Maurice Chabas

MAURICE CHABAS TYLINE

1862 (26 September): Maurice Chabas is gebore in Nantes, Frankryk.

1878: Chabas betree die Académie des Beaux-Arts in Nantes.

1883-1888: Chabas het sy studies voortgesit aan Académie Julian in Parys onder Bouguereau en Robert-Fleury.

1889: Chabas het die boek The Great Initiates, van Édouard Schuré, toenemend geïnteresseerd in mistiek en esoterisme.

1892: Chabas stal sy werke uit in Pour l'Art, 'n sirkel wat tussen 1892 en 1895 aktief was en wat 'n kuns genaamd 'idealisties' bevorder.

1892-1897: Chabas word uitgestal in die Salons Rose + Croix.

1892: In die eerste Salon Rose + Croix het Chabas uitgestal Erraticité (Erraticness), 'n skildery waardeer deur kritici en beskou as die vroegste voorbeeld van 'n "okkulte kuns."

1893: Chabas word uitgestal  Les Voix de l'au-delà (Stemme uit die hiernamaals).

1894: Joséphin Péladan, leier van die Rosekruis, noem Chabas onder die skilders wat die toekoms van kuns van groot belang sou hê.

1896: Chabas is gelys onder die uitstallers in die eerste Salon d'Art Idéaliste, georganiseer deur die Belgiese skilder Jean Delville.

1900-1914: Chabas se ateljee het vergaderings bygewoon wat bygewoon is deur skrywers (insluitende toekomstige Nobelpryswenners), akademici en esoteriese meesters.

1914 (22 Maart): Chabas het in die Parys se artistieke afdeling van die Theosofiese Orde van die Ster in die Ooste, en daarna in die Orde se tydskrif, die lesing gepubliseer Du rôle social de l'art. Sa puissance de suggestie, considérée comme mode d'évolution de l'individu et des collectivités (Die sosiale rol van die kuns: sy krag van voorstelle beskou as 'n tol vir die evolusie van individue en samelewings).

1917: Chabas word lid van die Studio Lodge van die Franse Teosofiese Vereniging, op daardie stadium die belangrikste teosofiese lodge in Parys.

1918-1921: Chabas het die mistieke boek geskryf Les Psaumes d'Amour Spirituel (Die Psalms van Geestelike Liefde), wat in 1921 gepubliseer is met 'n voorwoord van sterrekundige Camille Flammarion, 'n Spiritualis en 'n Teosier.

1921: Chabas uitgestal by die Société Agni, wat teosofiste en filosowe insluit.

1922: Skyfies met Chabas se skilderye oor die opstanding word geprojekteer tydens 'n lesing deur astroloog en esoteriese skrywer Paul Le Cour oor Les États immuables die la Matière et les forces inconnues (Die onveranderlike state van die saak en die onbekende magte) by die Institut Metapsychique International, Parys.

1926: Chabas se werk is bespreek in verskeie artikels wat deur die Katolieke tydskrif gepubliseer is Regnabit, wat ook bydraes deur esoterici insluit.

1926: 'n Uitstalling van die godsdienstige werke van Chabas is georganiseer in La Palette Française, Parys.

1928 (28 Junie): Chabas het in Sorbonne lesings gegee Le Rôle social de l'art et la mission de l'artiste (Die sosiale rol van kuns en die missie van die kunstenaar).

1929:  Les trois Activites humaines (Drie menslike aktiwiteite) deur Valentine Reynaud, president van die Studio Lodge of the Theosophical Society, met illustrasies deur Chabas, is gepubliseer.

1947 (11 Desember): Na 'n lang tydperk van stilte sterf Chabas in Versailles, Frankryk.

BIOGRAFIE

'N Essensiële aspek van die werk van Maurice Chabas (1862-1947) [Beeld regs] is sy verhouding met die groter artistieke verskynsel bekend as simboliek of "idealisme" tussen die einde van die negentiende en die begin van die twintigste eeu. Chabas was 'n mistieke kunstenaar wat tydens sy hele loopbaan deur sy kuns gepropageer het sy diepgeeste geestelike oortuigings, veral sy oortuiging dat die siel die liggaam sal oorleef (sien Palma 2004, 2004, 2008, 2009) . Voordat hy 'n teosier geword het, was Chabas 'n passievolle ondersteuner van Rosicrucianism en het hy by elke Salon de la Rose + Croix uitgestal tussen 1892 en 1897. Later sou sy verbeelding en sy passie vir innovasie hom egter tot suiwer en eenvoudiger vorme lei, en hy het uiteindelik 'n abstrakte kuns vry van enige verwysing na die werklikheid omhels. Sy nie-figuurlike skilderye het progressief meer eteriese, lig en kleurvol geword. Chabas het geglo dat abstrakte kuns natuurlik voordelig was om die Christelike verborgenhede te kommunikeer. Hy was teen alle vorme van artistieke formalisme, en is oortuig dat kuns en spiritualiteit nou saamhang. Vorm was maar die voertuig vir a geestelike boodskap. Chabas het geglo dat verskeie vorms nodig was, want die Goddelike is intrinsiek multiform. [Image regs]

