Karolina Maria Hess Malgorzata Alicja Dulska  

Teofiel Ociepka

OCIEPKA TYDSTUK

1891 (24 April): Teofil Ociepka is gebore in Janów, in die streek Bo-Silesië, die huidige distrik Katowice, Pole.

1905: Ociepka se vader sterf, en Teofil begin werk as 'n masjinis in 'n steenkoolmyn. Later was hy werksaam by spoorweë, waar hy tot 1914 gewerk het.

1914–1918: Ociepka is in die Duitse leër opgestel en het tydens die Eerste Wêreldoorlog aan gevegte deelgeneem. Gedurende die oorlog het hy belanggestel in esoterisme en die boek teëgekom 72 Name of God, die Poolse vertaling van Oedipus Aegyptiacus deur Athanasius Kircher.

1919–1921: Ociepka neem deel aan die Silesiese opstand teen die Duitse bewind. Na die oorlog het Ociepka in aanraking gekom met Philip Hohmann van Wittenberg, wat later sy geestelike onderwyser geword het.

Vroeg 1920's: 'n esoteriese sirkel rondom Ociepka begin vorm.

1927: Ociepka het sy eerste skilderye geskep, met, soos hy geglo het, 'n geestelike inspirasie van Hohmann. Die tydperk van "moraliteit werk" het begin.

1930: Ociepka word gekritiseer deur 'n direkteur van die Silesian Museum, en laat vaar sy artistieke werk en keer dit eers kort voor die Tweede Wêreldoorlog terug.

Voor 1939: Met die hulp van Hohmann word Ociepka 'n ooreenstemmende lid van die Duitse afdeling [Deutsche Abteilung] van die Rosicrucian Fellowship.

1945: Ociepka korrespondeer met die hoofkwartier van die Rosicrucian Fellowship in Oceanside, Kalifornië.

Ca. 1946: 'n Kring van skilders is gestig by die Steenkoolmyn "Wieczorek" (waar Ociepka tot sy aftrede as 'n grondwerker gewerk het), wat later deur die geleerdes Janowska Group, Janowska Occult Community of die Circle of Unprofessional Painters benoem is. Ociepka bly 'n lid tot 1959, toe hy Silesië verlaat.

1948: Izabela "Czajka" Stachowicz organiseer 'n individuele tentoonstelling van Ociepka se skilderye en bevorder die kunstenaar as die "Poolse Henri Rousseau." Gedurende hierdie tyd het Ociepka onder andere geestelike wesens uit die Sileziese folklore geskilder in werke soos Utopiec (1948).

1950's: Ociepka skep 'n reeks bekende skilderye gebaseer op 'n boek van die Duitse mistikus Jakob Lorber van die negentiende eeu: Saturnus: 'n Beskrywing van die planeet tesame met sy ringe en mane en sy lewende wesens. Onder daardie werke was daar Leeu van Saturnus (1954) Blou Beer van Saturnus (1954) Flying Cow of Saturnus (1956), en ander.

1959: Ociepka trou met Julia Ufnal.

1960: Ociepka skilder een van syne Selfportrette, visualiseer homself in die geselskap van fantastiese geestelike wesens.

1962:  Oog van Voorsienigheid, 'n skildery wat verband hou met die kunstenaar se belangstelling in Rosicrucianism, is geskep.

1963:  Lewende Vuur, 'n skildery wat onder andere deur alchemie geïnspireer is, is geskep.

1969: As gevolg van probleme in sy plaaslike omgewing, trek Ociepka uit Janów na Bydgoszcz, die tuisdorp van sy vrou.

1976: Ociepka is versier met die Orde van Polonia Restituta.

1978 (15 Januarie): Ociepka sterf in Bydgoszcz, Pole. 'N Straat in die stad dra sy naam.

BIOGRAFIE

Teofiel Ociepka [Image regs] was 'n karismatiese figuur, 'n Teofiel Ociepka - Malarz. Fot. Eustachy Kossakowski / FORUM.esoteriese onderwyser en die eerste leier van die okkulte kring van onprofessionele skilders, die Janowska-groep genoem. Hy werk as 'n oorkoolse steenkoolmynwerker in die gebied van Opper-Silesië, aan die Pools-Duitse grens. Hy is een van die interessantste Poolse onprofessionele skilders en een van die mees intrigerende Poolse esoterici, wie se werke geïnspireer is deur die Rosicrucianisme, Christelike mistiek, Teosofie en okkultiese strome van die twintigste eeu, en wie se werke beide aangebied het as wat hy sy "moraliteit" genoem het. en sy esoteriese leerstellings.

