Lila Moore

Moina Bergson Mathers

MOINA BERGSON MATHERS TYDLYN

1865 (28 Februarie): Mina Bergson is gebore in Genève, Switserland.

1867: Die Bergsons verhuis in 1867 na Parys.

1873: Die Bergsons het hulle in 1873 permanent in Londen gevestig.

1880: Mina Bergson begin die Slade School of Art bywoon.

1882: Annie Horniman en Mina Bergson het mekaar ontmoet en 'n vriendskap begin wat die res van hul lewe geduur het.

1883: Mina Bergson is buitengewoon talentvol om te teken en het 'n beurs van die Slade School of Art ontvang. In die loop van haar studie ontvang sy vier meriete vir haar tekening.

1886: Mina Bergson ontvang 'n sertifikaat van voltooiing van die Slade.

1886–1887: Mina Bergson verlaat haar familiehuis en verhuis na gedeelde kamers in Fitzroystraat 17 saam met haar skildervriendin, Beatrice Offor.

1887: Terwyl Mina Bergson selfstandige antieke Egiptiese kuns aan die British Museum bestudeer en teken het, ontmoet sy haar toekomstige man, Samuel Liddell "MacGregor" Mathers.

1888: Mina Bergson was die eerste ingewyde in die Hermetic Order of the Golden Dawn, wat in dieselfde jaar deur MacGregor Mathers, William R. Woodman en William W. Westcott gehuur is. Sy word toegeskryf aan die magiese naam en leuse: Vestigia Nulla Retrorsum, wat in Latyn beteken "voetstappe gaan nie agteruit nie." Isis-Urania, die eerste en belangrikste tempel van die Hermetiese Orde van die Goue Dawn, is in dieselfde jaar in kaart gebring.

1890 (16 Junie): Mina Bergson is getroud met Samuel Liddell MacGregor Mathers. Sy verander haar naam na Moina en staan ​​sedertdien bekend as Moina Bergson Mathers. Die egpaar het in Stent Lodge op Annie Horniman se landgoed in Forest Hill, Londen, gewoon. Hulle het hul metafisiese studies met ander lede van die Golden Dawn by daardie eiendom gedoen.

1891–1892: Na aanleiding van instruksies van die geheime hoofmanne van die Golden Dawn met wie MacGregor Mathers in 1891 metafisies gekommunikeer het, het die egpaar permanent in Parys gaan woon.

1892–1893: Moina en MacGregor Mathers het 'n metode ontwikkel vir magiese oefening, rituele en tegnieke wat gode en geeste oproep.

1893–1894: Moina en MacGregor Mathers vestig die Ahathoor-tempel in hul huis in Parys, wat versier is met 'n reeks olieverf-collages van antieke Egiptiese gode wat deur Moina Mathers geskep is. Die tempel is in 1894 deur Annie Horniman ingewy.

1898:  Die boek van the Sacred Magic of Abramelin the Mage vertaal deur MacGregor Mathers is met 'n voorportaal deur Moina Mathers gepubliseer. Gedurende die jaar het Moina Mathers die gedig van Fiona Macleod vertaal ULAD in Frans en het 'n kleurryke illustrasie vir die Franse vertaling van La Tristesse d'Ulad.

1890's: Moina Mathers se olieverfskildery van haar man se portret is in Frankryk moontlik in die middel van die 1890's voltooi. Gedurende die dekade het die egpaar seremonies geskryf en uitgevoer volgens Egiptiese modelle en die Isis-beweging bevorder.

1899–1900: Moina en MacGregor Mathers voer die Rites of Isis op in geheime plekke en in die modieuse Théâtre La Bodinière in Parys. Tydens hierdie openbare optredes beroep Moina Mathers Isis in haar rol as Hoëpriesteres.

1900: Twee verskillende artikels oor die Rites of Isis is in Frankryk en die Verenigde State gepubliseer, tesame met verklarings deur Moina Mathers, met portretfoto's van Moina Mathers as priesteres Anari en MacGregor Mathers as Hierophant Rameses.

1914: Met die uitbreek van die Eerste Wêreldoorlog het die Matherses hul huis in 'n werwingsentrum omskep vir die inskrywing van Britte en Amerikaners in Frankryk vir die oorlogsdiens en opleiding in noodhulp verskaf.

1918 (5 November): MacGregor Mathers is in Parys oorlede.

1919: Moina Mathers keer terug na Londen en stig die Alpha et Omega Lodge met die doel om die leer van die Golden Dawn voort te sit. Sy het tot aan die einde van haar lewe as die Imperatrix van Alpha et Omega gedien.

1926: Moina Mathers skryf die voorwoord vir die tweede uitgawe van Die Kabbalah onthul deur MacGregor Mathers.

1928 (25 Julie): Moina Mathers is in Londen oorlede.

BIOGRAFIE

Moina Bergson Mathers (1865 – 1928) was die eerste vroulike inisiatief van die Hermetic Order of Golden Dawn, wat in 1888 in Londen opgerig is deur haar man Samuel Liddell “MacGregor” Mathers. Moina Mathers het unieke vorme van magiese praktyk ontwikkel, geskryf en versprei wat gerig is op persoonlike ontwikkeling, sosiale verandering en die bevordering van vroue. Sy het haar artistieke talente belê in die vervaardiging van geestekeninge, seremoniële artefakte en openbare baanbrekersoptredes genoem die Rites of Isis, wat in 1899 in Parys begin is. In haar rol as 'n hoëpriesteres in hierdie teatergebeure, en in haar posisie as hoofonderwyseres van die Golden Dawn-stelsel, het sy, deur 'n persoonlike voorbeeld, die gelyke vennootskap van vroue en mans in alle aangeleenthede gedemonstreer, heilig en goddeloos. Daarbenewens beklemtoon sy haar geloof in inherente sensitiwiteit van vroue wat hulle in staat stel om te presteer in die beoefening van magie, idees te verwesenlik en goddelikheid te beliggaam.

Mina Bergson [Beeld regs] is in 1865 in Genève, Switserland, gebore. Haar pa was die komponis en pianis Michel Gabriel Bergson (1820 – 1898), 'n kosmopolitiese lewenstyl, en die seun van 'n prominente Hasidic Poolse familie. Haar ma, Katherine Levinson, was die dogter van 'n Joodse dokter in Yorkshire. Michel Bergson se ouma, Temerl (uit Tamar in Hebreeus) Sonnenberg-Bergson (d. 1830), was 'n beroemde beskermheer van die Hasidiese beweging in Pole. Temerl het 'n legendariese figuur geword as die heldin van 'n aantal Hasidiese verhale waarin sy geprys word, maar ook gekant is as 'n vrou 'buite haar natuurlike orde' wat die manlike rol van tzadik ('n regverdige man) teen die Hasidiese norme van die Luriaanse Kabbala inneem (Kauffman 2016). Interessant genoeg het dit gelyk asof Mina die gevoel van diepe toewyding aan geestelike praktyke, hoewel radikaal verskillend, gewortel is in haar derde ouma van die Kabbalah se oorsprong in die mistieke tradisies van die Kabbalah. Mina het ses broers en susters gehad; onder haar was haar oudste broer, die bekende filosoof Henri Bergson (1859 – 1941), die eerste Jood wat 'n Nobelprys (1927) ontvang het. Laasgenoemde het hul moeder as hoogs intelligent beskryf en 'n diepgaande gevoel van godsdienstigheid gehad; 'n vrou bewonder vir haar 'goedheid, toewyding en kalmte' (Greenberg 1976: 620). Terwyl Mina nog steeds 'n baba was, het haar vader die pos beklee as direkteur van klavieronderrig in die Konservatorium vir musiek in Genève. Hy is egter gedwing om te bedank na 'n kort periode van werk in 1867, en dit was onduidelik of dit 'sy' Joodsheid 'of 'n temperamentele karakter was wat daartoe bygedra het. Die gesin het na Parys verhuis waar Michel Bergson nie werk kon kry nie, en die Bergsons vestig hulle in Londen. Daar het hy baie jare privaat klavierlesse gegee, waardeur die gesin 'n huishouding in matige armoede kon onderhou. Henri Bergson was die enigste familielid wat in Parys gebly het en gesubsidieerde onderwys betree het wat deur die hoofseun van Genève, Joseph Wertheimer (1833 – 1908) verseker is, wat die genie van die kind erken het (Greenberg 1976: 621 – 22).

