Nan Deane Cano

Onbevlekte hartgemeenskap

DIE TYDLYN VIR DIE ONVOERLIKE HARTGEMEENSKAP 

1848: In Olot, Spanje, het vader Joaquin Masmitjá 'n godsdienstige orde gestig vir vroue, die dogters van die allerheiligste en onbevlekste hart van Maria (IHM).

1871: Op versoek van biskop Thaddeus Amat y Brusi van Kalifornië arriveer tien IHM-susters uit Spanje in Gilroy en San Juan Bautista, Kalifornië.

1886: Verskeie IHM-susters verhuis na Los Angeles om die Saint Vibiana Cathedral School te open.

1906: Immaculate Heart Motherhouse en Immaculate Heart High School is in Los Angeles gestig.

1916: Immaculate Heart College word in Los Angeles gehuur as die eerste standaard Katolieke kollege vir vroue in Suid-Kalifornië.

1924: IHM Sisters in Kalifornië skei van Spanje en stig 'n nuwe bestel.

1943: Immaculate Heart Novitiate is in Montecito, Kalifornië, gestig.

1955: La Casa de Maria Retreat Center, geleë op die perseel in Montecito, is geopen vir retraites vir egpare.

1965: Die IHM-godsdiensgemeenskap het 'n vernuwingsprogram ingewy in ooreenstemming met die voorskrifte van Vatikaan II, insluitend die dra van kontemporêre klere in plaas van gewoontes (buitekleed wat tradisioneel deur susters gedra word) soos elke suster gekies het en saam gebid het wanneer en waar die susters kon vergader, verbeter die opvoedkundige kwalifikasies van susters wat in die gemeenskap se skole klasgegee het, en kleiner klasse studente geleer het.

1967: Die IHM Sisters is deur kardinaal James Francis McIntyre beveel om hul vernuwingsinnovasies te beëindig, of hulle onttrek aan onderwys in alle aartsbisdomskole in Los Angeles.

1969 (Mei): Die verteenwoordigers van die Vatikaan het aan die IHM-susters gesê dat hulle nie susters kon bly nie, tensy hulle ingestem het om terug te keer na dragewoontes en ander bepalings rakende lewe, bediening en aanbidding deur die Vatikaan.

1969 (Desember): 327 IHM Sisters, die meerderheid van die 560 Sisters, het besluit om te vra om van hul geloftes vrygelaat te word.

1970 (28 Maart): Die nuwe Lay Immaculate Heart Community is gestig deur 220 van die voormalige IHM Sisters, nie meer onder die beheer van die aartsbisdom in Los Angeles nie.

1974: Die ekumeniese sentrum vir geestelike vernuwing geopen op die La Casa de Maria-terrein in Montecito.

1980: 'n Woonstelkompleks, die Kenmore Residence, is aangekoop vir bejaarde lede van die gemeenskap wat wil saamwoon.

1982: Immaculate Heart College Centre word geopen as die eerste nasionale program vir feministiese spiritualiteit wat gevorderde grade verleen.

1992: Casa Esperanza, 'n ondersteuningsentrum vir uitreike en immigrante, is gestig in Panorama City, Kalifornië, met die fokus op akkulturasie-ervaring en bendevoorkoming.

1995: Die Twenty-Fifth Anniversary of the Immaculate Heart Community is gevier.

1995: Die Corita Art Center is in Los Angeles gestig.

1996: Alexandria House is gestig in samewerking met die Congregation of the Sisters of St. Joseph as oorgangsbehuising vir vroue en kinders.

1998: Die 150ste herdenking van die Spaanse stigting van die IHM-orde het plaasgevind.

2003: Housing Works is gestig om behuising as 'n basiese mensereg te verseker vir haweloses wat permanente behuising in Los Angeles soek.

2007: Die fINdinge kuns- en gemeenskapsentrum is in San Pedro, Kalifornië, gestig.

2010: Die veertigste herdenking van die gemeenskap van die onbevlekte hart word gevier.

2016: IHC het drie kommissies ingestel om te fokus op samewerkingswerk: Commission for Justice for Women, Environmental Commission en Commission for Justice for Immigrants and Refugees.

2020: Die vyftigste herdenking van die gemeenskap van die onbevlekte hart van Kalifornië gevier.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die Immaculate Heart Community [Image right] sluit in een van sy doelwitte om 'verhoudings in die samelewing op te bou wat toegang tot alle mense tot waarheid, waardigheid en volle menslike ontwikkeling bevorder' ('Our Mission and Vision' 2019). Die verhaal van hoe 'n Rooms-Katolieke orde van susters ontwikkel het tot 'n leek-ekumeniese gemeenskap wie se lede dit in die praktyk probeer uitleef, is uniek.

Die dogters van die allerheiligste en onbevlekste hart van Maria (IHM) is in 1848 in Olot, Spanje, gestig deur Vader Joaquin Masmitjà de Puig (1808–1886) [Beeld regs] in reaksie op die geestelike, opvoedkundige en sosiale behoeftes van jong vroue wat gevaarlik op straat woon in oorlogstyd Spanje (Cano 2016: xiii). Teen 1868 het hul eerste reputasie as bekwame onderwysers die eerste Rooms-Katolieke biskop Thaddeus Amat y Brusi (1810–1878) van Los Angeles, Kalifornië, aangespoor om hulle uit te nooi om 'n opvoedkundige apostolaat in die stad te stig. In die Katolieke Kerk is 'n apostolaat 'n projek wat gerig is op die vervulling van menslike behoeftes. In 1871 arriveer tien pioniers IHM Sisters in Gilroy en San Juan Bautista, Kalifornië, voordat hulle hulle in Los Angeles vestig.

IHM Sisters het die Saint Vibiana Cathedral School in 1886 in die sentrum van Los Angeles geopen en beman. In 1906 het die susters die Immaculate Heart Convent en Immaculate Heart High School in Franklin Avenue in Los Angeles geopen; in 1916 het hulle Immaculate Heart College op dieselfde perseel gehuur en geopen (Caspary 2003: 16). Hulle het in basiese en sekondêre skole regdeur Kalifornië sowel as die kollege skoolgehou en uiteindelik gevorderde grade gevolg en ses hospitale in sentraal en suidelike Kalifornië gestig. In 1924 het die orde onafhanklik van Spanje geword en 'n pouslike instituut gestig, onder die gesag van die Vatikaan, maar in lyn met die Amerikaanse gebruike en sensitiwiteit (Caspary 2003: xiv). Gedurende die volgende dekades het hul diens verder as Kalifornië uitgebrei en skole in Texas, Arizona en Kanada ingesluit.

