Kaarina Aitamurto

Rodnoverie

RODNOVERIE TYDLYN

1979:  Desionizatsiya is uitgegee deur Valerii Emelyanov (1929 - 1999).

1986:  Obshestvo Volkhov (die Vereniging van Volkhvs, die wyse manne of die towenaars) is in Leningrad gestig deur Viktor Bezverkhii (1930 - 2000). In 1990 het die gemeenskap sy naam verander na Sojoes Venedov (Unie van Veneds).

1990:  Kupala is gestig. Vseslav Svyatozar (1955 -) is benoem as die hoof van die gemeenskap.

1992: Die eerste uitgawe van die Velesova Kniga (Die boek van Veles) is uitgegee deur Aleksandr Asov (1964 -) onder die skuilnaam Bus Kresen.

1992:  Drevnerusskaya Ingliisticheskaya Tserkov 'Pravoslavnykh Staroverov-Inglingov (DITPSI, Old Russian Ingling Church of Orthodox Oldbeliever-Inglings, hierna die Ingling Church) is in Omsk gestig deur Aleksandr Khinevich (1961 -).

1993:  Slavyano-goritskaya bor'ba. Iznachalye (Slaviese tumulusgeveg. Die begin) is uitgegee deur Aleksandr Belov (Selidor, 1957 -).

1994:  Moskovskaya Slavyanskaya Yazycheskaya Obshchina (Moskou Slawiese Heidense Gemeenskap) is geregistreer as 'n godsdienstige organisasie.

1997:  Sojoes Slavyanskikh Obshchin (Union of Slavic Communities) is in Kaluga gestig. Vadim Kazakov (1965–) is aangewys as die hoof van die gemeenskap. Later herdoop tot Soyuz Slavyanskikh Obshchin Slavyanskoi Rodnoi Baie (SSO SRV, Unie van Slawiese gemeenskappe van die Slawiese inheemse geloof).

1997:  Russkoe Osvoboditel'noe Dvizhenie (Russiese bevrydingsbeweging) is gestig deur Aleksei Dobrovol'skii (Dobroslav, 1938 - 2013).

1998: Die gemeenskap Rodolyubie (die liefde van Rod) is gestig. Il'ya Cherkasov (Veleslav, 1973) is benoem as die hoof van die gemeenskap.

1999: Die sambreelorganisasie Velesov Krug (VK, Circle of Veles) gestig. Il'ya Cherkasov is aangewys as die hoof van die gemeenskap.

2002:  Krug Yazycheskoi Traditsii (KYaT, Circle of Pagan Tradition) is gestig op grond van Bitsevskoe Obrashchenie en Bitsevskii dogovor (Bitsa-ooreenkoms).

2009: Die Ingling-kerk is verban as 'n ekstremistiese organisasie. Die leier daarvan, Aleksandr Khinevich, het 'n proeftydperk van twee jaar gekry.

2009: Die eerste nommer van die tydskrif Rodnoverie wat gepubliseer word.

2009: SSO SRV en KYaT het 'n gesamentlike verklaring uitgereik oor 'veranderinge in die begrip van taal en tradisie van Slawiërs en oor die pseudo-heidendom', wat die werke van sommige outeurs, waaronder die leier van die Ingling-kerk, Aleksandr Khinevich, as onwetenskaplik veroordeel het.

2011: Vadim Kazakov het bedank uit die leierskap van die SSO SRV. Maksim Ionov (Beloyar, 1971 -), wat Kazakov ondersteun, is verkies tot die nuwe hoof van die organisasie.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die Rodnoverie was nog nooit 'n maklik afgebakende beweging nie en daarom is dit onmoontlik om 'n spesifieke oomblik of selfs 'n plek vir sy ontstaan ​​te bepaal. Gedurende die Sowjet-tyd kan vae idees van die heidendom as 'n wêreldbeskouing, filosofie of godsdiens gevind word in kuns, letterkunde en filosofie. Die eerste openbare voorspraak vir die heidendom as godsdiens was egter die boek Desionizatsiya deur die Arabis Valerii Emelyanov in 1979. Die boek, wat die eerste keer in Sirië gepubliseer is, beweer dat die heidendom die doeltreffendste godsdiens was om die "Sionistiese wêreldsameswering" te bestry, wat eintlik die hooftema van die boek was.  Desionizatsiya het baie min te sê gehad oor die leerstellige of rituele kant van die heidendom, maar baie van die idees daarvan kan gevind word in die latere nasionalistiese en antisemitiese Rodnoverie-literatuur. In 1980 is Emelyanov verbind tot 'n geesteshospitaal omdat hy sy vrou vermoor het en is hy na ses jaar vrygelaat. Hy het by die berugte Russiese nasionalistiese organisasie aangesluit, Pamyat, maar is gedwing om dit te verlaat weens sy godsdienstige sienings. Emelyanov het sy eie heiden gestig Pamyat en saam met Aleksandr Belov (Selidor) en die nasionalistiese dissident Aleksei Dobrovol'skii (Dobroslav) een van die eerste Rodnoverie-groepe, die Moskovskaya Slavyanskaya Yazycheskaya Obshchina aan die einde van die 1980's.

