Edward Irons

Yiguandao

YIGUANDO TYDIENSTEL

1875: Wang Jueyi (王 觉 一) neem die leierskap aan as vyftiende stamvader van die Xiantiandao (先天 道 , die weg van die voormalige hemel) geslag; Wang vorm 'n sektariese groep die 'Final Effort' (mohou yizhu, 末 后 一 着)

1905: Die sestiende patriarg Liu Qingxu (刘 清虚) noem die groep "Yiguandao" (一贯 道).

1919: Sewentiende patriarg, Lu Zhongyi (路 中 一), neem leiding aan.

1925: Lu Zhongyi sterf; leierskap is tydelik deur sy suster Lu Zhongjie (路 中 节) gehou.

1930: Zhang Tianran (张 天然) en Sun Suzhen (孙素贞) neem leierskap aan as gesamentlike agtiende patriarge.

1934: Zhang besoek Tianjin en Qingdao; hy het die Tempel van Moraliteit gestig (daode fotang道德 佛堂) in Tianjin, wat 'n tydperk van vinnige groei dwarsdeur China binnekom.

1938: Zhang het sy eerste 'stoofvergadering' gehou vir opleidingsleiers wat in Tianjin gehou is.

1947: Zhang is in Nanjing oorlede.

1950: 'n People's Daily-hoofartikel wat bepleit die verbod op Yiguandao verskyn, wat die begin van verjaring in China aandui.

1951: Sun Suzhen reis na Maleisië en vestig hom in Hong Kong.

1951-1953: Yiguandao word amptelik verban en as 'n onwettige groep voorgeskryf in die Chinese veldtog teen geheime verenigings en heterodoksgroepe.

1954: Sun Suzhen verhuis na Taiwan.

1975: Sun Suzhen is in Taiwan oorlede.

1987: Yiguandao is wettig verklaar deur die wetgewende Yuan in Taiwan.

1987: Die I-Kuan Tao-vereniging van die Republiek van China is gestig.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Yiguandao is 'n Sjinese sinkretiese godsdiens. Die eerste gevestigde in sy moderne vorm in die 1930s, het diep wortels in Chinese populêre geloofstelsels. Sedert die 1950s, is dit onderdruk in die Chinese vasteland. Nietemin, Yiguandao gaan voort in Taiwan en ander dele van Asië.

Alle Yiguandao-groepe spoor hul wortels terug na Wang Jueyi (王 觉 一, 1832-1886?). Wang was 'n godsdienstige leier wat aktief was in die laat negentiende eeu in Noord-China. Terwyl hy die bekendste is as die vyftiende patriarg van die Weg van die Voormalige Hemel, 'n godsdienstige tradisie uit die sewentiende eeu, word hy ook gekrediteer met die oprigting van verskeie ander groepe, waarvan baie onwettig of "heterodoksies" deur die Qing-imperiale staat verklaar is . Een groep, "Leer van die finale pogingmohou yizhujiao 末 后 一 着 教), het later Yiguandao geword. Wang het gesê dat hy verskeie fundamentele sektariese tekste geskryf het, insluitend ondersoek na die bron van penetrerende eenheid (yiguan tanyuan 一貫 探源) waarin hy 'n sterk neo-konfuusies bygevoeg het interpretasie bo-op bestaande leerstellings afgelei van Quanzhen Daoism (全真道) (ZhoU 2011).

Maar die ware stigter van die Yiguandao-beweging is Zhang Tianran (张 天然, 1889-1947). [Image aan die regterkant] Zhang het die klein groepjie geërf van die sewentiende patriarg, Lu Zhongyi (Xnumx), en dit verander in 'n beweging wat geskik is vir die moderne era. Zhang kon beheer oor die groep deur te wees met 'n ander leier, Sun Suzhen (孙素贞, ook bekend as Sun Huiming 孙慧明, 1849-1925), in 1895. Later getroud, word Zhang en Sun gesamentlik na verwys as die agtiende patriarge.

Zhang het daarin geslaag om die onderrig en praktyke wat hy geërf het, te hersien. Sy eerste innovasie was om ritueel te vereenvoudig (Irons 2000). In sy teks, Zanding Fogui (暫定 佛 规, Voorlopige heilige regulasies), het hy die komplekse rituele vereistes geërf wat vanaf die negentiende eeu geërf is. Rituele prestasie staan ​​steeds in die hart van groepidentiteit, maar dit is nou vereenvoudig en verkort. Hy het ook die struktuur vereenvoudig, wat van nege organisatoriese lae na vier beweeg.

