Rachel Feldman

Die Bnei Noah (kinders van Noag)

BNEI NOAH TYDIENNE

200-300 CE: Die 'Sewe wette van Noag' is in die Babiloniese Talmoed bespreek.

4 VHJ-2 HJ: heidene wat bekend staan ​​as 'god-simpatiseerders' (sebomenoi) het Joodse praktyke waargeneem maar het nie na Judaïsme omgeskakel nie.

1860's: Die idee van Noahidisme as 'n Joodse godsdiens vir nie-Jode is ontwikkel deur Rabbi Elijah Benamozegh.

1920-1930's: Aime Palliere word 'n Noahide en versprei die leerstellings van Elijah Benamozegh in Europa.

1980's: Die Lubavitcher Rebbe, Menachem Mendel Schneerson, het die Seven Noahide Laws bevorder as 'n universele morele kode vir die hele mensdom.

1990: Die eerste internasionale Noahide-konferensie is in Fort Worth, Texas, gehou.

1991: Die Amerikaanse Kongres erken die Noahide-wette as 'n universele morele kode.

2000: Noahidisme in die Filippyne het begin versprei.

2010: Die Netiv Center for Torah Study, 'n gemeente in Noahide, word in Texas geopen.

2012: Die Temple Institute het sy vier-en-twintigste herdenking met Noahides in Dallas, Texas, gehou.

2015: Die "Brit Olam: World Noahide Centre" is aanlyn gestig.

2016: Die "Noahide Academy" het aanlyn kursusse en sertifikate aangebied vir Noahides.

2017: Tweede jaarlikse wêreldwye Noahide-byeenkoms het in Jerusalem plaasgevind.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die term "Noahide" verwys spesifiek na 'n nie-Jood wat die "Sewe Noahide Wette" waarneem, glo in die waarheid van Judaïsme, maar verander nie na Judaïsme nie. Die Sewe Noahides Wette verwys na die sewe gebooie wat God aan die kinders van Noag gegee het na die vloed, soos afgelei van gedeeltes in die Torah.

Moenie God verloën nie.
Moenie God godslaster nie.
Moenie moor nie
Moenie betrokke raak by onwettige seksuele verhoudings nie.
Moenie steel nie
Moet nie eet van 'n lewende dier nie.
Vestig howe / regstelsel om gehoorsaamheid aan genoemde wette te verseker.

Sommige van die vroegste verwysings na die "Sewe Wette van Noag" kan gevind word in die Babiloniese Talmud (Tractate Sanhedrin, folios 56a-60a), waar hulle verskyn as deel van 'n teoretiese rabbynse gesprek aangaande die status van nie-Jode in die land van Israel. Volgens die rabbynse konsensus in die Talmoed vorm hierdie sewe wette God se oorspronklike voor-Judaiese verbond met die mens en bly die hele mensdom gevestig. Terwyl 'n spesifiek Noahide gemeenskaplike identiteit en geloof nie tot die moderne tyd sou uitkom nie, is daar bewyse van antieke Proto-Noahide-gemeenskappe in die Oos-Middellandse See rondom die vierde eeu vC. Joodse en Christelike bronne beskryf die teenwoordigheid van kwasi-Joodse gemeenskappe, wat Joodse gebruike aangeneem het, maar nie omgeskakel het na Judaïsme, wat gesamentlik bekend staan ​​as "vrees van die Here" niesebomenoi) (Luria 1994: 20; Novak 1983).

Die Mishneh Torah, geskryf deur Moshe Ben Maimon (Maimonides, 1135-1204) bied nog 'n gesaghebbende teologiese bespreking van Bnei Noah uit die Middeleeue. Volgens Maimonides, net soos die Jode die Mosaïese wet moet nakom en alle 613 gebooie in die Torah moet nakom, is nie-Jode verplig om die oorspronklike Sewe Wette van Noag in ag te neem. 'N Nie-Jood wat hierdie wette hou, sal beskou word as 'n "regverdige heidene" en sal 'n plek in die "toekomstige wêreld hê." Volgens Maimonides sal messiaanse tye die verspreiding van wêreldwye monoteïsme bring as heidene die gesag van die sewe erken wette en aanvaar die eenheid van God.