Ongeveer terselfdertyd in Leningrad, maar blykbaar sonder verbintenis met die Heidene van Moskou, 'n ander geheime, ultra-nasionalistiese en antisemitiese heidense gemeenskap, die Obshestvo Volkhov, is in 1986 gestig deur 'n universiteitsonderwyser van die Marxisme-Leninisme, Viktor Bezverkhii (Ded, Ostromysl). Die gemeenskap bestaan ​​hoofsaaklik uit die studente van Bezverkhii en hy word deur die KGB gewaarsku vir sy aktiwiteit. In 1990 kon Bezverkhii 'n nuwe, nou openlik funksionerende organisasie, die Sojoes Venedov. Die gemeenskap het later in drie takke verdeel en later in twee mededingende Soyuz Venedovs. In die 2000's was dit aktief in die internasionale Veche, 'n organisasie wat volgelinge van die Slawiese inheemse geloof in lande soos Belo-Russe, Pole, Oekraïne, Serwië, Bulgarye en Slowenië versamel het.

Sojoes Venedov was van kardinale belang vir die ontstaan ​​van die heidense toneel in Sint Petersburg. Vir byvoorbeeld, aan die begin van die negentigerjare het een van die aktiviste van hierdie gemeenskap, 'n kleuterskoolonderwyser, Vladimir Golyakov (Bogumil II Golyak, 1990 -), 'n organisasie gestig genaamd Shag Volka wat "Slawiese medisyne" verskaf het, en in 1997 die Rodnoverie-organisasie Skhoron Ezh Slowenië (SES). [Afbeelding regs] Hierdie gemeenskap het 'n tempel in die suidelike deel van die stad opgerig, waar dit drie keer per week rituele gehou het tot 2007, toe die tempel deur die stad verwyder is en die gemeenskap 'n nuwe plek vir sy rituele moes vind. Golyakov beweer dat hy voortgaan met 'n geslagslyn van Volkhvs (wyse manne of towenaars) wat kennis van die elfde eeu oorgedra het en die titel as die Opperpriester van alle Slawe toegeëien het (Verchovnyi zhrets vsekh slavyan). Van die lede van die groep was velkoppe en in 2003 het Golyakov vyf jaar proeftydstraf gekry vir die aanval op die kantoor van die beroemde menseregte-organisasie, Memorial. In 2007 het Golyakov baie aandag in die media gekry toe hy, geklee in die kostuum van 'n Slawiese Volkhv, hom aan die voorkant van die nasionalistiese Russiese optog in Sint Petersburg geplaas het, en dit blykbaar die leiding gegee het, alhoewel hy geen band met die organiseerders gehad het nie. van die optog.

In die 1980's, benewens nasionalistiese kringe, het die idees van die heidendom ook te voorskyn gekom te midde van die intelligentsia, geïnteresseerd in mistiek en alternatiewe spiritualiteit, veral Oosterse tradisies. Een van die voorste heidense figure in hierdie kringe was die psigoanalis, Grigorii Yakutovskii (Vseslav Svyatozar), wat die gemeenskap gestig het Kupala in 1990. Sjamanisme het 'n belangrike rol gespeel in die leer van Yakutovskii, hoewel sommige Rodnovers hom van eklektisisme beskuldig het. 'N Nuwe gemeenskap Kolyada later van Kupala geskei en daarna 'n unie met die gemeenskap gevorm Vyatichi. Hierdie gemeenskappe het later 'n belangrike rol gespeel in die stigting van die sambreelorganisasie Krug Yzycheskoi Tradititsii, wat die minder nasionalisties-georiënteerde deel van die Rodnoverie verteenwoordig het (Aitamurto 2016: 6-52).

'N Veel wyer gehoor is bereik deur 'n reeks artikels oor die Slawiese godsdienstige tradisie deur Aleksandr Asov in 'n baie gewilde tydskrif Nauka en Religiya aan die einde van die 1980's. In 1992 publiseer Asov die eerste uitgawe van die manuskrip Velesova Kniga (die Boek van Veles), wat na bewering uit die negende eeu afkomstig is. Alhoewel Velesova Kniga word byna eenparig verklaar dat dit 'n literêre vervalsing onder historici is, het Asov se talle heruitgawes miljoene eksemplare verkoop. Die egtheid van die Boek van Veles is deur die meerderheid van Rodnovers ten minste tot in die 2000's verdedig, hoewel 'n meer kritiese houding deesdae meer veld gewen het. Die Velesova Kniga het 'n groot invloed gehad op die vorming van die Rodnoverie, maar Asov self het egter nooit 'n gesaghebbende posisie in die beweging gekry nie. Een van die redes hiervoor is dat hy daarvan beskuldig word dat hy te kommersieel gerig is en dat hy nasionale skatte gesteel het deur kopiereg op die publikasies van die Velesova Kniga.

In ietwat ander kringe is 'n 'antieke Russiese' gevegsport egter Slavyano-goritskaya bor'ba, ontwikkel deur Aleksandr Belov, het wyd aandag gekry. In die negentigerjare het die organisasie honderde plaaslike klubs gehad. In Belov se filosofie het die heidendom 'n vegtergees voorgestaan, en die klubs het baie nasionalisties georiënteerde mense aangetrek, waaronder skinheads (Meranvil'd 1990).

In 1999 het 'n nuwe golf van belangstelling in die heidendom via die boek 'n vastrapplek onder ultra-nasionalistiese jeug gekry Udar Russikgh Bogov (die staking van Russiese gode) geskryf deur die skuilnaam Istarkhov. Die heidendom het gewild geraak onder Russiese velkopkoppe, hoewel dit dikwels min rituele dimensie of selfs leerstellige besinning ingesluit het. Daar is talle gevalle waar individue en groepe rassistiese of antisemitiese aanrandings gepleeg het en hulself as heidene of rodnovers geïdentifiseer het (Shnirel'man 2013). Gewoonlik het hulle egter geen verbintenisse met die hoofstroom-organisasies in Rodnoverie gehad nie.

