Serin D. Houston Colleen Molnar

Nuwe heiligdombeweging

NUWE TYDSLYN VIR BEWEGING

2005 (Desember): Die Wet op die Beheer van Grensbeskerming, Terrorisme en Onwettige Immigrasie van 2005 (HR 4437), in die volksmond bekend as die Sensenbrenner-wetsontwerp, is in die Amerikaanse Huis van Verteenwoordigers aanvaar.

2006 (Maart): Op Aswoensdag het aartsbiskop Roger Mahony in Los Angeles 'n beroep op Katolieke geestelikes en lekes gedoen om die Sensenbrenner-wetsontwerp te ignoreer en voort te gaan met hul gemeenskapsdienswerk, ongeag die koste daarvan.

2006 (Mei): Op Mei-dag organiseer immigranteregtegroepe byeenkomste getiteld "'n Dag sonder immigrante" regoor die land as 'n openbare protes teen die Sensenbrenner-wetsontwerp, 'n wetsontwerp wat uiteindelik nie in die Amerikaanse Senaat deurgevoer is nie.

2006 (Augustus): Elvira Arellano het die heiligdom betree in die Adalberto United Methodist Church in Chicago, IL om skeiding van haar Amerikaanse gebore seun te vermy weens deportasiebevele. Hierdie daad om heiligdom te soek, het nasionale aandag gevestig op die geweld van immigrasiebeleid en -handhawing.

2006 (Desember): Die gekoördineerde klopjagte deur Immigrasie en Doeanehandhawing (ICE) op ses vleisverpakkingsaanlegte in die hele Midwest-VSA het gelei tot die aanhouding van ongeveer 1,300 nie-burgers. Morele verontwaardiging oor hierdie klopjagte het motivering vir die stigting van die NSM gegee.

2007 (Januarie): Verskeie geloofsgroepe het in Washington DC byeengekom om na die getuienis van migrante te luister en strategieë te bou oor die bou van koalisie. Die affiliasies het na hierdie vergadering die naam die "New Sanctuary Movement" aangeneem. Dit is 'n ander oorsprongverhaal vir die NSM wat gereeld aangehaal word.

2007 (Mei): Liliana “Santuario” verhuis na die heiligdom by die United Church of Christ in Simi Valley, Kalifornië om te protesteer van haar familie van gemengde status as gevolg van finale deportasiebevele. Haar verblyf van drie jaar in die heiligdom het uiteindelik haar Uitgestelde Aksie-status gewen en in 2015 'n groen kaart.

2007 (Augustus): Na 'n jaar wat in die heiligdom gebly het, is Elvira Arellano aangehou en daarna gedeporteer nadat sy 'n immigrantregte-byeenkoms in Los Angeles, Kalifornië, bygewoon het.

2014: Die New Sanctuary Movement het 'n herlewing ervaar in reaksie op rekord hoë deportasiesyfers. Geloofsgemeenskappe in meer as 'n dosyn stede in die VSA het in die openbaar aangekondig dat hulle 'n toevlugsoord vir nie-burgers sal bied met onmiddellike risiko vir verwydering.

2014: Die Southside Presbyterian Church in Tucson, Arizona, het die heiligdom voorsien aan Daniel Neyoy Ruiz en Rosa Robles Loreto, die eerste migrante in dertig jaar wat heiligdom by hierdie kerk ontvang het.

2014 (November): President Barack Obama het sy Uitvoerende aksie oor immigrasie aangekondig, wat die Uitgestelde aksie vir kindertydperk (DACA) uitgebrei en 'n soortgelyke program geskep het, Uitgestelde aksie vir ouers van Amerikaners en wettige permanente inwoners (DAPA), wat sou hê ouers toegelaat om hul deportasiedatums met drie jaar te vertraag.

2015 (Februarie): Regter Andrew Hanen, federale distrikshof, wat in die Suidelike hof van Texas gesetel is, het 'n tydelike bevel aan DAPA en 'n uitgebreide DACA uitgevaardig in reaksie op 'n regsgeding wat deur ses en twintig state ingedien is.

2017 (Januarie): President Donald Trump onderteken uitvoerende bevel 13768, "Verbetering van openbare veiligheid in die binneland van die Verenigde State."

2017: Uitvoerende bevel 13768 het 287 (g) -ooreenkomste geprioritiseer, wat die plaaslike polisie afgevaardig het om as federale immigrasiehandhawing op te tree en nie-burgers aan te hou. Vanaf 2019 het ICE 81 287 (g) ooreenkomste met verskillende wetstoepassingsagentskappe in een-en-twintig state gehad, twee derdes van hierdie ooreenkomste is tydens die Trump-regering onderteken.

2017: 'n Verslag van die ICE-einde van die fiskale jaar het getoon dat die agentskap tussen 110,568 Januarie en 25 September 30 2016 administratiewe arrestasies gemaak het, wat 'n toename van twee en veertig persent is van dieselfde tydperk in 2016. Dit het bygedra tot 'n verhoogde gevoel van voorkeur vir migrante sedert die federale verkiesing in XNUMX.

2017: Church World Services het beraam dat ongeveer 800 gemeentes aan die NSM deelgeneem het.

2018: 'n Verslag oor sanctuarynotdeportation.org, die primêre aanlynplatform vir die NSM, het gesê dat 1,100 gemeentes by die beweging betrokke was.

2019: In die lig van wydverspreide strooptogte het NSM-hoofstukke saamgewerk met organisasies wat deur immigrante gelei is om #sacredresistance te skep, 'n strategie om aanbiddingshuise beskikbaar te stel as veilige ruimtes vir mense wat immigrasieaanvalle vryspring.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Gemeenskappe het al eeue lank gebruik gemaak van heiligdom. [Beeld regs] Christelike, Islamitiese, Joodse, Boeddhistiese, Baha'i-, Sikh- en Hindoe-godsdienstige en spirituele tradisies het byvoorbeeld 'n soort toevlug aan die vervolgdes gebied. Antieke Grieke en Romeine het tempels ook gesien as veilige ruimtes vir mense wat skade gely het. Sanctuary was 'n motiverende krag vir afskaffers van slawerny, gewetensbeswaardes tydens die Viëtnam-oorlog en ander wat ook belangstel om vir geregtigheid te veg (Bagelman 2019; Rabben 2016; Ridgley 2011).

Binne hierdie breër geslag vind die New Sanctuary Movement (NSM) sy belangrikste wortels in die Sanctuary Movement for Central Americans (SM), 'n Amerikaanse sosiopolitieke beweging wat in die 1980's en vroeë 1990's bestaan ​​het. [Beeld aan die regterkant] In die vroeë 1980's het 'n beduidende aantal Sentraal-Amerikaners, hoofsaaklik Salvadorane en Guatemalane, uit oorlog, geweld en onderdrukking gevlug en na die Verenigde State migreer om politieke asiel te soek. Alhoewel baie van hierdie migrante waarskynlik voldoen aan die standaarde soos uiteengesit deur die 1951-vlugtelingkonvensie, waar 'n gedemonstreerde gegronde vrees vir vervolging nodig is om politieke asiel te ontvang, het die Amerikaanse regering hierdie asielsoekers in 'n groot mate as ekonomiese migrante geklassifiseer. Die Reagan-administrasie en sy pogings om kommunisme in sendende lande te beperk, het bygedra tot hierdie lae aanvaardingskoers van asielsoekers (Chinchilla et al. 2009; Coutin 1993; Houston en Morse 2017). Morele verontwaardiging oor hierdie situasie het die ontwikkeling van die Sanctuary Movement aangewakker.

