Yakov Rabkin Yoel Matveyev Abel de Castro

Lev Tahor

LEV TAHOR TYDLYN

1962: Shlomo Helbrans is in Israel gebore.

1988: Lev Tahor is in Israel gestig.

2000: Shlomo Helbrans is uit die tronk vrygelaat en na Israel gedeporteer.

2000: Die sentrum van Lev Tahor verhuis na Kanada.

Vroeë 2000's: Lev Tahor brei uit na die Verenigde State, Kanada en Brittanje.

2014: Lev Tahor het Kanada verlaat, met sommige van die lede wat hulle in Guatemala, El Salvador en Mexiko gevestig het.

2017 (Junie): Helbrans het glo in 'n rivier in Mexiko verdrink.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Lev Tahor is 'n Hasidiese groep. Die naam, wat “suiwer hart” beteken, spruit uit Psalms (51, 12): “Skep in my 'n rein hart, o God; en vernuwe 'n standvastige gees in my. 'In sy eie publikasies verkies die groep 'n semi-Ashkenazi-weergawe van Lev Tohor. (Tensy anders aangedui, vertaal hierdie artikel Hebreeuse woorde volgens die moderne Hebreeuse uitspraak.)

Die stigter van Lev Tahor, Shlomo Helbrans, (1962-2017) stam af van die ou Sefardiese familie Albaranes. Hy is grootgemaak in 'n godsdienstige omgewing in 'n lae-inkomste-omgewing van Wes-Jerusalem. Terwyl hy 'n sekulêre staatshoërskool besoek het, het hy 'n navorsingstaak ontvang om die lewe van ultra-ortodokse Jode in 'n godsdienstige omgewing te ondersoek. Hy het een van die belangrikste gemeenskappe, die Satmar Hasidim, genader. Hierdie grootste Hasidiese groep ter wêreld het Helbrans hartlik verwelkom en hom genooi om meer oor Judaïsme te leer. Dit was binne daardie groep dat hy 'n goeie grondslag in Joodse godsdienstige bronne gekry het.

Nadat hy die Haredi-Judaïsme omhels het, het Helbrans 'n talent getoon om sekulêre Jode daarheen te lok. hy het 'n rabbi en 'n Tora-opvoeder geword, en in 1988 is hy werksaam by Arakhim, 'n volwasse opvoedkundige instelling wat Judaïsme geleer het, meestal aan godsdienstige Israeliete. Hy was suksesvol met die uitreik van die Judaïsme, en begin sy eie ישיבה en uiteindelik ook sy eie Hasidiese groep en word sodoende die Rebbe van Lev Tahor. [Beeld regs]

Dit was ook uit sy blootstelling aan Satmar dat hy sterk anti-Sionistiese sienings verkry het. Hy is beïnvloed deur die fundamentele Judaïstiese anti-Sionistiese verhandeling, Vayoel Moshe, geskryf deur Rabbi Yoel Teitelbaum (1887-1979). (Cohen 2019) Teitelbaum was die geestelike leier van die Satmar Hasidim en een van die prominentste inspirerende figure in Neturei Karta, wat oorspronklik 'n nie-Hasidiese Haredi groep was (Haredi verwys na die Jode wat dikwels in Westerse bronne as Ultra-Ortodoks beskryf word) wat in 1938 tot stand gekom het en aktief gekant was teen Sionisme).

Helbrans se kompromislose benadering tot die onderhouding en geloof van die Judaïsme, asook sy effektiewe anti-Sionistiese propaganda het veroordeling en geweld gebring, wat ook sy familie beïnvloed het. In 1991, wat hy daarvan beskuldig word dat hy kontak met Hamas gehad het en uit vrees vir die uitval van die Golfoorlog was, het hy sy ישיבה en sy jong gemeenskap na Brooklyn, New York, verskuif. Hy het sy werk daar voortgesit en 'n aantal Israeliete aangetrek wat na die Verenigde State gereis het om by Lev Tahor aan te sluit. Een van sy studente was minderjarig, wat daartoe gelei het dat Helbrans skuldig bevind is aan die ontvoering van 'n minderjarige. Die verhoor is wyd in die Israeliese pers behandel, en 'n werknemer van die Israeliese konsulaat het die verhore bygewoon en die verweerder in die openbaar veroordeel. Die Rebbe het tronkstraf uitgedien en is in 2000 na Israel gedeporteer. Dit is onduidelik of die beskuldiging gegrond is, aangesien die seun tydens die verhoor beweer het dat hy van sy mishandelde familie weggeloop het. 'N Paar jaar later het die voormalige student, reeds 'n volwassene en sigbaar nie 'n lid van Lev Tahor, die troue van een van Helbrans se kinders bygewoon nie, wat die beskuldiging in twyfel laat trek.

Helbrans en sy gesin het voortgegaan met sy uitreikaktiwiteite in Israel, en omring deur vyandigheid van sommige ander Hasidiese groepe en van Sionistiese militante. Hy het doodsdreigemente ontvang, sy huis is stenig, hoofbedekking is herhaaldelik van sy vrou geskeur ('n Haredi-vrou het haar hare bedek en die hoofbedekking van haar geskeur, is gelykstaande aan belediging en vernedering), en sy sewejarige seun is vasgebind na 'n boom en is daar 'n paar uur daar weg. Na twee jaar in Israel het Helbrans na Kanada gevlug en daar beskerming gesoek. Die immigrasie- en vlugtelingraad van Kanada het die rabbi 'n vlugteling uit Israel verklaar. In 'n ongekende skuif het die Minister van Justisie van Kanada, 'n posisie wat destyds deur die bekende Sionistiese aktivis Irwin Cotler beklee is, die beslissing geappelleer, maar dit nie omgeslaan nie. Dit het Helbrans die geleentheid gebied om weer op te bou en sy gemeenskap in Sainte-Agathe-des-Monts, Quebec, 'n klein dorpie ongeveer honderd kilometer noordwes van Montreal uit te brei. [Beeld regs]

Terwyl hy in Kanada gewoon het, het Helbrans 'n kompendium van Judaïese argumente teen ketterye gepubliseer, met die fokus op Sionisme en die nuwe Israeliese sekulêre identiteit, getiteld Derekh Hatsalah, Path of Rescue (Helbrans 2001), asook 'n aantal brosjures in Engels, Hebreeus, Arabies en Persies. Hy het aan anti-sionistiese en pro-Palestynse saamtrekke deelgeneem en onderhoude aan Kanadese en internasionale media gehou met die voorstel om 'n 'Wêreld-anti-sionistiese kongres' te stig.

