike verklarings en vreemde aannames is oor die Pokaiņi-klippe geskep: genesingskrag word toegeskryf aan die klippe (sommige genees gewrigsiektes, ander genees osteochondrose en ander genees ginekologiese siektes). Dit word uitgespreek dat Pokaiņi 'n ontmoetingsplek van dertig druïede was, waar elke druïde die weer vanaf sy eie heuwel beheer het. 'N Ander legende sê dat een of ander vreemde voorwerp onder een van die rotse weggesteek is. Sommige sê dit is 'n radioaktiewe meteoriet; sommige is oortuig dat dit 'n ou graf is. Gidse praat oor afwykings in natuurverskynsels wat waargeneem is, terwyl geestelike mentors en genesers van die New Age-tipe Pokaiņi as die heilige sentrum van die antieke Letse beskawing beskou.

Die heilige terrein van Lokstene is ingewy op 'n eiland aan die rivier die Daugava in 2017. Die inisieerder en implementeerder van die nuwe heilige plek was 'n entrepreneur en die idee om Dievsēta (God's Yard) te bou, het in 'n droom by hom opgekom. [Afbeelding aan die regterkant] Die heilige gebou is in 'n oos-wes rigting gebou met simbole van die maan aan die einde van die dak, terwyl die hoofingang aan die suidekant was. Toegang tot die heilige plek is deur die poort van die son (twee pole met simbole van die son aan die top). 'N Vier meter hoë klipspits wat deur 'n beeldhouer geskep is, is geleë in die binnehof van die heiligdom (gebou uit drie verwerkte granietgedeeltes wat die hemel, die land en die onderwêreld simboliseer). Die Latvijas Dievturu Sadraudze neem die heilige plek in en onderneem rituele daar en wil nie hê Dievsēta moet in 'n plek vir openbare toerisme omskep word nie.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die Latvijas Dievturu sadraudze is 'n godsdienstige organisasie sonder winsbejag, waarvan die geestelike leier Valdis Celms (Zinību padomes priekšsēdis - Voorsitter van die kennisraad), terwyl Andrejs Broks (dižvadonis - die groot leier) as organisatoriese leier is. Daar is nege mense in die bestuur van die organisasie wat die verhoudings tussen agt groepe reguleer (Auseklis, Beverīna, Dainu liga, Daugava, Pērkons, Rāmava, Rūsiņš en Svēte), wat tans die Latvijas Dievturu sadraudze uitmaak. Volwassenes met gesonde verstand, wat geen ander godsdienstige verbintenis het nie en poog om die kernwaardes van die Lettiese godsdiens in hul lewens te erken, en die gebeure van Dievturi, kan toegelaat word tot die groepe waaruit die Letse Dievturu Sadraudzība bestaan. Hulle is die wettige lede van die organisasie, savieši (“ons mense”). [Beeld aan die regterkant] Alhoewel mense wat tot 'n ander godsdiens behoort, toegelaat word om lid te wees van die groepe wat die Letse Dievturu Sadraudzība bestaan, kry hulle slegs die status van labvēlis ('beskermheer') en kan hulle nie verkies word tot poste as organisatoriese leiers nie . Wanneer hulle by die Letlandse Dievturu Sadraudzība aansluit, vul savieši en labvēļi 'n vorm in, ontvang 'n simbool wat aandui dat hulle daaraan behoort en betaal 'n jaarlikse ledegeld. Die algemene vergadering van Savieši bepaal die bedrag en die betaalmetode.

Kwessies / UITDAGINGS

Die ontstaan ​​van Dievturība in Letland in die 1920's het plaasgevind deur pogings om 'n alternatiewe godsdiens tot die Christendom te skep (Shnirelman 2002) en is deur twee belangrike faktore vergemaklik. Ten eerste het die Letse Evangelies-Lutherse Kerk 'n negatiewe houding teenoor die rewolusie van 1905 ingeneem. As gevolg hiervan word Lutherse priesters beskou as vyande van die volk en word die Christendom behandel as 'n godsdiens wat op die Lette gedwing is deur 'vuur en die swaard', en die heidendom was dus in die eerste helfte 'n onbekende verskynsel in Latgale van die twintigste eeu, aangesien dit die Letse gebied was waar Katolisisme oorheersend was. Verteenwoordigers van die Lets-Evangelies-Lutherse Kerk was ook die aktiefste vegters teen die Dievturi en het ten sterkste beswaar gemaak teen die strategiese doel van die heidene om die erkenning van die gerekonstrueerde Letse tradisionele godsdiens as staatsgodsdiens te bewerkstellig. Aangesien Dievturība geskep is as 'n alternatief vir die Christendom, beklemtoon Dievturi selfs vandag dat die Christendom sy status aan Dievturība as die enigste ware godsdiens in Letland moet prysgee. Dievturi benadruk dat die invloed van die Christelike kerk in die politiek sy oorheersing op sosiale gebied verseker, vanaf nasionale en plaaslike regeringsinstellings tot die media, skole en mediese instellings.