Die godsdiensbevryding aan die begin van die negentigerjare het geleenthede gebied om die godsdiens openlik te vertoon, maar die tyd is ook gekenmerk deur politieke, sosiale en ekonomiese onsekerheid. 'N Groot aantal van die heidense organisasies of groeperings in die negentigerjare was polities georiënteerd met programme wat wissel van ultra-regs tot ultra-links, maar in die reël diegene wat 'n nasionalistiese ideologie onderskryf. Een van die eienaardigste, maar ook suksesvolste was die beweging Kontseptiya Obshchestvennoi Besopasnosti (die konsep van sosiale sekerheid, KOB), wat gebaseer was op 'n oorkoepelende teorie van die wêreldorde, oorheers deur 'n geheime elite wat afkomstig is van antieke Vrymesselaars. Op hierdie bloeitydperk beweer hierdie openlike Stalinistiese beweging dat hulle 50,000 lede het. Die KOB het ook 'n party gestig, Edinenie, wat 1.17 persent van die stemme tydens die Parlementsverkiesing in 2003 (Moroz 2005) verower het. Die KOB het die heidendom onderskryf, maar die godsdiens was nooit voorop in sy ideologie nie. Dit lyk dus redelik om aan te neem dat baie van sy ondersteuners die KOB nie as 'n heidense organisasie beskou het nie en hulself nie as heidene geïdentifiseer het nie.

Aan die begin van die millennium het sommige nasionalisties georiënteerde organisasies meer aandag aan die rituele praktyke en teologie gegee. Opeenvolgend het hulle hulself meer gerig op die "heidense godsdienstige" toneel, in plaas van politieke nasionalisme. Die Sojoes was aan die voorpunt van hierdie ontwikkeling Slavyanskikh Obshchin Slavyanskoi Rodnoi Baie (SSO SRV), wat byvoorbeeld begin verwag het dat deelnemers hulself in tradisionele Russiese klere aantrek vir die rituele. Aan die einde van die negentigerjare het die hoof van die SSO SRV, ingenieur Vadim Kazakov, wat reeds boeke oor Russiese name en Slawiese godsdienstige tradisies gepubliseer het, die term "Rodnoverie" geskep, wat afgelei is van die woorde native (rodnaya) en geloof (waar). Vandag nog noem baie aanhangers van die Slawiese heidendom hul godsdiens 'heidendom' of verwys hulle in ander terme. Deur die jare heen het die woord Rodnoverie homself egter binne die beweging gevestig. Een van die hoofredes is ongetwyfeld dat dit nie die soort negatiewe konnotasies het wat die woord heidendom (yazychestvo) het in die Russiese taal.

Die oorheersing van nasionalisme in die heidense beweging en die beeld van die heidendom het ook by sommige Rodnovers kommer uitgespreek. In 2002, 'n nuwe sambreelorganisasie Krug Yazycheskoi Traditsii (KYaT) is in Moskou gestig. Sy stigtingsdokument, die Bitsa-appèl, het die nasionale chauvinisme veroordeel as onversoenbaar met die gees van die heidendom:

Die heidense tradisie van slawe (Rodnoverie), soos die heidendom self - heidense tradisie in die algemeen - het oorspronklik nie die begrip nasie gehad nie. Heidense tradisie, as 'n wêreldbeskouing en egte volksgeloof, het duisende jare voor die oomblik in die samelewingsgeskiedenis ontstaan, toe die eerste nasies chronologies verskyn. Maar die heidendom het die begrip 'mense' altyd geken en erken [narod], hoewel nie soseer in 'n biologiese aspek nie, maar eerder in 'n kulturele betekenis.

Daar word gepoog om die simbole en terminologie van die heidendom vir onbedoelde doeleindes te gebruik, soos om nasionale chauviniste te bou op 'n 'ware Ariese' basis, maar om hulself te bedek met die blink naam van ons gode - sulke feite vind plaas en word behoorlik beoordeel. in hierdie appèl.

Liefde teenoor die inheemse aarde, 'n houding teenoor die magte van die wêreld - as lewende wese, dws gode, eerbied vir die gode - moet die voorouers van die voorvaderlike, historiese en geestelike voorouers nader bring aan mense wat op dieselfde aarde woon.

Die dokument is onderteken deur talle Rodnoverie-organisasies, soos Krug Bera, Kolyada Vyatichei, Kupala, Moskovskaya Slavyanskaya Obshchina en Slaviya. Die dokument was ook 'n voorstander van die Bitsa-appèl wat die antagonisme tussen die KYaT en die SSO SRV verpersoonlik.

