Regis Dericquebourg

Antoinism

ANTOINISME TYD

1846: Louis Antoine word gebore in 'n arm gesin in die provinsie Wallonië in België. Hy is in die Rooms-Katolieke Kerk gedoop.

1858: Antoine het sy eerste Nagmaal gemaak.

1858: Antoine word op twaalfjarige ouderdom as steenkoolmynwerker aangestel.

1866: Antoine het tydens 'n teikenopleiding vir reserviste per ongeluk 'n metgesel met sy wapen doodgemaak. Hy is agt dae tronkstraf opgelê.

1873: Antoine trou met Jeanne Collon.

1888: Antoine lees Allan Kardec se boeke en leer spiritistiese leerstellings en praktyke.

1893: Antoine het 'n spiritistiese groep met die naam "Les Vignerons du Seigneur" (die wynkwekers van die Here) gevind.

1893: Antoine se seun is op twintigjarige ouderdom oorlede. Hy besluit toe om die lydende mense te genees met behulp van die geeste.

1896: Antoine gepubliseer Le petit catéchisme spirite pour servir à l'instruction des enfants et des personnes ne connaissant pas le spiritisme, publié par la Société des Vignerons du Seigneur (Die Klein Kategismus van Spiritualisme vir Kinders en diegene wat nie van die Spiritualisme weet nie).

1900: Antoine en sy volgelinge het 'n groter fasiliteit van The Wine Growers of the Lord ingewy.

1901: Antoine het ongeveer 100 siekes per dag ontvang.

1901: Antoine is gevonnis om sestig Francs boete en skadevergoeding te betaal vir die onwettige gebruik van medisyne. Van hierdie oomblik af het hy sy praktyk aangepas deur medisyne wat voorgeskryf is deur die geeste op te gee en slegs vir die lydende mense aan te raak en te bid.

1905: Antoine se volgelinge gepubliseer L'Enseignement d'Antoine Le Guerisseur (Die leer van Antoine die Geneesheer).

1906: Antoine stig 'The New Spiritualism'. Hy noem dit L'École professionnelle de philosophie morale (The Vocational School of Moral Philosophy).

1906: Antoine gepubliseer L'auréole die la conscience (Die Halo van die Gewete).

1907: Antoine stel die maandelikse oorsig op, Die Nuwe Spiritualisme.

1907: Antoine word weer verhoor weens die onwettige gebruik van medisyne. Hy is vrygespreek.

1908: Antoine gepubliseer La revélation d'Antoine Le Genreux (Die openbaring van Antoine the Generous).

1909: Antoine gepubliseer Le couronnement die l'œuvre révélée (Die voltooiing van die onthulde werke).

1910: Antoine het 'n tempel gestig in sy stad Jemeppe, België, waar hy sy nuwe godsdiens genaamd Antoinisme deur sy volgelinge geloods het. Dit het 'n ritueel gehad en sy twee laaste boeke was die credo. Louis Antoine is deur sy volgelinge na verwys as 'Die Vader', 'Vader' of 'Vader Antoine'.

1911: Louis Antoine van stapel gestuur die periodieke hersiening untitled L'Unitif.

1912: Antoine het sy volgelinge meegedeel dat sy vrou die leierskap van sy godsdiens sou erf.

1912: Louis Antoine sterf.

1912: Antoine se weduwee word die hoof van die Antoinistiese Kerk. Sy is genoem "Die Moeder" of bloot "Moeder."

1923: Die Franse Antoiniste en die Belgiese Antoiniste het twee verskillende gemeenskappe geword.

1924: In Frankryk word die Antoinistiese Kerk as 'n godsdiens erken en dus voordeel getrek uit belastingvoordele.

1925: In België is die Antoinistiese Kerk erken as 'n filantropiese vereniging en het hulle voordeel getrek uit spesiale voordele.

1929: Die Franse en Belgiese gemeenskappe het finansieel onafhanklik geword.

1940: Louis Antoine se weduwee en erfgenaam van die Antoinistiese Kerk sterf.

1940: Die Franse en die Belgiese takke van Antoinisme het geskei vanweë hul meningsverskil oor die teenwoordigheid van portrette van "Vader" en "Moeder" Antoine in die tempels.

1940: Die tempel van Doornik, in België, word gesluit en verkoop.

1958: Die Franse tak het Association cultuelle des desservants de France as wettige naam gekies, of Cultuelle antoiniste de France as verkorte naam.

1971: Die Belgiese Antoiniste het die posisie van "Verteenwoordiger van die Vader" afgeskaf en vervang deur die funksie van "Morele Sekretaris."

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Antoinisme is 'n godsdiensbeweging wat deur Louis Antoine (1910-1846) in 1912 in België gestig is. [Beeld regs] In die eerste deel van sy lewe het hy geleef as 'n arme arbeider wat sy toestand in die lewe probeer verhef het. Hy is gebore in Mons-Crotteux (provinsie Luik) op Junie 7, 1846, die oudste van agt kinders. Hy het 'n Rooms-Katolieke doop ontvang en hy is opgevoed in 'n Katolieke tradisie. Hy het sy Nagmaal in 1858 ontvang. Daarna het hy 'n godsdienstige geloof beoefen en sy geestelike strewe nagestreef; Daarenteen het baie mense in sy gemeenskap hul geloof verloor nadat hulle volwassenes geword het. Op die ouderdom van twaalf is hy in 'n steenkoolmyn gehuur. Hy het hierdie werk nie gehou nie en het sy vrye tyd bestee om boeke te lees oor wetenskap wat hy in gewilde biblioteke en by sy vorige skool geleen het. Eendag, terwyl hy in die myn was, het sy olie lamp uitgegaan; dus het hy tot die gevolgtrekking gekom dat hy hierdie werk moes ophou. Hy is daarna as 'n metallurgiese werker in die staalmaatskappy Cockerill, wat in die dorp Seraing (België) geleë was, gehuur. Toe hy twintig jaar oud was, het hy 'n dramatiese gebeurtenis beleef. Terwyl hy betrokke was by teiken opleiding as 'n reservis soldaat, het hy per ongeluk 'n ander soldaat doodgemaak en so agt dae tronk toe gestuur vir die swak onderhoud van sy wapen. Gedurende sy tyd in die tronk het hy dikwels gebid, aangemoedig deur 'n priester wat hierdie tragiese gebeurtenis as 'n toets geïnterpreteer het, 'n woord wat Louis Antoine dikwels later in sy leerstellings gebruik het. Na sy terugkeer na die burgerlike lewe probeer Antoine sy inkomste te verhoog deur in die Cockerill-fabrieke in die buiteland te werk, agtereenvolgens in Rurhort (Pruise), Hamborn (Wesfale) en Warshaw (Pole). Op April 15, 1873, het hy met Jeanne Collon getrou. Sy het sy vrou tot aan die einde van sy lewe gebly en sy geestelike erfgenaam geword toe hy oorlede is. Sy het saam met hom in Pole gereis waar sy 'n losieshuis gehuur het. Sy het geboorte gegee aan 'n seun, Louis Martin Antoine Joseph, gedoop in die Katolieke Kerk Saint-Jean van Hamborn.

