Mark Sedgwick

Islam

ISLAM-TYD

Verre verlede: Volgens die Islamitiese tradisie was Adam nie net die eerste mens nie, maar ook die eerste profeet. Daaropvolgende profete was Noag, Abraham, Moses en Jesus.

570: Die profeet Mohammed is gebore.

610: Die begin van die openbaring van die Koran het plaasgevind.

622: Die Hijra (emigrasie) na Medina het plaasgevind.

629: Mekka is verower.

632: Die profeet Mohammed sterf.

632: Die toetrede van Abu Bakr as eerste kalief het plaasgevind.

634: Die eerste geveg tussen Moslem- en Bisantynse magte het plaasgevind.

651: Die Sassaniede-ryk is verslaan.

657: Die slag van Siffin het plaasgevind.

661: Die Umayyad-kalifaat is gestig.

680: Die slag van Karbala het plaasgevind.

900's: Griekse filosofie word in Bagdad gelees.

1200's: Die Moslem-verowering van Turkye het begin.

1300's: Die Moslem-verowering van Indië het begin.

1400: 'n Sultanaat in Malakka, Maleisië, word gestig.

1514-1639: Daar was 'n stryd tussen die Soennitiese Ottomaanse Ryk en die Shi'i Safavid-ryk.

1630: Die eerste bekende Moslem-immigrant arriveer in Amerika.

1920: Die grootste deel van die Moslem-wêreld was onder Europese koloniale beheer.

1950's-1960's: Daar was 'n dekolonisering van die Moslem-wêreld.

1980-1988: Die oorlog tussen Iran en Irak het plaasgevind.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS 

Islam is gestig deur Muhammad ibn Abdullah (570-632), gebore in die stad Mekka aan die westekant van die Arabiese Skiereiland. Volgens Moslem-geloof is Mohammed opgevoed in die heidense en politiese godsdiens van die Mekkaans, maar het hulle teruggehou van hul meer problematiese gebruike van drink, dobbelary en hoerery. Hy het as 'n handelaar gewerk, sy vrou, Khadija bint Khuwaylid (555-619), liefgehad en het dikwels in 'n grot in 'n berg buite Mekka vergesel. Hier, in 610, het hy 'n openbaring van God ontvang, deur die engel Gabriël gelewer. Hierdie eerste openbaring is gevolg deur ander openbarings oor die res van Mohammed se lewe.

Begin met sy vrou Khadija, het Mohammed aan mense vertel van sy openbarings en het 'n klein groepie volgelinge versamel wat aanvaar het dat daar net een god was, genaamd Allah, en die verskillende gode van die politiese Mekkaans verwerp. Mohammed se vroeë volgelinge het ook aanvaar dat Mohammed 'n profeet was (rasul, boodskapper), wat openbarings van God ontvang het, en dat hulle op God, die dag van die opstanding en die hiernamaals moet fokus, nie net op die oënskynlike maar tydelike genot van die lewe op aarde nie. Mohammed se openbarings het verwys na die verhale wat bekend was aan Jode en Christene uit die Torah en die Bybel, wat klaarblyklik reeds in Mekka bekend was, soos daar Jode in die streek was, sowel as 'n klein aantal Christene. Sommige van die persone in hierdie stories word deur Moslems met Mekka geassosieer. Abraham het geglo dat hy sy vrou, Hagar en sy seun Ismael, daar verlaat het. Hagar het in wanhoop tussen twee heuwels, Safa en Marwa, hardloop, totdat God 'n vars vars water vir hulle gebring het. Dit was gedeeltelik in dankbaarheid hiervoor en deels in reaksie op God se opdrag dat Abraham later 'n tempel gebou het, die klein blokkie gebou wat bekend staan ​​as die Ka'ba [Beeld regs].

Alhoewel Mohammed sommige volgelinge versamel het, het hy eerder meer opposisie aangetrek, omdat hy nie net die lewenswyse van die Meccans uitgedaag het nie, maar ook hulle gode. Hy is egter deur die leier van sy stam, sy oom Abu Talib Ibn 'Abd al-Muttalib (dc 619) beskerm en sy prediking voortgesit. Na die dood van Abu Talib was die nuwe stamhoof vyandig teenoor Mohammed, wat in 622 sowat sewentig volgelinge van Mekka vir Yathrib gelei het, 'n oorspronklike Joodse oase, 'n paar 300-kilometer in die noorde waar daar reeds 'n paar Moslems was. Die Moslems is in Yathrib aanvaar as 'n nuwe stam en as lede van Yathrib se stamkonfederasie. Die skuif na Yathrib, bekend as die hijra (emigrasie), was die begin van 'n duidelike selfregerende Moslem-gemeenskap, en het later jaar nul geword in die Islamitiese kalender. Yathrib het bekend geword as Medina, "die stad."

