Agnieszka Halemba

Die suiwerste maagd Maria en die heilige familie van Dzhublyk

MOST PURE MAGNI MARY EN HOLY FAMILY TIMELINE

2002 (27 Augustus): Die eerste verskyning van die Maagd Maria in Dzhublyk het Olenka Kuruc en Marianka Kobal plaasgevind.

2002 (Augustus 30): Die eerste liturgie op die verskyningsterrein is gelei deur 'n biskop Ivan Marhitych.

2002 (18 September): Die visioenarisse het berig dat Jesus tydens die Heilige Liturgie aanwesig was.

2002 (21 September): Die visioenarisse het berig dat hulle Saint Joseph gesien het.

2002 (Oktober 29): 'n Brief van die hoof van die Mukachevo Grieks-Katolieke Eparchy, biskop Ivan Semedii, het die geestelikes verbied om liturgieë by en pelgrimstogte na Dzhublyk te organiseer.

2002 (1 Desember): Die visioenarisse met hul ouers en ondersteuners het deelgeneem aan 'n vergadering met John Paull II in die Vatikaan.

2003 (22 Januarie): Die eerste kapel in Dzhublyk was geseënd.

2003 (4 April): Die Kruisstasies by Dzhublyk was geseënd.

2003 (Mei 27): Direkte konfrontasie tussen ondersteuners van Dzhublyk en die owerhede van die Mukachevo Grieks-Katolieke Eparchy het plaasgevind.

2003 (12 Julie): Die Kruis vir die eenheid van alle Christene was geseënd.

2004 (7 Julie): Die biskoplike kloostergemeenskappe vir mans en vroue is tydelik in Dzhublyk geskep.

2005 (17 Desember): Die Holy Family Chapel geopen.

2007 (15 Junie): Die Heiligste Jesus se hartkapel is geopen.

2008 (10 Julie): 'n Amptelike aankondiging oor die instelling van die kloosterordes by Dzhublyk is gemaak.

2008 (Augustus): Die bou van die Holy Family Church is begin.

2009 (14 Oktober): 'n Wonderbaarlike voorkoms van die beeld van die Goddelike genade van Jesus is gerapporteer.

2010 (9 Januarie): Episcope Milan Šašik het die geboue geseën vir pelgrims, bioskope en vergaderruimtes wat in Dzhublyk gebou is.

2012 (13 Mei): Die kruis vanaf die elfde kruisstasie by Dzhublyk het begin bloei.

2013 (Desember): Vader Atanazii Tshiipesh het die wonderlike goddelike genade van Jesus se beeld na Kiev geneem om die betogers in Maidan te seën.

2014 (21 November): Die monument vir die hemelse groep (Nebesna Sotnia) is gestig by Dzhublyk.

2018 (Augustus 8): Facebook-webwerf van Dzhublyk is van stapel gestuur.

2016 (September 26): Seën van die Here se Grafkapel

2017 (Desember 15): 'n Beeld van Christus, die Verlosser van die Wêreld, gevestig by Dzhublyk.

2018 (Februarie 11): Seën van die bouplek vir die toekoms Koshuis van Saint Nikolaus.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die verskyningswerf by Dzhubyk is geleë op die gebied van kerklike administrasie van die Mukachevo Griekse Katolieke Eparchy in Transcarpateriaanse Oekraïne. Volgens die inwoners van Vil'khivka en Nyzhne Bolotne was die twee Transkarpate-dorpe, naaste aan die voorkomsplek, tot Augustus 2002 Dzhublyk die naam van 'n lente wat by aangename as ietwat moerasagtige weivelde aan die rand van die bos geleë is, waar plaaslike mense sou gaan kry  skoon, verfrissende water. Alles verander na 27 Augustus 2002, toe twee meisies van Nizhne Bolotne, Marianka Kobal en Olenka Kuruc, water by die fontein gaan haal en 'n pragtige vrou sien staan ​​op die wolk bedek met blomme. [Foto aan die regterkant] Later dieselfde dag stel sy haarself aan hulle voor as die suiwerste maagd Maria.

