Boaz Huss

Kosmiese Beweging

KOSMIESE BEWEGINGSTYL

1839 (Junie): Mary Ware (later bekend as Una, Madame Théon, Theona en Alma) is gebore in Sutton Courtenay, Berkshire, Engeland.

1850: Eliezer Bimstein (later bekend as Maximillian Louis Bimstein, Max Théon en Aia Aziz) is gebore, waarskynlik in Warskou, Pole.

1867: Mary Ware stig die Anglikaanse nonneklooster in Claydon, Suffolk, Engeland.

1884: Mary Ware, onder die naam Una, het die Universal Philosophical Society in Londen gestig.

1884: M. Théon is die eerste keer genoem as die grootmeester van die buitekring van die Hermetiese Broederskap van Luxor.

1885 (21 Maart): Mary Ware en Maximillian Louis Bimstein is in Londen getroud.

1886: Die Théons, met hul sekretaresse Teresa (Augusta Rolfe), het Londen verlaat en na Frankryk gereis.

1887: Die Théons vestig hulle in Tlemcen, Algerië.

1898-1899: Artikels onderteken deur Max Théon is gepubliseer in die Journal du Magnetism et de la Psychologie.

1901 (Janurary): Die eerste bundel van Revue Cosmique, uitgegee deur François-Charles Barlet, is in Parys gepubliseer.

1903: Die eerste bundel van La Tradition Cosmique is in Parys gepubliseer.

1904: Louis Thémanlys het by die Kosmiese Beweging aangesluit.

1906 (10 Desember): Louis Thémanlys en Claire Blot is in Parys getroud.

1908 (10 September): Madame Théon is in Jersey oorlede.

1909 (27 September): Pascal Thémanlys is gebore.

1913: Die eerste bundel van Le Mouvement Cosmique is deur Louis Thémanlys in Parys gepubliseer.

1919: Théon en Teresa besoek Parys.

1920: Die Idéal et Réalite Groep is gestig in Parys deur Louis Thémanlys en Gustave Rouger.

1927 (4 Maart): Max Théon is in Tlemcen oorlede.

1932: Dr François Couillaud stig die Kosmiese Vereniging in Parys.

1933: Mirra Alfasa het die simbool van Max Théon geneem ('n heksagram wat 'n vierkant omsluit met 'n lotus wat op water dryf) en dit die simbool van Sri Aurobindo gemaak.

1934: Pascal Thémanlys publiseer 'n boek oor die stigter van die Hassidiese beweging, Les Merveilles du Besht.

1943 (13 Januarie): Louis Thémanlys is in Pau oorlede.

1949: Pascal Thémanlys emigreer na Israel.

1955: Pascal Thémanlys gepubliseer Max Théon et la Philosophie Cosmique.

1967: Maurice (Moïse) Benharoche-Baralia gepubliseer Die Ombre de la Tradition Cosmique.

1975: Pascal Themanis het die Argaman-groep in Jerusalem gestig.

2000 (25 Junie): Pascal Thémanlys is in Jerusalem oorlede.

stigter /GROEPGESKIEDENIS

Die Kosmiese Beweging is in die vroeë 1900s in Frankryk gestig. Die stigterslede van die beweging, wat destyds in Villa Zarif naby Tlemcen in noordwestelike Algerië gewoon het, was Max Théon [Image aan die regterkant] en sy vrou, Madame Théon. Soos ander okkultiste van daardie tydperk, het hulle verskillende aliasse dwarsdeur hulle lewens gebruik en hul regte identiteite weggesteek. Max Théon was ook bekend as Aia Aziz, en sy vrou as Una, Alma, en Theona.

Max Théon (~ 1850-1927) is in Warskou, Pole gebore in 'n Joodse familie as Eliezer Mordechai Bimstein. Hy het in die vroeë 1870's na Londen geëmigreer, en is die eerste keer in 1884 as die groot meester van die buite-sirkel van die Hermetiese Broederskap van Luxor genoem. Aktief in die laaste dekade van die negentiende eeu was die Hermetiese Broederskap van Luxor (HB van L.) 'n geheime orde wat praktiese instruksies in okkultisme aangebied het. Dit het ten doel om die geestelike ontwikkeling van die mensdom te bevorder en die okkulte magte van sy lede te kweek (Godwin, Chanel en Deveney 1995).

