Tim Rudbøg

Helena Petrovna Blavatsky

HELENA PETROVNA BLAVATSKY TYDEL

1831 (11/12 Augustus): Helena Petrovna von Hahn is gebore in Ekaterinoslav, Oekraïne, Rusland (31 Julie volgens die Juliaanse kalender).

1849 (7 Julie): Helena Petrovna von Hahn trou met generaal Nikifor V. Blavatsky (geb. 1809).

1849–1873: Helena Petrovna Blavatsky het uitgebreide reise regoor die wêreld onderneem, waaronder Rusland, Griekeland, Turkye, Egipte, Kanada, Verenigde State, Suid-Amerika, Japan, Indië, Ceylon, miskien Tibet, Frankryk, Italië, die Verenigde Koninkryk, Duitsland, Serwië, Sirië, Libanon en die Balkan.

1873 (7 Julie): Helena Petrovna Blavatsky het in New York aangekom en haar openbare loopbaan begin.

1875 (November 17): Helena Petrovna Blavatsky is mede-stigter van die Theosophical Society in New York.

1877 (29 September): Helena Petrovna Blavatsky publiseer haar eerste groot werk, Isis onthul.

1879 (16 Februarie): Helena Petrovna Blavatsky arriveer in Indië, stig 'n nuwe joernaal Die Theosophist, en met Henry Steel Olcott het die hoofkwartier van die Theosophical Society van New York City na Bombay (nou Mumbai) verhuis, en in 1882 na Adyar, Madras (nou Chennai), Indië.

1880–1884: Briewe van Blavatsky se twee primêre meesters, Koot Hoomi (KH) en Morya, is in Indië deur AP Sinnett en AO Hume ontvang. Sinnett se briewe is daarna gepubliseer as Die Mahatma briewe na AP Sinnett (1923).

1884–1886: Blavatsky reis deur Europa en besoek Nice, Parys, Elberfeld, Londen en Napels voordat hy vir byna 'n jaar in Oostende gaan vestig het om daaraan te werk Die geheime leerstelling.

1884: Alexis en Emma Coulomb, 'n egpaar wat by die hoofkwartier van die Theosophical Society in Adyar werk, het bewerings gepubliseer dat Blavatsky die "Mahatma Letters" geskryf het, in plaas daarvan dat hulle 'n “presipitasie” van haar onderwysers, die Meesters van die Wysheid, was. Richard Hodgson van die Society for Psychical Research het na Indië gereis om ondersoek in te stel.

1885: Die Hodgson-verslag, die “Account of Personal Investigations in India, and Discussion of the Authorship of the 'Koot Hoomi' Letters", is gepubliseer. Hodgson het tot die gevolgtrekking gekom dat Blavatsky haar eie geskrifte deurgegee het omdat hulle wonderbaarlik briewe van haar meesters afgelewer het.

1887 (Mei – September): Helena P. Blavatsky verhuis na Londen, stig die tydskrif Lucifer en die Blavatsky Lodge, wat in 1890 die Europese hoofkwartier van die Theosophical Society geword het.

1888 (Oktober – Desember): Helena P. Blavatsky publiseer haar tweede groot werk, Die geheime leerstelling, en het die ontstaan ​​van die Esoteriese Seksie van die Teosofiese Genootskap bekend gemaak.

1889 (10 Maart): Annie Besant het Helena P. Blavatsky ontmoet nadat sy gelees en hersien het Die geheime leerstelling en by die Theosofical Society aangesluit. Besant se huis in Londen het die Blavatsky Lodge van die Theosofical Society geword, waar Blavatsky tot haar dood gewoon het.

1891 (8 Mei): Helena P. Blavatsky sterf aan griep in verband met haar chroniese niersiekte op nege en vyftigjarige ouderdom.

1986: Vernon Harrison, lid van die Society for Psychical Research, publiseer 'J'Accuse: An Examination of the Hodgson Report van 1885', waarin hy die Hodgson Report kritiseer.

1997: Vernon Harrison publiseer 'J'Accuse d'autant plus: A Further Study of the Hodgson Report', waarin hy tot die gevolgtrekking kom dat die Hodgson-verslag bevooroordeeld is en gebaseer is op onwetenskaplike metodologie.

BIOGRAFIE

Helena Petrovna Blavatsky [afbeelding regs] (née von Hahn) word algemeen beskou as een van die mees invloedryke mense wat bydra tot die opkoms van moderne alternatiewe godsdienstige en esoteriese tradisies. Sy is vergelyk met Martin Luther en Keiser Konstantyn in terme van haar invloed op die moderne godsdienstige landskap (Hammer and Rothstein 2013: 1). Blavatsky se impak sluit die bevordering van die idee van spiritualiteit in teenoorstelling met die institusionalisering van godsdiens; en die idee van geestelike evolusie in verband met haar popularisering van Asiatiese konsepte van reïnkarnasie en karma as alternatiewe verduidelikings vir die betekenis en funksie van die kosmos (Hanegraaff 1998: 470-82; Chajes 2019).

Blavatsky se lewe was merkwaardig en onkonvensioneel, om die minste te sê. Historiese inligting oor haar lewe voor haar verskuiwing van woonplek na New York City in Julie 7, is egter in sommige opsigte moeilik om te rekonstrueer weens gebrek aan voldoende bronmateriaal. Van die gebeure na 1873 is soms ook onduidelik.

Helena von Hahn was van Russiese edele afkoms, die dogter van Peter Alexeyevich von Hahn (1798-1873), wat die kaptein van die perdartillerie in die Russiese leër was, en die bekende romanskrywer Helena Andreyevna (1814-1842). Haar ouma van ouma was Prinses Helena Pavlovna Dolgorukov (1789-1860), dogter van Prins Pavel Dolgorukov (1755-1837), 'n afstammeling van een van Rusland se oudste families. Haar pa se oupa was luitenant Alexis Gustavovich von Hahn wie se Duitse familie tak teruggevoer kan word na die bekende kruistogter Count Rottenstern in die Middeleeue en gravin Elizabeth Maksimovna von Pröbsen, van ewe prominente afkoms.

Sedert haar ma in 1842 gesterf het toe Helena net tien jaar oud was, en haar pa dikwels op militêre veldtogte was, is haar vroeë lewe óf spandeer van plek tot plek saam met haar pa of met langmoeders met haar grootouers. Helena se jonger suster, Helena, was volgens Vera Petrovna de Zhelihovsky (1835-1896) 'n ongewone kind wat die hele natuur ervaar het deurdat dit met lewe en geeste deurdring het. (Sinnett 1976: 35; Cranston 1993: 29). Baie rekeninge bevestig dat sy as 'n kind alreeds talente van 'n geestelike en okkulte aard toon (Sinnett 1976: 20, 32, 42-43, 49-50).