Die idee van Noahidisme as 'n godsdiens, eerder as 'n suiwer teoretiese bespreking in die Joodse wet aangaande die regstatus van nie-Jode, is uitgebrei deur Elijah Benamozegh (1822-1900). Benamozegh was 'n Italiaanse Rabbi en kabbalis wat die Noahide-wette bevorder het as die universele godsdiens van die toekoms, wat die mensdom onder 'n eiesoortige monoteïstiese morele kode sou verenig. Benamozegh se geskrifte is geredigeer en versprei deur sy student, Aime Palliere (1875-1949), 'n Franse teoloog en sioniste, wat, soos baie Bnei Noah vandag, 'n traject van Katolisisme na die Evangeliese Christendom en uiteindelik Judaïsme gevolg het. Onder die geestelike rigting van Benamozegh was Palliere ontmoedig van bekering tot Judaïsme, en het eerder die status van 'n Noahide aangeneem. Hy het sy lewe toegewy aan die studie van Torah, die verspreiding van die Noahide-boodskap, en werk as 'n leier in die Sionistiese beweging in Frankryk. Pallière het Sionisme as deel van die lot van die Joodse volk beskou, wat deur die terugkeer na die heilige land en hul rol as die "uitverkore volk" aangeneem het, sou heidene help om hul eie lot te besef om Noagides te word.

In die 1980s het die Lubavitcher Rebbe van die Chabad Hasidic-beweging, Menchem Mendel Schneerson, die idee bevorder dat heidene 'n plek in die verbond met God gehad het deur die Sewe Noahide Wette in ag te neem. Vir die Rebbe was die verspreiding van bewustheid van die sewe wette deel van sy visie vir 'n wêreldwye Tikkun (regstelling) wat die mensdom sou verenig onder 'n algemene morele kode ter voorbereiding van die Messiaanse tyd. Die begeerte van die Rebbe om Noahidisme te versprei, word dikwels toegeskryf aan sy behoefte om op die afgryse van die Holocaust te reageer. Vir die Rebbe kon slegs 'n universele sosiale kontrak, gegrond op geloof in een God, menslike gruweldade soos volksmoord voorkom. Tot vandag toe hou Chabad 'n voortdurende veldtog om die Noahide-wette aan diplomatieke leiers voor te lê, wat politieke leiers aanmoedig om die universaliteit van die wette te verklaar as 'n morele kode vir die hele mensdom. Dit het veral plaasgevind in 1991 toe die Amerikaanse Kongres 26 Maart as 'Education Day, USA' aangewys het en ter ere van die negentigste verjaardag van die Rebbe 'n resolusie gemaak het waarin die waarde van die Noahide-wette verklaar word:

Terwyl hierdie eerbewys aan hierdie groot geestelike leier, 'die rebbe', sy negentigste jaar gesien sal word as een van 'opleiding en gee', die jaar waarin ons na onderwys en liefdadigheid gaan om die wêreld terug te gee na die morele en etiese waardes vervat in die Sewe Noahide Wette; en Aangesien dit sal weerspieël word in 'n internasionale ererol wat deur die president van die Verenigde State en ander staatshoofde onderteken is: (US Congress website 1991)

Rabbis uit die Chabad Hasidic-beweging het voortgegaan om die sewe Noahide-wette tussen nie-Joodse gemeenskappe te versprei. Chabad-rabbi's word tipies as sendelinge oor die wêreld gestuur om Joodse gemeenskappe te bou en meer sekulêre Jode in die waarnemende lewe te bring. Sedert die vroeë 2000'e het hulle egter toenemend toegewyde hulpbronne om Noahide-gemeenskappe in die buiteland te bou, veral in die wêreldwye suide, wat potensiële Noahide-leiers op die grond identifiseer en hulle via internet-seminare oplei.

Die verspreiding van Noahidisme as 'n nuwe Joodse leefstyl en geloofstelsel vir nie-Jode is direk gekoppel aan die verbindingskrag van die internet in die een-en-twintigste eeu. Noahides gebruik een-en-twintigste eeuse tegnologieë, soos Facebook en Skype, om Torah met Joodse rabbi's te bestudeer en met groeiende Noahide-gemeenskappe regoor die wêreld te kommunikeer. Een van die grootste Noahide-gemeenskappe wat ontstaan ​​het as gevolg van Chabad-sendelinge en aanlyn-leergeleenthede, is in die Filippyne, waar daar tans op die eilande ongeveer 2,500 praktiserende Noahides en nege Noagide-sinagoges bestaan. Volgens Rabbi Michael Shulman, wat die asknoah.org bedryf, 'n webwerf wat aan Chabad verbonde is en Noahides van Torah-leermateriaal voorsien, het Noahides gegroei tot tienduisende en is daar gemeenskappe regoor die wêreld, veral in Groot-Brittanje, die Filippyne, Latyns-Amerika. , Nigerië, Rusland en die Verenigde State.