Terwyl hy aanhou om Israeliete na Lev Tahor te lok, het Helbrans, hoewel hy in Kanada woon, die voorwerp geword van openbare aanvalle in Israel, eers in die media en later in die Israeliese parlement. Uiteindelik het die druk van Israel tot gevolg gehad dat Helbrans deur die owerhede van Quebec beskuldig is van kindermishandeling en die bestuur van onwettige skole. Op soek na groter vryheid van godsdiensonderrig en uit vrees vir die naderende verwydering van kinders uit hul huise, het hy 'n deel van die gemeenskap na die naburige provinsie Ontario verskuif. Na 'n kort stilte het die owerhede van Ontario hul eweknieë in Quebec gevolg, wat Helbrans gedwing het om saam met 'n aantal volgelinge na Latyns-Amerika te vlug.

Na berig word het hy in Junie 2017 in die Mexikaanse deelstaat Chiapas in 'n rivier verdrink terwyl hy op die vooraand van die sabbat rituele onderdompeling gedoen het. Die omstandighede van Helbrans se dood bly treurig. Na berig word, het die Israeliese ambassade probeer om die lyk in te neem, maar is verhoed om dit te doen. Daar is geen lykskouing uitgevoer nie. (“Meer op” 2017)

Leerstellinge / oortuigings

Lev Tahor deel basiese Judaïstiese beginsels met ander Ortodokse denominasies van Judaïsme. Aangesien Lev Tahor eers aan die einde van die twintigste eeu gestig is, kon dit nie op oorgedrade tradisie staatmaak nie, maar moes dit eerder 'n tradisie skep op grond van 'n verskeidenheid Hasidiese en, meer algemeen, Kabbalistiese bronne. Behalwe Satmar, het twee ander Hasidiese bewegings, Chabad en Toldoth Aharon, voor die Tweede Wêreldoorlog, inspirasie gelewer vir die leerstellige grondslae en gedragsraamwerk van Lev Tahor. Daar word veral klem gelê op die behoud van suiwerheid van denke en geloof, konsentrasie tydens gebed en die handhawing van 'n hoë mate van opsetlikheid gedurende die dag. Die rol van die menslike gees word verhef as 'n heerser van die hart en noodsaaklik vir die ontwikkeling van liefde en vrees vir God. Gedetailleerde studie van Hasidiese en ander mistieke tekste, insluitend die geskrifte van die Rebbe, vorm die daaglikse roetine van Lev Tahor-lede. Soos in ander Haredi-gemeenskappe, is in-diepte studies en mistieke meditasiepraktyke slegs vir mans gereserveer. In teenstelling met die hoofstroom van Satmar en meer, in ooreenstemming met Chabad en Toldoth Aharon, word manlike lede van Lev Tahor, insluitend jong ongetroude seuns, aangemoedig om esoteriese literatuur onder behoorlike leiding te bestudeer.

'N Belangrike opposisie teen Sionisme is nog 'n belangrike leerstellige kenmerk van Lev Tahor. Dit is gegrond op die Bybelse postulaat van goddelike geregtigheid: God straf die Jode vir hul oortredinge en alle rampe wat hulle tref, is bedoel om hulle tot bekering te bring. Hierdie postulaat lei tot die definisie van die ballingskap as 'n ervaring wat berou moontlik maak. Lev Tahor volg in die voetspore van klassieke Judese bronne, waaronder eksplisiete verse in die Pentateug (Levitikus 26: 27-33), en bevestig dat die ballingskap 'n kollektiewe straf is vir oortredings wat deur die Jode gepleeg is. Gevolglik skryf Talmudiese bronne die verlies van die Jerusalemse Tempel in die eerste eeu na Christus toe aan wangedrag van die Jode. Die enigste aanvaarbare manier om die ballingskap te beëindig, is om berou te hê en op die Messias te wag. Die Messias alleen sou gemagtig word om die ballingskap te beëindig in die konteks van die bevryding van die ganse mensdom van lyding. Die ballingskap het dus teologiese en spirituele betekenis verwerf bo en behalwe 'n eenvoudige militêre nederlaag deur Romeinse legioene.

Die ballingskap word ook gesien as 'n positiewe aspek, 'n voorsorggeleentheid om heiligmaking in die hele wêreld te bring deur die voorskrifte van Judaïsme te vervul. Volgens hierdie leerstelling, gedeel deur Lev Tahor met baie ander ultra-Ortodokse Joodse groepe, word die vestiging van die Sionistiese staat Israel beskou as 'n ontheiliging van die Judaïsme en 'n uitdaging vir die goddelike voorsienigheid (Rabkin 2006). Daarbenewens, volgens Derekh Hatsalahword verwag dat die toekomstige messiaanse verlossing 'n apokaliptiese aard sal hê. Die fisiese Jerusalem moet vernietig word en deur 'n hemelse stad vervang word, terwyl die hele wêreld in 'n mistieke heilige land verander kan word. Aan die ander kant het die ander vernaamste anti-sionistiese groepe, Neturei Karta en Satmar, geen definitiewe siening oor hierdie kwessie nie.

Joodse antisionistiese denke is gewoonlik gebaseer op die leer van die drie ede. Die Babiloniese Talmoed (Kethuboth, 111a) vertel dat God, tydens die verstrooiing na die vernietiging van die tempel in Jerusalem, drie ede opgelê het: om nie massaal en georganiseerd na die land Israel terug te keer nie; om nie teen die nasies te rebelleer nie; en dat die nasies Israel nie buitengewoon onderwerp nie. Boonop is dit vir die Jode verbode om die messiaanse verlossing met geweld te bespoedig. Die Talmoed laat individue toe om hulle in die Heilige Land te vestig, maar daar is konsensus teen massiewe immigrasie. Rabbis beroep hulle op die Drie ede as bindende verbod, deur die eeue heen 'n integrale deel van die Judaïese wet (Ravitzky 1996: 211–34). Hulle beweer dat selfs al sou die nasies die Jode aanmoedig om hulle in die land Israel te vestig, sou dit tog nodig wees om dit te onthou, uit vrees dat hulle hierdie eed sou skend. Boonop kan die pleeg van nog ander sondes weens die strenger status van die Heilige Land in die Joodse wet tot 'n selfs wreder ballingskap lei.

