Susan Palmer Andrew Ames

Heilige Moses Berg Familie

HEILIGE MOSES BERG GESINS TYDLYN

1947 (Mei 16)Roch Thériault is gebore in die dorp Rivière-du-Moulin, Quebec, en is grootgemaak in Thetford Mines, Quebec.

1965:  Theriault het op agtienjarige leeftyd afstand gedoen van sy Katolieke opvoeding en beloof om sy eie geestelike weg te vind.

1967 (11 November): Thériault is getroud met Francine Grenier. Die egpaar het twee seuns gehad: Roch-Sylvain, gebore in Januarie 1969, en François, gebore in April 1971. In 1974 sou Grenier 'n egskeiding aanvra.

1975 (Februarie): Thériault het as meubelmaker en skrynwerker gewerk en sy toekomstige vrou, Gisèle Lafrance, in Quebec City ontmoet.

1977 (Januarie): Thériault het by die plaaslike Sewendedag Adventistekerk (SDA) in Thetford Mines aangesluit.

1977 (Februarie): Thériault het 'n visie ontvang wat die bloedbad op Jonestown voorspel.

1977 (Mei): Thériault het literatuur begin verkoop vir die Sewendedag-Adventistekerk en 'n goed bygewoonde en suksesvolle kursus oor 'ontgifting' (oor hoe om op te hou rook) in Thetford Mines en die omliggende dorpe aangebied.

1977 (Mei - Julie): Thériault het vyf volgelinge by die SDA-byeenkomste gelok en hulle genooi om na die woonstel wat hy met Lafrance gedeel het, in te trek. Hulle het die ouer paartjie begin aanspreek as 'Papy' en 'Mamy'.

1977: Thériault en Francine Grenier het hul egskeiding afgehandel.

1977 (September): Thériault en sy gevolg reis na Sainte-Marie-de-Beauce, waar hulle Jacques Giguère en sy vrou, Maryse Grenier, ontmoet wat by die groep van Thériault aangesluit het. Jacques Giguere word Thériault se regterhand.

1977 (September): Die ouers van 'n tiener, Chantal Labrie, was bekommerd dat sy nie by die universiteit ingeskryf het nadat sy na die Theriault-Lafrance-huishouding verhuis het nie, en het daarop aangedring dat sy 'n sielkundige toets moes ondergaan. Die sielkundige het berig dat sy in 'n goeie geestesgesondheid verkeer.

1977 (Oktober)Die groep het na Sainte-Marie-de-Beauce verhuis en 'n winkelvenster opgerig Clinique vivre en santé (“Gesonde leefstylkliniek”). Hulle het aangehou om ontgiftingskursusse in verskeie stede in die provinsie Quebec aan te bied.

1977 (herfs): Thériault het visioene en drome oor 'n dreigende apokalips begin ontvang. In November het hy 'n openbaring aangekondig oor die verhuising na Gaspésie.

1977 (herfs): Thériault het sy volgelinge opdrag gegee om met hul families in verbinding te tree en te dreig om alle bande formeel te verbreek as hulle nie sy voorspelling van die naderende apokalips sou aanvaar nie.

1978 (Januarie): Thériault trou met Gisèle Lafrance in die Sewendedag Adventistekerk in Montreal.

1978 (Maart): Geraldine Auclair, 'n pasiënt met leukemie, het by die Healthy Living Clinic aangesluit nadat haar man Thériault oorreed het om haar te neem, maar sy is kort daarna oorlede.

1978 (April): Thériault is uit die Sewendedag Adventistekerk geskors.

1978 (Junie): Healthy Living Clinic-lede het Theriault as "Moise" (Moses) begin aanspreek en tuisgemaakte ongestikte klere aangetrek sonder onderklere.

1978 (6 Julie): Thériault het die einde van die wêreld vir 17 Februarie 1979 voorspel.

1978 (9 Julie): Toe hulle in die Gaspé aankom, verken die groep die bos en slaan kamp op aan die voet van 'n berg wat deur Theriault geïdentifiseer is as "Mont de l'Éternel" naby die stad New Carlisle, Quebec. Die groep het sy naam verander na 'The Holy Moses Mountain Family' (HMMF) en lede het Theriault begin aanspreek as 'Moïse' (Moses).

1978 (15 September): Roch Thériault doop sy lede met nuwe Bybelname om hul nuwe begin te merk.

1978 (Oktober): Thériault het seksuele verhoudings met die meeste vroue in die groep begin en al die huwelike wat hy voorheen gedoen het, ontbind.

1978 (18 November): Die tragedie van Jonestown is in die koerante gerapporteer en joernaliste begin vergelykings tref tussen Jim Jones en Roch Theriault en verwys na die HMMF as 'n 'kultus'.

1978 (17 Februarie): Thériault se profesie oor die einde van die wêreld het misluk. Hy het hierdie mislukking gerasionaliseer deur te verkondig dat God se tyd anders werk as die mens se tyd. Die ouers van Chantal Labrie versoek weer 'n sielkundige ondersoek vir hul dogter.

1979 (18 Maart): Die Sûreté Québec het op die HMMF toegesak met 'n hofbevel vir Chantal Labrie, maar Thériault het toegang geweier.