Maurice Chabas is op 26 September 1862 in Nantes, Frankryk, gebore in 'n gekultiveerde en geleerde gesin. In 1878 betree hy die Académie des Beaux-Arts in Nantes. In 1883, op een en twintigste ouderdom, studeer hy verder in Parys aan die beroemde Académie Julian, onder William Bouguereau (1825-1905) en Tony Robert-Fleury (1837-1911), by wie hy die basiese tegnieke van skilderkuns sou leer. . Hy het tot 1888 by Julian gebly.

In 1892 het die Belgiese simbolistiese skilder en teosoof Jean Delville (1867-1953), wat verskeie esoteriese en okkulte belangstellings met Chabas gedeel het, die sirkel Pour l'Art (wat tussen 1892 en 1895 aktief was) in Brussel gestig, wat sy beroep as 'idealisties' omskryf. . ” Die Belgiese digter Émile Verhaeren (1855-1916) het die eerste tentoonstelling van Pour l'Art in die Brusselse dagblad beoordeel La Nasie op November 19, 1892, skryf:

Hierdie skilders is regtig idealisties. Daar is verskeie van hulle in Pour L'Art. Delville, Ciamberlani, Fabry, Séon, Chabas, Filiger, Jacque, Trachsel, Verkade is die hoofname. Almal toon durf in die uitvinding, hardkoppigheid om 'n soort kuns voor te stel wat tot dusver misverstaan ​​is, onverskilligheid voor die publiek die skouers ophaal ... veral Chabas reis deur sterre en wolke op sy ewige reis (Verhaeren 1892).

In 1896 stal Chabas weer uit op 'n ander inisiatief van Delville, die eerste Salon d'Art Idéaliste.

In 1891 het Joséphin Péladan (1858-1918) 'n nuwe Rosicrucian-bestelling, La Rose + Croix du Temple et du Graal, ook bekend as Rose + Croix Catholique. Een van sy eerste metgeselle was die Franse digter Saint-Pol-Roux (1861-1940). In 1894 het Péladan die boek gepubliseer L'Art idéaliste et mystique, wat sy teorie van estetika (Péladan 1894) aangebied het. In dieselfde jaar het hy die eerste Salon de la Rose + Croix georganiseer, met 'n konsert met musiek van Erik Satie (1866-1925) ingewy. Die salonne het voortgegaan totdat 1897 en Chabas aan almal deelgeneem het (sien Pincus-Witten 1976, Da Silva 1991). By die eerste salon het Chabas uitgestal Erraticité (Erraticness), 'n skildery waardeer deur kritici en beskou as die vroegste voorbeeld van 'n "okkulte kuns." In 1893 het Chabas uitgestal  Les Voix de l'au-delà (Stemme uit die hiernamaals). Verskeie ander skilderye deur Chabas het betrekking op die kommunikasie tussen die lewende en die dooies. [Image regs]

Elke salon was 'n groot sosiale gebeurtenis, aangesien Parys gesamentlik die vreemde atmosfeer wou geniet, insluitende verbranding van reukwerk, orrelmusiek, Wagneriese trompette en blomme oral. Digter en esoteriese skrywer Leonon de Larmandie (1851-1921) het 'n lewende oorsig van die eerste Salon in sy boek gelaat. L'Entr'acte ideaal. Hy het opgemerk dat "Chabas, met sy skildery op wisselvalligheid, ons na die astrale wêreld geneem het, met sy groot cavalcade van die siele in die eteriese oneindigheid. Chabas is een van die eerste kunstenaars wat die okkulte eerlik in hul skilderye omhels het "(Larmandie 1903: 14). Péladan het Chabas gelys onder die skilders wat die toekoms van die kunste wesenlik sou beïnvloed, saam met Armand Point (1860-1932), Louis Welden Hawkins (1849-1910), Alexandre Séon (1855-1917), Pinckney Marcius-Simons (1865 of 1867-1909), Edmond Aman-Jean (1858-1936), Ferdinand Hodler (1853-1918), Alphonse Osbert (1857-1939) en André des Gachons (1871-1951) (Péladan en Marquet de Vasselot 1894: 1) .

