Pavol Kosnáč

Die Kerk van die Laaste Dag Dude

DUDEISM TYD

1968 (7 Januarie): Oliver Benjamin is gebore in Los Angeles, Kalifornië.

1998: Die Coen-broers het 'n misdaadkomediefilm The Big Lebowski vervaardig met Jeff Bridges as Jeffrey "The Dude" Lebowski as die hoofkarakter.

2005: In 'n toeristiese dorp Pai, naby Chiang Mai, Thailand, het Oliver Benjamin die film saam met vriende en 'n paar biere gesien en 'n openbaring ervaar dat die film 'n perfekte toepassing van Taoïstiese beginsels vir 'n moderne persoon is. Kort daarna word hy 'n evangelis vir die film en stig 'n nuwe godsdiens, The Church of a Latter-Day Dude, of bloot Dudeïsme. Die webwerf, Dudeism.com, is naby die einde van die jaar bekendgestel.

2008: The Dudespaper, die amptelike publikasie van Dudeïsme, is bekendgestel. Gedurende die volgende jare het dit honderde artikels van Benjamin en verskeie ander praktiserende Dudeïste versamel oor verskillende aspekte van Dudeïsme.

2009: Dude De Ching, 'n vertaling en herwerking van die Tao Te Ching met lyne uit The Big Lebowski is geskryf.

2009: Oliver Benjamin is uitgenooi om die openingswens aan die Los Angeles Lebowskifest te lewer, en ongeveer 3,000 aanhangers herhaal hom terwyl hy reëls uit The Dude's Prayer voordra. Dit het daartoe gelei dat hy die onderwerp was van 'n Volkswagen-advertensieveldtog wat viral geword het.

2011: Die Abide Guide, Dudeïstiese selfhelpboek wat advies gee oor hoe om meer "Dude-agtig" te wees in die moderne chaotiese wêreld, is geskryf.

2014: The Big Lebowski is gekies vir bewaring in die Nasionale Filmregister, wat deur die Library of Congress as kultureel, histories of esteties belangrik beskou word.

2015: Tao of the Dude, 'n boek met opstelle en aanhalings wat "wonderlike insigte van die diepe Dudes van Lao-Tzu tot Lebowski" bied, is geskryf.

2016: The Dude De Ching is volledig herskryf, met 'n nuwe vertaling van die oorspronklike wat die skrywer bygevoeg het en een en tagtig opstelle wat elke vers verduidelik en wys hoe Dudeïsme en Taoïsme filosofiese neefs is.

2018: Abide Universiteit en Instituut is van stapel gestuur. Dit is bedoel as 'n akademiese en akademiese leersentrum en gemeenskap van die Dudeïste.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Op 'n dag in 2005, in die toeriste-oord Pai naby Chiang Mai, Thailand, het Oliver Benjamin [Beeld regs] dronk geword in 'n kafee en dit gebeur dat hy in hierdie veranderde bewussynstoestand na The Big Lebowski gekyk het, 'n film wat hy gesien het een keer vantevore, maar nie ten volle waardeer nie. Volgens sy eie woorde was dit die oomblik van sy openbaring toe hy die geniale boodskap van die film verstaan. Dit is hoe die Church of the Latter-Day Dude ontstaan ​​het, en hoe hy die erehoof, die Dudely Lama, geword het.

Dudeïste beskou die film The Big Lebowski as 'n kernbron van geestelike en filosofiese inspirasie, ondanks die feit dat dit 'n fiksie is. Dudeïste beskou die karakter van Jeff "The Dude" Lebowski as 'n rolmodel met 'n universele boodskap en 'n voorbeeld wat die moeite werd is om na te streef.