Na aanleiding van die beginsels van die Bybelgedeelte Numeri 35, waarin God die Israeliete opdrag gee om die vreemdeling te verwelkom as een van hulle eie met al die gepaardgaande wetlike en sosiale regte, het geloofsgemeenskappe in die VSA begin organiseer. Jim Corbett, 'n Quaker-leier, het byvoorbeeld 'n "ondergrondse spoorweg" in 1982 begin om migrante oor die grens na veiliger plekke in die VSA en Kanada te vervoer (Garcia 2018: 307). Eerwaarde John Fife van die Southside Presbyterian Church in Tucson, Arizona, het op 2 Maart 1982 sy kerk in die openbaar tot 'n heiligdom verklaar, die eerste in die VSA, die tweede herdenking van die sluipmoord op die Salvadoraanse aartsbiskop Oscar Romero (Rabben 2016: 155). Die gemeente het gesamentlik beklemtoon dat hulle hul godgegewe reg volg om enigiemand te help wat van vervolging vlug en 'n hoër morele gesag moet nakom, aangesien hulle die huidige immigrasiewette as immoreel en onwettig beskou (Garcia 2018: 308). Die SM het in die 1980's gegroei, met 'n duidelike fokus op politieke aktivisme, burgerlike ongehoorsaamheid en die geloofsbeginsels van geregtigheid en barmhartigheid, totdat dit ten minste 500 kerke en 500,000 1960 migrante omvat het. Om dit te kontekstualiseer, was die Sanctuary Movement die grootste burgerlike ongehoorsaamheidsbeweging sedert die protes teen die Viëtnam-oorlog in die 1991's (Lorentzen 14: XNUMX). Die burgers betrokke by die SM het dikwels na vore getree as die mees sigbare bewegingsleiers gegewe hul relatiewe veiligheid as burgers met openbare identifikasie. Dit is egter belangrik om daarop te let dat die sentrale deelnemers aan die SM die migrante self was. Die beweging sou nie sonder hulle, hul perspektiewe en hul leierskap bestaan ​​het nie.

Die New Sanctuary Movement (NSM), 'n ander geloofsgebaseerde sosiale beweging, word beïnvloed en ingelig deur die geskiedenis en tradisies van heiligdom wat binne die SM beoefen word. Die presiese datums van die stigting van die NSM wissel; dit het 'n veelvlakkige oorsprongverhaal. As 'n gedesentraliseerde sosiale beweging met baie hoofstukke in groot Amerikaanse stede, noem bronne 2005 tot 2008 die belangrikste grondslagjare vir die NSM. Die volgende beskryf 'n paar van die belangrikste gebeure wat die vorming van die beweging help ontketen het. Die “Wet op die beskerming van die grens, antiterrorisme en onwettige immigrasie van 2005 (HR 4437)”, dikwels bekend as die Sensenbrenner-wetsontwerp, was 'n belangrike katalisator vir die NSM. Die wetsontwerp het landwye verontwaardiging aangewakker, veral onder migrante en immigrante-regte-voorstanders omdat dit die toegang tot die VSA sou kriminaliseer deur onreëlmatige kanale en optrede wat beskou word as hulpverlening aan nie-burgers, insluitende humanitêre hulp wat tradisioneel deur godsdienstige organisasies verrig word. In teenstelling met hierdie wetsontwerp en alles wat dit verteenwoordig, het geloofsleiers, soos aartsbiskop Roger Mahony, in Los Angeles aangekondig dat hulle hul werk met migrerende gemeenskappe sal aanhou doen.

Nog 'n belangrike oomblik het in 2006 ontstaan ​​toe Elvira Arellano die heiligdom by die Adalberto United Methodist Church in Chicago, IL, betree het. Sy het 'n opregte saak vir die NSM geword, en haar deportasie in 2007, nadat sy deur ICE aangehou is tydens 'n immigrante-regte-byeenkoms in LA, het die beweging se ontwikkeling verder aangewakker. Liliana “Santuario” (Spaans vir heiligdom), nog 'n vroeë soeker, het in Mei 2007 heiligdom betree by die United Church of Christ in Simi Valley, Kalifornië. Haar maande heiligdom in die betreklik ryk en wit gemeenskap van Simi Valley het groot pers gekry, wat die vorming van die NSM ook bevorder het. Liliana het drie jaar in die heiligdom gewoon voordat sy 'n uitgestelde aksiestatus en daarna 'n groen kaart gekry het.

Die gekoördineerde klopjagte deur ICE op ses vleisverpakkingsaanlegte wat deur Swift & Company in Utah, Colorado, Iowa, Nebraska, Texas en Minnesota bedryf word, het op 12 Desember 2006 gelei tot die aanhouding van byna 1,300 mense. Baie van hierdie mense is daarna gedeporteer. Die "Swift Raids", soos hierdie voorval in die volksmond bekend staan, word dikwels beskryf as 'n aanstigter vir die NSM. Na hierdie klopjagte het verskillende geloofsleiers en organisasies in Januarie 2007 in Washington, DC vergader om te luister na die getuienis van migrantegesinne oor deportasie en gesinskeiding. Die doel om 'die morele verbeelding van die land deur gebed en getuienis te wek' (New Sanctuary Movement 2007) het as 'n belangrike aspirasie in hierdie vergadering opgeduik. Die begeerte om heiligdomsaktiwiteite tot 'n benoemde beweging te formaliseer, het ook tydens hierdie vergadering ontstaan. Die naam die New Sanctuary Movement het gevolglik uit hierdie vergadering gegroei, hoewel geloofsgebaseerde aktivisme met betrekking tot die heiligdom al voorheen plaasgevind het. Teen September van dieselfde jaar het vyftig kerke, sinagoges en tempels onderteken op die NSM. Hul werk is hoofsaaklik deur drie organisasies gekoördineer: "Clergy and Laity United for Economic Justice California, Chicago-gebaseerde Interfaith Worker Justice, en New York Sanctuary Coalition" (Skinner 2007).

Ongeag die presiese herkoms, sluit enkele belangrike figure in die NSM dominee Juan Carlos Ruiz en dominee Alexia Salvatierra in, albei aangehaal as medestigters (Barron 2017: 195). Ds Salvatierra was, volgens haar woorde, 'n 'voetsoldaat' (Frykholm 2017: 32) in die Sanctuary Movement en het toe in die NSM bekendheid verwerf. Ds Ruiz het in die 1980's as 'n nie-burger na die VSA gekom en dien nou as 'n Lutherse predikant. Eerwaarde Alison Harrington, predikant van die Southside Presbyterian Church in Tucson, was ook prominent in die afgelope jare van die NSM, veral deur die heiligdom vir Daniel Neyoy Ruiz en Rosa Robles Loreto in 2014 te vergemaklik.

