Nikola Pešić

Marina Abramovic


MARINA ABRAMOVIĆ TYLINE

1946 (November 30): Marina Abramović is in Belgrado, Yugoslavia (vandag Serwië) gebore.

1965: Abramović het haar studies aan die Akademie vir Visuele Kunste in Belgrado begin. Sy lees ook esoteriese literatuur, veral deur HP Blavatsky, en boeke deur Mircea Eliade.

1974: Abramović uitgevoer Ritme 5 (oorspronklik Die Ster van Vuur) in die Studente Kultuursentrum in Belgrado.

1975: Abramović ontmoet die Duitse kunstenaar Ulay, met wie sy tot 1988 gewoon en gewerk het. In hul kuns het die egpaar onder andere alchemiese idees oor die hermafrodiet ondersoek.

1980 / 1981: Abramović en Ulay het ses maande in die Australiese buiteland bestee en plaaslike Aborigines ontmoet.

1981: Abramović en Ulay het hul jaar lange reeks vertonings getiteld Nightsea Crossing, waarin hulle hul belangstelling in "meerjarige wysheid" uitgespreek het as die algemene esoteriese kern van verskillende geestelike en godsdienstige tradisies.

1988: Abramović en Ulay het hul verhouding beëindig. Abramović het begin produseer verbygaande voorwerpe met kristalle en magnete, wie se doel was om haar gehoor te help om 'n "hoër vlak van bewussyn te bereik".

1990: Abramović het haar onderwysloopbaan (1990-2004) by verskillende kunsakademies in Europa begin. Sy het haar georganiseer Die huis skoonmaak student werkswinkels, gebaseer op oefeninge geïnspireer deur GI Gurdjieff, die Boeddhistiese Vipassana meditasie en ander geestelike tradisies.

2010: Abramović uitgevoer Die Kunstenaar is Aanwesig by die Museum van Moderne Kuns in New York. Sy het twee en 'n half maande lank in 'n stoel gesit en die publiek uitgenooi om oor haar te gaan sit en telepatiese gesprek aangaan.

2012: Abramović het in Milaan haar eerste weergawe van Die Abramović Metode, 'n sinkretiese stelsel van oefeninge gerig op geestelike ontwikkeling.

2012 / 13: Abramović het op 'n "geestelike reis" in Brasilië gegaan. Sy ontmoet geestelike "chirurg" en Spiritualistiese medium Johannes van God, wat haar 'n geheimsinnige "huidige" oorgedra het om haar te help om die menslike bewussyn deur kuns te verhoog.

2014: Abramović uitgevoer 512 Ure. Gedurende die sestig-vier-dag lange vertoning het sy probeer om 'n "huidige" met die gehoor te genereer deur middel van verskillende oefeninge.

2015: Abramović het haar "wêreldreis" -onderrig begin. Die Abramović-metode, wat dit in São Paulo, Sydney en Athene aangebied het.

2016: Tydens die Amerikaanse presidensiële veldtog het Abramović onverwags die teiken geword van samesweringsteorieë wat beweer sy was 'n Satanis.

2016: Abramović publiseer haar outobiografiese boek, Loop Deur Mure: 'n Memoir.

BIOGRAFIE

Marina Abramović (b. 1946) [Image regs] is een van die internasionale pioniers van prestasie en liggaams kuns. Haar werk is dikwels geïnterpreteer deur middel van politieke en feministiese lense, terwyl die invloed van Westerse esoterisme nie behoorlik bespreek is nie. Abramović se kuns is egter van die begin af aansienlik beïnvloed deur die New Age en ander hedendaagse 'alternatiewe' spiritualiteite. In die tydperk van haar gesamentlike werk met die Duitse kunstenaar Ulay (Frank Uwe Laysiepen, geb. 1943), het hierdie esoteriese strewes nog meer prominent geword. Later in haar loopbaan het sy haar uitvoerende kuns, wat toenemend die deelname van die publiek insluit, as 'n soort geestelike praktyk aangebied. Uiteindelik ontwikkel sy Die Abramović Metode, 'n sintuiglike geestelike liggaam-gees-opleidingsprogram vir haar volgelinge, wat op verskillende bronne soos New Age, die Armeense esoteriese meester George Ivanovich Gurdjieff (1866? -1949), getrek het. Vipassana meditasie, Brasiliaanse Spiritualisme, en ander.

Abramović is op 30 November 1946 in Belgrado, Joego-Slawië (die huidige Serwië) gebore in 'n gesin van die Kommunistiese elite. Sy het haar vroeë kinderjare buite haar ouerhuis deurgebring by haar ouma aan moederskant, wat 'n gelowige van die Serwies-Ortodokse Kerk was. Die broer van haar ouma se man, biskop Varnava Rosić (1880-1937), was tussen 1930 en 1937 die patriarg van die Serwies-Ortodokse Kerk. In die literatuur oor Abramović, onder meer in tekste wat deur die kunstenaar self geskryf is, word beweer dat haar oom Varnava is as heilige deur die Serwies-Ortodokse Kerk gekanoniseer (Abramović 2004: 36; Stiles 2008: 42; Richards 2010: 42), maar die inligting is nie korrek nie. Đurić-Mišina (2009) noem geen kanonisering in sy uitgebreide biografie oor die patriarg Varnava nie. Ek het Đurić-Mišina gekontak, en hy het bevestig dat Varnava, 'n belangrike figuur in die geskiedenis van die Serwies-Ortodokse Kerk, nie salig of heilig verklaar is nie. Abramović stel glad nie belang in die Christendom en die Serwies-Ortodokse Kerk nie, maar dit lyk asof sy gefassineer is deur die idee dat 'n lid van haar gesin 'n vooraanstaande geestelike leier was.

