Vivianne Crowley

Doreen Valiente

DOREEN VALIENTE TYLINE

1922 (4 Januarie): Doreen Valiente is gebore as Doreen Edith Dominy in die suidwestelike Londense voorstad Colliers Wood, Surrey.

1935: Dominy voer haar eerste heksery uit, 'n betowering om te voorkom dat haar ma by die werk geboelie word.

1937: Dominy verlaat haar kloosterskool en begin die nagskool om as tikster op te lei.

1939: Dominy begin werk as klerk-tikster.

1940–1944: Dominy word tydelike junior assistent-offisier en daarna tydelike senior assistent-offisier by die geheime dekoderingsentrum vir Bletchley Park.

1941: Doreen Dominy trou met Joanis Vlachopoulos, 'n koopman. Later dieselfde jaar word hy as vermis verklaar en vermoedelik verdrink.

1944: Doreen Vlachopoulos trou met Casimiro Valiente.

1945: Valiente verhuis na Bournemouth, Hampshire, waar sy haar esoteriese belangstellings nastreef en rituele towery begin beoefen.

1952: Valiente ontmoet Gerald Gardner, 'Founding Father' van Wicca.

1953: Valiente is geïnisieer as priesteres en heks deur Gerald Gardner en Edith Woodford-Grimes.

1954: Valiente word hoëpriesteres van Gerald Gardner se verbond.

1956: Valiente verhuis na Brighton en bly daar tot haar dood.

1957: Valiente het Gardner se verbond verlaat nadat hy nie saamgestem het met sy benadering tot publisiteit nie.

1962: Valiente publiseer haar eerste boek, Waar heksery woon.

1971: Valiente is mede-stigter van die Pagan Front, wat later die Pagan Federation genoem is.

1972: Casimiro Valiente sterf. Doreen Valiente het na haar laaste woning, Tyson Place 6, Grosvenorstraat, Brighton, verhuis.

1973: Valiente gepubliseer 'N ABC van Heksery verlede en hede.

1975: Valiente gepubliseer Natuurlike Magie.

1975: Valiente ontmoet haar laaste lewensmaat, William George (Ron) Cooke.

1978: Valiente gepubliseer Heksery vir Môre.

1989: Valiente gepubliseer Die wedergeboorte van heksery.

1997: Ron Cooke is oorlede.

1997: Valiente word beskermheer van die Centre for Pagan Studies in Sussex.

1997: Valiente het 'n toespraak gelewer aan die jaarlikse konferensie van die Heidense Federasie.

1999 (1 September): Doreen Valiente is oorlede.

2011: Die Doreen Valiente-stigting geskep.

2013: Die burgemeester van Brighton het openbare toespraak gehou tydens 'n seremonie om 'n gedenkblou gedenkplaat aan die "Mother of Modern Witchcraft" op Tyson Place, Valiente se laaste huis, te onthul.

2016: Philip Heselton publiseer 'n definitiewe biografie oor Valiente.

BIOGRAFIE

Doreen Edith Dominy Valiente (1922-1999) was 'n Britse heks wat 'n leidende rol gespeel het in die ontwikkeling van hedendaagse heidendom en die godsdiens van heidense heksery. Sedert haar dood is sy beskryf as die Moeder van Moderne Heksery en "die grootste enkele vroulike figuur in die moderne Britse geskiedenis van heksery" (Hutton 2010: 10).

Doreen Valiente [Image to the right] is gebore Doreen Edith Dominy in 1922 in die suidwestelike Londense voorstad Colliers Wood, Surrey. Haar pa, Harry Dominy, was 'n siviele ingenieur en argitek. Haar ma, Edith Annie Dominy, née Richardson, was van die Engelse kusgebied van Hampshire. Doreen Dominy was trots op haar familie se wortels in die New Forest, Hampshire se ou Norman jagveld en 'n gebied wat verband hou met heksery. Sy woon in Hampshire vir 'n deel van haar lewe en behou 'n landelike Hampshire-aksent.

