Jean Delville

JEAN DELVILLE TYDLYN

1867 (19 Januarie): Jean Delville is gebore in Louvain, België.

1879: Delville neem deel aan die aandklasse by die Brusselse Akademie vir Beeldende Kunste.

1886: Delville maak sy eerste reis na Parys, waar hy die esoteriese meesters Papus en Péladan ontmoet, en die okkulte romanskrywer Villiers de l'Isle-Adam.

1887: Delville het sy eerste uitstalling gehad met die kunsgroep L'Essor.

1887–1888: Delville word deur Papus aan Martinisme voorgestel.

1890: Delville word 'n lid van Kumris, wat terselfdertyd 'n kunssalon en 'n okkulte sirkel was.

1892: Delville verlaat L'Essor en skep die salonne Pour l'Art.

1893: Delville publiseer sy eerste boek, Les Horizons hantés.

1892–1894: Delville neem deel aan die eerste vier Salons Rose + Croix.

1895: Delville stig 'n salon vir 'n 'Idealistiese kuns' in Brussel.

1895: Delville ontvang die Belgiese Prix de Rome vir skilderye.

1897: Delville skilder sy eerste meesterstuk, Die Skool vir Plato.

1897: Delville gepubliseer Le Frisson du Sphinx.

1899: Delville word 'n lid van die Belgiese afdeling Theosophical Society.

1900: Delville gepubliseer Die Nuwe Missie.

1903: Delville word in die vrymesselary by die lodge begin Vriende Filantrope (Grand Orient van Brussel).

1900–1907: Delville skilder sy meesterwerke Die God-mens, liefde vir siele, en Prometheus.

1914–1918: Delville het in ballingskap in Londen gewoon, waar hy aanbiddende meester van die King Albert-lodge van vrymesselary geword het.

1925–1925: Delville was baie aktief as propagandis vir Krishnamurti in België.

1930: Delville breek met die Theosophical Society; Émilie Leclercq ontmoet.

1931–1947: Na die vertrek van sy gesin vertrek Delville in Émilie Leclercq in Mons (België).

1931–1944: In Mons het Delville etlike jare van verhoogde artistieke aktiwiteit geleef, met sy palet wat nou getinte is deur die Art Deco-styl.

1937: Delville eindig sy lang loopbaan as akademikus en professor aan die Belgiese Akademie vir Beeldende Kunste.

1942: Delville het sy libretto vir 'n opera geskryf, zanoni, le Rose + Croix, met tien tekeninge.

1947: Delville voltooi sy skildery Visie de la paix, sy esoteriese testament.

1947: Delville skei van Émilie Leclercq en keer terug na sy familiehuis.

1953 (19 Januarie): Delville is oorlede op die dag van sy ses-en-tagtigste verjaardag in die Forest-gemeente Brussel, België.

BIOGRAFIE

Op 'n vraag oor Jean Delville (1867-1953), [Afbeelding regs], antwoord baie Belge eenvoudig: "Delville, het nog nooit van hom gehoor nie!" Wanneer skilderye soos die Portret van Madame Stuart Merrill (nou in die Brusselse Museum vir Beeldende Kunste), Die Skool vir Plato (by Parys se Musée d'Orsay), of Die liefde vir siele (in die Museum van Elsene, Brussel), word genoem, sal baie hulle herken as ikoniese simbolistiese werke. Sy werke oorleef en plaas Delville onder die groot simbolistiese skilders. Maar die man Delville het verdwyn en sy werke is op 'n manier deur kritici gyselaar geneem om hul skrywer onsigbaar te maak. Gedeeltelik is Delville self die skuld: 'n briljante kunstenaar en intellektueel, maar persoonlik moeilik, was bekend dat hy 'die fyn kuns van vyande maak' beoefen. Sy familie en afstammelinge dra ook 'n deel van die skuld toe hy 'n ontsondigde, amptelike weergawe van sy onstuimige lewe gevorm het, wat hom min steur aan sy esoteriese neigings en hom daarop wys dat hy sy gesin op sewe en sestigjarige ouderdom verlaat het om by 'n jong student te gaan woon. , Émilie Leclercq (1904-1992).

