Geestelike en godsdienstige tradisies in Italië

Godsdienstige pluralisme in Italië versprei beide die toenemende getalle in godsdienstige minderhede en die groter krag waarmee hulle genoegsame erkenning van hul regte in die openbare lewe eis. Die mees onlangse (2017) Cesnur-data skat dat godsdienstige minderhede in Italië verantwoordelik is vir 3.5% van Italiaanse burgers (dws nie inwoners van immigrante nie). Meer spesifiek, Italiaanse burgers wat 'n godsdienstige identiteit verklaar wat verskil van die Katolieke (die heersende godsdiens) nommer 1,963,900, watter statistiek verhoog na 5,861,700 met die toevoeging van immigrante wat nie burgers is nie. Oorweging van godsdienstige minderhede alleen onder Italiaanse burgers (dws sonder om immigrante wat nie burgers is nie), Protestantisme - met 471,300-geaffilieerdes - blyk die tweede geloof te wees, en Jehovah se Getuies (425,000) is die derde. Islam (367,100) is die vierde en Ortodokse Christene (272,200) kom vyfde. Volg dan Boeddhiste (179,000), New Age, Next Age en Human Potential bewegings en organisasies (50,000), Hindoes en Neo-Hindoes (41,700), Jode (36,600) en Baha'i (4,300).

Benewens die groeiende aantal lede van godsdienstige minderhede en die toenemende belangrikheid van nuwe gelowe, is godsdienstige pluralisme in Italië ook merkwaardig as gevolg van 'n beduidende intra-Katolieke differensiasie proses. Nuwe vorme van Katolieke identiteit en toebehore - van vakke wat die rol van godsdiens in nasionale identiteit herwaardeer of tradisionele waardes herontdek as 'n verdedigende reaksie op vreemde godsdienstige minderhede - stap langs mekaar met tradisionele kinders.

Baie empiriese studies is toegewy aan die uiteenlopende aard van godsdienstige pluralisme in Italië, die openbare rol van instellings, die verskillende maniere waarop godsdienstigheid uitgedruk word en die verhoudings tussen die verskillende godsdienstige denominasies; maar min het ondersoek ingestel na nuwe godsdienstige beweging en geestelike gemeenskappe wat in Italië ontstaan ​​het, veral van die 1970s af, toe die Italiaanse Nuwe Era-sterrestelsel vorendag gekom het. Die rol van nuwe godsdienstige bewegings in Italië het gegroei as 'n gevolg van globalisering, migrasiestrome en die verspreiding van nuwe media. Die rol van godsdiens en spiritualiteit in die hedendaagse samelewing en politieke stelsels is dus enerzijds meer oop vir hybridisering en anderzijds meer glocal, met plaaslike weergawes van ou en nuwe gelowe wat voortdurend kommunikeer en uitruil met nasionale en transnasionale godsdienste netwerke.

In hierdie Spesiale Projek bied ons profiele van 'n aantal nuwe godsdienste, godsdienstige bewegings en geestelike gemeenskappe wat weens hul grootte, geskiedenis, dinamika en aktiwiteite in die Italiaanse konteks veral prominent was. Eerstens wil ons outonome groepe, gemeenskappe en nuwe godsdienstige bewegings wat in Italië gegenereer word, voorstel; Tweedens sal ons die aktiwiteite van internasionale godsdienstige bewegings beskryf wat in Italië bepaalde eienskappe aanneem.

 

PROFILES


VOORKOMENDE PROFIELE

“Wicca in Italië”

Raffaella Di Marzio, “Die Impegno e Testimonianza-beweging.”


Vir verdere inligting, kontak die Projek Direkteure:

Dr. Stefania Palmisano (stefania.palmisano@unito.it)
Dr. Massimo Introvigne (maxintrovigne@gmail.com)

 

 

 

Deel