1979 (18 April): Na aanleiding van 'n radio-onderhoud met Roch Thériault waarin hy sy profesieë bespreek het, het die polisie 'n klopjag gedoen op die HMMF-gemeente om die hofbevel oor Chantal Labrie af te dwing, wat hulle met geweld na die hospitaal begelei vir 'n psigiatriese evaluering. Thériault is tereggestel op aanklagte van dwarsboming van die gereg. Hy is skuldig bevind en 'n opgeskorte vonnis opgelê.

1979 (27 April):  Theriault is terug na die gemeente. Labrie, wat volgens die sielkundige goeie geestesgesondheid het, het ook teruggekeer.

1979-1980 (Julie-Augustus): The Holy Moses Mountain Family, met sy oulike houthuisies en Bybelse styl, het 'n belangrike toeriste-aantreklikheid in Gaspesie geword.

1979 (Oktober): Gabrielle Nadeau, die veelvuldige sklerose-pasiënt, sterf ten spyte van Moise se geestelike genesingsmetodes.

1980 (November): Guy Veer, 'n “eenvoud," by die gemeenskap aangesluit.

1981 (Maart)Die twee-jarige Samuel Giguère is dood na 'n beledigende pak slae deur Veer en 'n bedwelmde 'genesende' chirurgiese ingreep deur 'Moise'.

1981 (14 September): Moise het daarop aangedring dat Guy Veer voor die HMMF-gemeenskap teregstaan ​​omdat hy die dood van Giguère veroorsaak het. Veer is skuldig bevind en is deur Theriault gekastreer as 'n 'suiwering'.

1981 (5 November): Veer het die groep verlaat en is deur die polisie onderskep.

1981 (Desember): Die polisie het op die gemeente toegeslaan. Thériault is in hegtenis geneem en al die kinders is in beskermingsdienste geplaas. Sewe lede is aangekla vir hul aandadigheid aan die dood van Giguère en vir die kastrasie van Veer.

1982 (September): Al sewe beskuldigdes is op alle aanklagte skuldig bevind. Drie, onder wie Thériault, is in die stad Québec tronk toe gestuur, wat van nege maande tot 'n jaar gevonnis is.

1982 (23 Desember): Regter Jean-Roch Roy het 'n uitsettingsberig aan die lede van die HMMF gestuur.

1983 (18 Januarie): Lede wat nog in die gemeente woon, is deur boswagters uitgesit.

1984 (Februarie): Thériault is uit die tronk vrygelaat en het weer by sy volgelinge aangesluit.

1984 (2 Mei): Thériault en sy twee-en-twintig oorblywende volgelinge vertrek uit die Gaspé en verhuis na 'n stuk grond naby Burnt River, in die Kawartha-streek in Ontario. Die groep het homself herdoop tot die "Ant Hill Kids".

1985 (26 Januarie): Gabrielle Lavalee se babaseun is dood aan koue. Nadat 'n ander kind uit die gemeente ontsnap het en beweer dat hulle fisiek en seksueel misbruik is, is nege kinders wat in die gemeente gebore is, in beslag geneem deur die Ontario Children's Aid Society en in pleeghuise geplaas.

1988 (29 September): Een van Theriault se meervoudige vrouens, Solange Boilard, het gekla oor 'n maagpyn en is deur 'n dronk 'Moise' aan 'n wrede chirurgiese operasie onderwerp. Sy het gesterf en is deur sy volgelinge begrawe.

1988 (5 November): Theriault trek agt van Gabrielle Lavallée se tande uit om haar te straf vir lae gebakverkope.

1989 (23 Mei): Theriault het Lavallée se hand met 'n jagmes gesteek om 'n stywe vinger te genees. Die wond het besmet geraak en gangreen het versprei.

1989 (26 Julie) het Thériault vir Lavallée gesê dat hy haar hand moet amputeer, maar hy het haar hele arm met 'n kettingsaag geamputeer.

1989 (14 Augustus): Lavallée het van die Ant Hill Kids ontsnap deur haak na die naaste hospitaal waar sy deur die polisie ondervra is.

1989 (6 Oktober): Thériault is in hegtenis geneem ná 'n paar weke om die polisie te ontduik deur in die bos weg te kruip.

1989 (18 Desember): Thériault word aangekla van die tweedegraadse moord op Solange Boilard. Hy het skuldig gepleit op die moord en op die ernstige aanrandingsklag omdat hy Lavallée se arm afgesny het. Hy is twaalf jaar tronkstraf opgelê.

1993: Nadat Thériault sy appèl verloor het, is hy lewenslange tronkstraf opgelê.

2000: Thériault word oorgeplaas na 'n mediumveiligheidsgevangenis in Dorchester, New Brunswick.

2002: Thériault se aansoek om parool word van die hand gewys.