Prakties sedert die heel eerste dae het Dzhublyk sterk sirkels van ondersteuners gehad. Een stuk het gekom uit die naburige dorpie Nizhne Bolotne, waar nie net die twee visioenêre gebore is nie, maar ook Basiliese monnik destyds, Atanazii Tsiipesh, en 'n Griekse Katolieke priester en 'n pa van Marianka Kobal, Petro Kobal, het albei die lewe by die verskynplek vanaf die aanvangsdae. Na 'n paar maande se gemeenskaplike poging het die meningsverskille tussen die twee kerklike volwasse leiers egter tot gevolg gehad dat vader Petro se onttrekking uit die verskynplek. Marianka het ook vir 'n paar jaar ophou om die webwerf te besoek. Tans besoek sy die werf met ander inwoners van Nizhne Bolotne, hoewel haar pa beweer dat sy nog aan die Maagd Maria praat. Sedertdien is feitlik die enigste bestuurder van die verskynplek vader Atanazii, wat, soos hy self sê, 'n advies van die Maagd Maria deur Olenka in al sy pogings soek. Olenka word soms deur individuele pelgrims genader wat haar raad soek en vir Virgin Mary vrae deur haar vra. Sy praat egter selde in die openbaar en al haar kommunikasie met die Maagd Maria en visioene van ander heilige figure wat aan die algemene publiek gerig word, word deur vader Atanazii bemiddel.

Plaaslike ondersteuners het die Broederskap van die Heilige Familie georganiseer, 'n nie-regeringsorganisasie wat die webwerf ondersteun deur donasies te versamel; die verskaffing van kos aan pelgrims; help met die instandhouding van die werf; en lobbying, en ondersteun Vader Atanazii in sy omgang met staatsorgane, die howe, en die Griekse Katolieke Eparchy van Mukachevo. Hulle help ook in die beveiliging van boumateriaal, die bestuur van die konstruksiewerk op die terrein, en die organisering van vervoer. In die aanvanklike jare was die hoof van die organisasie 'n lekpersoon van Nizhne Bolotne, maar in 2011 het Father Atanazii self die amptelike hoof van die organisasie geword.

Geleidelik het 'n ander organisasie egter belangriker geword in Dzhublyk, nie in teenstelling met die eerste nie, maar eerder as 'n uitbreiding daarvan. 'N Jeugorganisasie, kinders van die Heilige Familie, het uit 'n groep kinders begin wat net ná die eerste verskyning by Dzhublyk begin vergader het. Die kinders was eweknieë van die visioenêre, en die meeste van hul ouers was aan die Broederskap van die Heilige Familie. Hulle onthou die eerste weke en maande na die aanvanklike verskyning as 'n baie intense tyd: kinders en tieners sal by die terrein bymekaarkom en tot laat in die nag bly, bid, sing en praat. Hierdie kinders en tieners het bewys dat hulle van groot hulp is; hulle verwelkom pelgrims, help by die liturgieë en, baie belangrik, vorm 'n kring van ondersteuning vir die een visioenêre wat in noue kontak met die webwerf en vir Vader Atanazii gebly het. Die lede van die kinders van die Heilige Familie speel 'n belangrike rol in die organisering van die jaarlikse jeugvergaderings wat bydra tot die gewildheid, stabiliteit en legitimiteit van Dzhublyk.

Baie ondersteuners beweer egter dat Dzhublyk sonder die hulp van pelgrims en aktiviste van L'viv, Ternopil, Ivano-Frankivsk en ander dorpe van Wes-Oekraïne van agter die Karpate Berge nie sou oorleef het nie. Reeds in die eerste weke na die verskynings het busse vol pelgrims van die ander kant van die Karpate berge op Dzhublyk verskyn, en vandag nog steeds die mees toegewyde volgelinge.

Die belangrikste kwessie met betrekking tot die ontwikkeling van Dzhublyk as 'n bedevaartsplek is sy vinnige en volgehoue ​​groei as 'n pelgrimstog: in terme van getalle pelgrims sowel as geboue en ander toewyding strukture op die terrein. Op die oomblik is Dzhublyk 'n aansienlike samestelling van kapelle, kruise, standbeelde en nutgeboue. [Image regs] Verder word die strukture wat verband hou met hierdie webwerf ook buite die onmiddellike omgewing opgerig. Die indrukwekkende voorbeeld hiervan is 'n 300 kilometer lange stasies van die kruisroete wat Dzhublyk verbind met L'viv in Oekraïens Galicië.