Gedurende haar studentejare (1965-1970) was Abramović betrokke by die naam van die Joego-Slawiese teenkultuurbeweging. In 1968 neem sy deel aan studentebetogings, geïnspireer deur die idees van die New Left, maar raak gou ontnugter deur die politiek. Aan die ander kant, soos baie van haar eweknieë, was Abramović nogal entoesiasties oor wat Gordan Djurdjevic die "okkulte oplewing" in die Joego-Slawië van die 1970's genoem het (Djurdjevic 2013: 80). As gevolg van haar moeder se politieke invloed in kulturele kringe, het Marina Abramović en haar broer Velimir Abramović (geb. 1952), wat vandag 'n gewilde New Age-outeur in Serwië is, toegang tot die tuisbiblioteke van Belgrado-intellektuele, wat belangrike boeke en tydskrifte besit het. oor esoterisme wat in die pre-sosialistiese Joego-Slawië gepubliseer is. Daar was ook nuut gepubliseerde titels oor die onderwerp, soos die verskillende handboeke van okkultisme wat deur die 'hermetikus' esoteriese skrywer Živorad Mihajlović Slavinski (geb. 1937) geskryf is (Djurdjevic 2013: 84-91). Soos haar biograaf opmerk, was Abramović ook gefassineer deur die geskrifte van die medestigter van die Theosophical Society, Helena Petrovna Blavatsky (1831-1891), en van die Roemeense godsdienstige historikus Mircea Eliade (1907-1986) (Westcott 2010: 41 -42).

By die kuns was Abramović baie beïndruk deur die Duitse kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986), 'n lid van die Antroposofiese Genootskap, en sy idee van die kunstenaar as 'sjaman' en 'geneser' van die samelewing. Toe Beuys, reeds bekend op daardie tydstip, in Belgrado in 1974 besoek het om lesings tydens die kuns manifestasie te gee III April Vergaderings In die Studente Kultuursentrum (SKC) het die jong Abramović "baie tyd saam met hom bestee soos sy kon" (Stokić 2014). Aan die ander kant was baie Nuwe Linker-georiënteerde Joego Slawiese studente glad nie verheug oor die Beuys se prediker-sjamaan en sy versnit van "spiritualiteit" en Marxisme (Denegri 1996: 199; Lončarić 1974).

Beuys was in die gehoor toe Abramović haar bekend gemaak het Ritme 5, aanvanklik getiteld Die Ster van Vuur (Jurčić 1974; Postolović 1974), tydens die III April Vergaderings in die SKC [Image regs]. Abramović druk met petrol en lig 'n groot houtkonstruksie in die vorm van wat maklik herken word as die petokraka ("Vyfpuntige ster van sosialisme " in Serwies), 'n simbool van die regime. Abramović sny haar hare, vinger en tone naels, en gooi dit in die vuur. Toe het sy in die brandende ster neergesit en sodoende die beroemde tekening van 'n man wat in 'n pentagram ingeskryf is, uit die boek van Heinrich Cornelius Agrippa (1486-1535) Die occulta philosophia (1533). Uiteindelik het sy die bewussyn verloor weens die gebrek aan suurstof, en is deur haar kollegas uit die vlamme gered.

In 'n onderhoud wat kort ná hierdie vertoning gegee is, het Abramović aan 'n joernalis verduidelik dat die vorm van petokraka 'Kom ooreen met 'n mens, want dit het vyf punte soos 'n mens het.' Sy het ook gesê dat sy 'elemente van rituele towerkuns' gebruik (Jurčić 1974). Abramović se biograaf berig dat sy verkies om aan te dink petokraka as "die pentagram van die okkulte" (Westcott 2010: 82). Interessant genoeg, 'n soortgelyke identifikasie van petokraka met die pentagram verskyn in Slavinski's Die sielkundige studie van magie (1972), gepubliseer as Die sleutels van psigiese magie (1973). Slavinski, wat die leringe van die Hermetiese Orde van die Goue Dawn (Djurdjevic 2013: 85-86) beskryf het, het in sy boek beskryf wat hy genoem het Die Ritueel van Pentagram of Petokraka, waar hy sy lesers opdrag gegee het om 'n groot te visualiseer petokraka brand met die "blou vlam van brandende gees" (Slavinski 1973: 125).