Tweedens, deur die voorstel vir 'n Lets-nasionale godsdiens, pas die Dievturi in by die nasionalistiese politiek wat in die eerste helfte van die twintigste eeu in Europa heers (Misāne 2000). Dievturība word ook deesdae gekenmerk deur 'n kragtige etniese dimensie (Stasulane 2019). Die leidende rol van Lette word egter nie beklemtoon nie, want daar word van mening dat elke volk sy eie land, taal en tradisies het. Deelnemers aan Dievturi-groepe beklemtoon die verdraagsaamheid ten opsigte van die kulturele waardes van alle mense en die vreedsame naasbestaan ​​van verskillende volke, en gee 'n belangrike standpunt in die Lettiese samelewing. Latynsheid is egter 'n belangrike konsep en alle aktiwiteite van Dievturi is ondergeskik daaraan: die rituele, kultuurhistoriese uitstappies, byeenkomste om heilige terreine op te ruim, folklore-gebeure, artikels in die pers, media-onderhoude, tematiese somerkampe en die viering van Lets se nasionale vieringe en die belangrikste gedenkdae.

Die hedendaagse neo-heidense beweging in Letland word gekenmerk deur botsende aspekte. Enersyds word daar in heidense aktiwiteite 'n begeerte uitgespreek om jouself en die nasionale sienings teenoor mekaar te plaas teenoor globaliseringstendense, wat nie ooreenstem met die ongehoorde en kontemplatiewe lewenstyl van tradisionele kulture nie. Aan die ander kant toon die nuutste tendense dat die heidendom ook in Letland 'n soortgelyke baan volg as die Engels-Amerikaanse heidendom. Dit kry onderskeidelik New Age-kenmerke: wetenskaplike terminologie en 'n selfrefleksiewe karakter betree die heidense diskoers. In die nabye toekoms is die heidendom in Letland afhanklik van sy vermoë om op die uitdagings van die era te reageer. As ons egter verder kyk in die toekoms, bestaan ​​daar twyfel oor die bestaan ​​van 'tradisionele' Dievturība as iets wat in staat is om te oorleef. Dit is omdat Dievturi tans in die buiteland van die sosiale lewe in Letland bestaan ​​en lewensbelangrike antwoorde slegs aan lede van die beweging verskaf. Hulle het nog nooit duisend lede oorskry nie, en daar is tans net 'n paar honderd.

IMAGES

Beeld # 1: Ernests Brastiņš, die stigter van die Dievturi-beweging (1892-1942). Toegang verkry vanaf http://garamantas.lv/lv/person/873122/Ernests-Brastins.
Beeld # 2: Dievturi langs die gedenkteken aan Ernests Brastiņš (onthul in 2007, skrywers: Uldis Sterģis, Jānis Strupulis en Teodors Nigulis) in Riga in Kronvalda Park. Toegang verkry vanaf http://dievturi.blogspot.com/.
Beeld # 3: Dievturi in ballingskap (van links): Lilita Spura, Ričs Spura, Ilze Kļaviņa en Elga Pone. Toegang verkry vanaf http://latviannewspaper.com/raksti/rakstsFoto.php?kuraFoto=14682&KursRaksts=7520.
Beeld # 4: Jēkabs Bīne. Dievs, Māra, Laima skilderkuns (1931). Uitgestal in die Letse Nasionale Kunsmuseum. Toegang verkry vanaf https://www.delfi.lv/news/latvijas-makslai-200/maksla-un-varas-simboli.d?id=49177559.
Beeld # 5: Lokstene-heiligdom (Dievsēta- God's Yard) op Liepsala in die gemeente Klintaine. Toegang verkry vanaf https://www.la.lv/uz-salas-daugava-atklata-dievturu-svetnica.
Beeld # 6: Die toelatingsritueel vir nuwe savieši (2013) by Ate Windmill. Toegang verkry vanaf http://dievturi.blogspot.com/2013/08/musu-jaunas-labietes.html.

