Małgorzata Oleszkiewicz-Peralba

Pombagira

POMBAGIRA Tydlyn

Voorvaderlike periode: Daar was 'n voorvaderlike geloof in die ontsagwekkende goddelike moeders, die Àwọn Ìyá Wa (iyá mis), wat die mag possessjẹ́ besit, wat in baie Afrikalande bestaan ​​het.

Middeleeue: Daar was 'n wydverspreide geloof in Galisiese meigas (heilige vroue), en bruxas (hekse), wat deur die Heilige Inkwisisie vervolg is, bestaan ​​in Spanje en Portugal.

Tradisionele Afrika: In Afrika is Gẹ̀lẹ̀dẹ́-brille opgevoer om die gevaarlike mag, Àjẹ́, van die kragtige, voorvaderlike moeders te paai.

1700- 1900's: Gẹ̀lẹ̀dẹ-feeste is jaarliks ​​in Salvador da Bahia, Brasilië, gehou tot die dood van die derde iyalorixá (priesteres) van die Ilê Iyá Nasô (Casa Branca) Candomblé Terreiro (godsdienstige gemeenskap).

1900's (vroeg): Pombagira verskyn as 'n Umbanda-entiteit.

1920s: Die eerste Umbanda-groepe het in die noordoostelike stedelike Brasilië (Rio de Janeiro) verskyn.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Pombagira is 'n entiteit van die hoogs sinkretiese twintigste-eeuse Brasiliaanse Umbanda/Quimbanda-godsdiens. [Beeld regs] Haar oorsprong is in die Europese wyse vroue, en in die pan-Afrikaanse Ìyàmi Òṣòròngà, beide verneder as "hekse", sowel as in die god Bombonjira, 'n Kongo-naam vir die Yoruba bedrieër en bemiddelaar god, exu. In hedendaagse Brasilië is Pombagira die vroulike eweknie van Exu, en sy word uitgebeeld as 'n straatvrou met al haar ondeugde en krag, 'n toonbeeld van "die ander." Sy verskyn wanneer Umbanda inisieer beswymings betree wat haar beliggaam. Hierdie kragtige figuur is geïdentifiseer met 'n vroulike duiwel, maar word terselfdertyd aangeroep vir krag, beskerming en ondersteuning. Sy is 'n voorstelling van 'n prostituut, 'n onafhanklike vrou wat "sewe mans" het en nie manlike oorheersing aanvaar nie. Pombagira word geassosieer met oorgang en gevaarlike plekke, soos die kruispaaie, begraafplase, markte, strande en vullis (in die geval van Maria Molambo [Raggedy Pombagira], en Pombagira da Lixeira [Vuilnis Pombagira]), sowel as met besit transe , advies gee, bloedoffers, alkohol, en die kleure rooi en swart. Sy is 'n vroulike trickster-figuur. Die argaïese trickster-persona is teenwoordig in mites en volksverhale regoor die wêreld. Hy/sy is altyd 'n buitestander en 'n marginale karakter wat nie vertrou kan word nie, en word gekenmerk deur oormatige gedrag.

Pombagira se naam en persona blyk te wees 'n sintese en 'n herinterpretasie van verskeie populêre tradisies. Volgens Monique Augras is Pombagira "gebore" as 'n transformasie van Bombonjira, 'n Kongo-naam vir die Yoruba-god exu, [Beeld regs] bemiddelaar, bedrieër, en 'n valse godheid, in Bombagira en dan Pombagira. 'n Ontleding van hierdie naam is onthullend, aangesien gira die naam van 'n Umbanda-ritueel is en in Portugees "aksie van sirkel" beteken, sowel as "pad" (nila/njira) in Bantoe. In Portugees beteken pomba "duif" en is slang vir die manlike geslagsorgane in die noordooste, en die vroulike geslagsorgane in die suide van Brasilië. Aan die ander kant, vir die BaKongo, is pemba die wit klei wat reinig, en dui op "die berg van die dooies." in Yorubaland (Nigerië en Benin) simboliseer dit Obatalá, die orisa funfun (wit) (Washington 2005:67). In Brasilië stem Obatalá ooreen met die orixá (god) Oxalá, wat met Jesus Christus geïdentifiseer is. Pombagira kan ook geassosieer word met die Àwọn Ìyá Wa (iyá mi), die kragtige, ontsagwekkende en onafhanklike Afrika-voorvaderlike moeders, wat gemanifesteer word in vandag se Afro-Brasiliaanse aanbidding van vroulike orixás soos die iabás Nanã, Obá, Iemanjá, Oxum, Ewa, en Iansã/Oyá (Santos 1993:14-17).

