David G. Bromley

Zuism (Ysland)

 

ZUISM TYDIENSTEL

930 CE. Ysland het 'n republiek geword.

1874: Ysland neem 'n grondwet aan wat godsdiensvryheid waarborg en spesifiseer die Evangelies-Lutherse Kerk as sy nasionale kerk, ondersteun deur die staat.

2010: Zuism is gestig deur Ólafur Helgi Þorgrímsson.

2013: Yslandse wet is gewysig sodat ander godsdienste as die Evangelies-Lutherse Kerk by die staat kan registreer.

2013: Die Zuist Kerk is deur die regering geregistreer as 'n godsdiens met vier lede.

2014 (September): Ágúst Arnar Ágústsson het leierskap van die Susterkerk aanvaar.
2015: Ísak Andri Ólafsson neem die leiding van die Zuistkerk aan.

2015: Susterkerkte is in Denemarke, Noorweë en Swede gevestig.

2017: Na 'n tydperk van leierskaponstabiliteit, het Ágúst Arnar Ágústsson die leierskap van die Zuistkerk weer aangeneem.

2018: Die Zuistkerk het aansoek gedoen om die permit om 'n tempel in Reykjavik te bou.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Zuism [Beeld regs] het in 2010 tydens 'n ontwrigtingsperiode in Ysland ontstaan. Die land se ekonomie is swaar getref deur die wêreldwye ekonomiese ineenstorting van 2008, wat gelei het tot die erosie van vertroue in 'n reeks sosiale instellings. Verder het Ysland al hoe minder godsdienstig geword. Teen hierdie tyd het minder as die helfte van die bevolking geïdentifiseer as godsdienstig, ongeveer die helfte van die aantal wat net twee dekades tevore gerapporteer is. Jonger Yslanders sou hulle toenemend identifiseer as ateïs (Coleman 2008). Uiteindelik het Humaniste al geruime tyd gewerk vir die beëindiging van finansiële steun van die regering vir die Evangelies-Lutherse Kerk. In hierdie sosiokulturele konteks ontwikkel die hedendaagse Zuism.

Die susterkerk is aanvanklik omstreeks 2010 deur Olafur Helgi Þorgrímsson gestig. Die potensiaal vir die kerk het egter dramaties in 2013 verander toe die Ierse wet gewysig is om ander godsdienste as die Evangelies-Lutherse Kerk toe te laat om met die staat te registreer. In dieselfde jaar is die Zuist Kerk deur die regering as 'n godsdiens met vier lede geregistreer. Die volgende jaar het Ágúst Arnar Ágústsson leierskap van die Susterkerk aanvaar. Op daardie stadium het die nuwe kerk min sukses behaal in die bou van lidmaatskap, en daar was 'n moontlikheid dat die regering die kerk sou afskrik. 'N Nuwe groep, onder leiding van Ísak Andri Ólafsson, het egter daarin geslaag om beheer oor die Susterkerk in 2015 te verkry. Dit was die groep wat die plan ingestel het om belastinginkomste terug te betaal wat deur die regering aan individuele kerklede versamel is. Die plan om kerkbelastinginkomste aan kerklede terug te betaal, blyk te wees. Volgens een lid, "As iemand sy geld gaan kry, het Ólafsson gedink dit kan net so goed wees 'n groep jong troublemakers eerder as die kerk of staat "(Wurmann 2016). Daar was 'n voortdurende stryd oor kerkleierskap wat in 2017 opgelos is toe Ágúst Arnar Ágústsson [Image regs] die leierskap van die Susterkerk herleef het. Leierskap het die kerkprogram voortgesit om kerkbelastinginkomste aan kerklede terug te betaal. Daar was 'n ontvanklike gehoor vir hierdie inisiatief in Ysland, aangesien die nasionale verkiesing 'n stewige en groeiende meerderheid van die burgers bevoordeel het wat die skeiding tussen die kerk en die staat betref. Die reaksie op die kerk se belofte om belastinggeld te terugbetaal, was dus onmiddellik en opvallend: in 'n nasie met 'n bevolking van net meer as 300,000, het meer as 3,000-individue by die Susterkerk aangesluit. Dit is nie verbasend dat Zuism die meeste aangespreek het vir jonger, minder godsdienstige IJslanders wat meer geneig is om via die internet (Boldyreva en Grishina 2017) te verbind.

