Carolyn Morrow Long

Marie Laveau

MARIE LAVEAU TYDEL

1801 (10 September): Marie Laveau, 'n vrye vrou van kleur en afstammeling van Afrika-slawe, is in New Orleans gebore.

1819: Marie Laveau trou met Jacques Paris van Haïti.

1824: Jacques Paris sterf of verdwyn. Marie het bekend geword as Weduwee Parys.

1827–1838: Marie Laveau het sewe kinders gehad met haar lewensmaat, Louis Christophe Dominique Duminy de Glapion, 'n wit Louisiana-boorling van edele Franse afkoms.

1855 (26 Junie): Christophe Glapion is oorlede.

1881 (15 Junie): Marie Laveau is oorlede.

BIOGRAFIE

Marie Laveau het een van New Orleans se mees ikoniese figure geword. [Beeld aan die regterkant] 'n Vrye vrou van kleur is afkomstig van verslaafde Afrikane en Franse koloniste. Sy is in 1801 gebore, toe Louisiana nog 'n Spaanse kolonie was. Haar lewe het uitgebrei deur die Louisiana-aankoop deur die Verenigde State in 1803, die vooruitgang van Louisiana van grondgebied tot staat, deur die donker jare van die burgeroorlog (1861–1865) en tot in die polities en sosiaal onstuimige periode van Heropbou (1863–77) . Sy sterf in 1881, aangesien New Orleans besig was om af te val in 'n tyd van virulente rassisme en segregasie wat in die twintigste eeu geduur het.

Die vasberade navorser met toegang tot New Orleans se ongeoorloofde burgerlike en kerkargief kan 'n akkurate biografie van Marie Laveau as 'n burger van New Orleans en 'n aktiewe lid van die Katolieke gemeente in die St. Louis-katedraal bou (sien Long 2006; Long 2016; Fandrich 2005; Ward 2004). Daarenteen is betroubare dokumentasie van New Orleans Voudou en Marie Laveau se rol as Voudou priesteres skaars. Baie sensasionele beskrywings van Voudou is vervaardig deur koerantverslaggewers en die skrywers van populêre geskiedenis en fiksie. 'N Beter, maar steeds ietwat onvolmaakte bron, is die versameling van onderhoude wat tussen die 1936 en 1941 uitgevoer is deur die federale Progress Administration Louisiana Writers' Project (LWP) met bejaarde Nuwe Orleane wat die Voudou-tradisies van die latere negentiende eeu onthou het. Dit is uit hierdie joernalistieke, literêre en mondelinge vertellings dat ons 'n idee moet saamvat van die godsdiens wat Marie Laveau en haar volgelinge in die negentiende-eeuse New Orleans beoefen het.

Presies wie Marie Laveau was, haar afkoms, haar geboorte- en dooddatums, en die begraafplaas is in so 'n mate verkeerd voorgestel dat dit nodig is om die besonderhede van haar lewe, soos geopenbaar in argiefrekords in New Orleans, te rapporteer. Die geskiedenis van Marie Laveau se moederstamme, sowel as haar eie lewe, werp uit die agtiende tot die negentiende eeu lig op kwessies van slawerny, ras, geslag en klas in New Orleans.

Marie Laveau se ouma, Marguerite, is waarskynlik in Senegal gebore en na 'n slawe skip na New Orleans gebring, waar sy die eiendom van die voorspoedige kolonis Henry Roche-Belaire geword het. Marguerite het een dogter, Catherine (wat Marie Laveau se ouma geword het), met 'n swartman genaamd Jean Belaire. Henry Roche-Belaire het dalk die vader van Catherine se dogter Marguerite (wat Marie Laveau se ma sou word). In 1795 het Catherine haar vryheid van 'n daaropvolgende eienaar gekoop. As 'n vrye vrou het Catherine die van Henry aangeneem, 'n suksesvolle markvrou geword en die bou van 'n huisie op St Ann-straat tussen Rampart- en Bourgondistraat in die Franse wyk, wat later bekend sal staan ​​as die huis van Marie Laveau . Catherine se dogter Marguerite het in die huishouding van Roche Henry-Belaire gebly. sy het uiteindelik haar vryheid in 1790 (Lang 2006: 8-10, 15-19) verkry.

Die toekoms Voudou priesteres Marie Laveau is op September 10, 1801 gebore, en is in September by die St. Louis-katedraal gedoop. Die gebeurtenis is in die sakramentele register opgeneem as 'n gratis mulatto-meisie wat die tiende dag van hierdie huidige maand gebore is, dogter van Marguerite, vrymense, en 'n onbekende vader. "Marie se ouma Catherine het gestaan ​​as haar ouma (Maria 16; Fandrich 1801: 2005). Geen van is aangeteken vir die kind of haar ma en peetma nie, 'n redelik algemene voorkoms in die dooprekords van kleurlinge.

Alhoewel hy nie op Marie Laveau se dooprekord gelys is nie, het Charles Laveaux Marie later as sy natuurlike dogter erken en het hy 'n liefdevolle verhouding vir die res van sy lewe behou. Maar toe Marie verwek is, was Marguerite Henry nog steeds betrokke by en finansieel afhanklik van 'n ander man, Henri Darcantel, en Charles Laveaux was verloof aan 'n ryk, vrye vrou van kleur, genaamd Françoise Dupart, wat hy in 1802 (Long 2006: 21-24, 30-31; Fandrich 2005: 153; Ward: 40). Hierdie bestaande verstrikings sal verduidelik hoekom Marguerite en Charles nie hul verhouding voortduur nie en saam 'n lewe maak. Young Marie pas nie by haar ma se voortgesette verhouding met Henri Darcantel nie, en haar bestaan ​​kan selfs van hom geheim gehou word. Marie is waarskynlik in haar ouma se huis op St Ann Street gestig, waar Catherine Henry die primêre moederfiguur in haar lewe geword het.

In 1819 trou Marie Laveau met Jacques Parys, 'n vrye man van kleur wat 'n timmerman van Saint-Domingue (Haïti) was. Hy het waarskynlik in New Orleans aangekom, saam met die instroming van die voormalige Saint-Domingue-koloniste wat die bloedige en chaotiese Haitiese Revolusie (1791-1804) vlug. Charles Laveaux het sy dogter na die notaris se kantoor vergesel om haar huwelikskontrak op te stel en vir haar 'n bruidskat te gee. "As gevolg van die beslaglegging dra hy vir haar as sy natuurlike dogter wat hy erken." Hy het aan die toekomstige man en vrou 'n skenking inter vivos en onherroeplik ... van die halwe lot wat aan hom behoort in die Faubourg Marigny, 'die omgewing langs die rivier van die Franse wyk op grond wat voorheen die Marigny-plantasie was (Parys en Laveaux-huwelikskontrak 1819; Parys en Labeau-huwelik 1819; Lang 2006: 47–48; Fandrich 2005: 155–56). Marie en Jacques het twee dogters saam gehad, Felicité en Marie Angèlie. Na die notering van hul doop verdwyn hierdie meisies uit die argiefrekord. Hulle is heel waarskynlik in die kinderjare dood (Long 2006: 49; Fandrich: 155–56).

Jacques Parys het om 1824 gesterf of verdwyn, en daar is nog nooit 'n doods- of interment-rekord ontdek nie. Marie is voortaan in amptelike dokumente aangewys as die weduwee parys. Daar word dikwels gesê dat sy gedurende hierdie tyd haarself as haarkapper ondersteun het. Baie gratis vroue van kleur het hierdie beroep gevolg, maar sy is nooit as sodanig in sensusrekords en stadsgidse gelys nie.