Teofiel Ociepka is op April 24, 1891 in Janów (Ociepka 1919: 1) gebore. Die vroeë dood van sy pa het gedwing Teofil begin werk toe hy veertien was as 'n masjienman in 'n myn. Hy het in die Duitse leër in die Eerste Wêreldoorlog geveg, en daarna het hy deelgeneem aan die Silesiese opstand teen die Duitse heerskappy van 1919 tot 1921 (Ociepka 1919). Ociepka het in Silesië grootgeword, en het Pools en Duits gepraat, maar hy was ook semi-vloeiend in Frans. Sedert die oorlogsjare het Ociepka belangstelling in die Wes-Esoterisme geword, veral nadat hy 'n boek van Athanasius Kircher (1602-1680) gevind het. Oedipus Aegyptiacus (1652-1654), in die Poolse vertaling genoem 72 name van God (Jackowski 1984: 38). Op soek na nog 'n esoteriese boek in Duitsland, het hy in kontak met Philip Hohmann, 'n esoteriese skrywer en 'n raaiselagtige figuur van Wittenberg, wat 'n baie belangrike invloed in Ociepka se lewe geword het. Volgens Ociepka het hulle briewe vir die volgende veertig jaar uitgewisseld (Wisłocki 2010: 43). Hohmann het sy geestelike onderwyser geword en hom esoteriese boeke en stelle geestelike oefeninge gestuur wat "Ociepka sou help om 'n interne mag te verkry, wat hom in staat sou stel om oor natuurlike prosesse te heers ...." (Jackowski 1984: 37-56).

Een van die interessantste esoteriese verwante oomblikke in Teofil Ociepka se lewe was sy ontwaking as skilder. Ociepka het geglo dat dit Hohmann was wat hom 'n kunstenaar met 'n geestelike doel gemaak het. Hy het beweer: "[Hohmann] het vir my geskryf: 'Teofiel, 'n gees sal na jou toe kom en sal jou leer hoe om te verf.' Ek het nog nooit enige gees gesien nie, maar iets Teofiel Ociepka - Malarz. Fot. Eustachy Kossakowski / FORUM.ongedefinieerd is in my siel gebore, wat liefde vir die wese van skoonheid genoem kan word, dit wil sê vir God. Dit was in 1927, en van toe af het ek begin skilder en skilder ek sedertdien met onbeduidende vreugde en plesier. ” (Wisłocki 2010: 43). [Beeld regs]

Behalwe die okkultiese ervarings, is daar geen twyfel dat Philip Hohmann 'n groot impak op die skilder se intellektuele vorming gehad het nie, sowel as op sy esoteriese belange. Dit was waarskynlik met sy ondersteuning dat (iewers voor 1939) Ociepka 'n ooreenstemmende lid van 'n Rosicrucian-sirkel geword het. Dit was die Duitse afdeling van die Rosicrucian Fellowship: 'n Internasionale Vereniging van Christelike Mystici, gebaseer in Oceanside, Kalifornië, en gestig deur Max Heindel (pseud van Carl Louis von Grasshoff, 1865-1919; vir meer sien Faivre 1994: 91, en Goodrick-Clarke 2008: 127). Heindel se leerstellings is geïnspireer deur Rudolf Steiner (1861-1925) (sien Weber 2005); Hy was ook verbind tot die Theosophical Society as die vise-president van 'n tak in Los Angeles, Kalifornië van 1904 tot 1905 (Heindel 2012: 6). In die Tweede Wêreldoorlog het Ociepka kontak met die organisasie verloor, maar onmiddellik na sy einde is hy weer as 'n ooreenstemmende lid (Wisłocki 2007: 202-04) herstel.

Teofiel Ociepka was bekend met okkulte-milieus in Pole; hy het die meeste esoteriese joernale in die tussenoorlogsperiode versamel. Hy het baie boeke met betrekking tot esoterisme, meestal in Duits en Pools, versamel. Na die Tweede Wêreldoorlog was Ociepka se biblioteek een van die grootste esoteriese versamelings in Pole (Prokopiuk 2010: 125).