Tydens 'n onlangse golf van geweld in Israel / Palestina (September 2015-Januarie 2016), aangevuur deur spanning op die Tempelberg, het Chabad-rabbi's aan die begin van advertensieborde [Image regs] in Arabiese dorpe verskyn en flyers uitgereik wat die universaliteit en belangrikheid van die Noahide-wette (Rosenbert 2015) verklaar.

In die Verenigde State dateer die verspreiding van Noahidisme terug tot die 1980's (na 'n toename in millenêre bewegings in die 1970's) en begin met die omskakeling van individuele evangeliese predikante wat uit die Hebreeuse Roots-beweging kom (Kaplan 1997). Namate hulle meer in Joodse tradisies belanggestel het, het teenstrydighede tussen die Ou en die Nuwe Testament daartoe gelei dat hierdie predikante na Torah-studie met Ortodokse Joodse rabbi's gesoek het, wat hulle uiteindelik gelei het tot die Noahide-wette en die Joodse visie van die Messiaanse era. Hierdie voormalige evangeliese predikante het daarna die eerste Bnei Noag-gemeenskappe en sinagoges gestig, en hul voormalige gemeentes dikwels saamgebring. Baie Amerikaanse Noahides gee erkenning aan die werk en geskrifte van Vendyl Jones (1930-2010), 'n voormalige evangeliese predikant en Bybelse argeoloog, wat beroemd na die verbondsark gaan soek het, met die bou van die fondamente van die Noahide-beweging in die Amerikaanse suidweste. Vandag groei die Noahide-beweging steeds in die Amerikaanse suidweste en in ander stedelike sentrums regoor die land. Sommige aktiewe gemeentes sluit in die Netiv Center For Torah Study (Texas) en The South Plains Hebraic Center (Texas), The Noahide Torah Study Group (Kansas City), Noahide Study Group of Jacksonville Beaches (Florida), The Lansing Chavurah (Michigan), en die Noahide-gemeenskap van Tampabaai (Florida).

Terwyl Chabad Rabbis amptelik vermy het met die voorheen evangeliese Noahide-gemeenskappe in die Verenigde State (fokus eerder op Europa en die derde wêreld), het ander rabbi's uit Israel se regse godsdienstige Sionistiese demografiese sterk verbindings met hulle gevestig. Meestal, Rabbi Meir Kahane (1932-1950), 'n Amerikaanse gebore Israeliese rabbi en politikus, wat 'n militante vorm van messiaanse Sionisme bevorder het en bepleit het vir die uitsetting van Arabiere uit Israel en die Palestynse gebiede. Kahane het alliansies met vroeë Noahide-leiers soos Vendyl Jones gevorm en die hoofspraak by die eerste internasionale Noahide-konferensie in Fort Worth, Texas, in 1990 gehou. In sy toespraak het Kahane die opkomende Bnei Noah-beweging verbind tot die ontplooiing van die Joodse profesie in Israel (die terugkeer van Jode na die land, die skepping van die Joodse staat) en tot die finale verlossing van die hele mensdom.

Na die dood van Kahane het The Temple Institute, gelei deur Rabbi Yisrael Ariel (wat ook 'n lid van Kahane se voormalige politieke party was), die voorste Joodse organisasie geword wat met Noahides in die Amerikaanse suidweste saamgewerk het. Die Temple Institute is deel van die groter Derde Tempelbeweging in Israel, 'n teokratiese beweging wat die Derde Joodse Tempel op die Tempelberg in Jerusalem wil herbou, 'n priesteramp en offers weer wil instel, en Israel wil omskep in 'n teokratiese Torah-staat (Inbari 2009; Gorenberg 2002). Die afgelope jaar het die Third Temple Movement van die rand na die godsdienstig-nasionalistiese hoofstroom beweeg en toegang verkry tot staatsfinansiering, vrywilligers van die nasionale diens en politieke steun van lede van die regerende Likud-party (Feldman 2017; Persico 2017).

Benewens die Tempelinstituut, is daar 'n groeiende aantal rabbi's uit Israel se godsdienstige nasionalistiese demografiese groep wat saam met Noagide-bekeerlinge regoor die wêreld werk. 'N Gewilde internetportaal genaamd "Brit Olam: Noahide World Center" word bestuur deur die godsdienstige-nasionalistiese Rabbi Oury Cherki. Rabbi Cherki is in Algerië in 1959 gebore en het in Frankryk grootgeword. Hy het in 1972 na Israel getrek en met Rabbi Tzvi Yehuda Kook by die Merkaz Harav Yeshiva, die grondliggende instituut van godsdienstige Sionisme, bestudeer wat baie van die prominente rabbis van die godsdienstige nedersettingsbeweging opgelei het.