Zhang het daarna gefokus op die uitbreiding van lidmaatskap. Hy het netwerke van tempels opgerig, genaamd fotang (佛堂) in die noorde van China. Op een slag het hy ses maande in die moderniserende hawestad Tianjin spandeer. Hy het almal probeer omskep wat hy gehardloop het, insluitende sy hotelbestuurder en restaurantpersoneel. Hulle het hom nie na die martial arts studio oor die straat verwys nie. Daar het hy 'n ontvanklike gehoor gekry.

Die martial arts saal was vinnig die tempel van moraliteit (daode fotang 道德 佛堂). Die tempel van Tianjin blyk sentraal te wees van die vinnige groei van Yiguandao. Sendelinge, baie handgespoeg deur Zhang, is na Sjanghai, Manchuria (toe onder die Japannese besetting), Beiping (Beijing), en Nanjing, die hoofstad destyds, gestuur. Na aanleiding van Zhang se arrestasie en aanhouding in 1936 het Yiguandao sterk bande in die nasionale regering gekweek. Groei versnel. Nie eens die koms van volwaardige oorlog met Japan van 1937 kan die groep se vinnige verspreiding vertraag nie. Inteendeel, Yiguandao floreer in gebiede wat deur die nasionalistiese regering sowel as die Japannese (Sung 1996) beheer word. Hierdie vinnige groei sal later lei tot samespanning met die Japannese, maar daar is geen bewys van sulke samewerking (Yiguandao-History 2017) nie. Na die oorlog, in 1946, het die Nasionalistiese regering inderdaad 'n bevel uitgereik om Yiguandao te ontbind. In die daaropvolgende jaar het 'n kompromie-oplossing Yiguandao toegelaat om voort te gaan onder 'n nuwe etiket, die Chinese Morele liefdadigheidsvereniging. Ongeag die etikette waaronder dit bedryf word, het Yiguandao 'n sigbare teenwoordigheid in China geword.

Die na-oorlogse tydperk was een van groot onsekerheid. Zhang is dood in 1947. Op hierdie punt Yiguandao lidmaatskap in China was op sy hoogtepunt; Volgens een bron het lidmaatskap meer as 12,000,000-mense behaal. Feite het ook in die beweging verskyn. Terwyl sommige lede lojaal aan sy eerste vrou, Liu Shuaizhen (刘 率 贞), was die meeste Yiguandao-leiers getrou aan Sun Suzhen, die agttiende mede-patriarg (Jordan 1982). Benewens leierskapverandering het politieke verandering gekom. In 1949 het die Kommunisties sy oorwinning oor die meeste van die nasionalistiese magte in die burgeroorlog voltooi. Die nasionalistiese regering en oorblyfsels van sy weermag het toe na Taiwan verhuis.

Die vlugtelinge het 'n aantal Yiguandao sendelinge ingesluit. Die meeste is deur hul tempels gestuur, of in sommige gevalle deur Zhang Tianran self, met instruksies om Yiguandao in Taiwan te ontwikkel. In Taiwan het die nuwelinge 'n algemeen verwelkomende klimaat gekry. Taiwan het ontwikkel as 'n Japannese landboukolonie en het groot skade van die Tweede Wêreldoorlog ontsnap. Die bevolking het moeite gehad om met die nuwe aankomelinge te kommunikeer, aangesien min van die plaaslike inwoners Mandaryns gepraat het. Nietemin was hulle oop vir Yiguandao se fokus op Konfúsiaanse leerstellings, rituele aanbidding en vegetarisme. Die beweging het vinnig gegroei, ondanks die aktiewe vervolging deur die Nasionalistiese regering en druk van gevestigde Boeddhisme. Die eerste Yiguandao tempel is gestig in 1946, in die noordelike land van Yilan (Yiguandao-History 2017).

