Susan Kenyon

Zar Spirit besit in Sentraal-Soedan

ZAR GEES BEWEGING BEWEGING TYD 

Onbekende datum: Zar-geloof en besit het sy oorsprong in Oos- en Sentraal-Afrika.

Vyftiende eeu: Die omskakeling van die nuutgestigte Funj-koninkryk tot Islam het plaasgevind, en Sufi-oortuigings en praktyke versprei in die sentrale Nylgebied.

1839: Die vroegste opgetekende verslae oor zar-rituele is deur Christelike sendelinge uit Ethiopië opgeteken.

1880: Zainab byt Buggi, later bekend as ouma Zainab (Haboba Zainab), is gebore in Omdurman, Soedan. Kort daarna is sy noordwaarts na Egipte geneem. 

1883–1897: Mondelinge verslae oor zarbesit oorleef van die Mahdistiese staat in Soedan.

1896–1898: Zainab keer terug na Soedan met die Anglo-Egiptiese leër en 'n soldaat genaamd Mursal Muhammad Ali.

1898–1955: In Soedan was daar 'n heerskappy van 'n woonstel (Anglo-Egiptiese).

1905: Zainab en Mursal word as koloniste na Makwar, 'n dorpie aan die Blou Nylrivier, gestuur.

1910: Na die dood van Mursal is Zainab weer getroud en verhuis sy saam met haar kinders na 'n dorpie naby Sinja. Haar nuwe man, Marajan Arabi, was 'n kragtige leier in ZAR.

1930: Weer weduwee, Zainab keer terug na Makwar / Sennar om by haar oudste seun Muhammad te gaan woon. Saam het hulle 'n bloeiende huis van zar opgebou. Daar het Zainab die volgende generasie zar burei-beoefenaars opgelei, in 'n tyd toe die geloof en praktyke vinnig uitgebrei het.

Midde van die twintigste eeu: Islamitiese oortuigings wat deur die Wahhabi beïnvloed is, het in Soedan ontstaan.

1956: Die Soedannese het onafhanklikheid van Brittanje verkry.

1960: Ouma (Haboba) Zainab is oorlede.

1983: Shari'a-wet is in Soedan ingestel.

1989: 'n Militêre staatsgreep in Soedan het gelei tot die stigting van 'n Islamitiese staat, gelei deur president Omar al-Bashir.

1990's: Zar-rituele is verbied en zar-leiers is vervolg.

2000: Die verbod op zar-rituele is nie meer aktief toegepas nie, en vroue het voortgegaan om zar-seremonies op private plekke te hou.

2019: Die Islamitiese regime is omvergewerp.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Geloofsbewonings en praktyke wat bekend staan ​​as zar (of sar) is wydverspreid in Noord-Afrika en die Midde-Ooste, van Marokko tot Soedan en Ethiopië, tot Iran, sowel as oor die hele wêreld in die diasporiese gemeenskappe waar baie van hierdie mense nou woon. word hoofsaaklik in Moslem, maar ook in Christelike, Falasha en animistiese samelewings beoefen. Alhoewel mans en vrouens baie oortuig word, is die praktisyns en leiers van vandag hoofsaaklik vroue.

Daar word geglo dat Zar-oortuigings en -praktyke baie oud is in Oos- en Sentraal-Afrika, maar hul oorsprong en vroeë geskiedenis is nou verlore. Die vroegste aangetekende verslag van die zar-aktiwiteite kom van Ethiopië, wat dateer uit 1839 (Natvig 1987). Sendelinge JL Krapf en CW Isenberg het afsonderlike beskrywings gelaat van 'n ritueel waarin 'n vrou probeer het om haar gees of sar te besit. Baie van die kenmerke wat hulle beskryf, kom nog steeds voor in kontemporêre zarituele rituele. Later uit die negentiende-eeuse verhale uit Egipte (Klunzinger 1878) en Mekka (Hurgronje 1931) is dit duidelik dat die oortuigings en rituele van die Zar teen daardie tyd wydverspreid was. Die meeste navorsers is dit vandag eens dat hierdie verspreiding van die gelowe van die Zar in die negentiende eeu aan die geledere van die Ottomaanse leërs gekoppel is, veral aan die aktiwiteite van die slawetroepe en hul afhanklikes, waarvandaan hulle na die groter bevolking oorgegaan het. Baie van die hedendaagse zar ritueel en uitvoering is afgelei van daardie tyd.