Migrante speel steeds 'n belangrike rol in die leiding van die beweging, met Elvira Arellano en Liliana "Santuario" wat vroeëre simbole is vir die dringendheid van die heiligdom. Meer onlangs het Jeannette Vizguerra, 'n gemeenskapsorganiseerder wat in 2017 heiligdom by die First Unitarian Church in Denver gesoek het, oproepe met ander nie-burgers in die heiligdom gereël om ondersteuning te bied en hul belangrikheid vir die beweging te bevestig. Vizguerra het migrante aangemoedig om leiersrolle in die NSM te aanvaar, aangesien hulle die ingeligte kennis van die kwessies op die spel het. Die beweging kan nie suksesvol wees as dit slegs bestaan ​​uit Amerikaanse burgers wat besluite neem namens nie-burgers (Addanki 2017: 30).

Die NSM het in 2014 'n oplewing beleef te midde van die deportasiebeleid van die Obama-era. Aansienlike toenames in die aantal deportasies, wat dikwels voortspruit uit klopjagte op werkplekke en 'n fokus op handhawing van Sentraal-Amerikaanse migrante wat op 1 Januarie 2014 deportasiebevele laat uitreik het, het daartoe bygedra dat die presiditeit vir nie-burgers verhoog is. Met die toename in deportasies het die NSM sy fokus op die verskaffing van heiligdom op plekke van aanbidding verdubbel aan mense in gesinne met gemengde status wat deportasie in die gesig gestaar het. Fisiese heiligdom word as 'n strategie gebruik omdat ICE 'n interne beleid het, soos uiteengesit in Memo 10029.2, om "sensitiewe" gebiede soos kerke, skole en hospitale te vermy (Morton 2011). Dit sal dus skadelike optika vir ICE wees om 'n plek van aanbidding te betree en 'n nie-burger wat veiligheid daar soek, fisies te verwyder. Deur die jare heen het plaaslike NSM-hoofstukke oor die algemeen gefokus op die staking van deportasies van geval tot geval, terwyl die NSM gesamentlik daarop gemik is om "die morele noodsaaklikheid om deportasies te stop, te versterk deur die verhale van heiligdomgevalle op te hef" (New Sanctuary Movement 2015 ).

Om nie regstappe in die gesig te staar nie, kondig NSM-hoofstukke in die openbaar aan wie in die heiligdom woon. [Beeld regs] Hulle hou perskonferensies en nooi aktiewe aandag in die media, wat hul optrede nie geheim maak nie. Dit is nie 'n kriminele oortreding om mense met humanitêre opset te huisves nie (Frykholm 2017: 32). NSM-aktiviste voer 'n fisiese heiligdom aan dat hulle 'nie die wet oortree nie; in plaas daarvan is die wet self oortree ”(Rabben 2016: 245). Terwyl die NSM fisiese heiligdom bied op plekke van aanbidding, erken leiers dat daar nooit genoeg plekke sal wees om almal te huisves nie, en dat die heiligdom nie die einddoel kan wees nie, maar eerder 'n stopgat op die weg na omvattende immigrasiehervorming. Sedert die federale verkiesing in 2016, in sommige plaaslike hoofstukke van die NSM, het aktivisme verder gegaan as die fisiese heiligdom in die heiligdom wat gekonseptualiseer is as voorspraak, direkte optrede in die strate en finansiële en materiële ondersteuning.

Leerstellinge / oortuigings

Die New Sanctuary Movement (NSM) het diep wortels in teologiese beginsels wat gerig is op geregtigheid, barmhartigheid en medelye met die 'vreemdeling'. Alhoewel NSM-hoofstukke hoofsaaklik Christelike geloofsgemeenskappe verteenwoordig, met verskillende denominasies betrokke, is daar ander geloofsgroepe, soos Joodse en Islamitiese gemeenskappe, wat ook deelneem. Medelye met die armes en onderdrukte onderwerpe deur heilige tekste en vertellings van die goddelike in baie geloofstradisies. Dit is dus sinvol dat die vind van inspirasie in en die toepassing daarvan volgens hierdie beginsels en gepaardgaande godsdienstige gedeeltes 'n kernkomponent van die NSM is. Eksodus vertel byvoorbeeld die verhaal van die Israeliete wat uit Egipte vlug, en een hoofstuk van Levitikus wat dikwels aangehaal word, gee lesers opdrag om “die vreemdeling te behandel soos u met die inboorling sou doen. Wees lief vir hom soos een van u eie. Onthou dat u eens vreemdelinge in Egipte was ”(Die Bybel, Levitikus 19: 33-34). Die oproep om die vreemdeling te verwelkom, was veral opvallend in die SM, omdat baie soekers na die heiligdom pas migrante was. [Beeld aan die regterkant] In die NSM word daar gefokus op gesinne met gemengde status, dus word Levitikus se herinnering om die vreemdeling lief te hê soos jouself, vertaal in liefdevolle jarelange gemeenskapslede en bure wat nie burgerlik is nie. Die voorsiening van heiligdom stem verder ooreen met die beginsel van 'om jou naaste lief te hê soos jouself' van Lukas (Die Bybel, Lukas 10:27). Die skriftuurlike gebod van “Moenie 'n vreemdeling mishandel of onderdruk nie” (Addanki 2017:, 29) en die sentimente uit Jesaja oor die leer om goed te doen in die wêreld en die verligting van onderdrukking (Die Bybel, Jesaja 1:17) word ook gewoonlik verwys as sleutelleerstellings vir deelnemers aan die NSM.

Numeri 35, 'n ander teks uit die Ou Testament, draai om die idee van 'n toevlugsoord, waar 'n mens 'n veilige hawe kan vind totdat 'n regverdige verhoor beskikbaar is. Numeri 35 beklemtoon ook dat godsdienstige volgelinge “nie voorstel dat hierdie besoekers ondervra of aangehou word nie, maar eerder die Israeliete vermaan om gērîm [vlugtelinge] as lede van die gemeenskap te verwelkom, selfs in hul heiligste rituele en vieringe” (Beck 2018: 134). Die NSM betrek hierdie perspektief deur gemeentes aan te spoor om nie-burgers wat in die heiligdom woon, te help om tuis te voel en binne die gasheergemeenskap verwelkom te word deur middel van godsdienstige gemeenskap en finansiële en materiële ondersteuning (New Sanctuary Movement 2015).

Terwyl die NSM as baie Christelik in die populêre pers verskyn, is dit in die praktyk 'n multi-geloofsbeweging. Vir Joodse deelnemers is baie van die tekste wat as motivering vir die NSM genoem word, afkomstig van gedeelde tekste in die Christelike Ou Testament en die Hebreeuse Bybel. Die verhale van Eksodus, Levitikus en Numeri, byvoorbeeld, vind net soveel aanklank by Joodse gemeentes as Christene. Die Pasga-verhaal in Eksodus van Moses wat sy volk uit Egipte lei, is een van die bekendste Joodse verhale, en die leerstellings daarvan staan ​​sentraal in die Joodse ondersteuning vir die NSM. Joodse tekste en halachiese wetgewing, sowel as Joodse ervarings met vervolging, lei deelname aan die NSM.

