Spyros Petritakis

Nikolaos Gyzis

GYZIS TYLINE

1842 (1 Maart): Nikolaos Gyzis (of, in Duits, Nikolaus Gysis) is gebore in die dorp Sklavochori, op die eiland Tinos, in Griekeland.

1854: Gyzis begin studeer aan die School of Arts in Athene, waar hy onder sy onderwysers Duitse Nazarener skilder Ludwig Thiersch was.

1862: Gyzis ontvang 'n beurs van die Evangelistria Foundation of Tinos.

1865: Gyzis arriveer uiteindelik in München, waar hy die res van sy lewe vestig. In Oktober woon hy die voorbereidingsklas van Hermann Anschütz by die München-akademie by.

1868: Gyzis word aanvaar in die klas van Karl von Piloty aan die München Akademie vir Beeldende Kunste.

1869: Sy eerste godsdienstige skildery, Josef in die gevangenis, is deur Gyzis aan die Evangelistriestigting van Tinos geskenk.

1872: Na 'n lang verblyf in die buiteland, besoek Gyzis Griekeland weer vir die eerste keer.

1873: Gyzis ondergaan 'n reis na Anatolië saam met mede-kunstenaar Nikiforos Lytras.

1874: Gyzis keer terug na München en huur saam met Lytras die woonstel wat voorheen as die ateljee van die Duitse skilder en teosoof Gabriel von Max gedien het.

1875: Gyzis word lid van die Art Association "Allotria", waarby verskeie belangrike Duitse kunstenaars ook aangesluit het.

1880: Gyzis word verkies tot erelid van die Akademie vir Beeldende Kunste in München, en twee jaar later begin hy daar werk as onderwysassistent.

1884 (Julie 27): Die Duitse Teosofiese Vereniging is gestig. Dit het in dieselfde jaar (9 Augustus) sy tweede byeenkoms in die Ammerland-villa van Gabriel von Max gehou.

1888: Gyzis is aangestel as professor aan die München-akademie.

1893 (28 Augustus): In 'n brief aan sy skoonsuster Ourania Nazou, verklaar Gyzis dat hy 'n nuwe godsdienstige idee bedink het.

1894: Gyzis begin korrespondeer met Anna May, 'n vriend en klasmaat van sy dogter Penelope.

1898: Met die hulp van Anna May kies Gyzis van sy sketse in swart en wit vir die uitstalling wat in dieselfde jaar in die Glaspalast in München gehou is.

1900 (20 Julie): Die jaarlikse tentoonstelling is in die Glaspalast ingewy; Kyk, die Bruidegom kom was een van die werke wat Gyzis uitgestal het.

1901 (4 Januarie): Gyzis is in München oorlede. 'N Gedenkuitstalling het in die Glaspalast (van Junie tot Oktober) plaasgevind waar Gyzis se werke saam met die van twee ander onlangs oorlede skilders, Arnold Böcklin en Wilhelm Leibl, uitgestal is.

1910 (25 Augustus): Rudolf Steiner het 'n lesing oor Gyzis aan die lede van die Theosophical Society in München gelewer.

1911 (Desember): Wassily Kandinsky (1866-1944) gepubliseer Op die geestelike kuns.

1928: 'n Groot uitstalling van Gyzis se werke is in Athene gereël.

BIOGRAFIE

Nikolaos Gyzis (1842-1910) was 'n prominente Griekse skilder, baie waardeer deur sy tydgenote vir sy vermoë om in sy visuele woordeskat elemente uit die antieke Griekse erfenis, die Bisantynse beeldspraak en die meer onlangse Jugendstil-beweging te verweef. [Beeld regs] Hy het sy hele lewe in München, Duitsland, deurgebring en aanvanklik daar gestudeer voordat hy 'n professor aan die plaaslike Akademie vir Beeldende Kunste geword het vanaf 1888 tot sy dood in 1901. Hy word beskou as die hoofverteenwoordiger van die sogenaamde München Skool beweging, en sy werk het 'n groot impak op Griekse kunsproduksie tydens die fin de siècle en die begin van die twintigste eeu gehad. Onder sy studente in die Akademie was die Oostenrykse drukmaker Alfred Kubin (1877-1959), die Duitse grafiese kunstenaar August Heitmüller (1873-1935), die stelontwerper Ernst Julian Stern (1876-1954), die Roemeense skilder Ştefan Popescu (1872- 1948), en die Poolse skilder Tadeusz Rychter (1873-1943?), wat uiteindelik 'n antroposoof sou word. Gyzis se laat werk, wat tussen akademisisme en nuwe simbolistiese neigings gesweef het, het 'n sensasie onder sy tydgenote veroorsaak, veral in Griekeland (Katsanaki 2016). Ná Gyzis se dood in 1901 het sy laat skilderye die aandag getrek van Rudolf Steiner (1861-1925), destyds 'n prominente teosoof en die toekomstige stigter van antroposofie. Hy het die feit bewonder dat die skilder, op die meridiaan van sy kunslewe, die tradisionele genre-tonele agtergelaat het wat tipies was vir 'n professor in die Akademie en na 'n meer geestelike styl van skilderkuns beweeg het, insluitend vreemde engele wesens en apokaliptiese beelde (Picht). 1951:419-21). [Beeld regs]

Gyzis is op Maart 1, 1842, gebore aan 'n Ortodokse familie in die dorp Sklavochori, op die eiland Tinos. Dit was ook 'n plek met 'n sterk Katolieke erfenis en 'n groot Katolieke bevolking. Tinos, 'n eiland wat deel uitmaak van die Noord-Cyclades-groep, is veral bekend vir sy bekende beeldhouers en skilders, maar bly ook 'n baie belangrike godsdienstige sentrum, veral na die ontdekking in 1823 van die sogenaamde wonderbaarlike ikoon van die Virgin Panagia in die ruïnes van 'n ou kerk toegewy aan Sint Johannes die Doper en die daaropvolgende oprigting van die Kerk van Panagia Evangelistria in 1880 (Missirli 2002: 339). Sedert die negentiende eeu het Tinos 'n prominente plek van Marian-bedevaart en godsdienstige toerisme gebly. Die belangrikheid daarvan in Griekeland is vergelykbaar met dié van Lourdes vir Katolieke in Frankryk.