Chabas is wyd bewonder by die Salons Rose + Croix, te danke aan sy fassinerende mistieke skilderye, en het vinnig bekend geword. Skielik is hierdie jong kunstenaar gesoek en bewonder deur koningin Elizabeth van België (1876-1965), die koning en koningin van Roemenië, digters, akademici en Rooms-Katolieke biskoppe.

Die Groot begin
, 'n bespreking van die geheime geskiedenis van die groot godsdienste deur die Elsassiese teosoof Édouard Schuré (1841-1929), is in 1889 gepubliseer en 'n Europese beste verkoper geword. Elke Vrydag het Schuré sy gaste in die rue d'Assas ontvang in 'n sitkamer versier deur vier groot skilderye van Chabas. Dit was nie 'n tipiese Paryse salon nie, want gaste het morele, geestelike en af ​​en toe sosiale probleme bespreek, maar veral gefokus op esoterisme, wat in werklikheid een van sy belangrikste sentrums in Parys was. Chabas, 'n vriend en 'n groot bewonderaar van Schuré, het hierdie byeenkomste so gereeld as moontlik bygewoon. Gaste bespreek onderwerpe wat wissel van Indië tot Plato (ongeveer 427-347 v.G.J.) of Pythagoras (ongeveer 580-495 v.G.J.) (vgl. Roux 1931). Schuré het egter verkies om weg te bly van okkultisme, wat miskien nie die geval was vir Chabas nie.

Chabas, in werklikheid, beskou as die grootste werk vir elke mens die soeke na God binne homself of haarself 'n okkulte kennis te ontwikkel en verborge kragte uit die onderbewussyn te laat ontstaan. Hy het dit die 'eenheid met die Goddelike Gees' genoem, wat binne ons is, maar slegs bereik kan word as ons meesters van ons liggame word deur alle onsuiwerhede uit die weg te ruim. Chabas het Goethe (1749-1832), 'n vrymesselaar wat belangstel in Rosicruciaanse oorlewering, aangehaal met die doel dat 'u nie die koninkryk van God hier of daar moet soek nie, dit is in u binneste'. Die skilder het geglo dat die siel deur liefde en wysheid sou ontwikkel en met die Goddelike sou identifiseer. 'N Tipiese voorstelling van hierdie idees is Chabas se Marche à deux vers l'au-delà ('N paartjie wat na die hiernamaals begin), wat by die Musée du Petit Palais in Genève was voordat dit aan 'n private versamelaar verkoop is. [Image regs]

Chabas was nou bekend en goed af, en het verhuis na 'n groter huis by 3, Villa Sainte-Foy in Neuilly-sur-Seine. Sy ateljee het nog 'n gewilde kulturele Paryse salon geword, waar verskeie belangrike persoonlikhede gereeld bymekaar gekom het. Hulle sluit skrywers in, sommige van hulle toekomstige Nobelpryswenners, soos Maurice Maeterlinck (1862-1949), en Leon Bloy (1846-1917); akademici, soos sosioloog Lucien Levy-Bruhl (1857-1939); fisioloog Charles Richet (1850-1935, 'n ander Nobelpryswenners); sterrekundige Camille Flammarion (1842-1925), wat ook 'n Spiritualis en 'n Teosier was; Katolieke teoloë, soos Vader Antonin Sertillanges (1863-1948); en esoterici, soos Schuré, Péladan, en René Guénon (1886-1951). Laasgenoemde het aan die wetenskaplikes gesê dat ons hedendaagse wetenskappe maar 'n oorblyfsel is van sekere groot verlore primordiale wetenskappe, kan esoterisme help om te herstel. Hierdie byeenkomste het gereeld aangegaan tot die Eerste Wêreldoorlog. Vergadering soveel verskillende denkers, en die lees van esoteriese boeke uit die Weste en die Ooste, het gegenereer wat Chabas geglo het sy "profetiese bewussyn" was. Hierdie bewussyn het voortdurend vorms gevorm binne die raamwerk van wat hy genoem het "Die missie van die kunstenaar," wat die oneindigheid in die eindige vang en die gehoor na 'n hoër dimensie lei. Chabas was ook geïnteresseerd in Christelike Wetenskap en het vir 'n rukkie homself 'n Christenwetenskaplike genoem (sien Reiss-de Palma 2004: 82) gedurende die jare van die Eerste Wêreldoorlog.