Madame Théon (1839-1908) is gebore as Mary Ware, in Sutton Courtenay, 'n klein dorpie aan die oewer van die rivier die Teems. Sy is grootgemaak in die huishouding van haar ouma, in die dorpie Marcham in Oxfordshire. In die laat 1860's het sy kennis gemaak met die Anglo-Katolieke hervormingsidees van die Oxford-beweging, wat 'n kloosterhervorming in die Kerk van Engeland voorgestaan ​​het. Sy het 'n Anglikaanse nonneklooster in Claydon, Suffolk, gestig en het vir meer as 'n dekade as sy moeder-voorman gedien (Huss 2015). Later het sy in Spiritualisme begin belangstel en, onder die naam Una, 'n esoteriese groep in Londen in 1884 gestig, die Universal Philosophic Society. Die doelwitte van die samelewing ('n geestelike hervorming van die samelewing, navorsing van okkulte wetenskappe, en die ontwikkeling van psigiese kragte) het van die leerstellings van die Kosmiese Beweging (Chanel 1993: 219-29) verwag. [Image regs]

Dit was waarskynlik in spiritualistiese en esoteriese kringe in Londen dat die twee toekomstige leiers van die Kosmiese Beweging ontmoet het. Hulle het in Maart 1885 getrou, en 'n jaar later het Londen verlaat, deur Frankryk gereis en hulle uiteindelik in Tlemcen, Algerië, gevestig. Daar het die egpaar seances gereël en Madame Théon het 'n groot korpus geskrifte in 'n toestand van beswyming opgelewer. Die Théons het voortgegaan om hul leringe te ontwikkel, verbindings met okkultiste in Europa gevorm en besoekers ontvang wat in hul onderrig en praktyke belanggestel het.

Van 1898-1900 het Théon 'n reeks artikels in die Blaar u Magnetisme, geredigeer deur Alban Dubet, sowel as 'n kort pamflet, getiteld Spiritisme Eksperimentele, uitgegee deur die okkultiese uitgewer Lucien Chamuel. In hierdie vroeë publikasies het Théon Allen Kardec se Spiritisme gekritiseer, en sommige van die idees van die Kosmiese Filosofie aangebied (Chanel 1993:394-412).

In Januarie 1901, die eerste uitgawe van die Revue Cosmique, toegewy aan die "restitusie van die oorspronklike tradisie", is gepubliseer deur "'n groep onbekende en opregte studente." Op die voorblad verskyn die beeld van 'n lotus wat op water beweeg, wat deur 'n vierkant in die middel van 'n heksagram omring word. Dit was die embleem van die "sekretaris van die kosmiese leer" wie se naam, Aia Aziz, slegs in latere uitgawes verskyn.

Die redakteur van hierdie tydskrif en die leier van die naserende beweging in Parys was François-Charles Barlet (Albert Faucheux 1838-1921), 'n sentrale figuur in die Franse esoteriese milieu (Laurant 2006). [Image regs] In 1902 het hy, na 'n meningsverskil met Theon, bedank om die Revue Cosmique en het die beweging verlaat.

Nadat Barlet weg is, het Théon die Revue Cosmique onder die naam Aia Aziz. In 1904, die jong skrywer Louis Thémanlys (Louis Moyse 1874-1943), 'n afstammeling van prominente Franse Joodse families (Beer, Furtado en Solar), het by die Kosmiese Beweging aangesluit en die leier van die sentrum in Parys geword. In 1906 het hy getroud met Claire Blot (1883-1966), die dogter van die bekende kunshandelaar Eugène Blot (1857-1938). Claire Thélyslys, wat 'n musikant was, het ook in die beweging aktief geword en het later verskeie romans en toneelstukke geïnspireer deur sy leerstellings. Sy is deur haar in die beweging gevolg  ouers en broers en susters. [Image regs]

'N Vriend van Louis Thémanlys, Matteo Alfassa (1876-1942), die seun van 'n ryk Sephardiese Joodse familie, het ook by die Kosmiese Beweging aangesluit. Hy het sy suster, Mirra Alfassa (1878-1973) gevolg. Mirra, wat in die 1920s bekend sou word as die "Moeder" in die Integrale Joga-beweging van Sri Aurobindo (1872-1950), was 'n kunsstudent. Sy het 'n entoesiastiese volgeling van die Kosmiese Beweging geword en die Thones in Algerië in 1906 en 1907 besoek. Mirra se eerste man, die kunstenaar Henri Morisset (1870-1956), en haar tweede man, die voormalige pastoor en prokureur Paul Richard (1874-1964), was ook lede van die beweging. In daardie tyd het die volgelinge van die Kosmiese Beweging in Parys die Groep Idee, wat in die huis van Louis en Claire Thémanlys ontmoet het in 54 Rue Nicolo, in Parys se sestiende distrik. Die doel van die groep was om kosmiese idees te versprei deur lesings, vergaderings, uitstallings, publikasies en konserte (Status du Groupe "Idee" nd).