Kabbalah en Hasidism beskou ballingskap as 'n gebroke en korrupte toestand van die hele heelal wat deur bose magte oorrompel word tot die kosmiese herstel, wat na verwagting sal plaasvind met die bonatuurlike koms van die Messias. Elke poging om die ballingskap op menslike maniere te verlaat, sou volgens hierdie siening per definisie nutteloos wees.

Hierdie godsdienstige siening vorm die kern van Lev Tahor se verwerping van Sionisme en die Sionistiese staat. In teenstelling met sommige Haredim wat hul opposisie versag en met Israelitiese owerhede saamgewerk het (terwyl hulle hul ideologiese verwerping van Sionisme bevestig), verhef Lev Tahor, in ooreenstemming met die leer van Rabbi Yoel Teitelbaum van Satmar, die anti-Sionisme tot 'n kardinale beginsel van geloof. Enige ooreenkoms of samewerking met die Sioniste, selfs as lippediens, word beskou as 'n vorm van afvalligheid en dwaalleer.

Lev Tahor verwerp die bewering van die Sioniste dat die staat Israel die Jode van die wêreld verteenwoordig en beklemtoon die basiese onverenigbaarheid van Judaïsme en Sionisme, omdat hy laasgenoemde beskou as “die werklike vyand van die Jode” (Hisachdus 2002: 12). So 'n houding is nie uniek aan Lev Tahor of selfs vir Jode nie (Hart 2015), maar hierdie Hasidiese gemeenskap plaas veral klem op die bekamping van Sionisme. In 2000-2011 het Lev Tahor kontak met Arabiese lande onderhou en verwelkom politieke en mediapersoonlikhede in die omgewing in Sainte-Agathe. Lev Tahor beklemtoon sy toewyding om in vrede met die Palestyne onder hul regering te leef en glo net soos baie ander Haredi-groepe dat die aanvaarding van politieke mag voor die koms van die Messias (wat natuurlik nie as 'n aardse politieke gebeurtenis beskou word nie) is 'n gevaarlike en selfvernietigende kettery. Lev Tahor beklemtoon die suiwerheid van geloof en meen dat die geringste afwyking van die Kabbalah-gebaseerde Judaïstiese teologie die ketter van die Wêreld tot Kom, die gewone Judaïese verwysing na die Paradys, sal belemmer.

Lev Tahor Hasidim het Jiddisj probeer om die lewe in Hasidiese stede van Oos-Europa na te boots, om die alledaagse gebruik van Hebreeus te vermy, wat tradisioneel 'die taal van heiligheid' genoem word. Hulle leer nie meer hul kinders Moderne Hebreeus nie, wat vir die meeste van hulle die moedertaal is.

Alhoewel dit kunsmatig is, kan die vasberadenheid daarvan gesien word as 'n reaksie op die nie minder kunsmatige (en suksesvolle) pogings wat Eliezer Ben Yehuda, gebore Leizer Perlman (1858-1922), onderneem het toe hy sy moedertaal, Jiddisj, vir die Hebreeus verlaat het. dat hy “ontheilig” en in 'n volkstaal verander het. Die Hasidim van Lev Tahor glo dat hulle die eertydse heiligheid van Hebreeus herstel gebruik dit uitsluitlik vir gebeds- en Torahstudie, maar dring daarop aan om onder mekaar Jiddisj te praat, of, ten minste, voordat hulle Jiddisj, die taal van hul onderskeie nie-Joodse milieu behels. [Beeld regs]

Lev Tahor-publikasies bevestig dit

Sionisme lei die Joodse volk en al die inwoners van die heilige Land Israel na rampokkery. ... Sionisme is volkome kettery en het hoegenaamd geen basis in Judaïsme nie. ... Die Sionistiese staat sal uiteindelik nietig verklaar word, en van al hul aktiwiteite in die Heilige Land sal net vreeslike vernietiging en verwoesting oorbly (Hisachdus 2002: 4).

Hulle beweer dat die staat Israel nie net 'n gevaar vir die Israeliese Jode is nie, maar ook vir alle Jode regoor die wêreld. Op grond van tradisionele Judaïstiese interpretasies van Bybelse profesieë en heilige mondelinge tradisies, beweer Helbrans dat die hedendaagse Jerusalem bestem is om verlate te word as die toekomstige episentrum van apokaliptiese oorloë.

Verder het Israel volgens Lev Tahor nou 'n te gevaarlike plek geword om in te woon, in fisieke sowel as geestelike sin, aangesien selfs Jode wat toegewy is om Sionisme te beveg dit bykans onmoontlik sou vind om 'n ware Joodse leefstyl in die Heilige Land te handhaaf. Dus moedig Lev Tahor Israeliese Jode aan om berou te hê vir hul toewyding aan die Sionisme in die verlede en om na ander lande, veral Moslemlande, te emigreer, wat volgens hom meer geskik is vir die Ortodokse Joodse leefstyl. Die skrywer blameer die Sionistiese ideologie omdat hy die Holocaust veroorsaak het, en waarsku dat Sionistiese aktiwiteite tot 'n ander ramp kan lei, selfs vir die opregte Godvresende Jode.

Die leer van Lev Tahor stel voor dat 'n vreedsame aftakeling van die Sionistiese staat eerder as omskepping in 'n teokrasie word. Aangesien die Joodse staat op sigself 'n dwaalleer is, sou 'n teokratiese weergawe daarvan volgens Lev Tahor nog erger wees, 'n ten volle geïnstitusionaliseerde en misleidende kettery. Op praktiese vlak aanvaar hierdie Haredi-Jode die idee van 'n sekulêre, demokratiese staat, wat die oorspronklike eis van die PLO was en toenemende gewildheid onder die Palestyne verkry. Lev Tahor handhaaf die tradisionele benadering wat die Jode onderneem om onder die heerskappy van ander nasies te leef en te wag op die koms van die Messias.

Anders as by Teitelbaum Vayoel Moshe, 'n gesofistikeerde wetenskaplike anti-sionistiese klassikus gerig aan rabbis en gevorderde rabbynse studente, Helbrans ' Derekh Hatsalah is geskryf in 'n eenvoudige toeganklike styl. Oorspronklik uitgegee as 'n dun boekie, Derekh HatsalahDie nuwer uitgawes het geleidelik tot 'n groot deel uitgegroei (Helbrans 2001). 'N Groot deel van die boek is gewy aan reinheid van geloof, gebed en berou. Die skrywer roep die gelowiges op om so ver as moontlik weg te bly van alle bose en onsuiwer invloede en assosiasies, veral die godsdienstige Sioniste, wat volgens hom aartsketters slegs voorgee dat hulle Jode is as 'n diaboliese misleiding. Dit is aanhangers van Nasionale Judaïsme (data wat-Leumi), wat toegewyde Sioniste is en wat, anders as die Haredim, grootliks geïntegreer is in die hoofstroom Israeliese samelewing. Hy roep ook die Jode aan om deel te neem aan openbare antisionistiese vergaderings en betogings.