Die IHM Sisters het veranderinge verwelkom deur hedendaagse filosofieë wat vryheid in individuele uitdrukking en die vroeë vrouebevrydingsbeweging in die 1960's aanmoedig. Die Vatikaanse Raad II (1962–1965) het gevra vir die vernuwing van die Katolieke Kerk en in die besonder gevra dat sowel die mans as die vrou se godsdienstige orde regoor die wêreld moet hernu en aanpas by die tekens van die tyd. Die 525 Sisters of the Immaculate Heart of Mary godsdienstige orde wat besig was met die studie van die dokumente van die Tweede Vatikaanse Raad en het voordeel getrek uit die aanhoor van vooraanstaande teoloë wat met hulle praat betekenis van die dokumente en die uitleef van die oproep tot hernuwing.

Die IHM Sisters, wat ywerig reageer op die oproep tot hervorming van Vatikaan II, [Image right], het gedurende 1967 in hul negende algemene hoofstuk van hul orde vergader om besluite oor vernuwing te neem. 'N Hoofstuk is 'n vergadering wat gehou word met die hele lidmaatskap van 'n godsdiensorde. In pouslike instellings soos IHM het die hoofstuk 'n algemene bestuursowerheid gehad, sonder dat die plaaslike aartsbiskop dit goedkeur. Aan die einde van die negende algemene hoofstuk voel die IHM Sisters veilig in hul besluite rakende buigsame gebedstye, met kontemporêre drag in plaas van gewoontes, bedieninge buite gesondheid en opvoeding, en die belangrikheid van professionele vorming vir opvoeders.

In samewerking met Katolieke susters regoor die Verenigde State het die IHM Sisters klein en groot veranderinge voorgestel in hul gebed, werk, saamwoon en regeer. Hulle het voorgestel:

Bid wanneer en waar hulle kan vergader.
Begin met apostolate in die werkswêreld van die twintigste eeu.
Dra 'n kontemporêre rok van individuele keuse.
Beperking van die klasgrootte in skole en die bemanning van klaskamers by onderwysers met 'n professionele erkenning (Cano 2016: 64)

Hulle het nie die volledige en hardnekkige verwerping van al hul voorgestelde veranderinge deur kardinaal James Francis McIntyre (1886–1979), aartsbiskop van die aartsbisdom in Los Angeles, van 1948 tot 1970 voorsien nie.

Tussen 1947 en 1961 het die IHM Sisters vier-en-dertig skole in Los Angeles geopen, 'n toename van 160 persent teenoor die vorige tagtig jaar in die aartsbisdom (Weber 1997: 328). [Foto aan die regterkant] Kardinaal McIntyre brei die omvang van die Rooms-Katolieke Kerk in Los Angeles uit, met die meerderheid nuwe gemeentes wat die voorstede en valleie rondom die stad binnedring. Dit was noodsaaklik om hierdie skole met Katolieke susters te beman. Dit het ter sprake gekom in die kontroversie wat gevolg het. Ondanks pogings om susters voor te berei op loopbane in die onderwys, was daar in Mei 1967 sewentig onbevlekte hartsusters sonder baccalaureusgrade, alhoewel vyf en dertig van hulle tien jaar of langer as godsdienstig verklaar is (Caspary 2003: 228).

Die akademiese lewe van die Immaculate Heart College in Hollywood het die kardinaal se besoedeling ontketen. As kollegepresident van 1963–1977, suster Mary William, IHM (Helen Kelley) beskou die verdediging van akademiese vryheid as sentraal tot intellektuele integriteit. Elke semester het sy onder aartsbisdom gekyk oor die vereiste voorlesings, fakulteitstake, sprekers en gebeure. Sy het studente se opinies aangemoedig, vryheid van denke vir fakulteite insluitend susters, betrokkenheid by openbare forums en individuele politieke uitdrukking. Die stroom briewe uit die kanselary het al hierdie dinge verbied en daarop gewys dat 'onvolwasse assesserings deur studente nie gedoen moet word nie' (Kelley 1963).

Toe Mother Humiliata, IHM (Anita Caspary, Ph.D.) [Image right] deur die Universiteit van Judaïsme in Los Angeles uitgenooi is om in 1964 lesings te gee oor die Franse skrywer en filosoof François Mauriac, het kardinaal McIntyre geëis dat 'n lekeprofessor moes word. in haar plek gestuur. Suster Mary William het met vasberadenheid en selfbeheersing geantwoord:

Ek kan met alle eerlikheid sê dat daar geen lekeprofessor in ons personeel is wat oor die onderwerp van François Mauriac sou kon klasgee met dieselfde diepte of vaardigheid as wat dominee Moeder oor die onderwerp sou bring nie. Ek dink nie dit is oordrewe om te sê dat daar niemand in die suide van Kalifornië, in Katolieke of sekulêre universiteite, is wat so bekwaam sou wees as sy nie (Kelley 1963).

Suster Mary William het afgesluit deur te verklaar dat sy die kardinaal se aanbeveling sal nakom en egter bygevoeg dat dit 'n verleentheid vir die kollege en die Universiteit van Judaïsme sal wees. Moeder Humiliata het aan die universiteit oor François Mauriac gepraat. Die frustrasies by die Kanselarekantoor van die aartsbisdom met die IHM Sisters het mettertyd toegeneem. Tussen 1965 en 1967 het twee aartsbisdomse ondersoekbesoeke plaasgevind, met priesters wat deur die kardinaal gekies is, en susters oor die komende hervormings ondervra. Die IHM Sisters is meermale ondervra in beledigende en persoonlik neerhalende terme rakende hul motiewe en godsdienstige toewyding (Cano 2016: 64). Sommige van die vrae was:

Dink u die susters se sekslewe word beïnvloed deur romans te lees?
Dink u nie dit sal te veel tyd neem om u hare reg te maak as u van gewoonte sou verander nie?
Wil jy soos 'n dogtertjie lyk?
Wil jy soos 'n floozie op Hollywood Boulevard lyk? (Cano 2016: 64)

As 'n Pouslike Instituut wat die Vatikaan beantwoord, kon die IHM-susters ophelderingsversoeke verwag. Die amptelike besoeke deur priesters en biskoppe was egter nie kollegiale vergaderings nie, veral omdat verkeerde dade implisiet was in 'n versoek van 'n kardinaal. (In die een-en-twintigste eeu het Amerikaanse godsdiensordes van vroue soortgelyke ondersoeke ondergaan. Die afgelope tyd het die Leierskonferensie vir godsdienstige vroue is onderwerp aan 'n leerstellige beoordeling en 'n mandaat vir hervorming.)

