Olivia Groff David G. Bromley

Spoorwegkapelwaens

HOOFSTUKKERS TYDEL

1880's: Die Russies-Ortodokse Kerk ondersteun 'n aantal kapelwaens langs die Trans-Siberiese Spoorweg.

1890 (28 April): Biskop William David Walker het met die Pullman Palace Car Company gekontrakteer om Amerika se eerste katedraalmotor te bou.

1890 (November): Biskop Walker verlaat Chicago in 'Church of the Advent', die Cathedral Car van Noord-Dakota, op pad na Fargo, Noord-Dakota.

1891: Die eerste kapelmotor van Noord-Michigan was waarskynlik in gebruik by die biskop biskop, G. Mott Williams.

1891 (Mei 23): 'Evangel', die eerste kapelkar vir die Baptiste, is in Cincinnati, Ohio, toegewy.

1893 (Mei 24): “Emmanuel,”Die tweede motor wat deur die Baptiste gebou is, is in Denver, Colorado, toegewy.

1894 (25 Mei): Die Baptiste-kapelmotor, "Glad Tidings", is in Saratoga Springs, New York, gewy.

1895: Die tweede kapelmotor van Noord-Michigan was in gebruik en bedien die Episcopal Church.

1895 (1 Junie): 'Good Will', die Baptiste-motor wat gestuur is om die inwoners van Texas te bedien, is in Saratoga Springs, New York, toegewy.

1898 (21 Mei): 'Messenger of Peace', die vyfde Baptiste-kapelwa wat gebou is, word in New York ingewy. Messenger of Peace is na verwys as 'die Ladies' Car 'omdat Baptiste-vroue van regoor die land die nodige fondse ingesamel het vir die konstruksie daarvan.

1900 (27 Mei): "Herald of Hope" is in Detroit, Michigan, toegewy. Hierdie motor het ook bekend gestaan ​​as 'The Young Men's Car' omdat die jong Baptiste-mans van Detroit's Woodward Avenue Church die eerste duisend dollar ingesamel het vir die konstruksie daarvan.

1904 (30 - 1904 (1 Desember): Boodskapper van Vrede was te sien op die Wêreldtentoonstelling in St. Louis. Vader Francis Clement Kelley het die kapelmotor besoek en daarna die idee na die Katolieke Uitbreidingsvereniging geneem.

1907 (16 Junie): “St. Anthony, die eerste Katolieke kapelmotor, is amptelik geseën in Chicago, Illinois.

1912 (30 Junie): “St. Peter ”, die tweede van die Katolieke kapelwaens, is in Dayton, Ohio, toegewy. Anders as sy voorganger, St. Anthony, is hierdie kapelmotor, is van staal gebou.

1915 (14 Maart): Die laaste van die Katolieke kapelvoertuie, “St. Paul, ”is in New Orleans, Louisiana, toegewy.

1915 (Mei 21): 'Genade,' wat deur die Conway-gesin aan die Baptiste geskenk is, is in Los Angeles, Kalifornië, opgedra. Grace was die laaste Baptiste kapelmotor wat gebou is, sowel as die enigste Baptiste kapelmotor wat van staal gebou is.

1962: St. Paul, die laaste kapelmotor wat mobiel gebly het, het sy diens in Montana beëindig.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Gedurende die laaste helfte van die negentiende eeu het gevestigde godsdienstige tradisies in verskeie lande innoverende maniere ontwikkel om nuwe nedersettingspopulasies te bereik. Begin 'n eeu vroeër, het godsdienstige sendelinge in Amerika wat 'kringryers' genoem is, verspreide en geïsoleerde grensbevolkings te perd opgesoek om die evangelie te versprei. Metodiste is veral aangewys as kringryers. Die koms van spoorweë bied 'n nuwe manier om hierdie missionêre doel, kapelvoertuie, te bereik. Met name vir lande met groot geografiese gebiede soos die Verenigde State, Australië en Rusland, was kapelvoertuie 'n aantal jare 'n lewensvatbare opsie. Die Die Russies-Ortodokse Kerk het vyf treinwaens in die 1880s langs die Trans-Kaspiese en Trans-Siberiese spoorweg bedryf. [Foto regs] Hierdie motors het twee priesters per motor vervoer wat elke dag die sakramente sou administreer terwyl die treine die spoorlyne ry (Walker 1896: 577; bmberry 2019; Miklós 2014).

Elders word berig dat pous Pius IX 'n spesiaal toegeruste spoorwegmotor gebruik het wat hom toegelaat het om sakramente toe te dien wanneer hy deur die pouslike state reis (Kelley 1922: 69). Boonop word beweer dat kapelmotors in sommige gebiede van Afrika as sendingdienste gebruik is, hoewel inligting oor hierdie kapelwaens nie verder strek as wat dit in sendingpublikasies genoem word nie (Walker 1896: 577). Die beste gedokumenteerde geskiedenis van kapelwaens is in die Verenigde State.

Die begin van 'n nasionale spoorwegstelsel het in die 1860's begin met die oprigting van die Eerste Transkontinentale Spoorweg, en namate die spoorwegnetwerk uitgebrei het, het nuwe gemeenskappe ontwikkel. Hierdie grensgemeenskappe was dikwels klein, met min inwoners en beperkte aanvanklike infrastruktuur. Toe mense na die grens beweeg, moes hulle besluit watter organisatoriese beleggings hulle moes doen. Die inwoners van hierdie dorpe was geneig om in die ekonomie eerder as godsdiens of kultuur te belê (Lacitis 2012). Namate dorpe meer gevestig geraak het en hul bevolking toeneem, het merkers van gevestigde lewe, soos ondernemings en skoolhuise, al hoe meer begin verskyn. Teen die 1890s word die meerderheid van die Weste van die Verenigde State as "gevestig" beskou, maar het hulle steeds "grensgebied" vir die Episkopale, Baptiste en Katolieke kerke (Taylor en Taylor 1999: 18). Hierdie verskillende kerke was betrokke by sendingwerk oor die grens heen, maar die verspreiding van die bevolking het hierdie werk moeilik en tydrowend gemaak. Kapelwaens bied 'n nuwe manier om verafgeleë en uiteenlopende bevolkingsnedersettings te bereik.