In Yorubaland, een van die voorouerste plekke vir Brasiliaanse tradisies, het navorsers die bestaan ​​van 'n magtige vroulike energie gedokumenteer. Àjẹ, 'n kosmiese mag wat afkomstig is van Groot Moeder-godhede, word dikwels as 'n heks beskou. Dit is 'n biologiese, fisiese, geestelike krag van kreatiwiteit en sosiale en politieke handhawing. 'N Groot invloedryke krag wat geneig is tot paradoks en veelheid, "Àjẹ is vervat in die Àwọn Ìyá Wa, Àwọn Ìyàmi Òṣòròngà, asook in sekere persone van krag. Hierdie kragtige voorvaderlike moeders, ook genoem my my, Ìyàmi ("My Mysterious Mother"), Yewájọbí ("Die Moeder van Al die Oordeels en Al Lewende Dinge"), Àgbàláàgbà ("Old and Wise One") , en Ayé ("The Earth") (Washington 2005: 13-14), beskik oor sulke mistieke en gevaarlike magte (Àjẹ) dat hulle deur die satiriese maskerade in die Gẹlẹdé-bril aangespreek moet word.

Pombagira, in haar verskillende avatars, is 'n unieke Brasiliaanse skepping, 'n vroulike weergawe van Exu, en as sodanig beroemd om onversadigbaar, promiskuus, vulgêr en praatagtig te wees. Exu is die boodskapper en bemiddelaar van die Afrika-god met eienskappe van 'n trickster. Sy kleure is rooi en swart, en sy simbool is vuur. In Afro-Brasiliaanse godsdienste soos Candomblé is Exu die dinamiese, gedrewe beginsel, verantwoordelik vir kommunikasie. Hierdie orixá van die lot en die kruispad, wat die paaie vir enige onderneming oopmaak, is die eerste wat eerbied gegee word in enige seremonie. In Umbanda word Exus geïdentifiseer met geeste van besondere persone uit die verlede, en hulle word verdeel in "superior" en "inferior" "non-dop" Exus, soos Zé Pilintra [Image to the right] en die Pombagiras, wat gesien word. as demoniese magte. Exu-geeste doen die "vuil werk" wat die orixás nie kan uitvoer nie, word beskou as hul "slawe" en hulle gehoorsaam slegs "die logika van die mark" van 'n kapitalistiese samelewing (Hayes 2011: 193). Daar word ook geglo dat elke lewende wese hul persoonlike Exu het.

Die veelvuldige Pombagira is een van die magtigste entiteite van die Umbanda-godsdiens. Pombagira is as 'n liminale parlement sterk verbind met marge, dubbelsinnigheid, heilige kragte, transformasie en transmutasie van materie, die oorgang van lewe tot dood, en omgekeerd, en sy mag vergesel word van simbole van die dood. Pombagira se gunsteling woonplekke is kruispad en begraafplase. Die liminaliteit van hierdie figuur is beide ruimtelike en temporale, aangesien dit dikwels gekoppel is aan die buitewyke en die oorgang tussen dag en nag; Dit weerspieël die sosiale marginalisering van groot groepe van haar toegewyde in Brasilië. Sy is ook verbind met bloed en wedergeboorte, wat soms bloedoffer vereis. Daarbenewens is sy gekoppel aan besit transaksies, gewoonlik uitgevoer deur vroue, waartydens die mediums praat. Pombagira is verbind met menslike seksualiteit en lief vir magie, sowel as bloed en dood, wat die lewensiklus bevat.

Leerstellinge / oortuigings

In die Afrika-en Afro-Brasiliaanse filosofiese denke is daar 'n sterk geloof in kontinuïteit tussen God, die Orixás, die geeste van die dooies en die mens. Die Umbanda pantheon bevat verskillende figure soos santidades (heilige figure soos god en die orixás) en entidades (entiteite). Pombagira is een van die belangrikste, vier tradisionele tipes Umbanda se entidades: Caboclos (Indiane), Prêtos Velhos (Ou Slawe), Crianças / Erês (Kinders), en Exus. Pombagiras, saam met sulke Exus as Zé Pilintra, verteenwoordig die povo da rua of "straatgeeste", gewoonlik malandros (conmen) en prostitute. [Image regs] Hulle rok in rooi en swart, kleure van die Orixá Exu, hoewel wit ook gebruik kan word. In Umbanda word hulle beskou as "laer" of "nie-ontwikkelde" geeste van "duisternis" (trevas) of "van links" (da esquerda), wat kan "ontwikkel" deur "liefdadigheid" te beoefen. Dit is nie verbasend om die stemlose persone van Indiërs, Ou Slawe, Kinders en Tricksters as die hoofsoorte Umbanda-entiteite te vind nie, aangesien hulle die marginaliteit van hul aanbidders weerspieël.