Gyzis het in Athene in 1850 gevestig en by 1854 begin sy studies aan die Skool vir Kuns. Onder sy onderwysers was die Duitse skilder van godsdienstige vakke, deel van die Nazarene-beweging, Ludwig Thiersch (1825-1909), wat gekrediteer word met die bekendstelling van Westerse elemente in die Oosterse beeldende tradisie. Volgens Kaiser was Thiersch besig met die Slawiese opvatting van "Sobornost" (ongeveer vertaal as "versoening" of "gemeenskap") en die Kerk van St Nikodemos in Athene (die plaaslike Russies-Ortodokse Kerk), wat deur hom versier is , het hierdie bekommernis (Kaiser 2014) gemanifesteer. Die voorstanders van "Sobornost" was die bevordering van 'n begrip van die Kerk as 'n vakbond tussen verskillende Christelike breuke en, aan die ander kant, bied 'n alternatief vir ongebreidelde individualisme aan deur 'n soort universele liefde en onbeperkte solidariteit te onderskryf. Dus, hiërargie en geïnstitusionaliseerde godsdiens is dikwels gesien onder 'n kritiese lens. Selfs nadat Gyzis na München verskuif het, het hy nogtans 'n korrespondensie met Thiersch gehandhaaf, met uitsig oor verskeie artistieke vakke (Kaiser 2014: 195).

Met die hulp van sy vriend Nikiforos Lytras (1832-1904), ook 'n vooraanstaande Griekse skilder wat aan die München Akademie studeer, het Gyzis kennis gemaak met die welgestelde Tinianse sakeman Nikolaos Nazos (wat later sy skoonpa geword het), wat tussenbeide getree het. namens hom by die Evangelistria Foundation, wat die toekenning van 'n beurs verseker (Missirli 2002: 341). Die Evangelistria-stigting van Tinos het kulturele bewustheid onderskryf deur beurse aan jong talentvolle skilders en beeldhouers toe te ken, en sodoende die geleentheid te bied om opleiding in belangrike kunssentrums in die buiteland te ontvang, om hul eie kulturele idees te verdiep en terug te voer in Griekeland. Na 'n mate van vertraging is die beurs van Gyzis in 1865 goedgekeur en vanaf die hawe van Syros, deur Triëst, Wene en Salzburg, het hy uiteindelik in München aangekom, waar hy hom die res van sy lewe gevestig het. In Oktober van dieselfde jaar woon hy die voorbereidingsklas van Hermann Anschütz (1802-1880) by die München-akademie by, en een jaar later word hy opgelei deur die Hongaarse skilder Alexander von Wagner (1838-1919). In 1868 word Gyzis in die klas van Karl von Piloty (1826-1886) aan die München Akademie vir Beeldende Kunste aanvaar. In 1869 bemaak Gyzis sy eerste godsdienstige skildery, Josef in die gevangenis (1868), aan die Evangelistria Foundation (waar dit nog steeds is), as 'n teken van dank vir sy ondersteuning. Een jaar later, nog 'n godsdienstige werk, Judith en Holofernes (1869), is voltooi. Die komposisionele benadering sowel as die kleuroorsetting van hierdie vroeë werke is sterk deurdring deur die onderrigmetode van von Piloty, een van die belangrikste Duitse verteenwoordigers van die sogenaamde historiese realisme (Didaskalou 1999: 143).

In 1872, na 'n lang verblyf in die buiteland, besoek Gyzis Griekeland vir die eerste keer weer en ontvang groot lof vir sy artistieke meesterskap. Die volgende jaar ondergaan Gyzis 'n reis na Anatolië met Lytras. In 1874 keer hy terug na München en huur saam met Lytras die ateljee wat aan die Duitse skilder behoort het, en later Theosophist, Gabriel von Max (1840-1915) (Missirli 2002: 346). Terselfdertyd het Gyzis stelselmatig begin deelneem aan die jaarlikse en internasionale uitstallings in die Glaspalast in München.

In 1875 word Gyzis lid van die kunsvereniging "Allotria", waarby baie belangrike Duitse kunstenaars ook aangesluit het (Missirli 2002: 347). In 1876 verloof Gyzis met Nikolaos Nazos se dogter, Artemis Nazou (1854-1929), met wie hy in die loop van die volgende jaar trou na 'n vlugtige reis na Griekeland. Terselfdertyd het sy reputasie as skilder floreer toe hy sy skilderye op internasionale plekke begin uitstal het, soos die wêreldtentoonstelling in Parys in 1878. In 1880 word hy verkies tot erelid van die Akademie vir Beeldende Kunste in München, en twee jaar later begin hy daar as onderwysassistent werk. In 1888 word Gyzis uiteindelik aangestel as professor in die München-akademie, met 'n jaarlikse loon van 4.200 Duitse punte (Didaskalou 1991: 150). In 1887, onder die indruk van die internasionale reputasie wat die skilder in Europa verwerf het, het die Griekse regering hom opdrag gegee om die vaandel vir die Nasionale en Kapodistrian Universiteit van Athene te ontwerp. Gyzis se loopbaan was op die spits toe hy in 1896 die diploma ontwerp vir die eerste moderne Olimpiese Spele wat in Athene gehou word. Volgens die skilder was die onderwerp wat in die diploma uitgebeeld word die “Annunciasie van Griekeland” [Ευαγγελισμός της Ελλάδος] (Drosinis 1953: 210).