Die belangrikste publikasies van die vroeë Kosmiese Beweging was die Revue Cosmique, [Image regs] wat vanaf 1901 na 1908 verskyn, La Tradition Cosmique, gepubliseer tussen 1903 en 1906, en verskeie boeke en pamflette wat gepubliseer is deur Les Publications Cosmiques. Die Kosmiese Bewegingspublikasies het teoretiese besprekings van die kosmiese filosofie, literêre werke en boekresensies ingesluit. Die gepubliseerde opus van La Tradition Cosmique was gebaseer op openbarings ontvang in 'n toestand van volledige passiwiteit, of res, soos baie ander tekste geskryf deur Madame Théon. Geskrifte van die Kosmiese Beweging is ook gedurende hierdie jare in Engels in gedruk Die Môrester Tydskrif gepubliseer in Loudsville, Georgië, deur Peter Davidson (1837-1915), wat saam met Theon in die HB van L. gewerk het en na die Verenigde State van Skotland in 1886 verskuif het. Tussen 1907 en 1908, vertalings van artikels uit die Revue Cosmique is ook in die Tsjeggiese Republiek gepubliseer in die Jouranl Kosmické Rozhledy, geredigeer deur die Tsjeggiese okkultis Miloš Maixner (1873-1937), wat destyds 'n volgeling van die Kosmiese Beweging geword het (Čapková komende).

In September 1908 sterf Madame Théon tydens 'n besoek aan Europa. Théon het voortgegaan om in Algerië te woon met sy sekretaris, Augusta Rofle (1845-1935), bekend as Teresa. Na die dood van sy vrou, het Thon minder betrokke by die aktiwiteite van die beweging en die Revue Cosmique opgehou verskyn. Nietemin het hy aanhou korrespondeer met die leiers en volgelinge van die beweging, genesing beoefen en besoekers ontvang wat in sy lering belanggestel het. Van 1919-1920 het Théon saam met Teresa na Parys gereis, 'n paar maande daar gebly en lede van die beweging ontmoet. In sy laaste jare het Théon met die Joodse gemeenskap van Tlemcen verbind. Hy is op 4 Maart 1927 oorlede.

Louis Themanlys het voortgegaan om die Kosmiese Beweging te rig en 'n paar uitgawes van 'n nuwe joernaal gepubliseer, Le Mouvement Cosmique (in 1913, 1914 en 1920), nog twee volumes (5 en 6) van La Tradition Cosmique (1920), sowel as enkele boeke van sy eie, gepubliseer deur Les Publications Cosmiques. Gedurende die Eerste Wêreldoorlog was die beweging dormant, maar het sy aktiwiteite onmiddellik na die oorlog hervat. In 1919 het lede van die beweging 'n nuwe joernaal gepubliseer,  Kuns, Wetenskap en Peuple, wat die groep se oortuiging beklemtoon dat spiritualiteit en wetenskap verenigbaar was. In 1921 het Louis Thélyslys, in samewerking met die skrywer, digter en musikant Gustave Rouger, 'n nuwe groep gestig, Idéal et Réalite. [Image regs] Dit is geïnspireer deur die idees van die kosmiese filosofie, maar het hoofsaaklik aan die kunste toegewy. Lede van die Kosmiese Beweging, en veral die uitgebreide Thémanlys en Blot-gesinne, het 'n aktiewe rol in die groep gespeel, wat baie prominente geleerdes, akteurs, skrywers en musikante, sowel as politici, aristokrate en okkulteiste gelok het. Die groep het 'n tydskrif gepubliseer, getiteld Idéal et Regionalite: Littérature, Pensée, Art, wat uit 1922-1930 (Huss 2016) verskyn het. Pascal Themanis (1909-2000), die seun van Louis en Claire, wat op 'n baie jong ouderdom 'n paar poësieboeke gepubliseer het, het ook betrokke geraak by die Kosmiese Beweging en die Idéal et Réalite sirkel. Louis en Pascal het belangstelling in Kabbalah geword, en in sommige van die latere geskrifte van Louis (soos Quleques Colonnes dans le Temple, gepubliseer in 1927), [Beeld regs] Louis vergelyk die belangrikste begrippe van die kosmiese filosofie met kabbalistiese konsepte. In die 1930's het Pascal by die Sionistiese beweging aangesluit. In 1934 het hy 'n boek gepubliseer oor die Baal Shem Tov, die stigter van die Hassidic-beweging, Les Merveilles du Besht, en in 1938, 'n boek getiteld Le Grands d`Israël. Gedurende die latere periode van die Tweede Wêreldoorlog het die familie Thémanlys in Pau, in die Franse Vrye Sone, gewoon, waar LouisThémanlys in 1943 oorlede is. In 1949 emigreer Pascal, sy vrou Raymonde en sy moeder, Claire, na die nuutgestigte staat Israel.