Reise na Rome om van aangesig tot aangesig met amptenare in die Vatikaan te vergader, was tevergeefs. Gedurende 'n tydperk van drie jaar van studie en bespreking van die oproep tot vernuwing van die Vatikaan II (1967–1970), was die IHM-orde onenig met plaaslike amptenare oor die rigting wat hy ingeslaan het. Uiteindelik het die hernuwingsproses gelei tot 'n impasse tussen die godsdienstige bestel en kardinaal McIntyre. Alhoewel pous Paulus VI (bl. 1963–1978) self sulke hersiening en hersiening van godsdienstige ordes bepaal het, het sy oproep op hierdie spesifieke plaaslike vlak weinig saak gemaak. Kardinaal McIntyre het alles teëgestaan ​​wat die meerderheid van die IHM Sisters voorgestel het. Terwyl die susters omvattende opleiding en sertifisering aangevra het voordat hulle onderrig het, het die kardinaal verkies om te beklemtoon dat die dra van kontemporêre klere die kernprobleem was, een wat hy met die edik kon oplos.

Vergaderings tussen die leiding van die Immaculate Heart of Mary en kardinaal McIntyre eindig met sy gelofte: "You will suffer for this" (Caspary 2003: 1). Die Los Angeles-ondervragings van 1965 en 1967 is gevolg deur nog twee besoeke uit Rome, wat McIntyre in 1968 en 1969 aangevra het. In April 1968 het die Vatikaan vier punte gestuur aan alle institute van Amerikaanse godsdienstige vroue voor die besoek aan die Pous in Mei 1968 aan die IHM Sisters aangevra deur kardinaal McIntyre. Die besoek is gehou deur verskeie Amerikaanse biskoppe wat op voorstel van die kardinaal deur die Vatikaan gekies is. 'N a priori besluit blyk te wees. Die opdrag aan alle Amerikaanse Katolieke Susters het saamgevat:

Susters moet eenvormige gewoontes dra.
Susters moet ten minste elke dag die mis bywoon, al word ander bidure gereël.
Susters moet die voorskrif, wat in die grondwette van hul bevele voorkom, handhaaf om betrokke te raak by die opvoeding van kinders.
Susters, veral diegene wat lid is van Pontifical Institutes, moet die nodige samewerking met die plaaslike ordinaries nakom (Caspary 2003: 156–58).

['N Gewone is 'n offisier van die Kerk wat met gesag belê is, soos 'n biskop, aartsbiskop, kardinaal.] As die siening van die IHM-orde van kritieke belang was binne die hiërargie van die Katolieke Kerk, was die openbare steun vir die Susters self oorweldigend (Dart 1968), net soos die steun van duisende ander godsdienstige vroue ('3,000 susters' 1968). Met 'n petisie onderteken deur 25,556 Katolieke geestelikes uit 'n verskeidenheid streke, en lede van die publiek wat die vier punte as skadelik vir die lewenskrag van alle godsdienstige Amerikaanse vroue beskou, het Moeder Humiliata besluit om die reaksie van die susters van die IHM-bevel aan Rome te lewer. persoonlik. Nadat sy ingelig is, was sy egter 'n persona non grata wat toegang tot amptelike kantore geweier sou word, kanselleer sy haar vlug op 29 Maart 1968 (Raimondi 1968). Van 4 tot 7 Mei het die susters van die hele godsdiensinstituut na Los Angeles gekom om afsonderlik en in groepe met oop vrae ondervra te word. Die kommissie kon nie tot 'n slotsom kom nie en vertrek in Junie na Los Angeles.

Teen Junie 1968 het sommige lede om verskeie redes die IHM-bestelling verlaat, maar die meerderheid van 560 lede, wie se gemiddelde ouderdom ses en dertig was, moes onder die leiding van Moeder Humiliata toegelaat word deur die goedkeuring van die IHM Sisters. om voort te gaan met hul eksperimentering om aan te trek en te bid volgens die hernuwingsproses (Caspary 2003: 115). 'N Minderheid van een-en-vyftig lede, met 'n gemiddelde ouderdom van twee-en-sestig, sou voortgaan om die grondwette van die orde voor die negende algemene hoofstuk te volg en voort te gaan met hul eie hernuwing en reëlings tref vir skole met bisdomsowerhede.

In reaksie op hierdie vergaderings het Moeder-generaal Humiliata verklaar:

Ek voel al 'n geruime tyd dat die IHM's sonder enige rede kan ontleed; hulle word op 'n spesiale manier gevra om die tekens van die tyd te lees, om voort te gaan, om te begin met entoesiasme om as 'n gemeenskap van hoop te werk. . . (Cano 2016: 66).

Die finale besoek aan biskoppe wat deur die Vatikaan gekies is, het in Mei 1969 plaasgevind. Oor en weer het groepe onbevlekte hartsusters voor die vergaderde mans ingedien om herhaaldelik te vertel dat hulle nie as godsdienstige vroue ingewy sou word nie, tensy hulle die berugte vier punte nakom. . As hulle weier, moet hulle bedeling van hul geloftes versoek; dan hulle kon enige vorm van 'assosiasie' vorm wat hulle wou hê (Cano 2016: 65). Die meerderheid van die susters het versoeke om dispensasies van hul geloftes onderteken en beveel om binne 'n week drie en veertig parochiale skole in Los Angeles te verlaat. Elke suster het haar persoonlike besluit teen 15 Desember 1969 aan moedergeneraal Humiliata aangedui.

Gegewe nuwe geleenthede vir volkome onafhanklikheid, het 372 Susters die bevel verlaat. Van die 372 wat weg is, het 220 besluit om in 1970 'n onafhanklike, leke, geloofsgebaseerde gemeenskap, Immaculate Heart Community (IHC), te vorm (Navarro 1998). IHC-lede wat in ander bisdomme gedien het, het voortgegaan om in parochiale laerskole en hoërskole te onderrig, maar diegene in Los Angeles is verbied om te onderrig. As gevolg hiervan het verskeie IHM-instellings afsonderlike nie-winsgewende korporasies geword, waaronder Immaculate Heart College, Immaculate Heart High School, Queen of the Valley Hospital en La Casa de Maria Retreat Centre. [Beeld aan die regterkant] Die gemeenskap het onder sy nuwe naam, Immaculate Heart Community, opgeneem as 'n openbare weldaadkorporasie in die staat Kalifornië. Die voormalige susters het volgehoue ​​toewyding aan die Onbevlekte Hart van Maria, die moeder van Jesus, volgehou om 'IHM' na hul name te plaas.