 2011 (26 Februarie): Thériault sterf op drie-en-sestigjarige ouderdom nadat hy deur sy selmaat, Matthew Gerrard MacDonald ('n mede-veroordeelde moordenaar) in die Dorchester-gevangenis gesteek is.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Roch Thériault is op 16 Mei 1947 in die dorp Rivière-du-Moulin, Quebec, gebore en grootgemaak in die nabygeleë stad Thetford Mines. Sy vader, 'n boer, was 'n lid van die Pelerins de Michel (“Berets Blancs”), 'n konserwatiewe Katolieke beweging wat lojaal is aan die pous wat later die hervormings van die Tweede Vatikaanse Raad sou verwerp (Kaihla en Laver 1994: 29). Klein Roch sou sy vader vergesel by die fondsinsameling van huis tot huis om Beret Blanc-literatuur te versprei. Op agtienjarige leeftyd het Theriault afstand gedoen van sy Katolieke opvoeding en sy eie esoteriese belange begin ondersoek. Hy beweer later in sy biografie wat in die gevangenis geskryf is dat hy in Abitibi grootgemaak is, en as kind het hy 'n beer in die bos ontmoet wat hom omgerol en as haar welpie aangeneem het (Theriault 1983). Sy vader het hom geleer om varke te kastreer, en hy het vroeg in die Sjamaniese inheemse medisyne belanggestel. In 1973 was hy betrokke by 'n messelaarshuis, die Aramis Association, 'n messelaarshuis in Thetford-myn waar hy beweer dat hy tegnieke van hipnotisme geleer is (Laflamme 1997: 50).

Thériault is in 1967 met Francine Grenier getroud en hulle het twee seuns gehad, Roch-Sylvain (b. 1969) en François (b. 1971), wat welkome besoekers was in die gemeenskappe wat hy in Gaspe en Ontario voorgesit het, en sou uiteindelik 'n boek skryf. oor hul lewe saam met hul vader. In 1974 het hy sy verhouding met Grenier beëindig en gou vir Gisèle Lafrance ontmoet terwyl hy gedurende die winter Carnaval in Québec City handgekapte bekers verkoop het (Lavallee 1993: 13).

Thériault ontwikkel maagsere in 1970. Hy is geopereer, maar dit het tot komplikasies gelei, wat hom die res van sy lewe maagpyn gegee het en sy belangstelling in medisyne versterk het (Laflamme 1997: 37). In die herfs van 1976 was die pyn intens, en hy het 'n paar maande in 'n verlate huis gaan hurk (Laflamme 1997: 63). Hy het in aanraking gekom met die Seventh-day Adventist Church (SDA) in Thetford Mines. Aangesien hulle gesondheidsprogramme en Bybelse profesietradisies betrek, het hy in Januarie 1977 aangesluit. 'N Maand later het hy 'n visioen gekry wat die bloedbad op Jonestown voorspel. Hy het as sendeling vir die Sewendedag-Adventiste begin werk, en is betaal om SDA-literatuur te verkoop en om kursusse oor "ontgifting" (hoe om op te hou rook) in Thetford Mines en die omliggende dorpe te gee (Kaihla en Laver 1994: 57). Daardie somer ontmoet Thériault vyf van sy toekomstige volgelinge tydens SDA-geleenthede en nooi hulle uit om na die woonstel wat hy met Gisèle Lafrance gedeel het, in te trek. Hulle het hom en sy vriendin aangespreek as 'Papy' en 'Mamy' (Theriault en Theriault 2009).

Thériault en Francine Grenier het hul egskeiding in 1977 afgehandel (Theriault en Theriault 2009: 45). In September reis Theriault en sy gevolg na Sainte-Marie-de-Beauce, waar hulle Jacques Giguère en sy vrou, Maryse Grenier, ontmoet. Teen Oktober het die groep na Sainte-Marie-de-Beauce verhuis en sou Giguère die regterhand van Thériault word. Daar het hulle 'n winkelsentrum opgerig genaamd Clinique vivre en santé (Healthy Living Clinic, HLC) en aangehou om ontgiftingskursusse in die provinsies Beauce, Lotbinière, Dorchester, Bellechasse aan te bied (Kaihla en Laver 1994: 90). Die HLC het 'n vyfdaagse program aangebied wat gebaseer is op gesonde eetgewoontes, sielkundige introspeksie en groepterapie (Kaihla en Laver 1994: 87). Die Healthy Living Clinic het 'n goeie reputasie opgedoen in die omgewing vir die aanbied van gratis vegetariese bankette vir siekes, minderbevoorregtes en gestremdes. Thériault het sy volgelinge 'n streng sabbatariese skedule opgelê wat vas, gebed, meditasie en groepsbelydenisse vereis (Kropveld en Pelland 2006).

In die herfs van 1977 het Thériault begin om visies en drome oor 'n dreigende apokalips te ontvang. In November ontvang hy 'n openbaring oor die verhuising na die Gaspésie. Hy het sy volgelinge opdrag gegee om met hul families in verbinding te tree en alle bande met familielede wat nie onmiddellik sy apokaliptiese profesieë aanvaar het nie, te verbreek (Lavallée 1993: 106-08). Daar is meer klem gelê op Bybelstudie en groepbelydenis.

Thériault en Gisèle Lafrance trou in die Sewendedag Adventistekerk in Montreal en hy begin huwelike tussen sy jonger volgelinge reël en voorsit (Lavallee 1994: 91). In 1978 verhuis 'n leukemie-pasiënt na die Healthy Living Clinic, maar sterf kort daarna (Lavallée 1993: 88). Terwyl sy sterf, beweer Thériault dat sy haar kortstondig met 'n "lewensasem" laat herleef, sodat sy haar laaste wense kan spreek (Kaihla en Laver 1994: 96).

