Massimo Introvigne

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis

MIKALOJUS KONSTANTINAS ČIURLONIS TIMELINE

1875 (22 September): Mikalojus Konstantinas Čiurlionis is gebore in Varėna, die huidige Litaue.

1878: Die familie Čiurlionis verhuis na Druskininkai, Litaue.

1885: Čiurlionis het die laerskool voltooi. Sy onderwysers erken sy geskenk vir musiek en beveel sy ouers aan om hom in 'n musiekskool in te skryf.

1889-1893: Čiurlionis het die musiekskool van Michał Ogiński in Plungė, Litaue, bygewoon.

1894-1899: Čiurlionis studeer aan die Warskou Instituut vir Musiek, waar hy 'n diploma in komposisie verwerf.

1900: Čiurlionis publiseer sy eerste musiekstuk, Nocturne in F-skerp minderjarige.

1901-1902: Čiurlionis studeer aan die Konservatorium van Leipzig, Duitsland, en behaal 'n diploma as onderwyser vir musiek.

1902-1904: Čiurlionis het in Warschau gewoon, waar hy voortgegaan het met komponeer, maar ook ernstig begin skilder het aan skilderye.

1904-1906: Čiurlionis studeer aan die Warschau Skool vir Beeldende Kunste, waar sy mentor die teosofis Kazimierz Stabrowski was. Deur Stabrowski is hy blootgestel aan teosofie, spiritualisme en oosterse godsdienste. Sy skilderye is in Warskou en Sint-Petersburg blootgestel tydens uitstallings van werke deur studente van die Warschau-kunsskole.

1907: Čiurlionis word 'n stigterslid van die Society of the Lithuanian Art in Vilnius, Litaue. Hy ontmoet die Litausse skrywer Sofija Kymantaitė.

1909 (1 Januarie): Čiurlionis trou met Sofija Kymantaitė in Šateikiai, Litaue. Sy skilderye is in internasionale uitstallings vertoon en het saam met sy musiek lof ontvang, maar nie 'n gereelde inkomste vir hom nie.

1910: Čiurlionis is gediagnoseer met geestelike uitputting en is opgeneem in die Czerwony Dwór Sanatorium in Pustelnik, Pole.

1910 (Mei 30): Čiurlionis se dogter, Danutė, is gebore.

1911 (28 Maart): Čiurlionis sterf in die Czerwony Dwór Sanatorium in Pustelnik, Pole.

BIOGRAFIE

Op Augustus 30, 2013, Briewe aan Sofija Geopen in teaters in verskeie lande. Engelse regisseur Robert Mullan het die kritiese bekroonde fliek gerig. [Beeld regs] Dit het die fassinerende verhaal van 'n skilder wat met armoede gesukkel het, in die Teosofie en ander esoteriese strewe gedraai, 'n paar van die mees bewegende liefdesbriewe van sy tyd geskryf, net een jaar ná sy huwelik aan geestesongesteldheid oorgedra. is erken as een van die voorste Europese kunstenaars van die twintigste eeu, net 'n paar dekades ná sy voortydige dood (sien Mullan 2013).

Die skilder was Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Hy is gebore in Varėna, in die suidoostelike Litaus-streek Dzūkija, op September 22, 1875. Op drie-jarige ouderdom het hy na Druskininkai, 'n kuuroord, gegaan waar sy pa die stadorganis geword het. 'N Musikant van voorlopige talent, op die ouderdom van veertien Čiurlionis, is in die Liga-streek van Samogitia toegelaat tot die Orkes Skool van Poolse Aristokraat Michał Ogiński (1849-1902) in Plungė. Van daar, met die finansiële ondersteuning van Ogiński, het hy in 1889 by die Warskou Instituut vir Musiek studeer, waar hy 'n diploma in samestelling un 1899, en in 1901 by die Konservatorium van Leipzig verwerf het, waar hy 'n diploma as onderwyser ontvang het van musiek in 1902.

In 1900 het Čiurlionis sy eerste stuk musiek gepubliseer, Nocturne in F-skerp minderjarige, en hy het homself hoofsaaklik as 'n komponis beskou tot 1903, toe hy privaat klasse bywoon om in Warschau te skilder. In Maart 1904 is die Skool vir Beeldende Kunste in Warskou herorganiseer, en Čiurlionis het dadelik ingeskryf. Sy skilderye is in Warskou en St Petersburg blootgestel in uitstallings van werke deur studente van die Skole vir Beeldende Kunste in Warskou.

Čiurlionis was ook 'n Litaus-nasionalis. In 1907 het hy 'n stigterslid van  die vereniging van die Litausse kuns in Vilnius, Litaue. In dieselfde jaar ontmoet hy die Litausse skrywer Sofija Kymantaitė (1886-1958), 'n vurige ondersteuner van die oorsaak van Litaus se onafhanklikheid. Die twee het verlief geraak, liefdebriewe uitgewissel wat later bekend geword het, en getroud op Januarie 1, 1909. [Image regs] Teen daardie tyd het Čiurlionis se skilderye in internasionale uitstallings verskyn en saam met sy musiek het hy kritieke lof gekry: maar kuns het nie 'n gereelde inkomste aan die jong paartjie waarborg nie en hulle het in armoede geleef. Aan die einde van 1909 is die kunstenaar gediagnoseer met geestelike uitputting. In 1910 is hy opgeneem in die Czerwony Dwór Sanatorium in Pustelnik, Pole. In hierdie laaste donker tydperk van sy lewe het Čiurlionis soms af en in Mei 30, 1910, die goeie nuus ontvang dat sy dogter, Danutė (1910-1995), gebore is. Čiurlionis is dood op Maart 28, 1911, by die Czerwony Dwór Sanatorium in Pustelnik, Pole. Hy was net vyf en dertig jaar oud.