Marie Laveau het later 'n huishoudelike vennootskap aangegaan, wat tot sy dood gevolg het, met Louis Christophe Dominique Duminy de Glapion (1789-1855), 'n Louisiana-inwoner van edel-Franse afkoms. Omdat sy 'n vrou van kleur was en hy wit was, kon hulle nie wettiglik trou nie. Hulle het dertig jaar saam as man en vrou saamgeweef en het sewe kinders saam tussen 1827 en 1838: Marie Eloise (of Helöise) Euchariste, Marie Louise Caroline, Christophe, Jean Baptiste, François, Marie Philomène en Archange (Long 2006: 53- 56; Fandrich: 58). Net Eloise Euchariste en Philomène het oorleef tot volwassenheid. Toe Marie se ouma Catherine Henry in 1831 gesterf het, het Christophe Glapion die huisie op St. Annstraat van haar opvolging gekoop en bly die huis van Laveau-Glapion vir byna honderd jaar. 1831).

Feitlik alle welgestelde New Orleans, insluitend vrye kleurlinge, het slawe besit. Marie Laveau was geen uitsondering nie. Tussen 1828 en 1854 het Laveau en Glapion agt slawe gekoop en verkoop. Marie Laveau self het 'n vrou en haar kind in 1838 verkoop en 'n ander vrou in 1849 verkoop. Christophe Glapion het, soos baie mense van destyds, bespiegel oor aandele, geldlenings en vaste eiendom. Nooit 'n besondere skerpsinnige sakeman nie, hy was diep in die skuld in die laat 1840's. Hy verkoop een slaaf in 1849. Onder ernstige druk van die Citizens 'Bank of Louisiana verkoop hy in 1850 twee slawe aan familievriend Philippe Ross, 'n vrye kleurling, 'n slaaf aan familievriend Pierre Monette, en hy verkoop nog een aan die slawehandelaar Elihu Creswell (Long 2006: 72–78; Fandrich 2005: 163; Ward 2004: 13, 80-88.)

Christophe Glapion is dood op Junie 26, 1855. Die St Ann Street-huisie, wat in sy naam was, is in beslag geneem en verkoop op 'n balju se veiling om sy skuldeisers te bevredig. Gelukkig het 'n familievriend tot die redding gekom en die huis gekoop, met die vrymoedigheid dat Marie Laveau, haar dogters en haar kleinkinders in die huis bly (Lang: 80-82). Met Christophe se dood het Marie nie net haar geliefde metgesel verloor nie, sy en haar gesin was in 'n finansiële krisis gedompel waaruit hulle nooit heeltemal herstel het nie. Die gewilde gedagte dat Marie Laveau groot rykdom van haar Voudou-praktyk verkry het, word weerspieël deur die toenemende armoede waarin die Laveau-Glapion-huishouding vir die res van die negentiende eeu geleef het.

Marie en Christophe se oudste dogter, Eloise Euchariste Glapion, het in die vroeë 1860's gesterf; een bron dui 1860 aan en die ander gee 1862 as haar dooddatum (Lang 2006: 66-67; 200-02; Lang 2016: 34-37). Eloise het drie jong kinders agtergelaat: Adelai Aldina, Marie Marguerite Onesta, en Victor Pierre Crocker, almal deur Pierre Crocker. Crocker is in 1857 gesterf, en die weeskinders is deur hul ouma, Marie Laveau (Long 2016: 37-39) in die gesinswoning opgevoed.

Marie en Christophe se jongste dogter, Philomène Glapion, het 'n huishoudelike vennootskap aangegaan met 'n wit man, Emile Alexandre Legendre, omtrent die tyd dat haar pa dood is. Die paartjie het saam in die Faubourg Marigny gewoon en het vier oorlewende kinders: Fidelia, Alexandre, Noëmie, en Blair Legendre. Toe Philomène se vennoot in 1872 dood is, het Philomène en haar kinders teruggegaan na Marie Laveau se huisie op St Ann Street (Long 2016: 39-42). Teen hierdie tyd was Marie in die verswakking van gesondheid, en is deur Philomène versorg tot haar dood.

Marie Laveau se fisieke toestand teen die einde van haar lewe word deur verskeie bronne bevestig. In 1873 het 'n vrederegter na die familiehuis gekom om haar getuienis af te lê in verband met die opvolging van familievriend Pierre Monette, wat die vorige jaar oorlede is. Op daardie stadium het Marie gesê dat sy 'ongeveer sewentig jaar oud was .... Ek is al 'n geruime tyd siek. Ek is te siek om my kamer te verlaat en kan nie loop nie ”(Laveau 1873; Long 2016: 40). In 1875, a Daagliks Picayune verslaggewer geroep by die Laveau-Glapion-huisie. Daar het hy gevind "Marie Lafont [sic], die antieke koningin, "wat hy beskryf het as 'eens 'n lang, kragtige vrou ... nou gebuig van ouderdom en swakheid. Haar gelaatskleur was 'n donker brons en haar hare het swart gegril, terwyl haar bewende hand deur 'n krom stok ondersteun is '(' Fetish '1875). Sommige van die oudstes in die gemeenskap is ondervra deur die Louisiana Writers 'Project beskryf Marie as 'n "gerimpelde, verrysde dame" met sneeuwit hare, wat "soos 'n heks lyk" en was "so oud dat sy skaars kon loop" (Lang 2006: 166-67).

Marie Laveau sterf op natuurlike oorsake by haar huis by 152 St. Ann Street op Junie 15, 1881, 'n paar maande kort van haar tagtigste verjaardag. Haar begrafnis, uitgevoer deur Vader-Hyacint Mignot van St Louis-katedraal, het op 5: 00 pm op Junie 16 plaasgevind. 'N Gedig in die Daagliks Picayune opgemerk: "Haar oorblyfsels is na die graf gevolg deur 'n groot samekoms van mense, die mees vooraanstaande en die nederigste lidmaatskap om hul laaste respek vir die dooies te betaal." Sy was in die middel gewelf van haar familiegraf betree [Image to right ] in St. Louis Begraafplaats No. 1 ("Dood van Marie Laveau" 1881; Lang: 175-77; Lang 2016: 29-31; Fandrich 2005: 171-76).

In die latere 1880's en deur die begin van die eeu het die New Orleans-koerante verskeie vroue (soos Mama Caroline, Madame Frazie en Malvina Latour) aangehaal as Marie Laveau vervang of opgevolg, maar nêrens vind ons 'n voorstel dat óf van haar dogters het die nuwe Voudou-koningin geword ("St John's Eve" 1873; "Fetish Dorship" 1875; "A Voudou Dance" 1884). Die meeste van die LWP-informante is in die 1860s en 1870s gebore. Van hulle het Marie as 'n ou dame onthou, maar ander het gepraat van 'n lang, aantreklike, energieke middeljarige vrou met 'n ligte gelaatskleur, Kaukasiese gelaatstrekke en lang, golwende swart hare. [Foto aan die regterkant] Almal lewer kommentaar op haar majestueuse vordering en sê dat sy 'loop soos sy die stad besit'. Hierdie vrou het in die Laveau-Glapion-kothuis in St. Annstraat gewoon en was vir hulle bekend as "Marie Laveau" (Long 2006: 190–205; Fandrich 2005: 17–80; Ward: 163–67). Latere skrywers noem haar 'Marie II'.

Die argiefbewyse en die mondelinge getuienis van die LWP-informante argumenteer teen die moontlikheid dat die nuwe leier van die Voudou-gemeenskap Eloise of Philomène Glapion was. Soos ons gesien het, het Eloise in haar middel-dertigerjare in 1860 of 1862 gesterf. Philomène het voortgegaan om in die Laveau-Glapion-huisie te bly tot haar dood in 1897; Sy was volgens alle rekeninge 'n baie behoorlike dame, bekend as Madame Legendre, wat beweer het dat Voudou ("Flagitious Fiction" 1886; "Voudooism" 1890; Lang 2006: 202-04) verwerp word. Terwyl daar dalk 'n Marie II gewees het, bly haar identiteit 'n raaisel. Die oorspronklike Marie Laveau en hierdie ander, jonger vrou (dalk selfs verskeie ander) het saamgesmelt om 'n enkele persoon, die legendariese Voudou Queen, te vorm.

