Massimo Introvigne

Giacomo Balla

GIACOMO BALLA TYLINE

1871 (18 Julie): Giacomo Balla is gebore in Turyn, Italië.

1891: Na die voltooiing van sy eerste siklus van kunsstudies aan die Accademia Albertina van Turyn, verhuis Balla saam met sy moeder na Rome.

1899: Eerste uitstalling van Balla se skilderye in Rome.

1900–1901: Balla het tyd in Parys deurgebring en hom vertroud gemaak met die plaaslike kunsmilieu.

1902: Balla keer terug na Rome en word 'n goeie vriend van keramikus Francesco Randone en politikus Giovanni Amendola, albei prominente teosofiste.

1904: Balla trou met Elisa Marcucci.

1910: Balla onderteken die Futuristiese Manifes en geverf Arc Lamp (hoewel hy dit met die datum 1909 onderteken het), 'n skildery met beide Futuristiese en Masonic-simboliek.

1911: Balla se werke is uitgestal op die uitstalling wat in Rome georganiseer is om die vyftigste herdenking van die koninkryk Italië te vier. Hy het bevriend geraak met verskeie neo-heidense letterkundiges en kunstenaars.

1912: Balla reis twee keer na Duitsland, waar hy blootgestel word aan die idees van Rudolf Steiner.

1915: Balla onderteken die manifes Futuristiese Heropbou van die Heelal. Teen daardie tyd was hy erken as een van die voorste Futuristiese skilders. Hy het ook kuns geleer aan jong leerlinge, waaronder Julius Evola.

1916: Balla het gereeld die vergaderings van die Teosofiese groep van generaal Carlo Ballatore, deel van die splintergroep Independent Theosophical League, bygewoon. Sy kontakte met die teosofie het egter al voor die datum begin. Hy het ook Spiritualistiese seanes bygewoon.

1920's: Verskeie Balla-meesterwerke onthul duidelike teosofiese invloede.

1922: Mussolini word eerste minister van Italië. Balla het die futurisme geleidelik verlaat en die fascisme omhels.

1947: In die nuwe demokratiese Italië word Balla uit die weg geruim weens sy vroeëre assosiasie met die fascisme. Paradoksaal genoeg is hy herontdek en bevorder deur die kommunistiese kunstenaars van die Forma 1-beweging, wat sy vroeë werk baie bewonder het.

1958 (1 Maart): Balla sterf in Rome, na 'n paar jaar van swak gesondheid.

BIOGRAFIE

Die esoteriese en teosofiese verwysings in die werk van Giacomo Balla (1871-1958) is geanaliseer deur Giovanni Lista (1982, 1995, 2008b), Flavia Matitti (1998, 2011a, 2011b), Fabio Benzi (2007; 2008: 217-33 ), en Elena Gigli (2013). Hierdie skrywers het in Italiaans geskryf en hul werke was nie buite Italië bekend nie, hoewel Henderson (2012), Hanstein (2013) en Chessa (2012) die verband in werke wat in Engels gepubliseer is, noem. Hulle was ook kunshistorici, en hulle kennis van die geskiedenis van Teosofie in Italië was verstaanbaar beperk. Wanneer hulle waardevolle werke saamgelees word met die studie van daardie geleerdes wat die vroeë geskiedenis van Teosofie in Italië bestudeer het (sien Pasi 2010, 2012), demonstreer hulle dat die verband tussen Teosofie (en ander esoteriese strome) en Balla se werk nie perifere was nie, soos dit dikwels beweer word, maar sentraal.

Giacomo Balla is op Julie 18, 1871, in Turyn gebore. Alhoewel sy familie arm was, het hy daarin geslaag om in die bekende Accademia Albertina, Turyn se hoërskool vir die kunste in te skryf en die eerste driejaarsiklus daar te voltooi. In 1895 het Balla se ma besluit om saam met haar seun na Rome te gaan, met die hoop om beter geleenthede vir hom daar te kry. [Image regs] Die Savoy-dinastie het Italië in 1861 verenig en Rome (voorheen onder die regering van die pous) in 1870 verower. Die Katolieke Kerk was vyandig teenoor die nuwe Italiaanse staat en die vyandigheid was wederkerig. Anti-Katolieke intellektuele het die mite van die derde Rome uitgewerk. Die eerste Rome was die middelpunt van die glorieryke Romeinse Ryk. Die tweede Rome was die Pades se dekadente hoofstad van die Christendom. Die derde moet die hoofstad van die nuwe Italië wees, 'n model van vordering en sosiale geregtigheid. Die nuwe Rome moet 'n nuwe spiritualiteit produseer; sommige sal meer vrymoedigheid, 'n nuwe godsdiens sê. Wat hierdie nuwe godsdiens moet wees, was minder duidelik. Vrymesselary het 'n sekulêre spiritualiteit aangebied. Sosialisme het met 'n godsdienstige ywer geleef. Die sagte godsdiens van Leo Tolstoy (1828-1910) het ook gewild geraak. Toe die Teosofie gekom het, was dit maklik toegerus in hierdie scenario van progressiewe geestelike alternatiewe tot Katolisisme.

Hierdie kulturele milieu het politiek dominante geword in Rome toe Ernesto Nathan (1845-1921), 'n Italiaanse Joodse Londense gebore, wat grootmeester van die Italiaanse Vrymesselary tussen 1896 en 1903 was, is die burgemeester van die stad in 1907 verkies. Nathan se program was sterk geïnspireer deur die mite van die Derde Rome. Balla getel onder sy eerste vriende in Rome Duilio Cambellotti (1876-1960, sien Fonti en Tetro 2018) en Alessandro Marcucci (1876-1968), wat beide geassosieer word met Nathan en Masonic sirkels. In 1904 het Balla met Marcucci se suster, Elisa (1878-1947) getrou. [Image regs]

Balla is eers toegelaat om een ​​van sy skilderye by die Nathan-geborgde Società Amatori e Cultori in 1899 (Benzi 2007: 284) uit te beeld. Na 'n gedeelte in Parys tussen 1900 en 1901, het hy in Rome redelik bekend geword en het hy sy eerste leerlinge, insluitend Umberto Boccioni (1882-1916), binnekort as 'n Futuristiese enfant prodige opgedaag en wie se kuns op sy beurt diep gewortel was in esoterisme (Hanstein 2013; Henderson 2015). Balla het deelgeneem aan die heersende sosialistiese klimaat, soos blyk uit sy vroeë "sosiale" werke. Terwyl hierdie werke beter gelees word binne die klimaat van die siviele godsdienste van sosialisme en radikalisme, het sy nabye vriende Cambellotti en Marcucci Balla in 'n meer esoteriese kant van die Romeinse Masonic-omgewing ingestel. Die kunstenaar se dogter Elica (1914-1993) het aan die kunshistorikus Fagiolo dell'Arco gesê dat Balla nooit by Vrymesselary aangesluit het nie (Fagiolo dell'Arco 1968a: 28): maar hy lyk baie naby.