Ociepka wou sy kennis van esoterisme deel. Hy het sy boeke uitgeleen, en hy was aktief op soek na studente, selfs om advertensies in pers te maak. Uiteindelik het hy 'n kring om hom ingesamel, waaronder Bolesław Skulik, Walter Goj en vele ander (Wisłocki 2010: 20). In die middel-1950's is Ociepka geïnspireer deur 'n boek deur 'n Oostenrykse Christelike mistikus en visioenêr, Jakob Lorber (1800-1864), Saturnus: 'n Beskrywing van die planeet tesame met sy ringe en mane en sy lewende wesens (Lorber [1841] 1969), en hy het waarskynlik die bekendste reeks van sy skilderye geskep. Saturnus het 'n belangrike rol gespeel, nie net in Lorber se boek nie, maar ook in die geskrifte van Heindel (Heindel 1909: 205-06), wat ook sy spesiale rol vir Ociepka verduidelik. Die skilder het geglo dat 'n mens se astrale liggaam, albei Ociepka4voor die geboorte en na die dood op aarde, bestaan ​​op Saturnus (Wisłocki 1984: 62). Onder die werke van Ociepka's Saturn fiets, ons kan skilderye vind soos Leeu van Saturnus (1954), [Image regs] Blou Beer van Saturnus (1954), en Flying Cow of Saturnus (1956). Dit is belangrik om daarop te let dat, selfs as Ociepka se skilderye as blote illustrasies van Lorber se gedetailleerde beskrywings kan verskyn, in hierdie reeks skilderye, asook in ander, Ociepka sommige besonderhede en kleure met 'n spesifieke esoteriese betekenis bygevoeg het (vgl. Hess en Dulska 2016: 68-71). Hy het 'n boekie genaamd "Dialektiese Religionalisme" geskryf, waar hy die gebruik van simboliek verduidelik het; Ongelukkig is die skripsie nooit gepubliseer nie en, indien dit nog bestaan, is dit nie beskikbaar vir geleerdes nie (vgl Jackowski 1984: 45, 54-55).

In Pole na die Tweede Wêreldoorlog (onder die Kommunistiese regime) het die politieke situasie sterk kuns beïnvloed. Die amptelike materialistiese filosofie ontken enige plek vir geestelike werklikhede in kunswerke. Ociepka se infernale-agtige drake is eerder as Paleozoïese wesens geïnterpreteer, en ander geestelike wesens is behandel as uitbeeldings Ociepka2van plaaslike Silesiese legendes om te voldoen aan die politieke riglyne. Kommunistiese owerhede was geïnteresseerd in onderwerpe wat verband hou met plaaslike tradisies van die werkersklaskoolmynwerkers. Izabela "Czajka" Stachowicz (1893-1969), een van die amptelike klante van die kunste, het vanaf die laat 1940's op Ociepka beïnvloed. Baie misverstande het die skrywer in hierdie tyd omring: om Ociepka se werk te bevorder, sy biografie is vervals en hy is aangebied as 'n ondergrondse mynwerker wat Silesiese folklore (Wisłocki 1984: 62-64), of 'n Poolse ekwivalent van Henri Rousseau (1844- 1910).

In werklikheid het Ociepka graag meer en meer folklore-verwante skilderye geskilder en geglo dat die wesens van legendes deel uitmaak van 'n onbekende, alternatiewe werklikheid wat nie vir almal beskikbaar is nie, maar op verskillende maniere in ons wêreld indring. Hy het baie folklore-verwante wesens uitgebeeld in werke soos Utopiec (1948) en Silesië-verwante element, soos Miner in die bos (1956). In 1960 het hy een van sy geskilder Selfportrette, visualiseer homself in die geselskap van fantastiese geestelike wesens. [Image regs] Ociepka se wêreldbeskouing gekombineerde elemente van Katolisisme en Silesiese folklore, maar sy hoofbelange was in esoteriese tradisies en konsentreer op Rosicrucianism, Theosophy, Anthroposophy, Astrology, Kabbalah, Magic and Alchemy. Dit kan gesien word in sy werke (Hess and Dulska 2016: 73).

In hierdie komplekse situasie bevorder Ociepka nog steeds sy geestelike verwante Ociepka3werk, selfs wanneer hulle amptelik as iets anders geïnterpreteer word. In 1963 het hy byvoorbeeld geskep Lewende Vuur, 'n skildery onder andere geïnspireer deur alchemie. [Image regs] Hy het baie gewild geraak, wat ongelukkig sy afguns van sy kollegas veroorsaak het. Anonieme beskuldigingsbriewe is aan die owerhede geskryf, en die atmosfeer rondom die skilder het so erg geword dat hy besluit het om na 'n ander deel van Pole, Bydgoszcz, in 1969 (Fiderkiewicz 1994: 35) te beweeg. Vandag is daar 'n straat in die stad wat na hom vernoem is. Ociepka was versier met die Orde van Polonia Restituta toe hy vyf en tagtig was.

