Małgorzata Alicja Dulska Karolina Maria Hess

Zbigniew Makowski

ZBIGNIEW MAKOWSKI TYLINE 

1930 (31 Januarie): Zbigniew Makowski is gebore in Warskou, Pole.

1950: Makowski is toegelaat tot die Akademie vir Beeldende Kunste in Warskou.

1956: Makowski behaal sy diploma nadat hy in die werkswinkel van K. Tomorowicz in Warskou gewerk het.

1957: Die eerste individuele tentoonstelling van die kunstenaar het in die studenteklub Hybrids in Warskou plaasgevind.

1958/1959: Makowski het sy eerste verligte boek geskep, wat 'n reeks van meer as tweehonderd werke van hierdie soort geopen het. Om dit te kan vervaardig, het hy gewerk aan 'n boek van die teosoof Annie Besant en daaraan geskryf en geskilder.

1962: Makowski reis na Parys, waar hy André Breton ontmoet en betrokke raak by die artistieke beweging Fases.

1965/1966: Makowski werk as dosent aan die National Higher School of Fine Arts (vanaf 1996 genaamd University of Fine Arts) in Poznań, Pole.

1973: Makowski ontvang die gesogte Poolse kunskritiekprys.

1982–1988: Makowski het 'n blaaskans geneem van artistieke uitstallings.

1991: Die kunstenaar se skildery Mirabilitas secundum diversos modos exire potest a rebus (geverf tussen 1973-1980) is deur die Poolse regering aan die Kantoor van die Verenigde Nasies in Genève aangebied.

1992: Makowski ontvang die gesogte Poolse Jan Cybis-toekenning vir lewenslange prestasie.

1995: Die sogenaamde "Blue Exhibition" van die skilder, georganiseer vir die vyftigste herdenking van die Verenigde Nasies, het in die Zachęta-galery in Warskou plaasgevind.

2010: Makowski ontvang die spesiale prys van die Poolse ministerie van kultuur en nasionale erfenis.

2010-2019: Makowski het in Warschau bly woon en werk

2019 (19 Augustus): Zbigniew Makowski is oorlede.

BIOGRAFIE

Zbigniew Makowski is een van die belangrikste Poolse hedendaagse kunstenaars. Sy kuns bevat sowel skilderye as verligte boeke. Kritici noem sy werk 'metaforiese skilderkuns' of 'romantiese meetkunde' as gevolg van die vorms wat hy in sy skilderye gebruik, bestaande uit meetkundige figure en fantastiese agtergronde met surrealistiese elemente wat geheimsinnige, dromerige visioene skep. Makowski se werke word ook eerder verhandelinge as skilderye genoem, omdat die skrywer dit met woorde of lyne van klein letters in baie verskillende vorms vul, wat herinner aan grafika in alchemistiese verhandelinge. Sy kuns bevat deurlopende verwysings na die hele tradisie van Westerse esoterisme. Daar is 'n sekere klem op teosofie, maar Makowski word beïnvloed deur 'n groot aantal esoteriese bronne.

Zbigniew Makowski is gebore in 1930 in Warskou, Pole. Van 1950Makowski1na 1956, studeer hy aan die Akademie vir Beeldende Kunste in Warskou. Hy het 'n diploma verwerf deur te studeer in die werkswinkel van Kazimierz Tomorowicz (1897-1961), 'n landskapskilder en 'n verteenwoordiger van Poolse formisme, 'n avant-garde artistieke stroom wat die vorm oor inhoud beklemtoon. Makowski debuteerde as kunstenaar in die middel-1950s. Die politieke situasie in Pole na die Tweede Wêreldoorlog en die opkomende kommunistiese regime het 'n impak gehad op die ontwikkeling van sy kuns. Makowski het nie die tendense wat amptelik deur die regime opgelê is, gevolg nie en het vanaf die begin van sy loopbaan begin soek na nie-konvensionele uitdrukkingsvorme.