Om die Pombagira-entiteit te verstaan, moet ons die konteks waarin sy verskyn het, van Umbanda, 'n moderne godsdiens uit stedelike Brasilië, oorweeg. Umbanda, wat soortgelyk aan Pinksterisme genoem word, is 'n kultus van verdrukking (Burdick 1990: 159), wat die magtelose magtig, bemagtig. Dit is 'n hoogs gesinchroniseerde Brasiliaanse godsdiens wat in die begin van die twintigste eeu in Rio de Janeiro begin het. Daar word geglo dat Umbanda, met sy "inferior" en liminale entiteite, soos Pombagiras, verskyn het as gevolg van vinnige industrialisering en massiewe migrasie van gemarginaliseerde individue vanaf landelike gebiede sowel as uit die buiteland, na groot stede soos Rio de Janeiro en Sao Paulo, aan die begin van die negentiende eeu. (Martine en McGranahan 2010: 8; Sadlier 2008: 184, 319). Umbanda handel nie met die dood of met die verlossing van die siel nie, maar eerder, is 'n godsdiens van die lewe wat besig is met die manipulasie van die daaglikse werklikheid. Dit is 'n praktyk wat gerig is op alledaagse oorlewing in moeilike lewensomstandighede, wat gebruik word om die lyding van die liggaam, die verstand en die gees te verlig. Siek gesondheid, liefde en finansiële probleme, sowel as ander areas van daaglikse bestaan ​​wat konstante aandag vereis, is 'n spesiale fokus van Umbanda. Hierdie versteurings van die werklikheid vereis 'n mistieke genesing wat Umbanda-rituele kan bied.

Die liminaliteit van Umbanda-entiteite soos Exus en Pombagiras gee hulle 'n ongewone krag. Hul woonplekke is die straat, die kruispunt, die mark en die begraafplaas, plekke van oorgang, dubbelsinnigheid en onveiligheid, waarin hulle tog weet hoe om te werk. Dit is oorkant die bevoorregte sektore van die samelewing, waarvan die meeste van hierdie gebiede buite grense is; hulle is slegs plekke van oorgang, nie hul woonplekke nie. Maar mense in sekere beroepe (soos straatverkopers, prostitute, taxibestuurders, polisiebeamptes, dwelmhandelaars en diewe) woon ook in hierdie plekke en hulle soek dikwels die hulp en beskerming van spesiale entiteite soos Exus en Pombagiras in Brasilië, en Santa Muerte in Mexiko.

RITUELE / PRAKTYKE

In Umbanda, soos in Candomblé, soek die meerderheid deelnemers 'n terreiro of godsdienstige gemeenskap vir hulp met hul liggaamlike of emosionele kwale, waarvoor hulle geen geneesmiddel by 'n dokter se kantoor kon vind nie, omdat hulle nie so 'n luukse kon bekostig nie, of omdat die nodige hulp was buite en buite die moontlikheid van enige amptelike aanvaarde praktyke. Om aan 'n terreiro te behoort, met sy gereelde rituele, soos giras ("seremonies"), konsultasie met gidse, waarsêery, despachos ("offers") en ander obrigações ("verpligtinge"), verlig of skakel die ingewydes se probleme uit. In die praktyk van Umbanda en Quimbanda ('n swart magiese aspek van die godsdiens) kan ons ook macumbas vind of pogings om iemand skade aan te doen, wat beskou kan word as maniere om skaarsheid op te los. Die woord macumba het verskillende betekenisse, van Afro-Brasiliaanse besittingsgodsdienste in die algemeen, tot 'n 'offer', tot towery of 'werke van links' (da esquerda). Volgens Brumana en Martinez is Macumbas, mirongas of 'werke', in laasgenoemde sin, gelykstaande aan pogings om wins te verkry deur iemand anders te beskadig. In die geval van macumbas “word die vraag na skaarste simbolies gedramatiseer en opgelos: gee is om van 'n ander te neem.” (1989: 231, 237-38). Trabalhos of 'werke' is dus magiese praktyke wat daarop gerig is om geteisterde individue te help. In die Umbandistiese heelal kan 'n wonderbaarlike genesing verkry word deur simboliese manipulasie waarin Pombagira dikwels die bemiddelaar is.