David Walker, [Beeld regs], wat die eerste was wat 'n kapelmotor vervaardig en in gebruik gebring het. As biskop van Noord-Dakota het Walker toesig gehou oor 'n uitgebreide gebied met min gevestigde kerke of gemeentes, ondanks die voorkoms van klein dorpies wat langs die spoorlyn opgekom het. Op 'n reis na Rusland het Walker die Ortodokse kapelwaens gesien en die idee na ander Episkopaleërs gebring as 'n oplossing vir die unieke situasie van sending in die Noord-Dakota-gebied. 'N Kerk op die wiel sal godsdiensleiers in staat stel om dienste te lewer aan diegene in die pas gevestigde dorpe sonder om die kapitaal te benodig wat nodig is om fisiese kerke te stig (Taylor en Taylor 1999: 13-14, 18)

In 1890, nadat hy die nodige fondse ingesamel het, het Walker met die Pullman Palace Car Company gekontrakteer om die eerste Amerikaanse kapelkar te bou. Hierdie motor, 'Church of the Advent', die Cathedral Car of North Dakota, was sestig meter lank met 'n area vir godsdiensdienste en 'n klein woonstel vir biskop Walker. Die motor was toegerus met draagbare stoele en die funksies wat Bishop Walker gehad het sal godsdienstige dienste moet verrig, soos 'n altaar, 'n leek, 'n lettertipe en 'n orrel. Baie van die artikels en meubels van die motor is deur Episkopaleërs regoor die land (Taylor en Taylor 1999: 18-20) gegee. [Beeld regs]

Biskop Walker se plan was om die spoorlyne te reis en nuus te gee oor sy komende besoek dae voordat hy by 'n stad aangekom het. By die aankoms op 'n bestemming sou die katedraalmotor na 'n sypaadjie verskuif word waar dit vir 'n tydjie sou bly, sodat Biskop Walker godsdiensdienste aan die bevolking in die omgewing kon aanbied. Toe Walker gereed was om na 'n ander stad te gaan, sal die katedraalmotor met 'n ander trein opgetel word, en die proses sal voortduur. Walker se kapelmotorplan was 'n sukses. In die eerste drie maande wat die motor in gebruik was, is dertien stoptoppe gemaak, met die motor wat gereeld gevul is tydens dienste (Taylor en Taylor 1999: 20-21).

Walker het sy sukses voortgesit toe hy oor die Noord-Dakota-gebied gereis het. Saam met die lewering van godsdienstige dienste, verspreiding van literatuur, bevestiging van lidmate aan die kerk en die opstel van missies, was Walker verantwoordelik vir die versorging van die katedraalmotor. Hy het ontdek dat die katedraal-motor nie net 'n beroep op Episcopalians het nie, maar ook op dié van ander gelowe en diegene sonder godsdienstige verbintenisse. Die katedraalmotor het nuuskierigheid ontketen en besoekers aangetrek toe dit by 'n stad aankom, met mense wat van naburige gebiede gereis het om dienste by te woon (Taylor en Taylor 1999: 21). Met die katedraalmotor het Walker 'n oplossing gevind om diegene in die uitgestrekte grens van Noord-Dakota te bereik en hulle by Episcopal-dienste betrokke te kry.

Nie lank nadat Church of the Advent met sy reis oor die grens van Noord-Dakota begin is nie, het die eerste Baptiste-kapelwa, Evangel, [Beeld regs] het diens betree. Die Baptiste-kapelmotor het ontstaan ​​nadat twee broers, Wayland en Colgate Hoyt, per trein oor die Wes-grens gereis het. Wayland Hoyt, 'n predikant, was verbaas oor die gebrek aan kerke wat hy gesien het toe die trein deur die talle klein gemeenskappe wat langs die spoorlyne ontstaan ​​het, ry. Wayland was van mening dat die spoorwegondernemings 'n sendelmotor kon bou wat die mense van hierdie kerklose gemeenskappe sou dien. Destyds was Colgate Hoyt vise-president van die Northern Pacific Railroad en het hy naam gemaak in die spoorwegbedryf. Nadat sy broer die idee van 'n kapelmotor voorgestel het, het Colgate Hoyt 'n kapelmotorsindikaat gereël wat John D. Rockefeller, Charles L. Colby en James B. Colgate insluit. Die mans wat die sindikaat saamgestel het, het die voordele van 'n kapelmotor gesien, sowel as sakelui wat wou sien dat spoorweggemeenskappe stabiliteit sou kry, en ook dat baptiste wat morele goed gevoel het, uit hierdie nuwe benadering tot sendingdiens kon kom. Wayland Hoyt het 'n Sondagskool-sendeling in Boston, Boston Smith, gevra om 'n plan te skets vir 'n kapelmotor wat woonplekke vir 'n sendeling en 'n plek om dienste te behels, sou insluit. Hierdie skets is deur die Barney & Smith Car Company omskep (Taylor en Taylor 1999: 29-34).

Hierdie eerste Baptiste kapelmotor, evangel, is op Mei 23, 1891 in Cincinnati, Ohio, toegewy. Die motor was toegerus met pennetjies (met ingeboude lofsangrakke), 'n pomporgel, 'n koperloods en ander funksies wat algemeen in Baptiste-kerke voorkom. 'N Aantal items aan boord van die kapelwa is deur landwyd deur donkers geskenk. Die woon woonstel, soortgelyk aan dié van die Church of the Advent, bevat 'n wasbak, stoof, lessenaar, boeke vir plank en 'n boonste en onderste bed (Taylor en Taylor 1999: 37-38).

Boston Smith was die eerste sendeling wat op Evangel diens gedoen het, en omdat 'n assistent nie gevind is vir die begin van Evangelis se reis nie, het Smith se twaalfjarige dogter hom vergesel en gedien as die orrelis van die motor. Toe Smith op Evangelie reis, pamflette is geplaas met die aankondiging van die kapelkar en Christelike literatuur is langs die roete uitgedeel. Omsendbriewe is ook gedruk met 'n foto van die kapelmotor en inligting oor die missiedoelwitte tydens die stop van die kapelwa. Hierdie tegnieke het gewerk om skares in te trek. Byvoorbeeld, op Sondag by die eerste stop Evangel in Brainerd, Minnesota, is ses vergaderings gehou, elk met oorvol skares. Smith het gemiddeld twee vergaderings per dag gerapporteer, en elke Sondag van vyf tot sewe dienste. Smith het gesê dat Smith en Evangel suksesvol was, binne 'n maand aan boord van die kapelmotor, het Smith 'n uitnodiging ontvang wat die motor twee jaar lank sou bespreek. In Desember 1891 het Smith Evangel oorgegee aan die eerste aangestelde sendelinge, die Wheelers. Die Wheelers sou die sukses van Evangel in Oregon en Washington tot 1894 voortsit toe die Evangelie in die Suidoos begin het (Smith 1896: 5-8; Taylor en Taylor 1999: 39-47).

In die periode van 1891 tot 1900 is nog sewe kapelwaens in gebruik geneem. Twee hiervan was Episkopale motors; vyf was Baptiste-motors. Die twee Episcopal-motors is onder die plan van Bishop G. Mott Williams omgeskakel en het Noord-Michigan bedien. Biskop Mott het gevoel dat 'n kapelmotor hom kan help om die onbewese in die geïsoleerde gebied van Noord-Michigan te bereik. Van die uitdagings wat Williams met sy sendingwerk in die gesig gestaar het, sluit in: gemeenskappe wat moeilik bereikbaar geword het toe die waterweë wat vir vervoer gebruik is, tydens koue maande onbegaanbaar geraak het, aansienlike bevolkingsgroepe nie-Engelssprekende immigrante en mynskedules wat die oggendkerkdienste bemoeilik het ( Taylor en Taylor 1999: 64-65).