In 1937 het Dominy haar klooster skool verlaat voordat sy matriculeer. Sy het gehoop om haar opleiding by 'n kunskollege te voltooi, maar haar ouers kon haar nie ondersteun of nie. In plaas daarvan het sy werk in 'n fabriek geneem om nagskoolgeld te betaal om as tikster op te lei. By 1939 was haar tikvaardighede voldoende om 'n werk as klerk-tikster te kry. Met die uitbreek van die Tweede Wêreldoorlog het nuwe geleenthede vir vroue oopgemaak, en in 1940 het sy meer opwindende werk as 'n Tydelike Junior Assistent Beampte by die geheime Bletchley Park-oorlogstyd-dekoderingsentrum behaal.

In 1941 het sy getroud met Joanis Vlachopoulos, 'n kommersiële seeman, maar die huwelik is tragies kort gesny toe 'n paar maande later sy skip deur 'n U-boot gesink en hy vermoedelik in aksie was, vermoedelik verdrink. Sy het haar werk vir die Intelligensiedienste voortgesit en deur 1944 bevorder tot Tydelike Senior Assistent Office in die Enigma-dekripsie en D-Day disinformation-afdeling. In 1944 het sy weer getroud met 'n Casimiro Valiente, 'n veteraan van die Spaanse leër en die Franse Buitelandse Legioen (Heselton 2016: 39-54).

Doreen Valiente was sedert die kinderjare gefassineer met die bonatuurlike en die okkulte. In haar vroeë tienerjare het sy haar eerste magie uitgevoer, 'n beskermingsspel vir haar ma wat by die werk gepynig is. Haar belangstelling in magie het in volwassenheid voortgesit, maar sy kon na die Tweede Wêreldoorlog meer esoteriese ondersoeke gee wanneer sy saam met haar man na Hampshire teruggekeer het. Sy het moeilike esoteriese boeke opgespoor, Geestelikheid, Teosofie, Rituele Magie en Kabbalah bestudeer, en het begin met ritueel-magie met 'n vriend (Heselton 2016: 58-66).

Valiente was gefassineer deur hekse, maar het geen rede gehad om te dink dat daar nog hekse in Brittanje was nie, tot in 1952 het sy gejag op 'n tydskrifartikel oor die Museum van Heksery op die eiland Man (Valiente 1989: 36). Die artikel beskryf heksery as 'n pre-Christelike heidense godsdiens wat godinne en gode aanbid en antieke gebruike vereer het. Dit het 'n sterk emosionele aantrekkingskrag gehad wat haar gevra het om aan die museum te skryf. Daarna het hulle haar brief aan Gerald Gardner (1884-1964), wat dikwels bekend staan ​​as die "Founding Father" van hedendaagse heidense toordery of Wicca, gestuur.

Gardner het gereageer deur Valiente uit te nooi om hom te ontmoet by die Hampshire-huis van Edith Woodford-Grimes (1887-1975), die hoëpriesteresses bekend as "Dafo." In 1953 het Gardener en Woodford-Grimes Valiente as priesteres en 'n heks begin. Sy is bekendgestel aan Gardner se verbond in Londen. Gardner het haar gou as die Hoëpriesteres van die koninkryk aangewys en het haar soms as 'n hoof van die hekskultus in Brittanje (Heselton 2016: 89) verwys.

Valiente se vorige navorsing het beteken dat sy erken het in die kern se kerntekste, saamgestel in 'n volume wat Gardner genoem het Die boek van skaduwees, materiaal uit ou ritueel magiese tekste soos die Sleutel van Salomo, maar ook uit moderne bronne, insluitende materiaal van die omstrede okkultis Aleister Crowley (1875-1947). Valiente het geglo dat sy op hierdie materiaal kon verbeter en met Gardner se ooreenkoms gebruik haar vaardighede as digter en skrywer om die tekste te hersien en te versterk.. Sy het die afhanklikheid van Crowley verminder en materiaal van folklore-versamelings en haar eie poësie en prosa bekendgestel. Dit sluit 'n herskryf van "The Charge" in, 'n kern teks van Wiccan geestelike onderrig deur Gardner geskep uit bronne wat die Amerikaanse folklorist Charles Leland se vertaling van 'n Italiaanse heksery teks insluit Aradia, Evangelie van die Hekse (Leland 1899 [1974]).