Die hijra het 'n nuwe fase in die geskiedenis van Islam begin, aangesien Mohammed nie net 'n prediker geword het nie, maar ook die leier van sy gemeenskap. Die Islam het dus die gemeenskapslewe asook die meer algemene beginsels wat Mohammed in Mekka gepreek het, bedek. Die Moslem-gemeenskap van Medina onder die profeet was egter gou betrokke by die oorlog, maar het die Mekkaanse geveg in 'n reeks klein betrokkenes en 'n paar groot veldslae. Hierdie oorlog duur tot 629, toe Mekka oorgegee het aan 'n krag van sowat tien duisend Moslems onder leiding van Mohammed. Op hierdie stadium is Islam as die dominante godsdienstige en politieke gevestig gevestig krag in die gebied; Mohammed het egter kort daarna gesterf, in 632. Hy is begrawe in Medina, waar 'n moskee later oor sy graf gebou is [Image regs]. Hy is deur sy skoonpa, Abu Bakr Abdallah Ibn Abi Quhafa (573-634), as leier van die Moslems vervang. Hy het die eerste "Kalief" geword (opvolger).

Islam het toe versprei oor die Arabiese skiereiland in die nasleep van 'n reeks oorloë, tussen 634 en 651, waartydens die Moslems beide die twee groot streeksryke van die tyd, die Oosterse Romeinse of Byzantynse ryk in Konstantinopel (nou Istanbul) verslaan en die Sassanid-ryk gebaseer in hedendaagse Iran (Hoyland 2014). Die Moslem-leërs het die helfte van die gebiede van die Oos-Romeinse Ryk (veral Egipte en die Levant-gebied rondom Sirië) en al die gebiede van die Sassanidiese ryk (belangrikste vandag in Irak, Iran en dele van Afghanistan) geneem. Hulle het later bygevoeg wat Marokko nou in die weste is en wat nou Pakistan in die suid-ooste is. Hierdie veroweringe is merkwaardig, maar nie ongeëwenaard nie: die Wes-Romeinse ryk wat byvoorbeeld op Rome gebaseer is, is ook oorheers deur "barbare", in hierdie geval Gote en Vandale. Eeue later sal die helfte van die gebiede wat deur die Moslem-Arabiere verower word, self deur 'n nuwe golf barbariërs, die Mongole, oorwin word. Wat merkwaardig is, is dat die Moslem Arabiere die gebiede wat hulle vir eeue lank as een ryk verower het, in stand gehou het, eerder as om hul rykfrag as die rykes van die Gote, Vandale en Mongole vinnig gefragmenteer te laat.

Alhoewel die Moslem-Arabiese Ryk of Kalifaat nie al verskeie eeue politiek begin fragmenteer het nie, het 'n vroeë dispuut tussen verskeie kandidate ontwikkel vir die posisie van Kalief (opvolger, liniaal), met belangrike gevolge vir die toekoms van Islam. Kort ná Ali ibn Abi Talib (601-61), het die man van Mohammed se dogter Fatima (d. 632) Kalif in 656, Mu'awiya ibn Abi Sufyan (602-80), 'n verre familielid van Mohammed, 'n leër teen Ali by die Slag van Siffin (657). Alhoewel hierdie stryd onbeslis was, het Mu'awiya Kalif geword ná die dood van Ali, wat 'n familie-dinastie tot stand gebring het wat nie suksesvol was deur die familie van Ali, die belangrikste in die Slag van Karbala (680), waarin Ali se seun Hussein vermoor is nie. Die belangrikste betekenis van hierdie gebeure was dat die normatiewe Islam van die Kalifaat, bekend as die Sunni-Islam, duidelik uit die Islam ontwikkel het, gevolg deur die ondersteuners van Ali, wat bekend geword het as die Shi'a, wat aanleiding gegee het tot die twee groot denominasies van Islam . Sunni Islam en Shi'i Islam het afsonderlike WRSP inskrywings. Wat van Islam gesê word in die res van hierdie inskrywing verwys slegs na wat waar is van beide Sunni Islam en Shi'i Islam.

Die Kalifaat het die hart gevorm van wat nou die Midde-Ooste is, wat eers na 661 beheer word deur die Umayyad-dinastie van Damaskus en later deur die Abbasid-dinastie uit Bagdad. Dit het een van die belangrikste politieke-kulturele blokke in die menslike geskiedenis geword, vergelykbaar met die oorspronklike Romeinse ryk of Han China en het die Islam as 'n belangrike wêreldgodsdiens gevestig. Sy heersers was Arabies-sprekende Moslems, en oor die eeue het die meerderheid van sy inwoners die taal en godsdiens van die elite aangeneem, alhoewel ietwat ongelyk. Vroeë tale, veral Persies en Tamazight (Berber), het oorleef in die verre ooste en ver wes van die Kalifaat, en vroeër godsdienste, veral Christendom en Judaïsme, het oral in sakke oorleef. Christene en Jode in die Kalifaat was wettig beskerm, maar was ook onderworpe aan sekere wetlike beperkings.