'n Ander groep volgelinge van die Kosmiese Filosofie wat in die 1930's aktief was, was aan die hoof van dr. François Couillaud. Couillaud, wat Théon die eerste keer in 1920 in Parys ontmoet het, het 'n paar jaar in Tlemcen gewoon en die verouderende Theon behandel. In 1932 het hy die "Cosmic Society" in Parys gestig en verskeie nuwe uitgawes van die Revue Cosmique tussen 1934-1937 (Chanel 1993: 129, 517).

Daar moet kennis geneem word dat die leerstellings van die Kosmiese Beweging 'n impak gehad het op die onderrig van die Indiese politieke revolusionêre gedraaide geestelike leraar, Sri Aurobindo (Aurobido Ghose). Twee voormalige lede van die Kosmiese Beweging, Mirra Alfassa en haar tweede man, Paul Richard, het Aurobindo in Pondicherry (Puducherry) ontmoet tydens hul besoek aan Indië in 1914-1915. Richard het saam met Aurobindo begin met die publikasie van die tydskrif Arya, waarin die eerste formulerings van Aurobindo se Integrale Joga-filosofie aangebied word. Die paartjie het teruggekeer na Pondicherry in 1920, maar Richard het kort daarna vertrek, terwyl Mirra Alfassa gebly het. In 1926 het Aurobindo Mirra Alfassa herken as die inkarnasie van Shakti, die goddelike vroulike mag, en sy het bekend geword as die "Moeder." Alfassa het die Sri Aurobindo-asram in Pondicherry gestig, waar sy vir die res van haar lewe gewoon het. Sommige van Aurobindo se idees (soos die idee van die "psigiese wese" as die evolusionêre siel en die Franse term korps glorieux om te verwys na ligte fisiese perfeksie) is beïnvloed deur die kosmiese filosofie, soos oorgedra aan Aurobindo deur Paul Richard en die Moeder. In 1933 het die Moeder die simbool van die Kosmiese Beweging ('n heksagram wat 'n vierkant met 'n lotus wat binne-in water swaai, ingesluit) en dit die simbool van Sri Aurobindo (Heehs 2011) gemaak.

Na die Tweede Wêreldoorlog is die kosmiese filosofie steeds bestudeer, en in verskeie kleingroepe, in Frankryk, Israel en onlangs in Turkye bestudeer.

In Frankryk het die komponis Jacques Janin (ook bekend as Jean Jacquin 1889-1967), wat aktief was in die Kosmiese Beweging en die Idéal et Réalite groep (en wat verskeie komposisies geskryf het wat deur die kosmiese filosofie geïnspireer is), en sy vrou, Suzanne, het voortgegaan om studie- en meditasievergaderings te organiseer tot die dood van Jacques Janin in 1967 (Raziel comingcoming). Na die dood van Janin het Louisette Herde (wie se ma 'n lid van die beweging voor die oorlog was) en haar man, Yvon Deschamps, die aktiwiteite van die groep (Raziel comingcoming) voortgesit.

Maurice (Moïse) Benharoche-Baralia (1892-1977), wat in die vroeë dertigerjare 'n volgeling van die Kosmiese Beweging geword het, het steeds belanggestel in die Kosmiese tradisie en in 1930 het hy 'n boek gepubliseer met die titel Die Ombre de la Tradition Cosmique (Benharoche-Baralia 1967), wat deur Jacques Janin en Pascal Themanlys voorgestaan ​​is. Nog 'n groep wat deur die Kosmiese Tradisie geïnspireer is, is in Frankryk gestig deur die argitek Jacques Duchemin, 'n dissipel van Janin en Benaroche, en sy vrou, Chantal Duchemin (Chanel 1993: 516, 554). Die paartjie, wat die pseudonieme Jacques en Chantal Baryosher gebruik het, het die eerste twee volumes van die Revue Cosmique (1992), asook verskeie oorspronklike tekste wat die kosmiese filosofie en kabbalah integreer: Fleurs Entr'ouverts - Propos Initiatiques suivi de Enseignement de la Philosophie Cosmique, Aia Aziz (1982) en Premiers Pas vers la Kabbale (1995). Nog 'n groep, ondersteun deur Pascal Thémanlys, is gelei deur Fernande Boissay, wat haar studie en meditasie sessies by haar huis in die Paryse voorstad Sceaux georganiseer het tot haar dood in 1993. In die 1980's het Ewa Raziel en haar voormalige man, Bertrand Presés, 'n studie- en passiwiteitskring in Ré Férou in Parys gevorm. Dit is ondersteun deur Pascal Thémanlys en Fernande Boissay.