Islamitiese gemeentes is betrokke by die NSM, aangesien die Koran ook barmhartigheid en medelye met vlugtelinge leer. Dit is egter belangrik om daarop te let dat dit weens die Christelike hegemonie in die VSA relatief makliker is vir mense wat hulle as Christene identifiseer om deel te neem aan aksies, soos die voorsiening van heiligdomme, wat beskou kan word as die oortreding van die federale wetgewing. Moslemmense ervaar 'n hoë persentasie Islamofobie en rassisme, net soos die meestal Latinx-nie-burgers wat heiligdom soek. Dit kan dus vir moskees uitdagend wees om hulself te plaas as plekke van veiligheid vir mense wat diskriminasie ervaar wanneer hulle self marginalisering en geweld ondervind. Byvoorbeeld, met groot fanfare het die Clifton-moskee in Cincinnati, Ohio, in 2017 na vore getree as die eerste moskee in die VSA wat homself tot 'n heiligdom verklaar. Binne 'n maand het die benaming egter verander in 'n solidariteitsgemeente, wat beteken dat ons ondersteuning sonder skuiling moet bied, gegewe die meer as veertig ernstige dreigemente van brandstigting en doodsdreigemente wat Imam Chartier uitgespreek het na die aankondiging van die heiligdom (Samuel 2017). In 'n soortgelyke trant het die Shaanti Bhavan Mandir, 'n Hindoe-tempel in die stad New York, die eerste Hindoe-tempel in die land geword wat homself tot 'n heiligdom-gemeente verklaar (Otterman 2017). Hulle het vergaderings gehou vir ander tempels in die omgewing om heiligdomgemeentes te word, maar het nie veel geluk gehad nie, waarskynlik weens die vrees om 'n teiken vir ICE of haatgroepe te word.

Die godsdienstige oortuigings wat die NSM lei, sluit aan by 'n algemene verklaring dat deelnemers 'n hoër morele godsdienstige wet in ag neem as die 'immoreel' en 'onregverdige' immigrasiewette van die staat (Garcia 2018: 308). Soos Craig Paschal, predikant van die Mancos United Methodist Church in Colorado, verduidelik het, "as die wet nie gegrond is op liefde, genade en menswaardigheid nie, dan moet ons daardie wet bevraagteken en uitdaag" (Addanki 2017: 29). Lutherane meen ook dat dit 'n oortreding van godsdienstige oortuigings is om nie-burgers te dwing om te kies om by die gesin in die VSA te bly of om die gesin agter te laat om die immigrasiewette na te kom. Gevolglik werk Lutherane teen staatswette om “God se wet” te volg (Alexander 2015). Verwante beskou Quakers die heiligdom as 'n regverdige daad en handhaaf hul geloof om 'n hoër mag te volg (Rabben 2018: 7). 'N Deel van die Quakers se strewe om te help met humanitêre werk soos 'n heiligdom, kom uit hul eie geskiedenis. Hulle het 'n heiligdom gesoek vir vervolging van Engeland en het deurgaans betrokke geraak om ander in soortgelyke situasies te help. Ondanks die regering se onreg is dit die verantwoordelikheid van die gewone persoon om moreel op te tree, wat volgens NSM-deelnemers die belangrikste is. So 'n oortuiging lê ten grondslag van politieke optrede en interpretasies van godsdienstige leerstellings binne die sosiale beweging.

Die NSM is 'n gedesentraliseerde beweging, maar tog het deelnemers gewoonlik 'n gedeelde belofte onderteken, wat die minimum verbintenis is wat 'n gemeente kan maak om by die NSM aan te sluit. Die belofte beskryf die primêre doel van die NSM as 'n forum om immigrantregte te laat geld, om die diskriminerende gevolge van die huidige immigrasiewetgewing en -handhawing toe te lig en om deportasie en gesinskeiding te betoog. Dit bevestig ook die volgende: “Ons staan ​​saam in ons geloof dat almal, ongeag hul nasionale oorsprong, basiese gemeenskaplike regte het, insluitend maar nie beperk nie tot: 1) lewensonderhoud; 2) gesinseenheid; en 3) fisiese en emosionele veiligheid ”(New Sanctuary Beweging 2015). Verskeie NSM-hoofstukke regoor die VSA het effekte verskillende herhalings van hierdie belofte ontwikkel om by hul spesifieke kontekste te pas. [Beeld regs] In die algemeen dui hierdie belofte egter aan op 'n kollektiewe verwoording van die kernoortuigings van die beweging en illustreer dit die godsdienstige grondslae van die beweging (Yukich 2013a).

Nie al die leerstellings van die NSM is eksplisiet godsdienstig nie. Daar is ook politieke oortuigings en praktyke wat die aktivisme rig. 'N Belangrike doel van die beweging is byvoorbeeld om aandag te gee aan die geweld wat inherent is aan gesinskeiding. Die verhale van individue vorm 'n primêre forum om dit duidelik te maak, aangesien vertellings 'n menslike dimensie dra aan die werklikheid van aanhouding, deportasie en gesinskeiding. Hierdie verhale beklemtoon gereeld die alledaagsheid (wat gewoonlik in hierdie konteks betekenisvol is, heteroseksueel, getroud, met kinders en werkers) van nie-burgers in gesinne met gemengde status. Sulke uitbeeldings is bedoel om steun te ontlok en om nie-burgers, veral mense wat in die heiligdom woon, se aandag te verminder. Terselfdertyd kweek sulke relatief smal uitbeeldings van nie-burgers nie pluralistiese en komplekse uitbeeldings van mense wat in die heiligdom woon nie. Hierdie fokus op die verwelkoming van 'gewone' proto-Amerikaners kan ook die ervarings van nie-burgers wat nie in sulke kategorieë en lewenservarings pas nie, verdoesel (Houston en Morse 2017; Yukich 2013a).

RITUELE / PRAKTYKE

Die voorsiening van fisieke heiligdomme op plekke van aanbidding aan nie-burgers wat deel uitmaak van gesinne met gemengde status en wat finale deportasiebevele het, is 'n kernpraktyk van die NSM. As gevolg van ICE se beleid om nie 'sensitiewe plekke' te betree nie, is die binnekant van 'n plek van aanbidding relatief veilig (Morton 2011). As gevolg hiervan, in 'n poging om deportasie te vermy en saam met familielede in die VSA te bly, het nie-burgers 'n heiligdom in kerke, sinagoges en tempels gesoek. Om in 'n heiligdom te woon is nie 'n besluit wat nie-burgers of gasheergemeentes neem, veral omdat mense wat in die heiligdom woon, binne die plek van aanbidding is. Nie-burgers gee weke, maande of selfs jare afstand van hul onafhanklike lewens en ruil gereeld om kinders en huweliksmaats te sien werk, en om buite te wees om deportasie te vermy. Gasheergemeentes stem in om materiële en geestelike heiligdomsoekers vir onbepaalde tyd te ondersteun. Gevolglik behels die skuiling in 'n plek van aanbidding baie stappe, waaronder die voorbereiding van die geloofsgemeenskap en die heiligdomsoeker op die verklaring van heiligdom, die proses om in die heiligdom te woon en heiligdomsaksies buite en buite die perke van die plek van aanbidding. Terwyl sommige geloofsgemeenskappe heiligdomsoekers huisves, verkies ander om mense wat elders in die heiligdom woon, finansieel en geestelik te ondersteun. Nog ander fokus hul aktivisme op protes teen die geweld wat deur gesinskeiding veroorsaak word. Anders gestel, nie alle hoofstukke van die NSM is besig met die gebruik om fisiese heiligdomme op aanbiddingsplekke aan te bied nie.