In Oktober 1849 op agtienjarige ouderdom, 'n paar maande na haar huwelik met Nikifor V. Blavatsky, [Image regs] van wie sy haar van Blavatsky ontvang het, het sy begin met haar eerste reeks uitgebreide reise regoor die wêreld. Dit was nogal ongewoon vir 'n vrou destyds. Dit blyk dat sy in Kaïro, Egipte uit Konstantinopel in 1850-1851 aangekom het waar sy en haar vriend, die Amerikaanse skrywer en kunstenaar Albert Leighton Rawson (1828-1902) die Koptiese towenaar Paulos Metamon ontmoet het, met wie Blavatsky 'n samelewing vir die studie van okkultiese navorsing in Kaïro. Tydens die vroeë 1850's het Blavatsky ook in Wes-Europa, veral Londen en Parys, gewees, waar sy Spiritualistiese en mesmeristiese kringe besoek het. Ná verdere reise in Kanada, die Verenigde State, Mexiko, Suid-Amerika, Wes-Indië, Ceylon, Indië, Japan, Birma en moontlik Tibet, was Blavatsky vermoedelik terug in Parys in 1858. Van daar het sy teruggekeer na Rusland in Desember 1858 waar sy blyk te bly tot 1865 (Sinnett 1976: 75-85; Cranston 1993: 63-64).

Soms in 1865 Blavatsky [Image regs] het Rusland verlaat en deur die Balkan, Egipte, Sirië, Italië, Indië, moontlik Tibet en Griekeland gereis totdat sy uiteindelik in die laat 1871 vir die tweede keer in Kaïro aangekom het. In Kaïro het Blavatsky weer met Spiritualiste gemeng met 'n besoek aan die piramides (Algeo 2003: 15-17) en sy het 'n vereniging genaamd "Societe Spirite" gevorm vir die ondersoek van mediums en verskynsels volgens die teorieë en filosofie van Allan Kardec ( 1804-1869) (Algeo 2003: 17-23; Godwin 1994: 279-80; Caldwell 2000: 32-36). Hierdie samelewing was egter 'n teleurstelling vir Blavatsky as gevolg van die baie bedrog wat by die seges betrokke was. Sy het dus in die lente van 1873 na Kaïro in Parys vertrek waar sy beplan het om by een van haar von Hahn-neefs (Godwin 1994: 280) te bly. . Haar verblyf het egter net twee maande geduur. Volgens Blavatsky se eie verhaal is sy deur haar Meesters bestel, wat deur okkultiese middele met haar gekommunikeer is om na die Verenigde State te gaan. bewys die verskynsels en hul werklikheid; en toon die fout in die spiritualistiese teorieë van 'Geeste' (Godwin 1994: 281 – 82, kursief in die oorspronklike).

Een van die uitsonderlike moderne esoteriese elemente wat met Blavatsky geassosieer word, is haar idee van 'n geheime globale broederskap van Meesters wat die mensdom help met sy geestelike ontwikkeling. Blavatsky beweer dat hy in kontak is met hierdie broederskap en onder andere veral met Meesters bekend as Koot Hoomi en Morya. Sy het gesê sy ontmoet Morya persoonlik in 1851 in Londen. Blavatsky het haar missie gesien om hierdie meesters te help met verskeie take wat verband hou met geestelike aangeleenthede, insluitende organisasies en boeke en artikels met hul hulp. Die Meesters word dikwels gepraat oor verhewe mense met skynbaar fisiese liggame wat in fisiese plekke woon, soos Tibet of Luxor, Egipte en as "geestelike onderwysers" en groot siele of "mahatmas" (Blavatsky 1972: 348; Blavatsky 1891: 201) . Blavatsky het egter ook beklemtoon dat die ware aard van die mahatmas verby die fisiese is, aangesien hulle hulle as geestelike entiteite gedefinieer het, hoër geestelike entiteite in die koninkryk van abstrakte denke wat slegs na die ware intellektuele sig (nie die fisiese) sigbaar is nie, na baie opleiding en geestelike ontwikkeling (Blavatsky 1950-1991, vol. 6: 239). Hierdie Meesters het besonder kenmerkend geword van die ontwikkeling van Teosofie in Indië, waar Alfred Percy Sinnett (1840-1921) en Allan Octavian Hume (1829-1912), wat hulle wou ontmoet en leer oor hul idees, die eerste sogenaamde Mahatma Letters ontvang het. .

Op instruksies van haar Meesters het Blavatsky op Julie 7, 1873, in New York City aangekom. 'N Jaar later het sy die New York-joernalis en prokureur Henry Steel Olcott (1832-1907) op Oktober 14, 1874, op 'n reeks seances gehou deur die broers William Eddy en Horatio Eddy as mediums by hul plaas in Chittenden, Vermont (Olcott 2002) : 1-26). Blavatsky en Olcott het lewenslange platoniese vennote geword en het in 1876 begin saam in 'n woonstel in New York City, wat deur 'n verslaggewer "The Lamasery" genoem word. Die Lamasery het baie besoekers van naby en ver ontvang.

Op September 8, 1875, het 'n aantal eendersdenkende individue, insluitende Blavatsky en Olcott, die Teosofiese Genootskap gestig vir die ondersoek na die raaisels van die heelal en die realiteit van geestelike verskynsels. Henry Steel Olcott is verkies tot president, Helena P. Blavatsky-ooreenstemmende sekretaris, en William Q. Judge (1851-1896) vise-president.

Die Teosofiese Genootskap het later gelei deur die universalistiese leuse dat "daar geen godsdiens is wat hoër is as waarheid nie." Die groep het drie basiese doelwitte aangeneem:

Om 'n kern van die universele broederskap van die mensdom te vorm sonder onderskeiding van ras, geloof, seks, kaste of kleur.

Om die studie van vergelykende godsdiens, filosofie en wetenskap aan te moedig.

Om die onverklaarde wette van die natuur en die magte wat latent in die mensdom is, te ondersoek.

'N Paar jaar na die stigting van die Teosofiese Genootskap, Blavatsky en Olcott se aandag [Image to right] was gerig op Indië en sy godsdienstige tradisies. Hulle het New York City op Desember 17, 1878, verlaat, net 'n paar maande nadat Blavatsky op Julie 8, 1878, 'n Amerikaanse burger geword het. In Indië het die Teosofiese Genootskap met groot sukses uitgebrei en die tydskrif gestig The Theosophist geredigeer deur Blavatsky. In 1884 het Blavatsky net na Parys, Londen en Elberfeld in Duitsland vertrek om na Indië terug te keer in 1885; Sy het Indië binnekort verlaat, na Napels en verder na Würzburg, Duitsland en Oostende, België, in Julie 1886 om op haar tweede groot opus te werk. Die Geheime Leer.