Soos uit sy korrespondensie afgelei kan word, het Gyzis teen die vroeë 1890's 'n soort godsdienskrisis ondergaan en behep geraak met grootse godsdienstige projekte (Didaskalou 1993:188). Op 28 Augustus 1893, in 'n brief aan sy skoonsuster Ourania Nazou, het Gyzis verklaar dat hy 'n nuwe godsdienstige idee uitgedink het. In 1894 het hy begin korrespondeer met Anna May (1864-1954), 'n vriend en klasmaat van sy dogter Penelope (1879-1947). Met May se hulp, in 1898, het Gyzis sommige van sy sketse in swart en wit gekies vir die München se Glaspalast-uitstalling van dieselfde jaar. Die sketse is beskou as produkte van musikale inspirasie, en die meeste van hulle het godsdienstige temas ondersoek. Op 20 Julie 1900 het die Jaarlikse Uitstalling in die Glaspalast verskeie werke van Gyzis vertoon, o.a. Kyk, die Bruidegom kom. Hierdie en ander godsdienstige skilderye het 'n obsessie met spiritualiteit en die idees van dood en oordeel geopenbaar. [Beeld regs] Die donker atmosfeer wat hierdie skilderye aan die kyker gee, kan deels te wyte wees aan die verwoestende nederlaag wat die Grieke gely het in wat dit in Griekeland bekend staan ​​as die Ongelukkige Oorlog, wat in 1897 tussen die Koninkryk van Griekeland en die Ottomaanse geveg is. Ryk.

Die verskillende sketse, studies en tekeninge van hierdie tydperk, wat nou in private versamelings en museums in Griekeland bewaar word, onthul dat die skilder daardie gefragmenteerde visioene vanuit 'n onsigbare wêreld as musikale variasies op 'n "groter tema", dit wil sê die herstel van spiritualiteit, opgevat het. . [Beeld regs] Gyzis was nie tevrede met 'n geordende sintese nie, maar het eerder probeer om hierdie "groter tema" te omskryf deur met verskillende artistieke media te werk of onvoorsiene vertellings te brei, wat die garing geleidelik voor die kyker se oë afwikkel. Die sketse en tekeninge, wat dikwels die naam dra Triomf van Godsdiens or Stigting van Geloof (sedert 1894), beeld strawwe aartsengele uit in 'n majestueuse en statuksagtige houding, met vlammende swaarde en vertrap op die ou slang, Satan (Didaskalou 1991: 124-25) [Image regs]. Vir Gyzis het die onvermoeide stryd wat hy uitgebeeld het, gestaan ​​vir die ewige geveg tussen Gees en Materie, 'n onderwerp wat dikwels in Teosofiese kringe (Petritakis 2013) bespreek word. Gyzis het in sy tekening nadrukkelijk na hierdie idee verwys Die oorwinning van die Gees oor die saak, bedoel as die boonste deel van 'n groter samestelling, getiteld Die Nuwe Eeu (1899-1900), waarvan verskeie studies en olietekeninge behoue ​​bly.

Die mees gevierde skildery van Gyzis, in hierdie konteks, was egter die reeds genoemde Kyk, die Bruidegom kom (1899-1900, 2 x 2 m.), Wat as tema die aankoms van die Bruidegom (in Grieks, Nymphios), 'n diens van die Ortodokse Kerk wat die voorbereiding vir die koms van die Messias simboliseer. [Image regs] Trouens, Gyzis het veral 'n boek genoem Hermeneia (1730-1734) deur Dionysius van Fourna (c. 1670 – na 1744), 'n handleiding van ikonografie, wat 'n sintetiese Evangelieverslag van die lewe van Jesus Christus verskaf het. Gyzis het hierdie boek gesoek in 'n brief gedateer 1886 (Kalligas 1981:176-88; Drosinis 1953:176-78). Die skildery beeld Christus uit, wie se figuur deur verskeie vuurringe na vore kom, wat heftig in draaikolkbewegings oprol tot by die rande van die prent, waar die engele leërskare vernuf (Petritakis 2014). 'n Toneel wat die Val van Satan is ewe bedoel om die onderste deel van die samestelling (Kalligas 1981) te beset.

Gyzis se religieuse werke demonstreer 'n voldonge artistieke vaardigheid en 'n geïntegreerde meetkundige uitdrukking, veral ten opsigte van die gebruik van sirkelvormige en elliptiese vorms, wat 'n indruk van "verborge harmonie" gee (Kalligas 1981:72; Petritakis 2016:89). Marcel Montandon (1875-1940), wat een jaar na Gyzis se dood 'n biografie van die skilder gepubliseer het, het bogenoemde stelling bevestig (Montandon 1902:118). Verder dra die speels ritmiese, lewendige, maar steeds vasberade slag wat deur hierdie werke loop, oor na die kyker 'n gevoel van onvolledigheid. Met sy reeks tekeninge gemaak met Indiese ink op fotografiese foelie, bedoel om voor 'n ligbron gesien te word ('n tegniek wat deur Gyzis self uitgevind is), het die skilder 'n anderwêreldse heelal laat deurskemer, soos die een wat deur Spiritualistiese mediums verken is. [Beeld regs] Net so roep die sketse in swart papier met wit kryt, wat hy in 1898 met Anna May se hulp vervaardig het (Drosinis 1953:235), die idee van 'n jukstaposisie tussen 'n aardse werklikheid en 'n geestelike andersheid op. Laasgenoemde is van die Beierse regering gekoop en word nou in Staatliche Graphische Sammlung in München gehou.