Die verskillende geboue word op 'n aantal maniere gebruik ter ondersteuning van argumente wat beide die ondersteuning en uitdaging van die webwerf ondersteun. Vir die mees toegewyde ondersteuners bied die bou-aktiwiteite by Dzhublyk die mees dwingende bewys van waarheid van die verskynings. Dit is voor die hand liggend, ondersteuners sê dat al die skenkings in konstruksiewerk belê word en die fisiese groei van Dzhublyk as bewys van die waarheid van die verskynings sien: onder sulke moeilike ekonomiese toestande soos in die Oekraïne, wie sal so vinnig kan bou en so goed sonder die hulp van God en sy boodskappers? Vir die teenstanders van die werf, is die konstruksie-aktiwiteit 'n poging om 'n posisie onder ander bedevaartsgebiede vir Transkarpate te verseker. Verder, selfs vir diegene wat in die waarheid van die verskyning glo, die konstruksieboom [Image regs] by Dzhublyk kan as onnodig oormatig beskou word. Blykbaar het die visioenarisse gerapporteer dat die Maagd Maria gevra het dat slegs 'n klein houtkapel by Dzhublyk gebou sal word. Die huidige konstruksie-aktiwiteite is ook omstrede omdat die strukture wat daar opgerig is, tot onlangs nie deur die plaaslike biskop gemagtig is nie, en ook nie deur die plaaslike staatsadministrasie behoorlike boupermitte nie. Dzhublyk is egter op die oomblik 'n gevestigde pelgrimstog, ten spyte van die feit dat plaaslike biskoppe nie van die begin af ten gunste van die terrein was nie.

Leerstellinge / oortuigings

Dzhublyk verskynings het geen nuwe leerstellings of oortuigings bevorder op 'n manier soortgelyk aan verskynings in Lourdes of Amsterdam nie. In haar boodskappe het die Maagd Maria die kerkhiërargie gekritiseer, byvoorbeeld in 'n visioen van die Hemel / Vagevuur / Hel wat aan die visioenarisse gegee is in die eerste dae van verskyning, waar die vagevuur vol priesters en veral biskoppe was. Oor die algemeen praat die Maagd Maria egter oor praktiese kwessies, soos die tyd van die volgende liturgie, die liturgiese taal (wat in Transcarpathia 'n hoogs politieke kwessie is) of die bou van 'n nuwe toegewyde struktuur. Meer onlangs gee sy deur middel van die visioenêre advies aan mense oor privaat sake en spreek gewone gebed vir gebed en boetedoening uit. Alhoewel die verskynings nie amptelik deur die Kerk bevestig is nie, is die terrein tans ten volle geïntegreer in die toegewyde praktyk van die Griekse Katolieke Eparchy van Mukachevo, met gereelde besoeke aan die hoof van hierdie eparchy, biskop Milan Šašik. [Image regs]

RITUELE / PRAKTYKE

Alhoewel die verskynings tot dusver nie deur die plaaslike biskop tot bonatuurlike oorsprong beoordeel is nie, is Dzhublyk stewig geleë in die praktyke van oosterse Katolisisme van die streek en daarbuite. Vir baie Dzhublyk toegewyde, die besluit om deel te neem aan godsdienstige rituele by Dzhublyk eerder as in hul eie dorpsgemeente weerspieël 'n voorkeur vir wat vanuit hulle perspektief 'n meer geïndividualiseerde, reflektiewe en buigsame vorm van aanbidding is. Die verskil is selfs opvallend vir 'n eksterne waarnemer: in die parochiekerk langs Dzhublyk dra al die vroue wat liturgies bywoon, rokke of rompe en bedek hul koppe met serpe wat gewoonlik donker van kleur is. Die liturgie word gesing en die lek word in hulle liedjie gelei deur 'n groep mans, gewoonlik ouer, kantore. Die melodieë bly dieselfde week na week, en is tipies van die streek. By Dzhublyk, daarenteen, word die liedere gelei deur 'n koor jongmense, meestal meisies. Voor die liturgie, tydens die nagmaal en na die finale seën sing die koor beide Oekraïense weergawes van hedendaagse Katolieke psalms en stukke wat deur Father Atanazii, die leier van die webwerf, saamgestel is. Hulle word soms deur kitare en sleutelborde vergesel, hoewel musiekinstrumente in die reël nie in die oostelike ritueel gebruik word nie. Baie vroue dra broeke, en sommige van hulle dek nie hul hare nie, terwyl ander kleurvolle of deursigtige sjaap dra.

'N Jeugorganisasie, The Children of the Holy Family, het ook 'n baie belangrike rol in die ontwikkeling van Dzhublyk. Die jongmense wat aan die aanvanklike gebeure by Dzhublyk deelgeneem het, is nou in die vroeë twintigerjare, en baie van hulle het sedertdien die omliggende dorpe vir werk of studie verlaat. Hulle kom steeds na Dzhublyk, die studente in Uzhhorod byna elke naweek terug, en diegene wat in L'viv of ander Oekraïens dorpe studeer, kan Dzhublyk 'n paar keer per jaar besoek. Tog hou hulle in kontak met maniere waarop hulle verbind word deur meer as net 'n verwysing na 'n bepaalde heilige plek. Broer Theodore, 'n jong monnik wat 'n bewaarder van die jeugorganisasie van Dzhublyk is, stuur sms-boodskappe aan al die lede. Die boodskappe bevat 'n gebedsfokus vir 'n gegewe week en 'n gedeelte van die Bybel wat gelees en gereflekteer moet word. Soms bid hulle terselfdertyd saam, ondanks 'n fisiese skeiding van tot honderde kilometers.