Ondanks die beskeie omstandighede van haar gesin, het Mina grootgeword in 'n intellektuele, kultureel verligte en relatief liberale huislike omgewing. Soos met Henri en haar ander broers Joseph, wat het 'n mediese dokter geword, en Philip, wat skrywer en akteur geword het, is Mina se talente aangemoedig. Op grond van haar besonderse kreatiewe geskenke, is Mina opgeneem in die Slade School of Art in 1880. Sedert sy ontstaan ​​in 1871, het die Slade vroulike studente op gelyke voorwaardes onderwys aangebied as manlike studente en het die eersgenoemde deur beurse aangemoedig. Mina het 'n beurs van The Slade in 1883 ontvang en vier sertifikate vir haar tekeninge ontvang (Colquhoun 1975: 49). Sy het haar sertifikaat van voltooiing van The Slade in 1886 ontvang. In The Slade ontmoet Mina Annie Horniman (1860 – 1937) en die twee jong vrouens het 'n vriendskaplike en beroepsamewerking begin wat die res van hul lewens duur. Mina se portrettekening van haar moeder, [Image at right] wat tydens haar studies vervaardig is, impliseer die teer verhouding tussen moeder en dogter, en laasgenoemde se sensitiewe bewustheid van haar moeder se reflektiewe persoonlikheid (Greer 1995: 43).

Die voltooiing van haar studies was Mina se sterk vasberadenheid om onafhanklik van haar ouers te word en 'n professionele loopbaan in die kunste te bewerkstellig. Sy verhuis na 'n gedeelde ateljee in 17 Fitzroystraat in Londen, saam met 'n mede-kunstenaar Beatrice Offor, wat bekendheid verwerf het vir haar kontemplatiewe geverfde portrette van vroue as mitiese persoonlikhede, priesteresse, hekse, kunstenaars en meer. Mina is gefassineer deur antieke Egiptiese kuns en het gereeld die Britse museum besoek om te verken en te teken. By een van hierdie geleenthede het sy haar toekomstige man Samuel Liddell “MacGregor” Mathers (1854 – 1918) in 1887 ontmoet. Die paartjie het geword onlosmaaklik, en hul geestelike vennootskap kom oorspronklik tot uiting in 1888 toe Mina die eerste inisieerder geword het van die Hermetiese Orde van die Goue Dawn, wat in dieselfde jaar deur MacGregor Mathers, William R.Woodman (1828 – 1891), en William W geoktrooieer is. Westcott (1848 – 1925). Mina illustreer die handvesdokument met tekeninge van die vier mitiese wesens van die Lord of the Universe: die engel, die bul, die leeu en die arend (Greer 1995: 56). [Afbeelding regs] Aan haar is die magiese naam en leuse toegeken: Vestigia Nulla Retrorsum, 'n Latynse uitdrukking wat beteken "voetstappe gaan nie agteruit nie." Die egpaar is amptelik op 16 Junie 1890 getroud en saam met haar nuwe huwelikstatus, Mina en haar man het haar naam verander na Moina.

Die twee het in Stent Lodge op Annie Horniman se familie-landgoed in Forest Hill, Londen, gaan woon. Destyds het MacGregor Mathers 'n werk in die biblioteek van Horniman se museum naby hul klein woonbuurt gehad. Gedurende die eerste huweliksjaar is die huis gebruik as 'n spilpunt vir metafisiese en magiese oefening en navorsing, wat eksperimentele sessies behels het en saam met ander lede van die Golden Dawn aangebied is. Moina Mathers het haar kreatiewe talente belê in die ontwikkeling van 'n stelsel van magiese oefening, rituele en uitgebreide skryftegnieke (om na 'n voorwerp te kyk om visioene en kennis te ontvang) waarin sy uitgeblink het. Moina Mathers het skrywer verduidelik as 'n nadenke oor 'n simbool en dit as 'n spieël beskou wat tonele en verskillende visies weerspieël wat op die skrywer se gedagtes beïndruk is. Die skrywer se liggaam en gees bly in die fisiese werklikheid en neem die gereflekteerde kennis waar (M. Mathers Flying Roll XXXVI). Anders as 'n siener wat die passiewe ontvanger van visioene is, het die skrywer die vermoë om die ontvangde inligting te verstaan ​​en te ontsyfer (M. Mathers Flying Roll XXXVI).

Die Mathers-egpaar het bymekaargekom en 'n entoesiastiese kring van kreatiewe persoonlikhede gelei, veral vroue, wat bygedra het tot die evolusie van hul idees en magiese oefening. Die belangrikste is Florence Farr (1860 – 1917), Annie Horniman, Maud Gonne (1866 – 1953), William Butler Yeats (1865 – 1939) en andere. Na aanleiding van instruksies van die Secret Chiefs of the Golden Dawn met wie MacGregor Mathers metafisies in 1891 gekommunikeer het, verhuis die egpaar om in Parys te woon (Colquhoun 1975).

In Parys, waar Moina en MacGregor Mathers herhaaldelik gedwing is om te verhuis, meestal weens die gebrek aan geld, het hulle die Ahathoor-tempel in 1893 opgerig. Die tuis Ahathoor, tuis, is versier deur Moina met innoverende olieverfkollageë van Egiptiese gode (Colquhoun 1975: 44 – 45). Die tempel is in 1894 deur Annie Horniman ingewy. In die Ahathoor-tempel beklee Moina Mathers die pos van Praemonstratrix, die hoofonderwyser van die Golden Dawn stelsel, wat ook die gesag gehad het om ander op te stel om onderrig te gee (Bogdan 2008: 252). Die bestaan ​​van die Matherses was grootliks afhanklik van die toelae van Annie Horniman, 'n reëling wat as tydelik beskou is (Greer 1995: 114 – 15). Horniman het inderdaad finansiële steun vir die Matherses in 1896 beëindig nadat sy deur MacGregor Mathers uit die Golden Dawn geskors is weens haar ongehoorsaamheid. Haar noue vriendskap met en ondersteuning van Moina Mathers het egter oorleef en voortgeduur na MacGregor Mathers se dood (Greer 1995: 349).

In 1897 het Moina Mathers haar artistieke talent belê om 'n voorportaal vir MacGregor Mathers se vertaalde teks te vervaardig, The Book of the Sacred Magic of Abramelin the Mage. [Afbeelding regs] Bedoel as geestestekening, het MacGregor Mathers Gardener, die uitgewer van die boek, gewaarsku om die kunswerke sowel as die manuskrip noukeurig te bewaak en beklemtoon dat in die tekening die kis wat deur die hoof van die onderste driehoek van demone aangebied is, verander is. deur “geen sterflike hand” (Howe 1985: 180). 'N Jaar later in 1898 is Moina Mathers geïnspireer deur die gedig van Fiona Macleod ULADwat sy in Frans vertaal het en 'n kleurryke illustratiewe tekening gemaak het vir die Franse vertaling van La Tristesse d'Ulad (Greer 1995: 206). [Beeld regs] Dit was min geleenthede, buite haar voltydse okkultiese beroep, wat Moina Mathers in staat stel om as 'n fyn kunstenaar te oefen, en waarby die olieverfskildery van haar man se portret gevoeg kan word, wat tans permanent in die Atlantis-boekwinkel in Londen vertoon word.