Gerald Gardner was 'n passievolle promotor van Wicca wat van mening was dat byna enige publisiteit goeie publisiteit was. Homself 'n naturis, het hy naaktheid of "skyclad" in rituele gewerk, en hy was bly vir die pers om foto's van naakte priesteresse te neem. Valiente het 'n positiewe lewensbevredigende ingesteldheid teenoor die liggaam gehad en het geen beswaar teen rituele naaktheid op sigself gehad nie, maar by 1957 het sy toenemend bekommerd geword dat lurige publisiteit die vloeiende godsdiens beskadig het. 'N Magstryd ontwikkel tussen Valiente en Gardner, wat daartoe gelei het dat hulle die verbond verlaat het na 'n meningsverskil wat deur hul mededingende pogings om 'n stel "Wette" vir die uitvoer van gesamentlike aangeleenthede (Heselton 2016: 98-100) op te stel, neersit. Gardner se weergawe het ten doel om die rol van Hoëpriesteres tot pragtige jong vroue te beperk, wat minder geneig is om sy gesag uit te daag. Valiente het later gesê dat die woord "seksistiese" vir haar onbekend was, maar dit was hoe sy gekom het om Gardner se "Wette" (Valiente 1989: 70) te sien.

Die breuk tussen Gardner en Valiente het die verbond verdeel, met ouer versigtiger lede wat Valiente se laer sleutelbenadering tot publisiteit ondersteun en jonger lede minder riskant is. Valiente en ander het verlaat om hul eie verbond te vestig.

In 1956 het Valiente en haar man verhuis na die kusdorp Brighton, Sussex. In 1962 het Valiente haar eerste boek geproduseer, Waar heksery leef, 'n ontleding van heksery praktyke in Sussex. Dit is gevolg in die 1970s, toe Valiente in haar vyftigerjare was, deur 'n tydperk van gemerkte kreatiwiteit wat die publikasie van drie boeke gesien het wat haar 'n bekende gesag gemaak het oor hedendaagse heksery in die Engelstalige wêreld en daarbuite: 'N ABC van Heksery verlede en hede (Valiente 1973), Natuurlike Magie (Valiente 1975), en Heksery vir Môre (Valiente 1978). In hierdie het sy haar eie standpunte oor heidense heksery voorgestel. Dit is deur Gardner beïnvloed, maar ook deur verdere ervarings in groepe onder leiding van ander mans wat hul eie weergawes van heidense towerkuns, insluitend Roy Bowers, bekend as Robert Cochrane (Valiente 1989: 117-36), bekend gemaak het.

Ten spyte van Valiente se onverbiddelike geskil met Gerald Gardner, in die vroeë 1960's, is hulle versoen en op sy dood in 1964 het sy 'n erflating in sy testament ontvang. Sy het voortgegaan om noue verhoudings met Gardnerian-oewers te hê en om aan Gardneriese rituele deel te neem, sowel as dié van haar eie skepping. In 1979 het sy en haar derde vennoot, Ron Cooke, entoesiastiese deelnemers geword in die bosse "grand sabbats" wat deur Gardnerian covens in die suide van Engeland (Crowley 2013) gehou word. Valiente behou haar begeerte om te bewys dat Wicca nie by Gardner ontstaan ​​het nie, maar het ouer wortels gehad. In 1980, by die bosveld byeenkoms vir die fees van die dood, Samhain of Halloween, het sy 'n helderziende ervaring gehad wat haar ondersoeke geïnspireer het. Dit het gelei tot die ontdekking van 'n belangrike figuur in Gerald Gardner se ouerkrag, "Old Dorothy." Sy het hierdie navorsing bygedra tot Die Heksse Weg, 'n boek waaroor sy saamgewerk het om 'n omvattende analise van die tekste van Gardnerian Wicca te lewer Boek van skaduwees (Valiente 1984).

In die jaar waarin sy die ouderdom van sewe en sestig bereik het, het Valiente haar laaste grootboek geproduseer, Die wedergeboorte van heksery (Valiente 1989). Dit is kort gevolg deur haar bydrae tot haar vriend, John Jones se boek, Heksery: 'n tradisie hernu (Valiente 1990). Hierin het Valiente haar volwasse gedagte uiteengesit en die basis geskep vir 'n heksery-praktyk wat sy as outentieke beskou as Gardner se "eerder lug-fairy-uitsig van Wicca" (Valiente 1990: 7). Nietemin het Valiente voortgegaan om Gardner se "grondliggende mite" te aanvaar, gegrond op die romantiese, maar gediskrimineerde siening van antropoloog Margaret Murray (1863-1963) dat heksery die oorblyfsels van die onderdrukte voor-Christelike godsdienste van Europa verteenwoordig.