In April 1978 is Thériault uit die Sewendedag Adventistekerk geskors weens die prediking van ketterse leerstellings (Kaihla en Laver 1994: 97). In Junie 1978 beskryf hy 'n visie wat hy ontvang het, waarin die groep aan die voet van 'n berg gestaan ​​het, wat hy in die Gaspé-skiereiland in die ooste van Québec was (Laflamme 1997: 75). Kort daarna het die HLC-lede Theriault begin aanspreek as 'Moise' (Moses) en om tuisgemaakte ongestikte klere te dra sonder onderklere (Laflamme 1997: 76). Teen Junie het die groep na die Gaspé vertrek en hulself ondersteun deur kursusse vir rook op te hou in die dorpe langs die suidelike oewer van die Saint Lawrence-rivier.. Op 6 Julie het Thériault voorspel dat die einde van die wêreld op 17 Februarie 1979 sou plaasvind (Kaihla en Laver 1994: 101).

Met die aankoms in die Gaspé het die groep na die bos getrek en kamp opgeslaan aan die voet van 'n berg wat deur Theriault geïdentifiseer is as 'Mont de l'Éternel', hul veilige hawe in die komende apokalips, naby die stad New Carlisle, Quebec. Die naam van die groep is verander na 'The Holy Moses Mountain Family' (HMMF), en Theriault sou nou as 'Moïse' (Moses) aangespreek word. Die mans het 'n groot chalet en houthuisies in 'n oop veld gebou. In September het Roch Thériault sy lede met nuwe Bybelname gedoop om hul nuwe identiteit aan te dui as die uitverkorenes van God wat die vernietiging sou oorleef deur skuiling op 'Mont de l'Éternel' te vind. Aan die einde van die somer het sewe lede die groep verlaat, waaronder Thériault se twee seuns wat na hul moeder, Francine Grenier, teruggekeer het (Lavallée 1993: 111-12).

Teen Oktober 1978 het Thériault seksuele verhoudings met die meeste vroue in sy groep begin, en hy het al die huwelike wat hy voorheen gedoen het, ontbind (Lavallee 193: 105). Een vir een het elke vrou in die groep sy meervoudige vrou geword, behalwe Maryse Grenier, die vrou van Jacques Giguere (Kaihla en Laver 1994: 110). Thériault breek dan die SDA-taboes teen die eet van vleis en drink van alkohol, wat 'n uitsondering vir homself maak. Die groep het nuwe toepassings van die Hebreeuse kalender ontwikkel, met nuwejaarsdag wat op 21 Maart begin.

Die slagting op Jonestown op 18 November 1978 het gelei tot media-aandag oor die tuniekdragende volgelinge van Moses as 'n 'kultus'. Die Kanadese pers het vinnig vergelykings gevind tussen Jim Jones en Thériault, hoewel daar tot op hede nog geen (openbaar bekende) geweld in die Holy Moses Mountain-familie was nie. Miskien hou dit verband met Thériault se groep in Desember 1978 met verskeie aanvalle by die staat. Twee Franse lede, die nuwe man van Gabrielle Lavallée en haar ou vriendin, is deur die Royal Canadian Mounted Police in beslag geneem en met geweld na Frankryk gerepatrieer weens visums wat verval het. Die groep, wat drie en twintig getel het by aankoms by Mont de l'Éternel, het vyftien lede agtergelaat (Lavallee 1993: 139).

'N Konflik het ontstaan ​​nadat Thériault en Claude Ouellette op 11 Desember 1978 op Radio Canada ondervra is. Hulle is huis toe gevolg en deur Sûreté du Québec gearresteer en psigiatriese evaluasies in 'n hospitaal in Québec gedoen. Twee dae later is Ouellette en Thériault met 'n byna skoon gesondheidsvryheid vrygelaat: daar word gesê dat Thériault 'mistieke dwalings' het, wat moontlik op skisofrenie kan dui, maar die sielkundiges het hom nie as gevaarlik beskou nie (Kaihla en Laver 1994: 108) ).

Die media het gefokus op Thériault se mislukte apokalips, wat daarop dui dat die 'Holy Moses Mountain Family' tot massaselfmoord kan wyk. Uit vrees dat die regering deur negatiewe mediaberigte beïnvloed kan word en hulle uit hul land kan verdryf, het Thériault en Ouellette op 7 Maart 1979 na Quebec-stad vertrek om 'n regeringsamptenaar te ontmoet wat hulle verseker het dat hulle toestemming het om aan die voet van Mont te gaan hurk. de l'Éternel, wat kroonland was (Laflamme 1997: 97).

In Januarie 1979 is drie babas in die gemeente gebore. Gedurende die volgende twaalf jaar sou twintig kinders deur vyf vroue in die groep gebore word. Al hierdie kinders, behalwe twee, is deur Roch Theriault verwek (Laflamme 1997: 96).

Die kritieke datum van die profesie oor die einde van die wêreld op 17 Februarie 1979 het ongelyk verloop. Theriault het hierdie mislukking by sy volgelinge gerasionaliseer deur te verkondig dat God se tyd anders werk as die menslike tyd (Lavallée 1993: 441). Die ouers van Chantal Labrie reageer op sy irrasionele gedrag deur 'n ander sielkundige ondersoek vir hul dogter aan te vra (Lavallée 1993: 81). In Maart het die Sûreté Québec op die HMMF-kommune toegesak met 'n hofbevel vir Chantal Labrie, maar Thériault het hulle toegang geweier.