Volgens Moina Mathers het die godin Isis in haar droom verskyn en haar gemagtig om die Rites of Isis in die openbaar uit te voer (Denisoff 2014: 7). Vanaf 1899 het Moina en MacGregor Mathers die Isis-beweging van stapel gestuur deur ritualistiese dramatiese optredes wat soms op geheime plekke in Parys gehou is en in die openbaar in die Théâtre La Bodinière, dan in die mode. Tydens hierdie gewilde opwindende gebeure, waarin die gehoor uitgenooi is om deel te neem, het die egpaar opgetree as 'n kwasi-antieke Egiptiese priesteresse en priesteres, met die oorsprong van Isis (Denisoff 2014: 5 – 8). Dit was 'n radikale oorgang van hul posisie as stigtersleiers van 'n streng geheime orde na die opvoering van hul gefeminiseerde vorm van rituele magie in die openbare en kulturele domein van die moderne wêreld. Die Golden Dawn het dus saamgeval met die aanbreek van die twintigste eeu, en het in die openbaar 'n geestelike seremonieël aangebied wat gewy is aan vroulike goddelikheid en wat ewe veel deur 'n vrou en 'n man voorgesit is.

In 1900 is Moina en MacGregor Mathers uit die Golden Dawn geskors deur lede en leiers van die subgroepe en tempels van die orde. Ondanks 'n reeks skeurings, hoofsaaklik as gevolg van weerstand teen MacGregor Mathers se leierskapwyse en verskeie pogings om sy leerstellings te benut, is informele kommunikasie en samewerking vir baie jare tussen die Matherses en die binnekring van veteraanlede en bondgenote van die Golden Dawn voortgesit. . Nietemin het die Golden Dawn in sy oorspronklike vorm en sy leierskap deur die Matherses ná twaalf jaar se operasie in 1909 tot 'n einde gekom. Dit het die grondslag gelê vir latere okkulte skole en bewegings soos die Society of Inner Light of Dion Fortune (1890 – 1946), Thelema van Aleister Crowley (1875 – 1947), en meer (Hutton 1999: 81, 181).

Met die uitbreek van die Eerste Wêreldoorlog het MacGregor en Moina Mathers hul koshuis verander in 'n werwingsentrum vir die inskrywing en opleiding van etlike honderde Britte en Amerikaners in Frankryk vir die oorlogsdiens. Die egpaar het ook soldate-werwers in noodhulp opgelei. MacGregor Mathers het homself as 'n geestelike vegter en gebore bevelvoerder verwek (Greer 1995: 50, 52). Sy tweede magiese naam was: “God as my gids, die swaard as my metgesel” (Greer 1995: 56). Beide hy en Moina het geglo dat 'n planeetverandering op dreef kom deur onvermydelike wêreldoorloë en die geheime magiese werking van okkulte adepte (Greer 1995: 142; M. Mathers Flying Roll XXI). Gedurende die oorlog was hulle waarskynlik gretig om die mensdom as rolmodelle te dien, nie met hul okkultiese leringe of met prediking nie, maar deur verligte optrede in die fisiese wêreld. Hul oorlogstydonderneming en ideologiese houding weerspieël die okkultiese filosofie wat deur Moina Mathers uitgespreek is in 'n lesing wat op September 24, 1893 (King 1987: 258) en in Flying Roll XXI met die titel “Know Thyself” aangebied is. adepte van die Golden Dawn en sluit in dokumentasie van seremonies, kennis rakende die orde se beginsels en praktiese riglyne vir studente se eksperimente met die orde-seremonies. Die tekste word as geheim beskou en slegs ingewydes, dit wil sê lede van die Golden Dawn, kon dit leen en kopieë met die hand maak (Bogdan 2008: 253).

MacGregor Mathers is ses dae voor die einde van die oorlog aan 5, November 1918, aan griep oorlede. Beide MacGregor en Moina Mathers het getuig van die oorwinning van die 1918 Suffrage Act in Groot-Brittanje en Ierland, wat hulle beskou het as die voorspelling van die planetêre paradigmaskuif wat hulle verwag het.

In 1919 vestig Moina Mathers haar terug in Londen, waar sy die Alpha et Omega-tempel oprig, saam met JW Brodie-Innes (1848 – 1923), wat vas getrou was aan MacGregor Mathers en gedien het as die keiser van Amen Ra Temple of the Golden Dawn (Gilbert) 1983). Moina Mathers is deur familielede verwelkom en moreel en finansieel ondersteun deur betroubare vriende en volgelinge van die Golden Dawn, veral Annie Horniman en mev. Weir (Isabel Morgan-Boyd), wat Moina Mathers se opvolger in die Alpha et Omega-tempel (Greer) was 1995: 349, 357). In haar latere jare is die gesag van Moina Mathers krities deur 'n nuwe generasie ambisieuse lede ondersoek. Hierdie toonaangewende okkultiste het nietemin hul onderrig uiteengesit op grond van kennis en praktyk afgelei van die Matherses se Golden Dawn-leerstellings en -publikasies, bv. Dion Fortune en Paul Foster Case (1884 – 1954) (Greer 1995: 351; Colquhoun 1975: 58).

Moina Mathers het aktief gebly in haar verkenning van die okkulte en in 1920, saam met adepte van die Golden Dawn Annie Horniman en Helen Rand, die Londense Quest Society, gestig deur GRS Mead (1863 – 1933) (Greer 1995: 349) ), wat saam met Helena P. Blavatsky (1831 – 1891), skrywer van Isis onthul (1877), en was aktief in die Teosofiese samelewingy totdat hy bedank het in 1909. Moina Mathers se teenwoordigheid in die Quest Society is vermoedelik goed ontvang (Colquhoun 1975: 58) en word versterk deurdat sy die suster van Henri Bergson was, wie se gedagtegang, intuïsie, rede en duur 'n merkwaardige impak op sy lede en hul besprekings gehad het (Mead 1912 – 1913: 175 – 76, 788 – 93).

Moina Mathers het 'n paar jaar voor haar dood op 25, 1928, die voorwoord geskryf vir die tweede uitgawe van MacGregor Mathers ' Die Kabbalah onthul, gepubliseer in 1926. Sy het haar man se steun vir die bevordering van vroue benadruk, en gedurende haar laaste dae is sy waarskynlik aangemoedig deur die Equal Franchise Act van 1928, wat op die ouderdom van een-en-twintig gelyke stemreg aan vroue en mans verleen het. Die Surrealistiese kunstenaar en visioenêre Ithell Colquhoun (1906 – 1988) het geskryf dat Moina Mathers se oorblywende Golden Dawn-koerante, skilderye en ritualistiese meubels aan die bewaring van mev Weir toevertrou is. Tydens die Tweede Wêreldoorlog is hulle egter op grond van instruksies en onlogiese beredenering deur vuur verwoes, na bewering van die Secret Chiefs of the Golden Dawn (Colquhoun 1975: 49).

Die esoteristikus Gerard Heym verklaar dat Moina Mathers “die grootste helderziende van die eeu was” (Colquhoun 1975: 59). William Butler Yeats het die eerste uitgawe van sy boek 1925 opgedra visie aan Vestigia, die magiese naam van Moina Mathers. Hy het erken dat die boek miskien nie geskryf kon gewees het sonder die vergaderings van 'n groep jong mense in Londen en Parys, waaraan sy en hy behoort het nie, meer as 'n halwe eeu vroeër. Moina Mathers is so diep in sy geheue ingeprent dat hy haar dertig jaar lank nie gesien het nie, maar hy skryf: 'U met u skoonheid en u leer en u geheimsinnige geskenke is deur almal in liefde gehou. . . ”(Yeats 1925 / 2008: Iiii). Colquhoun het haar boek oor MacGregor Mathers and the Golden Dawn (Colquhoun 1975: 299) afgesluit met 'n poëtiese beskrywing van Moina Mathers as 'n visioenêre kunstenaar wat collage voor die kunstenaar Max Ernst (1891 – 1976) ontdek het en dit toegepas het op haar ritualistiese Egiptiese ontwerpe .