Die nuwe Immaculate Heart-gemeenskap het ontstaan ​​tydens die Paaswaak (die Saterdag tussen Goeie Vrydag toe Jesus Christus gekruisig is en Sondag Paasfees toe hy opgestaan ​​het) van 28 Maart 1970. Die voormalige Susters het nie die luukse gehad om oor die verlede te treur nie. Die pyn van verwerping is diep gevoel; daar was geen manier vir elkeen om dit nie baie persoonlik op te neem nie. Onder leiding van hul leier [Afbeelding regs] Anita Caspary, IHM (1915–2011) (die voormalige Moeder Humiliata van die IHM-godsdiensorde), het 220 vroue bereidwillig, hoewel met groot vrees, ingestem om 'n nuwe lewe te begin. Sommige sal in die gemeenskap woon; sommige sou trou; nuwe lede kan Christen mans of vroue wees, gay of reguit. Dit was inderdaad 'n nuwe gemeenskap sonder mure, waarin lede uit baie lewens- en werkservarings op verskillende terreine gekom het, waaronder onderwys, maatskaplike werk, regte, gemeentebediening, kuns, gesondheidsorg en administrasie van openbare en nie-winsgewende organisasies.

Terselfdertyd het 'n klein groepie susters verkies om in kanonieke status te bly as die susters van die onbevlekte hart van Mary, onder die jurisdiksie van die aartsbisdom in Los Angeles. Met die skryf hiervan (2019) woon nog net een lid. Kardinaal McIntyre het op 21 Januarie 1970 as prelaat afgetree.

Sedert die stigting van die IHC het voormalige IHM-susters erkenning gekry vir hul verbintenis tot geregtigheid. Vir Corita Kent (1918–1986), 'n internasionaal bekroonde kunstenaar, het byvoorbeeld die toeganklike kunsvorm van serigrafie gebruik om protes in die 1960's uit te spreek (Ault 2006; Berry en Duncan 2013; Pacatte 2017). Haar afdrukke het die afgryse van die Viëtnam-oorlog, rasse-onreg, die sluipmoorde op president John F. Kennedy, Robert Kennedy en dr. Martin Luther King uitgebeeld. Gepaard met poësie, skrif en politieke insigte, vra Kent se werke vir vrede en geregtigheid. [Beeld aan die regterkant] Haar kuns word aangetref in noemenswaardige versamelings van groot museums regoor die wêreld en word steeds geniet deur plaaslike en internasionale gehore.

Nog 'n voorbeeld is Patricia H. Reif, IHM (1930–2002), 'n aktivisfilosoof wat voorsitter was van die Graduate Department of Religious Studies aan die Immaculate Heart College. In 1984 stig sy die meestersgraadprogram in Feministiese Spiritualiteit, die eerste in Amerika, in die Immaculate Heart College Centre. 'N Verbintenis tot sosiale geregtigheid het haar lewe gedryf, en sy het geworstel met kwessies van huishoudelike mishandeling, immigrasie, die feminisering van armoede, welsyn en die anti-kernbeweging (Reif 1970-2002). Sy werk saam met Caesar Chavez (1927–1993) vir Latino / a civil rights, Bread for the World, en die Pledge of Resistance, 'n ekumeniese groep ter wille van vlugtelinge wat uit burgeroorloë in Sentraal-Amerika vlug. Bevrydingsteologie het Reif gehelp om God te sien te midde van die stryd om bevryding (Cano 2016: 78). Sy het geveg vir die volle deelname van vroue in al die bedienings en besluitnemingsliggame van die Rooms-Katolieke Kerk. 'N Vroeë voorstander van die ordening van vroue as priesters in die Katolieke Kerk, sal sy bly wees om te weet dat die Immaculate Heart-gemeenskap verskeie geordende vroue in die land tel. Rooms-Katolieke vrouepriester  beweging in sy lidmaatskap sowel as vroue wat in die Episkopale, Baptiste en Lutherse denominasies georden is.

Soos in die vooruitsig gestel, betrek die Immaculate Heart Community, ingelig deur insigte van ekofeministiese spiritualiteite, die moderne wêreld. In plaas van 'verminder te word deur pyn en misverstand, gaan hulle voort met hul toewyding tot geregtigheid, transformasie en vernuwing', soos suster Edith Prendergast, RSC opgemerk het (Cano 2016: voorblad).

Die gemeenskap met onbevlekte harte vereer vandag sy stigters deur vrywillig te werk in drie primêre kommissies op gebiede van geregtigheid: vir vroue, vir immigrante en vir die omgewing. Immigrante self het so lank gelede belowe om die veiligheid en regte van die nuutste generasie immigrante en vlugtelinge in die Verenigde State te beskerm. Een projek, Casa Esperanza, bied ondersteuning aan gesinne wat pas aangekom het. Alliansies met organisasies sonder winsbejag soos Housing Works en Alexandria House soek stabiele lewensomstandighede vir mense wat sonder huise woon. Individuele bedieninge wat verband hou met vroueregte en die omgewing, sluit aan by die formele kommissies binne die IHC.

Leerstellinge / oortuigings 

Die Immaculate Heart Community is histories gegrond op Katolieke geloof en tradisie. Terselfdertyd is daar geen band of trou aan die pous of die Rooms-Katolieke Kerk-hiërargie nie. Ekumenies, nie intergodsdienstig nie, volg die Gemeenskap die Christelike liturgiese jaar in temas vir vieringe, aanbidding en terugtog. Lede erken die heiligheid van die skepping wat deelneem aan die goddelike kosmos. Daar is geen enkele geloofsbelydenis wat gevolg moet word nie. Vroulike priesters word verwelkom uit Christelike geloofstelsels sowel as geordende Rooms-Katolieke vrouepriesters wat die mis vier. Alhoewel die Katolieke Kerk nie toelaat dat vroue georden word nie, erken die Gemeenskap die priesterlike amp van hierdie geordende vrouelidmate.