Haar finale jare van 1887 is daarna in Londen uitgegee. In 1887 het Blavatsky 'n joernaal getiteld Lucifer, waarvan sy geredigeer en waarvoor sy geskryf het. Die volgende jaar het sy die Esoteriese Afdeling van die Teosofiese Genootskap gestig om die mees toegewyde volgelinge te leer om met die Een Universele Self te verenig en geestelike kragte te ontwikkel. Die twee volumes van Die geheime leerstelling is in 1888 gepubliseer.

In 1889 het die berugte Engelstalige orator, die Fabian-sosialis, vrydenker en feminis, Annie Besant (1847 – 1933) Blavatsky gaan soek nadat sy gelees en hersien het Die Geheime Leer. [Image regs] Blavatsky het in Besant se huis gebly, wat ook die ligging van die Blavatsky Lodge geword het. Sedert Blavatsky se gesondheid was, het sy en Besant mede-redigeer Lucifer. Baie van haar mees toegewyde dissipels en kollegas het gebly met Blavatsky tot haar dood in 1891.

RICHTINGEN / leerstellinge

Blavatsky se aktiewe skryfperiode strek van laat 1874 tot haar dood. Sy is tans aktief betrokke by esoteriese, godsdienstige en intellektuele strome soos evolusionisme, die geskiedenis van godsdienste, en vertalings van die Oosterse filosofie en mitologie. Sy was hoofsaaklik betrokke by die volgende sewe temas.

Eerstens, Theosofie, wat sy as Waarheid beskou het met 'n hoofletter T. Die teosofie is enersyds 'n metafisiese, ewige en goddelike wysheid wat ons kan leer om te sien met hoër geestelike fakulteite en op die ander hand, die historiese wortel van al die groot wêreldgodsdienste. Hierdie wysheid-godsdiens, soos sy dit noem, aan die wortel van alle godsdienste, is ook die rede waarom godsdienstige mites soveel oënskynlike ooreenkomste deel. Die idee van 'n antieke universele wysheid wat in al die wêreldgodsdienste opgespoor kan word, is iets wat Blavatsky baie geskryf het en probeer het om via die vergelykende metode te bewys. Byvoorbeeld, sy skryf in Isis onthul (1877):

Soos die siklus daarin geslaag het om te siklus en een nasie na die ander op die wêreld se verhoog gekom het om sy kort deel in die majestueuse drama van die menslike lewe te speel, het elke nuwe volk uit eie herkoms sy eie godsdiens ontwikkel, dit 'n plaaslike kleur gegee en dit met sy individuele eienskappe. Alhoewel elkeen van hierdie godsdienste sy onderskeidende eienskappe gehad het, waardeur daar geen ander argaïese oorsprong was nie, kon die fisiese en sielkundige status van sy skeppers geraam word. Dit het almal 'n algemene gelykvormigheid aan een prototipe behou. Hierdie ouerkultus was niemand anders as die primitiewe "wysheidsgodsdiens" nie (Blavatsky 1877, vol. 2: 216).

Ons werk is dan 'n pleidooi vir die erkenning van die Hermetiese filosofie, die antieke universele wysheidsgodsdiens, as die enigste moontlike sleutel tot die Absolute in die wetenskap en teologie (Blavatsky 1877, vol. 1: vii).

 Tweedens, het Blavatsky ook baie geskryf oor Spiritualisme, mesmerisme en okkultiese magte, en probeer die Teosofie en okkultisme van die algemene stroom van Spiritualisme wat destyds gewild was, te onderskei. Een verskil wat sy beklemtoon het, was die onderskeid tussen passief besit deur 'n gees, soos in Spiritualisme, wat sy ontmoedig het teen die aktiewe verbouing van die wil om hoër okkulte magte te bereik, wat sy as sentraal tot okkultisme beskou het (Rudbøg 2012: 312-64 ). Blavatsky was een van die eerstes om die selfstandige naamwoord "okkultisme" in Engels te gebruik, en gebruik gewoonlik die term om antieke of ware spiritualisme aan te dui. met ander woorde, 'n antieke wetenskap oor die geestelike kragte in die natuur. Volgens Blavatsky omvat elke individuele mens "die hele spektrum van sielkundige, fisiologiese, kosmiese, fisiese en geestelike verskynsels" (Blavatsky 1891: 238).

Derdens het Blavatsky gekonsentreer op wat sy beskou het as die probleme met georganiseerde godsdienste, veral die Rooms-Katolieke Kerk en sy teologiese dogmas. Sy het die meeste van hierdie dogmas beskou as verdraaiing van waarhede afkomstig van ouer, meer oorspronklike, heidense tradisies. Dit is ook volgens Blavatsky waarom die meeste godsdienste so irrasioneel is en nie hul geestelike natuur kan verdedig in die lig van moderne wetenskaplike kritiek nie. In teenstelling hiermee was Teosofie veronderstel om die rasionele godsdiens van die natuur te wees wat die ware esoteriese kern teenwoordig in alle godsdienste, insluitend die Christendom, tot sy oorspronklike glorie herstel het (Rudbøg 2012: 206-51).

Vierde, Blavatsky het ook krities gefokus op wat sy beskou het as die gevaarlike materialisme van die moderne wetenskap en sy vals gesag.

Die Satan van Materialisme lag nou altesaam en ontken die sigbare sowel as die onsigbare. In die lig, hitte, elektrisiteit, en selfs in die verskynsel van die lewe, net eiendomme wat inherent is aan materie, lag dit wanneer die lewe VITAL BEGINSEL genoem word, en verminder die idee dat dit onafhanklik van en verskillend van die organisme is (Blavatsky 1888, vol . 1: 602-03).

Hierteen werk Blavatsky om die verband tussen gees en materie te behou in die studie van die mens en die natuur wat voorheen in die eenheid van godsdiens, filosofie en wetenskap bestaan ​​het deur die begrip van 'n geestelike beginsel en lewende wesens agter fisiese kragte te beklemtoon (Rudbøg 2012: 252–311).

Vyfde, Blavatsky se mees hartseer besorgdheid, was om 'n universele broederskap van die mensdom te vestig, en dit is een van die temas wat sy die meeste in haar baie artikels en in haar praktiese Teosofiese werk in Indië beklemtoon het. Blavatsky het duidelik die eenheid van waarheid, gees, die kosmos en alle lewende wesens, insluitend die mensdom, beklemtoon. Sy het aangevoer dat so lank as wat onnatuurlike of mensgemaakte hiërargieë bestaan ​​tussen mense in die vorm van sektariese godsdienste, kulturele waardes en strukture, die mensdom nie vry sal wees nie (Rudbøg 2012: 409-43).