RICHTINGEN / leerstellinge

Moina Mathers promoveer haar lering as 'n integrale deel van die filosofie van die Golden Dawn. Haar feministiese houding rakende die gelykheid van vroue en mans in geestelike, pragmatiese en sosiale aangeleenthede is ondersteun deur die oorkoepelende feministiese gedragskode. Haar man het van die begin af die feministiese ideologie van dr Anna Kingsford (1846 – 1888) geïmplementeer, wat in haar geskrifte oor vroueregte en vroulike stemreg uiteengesit word, bv. 'N Opstel oor die toelating van vroue tot die parlementêre franchise (1868). Kingsford het in Parys as mediese dokter gekwalifiseer en die president van die London Lodge of the Theosofical Society in 1883 geword voordat hy saam met haar geestelike vennoot Edward Maitland (1885 – 1824) die Hermetic Society in 1897 gestig het. MacGregor Mathers het Kingsford in 1886 ontmoet en is deur haar ingetrek as lid van die Hermetic Society. Hy word diep geraak deur haar leringe en word 'n toegewyde feminis en 'n vegetariër (Greer 1995: 47, 52 – 56). Die dekreet van die Golden Dawn lui uitdruklik:

Vir die doeleindes van die studie van okkultiese wetenskap, en die verdere ondersoek van die verborgenhede van die lewe en die dood, en ons omgewing, is toestemming verleen aan die geheime hoofde van die RC aan sekere Fraters wat in die okkultiese wetenskappe geleer is, (en wie ook lede van die Soc. Ros. in Ang.) om die Esoteriese Orde van die GD in die buitekant te beoefen; om vergaderings daarvan te hou vir die studie en om enige goedgekeurde persone te inisieer Manlik of vroulik, wat 'n onderneming sal onderneem om streng geheimhouding te handhaaf rakende alles wat daarby aangaan. Geloof in een God nodig. Geen ander beperkings nie (Gilbert 1997: 21).

Die onderliggende beleid van gelyke status van vroue en mans was 'n historiese maneuver wat dien om die dominante Westerse manlike geleide okkulte tradisies te transformeer (Christhof 2014: 154, 156). Inisiasie het 'n unieke gevoel van die self behels, tesame met 'n oopkop wêreldbeskouing wat Moina Mathers in haar geskrewe lesing aan nuwe ingewydes getiteld "Know Thyself" (Flying Roll XXI) verduidelik het. sy inisiasie word beskryf as 'n geleidelike proses van selfontwikkeling waarin die individu gesien word as 'n mikrokosmos waardeur die goddelike makrokosmos weerspieël kan word. Kennis van die self is nodig vir die bereiking van menslike en geestelike bewussyn. Vir hierdie doel word die bloudruk van die Kabbalistiese Boom van die Lewe (afbeelding aan die regterkant) voorsien en op en dwarsdeur die paaie van sy tien Sephiroth, kan inisiasie plaasvind. Die Sephiroth word deur Moina Mathers gesien as 'hoër prototipes' wat die makrokosmos weerspieël. Die boom van die lewe, verdeel in twee hoofpilare van vroulike Sephiroth (Bina, Geburah en Hod), en manlike Sephiroth (Chochma, Chesed en Netzach), toon die makrokosmos as 'n dinamiese skepping bestaande uit vroulike en manlike aspekte. Op die middelste pilaar ondersteun die Sephiroth (Malkut, Yesod, Tipheret en Kether) wat die vroulike en manlike magte en eienskappe verder bemiddel en gelykmaak.

'N Inisieerder van die Golden Dawn moes die Boom van die Lewe vorder, terwyl die inisiëring plaasgevind het via die Sephiroth en hul interaksies. Alhoewel alle lede die Tree of Life-inisiasie ondergaan het, het Moina Mathers uitgeklaar dat elke ingewyde 'n unieke individu is en dat elke inisiasie natuurlik die besondere eienskappe van haar of sy fisiese, geestelike, astrologiese en geestelike eienskappe sou aanneem. Ondanks die ingewikkelde en geestelik veeleisende operasie wat geleidelik inisieer word, het sy benadruk dat die ingewyde nie moet terugtrek van die alledaagse lewe nie, maar dat hy alle beroeps-, sosiale, sake- en gesinsverband moet behou. Verder het sy inisiasie nie as egoïstiese praktyk verduidelik nie, met die fokus op die volmaaktheid van die individuele self, maar as gewortel in die doel van die orde en die leringe daarvan, dit is “die regenerasie van die wedloop van die planeet” (M. Mathers Flying Rol XXI).

Moina Mathers het haar leringe ontwikkel op grond van MacGregor Mathers se Die Kabbalah Onthul, eerste gepubliseer in 1887. Die kabbalistiese konteks, soos aanvanklik deur MacGregor en Moina Mathers uiteengesit en vertolk, sowel as deur ander kernlede van die Hermetiese Orde van die Goue Dawn, vorm die basis vir alle inisiëringsprosedures. In hierdie konteks moes sowel vroue as mans 'n bewustheid ontwikkel van die vroulike en manlike aspekte van die mikrokosmos in hul eie persoonlikhede en binne die makrokosmos van die goddelike oorsprongswêrelde van die Boom van die Lewe. Gevolglik is dit gesien dat hulle die vroulike en manlike eienskappe van die makrokosmos beliggaam, wat op hul beurt die geestelike rasionaal vir hul gelykheid en wedersydsheid bied.

Moina Mathers het dit nie aanvaar om die leringe van die Golden Dawn aan mense buite die orde te verkondig nie en eis 'n eed van geheimhouding van ingewyde lede. Sy het ingewydes aangeraai om die Groot Werk te gebruik om hul persoonlike eienskappe en beroepsdoelwitte te vervolmaak, terwyl hulle dit in die wêreld van Assiah, die Kabbalistiese benaming vir die fisiese werklikheid van gemanifesteerde bestaan, in praktyk bring. Sy het verklaar dat ingewydes geleidelik 'n meer as menslike hoedanigheid kan bewerkstellig deur kontak met die engele en goddelike vliegtuie van Yetzirah, Briah en Atziluth, wat verligting sal gee oor sake, besluite en optrede in die fisiese wêreld. Verligte adepte, wat bo die graad van die eerste buitenste orde gestyg het tot die hoër graad van die tweede innerlike orde, sou die mense met wie hulle in kontak gekom het, inspireer en beïnvloed deur hul persoonlike voorbeeld, morele besluite en optrede. Die opleiding vir die eerste buitenste orde bestaan ​​uit vyf grade in die grondslagkennis van Hebreeus, Grieks-Egiptiese, Middeleeuse en moderne esoteriese tradisies (Hutton 1999: 77).

Moina Mathers se leringe is daarop gemik om kabbalistiese sensitiwiteit te versprei wat die aktuele realiteit van die individuele self beklemtoon. Christus is in hierdie Joodse en Christelike leer die prototipe van die Volmaakte Man, die Hoër Self of die Engelagtige self, ook na verwys as die Holy Guardian Angel. Hierdie vervolmaakte wese is geleë op die Boom van die Lewe onder Kether, die kroon van die eindelose lig van God, op Tipheret. Om die self te ken, behels die geestelike, sosiale en planetêre aspekte van die lewe. Verder het sy beweer dat vroue van nature geskik is om towenaars te word, en dat haar siening inderdaad in die takke van die Golden Dawn geïmplementeer is, waar vroue leidende posisies beklee en mans oor organisatoriese en geestelike aangeleenthede beklee het. Isis, en die antieke Egiptiese panteon, het bygedra tot die konstruksie van die Sephiroth wat die vroulike dimensies van goddelikheid versterk en die gevoel van gelykheid tussen gode en godin, mans en vroue, verbeter het. Ondersteun deur 'n sinkretiese, prototeministiese en holistiese Boom van die Lewe, kon Moina Mathers met die ideologie van die vroulike stemregbeweging in Brittanje deelneem, wat die sosiale makrokosmos sowel as subtiel inspirerende sosiale transformasie weerspieël (Bogdan 2008: 262). Sy beskou die Golden Dawn duidelik as 'n spilpunt vir 'n geestelike en kulturele elite en spreek die ingewydes aan as persone wat magtige posisies in die regering, die reg, filantropie en die kunste beklee.