Die eerste stap in die proses van die verskaffing van 'n heiligdom behels dat die geloofsgemeenskap wat verband hou met die huis van aanbidding, bepaal of 'n fisiese heiligdom aangebied moet word of nie. Die verklaring van 'n kerk, en minder algemeen 'n sinagoge, tempel of moskee, is 'n heiligdom is die gevolg van 'n kollektiewe besluitnemingspraktyk wat bekend staan ​​as 'n onderskeidingsproses. Die onderskeidingsproses begin met selfrefleksie van die gemeente. Belangrike vrae oor onderskeidingsvermoë sluit in: is die gemeente bereid om solidêr met nie-burgers op te tree? In watter mate kan lede daardie sentiment toepas? In die beginjare van die NSM, toe die geloofsgemeenskap besluit het om heiligdom aan te bied, is daar begin met die soeke na 'n 'ideale' soeker na die heiligdom. Gemeente se ideale heiligdomsoeker sou iemand wees wat 'n goeie werkrekord gehad het, geen kriminele geskiedenis gehad het nie, en wat 'uit die hart kon praat oor hul liefde vir hul kinders, hul omgewing, hul gemeenskap en hierdie land, sowel as hul godsdienstige geloof' (New Sanctuary Movement 2007). Aangesien een van die belangrikste oortuigings van die beweging die krag van verhale is, het NSM-aktiviste gesinne geprioritiseer wat dwingende verhale van swaarkry gehad het en 'n onmiddellike gevaar van deportasie en gesinskeiding gehad het. So 'n agtergrond bevat dikwels die nodige bestanddele vir suksesvolle voorspraak. Nadat 'n kandidaat vir 'n heiligdom gekies is, volg 'n gefokusde poging op die bou van vertroue en verhoudings tussen die nie-burger en die gemeente, asook om die verwagtinge en beloftes oor die magdom risiko's en voordele van die heiligdom op te klaar. Hierdie ritueel van die keuse van 'n heiligdomsoeker was 'n belangrike deel van onderskeiding in die vroeë jare van die beweging. NSM-hoofstukke het gereeld 'gereedskapstelle' opgestel om hierdie praktyke te beskryf en om algemene protokolle vir onderskeiding vas te stel (New Sanctuary Movement 2007, 2015).

Met die opkoms van die NSM sedert 2014, het groter selfvoorspraak deur migrante duideliker geword. Byvoorbeeld, nie-burgers word gewoonlik nie meer deur gemeentes na heiligdom gesoek nie, maar besluit self om te soek na heiligdom, gegewe persoonlike omstandighede (Benshoff 2019; Timpane en Delp 2019). Jeanette Vizguerra het byvoorbeeld in 2017 die heiligdom in Denver betree toe haar prokureur nie 'n antwoord op 'n ander uitstel van deportasie ontvang het nie en sy 'n naderende aanmelding by ICE gehad het, wat die kans op aanhouding inhou (Kunichoff 2017: 18). Soos Vizguerra aantoon, weet individue die beste wat hulle in sulke omstandighede nodig het. Gevolglik werk die heiligdomproses die beste deur vennootskappe met nie-burgers eerder as wanneer dit geposisioneer word as 'n daad van liefdadigheid. Tans woon daar ongeveer vyftig mense in die heiligdom in die VSA (Russell-Kraft 2019).

Voordat nie-burgers in die heiligdom intrek, hou die gasheer-gemeente 'n openbare perskonferensie met plaaslike media om die komende heiligdomvoorsiening aan te kondig (New Sanctuary Movement 2015). Dit dien om die verhaal van die migrant bekend te maak om morele verontwaardiging te ontlok en om immigrasie-owerhede onder druk te plaas om 'n verblyfperiode toe te staan, wat beteken dat die deportasiebevele laat vaar word. Die gebruik van 'n openbare aankondiging is strategies, aangesien dit die beskuldigings van die onwettige huisvesting van nie-burgers kan aflei. Met sosiale media, soos Twitter en Facebook, versprei NSM-aktiviste verder oor mense wat in die heiligdom woon. Plaaslike NSM-lede bid ook saam met inwoners van die heiligdom en organiseer saamtrekke, betogings en verskeie ander byeenkomste om steun aan nie-burgers te toon.

Alhoewel die heiligdom in 'n fisiese plek van aanbidding die bekendste van die heiligdomspraktyke is, trek relatief min migrante eintlik in die heiligdom as gevolg van die streng kriteria wat in die vroeë jare van die NSM gebruik is en die ontberinge wat gepaard gaan met die lewe in sulke opsluiting. Gevolglik het NSM-hoofstukke addisionele vorme van heiligdom beoefen, soos Sanctuary in the Streets. [Image right] 'n Direkte aksie-benadering wat ontwerp is deur die New Sanctuary Movement of Philadelphia en toegepas deur baie plaaslike NSM-hoofstukke, Sanctuary in the Streets, fokus op die skep van stelsels vir die deel van inligting om inwoners op die hoogte van ICE te waarsku en om immigrasie-aanvalle te probeer onderbreek. In Philadelphia hou die NSM byvoorbeeld 'n telefoonlyn met Spaans / Engels en Indonesies / Engels in, sodat lede van die gemeenskap vinnig kennis kan neem met ICE-aanvalle en dit kan weerstaan. Die oorgrote meerderheid van die heiligdomsoekers in die land is Latinx, daarom is daar 'n Spaanse hotline, en Philadelphia is spesifiek die tuiste van die tweede grootste Indonesiese bevolking in die Verenigde State. NSM-aktiviste ondergaan gewelddadige opleiding om vir hierdie werk voor te berei. Vanaf April 2017 het 1,800 mense ingeskryf om as vrywilligers vir Sanctuary in die strate in Philadelphia deel te neem. Die hotline het tientalle oproepe ontvang sedert die Trump-regering begin het, en NSM-aktiviste het daarin geslaag om openbare druk te gebruik om 'n afname in ICE-aktiwiteite in Philadelphia aan te moedig (Glatzer en Carr-Lemke 2016; Kunichoff 2017). Meer in die algemeen het die Unitarian Universalist Association (UUA) saam met hul nie-winsgewende UURISE Sanctuary in die straat regoor die VSA georganiseer deur middel van 'n netwerk vir vinnige reaksies wat 'n biddende getuienis kan handhaaf; verfilm en neem op wat ontvou; of inhegtenisneming waag deur die gebou te omring of dwingende voertuie te blokkeer ”(Unitarian Universalist Association 2017: 25).

Die vergesel van nie-burgers na vergaderings met ICE is 'n ander belangrike en gereeld gebruikte praktyk van Sanctuary in die strate. In 'n poging om solidariteit met nie-burgers te toon en ontmoetings met immigrasiehandhawing op te teken, vergesel geestelikelede migrante dikwels na check-ins by immigrasiebeamptes en na immigrasieverhore. Deur hierdie begeleiding bied geestelikelede “emosionele ondersteuning, plaas druk op ICE-amptenare om drastiese optrede te vermy en kontak familielede as iets verkeerd loop” (Addanki 2017: 29). Die praktyk van begeleiding sluit aan by belangrike godsdienstige leerstellings wat die NSM ondersteun, veral die idees uit Levitikus en Jesaja om saam met die onderdruktes te staan.