Sesde het sy ook uitgebrei geskryf om 'n groot kosmologiese stelsel te ontwikkel, wat beide die geestelike en die fisiese dimensies ingesluit het; Sy het beweer dat hierdie stelsel die geheime "Trans-Himalajaanse" leerstelling was wat bekend was vir haar Meesters wat in Tibet woon.

Sewende en uiteindelik het sy geskryf oor die geestelike ontwikkeling van die mensdom en hoe om verligting en insig te verkry in die verborge heelal (Rudbøg 2012: 397-408).

Hierdie temas is almal in haar geskrifte ontwikkel. Sy skryf hoofsaaklik in Engels, maar ook in Frans en Russies. Die grootste deel van haar oeuvre bestaan ​​uit artikels geskryf vir verskeie koerante en Spiritualistiese en okkultiese tydskrifte, veral oor onderwerpe wat verband hou met mesmerisme, Spiritualisme, Wes-Esoteriese tradisies, antieke godsdienste, Asiatiese godsdienste, wetenskap en teosofie. Die joernale The Theosophist, gestig in 1879, en Lucifer, gestig in 1887, spreek ook hierdie onderwerpe aan, en Blavatsky het tot op hede tot by haar dood bygedra. Sy het ook okkultiese en reisverwante fiksie, soos haar, geskryf Nagmerrie Verhale (1892) en Van die Grotte en Jungle van Hindustan (1892), eerste gepubliseer as paaiemente in joernale en later postuum gepubliseer in boekvorm. Al haar artikels en stories is versamel en weer in haar gepubliseer Versamel geskrifte, geredigeer deur Boris de Zirkoff, bestaande uit veertien hoofvolumes plus bykomende volumes (1950-1991).

Haar groot werke (Isis onthul (1877) en Die geheime leerstelling (1888)) is saamgestel met die hulp van 'n aantal van haar teoreties-georiënteerde kollegas. [Image aan die regterkant] Hul inhoud word algemeen beweer dat hulle deur die Meesters van die Wysheid, "Mahatmas", aan Blavatsky oorgedra is, deur okkultiese betekenisse. Albei werke strek elk oor 1,300-bladsye en is in twee volumes gepubliseer. Albei was bedoel om die bestaan ​​van 'n antieke universele geheime leer of wysheid te bewys. Isis onthul was veral bedoel as 'n kritiek op Christelike teologie en moderne wetenskap, terwyl Die geheime leerstelling illustreer haar mees omvattende poging om op groot skaal 'n groot kosmologiese stelsel van geestelike en fisiese evolusie te ontwikkel. Hierdie stelsel bestaan ​​uit elemente uit verskillende tradisies en van verskillende ouderdomme, insluitend die sogenaamde Boek van Dzyan, 'n Ou Asiatiese manuskrip wat blykbaar net aan Blavatsky bekend is. Saam was hierdie werke die primêre uiteensetting van Teosofiese idees en leerstellings vir die eerste generasie teosoë.

Blavatsky het ook verskeie ander werke geskryf, soos Die Sleutel tot Teosofie (1889), wat bedoel is om 'n gewilde uiteensetting te wees en die vorms van die hoofbeskouings van die teosoë te beantwoord, met betrekking tot karma, reïnkarnasie, na-dood state en die geestelike struktuur van elke mens. In dieselfde jaar het Blavatsky 'n klein volume getiteld Die Stem van die Stilte (1889), wat sy gesê het sy vertaal uit 'n esoteriese werk wat aan dissipels gegee word wat geestelike inisiasie in Tibet ondergaan. Dit sluit elemente van Mahayana en Vajrayana Boeddhisme in, soos die verbouing van die bodhisattva ideaal van die bereiking van die bereiking van nirvana om ander te lei van lyding tot verligting. haar Teosofiese Woordelys is postuum gepubliseer in 1892.

Die volgende drie stellings van Die geheime leerstelling (1888, vol. 1: 14-18) omskryf Blavatsky se kosmologiese stelsel. Sy haal breedvoerig aan uit 'n verskeidenheid bronne, insluitende die geheimsinnige Boek van Dzyan. 

(a) 'n Alomteenwoordige, Ewige, Grenslose en Immutabele BEGINSEL waarop alle spekulasie onmoontlik is, aangesien dit die krag van menslike konsepsie oorskry en slegs deur enige menslike uitdrukking of gelykenis verdraag kan word. Dit is buite die omvang en omvang van die gedagte. . . .

(b) Die Ewigheid van die Heelal in toto as 'n grenslose vlak; van tyd tot tyd “die speelgrond van talle heelalle wat onophoudelik manifesteer en verdwyn”, wat 'die manifesterende sterre' genoem word, en die 'vonke van die ewigheid'. "Die ewigheid van die pelgrim" is soos 'n knipoog van die oog van selfbestaan ​​(Boek van Dzyan). 'Die voorkoms en verdwyning van wêrelde is soos 'n gereelde gety van vloei en refluks.'

(c) Die fundamentele identiteit van alle siele met die universele oor-siel, laasgenoemde is self 'n aspek van die onbekende wortel; en die verpligte pelgrimstog vir elke siel - 'n vonk van eersgenoemde - deur die siklus van menswording (of 'noodsaaklikheid') in ooreenstemming met die sikliese en karmiese wet gedurende die hele termyn ... Die kernleer van die Esoteriese filosofie gee geen voorregte of spesiale gawes in die mens toe nie, behalwe diegene wat deur sy eie ego gewen is deur persoonlike inspanning en verdienste deur 'n lang reeks metempsigose en reïnkarnasies.

basies, Die geheime leerstelling leer dat daar 'n oorspronklike eenheid van almal is. Periodiek word die hele heelal gebore of kom in manifestasie, lewe en, na 'n sekere tydperk, sterf en keer terug na sy bron. Hierdie proses is blykbaar nooit eindigend nie. As deel van die geboorte van 'n heelal met sy sewe duidelike vliegtuie of lokas (beide mikro- en makrokosmies), word die gees metafories geleidelik in materie (involusie) van sy hoë punt af en na 'n lang proses van evolusie in die onderste vlakke bereik hoër en hoër vorme van ondervinding in materie en kom uiteindelik terug na sy bron.

Die evolusionêre proses vind dus op verskillende vlakke plaas, insluitende die vlak van sonnestelsels, planete en die natuurlike koninkryke wat op 'n enkele planeet woon.