In “Ken jouself” (M. Mathers Flying Roll XXI) beeld sy die ingewyde uit as regter en 'n heerser van 'n volk wat in die mikrokosmos van sy of haar self die balans van die boom van die lewe van erns en genade en as gevolg hiervan, kan die sake van die wêreld met 'n gevoel van redelike deernis aangepak word. In haar leringe en praktyke het Moina Mathers die belangrikheid van die balansering van intuïsie en rede in alle sake aangespreek. Sy beweer dat die leringe nie op ander gedwing kan word nie, en sal slegs ontvang word deur diegene wat gereed is om dit te ontvang - nie deur 'n engel of God nie, maar deur kontak met adepte as gewone sterflinge in die regte wêreld. William Butler Yeats het geskryf dat, anders as gewone studente in godsdiens en filosofie, geïnisieerde lede nie in die ontdekking van die waarheid geglo het nie, maar dat die waarheid deur openbaring verkry kon word. Die leer van die Golden Dawn het die voorbereidings wat nodig is vir die openbaring spontaan betrek (Yeats 1925: Iiv).

RITUELE / PRAKTYKE

Aangesien Moina Mathers die eerste vroulike inisieerder van die Golden Dawn was, het sy vanaf die ontstaan ​​daarvan bygedra tot die evolusie van unieke vorme van magiese oefening. Sy het veral haar artistieke talent gebruik vir die ontwikkeling van intuïtiewe praktyke, naamlik skrywer, astrale projeksie, en reis in die geestesvisie, wat sy in die Flying Rolls beskryf. Die bevel het ses-en-dertig ongedateerde opstelle saamgestel met die naam “Flying Rolls”, wat onder lede versprei is in die pre-1900 Golden Dawn (King 1987: 43). Vier is geskryf deur Moina Mathers: “Ken jouself” (XXI), “Tattwa Visions” (XXIII), “korrespondensie tussen die Enochiese en Etiopiese alfabet” (XXXI), en “Op skrying en reis in die geestesvisie” (XXXVI) . Die eerste beskikbare weergawe van laasgenoemde is gedateer Oktober 1897 (King 1987: 260). Daarin het sy geskryf dat skrying en astrale projeksie komplementêr is en saam bestudeer kan word. Skrying behels nadenke oor 'n simbool wat idees en visies uitlok. Dit word geopenbaar deur die simbool wat op dieselfde manier funksioneer as 'n spieël wat tonele in die omgewing weerspieël. Die bewustheid van die nadenker wat die weerkaatsde gesigte waarneem, bly in die liggaam en die werklikheid daarvan. In die volgende fase, wat 'astrale projeksie' genoem word, gaan die bespeurder deur die simbool deur haar of sy bewustheid in die weerspieëlde tonele te projekteer en dit van binne na buite te ondersoek (M. Mathers Flying Roll XXXVI). Astrale reise, ook genoem 'reis in die geestesvisie', stel 'n mens in staat om hierdie tonele in drie dimensies te verken, nie as 'n prentjie nie, maar as 'n wêreld waarin 'n mens kan optree en wat jy van bo af vanuit 'n voël-oog kan besigtig ( M. Mathers Flying Roll XXXVI). Moina Mathers het verduidelik dat hierdie praktyke sowel intuïsie as rede vereis. Hulle begin met intuïtiewe gedagtebeelde wat as inspirasie op die brein beïndruk word. 'N Mens moet egter redelike denke toepas om die betekenis van die geestesbeelde wat ontstaan ​​in die prosesse van skrywer en astrale projeksie / reis in die geestesvisie te verstaan ​​en te ontsyfer (M. Mathers Flying Roll XXXVI). Die doel van skrying, astrale projeksie en reis was om kennis uit die Sephiroth of the Tree of Life te haal, en verskillende simbole, goddelike entiteite en astrale domeine te vorm.

In Flying Roll XXIII, getiteld 'Tattwa Visions', het Moina Mathers die aanskoulike visioene beskryf wat sy ervaar het deur 'n 'Tattwa'-gebaseerde tegniek van skrywer in die geestesvisie. MacGregor Mathers het die Tattwas (Sanskrit, tattva) opgeneem in die leringe van die Golden Dawn gebaseer op die geskrifte van Rama Prasad, 'n Indiese teosoof, waarvan die boek wyd versprei is, The Science of Breath and the Philosophy of the Tattvas (1897), ook bekend as Nature's Finer Forces, is gepubliseer deur die Theosofical Publishing Society in Londen. Dit het aanvanklik verskyn as 'n reeks artikels van 1887 tot 1889 in The Theosophist. Die Tattwa-kaarte, wat deur Moina Mathers en lede van die Golden Dawn gebruik is, is met die kleurvolle, visuele simboliek van die Tattwas bedruk, soos aangetoon deur Prasad. Prasad se Tattwa-stelsel, afgelei van die Indiese filosofie, bekend as Samkhya, is in vyf elemente verdeel, elk met 'n unieke kleur en vorm, wat soos volg op die kaarte gemerk is: eter of gees (Akasha, swart / indigo, eier), Lug (Vayu, lugblou, skyf / sirkel), Vuur (Tejas, rooi, gelyksydige driehoek), Water (Apas, silwer, sekel), Aarde (Prithivi, geel, vierkantig / kubus) (Godwin 2017: 466). Helena P. Blavatsky het erkenning verleen aan die wetenskaplike verdienste van Prasad se vertaling van 'n antieke Sanskrit-teks op die Tattwas, maar het gewaarsku dat hy in sy leer oor Nature's Finer Forces slegs vyf Tattwas behandel het in plaas van die sewe in esoteriese leringe. Sy het ook gewaarsku dat die uitwerking van sy idees tot skadelike swart magie kan lei (Blavatsky 1890: 604). Die Matherses was waarskynlik bewus van Blavatsky se sienings, maar hulle het kreatief gereageer op die kleurryke simboliek van Prasad se stelsel, soos uitgedruk deur Moina Mathers se beskrywings van die Tattwa-geïnspireerde landskappe en entiteite wat sy tydens haar astrale reis teëgekom het (Flying Roll XXIII). Boonop het Moina Mathers se beskrywings Prasad se idee van die Tattwa-stelsel en die simboliek daarvan binne 'n Kabbalistiese raamwerk van die Boom van die Lewe geïntegreer en sodoende die Westerse en Oosterse beginsels innoverend vermeng. As kunstenaar het Moina Mathers die tegnieke van skrywer, wat die opbou van 'n beeld op grond van 'n verbeeldingryke denkvisie, vergelyk met die werk van 'n kunstenaar. Sy het geskryf:

Verbeelding (eidolon) beteken die fakulteit om 'n beeld te bou. Die verbeelding van die kunstenaar moet lê in die krag, wat hy min of meer besit in verhouding tot sy opregtheid, en sy intuïsie, om kragte in die Makrokosmos te waarneem, en homself daarmee te verbind of aan te pas, sy talente natuurlik en sy kunsmatige opleiding wat hom toelaat. om beelde te formuleer wat daardie kragte sal uitdruk (M. Mathers Flying Roll XXXVI).

Die godin Isis was sentraal in die Golden Dawn se ideologie van 'n vroulike godheid wat die beeld van die '' wêreldsiel '' aanneem en die 'Genie van die Orde' gesimboliseer het (Hutton 1999: 79). [Beeld regs] Moina Mathers was 'n rol in die uitdrukking van hierdie kragtige visie van die vroulike deur haar openbare optredes van die Rites of Isis. Die egpaar streef daarna om 'n gemeenskap in Parys te ontwikkel, wat hulle die 'Isis-beweging' noem, deur ritualistiese dramatiese optredes wat soms in die geheim of op openbare plekke in die stad gehou word (Denisoff 2014: 6). In 'n artikel uit 1900 word die openbare opvoering beskryf as sensueel opwindend en teatraal in 'n waasagtige atmosfeer, bedek met ligte, kleure en geparfumeerde geure. Aanbidders vir mans en vroue, geklee in neo-Griekse kleurryke gewaad, met blomme en graan op die altaar gegooi, het die naam Isis genoem, waarna Osiris in donker en angswekkende skaduwees opgewek is (Denisoff 2014: 6). 'N Kontemporêre weergawe beskryf 'n soortgelyke uitvoering, hoewel dit hierdie keer in die modieuse Théâtre La Bodinière (Lees 1900) gehou is.