Begeleiding werk hand aan hand met voorspraak, wat nog 'n belangrike praktyk van die NSM is. Advocacy veronderstel verskeie vorms van Know Your Rights-opleidings tot protes tot #sacredresistance tot veldtogte vir die skryf van briewe en oproepe (New Sanctuary Movement 2007, 2020). NSM-hoofstukke werk gereeld in samewerking met wettige diensverskaffers en immigrante-regte-organisasies om met owerhede te kommunikeer. Die gebruik van die megafoon van die media help sulke pogings.

Sommige munisipale, provinsiale en staatsregerings in die VSA het heiligdombeleide aanvaar wat die verhouding tussen plaaslike owerhede en ICE reguleer en plaaslike toepassingspraktyke omskryf (Badger 2014; Bauder 2017; Houston 2019; Lasch et al. 2018; Ridgley 2008; Varsanyi et al. 2012). Hierdie praktyke kan mekaar kruis met die aktiwiteite van die geloofsgebaseerde NSM, maar verteenwoordig sekulêre praktyke wat uitgevoer word om die heiligdomproses te bevorder.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die NSM is 'n gedesentraliseerde sosiale beweging en het as sodanig nie 'n nasionale direksie of universeel erkende hoofleiers nie. In plaas daarvan is daar talle hoofstukke van die beweging versprei oor groot stede in die Verenigde State. Sommige noemenswaardige hoofstukke sluit in die New Sanctuary Movement of Philadelphia; die New Sanctuary Coalition in New York City; die Metro Denver Sanctuary Coalition, waarvan Jeanette Vizguerra 'n organiseerder is; die Suid-Arizona Sanctuary Coalition; en die Chicago New Sanctuary Coalition, wat Elvira Arellano ondersteun het toe sy heiligdom geneem het in die Adalberto United Methodist Church (Addanki 2017; Barron 2017). Hoofstukke van die NSM bevat verskillende deelnemende gemeentes, wat nie almal 'n fisiese heiligdom bied nie. Die voetsoolvlak vir die NSM moedig konteksspesifieke aksies aan en skep ruimte vir ontwikkelende reaksies op plaaslike behoeftes.

Kwessies / UITDAGINGS

Soos met alle sosiale bewegings, worstel die NSM met enkele noemenswaardige uitdagings. 'N Belangrike en belangrike saak het betrekking op die openbare gesig van die leierskap van die beweging. Aangesien nie-burgers gereeld onsigbaar is in aktiewe leiersrolle ('n noemenswaardige uitsondering hierop is die New Sanctuary Coalition of New York), kan die NSM voorkom as 'n paternalistiese poging wat onderhou word deur wit middelklasgelowiges wat 'ander' gered het ' . ” Tot hiertoe laat die NSM se vroeë proses om heiligdomsbewoners te vind, waar aktiviste iemand sou soek op grond van 'n stel 'ideale' eienskappe, die NSM-gasheergemeente die voorwaardes stel vir wie hulp kon ontvang. As gevolg hiervan is migrante se perspektiewe en behoeftes dikwels stilgemaak en sekere nie-burgers oor die hoof gesien (Houston en Morse 2017). Byvoorbeeld, 'n heiligdom is selde aangebied aan iemand wat LGBTQ + is, ondanks die feit dat sulke persone 'n hoë persentasie geweld ervaar, sowel in die Verenigde State as in lande regoor die wêreld (Hauck 2019; die Verenigde Nasies se hoëkommissaris vir vlugtelinge en ander). In so 'n situasie word die geleenthede vir solidariteit en dinamiese, interseksionele storievertelling geknip oor die baie mense wat na die Verenigde State migreer en woon.

Nog 'n prominente uitdaging binne die NSM gaan oor taal. Die oorgrote meerderheid heiligdomsoekers in die VSA kom uit Latyns-Amerika, maar nie almal praat Spaans nie. Baie migrante praat slegs inheemse tale, soos K'iche ', Mixtec, Zapotec, Mam en Q'anjob'al. Hierdie werklikheid bied uitdagings vir aktiviste in die VSA, want daar is 'n gebrek aan tolke wat hierdie tale magtig is. Dus, migrante kan dalk nie hul behoeftes kommunikeer en toepaslike ondersteuning ontvang nie (Medina 2019). 'N Ander uitdaging wat verband hou met taal, het betrekking op die aanhoudende gesprek binne openbare beleid, populêre pers en 'n mate van aktivisme oor migrante "verdienstelikheid" (Yukich 2013b). Die NSM is nie immuun vir hierdie logika nie en het soms gepoog om steun vir migrante te mobiliseer gebaseer op normatiewe waardigheidskategorieë (soos familie- en werkstatus en geloofstradisie), eerder as om te pleit dat mense toegang tot die heiligdom het, want veiligheid teen skade is 'n basiese mensereg. Die verdeling van migrante in 'n 'goeie' / 'slegte' binêre met die ekstra fokus op 'onwettigheid' en 'misdadigheid' ignoreer die gemeenskaplike mensdom en die groter kragte wat die daaglikse lewe beïnvloed (Barron 2017; De Genova 2002; Stumpf 2006). Terwyl sommige nie-burgers geweldsmisdade pleeg, toon navorsing dat die teenwoordigheid van nie-burgers nie die voorkoms van geweldsmisdaad of dwelm- en alkoholprobleme in 'n plek verhoog nie (Burnett 2018). Om die vertelling van 'n 'goeie' of 'slegte' nie-burger uit te daag, help dus om die feit te beklemtoon dat geopolitieke verhoudings, rassisme en ander strukturele faktore lewensgeleenthede vorm (Dingeman et al. 2016: 69). NSM-aktiviste is in verskillende grade besig met hierdie nuanses.

Tyd verteenwoordig nog 'n uitdaging vir die NSM. Nie-burgers kan jare lank in 'n heiligdom woon terwyl hulle wag op 'n hoopvolle verblyf van verwydering, wat hul onafhanklike lewens effektief onderbreek. Die tydsduur van die heiligdom het 'n aantal uiteenlopende gevolge. Rosa Robles Loreto het byvoorbeeld vyftien maande in Tucson's Southside Presbyterian Church gewoon, wat neerkom op vyftien maande van opsluiting, verlore dae betaalde werk, minder interaksie met haar gesin en verminderde persoonlike outonomie (Lo 2015: 24). Die tydperk van verlore inkomste vir heiligdomgesinne het wesenlike gevolge. Terselfdertyd hou die lengte van die heiligdom finansiële beperkings in vir gemeentes omdat “iemand in 'n huis van aanbidding vir 'n onbepaalde hoeveelheid tyd huisves, tyd en hulpbronne benodig” (Barron 2017: 197). Tyd is geld, beide vir heiligdomsoekers en koshuise.

Tyd maak ook op ander maniere saak binne die NSM. Die mediasiklus beweeg byvoorbeeld vinnig. Die internet en sosiale media gee 'n eindelose verskeidenheid stories bekend; die belangrikste saak van die oomblik kan gister se nuus binne 'n paar uur wees. Dit kan dus moeilik wees om gedurende 'n lang tydperk aandag aan 'n onderwerp te gee. Dit is 'n uitdaging vir die NSM, aangesien 'n hoë mate van volgehoue ​​openbare druk 'n hoë mate van volgehoue ​​openbare druk vereis om 'n verblyf te verwyder vir iemand wat in die heiligdom woon. Maar as nie-burgers maande of jare in die heiligdom is, kan hulle vervaag uit die openbare oog. Wanneer die openbare druk daal, maak dit dit makliker vir immigrasiebeamptes om die sake van nie-burgers te ignoreer, en dit laat mense langer in die slag.