Gyzis is op 4 Januarie 1901 in München oorlede. Sy monument is gebeeldhou deur die Duitse kunstenaar Heinrich Waderé (1865-1950). 'N Monumentale gedenkuitstalling het in Junie tot Oktober 1901 in die Glaspalast in München plaasgevind. Die werke van Gyzis is saam met twee ander onlangs oorlede skilders, Arnold Böcklin (1827-1901) en Wilhelm Leibl (1844-1900), uitgestal. Die bruidegom sowel as sketse van die Triomf van Godsdiens was ook te sien. Eers na sewe en twintig jaar is 'n groot uitstalling van Gyzis se werke in Griekeland georganiseer in Iliou Melathron (Heinrich Schliemann's Mansion) in Athene, georganiseer deur die Society of Art Devotees en Gyzis se seun, Telemachus (1884-1964).

'N Interessante vraag het betrekking op die verhouding van Gyzis met Theosofie, 'n beweging waarin verskeie van sy vriende en medewerkers diep geïnteresseerd was. Gyzis het nooit by die Duitse Teosofiese Vereniging aangesluit nie, en dit lyk ook nie asof hy bewus was daarvan dat Teosofiese idees gedurende sy leeftyd in Griekeland in omloop was nie. Trouens, die Teosofiese Vereniging in Athene is baie later, in 1928, gestig (Matthiopoulos 2005: 249). In 1979, tydens 'n gesprek met die Griekse kritikus en kurator Marilena Kassimati in München, het Ewald Petritschek (1917-1997, die kleinseun van Gyzis en die seun van Penelope Gyzis) gesê dat die skilder tydens die skemer van sy lewe vertroud was met die teosofiese literatuur (Kassimati). 2002: 45-46). In sy korrespondensie het Gyzis egter nooit verwys na teosofiese boeke of spesifieke teosofiese idees nie. Verder is Gyzis se tydskrifte, wat in die besit van sy seun, Telemachus was, tydens die lugbomaanvalle op 7 Januarie 1944 naby die lughawe in Athene verbrand (Didaskalou 1991: 1). Dit sou dus riskant wees om tot die gevolgtrekking te kom dat Gyzis 'n ortodokse teosofis was.

'N Fassinasie vir Spiritualisme is destyds deur baie kunstenaars en intellektuele gedeel, veral onder die München-afskeiders Albert von Keller (1844-1920) en Gabriel von Max (Loers 1995; Danzker 2010). Die Duitse Teosofiese Vereniging is gestig op 27 Julie 1884. Die Genootskap het op 9 Augustus in dieselfde jaar sy tweede byeenkoms in Gabriel von Max se Ammerland-villa, suid van München, gehou en von Max het diep betrokke geraak by Teosofiese en Spiritualistiese aangeleenthede. In 1886 is die Duitse Teosofiese Vereniging egter ontbind in die nasleep van die kontroversies waar Madame Helena Blavatsky (1831-1891), die Internasionale leier van die Genootskap, daarvan beskuldig word dat sy die briewe wat sy beweer dat sy ontvang het van die geheimsinnige Meesters op 'n bedrieglike manier voorgelê het. Von Keller en von Max, saam met die geneesheer Albert von Schrenk-Notzing (1862-1929), het die Psychologische Gesellschaft (Psychological Society) gevorm, geskoei op die Society for Psychical Research in Engeland. Tog kan ons nie aantoon dat Gyzis direkte kontak met die Sielkundige Vereniging gehad het nie.

Beide Keller en Gyzis was lede van die Künstlergesellschaft Allotria (Kunsvereniging Allotria), waaruit later die Munich Secession ontstaan ​​het. Die Kunsvereniging Allotria is in 1873 gestig deur Franz von Lenbach (1836-1904), 'n baie goeie vriend van Gyzis, wat ook die herdenkingsinleiding tot Montandon se boek geskryf het. Wat tot dusver onopgemerk gebly het, is die feit dat Gyzis in 1895 die voorblad vir die geïllustreerde tydskrif ontwerp het Über Land und Meer (Oor Land en See), wat oorvloedig is in Masonic simbole [Image regs]. 'N Lid van die redaksie van die tydskrif, Ludwig Gärtner, was ook 'n lid van die Psigologiese Vereniging (Petritakis 2013).

Oor die algemeen beskou die Griekse kunsgeskiedenis Gyzis se werk as 'n gesprek met die Klassieke en Bisantynse kuns, die twee hoofdrade wat na bewering deur die hedendaagse Griekse beskawing geloop het. Soos Matthiopoulos korrek aangedui het, is Gyzis se laat werk deur die intellektuele milieu van Griekeland met 'n sekere ongemak beskou en sodoende toegepas, en volgehoue ​​pogings is aangewend om dit van sy mistieke en simboliese elemente te suiwer: met ander woorde om sy 'luride' te onderwerp. modernisering ”en verdring dit met meer representatiewe denksisteme en ideologieë (Kaklamanos 1901: 27-28, Matthiopoulos 2005: 541). Kalligas het benadruk dat 'Gyzis se godsdienstige werke die tradisionele Christelike ikonografie verryk met 'n nuwe figuur, 'n figuur wat nie as suiwer Ortodoks of suiwer Westers beskou kan word nie. Dit is in wese Christelik ”(Kalligas 1981: 175). Soortgelyke denkpatrone het tot in onlangse tye die veld van die Griekse kunsgeskiedenis deurspek, wat die begrip van Gyzis se laat simbolistiese werk in sy sosio-kulturele en ideologiese konteks dwarsboom (Danos 2015: 11-22). Gegewe die situasie wat in die negentiende-eeuse artistieke lewe in Griekeland geheers het, kon slegs 'n beperkte kring kunstenaars en geletterdes in Athene en in die Griekse diaspora die vrae verstaan ​​wat Gyzis se skilderye gestel het (Matthiopoulos 2016).

