Victoria Ferentinou

Margaret Ithell Colquhoun

ITHELL COLQUHOUN TYDIENSTEL

1906 (9 Oktober): Margaret Ithell Colquhoun is gebore onder Britse ouers in Shillong, Assam, Indië.

1907-1908: Colquhoun en haar gesin vestig hulle in Cheltenham, Engeland.

1919: Colquhoun is ingeskryf by die Cheltenham Ladies College.

1923: Colquhoun se belangstelling in okkultisme word gestimuleer toe sy 'n koerantberig van Aleister Crowley se Abbey of Thelema lees.

1926: Colquhoun is ingeskryf by die Cheltenham School of Arts and Crafts. Sy het die draaiboek geskryf en die kostuum ontwerp vir die alchemies-ingeligte eenbedryf Voël van Hermes.

1928: Colquhoun verhuis na Londen om aan die Slade School of Fine Art te studeer. In dieselfde jaar het sy aangesluit by die Quest Society, wat in 1909 gestig is deur die Theosophist en voormalige sekretaris van die Theosophical Society in Engeland, GRS Mead.

1929: Colquhoun ontvang 'n gesamentlike eerste prys in die somerkomposisie aan die Slade School of Fine Art vir haar grootskaalse skildery Judith Wys die hoof van Holofernes.

1930: Colquhoun publiseer haar eerste artikel, getiteld Die Proses van Alchemie, In die Quest tydskrif. Sy het 'n lid geword van die Search Society, gestig deur haar neef EJL Garstin.

1931: Colquhoun besoek Parys en maak kennis met die oeuvre van die Surrealiste, waaronder Salvador Dalí.

1936: Colquhoun het haar eerste solo-uitstallings gehad: Uitstalling van versierings, skilderye en tekeninge, gehou by die Munisipale Kunsgalery in Cheltenham (8 Februarie-7 Maart), en Eksotiese Plantversierings by die Beeldende Kunste Vereniging in Londen (4-11 November). In dieselfde jaar het sy die Internasionale Surrealistiese Uitstalling by die New York Burlington-galerye in Londen (Junie 11-Julie 4).

1937: Colquhoun het die muurskilderye versier in die Morton in Marsh District Hospital, in Gloucestershire.

1939: Colquhoun besoek André Breton in sy ateljee in Parys en hulle bespreek oor outomatisme. Sy het Roberto Matta, Gordon Onslow-Ford en Esteban Frances ontmoet op Chemillieu, waar sy die eerste keer outomatiese metodes, soos 'psigomorfologie', teëgekom het. Sy het saam met die Engelse Surrealiste uitgestal en by die Londense surrealistiese groep aangesluit.

1940: Colquhoun weier om te voldoen aan die streng voorskrifte wat deur die Belgiese ELT Mesens opgestel is, wat as leier van die Londense surrealistiese groep opgetree het. As gevolg hiervan is sy uit die groep geskors.

1941: Colquhoun maak kennis met die New Apocalypse-beweging en begin korrespondeer met die digter JF Hendry.

1943 (10 Julie): Colquhoun trou met Toni del Renzio, 'n digter en skilder van Russiese en Italiaanse afkoms. Haar huwelik het tot 1947 geduur.

1949: Colquhoun gepubliseer Die Mantic Stain, een van die eerste teoretiese tekste in Engels oor outomatiese tegnieke. Sy het Vow Cave gehuur as 'n ateljee in Lamorna Valley, Cornwall.

1952: Colquhoun neem die magiese leuse Splendidior Vitro aan. Dieselfde jaar word sy opgeneem in die Ordo Templi Orientis.

1955: Colquhoun is toegelaat tot die New Isis Lodge. Sy het gepubliseer Die huil van die wind: Ierland.

1957: Colquhoun gepubliseer Die lewende stene: Cornwall.

1959: Colquhoun het 'n huisie in Paul, suid van Penzance, in Cornwall verkry, wat sy later Stone Cross Cottage genoem het.

1961: Colquhoun publiseer haar roman Gans van Hermogenes. Sy het na Frankryk gereis met mede Druid Ross Nichols, bevriend met die hoof van die Ancient Druid Order, Robert Watson MacGregor-Reid, en het deelgeneem aan rituele wat deur 'n Gorsedd in Bretagne gehou word. Sy is georden as 'n Diakeness in die Saint Église Celtique en Bretagne.

1963: Colquhoun is geïnisieer as 'n meester messelaar in die medemetselwerk.

1964: Colquhoun het begin eksperimenteer met nuwe tegnieke, soos die kant-en-klare emaljeverf en Merz-collages.