Om verskeie redes ken min mense Čiurlionis in die Weste tot aan die einde van die 1970s. Sy skilderye, met goedkoop kleure en doeke weens sy uiterste armoede, was broos en het nie goed gevaar nie. Die meeste van hulle was, en nog steeds, in die MK Čiurlionis-kunsmuseum in Kaunas, Litaue, 'n stad wat nie maklik bereik kan word deur buitelandse besoekers in die Sowjet-tye nie. Die eerste belangrike Westerse uitstalling van Čiurlionis-skilderye het in Wes-Berlyn plaasgevind in 1979. Namate nuwe tegnieke vir die veiliger bewaring van sy werke ontdek is, het ander uitstallings, veral in Italië en Japan, die twee lande waar Čiurlionis die meeste bestudeer is, gevolg.

Die naam van Čiurlionis is ook geassosieer met verskeie kontroversies. Die idee dat Čiurlionis die moderne abstrakte kuns "uitgedink" het voordat Wassily Kandinsky (1866-1944) oorspronklik gevorder is deur die Estse digter en kunskritikus Aleksis Rannit (1914-1985: sien Rannit 1984), [Beeld regs] en heftig betwis deur Kandinski se weduwee, Nina (1896-1980). Dit was dekades lank 'n hoofkenmerk van studies oor die Litausse kunstenaar (sien Goštautas en Vaičjurgis-Šležas 1994: 210-247; Quattrocchi 2000). Die Duitse kunshistorikus Will Grohmann (1887-1968), wat Nina Kandinsky ondersteun in hierdie kontroversie, beweer dat die skilderye van Čiurlionis “herinner aan werke van skisofrenie” (Grohmann 1958: 83), hoewel Kandinsky (wat waarskynlik gedurende die Litoue kunstenaar se leeftyd slegs gesien het) swart en wit foto's van sy werk) waardeer.

Nina Kandinsky het in haar antwoord op Rannit geskryf dat "in Čiurlionis se skilderye daar 'n sekere verslag is met die skildery van die Theosophists, maar ek herhaal, daar is geen verwantskap met die werk van Kandinsky nie" (Kandinsky [1951] 1994: 225) . Gegewe Kandinsky se eie assosiasie met Teosofie, het die Russiese meester se weduwee hier op 'n gevaarlike pad vir haar teorie geveg. Die gevaar was weer baie prakties in die Sowjetunie, waar enige assosiasie van Čiurlionis met "skisofreniese werke" en "dekadente" okkultiese idees waarskynlik die uitsluiting van sy skilderye van openbare museums en die risiko van hul verlies of vernietiging sou veroorsaak. Begrypbaar, het Čiurlionis se vriende sy assosiasie met Theosophy afgespeel. [Image regs]

Čiurlionis se weduwee, Sofija, het dringend daarop aangedring dat haar man nie 'n lid van die Teosofiese Genootskap was nie en het nie Teosofiese of ander "moderne godsdienstige" teorieë bevorder nie. Rannit het berig dat mev. Sofija Čiurlionis, die weduwee van die kunstenaar, het my in 1940 vertel oor die brief wat die kunstenaar in 1909 aan die Teosofiese Genootskap in St Petersburg geskryf het. Kategories verwerp enige verband met enige moderne godsdienstige of filosofiese teorieë en dogmas in sy werk. "(Rannit 1961: 40). Rannit het ook aan Nina Kandinsky geantwoord dat "die skilderye van Čiurlionis nie 'n gelykenis of 'n affiniteit met die skilderye van teosiste deel nie" (Rannit [1958] 1994: 228). Hy het ook die vroeë geleerde van Čiurlionis, Nikolai Vorobjov (1903-1954) aangehaal ter ondersteuning van die idee dat "enige poging om die werk van Čiurlionis te verklaar deur okkultiese en teosofiese invloede" (Rannit [1958] 1994: 228 ; kyk Vorobjov 1938) was gedoem om te misluk. 'N Marxistiese geleerde wat simpatiek is teenoor Čiurlionis, Jonas Umbrasas (1925-1988), het die Teosofiese verband opgemerk, maar beweer dat "sy belangstelling in die nuwe" moderne "godsdiens van die tyd, Theosofie [...] blyk kortstondig gewees het" Umbrasas [1967] 1994: 396).

Vir 'n paar jaar is 'n moontlike verband tussen Čiurlionis en Theosofie meestal deur sy teenstanders genoem, en ontken of afgespeel deur sy simpatiseerders. Hierdie situasie het slegs verander in die 1980s, deur die werke van twee geleerdes van Čiurlionis, die Litaus-Australiese Genovaitė Kazokas (Budreikaitė-Kazokienė, 1924-2015: kyk Kazokas 2009) en die Italiaanse Gabriella Di Milia (Di Milia 1980, 1983; Di Milia en Daugelis 2010). Albei het die invloed van esoteriese temas en Theosofie op Čiurlionis bewys. Kazokas, oorspronklik 'n tandarts, studeer kunsgeskiedenis in Australië en voltooi in 1982, toe sy 58 was, haar MA-verhandeling oor Čiurlionis aan die Universiteit van Sydney. Sy het dit slegs in boekvorm gepubliseer in 2009, toe sy vyf en tagtig was, danksy die pogings van die Litouwse pianis Rokas Zubovas, wie is die grootse kleinseun van Čiurlionis en die kunstenaar in die 2013-rolprent gespeel het. Briewe aan Sofija. Tog het die idees van Kazokas internasionaal versprei voor die publikasie van haar boek, en is onder andere versprei deur Vytautas Landsbergis, 'n musikoloog wat na onafhanklikheid die eerste president van Litaue geword het (sien Zubovas 2009). "Die teorie, volgens Kazokas, is die minste bestudeerde invloed op die werk van Čiurlionis, maar dit was een van die sterkste, aangesien dit hom 'n manier gegee het om sy kinderervaringe van die Litouwse folklore te integreer met avant-garde artistieke bewegings" (Kazokas 2009 : 56).

