Marko Pogačnik (en die OHO-groep)

POGAČNIK TIMELINE

1944: Marko Pogačnik is gebore in Kranj, Slowenië.

1967: Pogačnik behaal sy graad in beeldhoukuns aan die Academy of Fine Arts in Ljubljana, Slowenië (destyds deel van die Sosialistiese Joego-Slawië). In die 1960's was hy een van die stigters van die Sloveense konseptuele kunsgroep OHO.

1970: Die OHO-groep het internasionale erkenning verwerf deur aan die uitstalling deel te neem inligting, een van die invloedrykste aanbiedings van konseptuele kuns, georganiseer in New York se Museum of Modern Art (MoMA). Terselfdertyd begin die nuwe esoteriese fase van "transendentale konseptualisme" in hul kuns.

1971 (April): Pogačnik, sy familie en vriende van die OHO-groep stig die Šempas-familie, 'n gemeente geïnspireer deur die beroemde New Age-gemeente Findhorn, Skotland. Pogačnik het die Findhorn-gemeente besoek en lesings bygewoon deur een van sy leidende figure, David Spangler.

1978 (19-28 Februarie): Gemeente Findhorn en Šempas het in Florence die eerste 'New Age World Congress' gereël. Die Šempas-familie het Joego-Slawië op die Biënnale in Venesië verteenwoordig. Later hierdie jaar het die Šempas-familie egter hul aktiwiteite beëindig, en Pogačnik het hom daarop toegelê om die metode van 'aarde-genesing' wat hy 'litopunksie' genoem het, te leer.

1990: Een van Pogačnik se vele “Earth healing” -projekte is in die Museum of Modern Art in Ljubljana gereël.

1991: Pogačnik ontwerp die amptelike wapen van die nuut saamgestelde Republiek Slowenië (na sy skeiding met Joego-Slawië).

1998: Pogačnik en sy dogter Ana Pogačnik, wat na verneem word met die engele koninkryk gekommunikeer het, het die "Lifenet" -organisasie gestig, wat individue en groepe versamel wat betrokke was by "Earth healing." Pogačnik het as die geestelike leier van Lifenet opgetree, wie se lede sy "Gaia Touch" -oefeninge en maandelikse meditasies beoefen het.

2016: Pogačnik is aangewys as UNESCO Kunstenaar vir Vrede vir 2016. Hy het sy "geopunktuurkringe" naby Bosniese "piramides" geïnstalleer om die voortdurende evolusie van die planeet Aarde en die mensdom te help.

BIOGRAFIE

Marko Pogačnik (geb. 1944) [Beeld regs] is 'n Sloweense kunstenaar, bekend as een van die pioniers van konseptuele kuns in die 1960s. Hy is ook 'n skrywer en leermeester van die Nuwe Era. In die 1960s was Pogačnik een van die stigters van 'n Sloveense konseptuele kunsgroep genaamd OHO, wat baie jong kunstenaars in Slowenië en Yugoslavia in die algemeen sterk beïnvloed het. internasionale erkenning. Aan die begin van die 1970's het lede van die OHO-groep geëksperimenteer met telepatie en 'n groot belangstelling in esoterisisme getoon. In 1971 het Pogačnik en ander lede van die OHO-groep besluit om van die kunssone te onttrek en na Slowenië in Šempas te gaan, waar hulle 'n gemeente gestig het, genaamd Šempas Family, geïnspireer deur die bekende New Age-gemeente Findhorn, Skotland. Sedert 1978, nadat die Šempas-familie opgehou het om te bestaan, het Pogačnik homself toegewy aan die leer van "Aardgenesing." In talle werkswinkels in Europa leer hy sy eie esoteriese metode van "Aardgenesing" deur kuns, genaamd "lithopuncture." Dit sluit in die plasing van klipblokke met beitelde esoteriese simbole, wat hy "kosmogramme" noem op "akupunktuurpunte" van ons planeet. Pogačnik het verskeie boeke geskryf oor "Aardgenesing," gepubliseer in Engels deur Findhorn Press. Saam met sy dogter, Ana Pogačnik, stig hy die Lifenet-organisasie, en tree op as sy geestelike leier.

Pogačnik is gebore in Kranj, Slowenië, op 11 Augustus 1944. Hy behaal sy graad in beeldhoukuns aan die Akademie vir Beeldende Kunste in Ljubljana in 1967. In die 1960's was hy een van die stigters van die Sloveense konseptuele kunsgroep OHO, wie se ander lede was Milenko Matanović (geb. 1947), David Nez (geb. 1949) en Andraž Šalamun (geb. 1947). Hierdie OHO-groep kunstenaars was deel van 'n groter OHO-beweging wat kunstenaars, digters, intellektuele en filosowe insluit, soos Slavoj Žižek (geb. 1949). Die OHO-groep het 'n geweldige invloed gehad op die ontwikkeling van konseptuele kuns en ander vorme van 'nuwe kunsbeoefening' in die Sosialistiese Joego-Slawië, waarvan Slowenië destyds deel was.