In Taiwan het die beweging nuwe eienskappe aangeneem. Die sendelinge het onafhanklik gewerk, wat gelei het tot die ontwikkeling van organisatories sterk vertikale takke. Elke linie het voortgegaan om te betaal aan Sun Suzhen, wat uiteindelik na Taiwan in 1954 verhuis het. Sy het egter 'n teruggetrokke lewe gelei en het min gedoen om die verskillende afstammelinge aan te moedig om saam te smelt. individuele qianren (前人, "elders") in beheer van takke het toenemend kragtig geword in hul eie regte.

Nog 'n rede vir die ontwikkeling van onafhanklike afstammelinge was regeringsonderdrukking. Die nasionalistiese regering bly agterdogtig van die godsdiens en het Yiguandao aktief onderdruk. Dit het dus sin gemaak vir individuele tempels en hul leiers om 'n lae profiel te behou. Leiers is dikwels in hegtenis geneem, 'n proses wat eufemisties na verwys as "aanvaarding van 'n uitnodiging om tee te drink," hoewel min lank gehou is. Hierdie verhouding van antagonisme het oor die algemeen verbeter gedurende die 1960s, en Yiguandao het invloed op die regerende KMT-party (Guomindang) verkry. Dit het gelei tot die groep se uiteindelike wettiging in 1987. Deur 2005 het die groep 810,000-aanhangers in Taiwan, of 3.5 persent van die bevolking (Lu 2008) genommer.

'N Derde kenmerk van Taiwan Yiguandao was die toenemende fokus op Konfúsiese waardes. Tempels het klasse in die Konfessionele klassieke aangebied. Dit was gewild onder industriële werkers, van wie baie van die platteland beweeg en in nuutgevonde fabrieke gewerk het. Fabriekseienaars was ook aangetrokke tot Yiguandao, wat gelei het tot die skepping van 'n sterk alliansie tussen Yiguandao-praktyk en Taiwanese kapitalisme. Dié verband sal voortduur namate Taiwanese besighede na Suidoos-Asië en China verskuif het.

Sedert 1987 het Yiguandao openlik in Taiwan bedryf. 'N sambreel organisasie, die Republiek van China I-Kuan Tao Vereniging, is gevorm in 1987. Hierdie organisasie koördineer aktiwiteite, maar oefen nie sentrale mag oor Yiguandao uit as 'n enkele godsdienstige entiteit nie. Inderdaad, 'n beduidende aantal Yiguandao groepe hoort nie. Elke lyn gaan in wese sy eie manier. In teenstelling hiermee het Yiguandao as 'n beweging in die Taiwanese politiek aansienlike informele politieke invloed uitgeoefen, met verskillende groepe wat openlik kandidate ondersteun (Clart 2018).

Die situasie in China staan ​​in skrille kontras met Taiwan. Yiguandao is verbied en aktief onderdruk as deel van die Anti-Heterodox Groepe en Geheime Verenigingsbeweging (fandong huidaomen 反动 会 道门) van 1951-1953. Yiguandao-leiers is in die tronk gegooi en is dikwels doodgemaak. Yiguandao is effektief uitgeblus as 'n godsdienstige netwerk, en dit bly slegs as 'n flou kulturele geheue van die 1930s en 1940s (Dubois 2005).

In onlangse jare het Taiwanese besighede tydelik Yiguandao-tempels na hul vasteland fabrieke gebring. Die I-Kuan Tao Vereniging het ook informele kontak met die Chinese owerhede gemaak. Soos in ander gebiede, het Yiguandao voordeel getrek uit die geleidelike liberalisering van ekonomiese en sosiale bande tussen Taiwan en China. Akademiese konferensies is gehou, en die vereniging is aktief met die godsdienstige owerhede in China. Trouens, Yiguandao is reeds teruggekeer na China. Die huidige vraag is hoe lank dit sal duur voordat dit openlik geoefen kan word.

Yiguandao se ontwikkeling is nie beperk tot Taiwan en China nie. Yiguandao tempels en tempel netwerke word gevind in Oos-Asië, veral in Hong Kong, Korea en Japan; dwarsdeur Suidoos-Asië; en in die meeste lande van Europa en Noord-Amerika. Terwyl uitbreiding na gebiede met groot etniese Sjinese gemeenskappe organies is, is die beweging in nuwe lande buite Asië weerspieël dieselfde drang om uit te brei wat die beweging vanaf sy vroegste dae gekenmerk het.