Voordat ons na die bron terugkeer en ten volle besef word, moet die menslike monade deur lang evolusies as mineraal, plant, dier, mens beweeg (in beginsel insluitend sewe afsonderlike evolusionêre "wortelwedrenne" en evolusie op sewe verskillende kontinente op aarde, insluitende die verlede "kontinente "Soos die legendariese Atlantis), en daarna in supermenslike vorm. Al hierdie dinge word gerig deur die universele en onpersoonlike wet van karma (Chajes 2019: 65-86).

RITUELE / PRAKTYKE 

Blavatsky was 'n toegewyde anti-ritualis en het nie die meeste georganiseerde vorms van godsdiens gehou nie. Daar was dus geen formele rituele of seremonies in die vroeë Teosofiese Genootskap nie. Dit het gesê, beide Blavatsky en die vroeë Teosoë om haar was geïnteresseerd in 'n aantal okkultiese praktyke, soos astrale reis en fisiese materialisasies. Later in die lewe het Blavatsky 'n aantal etiese reëls beklemtoon, waaronder broederskap, onbaatsugtigheid en vegetarisme as 'n manier van lewe. Hierdie reëls, wat ook meditasiepraktyke en die gebruik van kleure ingesluit het, was egter hoofsaaklik vir die lede van die Esoteriese Afdeling.

LEIERSKAP

Miskien deur die ontwerp was Blavatsky nooit die amptelike president van die Theosophical Society nie, 'n posisie wat Henry Steel Olcott tot sy dood in 1907 gehou het, maar eerder sy ooreenstemmende sekretaris. In die praktyk word sy egter vir minstens drie redes beskou as sy primêre leier. Eerstens was Blavatsky die hoofverbinding tussen die Teosofiese Genootskap en die geheime Mahatmas, die groot geestelike meesters wat die veronderstelde ware bron van die Teosofiese Genootskap en sy leerstellings was. Die Meesters was die ware owerhede en, by uitbreiding, was dit ook Blavatsky. Tweedens blyk sy ook 'n hoogs charismatiese en sterk-bevoorregte vrou wat mense natuurlik gerespekteer het. Derde, Blavatsky was die sleutel oorspronklike denker en formuleerder van die leringe van die vroeë Teosofiese Genootskap. Die kombinasie van hierdie drie faktore het haar dus 'n blywende plek gegee as 'n gesag in moderne spiritualiteit en esoterisme.

In praktiese organisatoriese terme het Blavatsky egter die leier geword van die Esoteriese Seksie van die Teosofiese Genootskap (1888-1891), [Image aan die regterkant] wat 'n onafhanklike organisasie was vir die mees toegewyde Teosoë; Sy was ook die leier van die elite "Inner Group" wat gelyktydig na vore gekom het. Volgens Blavatsky se analogie tot die struktuur van elke mens, was die "Innergroep" die Manas of hoër intellek van die Teosofiese Genootskap, die Esoteriese Afdeling die laer manas, en die Teosofiese Genootskap die kwaternêre of die persoonlike instinktiewe aard (Spierenburg 1995: 27). Hierdie afdeling gee 'n aanduiding van die struktuur van die Teosofiese Vereniging in die tyd en weerspieël miskien die verskille tussen Blavatsky se sterk klem op okkultisme en Olcott se verduistering van okkultisme, veral na die Coulomb-affair in 1884, ten gunste van die verbouing van Boeddhisme en die eksoteriese organisasie met hoofkwartier in Indië (Wessinger 1991).

Kwessies / UITDAGINGS

Gedurende haar leeftyd het Blavatsky baie bewonderaars en volgelinge gehad, maar sy het ook baie uitdagings en baie kritiek gekonfronteer. Die grootste uitdaging wat sy ondervind het, soos herhaal in die meeste rekeninge van haar lewe, was die hoogs negatiewe verslag wat deur die Vereniging vir Psigiese Navorsing (SPR) in 1885 uitgereik is.

Die SPR is in Londen in 1882 gestig deur Sir William Fletcher Barrett (1844-1925), 'n Engelse fisikus, en Edmund Dawson Rogers (1823-1910), 'n joernalis met 'n agtergrond in die moderne Spiritualisme. Gegewe die gewildheid van Spiritualisme, wou Barrett en Rogers 'n forum skep vir die onpartydige wetenskaplike studie van sulke verskynsels. Dus, nie lank na die stigting van die SPR nie, het sy stigterslede in Blavatsky belang gestel omdat hulle die gerugteerde psigiese verskynsels rondom haar wou ondersoek. In 1884 het hulle 'n komitee gevorm om inligting en bewyse te versamel. Die inligting wat ingesamel is, was oor die algemeen onbevredigend ten opsigte van okkultiese verskynsels en weens die goeie reputasie van baie van die Theosophists wat ondervra is, het die SPR-komitee besluit om 'n "voorlopige en voorlopige verslag" in Desember van dieselfde jaar uit te reik (Vereniging vir Sielkundige Navorsingskomitee 1884). Hierdie voorlopige verslag, privaat gesirkuleer, was redelik openhartig en onbepaald in sy gevolgtrekkings.

Maar ongeveer dieselfde tyd in Adyar, Indië by die Theosophical Society se hoofkwartier, die sogenaamde Coulomb-saak, of Coulomb Affair, was op die punt om te ontvou. Terwyl Blavatsky en Olcott 'n paar maande tussen Maart en Oktober 1884 in Europa was, het Emma en Alexis Coulomb, 'n getroude paartjie, teen Blavatsky gedraai. Met die hulp van ds. George Patterson, redakteur van die Madras Christian College Magazine, hulle het verskeie briewe gepubliseer, wat na bewering deur Blavatsky geskryf is. Gerangskik "Die ineenstorting van Koot Hoomi," het die briewe verskyn in die September en Oktober 1884 uitgawes van die tydskrif. Volgens mev. Coulomb, sy het Blavatsky gehelp in die vervaardiging van bedrieglike okkultiese verskynsels op groot skaal (Vania 1951: 238-41; Gomes 2005: 7-8). Die SPR het hierdie nuwe situasie baie interessant gevind en wou dit ondersoek alvorens die waarheid van die onlangs gepubliseerde briewe beoordeel word. Die SPR het 'n jong Cambridge-wetenskaplike en student van psigiese verskynsels, Richard Hodgson (1855-1905), aangestel om na Indië te reis en die omstandighede eerstehands te ondersoek.