LEIERSKAP EN RITUELE / PRAKTYKE (KATOLISME EN VOUDOU)

In haar lewe en werke het Marie Laveau een voet in die wêreld van die Katolieke Kerk en een in die wêreld van Voudou gehad. Sy sou Katolisisme en Voudou gesien het as verskillende, maar nie teenstrydige maniere om die geestelike magte wat die wêreld beheer, te dien nie.

Marie Laveau was 'n lewenslange lid van die St. Louis-katedraal, waar sy gedoop en getroud was en gereeld bygewoon het. Sy het verseker dat haar kinders daar gedoop is en op die doop van haar neef en kleindogter gestaan ​​het (Long 2006: 22, 47-48, 66). Haar begrafnis is deur 'n priester van die katedraal gevoer en sy was in St. Louis begraafplaas No. 1.

Marie was bekend vir haar dade van liefdadigheid en gemeenskapsdiens. Sy het kos en behuising aan die armes, verpleeggeelkoors en cholera-slagoffers gedurende die stad se gereelde epidemies verskaf, die opleiding van 'n weeskindige seun by die Katolieke Instelling vir Indigente Weeskinders geborg, en die verband gebring vir gratis vroue van kleur wat beskuldig word van minderjarige misdade. Sy het veroordeelde gevangenes besoek, altare in hul selle gebou en in hulle laaste ure by hulle gebid. Sy het ook die gebruik van haar familiegraf aan vreemdelinge aangebied wat nie hul eie begraafplaas gehad het nie (Picayune se gids tot New Orleans 1897: 32-33; Blaar van Seances 1852: 109; Lang 2006: 53-54, 84-85, 151-64; Lang 2016: 58-59). Hierdie dade beliggaam wat bekend is in die Katolieke Kerk as die Korporatiewe Werke van Barmhartigheid, waarin die gelowiges opdrag gegee word om die honger te voed, aan die dors te gee, die naakte te bedek, die haweloses te beskerm, die siekes te besoek, die siekes te besoek. gevange geneem en die dooies begrawe.

Sommige skrywers het impliseer dat as Marie Laveau oud en swak geword het, het sy Voudou verlaat en tot die Christendom bekeer. A Daagliks Picayune verslaggewer wat haar in 1875 besoek het, het aangehaal dat sy nie meer die Voudou-geeste bedien nie, maar was nou 'n gelowige in die heilige geloof ("Fetish" 1875). Hierdie eis is in 1885 herhaal, toe 'n gewilde New Orleans-reisboek beweer het dat Marie Laveau op haar ouderdom haar boosheid verlaat het en by die kerk aangesluit het.Historiese Sketsboek 1885: 66). Dit is egter goed gedokumenteer dat sy vir haar hele lewe 'n toegewyde Katolieke was.

Dit is nie bekend presies hoe of op watter ouderdom Laveau tot haar roeping as priesteres van Voudou gekom het nie. Sy is dalk opgelei en geïnisieer deur haar ouma Catherine Henry, deur Afrika-gebore gemeenskapsouderlinge, of deur mense van kleur wat in New Orleans van Haïti aan die begin van die negentiende eeu aangekom het. By die 1830s het sy was die leier van 'n multiraciale, meestal vroulike Voudou gemeente. Die meeste rekenings sê dat, buiten haar ware geestelike geskenke, Marie buitengewone skoonheid, 'n magnetiese persoonlikheid en 'n flair vir showmanship gehad het. [Beeld regs] Sy het 'n volgende onder die verslaafde en vrye kleurpersoneel ontwikkel, sowel as hoër-klas-wit New Orleans-inwoners en besoekers aan die stad, wat welkom was by haar seremonies en onder haar kliënte genommer.

Marie Laveau en haar volgelinge oefen wat bekend staan ​​as New Orleans Voudou, die enigste inheemse Noord-Amerikaanse voorbeeld van die Afro-Katolieke godsdienste wat algemeen vir die Karibiese Eilande en Suid-Amerika (Lang 2001: 37-70; Lang 2006: 93-36) voorkom. Toe verslaafde Afrikane aan die Katolisisme blootgestel was, het hulle baie elemente gevind waaraan hulle kon koppel. Die oppergesag wat algemeen in die meeste Afrika-geloofstelsels voorkom, was analoog aan God die Vader, en die Afrika-godhede wat as tussengangers tussen die mens en die opperwese dien, word geïdentifiseer met Maria, die Salige Moeder en die Legioen van die heiliges. Die rituele, musiek, klere en wonderwerkende voorwerpe van die Katolieke Kerk was bekend aan Afrikane wie se godsdienstige seremonies beklemtoon het dat hulle gesing, dromme, dans, uitgebreide kostuums en die gebruik van gees-amulette gebruik het. Deur middel van 'n proses van kreatiewe leen en aanpassing, het hulle die Katolisisme herinterpreteer om aan hul eie behoeftes te voldoen. Dit het gelei tot die evolusie van Haïtiaanse Vodou, Kubaanse Santería, Brasiliaanse Candomblé en New Orleans Voudou. Die hoofhoof van hierdie Afrika-beïnvloedde godsdienste was balans tussen die individu, die gemeenskap, die natuurlike omgewing en die gode.

Van die negentiende-eeuse koerantberigte en die onderhoude onder die vaandel van die Louisiana-skrywersprojek leer ons dat Marie Laveau klein wekelijkse dienste vir haar gemeente gehou het, konsultasies vir individuele kliënte gelewer het en die groot jaarlikse St. John's Eve Voudou-vieringe by Lake Pontchartrain of Bayou St. John.

Die huis op St. Annstraat was nie net die familiehuis van Laveau-Glapion nie, maar ook as die huis van Marie Laveau. Die voorkamer was gevul met altare wat met kerse belaai is, beelde van die heiliges, blomme, vrugte en ander aanbiedinge. Hier het Laveau voorsitter van weeklikse Vrydagaandvergaderings, bygestaan ​​deur 'n kerngroep van haar naaste volgelinge. 'N Koor van jong sangers, vergesel van 'n ou man wat die trekklavier gespeel het, het die musiek verskaf. Almal teenwoordig was in wit geklee. Kruie, kos, drank, kerse en muntstukke is op 'n wit lap op die grond of op die vloer gereël, volgens 'n gewoonte wat na verwys word as 'n fees vir die geeste. Die diens het begin met die Katolieke gebede, soos die Gaan na Maria en die Vader. Laveau sou drankies van water of wyn uitstort, die vier kardinale rigtings begroet en drie keer op die grond "in die naam van die Vader, Seun en Heilige Gees" rap. "Daarna het die deelnemers gesing en dans. Al hierdie rituele was bedoel om die geeste te roep om die gelowiges se liggame in te voer en raad te gee aan die gemeente. 'N Gedeelde ete het die godsdienstige gedeelte van die diens gevolg ("Another Voudou Affair" 1850; 'n Geheim van die Ou Derde' 1850; ''n Singular Assemblage' 1850; 'Great Doings' 1850; 'Idolatry and Quackery' 1820; van die Voudous "1850;" Die Rites van Voudou "1850;" Onwettige Vergaderings "1850;" Die Voudous in die Eerste Munisipaliteit "1850; Lang 2006: 108-11).

Benewens gereelde dienste vir haar gemeente, het Marie Laveau ook konsultasies en seremonies vir individuele kliënte gedoen. LWP-vertellers het vertel van rituele om 'n minnaar te lok en te beheer, 'n huwelik te bewerkstellig, besigheid te verbeter en in die hof te wen, sowel as dié vir negatiewe doeleindes (Long 2006: 117-18). Volgens die doodsberoep gepubliseer in die New York Times Na haar dood ontvang Marie Laveau 'Louisiana se grootste manne en vooraanstaande besoekers ... advokate, wetgewers, planters en handelaars, [wat] almal hul eer betoon en haar ampte kom soek' ('The Dead Voudou Queen' 1881).

