Johanneke Kroesbergen-Kamps

Sion Christelike Kerk

ZION CHRISTELIKE KERKSTYL

1885: Engenas (Ignatius) Lekganyane, stigter van die Christelike Kerk van Zion, is gebore.

1904: 'n Massadoop in Wakkerstroom deur sendelinge van die Christelike Katolieke Apostoliese Kerk in Zion, Illinois, het plaasgevind. 'N Sionistiese kerk is daarna gestig.

1908: Onder invloed van twee Amerikaanse sendelinge is die Apostoliese Geloofsending (AFM) gestig. Baie van die Wakkerstroomse Sioniste het aangesluit, maar hulle het daarop aangedring om hul naam te behou.

1910: Engenas Lekganyane ontvang sy roeping in 'n droom.

1912: Engenas Lekganyane is gedoop in die Sionistiese tak van die AFM.

1916: Die Sionistiese gemeente binne die AFM waartoe Lekganyane behoort, het van die AFM afgestig en die Zion Apostolic Church (ZAC) gevorm.

1916: Engenas Lekganyane ontvang sy predikingsbriewe binne die ZAC.

1919: 'n Ander swart gemeente binne die AFM breek weg en word die Zion Apostolic Faith Mission (ZAFM), onder leiding van Edward (Lion) Motaung.

1920: Engenas Lekganyane het by die ZAFM aangesluit saam met sy volgelinge uit die Limpopo-streek.

1924-1925: Engenas Lekganyane het die Zion Christian Church gestig na spanning met die ZAFM-leierskap.

1930: 'n Konflik met die plaaslike hoof het veroorsaak dat Engenas Lekganyane 'n nuwe woonplek kry.

1942: Met die hulp van gemeentelede het Engenas Lekganyane 'n plaas in Boyne aangeskaf, wat Zion City Moria geword het, die hoofkwartier van die kerk en die jaarlikse bedevaart van ZCC-lede.

1948 (1 Junie): Engenas Lekganyane is oorlede.

1949: Na 'n stryd oor die leierskap van die kerk, word Engenas se seun Edward Lekganyane die nuwe leier. Engenas se ander seun, Joseph, het die St.Engenas Zion Christian Church gestig.

1961: Frederick Modise het die ZCC verlaat en die International Pentecostal Holiness Church gestig.

1967 (Oktober 21) Edward Lekganyane is dood. Sy seun, Barnabas Ramarumo Lekganyane, is aangestel as leier onder voogdyskap.

1975: Barnabas Ramarumo Lekganyane neem volle leierskap van die ZCC aan.

1992 (20 April): President FW de Klerk, Nelson Mandela en Mangosuthu Buthelezi was by die Paasdiens in Moria.

2020 (Maart): Die Zion Christian Church het tydens die nasionale inperking gesluit om die verspreiding van die Covid-19 te bekamp.

2022 (24 April): Die Zion Christian Church heropen.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

In Suid-Afrika het Christelike Sionisme en Pinksterisme dieselfde begin. Die eerste kwart van die twintigste eeu is 'n tyd waarin verskeie kerke gestig is. Hierdie kerke het dikwels inheemse, swart leiers en word onafhanklik van hooflyn sendingkerkte gestig, hoewel godsdienstige idees uit die buiteland die inspirasie vir kerkvorming kan bring. Die Sion Christelike Kerk (ZCC) is Suid-Afrika se grootste Afrika-geïnisieerde of inheemse kerk.

Engenas (Ignatius) Barnabas Lekganyane, [Image regs] die toekomstige stigter van die ZCC, is gebore rondom 1885 (of volgens Morton (nd a) na 1890), in die stambespreking van die Mamabolo, oos van die huidige Polokwane . Dit was 'n tyd van stryd, in die middel van die Anglo-Boereoorlog, en die Mamabolo het die gebied verlaat en verstrooi in die Limpopo-provinsie. Na 1904 het die Mamabolo teruggekeer en plase gekoop in die gebied waaruit hulle gekom het. Gedurende hierdie tyd het Lekganyane 'n Anglikaanse sendingskool bygewoon (Morton nd a). Die meeste van sy familielede het Anglikaanse geword. In 1909 het hy na sy skoolopleiding by 'n Presbiteriaanse kerk aangesluit en begin om in konstruksie te werk, terwyl hy ook 'n evangelis was. In 1910 het Lekganyane 'n stem gehoor wat in 'n droom met hom gepraat het, en het hom aangemoedig om 'n kerk te vind wat in die rivier genees (Moripe 1996: 18). Vir die ZCC is hierdie gebeurtenis die stigtings oomblik van die kerk (Rafapa 2013).

Gedurende die tyd van Engenas se kinderjare het godsdienstige ontwikkelings in die Verenigde State plaasgevind wat baie invloedryk sou wees op die ontwikkeling van die Sionistiese Christendom in Suid-Afrika. In 1896 het John Alexander Dowie die Christelike Katolieke (Apostoliese) Kerk (CCCZ) in Zion City, Illinois, begin. Die kerk het geglo in geloofsgenesing, die doop deur drievoudige onderdompeling en 'n naderende wederkoms, en Zion City was die idealistiese gemeenskap waar die kerklede volgens hul eie reëls saamleef. Dowie het rasse grense verwerp, en sy leerstellings het verskeie sendelinge geïnspireer om Afrika (Kruger en Saayman 2014: 29) te besoek. Die tydskrif van die kerk, Die blare van genesing, het 'n wêreldwye inskrywing gehad en het ook Suid-Afrika bereik. Pieter Le Roux, 'n wit predikant in die Suid-Afrikaanse dorp Wakkerstroom, is sterk beïnvloed deur die kerk en het 'n lid geword in 1903, toe hy die NG Kerk verlaat het. Hy het die meeste van sy gemeentelede saamgeneem, en sendelinge van die CCCZ genooi om in Suid-Afrika te preek. Tydens hierdie gebeurtenis, in 1904, is meer as 140 hoofsaaklik swart Christene (insluitend Le Roux en sy familie) op die CCCZ-manier gedoop. Hierdie gebeurtenis was die begin van 'n blywende fassinasie met Sion in die Suid-Afrikaanse godsdienstige lewe. Dit is nie heeltemal duidelik hoe Le Roux sy gemeente genoem het nie, wat deel was van die CCCZ-tak in Suid-Afrika. "Sion" is beslis in die naam ingesluit.