Hierdie verslag is gebaseer op veldnavorsing van die Republiek van Soedan (algemeen bekend as Soedan), waar zar steeds kleurvol en dinamies is, selfs binne die onlangse Islamitiese Staat (1989–2019). Die invloed van Islam, veral Sufi Islam, wat hierdie deel van Afrika al vier eeue oorheers het, is sigbaar in sowel die ritueel as die organisasie. Vir 'n groot deel van sy geskiedenis het zar binne die groter Islamitiese konteks bestaan. Zar is veral goed beskryf in Soedan (veral al-Nagar 1975; Boddy 1989; Constantinides 1972; Kenyon 2012; Lewis et al. 1991; Makris 2000; en Seligman 1914). Daar is mondelinge verhale oor zar in die Soedan sedert ten minste die laat negentiende eeu, berig in Constantinides (1972) en Kenyon (2012). Tydens die Mahdist-bewind (1883-1897), en waarskynlik vroeër, het vroue en mans gesamentlik besitting gevier deur besondere geeste, wat algemeen bekend gestaan ​​het as die Rooi Wind, al-rih al-Ahmar of Zar. Die geeste self staan ​​ook soms bekend as al-dastur, word verskillende woorde vertaal as 'skarnier' of 'grondwet', wat dui op 'n artikulasie van gees en menslike wêrelde.

In die verlede het vroue onthou dat daar verskillende soorte zar in die Soedan beoefen is: zar burei, zar tombura en zar nugara, in die minste. Alhoewel hul rituele van mekaar verskil, het verskillende oorspronge vir hulle en individuele geeste verskil, was almal gebaseer op 'n soortgelyke begrip van die wêreld van rooi geeste. Vandag word slegs burei en tombura in Soedan aangetref, en in die praktyk bestaan ​​daar nou 'n sekere mate van oorvleueling, samewerking en gedeelde geskiedenis.

Vandag verwys die term zar na verskillende dinge. Dit is 'n spesifieke soort gees, en dit beskryf ook die toestand van 'n persoon wat deur daardie gees besit word. Dit is 'n vorm van wanorde wat veroorsaak word deur daardie besitting, sowel as die ritueel wat met zargeeste verband hou, wat tromme, sang, opoffering, kleurryke voorstelling van ander, feesmaal, kwaai wierook kan insluit, tesame met onvoorspelbaarheid en spanning. Soms word mans by die seremonies gevind, en hulle kan beweer dat hulle kundige begrip van die verskynsel het. By die geleentheid word hulle egter gereeld deur vroue beskou as homoseksueel, wat weet dat 'n groot deel van die hedendaagse zarritueel van manlike oë af plaasvind; manlike deelnemers word heel anders behandel. Dit is in wese 'n vroueruimte. 

Die volgende gevallestudie uit die stad Sennar, sentraal-Soedan, illustreer die soort geskiedenis agter baie onafhanklike groepe Zar Burei in die land, wat die verbande tussen Zar en die Ottomaanse leër versterk, asook die skommelinge in geesmanifisasies oor tyd voorstel. Dit is uniek net omdat die nasate van die stigter van hierdie groep 'n rekord oor die geskiedenis van hul groep gelaat het (in Kenyon 2012). Die stigter, 'n vrou wat nog onthou word as Zainab het Buggi (dogter van Buggi) of ouma Zainab (Haboba Zainab) gebore in Omdurman in ongeveer 1880, 'n tyd toe hierdie streek nog 'n buitepos van die Ottomaanse Ryk was. 'N Paar besonderhede van haar vroeë lewe het oorleef, maar familielede het onthou hoe sy toe sy nog jonk was na Opper-Egipte gebring is, waar sy verbonde was aan die huisgesin van die Ababda-edelman, Agha Osman Murab. Die tydsberekening van haar vertrek uit Omdurman toe die Ottomaanse gesag in duie gestort het, die naam van haar vader (of 'eienaar'), en haar vroeë lewe in die huishouding van 'n man wat as al-agha onthou is, 'n Ottomaanse militêre titel, alles versterk die waarskynlikheid dat sy gebore is op 'n slawe-agtergrond, met bande met die leër. Die afstammelinge van Zainab het later onthou hoe dit was toe sy nog 'n jong meisie in Opper-Egipte was, dat sy die geeste leer ken het, hoewel daar geen bewyse is dat sy destyds aktief by die ritueel betrokke was nie. Verwysings na hierdie periode "in die paleise" word steeds helder onthou in die ritueel wat deur ouma Zainab na Sennar gebring is.

Op 'n sekere punt ontmoet Zainab 'n soldaat met die naam Mursal Muhammad Ali, 'n Egiptenaar van Soedanese (Dega) oorsprong. Met hom het sy na Soedan teruggekeer, deel van die Anglo-Egiptiese invalsmag van 1896-1898. Tydens die slag van Karari, net noord van Omdurman, het hierdie leër troepe verslaan wat lojaal teenoor die Khalifa 'Abdallahi was. Ottomaanse gesag is herstel in die naam van die “Condominium” -reël, waardeur die mag (ten minste nominaal) deur die Britte (al-Khawajat) gedeel is) en Egiptiese amptenare (al-Pashawat). 