Die eerste kapelwa van Noord-Michigan was moontlik al in 1891 in gebruik en het in klein dorpies en dorpe, asook myn- en houtkampe bedien. Hierdie motor was egter oud en geleen, en is weens die ongerief rondom 1894 afgetree. Anders as ander voorstelle van kapelmotors, het Williams nie die skenkings of finansiering ontvang wat hom in staat sou stel om 'n nuwe kapelmotor te bou nie. Dit het hom nie verhinder om in die voordele van 'n kapel op wiele te glo nie. Teen 1895 het Williams 'n ander omgeskakelde motor in Michigan gehad. Saam met tipiese reise in dorpe langs die spoorlyn, het hierdie motor 'n tyd lank gedien as die tydelike kerk in 'n stad wat sy kerk in die brand verloor het. Nadat hy in onbruik geraak het, is die tweede kapelmotor van Noord-Michigan rondom 1903 verkoop. Dit lyk asof Williams ander maniere van mobiele kapelle probeer het nadat albei kapelwaens uit diens geneem is. Hierdie ander maniere omvat 'n boot wat 'n aantal eilandgemeenskappe bedien, 'n draagbare kapel wat per wa of trein vervoer kon word, en 'n motorkapel (Taylor en Taylor) 1999: 65-71).

Emmanuel, die tweede Baptiste-kapelmotor wat gebou is, is op 24 Mei 1893 in Denver ingewy. [Beeld regs] Hierdie motor was tien meter langer as sy voorganger, Evangel, en kon 115 mense huisves. Emmanuel is gedurende die finansiële paniek van 1893 gebou en die koste wat die Barney & Smith Car Company vir die motor aangehaal het, het geen interieurfunksies bevat nie. Daarom is besighede en kerke die items wat van die lugremme tot die meubels benodig word, geskenk. Die eerste sendelinge wat saam met Emmanuel gereis het, was die Wheelers, dieselfde man en vrou wat die eerste sendelinge op Evangel was. Terwyl hulle op Emmanuel gereis het, het die Wheelers herlewingsdienste gehou in stede wat hulle besoek het aan boord van Evangel, doop gehou, Sondagskole en kerke gereël en missies ingestel. In 1895 neem die Wheelers die kapelmotor in vir herstelwerk en is huis toe vir 'n verblyf in Minnesota. Terwyl hulle gereis het, was hul trein in 'n wrak betrokke en mnr. Wheeler is tragies dood. Na die dood van mnr. Wheeler is 'n loodglasbeeld van hom in die deur aangebring wat na die woonstel van die Emmanuel lei. Onder 'n aantal ander sendelinge het Emmanuel sy diens in die Weste en Noordwes voortgesit tot sy amptelike aftrede in 1942 (Taylor en Taylor 1999: 75-100).

Glad Tidings, wat op 25, 1894, opgedra is, was die derde Baptiste-kapelkar wat in gebruik geneem is. Die motor was 'n geskenk van William Hills, 'n sakeman in New York, wat een van die skenkers vir Evangel was. Hills het die koste van Glad Tidings ter ere van sy vrou betaal. Sy geskenk is gegee op voorwaarde dat die geld vir 'n vierde kapelmotor teen die einde van 1894 (Taylor en Taylor 1999: 105) ingesamel word. Die eerste sendelinge wat aan boord van Glad Tidings gedien het, was ds Charles Herbert Rust en sy vrou, mev. Bertha Rust. Tesame met die tipiese insluiting vir 'n kapelmotor, het Glad Tidings 'n biblioteek met ongeveer sestig volumes Christelike literatuur gehuisves wat tydens stoppe aan die stadsmense uitgeleen is. Hierdie klein dorpies het selde biblioteke of boekwinkels ingesluit, en sonder die teenwoordigheid van 'n kerk was dit moeilik om godsdienstige literatuur te bekom. Vir die kapelwa-sendelinge soos die Rusts, het die uitleen van literatuur en verspreiding van traktaatjies 'n belangrike deel van hul diens geword (Rust 1905: 8-9, 73).

Dit is belangrik om daarop te let dat hoewel die idee vir 'n kapelmotor bedink is met die doel om diegene wat in grensdorpe gevestig was te help, spoorwegwerkers ook deur hierdie unieke vorm van sendingdiens bedien is [Beeld regs]. Baie van die mans wat aan die spoorweë gewerk het, was gereeld van hul huise weg en kon nie tradisionele godsdienstige dienste bywoon nie. Die kapelwa bied 'n kerk aan wat hulle verwelkom soos hulle was en het begrip gehad vir hul skedulebeperkings. Ds. Rust was bekend dat hy kaarte aan hierdie treinwerkers uitgedeel het wat sê: 'Kom net soos jy is' (Rust 1905: 103). Mans sal in hul werkklere kom diens doen en vertrek wanneer hulle hul pligte moes oppas, selfs al sou dit beteken dat hulle nie die hele diens kon bywoon nie (Rust 1905: 103-04).

Die Rusts het 'n aantal jare op Glad Tidings gedien, deel van hierdie tyd saam met hul dogter Ruth. Toe hul tweede dogter gebore is, het die Rusts 'n huis naby St. Paul, Minnesota, opgerig. Mevrou Rust en die kinders het die meeste van hul tyd op hierdie plek deurgebring, terwyl eerwaarde Rust voortgegaan het om saam met 'n assistent op Glad Tidings te dien (Rust 1905: 24-25). Rust het uiteindelik die kapelmotordiens verlaat om meer tyd saam met sy gesin deur te bring. Sy boek, 'N Kerk op wiele, wat in 1905 gepubliseer is, vertel sy ervaring van Glad Tidings en was 'n aansienlike bydrae tot die kapelmotorbediening. Nadat eerwaarde Rust kapelmotorwerk verlaat het, het Glad Tidings sy reise in die hande van ander sendelinge voortgesit voordat hy in 1926 uit diens geneem is (Taylor en Taylor 1999: 127-28).

Die vierde Baptiste-kapelmotor, Good Will, is gebou nadat die ooreenkoms met William Hills vervul is. Toegewy aan 1895, begin Good Will met sy diens in Texas. In 1900 is die motor beskadig tydens die Galveston-orkaan, die dodelikste natuurramp in die moderne Amerikaanse geskiedenis. Gelukkig was die sendelinge wat aan die motor toegewys is, nie aan boord ten tyde van die orkaan nie en was hulle dus ongedeerd. Boston Smith het in November van 1900 na Texas gereis om met kerke te gesels oor die belangrikheid van kapelmotorwerk en donasies vir die herstel van Good Will aan te moedig. Texas Baptistegemeentes het geld ingesamel en die Texas Baptist General Convention het geld toegestaan ​​om die herstelkoste te dek (Taylor en Taylor 1999: 140-41). Gedurende die daaropvolgende jare in diens, het Good Will gebiede in die Midde-Weste, Wes en Stille Oseaan in Noordwes bedien voordat hy in 1938 in Kalifornië geparkeer is.