In 1908 het twee sendelinge met verbindings met die CCCZ na Suid-Afrika gekom. Hierdie twee het die CCCZ verlaat en die doop van die Heilige Gees in Azusa Street in 1906 ontvang. Hul missie was 'n sukses, en baie wit, Afrikaanssprekende Suid-Afrikaners is in hul Pinksterboodskap omskep. In daardie vroeë dae het swart en wit aanbidders maklik gemeng (Sewapa 2016: 20). Binnekort het die sendelinge ook Pieter Le Roux en sy gemeente in Wakkerstroom besoek. Pieter Le Roux was entoesiasties oor die Pinksterboodskap van hierdie sendelinge, en hy het besluit om by hulle aan te sluit in die nuutgestigte Apostoliese Geloofsmissie (AFM). Die meeste van sy gemeente het hom aangesluit, hoewel hulle daarop aangedring het om hul naam te behou en bekend te staan ​​as die Sionistiese tak van die AFM. Een van die lede van die Wakkerstroomse gemeente was Elijah Mahlangu, wat die leier van 'n gemeente geword het in een van die townships in Johannesburg (Morton 2016). Dit blyk dat hy die naam Sion Apostoliese Kerk (ZAC) gebruik het, hoewel die kerk formeel deel was van die AFM.

Engenas Lekganyane het na die AFM / ZAC gekom in 1911 of 1912 op soek na 'n genesing van 'n siekte van sy oog. Volgens sommige is sy gesondheidsprobleme veroorsaak deur 'n versuim om sy roeping in 'n droom in 1910 (Moripe 1996: 19) te volg. Elia Mahlangu het hom gedoop deur drievoudige onderdompeling in 'n vloeiende rivier, en het sy oog in die proses gesond gemaak. Daarna het Lekganyane na Limpopo teruggegaan om te werk, terwyl hy ook sy predikingsbewyse soek. Mahlangu ondersteun Lekganyane, maar hy kon nie die kwalifikasies van die wit leierskap van die AFM (Morton 2016) verkry nie. As predikant het Lekganyane saam met beide Pieter Le Roux en Elijah Mahlangu in die AFM / ZAC gewerk. Na aanleiding van steeds groeiende rassespanning in die AFM het Mahlangu en sy gemeente uit die AFM, in 1916, uitgetree en Lekganyane het hom gevolg. Dit blyk dat Lekganyane na die afskeiding in die ZAC georden is (Morton nd a).

Dit het algemeen geword in die ZAC om lang wit rokke te dra, soos die priesters van die Ou Testament sou gedra het. Ook, manlike kerklede is aangemoedig om hul baarde te laat groei. Binne kerkdienste is skoene nie toegelaat nie. Lekganyane het nie saamgestem met hierdie reëls nie en het in konflik met Mahlangu gekom. Nog 'n moontlike bron van konflik was dat sommige lede Lekganyane se genesende magte verkies het teenoor dié van ander predikers. Sommige bronne plaas 'n tweede visie wat Lekganyane hierdie keer beleef het. Eens, toe hy op 'n berg gebid het, het God homself aan Lekganyane geopenbaar in 'n stormwind wat sy hoed geblaas het. Lekganyane het God gevra om dit weer te doen, en weer is sy hoed weggeblaas. Hierdie tweede keer was die hoed ondersteboven en vol blare. Lekganyane het dit gesien as 'n teken dat baie mense hom sou volg. In 1920 het hy die ZAC verlaat met sy gemeente om by die Sion Apostoliese Geloofsending (ZAFM) (Morton 2016) aan te sluit. Die ZAFM is gestig in 1919, as die onafhanklike swart tak van die AFM, met Edward Motaung (ook bekend as Leeu) as sy leier. Die ZAFM het die voorbeeld van Zion City in Illinois gevolg deur 'n stuk grond te koop en Zion City te stig in die dorp Kolonyama in hedendaagse Lesotho. Binne die ZAFM het Lekganyane Biskop van die noordelike provinsies geword en het hy weer in die omgewing van die Mamabolo naby Polokwane gevestig. In Sion City het Edward Motaung homself "broer van Jesus" verkondig en seksuele belydenis ingestel, waardeur die vrouens in die kerk op sekere tye by hom sou slaap. Vir hierdie seksuele wanpraktyke is Lion amptelik uit die AFM in 1923 uitgegooi. Dit is nie bekend wat Lekganyane van hierdie ontwikkelings gedink het nie. Hy het skynbaar 'n sterk basis van volgelinge in Limpopo tot stand gebring, en toe die verskille tussen Lekganyane en die kerkleierskap plaasgevind het, het hy die Sion-Christelike Kerk in laat 1924 of vroeë 1925 gestig. Engenas Lekganyane het Edward Motaung altyd in ag geneem en het een van sy seuns na hom genoem.

Lekganyane was 'n groot geneser, profeet en wonderwerker. Hy kan siektes en probleme soos werkloosheid genees, het gesê dat hy die nederlaag van Duitsland in WW I voorspel het en was ook bekend as 'n goeie reënmaker. In sy huisgebied naby Polokwane het Lekganyane baie volgelinge gehad, wat moontlik ook aangetrokke was deur die feit dat hy die kleinseun van 'n bekende tradisionele geneser was. Maar 'n stryd oor mag blykbaar met die Mamabolo-hoof ontwikkel. Volgers van Lekganyane het hom geskenke en 'n gedeelte van hul oes gebring; hulle het hom as hoof behandel. Toe Lekganyane Woensdag gebedsbyeenkomste vir vroue ingestel het, het die hoof verklaar dat die vroue op Woensdae op sy velde moes werk (Wouters 2014: 61). 'N Swanger vrou wat geweier het om op die hoof se land te werk, is 'n klop geslaan en haar baba verloor. Lekganyane het die hoof vir die hof gebring, en die hoof is beveel om die vrou R 200 te betaal. Na hierdie voorval kon Lekganyane nie op die land van die Mamabole-hoof bly nie. Hy het eers na die land van 'n nabygeleë plaas verhuis, en in 1942, met die hulp van sy volgelinge, kon hy 'n stuk grond in Boyne, vyftig km oos van Polokwane, wat hy Moria noem, koop.

Engenas Lekganyane is dood ná 'n langdurige siekte in 1948. Hy het nie 'n opvolger genoem nie, en sy oudste seun, Barnabas, het sewe maande na Engenas gesterf voordat die tradisionele jaar lange rou voltooi is. (Wouters 2014: 63). Sy oorlewende seuns Edward en Joseph was albei in lyn vir opvolging. Terwyl Edward in die tyd van sy pa se dood in Johannesburg gewerk het, was Josef by sy kant in Moria. Uiteindelik het Edward die leier geword van die grootste groep, wat die naam ZCC behou het, en hy het 'n vyfpuntige ster as sy simbool gekies. Engenas se seun, Joseph, het 'n nuwe kerk gestig, die St. Engenas ZCC genoem, met 'n duif as simbool. Josef het op die oorspronklike Moria-plot gebly, terwyl Edward homself daarvandaan 'n paar 1.5 km bereik het.