Die feit dat heiligdom 'n stopgatmaatreël is wat nooit die behoefte aan omvattende immigrasiehervorming voldoende kan vervang nie, is ook 'n saak vir die NSM. Eenvoudig gestel, daar sal nooit genoeg aanbiddingshuise wees vir die aantal nie-burgers wat dalk heiligdom soek nie. [Beeld aan die regterkant] As voorbeeld beskryf een aktivis in Connecticut dat hy besef dat alhoewel die plaaslike hoofstuk 'n lys van twintig kerke gehad het wat gereed was om as heiligdomgemeentes op te tree, 'dit is die aantal mense wat ICE elke dag vanaf Philly deporteer. Wat doen ons more? En die dag daarna? ” (soos aangehaal in Lozada 2017: 123). Dit is onmoontlik om almal by te staan, wat beklemtoon dat fisiese heiligdom eerder 'n pleisterbenadering is as 'n langtermynoplossing.

Kortom, die geweld van gesinskeiding en onregverdige immigrasiebeleid kan nie deur heiligdompraktyke opgelos word nie. 'N Afskaffende beskouing van die heiligdom pleit egter vir die voortsetting van die stryd teen federale immigrasiehandhawing, "sowel as plaaslike polisiëringspraktyke wat hele gemeenskappe kriminaliseer deur middel van bende-databasisse en taktieke met gebreekte vensters - wat alles in hegtenis sal neem en die deportasies van die pyplyn sal verminder." (Paik 2017: 18). Afskaffingsbenaderings betwis staatsgeweld en wit oppergesag en bepleit 'n kritiese hersiening van die heiligdom (Roy 2019). Sulke transformasies kan bydra tot 'n pluralistiese samelewing wat menseregte en waardigheid handhaaf. Aangesien dit tans nie die konteks van die VSA is nie, gaan die NSM-hoofstukke voort met hul geloofstradisies, aangesien hulle nie-burgers ondersteun wat 'n geleentheid wil hê om saam met hul gesinne en gemeenskappe in die VSA te bly, mense vergesel na vergaderings met ICE en deelneem aan direkte aksie-aktivisme om immigrasie-klopjagte en wydverspreide deportasie teë te werk.

IMAGES                                           

Beeld nr. 1: Sanctuary Everywhere-grafiese.
Beeld # 2: Memorabilia van die Sanctuary Movement for Central Americans.
Beeld # 3: Logo vir die New York New Sanctuary Coalition.
Beeld # 4: Openbare aankondiging van heiligdom in Philadelphia, Pennsylvania.
Beeld # 5: José Chicas kondig sy heiligdom aan in Durham, Noord-Carolina.
Beeld # 6: Betoging in San Francisco, Kalifornië.
Beeld # 7: Protes wat die breë toepassing van heiligdom aandui.
Beeld # 8: Daniel Neyoy Ruiz betree die heiligdom in Tucson, Arizona.

Verwysings

Addanki, Dhanya. 2017. “Veilige huis: namate die Trump-administrasie voortgaan met die aanvalle op immigrante, bied kerke heiligdom en meer aan mense onder bedreiging.” Sojourner's Magazine 46: 26-30.

Alexander, Laura. 2015. "Lutherse denke, burgerlike ongehoorsaamheid en die New Sanctuary Movement." Pp. 225–38 in Vreemdelinge in hierdie wêreld: multigodsdienstige nadenke oor immigrasie, geredigeer deur Allen G. Jorgenson et al. Minneapolis: Augsburg Fortress Publishers.

Das, Emily. 2014. “Waarom meer en meer stede weier om die regering immigrante te deporteer.” Die Washington Post, Oktober 8. Toegang verkry vanaf http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/10/08/why-more-and-more-cities-are-refusing-to-help-the-government-deport-immigrants/ op 25 Januarie 2020.

Bagelman, Jen. 2019. “Sanctuary and Unnsettling 'the' Refugee Crisis. ' Pp. 743-58 in Die Oxford Handbook of Migration Crises, geredigeer deur Cecilia Menjívar, Marie Ruiz en Immanuel Ness. New York: Oxford University Press.

Barron, Kyle. 2017. “Sanctuary: A Movement Redefined, Immigrant Rights Activists put on the Legacies of the 1980s Sanctuary Movement to build a Broad-Based Coalition Defending Communities of Colour.” NACLA-verslag oor die Amerikas 49: 190-97.

Bauder, Harald. 2017. “Sanctuary Cities: Beleid en praktyke in internasionale perspektief.” Internasionale migrasie 55: 174-87.

Beck, Chad Thomas. 2018. “Heiligdom vir immigrante en vlugtelinge in ons wettige en etiese woestyn.” Interpretasie 72: 132-45.

Benshoff, Laura. 2019. "Vlugtelinge van ICE, 'n gesin vind 'n heiligdom in 'n Pennsylvania-kerk." NPR, Maart 7. Toegang verkry vanaf https://www.npr.org/2019/03/07/700215924/fugitives-from-ice-a-family-finds-sanctuary-in-a-pennsylvania-church op 25 Januarie 2020.

Die Bybel. Gemagtigde King James-weergawe. Toegang verkry vanaf https://www.kingjamesbibleonline.org/ op 10 Januarie 2020.

Burnett, John. 2018. “Onwettige immigrasie vermeerder nie geweldsmisdaad nie, 4 studies toon.” NPR, Mei 2. Toegang verkry vanaf https://www.npr.org/2018/05/02/607652253/studies-say-illegal-immigration-does-not-increase-violent-crime op 24 Januarie 2020.

Chinchilla, Norma, Hamilton, Nora en Loucky, James. 2009. "The Sanctuary Movement and Central American Activism in Los Angeles." Latyns-Amerikaanse perspektiewe 36: 101-26.

Coutin, Susan. 1993. Die kultuur van protes: godsdienstige aktivisme en die Amerikaanse heiligdombeweging. Boulder, CO: Westview Press.

De Genova, Nicolas. 2006. “Migrerende 'onwettigheid' en ontneembaarheid in die alledaagse lewe. ' Jaarlikse oorsig van antropologie 31: 419-47.

Dingeman-Cerda, Katie, Muñoz Burciaga, Edelina en Lisa Martinez. 2016. “Noch sondaars nóg heiliges: die bespreking van verdienstelikheid van nie-burgers bemoeilik.” Tydskrif vir Mexikaans-Amerikaanse opvoeders 9: 62-73.

Frykholm, Amy. 2017. “Op soek na toevlug.” Christelike eeu 134: 32-34.

Garcia, Mario. 2018. “Verklarende heiligdom.” Vader Luis Olivares, 'n biografie: geloofspolitiek en die oorsprong van die Sanctuary-beweging in Los Angeles. Chapel Hill, NC: Universiteit van Noord-Carolina Press.

Glatzer, Miguel en Tara Carr-Lemke. 2016. "Begeleiding van die vreemdeling in 'n konteks van politieke impasse en beperkings: New Sanctuary Movement Philadelphia." Globale verandering en menslike mobiliteit. Singapoer: Springer.