Hy het 'n lid geword van 'n internasionale beweging bekend as Fases, wat in die vroeë 1950s in Frankryk gebore is. Fases is gestig deur die Franse digter en kritikus Édouard Jaguer (1924-2006), nie as 'n groep nie, maar as 'n informele gesamentlike onderneming van kunstenaars wat betrokke is by verskillende projekte. Fases het nooit 'n manifes gepubliseer nie, maar die gemeenskaplike noemer van sy kunstenaars was die belangrikheid wat dit aan verbeelding toegeskryf het (Dąbkowska-Zydroń 1994: 9-15, 118-20). Makowski was betrokke by hierdie beweging van 1962 op. Hy het Fases tydens 'n reis na Parys ontmoet, en later het hy herhaaldelik sy werke saam met ander kunstenaars wat by die beweging betrokke was, uitgestal. In Parys ontmoet Makowski ook die vader van Surrealisme, André Breton (1896-1966), wie se artistieke verkennings 'n belangrike bron van inspirasie vir hom geword het (Szafkowska 2015: 11-16).

In die aanvanklike tydperk van sy artistieke werk (1965-1960), was Makowski sterk beïnvloed deur ekspressionisme en eksistensialisme. Op daardie stadium het hy meestal realistiese werke geskep: nog lewe, landskappe en portrette. Hy het egter vinnig begin beweeg na surrealisme en informalisme. In die vroeë 1960's kon sy kuns as strukturele abstraksie gekenmerk word, met behulp van eenvoudige en dikwels geometriese vorms in skakerings van swart, wit en grys. In die eerste helfte van die 1960's was sy werke gevul met lyne (horisontaal, vertikaal, soms sirkelvormig  Makowski of paraboliese), oor tekens en simbole, letters of heelsinne geverf (Sowińska 1980: 2-5). [Image right] Teen hierdie tyd was die kunstenaar meestal bekend vir sy kalligrafiese komposisies, wat hy self "briewe geskryf aan onbekende geadresseerdes" (Makowski 1965: 8) noem.

In die middel-1960'e is tekens en simbole, wat al hoe meer en meer verskillend geword het, in landskap agtergronde in die twee sfere van aarde en lug geplaas. In hierdie landskap het Makowski sy gunsteling sleutels, lere, trappe, geometriese vorms, briewe, kippers, aanhalings en labirinte geplaas. Hierdie elemente is realisties geverf, maar het nie 'n beskrywende funksie gehad nie. Hulle het eerder simbole met 'n geheime betekenis geword, binne die raamwerk van 'n spesifieke artistieke en esoteriese taal wat Makowski gebruik het maar nie aan sy gehoor verduidelik het nie. In die tweede deel van die 1960s en aan die begin van die 1970s het die skilder hierdie styl laat vaar, maar het teruggekom in die 1980s (Sowińska 1980: 2-5).

Makowski is bekroon met vele gesogte Poolse pryse, onder andere die Cyprian Kamil Norwid-prys vir kunskritiek in 1973, die Jan Cybis-toekenning in 1992 en die spesiale prys van die Ministerie van Kultuur en Nasionale Erfenis in 2010 (Szafkowska 2015: 11–16) . Een van Makowski se skilderye, Mirabilitas secundum diversos modos exire potest a rebus, (geverf tussen 1973 en 1980) is aangebied as 'n geskenk van die Poolse regering na die Kantoor van die Verenigde Nasies in Genève. Werke van Makowski is teenwoordig in die belangrikste museums in Pole, met 'n groot versameling in die Nasionale Museum in Wroclaw, en regoor die wêreld, insluitend in die Museum van Moderne Kuns (MoMA) in New York. Gedurende sy lang loopbaan het die kunstenaar deelgeneem aan meer as twee honderd kollektiewe uitstallings en ongeveer een honderd persoonlike persone (Szafkowska 2015: 11-16).