Hierdie godsdienstige nasionalistiese rabbi's, wat dikwels geaffilieer word met die Derde Tempelbeweging, mentor Noahides, omdat hulle glo dat die Messiaanse era begin met die totstandkoming van 'n Joodse Teokratiese staat in Israel, ondersteun deur gemeenskappe Noagides, wat die oppergesag van Judaïsme as die een ware geloof preek regoor die wêreld.

 Leerstellinge / oortuigings

Die kern van die Noahide-geloof draai om die nakoming van die Sewe Noahide-wette as God se oorspronklike verbond met die hele mensdom (voor die Abrahamitiese verbond en die daaropvolgende Mosaïese verbond met die Joodse volk). Die wette van Noahide sluit die volledige verwerping van voormalige Christelike oortuigings in, spesifiek geloof in die godheid van Jesus, wat afgodediens vorm en verbode is volgens die Joodse interpretasie van die eerste wet “Moenie God verloën nie”. Noahides ontvang byna uitsluitlik mentorskap van Ortodokse rabbi's en glo daarom in Ortodokse Judaïsme as die enigste ware uitdrukking van Judaïsme (wat die hervorming, konserwatiewe en ander variëteite verdiskonteer). Hulle glo sterk in die Joodse volk as God se uitverkore volk, wat bedoel is om die wêreld te lei na 'n meer perfekte monoteïsme.

Noagide-gemeenskappe regoor die wêreld is ook besonder messiaans. Hulle glo in 'n letterlike interpretasie van die Joodse profetiese skrif oor die terugkeer van Joodse ballinge na die land van Israel, die bou van die Derde Tempel en die herstel van 'n Joodse koninkryk as voorvereiste vir die Messiaanse tye. Baie van hierdie messiaanse oortuigings is nie heeltemal nuut vir Noahides nie, maar eerder 'n voortsetting van hul vorige Evangeliese leerstellings.

Alhoewel Noahides Joodse oortuigings en rituele aanneem, verwerp die meeste Noahides nie na Judaïsme nie omdat hulle onderskeid maak tussen Judaïsme en Joodsheid. Noahides sien dikwels Joodsheid 'n rasse-etniese-nasionale kategorie wat hoofsaaklik gereserveer is vir diegene wat "Jode deur bloed" is. Noahides glo egter dat hulle kan deelneem aan Judaïsme as 'n universele waarheid vir die hele mensdom deur die bou van 'n nuwe Noagide godsdiens wat rondom die Sewe Wette van Noag gesentreer is.

Die klein persentasie Noahides wat uiteindelik tot Judaïsme omsit, kom hoofsaaklik uit middelklas-agtergronde (ongeveer twee-drie persent in die meeste gemeenskappe). Omdat Noahides slegs Ortodokse Judaïsme as outentieke Judaïsme herken, moet hulle Ortodokse omskakelings soek wat dikwels duur kosstudies vereis en voltyds in 'n opvallende Joodse gemeenskap vir ten minste 'n jaar leef. Omdat ortodokse Joodse omskakelings lank en duur is, is slegs Noahides met finansiële middele in staat om na Joodse gemeenskappe te verhuis en om te skakel. Daar is ook Noahide-leiers wat die omskakeling aktief ontmoedig, selfs onder die ekonomies bevoorregte. Sommige Noagide-predikers beweer dat Noahides hul eie goddelike gesondigde rol in die wêreld het, langs die Joodse volk, en dat hulle doel nie Jode word nie, maar om hul eie unieke rituele en uitdrukkings van monoteïsme te ontwikkel onder die mentorskap en leiding van ortodokse Joodse rabbi's.

RITUELE / PRAKTYKE

Regoor die wêreld neem tien duisende Noahides Joodse rituele aan, studeer Torah aanlyn, en vestig sinagoges onder die toesig van ortodokse rabbi's. Daar is 'n deurlopende en omstrede debat onder Noahides en Joodse rabbi's oor die mate waarin Noahides toegang tot die Joodse ritueellewe moet hê. In baie gemeenskappe is dit algemeen dat Noahide-mans yarmulkes en gebedsjawle dra, getroude Noahide-vroue wat hul hare, Noahides, wat die Sabbat en groot Joodse vakansiedae beoefen, kosher kos koop. Die mate waarin 'n bepaalde Noahide-gemeenskap die Joodse tradisies aanvaar, hang grootliks af van die teologiese interpretasies van hul spesifieke rabbi-mentors.