1965: Colquhoun word aangestel as 'n Lady of Honor in die Orde van die Keltic Cross.

1966: Colquhoun het Egipte besoek en 'n geïllustreerde reisboek geskryf, Die Blou Anoubis.

1975: Colquhoun gepubliseer Die Swaard van Wysheid, 'n biografie van die stigter van die Hermetiese Orde van die Goue Dawn, Samuel Liddell MacGregor Mathers.

1976: Colquhoun het 'n groot retrospektiewe tentoonstelling gehad, Ithell Colquhoun: Surrealisme, Skilderye, Tekeninge, Collages 1936-76, gehou by die Newlyn Gallery in Penzance, Cornwall.

1977: Colquhoun het skilderye van haar "Taro cards" in die Newlyn Gallery uitgestal. Sy is deur die Genootskap van Isis as priesteres van Isis georden.

1988 (11 April): Colquhoun sterf aan hartversaking in die Menwinnion Country House Hotel in Lamorna, West Cornwall, Engeland.

BIOGRAFIE

Ithell Colquhoun (1906-1988) was een van die belangrikste Britse vroulike surrealiste, [Image right], hoewel haar bydrae tot Britse kuns en surrealisme eers die afgelope twee dekades aandag getrek het. Colquhoun het 'n kuns, visueel en tekstuele vervaardig, wat slegs postuum bekend geword het en ingelig is deur haar eklektiese en dikwels eiesinnige betrokkenheid by esoteriese en verskillende geestelike strominge van die naoorlogse tydperk in Groot-Brittanje.

Colquhoun se bekommernis oor esoterisme was wydverspreid. Dit het alchemie, magie, Rosicrucianism, die Kabbalah, Gnosticisme, die Tarot, astrologie, Theosofie, Neoplatonisme, Christelike mistiek, Keltiese lore, Oosterse spiritualiteit, Wicca, Neo-Druidisme en Neo-heidendom (Ferentinou 2016: 365) ingesluit. Colquhoun was bekend met die werk van die Oostenrykse psigoanalis en Vrymesselaar, Herbert Silberer (1882-1923) en die Switserse psigiater en stigter van analitiese sielkunde, Carl Gustav Jung (1875-1961). Sy het soms kommentaar gelewer op die onderlinge verband tussen okkultisme en spesifiek alchemie en sielkunde, wat 'n soort sielkundige spiritualiteit bevorder (Sien Ferentinou 2016: 368).

Alhoewel Colquhoun nie geïnteresseerd was nie, het hy nie toegang tot die Hermetiese Orde van die Goue Dawn, of die Dion Fortune's (1890-1946) Vereniging van Innerlig, verkry nie, maar sy het 'n lid geword van Aleister Crowley (1875-1947) Ordo Templi Orientis, Kenneth Grant (1924-2011) Nuwe Isis Lodge, Tamara Bourkhoun se (1911-1990) Orde van die Piramide en die Sfinks, die Teosofiese Genootskap van Engeland, Frans en Engels Druïdiese Ordes, die Ou Keltiese Kerk, verskeie samelewingskanthuise en die Genootskap van Isis. Haar literêre en visuele oeuvre kan dus waardeer word as 'n produk van haar lewenslange, deeglike ondersoek na die esoteriese, filosofiese en psigoanalitiese diskoerse en praktyke van haar era.

Colquhoun is in Shillong, Assam, Indië op Oktober 9, 1906 gebore aan 'n Britse militêre familie. As 'n baba het sy saam met haar ma en broer na Engeland gereis, waar sy haar eerste opvoeding in Cheltenham ontvang het. Volgens Colquhoun se outobiografiese aantekeninge kon sy nie lees totdat sy agt was nie. Sy het 'n geneigdheid gehad om die natuur te verf en te studeer, wat sy twee jaar later as haar roeping verkies het (TGA 929 / 2 / 1 / 68 / 1). Haar animiese waardering vir die natuur as 'n lokus van kreatiewe energie sal deur haar hele lewe 'n belangrike komponent van haar kuns word. Dit was ook op hierdie tydstip toe Colquhoun beweer het dat die goddelikheid as 'n androginiese entiteit gevisualiseer is, 'n samesmelting van "die rooierige Jesus met die bloukloof Maria" (TGA 929 / 2 / 1 / 68 / 1) uit Katolisisme en verwys eerder na 'n alternatiewe kosmologie.

Colquhoun se belangstelling in wat sy die "tradisie van geheime kennis" genoem het, is in 1923 geaktiveer toe sy 'n koerantrekening van Aleister Crowley se abdij van Thelema lees, terwyl sy die Cheltenham Ladies College (Colquhoun 1975: 15) bygewoon het. Haar fassinasie is 'n jaar of twee later nagestreef na haar lees van William Butler Yeats se (1865-1939) vroeë opstelle (Colquhoun 1975: 15). Binnekort het sy begin met "al die alchemiese tekste [sy] kon hande vat" (Colquhoun 1975: 16).