'N rede wat die hart van baie Romeinse kunstenaars en Vrymesselaars was, was die alfabetisering van die arme kinders van die Romeinse platteland (Agro Romano), wat grootliks ongeletterd en malaria gehad het. Een van die sogenaamde "XXV [kunstenaars] van die Agro Romano" was Vittorio Grassi (1878-1958), 'n Vrymesselaar (Ponente 1997: 137) wat vir die Italiaanse pos in 1911 'n Masonic-stempel ontwerp het wat die vyftigste herdenking van die Koninkryk van Italië. Die stempel beeld 'n Vrymesselaar uit  die daad van die beeld van 'n Ouroboros-slang met die woorde DEA ROMA (Goddess Rome) ("Bydrae aan die Servizio Biblioteca alle ricerche per le celebrazioni dell'Unità d'Italia" 2010). [Image regs] Balla was nie een van die XXV nie, maar het van sy werke, insluitend 'n portret van Tolstoy, vir die saak van die Stad van Rome (Vannozzi 2006: 142) verkoop.

Dit was 'n waardige humanitêre onderneming, maar het ook verborge betekenisse ingesluit. Verskeie van die XXV, insluitend Cambellotti en beeldhouer Ettore Ferrari (1845-1929), wat Nathan in 1904 as die Groot Meester van die Italiaanse Vrymesselary geslaag het, het geglo dat die boere van die Romeinse platteland met al hul probleme in hul fisieke voorkoms en volksverhale handhaaf , skaars aangeraak deur die Katolisisme, ware oorblyfsels van die antieke Romeine van die Ryk. "Hierdie mans, het Cambellotti geskryf, wat nog uitgestal word, buite die ruïnes van malaria, moegheid en serwituut, die tekens van 'n antieke adel. Ons het in hulle die fisiese voorkoms en die houding van die Romeinse legioene, consuls, tribunes, kapteins gesien "(Cambellotti 1982: 219).

'N Voorste argeoloog en lid van hierdie groep, Giacomo Boni (1859-1925), het ernstig oorweeg om Katolisisme te vervang met die godsdiens van antieke Rome as die amptelike godsdiens van die nuwe koninkryk van Italië. Boni en Cambellotti het die 1911-uitstalling voorberei vir die vyftigste herdenking van die Koninkryk van Italië. Hulle het by die Agro Romano saamgekom en in die hutte van die plaaslike boere hul modelle gevind om die hutte van die vroeë antieke Rome (Gizzi 2011) te herbou. Tydens die 1911-uitstalling in Rome kon besoekers een van hierdie hutte binnekom, gerekonstrueer deur Cambellotti en Boni, en bewonder in verskeie skilderye deur Balla (Fagiolo dell'Arco 1968a: 28, Tetro 2002).

Nog 'n goeie vriend van Boni en Cambellotti, wat deel was van beide die Agro Romano-projek en die vroeë sirkel van Balla in Rome (Giorgio 2011: I, 210), was Cesarina Ribulsi (1892-1963). 'N Argeoloog gebore in Torino, Ribulsi het in die huis van Camilla Mongenet Calzone (1861-1944) gewoon en haar sekretaresse gedien. Mongenet was 'n leidende lid van die Teosofiese Vereniging, maar later het sy dit verlaat nadat hy Giuliano Kremmerz (Ciro Formisano, 1861-1930) ontmoet het en by sy heeltemal ander merk esoterisme aangesluit het. Beide Mongenet en Ribulsi, saam met Boni, was belangrike figure in die klein Romeinse sirkel wat probeer het om die antieke Romeinse godsdiens te herstel. Daar is voorstelle dat Ribulsi as siener en priesteres in neopagan-seremonies gedien het. In die laat 1920's het Ribulsi egter met die Romeinse esoteriese milieu gebreek en na Viterbo verhuis waar sy as onderwyser (Giorgio 2011: I, 216) gewerk het.

'N Skerp politikus, Nathan, was verstaanbaar skepties oor die herstel van die heidense godsdiens van Rome, maar hy het beide Boni en die Agro Romano-veldtog aangemoedig, en ook sy dogter Annie (1878-1946), 'n amateur-skilder, was betrokke. Annie Nathan was deel van 'n groep vroulike kunstenaars wat onder Balla (Matitti 2001) gestudeer het. Die groep het ook Yris Randone (1888-1958), een van die dogters van die idiosynkratiese kunstenaar Francesco Randone (1864-1935), die "Meester van die mure" ingesluit.

Randone, 'n bekende keramikus, het in 'n toring van die ou mure van Rome gewoon, waar hy in 1890 'n skool gevestig het vir kunstenaars wat nog bestaan. Die Italiaanse Ministerie van Onderrig het hom uiteindelik aangestel as opsigter van die Rome-mure (De Feo 2000). Randone was 'n goeie vriend en mede-eienaar van die Masonic-kunstenaar en die grootmeester Ettore Ferrari (die Feo 2005: 48) en 'n Vrymesselaar self sedert 1905 (Matitti 2014: 49). Hy was veral geïnteresseerd in die godsdiens en kuns van die Etruskers, 'n kultuur wat floreer in Sentraal-Italië tussen 800 en 500 BCE. Kook keramiek het uiteindelik vir Randone 'n "Etruskiese" ritueel-seremonie geword. Die gelukkige paar wat uitgenooi is om deel te neem, insluitende Balla, het 'n uitnodiging ontvang in die vorm van 'n "gasheer van goedheid" wat op die Katolieke heilige wafer wat in die Eucharistie gebruik word en versier met heidense, sosialistiese en Masonic simbole (Bellini en Folini 2005: 88-89). Een van die leërskare het die "tria fata" in Latyn, "drie feetjies" uitgebeeld. [Image regs] Hulle was drie van Randone se ses dogters: Yris, Honoris (1892-1968) en Horitia (1894-1984), geklee as (min of meer) Etruskiese priesteres. Hul klere en hoede het ook herinner aan die gemeenskappe wat deur die Tolstoyan-beweging in Rusland en elders geskep is (die Feo 2005: 62-63).

Hulle het hul rol gespeel in die ritueel van kookkuns, waar Balla gereelde gas was. Een deelnemer aan hierdie seremonies, wat van hulle rekening gelaat het, was die Hollandse Baroness Henriëtte Willebeek le Mair (1889-1966). Sy het berig dat hy in die ritueel wat Randone bedink het, met die drie feetjies voor die oond gekniel en die geeste van die vuur gebid het voordat hulle die kook (Feo 2005: 56) begin. Dit was nie die enigste geeste in Randone se toring nie. Van 1902 tot 1912 het die kunstenaar se dogter Horitia opgetree as 'n medium in Spiritualistiese sienings, en Spiritualisme het 'n belangrike deel van Randone se spiritualiteit en wêreldbeskouing (Matitti 2014: 55-57) gebly.