In Brasilië se Umbanda kan 'n persoon deur 'n entiteit gekies word om haar deur verpersoonliking in goddelike besittrede te bedien, waartydens sy met die goddelike stem praat en raad gee aan toegewydes. Die probleme wat opgelos kan word deur advies, rituele en aanbiedinge wat voorgeskryf word deur die beliggaamde entiteit / godinreeks, van fisiese, geestelike of ongedefinieerde siektes, gesins- en huweliksversteurings, indiensneming en regsprobleme, insluitend die skade wat deur manlike magte veroorsaak word. Deur hul heilige rolle as Pombagira se mediums, kan vroue in Brasilië finansiële onafhanklikheid, respek en status bereik wat andersins onbereikbaar is in hul behoeftige omgewings.

As haar Afrika-en Europese voorgangers, Pombagira is 'n kragtige persoon. Sy word formeel aangespreek as dona, senhora of você en haar naam (Prandi, "Pombagiras;" (Brumana en Martinez 1989: 188). Dit is bekend gemaak dat 'n noue verhouding met haar die bron van krag, beskerming, outonomie, erkenning en prestige vir vroue wat 'n altaar vir haar by hul huise hou. Onder aanbiedings aan Pombagiras is alkohol, sigarette en oop rooi rose.

Daar is verskillende tipes "families" van Pombagiras in Brasilië: Pombagiras Ciganas ("Gypsy Pombagiras"), Marias Molambo ("Raggedy Pombagiras"), Pombagiras "cruzadas", Linha das Almas ("gekruiste" Pombagiras van die Siellyn ), en Pombagiras Meninas of "Virgin Child Pombagiras", onder andere. Sommige van hulle bekendste is Pombagira Rainha das Sete Encruzulhadas ("Koningin van die Sewe Kruispunte"), Rainha do Cruzeiro ("Koningin van die Kruis"), Encruzilhada ("van die kruispad"), da Figueira (" van die Fig Tree "), Calunga (die Begraafplaas), die Sete Calungas (" van die Sewe Begraafplase "), Porteira (" van die Poort "), Sepultura (" van die Sepulcre "), Das Sete Sepulturas ("van die Ses Sepulcres"), die Ses Sepulturas Rasas ("van die Sewe Skelm Sepulcres"), Cigana ("Gypsy"), doen Cemitério ("van die begraafplaas"), da Praia ), die Almas ("die siele"), Maria Padilha, Pombagira Quiteria, Pombagira Sete Saias ("Seven Skirts"), Pombagira Dama da Noite ("Lady of the Night") en Pombagira Mirongueira ("Sorceress"), onder andere (Molina en 9-10; Prandi 1994: 95). Die name dui op hul wye omvang van die armste tot die rykste en van die onskuldige tot die mees ervare en "onrein", wat die alomvattende aard van die Afrika-Àwọn Ìyá Wa ewenaar. Hul woonplekke en tye is liminale uitnemendheid; hulle is verbind met die dood, begraafplase, en die nag. Pombagiras word as baie magtig en magies beskou, en hulle ontvang versoeke vir genesing, vir hulp in finansiële en liefdesake, en vir aanvalle teen iemand. Hul spesialiteit is die gebied van liefde en seksualiteit, en hulle is bekend om te reageer op enige versoek sonder beperkinge.

Boonop is Pombagira, 'n prototipe van 'n prostituut, transgressiewe vroulikheid beliggaam, is seksueel onafhanklik, onbetwisbaar; sy is die antitese van 'n maklike huisvrou aan moederskant. Volgens een Umbanda ponto cantado (rituele lied): “Sy is die vrou van sewe mans, / Moet haar nie uitlok nie, / Pombagira is gevaarlik” (Capone 2004: 111). Daarom kan mediums danksy haar hul tradisionele huishoudelike rolle opnuut interpreteer en teen hul beledigende mans opstaan ​​(Hayes 2005: 86-92). Dit word geïllustreer deur 'n ander ponto cantado: "Pombagira is 'n tamer / van kwaai donkies / ek het my man getem / met ses honderdduisend duiwels" (Capone 2004: 112). Sy neem slegs by vroue, homoseksuele en transgender-individue in, gewoonlik die minderwaardige en gemarginaliseerde elemente van die samelewing. Haar subternale en liminale posisie laat oortredings toe wat Pombagira krag, mag en onafhanklikheid skenk, wie se seksualiteit van 'n voortplantingsrol geskei word en wat altyd gekoppel is aan die idee van prostitusie. As 'n vergestalting van die verwerpte 'ander' is sy nie onderworpe aan maatskaplike reëls nie en kan sy haar seksuele krag vryelik uitoefen. Die volgende Pombagira-lied weerspieël haar toestand:

Pomba-Gira is haar lot

My lot is dit:

Is om pret te hê!