In 1926 was Colquhoun ingeskryf by Cheltenham School of Arts and Crafts. Daar het sy die draaiboek geskryf en die kostuums ontwerp vir die alchemies-ingeligte een toneelstuk, Voël van Hermes. In 1928, tydens haar studie aan die Slade Skool vir Beeldende Kunste in Londen, het Colquhoun 'n lid geword van die Quest Society, 'n esoteriese groep met teosofiese onderbou (Colquhoun 1975: 16). Haar kuns was destyds figuurlik en het klassieke en Bybelse temas uitgebeeld. In 1929 het Colquhoun die Slade se eerste komposisieprys vir die grootskaalse skildery Judith Wys die hoof van Holofernes, 'n werk wat eksplisiet deur die Book of Judith ingelig is en deel uitmaak van die Septuagint en die Katolieke en Oosters-Ortodokse Christelike Ou Testament [Afbeelding regs].

In 1930 het Colquhoun haar eerste okkultiese opstel gepubliseer Die Quest tydskrif (Colquhoun 1930: 294-303) en het by die Soekvereniging aangesluit, wat gestig is deur haar verre neef Edward Langford John Garstin (1893-1955) nadat Mead besluit het om die Quest Society (Colquhoun 1979: 11) te sluit. Aangemoedig deur Garstin, wat die Sekretaris van die Hermetiese Orde van die Goue Dawn was, het sy ook aansoek gedoen om lidmaatskap van die Orde, "die mees egte okkultiese groep in Europa in die afgelope tyd" (Colquhoun, aangehaal in Ratcliffe 2007: 306), maar Haar kandidatuur is verwerp, waarskynlik omdat sy onafhanklike denke (Ratcliffe 2007: 30, 32) gewys het. Deur Garstin het Colquhoun ook vertroud geraak Die Kabbalah onthul deur Samuel Liddel MacGregor Mathers (1854-1918), wat gebaseer was op 'n sewentiende-eeuse teks deur Christian Knorr von Rosenroth (1636-1689: Colquhoun 1975: 17, 18, Ferentinou 2016: 368, n. 23).

Dit was aan die begin van die 1930s dat Colquhoun meer spesifiek haar geestelikheid geïdentifiseer het: sy het haar as 'n "natuurlike animis" gekenmerk, wat nie in die Gods of Opperwese geglo het nie, alhoewel sy "oop was vir oortuiging" (Colquhoun 1975: 20-21). Van wesenlike belang vir haar ontwikkeling was haar ontmoeting met Surrealisme in 1930, toe sy kort in Parys gewoon het. Colquhoun was die eerste keer bekend met die beweging deur die boekie Wat is Surrealisme deur Peter Neagoe (1881-1960), en deur "klein gemengde uitstallings" waar sy die geleentheid gehad het om skilderye deur Salvador Dalí (1904-1989) (Colquhoun 1976) te sien. In 1936 het sy die eerste besoek Internasionale Surrealistiese Uitstalling in Londen en was beïndruk deur Dalí se illusionistiese dubbele beelde (Colquhoun 1976).

In 1939 het sy met die Engelse Surrealiste uitgestal en 'n somerbesoek aan die Parys-woonstel van die teoretici en leier van Surrealisme, André Breton (1896-1966), betaal. Daar is sy bekendgestel aan surrealistiese automatisme en 'n nuwe kreatiewe tegniek wat deur die surrealistiese kunstenaars Gordon Onslow-Ford (1938-1912), Roberto Matta (2003-1911) en Esteban Frances (2002-1913) uitgevind is. "Sielkundige morfologie" (Colquhoun 1976; Ferentinou 1976: 2015). Die term is gebruik om 'n kreatiewe tegniek te beskryf wat die vier-dimensionele ruimtetyd beskryf het, soos deur beide wetenskap (Albert Einstein, 164-1879) en okkultisme (Pyotr Demianovich Ouspensky, 1955-1878) (Ferentinou 1947: 2015- 165). In dieselfde somer het Colquhoun die Parys-surrealiste besoek by die kasteel wat hulle by Chemillieu in die Ain, naby die Switserse grens gehuur het, en op hoogte van hul artistieke eksperimente (Ferentinou 66: 2015, Sawin 165: 1995, 57).