In 2007 het die gemeenskap 'n reeks brosjures oor praktiese meditasie vir interne gebruik begin publiseer. In 2011 het Helbrans hul inhoud gebruik om sy magnum opus te publiseer, Ohr Hashem, God se lig (Helbrans 2011), 'n groot praktiese gids vir mistieke meditasie. Die grootste deel van Ohr Hashem bestaan ​​uit ongeveer 500 bladsye, aangevul deur die kommentaar van die skrywer en gevolg deur 'n gedetailleerde indeks. Die boek is bedoel om die eerste van 'n multivolume-reeks te wees, en kombineer kabbalistiese dogmatiese teologie en filosofiese insigte met praktiese meditasietegnieke. Die skrywer hou vol dat elke opregte soeke na spiritualiteit, ongeag geslag of Joods, na behoorlike opleiding en asketiese praktyk 'n mistieke eenheid met God kan beleef.

Vreemd genoeg, terwyl hy sy eie meditasiestelsel skets, verwerp die skrywer kategorieë Sefer ha-Brit, 'n gewilde boek uit die laat agtiende eeu deur Rabbi Pinchas Eliyahu Horowitz van Vilna (1765-1821), wat 'n algemene handleiding bevat oor die verwerwing van mistieke ervarings. Terselfdertyd aanvaar Helbrans die kriptiese werke van Rabbi Moshe Chaim Luzzatto (1707-1746), wat deur sommige ander Hasidiese groepe verwerp word. Luzzatto, 'n produktiewe Italiaanse kabbalist, beweer dat hy sy onthullings van 'n persoonlike engel ontvang het.

RITUELE / PRAKTYKE

Lev Tahor se praktyke is grotendeels geskoei op dié van ander Hasidiese groepe, veral Satmar en Toldoth Aharon, wat strenger reëls van gedrag en gebed volg as die meeste Hasidiese eweknieë. Van die kenmerkende kenmerke is die meditasieperiode van minstens 'n halfuur voor gemeenskaplike gebed, 'n aansienlik langer gebed (die oggendgebed op die week kan tot drie uur duur), wat dikwels hardop opgesê word, in ooreenstemming met Toldoth Aharon. Soos baie Haredi-Jode oefen Lev Tahor-mans daagliks in rituele bad (miqwe) ter wille van geestelike suiwering. Die Rebbe het 'n aantal takkanoth (bevele) uitgereik, wat gewoonlik die vlak van selfbeheersing, beskeidenheid en geslagskeiding verhoog. Hulle kan ook vas, nagwake en ander asketiese praktyke en rituele spesifiek vir die gemeenskap instel. Hierdie verordenings is geïnspireer deur sekere Judaïese bronne, wat 'n groter strengheid in die onderhouding van die Judaïese vereis. Die takkanoth vorm wat beskou kan word as die spesifieke tradisie en gedrag van Lev Tahor.

Lev Tahor Hasidim vertrou nie op institusionele, selfs nie die strengste sertifisering van kosjerprodukte nie en verkies tuisgemaakte kos. Hulle vertrou ook nie op ander Hasidiese gemeenskappe se rituele slag van diere nie; hulle stuur hul eie lede om kosjer te slag. Hierdie ad hoc-reëlings kom nie gereeld voor nie, wat gevolglik die verbruik van vleis en pluimvee in die Lev Tahor-gemeenskap verminder. Dit strook met die klem wat die gemeenskap op gesonde eetgewoontes plaas, insluitend die vermyding van verwerkte en geneties gemanipuleerde voedsel.

Baie aandag is gevestig op swart kappies wat deur meisies en vroue in die gemeenskap gedra word. In Israel het hierdie vestigingse eienaardigheid Lev Tahor die onheilspellende bynaam “Joodse Taliban” verdien. Hierdie kappe verberg die vorm van die vroulike liggaam, wat volgens Lev Tahor-lede volgens die Joodse beskeie wette vereis word. Alhoewel ongewoon in die Oos-Europese Ashkenazi-omgewing, was ietwat soortgelyke vullis tot onlangs gewild onder die Jode in Moslemlande. Verskeie vroue wat in die gemeenskap ondervra is, neem krediet vir die inisiëring van hierdie praktyk en vir die vervaardiging van hierdie kappe, maar nie vir die uiterste geslags skeiding wat onder Lev Tahor-lede toegepas word nie. [Beeld regs] In teenstelling met ander Haredi-groepe word Lev Tahor-seuns aangemoedig om tuinbouwerk te doen, groentetuine te versorg en ander onderhoude te handhaaf om die gemeenskapsgronde te onderhou.

In ooreenstemming met die meeste ander Haredim, moedig Lev Tahor Israeliete aktief aan om diensplig en alle ander samewerking met die Sionistiese staat te weier. Sy lede versprei hul leerstellings deur middel van lesings, brosjures, pamflette en media-onderhoude. Die feit dat die meerderheid Lev Levor-lede voorheen nie-godsdienstige Israeliete is, vorm 'n besondere sterkte van die beweging. Hulle kan die taal van gewone Israeliete praat, is bekend met hul alledaagse realiteite en vind begrip by verskillende groepe Jode, waaronder Sephardim (verskeie Lev Tahor-lede, insluitend die Rebbe, is van Sefardiese afstamming). Dit maak hulle meer effektief in die verspreiding van antisionistiese idees as byvoorbeeld Satmar, wat meestal op sy eie lede fokus. Hierdie aktivisme vorm 'n aantreklike kenmerk van Lev Tahor vir diegene wat by die beweging aansluit en 'n bykomende bron van vyandigheid deur die Sioniste en die Israelitiese staat.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Soos alle Hasidiese groepe, is Lev Tahor gestruktureer rondom sy leier, die Rebbe, wat dien as die model, die geestelike gids en die grootste gesag. Na die dood van Shlomo Helbrans het sy seun Nahman die leierskap van Lev Tahor aanvaar. Na raming bestaan ​​die kerngroep uit 'n paar honderd gesinne met simpatiseerders regoor die wêreld. Die presiese getalle bly onbekend.