Na die afsterwe van die skilder in 1901 en die gepaardgaande tentoonstellings van sy skilderye in Glaspalast, het dit blykbaar 'n sekere "teosofiese aura" rondom sy werk gevorm. Anna May, 'n privaatstudent van Gyzis, het 'n sekere rol in daardie rigting gespeel. Haar vader, Heinrich May (1825-1915), was Gyzis se private dokter tydens die moeilike laat jare van die skilder, toe Anna die rol van die kunstenaar se muse vertolk het, wie se raad of opinie oor verskillende aangeleenthede hy dikwels sou aanvra.

Margarita Hauschka, die susterskind van Anna May, het berig dat in die ateljee van Anna in Adalbertsstrasse, in die omgewing van die München-tak van die Theosophical Society, 'n foto hang, vermoedelik met die titel Die Majesteit van God (Majestät Gottes), blykbaar 'n eksemplaar van Gyzis ' Kyk, die Bruidegom kom, indien nie dieselfde werk nie. Toe Tadeusz Rychter, 'n jong skilder uit Pole, vroeër verbonde was aan die kulturele modernistiese milieu van die politieke kabaret Kleiner grüner Ballon in Krakau. en 'n student van Gyzis, die ateljee kom huur en die beeld gesien het, het hy dit dadelik herken en gevra om dit in die woonstel te hou. Anna May het die aanbod van die hand gewys en Rychter het uiteindelik 'n klein replika van die oorspronklike werk gemaak (Hauschka 1975: 188). Interessant genoeg het 'n sterk erotiese verhouding ontstaan ​​uit hierdie toevallige gebeurtenis, hoewel Anna May se ouers dit sterk teëgestaan ​​het, aangesien hulle sterk Katolieke was en Rychter 'n stoere teosoof was. Ons kan dus vermoed dat Rychter in die eerste maande van 1910 na Anna May in die teosofie geïndoktrineer het, na Berlyn verhuis het om lesings deur Rudolf Steiner by te woon. Dit moes destyds gewees het dat Rychter Steiner se aandag op die Griekse skilder gevestig het (Petritakis 2016: 84-85). Verder is daar bewyse dat 'n afskrif van die bruidegom versier die perseel van die München-tak van die Theosophical Society en was baie geliefd deur sy lede (Bracker 2004: 61).

Gedurende 1907 en 1910 het Anna May, sowel as Rychter, as stelontwerpers gewerk vir Steiner's Mystery Plays in München, dit wil sê in die tyd wat Steiner 'n lesing oor Gyzis aan die Munich Theosophical Society gelewer het (Levy 2003). Verder het May ’n opdrag van Steiner ontvang vir ’n skildery wat die Johannesbau in München sou versier, ’n voorloper van die Goetheanum Steiner sou later in Dornach, naby Basel, Switserland, bou as die wêreldhoofkwartier van Antroposofie (Zander 2007:819). Dit is ontwerp as 'n drieluik wat die verskillende stadiums van die mistieke Christendom moet uitbeeld, van Salomo as sy voorloper tot die

Heilige Graal en tot Rosicrucianism. Die werk het in baie opsigte herinner aan Gyzis se laat-godsdienstige projekte, veral wat simboliek en komposisionele rangskikking betref (Petritakis 2014). Dit word egter slegs vir ons bewaar deur 'n deursigtigheid wat deur May se niggie (Hauschka 1975) gehou word, aangesien die oorspronklike skildery, een keer in die Hamburger Waldorfschule, die Antroposofiese hoërskool in Hamburg, tydens die bomaanvalle in die Tweede Wêreldoorlog vernietig is ( Hauschka 1975:187). [Beeld regs] In Februarie 1918 het May die drieluik in die München-galery uitgestal Das Reich, gelei deur antroposofie en alchemis Alexander von Bernus (1880-1965), en later dieselfde jaar in die Glaspalast, onder die laaste naam May-Kerpen (Petritakis 2016: 84-85). In 1924, nadat hy 'n opdrag van die uitgewery Christliche Kunst ontvang het, verhuis Rychter saam met Anna May, nou sy vrou, na Palestina. In 1939 het Rychter se spore verlore gegaan kort nadat hy die opdrag gekry het om 'n kerk naby Radom, in Pole, te restoureer. Blykbaar is hy in 1943 deur die Nazi's vermoor (Levy 2003; Bracker 2004: 62). Daarna woon Anna May as 'n soort "kluisenaar" in 'n klein Arabiese huis, wat spoedig die eerste antroposofiese sentrum in Palestina word, 'n ontmoetingsentrum vir buitelanders en vriende (Gottlieb 1954: 128-29). Anna May het beperkte kontak met ander antroposofiste gekweek, meestal Joodse uitgewekenes uit Sentraal-Europa. Dit sluit in Eva Levy uit Wenen (gebore Eva Rosenberg, 1924-2011), wat later, in 1942, getroud is met die prominente antroposof en pionier van die Sionistiese beweging, Michael Levy (1913-1998), of argitek Bruno Eljahu Friedjung, ook gebore in Wene, in 1906 (Bracker 2004: 62).

Voordat Anna May met Rychter na Palestina vertrek, was sy sterk verbonde aan die Künstlergruppe Aenigma, waaraan sy en Rychter gehou het. Hierdie groep, wat tussen 1918 en 1932 gesamentlik uitgestal is, is gestig deur Maria Strakosch-Giesler (1877-1970), 'n voormalige Kandinsky-student, en Irma von Duczyńska (1869-1932), wat albei 'n akademiese kunsopleiding ontvang het en vurige feministe met avant-garde neigings (Fäth 2015). Gyzis se werk was ook baie bekend aan die kunstenaarsgroep Aenigma, wat hoofsaaklik deur Rudolf Steiner bestuur is en wie se lede die toesig van sy lesings en volgelinge van sy idees was.