Islam het later verby die Kalifaat versprei, soms in die nasleep van verdere verowering deur Moslemheersers (die belangrikste van wat nou Turkye in die elfde en twaalfde eeu is en van die meeste van Indië tussen die twaalfde en veertiende eeu) en soms deur prediking. Predikers het Islam suid in Afrika suid van die Sahara, noord in Sentraal-Asië, oos in China en suidooste in Indonesië en in Maleisië, waar 'n Moslem-sultanaat in ongeveer 1400 gevestig is. Die "Moslemwêreld", lande waarin Moslems die meerderheid vorm [beeld regs], Strek nou suidwes vanaf Kasakstan deur Turkye en die Arabiese wêreld na Senegal in Wes-Afrika en suid-oos van Kasakstan deur Iran en Pakistan na Indonesië. Moslems vorm ook aansienlike minderhede in China en Rusland, en daar is belangrike Moslem-minderhede in Wes-Europa en Noord-Amerika, waar die eerste Moslem in 1630 (GhaneaBassiri 2010: 9) aangekom het. Islam is nou die wêreld se tweede grootste godsdiens, wat deur die Pew Research Centre (Lipka 2017) geraam word. Dit word gevolg deur 1,800,000,000-mense in 2015, ongeveer 'n kwart van die aarde se bevolking. Die grootste etniese groepe is, in volgorde van grootte, Arabies, Suid-Asiaties, Indonesies en Afrika. Alhoewel Islam met die Arabiere geassosieer word, en hoewel Arabies die taal van die Koran is en die universele taal van Islamitiese wetenskap bly, is die meeste Moslems vandag nie Arabiere nie.

Leerstellinge / oortuigings

Moslems glo dat daar een god is, genaamd Allah, wat die wêreld en die mensdom geskep het, het 'n reeks profete gestuur om mense te vertel hoe om hul lewens te leef en elke mens individueel te oordeel op die dag van die opstanding en sommige na die hemel te stuur en ander na die hel. Hulle glo dat die eerste profeet Adam was, wat later profete Noag, Abraham, Moses en Jesus ingesluit het, en dat Mohammed die laaste profeet was, na wie daar geen profete meer sal wees nie. Alle profete het wesenlik dieselfde boodskap geleer, maar die leerstellings van sommige profete is later deur hulle volgelinge verkeerd verstaan ​​of verwring. Hulle het byvoorbeeld aanleiding gegee tot die idee dat Jesus die seun van God was. Net soos God deur Moses geleer het hoe die Jode moet lewe en hulle die gebooie (mitzvot) wat die grondslag van die wet (halakha) is, gelei het, het God ook deur Mohammed geleer hoe die Moslems moet lewe, bring hulle die reëls (fiqh) wat die basis van die wet is (sharia). Moslems glo ook dat die teks van die Koran [Image aan die regterkant] die woord van God is, wat deur die intermediair van die engel Gabriël aan die profeet Mohammed geopenbaar is. Sowel as wat in die bestaan ​​van engele glo, is die wesens wat deur God geskep is, net soos mense, glo in die bestaan ​​van die jinn, 'n derde klas van wese, wat op sommige maniere aan demone vergelykbaar is. Die jinn, soos mense, het vrye wil, en kan dus kies om God te gehoorsaam of God te gehoorsaam. Daar is dus Moslem-Jinn en Christelike Jinn, net soos daar Moslem en Christelike mense is. Engele, in teenstelling, het geen vrye wil nie: hulle kan God alleen gehoorsaam. Om hierdie rede word aangevoer dat Satan nooit 'n engel kon gewees het nie.

Islamitiese leerstellings en oortuigings behoort dan aan dieselfde groep as Joodse en Christelike leerstellings en oortuigings. God word op 'n baie soortgelyke manier verstaan, alhoewel Moslems nader aan Jode is as aan Christene om die idee van 'n drie-eenheid te verwerp en 'n goddelike wet (Sharia of Halakha) te hê. Die gemeenskap van gelowiges word ook op 'n baie soortgelyke manier verstaan, alhoewel Moslems nader aan Christene is as aan Jode deurdat hulle bekering aanmoedig. Moslems glo egter ook dat Christene en Jode wat in 'n Moslem-staat woon, die reg het om hul eie godsdienste te volg as hulle kies om nie te omskep en getrou aan die staat te wees nie: gedwonge bekering is nie aanvaarbaar nie.