Tempels is in Hong Kong en Maleisië in die 1930s gevestig. Soos hierbo genoem, het Sun Suzhen, die agtiende mede-patriarg, in Maleisië en Hongkong tussen 1951 en 1954 gewoon. Vandag is daar Yiguandao Algemene Vergaderings in Korea, Myanmar, die VSA, Thailand, Japan, Indonesië, Paraguay, die Verenigde Koninkryk, Australië, Brasilië en Suid-Afrika.

Algehele het die verskillende oordragmeesters hul werk in die plaaslike Chinese gemeenskap begin. Baie van die tempels het probleme ondervind om belangstelling buite die Chinese gemeenskap te lok en gaan voort om voorsiening te maak vir 'n Sjineessprekende lidmaatskap. Dit is oor die algemeen waar in Noord-Amerika, hoewel 'n paar tempels aggressief na Engels of Spaans in hul seremonies oorgeskakel het. Oor die algemeen is Yiguandao 'n immigrant godsdiens in nie-Asiatiese kontekste.

In verskeie Asiatiese lande het die beweging egter daarin geslaag om buite die Chinese gemeenskap te beweeg. In Korea en Thailand, Kampuchea en Myanmar is die meerderheid lede nou inheems gebore en nie-Chinees. En Yiguandao floreer in Singapoer en Maleisië, met groot Chinese sprekende bevolkings.

Leerstellinge / oortuigings

Die naam Yiguandao, 'die weg van verdraaide eenheid', verwys na 'n frase uit hoofstuk 4 van die analekte van Confucius waarin die Meester sê: "My Weg is enkel en [alles] deurdringend" (wu dao yi yi guan zhi 吾道 一 以 贯 之). Hierdie idee opper oral in Yiguandao-diskoers: daar is een manier wat die hele natuur deurdring. Die gevolg is dat die ware weergawe van die Weg uitsluitlik in Yiguandao gevind word. Alhoewel onderwysers uit hul pad gaan om open te staan ​​vir die leerstellings van ander tradisies, is Yiguandao op sy hart nie minder eksklusief as ander gelowe nie.

Yiguandao het gegroei uit 'n gewilde godsdienstige tradisie in laat-imperiale China wat die Ou Moeder aanbid het. Baie van die idees uit die Ou Moederaanbidding word opgeneem in Yiguandao-kernonderrig. Dit sluit in konsepte van tyd en die rol van die mens. In die fundamentele soteriologiese skema is daar drie ouderdomme: die Green Yang, Red Yang en White Yang. Elke ouderdom word onder toesig van 'n Boeddha, die Lamplighter Boeddha (Dipamkara), die historiese Boeddha (Sakyamuni) en die Boeddha van die toekoms (Maitreya) onderskeidelik. Die huidige, White Yang-ouderdom sal 'n rampspoedige vernietiging van die wêreld sien. Mense kry die Dao (道) om hulle voor te berei vir die hereniging met die Ou Moeder.

Die Yiguandao soteriologiese visie draai om hierdie terugkeer na die Ou Moeder. Sy woon in die hemel, die beginselLitian 理 天). Daar het sy 9,600.000,000-mense geskep. Ons bevat almal dieselfde goddelike vonk wat deur haar gegee word. Ons het egter in wesenlikheid, in die koninkryk van verskynsels, verstrik (xiangtian 象 天), en vergeet ons goddelike natuur.

Die Antieke Moeder, uit haar ultieme deernis teenoor haar kinders, het dwarsdeur die verlede sendelinge gestuur om mense te leer: die drie Boeddha (Lamplighter, Sakyamuni, Maitreya), asook alle gode en die verskillende stigters van alle godsdienste, soos Jesus en Mohammed. Hulle leerstellings word gesamentlik genoem Jiao (教). Alle godsdienstige leerstellings is Jiao. Terwyl Jiao is baie, hulle spring sonder uitsondering van dieselfde bron, die Dao self. Daar is net een ware Dao, die Dao van die Ou Moeder, en dit word slegs in Yiguandao-leerstellings (Sung 1996) gevind.

As die uitverkore afgevaardigde van die Ou Moeder is dit Maitreya se taak om soveel van die oorblywende siele as moontlik te red voor die finale vernietiging van die wêreld. Dit is 'n ware apokaliptiese visie. Yiguandao leerstellings is dan millenariese. Lede moet oortyd werk om te verseker dat hulle en geliefdes gered word.