Randone het ook by die Independent Theosophical League aangesluit, 'n Romeinse splintergroep wat van die Theosophical Society in 1910 (die Feo 2005: 51-53) geskei het. In 1920 het Randone aan sommige besoekers gewys "die Goue Ketting wat deur die President van die Teosofiese Genootskap aan ons gestuur is" (De Feo 2005: 53), hoewel wie hierdie president was en wat die Goue Ketting presies onduidelik was.

Skryf in 1984, die kunstenaar se dogter, Elica, het geskryf dat "Balla belangstel in psigiese verskynsels en het na die vergaderings van 'n Theosophical Society, onder leiding van generaal Carlo Ballatore [1839-1920], waar Spiritualistiese blikke ook georganiseer is "(Balla 1984: 387). Elica het die teosofiese betekenis van 'n skildery deur Balla verduidelik, Trasformazione forme spiriti. [Beeld regs] In werklikheid was daar minstens drie skilderye met hierdie titel, wat tussen 1916 en 1920 vervaardig is, wat reïnkarnasie en die opkoms en afkoms van mensesiele uitbeeld (Lista 2008: 254-255). Daar is min twyfel dat dit vir Balla 'n periode van intense belangstelling vir Teosofie was. Chessa gevind in skilderye van 1913–1914, vanaf Iniezione di futurismo en insluitend die patriotiese skilderye van 1915 waarin die Italiaanse ingryping in die Eerste Wêreldoorlog gevra word, word die "twee" L "en die" A "van Balla se naam [in die handtekening] verweef om 'n swastika te vorm waarin die hake gerig is op die reg "(Chessa 2012: 34). Dit is 'n interessante ontdekking, met inagneming van hoe die swastika 'n belangrike simbool van Teosofie in die algemeen en die Onafhanklike Teosofiese Liga in die besonder was. Die "Teosofiese Genootskap, onder voorsitterskap van generaal [Carlo] Ballatore", wat deur Balla se dogter genoem word, het werklik binne die Onafhanklike Liga bedryf.

Aan die ander kant, Elica se laat herinneringe, is geen bewys dat Balla eers 'n "Theosophical Society" ontmoet het nie, net so laat as 1916 (Finazzi 2018). Selfs Chessa se hipotetiese datum van 1914 vir Balla se eerste teosofiese kontakte (Chessa 2012: 34) is waarskynlik te laat. So vroeg as 1902 is Balla beskryf as 'n daaglikse kontak met Randone (die Feo 2005: 54), wat destyds 'n aktiewe lid van die Theosophical Society (de Feo 2005: 51) was. Balla was ook 'n gereelde gas in die tuiste van die Italiaanse politikus en Vrymesselaar Giovanni Amendola (1882-1926), wat die Teosofiese Genootskap in 1905 verlaat het, maar in die vorige jare 'n baie aktiewe lid was (Capone 2013).

Een van die bekendste skilderye van Balla is Lampada ad arco (Arc Lamp), tans by die MOMA in New York. Wanneer presies dit geverf is, is dit 'n saak van twis. Die bejaarde Balla in die 1950 het daarop aangedring dat die datum 1909 was, en die skildery het Filippo Tommaso Marinetti se (1876-1944) Futuristiese manifes en leuse van Oktober 1909 geïnspireer. Uccidiamo il chiaro di luna (Laat ons die maanlig doodmaak) eerder as andersom. Die heersende wetenskaplike konsensus is dat dit eintlik Balla was wat deur Marinetti geïnspireer is, en sy geskilder het lamp in 1910 of 1911, nadat hy aanvaar het om te teken (maar het nie bygedra tot) die Tegniese Manifes van Futuristiese Skilderkuns in 1910. Die datum "1909" bo in die skildery is ingesluit as verwysing na die geboortedatum van Futurisme (Lista 2008a: 12-13). [Image regs] Balla het die 1910 geteken Manifes as 'n gebaar van ondersteuning aan sy leerling Boccioni, maar die hoof Futuristiese toneel was in Milaan, en hy het in Rome gebly. Eers nadat hy Boccioni se "esoteriese" konferensie oor Futurisme in Rome (1911) bygewoon het en Marinetti daar ontmoet het, het Balla besluit om aktief saam te werk met die Futuriste. Hy het toe aangebied Lampada ad arco na Boccioni vir die Futuristiese uitstalling by die Bernheim-galery in Parys in 1912. Boccioni aanvanklik aanvaar en het die skildery in die katalogus ingesluit, maar dan verwerp dit, beoordeel lamp as nie Futurist genoeg nie (Lista 2008b: 41).

Die skildery is op 'n manier oorgang. Dit toon die triomf van die lig van moderniteit oor obskurantisme, 'n Futuristiese idee wat egter binne die raamwerk van die vroeë twintigste eeuse Masonic Lore aangebied word. Die ster in die middel van die skildery, indien nie streng Masonic, is die ster van die Koninkryk van Italië en van die Derde Rome wat die Katolieke obskurantisme van die Tweede Rome oorwin (Lys 2008a: 13). 'N Tyd het tot sy einde gekom. As burgemeester van Rome is Nathan in sy eie koalisie in die moeilikheid gebring deur internecine squabbles. Hy moes in 1913 bedank, hoewel hy steeds 'n belangrike Masonic figuur was. Hy sal weer dien as Groot Meester van die Grand Orient van Italië tussen 1917 en 1919.

Balla het genadiglik die verwerping van sy lamp deur die Futurists, en besluit om Futurisme meer in diepte te bestudeer (Lista 2008b: 41). In 1912 het Balla twee keer na Düsseldorf, Duitsland, gereis om by die Löwensteins, die familie van een van sy Romeinse leerlinge, te bly. Dit is onduidelik waar hy regtig daar ontmoet het, soos Lista (2008b: 54), die Nederlandse argitek Johannes Lauweriks (1864-1932), 'n aktiewe lid van die Theosophical Society. Lauweriks het sy posisie by die Düsseldorf Kunsskool in 1909 verlaat en na Hagen verskuif, maar sy invloed was nog in die voormalige stad. Balla het in Duitsland die beweging van die lig en die betekenis van kleure ondersoek, in 'n konteks geïnspireer deur Gedagte Vorms en die werke van Rudolf Steiner (1861-1925) (sien Poggianella 1995; Sarriugarte Gómez 2009: 236). hy begin skets wat hy later sou noem "compenetrazioni iridescenti" (iriserende kompenetrasies), geometriese samestellings van ligte en kleur, hoewel dit 'n geskil is wanneer die naam aangeneem is. [Beeld regs] Lista beweer selfs dat 'compenetrazioni iridescenti' eers in die vyftigerjare gebruik is 'as 'n onvanpaste en' pseudo-futuristiese 'etiket, wat amper as 'n slagspreuk vir kommersiële doeleindes geskep is' (Lista 1950b: 2008). Wat ook al die naam is, Lista het 'n 'direkte' afleiding van hierdie skilderye uit die 54's uit Theosofie herken.