Zainab en Mursal het slegs 'n kort tydjie in Omdurman deurgebring voordat hulle tweehonderd kilometer suid na 'n klein kolonie aan die Blue Nile River, Makwar, verhuis het om afgetrede soldate en hul gesinne te huisves. Zainab het hom in die lewe van 'n boer se vrou gaan vestig en kort daarna 'n tweeling, Muhammad en Asha, gebaar. Mursal is egter 'n paar jaar later oorlede, en Zainab is daarna met Marajan Arabi getroud en verhuis na sy dorpie naby Sinja, tagtig kilometer suid van Makwar. Marajan was 'n bekende beoefenaar van zar nugara, en alhoewel nugara nie meer in Sennar beoefen word nie, word sy formidabele kragte steeds onthou. Kort na die huwelik het Zainab siek geword. Marajan het erken dat hoewel sy siek was met zar, dit nie nugara was nie. 'N Leier van zar burei, al-Taniyya (ook bekend as Halima), is geroep om haar met 'n volle ritus van sewe dae te behandel, en sy erken Zainab se eie magte in Zar. Nadat Zainab herstel het, het sy met al-Taniyya begin oefen en geleer om die geeste op te roep en met hulle te onderhandel.

Dit sou die basis vorm van zar burei in die hedendaagse Sennar. Alhoewel die huidige tombura in Sennar nie verwant is nie, het die leier in Tombura in 2001 die magte van Zainab met respek herinner:

Sennar zar is vandag net van Zainab af. Toe ons bewus word, vind ons dat sy dit gehad het. . . . Dit was alles van die vrou met die naam al-Taniyya, van die Turke, van mashaikha kabira (die senior vroulike leier) (Kenyon 2012: 51).

Intussen word Zainab se seun Muhammad 'n ywerige student van Marajan en vertoon homself sterk in Nugara. Hy het soldaat geword, maar met sy aftrede (omstreeks 1925) keer hy terug na sy eie vader se huis en toewyding in Makwar / Sennar, waar hy hom gou as 'n formidabele Zar-leier vestig. Toe Zainab vir 'n tweede keer weduwee was (omstreeks 1930), het sy weer by Muhammad en sy vrou Sittena gaan woon. Daarna het hulle saam in die binnehof van hul huis, in die hartjie van die stad, Zar geoefen en 'n groot klante in die omgewing opgebou. Die gesin het voorspoedig geword en hul toenemende welvaart is later met ontsag onthou. Oor die volgende drie dekades het Zainab 'n reputasie verwerf as 'n formidabele en deernisvolle leier. Die vroue wat sy opgelei het, het die volgende generasie zar-leiers geword en vandag beweer alle zar burei-huise in Sennar afkoms van ouma Zainab.

Zainab is in 1960 oorlede, maar die periode toe sy in Sennar (1930–1960) in Zar beoefen het, was 'n tyd toe die oortuigings en praktyke van die Zar in Soedan opgewek is (Constantinides 1991: 92), wat grootliks deur die Anglo-Egiptiese owerhede geïgnoreer is. In die latere twintigste eeu het hierdie neiging voortgeduur totdat die staatsgreep in 1989 tot die stigting van 'n Islamitiese staat gelei het, waaronder Zar genadeloos uitgesonder is vir vervolging.

Leerstellinge / oortuigings

Die oortuigings van Zar konsentreer op die bestaan ​​van rooi geeste, 'n spesifieke soort gees wat 'n parallelle lewe tot die mens lei, en wat onderskei word van swart geeste, die ander belangrikste gees-kategorie. Laasgenoemde, soms bekend as djinn, vuil en gevaarlike ruimtes bewoon, en as hulle met 'n menslike liggaam in aanraking kom, kan hulle spring en dit besit, en dit kan probleme veroorsaak, insluitend siekte en selfs waansin. Sulke gevaarlike geeste moet uitgedryf word voordat die gasheer kan herstel, 'n uitdaging wat slegs uitgevoer word deur 'n Islamitiese heilige man wat spesiale genesingsgeskenke het.

Rooi geeste of zar, aan die ander kant, is grotendeels welwillend, hoewel hulle, net soos die mense wat hulle besit, skadelike en selfs gevaarlike gedrag kan hê. In teenstelling met swart geeste, kan hulle nie gedrywe word nie, terwyl hulle haar hele lewe lank by 'n gasheer bly. Daar word soms gesê dat almal een of meer van hierdie rooi geeste besit wat gereeld geërf word, dikwels van 'n familielid in die vroulike lyn. Tensy dit gepla word, bly die gees stil, wat geen duidelike teken van sy teenwoordigheid veroorsaak nie, maar hy laat sy menslike gasheer gewoonlik weet van sy voorkeur vir sekere voedsel, of vir kledingstukke of juwele. As iets egter ontstellend is (byvoorbeeld as die gasheer sy voorkeure ignoreer), kan dit probleme vir die gasheer veroorsaak, soos siekte of gesinsprobleme. Sy word dan aangeraai om die middel te raadpleeg deur oorleg met 'n plaaslike leier van die Zar-groep.