Edward Lekganyane het van 1928 na 1967 geleef. Hy het baie tyd en energie in preek in die stedelike townships van die provinsies Gauteng, Limpopo en Mpumalanga (Morton nd b) belê. Terwyl Engenas 'n charismatiese leier was wat sy gesag van sy gawes van genesing en profesie, het Edward die rol van 'n meer administratiewe biskop (Anderson 1999: 292) aangeneem. Dit was Edward wat Moria omskep het in 'n ware Sion City. [Image regs] Hy het die gewilde koperbond wat pelgrims vir Moria in 1951 begroet het, gevestig en die kerk by Moria gebou. Dit is voltooi in 1962 (Müller 2011: 14). Hy was ook 'n pragmatiese leier wat noue bande met die apartheidsregering gehou het, en het regeringsverteenwoordigers uitgenooi na die Paasfees in Moria in 1965. Van 1963 tot 1966 Edward het teologiese opleiding ontvang by 'n Nederduits Gereformeerde kollege vir evangeliste naby Moria, 'n besluit waarvan almal nie goedgekeur is nie.

Gedurende Edward Lekganyane se leierskap het die grootste uitbreek van die ZCC gebeur toe Frederick Modise sy kerk, die Internasionale Pinkster Heiligheidskerk (IPHC), begin het. Modise was die minister van 'n ZCC-kerk in Soweto, en ook 'n betreklik welgestelde sakeman. Na 'n bietjie ongeluk (roof, bankrotskap, siekte en die dood van sy kinders), het Modise homself vreemd en in die hospitaal bevind. In September 1962, terwyl hy in die hospitaal was, het Modise 'n stem gehoor wat hom vertel het om te bid, en het 'n visie gehad van 'n menigte mense wat gekniel en gebid het. Hy het daarna die gawe van geestelike genesing ontvang. Nadat hy vir 'n aantal pasiënte in die hospitaal gebid het, wat genees is, is hy genees in Oktober 1962. Na hierdie ervaring het Modise sy eie kerk begin. Soos die ZCC, is die IPHC 'n kerk waar genesing baie belangrik is. Dit verskil ook van die ZCC op 'n aantal rekeninge. Die IPHC is 'n sabbatkerk wat die Here se dag op die Saterdag in plaas van die Sondag vier. Die IPHC word ook sterk teen tradisionele Afrika-praktyke, soos die verering van voorouers, gestel, terwyl die ZCC hierdie in sy praktyke (Anderson 1992) insluit.

Na Edward Lekganyane se dood van 'n hartaanval in 1967 is sy seun, Barnabas Ramarumo, die nuwe leier van die ZCC aangestel. Omdat Barnabas destyds net dertien jaar oud was, is 'n superintendent aangestel om die kerkbesigheid te versorg. Hierdie superintendent was die eerste L. Mohale. Na 'n jaar is hy egter vervang deur M. Letsoalo, wat die kerk tot 1975 gelei het toe Barnabas een en twintig was en die leierskap van die kerk aanvaar het. Daar is nie veel bekend oor Barnabas Lekganyane nie. Hy word in sommige publikasies "'n geheimsinnige leier" genoem, en praat selde met joernaliste of navorsers. Soos sy vader, het Barnabas sekere teologiese opleiding ondergaan deur 'n Bybelkorrespondensie kursus (Müller 2011: 15) te neem. Hy het ook sy pa gevolg deur 'n noue verhouding met die apartheidsregering te hou. Barnabas Lekganyane is vandag die leier van die ZCC.

Leerstellinge / oortuigings

Ten spyte van sy baie lede en relatief lang bestaan, is die akademiese en ander literatuur oor die ZCC skaars. Die kerk is huiwerig om hulself oop te stel vir geleerdes of joernaliste, en geheimhouding is 'n belangrike element in die lid se opvatting van die kerk. Publikasies van die kerk self is nie geredelik beskikbaar nie, en die kerkleiers lewer hul siening in preke eerder as in boeke. Die feit dat die kerk nie sy eie teologiese kollege het nie, dra waarskynlik by tot die afwesigheid van duidelike leerstellings. Leerstellings is net nie 'n baie belangrike aspek van die kerk vir sy lede nie. Lede sluit aan by die ZCC omdat hulle genesing, seën en beskerming teen die kwaad soek. Preke en ander rasionele uitstallings van die geloof skakel nie lede na die ZCC nie, maar wonderwerke en genesings doen (Moripe 1996: 108f).

Volgens die grondwet is die doel van die ZCC om die Woord van God en die Evangelie van Jesus Christus in die wêreld (Moripe 1996: 223) te versprei. Die ZCC is 'n Christelike kerk, beïnvloed deur die leerstellings van Alexander Dowie se CCCZ, en ingeënt op Afrika-kaarte van die heelal. Soos die CCCZ, het die ZCC sy eie Zion City, in Moria, gestig. Alexander Dowie het sy Zion City as toevlug gevestig waarin Christene hul eie lewensreëls kon volg. Soos die CCCZ verbied die ZCC die gebruik van tabak, dwelms, alkohol en vark, en doop die doop deur drievoudige onderdompeling in natuurlik vloeiende water. In Suid-Afrika het die idee van 'n Zion City nog meer betekenis verkry. Grond is 'n emosionele en sensitiewe kwessie in Suider-Afrika, waar baie swart Afrikaners deur wit setlaars, koloniale regerings en selfs sendingkerkte deur hul land verdoem word. Dit was die geval in die begin van die twintigste eeu, toe baie swart Afrikaners hul lande in die Anglo-Boereoorlog verloor het, soveel soos dit nou is (Sullivan 2013: 26). Edward Motaung se ZAFM was een van die eerstes wat 'n Afrika-sionstad in wat nou Lesotho is, gevind het. Engenas Lekganyane het sy voorbeeld gevolg deur grond na sy konflik met die Mamabolo-hoof te koop en sy eie Zion City te bou.