In 1970 het die OHO-groep internasionale erkenning verkry toe Pogačnik en sy kollegas uitgestal het by inligting, een van die invloedrykste wêreldwye aanbiedings van konseptuele kuns, georganiseer in New York se Museum of Modern Art. Alhoewel daar baie definisies van konseptuele kuns is, is 'n eenvoudige manier om dit te beskryf dat dit 'n kunsvorm is waarin die idee, of die 'konsep', belangriker is as die finale werk in sy materiële vorm. Die kunswerk kan verminder word tot fotodokumentasie, diagram, geskrewe teks, handeling, ensovoorts. Amerikaanse kritici Lucy R. Lippard en John Chandler het in 1968 die uitdrukking 'dematerialisering van die kunsobjek' voorgestel as 'n alternatiewe term tot 'konseptuele kuns'. Die woord "dematerialisering" het verwys na die nuwe neiging waarin die finale kunswerk in sy tradisionele vorm (skilderkuns, beeldhouwerk, ens.) Sy belang verloor. Sommige konseptuele kunstenaars het 'dematerialisering' ook in esoteriese terme verstaan: nie net die materialiteit van 'n kunsobjek oorskry nie, maar ook die materiële wêreld deur middel van telepatie, meditasie of towery.

Pogačnik en ander lede van die OHO-groep was van die konseptuele kunstenaars wat gesoek het na die transendensie van die materiële wêreld, sowel in hul werk as in hul lewe. Die jare 1970 en 1971 was van groot belang vir hulle. In hierdie tydperk het dit duidelik geword dat die OHO-groep 'n sterk belangstelling in verskillende vorme van Wes-esoterisme, veral die New Age, ontwikkel het. Kunshistorici in die 1970s het egter steeds vasgeklou op die dominante idee van die sekularisasie van moderne kuns, dws die idee dat moderne kuns nie godsdienstig kan wees nie, of eerder nie. Dit was waarskynlik die rede waarom die Sloveense kunshistorikus Tomaž Brejc, tydens die skryf van die tydperk tussen 1970 en 1971 in die kuns van die OHO-groep, hul werk as 'n moeilike een vir die kritikus en historikus beskryf. "Brejc het sy lesers op die hoogte gebring dat Die lede van die OHO-groep word nie "godsdienstig", net sensitief "vir al die verskynsels op die gebied van geestelike produksie en sy geskiedenis nie" (Brejc 1978: 17). In sy poging om die kuns van die OHO-groep in hierdie tydperk as "godsdienstig" of "geestelik" te beskryf, het Brejc gekies vir die meer filosofiese term "transendentale" en beskryf hierdie nuwe oriëntasie van die OHO-groep as "transendentale konseptualisme" ( Brejc 1978: 17).

Brejc was nie die enigste kunshistorikus van daardie tyd wat met terminologie worstel toe hy gekonfronteer word met werke van moderne kunstenaars waarin godsdienstige of geestelike elemente verskyn het nie. Sy Italiaanse kollega, kunshistorikus Renato Barilli, het die idee van 'n "mistieke konseptuele kuns" bekendgestel. Die Amerikaanse konseptuele kunstenaar Sol Lewitt (1928-2007) verklaar in sy beroemde Paragrawe op Konseptuele Kuns (1967) dat konseptuele kunstenaars "mistieke eerder as rasionaliste was." Lewitt verwerp tradisionele, "formele kuns" as "wesenlik rasioneel" (Lewitt 1967). Dit blyk dat die konseptuele kunstenaars in die laat 1960's en vroeë 1970s, of ten minste daardie "mistieke" en "transendentale" onder hulle, met hul tydgenote wat deel was van die New Age-beweging, dieselfde verwerping van wat hulle beskou as die dominante rasionalisme in die Westerse kultuur.