Ek drink, ek rook, ek spring en dans,

Om te kan woon!

So voer ek my lot uit,

Dit is net om pret te hê! (Bittencourt 2006: 110)

Hierdie ongebreidelde verhouding met seksualiteit en die straat, tipies van liminale persone, word beskou as gevaarlik deur gestruktureerde, man-gedomineerde samelewing.

In Brasilië is santidades, soos die gezoete orixá, Iemanjá en die Katolieke Maagd Maria, meer aanvaarbare eweknieë vir die straatvrou, sy duiwel, Pombagira. Sy is die erfgenaam van magtige, onafhanklike, selfversorgende vroulike godhede met groot skrikwekkende magte, soos die pan-Afrika Àwọn Ìyá Wa ("Ons Moeders") of Àwọn Ìyàmi Òṣòròngà ("Die Groot en Geheimsinnige Moeder") hulle is gevaarlik en kan aanbiedinge en ander middele benodig. Soortgelyk aan ander figure uit verskillende vastelande en kulture, het Pombagira 'n sterk verband met seksualiteit, magie, woede, bloed en dood, alle eienskappe van liminaliteit. Soos sy aanbidders, is sy 'n buitestaander en woon sy aan die rand van die samelewing. Sy is 'n uiters marginale en gevaarlike entiteit in vandag se Brasilië, maar terselfdertyd die mees kragtige en boeiende een, aangesien sy toegerus is met magiese kragte en geglo word wys en effektief. Sy kry dinge gedoen sonder om in ag te neem of dit "vir goed" of "vir die kwaad" is. Sy woon in 'n parallelle heelal waar ambivalente, buitestaander, trickster-entiteite en die lewe van hul magtelose aanbidders met betekenis is.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Pombagira is 'n vroulike trickster figuur wat funksioneer binne een van die vier hoof tipes entidades (entiteite) van Umbanda / Quimbanda. Sy is deel van die povo da rua of straatgeeste, diegene wat die meeste outonomie en krag in die godsdiens het. Hulle is ook die gevaarlikste. Nietemin word die mediums wat onderskeie entiteite insluit, baie gerespekteer, aangesien hulle die energie en aanbevelings van hierdie kragtige geestelike wesens aan die toegewydes wat hul hulp nodig het, oordra.

Umbanda het nie 'n sentrale institusionele struktuur nie, en 'n verskeidenheid godsdienstige sentrums funksioneer onafhanklik van organisasies, praktyke en oortuigings, met die leierskap van 'n mãe of pai de santo (priesteres / priester) wat oorvloedige outonomie het. Die leier gebruik gewoonlik Afrika-afgeleide waarsêery, met cowry-skulpe of klapperstukke, vir hul kliënte wat lede van 'n gegewe godsdienstige gemeenskap mag wees of nie, en simboliese geneesmiddels voorskryf vir verskillende tipes lyding van liggaam en verstand. Dit sluit in aanbiedinge, ritueelbad, en sekere rituele aksies. Aanbiedings word gewoonlik by liminale plekke verlaat, soos die kruispad, die begraafplaas of die strand (Image regs), wat ooreenstem met die aard van die povo da rua (straatgeeste), soos Pombagira. Die toegewydes vergader gereeld vir giras (openbare seremonies), waartydens die mediums tranches betree, die entiteite inkorporeer en raad gee aan toegewydes. Hierdie praktyk, asook die feit dat tydens die Umbanda-seremonies nie hul koppe bedek is nie, en alkohol kan rook en drink, is gekant teen die modus operandi van tradisionele Afro-Brasiliaanse godsdienste, soos Candomblé, waar koppe konsekwent gedek word. niks word tydens seremonies gebruik nie.