Die wind, Red Wind (al-rih al-ahmar), is 'n soortgelyke geeste vergelyk met elektrisiteit, wat in staat is om in ruimtes en liggame binne te dring, maar in sigself onsigbaar en onopsigtelik. Hulle verkry 'n sigbare identiteit slegs deur mense te besit, wat hul eise vir spesifieke kleredrag, bykomstighede en gedrag humor om verdere ontwrigting te voorkom. Hulle bestaan ​​word geregverdig deur die wydverspreide geloof dat hulle bekend was aan die profeet Mohammed, wat in die Hadith genoem word (berigte oor die woorde en dade van die profeet). Daar is honderde verskillende suikergeeste, die werklike getal vaag, met nuwe geeste wat aanhou verskyn en ou geeste verdwyn of ten minste vergete is. Sommige is benoem en goed gedefinieerd, ander slegs bekend as deel van 'n groep. Almal word egter in 'nasies' gegroepeer, wat vandag eenvormig in die Soedanese zar voorkom en wat die historiese konteks van die streek weerspieël. Ingevolge die volgorde waarin hulle by formele rituele geleenthede ontbied word, is dit: Darawish, Pashas, ​​Khawajat, Habbash, Arabiere, Swartes, en ('n aparte kategorie) die Dames (al-Sittat). Dit word hieronder verder bespreek.

RITUELE / PRAKTYKE 

Daar is vandag verskillende soorte ritueel in Soedan, soortgelyk aan beide zar burei en tombura. Op 'n basiese vlak is die leier van 'n plaaslike groep (bekend as al-ummiya of al-shaikha) beskikbaar vir bespreking, dikwels op enige tyd van die dag of nag. Persone wat glo dat sy of haar probleme met zar verband hou, word aangeraai om so 'n konsultasie te raadpleeg om vas te stel wat presies aangaan. In 'n kamer wat gewoonlik vir zar-aktiwiteite gereserveer is, maak die leier haar boks (al-sandug) met rituele bykomstighede oop, insluitende spesiale wierook wat vermoedelik die geeste oproep, en op 'n pot brandende kole druppels 'n paar knippies wierook. Dit gebruik sy om die liggaam van die kliënt te berok of skoon te maak, asook om haarself in te asem. Die proses kan haar dan in trance lei, waartydens sy met die geeste kan kommunikeer. Vir die grootste deel kommunikeer zar spirits nie mondelings nie, maar tydens die trance-ervaring (en later in haar slaap) word daar vermoed dat die leier in kontak is met die zar-gees (e) wat die kliënt besit, om hul identiteit en oorsaak te bepaal van hul onrus. Op hierdie indirekte manier word die geeste se wense aan die pasiënt gekommunikeer. Tydens sulke konsultasies, wat gereeld plaasvind, is daar geen musiek of dans nie, geen spesiale rok vir geeste nie, en geen verversings nie, tensy die pasiënt geskenke van hoenders of duiwe gekoop het wat hy vir die zar aangebied kan word.

Hierdie gebeurtenis is die begin van 'n persoon se loopbaan in zar en haar verhouding met 'n plaaslike leier, aan wie sy die res van haar lewe verbonde sal bly. Sy besoek die leier wanneer sy nodig het, en kan dit vir 'n klein bedraggie doen kontak die geeste wat haar besit deur die voorbidding van die leier. Sy sal ook geroep word om meer formele rituele by die leier se huis in zar by te woon en om dit soveel as moontlik met geld en / of dienste te ondersteun.