Delville se lewe en loopbaan word sterk gekenmerk deur sy esoteriese belangstellings as 'n Teosof, Martinis en Vrymesselaar. Hy was gebore in Louvain, België, op 19 Januarie 1867. Sy familie het sy aandklasse gesubsidieer aan die Brusselse Akademie vir Beeldende Kunste, waar hy in 1887 sy diploma behaal. L'Homme aux corbeaux, onlangs herontdek in die stowwerige argiewe van die Belgiese Koninklike Biblioteek [Afbeelding regs]. Nog in sy jeug het hy saamgewerk L'Essor, een van die bekendste kunssalonne in België. In 1892 het hy sy eie salon, Pour l'Art, in Brussel gevestig, gevolg in 1895 deur 'n nuwe salon, gewy aan wat hy 'idealistiese kuns' genoem het. In dieselfde jaar 1895 wen hy die gesogte Prix de Rome in die kategorie skilderkuns. In 1897 vervaardig hy sy eerste meesterstuk, Die Skool vir Plato [Beeld regs]. Hy het ook boeke gepubliseer, sowel van esoteriese poësie as van kuns, begin met Les Horizons hantés in 1893 (Delville 1893) en Le Frisson du Sphinx in 1897 (Delville 1897), en bereik sy hoogtepunt in 1900 met Die Nuwe Missie (Delville 1900), gepubliseer met 'n voorwoord van die beroemde Theosophist Édouard Schuré (1841-1929) en in 1910 in Engels vertaal (Delville 1910).

Intussen het Delville hom vinnig aangetrek tot okkultisme. Na 'n reis na Parys in 1886, waar hy ook die simbolistiese skrywer Auguste Villiers de l'Isle-Adam (1838-1889) ontmoet het, wie se belange vir die okkulte bekend was, het hy gereeld met die beroemde esoteriese skrywer Papus begin vergader. (Gérard Encausse, 1865-1916). Papus gaan voort met die stigting van die moderne Martinisme voordat hy bevriend raak met die nietemin gevierde Joséphin Péladan (1858-1918), Papus se medewerker en later mededinger in die herlewing van Rosicrucianism. Péladan sou Delville voorstel aan sy Salons Rose + Croix, wat van meet af aan 'n bevoorregte verhouding bewerkstellig, met die Belg meer die dissipel van die Franse esoteriese meester as sy medewerker. Delville het daarin geslaag om 'n goeie verhouding met Papus en Péladan te handhaaf selfs nadat die twee Franse esoteriese leiers bitter mededingers geword het, en in 1890 'nlid van Kumris (of Kvmris), die Belgiese tak van Papus se Franse Groupe indépendant d'études ésotériques, en 'n organisasie wat terselfdertyd 'n kunssalon en 'n okkulte kring was.

Esoterisme en estetisisme het voortdurend oorvleuel in die werk en privaat lewe van Delville [Beeld regs]. Nadat hy 'Superior Unknown' geword het, die hoogste graad onder die Martiniste, sou Delville ook die hoogste onderskeidings in die Vrymesselary behaal, waar hy in 1903 begin is en aanbiddende meester geword het van twee gesogte lodges: King Albert in Londen, tydens die Eerste Wêreldoorlog. , en Les Amis Philanthropes in Brussel, gedurende die 1920's. Tog was Delville bowenal 'n teosoof, 'n saak waarvoor hy homself tot die rand sou stoot.

Al Delville se skilderye (asook sy vele gedigte), insluitend sy meesterwerke wat tussenin geskilder is1900 en 1907, soos Die God-mens, liefde vir siele [Image regs], en Prometheus, is geïnspireer deur die okkulte, van sy artistieke onderwerpe tot die vorm, kleure en simbole wat hy gebruik het. Simboliek in die algemeen het estetika en esoterisme gekombineer, veral in Frankryk en België. Jean Delville het een van sy hoofverteenwoordigers geword, saam met die ander Belgiese simboliste, soos Fernand Khnopff (1858-1921) en Félicien Rops (1833-1898), en die Franse skilders, veral beïnvloed deur Theosofie en Schuré, bekend as die Nabis .

Sonder enige twyfel was die tydperk van 1890-1914 die vrugbaarste tyd van Delville se artistieke loopbaan. Die Eerste Wêreldoorlog het enkele noemenswaardige patriotiese werke geïnspireer, hoewel dit vandag taamlik kitsch beskou word. Die skilder het in 1899 by die Theosophical Society aangesluit en vinnig sy hoofleier in België geword. In die na-oorlogse periode, tot aan die begin van die dertigerjare, het Delville sy verfkwaste laat val en sy liggaam en siel gemobiliseer vir die jong Indiër Brahmin Jiddu Krishnamurti (1930-1895), gekies deur die Theosophical Society as die wêreldleraar, die 'Nuwe Christus, ”en as sodanig versorg. Die intellektueel briljante en hoogs gekultiveerde Delville sou hom ten volle aan hierdie onwaarskynlike saak toewy deur middel van boeke, tydskrifte, artikels en konferensies (Delville 1913; 1925; 1928) [Beeld regs]. Dit sou aanhou totdat Krishnamurti volwassenheid bereik het en sy rol in 1929 afgekeur het deur te verklaar dat hy nie die Wêreldleraar of 'n nuwe Christus is nie. Vir Delville was dit 'n nederlaag, depressie en breuk.