Toe hy twee en veertig jaar oud was, het Louis Antoine besluit om permanent in die dorpie Jemeppe-sur-Meuse (België) te vestig. Danksy sy werk en sy vrou's het hy twintig huise gebou waarvan die huurgeld vir hom 'n goeie inkomste gegee het. Maar ten spyte van hierdie gemaklike lewe het hy nie gelukkig gevoel nie. Hy het aan maagpyn gehad en het 'n senuwee-ineenstorting gehad. Hy het eksistensiële angs ervaar en gewonder oor die betekenis van die lewe. Hy het onsekerheid gehad oor die waarhede wat hy geleer het toe hy jonk was. Teen hierdie tyd het hy die geskrifte van die Franse skrywer Émiles Raspail (1831-1887) gelees, wat populêre medisyne aanbeveel het. Om hom op te moedig, het 'n vriend hom genooi om geestelike sessies in sy dorp by te woon. Dit was 'n openbaring vir Antoine. Hy was opgewonde oor Allan Kardec se (1804-1869) Die Geesteboek (1857) (Kardec.1960), en hy het geglo dat hy ontdek het hoe die gebed werk. Hy was oortuig dat die geesverskynsels wetenskaplik is omdat hulle ervaar kan word. Toe hy sy neef, Pierre Dor, sien hoe hy 'middele' geskenke kry, wou hy self 'n geestesmedium word. Sy bekering tot spiritisme was die eerste stap (1888-1893) in die stigting van die Antoinistiese godsdiens. Hierdie godsdiens het inderdaad ontwikkel in die twee fases wat in Geoffrey Nelson (1968) se sosiologiese tipologie beskryf word: die opkoms van 'n 'spontane kultus' en die opkoms van 'n 'charismatiese kultus'. Gedurende die eerste fase (1893-1905) het Antoine, as 'n nuwe medium, sy vriende uitgenooi om met die "skryfstroom van bewussyn" te eksperimenteer en die geeste te bevraagteken. Destyds was Allan Kardec se leerstelling gewild in Wallonië, en Louis Antoine se groep geestesvriende het toegeneem. Hulle het besluit om 'n wettige vereniging te stig, die Grapewiners of the Lord, 'n naam wat deur die geestelike gidse aanvaar word. Hulle het 'n embleem geteken: twee wingerdstokke geborduur met silwer draad op swart fluweel, met die leuse "Ons is almal elfder-uur-arbeiders." Met hierdie uitspraak bedoel hulle dat die spiritisme op aarde gekom het om die sending van Christus te beëindig. In daardie tyd het Antoine nog 'n tragiese gebeurtenis beleef. Op 23 April 1893 sterf sy seun aan 'n siekte wat die dokters nie kon verklaar nie. Antoine het sy seun volgens die geestesritueel begrawe en deur hierdie daad het hy sy breek met die Katolieke Kerk aangedui. Verder het sy smart hom in 'n diep meditasie oor siekte en dood gedompel. Hy betwyfel die bestaan ​​van materie (soos die idealistiese filosowe) en was oortuig dat gesondheid die belangrikste aardse goed is. Dus wou hy die lyers via die geeste help, en hy bevraagteken die gees genaamd 'Dokter Carita' ('n bekende in die geestesgroepe) wat mediese advies van die 'Beyond Realm' gegee het. Later het Antoine dit meer doeltreffend gevind om diegene wat siek was, op te neem en betowering te gebruik. Verder het hy 'n spesiale gawe vir die voorspelling van siektes begin toon, wat hom in staat gestel het om die organe te betower. Op hierdie tydstip het hy nie net verwys na die 'Geesboek' nie, maar ook na die figuur van Christus wat siekes in die Heilige Skrif genees. Oor die algemeen het hy egter nie in die Skrif belanggestel nie. Om beter in sy milieu te verstaan, het hy in 1896 gepubliseer Le petit catéchisme spirite pour servir à l'instruction des enfants et des personnes ne connaissant pas le spiritisme, publié par la Société des Vignerons du Seigneur ("The Little Catechism of Spiritualism for Children and the ones who do not know about the spirituality") (Antoine 1896).

Hierdie boek is aangebied as die gebod deur L'Esprit de Vérité (The Spirit of the Truth) en L'Esprit consolateur (The Consoling Spirit), ander bekende figure in die hiernamaals. Op die buiteblad van hierdie boekie kan 'n mens lees dat 'die wynboere van die Here die sieke genees, die duiwels verdryf, die dooies opwek, met die dooies praat en gratis voorsien wat hulle gratis ontvang.' Deur op selfsug te fokus, beskou hulle hulself in die godsdiens- en liefdadigheidsarea. Op sosiale vlak het die geesgroep begin proselytiseer. Die lede het strooibiljette uitgedeel wat openbare sessies adverteer wat op die eerste en derde Sondae van die maand by Louis Antoine se huis plaasgevind het. Hulle het ook Antoine se "The Little Catechism of Spiritualism for Children and the Ones Who Don't Know About the Spiritualism" uitgedeel, onder hulle vaandel konferensies gehou en skouspelagtige geesbegrafnisse gereël. Die aantal volgelinge het toegeneem, en die groepe het vermeerder. Hulle het gebruik gemaak van die wantroue van die werkers teenoor die Katolisisme, wat hulle as 'n godsdiens beskou het wat te ryk was aan die rykes. In hierdie milieu van geestelike opgewondenheid het Louis Antoine sy leierskap opgelê. Hy was byvoorbeeld die enigste een wat tydens die openbare vergaderings die boodskappe van buite wat deur die ander geestesmediums ontvang is, geïnterpreteer het omdat hy genoeg praktyk op hierdie gebied gehad het. Hy het verkondig dat hy 'n geskenk en 'n vloeistof het wat meer effekte oplewer as die gewone medisyne. Hy is aangewys as die "Geneesheer van Jemeppe." Benewens sy 'genesingsvloeistof', het hy sy pasiënte 'n mengelmoes van venkel en korstmos voorgeskryf, genaamd 'Saint-Germain Tea'. Hy het water en klein stukkies papier vir siekes betower. Hy het ook gesondheidsadvies gegee en 'n vegetariese dieet aanbeveel.