Die stoel, al-kursi, is 'n meer formele ritueelvlak en kom voor wanneer 'n vrou wat deur een of meer erge geeste ontsteld is, dit kan bekostig om dit te borg. Opsioneel behoort 'n kursus sewe dae te duur, alhoewel hierdie uitgawe buite die vermoë van die borg van die byeenkoms is, is 'n driedaagse of selfs eendaagse geleentheid moontlik. Die geeste (en die verskillende leërskare wat hulle besit) verkies egter die volle week van viering. Gedurende hierdie periode het die hele gemeenskap (al-jama'a) van geeste word afgeroep om hul leërskare te besoek, terwyl baie vroue gelyktydig deur dieselfde gees besit word. Die Darawiese, geeste van Islamitiese (Sufi) heiliges is die eerste wat by alle formele rituele geleenthede neerdaal. [Foto regs] Die vrouens wat hulle besit het lang wit jalabiya ('n los kledingstuk wat die hele liggaam behalwe die kop bedek), bedek hul koppe en leun op Sufi-wandelstokke, lyk salie en plegtig. Na die verlof van Darawish, skud die vroue hul besitting af, en begin weer effens verdof na die omhelsing en glimlag van hul vriende. Kort daarna roep verskillende trommelslae, sang en wierook die Pashas, ​​geeste van die negentiende-eeuse Egiptiese edelmanne, direk “van die paleise af.” [Beeld regs] Die vroue wat deur hulle besit word, trek nou wit of room jalabiya uit, en die leier deel rooi fez (hoede) uit haar versameling bykomstighede uit, sodat die geeste kan geniet. Sodra die Pashawat-geeste almal weg is, verander die tromme weer en roep die Khawajat, geeste van Europese koloniale offisiere, op. Hul rokvoorkeure is baie uiteenlopend en hang dikwels van net een kledingstuk ('n serp, 'n das) wat dien om die gees te onderskei. Die gedrag van hierdie geeste, in die onlangse verlede, was arrogant en dronk (selfs toe daar geen drank gedrink is nie), aangemoedig deur die politiek van Soedan in die laat twintigste eeu, toe die betrekkinge met die Weste toenemend gespanne geword het. Khawajat-geeste word op hul beurt gevolg deur die Habbash (Ethiopiërs), Arabiere (geeste van nomadiese krygers) en Swartes (kragtige vegtersgeeste uit Sentraal-Afrika), wat ook kenmerkend is vir klerevoorkeure sowel as lyftaal. Al hierdie geeste is manlik. 'N Laaste groep of nasie, die Dames, al-Sittat, bevat vrouens uit al die ander nasies, in die verlede en die hede. Die Ethiopiese vroue word veral gretig gewag, en as hulle besoek, word buitensporige rokke en juwele entoesiasties uitgestal.

'N Spesiale verwelkoming word gereserveer vir die gees, of geeste, wat die borg van die geleentheid ontstel. Vir hulle word diereopofferings aangebied, en spesiale kos en drank word bedien (volgens hul voorkeure). Die verskillende vroue wat hulle besit, dra almal klere en bykomstighede wat bekend is dat hulle dit behaag, waarvan baie meestal uit die latere negentiende eeu kom. Hulle mag tydens die seremonie meer as een keer vrouens besit en word met besondere hoflikheid en respek behandel.

Gedurende die negende Islamitiese maand Rajab, in 'n ritueel soortgelyk aan die kursi, word daar verwag dat elke huis of groep zar 'n danksegging, al-karama, sal aanbied, sodat die hele maand opgevolg word met opeenvolgende dankseggingseremonies. [Beeld regs] By hierdie geleentheid is die leier self die gasvrou, ondersteun deur al die lede van haar huis. Dit is wanneer sy haar verhouding met die geeste herbevestig en erkenning kry van ander leiers wat genooi word om mekaar se geleenthede by te woon. Dit is die grootste jaarlikse geleentheid in zar en elke leier erf 'n spesifieke datum waarop sy haar rituele karama kan open. Slegs die senior leier in 'n gebied kan haar danksegging hou op die 27ste dag van Rajab, 'n besonderse heilige dag in die Sufi-kalender.

Uiteindelik is daar 'n spesiale ritueel rondom die omgord of inhuldiging van 'n nuwe leier in die Zar. Dit kom selde voor; daar is vandag slegs vyf huise van burei-zar in die distrik Sennar, en leierskap is 'n lewenslange verbintenis waarna baie streef, maar min eintlik bereik. Die ritueel in die omhulsel trek weer van die kursi af, wat sewe dae optimaal duur, maar dit word aangebied deur die nuwe leier en haar gesin. Haar eintlike inhuldiging, met al die geeste in die liggame van haar ondersteuners, is die hoogtepunt van die seremonie. Dit word uitgevoer deur die leier saam met wie sy opgelei is, met die hulp van ander zar-leiers uit die distrik. Die spesifieke ritueel berus op die simboliek van soortgelyke Sufi-broederskapsgebeure.

Begin in die 1970's is 'n ander informele ritueelvlak ingestel, bekend as die koffie (al-jabana). Dit het gelei tot 'n verdere verspreiding van die zar-aktiwiteit, en dit het dit goedkoper, en dus meer toeganklik, vir dié van beperkte middele gemaak. 'N Geringe Habbash (Ethiopiese) gees genaamd Bashir het die ummiya Rabha, kleindogter van Zainab, besit en is koffie bedien, soos geskik vir 'n Ethiopiër geag. Hy het aangekondig dat hy van plan was om haar elke Sondag te besoek (gepas vir 'n Christelike gees soos hy) en het mense genooi om met hom te kom konsulteer. Tien jaar later het Bashir op Sondae 'n paar ander vrouens in die stad besoek, en soms ook ander dae. Vir 'n klein bedrag, hul vriende en bure kon saam met hom koffie drink en hul bekommernisse na hom bring. Anders as ander geestelike geeste, wat net nie-verbaal deur die ummiya kommunikeer, gesels Bashir met sy gaste, hoewel in 'n gebroke Arabies, en grap en vermaak hulle ook dikwels. [Beeld regs]