Di Milia, wat getroud was met die bekende Italiaanse abstrak beeldhouer Pietro Consagra (1920-2005), was instrumenteel in die bekendstelling van Čiurlionis aan die Weste, reeds in die Sowjet-era. Later in 2010-2011 was sy die kurator saam met Osvaldas Daugelis van die groot Čiurlionis-uitstalling by die Royal Palace in Milaan. Die titel van die uitstalling, "Čiurlionis: 'n Esoteriese Reis, 1875-1911," het onmiddellik verwys na die prominensie van die esoteriese verband in Di Milia se interpretasie.

Maar nie almal het ooreengekom nie. Die onderskeie Litaus kunshistorikus Rasute Andriušytė-Žukienė het beswaar gemaak dat "nie die gewilde fassinasie met die Ooste, of die verleiding van esoterisme wat baie kunstenaars van die tyd aangespreek het, daarin geslaag het om Čiurlionis te verdiep in dieper en meer toegewyde studie van enige filosofiese neiging of godsdiens nie , laat staan ​​sy praktyk "(Andriušytė-Žukienė 2002: 6; sien Andriušytė-Žukienė 2004).

Die vraagstuk van 'verhouding met die teosofie is op twee maniere bestudeer: histories deur sekere invloede en verbindings in die kunstenaar se lewe te herstruktureer en ikonografies deur die temas en simbole in sy skilderye te ondersoek. Die tweede pad is natuurlik baie onseker as die eerste, hoewel dit deur Di Milia ontwikkel is. Ek sal hier op die historiese aspekte fokus. Toe Čiurlionis studeer by die Warskouse Skool vir Beeldende Kunste, sy direkteur, wat die mentor van die Litouwse kunstenaar geword het, was die Poolse skilder Kazimierz Stabrowski (1869-1929). Trouens, Stabrowski was net ses jaar ouer as Čiurlionis. Die twee het vriende geword, en Čiurlionis het Stabrowski gekrediteer om hom 'n professionele skilder te maak. [Image regs]

Stabrowski was ook "een van die min Poolse visuele kunstenaars in hierdie tyd wat 'n ernstige studie van mistieke en esoteriese leerstellings gemaak het" (Cavanaugh 2000: 178; kyk Dulska en Kotkowska 2013; Hess en Dulska 2017b). Hy het Theosofie gekry toe hy 'n student in St Petersburg was, en het die stigter van Theosophy in Pole geword (Hess en Dulska 2017a). Toe Čiurlionis onder hom studeer, was Stabrowski besig om Theosofie in Pole te versprei. Hy het later by Antroposofie (Zdrojewska-Zywiecka 2009: 48) aangesluit, maar dit het gebeur toe Čiurlionis reeds dood was. Wat die studie van Čiurlionis onder Stabrowski in Warskou betref, het Kazokas geskryf dat: "Die Teosofiese Beweging [...] het 'n sterk gelowige gehad in die direkteur van die [Beeldende Kunste] Skool [dws. Stabrowski], wat studente bekend gestel het aan sy verskillende aspekte - spiritualistiese blikke en hipnotisme "(Kazokas 2009: 54). In 'n konteks van sterk kritiek op die teosofie deur beide die Russies-Ortodokse en die Rooms-Katolieke Kerk, het Stabrowski ietwat omstrede geword vir sy voortplanting van Theosophical views in sy skool (Piwocki 1965: 19-20) en was selfs "daarvan beskuldig dat hy beoefen okkultisme en indoktrinerende studente daarin "(Niciński 2011).

Boris Leman (1880-1945), 'n Russiese digter en antroposofis, het in 1912 die eerste boek oor Čiurlionis (Leman 1912) geskryf. Leman, 'n goeie vriend van die gevierde digter Mikhail Kuzmin (1872-1936), was "betrokke by alle moontlike okkultisme" en het met sy groep vriende 'n "atmosfeer van mistieke verheffing" (Malmstad en Bogomolov 1999: 133) geskep. Dit is nie verbasend dat Leman spesiale aandag aan Čiurlionis se gebruik van eksperimentele psigiese verskynsels gegee het nie (Leman 1912: 15). Leman het berig dat die kunstenaar met Spiritualistiese blikke geëksperimenteer het, maar uiteindelik "min belangstelling" in hulle gewys het. Volgens Leman was Čiurlionis baie meer gefassineer met beide reïnkarnasie en hipnotisme, en veral met die "filosofies-godsdienstige aspek van hierdie verskynsel, en het passievol gesoek vir die verheldering in godsdienstige, filosofiese en artistieke konsepte" (Leman 1912: 15) . Sy suster, etnomusikoloog Jadvyga Čiurlionytė (1899-1992), het later berig dat die kunstenaar familielede kan hipnotiseer om hulle te help om geringe ongesteldhede te oorkom en dat hy selfs die gemeentepriester in Druskininkai gehypnotiseer het om hom te voorspel wat die priester sal dan in sy Sondag preek (Čiurlionytė 1973: 144-46) herhaal.