Antoine se gewildheid as geneesheer het gelei tot omstredenheid en aanklagte van onwettige praktyk van medisyne in 1900. Hierdie kontroversie het hom daartoe gelei om die praktyk van die mesmeristiese aanraking en medikasie nader te ondersoek. Gelukkig het hy gevind in Leon Denis se boek, Dans l'Invisible (Into the usened) (Denis 1904), die manier om sy praktyk te verander om beskuldigings van onwettige medisyne te vermy. Volgens Léon Denis, 'n Franse teoretikus van spiritisme, is die genesing van mesmeriste nie masseer of medikasie nodig nie, maar slegs 'n groot wil om die lyding van die mens te verlig, solank daar 'n ware roeping van die siel is deur God. Inderdaad, die geneesheer moet net stilbly, alleen met sy pasiënt, en die weldadige geeste oproep om 'n genesingsvloeistof van hulle te ontvang en aan die siekes oor te dra. Sodoende bereik hierdie vloeistof die wortel van die siekte en dien dit as 'n "regeneratiewe golf" op die pasiënt. Sy perspektiefverskuiwing het daartoe gelei dat hy hom op die wedersydse geloof van geneser en pasiënt eerder as handoplegging en medikasie toespits. Hy het tot die gevolgtrekking gekom dat die fisiese afwykings die gevolge was van die 'pleidooie en die onvolmaaktheid van die siel'. Vanuit hierdie oogpunt het hy besef dat medikasie nutteloos was, aangesien dit slegs die materiële vorm van die geloof van die geneser en die pasiënt was. En laasgenoemde sal die genesing miskien mis as gevolg van sy begeerte om 'n dokter te raadpleeg, wat 'n struikelblok vir die genesing van die geestemedium was. Louis Antoine het uiteindelik aansoek gedoen sonder om te weet wat die psigoanaliste die 'Freudiaanse verplasing' noem. Antoine het nietemin probeer om hom met 'n dokter te verbind om die beskuldigings van die onwettige medisynebeoefening te omseil, maar sonder sukses. In 1907 staan ​​Antoine voor 'n tweede stel regsklagte, maar is in die hof vrygespreek. Sy praktyk het steeds gegroei toe hy ontdek dat hy ook 'van 'n afstand af kon genees en' groeps genesingsessies 'begin, wat hom in staat gestel het om na 'n groter aantal pasiënte om te sien. Dit het sy praktyk dramaties verander.

Van 1905 tot 1912 het Louis Antoine 'n 'charismatiese kultus' geskep wat gerig was op sy persoon en sy ongewone gawes, toe hy 'n lering met die naam 'L'Enseignement moral' ('The Moral Teaching') by sy genesingspraktyk gevoeg het. Op daardie stadium is hy op praktiese vlak deur twee mense gehelp. Eerstens deur M. Delcroix, 'n onderwyser wat deur Antoine van laringitis genees is, en dus besluit het om laasgenoemde se toesprake oor te skryf wat onder inspirasie aan sy volgelinge gelewer is. Tweedens, deur M. Deregnaucourt, ook genees deur Antoine. Dit is gerieflik dat hy en sy vrou saam met sy vrou besluit het om 'n drukkery naby Antoine se huis te open, om sy skryfstukke op te dra wat toegewy is aan breë verspreiding. In 1905 is Antoine se toesprake gepubliseer in 'n boekie met die titel L'Enseignement (Die Onderrig) (Antoine 1905). In hierdie publikasie het hy beide 'n morele en 'n filosofiese teorie gegrond op die nie-bestaan ​​van die saak en op die reïnkarnasie. Inderdaad, hy het afgegaan van die spiritisme wat hy te veel gegrond het op die menslike persepsie, wat tot foute kan lei. Antoine het ook die ritueel van sy vergaderings verander: hy het die gebede deur 'n stille meditasie vervang. Hy het ook die leeswerk van Allan Kardec se geskrifte gekanselleer. Eers later het Louis Antoine, nou boodskapper van 'n nuwe leer, die voorraad van die boekies vernietig L'ONDERRICHTSSTRAAT en het sy vergaderkamer omskep in 'n tempel met 'n rostrum. In 1906 het hy sy nuwe leerstelling genaamd "The New Spiritualism" in sy tempel verkondig, geklee in 'n swart Leviet ('n swart baadjie wat deur ortodokse Jode gebruik word). Hy het 'n nuwe konsep van menslikheid en siekte, sowel as 'n nuwe kosmologie wat in sy resensie getranscribeer en gepubliseer is, afgelewer: L'auréole die la Conscience (The Halo of the Conscience) (Antoine.1907), La Révélation d'Antoine Le Genreux (The Revelation of Antoine The Generous) (Antoine 1908), en Le Couronnement die L'œuvre Révélée (Die voltooiing van die onthulde werke) (Antoine1909). Sy volgelinge het 'n goed georganiseerde proselytizing gedoen deur peddlers wat sy gedrukte vraestelle verkoop het. Hy het al sy besittings verkoop en die inkomste vir proselytisering gebruik. Van daardie tyd het sy volgelinge hom "Vader" genoem en hulself "The Antoinists" genoem. Na Paasmaandag 1910 het hy 'n nuwe ritueel begin: hy het op hande gelê, by sy rostrum staan. Hy noem dit die "operasie generaal" ('n soort openbare seën).

Vanweë die groot aantal van sy volgelinge moes hy sy nuwe ritueel vyf keer herhaal. In Augustus 1910 het hy 'n tempel in sy dorpie Jemeppe, [Image regs] toegewy en hy het die kantoor geheilig. Hy het toegelaat dat sy manlike volgelinge 'n leviet en 'n hoed hoed dra, soos hy gebruik het. Sy vroulike volgelinge mag met 'n swart rok en 'n swartmuts aantrek. Die aanbidding, nou definitief gevestig, is in die eerste vier dae van die week in 'n "algemene operasie" uitgevoer. Om dit te doen, het Louis Antoine van sy aangrensende huis af gekom en die trappe opgeneem na die rostrum waarop daar die embleem van die "Boom van Wetenskap en die Gees van die Boosheid" was ('n nuwe begrip van die Boom van Goeie en Bose ). Hy het die hande aan die hande gelê om 'n welwillendheidsvloeistof op hulle te versprei. Op hierdie stadium is besef dat hy 'n nuwe godsdiens met sy spesifieke geloof en 'n gemeenskap van volgelinge gevind het. 'N Groot aantal persone het hom vereer en hulself "The Antoinists" genoem. Op die voorkant van sy tempels kon mens lees: "Culte Antoiniste, 1910" (C 1910). Teen hierdie tyd was hy meer bereid om sy leer te preek as om die siekes te genees. Gevoel dat hy gou sou sterf, het hy 'n laaste geestelike terugtrekking gedoen en het sy vrou beveel om hom in die kantore te vervang. Sy kon die "algemene operasie" in die rostrum lewer, maar op 'n laer vlak as sy.