Teofiel Ociepka is dood op Januarie 15, 1978. Sy lewe word 'n onderwerp van belang vir etnoloë en kunshistorici. Die aktiwiteite van sy okkulte kring van skilders is digter geïllustreer in 'n rolprent onder leiding van Lech Majewski, getiteld Angelus.

IMAGES
Beeld #1: Teofil Ociepka. 1962 / 63. Foto deur Eustachy Kossakowski. Kopiereg Anka Ptaszkowska. Hoffelijkheid van die Museum vir Moderne Kuns in Warskou.
Beeld #2: Teofil Ociepka. 1962 / 1963. Foto deur Eustachy Kossakowski. Kopiereg Anka Ptaszkowska. Hoffelijkheid van die Museum vir Moderne Kuns in Warskou.
Beeld #3: Teofil Ociepka, Leeu van Saturnus [Lew Saturna], 1954. Hoffelijkheid van die Nasionale Museum van Etnografie in Warskou.
Beeld #4: Teofil Ociepka, Selfportret [Autoportret], 1960. Hoffelijkheid van die Nasionale Museum van Etnografie in Warskou.
Beeld #5: Teofil Ociepka, Lewende Vuur [Żywy Ogień], 1963. Hoffelijkheid van die Nasionale Museum van Etnografie in Warskou.

Verwysings

Angelus [Fliek]. 2000. Gerig deur Lech Majewski. Warskou: WFDiF.

Faivre, Antoine. 1994. Toegang tot Wes-Esoterisme. New York: Staatsuniversiteit van New York Press.

Fiderkiewicz, Maria. 1994. Śląscy "pariasi" pędzla i dłuta (1945-1993). Katowice: Muzeum Śląskie.

Goodrick-Clarke, Nicholas. 2008. Die Wes-Esoteriese Tradisies: 'n Historiese Inleiding. New York: Oxford University Press.

Heindel, Max. 2012. Geboorte van die Rosicrucian Fellowship: Die geskiedenis van sy ontstaan. Oceanside, CA: Rosicrucian Fellowship.

Hess, Karolina M., en Małgorzata A. Dulska. 2016. "Rose Cross, Saturnus Menagerie en die Steenkoolmyne van Silesië: Vreemde Visions of Teofil Ociepka." Nova Religio: Die tydskrif vir alternatiewe en opkomende godsdienste 19: 57-79.

Jackowski, Aleksander. 1984. "Teofil Ociepka." Polska Sztuka Ludowa 1-2, n.38, 37–56.

Kitowska-Łysiak, Małgorzata. 2007. '' Teofiel Ociepka, '' Instituut Historie Sztuki KUL, November 2007. Toegang verkry uit culture.pl/pl/tworca/teofil-ociepka op 31 Mei 2017.

Lorber, Jakob. [1841] 1969. Der Saturnus. Darstellung dieses Planeten samt Ring und Monden und seiner Lebewesen. Vierde uitgawe. Bietigheim (Württemberg): Lorber-Verlag.

Ociepka, Teofil. 1919. "Mój życiorys. Sosnowiec, 10 Oktober 1919. "'N Enkele bladsy dokument 8-011-283 in die Zazoby archiwalne Powstań Śląskich (1919-1921), Józef Piłsudski Instituut van Amerika vir Navorsing in die Moderne Geskiedenis van Pole, New York.

Prokopiuk, Jerzy. 2010. "Wśród książek pana Teofila. Eine Stichprobe. "Pp. 123-30 in Wisłocki 1984.

"Uczniowie." Polska Sztuka Ludowa, 1-2, 38.

Weber, Charles. 2005. "Die Heindel-Steiner Connection." Toegang verkry vanaf members.shaw.ca/rosecross713/ Heindel-Steiner.htm op 31 Mei 2017.

Wilk, Sonia. '' Grupa Janowska '' [Die Janowska-groep], Miejski Dom Kultury '' Szopienice-Giszowiec '' w Katowicach. Toegang verkry vanaf mdk.katowice.pl/grupa-janowska # op 31 Mei 2017.

Wisłocki, Seweryn A. 1984. "W kręgu okultystów Janowa - Teofil Ociepka ek io uczniowie." Polska Sztuka Ludowa 1-2, n.38, 57-64.

Wisłocki, Seweryn A. 2007. Janowscy "kapłani wiedzy tajemnej". Okularści, wizjonerzy ek mistrzowie małej ojczyzny. Katowice: Wydawnictwo Naukowe "Śląsk".

Wisłocki, Seweryn A. 2010. Mistrz Teofil Ociepka. Między władzą a prawdą. Katowice: Wydawnictwo Naukowe "Śląsk".

Post Datum:
9 Junie 2017

 

Deel