Soos hierbo genoem, het Pascal Thémanlys [Beeld regs] na Israel geëmigreer in 1949. Hy het gedien as die hoof van die Franse afdeling van die Departement van Inligting van die Joodse Agentskap, en die tydskrif daarvan geredigeer, Renaissance. Hy was steeds geïnteresseerd in Kabbalah en is op 'n sekere punt gevra om die kosmiese tradisie te leer. Tydens die 1950's en 1960's het hy met Joodse kabbaliste in Jerusalem ontmoet en wou hulle 'n moderne kabbalistiese skool vestig. In 1955 het hy 'n boek oor Théon en die Kosmiese Filosofie gepubliseer, Max Théon et la Philosophie Cosmique, en in 1963, sy memoires, geregtig Un Itiniraire die Paris a Jerusalem (Thémanlys 1963). In die 1970's het Pascal Thémanlys die Argaman-groep gestig, toegewy aan die studie van Kabbalah en die Kosmiese Filosofie. Onder die lede van die groep was Yehuda Hanegbi (1917-2003) Danielle Storper-Perez (geb. 1938), Nadine Shenkar, Avi Yasur (1949-2010) (wat later die beweging verlaat het en aan die hoof van die Israeliese studiegroep gestaan ​​het). van 'N Kursus van Wonderwerke) en Arieh Rottenberg, wat saam met sy vrou Ala die groeporganisasie en -aktiwiteite verseker het. In die 1980's, Arieh Rotenberg en Danielle Storper-Perez, het 'n teehuis, en die Esoteriese boekwinkel, Pinat ha'Nistar (Esoteriese Hoek), in die Nahlao-omgewing in Jerusalem (Bender 1982) geopen. Ewa Raziel, wat in 1983 na Israel geëmigreer het, het by die groep aangesluit. 'N Groep kosmiese studies het in haar huis in die vroeë 1990's ontmoet, en later het sy 'n groep gelei wie se lede hoofsaaklik terapeute en maatskaplike werkers was. Lede van Argaman het in 1978 die Achlama-genesingsinstituut van Jerusalem gestig, wat daarna gestreef het om die kosmiese tradisie in 'n ortodokse Joodse raamwerk te onderrig en te beoefen:

Die Achlama Genesing Instituut is Torah-gebaseerde en Torah-georiënteerde. Die dinge is toegewy aan die bevordering van Torah en wetenskaplike begrip deur 'n verskeidenheid paaie wat studie, gebed, rus, oefening, dieet, voeding en droom werkswinkels insluit (Achlama Newsletter 1978)

Die Argaman-groep het verskeie van die geskrifte van die Kosmiese Beweging gepubliseer, insluitend Hebreeuse vertalings van werke van Théon en Pascal Themanlys en van die oorspronklike Engelse tekste van die Thones (Theon 1991, 1992). Die groep het ook Aryeh Kaplan se gewilde boek vertaal Meditasie en Kabbalah (1999) in Hebreeus. Sedert Pascal se dood het Arieh en Ala Rotenberg voortgegaan om gereelde studie- en meditasiesessies te lei.

Sedert 2014, het 'n ander groep wat belangstel in die Kosmiese Tradisie, in Istanbul gewerk. Dit word onder leiding van Nicolas en Nalan Lecerf, wat toegewyd is aan die studie en praktyk van die Kosmiese Tradisie (Toumrakine comingcoming). Hulle het ook die opleidingsentrum en webwerf van die Green Man's Creation, wat insluit Scola Hermetica werkswinkels, en die aanlyn tydskrif Sophia. Die groep stel belang in baie verskillende geestelike tradisies, maar die twee hoof denkrigtings wat op hul webwerf verteenwoordig word, is die Gurdjeffian Fourth Way-skool en die Cosmic Movement. Die webwerf bevat baie tekste van die Kosmiese Beweging, meestal gepubliseerde tekste van die Théons, en van Louis, Claire en Pascal Thémanlys, vertaal van Frans na Engels en Turks.

Leerstellinge / oortuigings

Die doelwitte van die Kosmiese Beweging, soos uiteengesit in die Revue Cosmique, is:

Om aan die "psigo-intellektuele" mens die ware voorwerp en doel van die lewe en die mate waarin menslike vermoëns ontwikkel kan word, te demonstreer om aan te toon dat mense van goddelike oorsprong is en dat hulle missie die goddelikheid wat inherent in hulle is, openbaar om die kollektiewe en onontwikkelde mensdom te verhoog en te spiritualiseer, om die oorspronklike verlore tradisie te herstel, om wetenskap en teologie te verenig, en om deur evolusie te bewys dat mense hul toestand van volkome onsterflikheid kan herwin (Revue Cosmique 7, no. 1 Januarie 1908, titelblad).