Gedeeltelik as gevolg van hierdie ooreenkomste, het Islamitiese teologie gehad om te worstel met baie van dieselfde probleme wat die Joodse en Christelike teologie gekonfronteer het. Onder hierdie is die kwessies van vrye wil en voorbestemming. 'N Verdere verband tussen Islamitiese, Joodse en Christelike Teologie kom uit die invloed van die Griekse filosofie, wat gedurende die negende eeu aan Moslem-teoloë bekend geword het. Dit het baie dieselfde debatte veroorsaak as wat dit in Joodse en Christelike kringe gedoen het. Daar is aangevoer dat die Middeleeuse Latynse skolastiese filosofie en die Arabiese filosofie van dieselfde tydperk, wat Jode in die Arabiese wêreld sowel as Moslems betrek het, in wese een is (Marenbon 1998: 1-2).

Islamitiese teologie het ook moes worstel met die implikasies van die idees van die Verligting en die ontdekkings van die natuurwetenskap. Gedurende die negentiende eeu het 'n klein aantal Moslem-intellektuele wat in noue kontak met intellektuele ontwikkelings in Europa gevolg het, negentiende-eeuse Europese modelle gevolg. Sommige het anti-klerkers of selfs ateïste op die Franse model geword, terwyl ander liberale, modernistiese begrip van Islam ontwikkel het wat die verenigbaarheid van Islam, rede en wetenskap (Hourani 1962) beklemtoon het. Hierdie tendens (Islamitiese modernisme) het nooit buite die eng klas wydverspreid geword in die Moslemwêreld nie, deels omdat die politieke situasie beteken dat sy eksponente oop was vir aanklagte van samewerking met kolonialisme, maar vandag nog lewendig bly. 'N Paar liberale Moslem-teoloë argumenteer, byvoorbeeld, ten gunste van kritiese lesings van die Koran en later Islamitiese tekste, en ten gunste van die verstaan ​​van Islam wat verenigbaar is met feminisme en HBT-regte (Safi 2003). Hoofstroomposisies oor sommige kwessies het egter aansienlik oor die laaste 150-jare verskuif. Slawerny, wat eens 'n universele instelling was wat deur die Sharia erken en gereguleer word, word nou amper volledig verwerp (Clarence-Smith 2006). Verstaan ​​van geslag het ook amper oral verander, hoewel geslagspraktyke uiters konserwatief bly deur liberale Westerse standaarde (Haddad en Esposito 1998).

Die meeste Moslems, in teenstelling hiermee, het die meer omstrede ontdekkings van natuurwetenskap verwerp. Evolusie word oor die algemeen nie in skole in die Moslemwêreld geleer nie, en Moslems is oor die algemeen skeppers, hoewel die term nie gebruik word nie (Riexinger 2011). Die Koran word nog steeds algemeen verstaan ​​as die werklike woorde van God.

RITUELE / PRAKTYKE

Die sentrale persoonlike ritueel van Islam is die vyf daaglikse gebede of sala [Image regs], wat elke dag op sekere tye uitgevoer moet word. Enige volwasse, gesonde Moslem wat nie siek of menstrueer is nie, moet hulself in 'n toestand van suiwerheid plaas deur op 'n voorgeskrewe wyse te was, na die Ka'ba in Mekka te draai, en spesifieke woorde te vergesel, vergesel van spesifieke bewegings, insluitend sajda, waartydens die voorkop word op die grond geplaas. Die uitvoer van die sala duur ongeveer vyf of tien minute, behalwe op Vrydae, wanneer mans (en soms vroue) die sala gesamentlik in 'n moskee uitvoer nadat hulle na 'n preek geluister het. Preke wissel in lengte, maar die Vrydaggebed duur gewoonlik ongeveer een uur. Die sala word verstaan ​​as 'n verpligting wat verskeie voordele meebring.

Benewens die sala is daar ook die du'a, korter gebede vir spesifieke doeleindes wat op gepaste oomblikke soos verlang word gesê. 'N Mens kan God vra vir geloof, of vir verlossing uit 'n spesifieke gevaar en vereis geen spesifieke postuur nie.

Die sentrale kommunale praktyk van Islam is vas gedurende die dag vir die hele maand van Ramadan. Vaste behels die onthouding van nie net om kos te eet nie, maar ook om te drink (en verder rook) en van seksuele aktiwiteit. Soos die sala word vas verstaan ​​as 'n verpligting wat verskeie voordele meebring. Sommige Moslems het ook gedurende die jaar bykomende punte gevorder.