Die Gemeenskap vereer die heilige vroulike verpersoonliking in Maria van Nasaret. Die IHC bely dat God die wêreld in Jesus binnegekom het deur die katalisator wat Maria se gewillige liefde gebied het, en identifiseer hom met hierdie "lewensversorgende vermoë soos dit manifesteer in ons geskiedenis en in die voortgaande lewe van ons gemeenskap" ("Ons lewe van gebed" 2018). Maria bly 'n voorbeeld van medelye, geduld en vergifnis, persoonlike krag, moed en vernuwing, en 'n simbool van die geboorte van nuwe lewe in al sy vorme.

Gewortel in Jesus die Christus, respekteer lidmate verskeie paaie na die Heilige. Beide lesings en byeenkomste bied paaie soos Islam, Boeddhisme, Judaïsme inspirasie. Die IHC erken sy ekumeniese oriëntasie en erken die veelvuldige konsepte, beelde en simbole van die Heilige binne die Christendom. Dit omvat hierdie diversiteit in geloof in die onderliggende werklikheid en eenheid van alle bestaan ​​in die goddelike. Die Immaculate Heart Community kan dus individuele en gedeelde geestelike ervarings saamvoeg.

RITUELE / PRAKTYKE 

Die Immaculate Heart Community aanbid kreatief en spontaan. 'N Belangrike onderdeel van die godsdienstige lewe vir IHC-lede is gebed wat almal verenig in die ervaring van die Heilige, want dit is 'n belangrike deel van die menslike verbintenis met die heilige raaisel van die lewe.' Deur gebed en meditasie word individue weer met mekaar en die hele skepping verbind. "Verdeeldheid tussen heilig en sekulêr verdwyn en alles is een met goddelike werklikheid."

Deur gebed rig ons ons verstand en gees op hierdie onderliggende bron, en ervaar ons die immanensie van goddelike energie. Hierdie persoonlike verbintenis deur gebed maak ons ​​elkeen lewendig, trek ons ​​in die wêreldwye gemeenskap en bring ons uiteindelik terug na ons verbintenis met die skepping self ("Ons lewe van gebed" 2018).

Lede van die gemeenskap kom in pare of klein groepies bymekaar om te luister en hul kennis te deel van wat heilig is. Hulle sit miskien in stilte, lees saam, luister na opbouende musiek of deel eenvoudige rituele soos gemeenskaplike maaltye. Hulle neem dikwels deel aan 'n Christelike aanbiddingservaring. Deur brood en wyn te deel, glo hulle dat die opgestane en kosmiese Christus (Fox 1988) hul wese betree. Die konsep van die kosmiese Christus is dat elke deeltjie van die heelal deurdrenk is met die goddelike, en daarom is alle materie betrokke by goddelike energie en teenwoordigheid. "Die geskenke van brood en wyn, geseën deur die Gees deur die gemeenskap, verbind ons met die energie van alle lewe en bou solidariteit met mekaar en die hele mensdom" ("Ons lewe van gebed" 2018).

Die suksesvolle integrasie van verskillende Christelike stelsels, Episkopaliese vrouepriesters, Lutherse vrouepredikante en Rooms-Katolieke vrouepriesters lei liturgieë, asook individuele leke. Oudergemeenskapslede wat susters was in die kanonieke onbevlekte hart van Maria-orde, kies gewoonlik vir 'n tradisionele Katolieke mis wat saam met 'n priester gevier word, terwyl hul silwer- en goue herdenkingstydperk vier. By die jaarlikse byeenkomsvergaderings word 'n verskeidenheid aanbiddingsgeleenthede gesien, wat wissel van agape-maaltye (eenvoudige gemeenskaplike maaltye wat saam gedeel word) vergesel van voorlesings wat deur lede gekies word, tot volledige nagmaaldienste, insluitend verskeie Christelike benaderings. Gevolglik is daar geen voorgeskrewe liturgie nie. In werklikheid is elke byeenkoms aan tafel uniek.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die IHC diverse geloofsgemeenskap word gevorm deur insigte van ekofeministiese en geregtigheidsgeestelikhede, en neem deel aan gemeenskaplike besluitneming en luister na die Heilige Gees. IHC-lede poog om brûe van versoening te bou en 'n gemeenskap te bou wat getrou werk vir vrede en geregtigheid.

Die IHC het 'n verskeidenheid leierskapsmodelle gevolg, met spanne, verkose amptenare en ander bestuur- en organisasiestyle, wat almal deur die volle lidmaatskap verkies word. Elke uitdrukking het aan die behoeftes van verskillende tye en historiese kontekste voldoen. Die bestuursmodel wat hieronder beskryf word, is vandag in IHC ("The Spirit in Where We Share Responsibility for Governance" 2018).

IHC-lede oefen individuele gesag uit deur aktief betrokke te raak by leiersrolle, betrokkenheid by groepsbesluitneming en die delegering van korttermyngesag aan gemeenskapsleiers en komiteelede. Lede ondersoek verbintenisse en prioritiseer toekomstige aanwysings in gebedsgroepe, onderskeidingsdae, retraites, konferensie-oproepe en rekenaargesteunde vergaderings.

'N President word deur IHC-lede verkies om die geestelike leier van die Gemeenskap te wees en om leiding aan die Gemeenskap te gee. Die president bied geestelike leierskap en leiding, veral met betrekking tot geborgde bedieninge, lidmaatskapaktiwiteite, ontwikkelingspogings, en deur verhoudings te bou met organisasies wat soortgelyke waardes en doelstellings het. 'N Ondervoorsitter, ook verkies, dien 'n pastorale rol deur die persoonlike behoeftes van individuele lede te beoordeel en te ondersteun en te help om gemeenskapsrituele en vieringe te skep. Beide president en vise-president dien drie jaar termyn, wat een keer per stem hernu kan word.

'N Kuratorium, wat direk uit lidmaatskap verkies word vir driejaartermynperiodes wat eenmalig hernu kan word, hou toesig oor alle bedrywighede van die Gemeenskap, sy geborgde bedienings en sy bates. Die Raad sorg dat die hulpbronne van die Gemeenskap effektief bestuur word om sy verbintenis tot diens te handhaaf.

Lede van die Gemeenskap vergader elke jaar in die Vergadering om belangrike kwessies aan te spreek en die Raad van Trustees te lei. Die jaarlikse Vergadering onderskei ontwikkelinge binne die Gemeenskap en die groter wêreld, nooi gemeenskapsreaksies uit en neem deel aan gemeenskaplike bepeinsing en dialoog rakende sending en bediening.