Die onderrig van die Kosmiese Beweging, bekend as Die Philosophie Cosmique, bied komplekse en innoverende leerstellings aan, sommige daarvan gebaseer op die idees van die Hemetic Brotherhood of Luxor, Una se Universal Philosophic Society, sowel as van ander esoteriese bewegings. Die vroeë geskrifte van die Kosmiese Beweging bevat ook 'n paar Kabbalistiese terme en konsepte. In latere tydperk is verdere Kabbalistiese elemente binne die Kosmiese Filosofie geïntegreer, en die Kosmiese Tradisie is beskou as nou verwant aan Joodse Kabbala.

Sommige van die kosmiese leerstellings is eers geformuleer in Théon se artikels in die Blaar u Magnetisme in 1898-1900. Hulle is verder ontwikkel in die publikasies van die Kosmiese Beweging, wat uit 1901 verskyn het, en in die geskrifte van latere volgelinge van die beweging.

Die kosmiese filosofie bied 'n komplekse kosmologie aan waarvolgens die werklikheid wesenlik is, afgesien van die vormlose hoogste beginsel, die Want sans veroorsaak (Oorsaakloos oorsaak) of Sans Form (Woes). Die materiële wêrelde, van die subtieler vlakke van materie tot growwe materie, word uitgebeeld as sfere wat rondom die Nucleolinus, die eerste manifestasie, of sluier, van die vormlose, wat bestaan ​​uit liefde, lig en lewe. Volgens die Kosmiese Filosofie is daar vier sfere of wêrelde (Occultismes, Pathétismes, Ethérismes & Matérialismes), wat elkeen deur 'n sluier geskei word en in sewe state of vlakke verdeel word. In die latere geskrifte van die Kosmiese Beweging is hierdie ryke geïdentifiseer met die vier uitgestrekte terreine van die Kabbalah. Die laagste vlak van die vierde sfeer (die fisiese, aardse ryk) is onvolledig en onvolmaak, omdat die krag van die bose, die vyandige, beheer die Etat Nerveux (senuweevlak), die vliegtuig bokant ons fisiese wêreld, en skep wanbalans op aarde. Die vyandige ontneem die man van sy oorspronklike, onsterflike fisiese liggaam en veroordeel hom tot sterflikheid. Wanneer die mens se psigo-intellektuele vermoëns egter weer ontwikkel, sal die mens fisiese onsterflikheid herwin. Dan sal die mens die senuweevlak kan oorwin en kosmiese harmonie herstel (Chanel 1993: 567-879; Chanel 2006: 1112-13; Heehs 2011: 219-47).

Die kosmiese leerstellings beweer dat hulle gebaseer is op die kosmiese tradisie, die meerjarige wysheid wat alle godsdienste aangemoedig het en verenigde en geharmoniseerde wetenskap en teologie. Hierdie wysheid was bekend aan die antieke Chaldeërs, Egiptenare en Hebreërs, maar met verloop van tyd was dit verlore of verwronge. Spore van die ou wysheid kan gevind word in die meeste esoteriese tradisies, aangesien die oorspronklike kosmiese tradisie mondelings deur middel van inisiasie geslaag is. Volgens die volgelinge van die Kosmiese Beweging is Théon op jong ouderdom geïnisieer in die tradisie. Kosmiese kennis, volgens Théon en sy volgelinge, kan ook bereik word deur die ontwikkeling van subtiele, geestelike sintuie soos helderheid, voorliefde en intuïsie, die beste in 'n toestand van passiwiteit in 'n beskermende aura, waarin 'n sensitiewe persoon kan verken en verenig met die kosmiese magte. Sulke kennis is bereik deur Madame Théon, wat haar visioene van die mensdom se antieke verlede in geskrifte wat uit Engels in Frans vertaal is en in die Kosmiese Revue en die Tradisie Cosmique. Van die oorspronklike Engelse tekste is later deur die Argaman-groep uitgegee.