Hodgson se bevindings is in die twee honderd bladsye wat bestaan ​​uit wat nou bekend staan ​​as die Hodgson-verslag, die "Rekening van Persoonlike Ondersoeke in Indië, en die Bespreking van die outeurskap van die Koot Hoomi-briewe" (Hodgson 1885: 207-380) . 'N baie groot deel van die verslag is gefokus op Blavatsky se beweerde vervalsing van Mahatma briewe. Kortliks het die Hodgson-verslag gesluit:

Vir ons eie deel beskou ons haar [Helena P. Blavatsky] nie as die mondstuk van verborge sieners nie, of as 'n blote vulgêre avontuurlust; ons dink dat sy 'n titel tot permanente herinnering behaal het as een van die mees volmaakte, vernuflike en interessante bedrieërs in die geskiedenis. - Verklaring en gevolgtrekkings van die Komitee (Hodgson 1885: 207).

'N Evaluering van die Hodgson-verslag is in die twintigste eeu deur Vernon Harrison (1912-2001) onderneem. Harrison was president van die Royal Photographic Society (1974-1976), mede-stigter van The Liszt Society, 'n lang aktiewe lid van die SPR, en 'n professionele handskrif- en dokumentasiekenner. Harrison was vir baie jare privaat besig met die Hodgson-verslag en die "Blavatsky-saak" nie net omdat hy gedink het dit was interessant nie, maar ook omdat hy dit baie problematies gevind het. In 1986 is sy eerste kritiese gevolgtrekkings oor die Hodgson-verslag gepubliseer in die Tydskrif van die Vereniging vir Psigiese Navorsing onder die titel: "J'Accuse: 'n Eksamen van die Hodgson Verslag van 1885." Harrison het probeer om vas te stel of Blavatsky die vroeë Mahatma briewe wat deur Alfred Percy Sinnett en Allan Octavian Hume in Indië in Indië in 'n vermomde handskrif ontvang is.

In 1997 het Harrison sy navorsing voortgesit met die publikasie van "J'Accuse d'autant plus: 'n Verdere Studie van die Hodgson-verslag." In Harrison se uitgebreide studie het hy elk van die 1,323-skyfies ontleed wat die volledige stel briewe bevat wat in die Britse Biblioteek. Hy het die gevolgtrekking gekom dat die Hodgson-verslag onwetenskaplik is. Harrison het geskryf:

Ek sal wys dat die Hodgson-verslag integendeel 'n hoogs partydige dokument is wat alle aanspraak op wetenskaplike onpartydigheid verbeur. [. . .] In hierdie vraestel maak ek geen poging om te bewys dat Madame Blavatsky onskuldig was van aanklagte wat haar verkies het nie. [. . .] My huidige doelwit is 'n beperktere een: om aan te toon dat die saak teen Madame Blavatsky in die Hodgson-verslag NIE in die Skotse sin (Harrision 1997: Part 1) getoets is nie.

DIT WEER DAARVAN BEKEND dat dit my professionele advies is uit 'n studie van hierdie saak wat oor 'n tydperk van meer as vyftien jaar strek, dat toekomstige historici en biograwe van die genoemde Helena Petrovna Blavatsky, die samestellers van naslaanwerke, ensiklopedieë en woordeboeke, as sowel as die algemene publiek, moet besef dat die verslag van die komitee wat aangewys is om Phenomena Connected with The Theosophical Society te ondersoek, gepubliseer in 1885 deur die Vereniging vir Psigiese Navorsing, met groot omsigtigheid gelees moet word, indien nie verontagsaam nie. Verreweg van 'n model van onpartydige ondersoek wat so meer as 'n eeu vir meer as 'n eeu beweer word, is dit swak gebrekkig en onbetroubaar (Harrision 1997: Affidavit).

Die ondersoeke wat deur die SPR uitgevoer is, was 'n slag vir Blavatsky en die Theosophical Society, en die kritieke oordele was verantwoordelik vir baie van die negatiewe publisiteit wat sedertdien gepubliseer is. Alhoewel die nuutste jare 'n meer genuanseerde prentjie oor die saak aangewend is, veral met Harrison se werk, begin dit eers met die verspreiding van meer algemene kennis.

Nog 'n gepaardgaande kontroversie wat verband hou met Blavatsky en haar geskrifte, is die bewerings van plagiaat wat reeds in haar leeftyd begin het. Die bronne van mev. Blavatsky geskrifte (1895) deur William Emmette Coleman (1843-1909) was veral instrumenteel in hierdie verband (Coleman 1895). Volgens Coleman se kort sestien-bladsy-analitiese kanaal, is byna al Blavatsky se werke een groot plagiaatversameling. Coleman het geargumenteer dat haar geskrifte gevul is met duisende gedeeltes wat direk uit ander boeke gekopieer word sonder erkenning en dat elke idee wat sy gebruik en ontwikkel is van ander geneem is en baie van wat sy geneem het, verdraai sy. -1895). Coleman het kritieke aandag gegee aan Blavatsky se bronne, wat steeds 'n belangrike kwessie bly, maar meer onlangs het die kultuurhistorikus Julie Chajes Kleman se kritiek gekontekstualiseer. Chajes skryf: "In die somtyd was Coleman 'n plagiaat-jagter" of iemand wat destyds 'n sport gemaak het om lenings en toesprake in ander se werke te vind (Chajes 353: 66) en dat teen die einde van die negentiende eeu daar 'n neiging in Brittanje, wat dit aanvaarbaar gevind het om die werke van ander te leen en na te boots (Chajes 2012: 29). Chajes sê dus: "Teen die tyd dat hy [Coleman] sy artikels oor Blavatsky geskryf het, het nie almal sy idees oor aanvaarbare literêre praktyk gedeel nie. As om dit te bewys, en op 'n ironies manier, was Coleman self beskuldig van plagiaat in sy leeftyd "(Chajes 32: 2019).

Volgens Coleman, die sogenaamde Stanzas van Dzyan, waarop Die geheime leerstelling is gebaseer, was ook 'n produk van Blavatsky se eie brein eerder as 'n antieke teks wat in sommige obskure hoeke van die wêreld bestaan ​​(Coleman 1895: 359). Terwyl die teks nie gevind is nie, gaan Dawid en Nancy Reigle van die Oos-Tradisie Navorsingsargief voort om manuskripte en verwante Sanskrit en Tibetaanse tekste te soek (Reigle [2019]).

Die kwessie van Oosterse bronne het ook gelei tot die kritiek van Blavatsky as 'n bricoleur wat op 'n verwronge wyse (Clarke 2002: 89-90) elemente van baie verskillende godsdienstige tradisies bewillig of misbruik het. Terwyl die kritiek in sommige gevalle waar is, is die prentjie van Blavatsky se oordrag van Oosterse idees meer ingewikkeld as dit in verband met die negentiende-eeuse konteks (Rudbøg en Sand 2019) gelees word.