Nietemin het nie alle Rodnoverie-organisasies betrokke geraak by die geskille oor nasionalisme en die Bitsa-appèl nie. Een van die vinnigste groeiende sambreelorganisasies van Rodnoverie in die 2000's is die Velesov Krug (VK), gestig in 1999 deur 'n jong charismatiese leier en 'n produktiewe skrywer, Il'ya Cherkasov (Veleslav), wat 'n agtergrond gehad het in die studie en praktyk van Oosterse spiritualiteit en mistiek. Alhoewel dit welbekend is dat daar ook ultra-nasionalistiese lede in die VK is, beloof die organisasie nadruklik om apolitiek te wees en keur dit nie die politisering goed nie gebeure. Anders as baie Rodnoverie-leiers, stel Veleslav belang in en neem hy donkerder kante in sy leerstellings in. Benewens die Rodnoverie as sodanig, het hy op sy weergawe van 'n linkerpad gepubliseer, Navii sit ' (die weg van Nav, die sinistere pad). [Beeld regs]

In die 2000's het die Rodnoverie-beweging vinnig gegroei weens die internet. In Rusland was die Rodnoverie een van die eerste godsdienste wat die geleenthede van die aanlynruimte benut het. Klein gemeenskappe het webwerwe geskep en foto's van hul feeste aanlyn vertoon. Die beskikbaarheid van beeldmateriaal van rituele het ook 'n mate van eenvormigheid geskep in die idees van hoe Rodnoverie-feeste moet wees. Individue in afgeleë dele van die land kon aan aanlynbesprekings deelneem en mense in hul gebiede soek (Gaidukov 2013). In hierdie besprekings het baie aan die lig gebring dat hulle gedink het dat hulle die enigste is wat die voor-Christelike geloof aanhang, en het hulle geesdrif uitgespreek om hierdie aanlyn- en aflyn-gemeenskappe te vind.

Die vermindering van die oorheersing van die ultra-nasionalistiese politiek binne die Rodnoverie-kringe, of ten minste hul openlike vertoon, was ook te wyte aan die anti-ekstremistiese wette vanaf 2002. Op grond van hierdie wette is honderde Rodnoverie-publikasies as ekstremisties en talle verbied organisasies gelikwideer is. Een van die eerste stigters van die beweging, Dobroslav, was een van die eerste Rodnoverie-outeurs, wie se publikasie onder die lys van verbode literatuur gelei het. Sy filosofie was 'n vreemde mengsel van diep ekologie, natuurverering, flagrante antisemitisme en bewondering van die nasionaal-sosialisme. Hy was aktief in baie van die eerste Rodnoverie-organisasies en in 1997 het hy 'n ultranasionalistiese organisasie gestig, Russkoe Osvoboditel'noe Dvizhenie. Nietemin het hy reeds in die negentigerjare van die hoofstad na die platteland in Kirov-oblast teruggetrek om volgens sy oortuiging te leef. [Beeld regs] Dobroslav se huis het 'n pelgrimstog geword, veral vir ultra-nasionalistiese jeug tot sy dood in 1990 (Shizhenskii 2013). Dobroslav se begrafnis, waarin sy lyk op 'n vreugdevuur veras is, was 'n belangrike gebeurtenis in die Rodnoverie-beweging.

Een van die grootste heidense organisasies wat as ekstremisties verbied is, was Drevnerusskaya Ingliisticheskaya Tserkov 'Pravoslavnykh Staroverov-Inglingov (DITPSI, hierna die Inglingkerk) wat in Omsk geleë was, maar regdeur Rusland bedrywig was. Die Ingling Kerk het beweer dat dit 'n ononderbroke Ariese tradisie voorstel en dat hy geheime antieke manuskrip van Slavyano-Ariiskie Vedywaarvan dele eksemplare van die antieke Skandinawië was Ynglinga Saga. [Afbeelding regs] Die leerstellings van hierdie kerk bevat buitengewone aansprake op die lees van biologie en geskiedenis. Daar word byvoorbeeld aangevoer dat die mensdom bestaan ​​uit verskillende rasse wat uit verskillende planete ontstaan ​​het en dat die voorouers van die "Ariërs" honderde jare lank kon lewe. Die Ingling-kerk is fel gekritiseer deur die grootste Rodnoverie-organisasies, wat beweer het dat die Kerk nie die heidendom verteenwoordig nie, maar die publikasies daarvan is in duisende eksemplare verkoop en baie mense het die Rodnoverie-beweging deur die Ingling-kerk gevind.

Volgens die anti-ekstremistiese wetgewing het die owerhede ook toesig op die internet en op baie Rodnoverie-webwerwe en -forums begin, waar die moderators die aanlyn-deelnemers voortdurend herinner het aan die moontlike gevolge van uitsprake wat as ekstremisties beskou kan word. Op hierdie manier is die hoofstroom-organisasies van Rodnoverie genoop om selfsensuur te kies en te kies of hulle bereid is om hul organisasie te waag om kontroversiële aktiwiteite aan te pak. Aan die einde van die 2000's het die standpunte van die voormalige wedywering, die KYaT en die SSO SRV nader gekom, wat hulle in staat gestel het om met samewerking te begin, alhoewel die aktiwiteit van die KYaT in die 2010's gewankel het en baie gemeenskappe dit verlaat het. In 2009 het die joernaal Rodnoverie is gestig. Dit is 'n gesamentlike onderneming van die SSO SRV, KYaT en die VK en elke nommer bevat tekste van outeurs van al hierdie organisasies. [Beeld regs] Die drie organisasies het ook openbare verklarings uitgereik in die naam van die Sovet Trekh (die Raad van Drie). Een van die hoofdoelwitte van hierdie uitsprake was groepe, outeurs of godsdiensleiers, wat volgens die Raad die geskiedenis vervals het of die heidendom as 'n godsdiens verkeerd voorgestel het. Sulke groepe en individue sluit byvoorbeeld Aleksandr Asov, Vladimir Golyakov en Vladimir Kurovksii (1976 -), die leier van die Oekraïner, in. Rodovoe Ognishche wat ook in Rusland gewild geword het.