Een van die eerste belangrike werke van die OHO-groep op die gebied van "transendentale konseptualisme" is in Februarie 1970 geproduseer. Twee lede van die OHO-groep, Milenko Matanović en David Nez ('n Amerikaner wat in Slowenië studeer), het na New York gereis om die voordrag by die inligting uitstalling by die Museum vir Moderne Kuns, terwyl die ander twee lede, Marko Pogačnik en Andraž Šalamun, in Slowenië gebly het. Die vier kunstenaars het toe hierdie toestand van skeiding tussen hulle gebruik om 'n reeks telepatiese eksperimente uit te voer. In een van hierdie eksperimente het hulle gelyktydig ooreengekom om op twee verskillende vastelande en op 'n gegewe tydstip een te kies en te skryf onder 'n aantal moontlikePogacnik2kombinasies van lyne wat 'n vierkant oorsteek. Hierdie eksperiment is dan op 'n tipiese konseptuele kuns wyse aangebied, deur Pogačnik se diagram getiteld Interkontinentale Groepprojek Amerika-Europa (1970). [Image regs] Na afronding van hul voorbereiding vir die aanbieding van die OHO-groep by die inligting tentoonstelling in New York, het Matanović en Nez teruggekeer na Slowenië met 'n vrag boeke oor spiritualiteit. Deur hierdie boeke is Pogačnik bekendgestel aan die leerstellings van die Russiese wiskundige en esoterikus Peter D. Ouspensky (1878-1947), asook om "Keltiese spiritualiteit" (Žerovc 2013). Nez verslae word gefassineer met Ouspensky en Armeense esoterist George Ivanovitch Gurdjieff (1866? -1949), en dat hy ook Alan Watts (1915-1973) op Zen lees, die boek deur Aldous Huxley (1894-1963) Deure van Persepsie, Gershom Scholem (1897-1982) op Kabbalah, en ander (Žerovc 2011). Nez en Matanović was ook gefassineer deur die Indiese filosofie en Tarot (Brejc 1978: 17). Soos Pogačnik in 'n onderhoud gesê het, nadat hy "baie fassinerende konsepte van die bestaan ​​van die bestaan" ontdek het, het die OHO-groep dadelik 'geestelike kwessies' ondersoek en hulle in sy kunspraktyk (Žerovc 2013) vertaal.

Hierdie verkennings van "geestelike probleme" het plaasgevind in die Sloveense platteland, waar lede van die OHO-groep gereeld tydens die 1970's teruggetree het. Hulle het fotografiese en geskrewe dokumentasie van hul optrede gehou en hierdie materiaal in kunsruimtes uitgestal. In die lente 1970 het die OHO-groep in die Zarica-vallei (Slowenië) begin werk aan verskillende kunsprojekte, beskryf deur Pogačnik as 'n vorm van "geestelike skoolopleiding" (Žerovc 2013). Die kunswerke wat hulle vervaardig het, het hul belangstelling in die Wes-esoterisme, veral die Nuwe Era, onthul. Byvoorbeeld, David Nez het die konseptuele werk geproduseer Tyd-ruimte strukture, geïnspireer deur Ouspensky en sy idee van 'n "vierde dimensie." Hy gebruik tyd-verval fotografie om verskillende vorms op te neem wat deur die beweging van 'n ligbron in die donker geproduseer word. Milenko Matanović het verskeie konseptuele werke in Zarica geïnspireer deur astrologie, soos die beskrywende titel Relatie Sun-Zarica Valley-die Star Venus, of Die konstellasie van kerse in die veld stem ooreen met die konstellasie van sterre in die lug. Nog 'n konseptuele kunswerk, getiteld Plekke van die onlangse OHO-projekte in verband met historiese plekke (Mei 1970), verteenwoordig 'n kaart van die OHO-projekte wat in die Zarica-vallei voltooi is, bo-oor antieke en historiese terreine uit die omgewing, soos Neolitiese nedersettings, Keltiese en Slawiese begraafplase en Middeleeuse kerke. Soos die kunskritikus Tomaž Brejc dit beskryf, was die tema van die OHO-groep destyds die "geestelike kommunikasie met die verlede, die kosmos, die ritme van die natuur ..." (Brejc 1978: 17). Die OHO-groep wou 'n soort esoteriese kontinuïteit vestig tussen hul "geestelike opleiding" en die evolusie van die mensdom, wat weerspieël word in die argeologiese erfenis van die Zarica-vallei. Hulle beskou die natuur in Zarica as 'n 'heilige ruimte' (Žerovc 2013), en beskou hulself waarskynlik as sy 'profete'. In een aksie van 1970 stap hulle vyf en twintig km van Zarica na die Sloweense hoofstad Ljubljana, waar hulle 'n uitstalling hou. Soos Pogačnik dit beskryf het, wou hulle daardeur 'n 'telepatiese verband' vestig tussen 'die heilige ruimte van die natuur en die onheilspellende ruimte van 'n galery', en hul liggame gebruik as 'kanaal van kommunikasie' (Žerovc 2013).