Na Gyzis se dood het Rudolf Steiner, toe 'n leier van die Duitse Teosofiese Vereniging, begin assosieer met kontemporêre kunsgroepe en was gretig om sy idees oor kuns bekend te stel aan jong kunsstudente wat sy lesings bygewoon het en sodoende 'n manier gevind het om sy aktiwiteite in die Duitse samelewing. Die Internasionale Teosofiese Kongres wat hy in 1907 in München (18-21 Mei) gereël het, is bygewoon deur 600 mense, waarvan die meeste afkomstig was van Duitssprekende lande, Engeland, Frankryk en Amerika, maar ook uit Rusland en Skandinawië (Zander 2007: 1067 -076).

In 1910 het Rudolf Steiner voor die lede van die Teosofiese Genootskap in München die verborgenheidsdrama van die Franse teosis Édouard Schuré (1841-1929) voorgelê. Die kinders van Lucifer, sowel as sy eie Rosicrucian spel Die Portaal van Inisiasie (Zander 1998). Op 25 Augustus lewer hy sy lesing oor Gyzis. Steiner se lesing oor Gyzis is belangrik, want dit was die eerste keer dat Steiner so goed aan 'n kontemporêre skilder dink dat hy 'n hele lesing aan hom opgedra het. Hy het selfs beveel dat 'n fotografiese reproduksie van die skildery in kleiner formaat gemaak moet word, wat nou in die Steiner-argief in Dornach bewaar word (Petritakis 2016: 84). Dit blyk dat Gyzis se skilderye baie bewondering onder die vriende van Steiner (wat later die Antroposofiese gemeenskap gevorm het) gepluk het, veral Kyk, die Bruidegom kom, waaraan Steiner sy lesing hoofsaaklik toegewy het. Steiner noem die skildery "Deur die lig, die liefde" [Aus dem Lichte, die Liebe]. Hy het op die manier verwys na 'n Oos-Christologiese leer, nou verwant aan die idee van Sobornost, wat wyd versprei is in simboliese sirkels, veral in dié rondom die Russiese filosoof Vyacheslav Ivanov (1866-1949) en die komponis Alexander Scriabin (1872- 1915) (Petritakis 2018).

In sy lesing het Steiner die aandag van die gehoor gevestig op die twee kosmiese sfere wat in die boonste gedeelte van Gyzis se toneel gloei, en dit korrek gekorreleer met die ontstaanstoneel deur Michelangelo (1475-1564) in die Cappella Sistina in Rome. Verder het hy aangevoer dat die toneel die oomblik weerspieël waarop die nuwe God hierbo sweef om die wêreld te skep, terwyl die ou God vertrek om gesloopte skulpe van die ou ryk agter te laat (Steiner 1953). Op die oomblik het Steiner se benadering 'n draai gemaak na meer esoteries-Christelike idees. Soos Max Gümbel-Seiling (1879-1967), 'n lid van die Duitse Teosofiese Vereniging en later van die Antroposofiese Vereniging (wat gedurende die somer bygedra het tot die voorbereiding van die Mystery Plays in München), onthou het, het Steiner die twee sfere van die skildery met 'n verdere kosmologiese betekenis. Hy het aangevoer dat, in Blavatskyan-terme, die antieke planeet aan die linkerkant van die toneel die astronomiese periode van manvantara (manifestasie) en die nuwe een aan die regterkant, die tydperk van PRALAYA (terugtrekking) (Gümbel-Seiling 1946: 53; Petritakis 2016: 87).

Elders in sy lesing het Steiner klem gelê op die gebruik van goudkleurige kleure oor die gesigte en swaarde van die engele, en dit beskou as 'n manifestasie van die straling wat voortspruit uit die 'Gees van Elohim'. Hy verbind die indigo-blou kleur met vinnige toewyding en nederigheid en rooi met kuisheid. Aangesien die estetiese voorliefde van die Duitse Teosowe meer na die Madonnas van Raphael (1483-1520) neig, het Steiner sy gehoor vermaan om nie verbaas te wees oor die sketsagtige, dampe kleur van die skildery nie (Steiner 1953: 424). Hierdie opmerking is belangrik, aangesien dit aandui dat Steiner tradisionele Rosicruciaanse trope agterlaat en besig is met meer eksperimentele, 'n mens kan sê, meer avant-garde strewes. Net so sal Steiner in sy lesings oor kuns in Dornach verder uitbrei oor die verband tussen blou-indigo, wat 'n sentrifugale kwaliteit het, en geel-oranje, wat sentripetaal is (Petritakis 2014). Die kunstenaar Maria Strakosch-Giesler het onthou hoe Steiner hierdie gebruik van blou-indigo in 'n reeks voorbeelde getoon het, van Cimabue (ongeveer 1240-1302) en Giotto (1267-1337) tot Filippo Lippi (1406-1469) (Strakosch-Giesler 1955 : 29; Petritakis 2014).

Miskien was dit juis Steiner se ontmoeting met Gyzis se beelde wat hom aangespoor het om sy nuwe idees oor die kunsteorie te bedink of uit te druk, hoofsaaklik gewortel in die nalatenskap van die Duitse digter Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) (Halfen 2007). Steiner bevorder hierdie idees in die hedendaagse artistieke milieu, in 'n belangrike periode van sy lewe toe hy probeer het om van die okkulte en estetiese idees van die internasionale teosofiese leier Annie Besant (1847-1933) te skei en beter aan te pas by die historiese transformasies van die Duitse samelewing. (Petritakis 2013). Die reaktualisering van Goethe's Farbenlehre (teorie van kleure) as 'n "historiese noodsaaklikheid" vir jong kunstenaars, duidelik aangedui deur die voorbeeld van Wassily Kandinsky (1866-1944), wat self Steiner se lesings bygewoon het en wat die invloed van Theosofie in sy seminale teoretiese werk erken het. Wat die Geestelike in Kuns betref, het saamgeval met die herlewing van die esoteriese Christendom wat bevorder is deur die toekomstige stigter van Antroposofie (Petritakis 2013, 2016).