Kwessies / UITDAGINGS

Behalwe om deel te wees van die Umbanda / Qimbanda godsdiens, is Pombagira 'n persoon teenwoordig in baie dele van die Brasiliaanse lewe, van literatuur en lied tot seep operas, joernalistiek en polisie ondersoeke (Prandi 1994: 98). 'N Besondere voorbeeld is 'n regsgeding in Rio de Janeiro in 1979-1981 wat deur persartikels na die openbare sfeer gebring is, waarin Pombagira daarvan beskuldig is dat hy 'n vrou aangeval het om 'n misdryf teen 'n mishandelde en onbevoegde man te pleeg. In hierdie moordsaak is die persoon wat Pombagira Maria Padilha insluit, sowel as die vrou van die slagoffer, en twee ander medepligtiges in die hof beoordeel en elk tot veertien tot twintig jaar tronkstraf gevonnis. Onder die kenners wat geroep is om die saak te help en op te los, was 'n Umbanda pai-de-santo (priester), 'n Pinkster-predikant en 'n psigiater (sien Contins and Goldman). Net so, Kelly Hayes in haar boek, Heilige Harlots (2011), bring 'n "onopgeloste" moordsaak op waarin die leser kan uitvind dat die slagoffer uitgeskakel is deur die medium wat Pombagira besit, omdat die vrou die middelman se minnaar was.

As 'n "drempelpersoon" leef Pombagira op die rand van die samelewing, in 'n kontrasterende heelal, en daarom is haar oortredings en karnavalisasies onbeheerbaar. So herwin sy haar ou verbinding met die ongetemde kragte van passie, seksualiteit, bloed en die dood van magtige antieke vroulike gode en hul verteenwoordigers. Wanneer ons hoor van moorde wat na bewering deur Pombagira gepleeg word, soos dié wat hierbo beskryf word, word ons herinner aan 'n lyn uit 'n ou Joruba-mite, 'Moeder wat haar man doodslaan, het hom nog 'n poging verleen' (Beier 1958: 11), wat Pombagira se ambivalensie verder versterk. Haar sterkte spruit uit haar laagste status, uit haar allesomvattende dualiteit, uit die feit dat sy 'n buitestaander is, bevry haar van opgelegde sosiale reëls wat sy kan ontsnap. Soos Michael Taussig bevestig, "Die gode en die geeste is altyd en oral ambivalent, en die duiwel is die aartsvyand van ambivalensie" (Taussig 1980: 230-31).

Maak nie saak hoe dikwels godsdienste soos "White Umbanda" of vroulike godsdienstige figure soos Iemanjá letterlik en metafories gekleur word en verduister word om meer getem en "beskaafde" te wees nie, sommige sektore van die Brasiliaanse samelewing vind 'n manier om die verlore wese van oeroude godhede en godsdienstige praktyke, essensie wat in die meeste gevalle reeds in Yorubaland verlore gegaan het. Die ou funksie van die "heilige hoer" was makliker om wedergebore te word in die liminale omstandighede van die uitgesluites. Hierdie marginale individue ontbreek dikwels basiese dienste en bestaansmiddele en skep alternatiewe, informele of onwettige kringe om inkomste te verdien en om fisiese, emosionele en bonatuurlike hulp te verkry, insluitend deur Pombagiras en Exus. Die sterk agentskap van die Brasiliaanse Umbanda se povo da rua is om blatante misdade en ongeregtighede te verhelp, wat nie deur die owerhede opgelos word nie. Hul moontlike misdade is op sy beurt moeilik om deur verteenwoordigers van wetstoepassing op te spoor. Soos Rut Landes tydens haar 1938-1939-navorsing in Salvador, Bahia, aangaande Candomblé se orixás gesê het: "[Exu] is werklik meer waarde as die gode [orixás] omdat hy dinge gedoen het. . . Hy is op enige tyd gereed vir diens by die kruispad "(Landes 1940: 263).

In die lig van die bemagtigende rol wat Pombagira en ander povo da rua-geeste onvoorspelbaar speel vir die ontheemde bevolking van die Brasiliaanse stedelike sentrums, omdat hierdie entiteite en hul aanbidders die beheer van die gestruktureerde samelewing ontsnap, en weens die gebrek aan etiese reëls wat sulke geeste moet volg, Pombagira is wyd demonized, en word dikwels beskou as 'n she-duiwel. Nietemin is sy steeds die bron van baie sterkte en bemagtiging, hoofsaaklik vir arm vroue, homoseksuele en transgendere individue.

IMAGES
1. Pombagira huis altaar, Salvador, Bahia, Brasilië. Foto en toestemming deur outeur.
2. Verteenwoordiging van die Exu, Rio de Janeiro, Brasilië. Foto en toestemming deur outeur.
3. Exu Zé Pilintra, Rio de Janeiro, Brasilië. Foto en toestemming deur outeur.
4. Povo da rua (straatgeeste) Pombagira en Exu, Brasilië. Foto en toestemming deur outeur.
5. Umbanda bied op 'n strand in Angra dos Reis, Brasilië. Foto en toestemming deur outeur.