Messenger of Peace was die vyfde Baptiste-kapelwa wat gebou is. Hierdie motor, wat toegewy is aan 1898, word ook 'die damesmotor' genoem, omdat al die geld wat benodig word vir die konstruksie van die motor deur Baptiste-vroue regoor die land ingesamel is. Hierdie motor het sy diens in die Midde-Weste begin, en later in die Weste en die Stille Oseaan gedien. In 1904 vertoon die Amerikaanse Baptiste-vereniging Messenger of Peace op die wêreldbeurs in St. Louis. Daar word berig dat die motor gedurende een dag alleen meer as 10,000 besoekers gehad het. 'N Huwelik is ook op die motor gevoer, met die huweliksontvangs deur die Pullman Company. Dit was ook tydens die Wêreldbeurs dat vader Francis Kelley die Boodskapper van Vrede besoek het. Die motor het 'n indruk op Kelley gemaak en hy het later drie Katolieke kapelwaens saam met die Catholic Church Extension Society (Taylor en Taylor 1999: 163-67) gebou.

In 1910 is Messenger of Peace en sy sendelinge gekies om met die YMCA Railroad te werk. Hierdie werk het ongeveer 'n jaar geduur. Saam met tipiese kapelmotoraktiwiteite, soos die aanbied van godsdienstige dienste en die verspreiding van literatuur, het sendelinge die taak gehad om YMCA's vir die spoorweg te bevorder. Hierdie KFUM-lokasies het treinwerkers 'n veilige omgewing met beddens, kos, geestelike begeleiding en kans vir liggaamlike ontspanning gebied. Na afloop van sy gekontrakteerde diens aan die YMCA-spoorweg, het Messenger of Peace sy reis voortgesit (Taylor en Taylor 1999: 169-70). Gedurende oorlogstyd het die sendelinge aan boord van Messenger of Peace hulle bedien vir 'n ekstra bevolking, soldate wat naby die spoorweghalte gestasioneer was. Die sendelinge het soldate aangemoedig om kapelwa-vergaderings by te woon deur koeke en speletjies saam met hul godsdienstige dienste te voorsien. Na byna vyftig jaar van bediening van uiteenlopende groepe in die Verenigde State, is Messenger of Peace amptelik in 1949 afgetree (Taylor en Taylor 1999: 179-80).

Herald of Hope, die sesde kapelmotor van die Baptiste, het die bynaam “The Young Men's Car” gekry, na die jong mans van Detroit se Woodward Avenue Church wat die eerste duisend dollar vir die koste van die motor bygedra het. Herald of Hope, wat in 1900 opgedra is, is voorsien deur Baptiste van Detroit en elders. Na meer as 'n dekade van diens in die Midde-Weste, het Herald of Hope herstelwerk ondergaan en is hulle herverdeel, en het sy diens in Wes-Virginië voortgesit. Baie van die werk wat in Wes-Virginië gedoen is, het op mynwerkers en houthakkers gefokus. Baie van die myn- en houtsentrums het nie kerke binne 'n redelike afstand gehad nie. Die kapelwa kon op 'n eenvoudige en direkte manier godsdienstige dienste lewer wat die bywoning van mans in hierdie gemeenskappe aanmoedig (Taylor en Taylor 1999: 185-207). In 1931 is die besluit geneem om Herald of Hope uit te trek en die motor op 'n fondament te plaas om as permanente kerk in Wes-Virginia gebruik te word.

Die belofte en bewese sukses van kapelmotorbediening het die aandag getrek van Vader Francis Clement Kelley, wat hierdie nuwe vorm om die massas na die Katolieke Kerk te bereik, gebring het. Kelley het die 1904 World Fair in St. Louis bygewoon waar die Baptiste-kapelmotor Messenger of Peace te sien was. Kelley was onder die indruk van wat hy van kapelmotors geleer het. In 1906, nadat hy die eerste president van die Katolieke Kerk-uitbreidingsgenootskap geword het, het Kelley oor die moontlike voordele van kapelwaens geskryf in 'n publikasie vir die vereniging in die hoop om steun vir 'n Katolieke motor te bewerkstellig. Kelley se stuk op kapelmotors het Ambrose Petry, wat in straatmotoradvertensies was, se aandag getrek. Petry het die voordele van 'n kapelmotor gesien in terme van “Adverteer” vir die Katolieke Kerk. Hy het die geld geskenk om 'n gebruikte slaapmotor te koop en Richmond Dean, 'n visepresident van die Pullman Company, het die binnekant van die motor laat herwerk om in die behoeftes van 'n kapelmotor te voorsien. [Afbeelding regs]. Die motor is ontwerp om vyf en sestig mense in diens te neem en het twee klein kamers vir die priester en bediende gehad. Hierdie motor, wat amptelik in 1907 geseën is, het die naam St. Anthony gekry (Kelley 1922: 71; Taylor en Taylor 1999: 213-16).

St. Anthony het begin met sy reis in Kansas en sou later sy diens regoor die land voortsit, insluitend stop langs die Ooskus. Toe St. Anthony vertrek, was die normale roetine om ongeveer 'n week in 'n stad te bly. Daar is elke dag 'n preek en 'n massa in die middag, onderrig in die middag vir kinders, en 'n preek en voorspoed in die aand (Kelley 1922: 90). Die priester en die bediende het ook tydens stoptyd literatuur versprei, wat 'n suksesvolle sendingstrategie was (Kelley 1922: 70). Skare was groot en doop was gereeld tydens kapelwa-verblyf. Soos Kelley gehoop het, was St. Anthony 'n positiewe toevoeging tot die Katolieke sendingsaak. Hy het later oor kapelmotors geskryf in Die verhaal van verlenging, En sê:

Die wonderlikste ding van die Chapel Cars is hul 'trekkrag'. Hulle ontdek hul eie gemeentes. As 'n kapelkar in die stad kom, weet almal daarvan en katolieke begin oral rondom dit opkom. Mense wat nog nooit tevore as Katolieke bekend gestaan ​​het nie, toon skielik belangstelling in die Kerk en kom na die dienste ... Die skoonheid en die up-to-date van die Chapel Car gee [gevalle lede] 'n gevoel om deel te neem aan sy glorie; en hulle begin spog onder die verbaasde bure van die kerk wat hulle nog nooit vantevore as hul eie geëis het nie (Kelley 1922: 97).

Ondanks die sukses daarvan, was St. Anthony op die verhoog toe 'n nuwe kapelmotor, St. Peter, gebou is. Tydens een van die St. Anthony-stop in Ohio het 'n sakeman genaamd Peter Kuntz die kapelwa besoek. Nadat hy hierdie hout, herbenutte motor gesien het, het Kuntz voorgestel dat 'n nuwe kapelmotor gebou moet word vir gebruik deur die Katolieke Kerk, en hy het die nodige geld geskenk. Hierdie nuwe motor, St. Peter, is opgedra in 1912 (Kelley 1922: 91-92). Sint Peter, wat van staal gebou is, was vier-en-tagtig voet lank met moderne ontwerpe en 'n binnekant van mahonie-afwerking (Taylor en Taylor 1999: 242). Voordat hy aan die Bisdom Noord-Carolina in 1939 gegee is, bedien St. Peter gebiede, waaronder die Noordweste, Wes en Stille Oseaan.