In 1913 het Balla aangekondig dat hy nou 'n volblauwe Futuris was, soos blyk uit sy nuwe skilderye oor spoed en die kern van die beweging, wat dikwels in die vorm van 'n draaikolk verteenwoordig word (bv. Tutto si muove, "Alles beweeg" 1913), 'n Teosofiese beeld. Op November 7, 1914, het Balla die gedeeltelike sonverduistering waargeneem deur die planeet Mercurius wat voor die son verbygaan, waargeneem. Hy het verskeie skilderye met die titel geproduseer Mercurius verby die son. Balla se lees van die verduistering het verder gegaan as pure astronomie (Benzi 2007: 133). Hy was bekend met Die geskrifte van die Franse sterrekundige Camille Flammarion (1842-1925) (Lista 2008d: 328), 'n prominente Teosier, wie se opmerkings nie suiwer wetenskaplik was nie en die okkultiese betekenis van astronomiese verskynsels genoem het. [Image regs]

Nog 'n verband tussen Balla en Theosophy was deur die broers van Ginanni Corradini. In Ravenna was die broers Arnaldo (1890-1982) en Bruno Ginanni Corradini (1892-1976) die skerms van 'n edele familie wat in die Masonic en anti-klerklike Sentraal-Italiaanse subkultuur gewortel is. Hul ouers het die broers Arnaldo en Bruno genoem na die boogketters Arnaldo da Brescia (1090-1155) en Giordano Bruno (1548-1600), in 'n openlike daad van verset teen die Katolieke Kerk (Collarile 2009: 16). Later het Balla die naam Arnaldo "Ginna" van "gimnastiek" en Bruno "Corra" van "correre" gekies. "Hulle was eintlik albei geïnteresseerd in fiksheid en het besluit om onder die naam Arnaldo Ginna en Bruno te gaan. Corra.

Volgens Ginna se eie herinnerings was die broers vroeë en ywerige lesers van okkultiese boeke van die uitgewers van Parys Durville en Chacornac, asook boeke wat deur die Theosophical Society gepubliseer is. Hulle het vergaderings by Theosophical lodges in Florence en Bologna bygewoon (Verdone 1968: 22), 'n stad waar hulle ook in Spiritualistiese blikke gedraai het en met hash (Madesani 2002: 4) geëksperimenteer het. In 1905, Gedagte Vorms deur Theosophical leiers Annie Besant (1847-1933) en Charles Webster Leadbeater (1854-1934) is gepubliseer (Besant en Leadbeater 1905; die gereelde verwysing na 'n eerste uitgawe wat na bewering in 1901 gepubliseer word, kom van 'n misverstand wat gebaseer is op 'n tik in die 1925 uitgawe: sien Crow 2012). Die broers lees die boek met groot belangstelling. Die teorie dat gedagtes vorms het en wat verteenwoordig kan word, is opvallende artistieke implikasies.

In 1908, toe Ginna net agtien was, het hy met sy broerboekies begin skryf oor hoe om okkultiese energie te mobiliseer (Vita Nova, Metode) en oor hoe om te verf deur gevoelens en musiek in kleure te vertaal (Arte dell'Avvenire, "Kuns van die Toekoms"), 'n idee wat waarskynlik weer van Leadbeater (Ginna en Corra 1984) afkomstig is. Ginna is as lid in die boeke van die internasionale teosofiese vereniging in Adyar op Februarie 19, 1913 (Theosophical Society General Register, nr. 50: 611), geregistreer.

Ginna se eerste kontak met Balla het soms na 1911 (Collarile 2009: 22-23; Matitti 2011a: 126) plaasgevind toe die kunstenaar van Ravenna na Rome gegaan het. Toe, in 1915, het Balla die manifes geteken Futuristiese Heropbou van die Heelal, is hy in Rome erken as die hoof van 'n ware Futuristiese "ateljee" of private akademie, waar verskeie jong kunstenaars die gees van die beweging geleer het. [Image regs] Hulle sluit in Ginna, Benedetta Cappa (1897-1977), wat Balla bekendgestel het aan haar toekomstige man, Marinetti, en 'n baie jong Julius Evola (1898-1974). Benedetta was nog 'n skilder geïnspireer deur Gedagte Vorms (Cigliana 2002: 252-53). Evola, bekend in sy latere jare as 'n regse esoteriese politieke filosoof, het sy kulturele loopbaan as skilder begin. Later was hy vir 'n paar jaar met Dada geassosieer, 'n beweging wat Balla en die Futuriste nie spesiaal versorg het nie en in 1923 geheel en al verlaat het.

Ginna het later onthou dat hy, Evola en Balla, Blavatsky, Besant en Steiner in die ouer skilder se ateljee bespreek het toe Boccioni nog geleef het (Ginna 1985: 136), dit wil sê voor Augustus 17, 1916. Op daardie datum het Boccioni gesterf nadat hy van sy perd afgeval het tydens sy militêre opleiding naby Verona. Balla was baie verskuif en beplan Boccioni's Fist, sy beroemdste beeldhouwerk: 'n uitbeelding van die vuis van sy oorlede vriend wat ou kuns verpletter het en die sterwende tradisies van die verlede. Balla het ook 'n Fist seël as handelsmerk van soort vir sy skilderye. [Image regs] Toe hy die Theosophiese vergaderings van generaal Ballatore begin bywoon, was Balla reeds omring deur vriende en leerlinge wat ernstig geïnteresseerd was in Teosofie.