In 2014 het die anneksasie van die Krim en veral die oorlog in die Oekraïne die Russiese nasionalistiese opposisie verdeel in diegene wat Poetin se optrede ondersteun en diegene wat dit gekant het. Ook Rodnovers is verdeeld oor hierdie kwessie. 'N Paar Rodnovers het Oekraïne openlik gesteun, maar honderde vrywillige Rodnoverie-vegters het na die Oekraïne vertrek om vir die rebelle te veg. 'N Bataljon wat bestaan ​​uit Rodnovers, Svarozhitsi (Svarog-batallion), het uit meer as 800 man bestaan ​​voordat die leier daarvan in hegtenis geneem is (Morin 2015). Ook aan die ander kant, onder die Oekraïense magte, neem Slawiese heidene deel aan die geveg in die nasionalistiese Azov-bataljon. Die onderwerp wek hewige besprekings onder Rodnovers in die sosiale media. Die hoofstroomorganisasies het geen amptelike standpunt ingeneem oor die anneksasie van die Krim of die oorlog teen die Oekraïne nie, maar veral onder die heidene in groot stede soos Moskou en Sint-Petersburg is daar ook baie ontevredenheid oor Poetin se politiek, sowel binnelandse as buitelandse. .

Leerstellinge / oortuigings

Daar is geen eenstemmige ooreengekome leerstellings in Rodnoverie nie, en ten spyte van voortdurende debatte oor byvoorbeeld die aard of historiese egtheid van sommige gode of rituele, beskou baie Rodnovers die vryheid van gewete en pluralisme as die kernwaardes van die godsdiens. Wat vir Rodnovers algemeen is, is dat hulle hul leerstelling baseer op die voor-Christelike Slawiese godsdienstigheid, of wat daarvan bekend is, en in die Russiese volkstradisie. Die tweede deel van die woord 'Rodnoverie' verwys na geloof (vera) en baie Rodnovers verkies hierdie konsep in plaas van die term 'godsdiens'. Volgens hierdie standpunt impliseer 'godsdiens' iets dogmaties en geïnstitusionaliseerd, terwyl geloof soepeler en meer gepersonaliseer word. Dit is ook algemeen om aan te voer dat die heidendom meer 'n wêreldbeskouing of lewensfilosofie is as 'n godsdiens, want dit word beweer dat dit nie van mense vereis om in iets buite hul sinne te "glo" nie.

Die meerderheid van Rodnoverie-publikasies en -gemeenskappe onderskryf politeïsme, maar daar is Rodnovers, wat die verskillende gode beskou as net verskillende verpersoonlikings van een god en selfs ateïs Rodnovers, wat gode meer as simbole vir natuurverskynsels en -kragte verstaan. Sommige gemeenskappe hou aan gode soos Rod, Svarog, Triglav of Dazhdbog as oppergode. Veleslav (2016: 26) skryf byvoorbeeld:

Volgens Slavic Rodnovery is die hoogste godheid van die wêreld wat is (Triworld) en 'n besliste bestaan ​​Svarog (vgl. Brahma), die Skepper, Demiurge van die Heelal. Die goddelike beskermhere van die wêreld wat is (Triworld) is ondergeskik aan Svarog (soos aan 'n stamvader), en gode wat die algemene naam van Svarozhichi deel - Dazhdbog, Perun, ens.

In die gemeenskappe is miskien die gewildste gode die dondergode en krygers, Perun en die poësie, kuns en vee, Veles. Dit is tipies dat gemeenskappe en individue kies om die pad van een van hierdie gode te volg, afhangende van hul belangstellingsareas. Gevolglik is Perun gewoonlik 'n meer sentrale god in nasionalisties-georiënteerde gemeenskappe. Baie gode word met seisoene geassosieer, soos die godin Mara, wat die dood en die winter verteenwoordig. Lada is die godin van liefde, familie en gewasse, terwyl die godin van die noodlot en die onderwêreld Makosh is. Hierdie lys van vereerde gode is geensins volledig nie, maar 'n beskrywing van al die verskillende gode en hul interpretasies val buite die bestek van hierdie teks. As gevolg van die fragmentariese kennis van die voor-Christelike tradisie en streeksverskille, is daar talle mededingende begrippe oor die Slawiese panteon. Die kwessie kom ook neer op die gewig wat gegee word aan die wetenskaplike studie van geskiedenis en die belangrikheid wat aan historiese akkuraatheid gegee word. Baie godhede, soos Rod, Kupala of Chislobog, word deur sommige Rodnovers as nuwe uitvindings aan die kaak gestel, maar ander verwerp die verwysings na akademiese studie van die geskiedenis en verwys na minder gesaghebbende bronne. Nog ander beskou historiese akkuraatheid as sekondêr tot die geestelike ervaring van hierdie gode.

In die rituele word die gode vereer, maar Rodnovers wil gewoonlik 'n onderskeid tref tussen die Heidense en (Ortodokse) Christelike houding teenoor goddelikheid. 'N Slagspreuk wat gereeld herhaal word in die beweging is: "Ons is nie God se slawe nie, maar seuns." Hierdie slagspreuk verwys na die Ortodokse frase wat gelowiges as "God se slawe" identifiseer en spreek die meer gelyke houding van heidene met hul gode uit. Daar word beweer, metafories of nie, dat Slawiërs die kleinkinders van Dazhdbog is. Rodnovers vereer gode, maar baie van hulle hou die reg en die noodsaaklikheid van die individu vas om sy of haar eie besluite volgens eie bewussyn te neem en die gevolge van hul optrede in die gesig te staar.