Onder die spel van die skreeusnaakse en insiggewende dialoog van die film, die kollektiewe entoesiasme van die gehoor en vyf sterk Thai-bier, het ek 'n opvallende openbaring beleef. Dit het gevoel soos 'n diepgaande godsdienstige ervaring, net soos die een wat Paulus op die pad na Damaskus gehad het of die een wat Bob Dylan gehad het nadat hy sy kop in 'n motorongeluk geslaan het. Eers, in plaas van om Jesus Christus te sien, het ek Jeff Bridges in 'n rottige badjas gesien wat 'n lui antihero genoem het, genaamd "The Dude." Die Dude, ek het gevoel, kan waarlik die redder van die hele mensdom wees. Of sommige daarvan, in elk geval " (Benjamin 2013).

'N Belangrike simboliese oomblik het plaasgevind in 2009, toe Oliver Benjamin die openingswens op die Lebowskifest in Los Angeles gelewer het, terwyl duisende aanhangers van die film (meestal nie Dudeïste nie) ná hom herhaal terwyl hy reëls uit The Dude's Prayer voorgedra het, 'n gewysigde weergawe van The Lord's Prayer of Catholic tradition, waarin lyne uit die film opgeneem is. Kort daarna het 'n advertensie-agentskap gevra of hulle hom kan film oor Dudeïsme vir 'n Volkswagen-advertensieveldtog om onafhanklike bioskope in die Verenigde Koninkryk te ondersteun. Dit word 'n virale treffer op You Tube en help om 'n Die Abide Gids, 'n filosofiese ondersoek na The Big Lebowski en wat dit vir hom en ander Dudeists beteken.

Leerstellinge / oortuigings

Dudeïsme verwerp nie kategorisering as 'n godsdienstige groep nie en moet homself dikwels verdedig teen beskuldigings dat dit 'n grap is, of om godsdiens te bespot. [Beeld regs]

Volgens die stigter, hoewel Dudeïsme 'n baie jong organisasie is, is die filosofie daarvan oud: "Die vroegste vorm van Dudeïsme was die oorspronklike vorm van Chinese Taoïsme, voordat dit vreemd geword het met towerkunsies en liggaamsvloeistowwe" ("Wat is Dudeïsme") 2019). Benjamin se interpretasie van die oorspronklike Daoïsme is dat dit geen goddelike mandaat of bonatuurlike aspek geëis het nie. Hy beskryf die Dudeïsme as 'n moderne vorm van Taoïsme, wat 'vertaal' is in 'n idioom wat die moderne mens kan verstaan ​​en wat 'opgedateer' is, sodat dit met vandag kan verband hou (Kosnáč 2017).

Die hoofgedagte van Dudeisme is dit:

Die lewe is kort en ingewikkeld en niemand weet wat om daaraan te doen nie. Moet dus niks daaraan doen nie. Neem dit maar rustig, man. Hou op om soveel te bekommer of u die eindstryd haal. Skop terug met 'n paar vriende en 'n bietjie hawersoda (dws bier), en of u nou stakings of geute rol, doen u bes om getrou aan jouself en ander te wees - dit wil sê: hou daarby. (“Wat is Dudeïsme?” 2019)

Dit word beklemtoon dat die lewe nie bestee moet word om status of materiële goedere te bekom nie, maar dit moet ter wille van eie voordeel geniet word. Mens moet vermy lyding deur onnodige angs te vermy en 'n meer ontspanne houding teenoor die lewe aan te neem. Eenvoudige plesier is die beste (Kosnac 2017).

Benjamin sê dat die dude 'n onwaarskynlike rolmodel mag lyk, maar:

In hierdie tyd en tyd waar ons grootste kommer nie Armageddon of die hiernamaals is nie, maar algemene angs en eksistensiële betrokkenheid, help die Dude ons om tot 'n groter lewenskwaliteit te verlig. Ons het geen heldhaftige figure nodig om ons na 'n beloofde land te lei nie. Ons het Dudeïste nodig om ons te help om te bly waar ons is. Die hele punt van Dudeïsme is om lewend te wees terwyl u leef, hier en nou, so lewendig moontlik te wees (Falsani 2011).