Dit het beteken dat hy sy godsdienstige sending na sy dood sou erf. 'Moeder', soos Louis Antoine se volgelinge haar genoem het, is goed aanvaar deur hulle. Op die organisatoriese vlak het Louis Antoine 'n raad van volgelinge gevestig om die beweging na sy dood te bestuur. Sy goeie vriende het sonder sukses probeer om 'n status van godsdiens van die Belgiese regering te verkry, volgens die Belgiese jurisdiksie. Op Junie 1911 het Louis Antoine 'n tydskrifoorsig geloods L'Unitif  met 6,000 intekenare. Die eerste probleem wat 400,000 verkoop het. Hierdie tydskrif was bedoel om al sy ollowers en sy simpatiseerders te konsolideer. Die tydskrif het opgehou om na Louis Antoine se dood gepubliseer te word, maar die eerste uitgawe is voortdurend gepubliseer en is beskikbaar in die Antoinist-tempels. Op Junie 1912, Louis Antoine afskeid van sy volgelinge. Hy het vir hulle gesê dat sy vrou die erfgenaam van sy godsdiens was en dat sy sy geskenke geërf het. Hy het bevind dat groot geneeshere na haar dood sal genees en sy kultus namens hom hou. Hy het die dag daarna gesterf. Sy biograwe Robert Vivier en Debouxtay het berig dat oor 'n 1,100-volk hom 'n laaste afskeid gegee het, wat sy liggaam aangespreek het. Die groep se teenstanders het voorspel dat die Antoinism na die dood van sy stigter in die vergetelheid sou val, maar nou weet ons dat hierdie voorspelling ongegrond was. Trouens, "Antoinism" het ontwikkel. Alhoewel lidmaatskap uiteindelik effens afgeneem het, het die groep nie verdwyn nie.

Die tydperk van die dood van Louis Antoine deur die hede kan in twee dele verdeel word: eerstens die grondslag van 'n "gesentraliseerde kultus" en die bestuur daarvan deur "Moeder" en tweedens die tyd van die roetinering waarin die Antoinistiese Kerk was beheer deur 'n komitee van "Desservants"  (hoofde van 'n tempel). Hierdie groep het vroeër een lid aangewys om 'n 'verteenwoordiger van die Vader' te wees, behalwe in België waar hierdie funksie in 1971 gekanselleer is.

Toe Antoine gesterf het, was daar ongeveer 1,000 ware lede (wat die Antoinist klere dra) en baie simpatiseerders. Daar was twee tempels in België en vyf-en-vyf leskamers waarin 'n leerling die geskrifte van Louis Antoine kon lees (nege-en-twintig leeskamers in België, vyf-en-twintig in Frankryk en een in Brasilië). In geen van hierdie het 'n bediende die "operasie generaal" gebruik soos dit in 'n tempel gedoen is nie.

'N Leeskamer kan in 'n tempel verander word as die aantal volgelinge sinvol toeneem. 'Moeder' het die antoinistiese kerk sy definitiewe vorm gegee. Sy volg die oorgang van die charismatiese oorheersing van haar man na die administratiewe oorheersing deur 'n komitee. Om dit te doen, het sy haar oorerflike charisma gebruik. Sy het reëls neergelê, sy het skeurings voorkom en sodoende die eenheid van die beweging gehandhaaf. Sy het die leeskamers gesluit waar sommige lesers hul persoonlike interpretasie oor Louis Antoine se geskrifte (1932) gegee het. Sy het die ritueel van die kantoor opgestel, kort seremonies geskep vir die belangrike oomblikke van die lewe (soos 'n "deurgangsritueel"), soos geboorte, die nagmaal of bar mitswa (bat mitzva), troue, begrafnis. Hierdie seremonies bestaan ​​slegs uit 'n kort meditasie ('élévation de pensée') om die persoon in die 'goeie vloeistowwe' te plaas of om die dooies na 'n nuwe lewe te laat begaan. Sy het haar man se geskrifte as die enigste pilaar van die beweging bevestig. Om sy geestelike leierskap te bevestig, plaas sy sy foto op die rostrum van die tempel langs haar eie foto om die rol van die vrou in die Antoinistiese Kerk te beklemtoon. Haar toesprake en optrede hou verband met 'n versameling boeke met die titel Les Tomes en is slegs beskikbaar vir die bediendes. Moeder het gesterf op November 3, 1940.

Die tydperk na haar dood was baie vergelykbaar met ander godsdienstige bewegings waarin kandidate vir leierskap meeding en soms skeuring skep. Beide die Belgiese tak en die Franse tak van die beweging is bestuur deur 'n raad van administrateurs wat 'n verteenwoordiger van die Vader verkies het. Joseph Nihoul was die eerste verteenwoordiger in België (4 November 1940) tot sy dood. In 1971 het die Belgiese administratiewe raad hierdie funksie verwyder, maar die Franse raad het dit behou. Die Belgiese raad het ook die foto's van die stigters onderdruk en aangevoer dat dit die materiële vorm van die stigters weerspieël, terwyl dit geestelike entiteite is. Twee Belgiese tempels (in Retinne en in Luik) het die wysigings nie aanvaar nie en het by die Franse Antoiniste (Dericquebourg1993a) aangesluit.

Leerstellinge / oortuigings

 Louis Antoine se leerstelling sluit 'n kosmologie, 'n sielkunde en 'n etiek in. Eerstens het Antoine 'n dualistiese en 'n idealistiese siening van die mens en die heelal geskep. In sy denksisteem is daar twee wêrelde. Ten eerste is daar die materiële wêreld (dws “die wêreld van die beliggaamde” of die “tasbare wêreld”) wat deur die natuurwette (“eksterne wette”) bestuur word, wat die uitvloeisel is van die lewenswil (instink om te lewe) . Tweedens is daar 'n geestelike wêreld (met die naam "die wêreld van die liggaamlose"), wat gereguleer word deur die 'innerlike wet' (ook 'gewetenswet', 'God se wet', 'etiese wet'). Mense is op die kruispad van albei wêrelde omdat hulle 'n liggaamlike liggaam en 'n goddelike siel het. Die menslike persoonlikheid is tweeledig, want dit het 'n 'pligsgetroue self' (die ware self verbonde aan God) en 'n 'verstandige self' met breinfunksies (verbeelding, kognisie, persepsie, wat die individu in staat stel om die fisiese wêreld te verstaan). Dit is die mens. Die siel is deel van intelligensie; dus is dit wesenlik. Daarteenoor word die heelal geaktiveer deur 'n 'vloeistof' ('n begrip uit Allan Kardec se leerstelling), wat ons herinner aan die begrip mana, maga of orenda in inheemse samelewings wat deur etnoloë beskryf word. Volgens hom is alles vloeibaar. Ons gedagtes dra byvoorbeeld 'n "vloeistof van liefde" of 'n "vloeistof van haat" onder mense.