Soos Yiguandao-leerstelling verduidelik, het mens in die vorige (Red Yang) periode eers een jaar lank oor religieuse meditasie gekultiveer voordat die Dao van ware begrip verkry is. Vandag word een "eers verkry, dan kweek [die Weg]" (xiande houXiu 先得 后 修) (Clart 2018). "Die verkryging van die Dao" verwys na Yiguandao. Die huidige metode is 'n vereiste om soveel moontlik siele te red. Alhoewel elke individu wat bymekaarkom, gered sal word, is dit steeds aan lede verplig om moraliteit en deug te beoefen.

RITUELE / PRAKTYKE

Rituele praktyk is 'n noodsaaklike deel van Yiguandao-identiteit. Yiguandao ritueel dien gemeentes in gemeenskaplike dade van respekvolle gehoorsaamheid aan die goddelike struktuur van die heelal. Om die netjies, eweredig gespasieerde rye lede te sien, almal geklee in lang wit of grys toga, terwyl hulle voor die altaar kniel en in lang en komplekse seremonies voor aanbidding staan, is dit altyd 'n indrukwekkende gesig.

Die sleutelrituele sluit in aanroeping, aanbieding van aanbiedinge en inisiasie. Alle rituele vind plaas teenoor die altaar. Die altaar mag verskillende godhede of geen godheidsfigure huisves nie. Maar die enkele noodsaaklike element is die mudeng (母 灯), die lamp wat die Ou Moeder, saam met twee flankerende vlamme, aandui. [Image regs] Hierdie is gewoonlik olie lampe aan die brand en geblus tydens die seremonies.

In die praktyk is die samestelling van altare eklekties en buigsaam. Een altaar kan 'n Maitreya Boeddha as die sentrale figuur bevat. 'N ander kan 'n Sakyamuni Boeddha beeld in die sentrum plaas. Guan Gong 关 公, die Chinese godheid van oorlog en sake, Guanyin (观音), die bodhisattva van medelye, Confucius, of enige ander ander godheidsfigure word algemeen op Yiguandao-altare aangetref. Die meeste tempels bly beelde of foto grafieke van die agtiende patriarge. Zhang Tianran en Sun Suzhen, aan beide kante van die hoofaltaar. En in sommige takke word alle beelde vervang deur geskrewe plate op die muur. Al die Yiguandao-tempels sal egter 'n heilige altaar hê met 'n simboliese voorstelling van die Ou Moeder.

Die inisiatief ritueel is gesentreer rondom die oordrag van die drie skatte. Terwyl hierdie etiket die Boeddhistiese drie skatte voorstel (Boeddha, Dharma en Sangha), in Yiguandao, verwys dit na iets heeltemal anders. Die eerste Yiguandao skat is die opening van die "geheimsinnige pas" (vgl.xuanguanQiao 玄关 窍), die plek tussen die wenkbroue. Die tweede is 'n geheime mantra, die vyf-woord gelofte (wuzikoujue 五 字 口诀). En die derde is 'n handsimbool, of mudra (hetongyin 合同 印), om gebruik te word in alle rituele opvoering. Nadat die oordragmeester die drie skatte aan die ingewyde verduidelik het, die geregistreerde se volle naam en verdienste en deugfooi (gongdefei 功德 费) word versigtig gekopieer op papiervorm en dan na die hemel gestuur deur te brand. Op hierdie manier verkry die geïnisieerde nie net die Dao nie, maar sal hy of sy in die Hemel geregistreer wees. Behoorlike registrasie verseker latere inskrywing. Yiguandao inisiasie is op die hart 'n proses van registrasie (Irons 2000).

Yiguandao bevorder 'n relatief streng morele visie. Lede word sterk aangemoedig om vegetariërs te wees. In die tempels, die meeste rok in uniforms. Die mans sport naby hare; Die vroue dra hul hare in kort snye bolletjies en gebruik hare. Daarbenewens bevorder Yiguandao 'n baie konfuusiese visie van die regte lewe. Die een is nederig en selfverspreidend. Hiërargie word gerespekteer, met senioriteit het baie regte en voorleggings gebied. Daar word van u verwag om filiaal te wees. Een manier om sterk afvallige vroomheid uit te druk, is om vertrek familielede na Yiguandao om te skakel. Die vertrek kan ook gehelp word deur die proses van chaoba (超拔), 'n ritueel van verlossing vir voorvaders waarin hulle uit die onderste wêreld van die hel opgeneem word.