In die somer van 1970 het die OHO-groep nog 'n week van "geestelike skoolopleiding", hierdie keer in die klein Sloveense nedersetting van Čezsoča, spandeer. Volgens Pogačnik het hulle "verskillende vorme van kreatiewe meditasie" uitgevoer en gesoek na "'n manier om voort te gaan met beide die liggaam en met geestelike dimensies." Hulle idee was om 'n kunsvorm te ontwikkel "wat mense in staat stel om hulself te leer ken en ervaar die diepste dimensies van die ruimte "(Žerovc 2013). Die lede van die OHO-groep was klaarblyklik "werk op hulself", wat een van die belangrikste voorwerpe van New Agers in die algemeen was. Soos die dagboek van die OHO se "geestelike skoolopleiding" in Čezsoča openbaar, het hulle joga beoefen en probeer hulle ook hul eie rituele uitvind.

Dit lyk asof die kurrikulum van hul "geestelike skoolopleiding" ook die gebruik van psigo-stowwe insluit. Een bladsy uit hul Čezsoča-joernaal beskryf 'n ritueel Pogacnik3waar vier kunstenaars hul hande verbind het om 'n kruis te vorm, dit wil sê 'n aanrakingsteken - spontaan afgelei terwyl dit gestenig is. [Image 3 regs] Alhoewel in die 1970s Pogačnik ontken dat die OHO-groep psigoaktiewe stowwe gebruik (wat verstaanbaar was, gesien die stigmatisering van "junkies" in sosialistiese Joego-Slawië), het hy later in een van sy onderhoude bevestig dat hulle destyds met LSD eksperimenteer het (Fowkes 2015: 105-06). Die gebruik van psigo-stowwe om verskillende vorme van esoteriese insigte te verkry, is dikwels deur geleerdes van Wes-esoterisme (Hanegraaff 2013, Partridge 2005: 82-134) ondersoek. Tot die onlangse uitstalling, High Times: Reflections of Psychedelia in Sosialistiese Joego-Slawië, 1966-1976, georganiseer in 2011 / 2012 by die Škuc-galery in Ljubljana, was min bekend oor die invloed van psigoaktiewe stowwe op die OHO-groep. Soos bevestig deur Pogačnik, in 'n onderhoud wat ter geleentheid van die High Times uitstalling, was dit tydens een sessie op LSD dat hy en ander lede van die OHO besluit het om op te hou as 'n kunsgroep en om te begin woon in 'n gemeente (Fowkes 2015: 105). Hul idee was om die kunssisteem te ontvlug en hulself aan die "lewe" te spandeer.

Op April 11, 1971, Pogačnik, Matanović, Nez, Šalamun, en 'n paar van hul familielede en vriende het na Slowenië in Šempas gebring en die kunstenaarsgemeenskap gevorm wat hulle Šempas Family genoem het. Matanović, Nez en Šalamun het egter spoedig die gemeente verlaat, en elders na hul "lewe" begin soek. Vir die meeste van die tyd het die Šempas-familie bestaan ​​uit Pogačnik, sy vrou, en hul drie dogters as permanente inwoners, met 'n aantal ander mense wat soms by hulle aangesluit het. Die oorspronklike idee van die OHO-groep om uit die kunssisteem te onttrek, is deur sommige kritici deur politieke lense geïnterpreteer, dit wil sê in terme van kunstenaars wat hul "mikro-politieke" situasies skep, teenoor die "grys, alledaagse lewe van sosialisme" (sien Moderna Galerija 2013). Sulke interpretasies blyk egter onvoldoende te wees. Joego Slawiese kunskritikus Ješa Denegri het die "onttrekking" van die OHO-groep meer akkuraat gedefinieer as die keuse van "die stilte-estetika", met verwysing na die titel van 'n opstel deur Susan Sontag (1933-2004), dit wil sê 'n daad waarin die kunstenaar bevry homself van servile slawerny na die wêreld "(soos aangehaal in Fowkes 2015: 107). Hierdie interpretasie is relevant, aangesien dit verwys na Sontag se voorstel dat moderne kunstenaars wat die "estetiese stilte" verkies het, in werklikheid die afstammelinge van belangrike figure in die Westerse en Oosterse "mistieke tradisie" is. Dit sluit in die pseudo-Dionysius die Areopagiet (vyfde Sesde eeu), Jakob Boehme (1575-1624), Meister Eckhart (ongeveer 1260-1328), die anonieme skrywer van Die wolk van onbewus (veertiende eeu), sowel as Zen-, Taoist- en Sufi-meesters (Sontag 2002 [1969]: 22).