Die idee om die kinders van die Heilige Familie as 'n formele organisasie te stig, het by die jong mense gekom toe hulle tydens hul ontmoetings met pelgrims na Dzhublyk uit die Wes-Oekraïne besef het dat jeugorganisasies deel is van die moderne godsdienstige landskap binne die Katolieke kerk. In daardie tyd, net 'n paar jaar gelede, in Transcarpathia self, was die gemeente feitlik die enigste vorming van lekeaktiwiteite binne die Kerk. Formele Katolieke godsdienstige organisasies wat buite die grense van 'n gemeente uitgerek het, was skaars of nie-bestaande. Dit het in onlangse jare verander, aangesien sulke organisasies nou ondersteun word deur die huidige biskop, Milan Šašik. Hy lyk baie oop vir verskeie evangelisasiegereedskap wat binne die raamwerk van die wêreldwye Katolieke Kerk beskikbaar is. Dzhublyk het 'n plek geword waar elemente van godsdienstige praktyke wat innoverings uit die oogpunt van die parochiale lewe in Transkarpate-dorpe is, ingestel en uitprobeer kan word. Die lede van die kinders van die Heilige Familie wat in groot Oekraïens stede studeer, is ook vaardig in die gebruik van die internet as 'n hulpbron. Hulle ontmoet met eweknieë van verskillende streke wat belangstel in die godsdienstige lewe en bring Dzhublyk nuwe maniere van godsdienstige praktyk.

Van die begin af was Dzhubyk, en is nog steeds 'n plek van toewyding, wat dikwels deur die visioenarisse gekommunikeer word. Byvoorbeeld, dit was 'n wens van die Maagd Maria dat die altaar in Dzhublyk-kapel rond is, wat teen die liturgiese voorskrif van die Oos-Katolieke Kerk is. Sy het ook aanbeveel dat mense herhaal Credo tien keer as gebed by die lente; Dit is ook gekritiseer deur die eparchiale kommissie as Credo is streng praat nie 'n gebed nie, maar 'n verklaring van geloof. Ander devotionele innovasies het 'n bad ingesluit wat 'n kruis voor die hoofkapel omsluit. [Image regs] (wat drie-en-dertig keer geloop moet word terwyl 'n rosary gebid word) of 'n stel trappe wat lei tot die Kruis vir die Eenheid van alle Christene ( wat opgevolg moet word met 'n bepaalde kombinasie van standaard gebede en gepaste liggaamlike houdings).

Dit is belangrik om te onthou dat ons hier te doen het met 'n Oosterse Christelike Kerk wat aan die Vatikaan onderworpe is, en baie innovasies kan dus as sodanig gesien word, net vanuit die plaaslike konteks. Dzhublyk het na Transcarpatia gebring of baie toewydings wat in die wêreldwye (Romeinse) Katolieke Christendom bekend was, gepopulariseer.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die hoofleier en bestuurder van die terrein is vader Atanasii Tsiipesh, 'n voormalige Basiliese monnik en 'n kloosterhoof in Boroniava, wat sy vorige bestelling verlaat het en die hoof van 'n nuwe gevestigde orde by Dzhublyk geword het. Hy ontvang ondersteuning van twee organisasies: Broederskap van die Heilige Familie en die Kinders van die Heilige Familie. In die afgelope jaar, na 'n tydperk van ongeveer tien jaar van intense onderhandelinge en konflikte, is die terrein ten volle geïntegreer in die pelgrimstog en toewyding van die Mukachevo Griekse Katolieke Eparchy.