Volgens Antoine is kwaad nie reg nie, dit is net 'n "donker vloeistof" (bruin vloeistof) wat deur die verstandige self voorgestel word. Die verbeelding en twyfel is die oorsaak van menslike lyding omdat hulle ons lei om te glo in die werklikheid van boosheid en materie. In beginsel weet 'n baie getroue persoon dat die liefdevolle God nie kwaad kon geskep het nie. Antoine het die oorspronklike sonde in die lig van sy dualisme herleef: materiële wêreld / geestelike wêreld. In sy gedagtes het Adam geskei van die "goddelike gewete" waarin hy geleef het omdat hy in die realiteit van die fisiese wêreld begin glo het, maar dit was net 'n beeld wat deur sy verbeelding uitgevind is. Dus het hy met God geskei. Toe het hy geprofeteer en die idees van goed en kwaad uitgevind. Die siening van die uitstorting van die Paradys wys hoe die mens moraliteit (etiek) uitgevind het, aangesien dit is gebaseer op goed en sleg. Die Bybelse boom van die kennis van goed en kwaad word hernoem deur Louis Antoine "die boom van die wetenskap en die gesig van goed en kwaad." Die Antoinist-logo [afbeelding regs] simboliseer hierdie oorspronklike foute. In die sewe takke van die boom wat die Sewe Dodelike Sondes uitbeeld, is daar twee oë wat die gesig van goed en kwaad simboliseer.

Tweedens het Antoine 'n teorie van die beliggaming (reïnkarnasie) gepreek. Wanneer mense sterf, verlaat die gees die liggaam en dwaal in die ander wêreld (au-delà), wat rondom ons is. Hulle mediteer op hul laaste lewe op aarde. Hulle ondersoek die oorsake van hul morele verbetering en die oorsake van hul morele regressie. Gevolglik kies hulle 'n nuwe aardse lewe met minder of meer beproewings om die foute van hul vorige lewens reg te stel. Maar op aarde het hulle hul goeie besluite dalk vergeet. Gelukkig word hulle in hierdie nuwe lewe op aarde deur 'n "vooggees" (beskermengel) gehelp. Danksy hul transmigrasie (metempsigose) word die geeste beter en bereik hul doel, wat die "Goddelike Gewete" moet betree en identifiseer met die "Goddelike Beginsel." Die siklus van wedergeboorte (soos die Samsara in Boeddhisme) kan voortgaan met ander planete, maar dit sluit die beliggaming in diere, minerale of plante uit.

Derdens het Antoine 'n metode gegee om die evolusie van die gees genaamd 'The Moral Working' ('morele proses'), wat bestaan ​​uit 'sielesoek', vas te maak. Tydens 'n stille gebed ontleed gelowiges hul gedagtes om deel te wees van 'progressiewe idees' (dws die 'verbeterende idees'). Dit kom van die pligsgetrouheid wat ons beweeg na die "verlossing" ("redding") van die gees vanaf die verpersoonliking (soos 'n Jivan-mukti) en die "regressiewe idees" wat ons terugdryf op pad na die aflewering van die gees. Eersgenoemde proses skep 'n 'eteriese beligtingsvloeistof' (helder vloeistof) en die later het 'n swaar donker vloeistof geskep. Hierdie opleiding van 'ken jouself' kan mense in staat stel om hul innerlike goddelike beginsels te vind en die 'vloeistowwe van lig en liefde' te bereik. Niemand is egter in staat om die geestelike verbetering van 'n ander vas te stel teen sy wil nie. Die verbetering kom op die regte tyd, in die huidige lewe of in 'n verdere lewe. God verplig mense nie om beter te wees nie, omdat hy hulle liefhet "soos hulle is." Antoine het inderdaad nie saamgestem oor die onderrig van Sondagskool uit respek vir die vrye wil van die kinders nie.

Hierdie leer lei die Antoinists om op verskillende maniere 'n spesifieke houding teenoor die sosiale lewe aan te neem. Eerstens bevestig hulle dat alle gelowe hul volgelinge in staat stel om 'n hoë vlak van geloof te bereik, en hulle leer almal hoe om te bid. Tweedens het Antoine 'n skeptiese houding teenoor die waarde van die mensegroepe getoon. Inderdaad, hulle versamel dieselfde vloeistof mense, en hierdie vloeistof is die sement van die groep. Maar omdat die lede nie op dieselfde manier ontwikkel nie, sal sommige van hulle noodwendig aangetrek word deur 'n ander groep wat beter pas by hul morele vlak ('n meer voldoende vloeistof). Antoine verduidelik op hierdie manier die wisselvalligheid van groepe en organisasies. Derde Antoine relativiseer die wetenskap omdat dit sistematies twyfel en dus skei van die ware kennis wat verkry is met die geloof in God. Alhoewel beide die waarheid ondersoek, is die wetenskaplikes se metode van twyfel gekant teen die sekerheid van die getroue gelowige. Verder studeer die wetenskap die saak wat net 'n droom van ons verbeelding (intelligensie) is. Laastens verdwyn die wetenskaplike kennis wat in ons brein opgehoop word wanneer ons sterf, terwyl mense hul morele verbetering tydens opeenvolgende lewens kapitaliseer. Antoine spreek hierdie verskil uit tussen die twee soorte kennis met daardie sin, moeilik om te vertaal in Engels: "Connaître n'est pas savoir." Vierde Antoine se metafisiese leer relativiseer die regsreg. Alhoewel hierdie wette groot rasionaliteit beoefen, is hulle die skaduwee van die ware morele (etiese) wet wat deur ons gewete gedikteer word. Kortom, een word herinner aan die filosoof Bergson wat 'n "oop moraliteit" gekonstitueer het wat deur ons gewete gedikteer is aan 'n "geslote moraliteit" met skriftelike bevele wat deur mans uitgevind is. Antoine het lede nie aangemoedig om die menslike wette te volg nie, want dit is die produkte van die sosiale aardse wêreld. Almal besluit of hulle die wette van hul land moet gehoorsaam.