Die Rodnoverie word gereeld gedefinieer as 'n natuurgodsdiens of geloof (prirodnaya vera) en die vestiging van 'n verbintenis met die natuur en die verering daarvan, staan ​​sentraal in die beweging. Die natuur kan egter ook in 'n nasionalistiese raamwerk as ons, Slawiese of Russiese aard verstaan ​​word. Hierdie soort persepsie versterk die verdeling van etnisiteite met hul afgebakende, onveranderlike eienskappe en omgewings (Ivakhiv 2002). Terselfdertyd kan Rodnovers ook 'n dieper verbintenis met hul lokaliteite voel as met Rusland as 'n staat. In 'n opname wat deur Roman Shizhenskii gedoen is, het Rodnovers die begrip Moederland geïdentifiseer (Rodina) op verskeie maniere, soos ''n gebied waarheen ek 'n dag kan loop' 'in plaas daarvan om dit aan die Russiese staat te koppel (Shizhenskii en Aitamurto 2017). Nietemin, in die hedendaagse Rodnoverie is nasionalisme inderdaad 'n algemene kenmerk. Ten minste so gereeld soos dit gedefinieër word as natuurgeestelikheid, word Rodnoverie voorgestel as die geloof van die voorouers. Die verering van voorvaders kom byna so algemeen voor in Rodnoverie-tekste en -rituele as die verering van gode. Baie, indien nie die meerderheid van Rodnovers nie, aanvaar slegs mense met Slawiese afkoms. Sommige uitsonderings toon egter dat hierdie reël gebuig kan word ten opsigte van mense, wie se voorkoms nie van gemiddelde Russe verskil nie, terwyl die Joodse erfenis baie meer tot ontslag lei.

Rodnovers beklemtoon die immanensie van die lewe, die lewe in die hier en nou. Hulle voer aan dat mense die gevolge van hul optrede in hierdie lewe sal ervaar. Baie beweer dat mense moet deelneem aan die verbetering van die lewe en die bewaring van die natuur in hierdie wêreld in plaas daarvan om te peins oor dit wat transendent is. Die fokus op immanensie word getuig van die relatiewe skaarste aan debatte rakende die hiernamaals. Gegewe die veelheid van die Rodnoverie, is daar nietemin ook aanhangers en outeurs wat glo in reïnkarnasie, of 'n hiernamaals, wat gewoonlik Iriya genoem word, waarin goeie dade beloon sal word. 'N Algemene persepsie van die wêreld verdeel dit in drie dimensies: Prav, Nav, en Yav. Die manier waarop dit verstaan ​​word, verskil, maar op 'n vereenvoudigde manier kan dit verklaar word as die onderwêreld (Nav), ons wêreld (Yav), en 'n boonste wêreld of die wêreld van idees (Prav).

RITUELE / PRAKTYKE

Die Rodnoverie-kalender is gebaseer op natuurlike siklusse en die Russiese boeretradisie. Drie hoofgebeurtenisse is die somerstilstand (Kupala), die winterstilstand (Kolyada), En Maslenitsa (Shrovetide) in Maart. Ander vakansiedae sluit onder meer die herfsstilstand in Gesê en die dag van Perun in Julie, en uiteindelik die dag van Veles in Februarie. Rodnoverie-gemeenskappe het ook baie ander vakansiedae, maar die name en datums verskil ietwat. Byvoorbeeld, in 2018 vier beide die SSO SRV en die VK die bevrugting van die aarde in Yarilo Veshchii op 23 Mei, maar die VK het ook twee ander vieringe aan die begin van die somer in Mei, die Krasnaya gorka en  Lel'nik op 22 Mei. Sommige gemeenskappe gebruik hul eie Rodnoverie-name vir maande, afgelei van die Russiese tradisie. Rodnoverie-gemeenskappe organiseer ook troues en rituele om 'n heidense naam te gee (imyanerechenie). Sommige gemeenskappe het ook 'n ritueel om die doop af te was, raskreshchenie.

Die rituele word buite in die bos of in parke gehou. [Afbeelding regs] Gemeenskappe het gewoonlik hul eie spesifieke plekke waar hulle houtbeelde van gode oprig, genaamd afgode of tjank. Rodnovers besit moontlik nie die land van hierdie tempels nie, en die afgode word gereeld gevandaliseer. Gemeenskappe het gewoonlik feeste wat oop is vir almal en rituele slegs vir lede. Die grootste gehoor kan gevind word tydens die Kupala-fees, wanneer mense weer die geleentheid bied om 'n paar dae op die terrein van die geleentheid te kampeer.