Kwessies / UITDAGINGS

Die manier waarop die Griekse Katolieke Eparchie van Mukachevo met die verskyningswerf in Dzhublyk handel het, kan beskou word as 'n geleidelike verskuiwing in benadering van die aanwending van organisatoriese mag om 'n sosiale beweging te beperk tot pogings om amptelike reëls te gebruik om 'n veld van onderhandelinge te bou. Die hoof van die Mukachevo Griekse Katolieke Eparchy in 2002, Biskop Ivan (Ioan) Semedii, het die verskynings en ontwikkeling van 'n nuwe pelgrimstogterrein sterk gekant. Hy het bevele uitgereik wat die oprigting van enige strukture op die terrein verbied en die sorg van die pelgrims toevertrou aan 'n plaaslike parochiepriester van Vil'khivka, wat nie by die aanvanklike voorvalle betrokke was nie. Die biskop het ook die meerderes van die Basiliese orde gevra waaraan Vader Atanazii behoort het om te help met sy verwydering van Dzhublyk. In 'n brief van September 30, 2002, het die Romeinse Protoarchimandrite van die Basilici, Dionisii Liakhovych, Vader Atanazii gevra om te onthou van enige betrokkenheid by Dzhublyk omdat "ons godsdienstige orde, met sy langtermyn konvensionele ervaring, oortuig is dat 'n mens nie kan raak betrokke by gevalle van 'wonderbaarlike verskynings' sonder om onnodige komplikasies te veroorsaak. "Op Oktober 29, 2002, het biskop Semedii die volgende brief uitgereik:

Op grond van die brief van 30 September 2002 van Protoarchimandrite OSBM Dionisii Liakhovyich en konsultasies met die Apostoliese Nuncio vir die Oekraïne, aartsbiskop Nikola Eterović, in L'viv op 25 Oktober 2002, verbied ek vader Atanazii Tsyipesh OSBM persoonlik, sowel as alle priesters van die Mukachevo Grieks-Katolieke Eparchy en ander priesters, om liturgies te hou, te preek, mense uit te nooi vir pelgrimstog, en nog meer om enige kapelle, kerke of kloosters te bou op die terrein van die “wonderbaarlike verskyning van die Heilige Maagd in Vil'khivka langs Dzhublyk. ” Hierdie verbod het nie betrekking op die gelowiges nie. As hulle wil, kan hulle bid "langs Dzhublyk." (Blahovysnik 11)

Die verandering in eparchiale beleid teenoor Dzhublyk het plaasgevind ná die aftrede van biskop Semedii in Januarie 2003 en die aanstelling van biskop Milan Sašik as hoof van die eparchy. Biskop Sašik het 'n kommissie ingestel om die verskynings te ondersoek en die streng verbod op die besoek van die perseel deur geestelikes opgehef. Die kommissie het die sielkundige gesondheid van die visioenarisse ondersoek en gereeld Dzhublyk besoek, veral in die aanvanklike jare. Met verloop van tyd het die besoeke minder gereeld geword en het dit eers gebeur toe 'n nuwe belangrike eis aangaande 'n wonderbaarlike voorval plaasgevind het.

27, 2003 Biskop Milan Sašik, wat destyds deur die bejaarde biskop Ivan Marhitych ondersteun is, wou Vader Atanaziǐ van Dzhublyk verwyder en ingestem het om die bestuur van die plek aan die Studiet-monnike te sedeer. Vader Atanaziǐ was veronderstel om by die bevel aan te sluit en bly in hul klooster in Kolodiivka (ouside Transcarpatia), ten minste vir die oomblik. Vir die ondersteuners van Dzhubkyk, beide van die Irshava Deanery en van ver af, laat Mei 2003 was die tyd van 'n beslissende stryd oor Dzhublyk. Na hierdie datum het Vader Atanaziǐ die waarborg geword van Dzhublyk se oorlewing in die oë van die mees vurige Dzhublyk-volgelinge. Die ervaring van die verdediging van Dzhublyk het die mense 'n spesiale gevoel van emosionele gehegtheid aan mekaar gegee en 'n gevoel van die krag om die plek te verdedig.

Na die gebeure van Mei 2003 het die webwerf, hoewel steeds hoogs omstrede, geleidelik begin om legitimiteit te verkry, 'n proses wat gehelp word deur die fisiese teenwoordigheid van biskop Sašik op die terrein. In Julie 2004 het hy tydelik toestemming gegee om 'n biskopse kloosterorde by Dzhublyk te vestig waarby monnike en nonne aanvaar kan word. Vader Atanazii volg, soos hy sê, raad van die Maagd Maria, die Basiliese orde verlaat en word die hoof van die nuutgestigte eparchiale kloosterorde in Dzhublyk. Biskop Sašik het die webwerf gereeld besoek op belangrike godsdienstige geleenthede (Paasfees, Kersfees, die verjaarsdag van die verskyning). Daar word pontifiese liturgies gelewer en nuwe geboude godsdienstige strukture geskenk. Dit beteken nie dat die biskop alles aanvaar wat by Dzhublyk gebeur nie, en selfs minder sodat hy die verskynings as outentieke aanvaar. Inteendeel, by die eparchiale hoofkwartier oorreed die kritiese stemme teen Dzhublyk die ondersteunende mense. Tog word erken dat Dzhublyk sterk plaaslike steun het en binne ingewikkelde netwerke van ondersteuning geplaas word wat verder gaan as eparchiale grense. Bowendien waardeer kerkowerhede die feit dat Dzhublyk 'n plek geword het waar baie gelowiges hul geloof en hul aanhangsel aan die Katolieke Kerk versterk.