In die 1960s en 1970s het Valiente een van Brittanje se bekendste hekse geword, artikels vir esoteriese tydskrifte geskryf en gereageer op die hoofstroommedia-versoeke vir onderhoude. Ten spyte van positiewe publisiteit, was hekse steeds onderhewig aan publieke vooroordeel, periodieke mediahisterie en beskuldigings van satanisme. Om dit teen te werk, het 1971 Valiente saam met Madge Worthington en John and Jean Score die Heidense Front, 'n lobbyorganisasie om media-disinformasie teen te werk en 'n proaktiewe rol met die regering te neem om die regte van heidene van alle geestelike tradisies te verseker sonder om te aanbid. diskriminasie. Valiente was baie invloedryk, maar was nie 'n godsdienstige leier in die konvensionele sin nie. Sy verkies om onafhanklik te funksioneer en ander te inspireer om te lei, eerder as om 'n organisasie op te lei, en sy het die daaglikse bestuur van die Heidense Front na John Score verlaat. Die organisasie het gegroei tot die Heidense Federasie, 'n internasionale liggaam, en die belangrikste verteenwoordigende liggaam vir heidendom in Brittanje (Crowley 2013).

Vanaf 1989 het Valiente haar persoonlike toorderypraktyk met haar derde maat Ron Cooke en goeie vriende voortgesit. Namate Cooke se gesondheid agteruitgegaan het, het sy haar aan die openbare optredes onttrek om tyd aan sy sorg te wy. Na sy dood het sy weer in die publieke oog verskyn toe sy beskermheer geword het van die nabygeleë Centre for Pagan Studies in Sussex, gestig deur John en Julie Belham-Payne. Hier het sy vir entoesiastiese gehore lesings gegee en die omvang van haar invloed begin besef. Jonger hekse het nog steeds haar werk gelees en die rituele wat sy geskep het, geoefen. Haar laaste groot openbare toespraak was in November 1997 op die jaarlikse konferensie van die Heidense Federasie. Hier het sy 'n ontstellende ontvangs en 'n staande applous ontvang as erkenning vir haar bydraes tot hedendaagse heksery en die breër heidense gemeenskap.

In 1998 het sy siek geword en op September 1, 1999, het sy aan pankreaskanker gesterf. Sy het haar geskrifte en heksery-artefakte aan John Belham-Payne bemaak. Haar dood het daartoe gelei dat dwelms in groot koerante aan albei kante van die Atlantiese Oseaan insluitend die New York Times (Martin 1999).

RICHTINGEN / PRAKTYKE

Die werk van Gerald Gardner, Aleister Crowley, Robert Cochrane en ander was belangrik vir Valiente se praktyk en sy het baie van wat sy geleer het, ingesluit, maar toenemend het sy op haar eie ervarings en navorsing staatgemaak. 'N Belangrike element van haar onderrig was die liefde van die natuur. Die viering van die seisoensiklus was vir haar baie belangrik, en rituele vir die seisoenale feeste was een van haar grootste bydraes tot Gardner se Boek van skaduwees. Vir Gardner was heidense heksery 'n vrugbaarheidsgodsdiens; maar hoekom, het Valiente gevra, sou 'n vrugbaarheidskultus gebaseer op 'n landbousiklus 'n beroep doen op kontemporêre mense wat in stede woon? Valiente het aangevoer dat heksery nie 'n vrugbaarheidskultus was nie, maar 'n natuurgodsdiens. Dit het 'n beroep gedoen op mense omdat die moderne stadslewe mense van hul verwantskap met die wêreld van die natuur afgesny het en hul gevoel van individualiteit uitgewis het. Die groei van die heidense heksery was 'n reaksie teen industrialisasie en die gevoel om net 'n ander tand in 'n groot, sinnelose masjien te wees. "Deur die seisoenale sabbats te vier, kon mense 'n gevoel van eenheid met die natuur herontdek", die opwinding wat uit kontak kom met die Een Universele Lewe "(Valiente 1964: 6).