The Dude is nie 'n held vir Dudeïste nie, want hy is lui of nie baie ambisieus nie, maar omdat hy onafhanklik is. En 'n basis van onafhanklikheid is 'n gemoedsrus. Om immuun te wees vir groepsdruk en sosiale verwagtinge, kommer oor selfwaarde en status.

Dudeisme was eintlik 'n antieke tradisie wat deur baie name gegaan het en onder baie goed gegaan het. Ongeveer omtrent dieselfde tyd dat Lao Tzu se Taoïsme in China opgekom het, het antieke Griekeland die filosofieë van Heraclitus gebore ("Ups and downs, strikes and gutters "), Epicurus (" Neem dit maar maklik, man "), en die Stoics (" Kan nie bekommerd wees oor die kak "nie). Kort daarna, in die Levant, het Jesus Christus 'n buitengewone Dodelike lewenswyse gepreek voordat die kerk sy "lelies van die veld" geborsel het om die sagmoedige uit te vier en die sagmoediges te vier (Benjamin 2013).

Dudeisme het doelbewus geen eskatologiese verwagting ontwikkel nie. Dit is baie in die gees van die Epicureanisme wat verklaar dat ons nie moet bekommer oor gode, goed en kwaad of dood nie, want gode is onkennootlik, goed en kwaad, en wanneer die dood kom, sal ons nie meer hier wees nie. (Kosnac 2017). Die Dudeïstiese benadering tot die dood is dat dit net 'n jammerte is dat ons moet sterf. Dis dit. Die ideaal is om soos die dude te wees. Ander Dudeïstiese karakters wat as die volgende aanbeveel word, is: Lao Tzu, Heraclitus, Epicurus, Snoopy the Dog, Kurt Vonnegut, selfs Boeddha of prekerklike Jesus. ("Great Dudes of History" 2019)

Dudeisme is sinkreties deur ontwerp. Dit is bedoel om verenigbaar te wees met enige ander godsdiens, insluitend die Christendom, Islam of Judaïsme. Die posisie van Dudeists is dat as Dudeisme ander help om 'n meer ontspanne benadering tot hul eie godsdiens te neem, dan het dit sy doel gedien. Net so kan 'n gelowige gelowige van enige ander godsdiens as 'n Dudeis beskou word (Kosnac 2017).

Een van die essensiële, hoewel minder bekende, oriëntasies van die Dudeïsme kan gevind word in die aangebore pragmatisme en anti-idealisme. Die Dudeïstiese benadering is 'n rasionele en skeptiese benadering, wat elke soort idealisme as verdag beskou. Soos Benajmin dit stel: 'The Dude trust not big ideas.' (Persoonlike onderhoud 2018) Hy beweer ook dat idealisme baie instinktief is, daarom is dit so moeilik om 'n gesonde skeptisisme aan te kweek. Hy stel voor dat 'n goeie verhaal as 'n voertuig gebruik moet word om 'n idee so te versprei; anders, sou 'n mens die wêreld toer met 'n anti-idealistiese boodskap, sou jy nie baie ver kom nie. Daarom is die film en die karakter van die Dude so belangrik: dit bied 'n mythos wat die moderne weergawe van Daoïsme kan kanaliseer wat Dudeïsme probeer wees. (Persoonlike onderhoud 2018)