Antoine verkondig 'n interpretasie van die siekte en die genesing. Soos in ander genesende kerke, is siekte multidimensioneel. Dit is morele nood, ongeluk, siekte, liggaamlike en geestelike versteuring. Volgens Antoine het die fisiese probleme ontstaan ​​in die toenemende besoedeling van voedsel of deur 'n 'gewonde siel' (dws 'n fout wat 'n daad is wat in teenstelling is met die 'pligsgetroue wet' wat in die huidige lewe of gedurende 'n vorige lewe gepleeg is). Mense betaal die skuld van hul foute met siekte of ongeluk af. Mense kan dus genees word deur hulle van hierdie foute te bevry (byvoorbeeld die valse geloof in die werklikheid van die kwaad) of 'n 'morele werk' doen soos hierbo beskryf, of deur alleen te bid of met 'n geneser om 'n liefdevolle genesingsvloeistof te herstel wat ontwaak. die siek individu se geloof en verjong hul wese. Dus, siekte en nood het 'n silwer rand, want dit bied die geleentheid om ons spiritualiteit te verbeter (Dericquebourg 1993b). Ons merk ook op dat die antoinistiese genesing nie net bestaan ​​uit die verdrywing van die siekte (eksorsisme) nie, maar ook om die mens op die weg van verlossing (adorcisme) te lei (Vicente1967; Narinx1987; Bégot 1998a; Bégot 2000, 2008).

Louis Antoine het sy onderrig in tien beginsels opgesom. Die "Tien Beginsels van Vader" (Antoine.1979):

  • As u my liefhet, sal u dit vir niemand leer nie, aangesien u weet dat ek woon, net in die bors van die mens. U kan nie getuig dat daar bestaan ​​nie - 'n uiterste goedheid terwyl u my van u naaste afsonder.

  • Glo nie in hom wat met my van u praat nie - wie se bedoeling is om u te bekeer. - As u elke geloof respekteer - sowel as hy wat geen het nie - weet u, ondanks u onkunde, meer as wat hy u kan vertel.

  • U kan niemand moraliteit leer nie - dit sou 'n bewys wees - dat u nie goed doen nie - want moraliteit word nie deur woorde geleer nie, maar deur 'n voorbeeld, en sien niks in kwaad nie.

  • Moet nooit sê dat u liefdadig is nie - vir iemand wat vir u ellendig lyk - dit wil sê om te impliseer - dat ek sonder oorweging is, dat ek nie goed is nie - dat ek 'n slegte vader is - 'n vrek - wat sy nageslag honger laat. - As u teenoor u medemens optree - as 'n ware broer - is u slegs liefdadigheid teenoor uself - dit moet u weet. - Aangesien niks goed is as dit nie gedeel word nie, het u hom slegs die vervulling van u plig gegee.

  • Streef daarna om altyd hom lief te hê wat sê - hy is 'u vyand' - dit is vir u om jouself te leer ken - dat ek hom op u pad plaas. - Maar sien die kwaad in jouself eerder as in hom - dit sal die soewereine middel wees.

  • As u die oorsaak - van u lyding - wat u altyd tereg ondergaan, wil weet, sal u dit vind in die onversoenbaarheid van - intelligensie en gewete - wat die vergelykingsvoorwaardes tussen mekaar bepaal. - U kan nie die minste ly nie - tensy dit u wil bewus maak - dat intelligensie teen die gewete is - dit is wat u nie moet vergeet nie.

  • Streef daarna om jouself te begryp - want selfs die minste lyding is te danke aan u - intelligensie wat altyd meer wil verkry - dit maak vanself 'n springplank vir genade - met die bedoeling dat alles daaraan ondergeskik moet wees.

  • Moenie dat u intelligensie u meester is nie - wat altyd net probeer om homself hoër te verhoog - meer en meer - dit vertrap die gewete onder die voet - en beweer dat dit materie is - wat die deugde gee - terwyl dit slegs ellende bevat - siele wat u noem -'verlate '- wat slegs opgetree het om te bevredig - hul intelligensie wat hulle laat dwaal het.

  • Alles wat vir u in die hede nuttig is - en ook vir die toekoms - as u nie twyfel nie, sal bo en behalwe aan u gegee word. - Verbeter jouself - jy sal die verlede herroep - jy sal onthou - dat daar vir jou gesê is: 'Klop, ek sal vir jou oopmaak - ek is in die kennis ...'

  • Moenie daaraan dink om altyd goed te doen nie - as 'n broer u te hulp kom - kan u die teendeel optree - belemmer sy vordering. - Weet dat 'n groot verhoor - u beloning sal wees - as u hom verneder en respek dwing. - As u wil optree - baseer u nooit op u geloof nie - omdat dit u kan aflei - baseer u altyd op gewete - wat u wil rig, kan dit u nie mislei nie.

RITUELE / PRAKTYKE

Die Antoinistiese aanbidding sluit in kantore en sessies van lees. Daar is ook vier gedenkdae in die jaar.

Soos reeds opgemerk, is die hoofkantoor die 'opération Générale' (seën van die bywoners) wat 10:00 by die nagmaal afgelewer word, behalwe op Saterdae. Die vaardigheid lui 'n klokboom en kondig aan: 'Vader, doen die operasie: die wat in hom glo, sal tevrede wees.' Dan neem die bediende die trappe op na die rostrum, hy of sy lig sy / haar hand soos 'n gebed en hy konsentreer, met oë toe vir ongeveer vyf minute. Dit is 'n nadenke wat gedoen word om die welwillende vloeistof te bereik en dit onder die gehoor te versprei. Dan sê die bediende stadig vir die vaardige onder in die rostrum: "Lees." Die kundige lees dan enkele bladsye van Louis Antoine se geskrifte, wat die heilige tekste van die kerk uitmaak. Dan sê die vaardigheid: “Broers, in die naam van Vader. Dankie." Die kantoor duur ongeveer twintig minute.

Die lees sessie is elke dag op 7: 00 PM behalwe op Saterdae. 'N Diewe leerder lees sommige bladsye van Louis Antoine se boeke en bedank die ouditeure om daar te wees.

In Frankryk kan sessies van lees in "leeskamers" gehou word, wat nie tempels is nie omdat hulle nie geheilig word nie. 'N Leeskamer kan 'n tempel word as sy aantal luisteraars toeneem en as hulle dit verkies.

Die Antoinists respekteer die Katolieke feeste: Allerheiliges, Kersfees, Paasfees, Paasmaandag, Hemelvaartdag. Antoine het hierdie feeste behou omdat die meeste van sy volgelinge Katolieke was. Die Antoinists het spesifieke geheue dae: Junie 25 (die dood van Louis Antoine), November 3 (die dood van sy vrou), Augustus 15 (om die openingsdag van die eerste tempel in Jemeppe op Augustus 15, 1911) te onthou. Tot 1937 het die Antoinists op Junie 25 'n optog in die dorp georganiseer.