Aan die begin van die een-en-twintigste eeu het twee ander geeste besoek adepte met kragtige zar, wat na bewering half-broers en susters van Bashir was, en soortgelyke dienste verrig: Dasholay, sy halfbroer wat Bashir se Ethiopiese moeder deel, maar 'n Soedanese soldaatvader het en vertoon 'n ernstige, meer ernstige optrede as Bashir; en Luliya, hul halfsuster, 'n geweldige gewilde gees, wat alles wat mooi en vroulik is in die Soedanese konteks verpersoonlik, en vir wie mense kommer bring oor seksualiteit, insluitend swangerskap, bevalling en homoseksualiteit. [Foto regs] Interessant genoeg word hierdie drie geeste beskryf as nederige dienaars (al-khudam)), en namate hul profiele gedetailleerd is, word dit duidelik dat hulle nie net weer by die Ottomaanse geledere aansluit nie, maar gegrond is in die slawekultuur van die negentiende eeu. Nog meer betekenisvol, die gewildheid van hierdie drie geeste (Bashir, Dasholay en Luliya), op alle vlakke van die Zar-praktyk, maak hulle tans die belangrikste en invloedrykste Zar in Soedan.

ORGANISASIE / LEADERSHIP 

Ondanks die stelling van die teendeel, is daar geen oorkoepelende organisasie in zar, burei of tombura nie, en is daar geen erkende algehele leierskap nie. Organisasie is grootliks plaaslik, en hoewel sommige senioriteit op daardie vlak onder die leiers van die Zar erken word, kan dit mettertyd verander. Een van die grootste verskille tussen zar burei en tombura word egter in hul organisasie gevind. Tombura is ietwat hiërargies, met 'n manlike leier (al-sanjak, 'n term uit Ottomaanse militêre titels) wat toesig hou oor verskeie onafhanklike vroulike groepleiers, al-shaikhat of al-ummiyat (pl.). Die sanjak moet by enige formele rituele geleentheid, soos 'n kursi of karama, teenwoordig wees, maar die daaglikse bestuur van elke groep se aktiwiteite strek oor die Shaikha.

Aan die ander kant bly Burei 'n streng aasfaliese organisasie. Elke leier erf haar status deur 'n vakleerlingskap van sewe jaar by 'n ander leier, gevolg deur haar inhuldiging, waarna daar gesê word dat sy haar eie vak oopmaak, onafhanklik van haar mentor, van wie se praktyk haar eie zar nou sal afwyk. Sy bly dus gekoppel aan haar “senior moeder” in Zar, maar met alle ander leiers is sy gelyk. Hierdie status word versterk wanneer sy uitgenooi word om 'n seremonie by te woon in een van die ander huise in die Zar, vir 'n Rajab-seremonie of 'n gordel. Sy neem haar eie wierook om haarself en haar gees te beskerm teen moontlike afguns of uitdagings in hierdie uitheemse omgewing, maar word andersins as 'n geëerde en gelyke gas beskou.

In beide burei en tombura word elke leier bygestaan ​​deur 'meisies' (vroue om hulself op te lei vir die versterking van hul mag in zar) wat haar wierook voorberei; hou die wierookpot vol en berook pasiënte wat hulp soek; waak oor die leier terwyl sy besete raak en help om die geeste in toom te hou; die benodigde voorrade op te laai; of hou die leidende onderneming bloot in 'n baie veeleisende en tydrowende werk. Sommige van hierdie helpers verwag dat hulle op 'n sekere tydstip leiers sal word en verbind hul persoonlike tyd en hulpbronne aan 'n formele vakleerlingskap van sewe jaar. [Beeld regs] Min slaag in werklikheid om hierdie doel te bereik.

Kwessies / UITDAGINGS

Vanaf die vroegste geskrewe verhale van zar, is hierdie oortuigings en praktyke geassosieer met die 'primitiewe' gedrag van vroue, verkleineer deur manlike waarnemers, plaaslik en internasionaal, akademies en familielede. Hierdie siening word akademies geassosieer met die geskrifte van die antropoloog IM Lewis (1930–2014), en dit beïnvloed steeds enkele geskrifte oor die Soedanese zar (Lewis 1971). Alhoewel dit die siening van buitestaanders oor Zar kan vorm, is dit egter 'n kwessie van onverskilligheid of belaglikheid vir adepte, wat meen dat dit wys hoe min buitestaanders eintlik van Zar weet.