Nog 'n duidelike ooreenkoms met Alexander Dowie se CCCZ is die kerk se fokus op genesing. Om genesing in die ZCC te verstaan, is dit egter belangrik om die meer algemene konteks van Afrika-tradisionele begrippe waarop dit ingeënt is, te skets. In soverre Afrika Tradisionele Godsdienste (ATR's) 'n konsep van 'n opperste God gehad het, was hierdie God dikwels afgeleë en onaanvaarbaar deur blote mense. Die geeste van die voorouers was daarenteen in staat om daagliks te help. Alle probleme in die fisiese wêreld is geglo dat dit veroorsaak is deur versteurings in die geestelike wêreld. Hierdie probleme kan verband hou met gesondheid, maar ook tot mislukking in enige onderneming, soos besigheid, boerdery of huwelik. Uit 'n Afrika-perspektief is daar geen duidelike onderskeid tussen fisiese gesondheid en 'n verskeidenheid ander probleme wat 'n mens se welsyn kan beïnvloed nie. Volgens Afrika-idees oor genesing is 'n bemiddelaar tussen gewone mense en die geesteswêreld nodig. 'N Heerser of hoof het dikwels so 'n bemiddelende rol op die vlak van die gemeenskap. As die heerser goed met die geesteswêreld staan, sal sy gemeenskap floreer. Diviners was belangrike godsdienstige spesialiste wat probleme in die geestelike wêreld kan onderskei, soos 'n aanstootlike voorvader of 'n aanval deur bose geeste, towenaars of hekse, en skryf die ritueeloptrede en medisyne voor wat nodig is om welsyn te herstel.

Soortgelyk aan die meeste ATR's, is die ZCC 'n kerk wat daarop gemik is om verdrukkinge in hierdie wêreld te oorkom, eerder as op verlossing in die volgende. Binne die kerk het die biskop, 'n posisie wat tot dusver deur drie generasies Lekganyanes bewoon is, die rol van 'n bemiddelaar met die geestelike wêreld vir sy mense. Deur die biskop kan seëninge deur lede van die ZCC verkry word. Op 'n meer persoonlike vlak is die profete in die ZCC ook bemiddelaars. Hulle het 'n geskenk om te onderskei watter probleme in die geestelike wêreld 'n gebrek aan welsyn in die fisiese wêreld veroorsaak. Binne die ZCC word hierdie probleme oor die algemeen op Christelike wyse geraam, as gevolg van sonde en as gevolg van bose geeste. In sommige gevalle kan heksery of towery ook as 'n oorsaak aangewys word (Wouters 2014: 106). Sonde word geglo dat dit 'n onttrekking van die beskerming van die Heilige Gees veroorsaak, waardeur lede kwesbaar vir bose geeste en hekse of towenaars verlaat. 'N Belydenis van sondes is dus byna alle gevalle noodsaaklik vir genesing. Die ZCC profeet ontvang hierdie inligting nie net deur die Heilige Gees nie, maar ook, soos die waarsêer, van die voorvaders. Volgens ZCC-lede kan 'n persoon wat deur 'n voorouergees besit word, 'n waarsêer word, of, as hy in die ZCC gedoop word, 'n profeet (Anderson 1999: 302). Soos profete word die profete geroep deur drome en 'n ervaring van langdurige siekte. In 'n vakleerlingskap word die profete opgelei in die interpretasie van drome en die diagnose en genesing van verdrukkinge.

RITUELE / PRAKTYKE

Die ZCC is 'n baie sigbare kerk binne Suid-Afrika, hoofsaaklik as gevolg van die uniforms wat deur sy lede gedra word. Uniforms is belangrik in baie AICs. Terwyl die meeste ander Sionistiese kerke wit klere verkies, het die ZCC verkies om 'n meer militêre styl uniform, wat beide Britse imperiale troepe as moderne Suid-Afrikaanse staatsamptenare, vir sy manlike lede (Comaroff 1985: 243), aan te bied. Hierdie uniform word net aan die kerk gedra.Maar manlike lede dra ook dikwels die pet in die daaglikse lewe aan die uniform. Ook, ZCC-lede dra altyd 'n wapen met 'n silwer vyfpuntige ster met ZCC daarop gegraveer. [Image regs] ZCC-lede dra altyd 'n wapen met 'n silwer vyfpuntige ster met ZCC daarop gegraveer. Hierdie praktyk is deur Engenas Lekganyane in 1928 ingestel. Die wapen is vasgespeld op 'n sirkelvormige swart lap wat op 'n reghoekige donkergroen stuk lap vasgepen is. Die badge word op 'n lid se klere aan die linkerkant van die bors gedra. Die badge word elke dag gedra. Dit maak dit maklik vir lede om mekaar te herken en gee 'n gevoel van deelname en gesin (Wouters 2014: 125). Die wapen word ook geglo om die draer van allerhande ongeluk te beskerm (Hanekom 1975: 3).

Anders as die badge wat elke dag gedra word, word die uniform slegs in 'n ritueel-instelling gedra. Die uniforms kan slegs verkry word deur gedoopte ZCC-lede. Vir mans is 'n donker bottelgroen uniform die mees formele. Die krae van die pak van kerkamptenare is geel gevleg. Evangeliste het een geel streep op die onderkant van hul moue, ministers het twee geel strepe op die onderkant van hul moue, terwyl die biskop drie strepe het. Vir vroue is die formele uniform 'n bottelgroen rok met 'n geel bloes en 'n bottelgroen kopdoek. Blou snoei op die geel bloes wys 'n lid se status (Wouters 2014: 135). 'N Blou lint wat aan die kraag geheg is, is vir die vrou van die minister. 'N Los blou lint wat om die nek hang, beteken dat die draer 'n toesighouer is van vroulike lede en besoekers op die kerkterrein.

Lede van die vroulike en manlike kore het hul eie, verskillende, uniforms. Die bekendste hiervan is die mokhuku, 'n groep manlike koordansers. [Image regs] Hulle dra 'n kakie baadjie en broek, 'n geel hemp en 'n bruin das. Met die uniform kom ook 'n militêre styl swart harde pet met die ZCC-ster aan die voorkant vas. Dit is die pet wat ook in die alledaagse lewe gedra mag word. Mokhuku-lede dra groot wit stewels met dik rubbersole. Om 'n mokhuku lid te wees, kan baie tyd en energie verbruik. Hul dans bestaan ​​uit spring en stamp op die grond, 'n oefening wat herinner aan Zoeloe-oorlogsdanse. Simbolies word hierdie tipe dans geglo om "bose ondervoet te stamp" deur dit in die stof te vertrap (Moripe 1996: 101). Hulle verrig na die Vrydagaanddiens en voor die Sondagmiddagdiens; en het bykomende oefensessies op Saterdag en gedurende die week.

Daar is nie baie ZCC-kerkgeboue nie. Dienste vind plaas in huise, skoolklaskamers en veral in die buitelug. Daar is Woensdag kerkdienste, veral vir vroue, op Vrydag en Sondag. Die hoofdiens van die ZCC is op Sondagmiddag. Soos in enige Christelike kerkdiens, is daar gebede, Bybellesings, liedjies wat gesing moet word en 'n preek. ZCC-kerkdienste het egter ook hul besondere eienskappe. Voordat die kerk binnegekom word, word gemeentes besprinkel met water. Hierdie water reinig die deelnemers in die kerkdiens teen besoedeling (Wouters 2014: 115f), en daar word ook gesê dat enige siekte (Anderson 2000: 149) openbaar word. Voordat die kerkdiens begin, voer kore soos die mokhuku en die vroulike koor in 'n oop ruimte voor die plek waar die diens gehou word. Ook deelnemers van die diens dans saam in 'n sirkel om die teenwoordigheid van die Heilige Gees af te roep. Daar dansbewegings lyk soos die dansers van die Pedi-sprekende mense, met mans wat lang spronge maak en vroue dans in meer skuifbewegings. Dit is die enigste geleentheid waar mans en vroue dans en saam sing, alhoewel die mans dans aan die een kant van die sirkel en die vroue aan die ander kant (Wouters 2014: 187).