Die groep het aanvanklik ontwikkel deur werwing onder studente van Arakhim, voorheen nie-oplettende Jode. 'N Paar Ortodokse Jode, soms uit ander Hasidiese gemeenskappe, het ook by die groep aangesluit. Die kern van Lev Tahor het sy leier na Kanada gevolg nadat hy daar vlugtelingstatus gekry het. Sommige van die lede is werksaam as onderwysers in die gemeenskap; 'n paar werk buite die groep; die belangrikste bron van inkomste bestaan ​​waarskynlik uit liefdadigheidsskenkings van donateurs buite Lev Tahor.

 'N Paar Lev Tahor-lede het benadruk dat dit wat hulle tot die groep aangetrek het, die oortuiging was dat dit vir die waarheid staan, dit wil sê vir outentieke Judaïsme (Persoonlike onderhoude, 2011). Sommige, insluitend vroue, het gesê dat die lees Derekh Hatsalah, voordat hulle die Rebbe ontmoet het, hulle laat besef dat Lev Tahor heeltemal toegewyd is aan God se wil. Die meeste het gesê dat die Rebbe openlik was vir vrae en dat hy bereid was om veterane sowel as nuwelinge te betrek by ernstige studie van die Joodse bronne, anders as sommige ander rabbi's wat breinspoeling het, het hulle opgemerk.

Byna onveranderlik het die ondervraers klassieke Judaïstiese (Talmudiese) waarskuwings teen voortydige, laat staan ​​gewapende, besetting van die Heilige Land geïdentifiseer as 'n faktor wat hulle na die anti-sionisme en daarna na Lev Tahor beweeg het. Sionistiese ideologie en patriotisme het diegene wat na antwoorde op hul eksistensiële vrae gesoek het, nie bevredig nie. Sommige wat in die Israeliese weermag gedien het, het Sionisme vergelyk met 'n afgodediens wat menslike offers vereis. 'N Paar bekeerlinge tot Judaïsme wat die egtheid en streng onderwerping aan God verlang, het ook by die gemeenskap aangesluit. Die stigters se ensiklopediese kennis van Judese sours het hom en Lev Tahor in die algemeen aantreklik gemaak vir nuuskierige gedagtes op soek na onwrikbare konsekwentheid. Met die fokus op asketisme, lang gebede en meditasie, [Image at right] Lev Tahor trek geestelik oplettende Jode in plaas van diegene op soek na gerusstellende vertroosting. Na berig word, moet elke lid 'n eed van trou aan die Rebbe onderteken voordat hy by die gemeenskap aansluit ("Meer oor" 2017). Hierdie praktyk is nogal skaars onder Hasidiese groepe.

Kwessies / UITDAGINGS

Anders as ander leiers van die Hasidiese gemeenskappe waar leierskap meestal dinasties is, kon Helbrans nie aanspraak maak op rabbynse oorsprong nie en het hy sy groep ex nihilo begin. (Toldoth Aharon is 'n vroeëre noemenswaardige voorbeeld van 'n nie-dinastiese Hasidiese groep, gestig deur Rabbi Aharon Roth in Hongarye, in die 1920's.) As 'n deurlopende kompromislose nuweling in die Hasidiese wêreld, het Lev Tahor en sy leier 'n opdraande stryd gehad om te wees aanvaar as wettig deur ander Ortodokse strome van Judaïsme. Hulle slaag daarin dat Lev Tahor gereelde kontak met verskeie Hasidiese groepe onderhou, soos Satmar, Toldoth Aharon en Tosh.

Die grootste uitdaging vir Lev Tahor kom uit die vokale verwerping van Sionisme en 'n unieke streng interpretasie van die Judese reg. Dit ontlok vyandskap van die staat Israel en sy ondersteuners sowel as teen-godsdienstige familielede van Lev Tahor-lede. Die feit dat Lev Tahor meestal nie-waarnemende Israeliese Jode lok, laat dit voorkom as 'n groot bedreiging vir Israeliete op ideologiese sowel as persoonlike vlak.

Ideologies was die sionisme veronderstel om die Jode, 'n konfessionele gemeenskap, te omskep in 'n sekulêre nasionale model volgens Europese modelle van 'n volk. Gevolglik sou die Judaïsme, wat vroeër die steunpilaar van die Joodse kontinuïteit was, meestal dekoratiewe en retoriese gebruike vir die ongeoorloofde stigters van die staat Israel verkry. Terwyl oplettende Jode die sionisme byna eenparig as 'n gevaarlike dwaalleer verwerp het, het sekulêre sioniste glo dat die godsdienstige Jode (of dosim, 'n neerhalende term wat deur baie Israeli's gebruik word) beïnvloed sou word deur die moderne atmosfeer van die Sionistiese staat, en hulle "hul ou weë laat vaar. ”En sluit by die sekulêre Joodse meerderheid aan. Alhoewel daar 'n mate van uitval onder die Haredim is, neem hul getal toe, meestal as gevolg van hul hoër vrugbaarheid.

Wanneer sekulêre Israeliese Jode by die Haredi-kamp aansluit, veroorsaak dit dikwels nood in hul families. Baie ouers en grootouers kan nie begryp hoe 'n moderne opgevoede seun of dogter verouderde waardes, streng dissipline en afgesonderde lewenstyl sou aanvaar nie. Hulle sien hul kinders as slagoffers van sektes, kultusse en ander sinistere entiteite. Dit geld veral die Ashkenazi-afstammelinge van die stigters van Israel wat godsdienstige nakoming afgegee het en aktief 'n nuwe sekulêre identiteit aangevuur het. Volgens die Israelse historikus Noah Efron: die sekulêre meerderheid, vrees diep vir die Haredim:

Verskeie vriende en kollegas het my onafhanklik vertel van nagmerries waarin hulle deur Haredim gevang en vasgehou word en in sommige gevalle gemartel word. ... Nog belangriker, die gevoel is dat 'n mens nooit veilig is nie, dat hulle, ongeag hoe rasioneel kinders grootgemaak word, uiteindelik in die Haredi-kamp gelok kan word. '(Efron 1991: 16, 18 – 19).

Persoonlike vrese word gekombineer met die ideologiese antagonisme teenoor die Haredim om die vyandigheid wat Lev Tahor ervaar, te produseer.

Hierdie vyandigheid is gevoer in 'n oënskynlike veldtog wat deur Israelse owerhede met samewerking van die publiek en die media gevoer is. Volgens sy eie getuienis het 'n agent van die Israeliese geheime dienste die gemeenskap binnegedring. Maar binne 'n paar maande het die agent het Lev Tahor beïndruk en outentiek daarby aangesluit en uiteindelik 'n tweede bevelvoerder in die gemeenskap geword. [Beeld regs] In die lig van die aandag wat Israel se veiligheidsagentskappe aan die gemeenskap gegee het, het die veldtog waarskynlik begin toe die gemeenskap in die laat 1980's in Israel woonagtig was.