Die derde en laaste Katolieke kapelmotor wat gebou moes word, was St. Paul, wat ook deur Peter Kuntz geskenk is. St. Paul, wat in 1915 in New Orleans aangebied is, het 'n aantal verbeterings aangebring ten opsigte van sy voorganger om die lewe op die kapelwa gemakliker en gemakliker te maak vir die priester en dienaars. St. Paul het hoofsaaklik in die suidooste gedien en voldoen aan 'n versoek van Peter Kuntz dat die motor in hierdie gebied sal werk. Na 'n kort reistog in die Midde-Weste, is St. Paul in die berging gebring, waar dit gesit het totdat dit as 'n uitstalling in die 1933 Chicago World Fair opgeneem is. St. Paul het daarna 'n ander periode van onbruik ondergaan voordat dit aan die Katolieke bisdom van Great Falls, Montana in 1936 geskenk is. Alhoewel die Katolieke Kerk die laaste was wat kapelwaens begin bou het, was dit ook die Kerk om die laaste kapelmotor te hê (Taylor en Taylor 1999: 268-79). Terwyl St. Paul beweer dat hy die laaste mobiele kapelmotor is, is die Baptiste kapelmotor Grace die motor wat vir die langste periode “in diens” gebly het. tyd.

Grace was die laaste van die Baptiste-kapelmotors wat gebou is. Die enigste Baptiste-kapelmotor wat van staal gemaak is, is in 1915 in Kalifornië opgedra. Die geld wat nodig was om hierdie kapelmotor te bou, is deur die Conway-familie geskenk ter nagedagtenis aan hul dogter, Grace. [Beeld aan die regterkant] Reeds in 1913 het die Amerikaanse Baptiste-publikasievereniging begin werk aan die insameling van fondse vir 'n nuwe kapelmotor. Alhoewel meer as 'n dekade verloop het sedert die laaste kapelmotor toegewy is en nuwe maniere van sendingvervoer (soos kapelbote en kapelmotors) in gebruik geneem is, het die Amerikaanse Baptiste-publikasievereniging steeds gevoel dat daar 'n duidelike behoefte aan kapelvoertuie bestaan. . Grace is gebou om meer 'n "kerklike voorkoms" te hê met boogontwerpe en gebrandskilderde glas. Een van die eerste plekke waar Grace stilgehou het, was San Francisco om die 1915 Panama-Stille Oseaan Internasionale Tentoonstelling by te woon, wat ook deur die Katolieke kapelmotor St. Peter bygewoon is. Tydens die uiteensetting is dienste gehou, toere deur die kapelmotor gegee en Baptiste-traktaatjies versprei (Taylor en Taylor 1999: 283-85). Grace gaan dien in die Weste en die Midde-Ooste voordat sy na Green Lake, Wisconsin, verhuis word, waar dit op die uitstalling gebly het (Taylor en Taylor 1999: 298-302).

Om verskillende redes (sien, kwessies / uitdagings) het die kapelmotor-era tot 'n einde gekom in die Verenigde State die tyd van die Eerste Wêreldoorlog, hoewel sommige kapelmotors elders aanhou werk het, veral Rusland.

Daar was 'n paar pogings om spoorwegkapelaars met kapelmotors te vervang, [Beeld regs], maar hierdie innovasie het nooit dieselfde gewildheidsvlak bereik nie en het nie dieselfde geografiese reikwydte van hul spoorweg-eweknieë gehad nie.

Leerstellinge / oortuigings

Terwyl bepaalde godsdienstige oortuigings gewissel het tussen die verskillende kerke wat kapelvoertuie besit en bestuur het, was baptiste, biskopers en katolieke van mening dat kapelvoertuie waardevolle instrumente vir sendingdiens was. Namate die nedersettingsgrense van die Verenigde State uitgebrei is, het godsdiensorganisasies en hul sendelinge nuwe metodes van sendingwerk aangeneem om in die behoeftes van grensgemeenskappe en setlaars te voorsien. Godsdienstige organisasies het geglo dat dit hul plig was om Christelike sedes onder hierdie gemeenskappe te versprei en inwoners te help om weg te gaan van lewens van sonde. Sendelinge wat aan grenslokale toegewys is, het gevind dat huise oor groot afstande versprei was en dat gemeenskappe dikwels geen soort godsdienstige aktiwiteite gehad het nie. Grenssendelinge het dikwels te voet of per perd gereis om na setlaars te kom en het sukkel om slaapplek te vind. Kapelvoertuie bied 'n oplossing vir hierdie uitdagings, terwyl hulle 'n beroep doen op diegene wat godsdienstig verbonde was en diegene wat nie was nie (Kelley 1922: 97; Rust 1905: 72; Taylor en Taylor 1999: 63-65).

Godsdienstige leiers en ondersteuners van kapelwaens het geglo dat daar 'n behoefte is aan die invloed van godsdiens in die Amerikaanse grens en dat die teenwoordigheid van kapelwaens die grensgemeenskappe kan beïnvloed. In die hoop om die steun vir die eerste Katolieke kapelmotor te bekom en geld in te samel, het Vader Kelley die voordele van kapelwaens in 'n redaksie vir die publikasie van die Katolieke Uitbreiding uiteengesit:

Spoorweë trek Chapel Cars gratis. Dit kos min om in stand te hou. Hulle huisves beide pastoor en gemeente; die laaste vir die tydperk van die godsdiensdiens; die eerste heeltyd, want die motor is 'n redelike gemaklike sitkamer. Chapel Cars los die probleem van arm hotelle en duggoutkwartiere in pioniersstate op. Kapelwaens verseker dat verwaarloosde plekke gereeld besoek word. Die heel nuutheid van die besoek lei daartoe dat nie-Katolieke die sendeling hoor. Literatuur kan in hoeveelhede in 'n kapelwa gedra word, en massa word daagliks gesê - nie 'n geringe oorweging vir 'n geestelik honger priester nie. 'N Kapelwa kon aan verstrooide gesinne voorsien hê van alles wat hulle nodig het aan' sending goedere ', want daar is ruimte om hulle in voorraad te hou. Die sendingpriester kan 'n plek hê om kinders te onderrig waar slegs enkele gesinne te vinde is, en so lank as moontlik tevrede bly, sonder bekommernisse of eensaamheid (Kelley 1922: 69-70).

Die redaksie van Father Kelley beklemtoon die belangrikheid wat gelê is vir die verskaffing van godsdienstige ervarings aan diegene in 'verwaarloosde' plekke, asook die hoop dat kapelwaens die nuwe benadering is wat nodig is vir hierdie nuwe soort missie-omgewing. Hy was nie alleen in sy oortuigings oor die potensiaal van kapelwaens nie, aangesien Episkopale en Baptiste voorstanders van kapelwaens voor hom soortgelyke gedagtes uitgespreek het. Charles Rust, 'n Baptiste-sendeling, het geglo dat kapelwaens die Christendom in die Amerikaanse grens kan laat herleef en kon wys dat “die Christendom nie sterf nie, maar [aan die gang was]” (Rust 1905: 121).