Hierdie belange het volgens Leman presies ontwikkel tydens die studies van Čiurlionis in Warskou, waar Stabrowski hom ook bekend gemaak het oor Hindoeïsme en die godsdiens van die Egiptenare. Die kunstenaar se broer, Stasys (1887-1943), het berig dat Čiurlionis in "sielkundige debatte" in Warschau deelgeneem het. Dit sluit oostelike en antieke godsdienste, hipnose en soms in, was meer soos blessures en besprekings oor spiritualistiese temas "(Umbrasas 1994: 396). Miskien was hierdie "debatte" nie formele vergaderings van Stabrowski se Theosophical Lodge nie, maar hulle het beslis esoteriese temas gehad.

Di Milia (1980, 1983, 2010) het voorgestel dat Čiurlionis ook bekend was met die teorieë oor kuns en kleure wat Rudolf Steiner (1861-1925), die stigter van Antroposofie, afgelei het van sy studie van die werke van Johann Wolfgang von Goethe (1749 -1832). Daar is geen direkte bewys hiervan nie, hoewel Stabrowski in 1904-1906 reeds 'n bewonderaar van Steiner was.

Daar is ook geen bewyse dat Čiurlionis ooit 'n lid van die Theosophical Society was nie, en selfs minder van die gerugte wat deur die Italiaanse futuristiese digter Carlo Belloli (1922-2003) gerapporteer is, dat die Litaus-kunstenaar in Warskou "by Vrymesselary aangesluit het en die 30-graad behaal het Kadosh) "(Belloli 1964: 109). Om 'n Vrymesselaar te word, was relatief duur, en Čiurlionis was vreemd. Maar as student in Warskou ontmoet Čiurlionis byna daagliks vir verskeie maande, en het hy gereeld deelgeneem aan sy professore se vergaderings en debatte, waar Spiritualisme, hipnotisme en nie-Christelike godsdienste gereeld bespreek is. Sedert daardie tyd was Stabrowski die leier van die teosofiese beweging in Pole, hierdie daaglikse kontak met die Poolse skilder het beslis blootgestel tot teosofie. Inderdaad, dit is moeilik om nie 'n verwysing na die hoofembleme van die Teosofiese Genootskap in Čiurlionis se skildery te sien nie visie (1904-1905), wat in nege ander skilderye van 'n reeks genaamd 1905 by Stabrowski's School uitgestal is. Fantasie, en bevat 'n slang aan 'n Kruis van Tau, wat ook die letter "T" is vir "Teosofie" in die Teosofiese ikonografie. [Beeld regs]

Stabrowski was natuurlik nie die enigste onderwyser van Čiurlionis in Warskou nie. Hy is beïnvloed deur die groter Młoda Polska ("Jong Pole") stroom (Andriušytė-Žukienė 2006). Deur een van sy Warskouse professore, kunstenaar Ferdinand Rushchyts (1870-1936), 'n Litaus van familie en kultuur, hoewel hy in die huidige Belarus gebore is, het hy kennis gemaak met die mistiek van die Poolse romantiese digter Juliusz Słowacki (1809-1849), wat op sy beurt 'n deel van sy jeug in Vilnius deurgebring het. Słowacki het Oosterse en Baltiese heidense godsdienstige temas geïntegreer in 'n ietwat onortodokse Christendom. Toe Čiurlionis Słowacki begin lees, was die Młoda Polska-intellektuele in 'n kontroversie met die Katolieke Kerk besig om die digter as ketter te probeer verban. Uiteindelik het Słowacki een van Čiurlionis se "gunstelingskrywers" geword (Umbrasas 1994: 398). Die weduwee van die Litause kunstenaar, Sofija, berig dat 'sy, saam met MK Čiurlionis, dikwels J. Słowacki gelees het' (Umbrasas 1994: 400). Słowacki was op sy beurt 'n gunsteling van Poolse teosowe. Volgens die Poolse geleerde Radoslaw Okulicz-Kozaryn, Słowacki se gedig King-Gees geïnspireer verskeie skilderye deur Čiurlionis en in werklikheid, dit was "die Litaus skilder wat afkomstig is King-Gees sulke artistieke gevolge as die digter se [Poolse] landgenote kon nie ontwikkel nie "(Okulicz-Kozaryn 2003: 68).

Nog 'n lid van die Theosophical Society, die bekroonde mistieke skilder en Theosophist Nicholas Roerich (1874-1947), die man van Helena Roerich (1879-1955), wat beweer het dat hy 'n nuwe leerstelling genaamd Agni Joga ontvang het, het ook Čiurlionis en het in die openbaar sy skuld aan hom erken (Roerich [1936] 1994). Die Litaus kunstenaar het op sy beurt van Roerich se vroeë werke in St Petersburg gesien en het nie veel van hulle gemaak nie. Roerich het ongunstig met Stabrowski vergelyk (Kazokas 2009: 69).

'N Vroeë Italiaanse geleerde van Čiurlionis, Andrea Botto, het aanvanklik die Teosofiese en esoteriese interpretasies van Di Milia (Botto 1990a, 1990b) ondersteun. Deur 2003 het hy egter geskryf dat ek twintig jaar gelede 'n standpunt ingeneem het vir die teorie wat Čiurlionis gesien het in verband met die esoteriese milieu, veral Theosophical, "maar nou het hy gevoel" ongelukkig oor hierdie interpretasie. Botto, die esoteriese interpretasies, terwyl sommige geldige elemente ingesluit is, het die kardinale invloed op Čiurlionis van die Franse sterrekundige Camille Flammarion (1842-1925: Bottom 2003: 26-27) onderstreep. "Ek mag verkeerd wees, het Botto geskryf, maar ek kan nie help om te sien dat die briewe van Čiurlionis nader aan die visie van die Franse [Flammarion] as aan die Theosophist mystagogues" (Botto 2003: 27) nader aan hulle is nie.