In die een-en-twintigste eeu het die adjudante van die Zar 'n aantal ander uitdagings gekonfronteer. Die opkoms van politieke Islam was die belangrikste. Die Islam wat reeds in die vyftiende eeu in hierdie streek versprei het, is gevorm deur die Sofi-ideologie en verdraagsaamheid. Sedert die middel van die twintigste eeu het 'n meer radikale vorm van Islam, wat deur Wahhabi beïnvloed is, egter 'n opkoms gekry, wat kulmineer met die instelling van die Shari'a-wet in 1983 en die daaropvolgende militêre staatsgreep in 1989, wat 'n Islamitiese staat tot stand gebring het. In die negentigerjare is zar-aktiwiteite aktief verbied, rituele aangeval en leiers geslaan, beboet en selfs in die tronk gegooi. Alhoewel hierdie dreigemente teen 1990 nie meer van krag was nie, was vroue huiwerig om hul seremonies op gewilde plekke te hou, en verkies om onbewuste huise in armer woonbuurte te hou, weg van wakende Islamitiese oë en veiligheidsbeamptes. Daar is noukeurig waargeneem dat die plakkers toegesak word, selfs al lyk dit asof hulle amptelik opgehef is, en dat Khawaja (Europese) of swart geeste hul eise vir sterk drank van die hand gewys het, iets wat nie meer beskikbaar was sedert die Shari'a-wet in werking getree het nie.

Vir baie streng Moslems vandag word zar gesien as haram (verbode), selfs godslastering. Die opvattings wat oor adapte van Zar beskik het, drink bloed en alkohol as deel van die ritueel, maar dit bly steeds wydverspreid. Dit was miskien so 'n eeu gelede, maar in lewendige geheue word die parfuum genaamd 'Sudanese Girl' (Bit as-Sudan) beskryf as bloed en ritueel dronk, gemeng met wierook, om die geeste te laat voel. Alkoholiese drankies is nie meer beskikbaar nie, en dit word gesê dat dit 'n belangrike rede is waarom Europese geeste nie meer besoek nie. Zar word ook as anti-Islamities gesien, hoewel baie van die organisasie en ritueel daarvan afgelei is van Sofi-wortels. In toenemende getalle het die Soedannese mans en vroue egter op pelgrimstog na Mekka gegaan en teruggekeer met versterkte idees oor Wahhabi oor Islam. Dit sluit in menings oor zar, wat in die Saoedi-koninkryk verbied word.

In die afgelope halfeeu het wydverspreide geletterdheid en opvoeding, veral vir vroue, ook idees oor zar beïnvloed. Deur die skool en moskee leer vroue moderne maniere om te dink, en dit sluit in dat die zar as agterlik, primitief en uitgedien beskou word. Die pogings van die Islamitiese Staat om streng Moslems en moderne burgers voort te bring, het geen akkommodasie gemaak vir die rituele en oortuigings van Zar nie. Hierdie sienings is versterk deur regeringsbeheerde televisieprogramme oor Soedan en sy kulture, waarin zar op verskillende maniere voorgestel word as 'n oulike tradisionele kultuur of as iets verbode aan goeie Moslems. Die televisie self het ook 'n groot invloed op die Soedannese lewe gehad. Die skedulering van gewilde seepopera gedurende die aandure, wat tradisioneel beskou word as om bure te besoek, het gelei tot 'n verdeling in plaaslike sosiale aktiwiteite en die maklike besoek tussen huishoudings wat gemeenskappe slegs 'n generasie gelede gekenmerk het, wat die gewildheid van informele en formele zar-aktiwiteite.

BETEKENIS VIR DIE STUDIE VAN VROUE IN RELIGIES

Soos die grootste deel van die Moslem-wêreld, word die Soedanese samelewing steeds deur geslags segregasie gedeel, en vandag word zar as 'n duidelike deel van die vrouekultuur beskou, selfs al word dit gevier as deel van die tradisionele Soedanese kultuur. Dit bly 'n kennisarea waar mans altyd op vroue se begrip uitstel, selfs al was mans in die verlede aktief in die praktyk en organisasie daarvan. In Sennar onthou mense die man van Zainab, Marajan, wat zar nugara beoefen het, met sy angswekkende rituele wat dans op warm kole en kookwater geëet het. Dit word aangehaal as voorbeelde van hoe veeleisend Zar vroeër was toe mans in beheer was.

In die hele Soedanese geskiedenis was dit egter mans wat die eerste keer onder druk geplaas is om te verander en aan te pas: om hulle tot Islam te bekeer, om goeie koloniale burgers te word, om opgeleide lede van die moderne volkstaat te word. Dit het meer en meer in die hande van vroue gelaat, as dit nog nie daar was nie. Nugara het verdwyn en die vorme van zar wat vandag voorkom, is sagter, selfs alhoewel hulle aanhou om te voorsien in die behoeftes van diegene wat ontstel word deur simptome wat as 'n besitting van die zar gediagnoseer is. Mans kan wel oorgaan in Sufi-rituele, maar besit deur die rooi geeste is nou byna geheel en al 'n vroulike sfeer, waar die begrip van die 'bonatuurlike' getemper word deur koestering en gasvryheid, en interaksies met die geesteswêreld 'n wonderlike, dramatiese, kleurryke party.