Die "tradisie" waarin die lede van die Šempas-familie hulself gedompel het, was inderdaad "misties." In die vorming van sy gemeente was Pogačnik geïnspireer deur die bekende New Age-gemeente Findhorn, Skotland. Die Findhorn gemeente was bekend vir sy verrassend suksesvolle groentetuin, gegroei op die onvrugbare grond volgens instruksies wat na bewering gekanaliseer is deur kommunikasie wat die stigters ontvang het van "elementêre wesens" of "natuurgeeste". Die ou esoteriese idee van die bestaan ​​van natuurgeeste wat die groei van plante kan help, is in die twintigste eeu deur Antroposofis Rudolf Steiner (1861-1925) ontwikkel. Hy het herhaaldelik oor hierdie onderwerp geleer en wie se leerstellings die New Age-beweging in sy aanvanklike fase in die vroeë 1970's aansienlik beïnvloed het. Toe Pogačnik Findhorn in 1971 besoek het, was hy gefassineer met sy tuin, geskep (soos hy in een van sy boeke skryf) "deur samewerking tussen al drie koninkryke: die wêreld van engele, die wêreld van die mens en die wêreld van elementale" ( Pogačnik 2001: 37). Volgens eie rekening is Pogačnik ook beïnvloed deur wat hy tydens die lesings oor die Christelike beginsel en "die rol van Lucifer in menslike evolusie" geleer het, wat in Findhorn deur David Spangler (b. 1945) gegee is, een van die belangrikste figure van die gemeente en 'n invloedryke New Age-skrywer (Pogačnik 1998: 218). Pogačnik het verskeie kere teruggekom na Findhorn en beweer dat hy probeer het om die globale bewegings wat betrokke is by die nuwe holistiese spiritualiteit en in 'n alternatiewe houding teenoor die Aarde en die natuur, te verbind (Žerovc 2013).

Dit lyk asof Findhorn en Šempas die eerste New Age-wêreldkongres, wat op 19 tot 28 Februarie 1978 in Florence gehou is, gereël het om Pogacnik4die Forte Belvedere (Žerovc 2013), wat ook 'n lesing bevat deur Buckminster Fuller (1895-1983), 'n futuristiese ingenieur en een van die kultusfigure vir die New Age. [Afbeelding aan die regterkant] Soos een gedrukte verslag van hierdie gebeurtenis bevestig, het die Šempas-familie die abstrakte "kongressimbool" (na 1978: 266) ontwerp, wat baie gelyk het aan Pogačnik se latere "kosmogramme" (sien hieronder). Die Findhorn-kommune lok ook Pogačnik se kollegas uit die OHO-groep, Matanović en Nez, wat net 'n kort tydjie in die Šempas-familie deurgebring het en daarna vertrek het om die wêreld rond te reis in 'n soeke na spiritualiteit, wat hulle uiteindelik na Findhorn gebring het (Fowkes 2015 : 108). Pogačnik hou tot vandag toe 'n verbinding met Findhorn en hy doseer en lei seminare oor 'Earth healing' daar (Pogačnik 2000: 25). Findhorn Press is die uitgewer van Pogačnik se boeke in Engels.

Die lede van die Šempas-familie het in 'n tipiese leefstyl van 'n hippie-gemeenskap geleef. [Afbeelding regs] Hulle het groente verbou (en was vegetariërs); versamel kruie, en berei natuurlike middels; sonder elektrisiteit, koerante of radio geleef het; en nie geld gebruik het nie (Fowkes 2015: 103). Hulle het kunswerke vervaardig van gesmee yster, gekerfde hout, verbrande klei en geweef Pogacnik5materiaal, volgens ontwerpe, of "denkpatrone", ontwerp deur Pogačnik. Waarna hulle gemik het, was 'n 'harmonieuse geestelike simbiose' en '' geestelike metamorfose van die mens en die wêreld waarin hulle leef '(Brejc 1978a: 19). Dit is in die Šempas-familie dat die "aarde-genesings" -rituele eers begin plaasvind (Brejc 1978a: 19). Hulle sou later Pogačnik se hoofbesigheid word. Die Šempas-familie het as kunsversameling sy werk by die Luit uitstalling in Graz in 1977, en verteenwoordig Yugoslavia by die Venesiëse Biënnale van 1978, wie se tema die verhouding tussen kuns en natuur was.