Nog 'n kontroversiële kwessie wat in die twintigste eeu ontstaan ​​het, het betrekking op Blavatsky se konsep van sewe wortelwedrenne, veral die vyfde wedloop in daardie denkstelsel, wat Blavatsky die "Ariër-ras" aangewys het (die term word afgelei van Sanskrit, Max Müller se studies en dié van ander destyds) en die verband wat hierdie rasse-leerstuk met rassisme en Nazisme kan hê. Populêre letterkunde het die twee (Blavatsky en Nazisme) geassosieer. Terwyl die leer van sewe wortelwedrenne 'n verklaring van rassisme is of die oortuiging dat die mens uit verskillende rasse bestaan, het godsdiensstudente James A. Santucci aangevoer dat Blavatsky se sienings hoofsaaklik verband hou met die verklaring van die evolusie van bewussyn in die kosmos en die tipes Van geestelike ervarings sal die geestelike monad ontwikkel word (Santucci 2008: 38). In hierdie verband was die idee van ras sekondêr of gebruik as 'n geriefstermyn om hierdie evolusie te verduidelik eerder as om 'n rassistiese argument te mobiliseer. Hierdie waarneming hou verband met die idee van 'n enkele mensdom, wat belangrik was vir Blavatsky (Santucci 2008: 38) en die Teosofiese werk om hierdie eenheid van die mensdom deur 'universele broederskap' te mobiliseer, wat 'n kernelement van die teosofie is (Rudbøg 2012 : 409-43; Ellwood en Wessinger 1993). Lubelsky het ook histories aangevoer dat rassistiese diskoers amper oral in voor-1930s-Europa gevind kan word en dat "die rasse-leer van die teosoëers hoofsaaklik afgelei is van die poging om 'n alternatiewe geskiedenis vir hul volgelinge te skep. . . deur algemene wetenskaplike en kulturele motiewe van die tyd te besin "(Lubelsky 2013: 353). Daar is bewyse dat sommige van die konsepte wat Blavatsky gekweek het, in kombinasie met ander intellektuele besprekings oor rasse en die konsep van 'n Ariese ras destyds, gefiltreer in die werke van Guido von List (1848-1919) en Jörg Lanz von Liebenfels ( 1874-1954). Met hulle is sommige van hierdie idees getransformeer vanuit hul oorspronklike teosofiese betekenisse (Goodrick-Clarke 1985: 33-55, 90-122), maar geen skakel verbind hierdie idees op 'n histories oortuigende manier met Hitler of Nazisme nie. (Goodrick-Clarke 1985: 192-225; Lubelsky 2013: 354).

BETEKENIS VIR DIE STUDIE VAN VROUE IN GODSDIENS

Ten spyte van hierdie kontroversies bly Helena P. Blavatsky een van die invloedrykste godsdienstige figure van die negentiende eeu; Sy word dus dikwels na verwys as die moeder of selfs ouma van die Nuwe Era, moderne okkultisme en moderne spiritualiteit (Chajes 2019: 1, Cranston 1993: 521-34, Lachman 2012). Sy het gehelp om Asiatiese godsdienstige en filosofiese idees aan die Weste bekend te stel en gaan voort om die manier waarop hierdie idees verstaan ​​en versprei word, te beïnvloed. Blavatsky en, by uitbreiding, die Teosofiese beweging, ondersteun en populêre Boeddhisme en Hindoeïsme in baie Westerse lande, sowel as in Indië en Sri Lanka. Hulle het 'n aantal leerstellings (soos karma en reïnkarnasie) toeganklik gemaak vir 'n wye gehoor. Blavatsky het ook die moderne belangstelling in die paranormale, okkultisme, subjektiwiteit, geestelike liggame, astrale reis en die idee van 'menslike potensiaal' gefasiliteer. Ons vind die oorsprong van geloof in die bestaan ​​van universele waarhede in alle tradisies, eklektisisme, universele broederskap, geestelike evolusie, wat staatmaak op u eie ervaring en u eie weg na die waarheid, en selfs die oorsprong van die New Age-beweging in haar leerstellings (Wessinger, deChant, Ashcraft 2006: 761; Chajes 2019: 189; Hanegraaff 1998: 442-82; Goodrick-Clarke 2004: 18). Laastens het sy die tendens geïnspireer om spiritualiteit oor institusionele godsdiens te beklemtoon, wat in die een en twintigste eeu 'n wydverspreide verskynsel geword het.

FOTO:
Beeld #1: Helena P. Blavatsky in Londen, 1889.
Beeld #2: Helena P. Blavatsky, ca. 1860.
Beeld #3: Helena P. Blavatsky, ca. 1868.
Beeld #4: Helena P. Blavatsky in Indië met Subba Row en Bawaji, ca. 1884.
Beeld #5: Helena P. Blavatsky met James Morgan Pryse en GRS Mead in Londen, 1890.
Beeld #6: Helena P. Blavatsky, 1877.
Image #7: Helena P. Blavatsky in Londen 1888, met haar suster Vera Petrovna de Zhelihovsky aan die regterkant (gesit), en links en regs gewys, Vera Vladimirovna de Zhelihovsky, Charles Johnston en Henry Steel Olcott.
Beeld #8: Helena P. Blavatsky met Henry Steel Olcott in Londen, 1888.

Verwysings 

Algeo, John, bygestaan ​​deur Adele S. Algeo en die redaksie vir die briewe van HP Blavatsky: Daniel H. Caldwell, Dara Eklund, Robert Ellwood, Joy Mills en Nicholas Weeks, eds. 2003. Die briewe van HP Blavatsky 1861-1879. Wheaton, IL: Teosofiese Publishing House.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1972 [1889]. Die Sleutel tot Teosofie. Pasadena, CA: Teosofiese Universiteit Pers.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1950-1991. Versamel geskrifte, ed. Boris die Zirkoff. 15 vol. Wheaton, IL: Teosofiese Publishing House.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1920. [1889]. Die Stem van die Stilte. Los Angeles: United Lodge of Theosophists.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1892. Die Teosofiese Woordelys. London: Theosophical Publishing Society.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1888. Die geheime leer: Die Sintese van Wetenskap, Godsdiens en Filosofie. 2 Volumes. Londen: Theosophical Publishing Company.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1877. Isis onthul: 'N Meester-sleutel tot die Geheimenisse van Antieke en Moderne Wetenskap en Teologie. 2 Volumes. New York: JW Bouton.

Caldwell, Daniel H., komp. 2000 [1991]. Die Esoteriese Wêreld van Madame Blavatsky: Insigte in die Lewe van 'n Moderne Sfinx. Wheaton, IL: Teosofiese Publishing House.