Dzhublyk is sterk gewortel in langdurige gesprekke oor die plek van Transcarpathia in die Oekraïne en die identiteit van sy Slawiese sprekende inwoners. Hierdie deel van die Oekraïne het 'n groter spesifieke geskiedenis in terme van politieke oorheersing as ander dele van Wes-Oekraïne. Kortom, tot die einde van die Tweede Wêreldoorlog kon die Oekraïense nasionale identiteitsbouprosesse daar slegs in beperkte mate plaasvind. Die meerderheid van sy Slawiese sprekende bevolking het hulleself as Rusyns geïdentifiseer, of net as plaaslike, sonder diep gehegtheid aan enige groter nasionale gemeenskap. In die Sowjet-tye, veral met betrekking tot die Griekse Katolieke gelowiges, wie se kerk amptelik verbied was, is die Oekraïense identiteit aansienlik versterk. Die priesters wat onwettig deur onwettige dienste bedryf word, hou ook kontak met die Griekse Katolieke ondergrondse hiërarges van die Oekraïense Griekse Katolieke Kerk vanaf die ander perseel van die Karpaten of met die biskoppe wat gekoppel was aan, ook destyds gedelegaliseerde, Mukachevo Griekse Katolieke Eparchy.

Na die ineenstorting van die Sowjet-Unie, die vestiging van onafhanklike Oekraïne en die wettiging van die Griekse Katolieke Kerk, was daar hewige debatte oor die karakter van Transkarpate en die toekomstige status van die Griekse Katolieke Eparchy van Mukachevo. Sommige wou hê dit moet verenig word met die Oekraïense Griekse Katolieke Kerk, met 'n plek in L'viv en later in Kiev; ander wou sy geskeide status behou. Hierdie laaste opsie het in die Vatikaan in 1991 gewen, en op die oomblik het die Mukachevo Griekse Katolieke Eparchy 'n Verslag iuris status en is direk onderwerp aan die Vatikaan.

Die verskyningswerf in Dzhublyk neem deel aan die debatte, as 'n stem vir diegene wat die Mukachevo eparchy steeds met die Oekraïense Griekse Katolieke Kerk wil verenig. Dit is 'n webwerf van uitdrukking van Oekraïens nasionale gevoelens en 'n webwerf van Oekraïens patriotiese onderwys. Die liturgies word uitsluitlik in Oekraïens by Dzhublyk gevier, maar in baie gemeentes word hulle in die Slavoniese Kerk uitgevoer. Dit was die uitdruklike wens van die Maagd Maria, wat deur Olenka gekommunikeer is. Een van die priesters wat liturgies daar gedoen het tydens die aanvanklike dae ná verskyning, het my vertel dat hy gestop is met die gebruik van die kerk-slawiese en beveel om oor te skakel na Oekraïens. Die webwerf hou sy skedule volgens Kyiv tyd, wat die amptelike tyd in Transcarpathia is; maar baie plaaslike inwoners en baie gemeentes leef volgens die sentrale Europese tyd.

Daarbenewens was die Maagd Maria nie die enigste figuur wat aan die visioenêre verskyn nie. Met verloop van tyd het die webwerf bekend geword as 'n skynplek van die Heilige Familie en ander heilige figure. Terwyl die Maagd Maria die belangrikste fokus van toewyding vir pelgrims gebly het, het die aantal heilige figure om deur die visioenêre te praat, ongetwyfeld oor die jare uitgebrei. In 'n boekie wat op die webwerf verkoop word, vind ons byvoorbeeld 'n verskynsel van St Andrew wat ook kort na die aanvanklike gebeure plaasgevind het:

Die volgende dag was die fees van alle Heiliges van die Oekraïense nasie. Na die oggend-liturgie het sy [Olenka] gesê dat sy langs die Moeder van God en twee van die hoof apostels [Petrus en Paulus] een persoon wat sy nog nie gesien het nie, gesien het. Die Moeder van God het haar vertel dat dit die apostel Andrew was. Moet dit belangrik wees vir ons Oekraïens land dat sy die apostel Andrew daardie dag gesien het? Ons weet uit die legendes wat onder ons mense leef, dat dit Andrew Protokletos was, wat op Oekraïens grond geloop het en die berge geseën het waarop Kyiv later gebou is. Ons is inderdaad oortuig daarvan dat die Heilige Familie nie vir 'n spesiale streek van Oekraïne kom nie, maar vir die hele nasie, vir die hele Oekraïense samelewing en daarbuite. Dit is nie verbasend dat die bewegings van die sogenaamde Rusyns of ander Transkarpate minderhede Dzhublyk van die Oekraïense nasionalisme beskuldig het nie. Om God en nasie te dien, het in hierdie geval niks met mekaar te doen nie (Tsyipesh 2002-2003: 85-86).