Sedert die gemeente in Šempas opgehou het om in 1978 te bestaan, het Pogačnik gewerk om sy eie metode van geomancy, of "Aardgenesing", "lithopuncture" te ontwikkel en te leer. Hy het klipblokke op die Aarde opgerig. Pogacnik6akupunktuurpunte "ten einde" ekologiese genesing "van die plekke te stimuleer. In hierdie klipblokke het hy meestal abstrak, soms blomme, esoteriese simbole wat hy "kosmogramme" genoem het. [Image regs] Pogačnik het die "kosmogram" in esoteriese terme gedefinieer as 'n simbool wat die aartetiese of geestelike-siel dimensies van 'n plek in die genesingsproses "(Pogačnik 1998: 198). Soms, toe "Aarde-akupunktuurpunte" in 'n spesifieke gebied nie toeganklik was nie, het Pogačnik 'n ooreenstemmende stelsel van "vervangende akupunktuurpunte" op 'n ander plek geskep, waarna hy sy "Aarde-genesing" uitgevoer het. Een sodanige projek is in 1990 by die Museum van Moderne Kuns in Ljubljana, met die doel om nege plekke in die stad Ljubljana te genees wat onbereikbaar was vir die kunstenaars. By hierdie geleentheid het Pogačnik "alternatiewe akupunktuurpunte" in die saal van die museum geskep, waar hy sy klippe met die "kosmogramme" geplaas het. Hy het hierdie metode verduidelik as gebruik van die beginsel van korrespondensie tussen mikro- en makrokosmos (Pogačnik 1998 : 163). Die leer van korrespondensie is deur geleerdes geïdentifiseer as een van die fundamentele elemente van die Wes-esoterisme (Faivre 1994: 10).

Die metode wat Pogačnik gebruik om 'n "diagnose" van 'n sekere plek te maak, is gebaseer op die esoteriese idee oor die bestaan ​​van okkulte "energieë" of "vibrasies" wat opgespoor kan word as die esoterisus (self) in die nodige geheim geïnisieer word. kennis en tegnieke. Die geïnisieerde kan ook sy of haar eie intuïsie gebruik om in hierdie onsigbare realiteite te "tune". Byvoorbeeld, Pogačnik ondersoek die gesondheidstoestand van 'n spesifieke gebied bloot deur homself te laat lei deur die "sensitiwiteit" van sy hande (Pogačnik 1998: 162). Hy beweer ook dat hy instruksies ontvang van 'n elementêre genoem Julius, wat hy "die ou salie" noem en van wie hy ook 'n portrettekening gemaak het (Pogačnik 2000: 33). Pogačnik se dogters Ajra en Ana kommunikeer na bewering met die engelse ryk, wat hulle help in die "Aardgenesende" praktyk. Ajra kanale Angel Master Christopher Tragius, en Ana is in kommunikasie met die "Angel of Earth Healing" genoem Devos (Pogačnik 1998: 20).

In 1991 het Pogačnik die amptelike wapen van die nuutgestigte Republiek van Slowenië ontwerp. [Image regs] Volgens Pogačnik, die Sloveense jas Pogacnik7wapens is nog 'n "kosmogram", wat die land op 'n magiese manier beskerm deur oral te verskyn: op amptelike koerante en seëls, op die nasionale vlag, ensovoorts (Pogačnik 1998: 166). Die Sloveense wapen beeld rivier, berg en sterre uit, simbole van die Sloveense landskap, maar dit beeld ook die 'balans tussen die manlike en vroulike beginsels' uit (Ljudmila 2017). In die jaar 2006 word Pogačnik die vise-president van die "Beweging vir Geregtigheid en Ontwikkeling", 'n nie-politieke samelewing vir die "verhoging van die mens se bewussyn" gelei deur Janez Drnovšek (1950-2008), die ongewone "New Age President" van Slowenië (van 2002 tot 2007), wat 'positiewe denke' bevorder en homself as 'n geestelike leier voorgestel het (Črnič 2008).

In die afgelope twee dekades het Pogačnik na vore getree as die voorste figuur in 'n wêreldwye netwerk van "Aardgenesende" groepe. Hy gee lesings in verskillende plekke en organiseer werkswinkels van "Aardgenesing" waarin deelnemers beide artistiek en geestelik betrek word deur hul eie "kosmogramme" in "lithopuncture" -stene te skep en te beitel. Sedert die einde van die twintigste eeu is die basiese idee agter Pogačnik se "Aardgenesende" praktyk die visie van 'n mede-evolusie van die mensdom en die Aarde of Gaia. In die New Age-beweging staan ​​die naam "Gaia" of die "Godin" vir die planeet aarde as 'n bewuste, lewende wese. Volgens Pogačnik gaan Gaia deur belangrike veranderinge sedert die begin van die een-en-twintigste eeu. Sy materiële struktuur word subtieler, "sodat die fyner dimensies van sy bestaan ​​daardeur kan manifesteer." Mense moet hierdie verandering aanpas en leer om met Gaia te kommunikeer deur die "taal van kosmogramme", om die transformasie te help van die aarde en die mensdom. As hulle versuim om dit te doen, sal almal "eindig in verwoesting en onrus" (Pogačnik 2017).