Terwyl sommige rabbi's Noagides openlik aanmoedig om die Joodse ritueellewe te aanvaar, word ander, veral van die Chabad-oriëntasie, ontmoedig en argumenteer dat Noahides duidelike onderskeid tussen hulle en Jode moet onderhou. Vir hierdie doel het Chabad 'n Noahide gebedsboek (2016) gepubliseer met nuwe unieke gebede en rituele wat spesifiek vir Noahide-gemeenskappe geskryf is. Byvoorbeeld, in plaas van om die Sabbat te hou, 'n gebod beperk tot Jode, bevat die Chabad-gebedsboek 'n nuwe ritueel vir 'n viering van die Noagide-sewende dag. In teenstelling met Chabad-afgevaardigdes, wat die nakoming van die Joodse gebruike op 'n baie beperkte manier bevorder, moedig sommige Israelse rabbi's uit die godsdiens-nasionalistiese sektor Noahides aan om meer Joodse gebooie, wyse van rok en vakantietradisies aan te neem.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Vandag is daar ten minste tien verskillende organisasies, met fisiese en aanlyn-liggings, wat deur Joodse rabbi's bestuur word wat werk om Noahides te mentor. Alhoewel elke organisasie 'n effens ander leierskapstyl het, kan sommige algemene patrone onderskei word, veral in die derde wêreld waar Noahides amper uitsluitlik op die internet staatmaak vir kontak met die Ortodokse Joodse instelling. Webwerwe wat deur ortodokse Joodse rabbi's bestuur word, bied aan Noagides voorsiening vir die aanbied van aanlyn-Torah-studie- en sertifikaatprogramme, waar aspirant Noahides die sewe wette kan studeer en joodse mentorskap ontvang (vir maandelikse of jaarlikse fooie). Terwyl hierdie kursusse aangebied word, soek Joodse rabbi's na potensiële leiers, Noahide-studente wat die leerstellings wat hulle aanlyn leer, terugbring na hul plaaslike gemeenskappe. Wanneer leiers geïdentifiseer word, word hulle dikwels middelmanne in die proses om die Noahide-geloof te proselytiseer en te versprei. Hierdie middelmanne rapporteer aan Joodse rabbi's en verfyn die leringe wat hulle aanlyn leer in hul eie moedertaal aan lede van die plaaslike gemeenskap wat dalk nie die middele kan hê om aanlyn kursusse in te skryf nie. In baie gevalle is hierdie plaaslike gemeenskappe in die derde wêreld voormalige gemeentes van evangeliese Christene wat omskep word na Noagides, na aanleiding van die opdrag van 'n pastoorleier / middelman wat aan Joodse rabbi's rapporteer.

Kwessies / UITDAGINGS

Terwyl die idee van nie-Jode wat Torah studeer en die Noahid-wette volg, nie inherent omstrede is nie, ontstaan ​​die politieke uitdaging van Noahidisme wanneer ons die verband van Noahides na die Derde Tempelbeweging ondersoek en die teokratiese magte in Israel groei. Namate die derde tempelbeweging in Israel en in die buiteland groei en 'n visie van 'n Joodse teokratiese staat inspireer, trek dit die verhouding tussen Jode en nie-Jode in die Messiaanse tye in twyfel. Die Noahide-beweging reageer op hierdie vraag deur 'n plek vir nie-Jode in die Messiaanse Sioniste-projek uit te werk. Dit gee hulle 'n nuwe geestelike identiteit en nuwe vorms van ritueellewe gebaseer op Joodse gebruike. Dit laat die vraag ontstaan: Het Messiaanse Sionisme 'n nuwe wêreldgodsdiens geskep? In die verlede was evangeliese Christene belangrike en magtige bondgenote vir Joodse Sioniste. Dit is moontlik dat wat ons vandag sien, die vestiging van 'n meer kosher-alliansie is, en nie-Joodse Noahides gee hul geloof in Jesus op en ondersteun die Sioniste-projek deur hul nuwe Judaïse geloof.