Volgens Yiguandao dink, is die verkryging van die Dao 'n voorreg wat nie ligtelik geneem moet word nie. Al die lede word dus verwag om die Yiguandao-leerstellings te vermeerder en op een of ander manier by te dra tot die groep se groei. Ideaal gesproke sal dit insluit om 'n huisaltaar op te rig en te werk om die Dao in nuwe groeizones te versprei.

Een praktyk kritiese vir die beweging was Fuji (扶乩) openbaring. Die Fuji is 'n orakulêre boodskap wat deur middel van 'n medium van 'n godheid na die gemeente gestuur word. Die medium kan 'n plaaslike persoon wees wat in trance kan beweeg. Maar meer gewoonlik, dit is 'n span van drie mense wat die oordrag ontvang en skryf dit neer met behulp van 'n planchette. Een van die span sal die planchette hou, dikwels 'n houtstok vertikaal op 'n raam, en skryf die boodskap in die sand. 'N Tweede lid sal die boodskap lees en dit onmiddellik uitvee deur die sand uit te smeer. Dit stel die eerste persoon in staat om sonder pouse te skryf. Die derde lid van die span skryf die boodskap neer. Hierdie span was dikwels uit jong, vroeë meisies. As gevolg van die gebruik van sand om die boodskap te skryf, word hierdie vorm van oordrag dikwels na verwys as Kaisha (开 沙), "die opening van die sand."

Foedji is 'n tradisionele metode om 'n heilige imprimatur uit te gee aan besluite wat binne die organisasie geneem word. As gevolg hiervan is dit onderworpe aan mishandeling en invloed. Onvermydelik, sommige Yiguandao groepe het weggegooi Fuji as 'n verouderde metode van legitimering van praktyk (Clart 2018). Ander groepe gaan voort om dit te gebruik. As 'n versameling van godsdienstige uitsprake, Yiguandao se groot liggaam van Fuji Openbarings is 'n onskatbare bron vir die begrip van die groep se gedagte.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Alle Yiguandao groepe is uiters hiërargies. In die hart van Yiguandao organisasie is die tempel (fotang), Ook bekend as die daochang (道场, "Dao veld"). Sleutelposisies in die tempel is die altaarwagter (tanzhu Godsdiens), godsdienstige helpers (foyuan 佛 员, "Buddha" lid), en gelowiges ("Dao intimateer" daoqin 道 亲). Vir die kern gelowiges dien die tempel as 'n spasie van sosiale byeenkoms sowel as ritueelpraktyk.

Funksionering op 'n vlak bo die individuele tempelorganisasie is die sleutelposisies van transmissie-meester (ook bekend as "inisieerders" (dianchuanshi 点 传 师), leier transmissie meesters (lingdao dianchuanshi 领导 点 传 师), en seniors (qianren, ook waarna verwys word daozhang (道 长), "oudstes van die pad"). Die seniors word wyd vereer. Maar die oordragmeesters is die sleutel. Benewens belangrike godsdienstige personeel, vorm hulle 'n middelbestuur waardeur die meeste gebeurtenisse bestuur word. Yiguandao se sukses as 'n organisasie is te wyte aan hierdie aktiewe, gemotiveerde liggaam van middelbestuur.

Die tempel bestaan ​​nie in isolasie nie; elkeen is gekoppel aan 'n ouer tempel. Die ouer tempels is op sy beurt gekoppel aan groot, gevestigde huis tempels. Dit sal normaalweg wees waar senior leierskap gebaseer is. In sommige gevalle sal die huis tempel dien as 'n lynkop tempel.

Dit is waarskynlik dat Yiguandao takke tydens die 1930s en 1940s in China sentraal beheer is toe Zhang Tianran beheer uitgeoefen het. (Verdere studiebeurs mag hierdie prentjie in die toekoms verander.). Ten minste sedert die Taiwan-tydperk (na-1949), is Yiguandao gekenmerk deur uiterste splintering (Lu 2008). Daar word algemeen gesê dat dit agttien afsonderlike lyne is wat in Taiwan bedryf word. Alhoewel hulle almal hulde gegee het aan Sun Suzhen, wat in Taiwan gewoon het tot haar dood in 1975, was sy in die praktyk terug en elke gesin het onafhanklik opgetree. Daarbenewens was die 1949-1987-tydperk in Taiwan een van die regering se onderdrukking, tot meer of minder grade, en dit het sin gemaak vir elke lyn om onafhanklik te werk. Die gevolg is vandag dat Yiguando nie met een stem praat nie, en sommige van die ryker en groter afstammelinge is in wese eie afsonderlike godsdienste.