Leerstellinge / RITUELE

Hedendaagse Zuism put uit aanbidding van die Sumeriese gode van antieke Mesapotamië. Die woord “Zuism” is afkomstig van die Sumeriese werkwoord "zu" ("om te weet"). Die panteon van die Sumeriese gode bevat An (god van die hemel), [Afbeelding regs] Enlil, god van storm en wind) Enki (god van water en kultuur), Ninhursaq (godin van vrugbaarheid en aarde) en Utu (die god van die son en geregtigheid) (“Ysland se Zuistiese godsdiens” 2018; Turner 2016).

Zuists noem die skeppende krag in die heelal 'Hemel' met An as god van die hemel ('Theory and Layout of Zuist Temples' 2018):

Die hemel is die aktiewe wirling krag wat deur al die hemelliggame, die Aarde, en al die wesens op aarde beweeg, wat hulle almal opwek. Dit is die kolkende krag wat in die middel van alle wesens woon, wat hul lewenswerveling veroorsaak. Mense kan die krag van die Hemel maak deur sy orde na te boots, vir goeie of slegte doelstellings.

Vanuit 'n Zuist-perspektief is dit hierdie krag wat lewe op aarde struktureer (“Elemente van die Zuistiese teologie” 2018):

Zuism is in wese die aanbidding (wat die moeite werd is om te gee) van die hemel, van die noord-ekliptiese en hemelse pool en van die konstellasies wat daarom draai. Dit is die kennis van die hemel, wat 'n antieke gnose is, wat terugkeer as 'n nuwe gnosis vir 'n nuwe era; hieruit kom die naam “Zuism”, zu wat in Sumeries “om te weet” beteken (Wolfe 2015, passim). Ons glo dat sterre met hul bewegings die vorming en lewe van kategorieë van wesens op aarde beïnvloed. Hulle genereer wesens uit die Aarde, hetsy deur direkte invloed of deur die assimilasie van die kennis (die sterbeskouer) en die bekende voorwerp.

Ons gode is die sterre (Rogers 1998, passim), die nageslag van An / Dingir (die hemel), waarvan die gewelf die noord-ekliptiese pool is wat deur die konstellasie Draco, die draak, gewikkel word. Ons God van die Hemel is dus immanent, nie uitsluitlik transendent nie (soos dié van Christene en ander Abrahams): ons God bestaan.

Mense is in staat om die harmonie tussen die sterre en menslike aktiwiteit te ontwrig. Inderdaad, dit is die ontwrigting van hierdie harmonie wat gelei het tot die ontmagtiging en verlies van betekenis wat die mensdom in die gesig staar. Die suiwer praktyk gaan oor die herstel van die natuurlike skakel tussen die Hemel en die Aarde.

Ons glo dat die ontwrigting van die afstemming van die aarde met die hemel en sy sterre die rede is waarom beskawings ontaard en sterf, terwyl wesens self ontaard, hul optrede sinneloos raak en instellings betekenis verloor en leë logistieke masjinerie word (Pankenier 1995, pp. 150 –155). Die rede waarom die hele Westerse wêreld tans sterf, is omdat hy sy 'skakel met die sterre' verloor het, wat die oorspronklike betekenis van die woord 'godsdiens' is (letterlik 'herkoppeling').

Die harmonisering van menslike (aardse) aktiwiteite met die bewegings van die sterre, met die gode, is die praktyk van Zuism en die manier van welstand, vir 'n goeie lewe. Zuïsme is die manier om die "here of Heaven down to Earth" (die letterlike betekenis van Anunnaki) te bring, om laasgenoemde, Ki, "te vierkantig" en haar vorms te gee.

Tot op hierdie punt in die suidelike kerkgeskiedenis, was daar min ritueelpraktyk. Suiste sing soms Sumeriese gedigte om An, Enki en ander kragte van die natuur te vereer.