Die diens bestaan ​​uit liedjies, gebed en prediking. Tydens die diens sit die baruti (ministers) op 'n platform aan die einde van die ruimte. Hulle doen die prediking, dikwels 'n paar in opeenvolging. Alhoewel vroue op Woensdae tydens die dienste preek, word hulle nie op hierdie platform toegelaat nie (Wouters 2014: 121). In die gehoor sit mans en vroue afsonderlik. Wanneer die platform gekonfronteer word, is vroue aan die linkerkant en aan die regterkant. Vroue en mans word saam gegroepeer volgens die uniform wat hulle dra. [Prentjie regs] Prediking word dikwels gesentreer op getuienisse van genesing en ander persoonlike verhale, wat in reaksie op die lees van sommige Bybelverse gesê is. Gedurende kerkdienste gaan profete, gelei deur die Heilige Gees, rond en deel lede van die gemeente uit. Soms word boodskappe van die goddelike in die diens oorgedra; By ander tye word die gemeentelid na 'n afgesonderde ruimte geneem vir 'n persoonlike konsultasie. Om die preek te hoor, blyk sekondêr te wees om genesing te ontvang.

Profesie in die ZCC is 'n bediening wat beide genesing en pastorale sorg insluit. Enige problematiese situasie kan voor die profete gebring word vir hul hulp. Die mees algemene soort profesie is diagnostiese profesie, wat daarop gemik is om die oorsaak van 'n kwaal te onderskei. Nadat die oorsaak van 'n gebrek aan welsyn ontdek is, skryf die profeet 'n handeling, soos om die Bybel te bid of te lees, met water, tee of koffie, of selfs 'n spesifieke uniform (Wouters 2014: 161) te dra. Geseëndes kan ook gebruik word, soos stroke lap, snare, naalde of loopstokkies. Dikwels behels die voorskrifte van die profeet die genesing van 'n predikant, soos die voorbereiding van die genesende vloeistowwe, die uitvoering van beskermende rituele en seëning voorwerpe. Die mees algemene metode van genesing in die ZCC is die besprenkeling en verbruik van geseënde water. Die water word geseën deur die gebed deur 'n predikant of deur die biskop self. Dit is hierdie gebed wat die water sy genesingskwaliteit gee. Strooiende geseënde water op voorwerpe en persone word geglo om hulle te reinig, te seën en te beskerm. Benewens water gebruik die ZCC ook spesiale tee en koffie vir genesingsdoeleindes. Van al die genesers wat in die kerk aktief is, word gesê die biskop het die sterkste kragte van genesing en seën. Selfs die huidige biskop word steeds versoek om gebiede te besoek wat droogte ondervind om die reën te bring (Wouters 2014: 171). ZCC-lede is huiwerig om biomedisyne te gebruik, hoewel dit nie verbode is nie. Mediese aandag kan sekere gesondheidsprobleme oplos, terwyl die genesing in die ZCC die oorspronklike oorsaak van die probleem (Wouters 2014: 219) kan verwyder.

Die belangrikste sakrament in die ZCC is doop van volwasse lidmate. [Afbeelding regs] Nie-lede mag nie hierdie ritueel kyk nie. Jongmense vanaf agtien jaar word aangemoedig om gedoop te word. Aangesien u 'n lid van die ZCC moet word, moet u streng reëls en taboes vereis, is dit slegs volwassenes en nie kinders wat gedoop kan word nie. Voor die doop word nuwe voornemende ZCC-lede deur ouer lede gelei om die gedragsreëls van die ZCC te leer. Na hierdie periode van opleiding word 'n onderhoud met ouer manne van dieselfde geslag gevoer. Die ZCC oefen doop deur volle onderdompeling, verkieslik in lopende water soos 'n rivier. Voordat die voornemende lid die water binnegaan, moet hy hul sondes bely. Die ZCC volg die metode van drievoudige onderdompeling deur 'n predikant, soortgelyk aan Dowie se kerk in Sion. Die doop word gesien as 'n reinigings- en genesingsritueel. Volledige gesondheid is eers bereikbaar na die doop (Wouters 2014: 153). Na die doop mag 'n lid die ZCC-uniform en die kenteken dra. Die huwelik blyk nie 'n belangrike rituele geleentheid vir die ZCC te wees nie. ZCC-lede mag poligamie beoefen, wat wettig is in Suid-Afrika. As gevolg van die moeilike ekonomiese omstandighede en die emansipasie van vroue, is dit egter nie baie algemeen om met meer as een vrou te trou nie.

Daar word van lede verwag om die hoofkwartier van die kerk in Zion City Moria [Afbeelding regs] ten minste een keer per jaar te besoek, hetsy tydens die Paasfees-konferensie of tydens die konferensie in September. Elke jaar stroom tot 'n miljoen van die ZCC-lede na Moria om die seën van die biskop in hul lewens te ontvang (Kruger en Saayman 2014: 29). Veral die byeenkomste trek elke Paasfees duisende gelowiges. Zion City Moria het 'n sentrum geword van rituele krag, 'n plek van seën, van bevryding en van genesing, waar 'n mens naby die magte van die goddelike kan wees (Anderson 1999: 297). Alhoewel die Paasfees-konferensie die belangrikste is, word die konferensie in September ook goed bygewoon. Hierdie konferensie word beskou as 'n Nuwejaarsfees en 'n dankfees vir die oes (Moripe 1996: 65). Hierdie fees vind aanklank by die eerste vrugtefeeste wat bekend is uit baie ATR's. Een van die belangrikste pligte van die biskop, en beslis sy mees sigbare plig, is om die jaarlikse konferensies in Moria voor te hou. Die hoogtepunt van die pelgrimstog is die verwelkoming van pelgrims deur die biskop, wat 'n optog van sy eie blaasorkes lei (Müller 2011: 116). Nagmaal word slegs deur die biskop by die twee jaarlikse konferensies in Moria aangebied.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Reeds in 1925, minder as 'n jaar na die stigting van die kerk, het Engenas Lekganyane gepoog om amptelike erkenning en registrasie van sy kerk van die regering te ontvang. In sy aansoek het Lekganyane beweer dat hy 925-aanhangers in vyftien verskillende gemeentes het. 'N Aantal faktore het waarskynlik bygedra tot die verwerping van hierdie aansoek. In daardie tyd is inheemse kerke deur die regering beskou as bronne van protes en optrede tot bevryding. In 1921 het die polisie met 'n ander godsdienstige groep gebots en 163-aanhangers dood gelaat. Om Lekganyane se aansoek af te keur, kon deel gewees het van 'n poging om die vorming van inheemse Afrika-godsdienstige liggame (Anderson 1999: 289) te ontmoedig. Nog 'n rede kan wees dat Edward Motaung se ZAFM op dieselfde tyd akkreditasie wou soek, en dat Lekganyane se volgelinge as ZAFM-lede op sy aansoek genoem is. Dit het gelei tot twyfel of Lekganyane regtig die volgende gehad het (Wouters 2014: 59).