Dit was in hierdie tydperk dat Colquhoun kunswerke in 'n styl vervaardig het "Magiese realisme" of "superrealisme" en wat sy eers in haar 1930 se skilderye van blomme, plantegroei of organiese vorms (Colquhoun 1976) uitgedruk het. [Image right] Colquhoun se artistieke verkennings van die natuur kan binne haar projek geleë wees om verder te gaan as verskynsels en vorm aan die onsigbare lewensmagte te gee, wat die fusie van die botaniese met die menslike wêreld beïnvloed. Dit is 'n Bergsoniese interpretasie van physis, wat teruggaan na die Duitse Romantiek en Friedrich Wilhelm Joseph Schelling (1775-1854) Naturphilosophie, en veral Philipp Otto Runge's (1777-1810) Tye van die dag (1803), wat die eenheid van die mens en organiese aard uitbeeld. Colquhoun se "magiese realisme" kan dus gelees word as 'n idiosinkratiese neo-romantiek wat deur haar vroeë okkultiese studies geïnformeer word, wat haar assosiasie met Surrealisme en sy toewysing van okkultiese tropes deur die Romantiek van die 1940's voorskou.

Colquhoun het Surrealisme en die okkulte saamgesweef, saam met verskeie Surrealiste wat destyds in Frankryk gewerk het, soos Max Ernst (1891-1976), Victor Brauner (1903-1966), Pierre Mabille (1904-1952), Kurt Seligmann (1900-1962 ), Yves Tanguy (1900-1955) en André Masson (1896-1987) (sien Warlick 2001: Hoofstuk 4, Ferentinou 2007: Hoofstuk 1, Bauduin 2014). Hierdie dubbele belangstelling is egter ernstig gekritiseer deur haar Britse eweknieë en veral die Belgiese Edouard Leoné Theodore Mesens (1903-1971). In 1940, toe 'n vergadering van diegene wat met die Londense surrealistiese groep verband hou, by die restaurant in Barcelona in Soho's Beak Street gehou is, het Mesens, wat as die voorste figuur van die groep opgetree het, gevra dat diegene wat aanwesig is, voldoen aan sekere reëls, insluitende nie deelname aan enige ander groep of geheime gemeenskap (Ray 1971: 228; Remy 1999: 210-11, 226). Colquhoun se weiering om te voldoen aan Mesens se reëls het gelei tot haar skorsing van die Londense surrealistiese groep in 1940, een jaar nadat sy daarby aangesluit het (Remy 199: 211; Ferentinou 2011: 2). As gevolg hiervan, was sy nie ingesluit in die groep se uitstallings of publikasies nie (Remy 1999: 211-13).

In 1941 het sy ook in aanraking gekom met 'n ander byeenkoms van Britse digters en kunstenaars wat 'n neo-romantiese en mistieke visie van die kunste, die Nuwe Apokalipsbeweging gedeel het en met James Findlay Hendry (1912-1986) ooreenstem met 'n moontlike samewerking wat nooit gematerialiseer (TGA 929 / 1 / 864-888). In 1942 het haar verhouding met die Italiaanse-Russiese surrealistiese Toni del Renzio (1915-2007) wie se inisiatiewe Mesens se gesag uitgedaag het, die afdeling verdeel met laasgenoemde sirkel (Remy 1999: 226; Levy 2005: 24). Colquhoun het deelgeneem aan del Renzio se surrealistiese ondernemings en is geboikot deur die voorste lede van Surrealism in Brittanje. 'N Treffende voorbeeld is haar uitsluiting van die Internasionale Surrealistiese Uitstalling In Parys in 1947, wat gegrond is op die soeke na 'n nuwe mite wat deur magie, alchemie en ander heterodokse trope ingelig is, 'n tema wat so sentraal is vir haar kunswerk.

Ten spyte van haar marginalisering, het Colquhoun voortgegaan op 'n surrealistiese trajek, wat geleidelik 'n esoteriese beelde en digkuns in haar visuele en tekstuele werk insluit. Sy het ook tekste geskryf vir wat dit haar eerste roman sou word, getiteld Gans van Hermogenes, 'N allegorie vir die versoening van opponerende magte binne die psige "wat slegs in 1961 (Ferentinou 2011: 16, sien ook Ferentinou 2007: Hoofstuk 5) gepubliseer word. Haar roman en kort gedigte, soos die reeks Diagramme Liefde, word sterk beïnvloed deur surrealistiese poësie sowel as alchemiese, kabbalistiese en Christelike beelde (Ferentinou 2016: 374-75). In die besonder, het Colquhoun gefassineer met Israel Regardie's (1907-1985) boeke, wat geplaas het dat okkultisme en Jungiese sielkunde deel as hul doelwit "persoonlike transformasie en die volmaaktheid van die self "(Ferentinou 2011: 16, Ferentinou 2016: 387). Colquhoun was baie produktief en skep outomatiese skilderye en tekeninge wat beduidend op die hoogte is van haar dubbele betrokkenheid by surrealisme en okkultisme. [Image regs].