Die doel van Dudeïsme is om 'n wêreldbeskouing en 'n lewenstyl wat die ergste buitensporige beskawing verwerp, weer te laat opvlam. Soos Benjamin dit stel, is beskawing 'n inherente onnatuurlike lewenswyse vir mense. Mense is vermoedelik geneties ontwerp om 'rustig te wees' en 'vrugte te pluk op 'n tropiese Afrika-savanne, nie in stede te woon en in hokkies te swoeg nie' (Benjamin 2013). Dudeïste waardeer baie wonderlike voordele wat die beskawing meebring, soos hoër lewenspeil of langer lewe. Hulle wil nie teruggaan na die jagterstyd nie, en glo nie dat dit eens moontlik is nie. Ten spyte van die talle geskenke, veroorsaak die beskawing egter dat humsuriviveans in stryd is met hul aard, alhoewel 'n natuurlike en eenvoudige lewe makliker bereik kan word as wat die moderne kultuur voorspel. Beskawing bring statusangs mee en eis dat almal so hard as moontlik moet sukkel en werk, nie omdat hulle dit wil of wil geniet nie, of selfs moet oorleef. Beskawing het die menslike oorgevoeligheid vir groepsdruk in wese gekoöpteer om sy eie doelstellings te bevorder. Soos antieke filosowe opgemerk het (begin met Lao Tzu en Epicurus toe die Chinese en Griekse beskawing die eerste keer van die grond gekom het), is die mens nie ryk nie, maar wat hy nie nodig het nie. Sogenaamde suksesvolle mense is miskien ryker aan rykdom of status, maar dit kan wispelturige en arbitrêre dinge wees, terwyl hulle terselfdertyd arm is aan tydlose waardes soos gemoedsrus en onafhanklike beheer oor hul lewe. Rykdom of status verhoog net die aptyt vir meer van dieselfde, net soos die vrees om dit te verloor. Dit genereer konstante druk, onversadigbare honger en rusteloosheid (Persoonlike Onderhoud 2018).

RITUELE / PRAKTYKE

Rituele praktyke is nie van groot belang in die Dudeïsme nie. Nietemin, sommige vorms het met verloop van tyd of deur ontwerp ontwikkel. Dudeïste het byvoorbeeld 'n identifikasiesimbool of 'n logo - die bowlingbal van yin / yang [Afbeelding regs].

Wanneer 'n mens 'n Dudeïs wil word, moet hy of sy die voorbeeld van The Dude en Dudeist-beginsels wil volg, maar in die praktyk, soos verwag kan word, is dit maklik om aan te sluit, met die Dudeïstiese belofte om Dudeness die enigste vereiste te wees: ' Ek belowe om die beginsels van Dudeïsme te handhaaf: om dit net rustig te neem, om ouens (gemaklik) te wees vir almal wat ek ontmoet, en om my gedagtes lam te hou "(" Ordination Form "2019).

'N Meer omvattende weergawe van die Dudeist gelofte is ingesluit in Die Abide Gids:

As 'n geordende Dudeistiese priester, EK, NAME, gelofte:

Om dit maklik te maak, man, om die Dude-woord te versprei wanneer dit nie uitputtend is nie.

Om altyd tyd te maak om sommige burgers, bieries, 'n paar lag te hê,

om altyd in te gaan om te sien watter toestand my toestand is, [ED: verwysing na gesondheid]

om nie voorwerpe soos vrouens, man, om, er te behandel nie ... my gedagtegang daar verloor,

om gedagtes te hou,

Om natuurlike smaakondernemings te geniet terwyl die kabel vasgemaak word, [ED: verwysing na seksuele omgang]

om nooit weer dinge te herhaal nie omdat 'n boek my opdrag gee om dit te doen,

en altyd as die wêreld mal word om te bly, help my asseblief (Benjamin en Eutsy 2011).

As 'n Dude Priester word 'n gratis aanlyn-sertifikaat van ordinasie of legitimasie as Dudeïstiese priester ontvang. Harde kopieë van die sertifikaat en ander produkte, soos 'n ID kaart [Image regs] kan gekoop word.