Die Immaculate Heart Community is gestruktureer as 'n nie-winsgewende, openbare welsynsonderneming in ooreenstemming met die wette en regulasies van die staat Kalifornië en die Verenigde State se Internal Revenue Service-kode 501 (c) 3.

KWESSIES / UITDAGINGS / BETEKENIS

Deur die beheer van hul lewens deur die patriargale manlike hiërargie van die Rooms-Katolieke Kerk te verwerp, het lede van die Immaculate Heart Community-lede uitdagende uitdagings in die skepping en implementering van 'n lewende verbintenis tot die hedendaagse wêreld gehad. Dit is die enigste groep susters in die geskiedenis van die Katolieke Kerk in die Verenigde State wat hierdie weg van weerstand gevolg het, wat gelei het tot 'n hedendaagse Christelike geloofsgemeenskap wat oop is vir lidmaatskap sonder denominasie- of geslagsbeperkings.

Weens die beskutte lewens wat die IHM Sisters in 'n tradisionele Katolieke godsdiensorde vir vroue onderhou het, het die stigterslede van IHC nie geweet hoe om tjeks te skryf of bankrekeninge te open nie. Hulle moes leer bestuur en motors bekom. Vriende en familielede het klere en inkopietogte aangebied. Manlike familielede moes vir vroue instaan ​​sodat hulle hul eerste kredietkaarte kon kry. Klein groepies vroue het saam gewoon, huise gehuur, leer kook en alle geld saamgevoeg. Lede van een huis het gestem om by te dra tot die opleiding van 'n inwonende lid sodat sy haar graad kon voltooi, aangesien daar nie meer 'n godsdiensorde was wat gereeld vir onderwys betaal het nie. Die destydse nuusbriewe is gevul met persoonlike rekeninge, inligtingversoeke en kalenders van komende gesprekke, retraites en geleenthede om bymekaar te kom. In hierdie nuwe lewe van volkome vryheid het sommige van die vroue wat hul geloftes afgelê het, uiteindelik die nuwe Immaculate Heart Community verlaat.

Buite Los Angeles het IHC-lede hul onderrig- ​​en verpleegwerk voortgesit. Getrou aan die verordenings, die leidende beginsels van die nuwe gemeenskap, om te woon, bid en saam te werk, kan lede nou werk doen wat hulle verkies. Terwyl baie in die onderwys en verpleegkunde gebly het, het party werk in die maatskaplike diens gesoek; verskeie het direk begin werk om die armes te bevoordeel. Ander het groot bevrediging gevind as kommersiële en fyn kunstenaars, professionele musikante, skrywers, beraders, joernaliste en prokureurs. 'N Aantal vroue het rolle aangeneem in die groeiende sosiale geregtigheidswerke in die Verenigde State en daarbuite, byvoorbeeld in die Peace Corps en anti-kern protesaksies.

Nadat hulle die hindernisse van die Katolieke Kerk weerstaan ​​het, het die IHC-lede hul begrip van die Christelike lewe verbreed. Die gemeenskap verwelkom nou priesters en voormalige gelowige godsdienstige, weduwee, geskeide, hertroude, ongetroude, gay en lesbiese nuwe lede. Teoloog dr. Alexis Navarro, IHM, het hierdie verandering opgesom deur te wys op "alle persone wat nie deur selibaat of geslagsverhoudinge gedefinieër wil word nie, maar eerder deur die doop geroepe voel om groter getrouheid aan Jesus deur middel van en in die evangelie-dissipelskap" (Cano 2016: 76 ; Navarro 1998). Die gemeenskap het 'n studie gedoen van baie modelle van geloof en opsetlike gemeenskappe regoor die wêreld, insluitend die Ground Zero Center for Nonviolent Action, Sojourners Fellowship, en die Katolieke Werkersbeweging, en besluit om sy eie unieke missie te behou met 'n bewustheid van ander groepe ( Nuusnotas 1970–1980).

Die werklike proses om by die Immaculate Heart-gemeenskap aan te sluit, was aanvanklik onduidelik. Voormalige vroue en mans wat godsdienstig of priesters is, is gevra om 'n paar jaar te wag om hul ervarings uit die verlede op te klaar voordat hulle hulself aan 'n nuwe opsetlike lewe verbind het. Belangstellendes is gekoppel aan stigterslede vir uitgebreide dialoog en is na alle gemeenskapsgeleenthede genooi. Die werklike kriteria het gedurende die eerste dekade verander, en dit het sommige aansoekers gefrustreer totdat hulle onttrek het. Vroeg reeds sou een voorgestelde weg vereis het dat kandidate dertig eenhede van godsdienstige studies of twee jaar gemeenskapsdienswerk moes hê, maar dit is nie geïmplementeer nie. Uiteindelik het 'n oriënteringsprogram van twee jaar ontwikkel met 'n finale stagejaar voordat 'n verbintenis tot IHC aangegaan is, wat 'n belofte is van diens wat jaarliks ​​kan hernu word (Vergaderingsnotas 2001-2006.).

Vandag help Immaculate Heart Community-spanne 'n nuwe kandidaat om die goddelike stem in hul lewe te onderskei en hoe hulle die beste kan reageer op die oproep tot die gemeenskap. Deur individuele geskiedenis en dié van die Immaculate Heart Community te deel, ervaar die aansoeker baie maniere om die roeringe in hul hart te erken en geniet hy saam met mede-kandidate oor tyd in sosiale geleenthede, retraites en gemeenskapstudies. Terwyl lede nie noodwendig leef nie in gemeenskap, word hulle geroep om te lewe as gemeenskap, dit wil sê opsetlik aan mekaar behoort in gebed, ondersteuning en diens.

'N Groot uitdaging vandag is finansieel. Die bedrag geld wat beskikbaar is vir gemeenskapsgebruik vir elke lid, is groot vir die betaling van behuising, onderwyskoste, gesondheidsversekering en versorging van ouer mense. Elke lid herevalueer egter jaarliks ​​hul persoonlike bates en bepaal die bedrag van hul maandelikse bydraes privaat. Dit kan en verander soos die omstandighede dit regverdig. Die jaarlikse bedryfsuitgawes kom uit 'n algemene fonds en 'n beleggingsportefeulje bied, indien nodig, ondersteuning vir groter projekte. As 'n liefdadigheidsorganisasie sonder winsbejag, betaal die Immaculate Heart-gemeenskap geen inkomstebelasting nie, maar sy individuele lede wel.