Hauck, Genade. 2019. “Anti-gay haatmisdade neem toe, sê die FBI. Maar dit word erger. ” VSA Vandag. Toegang verkry vanaf https://www.usatoday.com/story/news/2019/06/28/anti-gay-hate-crimes-rise-fbi-says-and-they-likely-undercount/1582614001/ op 10 Desember 2019.

Houston, Serin. 2019. "Konseptualisering van Sanctuary as 'n proses in die Verenigde State." Geografiese oorsig 109: 562-70.

Houston, Serin en Charlotte Morse. 2017. "Die gewone en buitengewone: die insluiting en uitsluiting van migrante in Amerikaanse heiligdombewegings." Studies in sosiale geregtigheid 11: 24-47.

Kunichoff, Yana. 2017. "Heiligdom in die strate: hoe nuwe alliansies 'n vorige beweging laat herleef." In hierdie tye. Toegang verkry vanaf http://inthesetimes.com/features/sanctuary_cities_movement_trump.html op 26 Januarie 2020.

Lasch, Christopher, Chan, R., Eagly, Ingrid, Haynes, Dina, Lai, Annie, McCormick, Elizabeth en Juliet Stumpf. 2018. "Verstaan ​​'Sanctuary Cities'." Boston College Law Review 59: 1703-74.

Kyk, Puck. 2015. "In die New Sanctuary Movement: 'n Netwerk van kerke skuil migrante van verdrywing." Die Nasie 300: 20-24.

Lorentzen, Robin. 1991. Vroue in die Heiligdombeweging. Philadelphia, PA: Temple University Press.

Lozada, Lucas Iberico. 2017. "Vas in Sanctuary: 'n Philadelphia-gesin weerstaan ​​verdrywing." dissentmagazine.org. Toegang verkry vanaf https://www.dissentmagazine.org/article/sanctuary-cities-philadelphia-javier-flores-resists-deportation op 12 Oktober 2019.

Medina, Jennifer. 2019. “Is daar iemand wat K'iche 'of Mam praat? Immigrasiehowe oorweldig deur inheemse tale. ” Die New York Times, Maart 19. Toegang verkry vanaf https://www.nytimes.com/2019/03/19/us/translators-border-wall-immigration.html op 8 Desember 2019.

Morton, John. 2011. Memo aan alle velddirekteure, spesiale agente in beheer en hoofraad. Washington, DC: Amerikaanse immigrasie en doeanehandhawing.

Nuwe Sanctuary-beweging. 2020. #sacredresistance. Toegang verkry vanaf https://www.sanctuarynotdeportation.org/sacredresistance.html op 25 Januarie 2020.

Nuwe Sanctuary-beweging. 2015. “Heiligdom nie verdrywing nie: 'n getroue getuie om verwelkomende gemeenskappe op te bou.” Toegang verkry vanaf https://unitedwedream.org/wp-content/uploads/2017/10/Toolkit-Sanctuary-Movement-Updated-1.pdf op 15 Januarie 2020.

Nuwe Sanctuary-beweging. 2007. "New Sanctuary Movement Tool Kit." Intergeloofsbeweging vir immigrantgeregtigheid. Toegang verkry vanaf http://static1.squarespace.com/static/56948ad40e4c11c98e2e1871/t/56cba7574c2f85d6f124b4c9/1456187224346/New+Sanctuary+Toolkit.pdf op 5 November 2019.

Otterman, Sharon. 2017. “Hindu Temple in Queens sluit aan by Sanctuary Movement.” Die New York Times, Mei 7. Toegang verkry vanaf https://www.nytimes.com/2017/05/07/nyregion/a-lonely-stand-hindu-temple-in-queens-joins-sanctuary-movement.html op 15 Desember 2019.

Paik, Naomi A. 2017. "Abolitionist Futures and the US Sanctuary Movement." Ras en klas 52: 3-25.

Rabben, Linda. 2018. "The Quaker Sanctuary Tradition." Godsdienste 9: 155-58.

Rabben, Linda. 2016. “Die nuus van Tucson.” Pp. 244-65 in Heiligdom en asiel: 'n Sosiale en politieke geskiedenis. Seattle, WA: Universiteit van Washington Press.

Ridgley, Jennifer. 2011. "Toevlug, weiering en dade van heilige besmetting: die stad as 'n heiligdom vir soldate wat die oorlog in Viëtnam weerstaan." ACME: 'n Internasionale e-tydskrif vir kritieke geografie 10: 189-214.  

Ridgley, Jennifer. 2008. "Cities of Refuge: Immigration Enforcement, Police, and the Insurgent Genealogies of Citizenship in US Sanctuary Cities." Stedelike geografie 29: 53-77.

Roy, Ananya. 2019. "The City in the Age of Trumpism: Sanctuary and Abolition." Omgewing en Beplanning D- Society and Space 37: 761-78.

Russell-Kraft, Stephanie. 2019. “Edith Espinal het 18 maande lank weggekruip vir ICE in 'n kerk. Hoeveel langer sal owerhede haar laat bly? ” Die Nuwe Republiek. Toegang verkry vanaf https://newrepublic.com/article/152894/edith-espinal-spent-18-months-hiding-ice-church-much-longer-will-authorities-let-stay op 26 Januarie 2020.

Samuel, Sigal. 2017. “Moskees wil heiligdom aanbied, maar sal iemand dit aanvaar?” Die Atlantiese Oseaan. Toegang verkry vanaf https://www.theatlantic.com/politics/archive/2017/02/mosques-want-to-provide-sanctuary-but-will-anyone-accept-the-offer/516366/ op 3 Desember 2019.

Skinner, Donald. 2007. 'Nuwe immigrante-heiligdombeweging vra vir' profetiese gasvryheid '. " UU World: Die Tydskrif van die Unitarian Universalist Association. Toegang verkry vanaf https://www.uuworld.org/articles/first-join-immigrant-sanctuary-movement op 26 Januarie 2020.

Stumpf, Juliet. 2006. "Die krimmigrasie -krisis: immigrante, misdaad en soewereine mag." American University Law Review 56: 367-419.

Timpane, Pilar en Christine Delp. 2019. “Juana se verhaal: soek na heiligdom in 'n Amerikaanse kerk.” Al Jazeera. Toegang verkry vanaf https://www.aljazeera.com/blogs/americas/2019/05/juana-story-seeking-sanctuary-church-190506104405586.html op 18 Desember 2019.

Unitariese Universalistiese Vereniging. 2017. “Sanctuary Toolkit”. UUA. Toegang verkry vanaf https://uucsj.org/wp-content/uploads/2017/03/Sanctuary-Toolkit-2017.pdf op 11 Januarie 2020.

UNHCR. nd "Die krag van die liefde." UNHCR Kollig. Toegang verkry vanaf https://www.unhcr.org/spotlight/2019/05/the-power-of-love/ op 10 Desember 2019.

Varsanyi, Monica, Paul Lewis, Doris Provine en Scott Decker. 2012. “A Multilayered Jurisdictional Patchwork: Immigration Federalism in the United States.” Regte en beleid 34: 138-58.

Yukich, Genade. 2013a. Een gesin onder God: immigrasiebeleid en progressiewe godsdiens in Amerika. New York, NY: Oxford University Press.

Yukich, Genade. 2013b. “Die opstel van die model-immigrant: bewegingstrategie en verdienstelike immigrante in die New Sanctuary-beweging.” Sosiale probleme 60: 302-20.

Publikasiedatum:
2 Februarie 2020

Deel