Abramović het die simbool van pentagram meer eksplisiet in haar gebruik Thomas Lips (1975), uitgevoer in die Krinzinger Gallery in Innsbruck, Oostenryk. [Beeld regs] Die vertoning het met die "Eucharistie" begin, waarin sy by 'n tafel naak gesit het, een kruik heuning geëet en een bottel rooiwyn gedrink het. Toe het sy 'n omgekeerde pentagram aan die muur getrek om die fotografie van Thomas Lips, 'n jong Switserse man wat sy wou verlei (Stokić 2008: 42-44), op dieselfde manier omgekeerde pentagram op haar maag te sny met 'n skeermes Sy het begin bloei en uiteindelik haarself gekruisig op 'n kruis wat uit ysblokke gemaak is.

In 'n aantal Engelse tekste oor Abramović het die sterssimbool beide in Rhythm 5 en Thomas lippe is uitsluitlik geïnterpreteer as die petokraka, dws die vyfpuntige ster van die sosialisme, en die gebruik daarvan as 'n “kritiek op die onderdrukking van die sosialisme” (Richards 2010: 12). Joegoslaviese persknipsels uit daardie tyd onthul egter dat die meeste jong kunskritici baie positief was in hul resensies oor Ritme 5 (Jurčić 1974; Postolović 1974) en die Young Communist League of Yugoslavia (SKOJ) het Abramović selfs 'n kunsprys toegeken vir haar optrede (na 1975). Nog 'n verkeerde bewering wat ons in 'n sekere literatuur oor Abramović in Engels aantref, is dat haar flagellasie en pynverduurende uitvoerings afgelei is van die Serwies-Ortodokse Christelike tradisie (Stokić 2010: 25; Biesenbach 2010: 16). Hierdie bewerings verteenwoordig 'n oningeligte en onkritiese herinterpretasie van Abramović se eie vertellings, wat meestal gebruik word om haar in die Weste te "verkoop" as 'n kunsproduk van die Balkan met intrige "Kommunistiese" en "Ortodokse Christen" -tone (op Abramović se "Balkanization, ”Sien Avgita 2012).

Trouens, die gebruik van Abramović van Christelike simbole en liturgiese elemente sal waarskynlik die inspirasie put uit die esoteriese literatuur, insluitend die van Slavinski Die sleutels van psigiese magie. Slavinski het geskryf oor die twee kragtige magiese simbole, die kruis en die pentagram of petokraka, en albei was teenwoordig in Thomas Lips. Slavinski het ook sy lesers gewaarsku om nie die kruis met die Christendom te identifiseer nie, want dit is sedert die tye van antieke Egipte, meer as 4,000 jaar gelede, lank voor Jesus Christus (Slavinski 1973: 30) as magtige simbool in magie gebruik. Abramović gebruik dus die simbole van die kruis en die pentagram of petokraka in 'n opvoering wat niks met Christendom, Ortodokse of anders te doen gehad het nie. Thomas Lips was toegewyd aan 'n jong man wat sy wou verleen deur middel van iets wat goed as rituele magie beskryf kon word.

In 1975 ontmoet Abramović die Duitse kunstenaar Ulay, met wie sy sou woon en werk tot 1988. Voordat hy Abramović ontmoet het, het Ulay selfportrette geklee as halfman en halfvrou, dit wil sê as 'n hermafrodiet, soos die titel van een van sy foto's van 1973 voorgestel. Nadat die twee kunstenaars verlief geraak het, het hulle die idee van die hermafrodiet in hul gesamentlike werk verken. Die feit dat albei hul verjaarsdae op dieselfde dag gehad het (November 30) het bygedra tot hul esoteriese oortuiging dat hulle eintlik een perfekte bestaan ​​van twee opponerende beginsels, manlik en vroulik, verteenwoordig het. Hulle het die alchemiese idee van die hermafrodiet ondersoek 'n reeks optredes waarin hulle na mekaar gehardloop het en teen hoë spoed gebots het (Verhouding in die ruimte 1976), of spandeer ure met hul lang hare vasgebind (Verhouding in tyd 1977). [Beeld regs] In een onderhoud uit daardie tyd het Abramović gesê: "Ek voel die perfekte mens is 'n hermafrodiet, want dit is 'n halwe man, 'n halwe vrou, maar tog is dit 'n volledige heelal '(Kontova 1978: 43).

In 1980/1981 het die twee kunstenaars ses maande in die Australiese buiteland vertoef. Hulle het plaaslike Aborigines teëgekom, wat Abramović se ou fassinasie met Eliade se beskrywings van sjamane en hul rituele laat herleef het. In hierdie tydperk het die egpaar hulle ook aan hipnose onderwerp, Boeddhisme bestudeer en Indië besoek om deel te neem Vipassana meditasie-retraites. Hul geestelike omnivorisme is weerspieël in 'n reeks van twee en twintig vertonings wat genoem word Nightsea Crossing (1981-1987), georganiseer in verskillende museums regoor die wêreld. Opvoerings het tussen een en sestien dae gedurende die werksure van die museums geduur en was soms liggaamlik veeleisend. Abramović en Ulay sou byvoorbeeld roerloos aan die oorkant van die tafel sit en net na mekaar kyk. Om beter toegang te verkry tot die spesiale soort esoteriese kennis wat hulle gehoop het deur middel van hierdie optredes, het Abramović en Ulay hulle van voedsel onthou, wat soms hul gesondheid beïnvloed het, veral Ulay.