Die ZCC het vinnig gegroei, van 926-lede in 1926 tot ongeveer 2.000 in 1935, na 8.500 in 1940 en 27.487 in 1942. Sotho-sprekers vorm die grootste groep lede, maar die kerk het lede van verskillende etniese agtergronde en is ook in Botswana en ander Suider-Afrikaanse lande. Volgens die 2001-sensus in Suid-Afrika het die ZCC ongeveer 5,000,000-aanhangers gehad, wat beteken dat elf persent van Suid-Afrikaners en 13.9-persentasie Christene in Suid-Afrika aan die ZCC behoort. Volgens die kerk self is daar tans 16,000,000-lede wêreldwyd, veral in Suider-Afrika.

Die biskop is die voornaamste leier van die kerk. Slegs die drie generasies Lekganyanes in leierskap van die kerk het ooit die titel van die biskop ontvang. Alhoewel die biskop 'n baie belangrike figuur in die ZCC is en sy rol is om tussen God en sy mense te bemiddel, het die Lekganyanes altyd enige messiaanse of goddelike eise oor hul leierskap verwerp. Soms bid ZCC-lede tot die God van Engenas, Edward en Barnabas. Ander kerke het dit as 'n erkenning van goddelike status aan die biskoppe geïnterpreteer. Anderson, aan die ander kant, interpreteer die aanroeping om God binne 'n Afrika-konteks te plaas, net soos Isrealites tot die God van Abraham, Isak en Jakob (Anderson 1999: 296) kan bid.

As leier van die kerk het die biskop absolute mag en gesag in alle kerklike sake (Moripe 1996: 157). Volgens die grondwet het die biskop gesag oor alle ampsdraers van die kerk, en hy reguleer alle regsvrae. Sy interpretasie van die grondwet is finaal. Die biskop word bygestaan ​​deur die algemene sekretaris, die binnelandse raad en die uitvoerende kerkraad. Die algemene sekretaris het 'n voltydse posisie en is verantwoordelik vir kerklike korrespondensie en alle daaglikse sake wat die kerk beïnvloed (Moripe 1996: 160). Alle fondse wat deur die kerk opgewek word, word na die Algemene Sekretaris gebring, wat hulle in die kerk se bankrekening oorplaas. Die uitvoerende kerkraad bestaan ​​uit senior ministers, wat pilare genoem word (Moripe 1996: 154). Die uitvoerende kerkraad handel oor sake wat deur gemeentes deur die distriksrade opgevoed word. Dit stel ook die lede van die distriksraad van die ampsdraers van die gemeente in daardie streek aan. Die voorsitter van die distriksraad word volgens sy senioriteit aangestel. Die algemene sekretaris en die lede van die uitvoerende kerkraad word deur die biskop aangestel. Langs hierdie uitvoerende liggaam bestaan ​​daar 'n binneraad, wat as 'n raadgewende raad aan die biskop dien. Hierdie innerlike raad bestaan ​​hoofsaaklik uit familielede (Wouters 2014: 170) en is verantwoordelik vir die verkiesing van 'n nuwe biskop ná die dood van die vorige biskop. In alle vorige gevalle van opvolging is die oorlede biskop deur die oudste oorlewende seun van sy eerste vrou opgevolg.

Volgens die samestelling van die kerk moet elke gemeente ten minste vyf-en-twintig lede en 'n geordende minister (Moripe 1996: 109) hê. Die predikant word deur die gemeente gekies. Hy woon gewoonlik binne die gemeente en ondervind dieselfde finansiële uitdagings as die lede van sy gemeente. Alhoewel teologiese opleiding aangemoedig word, het die ZCC nie sy eie teologiese kollege of Bybelskool nie. Nie baie predikante het formele teologiese opleiding ontvang nie. 'N Minister moet leierseienskappe hê en 'n goeie karakter, eerder as 'n hoë opvoedingsvlak (Moripe 1996: 155). Die amptelike pligte van die predikant is om die evangelie te verkondig, vir die siekes te bid en sy hande op te lê, om kinders te wy, om gelowiges te doop, om Heilige Nagmaal te administreer, om die dooies te begrawe en om huwelike te pleeg (Moripe 1996: 158 ). In die praktyk is daar sekere afwykings van hierdie grondwetlike pligte. Dit is die voorreg van die biskop om die Heilige Nagmaal op die jaarlikse konferensie in Moria te administreer. Ministers begrawe ook nie dikwels die dooies nie, omdat die langdurige suiweringrituele na die kontak met 'n dooie liggaam 'n invloed op sy ander pligte het. Na 'n begrafnis word 'n predikant byvoorbeeld nie sewe dae lank op 'n siek persoon gelok nie (Moripe 1996: 46).

Evangeliste, lek predikers en diakens mag ook binne 'n gemeente aktief wees. Evangeliste help die minister in sy pligte, en hulle het die hoogste gesag ná die minister (Moripe 1996: 155). Evangeliste het soortgelyke pligte as die predikant, maar hulle mag nie huwelike pleeg nie. Diakens mag nie huwelike of gewyde kinders pleeg nie. Lêpredikers mag slegs preek en bid vir genesing en die dooies begrawe. Die predikant mag kerklede aanstel om leiers van kerkklasse te wees. 'N Plaaslike kerkraad wat uit die gemeente verkies word en onder leiding van die predikant toesig hou oor die sake van die gemeente, veral ten opsigte van finansies en die oplossing van konflikte met die minister.

Langs hierdie formele hiërargie bestaan ​​die liggaam van profete wat nie 'n amp beklee nie. Profete word egter hoog gerespekteer en mag met meer gesag as lede van die formele hiërargie (Moripe 1996: 92f) praat. Daar is geen formele struktuur om profete of profesieë te bevestig nie. Profesieë van gerespekteerde profete word op hul gesag aanvaar. Die profesieë van junior profete kan deur senior profete geverifieer word, veral as hulle die hele kerk betref of beskuldigings van heksery of towery (Moripe 1996: 154) impliseer.