Die tweede uitdaging is 'n teologiese / kategoriese een. Die meeste rabbi's wat saam met Noahides werk, ontken dat Noahidisme 'n nuwe godsdiens is, met die argument dat Noahidisme 'n antieke en natuurlike "kategorie" is. Noahidisme is die natuurlike godsdiens van die hele mensdom, omdat die hele mensdom van die seuns van Noag af neerdaal en dus by die Noahide ingesluit word. verbond met God. Die idee van "Jode" en "Noahides" as natuurlike kategorieë van die mensdom kan voorkom as 'n vorm van teologiese Joodse oppergesag, en versterk die idee van Jode as 'n uitverkore volk wat goddelike wil uitvoer met behulp van ondersteuners van Noagide wat hul beter posisie erken. Soos vroeër genoem, bly 'n rasse-idee van Joodse wese 'n sterk stroom in die Noahide-wêreld.

Die vinnige groei van die Noahide-beweging in die 2000s, veral in die derde wêreld, stel ook die finansiële toeganklikheid van Ortodokse Joodse bekering in die een-en-twintigste eeu in twyfel. Deur die verspreiding van internet tegnologie word afgeleë gemeenskappe regoor die wêreld vir die eerste keer aanlyn aan Joodse leer en rituele bekendgestel. Baie van hierdie gemeenskappe het egter nie die hulpbronne om Ortodokse Joodse bekering te volg nie, en word dikwels aangemoedig om deur rabbi-mentors aanlyn as Noahides te bly. As gevolg van hierdie reëling, kan sommige Joodse organisasies in staat wees om finansieel te verkry uit geografies geïsoleerde gemeenskappe, wat gretig is om verhoudings met Joodse geestelikes te vorm en Torah-kennis aanlyn te ontvang.

'N Laaste kwessie behels die globale en amorfe aard van die Noahidisme, wat nog in 'n spesifieke stel godsdienstige gebruike gekodifiseer moet word. Alhoewel alle gemeenskappe en rabbynse mentors saamstem oor die sewe wette van Noahide as die fundamentele leerstelling, het elke gemeenskap sy eie karakter en rituele praktyke aangeneem volgens die teologiese en politieke oriëntasies van hul rabbynse mentors, doelstellings en begeertes van plaaslike predikante / leiers van Noahide. , en vorige godsdienstige gemeenskaplike strukture / aanbiddingsstyle. Verder behoort duisende Noahides wêreldwyd nie tot enige fisiese gemeenskap nie, maar neem hulle feitlik deel aan Noahidisme deur middel van aanlyn-seminare en vergaderings. Dit moet dus gesien word of die verskillende rabbynse faksies en plaaslike Noahide-gemeentes sal saamtrek tot 'n verenigde wêreldgodsdiens met duidelike rituele en leerstellige standaarde.

Verwysings

Feldman, Rachel. 2017. "Om die Messiaanse Femininiteit in Sionistiese Politieke Aksie te plaas: Die saak van vroue vir die tempel." Die Tydskrif van Midde-Oosterse Vrouestudies. Opkomende, November13: 3.

Gorenberg, Gershom. 2000. Die einde van die dae: Fundamentalisme en die Stryd vir die Tempelberg. Oxford: Oxford University Press.

Inbari, Motti. 2009. Joodse Fundamentalisme en die Tempelberg. Albany: Staatsuniversiteit van New York Press.

Luria, Maxwell. 1995. Elia Benamozegh: Israel en die mensdom. New York: Paulistiese Pers.

Novak, David. 2011. Die beeld van die nie-Jood in Judaïsme. Oxford: Die Littman Biblioteek van Joodse Beskawing.

Persico, Tomer. 2017. "Die eindpunt van Sionisme: Etnosentrisme en die Tempelberg." Israel Studies Review 32: 88-103.

Rosenberg, Shmarya. 2015. "Chabad loods 'n spesiale Mitzvah-veldtog vir Palestyne wat sewe wette van Noag, dooie Rebbe as Messias, bevorder." FailedMessiah.com, Desember 04. Toegang verkry vanaf http://failedmessiah.typepad.com/failed_messiahcom/2015/12/chabad-launches-special-mitzvah-campaign-for-palestinians-promoting-7-laws-of-noah-dead-rebbe-as-mes-678.html op 8 Oktober 2017.

Amerikaanse Kongres se webwerf. 1991. "Om 26 Maart 1991 aan te wys as 'Opvoedingsdag, VSA' Toegang verkry vanaf https://www.congress.gov/bill/102nd-congress/house-joint-resolution/104/text op 8 Oktober 2017.

Post Datum:
8 Oktober 2017

Deel