Volgens Moina Mathers het openbare rites in 1899 begin nadat sy gemagtig is om openbare optredes te lewer deur die godin Isis wat in 'n droom aan haar verskyn het. 'N Figuur van Isis is op die middelpunt geplaas, geflankeer deur ander gode en godinne, en op die altaar het 'n groen lampie gebrand. MacGregor Mathers het Hierophant Rameses opgevoer en Moina Mathers het die Hoëpriesteres Anari opgevoer en Isis ingeroep "in deurdringende en hartstogtelike tone." ). Buitengewoon was dit Moina Mathers wat Isis in die vlees bemiddel het. Tydens die optredes was sy die lewendige samesmelting van die godin, wat die entoesiastiese gehoor met haar vroulike krag verbind deur haar viscerale en geestelike teenwoordigheid. Die uitvoering was baie artistiek, en Moina Mathers het eintlik haar artistieke talent belê deur karakters, stelle, rekwisiete en kostuums te ontwerp en te ontwikkel (Denisoff 1900: 84). In hierdie opset het Moina Mathers haar towenaarspersona outentiek opgevoer en was dit gelyk aan haar manlike magiese eweknie. Vanuit hierdie perspektief het die huwelik van Moina en MacGregor Mathers 'n model gegee van die magsewewig tussen die geslagte in die magiese en geestelike leerstellings wat hulle saam gevorm het.

Die openbare aspek van die Seremonie van Isis het van die tradisie van 'n geheime orde afgewyk en na 'n oop sosio-kulturele onderhoudende betrokkenheid met heidense geïnspireerde en okkulte verskynsels gewyk (Denisoff 2014: 4 – 5). Dit blyk dat die Rites of Isis nie 'n poging was om die rituele van antieke Egipte op 'n akkurate wyse te herstel of te laat herleef nie, maar dat dit 'n beroep op Isis was, tot haar mees verhewe vorm en teruggekeer het na die tyd van haar oorsprong (Denisoff 2014: 8 ). Esteties was die opvoering van Moina Mathers die manifestasie van haar magiese identiteit in verband met die godin en waarskynlik een van die heel eerste openbare optredes van 'n moderne vorm van ritueel-magie. As sodanig verdwyn die Matherses se openbare optredes van die Rites of Isis in Parys die grense tussen okkultiese ritueel en openbare teater, 'n benadering wat deur Golden Dawn-lede erken is, en wat ook teatraal uitgebrei is deur Florence Farr (1860 – 1917) en Olivia Shakespear (1863 – 1938) (Denisoff 2014: 5).

LEIERSKAP

Moina Mathers beklee die posisie van Praemonstratrix in die Ahathoor-tempel van Golden Dawn, wat in haar huis in Parys geleë is en deur haar versier is met 'n reeks olieverfde collages van Egiptiese gode. Sy was amptelik die hoofonderwyseres en het die gesag gehad om ander op te stel om onderrig te gee (Bogdan 2008: 254 – 55). Op 'n persoonlike vlak het Ahathoor-tempel Moina Mathers waarskynlik 'n geestelike heiligdom tydens moeilike periodes van teëspoed en skaarste. Op universele vlak bied dit 'n model vir vroulike leierskap en gesag in moderne okkultiese leringe en organisasies.

Isis-Urania Temple in Londen, wat ter ere van vroulike goddelikhede genoem word, is in 1888 gevestig en was die eerste en belangrikste tempel van die Hermetiese Orde van die Goue Dawn (Hutton 1999: 79). MacGregor Mathers se enigste leierskap van die takke van die Golden Dawn, insluitend hul tempels, het twaalf jaar geduur. In April 1900 is die Matherses uit die Golden Dawn verdryf deur, tot dan, hul naaste en mees lojale vriende, bondgenote en lede. 'N Aantal kwessies het die eenheid van die orde voortdurend ontwrig namate meer lidmate tot hul geledere toegetree het, soos konflikte met godsdienstige aangeleenthede, veral botsings tussen Christelike, heidense en politeïstiese wêreldbeskouings (Hutton 1999: 79-81). In 1900 verklaar MacGregor Mathers die idee van die 'ewige gode', en, gekombineer met die performatiewe Rites of Isis, het die Matherses se taal, sowel as die subgroepe van die Golden Dawn in Londen, 'n taai politeïstiese geword. betwis word deur lidmate getrou aan die Christendom (Hutton 1999: 81). Die belangrikste is dat die uitbreiding van die orde na nuwe lodges en tempels op verskillende geografiese plekke konflikte oor die leierskap en die bestuur van die sake en lede van die lodges veroorsaak het. Boonop het MacGregor Mathers se outokratiese leierskapstyl, sy eis vir absolute gehoorsaamheid, sowel as meningsverskille binne sy binnekring oor karakterbeoordeling van verskillende vernietigende individue, daartoe bygedra om probleme in die visioenêre onderneming te bevorder. Maar Moina Mathers het lank na sy dood lojaal teenoor haar man gebly en sy karakter, gedrag en besluite verdedig (Colquhoun 1975: 94 – 95).

Moina Mathers se rituele en onderriggesag was gebaseer op haar skrywer- en sieningsmetodes wat sy ontwikkel en implementeer het binne die Golden Dawn se Kabbalistiese raamwerk van die Boom van die Lewe. Haar toegang tot goddelike bronne van wysheid en verborge kennis deur skrywe en reis in die geestesvisie het haar gesag in magiese sake versterk. Daarbenewens het sy haar idees oor die vrou as 'n ingebore towenaar versprei en haar unieke magiese fakulteit en simpatie met die energieë van die natuur met haar vroulike geslag (Lee 1900) geassosieer, 'n faktor wat haar bekwame rituele outoriteit versterk het. In die vier Flying Rolls wat sy as instruksietekste geskryf het, het sy haar okkulte teoretiese konsepte uiteengesit en die metodes uiteengesit om dit in werking te stel (Bogdan 2008: 255). Haar skrywervaring en ritualistiese metodologie, wat haar leierskap en leerstellings gestaaf het, het sentraal gekom in die leer van die Golden Dawn as 'n manier om insig te verkry en die individuele self te ontwikkel, sowel as 'n manier van openbaringsleer en seremoniële praktyk.

Kwessies / UITDAGINGS

Gedurende die periode van 1900 tot 1919 het die Golden Dawn 'n aantal skemas ondergaan. Die Isis-Urania-tempel het getrou gebly aan Christelike beginsels. Die Stella Matutina-organisasie van Robert William Felkin (1853 – 1926), en aanvanklik John William Brodie-Innes (1848 – 1923), is gewy aan astrale kontakte met Sun Masters en astrale gidse (Hutton 1999: 81; Colquhoun 1975: 32, 150 ). In die 1920s is Stella Matutina gelei deur Christina M. Stoddart wat Christelike beginsels verdedig (Greer 1995: 277, 433). Die A∴A∴ van Aleister Crowley het heidense kenmerke aangeneem (Hutton 1999: 81). Die Alpha et Omega Lodge is in 1919 gestig en gelei deur Moina Mathers en JW Brodie-Innes. Die Alpha et Omega Lodge het die kernbeginsels gehandhaaf van die leringe van die oorspronklike Golden Dawn wat Moina Mathers getrou beskerm het. Ondanks vreesaanjaende kritiek op haar leierskap deur 'n nuwe generasie studente en okkultiste, veral Dion Fortune (Colquhoun 1975: 58; Greer 1995: 350, 355 – 57), weier Moina Mathers om haar streng metodologieë in die gedrang te bring en eis geheimhouding veral in sake met betrekking tot seksteorie, liefde en huwelik. In die algemeen het sy getrou die integriteit van haar lering bewaak (Colquhoun 1975: 294; Greer 1995: 355 – 57).