Ballatore se teosofiese loopbaan is gerekonstrueer deur Matitti (1998; 2011b), en sommige van sy geskrifte is deur Benzi in sy 2007-boek oor Balla bespreek. Minder bekend is Ballatore se aktiwiteite voordat hy gehelp het om die Rome Theosophical Association in 1897 te stig. 'N soektog in Italiaanse biblioteke het getoon dat hy oor militêre sake geskryf het, insluitende die belangrikheid van die bevordering van hoë morele standaarde onder die troepe (Ballatore 1877). Meer interessant is 'n herdenkingsteen in 'n klein Katolieke heiligdom in Rocca di Papa (Rome), wat ek nogal toevallig ontdek het. Die inskrywing beweer dat daar op September 26, 1883, 'n wonderwerk plaasgevind het: "Carlo Ballatore en sy vrou, Rina Biancotti," terwyl hulle die dorp verlaat het na hul vakansie, in 'n sloot met hul karre en perde geval. Skielik het hulle die spesiale teenwoordigheid van die Heilige Maagd van Tufo ervaar (maw die Maagd Maria soos uitgebeeld in 'n  beeld wat in Rocca di Papa gehou word), wat hulle wonderbaarlik gered het (Noga 2011: 19). [Beeld regs] Diegene wat die heiligdom herstel het en die artikel in 2011 gepubliseer het, het nie die latere Theosophical-verbindings van Ballatore geken nie, maar die naam van die vrou bevestig dat hy inderdaad dieselfde militêre man was wie se lesings oor Theosofie Balla sou kom later by. Die voorval toon die Ballators as 'n paartjie met 'n spesiale verbintenis teenoor die bonatuurlike (Rina word ook 'n Teosofiese dosent: Scaraffia 2002: 79), hoewel ons nie weet hoe dit later van Katolisisme tot Teosofie ontwikkel het nie.

Benzi beklemtoon die belangrikheid van 'n ongepubliseerde lesing wat deur Ballatore in 1904 gegee is by die Theosophical Society of Rome, en weer in 'n nuwe Deel V in 1920 (vermoedelik by die Independent Theosophical League) aangebied. Daar het Ballatore die vierde dimensie bespreek en die teorieë van Charles Howard Hinton (1853-1907), waarvan die relevansie vir beide internasionale teosofie en moderne kuns in diepte bestudeer is deur Henderson (2012, sien Benzi 2007: 122-24).

Ballatore het weer hierdie onderwerpe bespreek in 'n artikel van Ultra ook gedruk as 'n boekie, Die Vierde Dimensie, of die Hyperspace, in 1908 (Ballatore 1908). Hier het Ballatore beskryf hoe monodimensionele en tweedimensionele wesens die wêreld sou sien. Hy het nie die 1884-roman aangehaal nie Plat land deur Edwin A. Abbott (1838-1926), wat gebaseer is op 'n soortgelyke idee, maar beide Ballatore en Abbott is deur Hinton beïnvloed. Die Italiaanse Teosofie het verduidelik dat ons, as driedimensionele wesens, in staat sou wees om "tweedimensionele wesens" te verskyn, indien hulle Spiritualistiese sieninge organiseer, en hulle sal ons as "spoke" (Ballatore 1908: 9) beskou. Hy het beweer dat dit nie net 'n ledige praatjie was nie (Ballatore 1908: 10), aangesien dit verduidelik het hoe geeste, wat 'n vierde-dimensionele heelal bewoon, vir ons verskyn wat in 'n driedimensionele wêreld leef. Hy het verder verduidelik hoe nie-euklidiese meetkunde die vierde dimensie verken het, en het Hinton se "tesseract" as 'n tipiese vierde dimensie figuur (Ballatore 1908: 23), nog 'n onderwerp van relevansie vir moderne kuns, soos Henderson (2012) gedemonstreer, bespreek. [Image regs]

Daarbenewens het Ballatore, wat een van die stigters van die eerste Theosophical Lodge in Rome was voordat hy by die Onafhanklike Liga aangesluit het, in 1909 'n boek gepubliseer, ook afgelei van 'n vorige 1907-artikel in Ultra, op "universele en menslike" radioaktiwiteit, 'n onderwerp van belang vir Futuriste. Die generaal het verduidelik dat okkultiste dinge sien wat gewoonlik onsigbaar is vir ons sintuie, en dat daar "skilders van die onsigbare wat vir ons kosbare modelle van die astrale wêreld bied, net soos daar kunswerke intuïtief met behulp van die onsigbare" geskep is. Ballatore 1907, in Matitti 2011b: 31).

Ballatore het ook oorweeg hoe 'n ruimtelike vierde dimensie verteenwoordig kan word, en noem vibrasies as veldlyne, of lyne van krag en "elastiese" sfere wat mekaar kan kompenseer of inter-penetreer, alle idees "so soortgelyk aan Balla se toepassings wat bloot toeval uitgesluit moet word "(Benzi 2007: 124). Balla het hierdie idees ondersoek in sy polimateriese beeldhouwerke van 1915, waarvan slegs foto's bly, en dalk in Boccioni's Fist. Die tema van die vierde dimensie het ook in die sensasionele scenario Balla ontstaan voorberei in 1917, onder 'n kommissie van Russiese ballet impresario Sergei Diaghilev (1872-1929), vir die verteenwoordiging in Rome van Feu d'artifice, op musiek deur Igor Stravinsky (1882-1971) (Gigli 2005). [Image regs]

Elica Balla beweer dat Ballatore sy vader gelei het om ook Spiritualistiese sienings by te woon. Ons kan dit maklik sien Verso la notte (Teen die nag, 1918), wie se onderwerp "presies 'n ektoplasma, 'n gees" is (Benzi 2007: 140), en dalk in die 1920-selfportret Autostato d'animo, waar die skilder het probeer om sy eie astrale liggaam uit te beeld.

Daar is verskeie Balla-meesterstukke van die vroeë 1920s waar 'n duidelike teosofiese invloed opgespoor is: Sorge l'idee (Die idee is gebore, 1920), Scienza contro oscurantismo (Wetenskap teen Obskurantisme, 1920), en Pessimismo e Ottimismo (Pessimisme en Optimisme, 1923)  waarvan verskeie weergawes bestaan. [Beeld aan die regterkant] Dit is futuristiese abstrakte skilderye, maar dit gee ook uitdrukking aan die vrymesselaars-ideale van die Nathan-era wat Balla nooit regtig laat vaar het nie. Die idee kom uit die onbeskryflike magma van onkunde. Die lig van die wetenskap veg teen die swartrooi vuur van obskurantisme. 'N Blou optimisme konfronteer 'n swart pessimisme, waarvan die vorm 'n middeleeuse ridder oproep, in 'n skildery wat herinneringe uit illustrasies van beide Leadbeater's kan bevat. Man sigbaar en onsigbaar en Philosophia Sacra deur die Britse paracelsiaanse dokter Robert Fludd (1574-1637) (Matitti 2011a: 127). Vorms en kleure kan dalk rekening hou met die teosofie, maar die verhaal wat Balla vertel, is weer oor die progressiewe Derde Rome wat die geestelike en beskadigde Tweede Rome oorwin. Toe hy op 'n tapisserie geverf het Genio Futurista (1925) vir die Parys Exposition des Arts decoratifs modernes, het hy daarin geslaag om saam te stel in "hierdie soort van sy kuns", beide "Teosofiese voorstellings" en verskillende handelsmerke van Italiaanse nasionalisme en Derde Rome-mitologieë (Benzi 2007: 179) .