Die egpaar het dit beweer Nightsea Crossing was die uitkoms van hul inisiasie in Australiese Aboriginale wysheid. Maar wat hulle gedoen het, was baie soortgelyk aan tegnieke wat gebruik word Vipassana meditasie. Die titel self verwys na die idee van die "Nachtmeerfahrt" wat deur die Switserse psigoanalis Carl Gustav Jung (1875-1961) gebruik word om die proses van duik in die onbewuste, die "nag see" (Kuhlman 2009: 148) te verduidelik. In een weergawe van die Nightsea Crossing, getiteld samewerking, het die twee kunstenaars een Australiese Aborigine en een Tibetaanse lama uitgenooi, wat hulle as verteenwoordigers van die nie-Westerse esoteriese kennis van telepatie en ekstrasensoriese persepsie (Baas en Jacob 2004: 188) genooi het om saam met hulle om 'n groot ronde tafel te gaan sit bedek met goud. Die titel van hierdie optrede het verwys na die alchemiese idee van coniunctio oppositorum, die unie van die teenoorgestelde, soos beskryf deur Jung in sy boek Mysterium Coniunctionis (Schloen 2006: 224). Jung het dit in alchemie geskryf coniunctio is gewoonlik in dualistiese terme uitgedruk (bv. manlik-vroulik), en later ook as quaternio, of die vereniging tussen vier elemente, soms voorgestel as 'sit' rondom 'n sirkelvormige tafel (Jung 1971 [1955]: 23). In Abramović en Ulay s'n samewerking, alles het die belangrikheid van die nommer vier aangedui. Vier mense het om die tafel gesit, waarvan die deursnee vier meter was, en wat sigbaar uit vier dele gemaak is (en later ook uitgestal is, gedeeltelik verdeel); Die vertoning het vier dae geduur, elke dag vir vier uur. samewerking kan beskou word as die resultaat van Abramović en Ulay se tipiese New Age-fassinasie met meerjarige wysheid, of die soeke na 'n beweerde algemene esoteriese kern van verskillende godsdienstige en geestelike stelsels: sjamanisme, boeddhisme, alchemie, esoteriese Jungiese sielkunde, ensovoorts.

Na die breek met Ulay in 1988, het Abramović haar loopbaan as solo-uitvoerende kunstenaar voortgesit. In die stappe van Beuys het sy haar kuns as 'n soort geestelike onderrig en praktyk aangebied wat uiteindelik die samelewing, 'n sosiale beeldhouwerk, sou verander. Nadat hulle die Australiese Aborigines, Brasiliaanse Shamans, verskillende Asiatiese kulture en Vipassana Abramović beskou haarself as geïnisieerd in die ewige wysheid van die nie-Westerse tradisies, wat sy verkies om 'kloosters' te noem. In een onderhoud het sy gesê: 'Ek sien myself as 'n brug wat na die Ooste gaan om die kennis te bekom en na die Weste om dit in die vorm van uitvoering oor te dra. Mense gaan nie meer na die tempels nie. Hulle gaan na die museums. En vir my kan prestasie 'n uitstekende hulpmiddel wees om 'n soort platform vir die soort ervaring te skep ”(Abramović 2008: 25).

Abramović se eerste poging om haar kuns as 'n platform vir geestelike ervaring aan te bied, was deur haar publiek uit te nooi om 'op te tree' deur gebruik te maak van haar Oorgangsvoorwerpe. Hierdie meubelagtige voorwerpe, wat sy sedert 1988 vervaardig, word gewoonlik gemaak deur kristalle, koper of magnete te gebruik, materiaal wat volgens Abramović 'n "energie" uitstoot wat die gebruiker kan genees of geestelik transformeer. Abramović nooi haar publiek uit om op die uitstallings te sit, staan ​​of lê Oorgangsvoorwerpe, oë gesluit, sonder om te beweeg, op 'n manier soortgelyk aan wat gedoen word Vipassana meditasie [Image regs]. Volgens Abramović, die doel van haar Oorgangsvoorwerpe is om haar volgelinge te help in hul geestelike ontwikkeling. Wanneer die mensdom die gesogte geestelike transformasie sou bereik, sou geen voorwerpe nodig wees nie, en daarom noem hulle hulle "verbygaande". Abramović bied haar werk aan met die Oorgangsvoorwerpe net as die eerste fase in die geestelike evolusie van haar gehoor. Die finale doelwit is om die "hoër vlak van bewussyn" te bereik wat die gehoor in staat sal stel om die gedagtes en "energie" direk vanaf haar te ontvang, deur middel van telepatie (Art Meets Science 2013).