Moina Mathers het die uitdagings van die moderne era in die gesig gestaar, nie net as 'n jong vrouekunstenaar wat openbare rites in Parys uitvoer nie, maar ook meer as twee dekades later in haar inleiding tot die tweede uitgawe van MacGregor Mathers se Die Kabbalah onthul in 1926. In haar voorwoord erken sy 'n paradigmaskuif wat plaasgevind het sedert die eerste publikasie in 1887 as gevolg van die wetenskaplike ontdekkings van die twintigste eeu. Sy neem kennis van die reuse-vordering wat die wetenskap gemaak het, asook die geweldige vooruitgang wat in die okkultiese filosofie gemaak is, en het tot die gevolgtrekking gekom dat veranderinge in die evolusie van die planeet hangende is. Terwyl daar in die twintigste eeu nuwe betrekkinge tussen wetenskap en spiritualiteit ontwikkel het, het sy geskryf: “Materiaalkunde lyk asof dit homself vergeestelik en okkultiese wetenskap besig om homself te verwerk” (M. Mathers 1926: viii). Volgens Moina Mathers het okkulte wetenskap die lot van die mensdom geantwoord om die bestaan ​​daarvan te verstaan ​​deur voortgesette en ontwikkelende interaksie met wetenskap, filosofie en die kunste. Dit was 'n verenigende neiging wat die universele in die plaaslike, en die lig van die godheid in die onsigbare en onsigbare deeltjies van materie gevind het. Die oproep om jouself te leer ken, was ritueel, seremonie en studie nodig, tesame met 'n proses van interne suiwering en toewyding aan die visie van die hoër self. Alhoewel die leerstellings van die Golden Dawn ongeskonde gebly het, het Moina Mathers die uitdagings gesien in die soeke na die moderne individu, vrou en man, wat volgens haar die wetenskaplike wêreld van nuwe ontdekkings sou bemiddel.

BETEKENIS VIR DIE STUDIE VAN VROUE IN RELIGIES 

In haar baanbrekende demonstrasie van vroulike leierskap, uitsprake oor die bevordering van vroue en openbare rituele gebaseer op vroulike godheid, het Moina Mathers die ingewikkeldheid van haar godsdienstige en kulturele agentskap uitgespreek. Aan die begin van die twintigste eeu begryp sy die impak en die historiese relevansie van moderne media en kultuur, en benut sy die geleentheid om die progressiewe wêreldbeskouing van Golden Dawn rakende vroue en vroulike godheid te verklaar en te versprei. Sy het byvoorbeeld die meeste gebruik gemaak van haar onderhoud met die joernalis Frederic Lee oor die Rites of Isis in 1900 deur 'n verstaanbare protofeministiese uiteensetting te gee oor die geslag van God as half vroulik en half manlik, en oor die natuurlike vermoë van vroue tot magie ( Greer 1995: 227 – 28). Haar bedoeling was nie net om die vroulike aspek van God in die rites uit te druk nie, maar om die vrou in 'n menslike vorm te beklemtoon, en deelgeneem aan die van die man in die seremoniële beoefening van toorkuns (Bogdan 2008: 258).

Die Golden Dawn se radikale agenda wat vroue en mans as gelyke geïntegreer het en persoonlike ontwikkeling en transformasie met sosiale verandering onderling gekoppel het (Bogdan 2008: 261), het 'n buigsame raamwerk vir alternatiewe benaderings tot vroulike leierskap verskaf. Ter ondersteuning van hierdie geslagsgelykheid het die Golden Dawn gemanifesteer in sy filosofie, kunswerke en rituele vroulike en manlike godhede, veral Isis, wat Moina Mathers vergestalt het in die Rites of Isis-opvoerings in Parys. Moina Mathers word beskou as toegang tot onsigbare bronne van geestelike wysheid deur haar waarsêery, insluitend skrying en astrale reis, en haar onderwysgesag is in Golden Dawn-kringe erken. In "Ken jouself" benadruk Moina Mathers die belangrikheid van persoonlike ervaring met selfontwikkeling en pleit vir 'n manier van sosiale leierskap, nie deur prediking of onderrig in 'n konvensionele sin nie, maar deur persoonlike voorbeeld in die gewone sake van die lewe en kultuur (Flying Roll XXI).

Haar persepsie van persoonlike praktyk stem ooreen met die belangrikheid van goddelike immanensie wat marginale godsdienste deurdring in patriargale samelewings waarin vroue leierskap uitoefen, en vertrou op direkte innerlike ervaring. Immanensie word geassosieer met feministiese teologieë wat immanensie verband hou met 'n godin sowel as die onderling verbondenheid van mense en gemeenskappe (Wessinger 1993: 14). Moina Mathers se kabbalistiese siening van innerlike geestelike ontwikkeling in die engele wêreld van Yetzirah wat weerspieël word in die werklike dade in die materiële wêreld van Assiah (Flying Roll XXI) is gebaseer op dieselfde gevoel van geestelike immanensie wat elke persoon, vrou of man moontlik maak , om die kennis wat innerlik ervaar word, te manifesteer deur verhoudings met ander mense en deur hul agentskap in die materiële omgewing. Die viscerale verpersoonliking van die godin, en die onderlinge verband tussen liggaam en gees wat die hedendaagse feministiese ervaring van immanensie kenmerk in verskillende alternatiewe godsdienstige bewegings soos Wicca (Wessinger 1993: 14), was reeds teenwoordig in Moina Mathers se optredes van die Rites of Isis tussen 1899 en 1900. Sy gebruik die teatergebeure as 'n platform om 'n radikale siening van die vroulike liggaam uit te druk as die manifestasie van goddelike vroulikheid en met die doel om 'n visie op te roep van die vrou as priesteres wat in alle sake, heilig en goddeloos, gelyk is aan die manlike priester. Daarbenewens het die Rites of Isis die ideologie van immanensie gegenereer deur die onderdompeling van die gehoor en skynbaar passievolle deelname aan die ervaring (Denisoff 2014: 6).

Die finale gepubliseerde verklaring van Moina Mathers kan gevind word in die voorwoord van haar man se tweede uitgawe van Die Kabbalah onthul (1926). Dit weerspieël haar wêreldbeskouing wat ingelig is deur die wetenskaplike en tegnologiese ontdekkings van die twintigste eeu. Sy bevestig MacGregor Mathers se toewyding tot die bevordering van vroue as 'n kernbeginsel in sy lering. Daarbenewens het sy die dinamiese aard van moderne okkulte wetenskap aangebied in voortdurende evolusie en modifikasie met betrekking tot ontwikkelings wat die mensdom en die planeet beïnvloed. Sy het okkultiese wetenskap, wat deur formules en seremonies werk, geposisioneer as 'n "Sintetiese ideaal" (M. Mathers 1926 / 2017: viii) wat die mens se bestaansprobleme beantwoord binne 'n dinamiese kulturele struktuur wat bestaan ​​uit kuns, filosofie, wetenskap en godsdiens. Sy vergelyk hierdie dinamika met die hoogste en laagste Sephiroth van die Kabbalistiese Boom van die Lewe, waar die hemel (Kether) op aarde (Malkut) gevind kan word en laasgenoemde in eersgenoemde. Okkultiese wetenskap en fisiese wetenskap, materie en gees, kan dus, deur die misties-magiese Kabbalistiese skema toe te pas, mekaar aanvul. Met inagneming van die prestasies van die Hermetiese Orde van die Goue Dawn en die invloed daarvan op die integrasie van vroue in Westerse okkultiese tradisies (Bogdan 2008: 245), stel Moina Mathers se idees en werksaamhede vrae rakende vroue in die rol van godsdienstige leiers. Boonop is haar erkenning van die funksie van artistieke sensitiwiteit in seremoniële en magiese praktyke, en haar latere belangstelling in wetenskap, van belang vir die bestudering van innoverende vroue se betrokkenheid by die kruising van nuwe godsdienste, wetenskap en die kunste.