Die rituele vind gewoonlik plaas rondom 'n vuur of 'n afgod. Hulle word gelei deur die hoof (of hoofde) van die gemeenskap binne die deelnemersirkel. Die inhoud van die rituele hang af van die feestelikheid. Die vieringe van Kupala moet byvoorbeeld verwysings na water en vuur, die hoofelemente van die geleentheid, insluit, maar die manier waarop dit opgeneem word en die simbole kan jaarliks ​​verander. Afgode van gode word ook gemaak van plante, hooi of ander tydelike materiaal vir rituele. In Maslenitsa, 'n standbeeld van Marena, word die godin van die winter byvoorbeeld verbrand as 'n teken van die einde van haar regering. In die ritueel word gode opgeroep en roosterbroodjies vir die gode en voorvader grootgemaak. Belangrike elemente is sirkeldans (khorovod) en oor die vuur spring. [Beeld regs] Dit is gebruiklik dat die deelnemers die feeste eer deur hulle aan te trek in die mode van die Russiese of Slawiese volkstradisie, soos wit linnehemde met geborduurde rooi versiering vir mans. Vroeër het baie Rodnoverie-gemeenskappe die Swastika as simbool gebruik. Deesdae, na die verbod op openbare gebruik van die Swastika, is die mees gevestigde simbool vir die Rodnoverie die Kolovorot wat die son voorstel. [Beeld regs]

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Daar is geen eenmalige erkende Rodnoverie-leier of organisasie nie. In die bestek van hierdie artikel is dit slegs moontlik om die belangrikste of hoofstroomorganisasies te bespreek, met die weglating van kleiner organisasies of organisasies wat 'n meer eklektiese identiteit het. Benewens die organisasies, is daar alleenlopers en outeurs of charismatiese figure wat aan geen Rodnoverie-gemeenskap deelneem nie. Ondanks die volgehoue ​​idee van vryheid en selfs egalitarisme, het Rodnoverie-gemeenskappe gewoonlik 'n leier en 'n leidende groep. In die leidende groep kan die lede verskillende soorte eretitels of verantwoordelikhede hê. Baie gemeenskappe en veral sambreelorganisasies het 'n raad Veche na die antieke Russiese volksvergadering. Alhoewel daar geen betroubare inligting is oor die aantal of sosio-ekonomiese posisies van Rodnovers nie, stem die meeste kenners van die onderwerp saam dat daar meer mans as vroue betrokke is. Dienooreenkomstig is feitlik al die vernaamste leiers mans (sien ook Aitamurto 2013).

Aan die begin van die millennium is sommige Slawiese heidense gemeenskappe as godsdienstige organisasies geregistreer, maar in ooreenstemming met die strenger benadering van die owerhede het hulle almal hierdie status teen die 2010's verloor. Onder die Rodnovers is daar gemengde gevoelens teenoor amptelike registrasie. Sommige streef na die status van amptelik geregistreerde godsdiensorganisasies om die posisie van die heidene te versterk. Nietemin het die owerhede versoeke om registrasie geweier op grond van byvoorbeeld die feit dat die Rodnoverie nie as 'n godsdiens beskou kan word nie. Dit lyk asof die meerderheid dink dat die status van godsdienstige organisasies moontlik te veel probleme kan veroorsaak. 'N Amptelik geregistreerde godsdiensorganisasie kan as ekstremisties verbied word, in welke geval die hele denominasie as verbode beskou kan word. Die status van godsdienstige organisasies kan die aandag van die owerhede meer vestig as 'kulturele' of 'samelewings' gemeenskappe wat beweer dat hulle gefokus is op die herlewing van die Russiese of Slawiese 'tradisie'. Die vernaamste Rodnoverie-organisasies het dus nie stappe gedoen om as godsdienstige organisasies geregistreer te word nie. Die SSO SRV het byvoorbeeld 'n registrasie van 'n 'maatskaplike organisasie'.

Kwessies / UITDAGINGS

In onlangse dekades het die toestand van godsdiensvryheid in Rusland versleg. Minderheidsgodsdienste is vervolg deur hul aktiwiteite te beperk en selfs deur hulle te verbied onder die voorwendsel dat hulle ekstremisme bevorder. Tot in die 2010's is die Rodnoverie toegelaat om relatief vry te funksioneer in vergelyking met baie ander minderheidsgodsdienste. Moontlike redes hiervoor was dat die Rodnoverie 'n relatiewe klein beweging is; dit het nog onsigbaarder gebly omdat dit geen gesentraliseerde organisasies het nie en die rituele in die natuur plaasvind in plaas van in spesifieke geboue; dit is nie 'n "vreemde godsdiens" of 'n godsdiens met wye kontakte in die buiteland nie, aangesien dit die eerste teikens van onderdrukking was; en omdat die Rodnoverie steun geniet onder staatsstrukture soos die weermag en wetstoepassing. In die 2010's het die rol van die Russiese Ortodokse Kerk (ROC) in die Russiese samelewing gegroei en dit het die Rodnoverie al meer gereeld geteiken. Op plaaslike vlak het die verteenwoordigers van die ROC die owerhede aangemoedig om 'n strenger lyn oor die Rodnoverie in te neem. Verskeie mense op hoë vlak in die ROC het verklarings afgelê, waarvolgens die Rodnoverie of die neo-Paganisme 'n groot sosiale probleem is, en hoëprofielgebeurtenisse is as platform gebruik om hierdie siening te bevorder (Skrylnikov 2016). Dit is dus moontlik dat die Russiese owerhede in die toekoms 'n meer onderdrukkende houding teenoor die Rodnoverie sal inneem.