In 2014 is die nalatenskap van die Immaculate Heart Community en Anita Caspary onthou deur suster Theresa Kane, RSM, [Beeld regs] voormalige president (1979-1980) van die Leadership Conference of Women Religious. Sy het gesê:

Die Immaculate Heart-ervaring was 'n spilpunt, 'n weerligafleier. Amerikaanse godsdienstige vroue sou nie so effektief gewees het om die vernuwingsveranderinge aan te bring sonder Anita Caspary en die IHM's nie. Op 'n baie kragtige wyse het Anita Caspary en die IHM's die omgewing van verandering vir Amerikaanse godsdienstige vroue uitgebrei en die voortou gegee. Dit is 'n nuwe vorm van godsdienstige lewe ("Visionary, Activist" [2019]).

The Immaculate Heart of Mary Sisters was van plan om lewenslank godsdienstig te bly. Hulle het geglo dat die rasionele basis vir die vernuwing van hul godsdienstige orde getrou was aan die oproep tot vernuwing deur die Vatikaanse Raad II. Weerstand of rebellie teenoor die Katolieke hiërargie was nie op hande nie. Tog eenvoudig deur aan te hou met integriteit het die IHM Sisters hulle in werklikheid weerstaan, en hul weerstand het baie kos. In elke kritieke stadium van hul evolusie het die duidelike meerderheid van die IHM Sisters na die volgende fase van hul gemeenskaplike geestelike lewe gevorder. In die era van vrouebevryding tydens die tweede golf van feminisme het die meerderheid van die IHM Sisters die godsdienstige lewe verlaat en nog meer vryheid van patriargale beheer gekies.

In 2020 vier die 120 lede van die Immaculate Heart Community vyftig jaar van diens aan die gemarginaliseerdes. President Karol Schulkin, IHM (2017 – hede) [Beeld regs] het opgemerk: “Ons bevryding as gemeenskap was nooit vir ons alleen bedoel nie. As ons 'n struktuur wat nie meer lewegewend is nie, verlaat, word ons geroep om ons gemeenskap op die mark te neem. Ons gaan vorentoe met 'n dankbare terugwaartse blik ”(Schulkin 2018).

IMAGES

Beeld # 1: lede van die onbevlekte hartgemeenskap tydens hul jaarlikse vergadering om finansies, beleid en missie, 2013, te hersien.
Beeld # 2: Vader Joaquin Masmitjá, stigter van Daughters of the Most Holy and Immaculate Heart of Mary, 1848. Die grondleggende doel van die godsdienstige orde van vroue was om jong vroue in Olot, Spanje, op te voed en te beskerm.
Beeld # 3: die susters was energiek en toegewyd en het die oproep van die Tweede Vatikaanse Raad om hul kernmissie en relevansie vir die hedendaagse wêreld, 1960, te hernu, gretig gerig.
Beeld # 4: Suster Mary Humiliata (Anita Caspary) aan die regterkant; Suster Eugenia Ward, tesourier, links; Suster Mary William (Helen Kelley), middel. As moeder-generaal het suster M. Humiliata die onbevlekte hartsusters gelei deur jare se onderhandelinge met die aartsbisdom in Los Angeles en die Vatikaan.
Beeld # 5: Suster Mary Humiliata (Anita Caspary), links. Kardinaal McIntyre in 1964, aan die regterkant.
Beeld # 6: Die retraitesentrum in La Casa de Maria in Montecito, Kalifornië, het begin as die beginner vir die vorming van susters.
Beeld # 7: Suster M. Humiliata het teruggekeer na haar doopnaam Anita Caspary. Sy het die enigste vrou geword wat gedien het as Moeder-Generaal van 'n godsdienstige orde van vroue en die president van 'n geloofsgebaseerde Christelike gemeenskap van leke en mans.
Beeld # 8: Corita Kent, aktiewe, 1982. Beeld met dank aan Corita Art Center, Immaculate Heart Community.
Beeld # 9: Suster Theresa Kane, RSM, president van die Leadership Council of Women Religious (1979–1980), het na vore getree as 'n sterk voorstander van die Immaculate Heart vernuwingsbeweging. Sy het aangedring op die volledige insluiting van vroue in alle bedienings van die Katolieke Kerk, insluitende die priesterskap.
Beeld # 10: Karol Schulkin, IHM, 'n vredes- en geregtigheidsaktivis, het die gemeenskap as president van 2017 tot op hede gelei.

Verwysings

"3,000 susters ondersteun IHM's." 1968. National Catholic Reporter 27: 3 (Maart).

Vergaderingsnotas. 2001–2006. A / IHMCOM.

Ault, Julie. 2006. Word lewendig! Die geestelike kuns van suster Corita. Londen: Four Corners Books.

Barry, Kathleen. 2010. "Die ontwikkeling van 'n kritieke bewustheid van outoriteit tydens die oproep van roeping: 'n studie in lesse geleer van die Women of the Immaculate Heart Community." Ph.D. Verhandeling, Pacific University. Toegang verkry vanaf http://whispersofwisdom.com/wp-content/uploads/2014/05/Kathleen-Barry-PhD-Disseration-Complete.pdf op 17 Desember 2019.

Berry, Ian en Michael Duncan, reds. 2013. Eendag is nou: die kuns van Corita Kent. New York: Delmonico Books-Prestel Publishing.

Cano, Nan Deane, IHM. 2016. Neem hart: groei as 'n geloofsgemeenskap. New York: Paulistiese Pers.

Caspary, Anita M., IHM. 2003. Getuie vir integriteit: die krisis van die onbevlekte hartsgemeenskap van Kalifornië. Collegeville: Liturgiese pers.

Dart, John. 1968. “Opdatering van 25,000 tekenpetisie-ondersteuning vir nonne. '” Los Angeles Times, 3, 2 Mei: 1–2.

Kelley, Helen, IHM. 1963. Korrespondensie. A / IHMCOM.

Fox, Matthew. 1988. Die koms van die kosmiese Christus: die genesing van moeder aarde en die geboorte van 'n wêreldwye renaissance. San Francisco: Harper.

Navarro, Alexis, IHM. 1998. "The Heart of the Matter: The Immaculate Heart Community and its Origins." Referaat gelewer tydens die Graduate Program in Religious Studies, Mount St. Mary's College, Los Angeles, 23 Julie. A / IHMCOM.

Nuusnotas. 1970–1980. A / IHMCOM.

"Ons lewe van gebed." 2018. In Die Gees wat ons roep: die visie en missie van die onbevlekte hartsgemeenskap van Kalifornië. Los Angeles: Immaculate Heart Community.