Na 'n radio-onderhoud met Roch Thériault waarin hy oor sy profesieë gepraat het, het die polisie op 18 April 'n klopjag gedoen op die HMMF-gemeente om die hofbevel af te dwing oor Chantal Labrie, wat hulle aangegryp en na die hospitaal begelei het vir 'n psigiatriese evaluering. Thériault en drie volgelinge is na die polisiekantoor geneem en ondervra. Terwyl hy aangehou is, is ander ouers van lede per polisiehelikopter ingevlieg in 'n poging om hul volwasse kinders te oortuig om die groep te verlaat (Kaihla en Laver 1994: 118). Thériault word daarvan beskuldig dat hy die reg verhinder het omdat hy 'n hofbevel verontagsaam het. Theriault het toe ingestem om aan 'n psigiatriese evaluasie te onderwerp. Die resultate lui dat hy 'mistieke dwalings' ervaar en tekens van skisofrenie toon. Hy word as ongeskik beskou om verhoor te word en is na 'n psigiatriese inrigting in Quebec City verplaas. 'N Tweede psigiatriese evaluering sou egter die bevindings in die eerste verslag omkeer, sodat Thériault tereggestel is op aanklagte van dwarsboming van die gereg. Hy is skuldig bevind en 'n opgeskorte vonnis opgelê. Hy en Chantal Labrie het teen die einde van April na die HMMF teruggekeer (Kaihla en Laver 1994: 119).

Gedurende die somers van 1979 en 1980 het die Holy Moses Mountain-familie met sy oulike houthuisies en middeleeuse bekleedhede 'n belangrike toeriste-aantreklikheid in die Gaspesie geword en daagliks tot 75 tot 100 toeriste gelok, waarvan sommige 'n paar nagte oorgebly het (Kropveld en Pelland 2006). Gedurende hierdie bloeitydperk is die lede toegelaat om alkohol te drink (Laflamme 1997: 100). Maar na die ervaring van profetiese mislukking, gevolg in Oktober 1979 deur die dood van Gabrielle Nadeau, 'n pasiënt met veelvuldige sklerose wat in hul gemeenskap gewoon het , Is die charismatiese gawes van Thériault as profeet en geestelike genesing bevraagteken (Kaihla en Laver 1994: 121). 'N Tydperk van geweld en konflik met die wet het gevolg.

Guy Veer, in die gemeente bekend as 'n 'simpleton', het onlangs by die gemeenskap aangesluit. In Maart 1981 was hy verantwoordelik vir die baba-oppas van die "onsuiwer" kaste van kinders, terwyl die "suiwer" 'n besoek van Theriault se twee oudste seuns gevier het deur 'n groot banket ter ere te hou. Intussen was die tweejarige Samuel Giguère koud en honger en sy gehuil is gestraf deur 'n beledigende pak slae deur Veer. Theriault het gepoog om Samuel se wonde te behandel deur middel van 'n magiese 'genesende' ritueel met maaginspuitings en besnydenisoperasies, wat gelei het tot 'n infeksie en dood (Kaihla en Laver 1994: 124).

Op 14 September 1981 het Thériault daarop aangedring dat Guy Veer voor die HMMF-gemeenskap teregstaan ​​omdat hy die dood van Samuel Giguère veroorsaak het. Hy is skuldig bevind. Theriault het Veer gestraf deur hom te kastreer, as 'n 'suiwering' gesien en hom grappenderwys meegedeel dat hy nou bevorder word van die rol van 'Slaaf' tot die hoër status van 'Eunug'. Veer vlug toe van die gemeente en word deur die polisie onderskep, wat sy getuienis gevra het (Kaihla en Laver 1994: 126).

In Desember 1981 tdie polisie het op die kommune toegeslaan. Thériault is in hegtenis geneem en daar is op al die kinders beslag gelê en in beskermingsdienste geplaas. Sewe lede is aangekla vir hul aandadigheid aan die dood van Samuel Giguère en die kastrasie van Veer, waaronder Gabrielle Lavalee wat as verpleegster opgelei is. Teen September 1982 is almal op alle aanklagte skuldig bevind. Drie is na die gevangenis in Québec City gestuur, met vonnisse wat wissel van nege maande tot 'n jaar (Kaihla en Laver 1994: 128).

Teen Desember 1982 het die lede van die HMMF 'n uitsettingsberig van regter Jean-Roch Roy ontvang. Teen 18 Januarie 1983 is al die lede van die HMMF-gemeente deur boswagters uitgesit.

Thériault is in Februarie 1984 uit die tronk vrygelaat en het weer by sy twee en twintig lojale volgelinge aangesluit; drie mans, nege vroue en tien kinders. Op 2 Mei 1984 vertrek hulle uit die Gaspé-streek om weswaarts na die provinsie Ontario te reis. Daar het hulle 'n stuk grond naby Burnt River, in die Kawartha-streek in Ontario, gevind. Hulle het 'n nuwe nedersetting in 'n afgeleë oopte in die bos gebou (Kaihla en Laver 1994: 146). By hul aankoms in Ontario het hulle om maatskaplike hulp van die provinsiale Welsyn aansoek gedoen, maar is van die hand gewys. Hulle het gebruik gemaak van winkeldiefstal en die uitdeel van hul bure, terwyl hulle met bestaansboerdery gesukkel het (Kaihla en Laver 1994: 151). Die groep se "Ant Hill Kids" vrugtebakke en -bakkery is gestig, en lede het tuisgemaakte brood en gebak van huis tot huis en op die plaaslike boeremark begin verkoop. Die naam van die HMMF is weggegooi vir die nuwe titel, “Ant Hill Kids”.