Op 22 Maart 1914 het Chabas 'n lesing gehou waarvan die titel sy belangrikste intellektuele en artistieke bekommernisse hervat het in die Paryse artistieke afdeling van die Orde van die Ster in die Ooste, die Teosofiese organisasie wat gefokus was op die Messiaanse rol van Jiddu Krishnamurti (1895-1986 ). Die titel was Du rôle social de l'art. Sa puissance de suggestie, considérée comme mode d'évolution de l'individu et des collectivités (Die sosiale rol van die kuns: sy krag van voorstel word beskou as 'n instrument vir die evolusie van individue en samelewings). Die lesing sou in die Order se tydskrif gepubliseer word, Die Herald van die Ster, op Julie 11, 1914 (Chabas 1914).

Die lesing het in vintage Chabas-styl begin met die stelling dat kuns die siele van die gehoor moet verhef en na die hoër gebiede. Daar volg die aanspraak dat elke ware kunstenaar 'n energieke sentrum is, 'n lewende en selfs tasbare verband met die groot magte wat verantwoordelik is vir die evolusie van ons wêreld. Kunstenaars, het Chabas daarop aangedring, het 'n heilige rol: "Hulle werke sluit 'n belangrike beginsel van die hoogste orde in, en is die sigbare materialisering van die groot hoogste gedagtes, waarvan die inspirasie voortvloei uit die suiwer bronne van die hoër en meer harmonieuse ryk." Chabas, die kunswerk, ver van 'n blote statiese en lewenslose voorwerp, is 'n lewende organisme. Maar nie elke werk wat beweer dat dit kuns is nie; eerder, slegs 'n klein groepie kunstenaars word voorberei deur 'n lewe van oorweging om 'n voldoende geestelike evolusie te bereik en 'n spesiale sending te bereik. Eenzaamheid en meditasie is noodsaaklik om geïnisieer te word in die hoogste geheimenisse van die lewe. Chabas het 'n "unieke wet" van die heelal genoem, wat die siel kan begryp terwyl dit in 'n stil toestand hom reinig van laer instinkte en alledaagse begeertes. [Image regs]

Kunstenaars is uniek onder mense vanweë hul besondere kennis, bewustheid van hulself, afstemming met die Hoër Stemme. Maar deur hul skeppings word hulle die voorpunt van 'n soortgelyke evolusie wat as moontlikheid vir alle mense aangebied word. In die sosiale lewe, het Chabas tot die gevolgtrekking gekom, is kunstenaars altyd stil deur hul werke, wat die siele wakker maak en verhef tot hoër wêreld (Chabas 1914). Dit is duidelik dat sommige van die eise van die lesing vir die gehoor ietwat oordrewe gelyk het. Soos teosowe dikwels gedoen het, het Chabas probeer om hulle te verbind met onlangse bevindinge van sterrekunde en fisika.

Dit is nie verbasend dat Chabas sy lesing aan die Orde van die Ster in die Ooste gelewer het nie. In 1917 word hy lid van die Studio Lodge van die Franse Teosofiese Vereniging, op daardie stadium die belangrikste Teosofiese lodge in Parys. Valentine Reynaud (? -1933) was die voorsitter van die vergaderings. Die vergaderings is aanvanklik deur twaalf lede, almal kunstenaars, bygewoon in die Franse hoofkwartier van die Teosofiese Vereniging in Parys. In 1921 publiseer Chabas die mistieke boek Les Psaumes d'Amour Spirituel (The Psalms of Spiritual Love), wat 'n voorwoord van Flammarion (Chabas 1921) bevat. In 1921 het Chabas in die Société Agni uitgestal, wat teosofiste en filosowe ingesluit het. In 1922 word skyfies met Chabas se skilderye oor die opstanding geprojekteer tydens 'n lesing deur Paul Le Cour (1871-1954), 'n astroloog en een van die eerste voorstanders van die idee van 'n komende New Age, op Les États immuables die la Matière et les forces inconnues (The Unchangeable Status of the Matter and the Unknown Forces) aan die Institut métapsychique international in Parys. In 1926 is Chabas se werk bespreek in verskeie artikels wat deur Regnabit, die joernaal van die Katolieke Societe du Rayonnement Intellectual du Sacre Coeur, wat tekste bevat van beide Katolieke teoloë en esoterici.

In dieselfde jaar is 'n suksesvolle uitstalling van die godsdienstige werke van Chabas georganiseer by La Palette Française, Parys. In 1928 is Chabas genooi om lesing by die Sorbonne te bespreek, waar hy bespreek het Le Rôle social de l'art et la mission de l'artiste (The Social Role of Art and the Artist's Mission), waar hy 'n paar idees van sy 1914-lesing in die Orde van die Ster in die Ooste weer ondersoek het. In 1929 publiseer Valentine Reyaud, die president van die Studio Lodge van die Theosophical Society Les trois Activites humaines (Die Drie Menslike Aktiwiteite), met illustrasies deur Chabas.