RITUELE / PRAKTYKE

Godsdienstige rituele en praktyke het gewissel tussen kapelwaens met verskillende denominasies, met sendelinge wat die verwagte praktyke vir hul spesifieke soort godsdiensdiens uitgevoer het. Die artikels aan boord van kapelwaens het die sendelinge die praktyk moontlik gemaak net soos in 'n kerklike gebou. Byvoorbeeld, die Katolieke kapelwa, St. Anthony, was toegerus met 'n nagmaalreling wat kon verskuif en omskep word in 'n bekentenis, 'n altaar met opberglaaie vir heilige vate en vestings, en 'n heilige watervoorskrif (Kelley 1922: 89; Taylor en Taylor 1999: 216).

Ondanks hul verskille, was daar 'n paar praktyke wat deur die Episkopale, Baptiste en Katolieke motors gedeel is. 'N Voorbeeld van gedeelde oefening was musiek, wat 'n belangrike rol gespeel het in die dienste van kapelwaens. Dit was gereeld dat kapelmotors 'n orrel aan boord gehad het wat deur die sendeling of die begeleier gespeel is. Daarbenewens is hy deur die gemeente lofsange gesing en musieks begaafde begeleiers of sendelingvroue sou solo's optree (Kelley 1922: 88; Rust 1905: 81-95). Eerwaarde Charles Rust merk op die kragtige rol van die sang van sy vrou en sê: 'haar boodskap in die lied is net so belangrik soos die boodskap van die prediker in woord' (Rust 1905: 88). Dit was ook gereeld dat sendelinge dienste aanvul deur godsdienstige literatuur te versprei, kindervergaderings te hou en huise in die omgewing te besoek. Hierdie bykomende aktiwiteite het die sendelinge gehelp om mense na hul dienste te lok en het gehelp om die voortgesette bywoning van die kapelwa te verseker.

Eerwaarde Charles Rust het die metode uiteengesit vir 'n week se vergaderings met die inwoners aan boord van die Baptiste-kapelwa, Blye tyding. Roes sou die week begin met die bespreking van die 'waarde van hul lewens in God se oë', die skade wat deur sonde veroorsaak kan word, en hoe die 'Verlosser ... hulle kan reinig en verfraai' (Rust 1905: 64). Teen die vierde of vyfde byeenkoms sou Rust die deelnemers vra om hul harte aan Christus oor te gee en Rust te laat weet as hulle gekies het om dit te doen. Teen Sondag sou diegene wat besluit het om hul harte aan Christus oor te gee, gemaklik voel om hul besluit met hul vriende en bure te bespreek. Volgens Rust sou dit dikwels daartoe lei dat ander ook hul hart aan Christus wil oorgee. As die kapelmotor langer as 'n week in 'n stad gebly het, sou die daaropvolgende vergaderings op die Kerk fokus en hoe om die Christelike lewe te leef (Rust 1905: 64-65).

'N Week was die tipiese lengte van 'n kapelmotor se verblyf, hoewel langer besoeke nie ongewoon was toe daar 'n besondere behoefte in die stad was nie, soos die oprigting van 'n kerk. 'N Suksesvolle stop in 'n stad het dikwels geskeduleer vir Baptiste gebedsbyeenkomste, die skepping van 'n jong gemeenskap of 'n vrou se hulpvereniging, of die organisering van Sondagskool. [Beeld regs] Tydens die stop van 'n kapelkar was dit nie ongewoon dat geld ingesamel word om 'n kerkgebou op te rig en / of 'n prediker te huur nie. Terwyl kapelma-sendelinge dikwels hul verblyf uitgebrei het om te help met die bou van nuwe kerke, was 'n gevestigde kerk nie die onmiddellike doel vir alle gemeenskappe nie. Kapelaars se sendelinge moes kennis dra van die geld wat benodig word om 'n kerk te begin en in stand te hou. Vir sommige gemeenskappe het sendelinge aangemoedig om gebedsgroepe te begin, Sondagskole op te rig, of om rondreisende predikers aan te stel as stappe om kerke te stig (Rust 1905: 125, 141-42, 150, 168).

Nie alle dorpe wat kapelwaens besoek het, was kerkloos nie. Sendelinge met kapelmotors het gereeld dorpe (veral nadat grensgebiede meer bevolking geword het) met gevestigde kerke teëgekom, maar die deelname neem toe. Kapelwaens kon godsdienstige deelname laat herleef deur belangstelling te vestig vir beide 'weggevalle' lede en diegene wat nog nie godsdienstig was nie. Boonop kan kapelma-sendelinge help om aktiwiteite soos Sondagskool te organiseer en die bestaande kerk help om geld in te samel wat nodig is vir herstelwerk of om 'n pastoor te beveilig (Kelley 1922: 97-98, Rust 1905: 104).

LEADERSHIP / ORGANISASIE

Kapelwaens en hul sendelinge val onder die leiding van die godsdienstige instelling waaraan hulle behoort. Die eerste kapelwa, Church of the Advent, is byvoorbeeld gebou en bedryf onder toesig van William David Walker, wat die biskoplike biskop van Noord-Dakota was. 'N Deel van die pligte van Bishop Walker was onder meer toesig oor sendingwerk in daardie gebied. Nadat hy die idee vir 'n kapelmotor ontwikkel het, wend hy hom tot die Sendingraad van die Protestantse Episkopale Kerk om hom te help om die geld in te samel wat nodig is vir die konstruksie van die motor. Nadat Biskop Walker in 1897 in New York opgeroep is om te dien, het die gebruik van Church of the Advent gestaak. Walker se opvolger het nie dieselfde mening oor die effektiwiteit van kapelwaens gedeel nie en het gevoel dat fondse elders beter gebruik sou word (Taylor en Taylor 1999: 18, 23-24).

In die geval van die Baptiste-denominasie het kapelwaens onder die toesig van die Amerikaanse Baptiste-verenigingsvereniging geval, wat net een van baie Baptiste-organisasies was. In die vroeë jare van kapelma-diens is daar verwag dat kapelkar-sendelinge slegs sou deelneem aan aktiwiteite wat onder die gesag van die Amerikaanse Baptiste Publikasie-vereniging val, soos om Sondagskole te organiseer of Baptiste-literatuur te versprei. Terwyl kapelwaens en hul sendelinge egter 'n rekord van sukses in die veld begin vestig, het hulle ook aktiwiteite begin doen, soos om kerke te stig, wat voorheen slegs die domein van ander Baptiste-organisasies was (Rust 1905: 155-61) .

Die drie kapelwaens van die Katolieke Kerk val direk onder die toesig van die Katolieke Kerk-uitbreidingsgenootskap. Vader Francis Kelley was die eerste president van hierdie vereniging, wat in 1905 gestig is. Die hoofdoel van hierdie samelewing was om geld in te samel wat die Katolieke geloof in geïsoleerde, onderbedienste gemeenskappe kon bring. Gegewe sy posisie in hierdie samelewing, het Bishop Walker maklik die saak gemaak vir die bruikbaarheid van kapelwaens (Taylor en Taylor 1999: 214-15).