Dzhublyk is ook op 'n ander spesiale en skouspelagtige manier aan die ander kant van die Karpate berge gekoppel. Die 300-kilometer-lange stasies van die kruisroete wat oor die Karpate berge is, verbind Dzhublyk met L'viv. Die bou van die Kruisstasies is deur 'n klein groepie mense uit die Wes-Oekraïne begin. Die idee was om die Hoë Kasteelheuwel in L'viv te koppel, waar die Maagd Maria in 1787 verskyn, met Dzhublyk. Die stasies is gebou in 2003, vanaf die Hoë Kasteel in L'viv en voortgesit langs die hoofweg L'viv-Mukachevo-Dzhublyk, as 'n belangrike teken van eenheid tussen die twee Griekse Katolieke kerke in die Oekraïne en as 'n kragtige instrument vir potensiële omskakelings wat as gevolg van die loop of, meer dikwels, verby die Stasies van die Kruis moet voortspruit.

Die monnike vorm die webwerf, sowel as mense wat daarmee verband hou, is aktief betrokke by huidige Oekraïnse gebeure. Byvoorbeeld, die eerste monument in Transcarpathia na die Hemelse Squad (Nebesna Sotnia), die mense wat tydens die Maidan-omwenteling van 2013 en 2014 vermoor is, is op 21 November 2014 in Dzhublyk gestig. Dit is belangrik om daarop te let dat hierdie datum gevier word as die Dag van waardigheid en vryheid van Oekraïne, wat ingestel is om twee Oekraïense te vier revolusies, die Oranje Revolusie van 2004 en 2005, en die Revolusie van waardigheid, soos die gebeure van 2013-1014 in die Oekraïne bekend staan.

Die monnike van Dzhublyk was ook aktiewe deelnemers aan gebeure op Maidan. Vader Atanazii het na Maidan 'n Goddelike Genadebeeld geneem, wat vermoedelik wonderbaarlik op 'n gebroke glas in Dzhublyk in 2008 verskyn het. Hy het hierdie foto saam met hom na Kiev in Desember 2013, waar hy dit gebruik het om diegene wat ingesamel het, te seën. Sedert die konflik in Oos-Oekraïne, besoek Vader Atanazii en ander monnike die veldtog om pakkies met voedsel en ander voorrade vir Oekraïens soldate te lewer, maar veral dié wat in plaaslike hospitale gewond is.

Die belangrikste is egter dat Dzhublyk 'n terrein van patriotiese opvoeding geword het vir die jeug van Transcarpathia. Die groeiende gewildheid van die kongres (Z'izd) Christelike Jeug (wat elke Augustus vanaf Dzhublyk georganiseer is) bewys dat die werkswyse met jong mense wat deur die bestuurders van die webwerf aangeneem is, suksesvol is. Daar is sportkompetisies, toneelstukke en filmaanbiedings bykomend tot geestelike oefeninge, liturgieë en gebede. Die kongres begin op Augustus 24, Oekraïens Onafhanklikheidsdag, en eindig op Augustus 27, die herdenking van die eerste verskynings by Dzhublyk. Die belangrikste patriotiese gebeurtenis van die kongres is 'n deelnemers se reis na Krasne Pole, waar in 1939 die troepe van Karpatho-Oekraïne verslaan is. Op die Dzhublyk-webwerf verduidelik Father Theodore, een van die monnike van die nuutgestigte kloosterorde in Dzhublyk, dat dit belangrik is om diegene wat selde onthou is as die vegters vir 'n onafhanklike Oekraïne, te herdenk. Hy beskryf ook een van sy reise na Krasne-Pole op daardie dag met lede van die plaaslike kinders van die Heilige Familie jeug organisasie. Broer Theodore het verduidelik dat Transcarpathia nie 'n openlike patriotiese land was nie, veral in vergelyking met die L'viv of Ivano-Frankivsk streke. Verder was dit vir hom 'n positiewe verrassende oomblik toe hy die jongmense op die bus gevra het om 'n paar patriotiese of godsdienstige liedjies te sing. Die kinders het verkies om die Oekraïense volkslied te sing, met hul hande op hul harte. Broer Theodore het die lied gevolg deur te sê: "Glorie aan die Oekraïne!" En die kinders het geantwoord: "Eerlikheid aan die helde!" Vir hom was dit 'n baie bewegende oomblik. Op pad terug van Krasne Pole na Dzhublyk het hulle weer by liedjies aangesluit wat die "patriotiese, Oekraïens gees van ons Transkarpate kinders" gewys het. Sedert 2014 bid die jeug ook vir Oekraïens soldate en vrywilligers wat in Oos-Oekraïne gesterf het en diegene wat gesterf het in Kiev tydens die revolusie van waardigheid. In 2015 is 'n Oekraïense vlag geseën tydens 'n spesiale seremonie ter voorbereiding dat dit oorhandig word aan die Oekraïense troepe op die voorste linie in Oos-Oekraïne.