Die belangrikste van die Voudou-seremonies het op die vooraand (Junie 23) van die feesdag van St John the Baptist plaasgevind. St John's Eve val saam met die somer sonnestelsel, wat in voor-Christelike Europa geglo word 'n tyd wanneer die menslike wêreld en die geesteswêreld mekaar sny. Mans en vroue het gereageer deur beligting te verlig om goeie geeste te lok en slegte mense weg te steek, vee en mense teen siektes te beskerm en 'n suksesvolle oes te verseker. Gelowiges het hulself ook in heilige waterliggame gedompel om veronderstel te wees met magiese en medisinale deugde. Die fees van St John the Doper is op hierdie nag van heidense godsdiensbeoefening (Frazer 1922: 724) ingeënt. Die viering van St John's Eve is waarskynlik bekendgestel in Louisiana deur Franse en Spaanse koloniste, en op 'n sekere onbepaalde tyd is dit aanvaar deur mense van Afrika-afkoms. (St. John's Eve word nog in Frankryk en Spanje gevier, in Frans-Quebec en in die voormalige Franse en Spaanse kolonies van Latyns-Amerika en die Karibiese Eilande.)

Volgens gedrukte bronne en die LWP-onderhoude het Marie Laveau hierdie viering gelei, wat honderde mense gelok het, van iewers in die 1830 tot ongeveer 1870. Hierdie rekeninge wissel aansienlik, maar almal beskryf bonfires, drumming, sing, dans, ritueel en 'n gemeenskaplike fees ("Fetish Dorship" 1875; "St John's Eve" 1875; "Die Voudous 'Day" 1870; "Vous Dous Incantation "1872;" Voudou Vagaries "1874; Lang 2006: 130-33).

Kwessies / UITDAGINGS

Teen die einde van die negentiende eeu was menings van Marie Laveau se karakter reeds verdeel. Sommige joernaliste en plaaslike gewilde skrywers het haar voorbeeldige welwillendheid uitgespreek, maar ander het beweer dat sy op die bygelowe van die liggelowiges gepeuter het en die ondergang van onskuldige jong vroue wat deur prokureurs aanloklik geraak is, veroorsaak het.

Marie Laveau is liefgehad en gerespekteer deur baie mense wat voordeel getrek het uit haar hulp of geweet het van haar reputasie vir inklusiwiteit en liefde. Sy het ook haar teenstanders gehad, deur wie sy gevrees is, bespot en gestigmatiseer as 'n towenaar, 'n bedrog en die bewaarder van 'n huis van prostitusie. In 1850 is sy gekenmerk deur die Daagliks Picayune as "die hoof van die Voudou-vroue" ("Curious Charge of Swindling" 1850). A Daaglikse Crescent verslaggewer was minder goed in 1859 toe hy haar die "berugte hag wat oor die onkundige en bygelowige as Koningin van die Voudous" ("Recorder Long's Court" 1859) regeer, noem. In 1869, die Kommersiële Bulletin berig dat sy afgetree het en dat die somer se St. John's Eve-seremonie "gekenmerk word deur die kroning van 'n nuwe koningin in die plek van die bekende Marie Laveau" ("Voodooism" 1869). Koerantverslaggewers het voortgegaan om die St. John's Eve-feesvieringe deur die 1870s-1890s te dek. Hulle skryf die gewone oorblywende "orgieverhale" met naaktheid, dronkenskap, verwoede dans, duiwelsaanbidding, slanghantering, bloeddranking, diereopoffering en interrasionele hoerery. Sommige het selfs beweer dat Marie Laveau teenwoordig was ("A Cungi Dance" 1887; "A Voudou Dance" 1884; "Dans van die Voodoos" 1896; "Fate and Mystery" 1874; "Fetish Dorship" 1875; "1872;" St. John's Eve "1887;" St John's Eve "1873;" St John's Eve "1875;" Die Voudou Ceremonies "1874;" Die Vous Dous Incantation "1872;" Voudou Nonsense "1874;" Voudou Vagaries "1874).

Toe Marie Laveau op Junie 15, 1881, gesterf het, was haar bekendheid so dat herinnerings en huldeblyke nie net in die nuus van New Orleans verskyn het nie, maar ook in die New York Times. Gedurende hierdie post-heropbou tydperk, die meer liberale New Orleans koerante, verteenwoordig deur die Stadspunt en die Daagliks Picayune, verwerp die idee dat Laveau eintlik 'n Voudou-priesteres was, wat haar eerder as 'n vrou van groot skoonheid, intellek en charisma uitbeeld, wat ook vroom, vrygewig en 'n vaardige kruie-geneser was.

Die verslaggewer vir die City Item, Miskien het Lafcadio Hearn (1850-1904) geskryf: "Min vroue was meer liefdadigheid, min meer soort, min meer geliefdes as Marie Laveau," en dat "wat bygelowige stories oor haar gefluister is, is dit ten minste seker dat sy die respek en toegeneentheid van duisende wat haar geken het, van getalle wat sy bevriend was in tye van nood, van siek mense wat uit die skaduwee van die dood geslinger en deur haar gesond geword het vir gesondheid en sterkte "(" Wayside Notes "1881). Die Daagliks Picayune het gepraat van haar liefdadigheid aan die armes, wat 'welkom was om te eet en te akkommodeer op enige tyd van die nag of dag', en van haar vermoëns as verpleegster van geelkoors en cholera en haar kennis van 'die waardevolle genesende eienskappe van inheemse kruie'. Laveau het "onophoudelik gewerk" om veroordeelde gevangenes te troos, in hul laaste oomblikke saam met hulle te bid en hulle uit die galg te probeer red ("Dood van Marie Laveau" 1881). Die koerante van New Orleans weergalm, die New York Times het tot die gevolgtrekking gekom dat Marie Laveau 'een van die wonderlikste vroue wat nog ooit geleef het' was, en betreur: 'Nou is haar lippe vir ewig toe ... en omdat sy nie kon lees of skryf nie, word daar nie 'n klad gelaat om die gebeure in haar opwindende lewe te bespreek nie' (“Die dooie Voudou-koningin” 1881).

In teenstelling hiermee, die konserwatiewe koerante in New Orleans, die Times en die demokratiese, het 'n sarkastiese toon geneem. (Onthou dat die Demokratiese party destyds bevoordeel het en 'n terugkeer na die sosiale hiërargie ná die Burgeroorlog gehad het.) 'N Paar dae nadat Laveau gesterf het, het die Times het een van die standaard St. John's Eve-verhale, 'Voudou Vagaries — The Spirit of Marie Laveau to be Propitiated by Midnight Orgies on the Bayou', aangebied. Na 'n harangue oor 'vreemde fetisjaanbidding' en 'liederlike vroue en slegter mans', word in die artikel aangekondig: 'Vanaand is St. John's Eve, en aan die oewer van St. vergader om die nagedagtenis van hul ontslape koningin Marie Laveau te vereer ... deur 'n reeks dronk orgies rondom 'n vreugdevuur "(" Voudou Vagaries "1881). Die demokratiese het Marie Laveau gekenmerk as "die hoofbewaarder en siel van die onsedelike orgies van die onbeleeflike Voudous; tot haar invloed kan toegeskryf word aan die val van baie 'n deugdige vrou, 'wat beteken dat Marie 'n "procuress" was wat jong vroue van kleur vir wit mans ("Sainted Woman" 1881, "Marie Lavaux" 1881) verskaf het.

Teen die latere negentiende eeu het New Orleans die berugte era van Jim Crow vooroordeel en rasse-segregasie betree. Twee gewilde skrywers, George Washington Cable en Henry Castellanos, het verskillende menings van Marie Laveau gevorder, hoewel beide die praktyk van Voudou veroordeel.