Individuele sendelinge het 'n taamlike outonomie gehad ten opsigte van die bepaling van behoeftes binne 'n spesifieke gemeenskap, besluit oor die lengte van die verblyf in die stad, en om aktiwiteite tydens hul stop te organiseer. Die sendeling het dikwels 'n rol gespeel in die besluite van watter dorpe besoek is, terwyl gemeenskappe dikwels versoek het om kapelmotordiens te doen. Uiteindelik is hierdie besluite egter toesig gehou deur die godsdienstige organisasies van die sendeling, wat kon stop en gebeurtenisse wat beskou word as die beste gebruik van die kapelwa. Boonop het die godsdienstige organisasies uiteindelik bepaal wie dien waar en sendelinge na 'n ander gebied van die land oorgeplaas kan word of van die kapelmotordiens geskei word.

Kwessies / UITDAGINGS

Kapelmotors was natuurlik nooit 'n volledige antwoord om onkerklike bevolking te bereik nie. Uiteindelik was hulle relatief min, en daar was baie plekke wat hulle eenvoudig nie kon bereik nie. Nog 'n soortgelyke vorm gedurende dieselfde tyd was kapelbote. Hierdie drywende kapelle het inwoners en seevarende bevolkings in kusgebiede en binnelandse riviere bedien (Kyriakodis 2014). Die Seamen's Church Institute is byvoorbeeld deur Episcopalians gestig in New York om matrose te bedien wat deur die New York-hawe beweeg en die drywende kapel Church of Our Savior gebou om hierdie missie te ondersteun (“Floating Chapels” 2018). [Foto aan die regterkant] Drijvende kerke van verskillende soorte is ook geïdentifiseer in Australië, Kambodja, Duitsland, Rusland, Oekraïne en die Verenigde Koninkryk. Onlangs het die Russiese Ortodokse Kerk in 2004 die Prins Saint Vladamir gebou, wat bevolkings langs die Wolgarivier bedien (Bishop 2011).

Kapelwaens het gedurende hul kort geskiedenis 'n aantal uitdagings te staan ​​gekom en is geleidelik uit diens geplaas. Een van die belangrikste uitdagings vir kapelaankar-voorstanders was die verkryging van befondsing en ondersteuning. Die meeste kapelmotors is befonds deur welgestelde skenkers, kerkgenootskappe en konstruksiemaatskappye vir spoorwegmotors. Terwyl ondersteuners bereid was om kapelmotorkonstruksie te onderskryf, was daar aansienlik minder geesdrif om te betaal vir voortgesette onderhoud- en herstelkoste. Op sy beste was kapelmotors lewensvatbaar net solank spoorwegondernemings ooreengekom het om die motors gratis te vervoer en die gepaardgaande geestelikes en assistente gratis reispasse te gee. Spoorwegondernemings het nog 'n probleem te kampe gehad, en kapelwaens het sypaadjies benodig om langer as 'n kort tydjie op enige plek te bly. Die saamtrek van sypaadjies het ander vervoerbehoeftes beperk en skeduleringsprobleme geskep.

Kapelwaens het ook moeilike werk geskep vir die sendelinge wat daarvoor verantwoordelik was. Eerwaarde Rust, wat op Blye tyding, het die lang lys van pligte op die kapelkar-sendeling op die volgende manier beskryf:

Daar word verwag dat die sendeling op die kapelwa op vierhonderd vergaderings per jaar prediker sou wees; om binne enkele weke in 'n groot gemeente te kan skakel; om te help met die kookafdeling van sy pastorie en die opsigter in die kapel; die nuwe materiaal op te lei en te organiseer in alle vorme van Christelike diens; om hulle voor te berei op doop en lidmaatskap van die kerk; om te lei in die insameling van geld vir 'n nuwe kerkgebou; om persoonlik oor die land te gaan om hierdie geld te beveilig, en om te help om klip te lok, die fondament te lê, die gebou op te stel en die rekeninge te betaal. Dit alles moet oor twee of drie maande gedoen word, en soms binne ses of sewe weke. ”(Rust 1905: 79).

Al hierdie funksies moes met baie min ruimte en baie min geriewe uitgevoer word.

Een van die belangrikste faktore in die afname van kapelvoertuie was veranderinge in spoorwegregulasies. Nuwe Amerikaanse Amerikaanse spoorwegvereniging (ARA) het regulasies verbied om houtvoertuie (te gevaarlik) op hoofspoorweë na 1910 te bedryf, en Amerikaanse ICC-regulasies het die spoorweë verbied om die motors gratis te vervoer. Die kombinasie van die skuif van hout- na staalkonstruksie en die uitskakeling van kostelose vervoer het die lewensvatbaarheid van kapelmotors dramaties verminder. 'N Ander faktor was die regulasies uit die Eerste Wêreldoorlog waarin vereis word dat treinspore duidelik gehou moet word vir die vervoer van troepe en oorlogsmateriaal ("The Movement Ends" 2017). In 1917 het die regering die beheer en bestuur van die spoorweë oorgeneem, wat beteken het dat sendelinge nie meer op hul verhoudings met spoorwegbeamptes kon vertrou om te help met die vervoer van kapelvoertuie nie. Terwyl spoorlyne in 1920 weer in privaat bedryf is, het spoorwegondernemings te staan ​​gekom vir stygende koste en finansiële ontberinge wat hul neiging tot finansiële grootheid verminder het. Uiteindelik is baie van wat eens as 'n 'grens' godsdienstige gebied beskou is, aangeraak deur die sendingpogings van verskillende godsdienstige groepe, en daar was dus net minder 'onopgeëiste' godsdienstige gebied.

Aangesien motors te duur of ongerief geraak het om te bestuur, is hulle bloot uit diens geneem. Sommige van hierdie afgetrede kapelwaens is na dorpe verskuif waar hulle as stilstaande kerke gedien het, sommige is uitmekaar gehaal met voorwerpe wat aan kerke gegee is, en ander is verlaat en vergete (Taylor en Taylor 1999: 320-63). In die afgelope dekades het 'n aantal kapelmotors herstelprojekte ondergaan deur diegene wat belangstel in godsdienstige of spoorweggeskiedenis (“Chapel Car Emmanuel”); Deseret Nuus 2010; Emerson en HistoryLink.org Personeel 2011; Lacitis 2012).

Die nalatenskap van kapelwaens het in ander vorme van mobiele kerke voortgeduur. Die trucker-kerke, wat mobiele kapelle by vragmotorhalte regoor die Verenigde State bied, is miskien die vergelykbaarste opvolgers met kapelmotors. Dit lyk soos kapelmotors deurdat hulle na vore gekom het in reaksie op die konstruksie van die Interstate Highway System en die ooreenstemmende styging in die vervoer van lang vragmotors. Net soos spoorwegkapelwaens, dien trokkerke hoofsaaklik 'n groep wat beperkte toegang tot godsdienstige dienste het, in hierdie geval as gevolg van veeleisende werkskedules en baie tyd wat u tuis spandeer het. Organisasies soos TFC (Transport for Christ) Global het sukses behaal met die aanbied van godsdienstige dienste aan vragmotors in bekeerde vragmotorwaens, en as gevolg van hierdie sukses, het hulle permanente kapelle by sommige vragmotorhalte begin oprig (Hott en Bromley 2014).