Terselfdertyd, na aanleiding van die voorbeelde van baie (maar nie alle) Futuriste, het Balla se politiek in hierdie jare ver weg van Nathan beweeg. Hy het in Fascisme die beste en mees energieke kans gesien om die Derde Rome vir die goeie te besef. Intussen het Balla Futurisme laat vaar, en die pouse het gekom nadat Marinetti in 1931 die Manifes van Futuristiese Heilige Kuns, waar hy Futurisme aan die Katolisisme aangebied het om sy kunste en kerke op te knap. Alhoewel die Manifes Balla behoorlik aangehaal het onder die Futuristiese kunstenaars wat 'n nuwe kuns vir die Kerk kon skep, was die ou vriend van burgemeester Nathan eenvoudig nie geïnteresseerd in die vervaardiging van 'n Katolieke kuns, Futuristiese of nie. Balla, wat sy "simpatie vir die idees van Vrymesselary" onderhou het (dws die Italiaanse Grand Orient, militante anti-Katolieke) (Lys 2008d: 330), het eenvoudig sy assosiasie met Futurisme gestaak. Toe die fascisme Futurisme en avant-garde in die algemeen as degenerate kuns in 1937-1938 kritiseer, Balla beweer dat hy niks meer te doen het met die beweging nie (Lista 2008d: 331).

Balla was 'n ware gelowige in die fascisme, ten minste vir 'n rukkie [Image regs] en sou dit betaal met uitstel en marginalisering ná die oorlog. Die wêreld het weer verander. In 'n Italië wat deur die Christen-Demokratiese Party gedomineer is, en terselfdertyd met die sterkste Kommunistiese Party in die Weste, het sommige van Balla se ou vriende keuses gemaak wat die skilder verras het. Cambellotti het van die Vrymesselary gegaan om Katolieke strokiesprente te ontwerp (sien Ricciotti en Cambellotti 1946). Cesarina Ribulsi, neopagan argeoloog en miskien priesteres, het een stap verder gegaan en 'n Katolieke non in Verona geword (Giorgio 2011: I, 216).

Die ander Italië, afgesny van politieke mag maar hegemonies in die intellektuele en artistieke wêreld, het na die Kommunistiese Party gekyk. Die Italiaanse abstrak skilders wat die Forma 1 Manifesto in 1947 onderteken het, waaronder Piero Dorazio (1927-2005) en Carla Accardi (1924-2014), was Marxiste. Saam met ouer abstrakte kunstenaars, waaronder Ettore Colla (1896-1968), het hulle na die Oorlog Balla herontdek. Hul belangstelling het gegaan na sy Futuristiese abstrakte werke, eerder as na sy na-oorlogse figuurlike skilderye. Balla het 'n paar sogenaamde "neo-futuristiese" werke, wat ook baie beter verkoop (Lys 2008d: 331), verplig. Die omgewing van abstrakte kunstenaars waarmee hy geassosieer was, was egter ver van Teosofie, en daar is geen bewyse dat Balla kontak met die Italiaanse Teosofiese milieu gehad het nie, aangesien dit na die Oorlog weer na vore gekom het.

Uiteindelik, ten spyte van sy omstrede verhouding met fascisme, is Balla gevier as een van die grootste Italiaanse twintigste eeu kunstenaars. Hy het op Maart 1, 1958 in Rome, gesterf ná verskeie jare swak gesondheid wat met sy dogters Elica en Luce (1904-1994) bestee is. Hulle het 'n huishoudelike toevlugsoord vir Balla verskaf, alhoewel hulle ook gekritiseer is vir wat sy progressiewe skeiding van die buitewêreld beloop het.

Balla se belangstelling in Teosofie was nooit teoreties nie. In teenstelling met Piet Mondrian (1872-1944), Lawren Harris (1885-1970), en Jean Delville (1867-1953) (sien Introvigne 2014a, 2014b, 2016), drie kunstenaars wat lede van die Teosofiese Genootskap was, het nie tyd bestee aan die oorweging van wat 'n ware Teosofiese kuns sou wees nie. Balla het gefokus op die kunste, baie minder op spiritualiteit of politiek, ten spyte van sy verskillende verhoudings en betrokkenheid. In 'n Italië wat gepolariseer is deur kulturele en godsdienstige spanning, het hy egter besluit om behoorlik van die Katolieke hegemoniese kultuur te bly. Balla het sy geestelike tuiste in die teenhegemoniese milieu gevind waar die siviele godsdienste van sosialisme, nasionalisme, neopaganisme, vrymesselary en teosofie albei meegeding en saamwerk om Italië 'n alternatief vir die Katolieke hegemonie te bied, in ooreenstemming met die idee van 'n Derde Rome.

Theosofie was 'n akteur in die sosiale proses wat gelei het van Balla se aanvanklike inspirasie tot die produksie van kunswerke wat as invloedryk beskou word deur verskeie generasie kunstenaars. Dit geld vir Futurisme in die algemeen. Die vroeë Italiaanse Futuriste was deel van 'n alternatiewe subkultuur vyandig teenoor die Katolisisme en geïnteresseerd in die okkulte en in verskillende esoteriese bewegings. Toe hulle Teosofie ontmoet het, het hulle daar 'n sintese van idees en temas gevind waaraan hulle reeds bekend was. Teosofie het op hul beurt beduidend hul kuns beïnvloed, beide deur spesifieke temas soos reïnkarnasie en okkultiese sterrekunde te bied, en deur 'n esoteriese teorie van kleure en vorme te bied.

IMAGES

Beeld #1: Balla, La Madre (portret van sy moeder), 1901.
Beeld #2: Umberto Boccioni, Portret van Elisa Marcucci Balla en Haar Eerste Dogter1906.
Beeld #3: Vittorio Grassi, Stempel vir die 50th herdenking van die koninkryk van Italië, 1911.
Beeld #4: Die "Drie Fairies."
Beeld #5: Balla, Trasformazione, forme, spiriti1918.
Beeld #6: Balla, Lampada ad Arco, gedateer 1909, maar in werklikheid geverf in 1910-1911.
Beeld #7: Balla, Compenetrazione iridiscente # 71912.
Beeld #8: Balla, Mercurius verby die son1914.
Beeld #9: Balla in sy Rome-ateljee.
Beeld #10: Balla, Boccioni's Fist, 1914-1915.
Beeld #11: Inskrywing ter herdenking van die Ballatore-wonderwerk.
Beeld #12: Dekking van Ballatore se boek Die vierde dimensie.
Beeld #13: Balla, Skets vir die ballet deur Igor Stravinsky, Vuurwerk (Feu d'artifice).
Beeld #14: Balla, Pessimismo e ottimismo1923.
Beeld #15: Balla, Marcia su Roma,1926, wat die Fascistiese staatsgreep van 1922 vier.
Image #16: Deur van Balla se huis, geverf deur die kunstenaar.