Verwysings
Tensy anders vermeld, word die materiaal in hierdie profiel getrek uit Vurige Feminine Divinities van Eurasië en Latyns-Amerika deur Małgorzata Oleszkiewicz-Peralba (Palgrave Macmillan 2015 en 2018). Alle vertalings in hierdie teks is deur die outeur.

Beier, Ulli. 1958. "Gelede Masker." Odu 6: 5-24.

Bittencourt, José Maria. 2006. Geen Reino dos Exus. Sesde uitgawe. Rio de Janeiro: Pallas.

Brumana, Eduardo Giobellina, en Elda Gonzales Martinez. 1989. Geeste van die kantlyn: Umbanda in Sao Paulo. Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis. Uppsala: Almqvist.

Burdick, John. 1990. "Skinder en Geheimhouding: Vroue se Artikulasie van Binnelandse Konflik in Drie Godsdienste van Stedelike Brasilië." Sosiologiese Analise 50: 153-70.

Capone, Stefania. 2004. 'N Busca da África geen candomblé: tradição e poder no Brasil. Trans. Procópio Abreu. Rio de Janeiro: Pallas.

Contins, Marcia, en Marcio Goldman. 1985. "O caso da Pombagira. Religião e violência: Uma analise do jogo discursivo entre umbanda e sociedade. " Religião e sociedade 11: 103-32.

Hayes, Kelly E. 2011. Heilige Harlots: Femininity, Sexuality, and Black Magic in Brasilië. Berkeley: Universiteit van Kalifornië Pers.

Hayes, Kelly. 2005. "Fogos cruzados: 'n traição en limites da possessão Pomba Gira. Trans. M. Souza. " Religião e Sociedade 25: 82-101.

Landes, Rut. 1940. "Fetish Aanbidding in Brasilië." Amerikaanse Folklore 53: 261-70.

Martine, George, en Gordon McGranahan. 2010. Brasilië se vroeë stedelike oorgang: Wat kan dit verstedelikende lande leer? Londen en New York: IIED en UNFPA.

Molina, NA en Saravá Pomba Gira. Rio de Janeiro: Espiritualista.

Oleszkiewicz-Peralba, Małgorzata. 2015. Vurige Feminine Divinities van Eurasië en Latyns-Amerika: Baba Yaga, Kali, Pombagira, en Santa Muerte. New York, NY: Palgrave Macmillan.

Prandi, Reginaldo. 1994. "Pombagiras dos candomblés e umbandas as gesigte inconfessas do Brasil." Revista brasileira die ciências sociais 26: 91-102.

Landes, Rut. 1940. "Fetish Aanbidding in Brasilië." Amerikaanse Folklore 53: 261-70.

Sadlier, Darlene J. 2008. Brasilië verbeel. Austin: Universiteit van Texas Press.

Santos, Juana Elbein dos. 1993. Os nàgô ea morte. Sewende Uitgawe. Petrópolis: Vozes.

Taussig, Michael T. 1980. Die Duiwel en Bedryfsfetisjisme in Suid-Amerika. Chapel Hill: Universiteit van North Carolina Press.

Washington, Teresa N. 2005. Ons Moeders, Ons Magte, Ons Tekste. Bloomington: Indiana University Press.

AANVULLENDE HULPBRONNE

Augras, Monique. 2000. "Die Iyá mi a Pomba-Gira: transformações en telefonos da libido." Pp. 14-33 in Moura, Candomble, bewerkte bu Carlos Marcondes de Moura. Rio de Janeiro: Pallas.

Capone, Stefania. 2010. Soek na Afrika in Brasilië: Krag en Tradisie in Candombé. Vertaal deur Lucy Lyall Grant. Londen: Duke Universiteit Pers.

Cunha, Mariano Carneiro da. 1984. 'N Feitiçaria entre os Nagô-Yorubá. " Dedalo 23: 1-16.

Drewal, Henry John, en Margaret Thompson Drewal. 1990 [1983]. Gẹlẹdẹ: kuns en vroulike mag onder die Yoruba. Bloomington: Indiana University Press.

Drewal, Henry. 1974. "Efe: Voiced Power en Pageantry." Afrikaanse Kunste 7: 26–29, 58–66, 82–83.

Hayes, Kelly E. 2009. "The Dark Side of the Feminine: Pomba Gira Spirits in Brasilië." Pp. 119-32 in Gendering Globale Transformasies: Geslag, Kultuur, Ras en Identiteit, geredigeer deur Chima J. Korieh, en Philomina Okeke-Ihejirika.