FOTO **

** Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.

Image #1: Nikolaos Gyzis in sy ateljee in die 1890s. Foto deur Elias van Bommel.
Beeld #2: Nikolaos Gyzis, Kyk, die Bruidegom kom (voorbereidende skets, 1899-1900). Olietekening op doek, Athene, Nasionale Galery, inv. Π.574 / 4.
Beeld #3: Nikolaos Gyzis, Kyk, die Bruidegom kom (voorbereidende skets, 1899-1900). Olietekening op doek, Athene, Nasionale Galery, inv. Π.574 / 1.
Beeld #4: Nikolaos Gyzis, aartsengel (studeer van die Die Stigting van Geloof), ca. 1894. Olietekening op doek, Athene, Benaki Museum, inv. ΓΕ _24317.
Beeld #5: Nikolaos Gyzis, Kyk, die Bruidegom kom (1899-1900). Olie op doek, Athene, Nasionale Galery, inv. Π.641.
Beeld #6: Nikolaos Gyzis, Val van Satan (?), 1890-1900. Indiese ink op fotografiese foelie, Athene, Nasionale Galery, inv. Π.628 / 17.
Image #7: Nikolaos Gyzis, frontispice wat die Fame uitbeeld, vir die tydskrif Über Land und Meer (1895).
Beeld #8: Anna May-Rychter, Die Triptych of Grail, deursigtigheid bewaar deur Margarita Hauschka (die oorspronklike is nou verlore). Rudolf Steiner-argief, Goetheanum, Dornach.

Verwysings

Bracker, Hans-Jürgen. 2004. "Eine frühe Botin der Anthroposophie in Palästina: Zum 50. Todestag der Malerin Anna Rychter-Mei. "Pp. 61-63 in Novalis Zeitschrift für europäisches Denken, 58: 3.

Danos, Antonis. 2015. “Idealistiese 'Grand Visions', van Nikolaos Gyzis tot Konstantinos Parthenis: die onbekende simbolistiese wortels van die Griekse modernisme.” Bladsy 11-22 in Die simboliese wortels van moderne kuns, geredigeer deur Michelle Facos en Thor J. Mednick. Farnham (Surrey, Engeland) en Burlington (Vermont): Ashgate.

Danzker, Jo-Anne Birnie, en Gian Casper Bott. 2010. Séance: Albert von Keller en die okkulte. Washington: Universiteit van Washington Press.

Didaskalou, Konstantinos. 1999. Νικόλαος Γύζης (1842-1901). Η συλλογή van οικογένειας van καλλιτέχνη by Μόναχο [Nikolaos Gyzis (1842-1901): Die versameling van die kunstenaarsfamilie in München]. Thessaloniki: Reprotime.

Didaskalou, Konstantinos. 1993. Der Münchner Nachlass von Nikolaus Gysis, Twee volumes. München: np

Didaskalou, Konstantinos. 1991. Genre- en allegoriese Malerei von Nikolaus Gyse. Ph.D. Verhandeling. LMU, München.

Drosinis, Georgios en Lampros Koromilas. 1953. Επιστολαί van Νικολάου Γύζη [Korrespondensie van Nikolaos Gyzis]. Athene: Eklogi Editions.

Fäth, Reinhold, en David Voda. 2015. Aenigma. Hundert Jahre antroposofiese Art. Řevnice: Arbor Vitae.

Gottlieb, M. 1954. "Anna von Rychter-Mei." Pp. 128-29 in Mitteilungen aus der antroposophischen Arbeit in Deutschland 29.

Gümbel-Seiling, Max. 1946. My Rudolf Steiner in München. Den Haag: Die nuwe Boekerij.

Halfen, Roland, Walter Kugler en Dino Wendtland. 2007. Rudolf Steiner - das malerische Werk: mit Erläuterungen und einem dokumentarischen Anhang. Dornach: Rudolf-Steiner Verlag.

Hauschka, Margarethe. 1975. “Das Triptychon 'Gral' von Anna May.” Pp. 187-90 in Das Goetheanum, Wochenschrift für Anthroposophie, 54: 24.

Kaiser, Hanna. 2014. Ludwig Thiersch in Athen um 1850. Neobyzantinismus in Kontext van Philhellenismus. Ph.D. Verhandeling, LMU, München.

Kaklamanos, Dimitrios. 1901. Νικόλαος Γύζης [Nikolaos Gyzis]. Athene: Estia.

Kalligas, Marinos. 1981. Νικόλας Γύζης, η ζωή en dit έργο van [Nikolaos Gyzis: sy lewe en werk]. Athene: Die opvoedkundige stigting van die Nasionale Bank van Griekeland.

Kassimati, Marilena. 2002. "Η καλλιτεχνική προσωπικότητα του Νικολάου Γύζη μέσα από το ημερολόγιο, τις επιστολές του και τις καταγραφές άλλων καλλιτεχνών: μια νέα ανάγνωση της 'ελληνικότητας." [Die artistieke persoonlikheid van Nikolaos Gyzis soos gesien in sy joernaal, sy briewe en die getuienisse van die ander kunstenaars: 'n nuwe lees van Gyzis se "Grieksheid"]. Pp. 37-70 in Νικόλαος Γύζης: Ο Τήνιος εθνικός ζωγράφος [Nikolaos Gyzis: Die Nasionale Skilder van Tinos], konferensieverrigtinge geredigeer deur Kostas Danousis, Athene: Studievereniging van Tinos, 2002.

Katsanaki, Maria. 2016. "Nikolaos Gysis (1842-1901) en die erkenningskritiek van die ses - wat alle reglemente van die derniere dekades van die XIX e siècle: Historia, Gloria, Beiere."Pp. 47-69 in Quêtes die modernite (s) artistique (s) dans les Balkans au tournant du XX e siècle, geredigeer deur Catherine Méneux en Adriana Sotropa, colloquium-verrigtinge, 8-9 November, Université Paris 1 Panthéon Sorbonne, site de l'HiCSA et du centre François-Georges Pariset, Parys 2013. Toegang verkry vanaf http://hicsa.univ-paris1.fr/documents/pdf/PublicationsLigne/Colloque%20Balkans/03_katsanaki.pdf op 30 Maart 2017.