Makowski is 'n erudiet-skilder, nie net deur die geskiedenis van kuns nie, maar ook deur literatuur, filosofie en die tradisies van kulture en godsdienste regoor die wêreld. Met behulp van daardie inspirasie het hy 'n oorspronklike mitologie geskep gebaseer op sy eie ervarings, gevoelens en gedagtes. Hy het probeer om nie net die estetiese sin van sy gehoor te beïnvloed nie, maar ook hul emosies, hul verstand en hul onderbewussyn, wat sy kunswerke omskep in multidimensionele geestelike ervarings (Nastulanka 1978: 6). Die oppervlaktes van sy skilderye herinner aan veelkleurige matte of ryk versierde collages, met 'n barok gevoel van horror vacui (Szafkowska 2015: 11-16).

Makowski is ook bekend vir die skep van artistieke werke wat "verligte boeke" genoem kan word in die tradisie van William Blake (1757-1827). Makowski het meer as tweehonderd sulke werke (Szafkowska 2015: 11) geskep, wat eksperimenteer met die baie vorm en funksie van boeke. Die verligte boeke is 'n sleutel tot die verstaan ​​van sy skilderye, en dien dikwels as basis vir toekomstige komposisies. Die boeke self word gereeld herskep. Die kunstenaar sluit skilderye en tekeninge in hulle met potlood, ink, gouache, of waterverf, sny of stik hulle, voeg sy aantekeninge, aanhalings en poësie by. Hulle word 'n soort magiese grimoires, geskryf met 'n versleutelde taal waarvan die veelvoud van betekenis nie maklik deur die oninitiede (Bartnik 2008: 7-16) maklik ontdek kan word nie. Die basis vir die eerste "verligte boek" was een van die werke van Annie Besant (1847-1933), die tweede president van die Teosofiese Genootskap. Die skilder het van 'n gedrukte boek begin en geskryf en geverf. Makowski het egter van die begin af sy eie boeke geskep, met handgemaakte papier en elke bladsy (Szafkowska 2015: 15) illustreer.

Makowski kombineer skryf en teken, vermenigvuldig die betekenis van Makowski3sy werke en maak dit ietwat hermeties en hard om te loop. Die teenwoordigheid van skryfwerk vorm die oorspronklike karakter van Makowski se skilderye. [Beeld regs] Die kunstenaar gebruik dikwels nie net sy eie aantekeninge nie, maar ook sinne in verskillende tale, onder andere antieke Grieks en Latyn, aanhalings uit klassieke literatuur, poësie, ensovoorts. Daar is 'n kenmerkende motief van 'n spiraalinskripsie wat in verskeie van sy werke voorkom en soos 'n mandala lyk. Soms versleutelt Makowski sy aantekeninge; sommige daarvan kan slegs in 'n spieël gelees word, ander word doelbewus gedeeltelik uitgewis (Bartnik 2008: 8). Een van die inspirasies vir hierdie 'Lettrisme' was die werke van Abraham ben Samuel Abulafia (1240–91), een van die voorste kabbaliste van die Middeleeue, sowel as dié van 'n Italiaanse priester, mistikus en kartograaf uit die veertiende eeu, Opicinus de Canistris (1296 – c.1353), ook bekend as die Anonieme Ticinensis, die skepper van die sogenaamde antropomorfe kaarte (Baranowa 2011: 72–79).

Behalwe hierdie verwysings, vind ons egter in Makowski se werk 'n groot verskeidenheid simbole, afkomstig van Westerse en Oosterse esoteriese tradisies. [Beeld aan die regterkant] Sy gunsteling motiewe is sleutels, swart voëls, labirinte, trappe, lere, skuins, hekke en portale, spirale, bekers, swaarde, platoniese vaste stowwe, tarotkaarte wat op 'n oneiric geplaas word Makowski4.pngagtergrond. [Image regs] 'n Motief wat hy dikwels gebruik, is 'n vroulike portret ('n kontemporêre vrou, maar ook 'n godin, 'n Renaissance-dame, of 'n Middeleeuse Madonna). Dit verskyn waar ons dit nie sou verwag nie. Niks is wat dit lyk asof dit op die eerste gesig lyk nie. Eintlik realistiese elemente word argetipe vorms, wat "mistieke rebelle" skep (Szafkowska 2015: 11-16).