Gedurende haar loopbaan by verskillende kunsakademieë in Europa (1990-2004), het Abramović gereeld spesiale werkswinkels met haar studente georganiseer, genaamd Die huis skoonmaak. Die huis was 'n metafoor vir die liggaam, wat volgens Abramović moes skoonmaak (s) voordat 'n student aan ernstige artistieke aktiwiteite sou kon deelneem. Die einddoel van hierdie werksessies was egter nie suiwer kunstig nie. Abramović het verskeie geselekteerde studente laat 'ektoplasmiese emissie probeer' terwyl hulle in mekaar se oë gesit en kyk het, sonder om vir lang tydperke te beweeg of te praat (Drinkall 2005: 227). Die huis skoonmaak werkswinkels ingesluit Abramović en haar studente eet nie en praat nie vir vyf of meer dae nie, terwyl hulle verskillende fisiese en geestelike oefeninge betrek. Sommige oefeninge is duidelik geïnspireer deur GI Gurdjieff, of die "groot Russiese onderwyser", soos Abramović hom geroep het. In haar Stop met spieëloefening, wat die bekende beroemd maak Stop oefening geskep deur Gurdjieff, sou Abramović 'n spieël onvoorspelbaar voor 'n student se gesig plaas. Die student se poging was om nie op daardie oomblik die gesigsuitdrukking te verander nie.

Abramović het ook 'n paar oefeninge voorgestel wat sy tydens haar terugtrekke in Indië geleer het, soos die Slow Motion oefen, waar Studente is opdrag gegee om so stadig as moontlik te beweeg terwyl hulle hul alledaagse aktiwiteite uitvoer. In 'n ander oefening, Tel die Rys, studente het stapels ongekookte rys gemeng met lensies, met 'n opdrag om die korrels te skei en hulle te tel, wat gewoonlik 'n paar uur geduur het [Image regs].

Tydens haar retrospektief in die New York Museum of Modern Art (MoMA) het Abramović eers probeer om haar kuns aan te bied as 'n vorm van telepatie, in 'n opvoering genaamd Die Kunstenaar is Aanwesig (2010). Sy het aangekondig dat sy twee en 'n half maande, ses dae per week, stil op 'n stoel sou sit, vanaf die opening tot die sluiting van die museum. Die gehoor is genooi om een ​​vir een op 'n leë stoel oorkant Abramović te gaan sit en 'n nie-verbale kommunikasie met haar te voer. Abramović se optrede het meer as 'n halfmiljoen mense gelok, en die skou het daardie jaar die mees besoekte uitstalling van kontemporêre kuns ter wêreld geword (The Art Newspaper 2011). Vir 'n sekere aantal besoekers het hierdie ervaring van sit en 'n onderlinge blik met Abramović 'n katartiese uitwerking gehad: hulle het gehuil en baie emosioneel begin optree. Al die 1,545 XNUMX siters is deur die Italiaanse fotograaf Marco Anelli gefotografeer en hul portrette is onmiddellik aanlyn gepubliseer. Gesigte van mense wat huil, het egter veral die aandag van die publiek getrek, en Abramović het gou 'n wêreldbekende kunstenaar geword wat veronderstel was om die genesende krag van 'mind reading' te besit.

Na die enorme sukses van Die Kunstenaar is Aanwesig, Het Abramović besluit dat die tyd aangebreek het om haar eie manier van spiritualiteit deur middel van prestasie te bedink. Sy het dit eenvoudig genoem Die Abramović Metode. Die doel van The Abramović Method is persoonlike groei, of 'werk aan jouself' deur verskillende oefeninge uit te voer. Dit weerspieël esoteriese meesters soos Rudolf Steiner (1861-1925), of Gurdjieff, en hul metodes van opleiding. Die Abramović-metode het deur die jare heen baie verander. Dit lyk egter asof die hoofdoel dieselfde gebly het: dit is die fisiese en geestelike genesing van hedendaagse Westerse mense, wat nie tyd het om in die huidige oomblik te wees en kontak te maak met hul innerlike of hoër self nie.

Die Abramović-metode is aansienlik beïnvloed deur die ontmoetings van die kunstenaar met verskillende mediums, sjamane en genesers in Brasilië in 2012 / 2013. Een van die belangrikste onderwysers Abramović het daar ontmoet "Johannes van God" (João de Deus, João Teixeira die Faria, b. 1942), 'n gewilde geestelike "chirurg" en spiritistiese medium. Soos in haar beskryf Brasilië Blaar (Abramović 2014: 73-100), en ook in 'n dokumentêre, Die ruimte in tussen: Marina Abramović en Brasilië (2016) het Abramović John van God bygestaan ​​tydens verskeie van sy omstrede 'sigbare operasies', wat met 'n kombuismes en sonder verdowing uitgevoer is. [Beeld aan die regterkant] Behalwe vir die "sigbare operasies" is daar ook 'onsigbare operasies', wat glo voorkom met behulp van 'n geheimsinnige 'stroom' wat deur Johannes van God se genesingsentrum vloei terwyl pasiënte sit en peins. Hierdie 'stroom' word vermoedelik deur John of God en ander mediums gekanaliseer (Rocha 2017). Abramović is heel waarskynlik aanvaar in die kring van mediums wat toegelaat is om Johannes van God te help in sy operasies en missie. In haar Brasilië Blaar, Abramović beweer dat Johannes van God die 'energie' aan haar oorgedra het om haar te help om 'n menslike bewussyn te verhoog deur middel van kuns '(Abramović 2014: 77). Sy is ook bekroon met een van die spesiale leunstoele naby John of God se "troon", onder andere mediums wat daar was "om energie te kanaliseer" (Abramović 2014: 78).