"Ons missie en visie." 2019. The Immaculate Heart Community. Toegang verkry vanaf http://www.immaculateheartcommunity.org/mission.html. op 16 Desember 2019.

Pacatte, Rose. 2017. Corita Kent: sagte rewolusionêr van die hart. Collegeville, MN: Liturgiese Pers.

Raimondi, aartsbiskop Luigi. 1968. Brief aan suster Anita Caspary, 29 Maart. A / IHMCOM.

Reif, Pat, IHM. 1970–2002. Briewe en tydskrifte. A / IHMCOM.

Schulkin, Karol, IHM. 2018. Toespraak tot die Jaarvergadering, 20 September. Ongepubliseer. A / IHMCOM.

Die Gees wat ons roep: die visie en missie van die onbevlekte hartsgemeenskap van Kalifornië. 2018. Los Angeles: Immaculate Heart Community.

'Die gees waarin ons verantwoordelikheid vir regering het.' 2018. In Die Gees wat ons roep: die visie en missie van die onbevlekte hartsgemeenskap van Kalifornië. Los Angeles: Immaculate Heart Community.

'Visioenêr, aktivis.' 2019. Anita Caspary IHM (1915–2011). Toegang verkry vanaf http://www.anitacaspary.com/visionary-and-activist.html op 17 Desember 2019. 

Weber, monseur Francis J. 1997. Sy Eminence of Los Angeles: James Francis Cardinal McIntyre. Mission Hills, CA: aartsbisdom Los Angeles.

AANVULLENDE HULPBRONNE 

Caspary, Anita M., IHM. 2012. Uit die hart: gedigte deur Anita M. Caspary, IHM. Los Angeles: Die Anita M. Caspary Trust.

Chittister, Joan D. 1983. Vroue, Bediening en die Kerk. New York: Paulistiese Pers.

Collins, Gail. 2010. When Everything Changed: The Amazing Journey of American Women van 1960 tot hede. New York: Back Bay Books.

Heilbrun, Carolyn G. 1979/1993. Heruitvind van vrouwees. New York: WW Norton.

Johnson, Elizabeth A., red. 2002. Die kerkvroue wil hê: Katolieke vroue in dialoog. New York: Crossroad Publishing.

Maloney, Susan Marie. 2005. “Die keuses voor ons: Anita M. Caspary en die Immaculate Heart Community.” Pp. 177-95 in Onmoontlik om vas te hou: Vroue en kultuur in die 1960's, geredigeer deur Avital Bloch en Lauri Umansky. New York: New York University Press.

Massa, Mark S., SJ. 2010. Die Amerikaanse Katolieke rewolusie: Hoe die 60's die kerk vir altyd verander het. New York: Oxford University Press.

Massa, Mark S. 1999. "Om mooi, menslik en Christelik te wees - IHM's en die roetinisering van charisma." Pp. 172-221 in Katolieke en Amerikaanse kultuur: Fulton Sheen, Dorothy Day en die Notre Dame Football Team. New York: Crossroad Publishing.

Murphy, Doris Agnes, IHM. 2014. Huise: 'n herinnering. Np: Createspace.

Quinoñes, Lora Ann, CDP, en Mary Daniel Turner, SNDdeN. 1992. Die transformasie van Amerikaanse susters. Philadelphia: Temple University Press.

Ruether, Rosemary Radford. 1985. Vroue-kerk: teologie en praktyk van feministiese liturgiese gemeenskappe. San Francisco: Harper en Row.

Schneiders, Sandra M., IHM. 2000. Die vind van die skat: die vind van die Katolieke godsdienslewe in 'n nuwe kerklike en kulturele konteks. New York: Paulistiese Pers.

"Die Katolieke uittog: waarom priesters en nonne ophou." 1970. Tyd,   Februarie 23.

"Die onbevlekte hart rebelleer." 1970. Tyd. 23 Februarie, 49–50.

archive

A / IHMCOM (Argiewe van die Immaculate Heart Community). 'N Volledige inventaris van die argiewe van die Immaculate Heart Community (geleë in 5515 Franklin Avenue, Los Angeles, Kalifornië 90028) word ontwikkel om merkers en internasionale databasis toeganklikheid te skep. In die nabye toekoms sal dele van die argief aan 'n universiteit in Kalifornië aangebied word. Die versameling strek oor materiale vanaf 1848 in Spanje tot vandag.

Video

Hayden, Jeffrey, direkteur. 1992. Primêre kleure: Die verhaal van Corita. Los Angeles: Heartland Film. DVD. 60 minute.

Websites

Anita M. Caspary, IHM 2019. Toegang verkry vanaf http://www.anitacaspary.com/ op 17 Desember 2019.

Corita Kent. 2019. Corita.org. Besoek op 17 Desember 2019.

Onbevlekte hartsgemeenskap. 2019. Toegang verkry vanaf http://www.immaculateheartcommunity.org/ op 17 Desember 2019.

Onbevlekte hartsgemeenskapsprojekte

Alexandria-huis. 2019. Toegang verkry vanaf https://www.alexandriahouse.org/ op 17 Desember 2019.

Alverno Heights Akademie. 2019. Toegang verkry vanaf http://www.alvernoheightsacademy.org/  op 17 Desember 2019.

Casa Esperanza. 2019. Toegang verkry vanaf https://casaesperanzaihm.org/ op 17 Desember 2019.

Corita Kunssentrum. 2019. Corita Kent. Toegang verkry vanaf https://corita.org/about-center op 17 Desember 2019.

Emanate Health. Voorheen Citrus Valley Health Partners. 2019. Toegang verkry vanaf https://www.emanatehealth.org/ op 17 Desember 2019.

fINdings Kunssentrum. 2019. Toegang verkry vanaf http://new.findingsartcenter.com/ op 17 Desember 2019.

Behuisingswerke. 2019. Toegang verkry vanaf http://housingworksca.org/ op 17 Desember 2019.

IHM-koshuis. 2019. Toegang verkry vanaf http://www.ihmresidence.org/ op 17 Desember 2019.

Hoërskool Immaculate Heart and Middle School, graad 6-12. 2019. Toegang verkry vanaf https://www.immaculateheart.org/ op 17 Desember 2019.

La Casa de Maria en sy sentrum vir geestelike vernuwing. 2019. Toegang verkry vanaf https://www.lacasademaria.org/ op 17 Desember 2019.

Publikasiedatum:
10 Februarie 2020

 

Deel