George Washington-kabel (1844-1925), in sy 1886 Century Magazine artikel, "Creole Slave Songs", was simpatiek toe sy 'n besoek met die gevierde priesteres net voor haar dood beskryf en verklaar dat hy eens in haar uiterste ouderdomsgroep die geliefde Marie Laveau gesien het. By haar huisie op St Ann Street ,

in die middel van 'n klein vertrek waarvan die antieke sipresvloer met skrop gedra is ... sit, bibberend van slapheid ... haar liggaam buig, en haar wilde, grys heksetruie hang om haar verskrompelde, geel nek, die koningin van die Voudous. Tog kon 'n mens amper nie anders as om te sien dat die gesig, nou so verdor, eens aantreklik en kommanderend was nie. Daar was nog steeds 'n dowwe skaduwee van vertrokke skoonheid op die voorkop, die vonk van 'n ou vuur in die versonke, glinsterende oë en 'n oorblywende imperiousiteit in die fyn, effens waterige neus, en selfs oor haar stille, wee-begone mond.

Miskien het hy Laveau bewonder, maar hy het Voudou ten diepste afgekeur en dit as 'donker en afskuwelik' bestempel as 'n gewilde wreedheid wat die aanbidding van slange kan maak. So opstandig was dit, so moreel afskuwelik, dat selfs in die Franse Wes-Indiese besittings honderd jaar gelede ... die orgies van die Voudous verbode was '(Kabel 1886: 807–28).

Henry Castellanos was heftig in sy uitspraak van Marie Laveau in sy 1894-artikel, "The Voudous: Their History, Mysteries, and Practices", wat in New Orleans verskyn het. Keer-demokratiese. Volgens Castellanos was Marie se reputasie as toorkunswerker gebaseer op illusie: 'Dit was die bygeloof van ons volk ... dat haar woonstelle vol besoekers uit elke klas en afdeling was ... dames met 'n hoë sosiale posisie ... politici en kandidate vir hul amp ... en sport ... [almal] op soek na hulp van haar vermeende bonatuurlike kragte. Is dit onnodig om te sê dat sy 'n bedrieër was? Tog het geld in haar beursie gestort ”(Castellanos 1894). In sy 1895 versameling staaltjies, New Orleans Soos Dit Was, Het Castellanos verwys na Marie Laveau as die "berugte bawd, wat Afrika-geheimenisse en bygelowe met die aanbidding van die Heilige Maagd vermeng het, vir soveel jare as 'n karakter van belang gestel het, toe sy in werklikheid niks anders as 'n volkome bedrieër was nie . "Castellanos het die idee aangevoer dat Marie 'n haarkapper van beroep was," om by te staan ​​in die clandestiene korrespondensie van liefdes en om jeugdige liefhebbers en ou koekies ook te help. "Soos Cable, het Castellanos Voudou gedegradeer:" daardie geheimsinnige sekte van fanatikusse, ingevoer uit die oerwoude van Afrika en ingeplant in ons midde, "wie met hulle

dom geloofsbelydenis en beste rituele, het aansienlike vordering gemaak onder die lae en onkundiges van ons bevolking in die vroeë periode van die huidige eeu ... Die stam van Voudous ... verdien om uit die weg geruim te word ... en met die vooruitgang van ons superieure beskawing is dit te hoop dat die uur nie ver verwyderd is nie, wanneer die laaste oorskot van sy vernederende en gevaarlike invloed vir ewig uitgewis sal word (Castellanos 1895: 90–101, 113).

Wit skrywers was nie die enigstes wat hierdie standpunt uitgespreek het nie. Sommige van die elite en goed opgeleide kreole van kleur in New Orleans het ook 'n swak opinie van Marie Laveau en Voudou gehad. Die lede van Henry Louis Rey se Spiritualistiese Cercle Harmonique verwys na Voudou as "bygeloof" en noem Marie Laveau as die heks (die heks) (Daggett 2017: 43, 70).

Die eerste helfte van die twintigste eeu het meer fantastiese versierings en herhalings van die Marie Laveau-legende gesien. Voudou is beskou as onweerstaanbaar en angswekkend eroties. Die ou Franse spelling van Voudou geword voodoo, 'n term wat alles van die Afrika-gebaseerde godsdienste in Louisiana en Haïti tot die volksmag van swart suidelike mense insluit. Dit verskyn nou in frases soos "voodoo-ekonomie" en "voodoo-wetenskap" om bedrieglike mumbo-jumbo aan te dui. Marie Laveau, 'n aanloklike kombinasie van swart magie met skoonheid en seksualiteit, was 'n ideale onderwerp. Sensationele verhale wat deur die koerantverslaggewers van die 1870s-1890's gekonsentreer is, was ywerig opgeneem in die legende van Marie Laveau, en die werke van George Washington Cable, Lafcadio Hearn, en Henry Castellanos was vrylik geïnterpreteer.

Ons het gesien dat geen van die negentiende-eeuse letterkunde ooit voorgestel het dat Marie Laveau deur haar dogter as leier van die Voudou-gemeenskap opgevolg is nie. Dit was eers in die 1920s-1940s wat hierdie storie ontwikkel het, en dit is aangevoer dat, soos Marie Laveau ouer geword het, is sy geleidelik en in die geheim vervang deur haar dogter, Marie II, wat die illusie skep dat een vrou van onverganklike skoonheid regeer as koningin van die voudous tot die draai van die twintigste eeu. Oor die algemeen is aanvaar dat Marie II die Marie Elveux se oudste dogter, Marie Eloise Euchariste Glapion, gebore Februarie 2, 1827, was. Die mees invloedryke bydraers tot hierdie legende was Lyle Saxon, Herbert Asbury en Robert Tallant.

Lyle Saxon (1891-1946), 'n gewilde skrywer van New Orleans en man-oor-dorp, was gefassineer deur verhale van Marie Laveau en Voudou, en albei is in sy 1928-reeks van indrukke ingesluit. Pragtige New Orleans. In sy hoofstuk oor Marie Laveau vind ons die idee dat daar twee Marie Laveaus was. Volgens Saxon was Marie Laveau die oorspronklike 'Queen of the Voodoos'. Na die dood van haar man, Jacques Paris, 'het Marie 'n skakel gevorm met Christophe Glapion ... Verskeie kinders is vir [Marie en Christophe] gebore, waaronder Marie, wat 'n natuurlike dogter was, en haar ma se nooiensvan, Laveau, geneem het. Sy is op die tweede dag van Februarie 1827 gebore. ” Dit is die geboortedatum van Eloise Glapion. 'As 'n baie jong vrou', het Saxon voortgegaan, 'vind ons haar by die polisie bekend as 'n werker van swart towerkuns. Sy het amptelik bekend geword as die Voodoo-koningin en selfs vandag nog word haar naam gebruik om kinders af te skrik ”(Saxon 1928: 237–46, aanhaling op 243).

Herbert Asbury (1889-1963) was 'n New Yorker wat 'n reeks populêre geskiedenisse op New York, San Francisco, Chicago en New Orleans geproduseer het. Die Franse kwartaal: 'n Informele Geskiedenis van die New Orleans Underground is in 1936 gepubliseer. Asbury het bisse en stukkies materiaal uit verskeie gedrukte bronne versamel en dit in 'n vermaaklike en hoogs leesbare produk gevorm. Dit is in Asbury's Die Franse kwartier dat die legende van "die beroemde Marie Laveau" regtig vorm gekry het.

In haar jeug was Marie Laveau bekend onder die vrye kleurlinge vir haar skoonheid en veral vir die simmetrie van haar figuur. Van beroep was sy 'n haarkapper en as sodanig toegang tot die huise van modieuse wit dames, waar sy baie geheime geleer het wat sy nooit geskroom het om tot haar eie voordeel te gebruik nie. As 'n winsgewende sylyn het sy opgetree as wit gentlemen en vier meisies vir viertal en okseroon vir hul plesier ... Sy het 'n lid geword van die Voodoo-kultus teen die tyd dat haar man gesterf het, en [die rol van] Queen 'n halfdosyn jaar later aangeneem.