Dit is 'n slim waarneming, aangesien Čiurlionis, wat nooit Theosofie genoem het nie Helena Blavatsky (1831-1891) of Steiner in sy geskrifte, het Flammarion uitdruklik genoem (sien Botto 2003: 15-16). In die reeks Fantasie, wat Čiurlionis uitgestal in Warschau in 1905, een skildery uitgebeeld Die Wêreld van Mars. [Image regs] Die geel-oranje kleure van Čiurlionis 'Planet Mars is in ooreenstemming met spekulasies in Flammarion se werke. Die Franse sterrekundige, in sy werke en in die romans wat hy geskryf het, het altyd teruggegaan na Mars (die La Cotardière en Fuentes 1994: 237) en beskryf die planeet as 'n gunstige omgewing vir die reïnkarnasie van die mees verkose siele. Soos deur die Litouwse beeldhouer en geleerde Juozas Pivoriūnas (1923-1999) gerapporteer, lees Čiurlionis "al die gewilde werke van die Franse sterrekundige Flammarion" (Pivoriūnas 1965: 6). Hy het ook in sy korrespondensie Flammarion se teorieë oor die konstellasie Orion genoem.

Die Litouwse filosoof Krescencijus Stoškus het ook beweer dat "Flammarion se invloed op Čiurlionis 'n bietjie groter was as wat dit algemeen aanvaar word" (Stoškus 1994: 424). Dit het nie net betrekking op spesifieke planete nie, maar ook 'n meer algemene nie-geokentriese wêreldbeskouing, insluitend verwysings na "sterwende kosmiese sonne", "die geboorte van nuwe liggame," engele, nie-Christelike paradys en gevalle beskawings (Stoškus 1994: 424 -25).

Volgens Kazokas, was 'n ander rede dat Čiurlionis so belangstel in Flammarion dat die Franse wetenskaplike op sy beurt belangstel in Litaue. Hy het geglo dat die Indiese en Litausse mites en taal 'n gemeenskaplike oorsprong gehad het en onder die oudste godsdienstige oortuigings in die geskiedenis was. Flammarion het byvoorbeeld opgemerk dat die Sanskrit Devas (gode) stem ooreen met die Litaus Dievas, dat die man is viras in Sanskrit en vyras in Litaus, ensovoorts (sien Kazokas 2009: 82-85). Kazokas haal aan as "sy [Flammarion's] boek" waarin Litaue genoem word Sterrekundige Mites (Kazokas 2009: 83). Trouens, hierdie boek is nie deur Flammarion nie. Dit is 'n verteer van Flammarion se idees saamgestel deur John Frederick Blake (1839-1906) en gepubliseer in 1877 in Londen (Blake 1877). Later het Flammarion se belangstelling in Litaue verder ontwikkel deur sy vriendskap met die Litouwse digter en diplomaat Oscar Milosz (1877-1939: kyk Charbonnier 1996: 255-57).

Daar is geen rede om Flammarion se invloed op Čiurlionis te verwerp nie. Nie net, soos Kazokas argumenteer nie, omdat "Die teosofie sy belangstelling in die ou Litausse verlede versterk het, en terselfdertyd in die verwante en selfs ouer Indiese verlede" (Kazokas 2009: 89), te danke aan die verband tussen Indië en Litaue wat bepleit word deur die Flammarion. Maar ook omdat Flammarion self 'n prominente Teoseweg was. Die Franse sterrekundige het in Theosofie belang gestel in 'n tyd toe daar geen lodges van die Theosophical Society in Frankryk was nie. Hy het 'n lid geword van die internasionale teosofiese vereniging in 1880 en is gou gekoöpteer om as een van sy internasionale vise-president te dien, in 'n tyd toe Blavatsky die groepe van vise-presidente as 'n soort komitee van beskerming, insluitende gesaghebbende wetenskaplikes en akademici. Flammarion was ondervoorsitter tussen 1881-1888. In die laaste jaar, met die aanstelling van William Quan Regter (1851-1896) as enigste Vise-President, het die era van semi-ere-vise-presidente tot 'n einde gekom. Flammarion bly egter 'n teosier in goeie toestand. Toe Lady Caithness (1830-1895) in 1883 gestig is, het die Societe Theosophique d'Orient et d'Occident, wat in 1884 'n tak van die Teosofiese Genootskap geword het, Flammarion onder sy eerste lede (Delalande 2007, 376) tot aan die einde van sy lewe.

Toe Čiurlionis Flammarion ondervind het, het hy nie 'n suiwer "wetenskaplike" benadering tot planete, konstellasies en die oorsprong van die heelal vervang deur die Teosofiese sienings wat deur Stabrowski geprojekteer is nie. Flammarion se idees oor die heelal is afkomstig van akademiese en teosofiese literatuur. Soos Serge Fauchereau opgemerk het in sy 1996-boek oor Čiurlionis, was Flammarion se teorieë deel van die Theosophical wêreldbeskouing van die Belle Époque (Fauchereau 1996: 55-58).

Čiurlionis was 'n versamelaar van die Litaus gewilde liedjies genoem dainos Van die omgewing was 'n versamelaar van die Litaus gewilde liedjies genaamd dainos van die gebied rondom Druskininkai, en hy het sowat veertig van hulle gereël in nuwe musikale weergawes. Voor-Christelike Litausse volksvertuigings is dwarsdeur die eeue deur die dainos. Dit is onmoontlik om te sê watter oortuigings en temas by die Korogiërs gekom het, en wat uit die Litausse volkskultuur gekom het. Sommige idees kan goed van beide aflei. In Čiurlionis ' Sonata van die sterre, Andante (1908) toon 'n piramiedagtige struktuur met 'n voëlagtige engel. 'N Horisontale streep verteenwoordig die Melkweg (sien Kazokas 2009: 232-34). [Image regs] Die Melkweg, ook bekend as die Weg van die Voëls, het 'n prominente rol gespeel in die pre-Christelike Litaus godsdiens. Dit is waar die siele van die oorledene woon. Piramides en die verskillende vlakke van die goddelike wêreld, aan die ander kant, is herhalende temas in die Teosofiese literatuur. Hulle is ook 'n gunsteling onderwerp van Čiurlionis, en dit kan aangevoer word dat die kunstenaar se benadering tot piramides ook die omgewing van die huidige Litaus-esoteriese bewegings (Ališauskienė en Introvigne 2015) beïnvloed het.