Valiente het voortgegaan om 'n praktyk te ontwikkel wat vir haar 'n meer "outentieke" heksery verteenwoordig het, nader aan hoe dit deur gewone, onopgeleide landbewoners beoefen sou kon word. Terwyl sy die Goddelik in die vorm vereer het, het sy haar deur Gardner (as Godin en haar Gehoor God) onderrig, verkies sy om haar ritueel buite in die woude van Suid-Engeland deur die lig van die maan en sterre uit te voer met "die reuk van die vreugdevuur, die middernagwind in die bome, en soms 'n uil in die donker bos "(Heselton 2016: 285). Noue kontak met die natuur en die natuurlike energie wat sy in bome, rotse beleef het, en die landskap rondom haar was die basis vir haar spiritualiteit.

Haar houding teenoor godheid was soortgelyk aan dié wat in die geskrifte van psigiater Carl Gustav Jung (1875-1961) gevind is, wat sy in baie van haar werke aangehaal het. Soos Jung het sy geglo dat: "Die gode en godinne is persoonlikhede van die magte van die natuur; of dalk een van supernatuur, die magte, wat die lewe van ons wêreld beheer, beide manifes en verborge "(Valiente 1978: 30). Godsdiensvorme soos dié van die Groot Moeder Godin wat deur hekse aanbid is, kan in die menslike verbeelding gebore word, maar met verloop van tyd het hulle kragtige argetipes geword in die kollektiewe bewusteloos van die mensdom (Valiente 1978: 30). Net so het die heilige ruimte waarin die rasse van heidense heksery plaasgevind het ('n sirkel met 'n sentrale altaar) vir Valiente a mandala verteenwoordig, 'n argetipe simbool wat Carl Gustav Jung van groot belang vir die kollektiewe bewuste beskou . . . 'n argetipe figuur wat die idee van geestelike balans dra. . . "(Valiente 1973: 65-66).

Alhoewel daar verskille in klem tussen Gardner en Valiente was, was dit meer verwant aan verskillende denominasies binne 'n oorkoepelende tradisie. Valiente, Gardner en Cochrane het almal heksery nie suiwer gesien as die praktyk van spel en magie nie, maar as 'n radikale godsdienstige alternatief vir die dominante Christelike paradigma. Dit het godsdienstige organisasies en hul kragstrukture verwerp, die monoteïsme verwerp, en die goddelike immanente van die natuur vererger, eerder as as 'n transendente "ander". Die rasse en praktyke wat hulle geleer het, het aan aanhangers 'n gevoel van bemagtiging gegee wat uit hekse, individue met spesiale magte om hul eie lot te beheer en die wêreld om hulle te verander. Inherent in die onderrig was die boodskap dat vreugde en betovering in die hier en nou, sowel as in die hiernamaals ondervind kan word. Valiente het reïnkarnasie geleer en dat die Godin 'n wedergeboorte gee op die regte tyd, totdat ons hierdie wêreld en tyd nie meer nodig het nie "(Valiente 1989: 136). Soos Gardner en Cochrane, het sy geglo dat baie van die toordragte in heksery hekse was in vorige lewens.

LEIERSKAP EN LEGACY

'N Sterkgesinde vrou, Valiente, is gekenmerk deur haar eerlikheid, liefde, navraag en onafhanklikheid (Hutton 1999: 246). Valiente se praktiese, aardse persoonlikheid het die stereotipes van diegene wat gedink het dat heidense hekse sinister of wreedaardig moet wees, beskaamd. Sy was moedig genoeg om die vermiste titel van die "heks" te omhels en was genoegsaam verbind om die sosiale uitbarsting te dapper wat die lot van diegene wat in die openbaar so 'n omstrede stel oortuigings kon wees, sou wees. Haar duidelike prosa het 'n oorredende toegangspunt gegee aan diegene wat hul weg soek na hedendaagse heksery. Haar geïnspireerde poësie het die verbeelding van diegene wat 'n heidense spiritualiteit soek wat na die natuur ingestel was, toegespreek. Hutton beweer dat Valiente se "blywende grootheid lê in die feit dat sy so heeltemal en sterk toegewyd was om haar eie waarheid te vind en te verklaar, in 'n wêreld waarin die bordjies daaraan in 'n toestand van amper volledige verwarring was" (vgl. Hutton 1999: 383-84).