Oor die vermeende 'Marie II' het Asbury geskryf dat Marie Laveau 'in Februarie 1827 'n dogter gehad het ... met die naam van Marie', maar het nie so ver gegaan om te sê dat hierdie dogter haar moeder opgevolg het nie (Asbury 1936: 254–83, aanhalings op 266).

In 1936 word Lyle Saxon regisseur van die Louisiana Writers 'Project en het in hierdie posisie voortgegaan totdat die program geëindig het in 1942. Soos ons gesien het, het die Saksiese besondere belangstelling in Afro-Creole godsdienstige en magiese gebruike gehad, en onder sy leiding het die LWP die eerste ernstige poging aangewend om die waarheid oor Marie Laveau te ontrafel. Mens kan die Saksiese jubel verbeel om 'n kadre energieke veldwerkers te ontplooi om die stad en kerkargief vir voorouers en afstammelinge van Marie Laveau te soek, koerantlêers vir relevante artikels te kombineer en gemeenskapsouderlinge te ondersoek en te ondervra.

LWP-werknemer Catherine Dillon is toegewys om die transkripsies van argiefdokumente, koerantberigte en onderhoude in 'n boeklengte "Voodoo" manuskrip saam te stel. In die belangrikste hoofstukke, "Marie the Great" en "Marie the Mysterious", interpreteer Dillon hierdie primêre bronne om 'n vertelling van die oorspronklike Marie Laveau en haar opvolger te skep. Dit was Catherine Dillon wat die name "Marie I" en "Marie II" (Dillon 1940) geskep het.

Dillon se "Voodoo" manuskrip het nog nooit publikasie gesien nie. Robert Tallant (1909-1957), met die seën van Lyle Saxon, het die projek geërf, wat in 1946 gepubliseer is as Voodoo in New Orleans. Tallant het uitgebrei oor Dillon se teorie dat Marie Laveau in die geheim deur haar dogter vervang is en sodoende die indruk skep dat sy vir meer as honderd jaar as Voudou Queen geregeer het. Hy noem "orgieverhale" uit negentiende-eeuse koerante, lig afdelings uit die literêre en joernalistieke werke van George Washington Cable, Lafcadio Hearn, en Henry Castellanos, en inkorporeer 'n sensasionele weergawe van die LWP-onderhoude, vaardig sny en plak om 'n lurige samensmelting van 'n paar feite en baie fiksie wat New Orleans Voudou as dronk, interracial seksuele ontkenning kenmerk. Tallant het nooit 'n persoonlike siening van Marie Laveau uitgespreek nie, maar het die indruk uitgespreek dat hy uit sy eie onderhoude met gemeenskapslede aangehaal het wat menings gehad het wat wissel van bewondering tot vrees en afkeer (Tallant 1946).

Die later twintigste eeu het Voudou as godsdiens groter aanvaarding aanvaar, en Marie Laveau het van 'n skrikwekkende, heksagtige figuur na die geliefde moedergodin van New Orleans ontwikkel. Maar ten spyte van hierdie hernieude belangstelling in Marie as 'n gewilde ikoon, is die onderwerpe van Marie Laveau en Voudou deur akademici te triviaal oorweeg om die noodsaaklike navorsing wat nodig is om die feitelike data te ontdek, te verdien. Dit het verander in die 1990s en 2000s, toe geleerdes begin verby die stereotipes beweeg en die rol van Marie Laveau (Duggal 1991, Fandrich 1994, Sussman 1998, Bibbs 1998, Ward 2004, Fandrich 2005, Long 2006) hersien. Opvallend is die biografieë deur godsdienstige studies, geleerde Ina Fandrich (2005) en antropoloog Martha Ward (2004).

Ina Fandrich se 1994-verhandeling, "Mysterious Voodoo Queen Marie Laveaux: 'n Studie van Vroulike Leierskap in die Negentiende-eeuse New Orleans," was die eerste behandeling van Marie Laveau gebaseer op argiefnavorsing sedert die werk van die Louisiana-skrywersprojek. Soos vroeëre skrywers, het Fandrich Marie Eloise Euchariste Glapion as haar ma se opvolger geïdentifiseer. Fandrich het die idee voorgestel dat Marie Laveau en Christophe Glapion afbrekers was wat verslaafde mense gekoop het om hulle te bevry (Fandrich 2005: 176-79, oor anti-slawerny-aktivisme, sien 163, 295n56; sien onderhoud met Fandrich in Hageman 2002: 1, 9 ). Fandrich se 2005 boek, Geheimsinnige Voodoo Koningin Marie Laveaux, is 'n hersiening van haar verhandeling.

Antropoloog Martha Ward het die 2004 biografie geskryf, Voodoo Koningin: Die Gefrustreerde Lewe van Marie Laveau. Ward het Marie Laveau aangebied as "twee vroue met dieselfde naam - 'n ma en dogter," wat 'gevaarlike en geheime lewens' gelei het as sosiale aktiviste en godsdienstige leiers van die Afro-Creole gemeenskap. Sy het hierdie dogter ("Marie the second") geïdentifiseer as Eloise Glapion, wat volgens Ward in die 1870s gewoon het. Volgens Ward het albei vroue gehelp dat slawingsfamilies uit slawerny verdwyn, pro-slawerny wette ontken en gehypnotiseer, afpersing, of regters en polisiemanne namens mense van kleur gekoop het. Soos Fandrich beweer Ward dat Marie Laveau en Christophe Glapion slawe gekoop het om hulle te bevry (Ward 2004: Inleiding, 80-88, 165-66, 129-37).

Diegene wat in die negentiende en vroeë twintigste eeue oor Marie Laveau geskryf het, het haar in terme van absolute boosheid of absolute goed voorgestel. Vir sommige was sy 'n slinkse bedrog wat haar skoonheid en intelligensie gebruik het om die liggelowiges te lei en die kwesbare vroue in 'n prostitusionele lewe te lei. Sy was 'n Christelike vrou van groot vriendelikheid en vrygewigheid. Aan weerskante van hierdie argument is Voudou erken as 'n geldige vorm van aanbidding. Meer onlangse skrywers sien geen konflik tussen die Marie Laveau wat 'n toegewyde Katolieke, 'n verpleegkundige en 'n kruiemiddel was, wat liefdadigheid bied aan armes en troos vir gevangenes, en die Marie Laveau wat die priesteres van 'n outentieke Afro-Katolieke godsdiens was.

Voudou leef nog steeds baie in New Orleans, met verskeie aktiewe priesteresse, priesters, tempels en gemeentes. In die afgelope jaar het die gemeente New Orleans Voudou aan Marie Laveau die status van a toegeken LWA, of Voudou godheid. [Image aan die regterkant] Vir meer as twee dekades het priesteress Sallie Ann Glassman, in Haïtiaanse Vodou, begin en haar gemeente het St John's Eve gevier deur 'n hoofwas-seremonie op die ou ysterbrug oor Bayou St. John (Wooten 2015) te doen. ). Deelnemers word gevra om aanbiedinge vir Marie Laveau te bring, wat met 'n altaar vereer word. Buite die deur na Glassman's Island of Salvation Botanica in die New Orleans Genesing Sentrum op St. Claude Laan, is daar 'n heiligdom aan Marie Laveau met 'n beeld van Marie en 'n altaar waar toegewyde kan bid en huldeblyke verlaat.