Verskeie Westerse esoteriese tradisies kom voor in baie van Makowski se skilderye en verligte boeke. Die esoteriese verwysing kom nie net in die werke self voor nie, maar word ook eksplisiet in die aantekeninge en memoires van die skilder genoem. Makowski noem byvoorbeeld sy terugkeer na Warskou in 1945, 'n stad in puin onmiddellik na die oorlog. Hy was vyftien, en saam met sy gekleurde reproduksies van skilderye deur Joseph MW Turner (1775–1851) en die Pre-Raphaeliete, en sy eie tekeninge, het hy boeke saamgebring deur Rudolf Steiner (1861–1925), die stigter van Antroposofie. , en deur Helena Petrovna Blavatsky (1831–1891), die medestigter van die Theosophical Society. In sy outobiografie, Makowski noem sy belangstelling in die Oostenrykse esoteriese roman, Gustav Meyrink (1868-1932), en in Poolse messiaanse filosowe. Hy het 'n besondere belangstelling in die idees van een van laasgenoemde, Józef Maria Hoene-Wroński (1776-1853), alhoewel hy nie heeltemal daarvan oortuig was nie. Hy lees ook die Poolse Hegelian-filosoof, August Cieszkowski (1814-1894), en is verheug oor die werke van een van die belangrikste Poolse Romantiese digters, Juliusz Słowacki (1809-1849), self nie vreemd aan esoterisme nie. Onder sy erkende inspirasies noem hy ook Teosofiese boeke soos Die Groot Inisiatiewe, deur die Franse teosier Édouard Schure (1841-1929), en Die Boek van die Lewende God, deur die Duitse skrywer en skilder Joseph Anton Schneiderfranken, bekend as Bô Yin Râ (18761-943) (Makowski 1978: 79-90).

Ander bronne belangrik vir Makowski was die klassieke skrywers van die Wes-esoterisme: Paracelsus (1493-1541), Marsilio Ficino (1433-1499), Éliphas Lévi (1810-1875) (Bartnik 2008: 7-11) en William Blake (Szafkowska 2015 : 11). Soos ander kunstenaars wat belangstel in esoterisme, is Makowski ook beïnvloed deur die sielkunde van Carl Gustav Jung (1875-1961) (Makowski 2007: 66). Benewens Hermetisme, en antieke geheimenisse, is die kunstenaar ook 'n toegewyde student van Kabbalah, veral soos geïnterpreteer deur Christelike filosowe soos Ramon Llull (1232-X. 1315) en Giordano Bruno (1548-1600). Van Bruno, wat deur die Katolieke Kerk in Rome in 1600 verbrand is vir sy onortodokse, esoteriese idees, het Makowski geskryf: "Ek skuld dit aan hom wat ek leef en dat ek die moed het om te dink" (Makowski 1978: 60 ).

Makowski het herhaaldelik Llull se verhandeling aangehaal Ars Magna (ongeveer 1305), 'n deel van sy filosofiese werk Ars generalis ultima, en ook genoem die Hypnerotomachia Poliphili (1467), 'n raaiselagtige Italiaanse esoteriese werk uit die vyftiende eeu wat waarskynlik deur Francesco Colonna geskryf is (c.1433-1527). Uiteindelik sou dit egter onmoontlik wees om al die esoteriese inspirasies van Makowski op te noem, net soos dit onmoontlik sou wees om hom toe te ken aan enige spesifieke esoteriese beweging of stroom (Janicka 1973: 226). Makowski het voortgegaan om sy artistieke werkswinkel in Warskou te lei tot sy dood in 2019. Sy werk bly 'n getuienis van die wydverspreide invloed van Westerse esoterisme op die twintigste en een-en-twintigste eeuse kuns.