Dit is onmiddellik duidelik dat Dudeïste graag met godsdienstige troppe speel. Maar hulle spot nie met hulle nie; die teenoorgestelde is waar. Hulle doen dit omdat hulle 'n mate van respek kan hê vir baie godsdienstige praktyke (rituele, tyd spandeer aan die gemeenskap, meditasie, ens.), En omdat hulle 'n voordelige bydrae tot die lewens van mense lewer. 'N Voorbeeld is die gebedsafdeling van die Dudeïstiese webblad. 'N Mens kan dit besoek en 'n gebed doen. Dudeïste glo nie dat iemand na die gebede luister nie, maar deur die placebo-effek en sekere mate van selfrefleksie wat nodig is, kan 'n mens verlossing ontvang. Dit word as sielkundig voordelig beskou. Op hierdie manier probeer Dudeïste die voordele uit die werklike lewe uit godsdienstige praktyke te haal, selfs al glo hulle gewoonlik nie aan die godsdienstige leerstellings wat gebruik word om die gebruik te legitimeer nie. Hulle vind wat werk, ontnaturaliseer dit, gee dit 'n groot naam en bevorder dit op die webwerf of in hul publikasies (Persoonlike Onderhoud 2018).

Dudeïste vier verskeie vakansiedae gedurende die jaar, gewoonlik Dudeïstiese weergawes van vakansies wat in ander kulture soos Kerabotsmas, Indudependence Day of Take it Easyster voorkom. Die belangrikste vakansie is op 6 Maart, The Day of the Dude (Benjamin 2013). Dit is die dag waarop die teks van Dudeïsme, Die Big Lebowski is in die openbaar vrygestel. Dit behoort 'n gratis dag te wees waarop alle Dudeiste selfs meer as gewoonlik moet ontspan (Kosnáč 2017).

Bowling word beskou as een van die ideale ontspanningsaktiwiteite, en die organisering van Dudeistiese konvensies in boulyns word aangemoedig vir die terapeutiese en gemeenskapsgebaseerde voordele. Soos Oliver Benjamin sê, het bowlingligas soortgelyke sosiologiese en sielkundige voordele as kerkgemeenskappe (ABC 2012).

Dudeïsme onderskryf meditasie en joga-oefening met 'n paar spesifieke eienskappe. Die doel is om u gedagtes leeg te maak. Soos Benjamin dit stel, is dit soos om 'n radio aan te skakel, maar in plaas daarvan om 'n kanaal te probeer soek, probeer 'n mens die statiese vind (ABC 2012). Benjamin ontwikkel tans sagteware om 'n aanlyn meditasiesaal te skep. Die gebruiker kan sien wie anders in die saal is, en daar sal 'n timer, agtergrondmusiek en 'n logboek van die vorige meditasiesessies van die gebruiker wees. Dit sal 'n hulpmiddel wees om die gevoel te gee dat 'n mens met ander mense verbind is, en 'n manier om jou meditasiepraktyk by te hou. Benjamin is van mening dat dit mense moet motiveer om meditasie gereeld te probeer gebruik en 'n gevoel van gemeenskap te bied. 'N Interessante kenmerk is dat wanneer die gebruiker aan sy muis of aanraakskerm raak, die timer stilstaan. Die gebruiker sal dus verhinder word om met sy rekenaar te vroetel; hy moet tog peins (Persoonlike Onderhoud 2018).

Joga word as baie voordelig vir u gesondheid beskou, maar die enigste posisie wat as streng Dudeïs beskou word, is die horisontale posisie (op die grond). Dit moet op so 'n ontspanne manier as moontlik uitgevoer word (Kosnáč 2017). Die Dudeïstiese siening oor joga is dat alles joga kan wees as die regte ingesteldheid daarby gebring word en 'n mens so ontspanne moontlik is tydens die uitvoering daarvan. Dit is geïnspireer deur die Taoïstiese beginsel van wu-wei, oftewel 'aksielose aksie' (Persoonlike onderhoud 2018).

Dude-jitsu is die Dudeïstiese vegkuns, hoewel dit 'n streng geestelike is. Die idee is om geestelike instrumente en kommunikasietegnieke aan te bied wat Dudeïste sal help om 'n lewe te lei op 'n manier wat probleme rondom hulle laat vloei.