Kwessies / UITDAGINGS

Yiguandao staan ​​vandag voor uitdagings in die toekoms, wat op leierskap en leer fokus. Die beweging was nog altyd 'n godsdiens gebaseer op vinnige groei. Vandag word die groei gemodereer en op sommige plekke gestop. Die beweging werk dus in twee hoofmodi. In Taiwan en in baie Asiatiese lande is dit 'n gevestigde godsdiens. In Europa, Noord-Amerika, Australië, Afrika en die vasteland van China, werk Yiguandao op die rand van die samelewing, as 'n immigrant of missionêre godsdienstige groep.

In die kernlande (Taiwan, Hong Kong, Japan, Korea, Thailand, Maleisië, Singapoer en Indonesië) is Yiguandao-groepe gevestigde godsdienste. Dit beteken dat hulle betrokke geraak het by 'n verskeidenheid kwessies wat minder belangrik was tydens die sendingstadium van ontwikkeling. Byvoorbeeld, die oordragmeesters vind hul rolle toenemend op pastorale sorg fokus, eerder as 'n enigste bekommernis oor proselytisering. Tempel leierskap word bekommerd oor hoe hul gemeentes met die samelewing in wisselwerking tree. 'N Groot aantal sosiale probleme kom voorop: dwelmgebruik, babasorg vir werkende moeders, werkloosheid en veroudering. Interaksie met ander godsdienstige groepe in die gemeenskap word algemeen. En die leierskap word toegespits op plaaslike regulasies en politieke kwessies. Tempels mag geleidelike afname in lidmaatskap getalle ervaar as die aanvanklike tydperk van vinnige werwing val. Die samestelling van gemeentes verander onvermydelik as die tweede en derde generasie lede oorneem. En sorg vir verouderende lede word 'n groot probleem. Baie Yiguandao-tempels sukkel om hul tradisionele selfbeeld aan te pas en te fokus op vinnige maatskaplike veranderinge in die gasheerlande.

In nie-kernlande, Yiguandao-groepe, worstel met 'n probleem wat algemeen is vir alle nuwe immigrante-godsdienste, en vind die regte boodskap om volgelinge te lok. Intern, die leiers toon 'n sterk gees van toewyding aan hul saak. By besoeke aan tempels, wat dikwels in onbeskryflike woonstelle of besigheidsgeboue in die voorstede is, vind mens dieselfde gees van kaihuang (开荒), "die ontwikkeling van die wild", wat die vroeë oordragmeesters gemotiveer het om na nuwe dorpe en gebiede in China en Taiwan te beweeg. Tog is baie van die kulture wat Yiguandao vandag ervaar, nie oos-Asiatiese nie. Motiewe en terme resoneer nie net soos hulle in Oos-Asiatiese kontekste doen nie. Die onmiddellike erkenning van Maitreya Boeddha is 'n voorbeeld: hy word nie algemeen erken in Europese of Amerikaanse kontekste nie. Yiguandao-oordragmeesters is goed opgelei om die Yiguandao-teorie te beredeneer en te bespreek, maar sukkel om hul boodskap aan te pas om by die nuwe kulture aan te pas.

Om hierdie uitdagings te bestuur vereis 'n hernude klem op leierskap. Die verskillende afstammelinge en groter tempels het altyd uitnemend geword vir die opleiding van oordragmeesters en godsdienstige assistente. Die praktyk van formele opleiding is inisieer deur Zhang Tianran, wat die eerste "stoofvergadering" gehou het (lu hui 芦荟) vir hierdie doel in Tianjin in 1938. Hy het besef dat net 'n deeglike grondslag in leer en beredenering leiers sal toelaat om in nuwe omgewings te slaag. Hierdie model begin vandag ontwikkel. Verskeie van die ryker sub-afstammelinge in Taiwan, soos Fayi Chongde (发 一 崇德) en Baoguang Jiande (宝光 建德), het opleiding op universiteitsvlak gevestig. Onderwys buite die tradisionele opleidingsregimes begin met nuwe pogings om die leerstelling te interpreteer. Dit is waarskynlik dat die beweging herinterpretasie van gevestigde leerstelling en ritueel sal vereis om die toekomstige oorlewing daarvan te verseker.