Plaaslike gemeentes sowel as die kerk as geheel het komitees gewy aan konflikoplossing, genaamd kgoro. Lede wat die reëls van die kerk oortree het, kan deur hierdie komitee gedissiplineer of berispe word. Alhoewel waarskuwings oorheers, kan 'n lid ook bestel word om 'n boete te betaal. Die boete word betaal, in geld of vee, aan die biskop, wat besluit hoe om hierdie bates te gebruik (Moripe 1996: 161).

Kwessies / UITDAGINGS

Die standpunt van die kerk aangaande politieke mag word ook gekritiseer en geloon. Veral tydens die apartheidsera het hul stilisme en politieke nie-betrokkenheid gelei tot protes teen die ZCC (Müller 2015: 7) ZCC-lede self sien die kerk as bevordering van vrede en beklemtoon vreedsame samewerking met wat die regeringsregering is (Wouters 2014: 176 ).

Die Suid-Afrikaanse regering was eers huiwerig om die kerk te erken. Maar deur die 1950's het die regering se idees teenoor kerke onder invloed van die Apartheid-ideologie verskuif. Nou word inheemse swart kerke aangemoedig as gevolg van hul onafhanklikheid, wat as separatisme geïnterpreteer kan word. Klassieke sendingkerkte, aan die ander kant, is as lastig beskou vir hul kritiek op rasse-segregasie. Die ZCC, as 'n swart kerk, het goed toegerus in 'n gesegregeerde Suid-Afrika. Aan die ander kant het die kerk nooit etniese beperkings aangeneem nie, en sy gewildheid in stedelike gebiede het 'n etnies diverse lidmaatskap verseker (Müller 2015: 7). Die ZCC-biskoppe is grotendeels stil oor kwessies van politiek en ideologie, terwyl hulle terselfdertyd altyd poog om 'n goeie werksverhouding met die regering te vestig. Kerklede is verbied om aan gestruktureerde politieke protes deel te neem (Anderson 1999: 294). In 1960, net ná die Sharpeville-bloedbad waarin die Suid-Afrikaanse polisie op protesteerders ontslaan en 69 van hulle doodgemaak het, het Edward Lekganyane die regering uitgenooi na die Paasfees-konferensie in Moria. In 1965 het die regering die uitnodiging aanvaar en die Minister van Bantu Affairs de Wet Nel het die Paasfeesvieringe bygewoon. Nadat Edward sy opleiding by die wit Nederduitse Gereformeerde Teologiese Skool in Stofberg naby Moria begin het, was 'n groep binne die ZCC ontevrede daaroor en het hy by die St. Engenas ZCC van Joseph Lekganyane (Kruger 1971: 27) aangesluit.

Soos sy vader voor hom, het Barnabas Ramarumo Lekganyane uitnodigings aan die regering uitgebrei om die Paasfees konferensies by Sion City Moria by te woon. In 1980 het die Minister van Bantoe Sake Piet Koornhof Moria besoek. Dit het gelei tot gewelddadige betogings teen die ZCC in die townships van Johannesburg. In 1981 het Barnabas Lekganyane hom in die openbaar van die Apartheid-ideologie van die regering verwyder. Nogtans is president PW Botha tydens die sewentig-en-jarige viering van die kerk in 1985 genooi. Dit het weer gelei tot aanvalle teen ZCC-lede in Soweto. In 1992, in 'n tyd van politieke en rasse-onrus, het die kerk die drie mees invloedryke leiers genooi: President De Klerk, Nelson Mandela en Mangosuthu Buthelezi. Dit is gesien as 'n poging om vrede in 'n gewelddadige tyd te bevorder (Anderson 1999: 294).

Na Apartheid is Suid-Afrika steeds 'n land waar die gaping tussen ryk en arm uiters groot is en steeds grootliks rasse lyne volg. Binne die Suid-Afrikaanse samelewing bestaan ​​daar minstens drie verskillende wêrelde (Müller 2015: 8f). Een is 'n welvarende wêreld van wit en swart inwoners van omheinde gemeenskappe en sekuriteitskomplekse in die voorstede. Hulle kan hul lewens redelik geïsoleer uit die bekommernisse en probleme van die breër samelewing, wat hulle in hul private voertuie navigeer. Die stedelike swart- of township-wêreld is nog 'n duidelike ruimte in die Suid-Afrikaanse samelewing. In die townships is toegang tot basiese dienste soos veilige behuising, water en elektrisiteit, sanitasie, gesondheidsorg en opvoeding dikwels besig. Om rond te kom, maak mense in die townships die meerderheid op openbare vervoer in die vorm van minibus-taxi's. Die landelike swart wêreld is nou verbind met hierdie stedelike swart wêreld. Hierdie wêreld is nog armer, en baie mense migreer na die stedelike gebiede en hoop om uiteindelik toegang tot die welvarende wêreld te verkry. Verwantskap en godsdienstige netwerke kan die oorgang van die landelike na die stedelike makliker maak.

Die ZCC is een van die kerke wat beide hierdie arm swart wêrelde verbind. Die lede van die ZCC woon hoofsaaklik in die townships van stedelike konglomerasies, en in landelike gebiede. ZCC-lede is gemiddeld arm en relatief onopgevoed. Die ZCC is 'n pro-armoedekerk genoem, waarin, in teenstelling met in die neo-Pinkster-voorspoedskerke, rykdom verkry word, nie die middelstadium neem nie. Plaaslike kerke is verantwoordelik vir die betaling van 'n skenking aan die inwonende minister. Die meeste plaaslike kerke kan egter nie die minister sy volle toelae gee nie. Hierdie situasie is nie spesifiek vir die ZCC of selfs vir Sionistiese kerke in die algemeen nie, maar word ervaar deur kerke wat ook onafhanklikheid van buitelandse sendingkerkte verkry het.