RITUELE / PRAKTYKE

Meditasiepraktyke en trance tegnieke speel 'n belangrike rol in die Kosmiese Beweging en sy afwykings. Volgens die kosmiese filosofie kan hoër mag en kennis bereik word in 'n toestand van volledige passiwiteit, waarna verwys word res, of rus. Die praktyk van passief res stel die ontvangs en assimilasie van kosmiese kragte, die ontwikkeling van subtiele sintuie en die verkenning van die hoër gebiede moontlik deur sensitiewe mense (meestal vroue) met spesiale psigiese vermoëns. Die kosmiese filosofie onderskei verskillende vlakke van passiwiteit, van die psigiese rus waarin die individu alle geestelike of fisiese aktiwiteit verlaat om kosmiese kragte oop te maak, tot die hoogste state van psigiese "exteriorization" (Raziel comingcoming). Die lede van die Kosmiese Bewegingspraktyk-inleidende groep res meditasies, sowel as gevorderde psigiese verkennings deur paartjies. Tydens sulke verkennings word die vroulike sensitiewe begelei en beskerm deur haar maat. Soos hierbo genoem, is die kosmiese geskrifte van Madame Theon geskryf tydens psigiese eksternisasies, gelei deur Théon. Verskillende vorme van passiewe eksplorasie word steeds beoefen in die latere ontwikkelinge en afwykings van die Kosmiese Beweging. Die Jerusalem Argaman-groep is ook betrokke by Joodse bemiddelingstegnieke.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die Kosmiese Beweging het tot stand gekom deur 'n samewerking tussen die Théons en die Franse esoterici, F.-Ch. Barlet en Julien Lejay. Die Theons, wat in Tlemcen, Algerië, gewoon het, was die geestelike leiers van die beweging. Die leringe en praktyke is deur hulle ontwikkel en geleer, en baie van die literatuur van die beweging is deur hulle geskryf. Hulle was nietemin minder betrokke by die praktiese organisasie van die beweging. Ná die dood van Madame Theon in 1908 het Max Theon nog minder betrokke geraak by sy organisasie en aktiwiteite. Gedurende sy eerste jare is die sentrum van die beweging in Parys gelei deur F.-Ch. Barlet, wat die Theons in Tlemcen in 1900 en 1901 besoek het en die eerste volumes van die Revue Cosmique, saam met Julien Lejay. Na 'n meningsverskil met Théon, in 1902, het Barlet bedank as redakteur van die Revue Cosmique en die beweging verlaat. In die volgende jare het Théon die Revue Cosmique onder die naam Aia Aziz, met die hulp van Louis Lemerle, wat gedien het as die tesourier van die tydskrif. Louis Themanlys, wat by die Cosmic Movement in 1904 aangesluit het, het geleidelik 'n leidende figuur in die beweging geword en sy aktiwiteite in Parys georganiseer.

Na Madame Théon se dood, die Revue Cosmique opgehou om te verskyn. Met die hulp van sy vrou, Claire Blot, het Louis Thémanlys steeds tot 'n groep gelei, wat by die egpaar se huis in Parys ontmoet het. Thémanlys het 'n nuwe joernaal gepubliseer, Le Mouvement Cosmique, en het volumes van La Tradition Cosmique, en ander publikasies wat handel oor die Kosmiese Filosofie. Ander lede van die uitgebreide Blot-familie het ook aan die leierskap van die beweging deelgeneem. Claire se broer, die skilder Jacques Blot (1885-1960), het gedien as die tesourier van die beweging en haar swaer, Marc Semenoff (Marc Kogan, 1884-1968) ('n skrywer en vertaler van Russiese letterkunde) het gedien as sy broer. algemene sekretaris (Chanel 1993:504). In 1921 het Thémanlys gestig en aan die hoof van die Idéal et Réalite groep, wat aktief was tot 1930. Na die dood van Louis, en na die Tweede Wêreldoorlog, is Pascal Themanlys deur die meeste volgelinge van die beweging as die mees gesaghebbende onderwyser van die kosmiese filosofie aanvaar. Hy het die Argaman-groep gestig en die aktiwiteite van die kosmiese groepe in Israel en in Frankryk ondersteun. Vandag vergader klein groepe volgelinge van die kosmiese leerstellings om gereeld te studeer en te bemiddel in Israel, Frankryk en Turkye (en moontlik elders). Hulle word georganiseer deur plaaslike leiers, en daar is geen sentrale organisasie, of 'n erkende geestelike leier wat deur al die kosmiese groepe aanvaar word nie.

Kwessies / UITDAGINGS

Die hoofuitdaging van die Kosmiese Beweging is die voortsetting van sy aktiwiteite in 'n vorm wat versoenbaar is met die hedendaagse geestelike kultuur, terwyl die essensie van Théon se leerstellings gehandhaaf word. Dit is 'n werklike bekommernis, aangesien daar ná Pascal Thémanlys se dood geen geestelike gesag of sentrale organisasie deur al die groepe erken is nie. Verder lok hierdie groepe min nuwe volgelinge, die Kosmiese Filosofie loop gevaar om as lewende tradisie te sterf.

Nog 'n uitdaging vir die Kosmiese Beweging is die bewaring van sy argiewe (wat briewe insluit wat deur Théon geskryf is; die dagboek van Teresa; die oorspronklike Engelse manuskripte van Theona se skryfwerk; Louis, Claire en Pascal Themanlys se manuskripte, en ander dinge). Asher Binyamin, Julie Chajes en Boaz Huss is tans besig om van hierdie materiaal voor te berei vir publikasie, in die raamwerk van 'n navorsingsprojek wat deur die Israel Science Foundation (toekenning no 1405/14) befonds word.