'N Derde belangrike praktyk wat beide individueel en gemeenskaplik is, is die gee van liefdadigheid. Dit is verpligtend vir diegene wat die finansiële middele het om dit te doen, en word bereken volgens spesifieke reëls en tariewe, eerder as 'n jaarlikse inkomstebelastingopgawe. Dit is 'n individuele praktyk omdat dit die individu is wat dit betaal, en gemeenskaplik daardeur is dit die gemeenskap wat daardeur voordeel trek.

Die mate waartoe Moslems eintlik die sala uitvoer, wissel van tyd tot tyd en plek tot plek. Alhoewel daar in die teorie geen verskoning is om dit nie te doen nie (anders as om 'n kind te wees, kranksinnig, ens.), Voer baie mense in die grootste stede van die Moslemwêreld vandag nie die sala uit nie, en miskien doen die meeste dit ook nie. Sommige Moslems voer die sala deeglik in sommige tydperke van hul lewens, maar nie gedurende ander nie. Die meeste Moslems in die Moslemwêreld, in teenstelling, doen vinnig tydens Ramadan. Die ritme van die lewe word aangepas, met die werksdag wat vroeg eindig, sodat gesinne by sonsondergang saam kan eet, en tydens die vinnige eetgees geëet word. Die mate waarin liefdadigheid gegee word, is moeilik om vas te stel, maar baie welgestelde Moslems gee duidelik liefdadigheid soos hulle behoort (Sedgwick 2006).

Behalwe vir gebed en vas, is 'n belangrike ritueel vir diegene wat in staat is om dit te doen, die Ka'ba besoek. Aan die begin van Islam was dit vir alle Moslems moontlik, aangesien alle Moslems in die Arabiese Skiereiland gewoon het. Soos Islam versprei oor die wêreld, het dit slegs moontlik geword vir die klein aantal Moslems wat naby Mekka woon, of vir diegene wat die tyd en geld gehad het om lang afstande te reis; Dit was dikwels lede van die ulama (geleerdes van godsdiens). Met die bekendstelling van stoomskepe en dan vliegtuie het dit vir altyd meer Moslems moontlik geword om na Mekka te reis, en getalle wat die Ka'ba besoek het, het van die duisende na die miljoene gekom, wat 'n belangrike heropbouproses nodig het (Peters 1994a).

Besoek aan die Ka'ba benodig nie net 'n toestand van suiwerheid nie, maar ook (vir mans) 'n bepaalde vorm van rok, wat bestaan ​​uit twee stukke onversierde en ongesonde lap [Image regs]. Die besoeker sirkel dan die Ka'ba sewe keer in die antikloksgewys rigting, voer 'n paar sala uit, en hardloop (soos Hagar) tussen die nabygeleë heuwels van Safa en Marwa. Hierdie ritueel staan ​​bekend as umra, en kan op enige stadium gedurende die jaar uitgevoer word. Gedurende 'n spesifieke maand van die jaar, die Hajj-maand genoem, vertoon besoekers nie net rituele wat die umra uitmaak nie, maar ook 'n verdere reeks rituele wat oor verskeie dae op verskeie plekke binne sowat vyftien myl van die Ka'ba uitgevoer word. Die hajj kulmineer in die opoffering van 'n klein dier soos 'n skaap, 'n offer wat deur die Moslems regoor die wêreld waargeneem word, bekend as Eid al-adha, die fees van offerande. Die Eid al-adha is een van twee hoofvakke jaarlikse feeste, die ander merk die einde van Ramadan.

Behalwe hierdie groot rituele, is daar ook baie ander minder komplekse rituele, insluitend die res van die Koran en besoek die graf van die profeet in Medina. Daar is ook praktyke van onthouding: Moslems moet nie varkvleis eet of psigo-middels gebruik nie. Byna al die Moslems stem saam dat alkohol verbied word; Die status van ander stowwe wat nie ten tye van die profeet bekend was nie, soos kafeïen, nikotien en cannabis, word betwis. Ongetroude persone van verskillende geslagte moet kontak met mekaar vermy, en vroue moet beskeie aantrek, soos mans moet wees, alhoewel die vereistes vir mansrok minder benoud is.

Daarbenewens het Moslems ook die Sharia in ander gebiede waargeneem. Die Sharia bepaal die besonderhede van rituele en godsdienstige praktyke soos dié wat reeds bespreek is, maar dek ook talle ander areas, insluitend familierecht, strafreg en handelsreg (Hallaq 2004). In die familiereg handel die Sharia oor die huwelik, die regte en verpligtinge van eggenote, egskeiding en erfenis. In die strafreg dek dit oortredings (byvoorbeeld diefstal) en soms ook straf. In die handelsreg dek dit beide toegelate transaksies (hoe om 'n kontrak te maak) en verbode transaksies (sekere soorte kontrakte, veral belanghebbendes). Na aanleiding van die Sharia is 'n godsdienstige verpligting: dit is verkeerd om sy eggenoot te verwerp, te steel of om sy sakevennoot te bedrieg. Maar die Sharia word ook gebruik om geskille en praktiese probleme op te los: hoeveel tyd moet verby wees voordat 'n verdwynde eggenoot gesterf het? Is dit diefstal as jy per ongeluk iemand anders se tas vat? Wat gebeur as 'n perd wat verkoop is, sterf voordat sy nuwe eienaar dit in besit kan neem?