Op 26 Januarie 1985 sterf Gabrielle Lavalee se babaseuntjie aan koue. Die lykskouing het tot die gevolgtrekking gekom dat dit 'n geval van skielike babadoodsindroom was. Kort daarna het 'n kind na 'n ernstige pak slae weggehardloop en is dit deur kinderbeskermingsdienste opgelaai. Hy het aan die polisie gesê hy is seksueel aangerand deur 'Moise' [Theriault]. Nege kinders van die gemeente is deur die Ontario Children's Aid Society (OCAS) in beslag geneem en in pleeghuise geplaas.

Theriault se gewelddadige gedrag het geleidelik toegeneem nadat die groep na Ontario verhuis het. Fisiese strawwe van lede het voortgegaan, en Thériault het onderneem om grusame psigiese operasies uit te voer, wat hy as magiese genesings geregverdig het.

Op 29 September 1988 een van "Moise se meervoudige vrouens, Solange Boilard, wat sy primêre vrou geword het en sodoende Gisèle Lafrance verdring het, kla oor 'n maagpyn. Theriault, in 'n dronk toestand, het 'n bot-operasie uitgevoer deur stukke van haar ingewande te verwyder en haar as genees verklaar. Sy het pynlik gesterf en na aanleiding van sy bevele het die groep haar begrawe, maar daarna 'n paar dae later haar liggaam opgegrawe. Moise het daarna 'n reeks seks-towerrituele saam met sy volgelinge gelei in 'n poging om Boilard weer lewendig te maak. Sy is drie keer voor haar laaste begrafnis opgegrawe. Moses het een van Boilard se bene op 'n tou om sy nek gehou, verborge onder sy baard. Hy het daarop aangedring dat sy volgelinge ook die bene van Solange om hul nekke dra as amulette. Lede, wat doodbang was vir sy toorn, het die gemeente vir enkele weke begin verlaat voordat hulle teruggekeer het, dikwels om straf opgelê te word (Kaihla en Laver 1994: 226) ..

Op 5 November 1988 trek Moise agt van Gabrielle Lavallee se tande uit om haar te straf vir lae gebakverkope. Een van sy vrouens wat die minste bevoordeel is, wat as 'onrein' beskou word, het Lavallée van die gemeente gevlug, maar het weer meer misbruik ondergaan. Op 23 Mei 1989 keer Gabrielle Lavallée terug van haar broer besoek. Theriault merk op dat een van haar vingers styf is, en beveel haar om dit vir hom te wys, en toe skielik haar hand met 'n jagmes deursteek. Die wond het besmet geraak en gangreen geword (Kaihla en Laver 1994: 265).

Op 26 Julie 1989 besluit Thériault dat dit tyd is om Lavallée se hand af te amputeer, maar in plaas daarvan om sy volgelinge in te span om haar vas te hou, amputeer hy haar hele arm met 'n kettingsaag (Lavallée 1993: 279). Lavallée het besluit om haar klere weg te steek en het beplan om die groep te verlaat. Op 14 Augustus ontsnap sy van die Ant Hill Kids-gemeente deur haak na die naaste hospitaal waar sy deur die polisie ondervra is. Haar ontsnapping en die daaropvolgende ondersoek het 'n golf van afwykings van die gemeente veroorsaak. Thériault het etlike weke in die bos weggekruip en die polisie wat na hom gesoek het, daarin geslaag om met honde-spanne en helikopters te ontduik. Uiteindelik, op 6 Oktober 1989, is Thériault in hegtenis geneem en word hy aangekla van die tweedegraadse moord op Solange Boilard. Hy het skuldig gepleit op die moord en op die ernstige aanrandingsklag omdat hy Gabrielle Lavallée se arm afgesny het. Hy is tot twaalf jaar gevangenisstraf gevonnis (Lavallée 1993: 279).

Na sy appèl, in 1993, is Roch Thériault lewenslange tronkstraf opgelê. Drie van sy vrouens, Francine Laflamme, Chantal Labrie en Nicole Ruel verhuis na New Brunswick sodat hulle hul geestelike meester, "Moise", kan bly volg terwyl hy opgesluit is. Die drie vrouens baar vier babas wat verwek is tydens huweliksbesoeke in die gevangenis. Kinderbeskermingsdienste het dadelik beslag gelê op al vier babas en opgeneem vir aanneming (Gagnon 2002).

In 2000 word Roch Thériault oorgeplaas na 'n mediumveiligheidsgevangenis in Dorchester, Nieu-Brunswick. Twee jaar later het hy om parool aansoek gedoen, maar dit is van die hand gewys.

Theriault het gepoog om sy gevangenis-kunswerke, poësie en rituele toebehore, veral sy 'Moses' -stok ', op 'n Amerikaanse webwerf, MurderAuction.com, in 2019 te verkoop. Dit het meer kontroversie ontlok wat deur die media aangewakker is. Die Britse minister van openbare veiligheid, Stockwell Day, het aan die korrektiewe diens geskryf om sy kommer uit te spreek dat 'n moordenaar mag baat vind by sy misdade. Die korrektiewe diens van Kanada het Theriault se kunswerke toe geblokkeer om die perseel van die Dorchester Penitentiary te verlaat (Bussières 2010).