In 2017 was daar 'n gesprek in New Orleans van die oprigting van 'n monument vir Marie Laveau om een ​​van die standbeelde van Konfederale generaals wat in Mei verwyder is, te vervang. In koerantberigte en later op Facebook is voorgestel dat Marie Laveau 'n goeie keuse sou wees vir die lang kolom in die middel van Lee Circle of vir PGT Beauregard se voormalige voetstuk by die ingang van City Park teenoor Bayou St. John. Ander het aangevoer dat dit onaanvaarbaar sou wees omdat Marie Laveau slawe gehad het.

Marie Laveau was ongeletterd. Sy het amptelike dokumente onderteken met 'n X. Nuuskierige koerantberigters en literêre figure het die groot priesteres op haar ouderdom besoek, maar sy het geen substantiewe onderhoude gehad nie. Ons het dus geen skriftelike of mondelinge verklarings van haar leerstellings of leerstellings nie. Op die ou end bly haar karakter ontwykend. Was sy die geneser en filantroop wat deur die 1881-doodsberigte uitgebeeld word, die sluwe bedrog en aanklag wat deur haar teenstanders beskryf word, die seksueel aantreklike tovenaar wat deur vroeë twintigste-eeuse skrywers uitgebeeld is, die feministiese godsdiensleier en anti-slawernis-aktivis soos deur onlangse geleerdes verwek, of Sy bestaan, soos voorgestel deur die kontemporêre New Orleans Voudou gemeenskap, in die koninkryk van die LWA?

IMAGES

Beeld #1: Bewys portret van Marie Laveau, Louisiana Staatsmuseum, New Orleans. Die oorspronklike doek is na bewering uitgevoer in 1837 deur die bekende skilder van Inheemse Amerikaners, George Catlin, terwyl hy New Orleans besoek. Die portret was op lening aan die Louisiana State Museum tussen 1911 en 1922. Gedurende hierdie tyd is 'n kopie gemaak deur museumwerknemer Frank Schneider. Die Catlin-skildery verdwyn nadat die eienaar, New Orleans-handelaar Gaspar Cusachs, dit teruggee het. Die ligging van die oorspronklike skildery is onbekend, en dit is die kopie van Schneider wat in die Louisiana State Museum hang.
Image #2: In Junie 16, 1881, is Marie Laveau in die middel gewelf van haar familiegraf in St. Louis Cemetery No. 1 gelê. Haar volgelinge het kontak met haar gees aangevra deur aanbiedinge te gee en drie X's op haar graf te teken. Die graf het 'n belangrike toeriste-aantreklikheid geword in die latere twintigste eeu, en ondanklike besoekers het rooi Xs met verf, lipstiffie en permanente merkers getrek wat die graf beskadig het en die inskripsies onleesbaar gemaak het. In die laat 2013 het iemand die muur van die begraafplaas gesny en die hele graf met pienk latexverf geverf. Dit, plus ander dade van vandalisme in die begraafplaas, het die begraafplaas se kantoor van die Katolieke Aartsbisdom van New Orleans veroorsaak om slegs toegang tot groepe te vergesel, vergesel van 'n gelisensieerde toergids. Foto met vergunning van David Johnson.
Beeld #3: Carolyn Long. "Twee Maries." Collage. 2015. Hier is "Marie I" verteenwoordig as 'n ouer, donkerder-vroulike vrou, en "Marie II" as jonger vroue van meer Europese voorkoms. Hul liggame oorvleuel. In die boonste linkerkant is die beeld van die Mater Salvatoris, wat in die Voudou-godsdiens geassosieer word met die sterk swart moederskap Ezili Dantò en Marie Laveau I. Aan die regterkant is die Mater Dolorosa, wat verband hou met Ezili Freda, godheid van liefde en vroulikheid. , en met Marie II. Geregtigheid van Carolyn Long.
Image 4: Carolyn Long. "Tee met Marie." Collage. 2012. Marie Laveau word uitgebeeld by tee met twee van haar toegewyde, 'n vrou van Afrika-afkoms en 'n vrou van Europese afkoms. Die tafel is bedek met magiese drankies en 'n bottel High John the Conqueror wortelverbindings, en die muur hang met beelde van Katolieke heiliges, verskeie met betekenis in Voudou in New Orleans. Geregtigheid van Carolyn Long.
Image #5: Vodou priesteres Sallie Ann Glassman en Vodou priester Gary Lertalee Howell by die Marie Laveau-tempel in die New Orleans-genesingsentrum, 2372 St. Claude-laan, New Orleans, tydens 'n Vodou-ritueel op Augustus 19, 2017. Hoflikheid van Catherine Wessinger.

Verwysings

"'N Cungi-dans." 1887. Keer-demokratiese (New Orleans), Junie 24, 3, c. 3.

"'N Mystery van die Ou Derde." 1850. Daaglikse Crescent (New Orleans), Junie 29, 3, c. 1.

"Nog 'n Voudou Affair." 1850. Daaglikse Crescent (New Orleans), 4, 2 Julie, c. 1.

"'N Heilige Vrou." 1881. demokratiese (New Orleans), Junie 18, 2, c. 3.

Asbury, Herbert. 1936. Die Franse kwartaal: 'n Informele Geskiedenis van die New Orleans Underworld. Reprint New York: Garden City Publishing, 1938.

'N Singular Assemblage. "1850. New Orleans Bee, Junie 29, 1, c. 5.

'N Voudou Dance-Herlewing op die Lake Shore of Voudou Mysteries - Hoe die Eva van St John verlede nag deur die Koningin en haar aanhangers gevier is. "1884. Keer-demokratiese (New Orleans), 24, 2 Junie, c. 3.

Bibbs, Susheel. 1998. Erfenis van Krag: Marie LaVeaux aan Mary Ellen Pleasant. San Francisco: MEP Publikasies.

Kabel, George Washington. 1886. "Creole Slawe Songs." Century Magazine, April 31, 807-28.

Castellanos, Henry. 1895. New Orleans soos dit was: episodes van Louisiana Life. Reprint Gretna, LA: Pelican Publishing, 1990.

Castellanos, Henry. 1894. "Die Voudous: Hulle Geskiedenis, Mysteries, en Praktyke." Keer-demokratiese (New Orleans), Junie 24, 18, c. 3-5.

"Curious Charge of Swindling." 1850. Daagliks Picayune (New Orleans), Julie 3, 2, c. 6.

Daggett, Melissa. 2017. Spiritualisme in die Negentiende-eeuse New Orleans: die lewe en tye van Henry Louis Rey. Jackson: Universiteit Pers van Mississippi.

"Dans van die Voodoos: Outlandish Celebration of St. John's Eve." 1896. Keer-demokratiese (New Orleans). 24 Junie: 2, c. 6-7.

"Die Dooie Voudou Koningin." 1881. New York Times, Junie 23, 2, c. 3-4.

"Die dood van Marie Laveau: 'n Vrou met 'n wonderlike geskiedenis, amper 'n eeu oud, na die graf gedra. Donderdagoggend." 1881. Daagliks Picayune (New Orleans), Junie 17, 8, c. 3.

Dillon, Catherine. 1940. Ongepubliseerde "Voodoo" manuskrip. Dopgehou 118, 317, en 319. Louisiana Writers 'Project (LWP), Federal Writers' Collection. Watson Memorial Library, Cammie G. Henry Navorsingsentrum, Noordwes-Universiteit, Natchitoches, Louisiana.

Duggal, Barbara Rosendale. 1991. "Marie Laveau: Die Voodoo Koningin Herbevestig." Folklore en Mitologie Studies 15: 37-58.

Fandrich, Ina Johanna. 2005. Geheimsinnige Voodoo Koningin Marie Laveaux: 'n Studie van Geestelike Krag en Vroulike Leierskap in Negentiende-eeuse New Orleans. New York: Routledge.

Fandrich, Ina Johanna. 1994. "Mysterious Voodoo Koningin Marie Laveaux: 'n Studie van Geestelike Krag en Vroulike Leierskap in Negentiende-eeuse New Orleans." Ph.D. verhandeling, Tempel Universiteit.