In 1948 het sy verskyn in 'n episode oor "Fantastic Art" wat as deel van die BBC-televisieprogram "The Eye of the Artist" uitgesaai is, waarin sy verskeie outomatiese tegnieke gedemonstreer het. Sy het verder outomatisme nagegaan in haar teks "The Mantic Stain" (1949), wat parallelle tussen die "mind-pictures" wat deur surrealistiese outomatiese metodes en die interpretasies betrokke by divinatoriese praktyke en alchemie getrek is. Sy het ook 'n nuwe tegniek genaamd "parsemage" beskryf, waarin poeierkool of kalk oor 'n bak water gespat word, en dan is 'n bord of papier net onder die wateroppervlak (Colquhoun 1949: 15-21) geslaag. In die vroeë 1950'e het Colquhoun lesings oor outomatisisme aan die Oxford Art Society en die Universiteit van Cambridge Kunsvereniging (Ratcliffe 2007: 85) gelewer en 'n tweede, meer uitgebreide opstel oor outomatiese metodes, soos dekalcomania, fumage, frottage, stillomancy, parsemage, en superautomatisme (Colquhoun 1951: 29-34).

Van die 1950s het Colquhoun baie tyd in Cornwall deurgebring totdat sy permanent in 'n nuwe ateljee, die Stone Cross Cottage, in Paul, suid van Penzance, in 1959, verhuis het. In Cornwall het sy haar fisiese en geestelike habitat gevind en gewy aan haar artistieke pogings wat uitgeloop het op uitstallings in Brittanje en in die buiteland "(Ferentinou 2011: 3). In die 1950s het Colquhoun die meeste van haar tyd aan 'n innerlike soeke toegewy aan okkultiese en sielkundige eksplorasie. Byvoorbeeld, in die vroeë 1950'e het Colquhoun psigoterapie ondergaan met die Jungiese psigoanalis Alice Emily Buck (1908-1999), wat haarself bekend gemaak het met die veld van Psigodinamika, terwyl sy ook die dekking vir Buck en Frank Claude Palmer (1907-1977) ontwerp het. Die klere van God: 'n verhandeling oor die neo-analitiese sielkunde (1956) (Ferentinou 2016: 317-18). [Image regs]

In 1952 het Colquhoun die magiese leuse aangeneem Splendidior Vitro, wat beteken "meer vonkelend as kristal" (Ratcliffe 2007: 98; Shillitoe 2009: 46). In dieselfde jaar is sy opgeneem in Aleister Crowley se Ordo Templi Orientis en in 1955 na Kenneth Grant se New Isis Lodge. Sy het ook belangstelling in heksery, Gardnerian Wicca en idees uitgedruk in Robert Graves se (1895-1985) Die Wit Godin (1948), wat bydra tot die kontemporêre diskoers oor Keltiese spiritualiteit en matriargale teorieë (sien Ferentinou 2017). Haar fassinasie met Cornish en Ierse landskap is uitgebrei in die twee reisboeke wat sy destyds gepubliseer het: Die huil van die wind: Ierland (1955) en Die lewende stene: Cornwall (1957), waar sy haar animisme en neo-vitalistiese waardering van die kosmos uitbeeld.

Die 1960s het die samevoeging van al hierdie gedagtes gesien, soos blykbaar in haar ongepubliseerde roman Ek het water gesien, wat Kabbalah, Neo-Heidendom, alchemie, Teosofie, Katolisisme, dele van heterodokse Christendom en Neo-Druïdisme saamgeweef het. Haar deelname aan rituele gehou deur Franse en Engelse Druidical Orders, haar reis en toer na Bretagne met Ross Nichols (1902-1975), en haar lidmaatskap in verskeie Co-Masonic lodges, het die beeld, struktuur en estetika van die roman gevorm. Dit is gebaseer op die teosofiese konsep van 'n tweede astrale lewe ('n liminale stadium tussen fisiese dood en wedergeboorte), sowel as die idee van inisiasie en geestelike vooruitgang (Shillitoe en Morrisson, in Colquhoun 2014: 5-8). In haar visuele werk het Colquhoun meer eksperimenteel geraak deur na verskillende kunsvorme te draai, soos Marcel Duchamp (1887-1968) se idee van die gereedgemaakte verf, emaljeverf om die Bretons se "krampagtige landskap" en Kurt Schwitters (1887-1948) se Merz-collages aan te roep. (Colquhoun 1976), alles verwant aan outomatisme en die estetika van toevallige effekte. [Beeld regs] Sy het ook 'n derde reisboek geskryf en geïllustreer, Die Blou Anoubis, na haar reis na Egipte in 1966, wat ongepubliseer gebly het.