In 1998, saam met sy dogter Ana, het Pogačnik die organisasie "Lifenet" gestig om 'n platform te bied vir mense wat Pogacnik8 die hartlike wens om in gesprek met die bewussyn van die aarde te wees "(Lifenet 2017). Groepe en individue wat lede van Lifenet is, organiseer "Aardgenesing" -projekte, retraites en werkswinkels in verskillende plekke regoor die wêreld. [Image right] Sedert 2008 het Lifenet tweejaarlikse internasionale byeenkomste in Slowenië, Duitsland, die Verenigde Koninkryk, Swede en Kroasië georganiseer. Hierdie is tipiese Nuwe-Testamentiese eko-geestelike byeenkomste met die standaardrepertoire: groepdanse in kringe, vieringe van die somersonstyd, meditasie en uitvoering van verskillende seremonies en oefeninge om met Gaia en sy "web van die lewe" (Gea Viva 2016) te kommunikeer.

Vir sy aanhangers van Lifenet het Pogačnik spesiale Gaia Touch-oefeninge bedink. Hierdie oefeninge word aangebied as 'n soort "joga, toegewy aan samewerking met Gaia en haar bewussyn", en is ontwerp om mense te help om "beter af te stem op die multidimensionele aard van ons tuisplaneet en sy wesens wat tot verskillende vlakke van die werklikheid behoort" ( Earth Energy Network 2017). [Beeld regs] Pogačnik lei ook Lifenet-lede in maandelikse meditasies, met dieselfde doel om kontak te maak met Gaia en die dreigende transformasie daarvan te help. In 2016 is Pogačnik vir daardie jaar aangewys as 'n wêreldse UNESCO-kunstenaar vir vrede. Een van die mees onlangse esoteriese aktivistiese kunsprojekte van Pogačnik was 'n "geopuncture-sirkel": 'n groep van vier-en-twintig "litopuncture" -klipblokke met "kosmogramme", wat hy en 'n groep internasionale kunstenaars in die klein dorpie Visoko besef het. naby Sarajevo, Bosnië.

In die negentigerjare het Bosnië die simbool geword van die burgeroorlog tussen verskillende etniese en godsdienstige groepe wat die voormalige Joego-Slawië geteister het. In Pogačnik se projek is Bosnië die opkomende plek van die toekomstige geestelike transformasie van die hele planeet. Visoko is baie gewild in hedendaagse New Age-kringe as 'n terrein van die sogenaamde Bosniese 'piramides', wat na bewering diegene in Egipte voorafgegaan en hulle in grootte oortref het. Volgens Pogačnik is die doel van die sentrale groep van tien "litopunktuur" -klippe [Beeld regs] wat in Visoko opgerig is, "om die uiteenlopende eenhede van die Visoko-piramidesisteem wakker te maak sodat hulle aktief kan raak op die huidige oomblik van die evolusie van die aarde" (Pogačnik 1990a).

IMAGES

Beeld #1: Foto van Marko Pogačnik.
Beeld #2: Pogačnik se diagram Interkontinentale Groepprojek Amerika-Europa (1970).
Beeld #3: 'n Blad uit die OHO-groep se joernaal van hul "geestelike skoolopleiding" in die Sloweense natuur, wat hul ritueel beskryf om 'n "aantekening" in die vorm van 'n kruis te maak onder die invloed van psigoaktiewe stowwe (1970).
Image #4: Buckminster Fuller-lesings voor die simbool wat deur Pogačnik en die Šempas-familie ontwerp is, tydens die eerste New Age World Congress in Florence (1978).
Beeld #5: Pogačnik se artistieke New Age gemeente Šempas Familie, in Šempas dorp, Slowenië (1977). Foto: Bojan Brecelj.
Image #6: Pogačnik met een van sy "lithopuncture" klippe met 'n beitel "kosmogram" daarop.
Image #7: Die amptelike Slowaakse wapen, wat Pogačnik geskep in 1991, as 'n "kosmogram" van sy vaderland.
Image #8: Vyfde internasionale byeenkoms van Pogačnik se Lifenet-organisasie, Brač-eiland, Kroasië. Mense dans binne 'n klip sirkel installasie geïnspireer deur Pogačnik se "lithopuncture" werk (2016).
Beeld #9: Illustrasie van een van die "Gaia Touch" oefeninge wat deur Pogačnik uitgevind is.
Image #10: Pogačnik se "lithopuncture" -projek het in die omgewing van die beroemde Bosniese "piramides" (2016) gerealiseer.