Op 26 Februarie 2011 word Roch Thériault deur sy selmaat, Matthew Gerrard MacDonald (ook 'n veroordeelde moordenaar), by die Dorchester Penitentiary (Cherry 2011) gesteek. Hy sterf op die ouderdom van drie en sestig.

Leerstellinge / oortuigings  

Die nuwe godsdienstige beweging van Roch Thériault het ontstaan ​​uit die Sewendedag Adventiste (SDA) in Thetford Mines, Quebec. Nadat hy uit die SDA-kerk geskors is, het sy groep baie van die oorspronklike Adventistekenmerke behou. Hulle het 'n vegetariese dieet gehandhaaf sonder alkohol as die manier tot 'holistiese gesondheid'. Hulle het die fokus van die Adventiste op die duisendjarige verwagting behou, wat deur die profesieë van Thériault aangewakker is, veral sy voorspelling dat die wêreld op 17 Februarie 1979 sou eindig. hulle sabbatdag. Theriault, wie se vader 'n integrale Katoliek was, het die ultramontane Katolisisme van Quebec verwerp en die Nuwe Testament en die heilige status van Jesus en die Maagd Maria onderskat (Theriault en Theriault 2009: 36-37).

Die belangrikste oortuiging van sy volgelinge was blykbaar in Roch Thériault self; as God se uitverkore profeet wat deurlopende openbarings ontvang het. Deur te beweer dat hy 'Moïse' is, die hedendaagse geestelike eweknie van die Ou-Testamentiese Hebreeuse profeet, gee hy sy volgelinge die heilige identiteit van die antieke 'Israeliete' wat uit Egipte en slawerny gelei is. Hierdie verhaal het hul gemeenskaplike, landelike lewe oorheers, soos beskryf in die herinneringe van voormalige lede. Die buite-samelewing was 'Egipte', en die 'slawerny' van die Israeliete was die tegnologie, 'moeilikheid, geraas en spanning' van die moderne lewe. Thériault het gereelde "bewyse" van sy profetiese status gelewer deur sy drome, visioene en voorspellings oor die naderende vernietiging van die wêreld te deel, asook deur klein genesingswonders. As godsdienstige rede vir sy beoefening van veelwywery, sou Roch Thériault wys op die profete in die Ou Testament, Abraham, Salomo, Jakob en Jesaja, wat meervoudige vroue gehad het (Kropveld en Pelland 2006).

RITUELE / PRAKTYKE

Na die uitsetting van Thériault uit die SDA-kerk in April 1978, het die groep na die woud van die Gaspé teruggetrek. Daar het elke lid 'n benoemingseremonie ondergaan. Dit het behels dat Hebreeuse name op papiertjies geskryf is, wat deur Thériault uit 'n hoed gepluk en aan elke lid gegee is. Dit simboliseer die wedergeboorte van elke lid in die groep.

Daar is gesê dat die name aan die Twaalf Stamme van Israel behoort, wat 'n verskuiwing in hul groepsidentiteit aandui as die nuwe 'kinders van God' wat die apokalips sou oorleef (Laflamme 1997: 90).

'N Nuwe stel "Joodse" vakansiedae is gevier, waarin natuuraanbidding oor die Christendom geseëvier het tydens plant- en oesfeeste en in die winter / somer-sonstilstand. 'N Jaarlikse Exodus-viering is gehou op die datum van die groep se aankoms in die Gaspé.

Groepbelydenisskrifte was 'n belangrike praktyk in die groep. In die Healthy Living Clinic-dae het dit gefokus op die gebruik van dwelms en sielkundige probleme deur deelnemers. Later, tydens die HMMF-fase, het groepsbelydenisskrifte gehandel oor sondes en die oortreding van kommunereëls. Terwyl hulle in Sainte-Marie gewoon het, het die groep vegetariese bankette gehou vir siekes en armes. Hierdie bankette sou 'n bewys wees van die heiligheid van die groep, as redders van die gewone mense.

Theriault sou van tyd tot tyd magiese genesingsrituele uitvoer, gewoonlik in 'n dronk toestand. Sy onrealistiese pogings tot psigiese chirurgie het gelei tot die dood of verminking van verskeie van sy volgelinge.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die groep was gemeenskaplik in hul sosiale organisasie en het in houthuisies en 'n sentrale lodge in afgeleë bosopruimings gewoon. Thériault was 'n poligamis, getroud met al die vroue in die groep, en die voormalige mans het as selibate monnike geleef. 'N Uitsondering op hierdie patroon is toegelaat vir Thériault se regterhand, Jacques Giguère, wat saam met sy vrou, Maryse, in monogamie geleef het. Na die huwelike het daar 'n bestendige stroom kinders gekom. Die kinders is na slegs 'n paar weke van hul ouers geneem om deur Thériault se hoofvrou en koningin, Gisele Lafrance, grootgemaak te word, en het hul ouers dikwels nie weke of maande agtereenvolgens gesien nie. Sodra 'n tweeledige sosiale stelsel in Ontario tot stand gekom het, sou die kinders verdeel word in die 'vorste' wat by Theriault woon en die 'diensknegte' wat by hul 'onsuiwer' moeders woon.