Alhoewel daar tans geen treinkapelmotors in die Verenigde State is nie, gaan hulle elders voort met 'n ietwat ander doel. Russian Railway Tours, 'n onderneming wat in 2005 gestig is, bied byvoorbeeld 'n Trans-Siberiese reis van veertien nag. Om in die verlengde tyd aan die behoeftes van passasiers te voorsien reis, is 'n tempelmotor gebou. Hierdie motor is ontwerp om 'Ortodokse eredienste op sowel deurgang as by die halte te hou' en bevat algemene elemente van 'n kerk, waaronder 'n altaar en ikonostase (Burger 2019). Miskien is die nuutste en mees innoverende kapelmotor ook Russies. [Foto regs] Hierdie motor is valskerm wat deur die Ortodokse Kerk in afgeleë gebiede neergeslaan is. Priesters arriveer ook per valskerm Wainright 2013).

IMAGES
Beeld #1: Russies-ortodokse kapelwa op die Manchurian Railway.
Beeld #2: Biskoplike biskop, William David Walker.
Beeld #3: Die eerste Amerikaanse kapelmotor, Church of the Advent, die Cathedral Car of North Dakota.
Beeld #4: Die eerste Baptiste-kapelwa, Evangel.
Beeld #5: Die tweede Baptiste-kapelwa, Emmanuel.
Beeld #6: Spoorwegwerkers in die kapelmotor Glad Tidings.
Beeld #7: Binne-in die St. Anthony kapelmotor.
Beeld #8: Genade-kapelmotor met 'n 'kerklike voorkoms'.
Beeld #9: Kapelmotor vir motors.
Beeld # 10: 'n Jongmense-byeenkoms by die Glad Tidings-kapelmotor.
Beeld #11: Die drywende kapel van die Kerk van ons Verlosser.
Beeld # 12: Russiese paradrop kerk.

Verwysings

Biskop, Bill. 2011. ”'Holy Boat' Batman.” Marine installateurs verhuur, Mei 15. Toegang verkry vanaf http://themarineinstallersrant.blogspot.com/2011/05/holy-boat-batman.html op 20 Oktober 2019.

bbesie. 2019. "America's Chapel Car." Timetoast.com. Toegang verkry vanaf  https://www.timetoast.com/timelines/america-s-chapel-car op 20 Oktober 2019.

Burger, John. 2019. 'Die Trans-Siberiese trein bevat ortodokse kapel aan boord.' Aleteia, Februarie 13. Toegang verkry vanaf https://aleteia.org/2019/02/13/trans-siberian-train-features-orthodox-chapel-on-board/ Op 12 Julie 2019.

'Chapel Car Emmanuel.' Nd Historiese Prairie Village. Toegang verkry vanaf https://www.prairievillage.org/chapel-car/ Op 10 Julie 2019.

Deseret News. 2010. “Die eerste kaptein van die Baptistekerk-trein in Rawlins, nou 85 jaar oud.” Deseret Nuus, Julie 2. Toegang verkry vanaf https://www.deseret.com/2010/7/2/20125439/first-baptist-church-train-car-chapel-in-rawlins-now-85-years-old Op 12 Julie 2019.

Emerson, Stephen en die HistoryLink.org-personeel. 2011. "Historiese Boodskapper van vrede spoorwegkapelmotor begin lang pad na herstel op September 13, 2007. ” HistoryLink.org, Mei 18. Toegang verkry vanaf https://www.historylink.org/File/9825 Op 14 Julie 2019.

"Drijvende kapelle vir matrose siele uit die 19de eeu." 2018. Ephemeral New York. Toegang verkry vanaf
https://ephemeralnewyork.wordpress.com/2018/05/14/the-floating-chapels-for-19th-century-sailors/ op 10 November 2019.

Green, George. 2007. Voertuie met spesiale gebruik: 'n geïllustreerde geskiedenis van onkonvensionele motors en vragmotors wêreldwyd.  Jefferson & Co .: McFarland & Company.

Hott, Leah en David G. Bromley. 2014. 'Trucker kerke.' World Religions and Spirituality Project, Januarie 18. Toegang verkry vanaf https://wrldrels.org/2016/10/08/trucker-churches/ Op 10 Julie 2019.

Kelley, Francis Clement. 1922. Die verhaal van verlenging. Chicago, IL: Extension Press. Toegang vanaf https://books.google.com/books?id=27QOAAAAIAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false Op 10 Julie 2019.

Kyriakodis, Harry. 2014. “Die drywende kerk en sy opvolgers langs die Delaware.” Toegang verkry vanaf https://hiddencityphila.org/2014/02/the-floating-church-and-its-successors-along-the-delaware/ op 10 November 2019.

Lacitis, Erik. 2012. “Heilige rol herstel: ou treinwa wat godsdiens nou gered het.” Die Seattle Times, Desember 27. Toegang verkry vanaf http://o.seattletimes.nwsource.com/html/localnews/2019996234_chapelcar27m.html Op 12 Julie 2019.

Miklós, Vincze. 2014. "Hierdie treinwaens wat in kerke omskep word, is letterlike heilige rolle." Gizmodo. Toegang verkry vanaf https://io9.gizmodo.com/these-train-cars-converted-into-churches-are-literal-ho-1598991193 op 23 Oktober 2019.

Rust, Charles Herbert. 1905. 'N Kerk op wiele; Of, tien jaar op 'n kapelmotor. Philadelphia, PA: American Baptist Publication Society. Toegang vanaf https://books.google.com/books/about/A_Church_on_Wheels.html?id=7doEAAAAYAAJ&printsec=frontcover&source=kp_read_button#v=onepage&q&f=false Op 10 Julie 2019.

Smith, Boston W. 1896. Die verhaal van ons kapelmotorwerk. Philadelphia, PA: American Baptist Publication Society. Toegang vanaf http://baptiststudiesonline.com/wp-content/uploads/2018/03/ Op 10 Julie 2019.

Taylor, Wilma Rugh en Norman Thomas Taylor. 1999. This Train is Bound for Glory: The Story of America's Chapel Cars. Valley Forge, PA: Judson Press.

'Die beweging eindig.' 2017. Die Pullman State Historic Site. Toegang verkry vanaf http://www.pullman-museum.org/   op 20 Oktober 2019.

“Die godsdienstige wêreld: die evangelie op wiele.” 1896. The Outlook: A Family Paper 54.10: 436. Toegang verkry vanaf https://play.google.com/books/reader?id=2qwjAQAAMAAJ&pg=GBS.PA417 Op 11 Julie 2019.

Wainright, Oliver. 2013. "Russiese weermag stel die vlieënde Ortodokse kerk-in-'n-boks bekend." The Guardian, April 2. Toegang verkry vanaf https://www.theguardian.com/artanddesign/architecture-design-blog/2013/apr/02/russian-army-flying-church op 10 November 2019.

Walker, William D. 1896. 'Jaarverslag van die sendingsbiskop van Noord-Dakota.' Die Gees van Missies 61.12: 576-78. Toegang verkry vanaf https://play.google.com/books/reader?id=PLnSAAAAMAAJ&pg=GBS.PA578 Op 10 Julie 2019.

Post Datum:
14 November 2019

 

Deel