IMAGES**
** Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.

Beeld # 1: Zbigniew Makowski, foto deur Mirosław R. Makowski, c. 1974 (op die agtergrond: 'n selfportret gebaseer op 'n foto uit die kinderjare van die kunstenaar).
Beeld # 2: Zbigniew Makowski, Które były krajobrazy ostateczne [Diegene wat die finale landskappe was] (1963). Geregtigheid van Agra-Art Auction House, Warskou, Pole.
Beeld # 3: Zbigniew Makowski, Labyrinth (1963-1972). Geregtigheid van Agra-Art Auction House, Warskou, Pole.
Beeld # 4: Zbigniew Makowski, Mirabilita (1995). Geregtigheid van Agra-Art Auction House, Warskou, Pole.

Verwysings

Baranowa, Anna. 2012. "Zbigniew Makowski." Pp. 28-34 in Arttak - Sztuki Piekne, geen. 3

Baranowa, Anna. 2011. "Ars Magna." Pp. 73-79 in Dekada Literacka, geen. 516.

Bartnik, Krystyna. 2008. Zbigniew Makowski. Wrocław: Muzeum Narodowe ons Wrocławiu.

Dąbkowska-Zydroń, Jolanta. 1994. Surrealizm po surrealizmie. Międzynarodowy Ruch "FASES." Warszawa: Instytut Kultury.

Hermansdorfer, Mariusz. 1995. "Sztuka Zbigniewa Makowskiego." Pp. 4-7 in die katalogus Błękitna Wystawa. Warszawa: Galeria Sztuki Współczesnej Zachęta.

Janicka, Krystyna. 1973. Surrealizm. Warszawa: Wydawnictwa Filmowe i Artystyczne.

Kuczyńska, Agnieszka en Krzysztof Cichoń. 2008. Wąski Dunaj Geen 5. Hulle Zbigniewem Makowskim rozmawiają Agnieszka Kuczyńska i Krzysztof Cichoń. Łódź: Atlas Sztuki.

Makowski, Zbigniew. 1978. "Outobiografia (fragmentary)." Pp. 79-90 in Zbigniew Makowski (Katalogus wystawy). Wrocław: Muzeum Narodowe, en Łódź: Biuro Wystaw Artystycznych.

Makowski, Zbigniew. 1965. "Artysta o sobie." P. 8 in Współczesność, geen. 9.

Makowski, Zbigniew. nd “Korespondencja z Jackiem Waltosiem na temat 'Wesela' Stanisława Wyspiańskiego.” Pp. 66–68 in Zeszyty naukowo-artystyczne Wydziału Malarstwa Akademii Sztuk Pieknych w Krakowie, geen. 8.

Nastulanka, Krystyna. 1978. "Gdzie czekają niespodzianki. Rozmowa hulle Zbigniewem Makowskim. "Pp. 8 in Polityka, geen. 51.

Sowińska, Teresa. 1980. "Wyobraźnia bez granic." Pp. 2-5 in Zbigniew Makowski. Zeichnungen, Gouchen und Aquarelle. Berlyn: Ośrodek Informacji i Kultury Polskiej Leipzig.

Szafkowska, Magdalena. 2015. "Księgi artystyczne Zbigniewa Makowskiego." Pp. 11-16 in Polia 10.VI.1946, geredigeer deur M. Szafkowska. Wrocław: Muzeum Narodowe ons Wrocławiu.

Zbigniew Makowski se werke in NYC Museum of Modern Art (MoMA). Toegang verkry vanaf https://www.moma.org/artists/3706?locale=en&page=1&direction = op 20 Februarie 2017.

Post Datum:
20 Februarie 2017

Deel