Daar is in beginsel algemene ooreenstemming oor die belangrikheid om die Sharia te volg, maar daar is nie altyd 'n ooreenkoms oor presies wat die Sharia oor enige spesifieke kwessie sê nie. Die groot punte is gewoonlik duidelik, wat 'n Moslem byvoorbeeld in liefdadigheid moet gee. Baie besonderhede is egter nie duidelik nie, en is al eeue lank onder die ulama bespreek en betwis. Alhoewel gewone Moslems nie normaalweg by hierdie besprekings aansluit nie, wat baie tegnies kan word, stem almal nie altyd saam met die gevolgtrekkings wat die Ulama bereik het nie, en verskillende individue het dikwels enigiets anders van wat die Sharia oor 'n spesifieke onderwerp sê.

Die Sharia is nie die enigste wet wat deur Moslems gevolg word nie. Moslems volg ook die regulasies van state en instellings, en soms ook plaaslike of stamgebruike, wat alles van pryse en lone dek om paaie en opleidingskursusse te handhaaf. Sedert die vroeë negentiende eeu het die balans tussen Sharia en die statutêre wetgewing dramaties verskuif, namate die statutêre wet in die meeste Moslemlande vir alle doeleindes heeltemal vir Sharia vervang het, behalwe die familiereg, waar die wet van die wet dikwels Sharia-norme weerspieël. Sommige lande volg ook Sharia-norme op ander gebiede van die wet, en slegs 'n hele paar lande handhaaf 'n suiwer Sharia-stelsel. Vir die meeste Moslems, dan, is Sharia nou 'n saak van individuele gewete.

Benewens die rituele en praktyke wat deur alle Moslems gevolg word, word bykomende asketiese en meditatiewe praktyke gevolg deur Soefi. Sufis het hul eie WRSP-inskrywing.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Alle Moslems stem saam dat die oorspronklike leier van die Moslem-gemeenskap die profeet Mohammed was. Menings verskil egter oor die behoorlike leierskap na die dood van die profeet in 632, en verskillende denominasies het ontstaan ​​rondom hierdie verskillende sienings. Verskille in die begrip van die sharia en teologie het toe met hierdie verskillende denominasies geassosieer. Denominasies binne Islam verskil soveel as wat die Christelike kerke doen.

Die belangrikste verdeling is tussen Sunni en Shi'i-Moslems, 'n afdeling wat vergelykbaar is met dié tussen Katolieke en Ortodokse Christene. Sunni-Moslems, wie is die meerderheid, identifiseer met die Sunna, die praktyke wat deur die profeet geleer word. Shi'i-Moslems, wat die minderheid wêreldwyd is, maar die meerderheid in sekere gebiede, identifiseer ook met die sunna, maar identifiseer verder met Ali ibn Abi Talib, die man van Mohammed se dogter Fatima, en sy shia (volgelinge), van wie hulle naam kom af. Daarbenewens is daar 'n aantal groepe wat nie Sunni of Shi'i is nie, maar hul oorsprong in Islam. Antieke groepe sluit die Ibadis, die Druze en die Alevis in, terwyl groepe van meer onlangse oorsprong die Ahmadiyya, die Baha'i Geloof, die Moorse Wetenskap Tempel van Amerika, en die Nasie van Islam. Die mate waartoe hulle nou hulself as Islamitiese beskou, wissel. Sommige kan beskryf word as denominasies van Islam, terwyl sommige verskillende godsdienste geword het.

Hierdie verskillende denominasies van Islam het geen gemeenskaplike leierskap nie, behalwe die Organisasie van Islamitiese Samewerking, 'n inter- regeringsliggaam wat in 1969 gestig is, wat min politieke impak gehad het en selfs minder godsdienstige impak. Sunni en Shi'i Islam het egter die instelling van die ulama gemeen. Die ulama [beeld regs] is voltydse godsdienstige spesialiste wat oor meer as 'n millennium prediking, opvoeding en die regbank gedomineer het en 'n kragtige en belangrike klas gevorm het. Die konstruksie van moderne state het baie van hierdie funksies weggeneem, en sekulêre intellektuele is onlangs belangrik in die ontwikkeling van Islamitiese geloof, maar die ulama bly steeds die gesamentlike leierskap en die sentrale instelling van beide Sunni en Shi'i Islam. Op sommige maniere lyk hulle soos priesters, maar hulle is nie priesters nie, want daar is geen rituele praktyke wat vir hulle gereserveer word nie. Alle Moslems is ewe in staat om alle rituele funksies uit te voer. 'N Opgeleide prediker is verkieslik vir 'n onopgeleide prediker, maar enige Moslem kan in beginsel 'n preek preek en die gebed lei.