"Fate and Mystery." 1874. Republikeinse, Junie 21, 5, c. 1.

"Fetisj-Sy Aanbidding en Aanbidders-Hul Doeane en Rites-Voudous en Voudousim." 1875. Daagliks Picayune (New Orleans), Junie 24, 1, c. 4-5.

"Fetish Worship-St. John's Eve by Milneburg-A Voudou's Incantation-Midnight Scenes and Orgies. "1875. Times (New Orleans), Junie 25, 2, c. 1-2.

"Flagitious Fiction." 1886. Daagliks Picayune (New Orleans), April 11, 3, c. 4.

Frazer, James George. 1922. The Golden Bough: 'n Studie in Magie en Godsdiens. Reprint New York: Macmillan Company, 1951.

"The Gale on Lake Pontchartrain." 1869. Suid-Wes (Shreveport, Louisiana), September 15, 2, c. 1.

"Groot Doeninge in die Derde Munisipaliteit." 1850. Daagliks Picayune (New Orleans), Junie 29, 2, c. 6.

Hageman, William. 2002. "Die doodsgreep van 'n Voodoo-koningin." Chicago Tribune, Oktober 31, Afdeling 5, 1, 9.

Henry, Catherine. 1831. Opvolging van Catherine Henry. 28 Junie. Orleans Parish, Hof van Probate, Probate en Succession Records: 1805-1848. Vol. 4, 317. Stad Argiewe, New Orleans Openbare Biblioteek. Nou beskikbaar op Ancestry.com.

Historiese Sketsboek en Gids na New Orleans en Omgewing. 1885. New York: Sal H. Coleman.

"Idolatry and Quackery." 1820. Louisiana Gazette, Augustus 16, 2, c. 3.

Journal of Seances, Instituut Catholique die Orphelines, 47eme Seance du 3 Septembre, 1852. 1852. Kantoor vir argiewe en rekords, aartsbisdom New Orleans.

Laveau, Marie. 1873. Deposito van Marie Laveau. 24 Februarie. Geneem by 153 St. Ann deur John Cain, Vierde Justisie van die Vrede vir Orleans Parish, as getuienis in die Tweede Distrikshof, Opvolging van Pierre Monette, Louisiana Wills en Probate Records. Toegang verkry via Ancestry.com.

Lank, Carolyn Morrow. 2016.  Famille Vve Parys née Laveau: Die graf van Marie Laveau in St. Louis begraafplaas No. 1. New Orleans: Left Hand Press.

Lank, Carolyn Morrow. 2006. 'N New Orleans Voudou Priestess: Die legende en die werklikheid van Marie Laveau. Gainesville: Universiteit Pers van Florida.

Lank, Carolyn Morrow. 2001. Geestelike Handelaars: Godsdiens, Magie en Handel. Knoxville: Universiteit van Tennessee Press.

"The Lowdown on Laveau: 1801 Doopsertifikaat hou 'n verlore waarheid oor Legendariese Voodoo Priestess, Navorser Eise." 2002. New Orleans Times-Picayune, 17 Februarie, B1–2.

"Maak 'n nag van 'n soektog na die Vous Dous Queen-'n Afrika-bal." 1872. Times (New Orleans), Junie 26, 2, c. 1-2.

"Marie Lavaux: Dood van die Koningin van die Voudous Net voor St. John's Eve." 1881. demokratiese (New Orleans), Junie 17, 8, c. 2.

Maria. 1801. 16 September. St. Louis Cathedral Doop van Slawe en Vrye Persone van Kleur. Vol. 7, deel 1, p. 41 verso, tree op 320. Kantoor van Argiewe en Rekords, Aartsbisdom van New Orleans.

"Meer van die Voudous." 1850. Daagliks Picayune, Julie 31, 1, c. 6.

Nott, G. William. 1922. "Marie Laveau, Long Hoëpriesteres van Voudouisme in New Orleans." New Orleans Times-Picayune, November 19, Sunday Magazine, 2.

Parys en Laveaux Huwelikskontrak. 1819. Huwelikskontrak tussen Santyaque Parys en Marie Laveaux. 27 Julie. Handelinge van Hugues Lavergne. Vol. 1, tree op 5. Notariële Argief Navorsingsentrum, New Orleans.

Parys en Labeau Huwelik. 1819. Santiago Parys en Maria Labeau. 4 Augustus. St Louis-katedraal Huwelike van slawe en vrye persone van kleur. Vol. 1, tree op 256, p. 59. Kantoor van Argiewe en Rekords, Aartsbisdom van New Orleans.

Picayune se gids tot New Orleans. 1897. New Orleans: Die Picayune.

"Recorder Long's Court" 1859. Daaglikse Crescent, Julie 12, 1, c. 7.

"Die Rites van Voudou." 1850. Daaglikse Crescent (New Orleans), Julie 31, 3, c. 1.

Saksiese, Lyle. 1928. Pragtige New Orleans. Herdruk. Gretna, LA: Pelican Publishing Co, 1988.

"St. John's Eve. "1887. Daaglikse State (New Orleans), Junie 23, 5, c. 3.

"St. John's Eve-Na die Voudous-Enkele Singular Ceremonies - 'n Nag in Heathness. "1875. Daagliks Picayune (New Orleans), Junie 25, 2, c. 1.

"St. John's Eve: The Voudous. "1873. Daagliks Picayune (New Orleans), Junie 4, 4, c. 2.

Sussman, Rachelle. 1998. "Conjuring Marie Laveau: Die Syncretiese Lewe van 'n negentiende-eeuse Voodoo Priestess in Amerika." MA proefskrif, Sarah Lawrence College.

Tallant, Robert. 1946. Voodoo in New Orleans. New York: Macmillan.

"Onwettige Vergaderings." 1850. Daagliks Picayune (New Orleans), Julie 31, 2, c. 2.

"Voodooism." 1869. Kommersiële Bulletin (New Orleans). Julie 5, 1, c. 7.

"Voudooism: 'n Hoofstuk van Ou New Orleans Geskiedenis." 1890. Daagliks Picayune (New Orleans), Junie 22, 10, c. 1-4.

"Die Voudou-seremonies." 1874. Republikeinse (New Orleans), Junie 25, 3, c. 1.

"Voudou Nonsens-'n Plain, Onverantwoorde Rekening van die Lake Shore Revels-Volledige Besonderhede van die Hel-Sous en Orgies-'n Gespeel Uit Hoax." 1874. Daagliks Picayune (New Orleans), Junie 26, 1, c. 5.

"Die Voudous" Dag. "1870. Times (New Orleans), 25, 6 Junie, c. 2.

"Die Vous Dous Incantation." 1872. Times (New Orleans), Junie 28, 1, c. 6.

"Die Voudous in die Eerste Munisipaliteit." 1850. Louisiana Courier, Julie 30, 2, c. 5.

"Voudou Vagaries: Die Gees van Marie Laveau om deur Middernag Orgies op die Bayou gepropageer te word." 1881. Times (New Orleans), Junie 23, 7, c. 4.

"Voudou Vagaries: Die aanbidders van Obeah het losgemaak." 1874. Times (New Orleans), Junie 26, 2, c 2-4.

Wyk, Martha. 2004. Voodoo Koningin: Die Baie Spiriteerde Lewe van Marie Laveau. Jackson: Universiteit Pers van Mississippi.

"Wayside Notes: Die dood van Marie Laveau." 1881. Stadspunt (New Orleans), Junie 17, 1, c. 5.

Wooten, Nicholas. 2015. "St. John's Eve Head-was Junie 23 Honneurs Voodoo en sy koningin, Marie Laveau. New Orleans Times-Picayune, Junie 22. Toegang verkry vanaf http://www.nola.com/festivals/index.ssf/2015/06/voodoo_voudou_stjohns_eve.html 25 Oktober 2017.

Post Datum:
27 Oktober 2017

Deel