IMAGES

Beeld #1: Foto van MaxThéon.
Beeld #2: Foto van die omslag van die Una Universal Philosophic Society.
Beeld #3: Foto van F. Ch Barlet.
Beeld #4: Foto van Louis en Claire Themanlys.
Beeld #5 Foto van die omslag van Revue Cosmique.
Beeld # 6: Foto van die omslag van Ideaal en Realite.
Beeld #7: Foto van Louis en Pascal Themanlys.
Beeld #8: Foto van Pascal Themanlys.

Verwysings

Achlama Nuusbrief. 1978.

Baryosher, Jacques en Chantal. 1982. Fleurs entr'ouvertes: Propos initiatiques suivi de Enseignement de la Philosophie Cosmique Aia Aziz. Parys: Avirah.

Baryosher, Jacques en Chantal. 1995. Premiers Pas vers la Kabbale. Parys: Fernand Lanore.

Bender, Aryeh, 1982. "Ek het vir 'n teehuis gekyk en ek het" Argaman. "Gevind. Jerusalem 5: 42 [Hebreeus].

Benharoche-Baralia, Maurice. 1967. Die Ombre de la Tradition Cosmique. Biarriz: ek outeur.

Čapková, Helena. komende. "Miloš Maixner (1873-1937) en die Kosmiese Beweging in die Konteks van Tsjeggoslovakiese Hermetisme." In Die Kosmiese Beweging: Bronne, Kontekste, Impak, geredigeer deur Asher Binyamin, Julie Chajes en Boaz Huss. Beersheba: Ben-Gurion Universiteit van die Negev Pers.

Chanel, Christen. 2006. "Thon, Max," Pp. 1112-13 in Woordeboek van Gnosis en Wes-Esoterisme, uitgegee deur Wouter J. Hanegraaff met Antoine Faivre, Roelof van die Broek, en Jean-Pierre Brach. Leiden: Brill.

Chanel, Christen. 1993. “De la 'Fraternité hermétique de Louxor' au 'Mouvement Cosmique'. l'oeuvre de Max Théon. ” Ph.d. Verhandeling. Parys: Ecole Pratique des Hautes Etudes.

Godwin, Joscelyn, Christian Chanel, en John P. Deveney. 1995. Die Hermetiese Broederskap van Luxor: Inisiatiewe en Historiese Dokumente van 'n Orde van Praktiese Okkultisme. York Beach, ME: Samuel Weiser.

Heehs, Peter. 2011. "Die Kabbalah, die Philosophie Cosmique, en die Integrale Joga: 'n Studie in Kruiskulturele Invloed." ARIES 11: 219-47.

Huss, Boas. 2016. “Cosmic Philosophy and the Arts: The Cosmic Movement and the Idéal et Réalité cirlce.” Nova Religio 19: 102-18.

Huss, Boaz. 2015. Mev. Théon, Alta Una, Moeder Superior: Die Lewe en Persone van Mary Ware (1839-1908). " ARIES 15: 210-46.

Laurant, Jean-Pierre. 2006. "Barlet, François-Charles." Pp. 162-63 in Woordeboek van Gnosis en Wes-Esoterisme, uitgegee deur Wouter J. Hanegraaff met Antoine Faivre, Roelof van die Broek, en Jean-Pierre Brach. Leiden: Brill.

Raziel. Ewa. Komende. "Takke van die Kosmiese Rivier: Groepe in Parys en Jerusalem." In Die Kosmiese Beweging: Bronne, Kontekste, Impak, geredigeer deur Asher Binyamin, Julie Chajes en Boaz Huss. Ben-Gurion Universiteit van die Negev Press.

Status du Groupe "Idee." nd

Theon, Max 1992. Die sesde kosmiese epok. Jerusalem: Argaman.

Theon, Max 1991. Visies van die Ewige Teenwoordigheid. Jerusalem: Argaman.

Themanlys, Pascal. 1963. Un itineraire die Paris à Jeruzalem. Jerusalem: Cahiers de Jerusalem.

Themanlys, Pascal. 1955. Max Théon et la philosophie cosmique. Parys: Biblioteek Cosmique.

Toumrakine, Alexandre. komende. "Die erfenis van die kosmiese beweging in Turkye." In Die Kosmiese Beweging: Bronne, Kontekste, Impak, geredigeer deur Asher Binyamin, Julie Chajes en Boaz Huss. Ben-Gurion Universiteit van die Negev Press.

Publikasiedatum:
9 Februarie 2018

Deel