Na Valiente se dood was John en Julie Belham-Payne vasbeslote om haar geheue te bevorder; hulle het gewerk om te verseker dat haar artefakte, wat 'n vroeë handgeskrewe handleiding ingesluit het Boek van skaduwees, het op openbare vertoning gegaan. Na die organisasie van verskeie uitstallings en 'n konferensie wat aan Valiente se werk gewy is, het die Belham-Paynes in 2011 die Doreen Valiente-stigting gestig om haar geheue en leringe te bevorder en haar werke te publiseer.

Terwyl Valiente se belangrikheid onder die heidene erken is, het sy onlangs 'n erkende deel van Brittanje se kultuurgeskiedenis geword. In Junie 2013, sestig jaar na haar inisiasie as 'n heks, is Valiente deur die burgemeester van Brighton in die openbaar vereer by 'n seremonie vir die onthulling van 'n herdenkingsblou gedenkplaat aan die buitekant van die Tyson Place-woonstelblok wat haar laaste huis was. [Image regs] Die plakkaat, geskenk deur die Sentrum vir Heidense Studies, is geskryf. "Doreen Valiente (1922-1999) digter, skrywer en moeder van moderne heksery het hier gewoon" (BBC News 2013).

Kwessies / UITDAGINGS

Valiente se outobiografie, Die wedergeboorte van heksery, nie net haar ervarings in kontemporêre heksery beskryf nie, maar het ook 'n uiteensetting gegee van haar benadering tot dit. Die boek vertel hoe haar vroeë belangstelling in folklore en rituele magie die basis was van haar praktyk, maar deur die 1980s is sy ook beïnvloed deur ontwikkelings in omgewingsaktivisme en feminisme. Valiente het 'n hoofstuk aan feministiese heksery toegewy, waarin sy aangevoer het dat die invloedrykste geestelike bewegings van die moderne tyd deur vroue gestig is en dat vroue-geleide bewegings die toekoms van spiritualiteit was (Valiente 1989: 179-95).

Sy het van haar eie reis na feminisme onthul, en skryf dat terwyl sy lankal haarself as 'n opvolger van vroue se regte beskou het, was dit nie voordat sy die feministiese boek gelees het nie. Te ver gaan: Die persoonlike kroniek van 'n feminist deur Robin Morgan (1978), dat dit haar opgeval het dat vroue in die meeste samelewings slegs status as aanhangsels aan mans gehad het en geleer is dat hulle saak maak "in soverre hulle aantreklik vir mans kan wees" (Valiente 1989: 180). Sy wys op die vrouewydingsbeweging in die Christelike denominasies as 'n voorbeeld van hoe vroue teen manlike hiërargieë rebelleer, maar noem Merlin Stone se Die Paradysvraestelle: Die Onderdrukking van Vroue se Rites, het sy groot godsdienste soos die Christendom gekritiseer om manlike oorheersing aan te moedig en Steen se siening ondersteun dat: "Aan die begin van godsdiens was God 'n vrou" (Stone 1977: 17). Valiente het veral die positiewe houding van feministe teenoor vroue se liggame en liggaamlike funksies verwelkom. Sy het aangehaal as "epoch-making in die vooruitsig van feministiese heksery" (Valiente 1989: 187) Penelope Shuttle en Peter Redgrove's Die Wise Wound: Menstruasie en Everywoman, wat die menstruerende vrou uitbeeld as 'n vrou van mag (Shuttle en Redgrove 1978). Valiente het geargumenteer dat dit waarskynlik was dat menstruele bloed besonder heilig was aan die godin van die hekse en dat hekse magie kon werk (Valiente 1989: 188-89).