Kwessies / UITDAGINGS

Islam handel nog steeds oor die implikasies van die idees van die Verligting en die ontdekkings van natuurwetenskap, wat hierbo bespreek word. Daar is ook sosiale kwessies, alhoewel dit minder onder Moslems betwis as onder Christene in die Weste. Daar is egter meningsverskille oor sekere geslagspraktyke. Sommige Moslemlande het dit byvoorbeeld vir 'n vrou makliker gemaak om egskeidingsverrigtinge teen haar man te begin, 'n hervorming wat nie universeel verwelkom word nie.

Verskille tussen Moslem en internasionale (nie-Moslem) norme is ook soms 'n probleem. Islam verbied byvoorbeeld belangstelling, wat sentraal staan ​​in die globale finansiële stelsel. In 'n sekere mate is hierdie konflik opgelos deur die skepping van die Islamitiese finansiesbedryf, bestaande uit Islamitiese banke en Islamitiese afdelings van die groot internasionale banke wat die standaard finansiële transaksies struktureer op maniere wat aan die Sharia voldoen. Islamitiese vorme van standaard internasionale nywerhede is ook op ander gebiede ontwikkel: daar is 'n Islamitiese voedselindustrie, Islamitiese toerisme, Islamitiese media, ensovoorts.

Daarbenewens is daar 'n aantal wesenlike politieke kwessies. Een van hierdie is die kwessie van sektarisme. Sedert die stryd van Siffin in 657 het Sunni en Shi'i-Moslems mekaar gereeld gekonfronteer. Politieke konflikte tussen Moslemse rykes en state het soms sektariese lyne gevolg, soos byvoorbeeld tydens die hewige stryd tussen die Sunni-Ottomaanse Ryk en die Shi'i Safavid Ryk tussen 1514 en 1639 of tydens die Iran-Irak-oorlog van 1980-1988. geveg oor die gebied wat eens tussen Ottomane en Safavids betwis is. Soennitiese en Shi'i-state het ook oor lang tye in vrede met mekaar geleef. Net so is burgeroorloë soms langs sektariese lyne geveg, byvoorbeeld in Libanon 1975-1990 en in Irak na die vernietiging van Saddam se (Sunni-gedomineerde) staat in 2003. Weereens het die Soennitiese en Shi'i-bevolkings dikwels ook vreedsaam saam geleef. Die kwessie van sektarisme binne Islam is 'n voorbeeld van die moeilike verhouding tussen godsdiens, identiteit, politiek en konflik wat ook elders gevind word.

'N Verdere probleem waarmee die Moslemwêreld gekonfronteer word, is verhoudings met die Weste. Vir baie eeue het Moslem en Christelike state meegeding vir wêreldwye oorheersing, hoewel sommige individuele state ook geledere gebreek het en alliansies oor godsdienstige lyne gevorm het. Tot die sestiende en sewentiende eeue was die Moslem-state leidende, in terme van wetenskaplike en kulturele prestasies sowel as geopolitieke mag. Die gety het egter gedraai, en teen die negentiende eeu was dit duidelik dat die Christelike state die Moslem-lande oorgeneem het. By 1920 was die meeste van die Moslemwêreld onder Europese koloniale beheer [beeld regs]. Dit is een van die redes waarom liberale teologie 'n minderheidsposisie gebly het: liberale posisies was ongemaklik naby Europese posisies. Sedert die 1950s en 1960s het dekolonisasie die politieke onafhanklikheid van die Moslem-wêreld herstel, maar baie Moslems voel steeds dat die sogenaamde "internasionale gemeenskap" teen hulle is. Dit is een van die oorsake van die anti-Westerse posisies wat deur sekere Moslem-lande en nie-staatsgroepe geneem word. Daar is ook Moslem-state en nie-staatsgroepe wat pro-Westerse is, en individuele Moslems kan eintlik Westerlinge sowel as pro-Westerse wees. Byvoorbeeld, baie Moslems is getroue Amerikaanse burgers. Oor die algemeen bly die verhoudings met die Weste egter 'n belangrike kwessie, wat strek oor die politiek na vrae oor identiteit en kulturele egtheid.