Colquhoun was baie produktief in die laat 1960s en die 1970s, met verskeie solo-uitstallings. Die belangrikste hiervan was haar retrospektiewe by Newlyn Orion Gallery in Penzance (1976). Sy het verder saamgewerk aan die Britse tydskrifte wat daarna gestreef het om surrealistiese aktiwiteite in Engeland te herlaai, soos TRANSFORMAcTION en Melmoth. Sy het ook belangrike tekste en prosa gepubliseer of geskryf. Een was Grimoire van die Verstrengelde Dikkie (1973), 'n reeks van agt gedigte wat verband hou met "die dertien maande en die nege jaarlikse feeste", wat gepaard gegaan het met outomatiese tekeninge wat die gees van verskillende bome "(Colquhoun 1987: 3) aanroep. N sekonde beduidende boek was Swaard van Wysheid (1975), 'n biografie van SL MacGregor Mathers, een van die leiers van die Hermetiese Orde van die Goue Dawn, wat outobiografiese notas en afdelings oor Magia, Enochiana, Alchemie en Tantra insluit. Colquhoun geskryf Dekad van Intelligensie (1979), 'n versameling gedigte en emalje skilderye, gebaseer op die Kabbalistiese verhandeling bekend as Sefer Yetzirah, wat gedien het as 'n aanroeping tot die tien Sephiroth van die Boom van die Lewe deur die samestelling van wankelrige woorde en helderkleurige beelde (Colquhoun 2017). Hierdie werke kan gesien word as gereedskap om oorweging en meditasie te help, dws hulle neem 'n magiese funksie aan. [Image regs]

Colquhoun se esoteriese gebruik van kleur en abstraksie was ook gemanifesteer in die Tarot-dek wat sy ontwerp het in 1977, "volgens die instruksies wat gegee word deur die Hermetiese Orde van die Goue Dawn oor kleur-simboliek en sy metafisiese waarde" (Ferentinou 2016: 374 n. 51). Spelling dit as "Taro", het Colquhoun se dek bestaan ​​uit 78-kaarte, verdeel in vier pakke van veertien kaarte saam met twee-en-twintig troefkaarte (Shillitoe 2009 112-14). Soos sy opgemerk het in die opstel, skryf sy vir die uitstalling van haar Tarot-pak in 1977 by Newlyn Gallery in Penzance, wat die volgende jaar gepubliseer is met die titel "The Taro as Color," die abstrakte figure ", gee die essensie van elke kaart aan. die nie-figuurlike middel van suiwer kleur, wat outomaties toegepas word op die wyse van die psigomorfologiese beweging in surrealisme "(Colquhoun 1978: 31-33). Dit is belangrik om daarop te let dat sy die kaarte as "meditasie-glyphs" opgestel het en hul titels "as 'Mantra' na die ontwerp se 'Tantra' '(Colquhoun 1978: 31). [Image to the right] Colquhoun het nie net dialoog met kontemporêre kleurteorieë nie, maar het sinvol gekoppel aan abstraksie, automatisme en spiritualiteit, wat die modernistiese en okkultiese diskoerse oor visuele kuns en die voorstelling van die onuitspreeklike of onsigbare in die gaten hou.

In die vroeë 1970'e het Colquhoun by Tamara Bourkhoun se Orde van die Piramide en die Sfinks aangesluit, waaruit sy in 1975 bedank het. Die laaste esoteriese organisasie wat Colquhoun aangesluit het, was die Genootskap van Isis in 1977, wie se doel was om bewustheid van die Goddelike Feminine in al haar manifestasies (Ferentinou 2017) te verhoog. Colquhoun was 'n priesteres van Isis by die Genootskap, 'n getuienis vir haar voorkeur vir godin-spiritualiteit en beelde van vroulike godheid, tesame met haar groeiende ekologiese bekommernisse en feministiese neo-heidendom (Ferentinou 2017). Al hierdie bekommernisse was duidelik in haar prosa en visuele werk van die 1940s en daarna het hulle in die 1970s in die volle sirkel gekom, in 'n tyd toe die feministiese spiritualiteit en die eko-betoweringsbeweging in die mode was.