Verwysings

Alunans, Juris. 1858. “Deewi un garri, kahdus weccee Latweeschi citkahrt ceenijuschi”. Mahjas Weesis 48: 6-8.

Beitnere, Dagmāra. 1995. “Lettische heidnische Religion as Vertreterin des Religiosen Synkretismus.” Annale van die Europese Akademie vir Wetenskap en Kuns 15: 42-50.

Biezais, Haralds. 1992. Dievturi - nacionālie romantiķi - senlatvieši. Ceļš 1: 43-60.

Brastiņš, Ernests. 1932. Die ceremonies van die Teoforu -kat is 'n belangrike taak wat u in die toekoms kan gebruik. Riga: Grāmatu Draugs.

Brastiņš, Ernests. 1929a. Latviešu tautasdziesmu tikumi. Riga: Dievturu draudze.

Brastiņš, Ernests. 1929b. Latvju gadskārtas dziesmas. Riga: Latvju Dievturu draudze.

Brastiņš, Ernests. 1928. Latvju Dieva dziesmas. Riga: Latvju Dievturu draudze.

Brastiņš, Ernests en Kārlis Bregžis. 1925. Latviešu dievturības atjaunojums: Šaurs vēstures, gudrības en daudzinājuma apraksts. Riga.

“Dievturība.” Toegang verkry vanaf http://dievturi.blogspot.com/p/dievturiba.html op 8 Februarie 2020.

Jātniece, Amanda Zaeska. 2004. “Dievturu iespaids latvietības uzturēšanā trimdā.” Bladsy 345–53 in Trimda, kultūra, nacionālā identitāte, geredigeer deur Daina Kļaviņa en Māris Brancis. Riga: Nordik.

Kursīte, Janīna. 1990. “Dievturi un latviešu folkloras pētniecība.” Literatūra en Māksla 19: 12.

Misāne, Agita. 2000. "Die tradisionele Letse godsdiens van Dievturība in die diskoers van nasionalisme." Geesteswetenskappe en sosiale wetenskappe. Letland. Religius-minderhede in Letland 4: 32-53

Misāne, Agita. 2005. "Dievturība Latvijas reliģisko un politisko ideju vēsturē." Reliģiski-filozofiski raksti 10: 101-17.

Muktupāvela, Rūta. 2013. "Die mitologie van etniese identiteit en die vestiging van moderne heilige plekke in die post-Sowjet-Letland." Granaatjie: The International Journal of Pagan Studies 14: 69-90.

Ogle, Kristīne. 2013. "Verteenwoordiging van natuurgeeste en -gode in Lettiese kuns in die eerste helfte van die twintigste eeu." Granaatjie: The International Journal of Pagan Studies 14:47-68.

Ozoliņš, Gatis. 2013. "Die Dievturi-beweging in Letland as uitvinding van tradisie." Bladsy 94–112 in Moderne heidense en naturelle geloofsbewegings in Midde-en Oos-Europa, geredigeer deur Kaarina Aitamurto en Scott Simpson. Durham: Vaardigheid.

Ozoliņš, Gatis. 2010. 'Hedendaagse' Dievturi'-beweging in Letland: tussen folklore en nasionalisme. ' Groepe ir Aplinkos 2: 99-104.

Rožkalne, Anita. 2003. “Brastiņš Ernests.” Bladsy 99 in Latviešu rakstniecība biogrāfijās, geredigeer deur Anita Rožkalne. Riga: Zinātne.

Shnirelman, Victor A. 2002. “Christene! Gaan huis toe: 'n herlewing van die neo-heidendom tussen die Baltiese See en Transkaukasië. ' Blaar van Hedendaagse Godsdiens 17: 197-211.

Stasulane, Anita. 2019. ''n Gerekonstrueerde inheemse godsdienstige tradisie in Letland.' Godsdienste 10: 1-13.

Stasulane, Anita. 2013. “Die Dievturi-beweging in die verslae van die Letse politieke polisie.” Granaatjie: The International Journal of Pagan Studies 14:31-46.

Stasulane, Anita en Gatis Ozoliņš. 2017. “Transformations of Neopaganism in Latvia: From Survival to Revival.” Oop Teologie 2: 235-48.

Publikasiedatum:
25 April 2020

 

Deel