Čiurlionis ook "sterk geglo in reïnkarnasie" (Kazokas 2009: 80) en die voorbestaan ​​van menslike siele, beide sentrale teosofiese beginsels. Vir sy toekomstige vrou, Sofija, het hy geskryf dat "ons begin is iewers in die oneindigheid voor alle ouderdomme" (Kazokas 2009: 81), en dat "baie lank gelede, en beslis nie een keer nie, ons ons vorm alreeds verander het. Maar die geheue is swak, en om dit te herinner, vereis buitengewone konsentrasie "(Kazokas 2009: 80). Alhoewel Čiurlionis selde die betekenis van sy skilderye verduidelik het, het tolke dit gesien Nuus (1905) die siel uitgebeeld as 'n voël wat gevang word by sonsopkoms, of dalk sonsondergang, tussen een lewe en die ander. [Image regs]

Čiurlionis '"Opperwese" word Rex genoem, en is "alomteenwoordigend" in sy skilderye (Kazokas 2009: 86). in Rex (1909) ontdek ons ​​dat daar eintlik twee Opperwesens hiërargies georden is. “Die ligkleurige eenheid, bestaande uit die planeet [Aarde] en Rex, word omring deur 'n groter beeld van 'n tweede Rex” (Kazokas 2009: 258). Dit is miskien nie die ortodokse Blavatskyan-teosofie nie, maar dit is ook nie 'n Litaus-Katolisisme nie, en dit hou 'n sekere teosofiese smaak. [Beeld regs]

Ek sal natuurlik nie argumenteer dat Teosofie die enigste betekenisvolle invloed op Čiurlionis was nie. Hy was blootgestel aan die filosofie van Wilhelm Wundt (1832-1920), waarskynlik nie in Leipzig, waar beide Wundt geleer en Čiurlionis in 1901-1902, maar in Warskou, gestudeer het. Daar het 'n leerling van Wundt, Adam Mahrburg (1855-1913), lesings oor die filosofie in die salon van die ryk Wolman-familie, wat bevriend was met die jong Čiurlionis (Umbrasas 1994: 397). Wundt se idees het waarskynlik Čiurlionis gewaarsku aan die belangrikheid van sielkunde vir die kunste. Wundt het egter geestelike sienings wat deur die kontroversiële medium Henry Slade (1835-1905) gevoer is, behoorlik skepties oor die paranormale verskynsels of die okkultiese (sien Wundt 1879), 'n houding waarvoor hy deur Blavatsky self gekritiseer is ( Blavatsky 1879).

Nog 'n belangrike invloed op Čiurlionis was Japannese kuns, veral deur Katsushita Hokusai (1760-1849), met wie hy waarskynlik bekend geword het in Warskou of tydens sy 1906-besoek aan Praag. Antanas Andrijauskas, 'n leidende figuur in vergelykende kulturele studies in Litaue, het aangevoer dat Čiurlionis se belangstelling in Hokusai heeltemal onafhanklik was van sy belange in Indië en ander Asiatiese kulture, wat hy van Theosophy (Andrijauskas 2011) verkry het. Dit was meer deel van 'n algemene fassinasie met Japan onder Europese kunstenaars en intellektuele van sy tyd.

Nog 'n kunstenaar wat eksplisiet in die briewe van Čiurlionis genoem word, was die invloedrykste op hom Switserse simbolis Arnold Böcklin (1827-1901), wie se Eiland van die Dooie was baie gewild en het verskeie skilderye van die Litaus kunstenaar beïnvloed, insluitende die vroeë Tranquility (1904: Goštautas 1994: 370). [Image regs] Inderdaad, die geografie van nie-mediterreense lande kan ook 'n sekere benadering tot landskap en natuur beïnvloed het. Die Amerikaanse kunshistorikus Robert Rosenblum (1927-2006) het eksplisiet Čiurlionis ingesluit in sy gevierde studie van die "Noordelike Romantiese Tradisie" in die moderne Europese kuns (Rosenblum 1975: 173).

Die teosofie bly egter 'n relevante invloed op Čiurlionis. Sy ervaring was anders as dié van dié kunstenaars, soos Piet Mondrian (1872-1944) of Lawren Harris (1885-1970), wat aktiewe lede van die Theosophical Society was. Hy kan eerder vergelyk word met die Tsjeggiese skilder František Kupka (1871-1957) wat eksperimenteer met hipnose, sy lewe vir 'n rukkie as 'n Spiritualistiese medium verkry het, was geïnspireer deur ou Tsjeggiese volksvertuigings en hoewel hy bekend geword het met Teosofiese leerstellings , was nooit 'n formele lid van die Teosofiese Genootskap nie (sien Mládek 2011). Beide Čiurlionis en Kupka het tot 'n meer abstrakte manier van skildery gekom deur middel van "simboliek", nou 'n betwiste kategorie in kunsgeskiedenis. En dit was 'n veroudering Kupka wat vir die eerste keer Čiurlionis bekendgestel het aan die kritici van 'n land waar hy vroeër as elders in Italië herontdek en bestudeer sal word, toe hy vir Carlo Belloli 'n paar swart en wit reproduksies van die Litaus-kunstenaar se skilderye (Belloli 1964 , 6).