Valiente het gesê dat hoewel heksery nou "spesifiek feministies geword het" in die vroeë dae van die heksery-herlewing, terwyl die Godin en vroue 'n verhewe status geword het, het priesteresse die rol begin speel wat mans soos Gerald Gardner vir hulle ontwerp het "Met" mans wat dinge doen en vroue doen soos die mans gerig het "(Valiente 1989: 182). Valiente geprys feministiese hekse, soos Zsuzsanna Budapest (b. 1940) en Starhawk (b. 1952, Miriam Simos), om sulke standpunte uit te daag en goedgekeur te word van hoe feministiese hekse rolspelers in omgewingsaktivisme speel (Valiente 1989: 186-87, 189-92).

In teenstelling met baie feministiese hekse van die tydperk was Valiente nie entoesiasties oor matriargie nie, wat sy oorweeg het, kan net soveel sosiale wanbalans as patriargie (Valiente 1989: 184) tot gevolg hê. Sy het gesê dat sy nie, soos baie feministiese hekse, gekies het om manlike invloed te verwerp deur lid te word van 'n alledaagse verbond nie, maar sy het erken dat daar 'n saak was vir geheimsinnigheid en magie wat eksklusief vir vroue was en 'n beeld van hoe dit moes gewees het "toe vroue by maanlig in dans op heuwels of in boswoude vergader het, wat die geheime siel van Moeder Aarde aanroep" (Valiente 1989: 195).

IMAGES

Beeld # 1: Doreen Valiente. Hoflikheid van Doreen Valiente Stigting.
Beeld # 2: Doreen Valiente by haar altaar. Met dank aan Doreen Valiente Foundation.
Image #3: Die blou plaak gewy aan Doreen Valiente opgerig op haar vorige huis, die toringblok van Tyson's Place in Brighton, Oos-Sussex. Foto deur Ethan Doyle White. Geniet van Wikimedia Commons.

Verwysings

BBC News. 2013. "Brighton Witch Doreen Valiente kry Blou Plaque." BBC News, Junie 13. Toegang verkry vanaf www.bbc.co.uk/news/uk-england-sussex-22861672 op 8 / 1 / 2018.

Crowley, Vivianne. 2013. "Doreen Valiente." Heidense Dawn: Tydskrif van die Heidense Federasie 189: 25-27.

Heselton, Filippus. 2016. Doreen Valiente, Heks. Nottingham: Die Doreen Valiente Stigting en Sentrum vir Heidense Studies.

Hutton, Ronald. 2010 [1962]. "Voorwoord." Pp. 9-10 in Doreen Valiente, Waar heksery woon. Maresfield: Whyte Tracks / Sentrum vir Heidense Studies.

Hutton, Ronald. 1999. Die Triomf van die Maan: 'n Geskiedenis van Moderne Heidense Heksery. Oxford: Oxford University Press.

Leland, Charles Godfrey, ed. 1974 [1899]. Aradia: Die Evangelie van die Hekse. Londen: CW Daniel Company.

Martin, Douglas. 1999. "Doreen Valiente, 77, Dies; Voorspoedig Positiewe Heksery. " New York Times, Oktober 3. Toegang verkry vanaf http://www.nytimes.com/1999/10/03/world/doreen-valiente-77-dies-advocated-positive-witchcraft.html/ op 1 Augustus 2018.

Morgan, Robin. 1978. Te ver gaan: Die persoonlike kroniek van 'n feminist. New York: Vintage Books.

Shuttle, Penelope, en Peter Redgrove. 1978. Die Wise Wound: Menstruasie en Everywoman. Londen: Gollancz.

Stone, Merlin. 1977. The Paradise Papers: The Underression of Women's Rites. Londen: Virago.

Valiente, Doreen. 1990. "Voorwoord." Pp. 7-13 in Heksery: 'n tradisie hernu, deur Evan John Ones en Doreen Valiente. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1989. Die wedergeboorte van heksery. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1984. "Aanhangsel A: Die soektog na Ou Dorothy." Pp. 283-93 in Die Witches Way: Beginsels, Rituele en Geloofs van Moderne Heksery, deur Janet Farrar en Stewart Farrar ,. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1978. Heksery vir Môre. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1975. Natuurlike Magie. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1973. 'N ABC van Heksery verlede en hede. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1964. "Na aandete-toespraak: 'Vyftig by Pentagram-ete.'" Pentagram: 'n Heksery-resensie. November: 5-6.

 

Posted:
3 Augustus 2018

Deel