Soos hy oud geword het, was Chabas egter meer en meer gefokus op mistiek en sy persoonlike geestelike soeke. [Image regs] Hy verwaarloos sy sosiale lewe en selfs sy werk. Hy het geskryf dat "ek moet alles vergeet om alles weer te leer, van nuuts af te leer, sonder om my ondersoek slegs in die koninkryk van vorms te beperk" (Chanteaud-Chabas 1972: 1). Novelist François Mauriac (1885-1970), nog 'n Nobelpryswenners wat met Chabas bevriend was, het aan hom geskryf: "Jy het verstaan ​​dat dit nodig was om jouself te verbeel in Kontemplasie" (Chanteaud-Chabas 1972: 1). 'N Vrywillige ontsnapping, Chabas is op Desember 11, 1947 in Versailles, alleen en sonder die teenwoordigheid van sy familie en naaste vriende, dood.

FOTO **
** Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.
Beeld # 1: Maurice Chabas skildery, Villa Sainte-Foy, Neuilly-sur-Seine, ca. 1905.

Beeld # 2: Maurice Chabas, ekstase (alle skilderye deur Chabas is ongedateer).

Beeld # 3: Maurice Chabas, Les Âmes.

Beeld # 4: Maurice Chabas, Marche à deux vers l'au-delà.

Beeld # 5: Maurice Chabas, Extase mystique dans le Cosmos.

Beeld #6: Maurice Chabas, La Paix jy soir.

Verwysings

Chanteaud-Chabas, Pierre, et al. 1972. Vente de l'atelier Maurice Chabas (1862-1948), 250 peintures, aquarelles ou dessins. Vente, Versailles, Hôtel Rameau, 1 oktober 1972 / commissaire-priseur, Me Georges Blache. Versailles: np

Chabas, Maurice. 1921. Psaumes d'amour spirituel. Parys: Éditions de la Revue contemporaine.

Chabas, Maurice. 1914. “Du Rôle social de l'art.” Bladsy 396-400 in Herald of the Star, Julie. 3: 7.

Da Silva, Jean. 1991. Le Salon die la Rose + Croix, 1892-1897. Parys: Syros-alternatiewe.

de Palma, Myriam. 2009. Maurice Chabas (1862-1947), 'n boodskapvoerder geestelike, Musée de Pont-Aven et Musée de Bourgoin-Jallieu. Parys: Somogy.

de Palma, Myriam. 2008. "Maurice Chabas en los mundos cósmicos."Pp. 394-413 in Kosmos. En busca die los origines; Die Kupka 'n Kubrick, geredigeer deur Arnauld Pierre. Santa Cruz die Tenerife: Tenerife Espacio die las Artes.

de Palma, Myriam. 2004. “Maurice Chabas (1862-1947) et les mondes de l'au-delà.” Bladsy 379-98 in Bulletin de la Société d'Histoire de l'Art français.

Larmandie, [Comte] Leonard de. 1903. L'Entracte ideaal. Parys: Biblioteek Charconac.

Péladan, Joséphin. 1894. L'Art Idéaliste & Mystique: Doctrine de L'Ordre et du Salon Annuel des Rose + Croix. Parys: Chamuel.

Péladan, Josphin, en Anatole Marquet de Vasselot. 1894. "Le Salon du Champ de Mars." La Presse, April 24. 60: geen. 696.

Pincus-Witten, Robert. 1976. Okkulte simboliek in Frankryk: J. Péladan en die Salons de la Rose + Croix. New York en Londen: Garland Publishing.

Reiss-de Palma, Myriam. 2004. “Maurice Chabas (1862-1947): Du Symbolisme à l'Abstraction. Essai et catalogus raisonné. ” Ph.D. Verhandeling. Parys: Université of Paris IV - Sorbonne.

Reynaud, Valentine. 1928. Les Trois activités humaines. Esprit scientifique et sentiment religieux. Occultisme et mysticisme. Leurs rapporteer avec les états sociaux et l'évolution humaine. Ouvrage orné de ses dessins à la plume et au lavis de Maurice Chabas. Parys: Les Presses du Cap.

Roux, Alphonse. 1931. In Memoriam Edouard Schuré. Parys: Éditions de la Revue Mondiale.

Verhaeren, Émile. 1892. "Compte rendu." La Nasie (Brussel), November 19.

Post Datum:
10 April 2017

Deel