IMAGES
Beeld #1: Foto van die lente in Dzhublyk waar die aanvanklike verskyning van die Maagd Maria plaasgevind het. Geplaas met die toestemming van Agnieszka Halmba.
Image #2: Foto geneem voor die Heilige Familie Kapel by Dzhublyk.Posted met die toestemming van Agnieszka Halmba.
Beeld #3: Foto van 'n model van die toekoms Heilige Familie Kerk in Dzhublyk. Geplaas met die toestemming van Agnieszka Halmba.
Beeld #4: Foto van die liturgie lei deur biskop Milan Sasik by Dzhublyk in 2017. Foto van https://www.facebook.com/Jublyk/photos/pcb.1844570915834877/1844570792501556/?type=3&theater.
Image #5: Foto van die voorkant van die Heilige Familie Kapel by Dzhublyk. Geplaas met die toestemming van Agnieszka Halmba.

VERWYSINGS **
** Tensy anders verwys word, word materiaal in hierdie profiel getrek uit Halemba, Agnieszka. 2015. Onderhandeling Marian Apparitions. Die politiek van godsdiens in die Transkarpate Oekraïne. Budapest en New York: CEU Press.  

Blahovisnyk. 2002. 11:4 

Tsyipesh, Atanazii. 2002-2003. Istoriia Poiavy Presviatoǐ Rodyny U Dzhublyku Na Zakarpatti, (Dzhublyk) ..

AANVULLENDE HULPBRONNE

Halemba, Agnieszka “Ondersoekbewegings as plekke van godsdienstige eksperimentering. 'N Gevallestudie uit die Transkarpatiese Oekraïne ” Nova Religio: Die Tydskrif van Alternatiewe en Opkomende Godsdienste, Vol. 21 No. 2,, pp. 43-58

Halemba, Agnieszka. 2016. "Die Maagd Maria, Staat en Nasie in Transkarpate Oekraïne" Pp. 201-29 in  Marian Toewyding, Politieke Mobilisering en Nasionalisme in Europa en Amerika, geredigeer deur Roberto Di Stefano en Francisco Javier Ramón Solans. Londen: Palgrave MacMillan.

"S'oma richnytsya (2009 r.)" Mistse ob'yavy Dzhublyk.

"Svyashchenyk iz Zakarpattya pryviz na Maidan Herukotrornyi Obraz Bozhogo Myloserdya." 2013. Religiino-informaciina sluzhba Ukrainy,  Desember 14. Toegang verkry vanaf http://risu.org.ua/ op 15 Maart 2018.

Tsyipesh, Atanasii. 2010. Istoriia Poiavy Presviatoǐ Rodyny U Dzhublyk Na Zakarpatti. Dzhublyk.

Tsyipesh, Atanasii, 2002. Ob'yavlennya Matinky Bozhoi bilya dzherela na Zakarpatti. L'viv, Dobra Knizhka.

“U Dzhublyku na Irshavshchyni vstanovyli pershyi na Yakarpatti pam'yatnyk Nebesnii sotni.” 2014. Zakarpattya aanlyn, November 22. Toegang verkry vanaf http://zakarpattya.net.ua/ op 15 Maart 2018.

"Velykodnii koshyk z Dzhulbtka u zonu ATO." 2016. Katolyckii Oglyadach, Mei 7. Toegang verkry vanaf http://catholicnews.org.ua/ op 15 Maart 2018.

"XIII Vseukrainskiyi forum khrystyyanskoi molodi v Dzhublyku." 2015. Katolyckii Oglyadach, September 1. Toegang verkry vanaf  http://catholicnews.org.ua/ op 15 Maart 2018.

Post Datum:
15 Maart 2018

 

Deel