In 1978, as die "Uitverkore volk", het lede linnekleedjies begin dra; donkergroen vir mans en liggroen (sonder onderklere) vir vroue, om nederigheid en gelykheid aan te dui. Theriault en sy twee oudste seuns het bruin tunieke gedra wat met koninklike borduurwerk versier is. Die groep se identiteit het verander van 'n antieke Hebreeuse 'stam' na die vorming van 'n middeleeuse hof, met Thériault as die 'koning', sy primêre vrou, Lafrance, as 'koningin', en Guy Veer as die 'dwaas' en later as die “Eunug”.

Teen die tyd dat hulle na Ontario verhuis en die Ant Hill Kids genoem is, het die gemeente 'n tweekaste-stelsel ontwikkel. Lede wat deur Thériault bevoordeel is, was 'suiwer', terwyl ander as 'onsuiwer' beskou is. Die "onsuiwer" volgelinge het minderwaardige behuisingstoestande, swak dieet en onaangename, fisiek veeleisende werk. Die "suiweres" het naby die "koning en koningin" gewoon en aan hul feestelike bankette deelgeneem. 

Thériault het aanvanklik volgelinge gelok deur middel van sy Bybelstudieklasse, wat voortduur namate Thériault die profesieë in die Bybel uiteensit. Maar geleidelik het Bybelgedeeltes plek gemaak vir Thériault se preke, gevul met sy oorspronklike idees, drome en visioene.

Kwessies / UITDAGINGS

Gedurende hul geskiedenis het die groep baie probleme ondervind nadat die SDA-kerk Theriault geskors en sy finansiële steun teruggetrek het. Harde lewensomstandighede en voedseltekort was 'n voortdurende uitdaging. Hierdie toestande is vererger deur die onregverdige interne hiërargie en deur Theriault se onvoorspelbare aanvalle van geweld. Die klein groep van Thériault se groep, wat van ongeveer vyftien tot twee-en-twintig volwasse lede wissel met veranderende getalle kinders, het beteken dat dit kwesbaar was vir eksterne druk en dat dit ook streng kon beheer word deur 'Papy', Roch Thériault.

Die groep is uitgedaag deur ouers wat vasbeslote was om hul dogters van Theriault se invloed te red. Sensasionele mediaberigte volg op Theriault se eindprofesie van 1978. Dit het die ouerlike alarm geprikkel wat in 1977 'n hoogtepunt bereik het toe die ouers van die tiener Chantal Labrie bekommerd was dat sy nie by die universiteit ingeskakel het nadat sy by Theriault se huishouding ingetrek het nie, 'n hofbevel gekry het vir sielkundige evaluasies. Ander ouers het per helikopter op die kommune afgekom in 'n poging om hul kinders te oortuig om te vertrek. Primitiewe lewensomstandighede, tesame met nalatigheid, het tot die dood van 'n kind gelei, wat gelei het tot die ingryping van maatskaplike werkers wat gereeld op die kinders beslag gelê het. Hierdie eksterne inmenging het gelei tot die onttrekking van die groep uit die samelewing en die keuse om geïsoleer te bly in afgeleë beboste gebiede van Quebec en Ontario.

Die grootste uitdaging vir die groep was die toenemende geweld van Theriault se 'genesende' rituele. Die volgelinge van Theriault het sy moorde op 'n gunsteling vrou en ongunstige seun gesien en toegelaat en sy drie doelbewuste misbruik gemaak. Hulle het ook saamgespan deur nie verslag te doen en hom te help om sy misdade te verdoesel nie. Die toenemende geweld het gelei tot oorlopens en 'n polisie-ondersoek wat gelei het tot die gevangenisstraf van Theriault en die ondergang van die groep. 

IMAGES

Beeld # 1: Roch “Moise” (Moses) Thériault.
Beeld # 2: Thériault saam met die vroulike lede van die Holy Moses Mountain Family.
Beeld # 3: Thériault by die Holy Moses Mountain Family-nedersetting.

Verwysings

Bussières, Ian. 2010. "le Roch 'Moïse' Thériault: quand le crime paie. ” Le Soleil, 15 Mei.

Vrolik, Paul. 2011. “Kultusleier was 'slagoffer van sy verlede'.” Thériault word dikwels deur ander gevangenes aangerand: prokureur. ” Montreal Gazette, Februarie 28.

Gagnon, K. 2002. "Sur la trace de MoïseThériault Trois Femmes Suivent Toujours Leur Maître." Tydskrif de Québec: 2-3.

Kaihla, Paul en Ross Laver. 1994. Wilde Messias. Toronto: Seal Books / McClelland Bantam.

Kropveld, Michael en Marie-Andrée Pelland. 2006. Die kultusfenomeen. Toegang verkry vanaf: http://infosect.freeshell.org/infocult/phenomene/English/HTML/doc0007.htm op 15 Februarie 2019.

Laflamme, Francine. 1997. Roch Thériault dit Moïse. Quebec-stad: Stanké.

Lavallée, Gabrielle Lavallée. 1993. L'alliance de la brebis. Montreal: Uitgawe JCL.

Thériault, Roch. 1983. L'Affaire Moïse: La montagne de l'Éternel. Quebec-stad: Éditions du Nouveau monde.

Thériault, Roch-Sylvain en François Thériault. 2009. Frères de sang: Les fils de Moïse. Montréal: Editions LaSemaine.

AANVULLENDE HULPBRONNE

Wilde Messias (Dokumentêre film). 2002. Toegang verkry vanaf https://www.imdb.com/title/tt0303010 op 15 Februarie 2019.

Deel