Colquhoun het voortgegaan om in die 1980s te werk, hoewel haar gesondheid begin versleg het; sy het haar okkultiese poëtiese versameling gepubliseer Osmazone in 1983 en skryf die voorwoord vir Rosicrucian Secrets van Dr. John Dee (1985), geredigeer en met 'n inleiding en kommentaar deur Garstin. In haar laaste jare het Colquhoun swak en eensaam gevoel en na Menwinnion Country House Hotel in Lamorna, Wes-Cornwall, verhuis waar sy aan hartversaking in 1988 (Ratcliffe 2007: 185) gesterf het. Colquhoun het haar huisie en haar inhoud, insluitend haar kunswerk, aan die Nasionale Trust bemaak, terwyl 'n gedeelte van haar geskrifte, skilderye en tekeninge deur die Tate Gallery Archives ontvang is na die wettige uitleg van haar testament.

Colquhoun se persoonlike vraestelle (insluitende opstelle en notas oor esoteriese simboliek, verdelingspraktyke, magiese rituele en paranormale verskynsels) en haar versameling boeke dek 'n wye spektrum onderwerpe, van Wes-esoterisme tot Oosterse spiritualiteit (Boeddhisme, Hindoeïsme) en praktyke (Joga, Tantra , Ek Ching) tot vergelykende godsdiens, mitologie, argeologie, folklore, filosofie, fantastiese literatuur, surrealistiese publikasies en sielkunde (Ferentinou 2011: 20, n. 38). Haar werk, wesenlik deur haar wye belange geinformeer, bevestig haar sinkretisme, eklektiese houding teenoor haar bronne en die samevoeging van artistieke, okkultiese en wetenskaplike navorsingswyses om menslike bewussyn te verken, maar ook wat buite die fenomenale wêreld lê. Haar navorsing behoort binne die surrealistiese politieke en poëtiese projek vir die transformasie van die wêreld geleë te wees, maar ook in dialoog met hedendaagse okkultisme, heterodokse spiritualiteite en neo-druidisme, en hul sielkundige begrippe van subjektiwiteit en natuur.

Colquhoun se motivering vir haar betrokkenheid in okkultiese organisasies was haar soeke na "verligting" (1975: 30). Dit is hierdie soeke na kennis buite rasionalistiese epistemologieë en haar veelvuldige en idiosinkratiese eksperimente met automatisme, kansgevolge, abstraksie- en kleurteorieë wat Colquhoun se visuele en tekstuele werk 'n beduidende bydrae lewer tot beide die twintigste-eeuse Britse kuns en naoorlogse Surrealisme in beide teks en beeld. Haar uitset bied verder 'n unieke sintese van modernistiese en okkultiese digkuns en is voorbeeldig van hierdie tendens binne die modernisme.

FOTO **
Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.

Beeld # 1: Ithell Colquhoun.
Beeld # 2: Ithell Colquhoun, Judith Wys die hoof van Holofernes, 1929. Olie op doek, 121.92 x 91.44 cm, College Art Association, Universiteit van Londen. © Samaritane, © Noise Abatement Society & © Spire Healthcare.
Beeld # 3: Ithell Colquhoun, Canna, ca 1936. Olie op doek, 61.5 x 46.7 cm, Municipal Art Gallery, Cheltenham. © Samaritane, © Noise Abatement Society & © Spire Healthcare.
Beeld # 4: Ithell Colquhoun, Gorgon, 1946. Olie aan boord, 58 x 78 cm, privaat versameling. © Samaritane, © Noise Abatement Society & © Spire Healthcare.
Image #5 Colquhoun, Boekbaadjie vir Alice R. Buck en Claude Palmer, Die klere van God: 'n verhandeling oor die neo-analitiese sielkunde, Londen: Peter Owen, 1956.
Beeld # 6 Ithell Colquhoun, konstruksie, 1965. Olie-, karton- en houtkonstruksie, 55.3 x 34.9 cm, privaat versameling. © Samaritane, © Noise Abatement Society & © Spire Healthcare.
Image # 7 Ithell Colquhoun, "Absolute of Perfect Intelligence," van Dekad van Intelligensie (1978-1979). © Samaritane, © Noise Abatement Society & © Spire Healthcare.
Beeld #8 Ithell Colquhoun, Vier kaarte van Taro Pack, 1977. © Samaritans, © Noise Abatement Society & © Spire Healthcare.

Verwysings

Bauduin, Tessel. 2014. Surrealisme en die Okkulte: Okkultisme en Wes-Esoterisme in die Werk en Beweging van André Breton. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.

Colquhoun, Ithell. 2017. Dekade van Intelligensie. Met 'n inleiding deur Amy Hale. Londen: Fulgur Press.

Colquhoun, Ithell. 2014. Ek het water gesien: 'n okkulte roman en ander geselekteerde geskrifte, geredigeer deur Richard Shillitoe en Mark S. Morrisson. Pennsylvania: Pennsylvania State University Press.