'N Ander groot uitdaging vir die Rodnoverie en sy beeld in die openbaar blyk uit die nie-geïnstitutionaliseerde en heterogene aard daarvan. Die gevalle van individue en groepe wat rassistiese, antisemitiese en selfs terroriste-aksies pleeg en hulself as Rodnovers voordoen, kan die beeld van die beweging ernstig benadeel. Alhoewel dit nie 'n ewe ernstige probleem is nie, beïnvloed verskillende samesweringsteorieë, wetenskaplik ongegronde historiese en biologiese aansprake ook die manier waarop die Rodnoverie in die openbaar bedink word. In die afgelope dekades het die hoofstroomorganisasies beslis hierteen standpunt ingeneem, maar veral in die provinsies glo sommige Rodnoverie-gemeenskappe steeds aan historiese aansprake soos die Russiese oorsprong van die Egiptiese farao's of dat antieke Slawiërs verskillende bonatuurlike magte besit. Hierdie soort eise word herwin op webwerwe wat die Rodnoverie in diskrediet wil bring. As nasionalisme steeds die grootste deel van die beweging bepaal, bly die godsdiens of raak dit onaantreklik vir mense wat teen rassisme en die uitsluiting van mense op grond van hul etnisiteit teëstaan. Sulke mense, wat andersins die natuurgerigte en antidogmatiese aard van die heidendom aantreklik vind, kan hulle eerder na ander godsdienste met soortgelyke kenmerke wend.

IMAGES
Beeld # 1: Die SES het lidgemeenskappe in verskeie gebiede in Rusland en ook in Belo-Rusland en Oekraïne.
Beeld # 2: die publikasie Navii sit ' (die weg van Nav, die sinistere pad) deur Il'ya Cherkasov (Veleslav).
Beeld # 3: Aleksei Dobroslav in sy plattelandse woning in Kirov-oblast.
Beeld # 4: Die vermeende geheime antieke manuskrip van Slavyano-Ariiskie Vedy wat die Ingling-kerk beweer dat hy besit.
Beeld # 5: Voorblad van die joernaal Rodnoverie.
Beeld # 5: Rodnovers neem deel aan 'n ritueel in 'n bosagtige gebied.
Beeld # 6: Rodnovers wat oor 'n vuur spring in 'n Maslenitsa-ritueel.

Verwysings

Aitamurto, Kaarina. 2016. Heidendom, tradisionalisme, nasionalisme: vertellings van die Russiese Rodnoverie. Milton Park en New York: Routledge.

Aitamurto, Kaarina. 2013. "Geslag in Russies Rodnoverie." Die granaatjie. Die International Journal of Pagan Studies 1-2: 12-30.

Belov, Aleksandr. 1993. Slavyano-goritskaya bor'ba: Iznachal'e. Moskou: NKDR.

Drevnerusskaya Ingliistiicheskaya tserkov 'Pravoslavnykh Staroverov-Inglingov. 2007. Slavyano-Ariiskie Vedy I. Omsk: Asgard '.

Bitsa-appèl. 2002. Toegang verkry vanaf http://slavya.ru/docs/bitc_obr.htm op 20 Augustus 2018.

Emelyanov, Valerii N. 2005. Desionizatsiya. Moskou: Russkaya Pravda.

Gaidukov, Alexey. 2013. “The Russian-language Internet and Rodnoverie.” Bladsy 315-32 in Moderne heidense en naturelle geloofsbewegings in Midde-en Oos-Europa, geredigeer deur Kaarina Aitamurto en Scott Simpson. Durham: Vaardigheid.

Istarkhov, Vladimir. 2001. Udar Russkikh Bogov. Sint Petersburg: LIO Redaktor.

Ivakhiv, Adrian. 2002. "Aard en etnisiteit in die Oos-Europese heidendom: 'n omgewingsetiek van die godsdienstige reg?" Godsdiens 32: 303-14.

Kresen, Bus (restaurasie, vertaling, kommentaar) (Asov, Aleksandr) 1992. Russkie Vedy. Pesni ptitsi Gamayun. Velesova kniga. Moskou: Nauka i religiya.

Istarkhov, Vladimir. 2001. Udar Russkikh Bogov. Sint Petersburg: LIO Redaktor.

Meranvil'd, Vladimir Borisovich 2004. Slavyano-goritskoe dvizhenie kak odna iz vorm vozrozhdeniya russkoi natsional'noi kul'tury. Ioshkar-Ola: Mariiskii Gosudarstvennyi Universiteit.

Morin, blok. 2015. “Die opkoms en val van die All-Pagan Battalion in Oos-Oekraïne.” Toegang verkry vanaf https://www.vice.com/en_us/article/qbxpnq/the-rise-and-fall-of-eastern-ukraines-all-pagan-battalion-513  op 20 Augustus 2018.

Moroz, Evgenii. 2005. Istoriya “Mertvoi vody” - ot strashnoi skazki k bol'shoi politike. Politicheskoe neoyazychestvo v postsovetskoi Rossii. Stuttgart: ibid-Verlag.

Shizhenskii, Roman V. 2013. Filosofi ya dobroi sily: Zhizn 'i tvorchestvo Dobroslava. Moskou: Orbita.

Shizhenskii, Roman en Kaarina Aitamurto. 2017. "Verskeie nasionalismes en patriotismes onder Russiese rodnovers. ” Pp. 109-32 in Kosmopolitisme, nasionalisme en moderne heidendom, geredigeer deur Kathryn Rountree. New York: Palgrave Macmillan.

Shnirel'man, Viktor. 2012. Russkoe Rodnoverie. Moskou: BBI.

Skrylnikov, Pavel. 2016. “Die kerk teen die neo-heidendom.” Toegang verkry vanaf  http://intersectionproject.eu/article/society/church-against-neo-paganism  op 20 Augustus 2018.

Veleslav, Volkhv. 2016. Die Groot Volmaaktheid Leer. Fallofman.

Post Datum:
2 September 2018

 

 

 

 

 

Deel