Nieteenstaande sy godsdienstige organisasie is dit duidelik dat die primêre missie van die Susterkerk in hierdie tyd politiek is. Die webwerf van die Zuists kondig aan dat:

Die godsdienstige organisasie van Zuism is 'n platform vir sy lede om 'n godsdiens van die ou Sumeriese mense te beoefen. Suiste ondersteun ten volle die vryheid van godsdiens, en van godsdiens, vir almal. Die organisasie se primêre doelwit is dat die regering enige wet wat voorregte, finansieel of andersins, bo ander organisasies verleen aan religieuse organisasies herroep. Daarbenewens vra Susters dat die regering se register van sy burgers se godsdiens afgeskaf sal word (Würmann 2016).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

In terme van sy godsdienstige sending, sien die Zuist Kerk homself as deel van 'n potensieel wêreldwye geestelike hernuwing. Die kerk het 'n aansoek by die staat in 2018 ingedien om 'n Tempel van Hemel te bou [Image regs] in Reykjavik wat 'n sentrum vir hierdie hernuwing sou wees:

Aangesien die samevoeging van 'n nuwe gnosis, 'n nuwe ark van kennis vir die ontwaking en geestelike verhoging van mense, die Zuistkerk 'n fisiese sentrum van teenwoordigheid nodig het om in lyn te kom met die Hemel en die orde te bestudeer en na te volg en sodoende 'n kosmiese fokus te bied. Ysland sal aan die voorpunt wees van die Zuistiese geestelike vernuwing, en die middelpunt van die Zuistkerk in Ysland sal die Tempel van die Hemel in Reykjavik wees ('Theory and Layout of Zuist Temples' 2018).

Die konstruksie en rigtinggewende belyning van die nuwe tempel is van kritieke belang vir sy geestelike missie. Soos “Theory and Layout of Zuist Temples” (2018) verklaar, “Deur in lyn te kom met die Aarde se rotasie-as, sou die tempel verbind word met die dwarrelende krag van die noordelike hemelpool, wat op sy beurt deur die optog om Draco en die noord-ekliptiese paal, wat dus uiteindelik koppel aan die hart van An. ”

Wat die politieke missie betref, is daar vanaf die 1870's van Yslanders verwag om 'n godsdienstige voorkeur by die staat te registreer. Individuele keuses is 'n godsdiens wat deur die staat erken word, 'n godsdiens wat nie deur die staat erken word nie, of geen godsdiens nie. Kinders word by die geboorte by die godsdiens van hul ouers geregistreer. Die Yslandse belastingstelsel verskil van dié in 'n aantal Europese lande waar belastingbetalers dikwels 'n toevoeging tot hul normale inkomstebelasting betaal om godsdienstige organisasies te ondersteun (Lam 2015). In Ysland is die “parish fees” (sóknargjald) wat gebruik word om godsdienstige organisasies te ondersteun, kom uit 'n gemeentebelasting wat deel uitmaak van die inkomstebelasting (Brunson 2015). 'N Gedeelte van belasting betaal deur alle belastingbetalers bo die ouderdom van sestien (gemeentegelde) word versprei aan die verskeie dosyn erkende godsdienste, met oorblywende geld wat aan die regering toeval en 'n meerderheid het met die Evangeliese Kerk van Ysland geaffilieer.

Vanuit die siening van die Zuiste is dit nie net finansiële steun vir geregistreerde godsdienstige organisasies nie, maar finansiële boetes vir ander. Soos een waarnemer opgemerk het, “Daar is geen opsie om dit te onttrek nie. Diegene wat nie geaffilieerd is of aan ongeregistreerde godsdienste behoort nie, betaal eintlik hoër belastings ... ”(Sherwood 2015).

Kwessies / UITDAGINGS

Benewens sy eie organisatoriese beveg, het die Zuist-kerk aansienlike negatiewe media-aandag ontvang. Daar is berigte dat Ágúst Arnar Ágústsson en sy broer, Einar Ágústsson, "vermoed word dat hulle beleggers deur middel van die krieketvondsplaats Kickstarter bedrieg het waar die befondsing vir die vervaardiging van veelgebruikte datakabels en draagbare windmolens aangewend is" (Sherwood 2015, Bergson 2015 ). En 'n lid van die Progressiewe Party, Stefán Bogi Sveinsson, het die kerk gedruk om te ontsyfer omdat dit nie 'n wettige godsdiens is nie:

Niemand het in die organisasie geregistreer om Zuism self te beoefen nie, "het hy geskryf, volgens 'n verslag in die Reykjavik Grapevine. "Hulle redes vir registrasie is eerder tweeledig: om geld in hul sakke te kry, of om te protesteer teen huidige wetgewing oor godsdienstige organisasies" (Sherwood 2015).