Wat Čiurlionis, Kandinsky, Kupka, Harris, Mondrian en verskeie ander kunstenaars gehad het, was dat sekere elemente van die teosofiese wêreldbeskouing en 'n sekere teosofiese smaak hier en daar in hul kuns na vore gekom het, selfs al probeer hulle nie " preek "enige spesifieke leer deur hul skilderye. Die teosofie was eerder een van die vele verwysings wat hulle oortuig het dat "'n geestelike wêreld van perfekte kosmiese harmonie" (Bauduin 2013: 432) 'n dimensie is wat hulle moontlik deur hul kuns kan bereik, terselfdertyd 'n ekstase-ervaring vir hulself kan bewerkstellig en die moontlikheid om in ander geestelike gevoelens van 'n harmonie te oordra wat hierdie materiële wêreld oorskry.

IMAGES**
** Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.

Beeld #1: Plakkaat vir die fliek Briewe aan Sofija.
Beeld # 2: Čiurlionis en Sofija.
Beeld # 3: Jurii Pavlovič Annenkov (1889-1974), Portret van Alexis Rannit (1970).
Beeld # 4: Čiurlionis.
Image #5: Čiurlionis as student van die Warskouse Skool vir Beeldende Kunste, wat sy reeks uitstal Fantasie in Warskou (1905).
Beeld # 6: Čiurlionis, visie (1904-1905).
Beeld # 7: Čiurlionis, Die Wêreld van Mars (1904-1905).
Beeld # 8: Čiurlionis, Sonata vir die sterre: Andante (1908).
Beeld # 9: Čiurlionis, Nuus (1905).
Beeld # 10: Čiurlionis, Rex (1909).
Beeld # 11: Čiurlionis, Tranquility (1904).

Verwysings

Ališauskienė, Milda en Massimo Introvigne. 2015. “Litaus Occulture and the Pyramid of Merkinė: Innovation or Continuity?” Bladsy 411-40 in Nordiese Nuwe Godsdienste, geredigeer deur James R. Lewis en Inga Bardsen Tøllefsen, Boston en Leiden: Brill.

Andrijauskas, Antanas. 2011. "MK Čiurlionis en die Ooste." Lituanus: Lithuanian Quarterly Journal of Arts and Sciences 57,4: 65-78.

Andriušytė-Žukienė Rasute. 2006. "Invloede van 'Młoda Polska' [Jong Pole] op vroeë Čiurlionis Art." Lituanus: Lithuanian Quarterly Journal of Arts and Sciences 52,1: 46-65.

Andriušytė-Žukienė Rasute. 2004. MK Čiurlionis: Tarp Simbolizmo ir Modernizmo. Vilnius: Versus Aureus.

Andriušytė-Žukienė Rasute. 2002. Die kuns van Mikalojus Konstantinas Čiurlionis: By die aansluiting van twee epoker. Vilnius: Organisasie Komitee Frankfurt.

Bauduin, Tessel M. 2013. "Abstract Art as 'By-Product of Astral Manifestation': Die Invloed van Teosofie op Abstrakte Kuns in Europa." Pp. 429-51 in Handboek van die teosofiese stroom, geredigeer deur Olav Hammer en Mikael Rothstein. Leiden en Boston: Brill.

Belloli, Carlo. 1964. Il contributo russo alle avanguardie plastiche. Milaan en Rome: Galleria Il Levante.

Blake, J. [ohn] F. [rederick]. 1877. Astronomiese mites: gebaseer op Flammarion se “Geskiedenis van die hemele”. Londen: Macmillan.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1879. "Oorlog in Olympus." The Theosophist 1,2: 40-42.

Botto, Andrea. 2003. "Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Il Mondo Grande Sinfonia. "'N Referaat aangebied by die Fees delle Nazioni, Città di Castello, Italië, Augustus 22, 2003 (ongepubliseer).

Botto, Andrea. 1990a. "Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Litouwse Komponis en Verf." Lituanus: Litaus Kwartaallikse Tydskrif vir Kuns en Wetenskappe 36,1: 5-26.

Botto, Andrea. 1990b. "Il gran maestro occulto dell'astrattismo." Art e Dossier 5,52: 12-18.

Cavanaugh, Jan. 2000. Uit soek: vroeg-moderne Poolse kuns, 1890-1918. Berkeley en Los Angeles: Universiteit van Kalifornië Pers.

Charbonnier, Alexandra. 1996. OV Milosz. Le poète, le métaphysicien, le lituanien. Lausanne: L'Âge d'Homme.

Čiurlionytė, Jadwyga. 1973. Atsiminimai apie MK Čiurlionį. Tweede uitgawe. Vilnius: Vaga.

die La Cotardière, Philip en Patrick Fuentes. 1994. Camille Flammarion. Parys: Flammarion.

Delalande, Marie-José. 2007. "Le Mouvement Theosophique en France 1876-1921." Thesis doktorsgraad. Le Mans: Université du Maine.

Di Milia, Gabriella. 2010. "Vita breve. Lungo viaggio fuori del tempo. "In Di Milia en Daugelis 2010: 17-28.

Di Milia, Gabriella. 1983. "L'estasi lituana." FMR. Mensiele di Franco Maria Ricci 18: 66-80.

Di Milia, Gabriella. 1980. "Mikalojus Konstantinas Čiurlionis." Cahiers du Musée National d'Art Moderne 3: 8-59.

Di Milia, Gabriella en Osvaldas Daugelis, eds. 2010. Čiurlionis. Un viaggio esoterico 1875-1911. Milaan: Edizioni Gabriele Mazzotta.