Verwysings

Balla, Elica. 1984. Con Balla. Volume I. Milaan: Multhipla.

Ballatore, Carlo. 1909. Radioattività universale e radioattività umana. Rome: E. Voghera.

Ballatore, Carlo. 1908. La quarta dimensie van die Iperspazio. Estratto dalla Rivista Teosofica ULTRA. Rome: E. Voghera.

Ballatore, Carlo. 1877. Premienza delle forze morali nella milizia. Turyn: G. Candelletti.

Bellini, Rolando, en Mara Folini, eds. 2005. Fuoco ad Arte! Artisti e fornaci. La felice stagione della ceramica a Roma e nel Latium tra simbolismo, teosofia e altro. Ascona: Museo Comunale d'arte Moderna.

Benzi, Fabio. 2007. Giacomo Balla. Genio Futurista. Milaan: Electa.

Benzi, Fabio. 2008. Il Futurismo. Milaan: Il Sole 24 Erts.

Besant, Annie, en Charles Webster Leadbeater. 1905. Gedagte Vorms. Londen: The Theosophical Publishing House.

Calvesi, Maurizio. 1967. "Penetrazione e magia nella pittura di Balla." L'arte moderna, 40: 97-128.

Cambellotti, Duilio. 1982. Teatro, Storia, Arte. Scritti di Duilio Cambellotti. Geredigeer deur Mario Quesada. Palermo: Novecento.

Capone, Alfredo. 2013. Giovanni Amendola. Rome: Salerno.

Cecchini, Silvia. 2006. Necessario e superfluo. Il ruolo delle arti nella Roma di Ernesto Nathan. Rome: Palombi.

Celant, Germano. 1970. "Futurismo esoterico." Il Verri, XV (33-34, Oktober 1970): 108-17.

Chessa, Luciano. 2012. Luigi Russolo, Futurist: Ruis, Visuele Kunste, en die Okkulte. Berkeley, Los Angeles en Londen: Universiteit van Kalifornië Pers.

Cigliana, Simona. 2002. Futurismo esoterico. Dra by tot 'n groot verskeidenheid Italiaanse tradisies in Otto e Novecento. Napels: Liguori.

Collarile, Lucia. 2009. “Arnaldo Ginna, ingegno 'elastico' futurista.” Bladsy 15–32 in Armonie e disarmonie degli stati d'animo. Ginna futurista, geredigeer deur Micol Forti, Lucia Collarile en Mariastella Margozzi. Rome: Gangemi.

"Bydrae aan die Servizio Biblioteca alle ricerche per celebrazioni dell'Unità d'Italia." 2010. Erasmo Notizie: Bollettino d'informazione del Grande Oriente d'Italia, XI (22 (Desember 31, 2010 - Januarie 15, 2011): 16.

Kraai, John L. 2012. "Gedagte Vorms: 'N bibliografiese fout. " Teosofiese Geskiedenis, XVI (3-4, Julie-Oktober 2012): 126-27.

de Feo, Giovanna Caterina. 2005. "Francesco Randone: una 'Lebensreform' italiana." Pp. 47-64 in Fuoco ad Arte! Artisti e fornaci. La felice stagione della ceramica a Roma e nel Latium tra simbolismo, teosofia e altro, geredigeer deur Rolando Bellini en Mara Folini. Ascona: Museo Comunale d'arte Moderna.

de Feo, Giovanna Caterina. 2001. "La Scuola d'Arte Educatrice." Pp. 70-77 in Trucci trucci cavallucci ... Infanzia 'n Roma tra Otto e Novecento, geredigeer deur Emma Ansovini, Giovanna Alatri en Lorenzo Cantatore. Rome: Palombi.

de Feo, Giovanna Caterina. 2000. Francesco Randone, il Maestro delle Mura. Rome: Associazione Amici di Villa Strohl-Fern.

Fagiolo dell'Arco, Maurizio, ed. 1997. Casa Balla: un pittore e le sue figlie. Venesië: Marsilio.

Fagiolo dell'Arco, Maurizio. 1968a. Balla pre-futurista. Rome: Bulzoni.

Fagiolo dell'Arco, Maurizio. 1968b. Balla: le "compenetrazioni iridescenti." Rome: Bulzoni.

Fagiolo dell'Arco, Maurizio. 1968c. Balla: ricostruzione futurista dell'universo. Rome: Bulzoni.

Finazzi, Mario. 2018. "Giacomo Balla e la teosofia." Pp. 65-76 in Arte e magia. Il fascino dell'esoterismo in Europa, geredigeer deur Francesco Parisi. Cinisello Balsamo (Milaan): Silvana Editoriale.

Fonti, Daniela, en Francesco Tetro, eds. 2018. Duilio Cambellotti. Mito, sogno e realtà. Cinisello Balsamo (Milaan): Silvana Editoriale.

Gigli, Elena 2013. Balla Uitvinder Mago Profeta. Rome: De Luca Editori d'Arte.

Gigli, Elena. 2005. Giochi di luce e forme strane di Giacomo Balla. "Feu d'artifice" al Teatro Costanzi, Roma 1917. Rome: De Luca Editori d'Arte.

Ginna, Arnaldo. 1985. "Brevi nota su Evola die tempo futurista." Pp, 135-37 in Testimonianze su Evola, Tweede uitgawe, aangepas deur Gianfranco De Turris. Rome: Mediterranee.

Ginna, Arnaldo, en Bruno Corra. 1984. Manifesti futuristi e scritti teorici di Arnaldo Ginna e Bruno Corra. Geredigeer deur Mario Verdone. Ravenna: Longo.

Giorgio, Fabrizio. 2011. Roma Renovata Resurgat. Il Tradizionalismo Romano tra Ottocento e Novecento. 2 Volumes. Rome: Settimo Sigillo.

Gizzi, Federico. "1911: l'archetipo di ROMA ATERNA en die celebrazioni del 50 ° dell'Unità." La Cittadella, XI (nuwe reeks, 41-42, Januarie-Junie 2011): 36-54.

Hanstein, Lisa. 2013. "Onsigbare Geeste? Okkulte Tradisie in Italiaanse Futuristiese Kuns en Teorie. " Abraxas: Internasionale Tydskrif vir Esoteriese Studies, Spesiale probleem 1 (Somer 2013): 85-99.