Die Zuist-kerk beoog meer omvattende veranderinge in die Yslandse wet. Dit sluit in die afskaffing van die regering se register van godsdienstige lidmaatskap van die burgers, wat die afskaffing van outomatiese registrasie van babas as lede van die ouers se verbondenheid sou insluit, en die opheffing van die klousule in die Yslandse grondwet wat die Evangeliese Lutherse Kerk as staatskerk aanwys ( Turner 2016; Lam 2015). Meer breedweg soek die Zuiste 'n volledige skeiding van kerk en staat. In hierdie doel het die Zuiste meerderheidsteun van die Yslandse burgers. Soos een waarnemer opmerk:

Dit word duur vir die staat, "sê Gudmundsson. Zuism kos jaarliks ​​die IJslandse regering $ 30 miljoen IJslandse kroon (ongeveer $ 230,000) wat die godsdiens aan sy lede versprei-byna $ 80 vir elke Suster (Lam 2015).

Die kwessies bly egter nie opgelos nie, aangesien die nasionale regering terugdruk. Belastingowerhede het aangekondig dat lede van die Zuistkerk inkomstebelasting sal moet opdok op enige terugbetaling van gemeentegelde aan kerklidmate (“Islands Flocking” 2015). Daar moet ook nog vasgestel word of die Zuistkerk 'n godsdienstige of politieke missie sal prioritiseer of die huidige eng vraagstuk en steunbasis kan verbreed. Enersyds het die kerk sy voorneme om te ontbind sodra sy politieke doelstellings bereik is, beweer. Aan die ander kant blyk die kerk se onlangse aansoek om 'n tempel in Reykjavik te bou waar lede kan vergader en rituele kan uitvoer, 'n inisiatief in 'n langer termyn godsdienstige rigting wees ('Ysland se Zuïstiese godsdiens' 2018; Jones 2015).

Daar is ook 'n moontlikheid dat Zuism in konflik sal kom met verskillende verteenwoordigers van die Christelike tradisie in Ysland. Sommige waarnemers het ten minste die moontlike buite-egtelikheid van die Christendom voorgestel (“Elements of Zuist Theology” 2018):

Dit is logies onuitvoerbaar dat die Christendom (ten minste in sy moderne sterwende korrupte vorme en instellings) en Islam valse godsdienste, of nie-godsdienste, volgens die Suïstiese visie is, aangesien hulle nie die Hemel, Aarde en die mensdom verlig nie. Ons God bestaan ​​as die sterrehemel en sy siklusse; hulle God is nie-bestaande, as 'n wêreldwye abstrakte ding.

IMAGES
Beeld #1: Zuism logo.
Beeld #2: Foto van Ágúst Arnar Ágústsson.
Beeld #3: Stone carving van die god Zu, God van die hemel.
Image #4: Artistieke weergawe van die tempel van die hemel wat vir Reykjavik beplan is.

Verwysings

Bergsson, Baldvin Thor. 2015.  Kickstarterbræður geregistreer vir vennote Zúista. 2015. Ysland Monitor, Desember 1. Toegang verkry vanaf www.ruv.is/frett/kickstarterbraedur-skradir-fyrir-felagi-zuista op 1 Junie 2018.

Boldyreva, Elena en Natalia Grishina. 2017. "Internet Invloed op Politieke Stelsel Transformasie in Ysland."  Verrigtinge van die Internasionale Konferensie IMS-2017, Pp. 225-29.

Brunson, Sam. 2015. “Die opkoms van Zuism.” Deur algemene toestemming, 9 Desember. Toegang verkry vanaf https://bycommonconsent.com/2015/12/09/the-rise-of-zuism/ op 1 Junie 2018.