Chajes, Julie. 2019. Herwinde Lewe: 'n Geskiedenis van Reïnkarnasie in Blavatsky se Teosofie. New York: Oxford University Press.

Clarke, JJ 2003. Oosterse Verligting die ontmoeting tussen Asiatiese en Westerse Denke. Londen: Routledge.

Coleman, William Emmette. 1895. "Die bronne van Madame Blavatsky se geskrifte." Pp. 353-66 in 'N Moderne Priester van Isis, Vsevolod Sergyeevich Solovyoff. Vertaal en geredigeer deur Walter Leaf. Londen: Longmans, Green and Co.

Cranston, Sylvia. 1993. HPB: Die buitengewone lewe en invloed van Helena Blavatsky, stigter van die teosofiese beweging. New York: GP Putnam se Seuns.

Ellwood, Robert, en Catherine Wessinger. 1993. "Die Feminisme van 'Universele Broederskap': Vroue in die Teosofiese Beweging." Pp. 68-87 in Vroue se leierskap in marginale godsdienste: Verkennings buite die hoofstroom, geredigeer deur Catherine Wessinger. Urbana: Universiteit van Illinois Press.

Godwin, Joscelyn. 1994. Die Teosofiese Verligting. Albany: Staatsuniversiteit van New York Press.

Goodrick-Clarke, Nicholas. 1985. Die Okkulte Wortels van Nazisme: Die Ariosoë van Oostenryk en Duitsland 1890-1935. Wellingborough: Die Aquarius-Press.

Goodrick-Clarke, Nicholas. 2004. "Inleiding: HP Blavatsky en Theosofie." Pp. 1-20 in Helena Blavatsky, geredigeer deur Nicholas Goodrick-Clarke. Berkeley, CA: Noord-Atlantiese Boeke.

Gomes, Michael. 2005. Die Coulomb-saak. Geleentheidspublikasies 10. Fullerton, CA: Teosofiese Geskiedenis.

Hammer, Olav, en Mikael Rothstein. 2013. "Inleiding." Pp. 1-12 in Handboek van die teosofiese stroom, geredigeer deur Olav Hammer en Mikael Rothstein. Leiden: Brill.

Hanegraaff, Wouter J. 1998. Nuwe Era Religie en Westerse Kultuur: Esoterisme in die Spieël van Sekulêre Denke. Albany: Staatsuniversiteit van New York Press.

Harrison, Vernon. 1997. "HP Blavatsky en die SPR: 'n Eksamen van die Hodgson Verslag van 1885, Deel 1."Pasadena, CA: Teosofiese Universiteit Pers. Toegang verkry vanaf https://www.theosociety.org/pasadena/hpb-spr/hpb-spr1.htm Op 3 Julie 2019.

Harrison, Vernon. 1997. "HP Blavatsky en die SPR: 'n Eksamen van die Hodgson Verslag van 1885, Affidavit."Pasadena, CA: Teosofiese Universiteit Pers. Toegang verkry vanaf https://www.theosociety.org/pasadena/hpb-spr/hpbspr-a.htm Op 3 Julie 2019.

Hodgson, Richard. 1885. "Rekening van Persoonlike Ondersoeke in Indië, en Bespreking van die outeurskap van die 'Koot Hoomi' Briewe, ' Verrigtinge van die Vereniging vir Psigiese Navorsing 3 (Mei): 203-05, 207-317, bylaes by 318-81.

Lachman, Gary. 2012. Mev Blavatsky: Die Moeder van Moderne Spiritualiteit. New York: Jeremy P. Tarcher / Penguin.

Lubelsky, Isak. 2013. "Mitiese en ware ras Kwessies in die teosofie. "Pp. 335-55 in Handboek van die teosofiese stroom, geredigeer deur Mikael Rothstein en Olav Hammer. Leiden: Brill.

Olcott, Henry Steel. 2002 [1895]. Ou Dagboek Blare: Die Geskiedenis van die Teosofiese Vereniging. 6 Volumes. Adyar, Indië: Teosofiese Publishing House.

Reigle, David. [2019]. Oos-tradisie-navorsingsargief. Toegang verkry vanaf  http://www.easterntradition.org op 22 Junie 2019.

Rudbøg, Tim, en Erik R. Sand. 2019. Stel die Ooste voor: Die vroeë teosofiese samelewing. New York: Oxford University Press (komende).

Rudbøg, Tim. 2012. "HP Blavatsky se Teosofie in Konteks: Die Konstruksie van Betekenis in Moderne Wes-Esoterisisme." PhD-verhandeling, Universiteit van Exeter.

Santucci, James A. 2008. "Die idee van ras in die teosofie." Nova Religio 11: 37-63.

Santucci, James A. 2005. "Blavatsky, Helena Petrovna." Pp. 177-85 in Woordeboek van Gnosis en Wes-Esoterisme, geredigeer deur Wouter Hanegraaff. Leiden: Brill.

Sinnett, Alfred Percy. 1976 [1886]. Voorvalle in die lewe van mev. Blavatsky. New York: Arno Press.

Vereniging vir Sielkundige Navorsingskomitee. 1884. Eerste Verslag van die Komitee van die Vereniging vir Psigiese Navorsing, aangestel om die bewyse vir wonderlike fenomenen te ondersoek, aangebied deur sekere lede van die teosofiese samelewing. Londen: np

Spieren Burg, Henk J., comp. 1995. Die Innergroep Leer van HP Blavatsky vir Haar Persoonlike Leerlinge (1890-91). Tweede hersiene en vergrote uitgawe. San Diego: Punt Loma Publikasies.

Vania, KF 1951. Mev. HP Blavatsky: Haar Okkulte Fenomena en Die Vereniging vir Psigiese Navorsing. Bombay: SAT Publishing.

Wessinger, Catherine. 1991. "Demokrasie vs Hiërargie: Die Evolusie van Owerheid in die Teosofiese Genootskap." Pp. 93-106 in Wanneer Profete sterf: Die post-karismatiese lot van nuwe godsdienstige bewegings, geredigeer deur Timothy Miller. Albany: Staatsuniversiteit van New York.

Wessinger, Catherine, Dell deChant, en William Michael Ashcraft. 2006. "Teosofie, Nuwe Gedagte, en Nuwe Era Bewegings." Pp. 753-68 (Volume 2) in Ensiklopedie van Vroue en Godsdiens in Noord-Amerika, geredigeer deur Rosemary Skinner Keller en Rosemary Radford Ruether. Bloomington: Indiana University Press.

Publikasiedatum:
5 Julie 2019

 

Deel