Biskop Barnabas Ramarumo Lekganyane, aan die ander kant, is nie net aktief as 'n geestelike leier nie, maar ook 'n vaardige sakeman. Hy besit 'n busdiens en verskeie winkels (Moripe 1996: 150). In 'n konteks van wydverspreide armoede kan die oordrewe vertoning van rykdom deur Barnabas Lekganyane en sy voorganger, woon in wonings en die besit van 'n vloot luukse motors, beskou word as 'n skiet. ZCC-lede lyk egter trots op die rykdom van hul leier, want slegs 'n leier wat deur God geseën word, kan so suksesvol wees, en die lede profiteer self van die biskop se verhoudings tot die geestelike wêreld deur genesing en seëninge (Wouters 2014: 177 ). Die biskop se finansiële vertoning kan selfs (soos in baie voorspoedse evangelie kerke) meer volgelinge aantrek wat graag van hierdie finansiële seëninge self wil ontvang. Die biskop hou nie al sy rykdom vir homself nie. Beide Edward en Barnabas Lekganyane het belê in beurse vir die primêre, sekondêre en tersiêre opvoeding van hul lede wat aan finansiële beperkings ly (Moripe 1996: 27). Die kerk bestuur ook 'n ZCC Kamer van Koophandel en 'n begrafnisvoordeelfonds. Die kerk bied gemeenskaplike dienste soos beurse en begraafvereniging. ZCC-winkels in stedelike gebiede bied die lede basiese benodigdhede soos koffie, tee, olie en meel, wat ook dikwels voorgeskryf word om teenstrydighede te voorkom. Op hierdie manier bied die ZCC sy lede 'n gevoel van behoorlike en sekuriteit (Müller 2015: 9). 

Ander Christelike kerke hou nie altyd die ZCC in groot belang nie. Veral Pinkster kerke is versigtig vir die tradisionele elemente wat in die ZCC-teologie en -praktyke opgeneem word. Pinksteraars is geneig om tradisionele Afrika-oortuigings as ketter of selfs satanies te verwerp. Veral die aanvaarding van voorouergeeste deur die ZCC word deur hulle gesien as aanbidding van demone (Sewapa 2016: 6). Sommige getuienisse versprei deur Pinkster kerke beskuldig die ZCC om mense aan Satan te offer en ander gruweldade.

Die Zion Christian Church het tydens die nasionale inperking gesluit om die verspreiding van die Covid-19 in Maart 2020 te bekamp. Die kerk het in April 2022 heropen (Sadike 2022)

IMAGES

Beeld #1: Portret van Engenas (Ignatius) Barnabas Lekganyane.
Beeld #2: Moria City.
Beeld #3: ZCC lidmaatskap badge.
Image #4: Die mokhuku-mankoordansers.
Image #5: Lede by 'n ZCC-diens in verskillende kleurdragte.
Beeld #6: 'n ZCC-doopritueel.
Image #7: Pelgrims by Moria City.

Verwysings

Anderson, Allan H. 2000. Sion en Pinkster: Die Spiritualiteit en Ervaring van Pinkster- en Sionistiese / Apostoliese Kerke in Suid-Afrika. Pretoria: Universiteit van Suid-Afrika Press.

Anderson, Allan H. 1999. "Die Lekganyane en Profesie in die Christelike Kerk van Sion." Tydskrif van godsdiens in Afrika XXIX: 285-312.

Anderson, Allan H. 1992. "Frederick Modise en die Internasionale Pinksterkerk: 'n Moderne Afrika-Messiaanse Beweging?" Missionalia 20: 186-200.

Comaroff, Jean, 1985. Liggaam van Krag Gees van Weerstand: Die Kultuur en Geskiedenis van 'n Suid-Afrikaanse Mense. Chicago: Die Universiteit van Chicago Press.

Hanekom, Christof. 1975. Krisis en Kultus: Geloofsopvattinge en Seremonies binne 'n Swart Kerk, Kaapstad: Academica.

Kruger, MA 1972. "Die Oorsake vir die Ontstaan ​​en Besondere Aard van die Sion Christelike Kerk." In Die Skriflig 6: 13-32.

Kruger, Martinette en Melville Saayman. 2016. "Verstaan ​​die Sion Christelike Kerk (ZCC) Pelgrims." Internasionale Tydskrif vir Toerisme Navorsing 18: 27-38.

Moripe, Simon. 1996. Die Organisasie en Bestuur van die Sion Christelike Kerk. Ph.D. verhandeling, Universiteit van Durban.

Morton, Barry. nda "Engenas Lekganyane en die vroeë ZCC: Mondelinge tekste en dokumente." Toegang verkry vanaf https://www.academia.edu/14338013 /Engenas_Lekganyane _and_the_Early_ZCC_Oral _Texts_and_Documents op 20 Mei 2019.

Morton, Barry. ndb “Edward Lekganyane and the ZCC: Newspaper Articles in Naledi ya Batswana, 1946-1960.” Toegang verkry vanaf href = ”https://www.academia.edu/35243058/Edward_Lekganyane_and_the _ZCC_Newspaper_Articles_in_Naledi_ya_Batswana_1946-60 ″ op 20 Mei 2019.

Morton, Barry. 2016. "Samuel Mutendi se biografie kan nie waar wees nie." Ongepubliseerde papier. Toegang verkry vanaf  https://www.academia.edu/26700853/Samuel_Mutendis_Biography_Cannot_Be_True op 20 Mei 2019.

Müller, Retief. 2015. "Die Sion Christelike Kerk en Globale Christendom: Onderhandeling van 'n aanslag tussen lokalisering en globalisering." Godsdiens 45: 174-90.

Müller, Retief. 2011. Afrika-pelgrimstog: Ritueelreis in Suid-Afrika se Christendom van Sion. Farnham: Ashgate.

Rafapa, Lesibana, 2013. "Die inhoud, hantering en rol van mondgeskiedenis in die Christelike Kerk van Sion." Pp. 89-101 in Mondgeskiedenis: Erfenis en Identiteit, geredigeer deur Christina Landman. Pretoria: UNISA.

Sadike, Mashudu. 2022. "Joy as Zion Christian Church heropen vir die eerste keer in twee jaar." Pretoria Nuus, April 25. Toegang verkry vanaf https://www.iol.co.za/pretoria-news/news/joy-as-zion-christian-church-reopens-for-first-time-in-two-years-d6f417c5-fdbd-47a1-9100-b96d5bea4a28 op 28 Januarie 2023.

Sewapa, Tebogo Molate. 2016. Die Kerk Historiese Ontledings oor die Oorsprong van die Apostoliese Geloofs Sending van Suid-Afrika en Ander Afrika-Pinkster-tipe Kerke in Suid-Afrika ('n Sionistiese en Pinksterstudie). Ph.D verhandeling, Universiteit Stellenbosch.

Sullivan, Andrew Leslie. 2013. 'N Kort, kritiese geskiedenis van Sion Evangeliese Bedieninge van Afrika onder die Amazioni van Suider-Afrika, met spesiale verwysing na sy verhouding met die Christelike Katolieke Kerk van Sion. Magistertesis, Suid-Afrikaanse Teologiese Seminarium.

Wouters, Jackey, 2014. 'N Antropologiese studie van genesingspraktyke in Afrika-geïnisieerde kerke met spesiale verwysing na 'n Sionistiese Christelike Kerk in Marabastad. Magistertesis, Universiteit van Suid-Afrika.

Publikasiedatum:
23 Mei 2019

Deel