Aangesien hierdie breuk, wat gelei het tot die skeiding van Delville van die Theosophical Society in 1930, ontvou het, ontmoet die skilder Émilie Leclercq, een van sy studente aan die Academy of Fine Arts. Hulle het gou 'n verhouding begin wat vyftien jaar sou duur. Die skilder het sy gesin verlaat en by Émilie in Mons, België, gaan woon. Voordat hy Leclercq ontmoet het, was Delville oorheersend, 'n leier, 'n hoofman. Met Émilie [Image regs] betree hy 'n nuwe fase van totale isolasie in Mons. Delville was nie meer lid van enige vereniging nie, en afgesien van sy voortgesette werk as onderwyser aan die Belgiese Akademie vir Beeldende Kunste en as kunskritikus, het hy hom meestal daarop toegespits om homself te herbou.

Dit is te verstane dat die familie van Delville sy "Mons-jare" so negatief sou beoordeel. “Niks goeds sou van hulle kom nie”, soos sy seun Olivier dit gestel het in die werk wat hy aan sy vader opgedra het (O. Delville 1984: 43). In werklikheid was die Mons-periode baie artistiek produktief, en Delville het buitengewone lewenskrag getoon in die periode tussen sy sewentigste en tagtigste verjaardag.

Hy was lewendig as professor en dosent vir die Akademie vir Beeldende Kunste. Sewentien van sy drie-en-twintig lesings, almal gepubliseer in die Akademie se bulletins, is in Mons geskryf. As skilder het hy ook baie aktief gebly en sy kreatiwiteit herontdek en 'n paar geïnspireerde Art Deco-werke vervaardig, wat vandag 'n verrassing is vir diegene wat Delville ken as hulle daarvan te wete kom, net omdat hulle so verwaarloos is. In Mons [foto regs] sou Delville verskeie meesterwerke vervaardig in terme van die talent wat daarin toegedraai is en die omvang daarvan, veral die uitstekende Roue du Monde, wat die eiendom is van die Koninklike Museum vir Beeldende Kunste in Antwerpen, hoewel dit ongelukkig in sy reservaat bewaar word eerder as om vertoon te word. Ook as burger het hy lewendigheid getoon as 'n weerstand teen die besettende Duitse magte, en hy het doelbewus teenstrydige werke onder die neuse van die Nazi's vrygestel.

In Mons sou Delville ook 'n soort libretto vir 'n opera skryf: zanoni, le Rose + Croix, gebaseer op die Rosicrucian-roman deur die Britse romanskrywer Edward Bulwer-Lytton (1803–1873). Daar is voorheen gedink dat dit deur die kunstenaar in die vroeë twintigste eeu geskryf is, aangesien die aanvanklike idee uit hierdie tydperk dateer; dit is egter inderdaad in Mons voltooi. Hierdie belangrike werk bestaan ​​uit 'n lang uiteensetting van die esoteriese motiewe van die skrywer, 'n manuskrip van 150 bladsye en tien tekeninge wat deel uitgemaak het van die ontwerpe vir 'n teateraanbieding van die werk (sien Frongia 1984; Guéguen 2016, 2017). Dit was ook in Mons dat Delville 'n soort sou skryf katalogus raisonné van sy werk (met 'n fotoalbum gevul met skote wat tydens die oorlog onder baie moeilike omstandighede geneem is) met die doel om uiteindelik 'n meer volledige uitgawe te publiseer. In hierdie taak word hy bygestaan ​​deur die jong René Harvent (1925-2004), wat 'n bekende sal word beeldhouer. Harvent het elke dag Delville se skilderye in sy werkswinkel waargeneem en aantekeninge gemaak. In 1944 kyk hy hoe hy sy beroemde skilder Portret van Madame Stuart Merrill, wat die amptelike biografieë van Delville, sowel as die Brussel Museum vir Beeldende Kunste, dateer uit 1892. Nie so nie, beweer Harvent: dit is in 1944 voor hom geskilder (let op in die René Harvent-argief, weergegee in Guéguen 2016 : 214).

In 1947 het Delville van Émilie Leclercq geskei en na sy familiehuis in Brussel teruggekeer. In dieselfde jaar het hy sy laaste groot werk voltooi, Visie de la paix, 'n hoogs simboliese skildery wat as sy esoteriese testament beskou kan word [Beeld regs]. Delville is oorlede op 19 Januarie 1953, op die dag van sy ses-en-tagtigste verjaardag in die Forest-gemeente Brussel, België.