'N Verwante kwessie is terrorisme, wat 'n prominente rol gespeel het in die onlangse sektariese konflik en ook in onlangse konflik tussen Moslemgroepe en die Weste. As beide 'n strategie en 'n taktiek, ontstaan ​​terrorisme buite die Islam (in die negentiende-eeuse Wes), maar die taktiek van selfmoordbomaanvalle het veral verband gehou met Islamitiese groepe en met die Islamitiese konsep van martelaarskap. Kennisgewing is verdeel. Oor die algemeen is Moslems gelukkiger om die optrede en die teologie van groepe te veroordeel waarmee hulle geen politieke simpatie het as om groepe te veroordeel met wie se doelstellings hulle simpatiseer nie.

IMAGES

Beeld #1: Die Ka'ba. Foto deur Adli Wahid op Unsplash.
Image #2: Koepel oor die graf van die profeet Mohammed in Medina. Foto deur Abdul Hafeez Bakhsh. CC BY-SA 3.0.
Beeld #3: Moslems as persentasie van totale bevolking volgens nasie gebaseer op data van Pew Research Centre (2012). Kaart deur M. Tracy Hunter. CC BY-SA 3.0.
Beeld #4: Die Koran. Hoto deur Fauzan My op Pixabay.
Beeld # 5. Man bid sala. Foto deur Muhammad Abdullah Al Akib op Pexels.
Beeld # 6. Twee mans in ihram. Foto deur Al Jazeera Engels. CC BY-SA 2.0.
Beeld # 7. 'N Lid van die ulama, Ali Gomaa, in 2004. Foto deur Lucia Luna.
Beeld # 8. Keiser Napoleon III bevry die Emir Abdelkader. Skildery deur Jean-Baptiste-Ange Tissier, 1861.

Verwysings

Clarence-Smith, WG 2006. Islam en die afskaffing van slawerny. New York: Oxford University Press.

GhaneaBassiri, Kambiz. 2010. 'N Geskiedenis van Islam in Amerika: Van die Nuwe Wêreld na die Nuwe Wêreldorde. New York: Cambridge University Press.

Haddad, Yvonne Yazbeck, en John L. Esposito, eds. 1998. Islam, Geslag en Sosiale Verandering. New York: Oxford University Press.

Hallaq, Wael B. 2004. Die oorsprong en evolusie van die Islamitiese Reg, Cambridge: Cambridge University Press.

Hourani, Albert. 1962. Arabiese gedagte in die liberale era, 1798-1939. Oxford: Oxford University Press.
Hoyland, Robert G. 2014. In God se pad. Die Arabiese verowerings en die skepping van 'n Islamitiese Ryk. New York: Oxford University Press.

Lipka, Michael. 2017. "Moslems en Islam: Belangrike bevindings in die VSA en regoor die wêreld." Washington, DC: Pew Research Center. Toegang verkry vanaf https://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/08/09/muslims-and-islam-key-findings-in-the-u-s-and-around-the-world/ op 8 Junie 2019.

Marenbon, John. 1998. "Inleiding," Pp. 1-9 in Routledge Geskiedenis van Wêreldfilosofieë: Middeleeuse Filosofie, geredigeer deur John Marenbon. Londen: Routledge.

Peters, Francis E. 1994a. Die Hajj: Die Moslem-pelgrimstog na Mekka en die Heilige Plekke. Princeton: Princeton University Press.

Riexinger, Martin. 2011. "Islamitiese opposisie teen die Darwinian Theory of Evolution." Pp. 484-509 in Handboek van Godsdiens en die Owerheid van Wetenskap, geredigeer deur James Lewis en Olav Hammer. Leiden: Brill.

Safi, Omid, ed. 2003 Progressiewe Moslems: oor geregtigheid, geslag en pluralisme. Oxford: Oneworld.

Sedgwick, Mark. 2006. Islam en Moslems: 'n gids tot uiteenlopende ervaring in 'n moderne wêreld. Boston: Nicholas Brealey.

AANVULLENDE HULPBRONNE

Cook, Michael. 1983. Mohammed. New York: Oxford University Press.

Ensiklopedie van Islam, The. Tweede en derde uitgawes. Leiden: Brill. Toegang verkry vanaf https://referenceworks.brillonline.com/browse/encyclopaedia-of-islam-2 en https://referenceworks.brillonline.com/browse/encyclopaedia-of-islam-3 op 8 Junie 2019.

Hodgson, Marshall GS 1974. Die onderneming van Islam. 3 Volumes. Chicago: Universiteit van Chicago Press.

Hourani, Albert. 1991. 'N Geskiedenis van die Arabiese Volke. Boston: Harvard Universiteit Pers.

Peters, Francis E. 1994b. Mohammed en die oorsprong van Islam. Albany: Staatsuniversiteit van New York Press.

Koran, The. Toegang verkry vanaf http://www.quranexplorer.com op 8 Junie 2019.

Publikasiedatum:
8 Junie 2019

 

 

Deel