Colquhoun, Ithell. 2003 [1961]. Gans van Hermogenes. Londen: Peter Owen Uitgewers.

Colquhoun, Ithell. 1979. "Memoir van EJL Garstin." Hermetiese Tydskrif 6, 11.

Colquhoun, Ithell. 1978. "Die Taro as Kleur." Sangreal 1,2: 31-33.

Colquhoun, Ithell. 1976. Surrealisme: Skilderye, Tekeninge, Collages 1936-1976. Uitstallingskatalogus, Newlyn, Cornwall: Newlyn Orion Galleries.

Colquhoun, Ithell. 1975. Swaard van Wysheid: MacGregor Mathers en die Golden Dawn. Londen: Neville Spearman.

Colquhoun, Ithell. 1957. Die lewende stene. Londen: Peter Owen.

Colquhoun, Ithell. 1955. Die huil van die wind: Ierland. Londen: Peter Owen.

Colquhoun, Ithell, 1951. "Kinders van die Mantic Stain." Athene 5,2: 29-34.

Colquhoun, Ithell. 1949. "The Mantic Stain." Navraag 2,4: 15-21.

Colquhoun, Ithell. 1930. "Die Proses van Alchemie." The Quest 21,3: 294-303.

Ferentinou, Victoria. 2017 [komende]. "Die soeke na die godin: Matriargie, Surrealisme en Geslagspolitiek in die werk van Ithell Colquhoun en Leonora Carrington." In Surrealisme, Okkultisme en Politiek: Op soek na die wonderlike, geredigeer deur Tessel Bauduin, Victoria Ferentinou en Daniel Zamani. Londen en New York: Routledge.

Ferentinou, Victoria. 2016. “Die ikonografie van Coniunctio Oppositorum: visuele en mondelinge dialoog in die oeuvre van Ithell Colquhoun.” Bladsy 363-96 in Lux in Tenebris: Die Visuele en die Simboliese in die Wes-Esoterisme, geredigeer deur Peter Forshaw. Leiden: Brill.

Ferentinou, Victoria. 2015. "Teosofie, Vroue Kunstenaars en Modernisme: Die saak van Ithell Colquhoun." Pp. 159-75 in Die kuns om die onsigbare te sien - Hilma af Klint en Ander Visionaries, geredigeer deur Kurt Almqvist en Louise Belfrage. Stockholm: Axel en Margaret Axe: Son Johnson Stigting / Moderna Museum.

Ferentinou, Victoria. 2007. Women Surrealists and Hermetic Imagery: Androgynie en die Feminine Principle in die werk van Ithell Colquhoun, Leonora Carrington en Remedios Varo. Ongepubliseerde PhD-tesis. Colchester: Universiteit van Essex.

Ferentinou, Victoria. 2011. "Ithell Colquhoun, Surrealisme en die Okkulte." Referate van Surrealisme 9, 1-24. Toegang verkry vanaf http://www.surrealismcentre.ac.uk/papersofsurrealism/journal9/index.htm op Augustus 8, 2017.

Heffing, Silvano. 2005. "Die Del Renzio Affair: 'n Leierskapstryd in Oorlogsoorlog." Referate van Surrealisme 3: 1-34.

Ratcliffe, Eric. 2007. Ithell Colquhoun: Pionier Surrealistiese Kunstenaar, Okkultis, Skrywer en Digter. Oxford: Mandrake.

Ray, Paul C. 1971. Die Surrealistiese Beweging in Engeland. Ithaca en Londen: Cornell University Press.

Remy, Michel. 1999. Surrealisme in Brittanje. Aldershot: Ashgate.

Sawin, Martica. 1995. Surrealisme in ballingskap en die begin van die New York-skool. Cambridge, Massachusetts: MIT Press.

Shillitoe, Richard. 2009. Ithell Colquhoun: Magiër gebore uit die natuur. Raleigh, Noord-Carolina: Lulu Enterprises.

TGA 929 / 2 / 1 / 68 / 1: Ithell Colquhoun, "Tot Twaalf - Notas vir 'n Outobiografie" (1967-1977). Ithell Colquhoun Papers, Tate Argief.

TGA 929 / 1 / 864-888: "Korrespondensie van James Findlay Hendry gerig aan Ithell Colquhoun." Ithell Colquhoun Papers, Tate Argief.

Warlick, Marjorie Elizabeth. 2001. Max Ernst en Alchemy; 'N Magiër in die soeke na die mite. Austin: Universiteit van Texas.

Post Datum:
11 Augustus 2017

 

Deel