Verwysings

Brejc, Tomaž. 1978. "OHO as 'n artistieke fenomeen 1966-1971." Pp. 13-18 in Die Nuwe kunspraktyk in Yugoslavia 1966-1978, geredigeer deur Marijan Susovski. Zagreb: Gallery of Contemporary Art Zagreb.

Brejc, Tomaž. 1978a. "Die familie by Šempas." Pp.18-19 in Die Nuwe kunspraktyk in Yugoslavia 1966-1978, geredigeer deur Marijan Susovski. Zagreb: Gallery of Contemporary Art Zagreb.

Črnič, Aleš, 2008. "Die veranderende konsep van die nuwe era: 'n Gevallestudie van geestelike transformasie van die Slowaakse president." Tydskrif vir Alternatiewe Spiritualiteite en New Age Studies 4: 17-29.

Aarde Energie Netwerk. 2017. "Gaia Touch." Toegang verkry vanaf http://www.Earthenergynetwork.co.uk/index.php/gaia-touch/ op 18 April 2017.

Faivre, Antoine. 1994. Toegang tot Wes-Esoterisme. Albany: SUNY Press.

Fowkes, Maja. 2015. Die Groenblok. Neo-avant-garde Kuns en Ekologie onder Sosialisme. Boedapest / New York: CEU Press.

Gea Viva. 2016. "5th International Lifenet byeenkoms." Toegang verkry vanaf https://www.youtube.com/watch?v=1v5wr73iF9U op 18 April 2017.

Hanegraaff, Wouter J. 2013. "Entheogene esoterisisme." Pp. 392-409 in Eietydse Esoterisme, geredigeer deur Egil Asprem en Kennet Granholm. Londen / New York: Routledge.

Lewitt, Sol. 1967. "Paragrawe op Konseptuele Kuns." Artforum (vol. 5 / 10). Toegang verkry vanaf http://www.corner-college.com/udb/cproVozeFxParagraphs_on_Conceptual_Art._Sol_leWitt.pdf op 18 April 2017.

Lifenet. 2017. "Oor Ons." Toegang verkry vanaf http://www.lebensnetz-geomantie.de/lebensnetz-en.html op 18 April 2017.

Ljudmila. 2017. “Sloveense nasionale simbole - die Sloveense wapen.” Toegang verkry vanaf http://www.ljudmila.org/pogacnik/Stran9.html op 18 April 2017.

Moderna Galerija. 2013. “Die hede en teenwoordigheid: herhaling 4 - mikropolitieke situasies.” Toegang verkry vanaf http://old.mg-lj.si/node/1086 op 18 April 2017.

na 1978. 'N kongres wat die ondenkbare gewaag het. "Pp. 266-70 in Associations Transnationales (5 / 1978). Toegang verkry vanaf https://www.laetusinpraesens.org/pdfs/1978_5_3.pdf op 18 April 2017.

Partridge, Christopher. 2005. Die Herbetovering van die Weste. Algehele Spiritualiteite, Sacralisasie, Populêre Kultuur en Okkulture, Twee volumes. Londen / New York: T&T Clark International.

Pogačnik, Marko. 2017a. "Die konsep van Aardgenesing het verander." Toegang verkry vanaf http://www.markopogacnik.com/?page_id=258 op 18 April 2017.

Pogačnik, Marko. 2017b. "Geopunctuurkringe." Toegang verkry vanaf http://www.markopogacnik.com/?page_id=888 op 18 April 2017.

Pogačnik, Marko. 2001. Elementarna bića: Inteligencija Zemlje i prirode [Elementêre Wezens: Aarde en Natuur Intelligensie]. Belgrado: Snežana Tufegdžić.

Pogačnik, Marko. 2000. Aardeveranderinge, menslike lot: Omgaan met die hulp van die openbaring van St John. Findhorn: Findhorn Press.

Pogačnik, Marko, 1998. Genesing van die hart van die aarde: herstel van die subtiele vlakke van die lewe. Findhorm: Findhorn Press.

Sontag, Susan. 2002 [1966]. Style van radikale wil. New York: Picador.

Žerovc, Beti. 2013. "Die OHO-lêers: Onderhoud met Marko Pogačnik." Artmargins aanlyn. Toegang verkry vanaf http://www.artmargins.com/index.php/interview-with-marko-poganik op 18 April 2017.

Žerovc, Beti. 2011. "Die OHO-lêers: Onderhoud met David Nez." Artmargins aanlyn. Toegang verkry vanaf http://www.artmargins.com/index.php/interview-with-david-nez op 18 April 2017.

Post Datum:
30 April 2017

Deel