In Jiu Jitsu, as iemand na jou toe kom, weet almal dat jy uit die pad moet stap. As iemand jou met die vuis slaan, moet jy nie toelaat dat hy jou in die gesig slaan nie. As iemand u egter beledig, is ons geneig om hulle te laat slaan (in die ego). Hoekom? Omdat u nie opgelei is om dit te ignoreer nie. U moet uself oplei om aggressie te ignoreer en nie met aggressie terug te veg nie (Persoonlike Onderhoud 2018).

'N Mens moet bloot konflik vermy, indien moontlik, of 'n manier vind om die gereedskap van die aanvaller teen hom te draai, as jy bekwaam en slim genoeg is. Die doel van Dude-jitsu (Persoonlike Onderhoud 2018) is die vermoë om net 'rustig aan te gaan' op dieselfde manier as The Dude as dit deur aggressie gekonfronteer word.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Dudeistiese organisasies lyk soos 'n baie los netwerk van praktisyns en simpatiseerders, en enigiemand kan as 'n Dudeïstiese priester georden word. Daar is geen werklike hiërargie of gesag nie. The Dudely Lama (Oliver Benjamin) beskou homself as 'n "portier" of 'n "bibliotekaris" in die sin dat hy die webwerf net onderhou. 'N Verskeidenheid adjunkte help om die webwerf, die forum en verskillende sosiale media-bladsye waarin Dudeïste interaksie het, te bestuur. Verskeie priesters neem fantastiese nie-amptelike titels aan, maar niemand belê met werklike mag nie. [Beeld regs]

Soortgelyke nie-amptelike status word toegeken aan boeke wat onder die naam "Abide University Press" gepubliseer word. Die pers is nie 'n uitgewery nie, maar 'n stempel van goedkeuring vir oorspronklike boeke, tekste en ander inhoud wat volgens Oliver Benjamin en sy medewerkers die regte Dudeïstiese gees het en die filosofie van Dudeïsme sal bevorder. Dit kan vergelyk word met die "Imprimatur" -goedkeuring wat deur die Katolieke kerk gebruik word.

Daar is rondom 500,000-geordende Dudeist-priesters (Persoonlike Onderhoud 2018). Volgens Oliver Benjamin, wie is verantwoordelik vir die verordening van die meeste Dudeistiese priesters, en is die administrateur van die amptelike Dudeïstiese webblad, is sowat vyf en sewentig persent van Dudeists mans, meestal onder dertig jaar oud. Daar is egter geen amptelike statistieke nie. Die rowwe raai van die Dudely Lama op die verspreiding van Dudeists oor die hele wêreld is sestig persent in die VSA, dertig persent in die Verenigde Koninkryk, Australië en ander Engelssprekende lande en tien persent elders (Kosnac 2017).

Dudeïsme Facebook-groepe is die grootste spilpunte in die Dudeïstiese lewe, met daaglikse lewendige besprekings oor Dudeïsme en hoe dit in 'n mens se lewe toegepas kan word. Die groepe is baie aktief, met kommentaar wat gereeld honderde en duisende op a deel paar poste. In Januarie 2019 het die grootste groep ongeveer 32,600 lede gehad. Ook 'n plek vir Dudeists om te kommunikeer is die Dudeism Facebook-bladsy, wat ongeveer 800,000-volgelinge (Dudeism Facebook Group 2019) het.

Byna alle Amerikaanse state erken die gesag van die Kerk van die Laaste Dag Dude om priesters te verorden, sodat hulle trou- en begrafnisplegtighede kan verrig. [Image right] Om hierdie rede gee die Kerk van die Laerskool Dude uitskrifte van goeie reputasie wat enige geordende Dudeistiese priester kan aankoop indien nodig deur hul plaaslike regerings (Kosnac 2017: 145).