Dulska, Małgorzata Alicja en Karolina Maria Kotkowska. 2013. "Die idee van vroulikheid in die skilderye van Kazimierz Stabrowski en sy teosofiese inspirasie." 'N Referaat aangebied tydens die konferensie Betowerde Moderniteite: Teosofie en die Kunste in die Moderne Wêreld, Amsterdam, 25-27 September 2013 (ongepubliseer).

Fauchereau, Serge, ed. 1996. Čiurlionis, voorbeeld. Champigny-sur-Marne: Digraphe.

Goštautas, Stasys. 1994. "The Fantastic Art of Čiurlionis." In Goštautas en Vaičjurgis-Šležas 1994, 356-372.

Goštautas, Stasys, met Birutė Vaičjurgis-Šležas, eds. 1994. Čiurlionis: Skilder en Komponis. Saamgestelde Opstelle en Notas, 1906-1989. Vilnius: Vaga.

Grohmann, Will. 1958. Wassily Kandinsky: Lewe en werk. New York: Harry N. Abrams.

Hess, Karolina Maria en Małgorzata Alicja Dulska. 2017a. "Kazimierz Stabrowski." World Religions and Spirituality Project, Februarie 9. Toegang verkry vanaf https://wrldrels.org/2017/02/24/kazimierz-stabrowski/ op 21 Augustus 2017,

Hess, Karolina Maria en Małgorzata Alicja Dulska. 2017b. "Kazimierz Stabrowski se Esoteriese Dimensies: Teosofie, Kuns, en die Visie van Feminiteit." La Rosa di Paracelso 1: 41-65.

Kandinsky, Nina. [1951] 1994. "Aan die redakteur van La Biennale di Venezia. "Herdruk in Goštautas en Vaičjurgis-Šležas 1994: 224-25.

Kazokas, Genovaitė. 2009. Musiek skilderye: Lewe en werk van MK Čiurlionis (1875-1911). Vilnius: Logotipas.

Kazokas, Genovaitė. 1994. "The First Painted Fugue." In Goštautas en Vaičjurgis-Šležas 1994: 318-327.

Leman, Boris. 1912. Churlianis [Sic]. St Petersburg: Butkovskaya.

Malmstadt, John E. en Nikolay Bogomolov. 1999. Mikhail Kuzmin: 'n lewe in kuns. Harvard: Harvard Universiteit Pers.

Mládek, Meda. 2011. "Sentraal-Europese Invloede op die Werk van František Kupka." Pp. 37-48 in František Kupka: Uit die Jan en Meda Mládek-versameling, geredigeer deur Meda Mládek en Jan Sekera. Praag: Museum Kampa en die Jan en Meda Mládek Stigting.

Mullan, Robert. 2013. Bewegende prente Die maak van "Briewe aan Sofija." Londen: Free Association Books.

Niciński, Konrad. 2011. "Kazimierz Stabrowski 'Na tle witrażu. Klou.'" Culture.pl, Maart. Toegang verkry vanaf http://culture.pl/pl/dzielo/kazimierz-stabrowski-na-tle-witrazu-paw op 21 Augustus 2017.

Okulicz-Kozaryn, Radoslaw. 2003. "The Language of Luminous Love: MK Čiurlionis Among Erfgename van die King-Spirit." Lituanus: Litaus Kwartaallikse Tydskrif vir Kuns en Wetenskappe 49,4: 40-68.

Pivoriūnas, Juozas. 1965. "'N Litaus-individualis: die kuns van MK Čiurlionis." Lituanus: Lithuanian Quarterly Journal of Arts and Sciences 11,4: 5-24.

Piwocki, Ksawery. 1965. Historia Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie: 1904-1964. Wroclaw: Zakład narodowy imienia Ossolińskich.

Quattrocchi, Luca. 2000. MK Čiurlionis: preludio all'astrattismo. Bologna: Pendragon.

Rannit, Alexis. [1958] 1994. "Reaksie op Nina Kandinsky." Herdruk in Goštautas en Vaičjurgis-Šležas 1994: 226-28.

Rannit, Aleksis. 1984. MK Čiurlionis: Litaus Visionêre Skilder. Chicago: Litaus Biblioteek Pers.

Rannit, Aleksis. 1961. "Čiurlionis gesien as simbolies." Lituanus: Lithuanian Quarterly Journal of Arts and Sciences 7,2: 37-44.

Roerich, Nicolas. [1936] 1994. "'N Nota van Nicholas Roerich" (oorspronklik gepubliseer in die Russies-koerant Rassvet, Chicago, November 7, 1936). In Goštautas en Vaičjurgis-Šležas 1994: 166-167.

Rosenblum, Robert. 1975. Moderne Skilderkuns en die Noordelike Romantiese Tradisie: Friedrich to Rothko. Londen: Thames en Hudson.

Stoškus, Krescencijus. 1994. "Čiurlionis and Philosophy." In Goštautas en Vaičjurgis-Šležas 1994: 415-27.

Umbrasas, Jona. [1967] 1994. "Die ideologiese en artistieke sienings van Čiurlionis." In Goštautas en Vaičjurgis-Šležas 1994: 390-408.

Vorobjov, Nikolai. 1938. MK Čiurlionis, der litauisches Maler und Musiker. Kaunas en Leipzig: Verlag Pribačis.

Wundt, Wilhelm. 1879. Der Spiritismus: eine sogenannte wissenschaftliche Frage. Leipzig: W. Engel Mann.

Zdrojewska-Żywiecka, Anna. 2009. “Polka teozoficzna. Kobiety w Polskim Towarzystwie Teozoficznym. ” Historia Pol (s) ki 1: 40-59.

Zubovas, Rokas. 2009. "Editor's Note." In Kazokas 2009: 7-9.

Post Datum:
22 Augustus 2017

 

 

Deel