In 2014, nadat sy teruggekeer het uit Brasilië, het Abramović haar volgende vertoning in Londen georganiseer, getiteld 512 Ure. Gedurende die vier en sestig dae van die uitstalling was sy en 'n paar van haar opgeleide assistente in die galery, van oggend tot aand, vermoedelik die geheimsinnige “stroom” genereer deur hul kontak met die gehoor, soos dit in die katalogus van die opvoering aangekondig is (O'Brien 2014: 16). Abramović en haar assistente het elke besoeker saggies gefluister om hul oë toe te maak en 'in die hede te wees', terwyl hulle hulle aan die hand in die galery gelei en opdrag gegee het om verder te gaan Abramović en haar assistente het ook hul hande gelê ' reiki-agtige ”op die rug van die besoekers [Beeld aan die regterkant], asof hulle 'n soort 'energie' manipuleer. Die aktiwiteite by die uitstalling was gedurende die vier en sestig dae nie dieselfde nie, want Abramović het geëksperimenteer om uit te vind watter oefeninge daar meer 'energie' opgelewer het. Sommige van hierdie oefeninge is later opgeneem in nuwe weergawes van The Abramović Method aangebied in São Paolo (2015), Sydney (2015) en Athens (2016). In hierdie nuwe weergawes van haar Method het Abramović ook 'n paar oefeninge van die Die huis skoonmaak student werkswinkel genoem voorheen.

Die Abramović Metode is steeds aan die verander. Dit is 'n werk aan die gang. In sy wese is dit 'n tipiese kontemporêre New Age-werkswinkel vir die "veranderende bewussyn" en "werk op jouself", aangebied in die konteks van opvoeringskuns. Vir Marina Abramović is prestasie nie net 'n vorm van kontemporêre kuns wat deur 'n kunstenaar gedoen word nie: dit is 'n praktyk wat geskik is vir almal wat in hul geestelike ontwikkeling wil bevorder.

Tydens die Amerikaanse presidensiële veldtog van 2016 het Abramović onverwags die onderwerp geword van samesweringsteorieë waarvan die skrywers beweer dat die Serwiese kunstenaar 'n satanis was. Onder die vele uitgelekte e-posse van John Podesta, Hillary Clinton se veldtogbestuurder, gepubliseer deur Wikileaks, was een van Abramović. Sy het John Podesta se broer, kunsversamelaar Tony Podesta, na 'n “Spirit kook-ete” genooi en gevra of John Podesta ook by die geleentheid wil aansluit. Tony Podesta het hierdie e-pos aan sy broer deurgestuur en uiteindelik onder die gekapte e-posse beland. Verskeie regse groepe en samesweringsteoretici het onmiddellik die internet deurgesoek vir die woorde 'spirit kook', en 'bewyse' gevind dat Abramović eintlik 'n leier was van 'n geheime sataniese kultus waarby verskeie hooggeplaaste Washington-politici betrokke was. Wat hulle eintlik gevind het, was 'n ou video van die kunstenaar wat haar installasie voorberei het Gees Kook Met Krag Voorwerpe (1997) in 'n galery genaamd Zerynthia in Paliano, Italië. Inderdaad, hierdie video is nie vir diegene met 'n swak maag nie: met 'n dik kwas wat in 'n houer vol koaguleerde varkbloed gedoop word, skryf Abramović verskillende tekste genoem Gees Kook op die mure van die galery. Sy plaas dan verskeie menslike figure, wat sy noem Kragobjekte, in die hoek van die galery, en spat hulle met bloed.

Dit is miskien nie verbasend dat sulke tonele "satanies" vir sommige mense sal lyk nie. Maar die Kragobjekte is eintlik gemaak van antropomorfe kerse wat in Hoodoo en ander gewilde Afro-Amerikaanse sinkretiese spiritualiteite gebruik word, wat ook dikwels in die Westerse media verkeerd aangebied word as "swart magie" of "Satanisme." Aanvanklik, Gees Kook was 'n versameling van Abramović se "absurde poësie" of 'n 'kookboek' met 'afrodisiese resepte', wat vergesel was van haar portefeulje ets wat in 1996 geproduseer is. Hierdie 'resepte' bevat ongewone bestanddele soos bloed, sperma of urine. Sy gebruik later haar Gees Kook poësie in kombinasie met Kragobjekte, soos hierbo beskryf, maar ook in 'n vorm van 'n eksentrieke kookboek wat aan kliënte van 'n New York-restaurant, Park Avenue Winter, gegee is. Hulle het 'n nagereg genaamd "Volcano Flambé", wat deur Abramović in 2011 uitgevind is, aangebied. Volgens Abramović was dit so 'n gastronomiese ervaring, 'n "normale ete", het sy in gedagte gehad toe sy haar berugte uitnodiging na 'n "Geestekooktand by haar plek" (Russeth 2016) gestuur het.