Die Antoinists oefen ook 'n eenvoudige begrafnisplegtigheid waarin hulle die "Tien Beginsels" lees as die doodskis in die graf verlaag word.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die organisasie van die Franse en die Belgiese takke verskil 'n bietjie. In Frankryk is die wettige naam van die Antoinistiese Kerk Vereniging kulturele des desservants de France (of in 'n verkorte vorm, Culturele Antoiniste de France) (1958). Dit word intern reguleer deur 1905 se wet op godsdienstige verenigings. Slegs die bediendes is lede van hierdie vereniging. Die raad van bediendes kies die nuwe verdovers uit die volgelinge wat die Antoinistiese klere dra. Dit kan ook 'n dessertmiddel verwyder. Die komitee van diensknegte kies uit die komitee die Représentant du Père (die verteenwoordiger van Vader). Hy is in beheer van die eenheid van die Antoinistiese Kerk, en sy tempel word gedurende sy termyn Le Centre moreel van die Franse Antoinistiese Kerk. 'N Administratiewe komitee (president, tesourier, sekretaris) bestuur die praktiese en juridiese aspekte van die beweging en voer die opdragte van die komitee van dienaars uit. In Frankryk word die Antoinistiese Kerk as 'n godsdiens erken en voordeel getrek uit die fiskale voordele wat die inkomste-administrasie aan die godsdienste bied (Tydskrif Officiel de la Republique Française, Februarie 9, 1924).

In België word Antoinism gereguleer deur die wet op die ASBL (vereniging sonder winsgewende doel). Dit word nie erken as 'n godsdiens nie, maar as 'n filantropiese assosiasie, en sodoende voordeel trek uit 'n fiskale voordeel sedert 1925. Die Belgiese volgelinge het die funksie van Verteenwoordiger van Vader uitgeskakel en dit vervang deur die funksie van Secrétaire morele (morele sekretaris).

Beide die Franse en die Belgiese Antoinistiese Kerk is wettig afsonderlike entiteite en besit hul tempels. Moeder het die Franse tak in 1923 outonomie verleen. Sy het die sewe Franse tempels gevra om elke tempel as 'n wettige vereniging te vorm. In 1929 gee sy 'n finansiële outonomie aan die Franse tempels en in 1931 tree sy ten volle uit die Franse Antoinisme. In 1945 verkoop al die Franse plaaslike verenigings hul tempels aan die National Union of Antoinism, wat dus verantwoordelik was vir die instandhouding van die tempels, die bou van nuwe tempels en die behoud van die eenheid van die Kerk. Onder die Franse verteenwoordigers van Vader let ons op M. Jeannin (1962-1970), mev Jeannin (sy vrou, 1970-1974), M. Dambax (1974-1982), mev Dambax (sy vrou, 1974-1982), In België, die verteenwoordiger was Nihoul (1940), en daarna as die morele sekretaris, M. Dumont, mevrou Ghislaine Dumont (dogter van later 1985).

Dit is duidelik dat die organisasie van die Antoinistiese Kerk nie kompleks is nie. In die Antoinist organisasie is daar twee hoof figure. Die eerste is die bediende, wat gewoonlik 'n vrou is. Desservants is verantwoordelik vir 'n tempel en moet baie kennis dra van Louis Antoine se onderrig. Hulle bedryf die kantoor en moet die "inspirasie" voel, wat beteken dat hulle die genesingsvloeistof vang op diegene wat siek is namens die stigter. Aanbidding is nie beperk tot die liturgie nie, omdat hulle ook die verstand en die liggaam genees, en hulle gee morele hulp aan behoeftige persone. Om dit te doen, moet hulle 'n "private charisma" hê. Hulle kies of verwerp indien nodig die adeptes wat hulle met hul aanbidding assosieer. Hulle wys die hoofde van die leeskamers aan wat gekoppel is aan sy tempel (slegs in Frankryk). Hulle moet in die tempel woon waar hulle die raadgewende persone nag en dag ontvang.

Die tweede belangrike Antoinistiese figuur is die geneser. In 'n genesende kerk soos die Antoiniste s'n, is genesers die sleutelsteen van die genesingstoestel (apparaat). Genesers moet 'n persoonlike roeping voel en deur die kerk aanvaar word. Eerstens moet hulle 'n beroep hê, dit wil sê 'n inspirasie om die lyding van ander te verlig en hulle die weg na die geestelike weg te wys. Die mense wat genees word, moet oortuig wees dat die ware sedes vir die lewensuitdagings die gebed en die 'morele wet' is. Hulle ondersoek hul testamente met die bediende wat die vermoë en die vlak van spiritualiteit van die aansoeker kan raai. Nadat hy alleen gebid het, aanvaar of weier die dienskneg die aansoeker se versoek. Sodoende tree die bediende op as die erfgenaam van die stigter se charisma en as die verteenwoordiger van die kerk. Maar dit kan ook gebeur dat die nagereg adeptes noem wat hulle nie voorgestel het om genesers te wees nie.

Wanneer genesers begin raadgewende persone ontvang, word hulle gehelp deur diegene wat meer ervare is. In die Antoinist se siening verhoog die praktyk van die geestelike genesing die geloof van die geneser. Samevattend begin die genesersloopbaan met die geloof in Louis Antoine se onderrig, dan gaan dit voort met die wil om die lyding te herwin en dan begin hul aanvanklike geloof saam met sy praktyk, aangesien hulle die vloeistowwe voel en hul welwillendheidseffekte waarneem wanneer hulle oordra hulle aan diegene wat siek is. In haar tyd het Moeder sessies van opleiding in die geestelike genesing in haar tempel van Jemeppe geskep, maar hulle het nie geduur nie.

Kwessies / UITDAGINGS

Die Antoinistiese Kerk het in sy geskiedenis voor twee groot uitdagings te staan ​​gekom. Een daarvan was die mediese en wettige betwis van sy genesingspraktyke namate sy gewildheid toegeneem het. Op 28 Oktober 1900 beskuldig dokters hom van die onwettige gebruik van medisyne, en op 19 Februarie 1901 word hy 'n boete van sestig Frank opgelê en tot skadevergoeding gevonnis. Na hierdie skuldigbevinding het Antoine oortuig geraak dat handoplegging en medikasie nie nodig was vir genesing nie; die toe gefokus op geloof van die geneser en die pasiënt. Sy volgelinge en pasiënte het in aantal toegeneem. Teen 1907 het hy daagliks 1,200 pasiënte ontvang. Ten spyte van sy nuwe godsdienstige praktyke, is hy egter weer op 15 Junie 1907 vervolg weens die dood van baie kinders wat aan enteritis in die naburige stad gesterf het. Hy is daarvan beskuldig dat hy hul dood veroorsaak het terwyl hy probeer het om dit te genees. Uiteindelik is hy vrygespreek deur die geregshof. Antoine se kerk het geen verdere belangrike mediese of wetlike uitdagings in die gesig gestaar nie.