Hess, David J. 1992. "Umbanda en Quimbanda Magic in Brasilië." Pp. 135-53 in Argiewe van die wetenskap sociales die religions 79: 135-53.

Hess, David J., en Roberto A. DaMatta, eds. 1995. Die Brasiliaanse legkaart: Kultuur op die Grenslande van die Westerse Wêreld. New York: Colombia University Press.

Landes, Rut. Die Stad van Vroue. 1994 [1947]. Albuquerque: Universiteit van New Mexico Press.

Lerch, Patricia B. 1982. "'N Verduideliking vir die oorheersing van vroue in die Umbanda-kultusse van Porto Alegre, Brasilië." Stedelike Antropologie 2: 237-61.

Marinis, Valerie De. 1998. "Met Dance and Drum: 'n Psigokulturele Ondersoek na die Betekenismakende Stelsel van 'n Afrika-Brasiliaanse Macumba Gemeenskap in Salvador, Brasilië." Pp. 59-73 in Nuwe neigings en ontwikkelings in Afrika-godsdienste, geredigeer deur Peter Clarke, Westport, CT: Greenwood.

Meyer, Marlyse. 1993. Maria Padilha e toda a sua quadrilha: die amante de um rei die Castela a Pomba-Gira die Umbanda. Sao Paulo: Duas Cidades.

Montero, Paula. 1985. Da Doenca à Desordem: 'n Magia na Umbanda. Rio de Janeiro: Graal.

Nascimento, Adriano Roberto Afonso doen, Lidio de Souza, en Zeidi Araújo Trindade. 2001. "Exus e Pombas-Giras: O Masculino eo Femenino nos Puntos Cantados da Umbanda." Psicologia em Estudo, Margingá 6: 107-13.

Oleszkiewicz-Peralba, Małgorzata. 2009 [2007]. Die Swart Madonna in Latyns-Amerika en Europa: Tradisie en Transformasie. Albuquerque: Universiteit van New Mexico Press.

Pereira, Cristina da Costa. 2003. Povos die rua. Rio de Janeiro: Luziletras.

Pereira, Mariana Figueiredo die Castro. 2009. "'N evolução habitacional-urbana na Cidade de Rio de Janeiro." Em Debate 8 (2009). Toegang verkry vanaf http: // wwwmaxwell. lambda.ele.puc-rio.br op 28 April 2014.

Prandi, Reginaldo. 2000. "Afrika-gode in kontemporêre Brasilië: 'n Sosiologiese Inleiding tot Candomblé Today." internasionaal sosiologie 15: 641-63.

Prandi, Reginaldo. en "Exu de Mensageiro à Diabo." RevistaUSP. Toegang verkry vanaf http://candomble.i8.com op 19 Oktober 2011.

Rey-Henningsen, Marisa. Die wêreld van die Ploughwoman. Helsinki: Suomalainen.

Szakolczai, Arpad. 2009. "Liminality and Experience: Strukturering Transitêre Situasies en Transformatiewe Aktiwiteite." Internasionale Politieke Antropologie 2: 141-72.

Thomassen, Bjorn. 2009. "Die gebruike en betekenis van liminaliteit." Internasionale Politieke Antropologie 2: 5-27.

"The Thunder Perfect Mind." 1977. Die Nag Hamadi-biblioteek in Engels. Vertaal deur lede van die Koptiese Gnostiese Biblioteekprojek van die Instituut vir Oudheid en Christendom. New York: Harper.

Trinidade, Liana. 1985.  Exu poder e perigo. Sao Paulo: Icone.

Turner, VW Die Drums of Affliction. Oxford: Oxford University Press, 1968. Print.

Turner, Victor. 1975 [1974]. Dramas, velde en metafore. Ithaca en Londen: Cornell University Press.

Turner, Victor. 1974. "Liminal to Liminoid in Play, Flow, and Ritual: 'n Opstel in Vergelykende Symbologie." Rice University Studies 60: 53-92.

Turner, Victor. 1967. Die bos van simbole. Ithaca, NY: Cornell University Press.

Turner, Victor. 2009 [1969]. Die Rituele Proses: Struktuur en Anti-struktuur. New Brunswick: Aldine.

Umbanda: Die Probleemoplosser. 1977-1991. Geproduseer en gerig deur Stephen Cross. Openbare Mediaflieks, Inc. Videokassette.

Van Gennep, Arnold. Die Rites of Passage. 1960 [1908]. Vertaal deur. Monika B Vizedom en Gabrielle L. Caffee. Chicago, IL: Universiteit van Chicago Press.

Post Datum:
24 Oktober 2018

 

 

 

Deel