IMAGES

Beeld #1: Moina MacGregor Mathers in 1895.
Beeld #2: Katherine Bergson se portret geteken deur haar dogter Mina Bergson.
Beeld #3. Die Golden Dawn-handves geïllustreer deur Mina Bergson in 1888.
Beeld #4: Moina Mathers se geestekening vir The Book of the Sacred Magic of Abramelin the Mage1897.
Beeld # 5: Moina Mathers se tekening vir La Tristesse d'Ulad vir die Franse vertaling van La Tristesse di'Ulad deur Fiona Macleod, 1898.
Beeld #6: Kabbalistic Tree of Life met tien sephiroth. Hierdie weergawe verskyn as 'n diagram in Pardes Rimonim van R. Moses Cordovero. Kyk op Hermetic Kabbalah, http://www.digital-brilliance.com/themes/tol.php.
Beeld # 7: Moina Mathers as die Hoëpriesteres Anari van die Rites of Isis in Parys, 1900.
Image #8: MacGregor Mathers as die Hierophant rameses from the Rites of Isis in Parys, 1900.

REFERENCES`

Blavatsky, HP 1890. “Voorlopige uitleg tot No. III in die instruksies [aan die esoteriese afdeling].” Bl. 581 – 642 in H .P. Blavatsky versamelde geskrifte aanlyn, komp. Boris de Zirkoff. Deel 12. Toegang vanaf http://www.katinkahesselink.net/blavatsky/articles/v12/y1890_055.htm op 20 Augustus 2019.

Bogdan, Henrik. 2008. “Vroue en die hermetiese orde van die goue dageraad: okkultistiese inisiatief uit die negentiende eeu vanuit 'n geslagsperspektief”. Pp. 245 – 63 in Vroue-agentskap en rituele in gemengde en vroulike messelaars-bestellings, geredigeer deur Alexandra Heidle en Jan AM Snoek. Leiden: Brill.

Christof, Catharine. 2017. “Feministiese optrede in en deur Tarot en Modern Occult Society: The Hermetic Order of the Golden Dawn, UK en The Builders of the Adytum, USA.” La Rosa di Paracelso 1: 153-69.

Colquhoun, Ithell. 1975. Swaard van WysheidMacGregror Mathers en “The Golden Dawn. ” New York: GP Putnam's Sons. Toegang verkry vanaf https://archive.org/details/IthellColquhoun-SwordOfWisdom-MathersMacGregrorAndTheGoldenDawn op 20 Augustus 2019.

Denisoff, Dennis. 2014. "Performing the Spirit: Theatre, the Occult, and the Ceremony of Isis". Cahiers victoriens et édouardiens 80: 1-12.

Flying Rolls webwerf. https://www.hermeticgoldendawn.org/flying-rolls.html. Verkry op 28 Mei 2019.

Gilbert, RA 1997. The Golden Dawn Scrapbook — The Rise and Fall of a Magical Order. York Beach, ME: Samuel Weiser, Inc.

Godwin, Joscelyn. 2017. “Esoteriese kleurteorieë.” Bl. 447 – 76 in Lux in Tenebris: Die Visuele en die Simboliese in die Wes-Esoterisme, onder redaksie van Peter J. Forshaw. Leiden: Brill.

Greenberg, Louis M. 1976. “Bergson en Durkheim as seuns en assimilators: die vroeë jare.” Franse historiese studies 9: 619-34.

Greer, Mary Katherine. 1995. Women of the Golden Dawn: Maud Gonne, Moina Bergson Mathers, Annie Horniman, Florence Farr: Rebels and Priestesses. Rochester, VT: Park Street Press.

Howe, Ellic. 1985. The Magicians of the Golden Dawn: A Documentary History of a Magical Order 1887 – 1923. Wellington, Northamptonshire: The Aquarian Press.

Hutton, Ronald. 1999. The Triumph of the Moon, A History of Modern Pagan Witchcraft. New York: Oxford University Press.

Kauffman, Tsippi. 2016 “'Buiten die natuurlike orde': Temerl, die vroulike Hasid.” Studia Judaica 19: 87-109.

King, Francis., Red. 1987. Astral Projection, Ritual-Magic and Alchemy Golden Dawn Material deur SL MacGregor Mathers en andere. Rochester, VT: Destiny Books.

Kingsford, Ninon (Anna Kingsford). 1868. 'N Opstel oor die toelating van vroue tot die parlementêre franchise. Londen: Trubner & Co. Toegang verkry vanaf http://www.humanitarismo.com.br/annakingsford/english/Works_by_Anna_Kingsford_and_Maitland/Texts/OAKM-I-Admission.htm op 20 Augustus 2019.

Lees, Frederic. 1900. “Isis aanbidding in Parys: Gesprekke met die hiërofant Rameses en die hoëpriesteresse Anari”. Die humanitêre 16: 82-87.

Mathers, Moina. 2017. “Voorwoord.” Bl. vii – xiii in Die Kabbalah onthul, deur SL MacGregor Mathers, Tweede uitgawe. Abingdon, Oxon: Routledge. Tweede uitgawe is oorspronklik in 1926 gepubliseer deur Kegan Paul, Trench, Turner & Co.

Mathers, Moina. Vlieënde rol XXXVI. “Op skree en reis in die geestesvisie.” Toegang vanaf https://www.hermeticgoldendawn.org/flying-roll-XXXVI.html op 20 Augustus 2019.

Mathers, Moina. Vlieënde rol XXXI. “Korrespondensie tussen die Henogiese en Etiopiese alfabet.” Toegang vanaf https://www.hermeticgoldendawn.org/flying-roll-XXXI.html op 20 Augustus 2019.

Mathers, Moina. Vlieënde rol XXIII. “Tattwa Visions,” verkry vanaf https://www.hermeticgoldendawn.org/flying-roll-XXIII.html op 20 Augustus 2019.

Mathers, Moina. Vlieënde rol XXI. “Ken jouself.” Toegang vanaf https://www.hermeticgoldendawn.org/flying-roll-XXI.html on 20 August 2019 .

Mathers, SL MacGregor. 2017. Die Kabbalah onthul. Tweede uitgawe. Abingdon, Oxon: Routledge. Tweede uitgawe is oorspronklik in 1926 deur Kegan Paul, Trench, Turner & Co.

Mathers, SL MacGregor, trans. 1900. The Book of the Sacred Magic of Abramelin the Mage. Londen: John M. Watkins. Toegang vanaf https://www.sacred-texts.com/grim/abr/abr000.htm op 20 Augustus 2019.

Mead, GRS, red. 1912-1913. The Quest: A Quarterly Review. Deel 4, # 1 – 4 (Oktober – Julie). Londen: John M. Watkins. Toegang vanaf http://www.iapsop.com/archive/materials/quest/quest_v4_1912-1913.pdf op 20 Augustus 2019.

Prasad. Rama. 1897. The Science of Breath and the Philosophy of the Tattvas. London: Theosofical Publishing Society. Toegang vanaf https://archive.org/details/thescienceofbrea00raamuoft/page/n1 op 20 Augustus 2019.

Wessinger, Catherine. 1993. "Inleiding: verder gaan en behoud van charisma: vroueleierskap in marginale godsdienste." Bladsy 2–19 in Vroue se leierskap in marginale godsdienste: Verkennings buite die hoofstroom, geredigeer deur Catherine Wessinger. Urbana: Universiteit van Illinois Press.

Yeats, William Butler. 1925/2008. Die versamelde werke van WB Yeats Deel XIII: A Vision: The Original 1925 Version, Volume 13, 'N Visie, onder redaksie van Catherine E. Paul en Margaret Mills Harper. New York: Scribner, 2008.

Publikasiedatum:
25 Augustus 2019

 

Deel