Conspiracy theorists aanvaar hierdie verduideliking nie. Die feit dat Abramović ook haar Metode vir popster Lady leer Gaga, en dat sy met rapper Jay Z gedans het. Albei word deur samesweringsteoretici geglo om betrokke te wees by die geheime wêreldregering van die Illuminati, wat slegs brandstof by die vuur gevoeg het. Daar moet bygevoeg word dat Abramović inderdaad met magiese en moontlik satanistiese simbole gespeel het tydens 'n eksentrieke fotosessie vir die Oekraïense uitgawe van Vogue in 2014. [Image regs] Een foto toon haar 'n bokkop, wat ook in die Sigil van Baphomet voorkom, waarvan die oorsprong in die magie van Eliphas Lévi (1810-1875) nie satanies was nie, maar later ook as 'n amptelike simbool gebruik van die kerk van satan Nog 'n foto wys haar staan ​​agter die "slagtende" vroulike liggame, as 'n soort sinistere priesteres. Daar is egter geen bewyse dat Abramović eintlik 'n Satanis is nie. Volgens Massimo Introvigne moet 'n mens die karakter genoem die Duiwel of Satan in die Bybel aanbid om as 'n Satanis gedefinieer te word. Abramović het geen bedoelings om Satan te aanbid nie, maar gebruik bloot sekere simbole wat deur Sataniste sowel as ander okkultiese nie-Satanistiese groepe gebruik word, in 'n ander konteks en dikwels "op 'n baie speelse manier" (Introvigne 2016).

Een onbedoelde uitwerking van die samesweringsteoretici se aanvalle op Abramović was om die verkope van haar outobiografiese boek te verhoog. Stap deur mure (Abramović 2016). Die boek is voor die kontroversies van die 2016 Amerikaanse presidensiële veldtog geskryf, en het nie die Gees kookdineers of die Oekraïense Vogue foto's. Stap deur muremaak dit egter makliker om die veelvuldige bronne van die kunstenaar se spiritualiteit en die Abramović-metode te rekonstrueer. Hulle is inderdaad uiteenlopend, van Australiese inheemse godsdiens tot Boeddhisme, Westerse esoterisme, New Age en Afro-Amerikaanse towerkuns. Maar niks hiervan is deel van Satanisme nie.

IMAGES**
** Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.

Beeld #1: Foto van Marina Abramović.

Beeld # 2: Abramović presteer Ritme 5 (1974).

Beeld # 3: Abramović presteer Thomas Lips (1975).

Beeld #4: Abramović en Ulay presteer Verhouding in tyd (1977).

Beeld #5: 'n Deelnemer met een van die Oorgangsvoorwerpe, tydens die aanbieding van Die Abramović Metode in Milaan, 2012.

Image #6: Abramović het John van God bygestaan ​​tydens een van sy "sigbare operasies". Nog steeds van die dokumentêre Die ruimte in tussen: Marina Abramović en Brasilië2016.

Beeld #7: Abramović presteer 'reiki-like' tegniek op 'n gehoor van haar, tydens haar 512 Ure prestasie (2014).

Beeld #8: Die gehoor wat die Tel die Rys oefening, tydens die aanbieding van Die Abramović Metode in Sydney in 2015.

Image #9: Een van die sogenaamde "Sataniese" beelde van Abramović in die Oekraïense Vogue in 2014.

Verwysings

Abramović, Marina. 2014. 512 Ure. Londen: Koenig Books.

Abramović, Marina. 2008. Marina Abramović. Londen: Phaidon.

Abramović, Marina. 2004. Die Biografie van Biografieë. Milano: Charta.

Abramović, Marina, met James Kaplan. 2016. Loop Deur Mure: 'n Memoir. New York: Crown Archetype.

Kuns Meets Science. 2013. Kuns ontmoet Wetenskap en Spiritualiteit in 'n veranderende ekonomie, DVD. Amsterdam en New York: Asset Foundation / Mystic Fire Video. Toegang verkry vanaf https://www.youtube.com/watch?v=O383LOPbALs op 19 Maart 2017.

Avgita, Louisa. 2012. “Marina Abramović's Universe: Universalizing the Particular in Balkan Epic.” Bladsy 7-28 in Kultuurbeleid, Kritiek en Bestuursnavorsing 6. Londen: Stad Universiteit van Londen.

Baas, Jacquelyn, en Mary Jane Jacob. 2004. Boeddha-gees in kontemporêre kuns. Berkeley: Universiteit van Kalifornië Pers.

Biesenbach, Klaus. 2010. "Marina Abramović: Die Kunstenaar is Aanwesig. Die Kunstenaar was Aanwesig. Die kunstenaar sal teenwoordig wees. "Pp. 12-21 in Die Kunstenaar is Aanwesig, geredigeer deur Marina Abramović. New York: Museum vir Moderne Kuns.