Laastens is dit opmerklik dat hoewel geesbesit 'n vreemde, onnatuurlike verskynsel vir buitestaanders, skeptici en ongelowiges kan lyk, dit in die meerderheid samelewings voorkom (Bourguignon 1991; Di Leonardo 1987). Ondanks pogings om sulke “besittingsgodsdienste” te onderdruk, het hulle opvallende veerkragtigheid getoon en bly hulle nuwe aanhangers gelok. Sommige skrywers het dit verwant aan situasies waarin onderdrukking en sosiale geweld gereeld voorkom (bv. Kwon 2006; Lan 1985). Ander (bv. Lambek 1993; Palmié 2002) het getoon dat nie net geesbesit aan die plaaslike behoeftes voldoen nie, maar ook alternatiewe epistemologieë bied wat die heersende modernistiese retoriek bevraagteken, sowel as ons aannames oor godsdiens en kontemporêre lewe.

IMAGES

Beeld # 1: Darawiese gees. Foto deur skrywer in Sennar, 2001.
Beeld # 2: Pashawat-geeste in optog. Foto deur skrywer in Sennar, 2001.
Beeld # 3: Karama, met musikante en kursusse van aanbiedings aan die zar. Foto deur skrywer in Sennar, 2004.
Beeld 4: Zar-konsultasie met Bashir. Foto deur skrywer in Sennar, 2001.
Beeld # 5: Al-Sittat (Luliya). Foto deur skrywer in Sennar, 2001.
Beeld # 6: Dasholay met assistent en boks. Foto deur skrywer in Sennar, 2004.

Verwysings

Al-Nagar, Samia al-Hadi. 1975. “Geestelike besit en sosiale verandering in Omdurman.” M.Sc. Tesis. Universiteit van Khartoum.

Boddy, Janice. 1989. Baarmoeder en uitheemse geeste. Madison, WI: Universiteit van Wisconsin Press.

Bourguignon, Erika. 1991. Besit. Prospect Heights, IL: Waveland Press

Constantinides, Pamela. 1972. “Sickness and the spirits: A Study of the‘ Zar ’Spiritbesit Cult in the Northern Sudan.” Ph.D. verhandeling. Universiteit van Londen.

Di Leonardo, Micaela. 1987. "Mondelinge geskiedenis as etnografiese ontmoeting." Mondelinge geskiedenisoorsig 15: 1-20.

Hurgronje, C. Snouck. 1931. Mekka in die laaste deel van die 19de eeu. Leyden: EJ Brill.

Kenyon, Susan M. 2012. Geeste en slawe in Sentraal-Soedan: die rooi wind van Sennar. New York: Palgrave MacMillan.

Klunzinger, CB 1878. Bo-Egipte: sy mense en sy produkte. Londen: Blackie & Son.

Kwon, Heonik. 2006. Na die slagting: Herdenking en troos in Ha My en My Lai. Berkeley: Universiteit van Kalifornië Pers.

Lambek, Michael. 1993. Kennis en praktyk in Mayotte: plaaslike gesprekke oor Islam, towery en geesbesit. Toronto: Universiteit van Toronto Press.

Lan, David. 1985. Guns and Rain: Guerillas en Spirit Mediums in Zimbabwe. Londen: James Curry.

Lewis, IM 1971. Ekstatiese godsdiens. Harmondsworth, die Verenigde Koninkryk: Penguin Books.

Lewis, IM, A. al-Safi, en Sayyid Hurreiz, eds. 1991. Vrouegeneeskunde: die Zar-Bori-kultus in Afrika en verder. Edinburgh: Edinburgh University Press vir die International African Institute.

Makris, GP 2000. Veranderende Meesters: Geestelike besit en identiteitskonstruksie onder slawe-afstammelinge en ander ondergeskiktes in die Soedan. Evanston, IL: Northwestern University Press.

Natvig, Richard. 1987. "Oromos, slawe en die Zargeeste: 'n bydrae tot die geskiedenis van die Zar-kultus." International Journal of African Historical Studies 20: 669-89.

Palmié, Stephan. 2002. Towenaars en wetenskaplikes: verkenning in die Afro-Kubaanse moderniteit en tradisie. Durham, NC: Duke University Press.

Seligman, Brenda Z. 1914. “Oor die oorsprong van die Egiptiese Zar.” Folklore 25: 300-23.

Posdatum:
20 November 2019

 

 

Deel