Heffing, Eva. 2003. "Anna Mei-Rychter." P. 506 in Antroposofie im 20. Jahrhundert, uitgegee deur Bodo von Plato. Dornach: Verlag am Goetheanum.

Loers, Veit, en Pia Witzmann. 1995. "Münchens Okkultistisches Netzwerk." Pp. 238-44 in Okkultismus und Avantgarde: von Munch bis Mondrian, 1900-1915, Geredigeer deur Bernd Apke en Ingrid Ehrhardt. Ostfildern: Editie Tertium.

Matthiopoulos, Eugenios D. 2016. “La réception du symbolisme en Grèce à travers l'œuvre de Costis Parthénis pendant la période 1900-1930.” Pp. 9-46 in Quêtes de modernité (s) artistique (s) dans les Balkans au tournant du XXe siècle, geredigeer deur Catherine Méneux en Adriana Sotropa. Verrigtinge van Internasionale Konferensie, Université Parys 1 Panthéon Sorbonne, Parys, November 8-9, 2013. Parys: HICSA, Centre François-Georges Pariset. Toegang verkry vanaf http://hicsa.univ-paris1.fr/documents/pdf/PublicationsLigne/Colloque%20Balkans/02_1_matthiopoulos.pdf op 1 April 2017.

Matthiopoulos, Eugenios D. 2008. “Η θεωρία της 'Ελληνικότητας' του Μαρίνου Καλλιγά,” [Marinos Kalligas se teorie van “Grieksheid”]. Bladsy 331-56 in Ιστορικά [Historika] 25: 49.

Matthiopoulos, Eugenios D. 2005. Η τέχνη πτεροφυεί in οδύνη. Η πρόσληψη van νεορομαντισμού by πεδίο van ιδεολογίας en van θεωρίας van τέχνης en van τεχνοκριτικής στην Griekeland [Art Spring Vleugels in Sorrow: Die Ontvangs van Neo-Romantiek in die Realm van Ideologie, Kuns Teorie, en Kuns Kritiek in Griekeland]. Athene: Potamos Uitgewers.

Missirli, Nelli. 2002. Νικόλαος Γύζης, 1842-1901 [Nikolaos Gyzis]. Athene: Adam (Eerste Uitgawe, Athene: Adam, 1995).

Montandon, Marcel. 1902. Gysis. Bielefeld en Leipzig: Velhagen & Klasing.

Petritakis, Spyros. 2018. “The 'Figure in the Carpet': MK Čiurlionis and the Synthesis of the Arts.” In Studie in Musiek, Kuns en Prestasie van Romantiek tot Postmodernisme: Die Musikalisering van Kuns, geredigeer deur Diane Silverthorne. New York: Bloomsbury Akademiese Uitgewerswese [komende].

Petritakis, Spyros. 2016. “Quand le miroir devient lampion: aspect de la réception de l'œuvre tardive de Nikolaus Gysis entre Athènes et Munich.” Bladsy 71-97 in Quêtes die modernite (s) artistique (s) dans les Balkans au tournant du XX e siècle, geredigeer deur Catherine Méneux en Adriana Sotropa, konferensieverrigtinge, 8-9 November, Université Paris 1 Panthéon Sorbonne, site de l'HiCSA et du centre François-Georges Pariset, Parys 2013. Toegang verkry vanaf http://hicsa.univ-paris1.fr/documents/pdf/PublicationsLigne/Colloque%20Balkans/04_petritakis.pdf on 30 March 2017.

Petritakis, Spyros. 2014. "Die ontvangs van Nikolaos Gyzis se 'Kyk, die bruidegom kom' deur Rudolf Steiner in 1910 in München: sy ideologiese perseel en eggo." Referaat gelewer tydens die konferensie Wes-Esoterisme in Oos-Sentraal-Europa oor die Eeue, Budapest, Julie 4, 2014.

Petritakis, Spyros. 2013. “'Deur die lig, die liefde': die laat godsdienstige werk van Nikolaos Gyzis (1842-1901) Onder die lig van die teosofiese leer in München in die 1890's.” Referaat gelewer tydens die konferensie Betowerde Moderniteite: Teosofie en die Kunste in die Moderne Wêreld, Amsterdam, September 25, 2013.

Picht, Carlo Septimus. 1951. "Nikolaus Gyse. Zum Gedenken en Seinem 50. Todestag (Januarie 4, 1951). "Pp. 419-21 in Blätter für Anthroposophie 3, no. 12.

Steiner, Rudolf. 1951. "Aus dem Lichte die Liebe." Pp. 421-26 in Blätter für Anthroposophie 3: 12.

Strakosch-Giesler, Maria. 1955. Die Erlöste Sphinx. Über die Darstellung der menschlichen Gestalt in Bild-und Glanzfarben. Freiburg: Novalis - Verlag.

Zander, Helmut. 2007. Antroposofie in Deutschland: Theosophische Weltanschauung und Gesellschaftliche Praxis, 1884-1945, Twee volumes. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht.

Zander, Helmut. 1998. "Ästhetische Erfahrung: Mysterientheater von Edouard Schure zu Wassily Kandinsky." Pp. 203-21 in Mystiek, Mysticisme en Modernite en Allemagne autour die 1900, geredigeer deur Moritz Bassler en Hildegard Chatellier. Konferensieverrigtinge, Universiteit van Straatsburg, 1996. Straatsburg: Persen Universitaires die Strasbourg.

Post Datum:
17 April 2017

Deel