IMAGES
Beeld #1: Foto van Zhang Tianran, stigter van die Yiguandao-beweging.
Beeld #2: Foto van Sun Suzhen, opvolger van Zhang Tianran.
Beeld #3: Foto van 'n Yiguandao-seremonie met lede wat voor 'n altaar staan ​​wat standbeelde van die pantheon vertoon.
Beeld #4: Foto van die mudeng (母 灯), die lamp wat die Ou Moeder, saam met twee flankerende vlamme, aandui.

Verwysings

Clart, Philip. 2018. "Yiguan Dao." Pp. 587-617 in Handboek van Oos-Asiatiese Nuwe Godsdienstige Bewegings, geredigeer deur Lukas Pokorny en Franz Winter. Leiden: Brill [komende].

DuBois, Thomas Dawid. 2005. Die Heilige Dorp: Sosiale Verandering en Godsdienstige Lewe in Landelike Noord-China. Honolulu: Universiteit van Hawaii Pers.

Ysters, Edward A. 2000. Tian Dao: Die Net van Ideologie in 'n Chinese Geloof. Ph.D. Nagraadse Teologiese Unie.

Jordanië, Dawid. K. 1982. "Die Onlangse Geskiedenis van die Hemelse Weg: 'n Chinese Pietistiese Vereniging." Moderne China 8: 435-62.

 Lu, Yunfeng. 2008. Die transformasie van Yiguan Dao in Taiwan: Aanpassing aan 'n veranderende godsdienstige ekonomie. Lanham, MD: Lexington Books.

Gesing, Kwang-yu. 1996. Tiandao chuandeng [Lamp oordrag van die Hemelse Weg]. Zhonghe: Wang Qiming.

"Yiguandao-geskiedenis." Info Point. Toegang verkry vanaf https://infopoint.co/en/Yiguandao/History op 30 November 2017.

Zhou, Yumin. 2011. "'N Voorlopige Ondersoek na die vroeë geskiedenis van die weg van penetrerende eenheid en die verhouding met die Yigetuan," Pp. 293-314 in Ma Xisha en Meng Huiuing, eds., Gewilde godsdiens en sjamanisme. Leiden en Boston: Brill.

AANVULLENDE HULPBRONNE

Billioud, Sebastian. 2018. "Yiguandao se patriarg, Zhang Tianran (1889-1947): Hagiografie, Verdeling en Produksie van Charisma in 'n Moderne Godsdienstige Organisasie." In Vincent Goossaert, Ji Zhe en David Ownby, eds., Die maak van heiliges in moderne en hedendaagse China: Profiele in Godsdienstige Leierskap. Oxford en New York: Oxford University Press [komende].

Clart, Philip. 2000. "Die Wildernis vir die Weg van die Hemel oopmaak: 'n Chinese Nuwe Godsdiens in die Greater Vancouver Area. "Blaar van Chinese Godsdienste 28: 127-44.

Jordanië, David K. en Daniel L. Overmyer. 1986. Die Flying Phoenix: Aspekte van Chinese Sektorisme in Taiwan. Princeton: Princeton University Press.

Li, Shiyu. 1948 [1975]. Xianzai Huabei mimizongjiao [Geheime godsdienste in die huidige Noord-China]. Taipei: Guting shuju,

Gesing, Kwang-yu. nd Tiandao gouchenOorsig van die Hemel]. Taipei: self gepubliseer.

Yu Mu. 2005. Yiguan Dao Gaiyao ['n Inleiding tot Yiguandao]. Tainan: Qingju Press.

Zhang, Tianran. 1992. Janding Fogui [Die Tydelike Boeddhistiese Regulasies] (Taibei: Zhengyi Shanshu Chubanshe.

Zhong, Fu. 1999. Yiguand Dao fazhan Shi ['n geskiedenis van Yiguandao ontwikkeling]. Taipei: Zhengyi Shanshu Chubanshe.

Post Datum:
2 Desember 2017

 

Deel