Die veldtog was aanvanklik gefokus op Lev Tahor se teenkanting teen Sionisme, maar het die fokus verskuif na die behandeling van kinders in die gemeenskap, wat die politieke aspek van die veldtog laat nadink. Israeliese owerhede het tot die gevolgtrekking gekom dat die afkondiging van die verwerping van Lev Tahor van die staat Israel teenproduktief geword het, omdat dit die rede was om Lev Tahor-lede te oorweeg wat as politieke vlugtelinge na Kanada gevlug het.

Israeliese televisieprogramme het Lev Tahor ''n gevaarlike kultus' genoem en beweer dat hulle van plan was om alle nie-oplettende Jode in Israel ('n meerderheid van die land se bevolking) te vermoor. Onheilspellende waarskuwings is geblaas: “Lev Tahor sit in Kanada, maar sy lang kloue versprei na Israel.”

Verskeie voormalige lede van Lev Tahor noem dit 'n kultus en beskuldig dit van kindermishandeling, fisiese geweld en huwelike wat op minderjarige kinders afgedwing is. Volgens 'n regsadviseur van Israel se ministerie van buitelandse sake het die Kanadese gemeenskapsdienste vir sewe maande egter die gemeenskap nagegaan en geen bewyse van misbruik of marteling gevind nie "(Forte 2014). Die feit dat die agentskappe verskeie kere die klopjagte moes doen, weerspieël 'n voortdurende meningsverskil oor die vraag of hierdie beskuldigings werklik gegrond is. 'N Ervare mediese dokter wat meer as sestig Lev Tahor-gesinne in Sainte-Agathe ondersoek, asook verpleegsters wat pasgebore babas en hul moeders in hul huise besoek het, het geen teken van verwaarlosing of mishandeling van ouers gevind nie (Alamenciak 2014; Dumais 2015: 16).

Gedurende die verdrukkings van Lev Tahor in Kanada, Guatemala en Mexiko is geen van die aantygings in die hof bewys nie. Dit word egter as feite in Israeliese, Kanadese en internasionale media (Kroth 2016) aangetoon. Die gesamentlike pogings van Israeliese owerhede, die media, die godsdienstige ouers van Lev Tahor-lede sowel as Sionistiese kringe in Kanada en elders het gelei tot wydverspreide demonisering van die gemeenskap.

Een geval illustreer die internasionalisering van die veldtog teen Lev Tahor. In Oktober 2011 is twee jong Israelitiese vroue wat met die toestemming van hul ouers Joodse vakansiedae saam met Lev Tahor wou deurbring, by hul aankoms in Montreal aangehou en verhinder om na Sainte-Agathe te gaan. Kanadese owerhede het namens Israel opgetree en beweer dat die minderjarige vroue in Lev Tahor gaan trou. Israel het op versoek van die verre naasbestaandes 'n verbod op vroue se buitelandse reis verbied, maar dit was te laat om te verhoed dat hulle die land verlaat. Kanadese owerhede het aan die Israeliese stap voldoen en die twee vroue teen hul wil teruggestuur Israel toe. Hierdie saak beliggaam die konflik wat baie lede van Lev Tahor in die gesig gestaar het: ongelowige grootouers en ander familielede sou die hoof van die ouers wat godsdiens omhels het, deurgaan om beperkings op die kleinkinders te plaas (“The Legal Battle” 2011).

Verhore is in die Israeliese parlement in 2013 gehou, waar ontevrede ouers hul stem uitgespreek het oor hul volwasse kinders wat by Lev Tahor aangesluit het. Israeliese parlementslede het 'n Israeliese lugaanval, à la Entebbe, op Sainte-Agathe, Quebec, voorgestel om die kinders uit Lev Tahor te verwyder. Demonstrasies is voor die Kanadese ambassade in Tel-Aviv in 2013 gehou om die teenwoordigheid van Lev Tahor in Kanada te protesteer. Israeliese owerhede, gesteun deur pro-Israel-kringe in Montreal, het druk op Kanadese en Quebec-eweknieë (Infokatot) geplaas, en Quebec-kinderbeskermingsagentskappe het die gemeenskap herhaaldelik betoog op soek na tekens van mishandeling en verwaarlosing van kinders. Die benadering van die owerhede is gekwalifiseer as 'n aggressiewe ondersoek na kinderbeskerming '(Woods May 14, 2014).

Die Israelse vise-konsul het die doelstellings van die ingryping met agente van agentskappe vir kinderbeskerming in Quebec bespreek. Volgens 'n verslag van die Quebec-regering het die bewerings teen Lev Tahor byna uitsluitlik van Israel gekom: Israelse prokureurs en polisie het Quebec en die Kanadese owerhede besweer met ontkennings van 'onaanvaarbare opvoedkundige metodes' in Lev Tahor (Dumais 2015: 6, 8, 10, 12) , 17).

In Mei 2013 het 'n getroude paartjie met ses kinders, wat deur die howe versoek is om nie Israel te verlaat nie, probeer om via Jordan te ontsnap om by Lev Tahor in Kanada aan te sluit. Hulle is gestop en na Israel teruggekeer. Daar is 'n beperkingsbevel teen hul kinders uitgereik, hoewel die hof nie die ouers van hul ouerregte ontneem het nie. Hierdie regstappe is deur uitgebreide familielede onderneem oor die besware van die ouers van die kinders (Charedi 2013).

Kommer oor die gehalte van die onderwys wat Lev Tahor bied, moet gesien word in die konteks van jarelange probleme wat in die meeste Haredi-skole in Montreal opgespoor is, wat nie aan die kurrikulêre vereistes van die Quebec Ministerie van Onderwys voldoen nie. Soos ander konserwatiewe geloofsgemeenskappe, beskut Haredim hul kinders tipies van eksterne invloede en vermy hulle vakke (soos vergelykende godsdiens, die evolusieteorie of seksuele opvoeding) wat verskil met hul begrip van die Joodse moraliteit of oortuigings. Tienerseuns word gereeld in Lev Tahor en elders onderrig godsdienstige vakke tot die uitsluiting van 'n groot deel van die algemene kurrikulum. [Beeld regs] Dit was egter slegs in die geval van Lev Tahor dat kinderbeskermingsagentskappe geëis het om kinders uit die ouerhuise te verwyder.