Denegri, Ješa. 1996. Sedamdesete: Teme srpske umetnosti. Novi Sad: Svetovi.

Djurdjevic, Gordan. 2013. "Versteekte Wysheid in die Ongelooflike Huis. 'N Kort oorsig van okkultisme in die voormalige Yugoslavia. "Pp. 70-100 in Okkultisme in 'n Globale Perspektief, geredigeer deur Henrik Bogdan en Gordan Djurdjevic. Durham: Acumen Publishing.

Drink, Jacquelene A. 2005. Telepatie in kontemporêre, konseptuele en opvoeringskuns. PhD-verhandeling, Die Universiteit van Nieu-Suid-Wallis.

Đurić Mišina, Veljko. 2009. Varnava. Patrijarh srpski. Sremski Karlovci / Belgrade: Eparhija sremska / Parohija Hrama Svetog Save.

Introvigne, Massimo. 2016. "Gees Kook, Satanisme - Kuns en die Okkulte. 'N Verklaring van Massimo Introvigne. " Zero = Twee blog (13 Desember 2016). Toegang verkry vanaf http://zeroequalstwo.net/spirit-cooking-and-satanism-performance-art-and-magick/ op 19 Maart 2017.

Jung, Carl Gustav. 1971 [1955]. Mysterium Coniunctionis: Untersuchungen über die Trennung und Zusammensetzung der seelischen Gegensätze in der Alchemie. Olten und Freiburg im Breisgau: Walter Verlag.

Jurčić, Zrinka. 1974. "Život u umjetnosti." oko tydskrif (8 Mei 1974). Beskikbaar in die argief van die Studente Kultuursentrum in Belgrado, Persknipsels, Januarie-Desember, 1974-1975.

Kontova, Helena. 1978. Onderhoud met Abramovic en Ulay. Pp. 43-44 in Flash Art 80 / 81.

Kuhlman, Rosl. 2009. Die toekoms van Marina Abramović. Lothar Baumgarten und Nikolaus Lang. PhD proefskrif, Universität Osnabrück.

Lončarić, Davor. 1974. "Josef Beuys - Magla jy filcanom šeširu." oko tydskrif, Mei 9. Beskikbaar in die argief van die Studente Kultuursentrum in Belgrado, Persknipsels, Januarie-Desember, 1974-1975.

na 1975. Nagrada sedam sekretara SKOJ-a za 1973. Ek 1974 /. Zagreb: Galerija nova (Centar za kulturnu delatnost SSO).

O'Brien, Sophie. 2014. "'n Resonante leegheid." Bladsy 13-55 in 512 Ure, geredigeer deur Marina Abramović. Londen: Koenig Books.

Postolović, Aleksandar. 1974. “U povodu 'Zvezde od vatre' Marine Abramović.” Bulletin van die III April Vergaderings (0), Beograd: Studentski kulturni centar. Beskikbaar in die argief van die Studente Kultuursentrum in Belgrado.

Richards, Maria. 2010. Marina Abramović. Londen / New York: Routledge.

Rocha, Cristina. 2017. Johannes van God: Die Globalisering van Brasiliaanse Geloof Geneesing. New York: Oxford University Press.

Russeth, Andrew. 2016. “Marina Abramovic oor regse aanvalle: 'Dit is absoluut verregaande en belaglik'.” Artnews webwerf, 4. November Toegang verkry vanaf http://www.artnews.com/2016/11/04/marina-abramovic-on-right-wing-attacks-its-absolutely-outrageous-and-ridiculous/ op 19 Maart 2017.

Schloen, Anne. 2006. Die Renaissance van Goldes, Goud in die Kuns van 20. Jahrhunderts. Ph.D. proefskrif, Universität zu Köln.

Slavinski, Živorad Mihajlović. 1973. Ključevi psihičke magije. Belgrado: Die outeur.

Stiles, Kristine. 2008. "Wolk met sy skaduwee: Marina Abramović." Pp. 33-94 in Marina Abramović, geredigeer deur Marina Abramović. Londen: Phaidon.

Stokić, Jovana. 2014. “Beuys se les in Belgrado.” Post (MoMA se aanlynbron). Toegang verkry vanaf http://post.at.moma.org/content_items/554-beuys-s-lesson-in-belgrade op 19 Maart 2017.

Stokić, Jovana. 2010. "Die kuns van Marina Abramović: die Balkan verlaat, die ander kant ingaan." Pp. 23-28 in Die Kunstenaar is Aanwesig, geredigeer deur Marina Abramović. New York: Museum vir Moderne Kuns.

Stokić, Jovana. 2008. Marina Abramović Praat met Jovana Stokić. Madrid: La Fábrica en Fundación Telefónica.

Die kunskoerant. 2011. Die kunskoerant, April. Toegang verkry vanaf http://www.museologie.uqam.ca/Page/Document art_newspaper_2011-04.pdf op 19 Maart 2017.

Westcott, James. 2010. Wanneer Marina Abramović Dies: 'n Biografie. Cambridge: MIT Press.

Post Datum:
15 Januarie 2017

Deel