Henderson, Linda Dalrymple. 2015. "Kandinsky, Boccioni, en die Ether in die Internasionale Kulture van Wetenskap en Teosofie." 'N Referaat aangebied tydens die konferensie. Teosofie en die Kunste: Tekste en Kontekste van Moderne Betowering, Columbia Universiteit, New York, Oktober 9-10, 2015.

Henderson, Linda Dalrymple. 2012. Die Vierde Dimensie en Nie-Euklidiese Meetkunde in Moderne Kuns. Tweede uitgawe, hersien. Cambridge, Mass .: MIT Press.

Introvigne, Massimo. 2016. "Lawren Harris en die teosofiese toewysing van die Kanadese nasionalisme." Pp. 355-86 in Teosofiese Krediete: Kabbalah, Wes-Esoterisisme en Transformasie van Tradisie, geredigeer deur Boaz Huss en Julie Chajes. Be'er Sheva: Ben Gurion Universiteit Pers.

Introvigne, Massimo. 2014a. "Van Mondrian tot Charmion von Wiegand: Neoplasticism, Theosophy and Buddhism." Pp. 47-59 in Swart Spieël 0: Territory, Geredigeer deur Judith Noble, Dominic Shepherd en Robert Ansell. Londen: Fulgur Esoterica.

Introvigne, Massimo. 2014b. "Zöllner's Knot: Theosophy, Jean Delville (1867-1953), en die Vierde Dimensie." Teosofiese Geskiedenis 17(3 July 2014):84–118.

Lys, Giovanni. 2008a. "Divisionismo e visione fotografica." Pp. 1-13 in Balla. La modernità futurista. Milaan: Skira.

Lys, Giovanni. 2008b. "Analisi del movimento." Pp. 41-67 in Balla. La modernità futurista. Milaan: Skira.

Lys, Giovanni. 2008c. "Sensazioni ed energie." Pp. 223-29 in Balla. La modernità futurista. Milaan: Skira.

Lys, Giovanni. 2008d. "Biografia." Pp. 327-32 in Balla. La modernità futurista. Milaan: Skira.

Lys, Giovanni. 1995. "Futurismus und Okkultismus." Pp. 431-44 in Okkultismus und Avantgarde: von Munch bis Mondrian 1900-1915. Ostfildern: Tertium.

Lys, Giovanni. 1982. Giacomo Balla. Modena: Galleria Fonte d'Abisso.

Madesani, Angela. 2002. Storia del cinema d'artista e della videoarte in Italia. Milaan: Bruno Mondadori.

Margozzi, Mariastella. 2009. "Dalla pittura animica all''Antipittura." Itinerario di Ginna pittore. "Pp. 33-44 in Armonie e disarmonie degli stati d'animo. Ginna futurista, geredigeer deur Micol Forti, Lucia Collarile en Mariastella Margozzi. Rome: Gangemi.

Matitti, Flavia. 2014. "Il Maestro delle Mura Francesco Randone (1864-1935). Teosofia, is die esoterisme van 'n Roma tra Otto e Novecento. "Pp. 45-63 in Arte e Teosofia. Atti del Seminario Teosofico tenutosi n Grado (Go) dal 21 al 23 setembre 2012, geredigeer deur Antonio Girardi. Vicenza: Edizioni Teosofiche Italiane.

Matitti, Flavia. 2011a. '' Pittura dell'avvenire. ' Arnaldo Ginna a Firenze tra esoterismo e futurismo. "Pp. 113-31 in Futur1smo [Sic] oggi, geredigeer deur Marco Cianchi. Ospedaletto (Pisa): Pacini.

Matitti, Flavia. 2011b. "Giacomo Balla en Arnaldo Ginna tra futurismo e teosofia." Rivista italiana di Teosofia LXVII (Januarie 1, 2011): 31-32.

Matitti, Flavia. 2001. '' Le allieve dilettanti di Balla ': Annie Nathan e altre pittrici dimenticate. "Pp. 83-99 in L'arte delle donne nell'Italia del Novecento, geredigeer deur Laura Iamurri en Sabrina Spinazzé. Rome: Meltemi.

Matitti, Flavia. 1998. "Balla e la Teosofia." Pp. 41-45 in Giacomo Balla, 1895-1911. Verso il futurismo. Venesië: Marsilio.

Noga (Gabriele Novelli). 2011. "Con la nuova Madonnella riemerge un'antica storia. " Il piccolo segno, X (5 Mei 2011): 19.

Pasi, Marco. 2010. "Teosofia en antroposofia nell'Italia del primo Novecento." Pp. 569-98 in
Storia d'Italia. Annali 25. Esoterismo, geredigeer deur Gian Mario Cazzaniga. Turyn: Einaudi.

Pasi, Marco. 2012. "Teosofie en Antroposofie in Italië gedurende die eerste helfte van die twintigste eeu." Teosofiese Geskiedenis XVI (2 April 2012): 81-119.

Poggianella, Sergio. 1995. "Okkulte Elemente und das Licht im Werk Ballas." Pp. 459-68 Okkultismus und Avantgarde: von Munch bis Mondrian 1900-1915. Ostfildern: Tertium.

Ponente, Alessandra. 1997. "Vittorio Grassi." Pp. 137-42 in Il Museo della Casa delle Civette, geredigeer deur Alberta Campitelli. Rome: Istituto Poligrafico en Zecca dello Stato.

Ricciotti, Giuseppe en Duilio Cambellotti. 1946. Vita di Gesù Cristo. Rome: Credo.

Sarriugarte Gómez, Iñigo. 2009. "El futurismo esotérico die Giacomo Balla." Quintana 8: 231-43.

Scaraffia, Lucetta. 2002. "Emancipazione e rigenerazione spirituale: per una nuova lettura del femminismo." Pp. 17-124 in Donne ottimiste. Femminismo e associazioni borghesi nell'Otto e Novecento, geredigeer deur Lucetta Scaraffia en Anna Maria Isastia. Bologna: il Mulino.

Tetro, Francesco, ed. 2002. Il Museo Duilio Cambellotti a Latina. Opere scelte dalla collezione. Rome: Palombi.

Theosophical Society General Register. Toegang verkry vanaf www.theartarchives.org op 20 Desember 2018.

Vannozzi, Stefano. 2006. "Il Comitato per le Scuole dei Contadini nell'Agro Romano. Breve ed intensa storia di un'esperienza didattica intorno a Roma agli inizi del Novecento. "Pp. 125-47 in Sguardi sulla Campagna Romana, geredigeer deur Stefano Abbadessa Mercanti. Grottaferrata (Rome): Mercanti Editore.

Verdone, Mario. 1968. Cinema en letterkunde van futurismo. Rome: Edizioni di Bianco e Nero [herziene uitgawe, Calliano (Trento): Manfrini, 1990].

Post Datum:
21 Desember 2018

Deel