Die grootste uitstallings van Delville se werke, met die meeste van sy meesterwerke [Afbeelding regs], is in die een-en-twintigste georganiseer. eeu (Laoureux 2014; Larvová 2015). 'N Ware akademiese studie van Derville het ook redelik onlangs begin (sien Cole 2015), veral met betrekking tot sy verbintenisse met teosofie en esoterisme (Clerbois 2012; Gautier 2011; Gautier 2012; Introvigne 2014; Guéguen 2016, 2017). Verdere studies oor die digter Delville, die musikant Delville en die kunskritikus Delville sou hopelik volg.

FOTO **
** Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.

Beeld # 1: Henri van Haelen (1876-1944), Portret van Jean Delville, 1925. Olie op doek. Privaat versameling.

Beeld # 2: Jean Delville, L'Homme aux corbeaux (Man met kraaie), 1888. Houtskooltekening. Koninklike Biblioteek van België, Brussel.

Beeld # 3: Jean Delville, L'École de Platon, 1897. Olie op doek. Musée d'Orsay, Parys.

Beeld # 4: Jean Delville, L'Homme-Dieu (The God-Man) 1901-1903. Olie op doek. Groeninge Museum, Brugge.

Beeld # 5: Jean Delville, L'Amour des âmes (Love of Souls), 1900. Tempera en gouache op doek. Elsene Museum. Brussel.

Beeld # 6: Jean Delville, Krishnamurti. Ink op papier. 1929.

Beeld # 7: Émilie Leclerq, Portret de Jean Delville1940.

Beeld # 8: Jean Delville, Visie de la paix. 1947. Olie op doek. Privaat versameling.

Beeld # 9: Jean Delville, Prometheus, 1907. Olie op doek. Université libre de Bruxelles, Brussel.

Verwysings

Clerbois Sébastien. 2012. L'Ésotérisme et Le Symbolisme Belge. Antwerpen: Editions Pandora.

Cole Brendan. 2015. Jean Delville: Kuns tussen die natuur en die absolute. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing.

Delville, Jean. 1928. Krishnamurti, révélateur des temps nouveaux. Brussel: Imprimerie de l'Office de Publicité.

Delville, Jean. 1925. La Grande Hiérarchie Occulte et la Venue d'un Instructeur Mondial. Brussel: Les Presses Tilbury.

Delville, Jean. 1913. Le Christ reviendra. Le Christ Futur en Face de L'Église et de la science. Parys: Les Éditions Théosophiques.

Delville, Jean. 1910. Die Nuwe Missie: 'n Studie van Idealisme in Kuns. Vertaal deur Francis Colmer. Londen: Francis Griffiths.

Delville, Jean. 1900. La Mission de l'Art. Étude d'Esthétique Idéaliste. Brussel: G. Balat.

Delville, Jean. 1897. Le Frisson du Sphinx. Brussel: H. Lamertin.

Delville, Jean. 1893. Les Horizons Hantés. Brussel: P. Lacomblez.

Delville Olivier. 1984. Jean Delville, Peintre 1867-1953. Brussel. Uitgawe Laconti.

Frongia, Maria Luisa. 1984. “I Bozzetti di Jean Delville per Le Scene del Dramma Lirico Inedito Zanoni. " Storia dell'arte 51: 137-51.

Gautier, Flaurette. 2012. “Jean Delville et L'occulture Fin de Siècle.” Meester II Verhandeling. Toere: Université François Rabelais.

Gautier, Flaurette. 2011. “L'Écriture Artiste de Jean Delville (1888-1900).” Meester-verhandeling. Toere: Université François Rabelais.

Guéguen Daniel. 2017. Jean Delville: Die ware verhaal . Engelse uitgawe. Parys: Éditions Liénart.

Guéguen, Daniel. 2016. Jean Delville. La Contre-Histoir. Parys: Éditions Liénart.

Introvigne Massimo. 2014. “Zöllner's Knot: Theosophy, Jean Delville (1867-1953), and the Fourth Dimension.” Teosofiese Geskiedenis 17: 84-118.

Laoureux, Denis, red. 2014. Jean Delville (1867–1953), Maître de L'idéal. Parys: Somogy en Namur: Musée Felicien-Rops.

Larvová, Hana, red. 2015. Jean Delville 1867-1953. Praag: City City Gallery en Namur: Musée Félicien Rops.

Post Datum:
5 April 2017

Deel