Uit vrees dat veertien van hul kinders in hegtenis geneem sou word, het Lev Tahor-ouers met minderjarige kinders Quebec gevlug na Chatham, Ontario, wat minder streng beheer oor die gehalte van alternatiewe onderwys het. Helbrans sou later by hulle in Chatham aansluit. Terselfdertyd, in November 2013, het die Kanadese owerhede geheime bevele uitgereik om te verhoed dat Lev-Tahor-kinders uit Kanadese Kanada verlaat, met bevel dat regskenners “swaar en skokkend” bevind (Alamenciak en Woods 2014). 'N Regter in Ontario het beslis dat die hofuitsprake wat met Lev Tahor verband hou, geheim moet bly (Gillis 2016).

Toe die owerhede in Ontario dreig om die besluite van die kinderbeskermingsagentskappe in Quebec af te dwing en kinders uit hul huise te verwyder, het die Hasidim van Lev Tahor na Guatemala gevlug. (Die Jerusalem Post verkeerdelik berig dat hulle na Iran gevlug het, wat die Israeliese regering destyds as 'n 'eksistensiële bedreiging' beskou het (Izso 2013). Op Trinidad en Tobago is op verskillende kinders beslag gelê op pad na Guatemala en na Kanada teruggekeer. Nog twee, 'n 17-jarige ma en haar baba, is in Calgary aangekeer. Die kinders wat dus van hul ouers geskei is, is in pleegsorg geplaas. Hulle versoek om pasga met die gemeenskap deur te bring, is nie deur die hof aanvaar nie. Sommige van hulle het hulle van voedsel onthou van protes teen hul gedwonge verwydering uit Lev Tahor en hul ouers (Derde 2014).

Aangesien die Verenigde Nasies “met geweld die oordrag van kinders van die groep na 'n ander groep” as volksmoord omskryf, is daar aangevoer dat die herhaaldelike verwydering van kinders uit Lev Tahor sonder bewese bewyse as volksmoord gekwalifiseer kan word. Inderdaad, die Ontario-regter wat die saak van Lev Tahor behandel het nadat hulle uit Quebec verhuis het, het bevestig dat die saak wat ter sprake was, die voortbestaan ​​van die groep deur sy kinders (Forte 2014) was. [Beeld regs]

Die sensitiwiteit hiervoor is groot in Kanada, waar die verwydering van inheemse kinders uit hul gemeenskappe in die verlede amptelik as volksmoord veroordeel is. (Spratt 2019) Daar is ook nog 'n donker geskiedenis van die Doukhbors, 'n pasifistiese godsdienstige gemeenskap, wat die kinders deur provinsiale owerhede in Brits-Columbië weggeneem het en vir 'n paar jaar van hul gesinne afgesonder is (Ombudsman 1999). Om kinders uit die groep te verwyder, is een van die doeltreffendste maniere om Lev Tahor te beëindig. Daar is ook bekend dat Israelse owerhede babas wat aan Arabiese Jode gebore is, verwyder het en vertel dat die babas dood is en hulle in Europese ontginning gesinne geplaas het. Dit is gedoen om die beweerde negatiewe impak van die Joodse Arabiese kulture op die modernisering van die Israeliese samelewing, soos bedink deur die Sionistiese leiers van die land, te verminder (Weiss 2002: 61; Halevi Klein 1996: 14-19).

Die meeste van die kernlede van Lev Tahor, ongeveer 150-mense, het hulle in 'n meer dorp in Guatemala gevestig, maar is gevra om na 'n paar maande te vertrek na aanleiding van kommer van plaaslike inheemse gemeenskappe oor die beskerming van hul kultuur (Woods August 29, 2014). Daar is later berig dat hulle in Guatemala-stad en in die Mexikaanse deelstaat Chiapas gewoon het. In September 2016, reageer op die seine van die Israeliese owerhede, het die polisie in Guatemala op verskeie huise van Lev Tahor-aanhangers beslag gelê, maar niks verdag gevind nie. Toe die Israeliese owerhede die beslaglegging op alle kinders in die gemeenskap versoek en aangebied het om hulle na Israel oor te plaas, het die Guatemalaanse owerhede hul versoek geweier. Na bewering het Israeliese agente Lev Tahor na Guatemala en Mexiko gevolg en die aankoop van eiendom daar belemmer (“Meer oor” 2017). Volgens 'n Kanadese prokureur wat na Guatemala gereis het, is die jaagtog na Lev Tahor polities van aard (kyk 2016). Voor Lev Tahor se vlug uit Kanada het 'n parlementslid in Ontario bevestig dat die ingryping van die kinderbeskermingsagentskappe ''n politieke kwessie' was, en dat Kanadese politici in kontak was met die plaaslike polisie (Patis 2014).

Vroeg in 2017 het 'n Israelse hof vyf jaar van beraadslaging bevind dat Lev Tahor ''n gevaarlike kultus' 'was. Die hof se uitspraak ondersteun die pogings wat deur goddelose familielede van Lev Tahor Hasidim aangewend is om kinders uit Lev Tahor te verwyder en na Israel te bring. Terwyl slegs twee gesinne hulle as beskuldigdes beskou het, was die uitspraak van die hof, waarvan 'n deel geheim bly, bepaal dat alle kinders van Lev Tahor van hul ouers verwyder moet word. Die hof het die Guatemalaanse stad Oratorio, departement Santa Rosa, waar die gemeenskap tuis gevind het, ook as 'die oerwoud' bestempel. Die voormalige Israelse premier Ehud Barak het Israel vergelyk met 'n 'villa in die oerwoud'. Die vergelyking van 'beskaafde' Israel met ''n villa' en die Arabiese bure van Israel met die 'oerwoud' verraai oriëntalistiese houdings wat algemeen in die Sionistiese staat voorkom, wat ook die behandeling van Lev Tahor daar beïnvloed.

In 2018 en 2019 was daar verskeie vertrek vanaf Lev Tahor. Een van hulle het 'n dogter van die stigter van Lev Tahor betrek wat haar klein kinders na die Verenigde State geneem het nadat sy haar man in Guatemala verlaat het. Hierdie kinders is later ontvoer in 'n poging om hulle na hul vader terug te bring. Die ontvoerders het verskeie vooraanstaande lede van Lev Tahor ingesluit. Hulle is gearresteer en in New York (Oster 2019) aangekla.