Coleman, Alistair. 2018. "Ysland: 72% Ondersteuning skeiding van kerk en staat." Secularism.org, 17 Januarie. Toegang verkry vanafhttps://www.secularism.org.uk/news/2018/01/iceland-72-percent-support-separation-of-church-and-state op 30 Mei 2018.

Didier, John C. 2009. “In and Outside the Square: The Sky and the Power of Belief in Ancient China and the World, c. 4500 vC - 200 nC. ” Toegang verkry vanaf http://www.sino-platonic.org/ op 1 Junie 2018.

"Elemente van die Zuistiese teologie." 2018. Toegang verkry vanaf https://www.academia.edu/36142192/Elements_of_Zuist_theology op 1 Junie 2018.

"Yslanders stroom na die Zuistiese godsdiens." 2015. ”Ysland Monitor, Desember. Toegang verkry vanaf https://icelandmonitor.mbl.is/news/politics_and_society/2015/12/01/icelanders_flocking_to_the_zuist_religion/ op 30 Mei 2018.

“Ysland se Zuistiese godsdiens om toestemming aan te vra om 'n tempel in Reytkjavik te bou.” 2018. Ysland Monitor, Mei 30. Toegang verkry vanaf https://icelandmonitor.mbl.is/news/politics_and_society/2018/05/30/iceland_s_zuist_religion_apply_for_permit_to_build_/ op 30 Mei 2018.

Jones, Sarah. 2015. "Sekulêre Saga: Yslanders vorm nuwe godsdienstigheid om subsidies teen die kerk te betoog." Muur van skeiding, Desember 2. Toegang verkry vanaf https://au.org/blogs/wall-of-separation/secular-saga-icelanders-form-new-religion-to-protest-church-subsidies on 30 May 2018.

Lam, Bourrce. 2015. "Stoei met God en Belastings." Die Atlantiese Oseaan, Desember 27. Toegang verkry vanaf https://www.theatlantic.com/business/archive/2015/12/tax-iceland-zuism/421647/ op 20 Mei 2018.

Pankenier, David W. 1995. "The Cosmo-Political Background of Heaven's Mandate."  Vroeë China 20: 121-76. Toegang verkry vanaf http://www.jstor.org/stable/23351765 op 1 Junie 2018.

Rogers, JH 1998. "Oorsprong van die antieke konstellasies: I. Die Mesopotamiese tradisies." Tydskrif van die Britse Sterrekundige Vereniging 108: 9-28.

Sherwood, Harriet. 2015. “Yslanders stroom na godsdiens met eerbied vir Sumeriese gode en belastingkortings.” The Guardian, Desember 8. Toegang verkry vanaf  https://www.theguardian.com/world/2015/dec/08/new-icelandic-religion-sumerian-gods-tax-rebates-zuism on 20 May 2018.

Personeel. "Hoekom het die ou Sumeriese godsdiens, Zuism, die snelste groeiende godsdiens in Ysland geword?" 2015. Ysland Magazine, Desember 3. Toegang verkry vanaf  http://icelandmag.visir.is/article/why-has-ancient-sumerian-religion-zuism-become-fastest-growing-religion-iceland.

'Teorie en uitleg van Zuistempels: met 'n projek vir Rekykjavik se tempel van die hemel.' 2018. Toegang vanaf https://www.academia.edu/36270163/Theory_and_layout_of_Zuist_temples_with_a_project_for_Reykjaviks_Temple_of_Heaven op 1 Junie 2018.

Turner, Page. 2016. "Icelandic Religion Zuism." Op Geloof, Januarie 26. Toegang verkry vanaf https://www.onfaith.co/text/5-things-to-know-about-the-new-ambiguous-icelandic-religion-zuism on 30 May 2018.

Wolfe, Jared N. 2015. Zu: Die lewe van 'n Sumeriese Woord in vroeë Mesopotamië. Ph.D. proefskrif, Universiteit van Kalifornië in Los Angeles.

Wurmann, Isaac. 2016. “Die pragtige grap van Zuism.” Paaie en Koninkryke, Julie 7. Toegang verkry vanaf http://roadsandkingdoms.com/2016/the-beautiful-joke-of-zuism/ op 20 Mei 2018.

Post Datum:
1 Junie 2018

 

Deel