Kwessies / UITDAGINGS

In die begin was Dudeïsme 'n eenmanvertoning, maar dit is nie meer van toepassing nie. Die karakter van die Dudely Lama, wat ondanks die feit dat hy nie heeltemal noodsaaklik is vir die voortbestaan ​​van Dudeïsme is nog steeds die enigste ware breinbrein, stabiliserende krag, die grootste kreatiewe enjin. [Beeld aan die regterkant] Laastens, maar nie die minste nie, is hy ook bewaker van die Dudeïstiese boodskap in sy geheel, selfs die minder bekende implikasies soos die onderliggende anti-idealisme. Benjamin werk aan baie projekte wat sy aandag verg, en hy erken dat hy meer 'n dromer is as 'n doener, wat beteken dat baie projekte stadig vorder. (Persoonlike onderhoud 2018)

'N Ander uitdaging, hoewel dit geensins voorkom nie, is dat 'n klein aantal Dudeïste voel dat Big Lebowski as 'n film en die taal en simboliek wat die Dudeïsme daaruit opgeneem het, eerder 'n las as 'n voordeel is. Hulle glo dat die idees en boodskap van die Dudeïsme die regte een vir 'n moderne persoon is en wil dit in hul lewe toepas en verder versprei, maar dat dit meer mense sal aanlok as die konstante Lebowski-verwysings en Dude-inhoud verwyder of verswak word. . Benjamin is tans besig om 'n voertuig te ontwikkel wat 'n meer universalistiese weergawe van die Dudeïsme sou bied, een wat ander voertuie sou gebruik om sy boodskap te versprei en gevolglik 'n wyer publiek te lok. Hoe hierdie poging die Dudeïsme as 'n beweging sal beïnvloed, moet nog gesien word.

FOTO **
**
Oliver Benjamin is die eienaar van die kopieregte van beelde wat in hierdie profiel vertoon word, en word gebruik met sy toestemming.
Beeld #1: Foto van Oliver Benjamin.
Beeld #2: Skets van die Dude.
Beeld #3: Dudeism-logo.
Beeld #4: Dudeism ordination card.
Beeld #5: Walter Sobchak, Verdediger van die Geloof.
Beeld #6: Dudeism trou seremonie.
Beeld #7: Die Dude.

Verwysings

Benjamin, Oliver. 2013. “The Gospel According to the Dude: How The Big Lebowski Inspired a Religion.” In Die Big Lebowski: 'n geïllustreerde, geannoteerde geskiedenis van die grootste kult film van alle tye, geredigeer deur Jenny M. Jones. Minneapolis, MN: Voyageur Press.

Benjamin, Oliver en Eutsy, Dwayne. 2011. Die Abide Gids. Berkeley, CA: Ulyssess Press.

Dudeism Website. 2019. Toegang verkry vanaf dudeism.com op 3 Januarie 2019.

Dudeisme Facebook Group. 2019. Toegang verkry vanaf facebook.com/Dudeism op 2 Januarie 2019.

Falsani, Cathleen. 2011. "Die Dudeïstiese Bybel: Neem dit net maklik, man." Die Huffington Post, Julie 20. Toegang verkry vanaf huffingtonpost.com/cathleen-falsani/the-dudeist-biblejust-ta_b_903996.html op 4 Januarie 2019.

"Groot Dudes of History." 2019. Dudeism webwerf. Toegang verkry vanaf https://dudeism.com/greatdudes/ op 15 Januarie 2019.

Kosnáč, Pavol. 2017. "Popkultuur - 'n Nuwe Bron van Spiritualiteit?" Pp. 45-55 in Visioning Nuwe en minderheidsdienste: die toekoms van die toekoms, geredigeer deur Eugene Gallagher. New York. Routledge.

"Ordonnansievorm." 2019. Dudeism webwerf. Toegang verkry vanaf https://dudeism.com/ordination-form/ op 24 Januarie 2019.

Persoonlike onderhoud met Oliver Benjamin. Desember 2018, Chiang Mai, Thailand.

'Wat is Dudeïsme?' 2019. Dudeism webwerf. Toegang verkry vanaf https://dudeism.com/whatisdudeism/ op 15 Januarie 2019.

Publikasiedatum:
24 Januarie 2019

Deel