Die tweede uitdaging was skeuring. Daar was twee. Die eerste is geïnisieer deur Jousselin naby Verviers (België). Dit het amper dadelik misluk. Die tweede is geïnisieer deur 'n neef van Louis Antoine: Pierre Dor (1862-1947). Beide Antoine en Dor het gelyktydig die spiritisme beoefen, maar Dor het geskenkboodskappe voor sy oom gekry. Nietemin het hy Antoine se dissipel geword toe hy begin om 'n leer te lewer. Dor het hom egter verklaar as die ware openbarer van die geeste en om soos Johannes die Doper te wees wat Jesus voorspel het. Gedurende verskeie jare het Dorper onsuksesvol probeer om 'n erkende geestelike geneser in België en Rusland te word. Hy kon uiteindelik 'n nis in België onderhou, maar sy beweging het opgelos toe hy in 1947 gesterf het, aangesien hy nie 'n groep van toegewyde volgelinge versamel het nie en 'n opvolger nie geïdentifiseer het nie. Alhoewel geen skeuring suksesvol was nie, het die Franse en Belgiese vleuels van Antoinism uiteindelik reeds afsonderlike onafhanklike organisasies gevorm.

IMAGES
Beeld #1: Foto van Louis Antoine.
Beeld #2: Foto van die eerste tempel in die dorpie Jemeppe.
Beeld #3: Die Antoinism-logo.

Verwysings

Antoine, Louis. 1979. Révélation des dix principes die Dieu par le père. In Ontwikkeling die l'enseignement du Père. Culte Antoiniste. Imprimerie Aubin. Poitiers-Ligugé. Voorwoord van die boek. Unpagined.

Antoine, Louis. 1909 [1979]. Le couronnement die l'oeuvre engineer. Eerste Gepubliseer deur die skrywer. Nou gepubliseer met L 'Auréole de la conscience. Culte Antoiniste. Imprimerie Aubin. Poitiers-Ligugé. 1979. Pp. I-LXXIV

Antoine, Louis. 1908. La Révélation d'Antoine Le Genreux. Gepubliseer deur die skrywer.

Antoine, Louis. 1907 [1979]. L'auréole die la conscience. Eerste Gepubliseer deur die skrywer. Nou Culte Antoiniste. Imprimerie Aubin. Poitiers-Ligugé. 1979. Pp 1-195.

Antoine, Louis.1905. L'Enseignement. Gepubliseer deur die skrywer.

Antoine, Louis. 1896. Le petit cathéchisme spirite pour servir à l'instruction of enfants et des personnes ne conaissant pas le spiritualisme. Publié par la Societe die Vignerons du Seigneur. Jemeppes.

Bégot Anne-Cécile. 2000. “Les mutations de la représentation du divin au sein d'un groupe à vocation thérapeutique. Le cas de l'antoinisme. " Argiewe die Sciences Sociales des Religions. 111: 41-55.

Bégot Anne-Cécile. 2008. “La construction de l'efficacité thérapeutique au sein des groupes religieux. " Ethnographiques 15 (Februarie).

Bégot Anne-Cécile. 1998a. “La construction d'une efficacité thérapeutique: perspektief sosiologie. ” Le cas de la Science chrétienne et de l'antoinisme. Proefskrif in sosiologie verdedig in EPHE. November 2018. Twee volumes.

Dericquebourg Regis. 1993a. Les antoinistes. Turnhout. Brepols.

Dericquebourg Régis. 1993b. La thérapie spirituelle antoiniste. Syzygy 2: 1-14.

Denis Leon.1904 [2017]. Dans l'onsigbaar. Parys. Leymarie. (In die onsigbare, Spiritualiteit en die Middelskap. New York. Verenigde State Spiritistiese Raad, 2017).

Kardec Allan.1860 [2016]. Le livre die esprits. Parys. Didier et Cie. (Die Gees se boek. New York. Verenigde State Spiritistiese Raad, 2016)

Narinx, Benoit.1987. L'Evolution du culte antoiniste en Belgique. Mémoire die lisensie die l'Université de Liège.

Nelson Geoffrey. 1968. "Die konsep van kultus. " Die sosiologiese oorsig. 16: 351-62.

Vicente AG 1967.  L'Évolution des sectes. Ontleed sosiologie. Le cas de l'antoinisme. Leuven. Reprints #4 du Centre die Recherches Sosio-idees.

AANVULLENDE HULPBRONNE

Bégot Anne-Cecile. 1998b. La guérison spirituelle: son évolution face aux changements sociaux et culturels - Étude comparée de la Science chrétienne et de l'antoinisme. Pp. 187-98 in Croyances et sociétés: communications presentes au dixième colloque sur les nouveaux mouvements religieux, geredigeer deur Richard Bergeron en Bertrand Ouellet. Montreal: Fides.

Bégot Anne-Cecile. 1997. Wetenskaplikheid en antoinisme: deux groepe godsdienstige minderjariges. Sosio-anthropologie. Volume 2. Toegang verkry vanaf http://journals.openedition.org/socio-anthropologie/37  Op 30 Julie 2018.

Debouxhtay P. 1934.  Antoine Le Guérisseur et l'antoinisme. Luik: Gothier.

Dericquebourg, Régis. 2002a. “Konstruksie van die soort ideaal van die godsdienste van die godsdienst tot de part d'un échantillon de groupes religieux minoritaires.” Pp. 39-59 in Konvokasies Thérapeutiques du Sacréordinaire Chrétiens, geredigeer deur Raymond Massé en Jean Benoist. Parys. Karthala. Coll. Medecines du Monde.

Dericquebourg Regis. 2002b. "L'antoinisme." In Dictionnaire des miracles et de l'extr, geredigeer deur P. Sbalchiero en R. Laurentin. Parys. Fayard.

Dericquebourg Regis. 2001. "L'antoinisme. "Pp. 13-41 in Croire et guerir - Quatre religions die guérison. Parys. Dervy.

Dericquebourg Regis. 1988. "L'antoinisme. "In Religions de guérison. Parys: Cerf.

Vivier René. 1936. Délivrez-nous du mal. Antoine Le Guerisseur. Parys: Grasset.

Post Datum:
9 Augustus 2018

 

Deel