Ten spyte van die volgehoue ​​pogings van Israelitiese owerhede om Lev Tahor te vernietig, kan sy lede tans in Brittanje, Kanada, Guatemala, Israel, Mexiko, El Salvador en die Verenigde State gevind word. Alhoewel presiese syfers nie beskikbaar is nie, woon die grootste gemeenskap in Suidwes-Guatemala.

** Die skrywers erken die advies wat vroeër deur die professore Ariel Stravynski en Yaacov Yadgar ontvang is, asook Miriam Rabkin.

IMAGES

Beeld #1: Stigtende rebel van Lev Tahor Shlomo Helbrans.
Beeld #2: Yakov Rabkin voer 'n onderhoud met Shlomo Helbrans.
Beeld #3: Gesprek tussen twee gemeenskapslede.
Beeld #4: Vroue en meisies van Lev Tahor.
Beeld #5: 'n Lev Tahor-lid in weekdaggebed.
Beeld #6: Yakov Rabkin voer 'n onderhoud met Uriel Goldman.
Beeld #7: Seuns van Lev Tahor.
Beeld #8: 'n Sabbatstap.

Verwysings 

Alamenciak, Tim. 2014. 'Lev Tahor-kinders praat vir die eerste keer.' Toronto Star, Januarie 16.

Alamenciak, Tim en Allan Woods. 2014. 'Geheime Lev Tahor-bevele verhoed dat die kinders van die Joodse sekte Kanada verlaat.' Toronto Star April 10. 

“Charedi-familie het probeer om via Jordan na Kanada te kom.” 2013. Yeshiva Wêreld, Mei 24.

Cohen Yirmiyahu. 2019. Inleiding tot die Sefer Vayoel Moshe, Brooklyn, NY: Ware Torah Jode.

Dumais, Jacques. 2015. Etude sur l'intervention du Directeur de la protection de la jeunesse et de ses partenaires auprès de la communauté Lev Tahor et dans des milieux potentiellement sectaires. Toegang verkry vanaf http://www.cdpdj.qc.ca/fr/medias/Pages/Communique.aspx?showItem=678 op 1 September 2019.

Efron, Noag. 1991. 'Beweeg van vrees: hoe sekulêre Israeliete die Ultra-Ortodokse sien, en waarom.' Tikkun 6:15-22, 88-90.

Forte, Maximilian. 2014. “Targeting Lev Tahor, from Israel to Canada”. Nul antropologie. Toegang verkry vanaf https://zeroanthropology.net/2014/04/26/targeting-lev-tahor-from-israel-to-canada/ op 1 September 2019.

Gillis, Wendy. 2014. 'Media mag nie kopieë van Lev Tahor-transkripsies maak nie.' Toronto Star, Maart 19. 

Halevi Klein, Yossi, Toronto Star. 1996. 'Waar is ons kinders?' Maart 21. 

Hart, Alan. 2015. Sionisme: die ware vyand van die Jode. Atlanta, GA: Clarity Press, Three Volumes.

Helbrans, Shlomo, 2011. Ohr Hashem, Sainte-Agathe-des-Monts, Qc: Da'at.

Helbrans, Shlomo, 2001. Derech Hatzolo, Jerusalem, Israel: Da'at

Hisachdus Hayereim en die kantoor van Derech Hatzolo. 2002. Sainte-Agathe-des-Monts, Qc: Da'at.

Infokatot. http://www.infokatot.com/%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%A2-%D7%A2%D7%93%D7%9B%D7%A0%D7%99-%D7%9C%D7%91-%D7%98%D7%94%D7%95%D7%A8.html

Izso, Lauren. 2013. 'Ultra-Ortodokse anti-sionistiese gemeenskap vlug na Quebec vir Iran.' Jerusalem Post, November 22.

Kroth, Maya. 2016. '' N Verhaal van die suiwer hart. ' Buitelandse beleid, Januarie 25. Toegang verkry vanaf
https://foreignpolicy.com/2016/01/25/a-tale-of-the-pure-at-heart-guatemala-israel-lev-tahor-judaism-religion/ op 1 September 2019.

“Die juridiese stryd rondom Lev Tahor-sekte - AKA 'Jewish Taliban Women'.” 2011. Yeshiva Wêreld, Oktober 5..

“Meer oor die dood en Levaya van 'Lev Tahor' kultusleier Shlomo Helbrans wat in Mexiko verdrink het. '2017. Yeshiva Wêreld, Junie 11,

Ombudsman provinsie Brits-Columbië. 1999. Openbare verslag No. 38: Die regstelling van die verkeerde: die opsluiting van die kinders van die vryheid Doukhobor.

Oster, Marcy. 2019. 'Word aangekla vir poging tot ontvoering.' Jerusalem Post, Julie 31.

Patis, Ashton, 2014. 'Lev Tahor 'n politieke kwessie.' Blackburnnews.com, Maart 31. Toegang verkry vanaf https://blackburnnews.com/chatham/chatham-news/2014/03/31/lev-tahor-a-political-issue/ op 1 September 2019.

Persoonlike onderhoude. 2011. 'N Reeks onderhoude is in Mei 2011 in Sainte-Agathe gevoer deur Yakov Rabkin en Estela Sassón.

Rabkin, Yakov. 2006. 'N Bedreiging van binne: 'n Eeu van Joodse opposisie teen Sionisme, Londen: Zedbooks.

Ravitzky, Aviezer. 1996. Messianisme, Sionisme en Joodse Godsdienstige Radikalisme. Chicago: Universiteit van Chicago Press.

Spratt, Michael. 2019. “Kanada se behandeling van inheemse volke pas by die definisie van 'volksmoord'.” Kanadese prokureur, Junie 10.

“Derde kind in Lev Tahor-kultus wat honger het, is in die hospitaal opgeneem.” 2014. Yeshiva Wêreld, Maart 11.

Weiss, Meira. 2002. Die uitverkore liggaam: die politiek van die liggaam in die Israeliese samelewing. Stanford, CA: Stanford University Press.

'Kyk: Lev Tahor se advokaat in die verdediging van die kultus.' 2016. Yeshiva WêreldSeptember 21.

Woods, Allan. Mei 14, 2014. “Menseregtekommissie in Quebec kyk na wat verkeerd gegaan het in die Lev Tahor-saak. Toronto Star, Mei 14.

Woods, Allan. Augustus 29, 2014. “Die Joodse groep Lev Tahor is uit Guatemala Sanctuary geskors.” Toronto Star, Augustus 29

Publikasiedatum:
21 September 2019

 

 

 

Deel